Glavni znakovi prerane bebe. Razlike od pojma rođene bebe

Zdravlje

Nije neuobičajeno da beba rodi ne u četrdesetom tjednu trudnoće, ali ranije. Srećom, moderna medicina nije dugo razmatrala ovo ozbiljan problem, a stopa preživljavanja preranih beba raste svake godine. S medicinskog stajališta, prerano beba rođena je prije 37. tjedna trudnoće. Takvo dijete dolazi na svijet vrlo sitno, s malom težinom i visinom.

Kratak opis prijevremenosti

Rođena je prerano beba nesposobna za život izvan maternice majke. U pravilu, ne može disati, jesti, prilagoditi se promjeni temperature. Koliko brzo beba prilagođava novim uvjetima ovisi o trajanju prijevremene bolesti. Postoje dva stupnja preuranjenosti, o čemu ćemo raspravljati u nastavku.

Umjeren stupanj

Strukturne značajke unutarnjih organa i morfoloških svojstava s tim stupnjem prijevremenosti su kako slijedi:

 • Rok: 31-36 tjedana.
 • Težina: 1500-2500 grama.
 • Dijete je aktivno, sposobno je pomicati udove, ali njegov mišićni ton je niži od onog punog djeteta.
 • Na tijelu je još uvijek vidljiva kosa dolje.
 • Koža je ružičasta.
 • Glava u odnosu na tele ima proporcionalne parametre.
 • Dijete izgleda mršavo zbog nerazvijenog potkožnog masnog sloja.
 • Nailovi su još uvijek mekani, ali su već popeli do vrha prstiju.
 • Ženski spol malih usana praktično pokriva male usne.
 • U muškom seksu, testisi se mogu nalaziti na ulazu u skrotum, ili se jedan od testisa još nije spustio u njega.
 • Vizija. Sustav vizije je od 22 do 34 tjedna. Stoga, prerano beba najčešće je zatvorenih očiju.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Dijete ima plitko i brzo disanje.
 • Endokrini sustav. Zbog nedovoljne proizvodnje hormonskog kortizola stanje djeteta može se pogoršati: pad tlaka i temperature, uriniranje se smanjuje. Također se privremeno smanjuje funkcija štitne žlijezde, zbog čega se metabolizam usporava.
 • Termoregulacija je nesavršena, stoga morate držati pod kontrolom temperaturu prostorije u kojoj je dijete.
 • Refleksi. Reflektirajuće sisanje se očituje oko 28 tjedana, ali jedva je vidljivo, pa obično hrane dijete kroz sondu. Refleks za pretraživanje u takvoj djeci, kao pravilo, nije uzrokovan.

Duboko stupanj

Ima sljedeće osobine:

 • Rok za isporuku: 26-30 tjedana.
 • Težina: do 1500 grama.
 • Dijete je letargično, teško se kreće, stalno spava.
 • Tijelo je gotovo potpuno prekriveno debelim pahuljicama.
 • Koža je crvena i naborana.
 • Bradavice su nerazvijene.
 • Navel je nizak.
 • Tijelo je nerazmjerno: glava je velika u usporedbi s tijelom, a ruke i noge su prilično kratke.
 • Aurikli su ravni.
 • U djevojčicama, labia majora još uvijek ne pokriva male usne.
 • Kod dječaka testisi su još uvijek na ulazu u skrotum.
 • Vizija. Vizualni sustav još nije razvijen, dijete je stalno s zatvorenim očima.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Budući da je dijete rođeno s neadekvatnim dišnim sustavom, često se javljaju slučajevi apneje (zadržavanje ili zaustavljanje disanja). Dijete ima brzo i plitko disanje, često se koristi umjetno disanje, jer dijete ne može disati vlastito.
 • Endokrini sustav. Isti znakovi kao umjereni preuranjenost. I zbog nedovoljne proizvodnje gonada u djevojčica, mliječne žlijezde su uvećane, labički edem nabubri. Dječaci mogu imati oticanje skrotuma i penisa.
 • Termoregulacije. Zbog ranog porođaja postoji velika opasnost od brzog pregrijavanja ili hipotermije bebe.
 • Refleksi. Gotovo svi refleksi su odsutni.
 • Imunološki sustav gotovo je nerazvijen.
 • Sustav kostiju. U pravilu se formira u svakoj djeci, ali kosti su još meke zbog nepotpunog nakupljanja minerala i vitamina D. Dostupna je i zajednička displazija.

S umjerenim stupnjem, prognoze za preživljavanje su više pozitivne nego kod dubokih, budući da ta djeca imaju brojne malformacije, kao i nekoliko ozbiljnih bolesti. Dobivanje ovih beba je vrlo teško.

Tablica razlika s punoljetnom novorođenčeta

Postoji takva stvar kao zrelost fetusa. Pretpostavlja da je dijete unutar maternice već formirano dovoljno kako bi se osiguralo izvana. U donjoj tablici možete vidjeti kriterije pomoću kojih možete razumjeti razliku između bebe s punim radnim vremenom i preranog djeteta.

Morfološki znakovi prijevremene bolesti

2. Od strane bijele krvi, izražene fluktuacije u broju leukocita (5-50 x 10 9 / l), neutrofilija, pomak na mlade oblike, chiasm u leukocitnoj formuli pojavljuje se na 7-14 dan.

1. U prva dva mjeseca karakterizira pojava rane anemije prijevremenog poremećaja.

2. U 4 mjeseca postoji anemija nedostatka željeza.

3. Od 2-3. Mjeseca života, moguć je razvoj neutropenije (do 9%), što nije podložno korekciji.

4. Inhibicija funkcionalne aktivnosti trombocita, mali broj 2, 7, 9 i 10 koagulacijskih čimbenika. [16]

Morfološki znakovi prijevremene bolesti

1. Nerazmjerna tjelesna struktura - okomita veličina glave je 1/3 duljine tijela, veličina moždane lubanje prevladava nad licu, pupak ispod središta tijela, relativno veliko tijelo i kratke noge (stopa rasta donjih ekstremiteta raste u drugoj polovici trudnoće).

2. Izuzetno lanugo (meka, pahuljasta kosa pokriva ne samo ramena i leđa, već i čelo, obraze, bedra, stražnjicu), niski rast kose na čelu, nerazvijenost noktiju (ne dospijevaju na kraj alpskih noktiju).

3. Palpacija glave otkriva otvorene male i bočne fontane i šavove lubanje, gipkost kostiju lubanje (zbog svoje mršavosti i niske mineralizacije), mekanih kljunova, savijanja na pola.

4. Dječaci imaju pod-testise (praznu skrotum), a djevojke imaju prividne genitalne proreze (nerazvijenost labia majora).

5. Nerazvijenost mliječnih žlijezda i odsutnost njihovog fiziološkog zahvaćanja.

Procjenjivanje morfoloških kriterija za preuranjeno ponašanje određuje gestacijsku dob djeteta (skala Dubovich, Bollard, Hofner).

Funkcionalni znakovi prijevremenosti

1. Niska razina mišića (karakterizira "držanje žaba").

2. Produljena fiziološka eritema i žutica.

3. Slabost i brzo izumiranje fizioloških refleksa novorođenčadi, uključujući sisanje.

4. Trend hipotermije uslijed niske proizvodnje topline i povećanog prijenosa topline.

5. Nedostatak odgovarajućeg povećanja temperature na zaraznom procesu i njenom brzom pregrijavanju u inkubatoru.

Proces prilagodbe ekstuterinskom životu u preuranjenim bebama je teži i mnogo dulji. Sukladno tome, u njima je produljen neonatalni period, u trajanju od 1,5 do 2 mjeseca u iznimno preuranjenim bebama.

Krasnoyarsk medicinski portal Krasgmu.net

Posljedice prijevremene i razvojne prognoze. Prognoza za život u preuranjenim bebama ovisi o mnogim čimbenicima. Uz pravilnu njegu i medicinsku kontrolu u budućnosti, djeca rođena u razdoblju od 28-30 tjedana uspješno preživjeti. Pravilno organiziranom skrbi, prerane bebe se dobro razvijaju od prvog dana života. Među preuranjenim bebama često se u razvoju često nalaze fizički i mentalno retardirane bebe.

Prijevremeni beba rođena mrtva ili očite znakove života između 28. i 38. tjedna fetalnog razvoja težine manje od 2500 g, a manje od 45 cm. Minimalna tjelesne težine za djecu je izvediv 500-600, ovisno o masi tijelo djeteta pri rođenju, uobičajeno je razlikovati četiri stupnja prijevremenosti:

1 stupanj - 2500-2001 g,

2 stupnja - 2000-1501 g,

Grade 3 - 1500-1001 g,

Grade 4 - 1000 g ili manje.

Prematurenost (praematuritas) je koncept koji se odnosi isključivo na kliniku djetinjstva, jer u razdoblju prenatalnog razvoja postoje značajne pojedinačne fluktuacije. Postoje slučajevi rađanja preranih beba, čija tjelesna težina prelazi 2500 g, a naprotiv, tjelesna težina u punom roku bebe može biti manja od 2500 g.

Preuranjeno dijete je manje zrelo od djeteta s punim radnim vremenom, pa je njezin prilagodljivi kapacitet niži od onih punoljetnih novorođenčadi. U tom smislu, smrtnost preranih beba ostaje vrlo visoka do danas - to je dvadeset puta veća od smrtnosti punoljetnih beba. Znakovi prijevremene bolesti mogu se podijeliti u morfološke i funkcionalne.

Morfološki (vanjski) znakovi prijevremene bolesti.

Morfološki znakovi prijevremene bolesti trebaju prvo uključivati ​​malu tjelesnu masu i malu duljinu djeteta do trenutka rođenja. Istodobno, nesrazmjer tijela izgrađuje se na sebe: kratki vrat, kratke donje udove, velika glava i nizak raspored čašica. Aurikli su mekani i čvrsto pritisnuti na glavu. Kosti lubanje su kobne. Otvoreni mali izvori i šavovi. Na koži leđa, na ramenima, na čelu, obrazima, bedrima je debela dolina (lanugo). Koža je tanka. Postoji nedostatak razvoja kožnih derivata: nokti često ne dođu do vrha prstiju, niske pozicije pupčane prstene.

Izražena fiziološka eritema. Subkutani sloj masti je slabo razvijen (Chulitskaya indeks masti je -5. + 2.5). Genitalni jaz kod djevojčica zastaje, kod dječaka se promatra kriptorhidizam. Međutim, niti jedan od tih morfoloških znakova zasebno se ne može smatrati apsolutnim simptomom ranosti. Ti se znakovi trebaju uzeti u obzir samo u skupini.

Funkcionalni znakovi prijevremenosti.

Funkcija organa razine i sustavi zbog svojih nedonoščadi značajan gubitak morfološka nezrelosti zbog određenog razdoblja fetalnog razvoja i sazrijevanja karakteriziraju značajke organizma u neprimjerenim uvjetima novog medija okoliša za njega (je roditelj organizam).

U prvih beba u prvim mjesecima života dolazi do brzog iscrpljivanja procesa uzbuđenja, nedovoljne interakcije između sustava tijela, sporosti procesa metabolizma i prilagodbe. Istovremeno, određeni organi i sustavi u prerano rođenoj djeci mogu funkcionirati od prvih dana nakon rođenja. Oni, na primjer, imaju dobro razvijene osjetilne organe, tvore gotovo sve reflekse prirodnog automatizma: sisanje, gutanje, potragu, plivanje, podršku, hodanje, Moro, Talent, Bauer reflekse. Usisavanje i gutanje refleksa odsutni su samo u vrlo preuranjenim bebama.

Rani postnatalni period kod preranih beba karakterizira nezrelost središnjeg živčanog sustava, osobito moždani korteks. U tom razdoblju imaju nesavršene generalizirane reakcije, čije se reguliranje provodi, naizgled, na razini subkortikalnih struktura. Manifestacije nezrelosti središnjeg živčanog sustava uključuju: smanjenje spontane motoričke aktivnosti, mišićna hipotonija, mali i nestalni tremor udova, brada itd.

Kod prvih beba u prvih dana nakon rođenja, postoji poremećaj u termoregulaciji u obliku smanjenja proizvodnje topline i povećanja prijenosa topline. Oni također imaju neke osobitosti disanja. Konkretno, vanjski podražaji uzrokuju različite bioelektrične aktivnosti mozga, a to je praćeno kašnjenjem ili usporavanjem disanja. Učestalost pokreta dišnih puteva je od 36 do N2 n I min. Korespondira se s stupnjem prijevremenosti: disanje se mnogo povećava kod djece s niskom tjelesnom masom.

Funkcionalne karakteristike kardiovaskularnog sustava u prerane bebe izražene su u prevladavanju simpatičke podjele; bilo koji podražaj uzrokuje povećanu brzinu otkucaja srca, povećanu zvučnost tonova, povišeni krvni tlak. Pulsna stopa malo ovisi o stupnju prijevremenosti i u prva tri mjeseca jednaka je 120-150 otkucaja. u 1 min Krvni tlak korelira s stupnjem preuranjeno-egi. 11a prvi mjesec života, prosječno je 65/24 mm Hg. Čl. Na EKG u preuranjenim bebama otkriva se nizak napon zuba i odstupanje električne osi je ispravno. Svi zubi su dobro definirani. Interval P-Q = 0,10 s, kompleks QPS = 0,04-0,06 s, interval Q-7 = 0,23-0,35 s.

Probavni sustav u preuranjenim bebama također ima niz mogućnosti. Enzimska aktivnost gastrointestinalnog trakta značajno je smanjena, pH želučanog soka na vrhuncu probave je 4.4. Resorpcija bjelančevina u ovoj djeci od prvog dana života dobro je izražena, ali masti su slabo apsorbirana. Propusnost crijevne stijenke značajno se povećava. Pozornost se usmjeruje na funkcionalnu nezrelost jetre. U prerano dojenčadi sazrijeva hepatocit i sustav glukoronil transferaze, koji provodi konjugaciju slobodnog bilirubina, kasni. Potonji se mogu akumulirati u lipidima bogatim živčanim stanicama mozga, narušavajući procese fosforilacije. To uzrokuje kašnjenje u sazrijevanju ATP-a, što dovodi do hipoksije mozga i razvoja njenog poraza.

Može doći do trovanja bilirubinom koja može rezultirati oštećenjem mozga uz relativno niski sadržaj serumskog bilirubina (pri 171-205 μmol / L). Pojava kernicterus u nedonoščadi doprinijeti hipoksije (rezultira u povećanom propusnost stanične membrane u bilirubin), gipoal- buminemiya (čime se smanjuje komunikacijski bilirubin proteina), dehidracija (povećava koncentraciju bilirubina) i hipoglikemija (glukoze potrebno za konjugaciju slobodnog bilirubin).

Funkcionalna nezrelost jetre kod preranih beba doprinosi smanjenju razine protrombina, koja, zajedno s nedovoljnom sintezom vitamina K u crijevu, uzrokuje razvoj hipoprotrombinemije teže nego u djece s punim radnim vremenom, a protiv toga se lako pojavljuje hemoragični sindrom. Ne smijemo zaboraviti da kod preranih beba zbog funkcionalne nezrelosti jetre, to nije samo protrombinska sinteza koja pati. Imaju smanjenje funkcije sinteze jetre jetre kao cjeline. To stvara uvjete za razvoj hipoproteinemije i hipoalbuminemije i doprinosi razvoju edematous sindroma. Pojava potonjeg je olakšana niskom sposobnošću bubrega na osmotsku koncentraciju, nisku filtraciju u glomerulu, ograničenom sposobnošću uklanjanja suvišne vode i gotovo potpunu reapsorpciju natrija.

Pokazivači prirodnog otpora tijela (dopunski titar, lizozim, fagocitna aktivnost leukocita) i sposobnost sinteze imunoglobulina u preranoj bebi se smanjuju. Postoji korelacija između sadržaja T-limfocita i stupnja prijevremenosti: oni su manje kod manje zrele djece. Smanjena je funkcionalna aktivnost T-limfocita u usporedbi s onima u punoljetnim dojenčadi. Koncentracija IgG u krvi kod rođenja je niža od one pune punog. U budućnosti, tijekom prva tri mjeseca života, postoji niža razina IgG u usporedbi s punim radnim vremenom. Odsutna je koncentracija IgM i IgA u krvi pupkovine preranih beba ili je njihov sadržaj vrlo nizak.

Fizički i neuropsihološki razvoj preranih beba.

Sve prerane bebe imaju nisku dobnu težinu u prvom mjesecu života zbog većeg gubitka početne tjelesne težine nego kod full-term babyova. U prijevremenim bebama, početni gubitak težine je 9-14% u odnosu na tjelesnu težinu pri rođenju. Kasnije, u prvoj godini života intenzitet dobitka težine u prerane bebe veći je nego u punopravnim (vidi tablicu 1). Mjesečno povećanje rasta u takvoj djeci u prosjeku iznosi 2,5-3 cm. Opseg glave u prva dva mjeseca života u prosjeku iznosi 3-4 cm više od prsa.

Do kraja prve godine, ovisno o stupnju preuranjenosti, opseg glave iznosi 43-46 cm, grudi 41-46 cm. Do dobi od 3 godine, tjelesna težina i rast prerane bebe blizu su odgovarajuće pokazatelje punoljetnih beba.

Tablica 1. Prosječna mjesečna debljanje u preranoj bebi ovisno o tjelesnoj masi pri rođenju (V. E. Ladygina, 1981)

Morfološki znakovi preranog novorođenčeta

Vanjski znak prijevremenog poremećaja gotovo je potpun odsutnost potkožnog masnog sloja. Za duboko prerane bebe, karakteristična je sjajna, naizgled prozirna, crvenkasto-crvena koža, okupljena na bore, bogato prekrivena debelim zubima (lanugo) na udovima, leđima, licu. Navel se nalazi nisko u donjoj trećini abdomena. Učenici su stegnuti, kao takvi, "venom" od nazočnosti pupilne membrane. Nailovi su tanki, ne dolaze uvijek do rubova noktiju. Porculanske hrskavice su mekane. Djevojke imaju široku otvorenu ljubičastu crvenu vulvu s istaknutim nimfama i klitorisom. U dječaka je prazan, vrlo crveni skrotum, bez testisa.

U zrelijih preranih beba izražava se nedostatnost potkožnog masnog sloja, naborana koža i senilna pojava lica, ali boja kože je manje crvena, prilično je blijeda ružičasta. Lanugo uglavnom pokriva ekstenzorske površine udova, leđa i u manjoj mjeri lice. Glavu kratku kosu. Nailovi su dugački, najčešće do kraja nokta, ali vrlo tanki. Navel se nalazi malo iznad simfize. U skrotumu je jedan ili oba testisa, ali nisu spušteni na dno i ležeći u njegovoj gornjoj polovici i lako se prostiru u ingvinalne prstene kada ih se pritisne.

Za prijevremeno je karakteristično dijeljenje tijela u položaju sa strane na dvije različite polovice boje (dno je ružičasto, vrh je bijelo) - simptom koji opisuje L. O. Finkelstein i R. A. Wilfand, također nazvan Harlequinov simptom. Duljina glave pri rođenju, ovisno o stupnju preuranjenosti, varira od 1/4 do 1/3 visine. Lubanja je zaokružena više od novorođenčeta s punim radnim vremenom. Šavovi i fountains su širom otvoreni. Kosti lubanje su tanji, često jedna iznad druge (konfiguracija kostiju lubanje). Jezgre luženja u epifizi dugih kostiju obično su odsutne.

Mliječne žlijezde slabo razvijene, u pravilu, ne emitiraju kolostrumu sličnu sekreciju. Preuranjene bebe su sklone edemu potkožnog tkiva, a scleradema može razviti ako postoje poremećaji u njezi.

Nijedan od ovih znakova, odvojeno, ne može služiti kao apsolutni kriterij za određivanje preuranjenosti, samo njihova cjelovitost dopušta suditi o preranom rođenju djeteta.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.

Prerane bebe

razvoj mentalnog razvoja preranog fetusa

Preuranjene bebe - djeca rođena u gestacijskoj dobi od 37 tjedana ili manje, s tjelesnom težinom od 2500 g ili manje, dužine tijela od 45 s ili manje. Učestalost prijevremenog porođaja prilično je stabilna i prosječno iznosi 5-10% od broja rođenih djece. Neonatalna stopa smrtnosti u ranijoj dobi je znatno veća od onoga na rođenju na vrijeme i u velikoj mjeri ovisi o učinkovitosti medicinske skrbi.

Tablica. Razvrstavanje preuranjenosti ovisno o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju

Matična masa

etiologija

U uzrocima preranog rođenja postoje 3 skupine čimbenika:

1. Socioekonomski čimbenici:

- nedostatak ili nedostatak medicinske skrbi

- loša prehrana trudna

- loši stambeni uvjeti

- profesionalne opasnosti, loše navike (pušenje, alkoholizam, zlouporaba droga, ovisnost o drogama)

- neželjene trudnoće u neudanih žena

2. Socio-biološki čimbenici:

- mladih (mlađih od 18 godina) i starijih (preko 30 godina) žena primipara, kao i dobi oca mlađeg od 18 i više od 50 godina

- opterećena opstetarska povijest (broj prethodnih medicinskih pobačaja, prisutnost spontanih pobačaja, mali razmak između rođenja)

- kratka žena

3. Klinički čimbenici:

G od majke:

- kroničnih somatskih i ginekoloških bolesti

- endokrinih disfunkcija (hiperfunkcija adrenalnog korteksa, dijabetes melitusa, hipofunkcije jajnika)

- patologija trudnoće (produljena kasna gestoza, akutne zarazne bolesti tijekom trudnoće)

- tjelesne ozljede (operacije, ozljede abdomena) i nervni šokovi

- imunološki sukob između trudnice i njenog fetusa

G sa strane fetusa:

- genetske i kromosomske bolesti fetusa

- razvojne anomalije, višestruki fetusi, abnormalni fetalni položaj

- imunološki sukob između fetusa i trudna

Antropometrijski pokazatelji preuranjenih beba su varijabilni, što je osobito karakteristično za tjelesnu težinu. Manja je u pretkolorizmu s IUGR, nasljednim bolestima i više u ranoj dobi, od majki s endokrinom patologijom (dijabetička fetopatija). To zahtijeva uporabu dodatnih dijagnostičkih kriterija, koji uključuju znakove prijevremenosti.

Morfološki znakovi prijevremene bolesti

1. Nerazmjerna tjelesna struktura - okomita veličina glave je 1/3 duljine tijela, veličina moždane lubanje prevladava nad licu, pupak ispod središta tijela, relativno veliko tijelo i kratke noge (stopa rasta donjih ekstremiteta raste u drugoj polovici trudnoće).

2. Izuzetno lanugo (meka, pahuljasta kosa pokriva ne samo ramena i leđa, već i čelo, obraze, bedra, stražnjicu), niski rast kose na čelu, nerazvijenost noktiju (ne dospijevaju na kraj alpskih noktiju).

3. Palpacija glave otkriva otvorene male i bočne fontane i šavove lubanje, gipkost kostiju lubanje (zbog svoje mršavosti i niske mineralizacije), mekanih kljunova, savijanja na pola.

4. Dječaci imaju pod-testise (praznu skrotum), a djevojke imaju prividne genitalne proreze (nerazvijenost labia majora).

5. Nerazvijenost mliječnih žlijezda i odsutnost njihovog fiziološkog zahvaćanja.

Procjenjivanje morfoloških kriterija za preuranjeno ponašanje određuje gestacijsku dob djeteta (skala Dubovich, Bollard, Hofner).

Funkcionalni znakovi prijevremenosti

1. Niska razina mišića (karakterizira "držanje žaba").

2. Produljena fiziološka eritema i žutica.

3. Slabost i brzo izumiranje fizioloških refleksa novorođenčadi, uključujući sisanje.

4. Trend hipotermije uslijed niske proizvodnje topline i povećanog prijenosa topline.

5. Nedostatak odgovarajućeg povećanja temperature na zaraznom procesu i njenom brzom pregrijavanju u inkubatoru.

Proces prilagodbe ekstuterinskom životu u preuranjenim bebama je teži i mnogo dulji. Sukladno tome, u njima je produljen neonatalni period, u trajanju od 1,5 do 2 mjeseca u iznimno preuranjenim bebama.

Prerane bebe;

Prematurna beba rođena je prije kraja normalne gestacijske dobi - 38 tjedana od 28 tjedana trudnoće, duljine tijela od 35 do 45 cm i imaju znakove morfološke i funkcionalne nezrelosti. (prema nalogu Ministarstva zdravstva Ruske Federacije br. 318 od 4. prosinca 1992.). Stoga, gestacijska dob je glavni kriterij za prijevremenu starost.

Obično je uobičajeno pripisati preranoj dječjoj djeci čija je težina rođenja manja od 2500 g. Međutim, određivanje prijevremenosti težine pri rođenju ne uvijek odgovara stvarnosti. Mnoga djeca rođena prerano imaju tjelesnu težinu veću od 2500 g, na primjer, s endokrinopatijama (dijabetička embrijopopatija, kongenitalni hipotireoidizam). Međutim, među punoljetnim bebama postoje djeca čija je težina rođenja manja od 2500 g. To su djeca s intrauterinskim usporenim rastom na pozadini intrauterine patologije. Dakle, tjelesna težina pri rođenju nije glavni kriterij za prijevremenu starost.

fetalni rođenja do 28 tjedana, bez obzira na to je pokazala znakove života ili nije pokazala smatra pobačaj, a djeca s porođajnom težinom ispod 1000 g (500-999 g) voća. Koncept "fetusa" traje do 7. dana života, nakon čega, bez obzira na tjelesnu težinu, novorođenče postaje dijete.

Razvrstavanje preranih beba

Podijelite četiri stupnja prerane bebe ovisno o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju:

I stupanj odgovara 35-37 tjedana i tjelesnoj težini od 2001 do 2500 g;

Grade II odgovara 34-32 tjedna i tjelesnoj težini od 1501 do 2000 g;

Grade III odgovara 30-29 tjedana i tjelesnoj težini od 1001 do 1500 g;

IV stupanj odgovara 28 i nižim tjednima i tjelesnoj težini od 1000 g ili manje.

Dojenčad mase manje od 1500 g smatra se duboko prerano.

Morfološke značajke:

1) subkutani sloj masti je odsutan ili razvijen vrlo slab;

2) cijelo tijelo prekriveno je obilnim pahuljama (lanugo);

3) kosti lubanje su dovoljno guste, ali mogu prelaziti jedna drugu;

4) mali izvor nije zatvoren;

5) meke su mekane, asimetrične;

6) veličina glave premašuje veličinu prsa;

7) nokti su tanki i obično stignu do kraja noktiju;

8) pupčani prsten nalazi se u donjem kvadrantu abdomena.

9) Genitalni razmak u djevojčicama počinje, u dječacima, testisi nisu dlakavi.

Funkcionalni znakovi prijevremenosti:

1) nerazvijenost središnjeg živčanog sustava i drugih organa i njihovu funkcionalnu nezrelost;

2) nepotpuna termoregulacija, koja se sastoji u nemogućnosti održavanja tjelesne temperature na konstantnoj razini;

3) nesavršenost čina disanja, fluktuacije ritma do zaustavljanja i iznenadne smrti;

4) slaba izražavanja usisavanja i gutanja refleksa;

5) nerazvijenost vaskularnog sustava, koji se očituje u krhkosti i suptilnosti krvnih žila, što pridonosi pojavi poremećaja moždanog cirkuliranja i krvarenja u mozgu.

Djeca prerana s težinom od 2-2,5 kg promatrano 1. mjeseca tjedno, u dobi od 1-6 mjeseci - 1 puta za 2 tjedna, u drugoj polovici godine - 1 puta mjesečno. U prvom mjesecu života preporučuju se konzultacije kirurga, ortopedskog kirurga, neurologa i oftalmologa. Med.otvod od cijepljenja.

Kriterij za učinkovitost praćenja preuranjenih beba je pravi psihofizički razvoj djeteta koji prema svim osnovnim pokazateljima mora nadoknaditi svoje vršnjake za jednu godinu.

Preuranjene bebe koje nisu opterećene patološkim uvjetima rađaju se u stanju kompenzirane metaboličke acidoze koja se zaustavlja do kraja prvog dana života.

Nedostatak sklonosti nadoknadi je tipičan za novorođenčad s asfiksijem, cerebralnom patologijom i sindromom respiratornog distresa. Razmjena vode u prerane bebe vrlo je labilna. To se očituje tendencijom oticanja i dehidracije.

Ukupni sadržaj tekućine u tijelu preuranjenog djeteta

80 - 85% tjelesne težine. Većina je izvanstanična tekućina. Karakteristike metabolizma elektrolita u ranijoj dobi su hiperkalemija, hipokalcemija, hipomagnezaemija. Za preuranjenost, karakteristična su hipoglikemija i hipoproteinemija.

Crvena krv prerane bebe pri rođenju karakterizira visoka razina hemoglobina i crvenih krvnih stanica, kao i retikulocitoza, anisocitoza i poikilocitoza. Ubrzo nakon poroda, postupno se smanjuje broj eritrocita i hemoglobina, a kod 2-3 mjeseca većina preranih beba razvija hipoplastičnu anemiju.

Sustav hemostaze preranog dojenčadi vrlo je nesavršen. Sadržaj koagulacijskih faktora ovisnih o K-vitaminu značajno je smanjen. Istovremeno, fibrinolitička aktivnost krvi je vrlo visoka. Broj trombocita je podložan značajnim fluktuacijama (

161 - 243x109 / l). Sve gore navedeno stvara uvjete za krvarenje u preuranjenim bebama.

U dišnim sustavima prijevremenih dojenčadi karakterizira značajan stupanj nezrelosti u iznimno preuranjenim dojenčadi, što je povezano s faktorima kao što su: 1) manjak površinski aktivnog sredstva, 2) mali broj alveola, 3) kratki dišni put.

Prisutnost tih čimbenika je osnova za kršenje neonatalne prilagodbe kardiorespiratornog tipa - respiratornog distresnog sindroma novorođenčeta.

Cirkulacijski sustav novorođenčadi karakterizira prisutnost štićenika fetusa (ovalni prozor, arterijski kanal), čije postojanje osigurava i nezrelost samog kardiovaskularnog sustava u pozadini smanjene funkcije pluća i nesavršenosti metabolizma u cjelini.

Preuranjeni probavni sustav ima niz mogućnosti. Želuca ima vrlo malu sposobnost, uspravnu poziciju i slabu kardijalnu pulpu, što pridonosi čestoj regurgitaciji. Želučani sok izlučuje se u velikim količinama i slabo reagira kiselinom.

Intestinalni zid ima povećanu propusnost. Postoji smanjenje enzimske aktivnosti oba crijeva i gušterače. Funkcionalna nezrelost karakteristična je za jetru prijevremenosti koja se očituje zbog nedostatka funkcije stvaranja proteina, sustava glukuronil transferaze, smanjenja sinteze žučnih kiselina.

Za prerane dojenčadi karakteristična je fermentacijska dijareja zbog nedostatka disaharidaze (laktaze) u crijevima prerane dojenčadi.

Osnovni principi za skrb o preranima novorođenčadi Prva pomoć preranima novorođenčadi predviđena je u dvorani, u skladu s uputom za narudžbu br. 372 o pružanju primarne oporavka svim novorođenčadi.

Sve manipulacije iz dostave treba provoditi pod uvjetima koji sprečavaju hlađenje djeteta. U tu svrhu koriste se inkubatori (inkubatori) otvorenih i zatvorenih tipova, izvori zračenja topline i grijani kreveti. Upozorenje za uporabu inkubatora je duboko preuranjeno i / ili ozbiljno stanje djeteta.

Temperatura unutar inkubatora ovisi o tjelesnoj masi i stupnju zrelosti djeteta i kreće se od 30 do 3 ° C. Vlažnost u inkubatoru za dijete prvog dana života iznosi 90%, u narednim danima postupno se smanjuje. Često, prerano treba biti povezano s izvorom kisika inkubatora.

Hranjenje. Početak prvog hranjenja prvenstveno se određuje uvjetom djeteta. Tjelesna težina je znatno manje važna. Ako je nemoguće hraniti dijete enteralno (težina stanja, razvojnih abnormalnosti itd.), Naznačena je parenteralna prehrana.

Prosječne dnevne norme fizioloških potreba za hranom

tvari i energije za djecu prve godine života

(Metodička uputstva br. 225, Moskva, 1999)

Prerano novorođenče, znakovi morfološke nezrelosti. Značajke njege prerano

Koje se bebe smatraju preuranjenima?
Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, težine od 1000 do 2500 g i 35-46 cm visoki, smatraju se preuranjenima. U nekim slučajevima, punoljetne novorođenčadi imaju masu manju od 2500 g. Ovo se promatra u blizancima, s mnogim intrauterinim bolestima, s malformacijama, rođenim pušačima i majkama koje konzumiraju alkohol. U takvim slučajevima govorimo o kongenitalnoj pothranjenosti ili intrauterini usporeni rast (djeca su mala tijekom trudnoće). Smatra se da su djeca rođena s težinom ispod 2500 g i visinom manjom od 46 cm bez obzira na gestacijsku dob.
Koji su morfološki znakovi preraspodjele?
1. Niske snage. U duboko preuranjenim bebama subkutano sloj masnoće je potpuno odsutan, maseni omjer rasta iznosi 30-50, dok je u punom trajanju 60-80.
2. Proporcije tijela: u prerane kratke noge, visina glave u odnosu na rast je 1 / 3-1 / 4, sredina tijela iznad pupka (dok je u punom trajanju na razini pupka).
3. Auricles su mekane, lako se mogu ugurati, čvrsto se uklapaju u lubanju.
4. U djevojčicama, labia minorae nisu prekrivene velikim usnama, genitalni jazni zazori, klitoris je jasno vidljiv; kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum.
5. Obilje rasta kose zabilježeno je ne samo na leđima i ramenima, već i na drugim dijelovima tijela (na obrazima, čelu, bedrima).
6. Predomincija lubanje lubanje preko lica, širom otvorenih šavova, velika veličina prednjeg fontana, često mali izvor.
7. Exoftalmos, često u kombinaciji s povećanjem frontalnih i parijetalnih humaka, što se najočitije očituje u 2-3. Mjesecu života.
Koji su funkcionalni znakovi preuranjenosti?
Za prerane bebe, morfofunkcionalna nezrelost svih organa i sustava, prvenstveno središnji živčani sustav, je karakteristična; težina ove nezrelosti ovisi o trajanju trudnoće. U prijevremenoj smrti postoji respiratorna aritmija, mogu biti periodi apneje (respiratorni zahvati), hipoksične lezije središnjeg živčanog sustava. Ako apneja traje duže od 16 sekundi i uz to dolazi do bradikardije, može se razviti asfiksija i iznenadna smrt. Dyskinesija gastrointestinalnog trakta u preranoj bebi očituje se u regurgitaciji, povraćanju, abdominalnoj distenzija, bolovi u trbuhu, zadržavanju plina i stolice te su povezane s nezrelosti innervacije i nesavršenosti središnje vegetativne regulacije.
Neodređena termoregulacija je tipična za prerane bebe pa se brzo ohlade i pregriju jednako brzo.
Kako je prvi WC novorođenčeta?
Prvi WC za prerano novorođenče održava se u dječjem odjelu na stolu za grijanje 6 sati nakon rođenja. Sterilni pamučni štapić navlažen sterilnim biljnim uljem ili ribljim uljem uklanja masno tkivo poput sira i koža se obrađuje s 1% -tnom otopinom alkoholnog joda ili čistim 55-70% alkohola. Preuranjene bebe trebaju biti u kutijama s centralnom opskrbom kisikom i izgrađenim germičnim svjetiljkama.
Koje su značajke održavanja i njege preuranjenog djeteta?
Odmah nakon rođenja, takvo dijete treba grijati strujom toplih zraka ili topline. Primarni tretman (usisavanje sluzi, ligacija pupčane vrpce, prevencija bleneja) obavlja se na posebnom stolu za grijanje. Onda je dijete umotano u tople, sterilne pelene, u pokrivač s grijaćim jastukom ili stavljen u zagrijan prijenosni inkubator i isporučen u odjel za prerane bebe.
Inkubator (shoeing) s pojedinačnim načinom mikroklimatske njege najučinkovitiji je. Karakterizira ga stvaranje fizioloških stanja od prvih minuta ekstuterinskog postojanja. U inkubatoru se održava optimalna temperatura i vlaga. To vam omogućuje da smanjite troškove energije djeteta kako biste održali temperaturu tijela, gubitak tekućine kroz kožu i disanje.
Uvjeti boravka u inkubatoru ovise o tjelesnoj masi pri rođenju, zrelosti i općem stanju djeteta. Djeca s malim stupnjem preuranentnosti nalaze se u inkubatoru 2-4 dana ili nekoliko sati, duboko prerane bebe težine do 1500 g su 8-14. dana, a masa do 1750 g - 7-8 dana. Tada se djeca prenose u drugu fazu sestrinstva.
Koje su značajke pokroviteljstva prerane bebe?
Primarno pokroviteljstvo za prerano dijete obavlja pedijatar pedijatrije i medicinska sestra na dan izlaska djeteta iz porodiljne bolnice.
Preuranjene bebe trebaju imati utezi, i uz smanjenje laktacije ili odsutnost mlijeka majčinog donorskog mlijeka.
Učestalost promatranja od strane lokalnog pedijatara i medicinske sestre određuje se individualno, ovisno o specifičnim uvjetima.
Pri procjeni fizičkog i psihomotornog razvoja preranih beba medicinska sestra treba uzeti u obzir tjelesnu težinu pri rođenju, gestacijskom dobu, prirodi razvoja fetusa i tijekom ranog neonatalnog razdoblja.
Medicinska sestra prati fizički i psihomotorni razvoj djeteta i objašnjava roditeljima da, kako bi dijete normalno razvijalo, potrebno je surađivati ​​s njim mukotrpno i sustavno (masaža, gimnastika, igračke, razgovor itd.).
Koje su značajke fizičkog razvoja preranog beba?
Zdrave prerane bebe karakteriziraju visoke stope tjelesnog razvoja. Najmanji dobitak težine pada na 1. mjesec, najveći - na 3-4. Duboko prerane bebe udvostručuju svoju početnu masu do 2-3. Mjeseca, a jednu godinu povećavaju za 6-8 puta. Djeca rođena s masom od 1500-2000 g dvostruko ga za 3 mjeseca, a po godine povećati 4-6 puta.
Rast prerane u prvoj godini povećava se za 27-38 cm; u drugoj godini života - mjesečno 2-3 cm. Prosječni rast preranog djeteta do jedne godine doseže 70-77 cm, a mjesečni porast opsega glave u prvoj polovici je 1-4 cm, u drugom 0,5-1,0 cm. Opseg perzijske glave u prvoj godini povećava se kod preranih beba za 15-19 cm i 1 godinu iznosi 44,5-46,5 cm.
Koje su značajke psihomotornog razvoja preranog beba?
Psihomotorni razvoj u prijevremenoj skupini s težinom pri rođenju do 2000 godina zaostaje u usporedbi s punim radnim vremenom i otprilike ne odgovara kalendaru, već gestacijskom dobu. Treba imati na umu da dugotrajni bolesnici, kao i one prerane bebe koje su zbog raznih okolnosti lišene individualne skrbi, uvelike zaostaju u razvoju psihomotora.
Koje su posebne metode fizičkog razvoja preuranjenosti?
Polaganje na trbuh preuranog djeteta pomaže jačanju mišića vratu, udovima, abdomenu. Postavljanje na trbuh preporučuje se početkom 3 tjedna starosti u zadovoljavajućem stanju - prije hranjenja 2-3 minute, prvo 1-2 puta, a zatim 3-4 puta dnevno.
Meka masaža potiče opuštanje mišića. Započnite s 1-1,5 mjeseci života. Sve dok dijete ima mišićnu hipertenziju, dopušteno je samo pomicanje i refleksno kretanje. Nakon nestanka mišićne hipertenzije koriste se i druge tehnike masaže: lagano trljanje, gnječenje, premlaćivanje i pasivne vježbe s njihovom postupnom komplikacijom. Ove metode masaže i gimnastike u djece mase manje od 1500 g mogu se koristiti samo od 6 mjeseci, a kod djece rođene mase preko 2000 g - od 2-3 mjeseca. Nakon 7-9 mjeseci, s djetetom se izvode teže vježbe: okrećući se od trbuha prema leđima, puzeći, ustajući na sva četiri, sjedeći, ustajući na noge.
Majka uči tehnike masaže i gimnastike u uredu za podizanje zdravog djeteta u dječjim klinikama uz pomoć posebno osposobljene medicinske sestre i, u nedostatku takvih, od strane medicinske sestre.

Briga za prerane bebe.

Tijelo preuranjenog djeteta je podložnije infekciji i pojavi različitih vrsta bolesti od tijela novorođenčeta s punim radnim vremenom. Stoga, od prvih sati rođenja, potrebno je pratiti funkcioniranje svih njegovih organa. Posebno je važno prilagoditi razmjenu topline novorođenčadi pravodobno, budući da ovisi o adaptaciji svih vitalnih sustava djetetovog tijela. Treba imati na umu da prerano bebe ne samo da se lako hladi, već i lako pregriju. Može doći do smanjenja tjelesne temperature manje od 36 ° C kada se zrak hladi u odjelu, prelazeći u hladno, vlažno pranje. Stoga se prerano bebe odmah nakon rođenja uzimaju u predgrijanoj peleni. Prvi WC, mjerenje i vaganje provodi se s pažljivim grijanjem i što je prije moguće. Zamotajte bebu u dobro zagrijanim i suhim pelenama.
Kako bi se održala optimalna toplina, vlažnost i ravnoteža kisika novorođenčeta postavljaju se u poseban inkubator koji je opremljen servo-regulacijskim senzorima koji određuju temperaturu djeteta pod određenim uvjetima, kao i posebnim elektroničkim pločama, omogućujući vam da postavite potrebne temperaturne parametre.
Temperatura, vlažnost i koncentracija kisika određuje liječnik.
Prije postavljanja djeteta u inkubator, potonji je dobro prozračen i temeljito ošišan 0,5% -tnom otopinom za izbjeljivanje. Glavni parametri sustava za održavanje života novorođenčeta određeni su pojedinačno, ovisno o tjelesnoj masi, dobi i stanju djeteta. Temperatura varira između 31-35 ° C, vlažnost u inkubatoru iznosi 90-95% prvog dana djetetova života, a sljedećih dana smanjuje se na 65%. Koncentracija kisika je postavljena od 30 do 40%. Postoji određen postupak stavljanja novorođenčeta u inkubator. Postavite temperaturni režim (u skladu s gestacijskom dobi i brojem dana života dijete), a zatim stavite inkubatoru sve što je potrebno za njegu djeteta (hranjenje sondi, pelene itd.). Nakon zagrijavanja inkubatora na unaprijed određenu temperaturu dijete se stavlja u njega. Da bi se kretanje oslobodilo, a ništa ne otežava pravilno disanje, novorođenčad se nalazi u inkubatoru nedirnutom. Njega i hranjenje djeteta provodi se izravno u inkubatoru. Nakon prvih 5-10 minuta boravka novorođenčeta u inkubatoru mjeri se aksilarna i rektalna temperatura, koja bi trebala biti 36,6-37 ° C. Kada temperatura raste, može se pojaviti "groznica groznica", u kojem slučaju je potrebno smanjiti temperaturu u inkubatoru i dati djetetu obilje pića. Temperatura zraka u odjelu bi trebala biti 24-26 ° C.
U pravilu, u preuranjenim bebama slabi se refleks sisanja, a sonde služe za njihovo hranjenje. Hranjenje sonde može biti sprej ili kapanje. Prije uvođenja sonde se sterilizira, tada se provodi kroz nosni kanal ili kroz usta, tako da je kraj u djetetovom trbuhu. Približna duljina sonde se određuje mjerenjem udaljenosti od ušnog režnja do vrha nosa i procesa xipoida. S kratkom sondom i pronalaženjem u jednjaku, mogućnost povraćanja i razvoj kardijinih nepristupačnih povećava, što dalje dovodi do trajnog sindroma reverzibilnosti. Dulja sonda će pasti u duodenum, gdje se ne može dogoditi optimalno cijepanje mlijeka, što će također dovesti do tvrdoglavog raspada. Prije hranjenja, medicinska sestra mora paziti da je sonda pravilno postavljena izvlačenjem sadržaja želuca štrcaljkom kroz sondu. Kada se mlaz za hranjenje potrebne količine mlijeka ulijeva u štrcaljku i stalno ulazi u želudac. Kada se kapljica mlijeka napuni u specijalnim štrcaljkama za pumpe i mora se podesiti brzina unosa tekućine u želudac.
Prije i nakon hranjenja djetetu je dopušteno disanje kisika 5-10 minuta. Prilikom provođenja hranjenja, glava bebe treba okrenuti na stranu kako bi se spriječilo regurgitiranje i naknadno udisanje.
Preuranjene bebe preporučuju se piti puno tekućine (izotonična otopina natrijevog klorida, otopina glukoze).
Medicinska sestra treba zapamtiti da se sve manipulacije za skrb o preranima novorođenčadi i svim terapijskim i dijagnostičkim postupcima moraju provoditi pažljivo i precizno, njihov broj bi trebao biti što je moguće ograničen, a svaki postupak treba strogo opravdati.

Datum dodavanja: 2015-02-06 | Pregleda: 1084 | Kršenje autorskih prava