More i trudnoća: kada, gdje i vrijedi?

Bol

Putovanje u more za mnoge Ruse već je postalo godišnja tradicija. No, u nekom trenutku ispada da se obitelj očekuje da se napuni.

Očekujuća majka u zbunjenosti: što učiniti? Napustiti tako željeni i poznati odmor ili još uvijek ići na more?

No, također se događa da žena već dugo nije bila na odmoru, ali u to je vrijeme, napokon, došlo do prilike da se promijeni situacija, saznala je o njezinoj neobičnoj situaciji. A ako je hotel već unaprijed rezerviran? Što učiniti?

Prije svega, morate razumjeti sljedeće:

 • stanje trudnoće nije bolno po definiciji. I sama po sebi ne može biti kontraindikacija za takav izlet;

 • najpovoljnije za putovanje u drugo tromjesečje trudnoće;

 • Umjerenost je glavni uvjet za neozlijeđivanje trudnice i bebe;

 • Međutim, postoji niz okolnosti u kojima ćete se morati suzdržati od putovanja.
 • Većina ruskih žena putuje s uspjehom, posjećuje naselja i pliva u moru, ne samo bez ikakve štetnosti, već i za dobrobit budućeg djeteta.

  Ipak, kada trudnica napusti svoje uobičajeno mjesto i odlazi u more za nove emocije i dojmove, bez sumnje dobiva ogroman naboj pozitivnog, što nadoknađuje malo povećanu vjerojatnost pojave poteškoća tijekom trudnoće.

  Trebam li ići na more trudnoće?

  Koju zemlju izabrati?

  Prije odluke o putovanju, očekivana majka treba se posavjetovati s liječnikom u antenatalnoj klinici i pažljivo izmjeriti pro i kontra.

  Ako liječnik ne navede bilo kakve abnormalnosti u stanju žene i fetusa, tada se možete početi pripremati za putovanje.

  Prije svega, trebali biste istražiti sva odmarališta i odabrati najoptimalniji put. Odabir bi trebao biti određen sljedećim kriterijima:

  1. Sezona u kojoj će žena ići na more.
  2. Daleko od odmarališta iz mjesta prebivališta.
  3. Diferencijalne klimatske zone i vremenske zone.
  4. Trajanje putovanja i način prijevoza, koji će morati dobiti.
  5. Razdoblje trudnoće.

  U ovom slučaju, žena još uvijek ima dosta izbora. Ali u svakom slučaju, ne možete se odlučiti za "divlje" odmora.

  Buduća majka trebala bi se odmoriti samo u ugodnim uvjetima, gdje u svakom trenutku postoji mogućnost da potraže medicinsku pomoć.

  Turska, Grčka i Cipar također su prilično prikladna mjesta za buduće majke, iako je ljeti vrlo vruće. Ali s potrebnim mjerama opreza, očekivana majka će se moći tamo osjećati ugodno.

  Sjajna prilika za opuštanje na moru, bez napuštanja Rusije, ovo je poluotok Krim. Za razliku od kavkaznih odmarališta, zrak u Krimu je manje zasićen od vlage, zbog čega se vruće vrijeme prenosi mnogo lakše.

  Među budućim majkama mogu biti ljubitelji egzotičnog, preferirajući se odmarati u zemljama koje imaju značajne osobitosti u usporedbi s Rusijom.

  Ove značajke obično uključuju specifičnu klimu, čudne životinje i biljke, kao i ekskluzivne lokalne običaje. Dominikanska Republika, Kuba, Tajland, Meksiko, Maldivi - to su najpoželjnija odredišta egzotičnih ljubavnika.

  Međutim, ovo je mjesto gdje bi se trudna majka trebala posebno dobro sjetiti i razmotriti moguće rizike. Opasnost od normalnog tijeka trudnoće može se zadržati u dugom letu, naglim promjenama klime i temperature zraka, kao i mogućem kontaktu s lokalnim infekcijama.

  U pravičnosti, imamo na umu da su u gradovima tih zemalja sve mjere poduzete davno, tako da određene bolesti ne ugrožavaju turiste, a čak niti profilaktička cijepljenja više nisu potrebna za ulazak u te zemlje.

  Međutim, vjerojatnost infekcije ne može se potpuno isključiti i, iako cijepljenje protiv hepatitisa, tetanusa, tifusne groznice, polio i japanskog encefalitisa nije obavezno, preporučuje ih WHO nakon ulaska u te zemlje. I to upućuje na to da je prisutan rizik od infekcije, premda mali.

  Prijenosne bolesti, kao i cijepljenja protiv njih, tijekom trudnoće, mogu uzrokovati nepopravljivu štetu za nerođeno dijete.

  Možda je bolje da ne putujete u ove zemlje u stanju trudnoće.

  Medicinske kontraindikacije

  Postoji niz apsolutnih i relativnih kontraindikacija za putovanje u stanju trudnoće.

  Apsolutne kontraindikacije su komplikacije trudnoće koje nose jasnu prijetnju fetusu ili zdravlju očekivane majke u čijoj prisutnosti žena mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom sve dok se ne smjesti u bolnicu.

  To uključuje sljedeće:

 • povećan ton maternice;
 • prijetnja pobačajem ili preranog rođenja;
 • placenta previa;
 • visok ili nizak krvni tlak;
 • anemija 2 ili 3 stupnja;
 • prisutnost zaraznih bolesti;
 • rana toksikoza ili preeklampsija (kasna toksikoza) u posljednjem tromjesečju;
 • genitalna neoplazma;
 • predispozicija za alergijske bolesti;
 • krvarenje iz genitalnog trakta.
 • Relativne kontraindikacije su ti uvjeti trudnoće u kojima postoji neznatno povećan rizik od komplikacija tijekom putovanja, ali u vrijeme pregleda prije putovanja, stanje žene je stabilno i ne zahtijeva liječenje ili pažljivo promatranje:

  1. Višestruke trudnoće tijekom razdoblja eventualne pojave prijetnje njezinog prestanka. Uz normalnu višestruku trudnoću možete putovati od 12 do 28 tjedana.

 • Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela u kasnoj trudnoći. Uz bogati ožiljak i bez komplikacija, možete putovati do 30. tjedna.

 • Anemija 1 stupanj do 12 i nakon 35 tjedana. Zanimljivo je da će u razdoblju od 12 do 35 tjedana u odsutnosti drugih patologija, odmor na moru imati koristi.

 • Prisutnost kroničnih bolesti. U prvom i trećem trudnoći trudnoće, trudnice s kroničnim bolestima ne mogu putovati, ali drugi trimestar je upravo razdoblje kada čak i kronične bolesti mogu biti tretirane u primorskim mjestima.

 • Povijest pobačaja, post-trudnoća, velika ili niska dojenčadi rođenja, neplodnost ili mrtvorođenost. Ti podaci mogu biti ograničenja putovanja po vlastitom nahođenju liječnika.
 • Savjeti i preporuke liječnika

  Suglasivši se na putovanje svog pacijenta, liječnik, promatrajući je u antenatalnoj klinici, dat će potrebne upute o tome kako se zaštititi od pojave komplikacija u vrijeme kad će biti daleko od kuće.

  Liječnički savjet obično se svodi na sljedeće:

 • napustiti prekomjernu aktivnost i stres (nemojte se penjati u planine, nemojte voziti bicikl, ne plivati ​​s aqualungom);

 • unaprijed naučite o dostupnosti najbližeg medicinskog centra i mogućnost pozivanja hitne pomoći na odmoru;

 • pridržavati se prehrane - redovito jesti, nemojte jesti nepoznatu hranu, voće i povrće mora se oprati;

 • ne pijte sirovu vodu;

 • ne sunčati se na otvorenom suncu;

 • plivati ​​samo na određenim područjima, po mogućnosti ograđenim bazenima morske vode;

 • dobiti zdravstveno osiguranje.
 • Prednosti boravka na moru

  Odmor uz more za trudnicu je, na sreću, ne samo kontinuirani rizici i ograničenja. Uz pravi stav prema svom zdravlju, odmor na moru blagotvorno utječe na stanje buduće majke i bebe.

  Zrak u blizini mora je puno koristan od gradskog zraka, jer je više zasićen kisikom i ozonom i ne sadrži štetne nečistoće. 2-3 tjedna koju je budućna majka proveo na obali mora, poboljšati zdravlje i poboljšati trudnoću.

  Plivanje u morskoj vodi i mjereno plivanje bez opterećenja izvrsna je vježba za trudnicu.

  Prirodni hidromasaža poboljšava mikrocirkulaciju krvi i limfa u koži i potkožnom tkivu, što doprinosi prevenciji i uklanjanju edema, poboljšava opskrbu krvlju unutarnjim organima, uključujući posteljicu koja u konačnici povećava zasićenost tkiva fetusa kisikom.

  Zračne kupke i svježi zrak imaju opipljiv, pozitivan učinak na zdravlje. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, žena će dobiti dovoljnu količinu ultraljubičastog zračenja, što će pridonijeti proizvodnji vitamina D.

  Vitamin D je neophodan za pravilnu formiranost fetalnog koštanog sustava, stoga boravak na otvorenom u sunčanom danu je prevencija rakomova u nerođenog djeteta.

  Ono što biste trebali poduzeti s vama za odmor

  Osim uobičajene prtljage, svaka trudnica koja putuje u more treba imati s njom:

 • Razmjena kartica s antenatalne klinike, uz rezultate analiza koje su u njemu sadržane, recepta i preporuke liječnika.

 • OMS pravila i VHI pravila (ako su dostupne).

 • Komplet prve pomoći s lijekovima koje je propisao liječnik, kao i one koji su potrebni.

 • Pitku vodu i potrebnu količinu poznatih proizvoda.
 • Kako se ponašati na moru

  Da bi se buduća majka u potpunosti opustila i napunila energijom i pozitivno do samog poroda, ona mora slijediti određena pravila ponašanja na godišnjem odmoru.

  Glavni uvjet je ne preopteretiti svoje tijelo, a ne sudjelovati u opasnim događajima. Plivanje u moru, nemojte plivati ​​daleko od obale, ali najbolje je plivati ​​na mjestima na kojima uvijek možete noge do dna.

  Ne biste se trebali penjati u planine, jer pad atmosferskog tlaka može uzrokovati promjenu tlaka unutar maternice i izazvati pobačaj.

  Sve šetnje trebale bi se odvijati na ravnoj površini. Najbolje vrijeme za hodanje je jutro do 11.00 i navečer - poslije 17.00.

  Tijekom razdoblja maksimalne solarne aktivnosti, šetnje bi se trebale suzdržati, jer su trudnice osjetljivije od drugih na pregrijavanje i toplotni udar.

  Ako trudnica posjeti vodeni park, onda ga ne biste trebali koristiti atrakcijama. Dovoljno redovito kupanje i jednostavne vježbe u vodi.

  Okružen velikim brojem drugih turista trebao bi izbjegavati mjesta gdje se puše. Strogo je zabranjeno konzumirati alkoholna pića bilo kojeg stupnja snage i probati neobična egzotična jela. Od kave, također, treba se suzdržati.

  Zaključimo

  Odmarajući se na zanimljivom položaju, glavno je ojačati svoje zdravlje i napuniti se pozitivnim emocijama, tako da je rođenje lako, a naredno razdoblje brige za novorođenčad koja zahtijeva toliku moralnu i fizičku snagu je što je moguće lakše.

  S odgovornim pristupom njihovom zdravlju i izboru mjesta za odmor, to je sasvim moguće.

  Dakle, red djela budućih majki, koji će korisno i rado provesti svoj godišnji odmor, trebao bi biti sljedeći:

 • Posjetite liječnika u antenatalnoj klinici kako biste utvrdili moguće kontraindikacije na putu. Ako nema kontraindikacija, liječnik treba savjetovati o održavanju zdravlja i dobrobiti tijekom odmora.

 • Uzimajući u obzir preporuke dobivene od liječnika, odaberite zemlju i mjesto za odmor, dopuštajući, ako je potrebno, da dobijete hitnu medicinsku skrb.

 • Riješite problem prijevoza, tako da je cesta bila najmanje duga i najudobnija.

 • Pažljivo pregledajte informacije o štetnosti i budućim majkama i djetetu tijekom boravka na moru.

 • Prikupite sve što vam je potrebno i stavite u red dokumenata.
 • Doista, osim ispravnog ponašanja i poštivanja svih medicinskih preporuka, vrlo važan uvjet za pravilan odmor jest unutarnja ravnoteža i potpuno odsutnost negativnih misli.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Uspjeh putovanja u more "u zanimljivom položaju" u potpunosti ovisi o nekoliko čimbenika: dobrobiti, pravom izboru odredišta i prijevoznim sredstvima, pozornost na potrebe vlastitog tijela i, što je najvažnije, pozitivan stav. Danas Passion.ru će govoriti o tome kako uzeti u obzir sve te čimbenike i provesti vrijeme na moru bez rizika za sebe i budućnost bebe. Zapamtite, zaslužujete svoj odmor i trebate ga sada gotovo više nego ikada prije!

  Svako putovanje buduće majke trebalo bi započeti u uredu opstetričara i ginekologa. Nakon temeljitog pregleda, liječnik će vam izdati potvrdu o razdoblju trudnoće i nedostatku kontraindikacija za let i vožnju vlakom. Osim toga, liječnik će primijetiti nepoželjnost radiološkog pregleda.

  "Ako se trudna majka osjeća dobro, sigurno može putovati do 38. tjedna trudnoće. Ali postoje brojni uvjeti u kojima se ne preporučuje napuštanje daleko od kuće, bez obzira na vrijeme - kaže Elena Mikheeva, opstetričar-ginekologinja obiteljskog liječničkog centra. - Takvi uvjeti uključuju izraženu toksiciju, hipoksiju, krvarenje iz vagine, visoki krvni tlak, dijabetes, pobačaja i povijest preranog rođenja. Bolje je da ne riskiramo u slučaju niske placente - u letu s padom tlaka postoji mogućnost njenog odmaka. "

  Najbolja mjesta za opuštanje tijekom trudnoće

  Buduća majka je poželjno odmoriti se na mjestima s uobičajenim klimatskim uvjetima, ali ne nužno. Ako je trudnoća bez daha i doktori nisu protiv nje, možete ići na egzotičnije putovanje - na morsku obalu ili na planine.

  "Morska klima blagotvorno utječe na zdravlje", kaže Elena Mikheeva. - Ipak, zemlje u kojima se dnevna temperatura diže iznad 40 stupnjeva, mudro je izbjegavati. Planinski zrak aktivira tijelo, ali treba imati na umu da je veća visina, manje kisika. To može loše utjecati na stanje buduće majke i bebe. "

  Odmaranje u planinama ne bi trebalo trajati dulje od 7 dana. Tjelovježba u ovom trenutku smanjuje se.

  Prilikom planiranja odmora pažljivo pristupite izboru odmarališta. Obratite pažnju na europske zemlje s blagom mediteranskom klimom i razvijenom turističkom industrijom - Španjolska, Grčka, Cipar, Bugarska. Ali s izletima na Tajland, Mauricijus, Kuba i Goa je bolje čekati. Usluga u tim zemljama razlikuje se od europske, a let je predugačak i dosadan za budućnu majku. Osim toga, opasnost predstavljaju velike klimatske promjene, neobična kuhinja, egzotična flora i fauna.

  Dobro mjesto za budućnost majčinog odmora je Bugarska, rivijera rivijere, smještena sjeverno od Varne. Rivijera se nalazi na slikovitom mjestu uz more, okružena prekrasnim parkom, ima svoju plažu. Prednost odmora u Bugarskoj su i niske cijene. Najbolji mjeseci za putovanje su srpanj i kolovoz, kada se more dobro zagrijava.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Španjolski resorts Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Maar nude jeftin boravak. Zanimljiva opcija bi mogla biti Andaluzija - obala Almerije. Ovo područje relativno je nedavno napravljeno odmaralište pa su svi hoteli u Andaluziji novi. Ovdje su jedinstvene rezervate prirode, osobito park Cabo de Gata, poznat po vulkanskim stijenama i lijepim ružičastim flamingosima.

  U Hrvatskoj i Crnoj Gori naj blaga klima u Europi je mediteranska i ekološki čista priroda. Istina, postoji nekoliko hotela s vlastitim plažama, od kojih su većina stjenovite ili šljunčane. Ali more je toplo i čisto, a vrijeme je gotovo uvijek divno.

  Grčki otoci i Cipar su najpopularnija turistička odredišta. Za rekreaciju "na zanimljivom mjestu", najlakše su otok Kreta i Kos, kao i poluotok Halkidiki. Ovdje se toplina lakše podnosi, jer je vlažnost zraka niska. Na Cipru nema jakih vrućina. Puno zelenila i beskrajne plaže s finim zlatnim pijeskom. Najpopularnija mjesta su Limassol i Larnaca.

  Dobra alternativa zemljama u inozemstvu je naselja južne obale Krima, primjerice Anapa, Jalta, Gelendzhik. Posve je moguće doći vlakom ili automobilom. Pored hotela i privatnog sektora na usluzi brojni naselja i moteli.

  Putovanje tijekom trudnoće: odaberite prijevoz

  Bugarskoj ili Španjolskoj, Grčkoj ili Krimu - gdje god je vaše odredište, nekako vam treba doći. Izbor vozila ovisi uglavnom o vašem gestacijskom dobu.

  avion

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Buduća majka bit će smještena u zrakoplov prije 36. tjedna s jednom trudnoćom i do 32. tjedna u slučaju višestruke trudnoće. Nedavno, liječnici su snažno preporučili svojim odjelima da se suzdrže od zračnih putovanja u prvom tromjesečju. Smatra se da bi sunčevo zračenje moglo negativno utjecati na formiranje fetusa. No nedavne studije nisu potvrdile ovu pretpostavku. Zračenje na neki način utječe na osobu, ali pod uvjetom da muče često - barem 2-3 puta tjedno.

  Trajanje leta ne smije biti duže od 4 sata. Zrak u kabini karakterizira smanjena količina kisika. "Ako se let odvija dugo, trudnica može početi vrtoglavicu, pogoršanje općeg stanja", upozorava Elena Mikheeva. "Dijete može također patiti od nedostatka kisika i hranjivih tvari."

  Nosite kompresirajuće čarape prije leta kako biste spriječili trombozu. Na visini krvi se zgusne, posebno kod trudnica. Kompresija čarape promoviraju cirkulaciju krvi održavajući normalni protok krvi u venama. Preporuča se skidanje čarapa neko vrijeme nakon slijetanja.

  Kako ne bi curila mišiće, a ne stagnirala krv, prošetajte svaki sat 5-10 minuta kroz kabinu. Možete napraviti jednostavnu gimnastiku, sjediti na stolcu. Premjestite noge u različite smjerove, savijte koljena i ispravite.

  Postavite sigurnosni pojas pod trbuh, iznad zdjelice, kako ne biste vršili pretjerani pritisak na fetus.

  Zrak u kabini je prilično suh. Da biste spriječili dehidraciju, piti vodu bez plina (najmanje 1,5 litara). Čaj i sok nisu prikladni - čaj ima diuretski učinak i dehidrira tijelo još više, sokovi su više vjerojatno da će biti hrana nego piti.

  Vlak

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  U slučaju trudnoće singletona, možete koristiti usluge željeznice do 38. tjedna i za višestruku trudnoću - do 35. tjedna. Idealno, putovanje ne bi trebalo trajati dulje od 12 sati, u ekstremnim slučajevima, duže od jednog dana.

  Ostatak mjera opreza je isti kao i tijekom leta. Nemojte zaboraviti kretati se svakih sat vremena 5-10 minuta, obaviti jednostavne vježbe i popiti dovoljno vode. Za teške proširene vene koristite kompresijske čarape.

  Motorni prijevoz

  Liječnici nemaju ništa protiv ovog vozila, ali preporučuju da trudnice s 28. tjedna trudnoće sjednu samo na stražnjem sjedalu i nose pojas za krilo.

  Međutim, cesta nije tako jednostavna. Na primjer, američki znanstvenici vjeruju da je "punjenje" automobila prilično štetno, pogotovo za trudnice. "Saloni automobila sadrže pravi toksični" koktel "- oko 275 kemikalija koncentrirano je u ograničenom prostoru", kaže Jeff Girhart, voditeljica istraživanja u neprofitnom okolišnom centru u Michiganu. "Od toksina, najčešći su brom i bromirani usporivači plamena, klor i olovo."

  Antimon i drugi teški metali također su prisutni u unutrašnjosti automobila, a produljena inhalacija može uzrokovati zdravstvene probleme - smanjenu funkciju štitnjače, smanjenu pažnju i alergijsku reakciju. Najveće koncentracije tih tvari nalaze se na volanu, nadzornoj ploči, naslonima za ruke i sjedalima. Nažalost, regulacija razine otrovnih emisija proizvođača automobila još nije provedena.

  Trudna na moru: moguće je plivati ​​i sunčati tijekom trudnoće

  Autor: Anna Rudneva. 23. svibnja 2016. Kategorija: Majčinstvo.

  Pa, recite mi, tko ljeti ne želi otići na more? Potopiti vrući pijesak, prskati u čipkastim valovima. Mislim da nema.

  Dakle, žene trudnice na moru! Možda čak i oštriji od ostatka, a možda usred noći (klasici žanra!). A ako je želja buduće mame obično zakon, onda s idejom da se trese na more, trudnica mora biti oprezna.

  Trebam li truditi na moru? Ne utječe li tjedan dana pod vrućim suncem na zdravlje djeteta? Trebam li se sunčati u trudnoći? Kako zaštititi od dobnih mjesta? Hoće li plivati ​​u slanoj morskoj vodi? Koliko možete plivati? Znači li zrelost? Jesu li letovi sigurni tijekom trudnoće? Mnogo je pitanja, zar ne? Shvatimo to zajedno.

  Savjetuje se liječnik-ginekologinja Anna Rudneva.

  sadržaj

  • 1. Poslušajte članak (uskoro)
  • 2. Je li moguće truditi se na moru?
   • 2.1. Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru
   • 2.2. Gdje ići na more trudnoće?
   • 2.3. Put do mora: rizici i savjeti
  • 3. Je li moguće sunčati se trudnica?
   • 3.1. Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?
   • 3.2. Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?
  • 4. Može li se trudnica okupati?
   • 4.1. Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Mogu li zatrudnjeti na moru?

  Sam po sebi, morska voda je vrlo korisna za buduće mame. Sadrži ione bakra i željeza, bogat je korisnim solima, jodom i selenom (posljednja dva elementa su osobito važna: jod između ostalog je odgovoran za formiranje dječjih mentalnih sposobnosti, a nedostatak selena je ispunjen mnogim komplikacijama trudnoće). Slane vode uzrokuju "dobru" iritaciju kože: kapilare se šire, naša koža doslovno počinje udisati apsorbirajući kisik! Kao rezultat toga, metabolizam u cijelom tijelu se normalizira, šećer se smanjuje, tlak se normalizira.

  Odmor uz more vrijedan je doprinos imunitetu majke i djeteta, samo nekoliko gutljaja morskog zraka opušta cijeli živčani sustav. Čini se da je grijeh ne iskoristio takav ugodan oporavak, ali nije sve tako jednostavno!

  Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru

  Početkom sezone plaže, tisuće trudnica potražuju od svojih liječnika isto pitanje: "Može li trudnica biti na moru?".

  Kao stručnjak, odmah ću reći da nema ni jednog odgovora na ovo pitanje. Sve ovisi o tome kako vaša trudnoća prolazi, da li postoje komplikacije ili rizik od nastanka, itd.

  • placenta previa (oba puna i djelomična);
  • prijetnja prestanka trudnoće;
  • preeklampsija (kasna toksikoza);
  • bilo koja kronična bolest u akutnoj fazi;
  • alergijska reakcija;
  • tlak prenapona;
  • nizak hemoglobin;
  • hipertonija maternice;
  • nagging bol u donjem abdomenu, krvavi iscjedak;
  • razdoblje trudnoće je manje od 12 tjedana;
  • razdoblje trudnoće je više od 30 tjedana;
  • ako se prije dogodilo preuranjeno ponašanje i pobačaj;
  • protein koji se nalazi u urinu.

  Ako je vaš ginekolog bilježio barem jednu od gore navedenih komplikacija (odluka o putovanju u trudnicu na moru mora biti dogovorena s liječnikom!), Preporuča se privremeno odbiti putovati više od 100 km od kuće. Preduvjet za rekreaciju na otvorenom je prilika da povremeno dolazite na konzultacije s liječnikom i, ako je potrebno, odmah primite odgovarajuću medicinsku pomoć.

  Gdje ići na more trudnoće?

  Ako se osjećate sjajno, a vaš liječnik s laganim srcem omogućuje vam da odete na more, ostaje vam da odaberete savršeno mjesto za opuštanje na moru trudnica. Uobičajene zahtjeve treba dodati sljedeće:

  • ako je u inozemstvu, onda blizu, a ne egzotično;
  • nema nagle promjene klime i vremenskih zona;
  • ne manje od tjedan dana (tijelo će imati samo vremena za prilagodbu, a već je potrebno napustiti!);
  • maksimalna temperatura - 35 ° C, bolje - manje;
  • mogućnost udobnog i sigurnog prijenosa na mjesto odmora.

  Put do mora: rizici i savjeti

  Auto, vlak ili zrakoplov?

  Ako možete odabrati, prednost je vožnji automobilom s pouzdanim i brižnim vozačem. Svakih dva sata ili češće (prema vašem zdravlju) zaustavite, dišite zrak, protežući noge 5-10 minuta. Preporuča se nošenje zavojnih i kompresivnih čarapa.

  Na drugom mjestu - željeznicom.

  Posebno pažljivo planirate svoje letove.

  Što buduća mama treba uzeti u obzir prije ukrcavanja u zrakoplov:

  • većina zračnih prijevoznika nema nikakvih ograničenja za trudnice, ali prilikom kupnje ulaznica provjerite to;
  • poželjno je imati s vama razmjenu karata koja potvrđuje razdoblje trudnoće (za razdoblja dulje od 36 tjedana, trebat će vam pisano dopuštenje liječnika za let);
  • rijetki zrak i barometarski padovi tlaka u modernim zrakoplovima više se ne mogu bojati;
  • ako nikad prije niste putovali, bolje je odgoditi prvi test zraka sve do vremena predvidljivijih reakcija vašeg tijela;
  • Naravno, ne biste trebali odabrati zračni prijevoz, ako se bojite letjeti u panici!
  • prilikom kupnje ulaznica, odaberite mjesta na prolazu i bliže zahodu;
  • Obavezno nosite sigurnosni pojas, ali pazite da je sigurnosni pojas ispod vašeg trbuha.

  Ne zaboravite na zdravstveno osiguranje! Kada izradite policu osiguranja, navedite uključuje li to situacije vezane uz trudnoću, podršku bebi u slučaju prijevremenog poroda itd.

  Je li moguće sunčati se trudnica?

  Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?

  Sunčanje je učinkovit antidepresiv. Osim toga, sunce jača naš imunitet, povećava hemoglobin, pomaže sintetizaciji vitamina D (prevencija rakom u djeteta i postpartum osteoporoze kod majke). Zato je moguće i neophodno sunčati se trudnica, ali s pravom!

  Morate znati kako zaštititi sebe i svoju bebu od mogućih rizika od izlaganja suncu.

  • Nemojte pregrijavati! Mamina se tijela pregriju - mrvica u maternici postaje pregrijana. Prožet Sunce čak i kod sportaša može uzrokovati nesvjesticu, što se može reći o trudnoj ženi čija izmjena topline nije stabilna!
  • Sunce aktivira sve procese u tijelu: metabolizam, cirkulaciju krvi, otkucaji srca, itd.. Ako imate bilo kakvih neispravnosti u tim procesima, sunčanje treba napustiti.
  • Produljeno izlaganje suncu može uzrokovati krvarenje maternice (krvni tlak padne, ton mišića slabi).
  • Pregrijavanje na suncu usporava protok krvi, što zauzvrat doprinosi razvoju varikoznih vena.
  • Ako vaša koža već ima oznaku trudnoće u obliku pigmentnih mrlja, ne biste trebali sunčati - pigmentacija će se povećati.

  Kako sunčati trudnicu za odmor na moru dala je samo pozitivne emocije?

  1. Sunčajte se u hladu (da, možete tamniti u sjeni!) Ili sakriti ispod kišobrana svakih 20 minuta kako bi spriječili pregrijavanje.

  2. Svakako koristite zaštitu od sunca.

  4. Posjetite plažu u sigurnim satima: do 10 sati i poslije 17.

  5. Slušajte svoje tijelo: znojenje i palpitations povećana? Sunčanje treba odmah zaustaviti!

  Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?

  U ovom trenutku, službene studije o ovom pitanju nisu provedene (često u salonima tvrde suprotno). Većina liječnika, uključujući i mene, inzistira na tome da ne vrijedi sunčati trudnice u sunčalištu.

  Jeste li sigurni da salon nije spasio sustav solarnih ventilacijskih ventila? (Postoje slučajevi kada se, zbog pregrijavanja, savršeno zdravi ljudi onesvijestili tijekom sunčanja u salonu za sunčanje!) Mnogi sunčališni kreveti također koriste svjetiljke s prevladavajućim B-zrakom (brzi i brzi tanki). Takva tanka je definitivno štetna, u Europi je službeno zabranjeno korištenje svjetiljki ove vrste!

  Moje drage mame! Na temelju gore navedenog ne savjetujem trudnice da odu u solarij, ako zaista želite malo (!) Tan, uživajte u pravom sunčanju, ali budite sigurni da ćete slijediti pravila za suncanje za trudnice!

  Može li trudni plivati?

  Sigurno ste čuli za aqua aerobic za trudnice i o porodu u vodi - čini se da je element vode jednostavan za trudnice!

  Voda ublažava stres i umor, daje osjećaj već zaboravljene jednostavnosti pokreta. Procedure vode su izvrsna prevencija otekline i vene varicoze, plivanje vlakova pravilno disanje i trbušne mišiće. Ali to je sve u bazenu, ali je li moguće da trudnica pliva u moru?

  Moguće je i preporuke za kupanje mora za buduće majke vrlo su slične pravilima kupanja u moru za. djeca. I to ne čudi, jer je zajedno s vama u vašem trbuščiću vaš mali posjetio more. Pobrinimo se da ste vi i njega bili udobni.

  Prvi susret s morem. Naplatu i iscrpljujuća cesta iza vas - uz more. Kako želite brzo zaroniti! Ali ne biste to trebali učiniti: neka se vaše tijelo odmori, navikne na novu temperaturu. Raspakirajte svoje torbe, odvojite pola sata za spavanje.

  Na moru - s termometrom. Iznad smo već razgovarali o mogućim neugodnim posljedicama pregrijavanja. Super hlađenje nije manje opasno. Trudnica može plivati ​​samo ako temperatura vode nije manja od 21 ° C.

  More se brine jednom. Ako je more neumreženo, ograničite se na šetnju uz obalu ili se lagano naslonite. Čuvajte se velikih valova koji vas mogu povrijediti i čak vas srušiti.

  Ne dugo, ali često. Da, ne želim izaći s toplom morskom vodom, ali ovaj put užitak će morati biti doziran. Kupajte se 10-15 minuta, na kopnu, zamotajte ručnikom.

  Poslušajte tijelo. Guska koža, opipljiva napetost mišića - signal da je vrijeme da se opustite na obali.

  Aktivnost je umjerena. Od aktivnih aktivnosti na plaži treba napustiti. Plivanje u tihom disanju je idealno. Trudna na moru treba zaboraviti na bučne diskoteke na plaži. Koristite noći uz more za ozdravljenje i slatki san.

  Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Ako odlučite plivati ​​trudno u prirodnim vodama, imajte na umu da je naša koža vrlo uvjetovana prepreka. Kroz tijelo tijela u našem tijelu možemo dobiti različite tvari i mikroorganizme. Što prevlada u spremniku koji vam se sviđa? Ovdje biste trebali razmisliti o ovom pitanju. Jer sada je vaše tijelo osjetljivije na vanjske utjecaje nego ikad.

  Preporučujem trudnicama da se okupaju samo u rezervoarima odobrenim od sanitarne epidemiološke stanice, po mogućnosti s tekućom vodom, a ne stajanjem (jezero, jezerce) vode.

  Odmorite se uz more i od izlaska donijet ćete najbolji suvenir - zadužen za vitalnost i zdravlje za dvoje - vi i vaša buduća beba!

  Obitelj i mama

  Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

  • Otvorite izbornik bloga
  • glavni
  • Svi blog članci
  • O autoru i blogu
  • besplatno
  • povratna veza

  Koliko je sigurno putovanje u more tijekom trudnoće? Koji prijevoz odabrati: vlak, automobil ili avion?

  Putovanje u more je izvor pozitivne energije. Naravno, buduća majka, kao i svaka druga osoba, želi se odmoriti od užurbanosti grada, uživati ​​u toplom pijesku, mirisu slanog vjetra, zvuku surfanja i, naravno, kupanju. U ovom ćemo članku analizirati je li moguće da trudnice idu na more, kakva je vrsta prijevoza bolje odabrati za putovanja (vlak, automobil ili avion), kao i posljedice putovanja.

  Naravno, prije svega, sve ovisi o zdravlju majke, njezinu stanju i koliko dobro dolazi trudnoća. Gravenska dob je također važan čimbenik, jer je putovanje u more za trudnice u ranoj fazi teže nego u drugom tromjesečju. Važan aspekt je savjet ginekologa koji prati trudnoću. Ali o svemu u redu.

  Je li moguće da trudnice idu na more: prednosti putovanja

  Počnimo s najugodnijim - razgovarajmo o prednostima mora za trudnicu. Ako trudnoća prođe bez komplikacija, liječnik vam neće smetati putovanje u more. Na morskoj obali se majka ne može samo opustiti, već i poboljšati svoje zdravlje i pripremiti se za porod.

  Morski zrak će ojačati imunološki sustav i dugo vremena zaboraviti na prehladu. Pored toga, zrak i morska voda zasićeni su jodom, što je tako nužno za ženu koja radi. Blago sunce također može poboljšati zdravlje majke, njegujući ga vitaminom D, što je jednako potrebno za buduću majku i dijete.

  Kupanje također donosi i mnoge prednosti - to je učvršćivanje tjelesne aktivnosti za noge i tisak, čiji mjereni razvoj je koristan za radnu aktivnost. Lagano miješanje vode zamijenit će najbolju masažu, zbog čega ćete zaboraviti što je oteklina. Tkiva tijela vašeg djeteta bit će zasićena kisikom, a krv će trčati brže kroz vene.

  Važan aspekt je psihološko stanje žene u radu i mora u ovom je glavni antidepresiv. Pješačenje uz more smiruje živčani sustav, problemi i stres ostavit će vas ne samo za vrijeme blagdana već i za nekoliko tjedana nakon njega.

  Važno tijekom odmora mora je izbjeći prekomjerno fizičko naprezanje i mjereni boravak na otvorenom suncu. Nemojte zaboraviti, to ovisi o vama ne samo vlastitom zdravlju, ali i dobrobiti malog, još ne rođenog čuda.

  Kontraindikacije plivaju u moru za trudnice

  Odmor na moru nije uvijek u mogućnosti donijeti izvanredne koristi, pa je u nekim slučajevima pitanje ženke mogu lići na more posebno akutno. Postoje kontraindikacije za koje je dugo očekivani godišnji odmor i dalje potrebno odgoditi:

  • Obratite pažnju na trajanje trudnoće. Ne preporučuje se oporavak na putovanje u ranom trudnoći iu trećem tromjesečju. U prvom slučaju, prijeti pobačajem (osobito ako se majka ne osjeća dobro), au drugom postoji rizik od preranog rođenja.
  • Takva komplikacija trudnoće kao placenta previa također je kontraindikacija ne samo za sve vrste dugih putovanja, već i za kupanje u morskoj vodi. Uz takvu dijagnozu, žena u radu mora biti pod stalnim nadzorom stručnjaka.
  • U hipertenziji i drugim oblicima kasne gestoze, uz edem i povećanje krvnog tlaka, zabranjeni su izleti. To može dovesti do propadanja majke.
  • Ako žena ima kroničnu bolest, onda se tijekom trudnoće mogu pogoršati. Tijekom takvih razdoblja, bolje je biti što bliže liječniku i pomno pratiti svoje zdravlje. Dakle, trebalo bi zaboraviti i putovanje u more.
  • Postoje i druge komplikacije koje prijete pobačaju. U tom slučaju, također se morate suzdržati od premještanja. Klimatske promjene i stresovi vezani za putovanja će pogoršati situaciju i prijetnja može postati stvarnost.

  Koju vrstu prijevoza je bolje ići: auto, vlak, zrakoplov

  Nema kontraindikacija, stvari su već prikupljene, ostaje riješiti problem prijevoza, gdje ćete ići na dugo očekivane obale.

  Je li moguće da trudnice idu na more automobilom

  Do danas, velika većina obitelji može priuštiti sadržaj stroja. Naravno, to je vrlo prikladan prijevoz za trudnice, ako govorimo o kratkim udaljenostima. Međutim, vožnja automobilom prema moru nije preporučljiva. Počnimo s činjenicom da je cesta daleka, a dugo sjediti na jednom mjestu čak i za trudnice vrlo je teško. Naravno, možete se češće zaustavljati, šetati, ugrijati, ali ukupno vrijeme putovanja samo će se povećati. Kvaliteta cesta također ostavlja mnogo želja, i preporuča se previše tresti buduću majku.

  Ako i dalje odlučite otići automobilom - pažljivo provjerite tehničko stanje vozila i stavite iza volana iskusnog vozača.

  Je li moguće da trudnice ići na more avionom

  Prije nego što letite na avionu, također je vrijedno razmotriti. Pogotovo ako prvi put letiš. Pad tlaka i niski sadržaj kisika u zraku neće učiniti putovanje udobnim. Osim toga, svaki zrakoplovni prijevoznik ima svoje zahtjeve za trudne putnike. Treba ih čitati i slijediti bez iznimke, inače jednostavno nećete biti dopušteni na zrakoplovu. Putovanje zrakoplovom prihvatljivo je samo ako putujete vrlo dugim udaljenostima.

  Je li moguće da trudnice odlaze na more vlakom

  Najbolje rješenje ovog problema je otići vlakom. To je najpouzdaniji i sigurniji transport. Vrlo je prikladno jer u bilo kojem trenutku možete prošetati automobilom ili leći. Na stanicama, žena koja radi neće samo disati zrak, nego će moći primiti potrebnu medicinsku pomoć.

  Vlak - najbolje vozilo za putovanje u more trudno

  Dodatni savjeti za trudnice na izletu na more

  • Započnite putovanje u drugom tromjesečju. Ovo je najsigurnije vrijeme za putovanja i klimatske promjene.
  • Mjesto odmora, odaberite gusto naseljene gradove s razvijenom infrastrukturom ili sanatorijima specijaliziranima za brigu za trudnice. Dakle, uvijek možete u slučaju da nešto iskoristite visoko kvalificiranu medicinsku skrb.
  • Nemojte biti lijeni da se zalijepite na svoj komplet za prvu pomoć, koji nužno mora sadržavati antispazmodijske lijekove.
  • Putovanje automobilom mora biti popraćeno čestim zaustavljanjima (otprilike jednom svaka tri sata) i dugim šetnjama (barem petnaest minuta). Stavite sigurnosni pojas u donji trbuh kako biste ga udobno ne samo za vas, nego i za buduću bebu.
  • Kupanje u morskoj vodi dopušteno je samo ako je temperatura iznad 22 stupnja.
  • Budite oprezni uz sunce, pokušajte ne izaći na otvoreno. U ovom slučaju, najbolje je kupiti kišobran.
  • Obratite pažnju na hranu. Ne biste trebali jesti sumnjivu ili egzotičnu hranu. Nije poznato kako će vaše tijelo reagirati na njih.

  Trudnoća je početak odgovornosti ne samo za vaše zdravlje već i za život vašeg voljenog potomka. Stoga, od ove točke, potrebno je liječiti velikom pažnjom i eliminirati sve moguće rizike. Nadamo se da će Vam ovaj članak pomoći da odlučite hoće li trudnice otići morem automobilom, vlakom ili zrakoplovom i provesti blagdane s koristima za sebe i bebu.

  Kada i gdje ići opustiti se trudno (video)

  Je li članak "Koliko je sigurno putovanje u more tijekom trudnoće?" Koji prijevoz odabrati? Dijelite s prijateljima pomoću gumba društvenih mreža. Označite članak da ne izgubite.

  Trudnoća i more. Je li moguće da buduće mame idu u more, kako se opustiti na ljetnom suncu.

  Trudnoća i more. Mogu li putovati tijekom trudnoće?

  Došlo je dugo očekivano ljeto! Oh, kako želim otići u more! Nemojte se odreći, pokupiti turneju ili odabrati, sakupljati stvari - i otići! No, ovdje je jedna nijansa! Kompatibilna sloboda i more? Kada će sada izaći, jer će se uskoro roditi beba, a s malim djetetom nije uvijek sigurna! Što učiniti? Odgovor je jednostavan: ako nema komplikacija, onda bi trebalo ugoditi svoje tijelo, otići i opustiti! No, potrebno je uzeti u obzir neke točke kako ne biste naštetili samima i mrvicama.

  Trudnoća i more. Što treba razmotriti?

  Prvi uvjet je normalni tijek trudnoće! Najbolje vrijeme za opuštanje uz more je od 12 do 30 tjedana, to jest drugog tromjesečja. U prvom tromjesečju aktivni su organi i sustavi bebe, au trećem tromjesečju opterećenje na svim organima buduće mame je prevelika, pa je bolje da to ne riskira. Trajanje odmora trebalo bi biti 2-3 tjedna. U tom se razdoblju vrši oporavak.

  Vrijeme kada su liječnici smatrali da je trudnoća i mora nespojivi koncepti su gotovi! I često na raznim odmaralištima možete susresti buduće mame sa šarmantnim trbuščićem! I ovo je jako cool! To znači da su buduće majke u potrazi za svježim zrakom, blagim suncem i toplom morskom vodom i vjerno služe za očuvanje zdravlja i zdravlja nerođenih beba. Prijevoz se razvija vrlo brzo, a mnoga odmarališta postala su mnogo bliža nama, dovođenje do njih postalo je puno lakše i udobnije, a postojanje je sigurnije.

  Trudnoća i morske indikacije i kontraindikacije

  Službena je medicina promijenila mišljenje o putovanju za trudnice. Prije su liječnici preporučili da ne prodaju nepoznata plodova u velikim količinama i da nose kaput, ali sada postoji nalog Ministarstva zdravstva koji jasno ukazuje na znakove i preporuke za organizaciju ostatka trudnica. Ovaj dokument jasno navodi da je indikacija (tj. Da nije prihvatljiva, ali čak poželjna) za spa boravak trudnoća od 12 do 35 tjedana, posebno ako imate:

  - anemija prvog stupnja;
  - bolesti unutarnjih organa (ne u akutnoj fazi);
  - Neurokirkulacijska distonija (NDC);
  - višestruka trudnoća (do 28 tjedana);
  - poniženja u povijesti;
  - poslijeratne trudnoće u povijesti;
  - rođenje male i velike djece u povijesti;
  - neplodnost u povijesti;
  - mala težina u trudnica;
  - živjeti u nepovoljnim uvjetima i raditi u opasnim industrijama;
  - dob trudnice je starijih od 28 godina (tijekom prve trudnoće);
  - dob trudnice do 18 godina.

  Isti dokument navodi kontraindikacije za trudnice koje se ne preporučuju za odlazak na odmarališta:

  - teške povraćanje trudnica;
  - kasna preeklampsija;
  - prijetnja pobačaju;
  - krvarenje koje se dogodilo tijekom trudnoće;
  - placenta previa;
  - niska voda i visoka voda;
  - nedostatke i tumore genitalnih organa;
  - Anemija 2 i 3 stupnja;
  - Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela.

  Isti nalog određuje uvjete za mjesta boravka budućih mama koji su na odmoru. To bi trebalo biti stanovanje u gradu ili na udaljenosti ne više od 30 kilometara od rodilišta, gdje se nalazi telefonska veza i prikladne pristupne ceste. Po mogućnosti je smještaj na prvom katu.

  Trudnoća i more. Koji prijevoz odabrati?

  Kako doći? Ovo je prvo pitanje koje se javlja pri planiranju odmora tijekom trudnoće. Najudobniji je željeznički prijevoz. Ali vlakovi ne idu uvijek u potrebnom smjeru. Kako liječiti letove tijekom trudnoće? Na zrakoplovima, u pravilu, prolaze bez problema, jer je kabina hermetična, a zrak se isporučuje na kabinu obogaćenu kisikom, tako da nema pada tlaka i rijetkosti zraka. Ali ako postoje znakovi rane toksikoze, ili ovaj let je prvi u vašem životu, onda je bolje da se suzdržite od toga. U slučajevima kada je trudnoća već vidljiva, tijekom sadnje, od vas će se možda tražiti da prikažete zamjensku karticu, a ako je razdoblje duže od 36 tjedana moguće je pismeno dopuštenje liječnika. Zamolite da se sjedi ispred ravnine na prolazu kako biste brzo došli do toaleta.

  Ako putujete automobilom, a zatim putite na vrlo kratke udaljenosti, zaustavljajte se 15-20 minuta svakih 2 sata. Sigurnosni pojas mora biti pričvršćen ispod trbuha.

  Trudnoća i more, more, more...

  A ovdje ste na moru! Hura! U ovom trenutku najbolje je slušati glas razuma i ne iznenaditi pokrete tijekom prvog dana. Prvo, umorni ste na putu, a drugo, vaše tijelo treba aklimatizirati. Stoga je prvi dan opuštajući odmor. Posebno pažljivo morate liječiti svoje zdravlje onim budućim mama koja je prešla više od jedne vremenske zone. Najbolje od svega je dobar san.

  Naselje je prije svega mjesto odmora. Ugodna priroda, topli zrak i voda, promjena poznatih okolina, putovanja, novih dojmova - sve to pozitivno utječe na stanje majke i bebe. Ali ekstremna zabava mora biti napuštena. Rafting, čamci, ronjenje, paragliding - sve to nije pogodno za trudnu majku. Od pješačenja u planinama, također, treba se suzdržati. Tijekom trudnoće nemoguće je podići na visinu od više od 1000 metara iznad razine mora, može se postići oštar pad intrauterinalnog tlaka. Također je vrijedno odgoditi izlete na helikopter i jahanje. I ovdje, vibracije su nepoželjne.

  Ukratko, trebate se opustiti na moru i ne nadjačati svoje tijelo! Morska voda ima tonik i restorativni učinak na tijelo. Sastav morske vode je jedinstven! Elementi u tragovima magnezija, kalija, natrija, joda, fluora, broma, fitoncida prodiru kroz tkivo kroz kožu, poboljšavajući rad svih svojih sustava. Masa za vodu nježna i nježna utječe na cijelo tijelo i izvrsna je prevencija kasne gestoze i edema.

  Plivanje je velika vježba za trudnicu. Ali važno je ne pretjerati. Također je potrebno liječiti sve vrste opterećenja, uključujući hodanje.

  Morski zrak zasićen ionima regulira redoksne procese, krvni tlak, cirkulaciju krvi. Jutarnje zračne kupke - veliki učinak na cijelo tijelo i raspoloženje. Osim toga, sunčeve zrake doprinose sintezi u tijelu vitamina D, što je izvrsna prevencija rakom u novorođenčadi. Umjerena sunčeva svjetlost povećava otpornost na tijelo. To je osobito važno za majke koje imaju rhesus trudnoću sukoba. Ali sve je dobro u umjerenim količinama! Opasnost od opeklina od sunca, toplotnog udara, opeklina od sunca je velika, jer koža postaje vrlo osjetljiva tijekom trudnoće, može se pojaviti pigmentna mjesta, neujednačeno tamnjenje, posebno na licu. Dakle, sunčanje je bolje uzeti u jutarnjim i večernjim satima, a tijekom velike solarne aktivnosti da se opustite u hladovini. Obavezno nosite šešir, po mogućnosti šešir s velikim obodom, sunčane naočale su poželjne.

  Preporučuje se da se suzdrže od putovanja u egzotične zemlje, ide tamo gdje se želi cijepiti. Ne mogu se napraviti tijekom trudnoće.

  Osim toga, ako odlučite putovati tijekom trudnoće, morate se posavjetovati s vašim liječnikom. Moći će točno odrediti možete li ići na more, gdje je bolje ići i davati preporuke o organizaciji vašeg odmora.

  Sada smo saznali, trudnoća i more su kompatibilni, ako nema kontraindikacija! Idete na odmor, pokušajte razmišljati i uzeti u obzir sve pojedinosti i nijanse! Ne zaboravite uzeti svoje voljene sa sobom, ovo će biti vaš posljednji odmor, koji ćete provesti zajedno jer sljedeći put ostatak će biti najmanje tri.

  Predlažem vam da gledate prekrasan videozapis o dupinima s prekrasnom opuštajućom glazbom! Dupini su lijepe i inteligentne životinje! Volim more i dupine, nadam se da će vam se svidjeti!

  Mogu li se odmoriti na moru u trećem tromjesečju trudnoće?

  Za svaku osobu, odmaranje negdje na moru sastavni je dio života. Ali što ako sve pođe malo pogrešno, kako je planirano, i otkrio si da će uskoro postati sretna majka? Što učiniti - nemojte se odreći užitka ili odgoditi put? Ali nakon rođenja djeteta neće prije. Danas ćemo razgovarati o tome može li se otići na more u trećem tromjesečju trudnoće.

  Često se događa da je par planirao sve, odvojio novac dugo očekivanom putovanju dugo vremena, a odjednom je sjajna vijest. Što učiniti:

  • Prva stvar koju trebate shvatiti je da trudnoća nije bolest, i ako se normalno odvija, žena može nastaviti normalan život i uživati ​​u njoj.
  • Najvažnije pravilo koje treba promatrati buduća majka je u svakoj mjeri moderiranje: sunčanja, kupanja, putovanja, itd. Međutim, ovo je pravilo korisno promatrati sve ostale (ne trudne) žene.
  • Potrebno je uzeti u obzir određene kontraindikacije u kojima je bolje suzdržati od putovanja O tome ćemo razgovarati malo kasnije.

  Većina sovjetskih žena uspješno uspijeva spojiti posao s užitkom, ide u more. Ako se promatraju svi sigurnosni principi, sve moguće posljedice mogu se spriječiti. Ali imajte na umu da još trebaju.

  Međutim, kada buduća majka odlazi na drugo područje, gdje postoji vrlo dobra klima, svježi zrak i more, bit će naplaćena novom energijom, imat će puno užitka i dojmova.

  Koje su kontraindikacije za putovanja u more

  Unatoč svim prednostima koje mora može dati, još uvijek postoji određeni broj ograničenja, apsolutni i relativni, koje treba razmotriti. Ako govorimo o apsolutnim kontraindicijama, onda je vrijedno spomenuti o teškom tijeku trudnoće, koja nosi potencijalnu opasnost za zdravlje majke i djeteta. U prisutnosti tih kontraindikacija mora i ne može biti, pa pacijent mora biti pod nadzorom liječnika u bolnici.

  • Povećan ton maternice.
  • Opasnost od pobačaja ili prerano rođenje.
  • Utrke konja
  • Anemija je teška.
  • Infektivna patologija.
  • Preeklampsija.
  • Neoplazme intimnih organa.
  • Trudnost na alergije.
  • Krvavi iscjedak.

  Među relativnim kontraindikacijama je istaknuti takve pojave, uz vjerojatnost komplikacija u procesu putovanja:

  • Prijetnja prestanka višestrukih trudnoća.
  • Ožiljak nakon carezije. Ako ožiljak nije svjež, nema kontraindikacija za putovanje.
  • Blaga anemija nakon 35 tjedana. Od 12 do 35 tjedana s blago smanjenim hemoglobinom, putovanje do mora čak će biti korisno.
  • Kronična patologija. Žene koje su u zanimljivom položaju ne bi trebale ići na more u trećem tromjesečju ako pate od nekog kroničnog oboljenja.
  • Prisutnost pobačaja i preranog rođenja, kao i djece velikih i malih dimenzija, rođenje mrtvih beba. Ove čimbenike pojedinačno razmatra liječnik.

  Gdje se otići opustiti

  Prije donošenja takve važne odluke, žena treba znati liječnika o trudnoći i moru: koliko je prikladno, korisno i sigurno.

  Ako liječnik ne otkrije bilo kakve abnormalnosti, onda poništite sve sumnje i počnite prikupljati stvari.

  Obavezno razmislite o mogućnostima putničkih agencija i odaberite odgovarajuću rutu. Možda biste radije putovali bez pomoći turoperatora, sami, pa još pažljivije proučite informacije o područjima od interesa.

  Pri odabiru rekreacijskog područja oslonite se na sljedeće kriterije:

  • Koliko je doba godine planirano putovanje?
  • Koliko je područje naselja od mjesta prebivališta?
  • Kontrast klime.
  • Velika razlika u vremenskim zonama.
  • Vrijeme u tranzitu i način prijevoza.
  • Trajanje trudnoće.

  Važno je napomenuti da ostatak "divljaka" nije prikladan za žene u položaju. Vaše odmaralište bi trebalo biti udobno, zdravstveno osiguranje mora djelovati.

  Oštri klimatske kontrasti izrazito su nepoželjne za trudnice. Za žene u post-sovjetskom prostoru prikladne su zemlje sa što bližom klimom: Bugarska, Turska, Krimski poluotok, europske zemlje. Ali morate uzeti u obzir činjenicu da u nekim mjesecima može biti jako vruće ovdje.

  Ako želite ići na egzotična mjesta, pozovite pažnju Maldivi, Tajland, Kubu. Ali s takvim odmorom morate biti iznimno oprezni. Dugi letovi mogu biti vrlo opasni, a lokalne infekcije također predstavljaju ozbiljnu prijetnju. Rizik infekcije, iako minimalan, i dalje postoji.

  S razvojem ovih bolesti, oni mogu ozbiljno štetiti majci i njenom djetetu.

  Upozorenje! Kada planirate posjetiti afričke zemlje, bit će potrebno preventivno cijepljenje protiv žute groznice, inače jednostavno nećete biti dopušteni u ovoj zemlji. Međutim, iz sigurnosnih razloga, bolje je izbjegavati je posjetiti uopće u izvrsnom razdoblju.

  Koja je upotreba mora

  Kupanje u moru u trećem tromjesečju nije dopušteno, već je vrlo korisno za zdravlje majke i nerođenog djeteta, pod uvjetom da nema kontraindikacija. Morski odmor nije tako opasno koliko mnogi ljudi govore o tome. Uz pravi pristup vlastitom zdravlju, izlet na more ostavit će pozitivan utisak na zdravlje žene i njezinog djeteta.

  Voda u moru zasićena je mikroelementima, koji će omogućiti hranjive tvari na koži i cijelom tijelu. Zrak na moru mnogo je koristan od zraka u gradovima i gradovima. Ne sadrži štetne nečistoće, obogaćene ozonom i kisikom. 14 dana koje će žena provesti na moru ojačat će zdravlje budućih majki, poboljšati njezino blagostanje i učiniti smirenost trudnoće.

  Hodanje po svježem zraku pozitivno utječe na zdravlje žene. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, tijelo će dobiti potrebnu dozu vitamina D, koja je potrebna za punu formiranje kostiju. Budući da je umjereno izlaganje suncu pouzdana prevencija infekcija u budućem djetetu.

  Kakvo je korištenje plivanja u moru

  Plivanje i kupanje u moru izvrsna je obuka za žene koje će postati majke. Uz pomoć prirodne masaže, moguće je pojačati cirkulaciju krvi i limfe, ukloniti natečenost, poboljšati rad unutarnjih organa i sustava, zasititi tkivo s kisikom. Idealno, plivanje je potrebno tijekom trudnoće do samog rođenja.

  Ovo je najbolja opcija motoričke aktivnosti. Pomoću vodenih postupaka moguće je osloboditi leđa i područje sašuma. Voda ima analgetski učinak, ublažuje donji dio leđa u razdoblju od 8-9 mjeseci.

  Uz pomoć plivanja može kontrolirati težinu. More i njegove hranjive tvari idealno su rješenje za žene u tom položaju.

  Mišljenja i preporuke liječnika

  Kada liječnik odluči posjetiti trudno more, sigurno će dati određene preporuke o tome kako spriječiti razvoj nepredviđenih komplikacija na stranom području.

  Medicinski savjeti su sljedeći:

  • Potpuno napuštanje intenzivnih opterećenja i pretjerane aktivnosti: nemojte voziti bicikl, nemojte se penjati na planinu, nemojte roniti.
  • Upitajte u obližnjem medicinskom centru na vrijeme.
  • Pridržavajte se prehrane, stalno jesti, ne jedite hranu nepoznatog podrijetla. Operite voće temeljito isprati sapunom.
  • Odbijte piti sirovu vodu.
  • Mnoge mlade dame koje će postati majka pitaju mogu li se sunčati u trećem tromjesečju trudnica. Pod otvorenim suncem nitko se ne može sunčati, a još više trudna. Čak i ako ležete u hladu, nabavite prekrasnu sjenenu tanku i svoju dozu vitamina D.
  • Preporuča se plivati ​​u posebnim područjima, a ne na divljim plažama, ali u bazenima gdje se koristi slane vode.
  • Mora se izdati zdravstveno osiguranje.

  Pravila mora

  Da bi žena uživao puno odmora i mora, da bi dobio pozitivan iz putovanja, morat će slijediti određena pravila boravka u odmaralištu.

  • Tijekom trudnoće, trebali biste zaboraviti na ekstremnu zabavu. Kada plivate u moru, nemojte plivati ​​daleko, pazite da noge dodiruju dno.
  • Ako obično plivate u moru u utrci, skočite u vodu s visine, zaronite, a onda u lijepom vremenu trebate zaboraviti. Oštri pokreti i igranje s vodom neprihvatljivi su tijekom trudnoće.
  • Ako se želite penjati na planine, sjetite se da se atmosferski tlak diže na visini, što je vrlo nepoželjno za maternicu. To može dovesti do prijevremenog rada.
  • Morate hodati na ravnom terenu. Najbolje vrijeme za ovo je jutarnje sate do 11:00 i večer do 17:00.
  • Kada je aktivnost sunca maksimalna, vrijedi se suzdržati od hodanja. Žene na položaju vrlo su ranjive i sklone sunčanim udarima.
  • Ako želite posjetiti vodeni park za tvrtku sa svojim prijateljima, onda se suzdržite od atrakcija. Možete plivati ​​malo u bazenu i vježbati se laganim.
  • Kada ste okruženi velikim brojem turista, izbjegavajte tvrtku gdje pušite.
  • Zabranjeno je jesti nepoznata i egzotična jela, piti alkoholna pića. O kavi također zaboravi.

  Kakvu vrstu prijevoza odabrati

  Možemo li se sunčati trudnoće u trećem tromjesečju i plivati ​​u moru, otkrili smo i sada razgovarati o tome kako će biti bolje doći do ovog mora. Koju vrstu prijevoza odabrati? Najbolja opcija je željeznički prijevoz.

  Letovi su također prikladni, osim ako buduća majka, naravno, nema aerofobiju i sve je u redu s vestibularnim aparatom. Ako je ovaj let napravljen po prvi put u životu, onda se bolje odvojiti od njega u potpunosti.

  Kada je želudac već zao zaobljen, možda ćete biti zamoljeni da predočite zamjensku karticu prilikom slijetanja. Izraz iznad 36 tjedana zahtijeva pismeni pristanak liječnika. Tražite mjesto ispred prolaza, nedaleko od toaleta.

  Preporuča se kratko putovanje automobilom ili autobusom. U tom slučaju morate zaustaviti 15 minuta svaka dva sata.

  zaključak

  Pri planiranju izleta na more u izvrsnom položaju, trebali biste biti sigurni u svoje dobro. Glavni cilj je napuniti pozitivnim emocijama. Samo tako će nadolazeće rođenje biti lako, a briga za bebu će bez problema proći s novim silama.

  Ako ste odgovorni za vaše vlastito zdravlje, odmor će imati koristi.

  Vaš akcijski plan:

  • Prvo što trebate učiniti jest posjetiti antenatalnu kliniku, točnije vašeg ginekologa. Ako ne otkrije kontraindikacije, on će dati popis preporuka.
  • S obzirom na sve savjete liječnika, trebali biste odabrati zemlju i područje za odmor.
  • Put do mora trebao bi biti što kraći i udobniji.
  • Prikupiti sve stvari i dokumente.

  Pažljivi i zamišljeni priprema za putovanje pružit će vam kvalitetan odmor. Zaboravite na sve vaše poslovanje i zabrinutosti, kao i na vaše brige. Pored ispravnog ponašanja, važna komponenta kvalitetnog odmora je unutarnji sklad i nedostatak briga i strahova.

  Zanimljive Činjenice O Trudnoći