Koje su posljedice medicinskog pobačaja?

Liječenje

Posljedice abortusa trudnoće manje su opasne od operacije, ali u nedostatku stručne skrbi mogu dovesti do neplodnosti, pa čak i smrti. Uzimanje pilula nije teško, ali unatoč očitoj jednostavnosti postupka, uzrokuje ozbiljne promjene u tijelu: velika doza hormona utječe na reproduktivni sustav, narušava prirodne procese pripreme za nošenje fetusa.

Glavobolja, nepravilna menstruacija, poteškoće u koncepciji - to su glavne pritužbe žena nakon medicinskog pobačaja. Rizik od komplikacija je manji, a učinkovitost postupka prekida je veća kada ga provodi kvalificirani stručnjak koji je u stanju točno izračunati dozu lijekova.

Je li medicinski pobačaj opasan?

Ne postoji siguran način za ukidanje trudnoće. Medicinski pobačaj se provodi u ranoj fazi - najkasnije 49 dana nakon početka posljednje menstruacije, odnosno do 6-7 tjedana trudnoće. No, što prije uzimaju tablete za medicinski pobačaj, to je manje vjerojatno da će se razviti negativne posljedice, jer se svaki dan oplođeno jaje ugrađuju sve više u maternicu.

Hormonski lijekovi koji se koriste za ukidanje trudnoće uzrokuju kontrakciju maternice, crpljenje vanjskog sloja zajedno s fetalnim jajima. Stoga, u ektopskoj trudnoći, medicinski pobačaj neće biti učinkovit. Prije postupka, provodi se niz pregleda, uključujući ultrazvučno skeniranje, tijekom kojih se određuje mjesto embrija.

Vrlo je važno vidjeti liječnika s tom metodom pobačaja. U rijetkim slučajevima to može biti kobno zbog razvoja akutnog zatajenja srca tijekom uzimanja lijeka, kao i zbog intra-abdominalnog krvarenja. Što je brža medicinska zaštita osigurana, to su veće šanse za spašavanje ženskog života.

Prije provođenja medicinskog pobačaja, liječnik određuje da li pacijent ima kontraindikacije. Njihov popis je prilično velik, a posebno se ne provodi postupak za žene iznad 35 godina koje puše više od 10 cigareta dnevno i imaju kardiovaskularne bolesti, bubrežne, nadbubrežne ili zatajenje jetre. U svim tim skupinama, rizik razvoja teških komplikacija je nekoliko puta veći.

Nakon razgovora s liječnikom i pojašnjavanja svih mogućih posljedica pobačaja, žena potpiše informirani dobrovoljni pristanak na postupak. Zatim se provodi nekoliko pregleda: transvaginalni ultrazvuk, test krvi (ukupno, za HIV, sifilis, hepatitis B i C) i razmaz na mikroflori.

Prethodna priprema za medicinski prestanak trudnoće i držanje u bolnici značajno smanjuje rizik od štetnih učinaka. Ali, u svakom slučaju, nitko neće dati 100% jamstvo sigurnosti i učinkovitosti.

Primanje velike doze hormonskih lijekova snažan je udar na sve tjelesne sustave, osobito na jajnika hipofize. Sve komplikacije i posljedice medicinskog pobačaja podijeljene su na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Što su bliže postupku prekida, to je lakše eliminirati ih.

Kratkoročni učinci i komplikacije

Ova skupina uključuje komplikacije i posljedice koje se javljaju gotovo odmah nakon uzimanja lijeka za pobačaj.

povraćanje

Ova komplikacija se razvija u oko 44% žena nakon oralnog unosa misoprostola, u 31% bolesnika s intravaginalnim. Istraživanja također potvrđuju da učestalost pojave povraćanja utječe na interval između uzimanja hormonalnog lijeka (Mifepristone) i prostaglandina (misoprostola). Vjerojatnost ovog simptoma je manja ako je praznina 7-8 sati nego kod dnevne stanke.

mučnina

Ovaj simptom je češći od drugih gastrointestinalnih poremećaja u medicinskom pobačaju. Nije u potpunosti utvrdjeno točno ono što je uzrokovano: izloženost drogama ili pobačaj.

Međutim, otkriveno je tendencija prema kojoj je mučnina izraženija s visokom dozom misoprostola (prostaglandina), brzim primanjem i gestacijskom dobi od 6-7 tjedana. Ako se javlja povraćanje, morate obavijestiti liječnika. Možda ćete morati uzeti drugu pilulu.

alergija

Alergijske reakcije kao posljedica medicinskog pobačaja mogu se razviti u komponente bilo kojeg od uzimanja lijekova. Najčešće je osip ili urtikarija. Teške manifestacije, kao što su angioedem, problemi s disanjem, vrlo su rijetki. Da biste izbjegli ovu komplikaciju, nakon uzimanja lijekova vrijedi boraviti u liječničkoj ustanovi (klinici) barem nekoliko sati.

proljev

Abnormalnosti stolica se razvijaju u oko 36% žena nakon oralnog unosa Misoprostola i u 18% bolesnika s intravaginalnim. Simptom može biti različit težina. Učinkovitost uzimanja antidiarrhealnih lijekova u takvim slučajevima nije dokazana. Obično, proljev se zaustavlja sama nakon nekoliko sati.

Teška bol u trbuhu

Ovaj simptom je uzrokovan grčem mišića maternice, koji je dio mehanizma djelovanja hormonskog lijeka. Promatra se u 96% žena i smatra se normom. Jačina boli može biti drugačija: od blage do nepodnošljivosti. Simptom se počinje brzo povećavati nakon 30-50 minuta nakon uzimanja misoprostola i najčešće odlazi nakon završetka pobačaja. Postoji tendencija da što je kraće razdoblje trudnoće, to je bolja bol.

Da bi se uklonili, nesteroidni protuupalni lijekovi (Ibuprofen, Naproxen), u teškim slučajevima - narkotički lijekovi protiv bolova (kodin, oksikodon).

konvulzije

Nastaje oko 1,5-3 sata nakon uzimanja misoprostola. Najčešće lokalizirana u području prepona. Tišina nakon završetka pobačaja. Kako biste smanjili bol, možete koristiti toplu podlogu za grijanje.

Sve gore navedene komplikacije ne zahtijevaju poseban tretman i najčešće prolaze same nakon završetka pobačaja. S njihovom jakom ozbiljnošću primijenjena su simptomatska sredstva.

Srednjoročni učinci i komplikacije

Srednjoročni učinci javljaju se u roku od nekoliko tjedana nakon medicinskog pobačaja.

krvarenje

Ovaj simptom pojavljuje se u ranom razdoblju, neko vrijeme nakon uzimanja tableta. Ako krvarenje po volumenu odgovara menstrualnom toku (ne više od 1-2 jastučića na sat), traje 7-14 dana i postupno se smanjuje, tada nema razloga za zabrinutost - to nije komplikacija, već normalni proces.

U nekim slučajevima žene primjećuju iscjedak do 30 dana, ali su opstruktivne, bez boli ili drugih simptoma. Ako je krvarenje u izobilju (2-3 ili više jastučića na sat), produženo i / ili popraćeno boli, odmah obavijestite svog liječnika. Takva komplikacija je rijetka i razvija se u pozadini nepotpunog pobačaja ili infekcije.

Što je duže razdoblje trudnoće, to je veći rizik od patološkog krvarenja. U 0,4% slučajeva transfuzije su obavljene u 2,6% -tnom usisnom curettageu. Bez pravovremene medicinske skrbi nije kobno.

Nastavak trudnoće ili nepotpun prekid

U 1-4% slučajeva, jajašce nije izbačeno iz maternice, ili nije sasvim izvan. To se može dogoditi iz nekoliko razloga: doza lijeka je pogrešno izračunata, postupak je prekasno, a postoje hormonski poremećaji ili upalni procesi u ženskom tijelu.

Takve posljedice nakon medicinskog prekida trudnoće popraćene su produljenim i trajnim krvarenjem, povlačenjem ili grčevitim bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom i groznicom. Neovisno s njima da se ne mogu nositi, hemostatički lijekovi neće pomoći.

Zahtijeva ultrazvuk i naknadnu curettage maternice. Ako to nije učinjeno, u slučaju nepotpunog pobačaja ostaci jajovoda dovest će do širenja infekcije, opće infekcije krvi i smrti. Ako se trudnoća nastavi razvijati, rizik od djeteta s teškim malformacijama je visok.

Donja bol u trbuhu

Normalno, grčevi maternice postupno nestaju nakon završetka pobačaja. Ako bol nastavi, to može biti znak infekcije, nepotpuni pobačaj. Ovaj simptom zahtijeva pregled ginekologa i ultrazvučnog pregleda.

Glavobolja i vrtoglavica

Ovi učinci medicinskog pobačaja razvijaju se u 20% žena. U pravilu, uzrok je velik gubitak krvi. Također je opazila slabost, snižavajući krvni tlak, slabost.

Ako je vrtoglavica popraćena krvarenjem, potrebna je pomoć liječnika. U drugom slučaju, možete uzeti analgetik, često se opustiti, postupno mijenjati položaj tijela.

Dugoročni učinci i komplikacije

Dugoročni učinci medicinskog pobačaja su rijetki, ali najteže liječiti. Pojavljuju se nakon nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

Menstrualni poremećaji

Ako je razdoblje počelo na vrijeme (računajući od datuma pobačaja) ili je bilo odgođeno za 7-10 dana, to je znak da su se reproduktivni i endokrini sustavi oporavili. Oko 10-15% žena kaže da su u prvih nekoliko ciklusa menstruacije bolnije i obilnije, ali uskoro postaju ista kao i prije.

Komplikacija će biti naznačena kašnjenjem od više od 40 dana ili s obilnim menstruacijom, popraćeno grčevitošću snažne boli, groznicom, pogoršanjem općeg blagostanja.

U prvom slučaju, moguće je ponovno pojavljivanje trudnoće (to se događa u roku od 2 tjedna nakon pobačaja) ili poremećaj u jajnicima. Potrebno je konzultirati liječnika, utvrditi razlog i propisati potrebne postupke. Oralni kontraceptivi često se koriste za vraćanje hormonskih razina.

Ako je menstruacija vrlo izdašna, s teškim bolovima i groznicom, moguće je da se čestice jajovoda ostanu u maternici i / ili infekciji razvile. Više o menstruaciji nakon pobačaja →

Nakon pregleda liječnika i ultrazvučnog pregleda izvodi se curetage i propisani su antibiotici.

Infektivne i upalne bolesti

Oni se razvijaju nakon medicinskog pobačaja kao pogoršanje kroničnih oblika ili zbog preostalih čestica jajne stanice. Ako žena prije pobačaja ima skrivene, nisko-intenzivne zarazno-upalne procese (endometritis, salpingitis, cervicitis, gonoreju, trichomoniasis, itd.), Onda se nakon postupka prekida mogu početi napredovati.

To se manifestira bol u donjem dijelu trbuha, iscjedak s neugodnim mirisom i zelenkastom bojom, purulentnim nečistoćama, groznicom. Nakon laboratorijske dijagnoze, liječnik propisuje antibiotike, najčešće u bolnici.

neplodnost

Razlozi za te ozbiljne posljedice su hormonalni poremećaji ili upalne bolesti maternice i dodavanja.

U prvom slučaju, poremećena je ravnoteža muških i ženskih spolnih hormona, zbog čega je proces oplodnje jaja i njegovo vezanje na zid uterusa ometan.

Upalni procesi mogu dovesti do stvaranja adhezija, sužavanja lumena jajovoda. Ovo sprečava da se jaje kreće u maternicu.

Rizik neplodnosti je veći kod žena s Rh negativnom krvlju ako je partner pozitivan. Naknadne trudnoće mogu biti sukob, prekinute u ranim fazama.

Promjene u emocionalnom stanju, karakteru

Ponekad hormonski neuspjeh i sami postupak pobačaja utječu na osobitosti ženske psihe. Ona može postati pretjerano razdražljiva, agresivna ili cviljela, depresivna, letargična.

Isprva se takve reakcije promatraju samo u teškim situacijama, na primjer, tijekom ili poslije rasprave. Ali uskoro postanu sve, nastaju bez vanjskih uzroka.

Da biste riješili problem, trebate se posavjetovati s liječnikom: psihijatarom ili psihoterapeutom, savjetovati se s psihologom.

Medicinski pobačaj i njegove posljedice još uvijek se proučavaju. Studije potvrđuju da je ranije izvedena procedura pobačaja manja opasnost od komplikacija.

Najčešći među njima su krvarenje, bol u trbuhu, dodavanje infekcije. Posljedice su povezane s hormonskim poremećajima i rizikom nepotpunog oslobađanja jajašca. Neuspjeh menstruacijskog ciklusa, razvoj upale, neplodnost može se pojaviti.

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Može li se trudnoća očuvati nakon medicinskog pobačaja?

Zabilježite ginekologu u Moskvi

Većina pacijenata koji su doživjeli neplaniranu koncepciju brinu se o tome da li mogu ostati ostaci medicinskog pobačaja?

Nažalost, nepotpuni pobačaj predstavlja opasnu i ozbiljnu posljedicu pilula za pobačaj. Unatoč činjenici da je postupak dobro uspostavljen i ima visoku učinkovitost (više od 98,9%), vjerojatnost oslobađanja jajne stanice iz maternice ne ostaje u potpunosti. Razlozi takvih komplikacija mogu biti nedovoljna kvalifikacija liječnika, nepotpuni pregled pacijenta, a ne provođenje preporuka od strane žene.

Ako je trudnoća sačuvana nakon medicinskog prekida, potrebno je pravovremeno potražiti potvrđenu kliniku i dogovoriti sastanak s ginekologom. Uz pravodobnu medicinsku skrb, prognoza za obnavljanje reproduktivnih sposobnosti žene može biti povoljna.

Pozitivni test nakon medicinskog pobačaja

Glavni pokazatelj trudnoće je razina hCG (humani korionski gonadotropin). U klinici se određuje laboratorijskim testovima krvi. Kod kuće je dijagnosticirana testna traka koja otkrivaju hCG u mokraći.

Nakon prestanka trudnoće s pilulama, razina hormona smanjuje se postupno, tako da u prvom postoperativnom danu (7-9 dana) test može pokazati dvije trake. U ovom slučaju, ne biste se trebali bojati. Ako nakon 10 dana nakon postupka, test ponovno pokazuje pozitivan rezultat, to znači da je trudnoća nastavila nakon medicinskog pobačaja.

Karakteristični znakovi trudnoće nakon medicinskog pobačaja

 • Glavni simptom preostale trudnoće krvarenje. Zbog slabih kontrakcija maternice može doći nakon 3-4 sata nakon uzimanja lijeka i nakon nekoliko dana. Intenzitet krvarenja može biti visok. Međutim, u nekim je slučajevima blago uočeno crveno ili smeđe. Dugotrajno krvarenje može dovesti do velikog gubitka krvi i kao rezultat smrti pacijenta.
 • Drugi opasni simptom je bol u donjem dijelu trbuha, koji ima znak povlačenja i karakterizira srednji i visoki intenzitet. Bolna nelagoda može se pojaviti bez obzira na položaj tijela, pacijentovu fizičku aktivnost i druge čimbenike. Ako ostaci medicinskog pobačaja mogu ostati duže od 1-2 mjeseca, sindrom boli pojavljuje se u području lumbalne regije i u području sažimanja. U ovom slučaju, ne potpuno otpušteno fetalno jaje počinje propadati. U tijelu pacijenta dolazi upalni proces.

Upalni proces popraćen je groznicom, mučninom, povraćanjem, teškom ubodnom boli u donjem abdomenu. Ponekad ti procesi u maternici prate groznica i zimice.

Ovi simptomi upućuju na to da je trudnoća bila prisutna nakon medicinskog prekida.

Ponovljeni medicinski pobačaj nakon neuspjelog pobačaja

Nakon nepotpunog protjerivanja fetusa iz maternice, propisan je drugi pobačaj. Drugi put se metoda lijeka koristi samo u izuzetnim slučajevima. Ova se odluka temelji na negativnom rezultatu prvog pokušaja, budući da postoji rizik od nepotpunog odbacivanja embrija.

U većini slučajeva, ginekolog propisuje postupak curettege ili aspiration vakuum. Za učinkovitost pobačaja pacijent podliježe potpunom pregledu.

Može li se fetus ostaviti nakon nepotpune pobačaja?

Ako se trudnoća očuva nakon pobačaja s tabletama, to ne znači da će se razviti. Velika doza hormona ubija fetus. Prema rezultatima medicinske statistike, održavanje takvih trudnoća i briga za bebe se ne prakticira. Postotak takvih slučajeva je vrlo mali.

Ako trudnoća nastavi nakon medicinskog pobačaja, liječnici općenito preporučuju da se riješe. Činjenica je da velike doze hormonskih lijekova nepovoljno utječu na fizički i mentalni razvoj fetusa. Čak i uz snažnu žudnju žene da dovede bebu do kraja, mogu se pojaviti komplikacije tijekom porođaja.

Vjerojatnost rođenja zdravog djeteta vrlo je mala. U osnovi, ova djeca zaostaju u tjelesnom ili duševnom razvoju, dijagnosticiraju se oštećenja srčanog i plućnog sustava.

Dugi niz godina, Good Clinic Private Clinic je osigurala visoku kvalitetu plaćenih medicinskih usluga i briga za zdravlje žena.

Zapošljavamo diplomirane stručnjake s velikim iskustvom koji će provesti liječnički prekid trudnoće do 7 tjedana na visokoj razini i po povoljnim cijenama.

Kako se trudnoća može nastaviti nakon medicinskog pobačaja?

Trudnoća i porođaj nakon medicinskog pobačaja mogu biti potpuno normalni, prirodni i ne razlikuju se od onih kojima nije prethodio takav abortus. Ali nemojte zaboraviti da nema apsolutno sigurnih pobačaja i nitko ne može dati apsolutno jamstvo pozitivnog ishoda. Jedino je pitanje jeste li sretni ili ne... U ovom članku razmatramo kakve posljedice može značiti medicinski prestanak trudnoće i koliko često se javljaju.

Medicinski prekid trudnoće - što je i kako to ide

Relativno nedavno, medicinska metoda pobačaja došla je u našu zemlju. To se provodi u ranim stadijima, po mogućnosti 5-7 tjedana, do najviše 8 tjedana, a održava se u uvjetima zdravstvene ustanove. Pobačaj treba prethoditi ultrazvučnim skeniranjem kako bi se isključila ektopična trudnoća. Zatim, žena u prisustvu liječnika uzima medicinski lijek koji bi trebao potaknuti pobačaj.

U tu svrhu najčešće se koriste lijekovi s aktivnim sastojkom Mifepristone. Trgovački nazivi za lijekove su različiti (Mifepristone, Mifegin, Mifolian, itd.). Oni se isporučuju samo u zdravstvenim ustanovama, jer svi imaju kontraindikacije, a njihov prijam mora biti popraćen strogim medicinskim nadzorom.

Lijek ometa učinke na maternicu određenih hormona trudnoće i izaziva pobačaj. Nakon 1-3 dana žena treba početi krvariti, što će ukazivati ​​na pobačaj.

Je li moguće trudnoće nakon medicinskog pobačaja

Trenutno, ovaj tip pobačaja prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je najsigurniji. Praksa pokazuje da se trudnoće i normalno rađate nakon takvog pobačaja. U velikom broju slučajeva, trudnoća i porod se odvija bez komplikacija.

Međutim, pojavljuju se rijetki slučajevi pojave negativnih posljedica. One mogu dovesti do poteškoća u zanosu i nošenju. Što određuje hoće li doći do problema s naknadnim trudnoćama? Utječu na sljedeće čimbenike:

 • Uvjeti trudnoće. U slučaju netočnog vremena i pobačaja nakon roka, mogućnost negativnih posljedica dramatično se povećava.
 • Pravilan pobačaj. Obavezno pripremite ženu, provodite sva potrebna istraživanja i uzmite u obzir kontraindikacije.
 • Značajke ženskog tijela. To može uključivati ​​netoleranciju na komponente lijeka, prisutnost komorbiditeta, sposobnost tijela da regenerira, imunitet itd.

Sve to sugerira da je nemoguće pouzdano reći hoće li žena imati poteškoća pri pojavi i rađanju nakon pobačaja ili ne. Ona također ovisi o negativnim učincima koji se pojavljuju nakon medicinskog pobačaja. I oni (te posljedice) su neposredne i udaljene.

Neposredni učinci medicinskog pobačaja

Bez obzira koliko dobroćudan lijek djeluje na tijelo, to je neprirodno. Već tijekom pobačaja, odnosno u tom procesu, prve ili neposredne posljedice. To uključuje:

 • Bol u donjem dijelu trbuha. najčešće je nagging boli koji se mogu usporediti s menstruacijskim bolovima. Prema statistikama, svaka 7. žena je prisiljena uzeti svoje lijekove protiv bolova.
 • Slabost, letargija, vrtoglavica
 • Alergijske reakcije (osip, crvenilo, itd.)
 • Lagano povećanje temperature
 • Stres i depresija. Takve posljedice posljedica su većeg stupnja psihološkog stresa.

Ne smijemo zaboraviti da u oko 2% slučajeva medicinski pobačaj ne donosi željeni rezultat i ostaje trudnoća. U tom slučaju, možda ćete morati operirati (vakuum) uklanjanje jajašca.

Dugoročni učinci

Dugoročni učinci pobačaja uključuju one koji se javljaju nakon nekog vremena. Ti učinci uključuju:

 1. Kršenje hormonskog podrijetla. Povezan s neprirodnim procesom uklanjanja trudnoće, kada je tijelo na hormonskoj razini već "podešeno" na njega.
 2. Krvarenje. Iscrpljujuće krvarenje može zahtijevati transfuzije krvi, operaciju, au izoliranim slučajevima kobne.
 3. Infektivna infekcija. Već je bilo infekcije u tijelu ili je na neki način zabilježeno - nije važno. Nakon uzimanja lijekova koji uzrokuju pobačaj dovode do upale, septičnog šoka i drugih iznimno negativnih i opasnih posljedica.
 4. Zastoj srca uzrokovan uzimanjem lijeka.

Ti problemi mogu biti uzrokovani i netolerancijom lijeka i nepotpunim uklanjanjem embrija iz maternice.

Ovisno o tome jesu li gore spomenute komplikacije medicinskog pobačaja i koliko je snažno izražene, u velikoj mjeri ovisi o tome kako će nastupiti kasnije trudnoće.

Što mogu učiniti kako bi se osiguralo da trudnoća nakon medicinskog pobačaja ide bez komplikacija

Da ne biste imali nikakvih problema kasnije, trebate slijediti preporuke liječnika i paziti na vaše zdravlje. Da biste to učinili, odmah nakon pobačaja tijekom prvog tjedna morat ćete se suzdržati od seksualnog odnosa, što će značajno smanjiti infekciju u maternici. Obratite posebnu pozornost na kontracepciju.

Mnoge žene ponovno postaju trudne za sljedeću ovulaciju. To nepovoljno utječe na tijelo, jer je još uvijek slabo, nije spremno za puni ležaj, poremećeni hormonski poremećaji. Sve to s velikom vjerojatnošću dovest će do pobačaja ili odstupanja u razvoju fetusa ili će zahtijevati ponavljanje pobačaja već već operativni (ili vakuumski).

Liječnici savjetuju da planiraju trudnoću nakon medicinskog pobačaja nakon najmanje 6 mjeseci. Trudnoću treba prethoditi ginekološki pregled, vitaminska terapija (vitamin E je najvažniji), tijek liječenja folnom kiselinom, isporuka potrebnih testova. Liječniku se mora obavijestiti da je prije bio medicinski pobačaj, kako bi mogao dati potrebne preporuke i pomno pratiti napredovanje trudnoće.

Ako nakon pobačaja nema posljedica ili su beznačajne, a liječnik je riješio trudnoću, vjerojatno će proći bez patologija uzrokovanih prethodnom medicinskom intervencijom.

zaključak

Prijelaz na pobačaj, čak i ako je nježan medicinski lijek, treba biti samo u slučaju apsolutnih medicinskih indikacija na njemu! U svim drugim slučajevima, trebate razmišljati stotinu puta i spasiti trudnoću. Da, statistika je vrlo povoljna, a komplikacije nakon takvog pobačaja su vrlo rijetke. Ali! Gdje je jamstvo da vas neće dirati? Rodite se i nemojte se bojati. Svi želimo vam zdravlje, željenu trudnoću, jednostavnu dostavu i zdrave bebe!

Nakon pobačaja ostaje trudnoća

Čak i sa suvremenim raznovrsnim kontraceptivima, trudnoća može biti žena koja nije dugo očekivani i radosni događaj, već plava svjetiljka koja bi preko noći uništila sve životne planove. A onda pobačaj, pristupačan i dugotrajan postupak, smatra se jednim izlazom iz neplanirane situacije.

Unatoč činjenici da je ova operacija prilično ispravljena, komplikacije nakon što se i dalje događaju, a nitko, nažalost, nije imun od njih. Na primjer, situacija kada je trudnoća ostala nakon pobačaja.

Ovo stanje se ne javlja vrlo često, u 1% slučajeva, a najčešće je povezano s nedovoljnom kvalifikacijom liječnika koji obavlja abortus ili s nepotpunim pregledom žene prije operacije. Tako ultrazvučni pregled maternice, koji se izvodi ne samo kroz prednji trbušni zid, već i pomoću vaginalnog senzora, omogućuje određivanje položaja jajašca. Često žena, iz raznih razloga (nema dovoljno novca ili vremena, "pooštriti" rokove) dolazi do prekida trudnoće bez ovog ispitivanja, a liječnikove šanse za "nestalim" znatno se povećavaju. A ako je trudnoća ektopična, tada će pobačaj uglavnom biti izgubljen, a oplođeno jaje će se nastaviti razvijati do određene točke, a svi simptomi s ostatkom fetalnog jaja nakon pobačaja bit će odsutni.

Osim toga, nova, ne kirurška metoda pobačaja, u kojoj je pobačaj uzrokovan uzimanjem posebnih lijekova u obliku tableta. Naravno, manje je traumatski od kirurških, ima visoku učinkovitost (do 98-99%), ali još uvijek postoje "nesreće", a oplođeno jaje ne izlazi potpuno.

Postoje li simptomi preostale trudnoće nakon pobačaja? Naravno, oni jesu i trebaju znati na vrijeme da poduzmu potrebne mjere.

Jedan od ranih znakova preostale trudnoće nakon pobačaja bit će krvarenje. Obično se javlja u roku od nekoliko sati nakon operacije, ponekad nakon nekoliko dana. Zidovi maternice, ako se nešto ostavlja na njima, ne mogu u potpunosti sklopiti i stegnuti krvave žile, pa se krvarenje nastavlja. Potrebno je biti oprezan ako iscjedak postane obilnim i smatra se takvim ako u jednom satu dva brtvila - maksimalno potpuno potopnu u njih i traju dva sata ili više.

Izlučivanje može sadržavati nečistoće koje su ostaci jajnih i amnionskih membrana.

Drugi znak da je trudnoća ostala nakon pobačaja je bol u donjem dijelu abdomena. Može se povlačiti, ali češće grčeviti, a donijeti donji dio leđa i žrtvu. Bolovi obično prate krvarenje i proizlaze iz kontrakcija zidova maternice.

Ustine krvarenje i bol su tzv. Rani znakovi preostale trudnoće nakon pobačaja. Oni se javljaju u razdoblju od nekoliko sati do sedam dana nakon operacije.

Postoje i dugoročni učinci nepotpune pobačaja. Krv i ono što ostaje od jajnih stanica jesu izvrstan medij za hranjive tvari za razne mikroorganizme, tako da su moguće infekcije i razvoj upalnih procesa u maternici, jajnicima i jajovodi. U tom slučaju, postoji i povećana temperatura.

Također, dugoročni simptomi ostataka želuca nakon pobačaja mogu se pojaviti ako se formira placentni polip. Ta formiranje korionskih živaca (preteča posteljice), koju penetrira vezivno tkivo, zgušnjava i daje dulji i obilniji menstrualni krvarenje.

Kakva je opasnost od ovog stanja - nepotpuni pobačaj? Prvo, prekomjerno ili produljeno krvarenje dovodi do značajnog gubitka krvi kod razvoja anemije kod žena. Udružena infekcija zahtijeva dulji tretman i često postaje kronična, što narušava plodnost žene.

Što bi žena trebala učiniti kada pronađe znakove preostale trudnoće nakon pobačaja? Prije svega, nemojte paničariti i nemojte se samozdraviti. Ne biste trebali pribjeći bake receptima i narodnim lijekovima i izgubiti dragocjeno vrijeme. Što je prije moguće, trebate se posavjetovati s liječnikom, bolje onome tko je pobačaj. Obično se u takvim slučajevima zahtijeva ponovna intervencija i hemostatska ili protuupalna terapija.

Ne ometa i kontrolira ultrazvučni pregled, iako su znakovi da je trudnoća ostala nakon pobačaja potpuno nestala.

Glavni simptomi i znakovi očuvanja trudnoće nakon abortivnog pobačaja

Nepotpuni pobačaj je jedna od najozbiljnijih i najopasnijih komplikacija medicinskog pobačaja.

Unatoč visokoj učinkovitosti ove metode (više od 98,9%), ostaje vjerojatnost da će dijelovi jajnih stanica ostati u maternici.

S pravodobnim pružanjem medicinske skrbi, prognoza oporavka i sposobnost žene da ima djecu u budućnosti je prilično povoljna, ali u nekim situacijama moguće je da se mogu razviti komplikacije koje negativno utječu na reproduktivni sustav žena.

U ovom ćemo članku razmotriti situaciju: "Jeste li imali abortus, ali ostaje trudnoća?".

Pozitivan test nakon nastalog pobačaja

Razina hCG (humani korionski gonadotropin) glavni je pokazatelj kojim liječnici određuju prisutnost trudnoće. Taj se hormon počinje proizvoditi nakon vezanja jajnika na stijenke maternice.

To se događa oko 6-7 dana nakon začeća.

Razina hCG povećava se svaki dan trudnoće, pa će se rezultati razlikovati u različitim vremenima.

Nakon prestanka trudnoće, količina hormona smanjuje se postupno, pa neko vrijeme nakon postupka, test može pokazati pozitivan rezultat.

Ovo razdoblje je obično 7-10 dana.

Ako 10 dana nakon što je test pobačaja pokazao pozitivan rezultat, obratite se svom liječniku, jer to može ukazivati ​​na to da je trudnoća ostala nakon pobačaja.

Povišena razina hCG je glavni znak očuvanja trudnoće nakon pobačaja.

Simptomi i znakovi trudnoće nakon pobačaja

Simptomi preostale trudnoće u različitim razdobljima mogu se malo razlikovati. Jedan od glavnih znakova nepotpunog pobačaja je krvarenje.

Može se početi 2-3 sata nakon postupka ili čak nakon nekoliko dana. To se događa zbog činjenice da se maternica ne može aktivno ugovoriti.

Intenzitet krvarenja obično je visok, ali u nekim slučajevima žena može primijetiti samo malo zacrnjenje crvene ili smeđe boje.

Dugotrajno krvarenje dovodi do velikog gubitka krvi i željeza. Veći gubitak krvi može uzrokovati žensku smrt, stoga je potrebno ići u bolnicu ako više od 1 sanitarne podloge izlazi po satu.

Drugi opasni simptom su bolni osjećaji u donjem dijelu trbuha, koji su često privlačni i karakteriziraju se srednjim i visokim intenzitetom. Bol se može dogoditi bez obzira na tjelesnu aktivnost, tjelesnu poziciju i druge čimbenike.

U kasnijim razdobljima (2-3 mjeseca nakon postupka), ako se trudnoća ne razvije, oplođeno jaje počinje propadati.

Upalni proces prati karakteristične pojave, uključujući:

 • povećanje temperature;
 • jaka bol u ubodima u donjem trbuhu;
 • mučnina;
 • izlučivanje povraćanja.

U većini slučajeva, upala u maternici prati groznica i zimice.

Upozorenje treba odsutnost menstruacije nakon 2-3 mjeseca nakon pobačaja.

U proučavanju maternice ultrazvukom određuje se jajašnica ili embrij.

U slučaju smrti fetusa bit će vidljivo oplođeno jaje bez znakova rasta i palpitacije.

Na pregledu, liječnik može utvrditi da maternica ima meke zidove i povećava se. Da bi se utvrdili ti znakovi, dovoljna je palpacija organa ili pregled na ginekološkoj stolici.

Razgovarali smo o znakovima koji ukazuju na to da je trudnoća sačuvana nakon medicinskog pobačaja, a zatim ćemo vidjeti hoće li drugi pobačaj pomoći?

Ponovljeni medicinski pobačaj: je li moguće ili ne?

Ponovljeni postupak medicinskog prekida trudnoće dozvoljen je u izuzetnim slučajevima, jer postoji rizik od nepotpunog protjerivanja fetusa iz maternice. Najčešće, liječnik propisuje postupak za struganje žene ili usisavanje vakuuma. Oštrica se izvodi s oštrim nožem za kiruršku krivulju.

Vacuum aspiration je više benigna metoda u kojoj liječnik "izvlači" sve ugruške iz maternice s endometrijom s posebnim uređajem.

Oba postupka su vrlo traumatska i mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući:

 • oštećenje stijenki maternice;
 • infekcija organa s naknadnim razvojem purulentnog upalnog procesa;
 • hormonalni poremećaji;
 • endometritis (upala endometrija).

Liječenje lijekom nakon nepotpune pobačaja rijetko se koristi. Najčešće, žene su propisane lijekove koji uzrokuju kontrakcije maternice i protjerivanje jajnih stanica i njegovih dijelova iz šupljine organa (na primjer, "oksitocin"). Ta taktika sada je prepoznata kao zastarjela i neučinkovita pa većina liječnika preferira kirurško liječenje.

Ponovljena upotreba lijekova za lijek ("Ginepriston", "Mifepriston", "Misoprostol") može dovesti do ozbiljnih posljedica za žensko tijelo. Među njima su:

 • teški oblici anemije;
 • gubitak svijesti;
 • kardiovaskularne patologije (aritmija, ishemijska bolest itd.);
 • migrena;
 • neurološki poremećaji (anksioznost, strah, konvulzije);
 • hipertenzija.

Čak i nakon ponovne pohrane rizika nepotpuni prekid ostaje, stoga je bolje koristiti učinkovitije metode.

Je li moguće ostaviti plod?

Čak i ako se trudnoća očuva nakon medicinskog pobačaja, to ne znači da će se razviti.

Potrebno je priznati da praksa upravljanja takvim trudnoćama i skrbi za bebama rođenim kao rezultat nepotpune farmacije praktički ne razvija. Točka je premali postotak takvih slučajeva. Iako su priče poznate kada je dijete rođeno nakon neuspjelog medicinskog pobačaja.

Zašto većina stručnjaka inzistira na popunjavanju pobačaja? Postoje dva razloga.

Prvo, ta taktika je uvjetovana nedostatkom posebnih znanja i iskustva u odgojnoj i ginekološkoj praksi. Drugo, velike doze hormonskih lijekova mogu nepovoljno utjecati na zdravlje fetusa i razvoj trudnoće.

Čak i ako žena može podnijeti dijete, tijekom procesa dostave mogu nastati komplikacije. Vjerojatnost rođenja zdravog djeteta također je vrlo mala. Najčešće ova djeca zaostaju u tjelesnom ili duševnom razvoju, dijagnosticiraju se oštećenja srčanog i plućnog sustava.

Nepotpuni medicinski pobačaj je rijetka i opasna patologija.

Prilikom odlučivanja hoće li ostaviti trudnoću ili ne (ako je moguće), mogući rizici i posljedice trebaju biti vrednovani nekoliko puta.

Pharmabort je najosobniji način pobačaja, pa je vjerojatnost da će zdravo dijete u budućnosti biti dovoljno visoka da bi pravi izbor.

Nadamo se da je naš članak pomogao da se bavite pitanjem može li fetus preživjeti nakon pobačaja uzrokovanog drogom.

Što ako se nakon pobačaja očuva trudnoća?

Što ako se nakon pobačaja očuva trudnoća?

Nažalost, čak i uz niz kontraceptiva, koji dopuštaju 99% da spriječi neželjenu trudnoću, dvije crvene pruge na testu ponekad uzrokuju probleme. Jedini izlaz je pobačaj. Bez obzira na vrstu operacije koju žena odabere sa svojim ginekologom, gotovo uvijek postoji rizik da će se trudnoća nastaviti.
To se događa rijetko - u oko 1% slučajeva, ali ovo stanje je iznimno opasno za zdravlje žena. Trudnoća može biti spremljena iz nekoliko razloga:

 1. Nedostatak kvalifikacija liječnika.
 2. Nepotpuni pregled bolesnika prije operacije.
 3. Ektopična trudnoća (u ovom slučaju, uobičajeni pobačaj neće biti učinkovit, budući da je ektopična trudnoća zaseban kompleksni slučaj u ginekologiji).

Činjenica je da je za određivanje ispravnog položaja jajovoda moguće samo uz pomoć ultrazvuka pomoću vaginalnog senzora. Ako ovo istraživanje nije provedeno, povećava se rizik da će pobačaj biti nepotpuni.

Što učiniti ako se trudnoća očuva nakon pobačaja?

Ako se abortus provodi neprofesionalno, fragmenti fetusa ili cijeli fetus mogu ostati u maternici. Što učiniti ako pobačaj nije uspio?

Prvo, trebate znati koji znakovi ukazuju na to da ste još trudni:
1. krvarenje koje je započelo nekoliko sati nakon operacije. Ako nešto ostane na zidovima maternice, nije u stanju ugovoriti, zbog čega se krvarenje otvara.
2. Bol u grčevima u lumbalnom području.
3. Često se temperatura tijela može podići, što je znak prateće infekcije.
Drugo, morate shvatiti što je ispunjeno takvim uvjetom za žensko tijelo:
1. Kao rezultat krvarenja, tijelo gubi puno krvi, pa se anemija može razviti.
2. Infekcija se može pridružiti, što će odgoditi razdoblje oporavka na neodređeno vrijeme.
3. I što je najvažnije, nepotpuni pobačaj može uzrokovati kršenje reproduktivnih funkcija žene i ponekad dovodi do neplodnosti.
Treće, hitna potreba da se posavjetuje s liječnikom (najbolje onome tko je pobačaj):
1. Liječnik će vas uputiti na ultrazvuk pomoću vaginalne sonde.
2. Ako studija pokazuje da još postoji nešto u maternici, liječnik će predložiti da ponovite postupak pobačaja na način koji vam odgovara.
3. Čini se da u takvim slučajevima žene odluče napustiti dijete i roditi. Mnogo je rizika da razmotrite:

 • Pobačaj je ozbiljna intervencija u tijelu. Treba shvatiti da se dijete koje se provodi nakon nepotpune pobačaja može biti rođeno s ozbiljnim abnormalnostima i patologijama.
 • Tijelo nakon takvih manipulacija doživljava ogroman stres, pa postoji mogućnost pobačaja već kasnije.
 • Veliku ulogu igra psihološki aspekt - nakon pobačaja (čak i nepotpuno), duhovna veza između majke i djeteta razbija se. Stoga može uzrokovati probleme za psihološki plan žene.

Čak i ako je ponovna operacija bila uspješna, nužno je ponoviti ultrazvuk.
5. Nakon drugog čišćenja, liječnik će propisati protuupalno i restaurativnu terapiju.
6. Ako ste uznemireni zbog ove situacije, najbolje je da se obratite ženskom psihologu. Pomoći će vam da se nosite sa svim strahovima.

ravnoteža pobačaja

Pitanja i odgovori o: ostatci nakon pobačaja

Popularni članci o temi: ostatci pobačaja

Trudnoća je vrlo ključno razdoblje koje određuje stanje zdravlja djeteta nakon rođenja. Saznajte što učiniti ako je tijelo trudnoće ili planiranje ženske trudnoće pogođeno negativnim čimbenicima: lijekovima, rendgenskim zrakama itd.

Svake godine oko 170.000 novih slučajeva raka jajnika registrirano je u svijetu i oko 100.000 žena umre od progresije bolesti.

Endometrioza (endometrioid heterotopies, endometrijska bolest) je patološki proces u kojem se rast epitelnih i stromalnih elemenata endometrija javljaju izvan sluznice maternice.

Endometrioza je patološki proces u kojem se rast epitelnih i stromalnih elemenata endometrija javljaju izvan sluznice maternice.

Materijal koji se nudi čitatelju rezultat je višegodišnjeg istraživanja autora o problemima dijagnoze, liječenja i patofiziološkog koncepta patogeneze genitalne endometrioze.

Vijesti o temi: ostatci pobačaja

Australski anesteziolog već je služio gotovo dvije godine od 14 zatvorskih kazni kojima je osuđen. No, osim dugog boravka u zatvoru, morat će platiti žrtvama svoga zločina velikim iznosom osobne ušteđevine.

Je li trudnoća moguće nakon medicinskog pobačaja?

Trudnoća je prekrasno stanje u životu žene, što donosi radost ako se planira. No, nažalost, postoje slučajevi kada je žena prisiljena ukinuti trudnoću s pobačaju.

Zatim, medicinski pobačaj postaje najosobniji izbor. U medicini postoje mnogi lijekovi koji vode do spontanog pobačaja.

Većina žena koje imaju pobačaj prerano ili kasnije požaliti. Ako onda ponovno uspiju zatrudnjeti i roditi zdravu djecu, tada možemo pretpostaviti da je to sreća. Mnoge žene nakon pobačaja zauvijek ostaju bezuspješne.

Postoje slučajevi kada je medicinski pobačaj nužan zbog medicinskih razloga, primjerice u slučaju infekcije s određenim zaraznim bolestima (tuberkuloza, rubeola) ili malignih tumora kada je potrebna hitna radioterapija ili kemoterapija.

Zatim je važno da prestanak trudnoće proširi s najmanje komplikacija, au budućnosti je žena da obavlja svoju glavnu funkciju.

Budući da je medicinski pobačaj smatrao najmanje traumatskim za tijelo, trudnoća nakon što može doći gotovo odmah.

Sposobnost da postane trudna nakon medicinskog pobačaja utječe na sposobnost ženskog tijela da brzo obnovi hormonalnu ravnotežu, iznenadno poremećenu umjetnom intervencijom.

Neke hormonske ravnoteže vraća se na normalno već u slijedećem menstrualnom ciklusu. I druge žene ponavljaju neuspješne pokušaje već nekoliko godina.

Postpartum opstipacija - pročitajte o uzrocima i liječenju.

Ovdje pročitajte je li kamilica moguća tijekom trudnoće.

O važnosti poštivanja preporuka liječnika

Pogledajmo bliže preporuke čije ćemo poštovanje omogućiti da brzo dovedemo tijelo u normalno stanje i pripremimo ga za planiranu koncepciju.

Prvo, nakon svakog pobačaja, uključujući medicinski pobačaj, žensko tijelo mora ostati najmanje 6 mjeseci.

Tijekom tog razdoblja hormoni se vraćaju i ozlijeđena sluznica maternice vraća se u normalu. Tada će novu trudnoću vjerojatno biti sačuvana i nastavit će se povoljno. Dakle, u roku od šest mjeseci, za zaštitu potrebno je koristiti pouzdanu metodu kontracepcije.

Ako se trudnoća dogodi neplanirano i rano, tada postoji vrlo visok rizik od pobačaja ili pojava ektopične trudnoće.

Isto tako, ako tijelo nije oporavila nakon medicinskog pobačaja može razviti malformacija, nizak položaj posteljice, razvoj trudnoće i mnoge druge patološka stanja.

Često u takvim situacijama, žene imaju dugo vremena u bolničkom promatranju liječnika da spase trudnoću.

Dobro planiranje je ključ uspjeha.

Za uspješno planiranje trudnoće nakon medicinskog pobačaja treba slijediti neke smjernice.

Prvo, nakon pola godine oporavka, nužno je ponovno ispitati kako za ženu tako i za budući otac djeteta.

Posebna pozornost treba posvetiti analizi hormona i skrivenih urogenitalnih infekcija. Potonji često procvjetaju nakon pobačaja i dodatno su nepovoljni faktor za začeće.

Za uspješnu trudnoću nakon medicinskog pobačaja važno je ukloniti sve loše navike, održavati zdrav stil života, ako je moguće izgubiti težinu.

Osim toga, žena bi trebala izliječiti sve kronične zaraze infekcije, kako bi se izbjegla infekcija virusnim i bakterijskim sezonskim infekcijama.

Odgovarajuća proizvodnja progesterona i estrogena, tj. Onih hormona koji su odgovorni za začeće, ovisi o njima. Iz istih razloga treba izbjegavati stres i prekovremeni rad.

Ako slijedite sve ove preporuke, a zatim za mnoge žene nakon medicinskog pobačaja, nova se trudnoća pojavljuje bez problema i napreduje povoljno.

Pod naslovom "Mogu li" http://puziko.online/mozno-li naći ćete mnogo drugih zanimljivih članaka.

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Dobro došli! MA je 2 puta prvi u 4. tjednu drugi u 13. tjednu. Ali sada mi je jako žao zbog toga. Otišao je u anketu i rekla da je sve u redu. Ali prošlo je godina, ne mogu zatrudnjeti. Pomognite da možete raditi ono što možete popiti?

Prije nego što nešto popijete, morate točno znati što vam je loše i što ne uzrokuje trudnoću. Bez recepta možete piti vitamine koji se slobodno prodaju u ljekarni. Ako se trudnoća nakon AI ne pojavi tijekom godine, možete se obratiti središtu reprodukcije, gdje se možete testirati, kao ginekolog i drugi stručnjaci gdje se možete pregledati.

Dobar dan Prvo provjerite prohodnost jajovoda, vratite menstrualni ciklus, ako je slomljena. Zatim provjerite razinu testosterona i dehidroepiandrosteron sulfata u krvi. Počnite uzimati folnu kiselinu, riješite se loših navika i pratite ovulaciju.

Dobar dan Želim reći svoje iskustvo s MA. Ma je ​​bilo 5 tjedana. Tjedan dana nakon što sam otišao provjeriti, liječnik je rekao da je sve u redu da nema trudnoće. Mjesec dana kasnije započeo je smeđi pražnjenje, ali nije bilo menstruacije. Otišao sam u bolnicu, pregledao je još jedan liječnik, poslan na ultrazvuk, pokazalo se da se trudnoća samo zaustavila 6 tjedana. I vrlo sam sretan što proces uzbuđenja nije počeo. Sutradan, očistiti. Sada smo obnovljeni (((((

Dobar dan U studenom je postojao AI za 19 tjedana. I sad u svibnju, saznao sam da je trudna. Ja stvarno želim dijete, je li tako opasno?

Pozdrav! Imam sličnu situaciju, samo je MA bila u siječnju (prema medicinskim pokazateljima). Trudnoća je poželjna. Također želim znati, može li netko roditi, kako je sve prošlo?

Dobro došli! Napravio sam to 9. prosinca, nakon uzimanja tablete krvarenja, nakon tjedan dana iscjedak je otišao, a nakon 14 dana opet smeđe krvarenje. Otišao sam u ginekologu, prolazio kroz ultrazvuk, rekao je AI uspješno. Prošlo je gotovo mjesec dana, još imam smeđi iscjedak ili krvarenje. Danas, treći dan, osjećam se bolesno, donji trbuh povlači, prsa mi previše boli. Bilo je PA na 25., ali sperma nije ušla u maternicu. Možda je ovo trudnoća?

Nakon 2 mjeseca nakon MA-a imala sam krvarenje zbog krvi, anemija je nastala zbog velike količine krvi, otišla sam na ultrazvuk i rekla da je sve u redu, da se sve ispostavilo i da nije bilo potrebno čišćenje. Sada je prošlo 8 mjeseci otkako MA ne može zatrudnjeti

Djevojke, ja sam 5. rujna MA (prva trudnoća). Sada je ponovno trudna, a moj muškarac, nakon saznanja, priznao je da je oženjen (((((želim napraviti drugi put MA) Hoću li imati problema s koncepcijom kasnije? Tko je to učinio? Stvarno želim dijete, ali neću ga povući

Ja sam 3 ma, posljednjih 7 mjeseci, stanja trudna, želim dijete, ali ja sam na konzervaciji, prijetnja pobačaja (((

Pa, niste se zaštitili odmah nakon prvog leta Pročitajte članke o posljedicama pobačaja Ne, pročitajte je Moj prijatelj je to učinio jednom, a sada je neplodna za ostatak svog života Postoji članak o neplodnosti na www.ististr.ru Ako je moguće, ostavite ovo dijete.

Moguće, ali nije poželjno. Budite spremni za činjenicu da će nakon druge ma grudi sag i da neće biti obnovljena.

O gdje se nalazi prsa))) ona želi napustiti dijete!

Dobro došli! Ja sam MA, u vrijeme kad je fetus morao izaći, u početku nešto izašlo kao izgovor za ružičastoj ružičasto meso, oko 30-40 gr. Mislio sam da je to plod, ali onda je i sam plod. Nakon toga bilo je vrlo neugodan miris. Bojim se, možda je neko drugo žensko tijelo skinulo sa mnom?

Dobro došli! Nakon što je medicinski pobačaj vidio Regulonove tablete, mjesečno je došlo. Može li biti moguće da je preostala trudnoća? Ultrazvuk nije prošao.

Pozdrav, 21. srpnja 2015. napravio sam medicinski pobačaj prve trudnoće već 9. kolovoza 2016. tijekom godine kada nisam trudna. Možete li zatrudnjeti nakon medicinskog pobačaja?
Bojim se da neće zatrudnjeti

Da... zatrudnjela sam bez problema... nakon nekoliko godina, prije godinu dana, dogodilo se isti mjesec toga istog mjeseca...

Nakon medicinskog pobačaja prošlo je mjesec dana, ali iscjedak je mali i nezaštićen je. Je li moguće zatrudnjeti?

Svugdje pišu što možete. Ako postoji ovulacija, tada je vjerojatnost visoka.

Bok Odmah ću reći 38 godina, imam 15-godišnje dijete, nije bilo prethodnih pobačaja u povijesti, ali... Ja sam MA za razdoblje od 9 tjedana 20/06/2016 -21/06/2016... gdje živim (United Kingdom) ultrazvuk se ne izvodi nakon postupka Dobio sam antibiotik dok sam uzimala drugi dio tableta (4 ispod gornje usne) i uzimala antibiotik sljedećeg jutra poslije doručka. Sve je prolazilo bez ikakvih nuspojava (kao što su povraćanje, glavobolja, mučnina, proljev itd.) Krvarenje je bilo normalno, nakon što su posljednje pilule započele nakon 4 sata i trajale ne više od 5 sati, osjetio sam da se nekoliko komada nešto ispalo iz WC-a (nisam izgledala je...... nakon što je bilo samo tijekom menstruacije tek malo više... nakon nekoliko dana tijekom prijema, tuš je osjetio da se neka vrsta filma izbaci, izvadi i pojavi nešto neshvatljivo, ružičaste boje... nakon što se opet dogodilo i to je to... Prihvaćam Rigevidon (početak a sljedeći dan nakon drugog dijela tableta), Vit E (400 IU), C (1000 mg), folne kiseline (400mkg), voće, povrće, itd... U ovom trenutku gotovo da i nema taloži (koji se drže 12 dana nakon druge primjene). Žao mi je zbog prekršaja više puta. Pitao sam službu za podršku kada je bilo moguće planirati novu trudnoću i ono što sam dobio odgovor, nakon 2-3 ciklusa već možete početi. Imam sljedeće pitanje: koje su šanse za trudnoću nakon MA u mojoj dobi?

Pozdrav, reci mi, molim te, učinio sam pobačaj od dva tjedna, sve je dobro, bezbolno, na kontrolu ultrazvuka na dan krvarenja nakon misoprostola (27.04) za namjeravanu namjenu počeo uzimati Novinet (28.04), a 10. dana prijema ( 07.05) bio je nezaštićeni. Na dvadesetoj piluli počelo je smeđe iscrpljivanje, sada drugi dan od 7 dana pauze, donosi donji dio trbuha, bol u prsima, a smeđi iscjedak zamrljava... Je li trudnoća moguće u ovom slučaju?

Dobar dan! Trudnoća uz uzimanje OK je moguća, ali u vrlo rijetkim slučajevima (ako je unos tableta uznemiren). Ali uočavanje može govoriti o dvije mogućnosti, ili Novinet nije prikladan za vas, ili postoji restrukturiranje i ovisnost organizma na cca. Pa, treba imati na umu da je tijelo doživjelo stres, a takva reakcija na medicinski pobačaj vrlo je vjerojatno.

Ako je novinet bio uzeti prema uputama i nije bilo problema, trudnoća je jedva moguća. Tijekom recepcije također sam imala slabog uočavanja. Samo u slučaju, napravite test.

Poštovani, 10. travnja održan je poslijediplomski studij bjelkasti fetalni jaje i krvni ugrušci, prošlo tjedan, a moj muž imao nezaštićeni spolni odnos. Mogu li zatrudnjeti? I je li moguće napustiti ovu trudnoću?

Irin, molim te, recite mi kako je to sve počelo? Trenutno sam u istoj situaciji.