Kruške tijekom trudnoće

Zdravlje

Svaka trudna majka želi da dnevni obrok bude zdrav i siguran u pogledu alergena i kalorija. Stoga mnoga pitanja u trudnica pojavljuju se na račun nekih voća i krušaka. Postoje li rizici u njihovoj uporabi, ograničenja? Koja je upotreba tih voća tijekom trudnoće? Pitajte nutricionista i ginekologa.

Zdravstvene prednosti krušaka

Jednom u Kini, kruška je bila simbol dugovječnosti. Plod kruške je bogat aktivnim tvarima. Sadrže glukozu, fruktozu i saharozu, vitamin A, B1, B2, B9, PP, C, E, kao i karoten, katehin, pektin, željezo, mangan, jod, bakar, kalij, molibden, kalcij i tanini.

Budući da kruške sadrže više fruktoze nego glukoza, korisna je u poremećivanju gušterače. Zato su kruške i pića od njih dobar dio prehrane za pretilost i dijabetes.

Sadržaj vitamina B9 (folna kiselina) kruška "preuzeo" crne ribizle.

Važna točka! Folk i službena medicina preporučuju da ne jedu voće na prazan želudac. Nemojte ih savjetovati da piju vodu.

Kruška pomaže uklanjanju teških metala i toksina iz tijela. Ima eterična ulja koja mogu poboljšati imunitet, spriječiti zarazne bolesti i borbu protiv depresije.

Prednosti krušaka tijekom trudnoće

Općenito, kruške, kada je u pitanju hranjenja trudnica, dovoljno su sigurne voće. Oni imaju malo kalorija i puno hranjivih tvari važnih za trudnice. Najkorisnije vrste su Bosc i Red Bartlett, Anjou i Comis u zrelom obliku. Valja napomenuti da uvezene kruške nisu uvijek organski. U tom smislu preporuča se uklanjanje kože iz plodova prije uporabe.

Preporuča se da se kruške koriste za bolesti bubrega kod trudnica. Osvježavaju tijelo, pomažu smanjiti tjelesnu temperaturu.

Prema istraživanjima, 100 grama krušaka sadrži 12 mikrograma vitamina B9 (folna kiselina), koje trudnice trebaju spriječiti fetalne malformacije. Folna kiselina je vrlo važna u prvom tromjesečju trudnoće.

Kruške su također dobar izvor vitamina C (askorbinska kiselina). Jedna kruška sadrži oko 7 mg askorbinske kiseline, odnosno 11% dnevne potrebe tijela. Vitamin C kao antioksidant je pomoćnik u borbi protiv infekcija koje su posebno opasne tijekom trudnoće. Nutricionisti savjetuju jesti kruške hranom bogatim željeza: riža, mahunarke i jetra kako bi se apsorbirali elementi koji štite od anemije.

Nedostatak željeza je česta pojava tijekom trudnoće, zbog čega je prisutnost askorbinske kiseline u prehrani buduće majke toliko važna.

Kalij u sastavu krušaka pomaže u održavanju normalnog funkcioniranja srca, kalcij osigurava zdravu formiranost koštanog sustava budućeg djeteta i održava dobro stanje trudnih zuba.

Kruške sadrže puno vlakana, što pomaže u borbi s opstipacijom, što je tipično za vrijeme trudnoće. Treba napomenuti da lijekovi koji liječnici često pripisuju nadoknaditi nedostatak željeza, samo uzrokuju zatvor. Stoga je važno jesti povrće i voće s vlaknastom strukturom.

Kruške lokalnog podrijetla preporučuju se za uklanjanje korova radi poboljšanja probave. Jedna srednja kruška sadrži 4-5 grama dijetalnih vlakana.

Trudnice često brinu o povećanju težine, osobito u trećem tromjesečju. Ali kruške ne bi trebale uzrokovati takav strah, jer nisu visoke kalorije. Jedna kruška sadrži oko 100 kilokalorija i puno jednostavnih ugljikohidrata, koji budućem majčinskom tijelu osiguravaju zdravu energiju.

Kruške za trudnice mogu i trebaju biti uključene u prehranu u razumnim granicama. Dva ili tri voća dnevno bit će dovoljno da se tijelo nadopuni vitaminima i vlaknima. Ne možete jesti kruške noću. Sva pitanja koja se javljaju kod trudnica o tim plodovima će odgovoriti liječnik.

Koje su korisne kruške tijekom trudnoće?

Mnoge trudnice, lizali su se na policama voća u modernim supermarketima, koje su doslovce raspršene raznovrsnim kruškama različitih oblika i boja, pitaju se: "Je li moguće jesti kruške tijekom trudnoće?"

Fotografija: Depositphotos.com Autor: BestPhotoStudio

Općenito, kruške, kada je riječ o prehrani trudnica, prilično su sigurni plodovi. Oni imaju malo kalorija i mnogo vrijednih hranjivih tvari koje su posebno važne za trudnice.

Bilo koja vrsta kruške prikladna je, ali osobito korisna su: Bosc, Red Bartlett (crvena kruška), Anjou, Comis i sve lokalne sorte u zrelom obliku.

Razmotrite da su uvezene kruške daleko od uvijek organskih, pa je prije jela bolje ukloniti koru s voća.

Nezamjenjiva folna kiselina tijekom trudnoće

Prema američkim studijama, 100 g krušaka sadrži oko 12 mcg folne kiseline, što je vrlo korisno za trudnice. Liječnici inzistiraju da žene koje očekuju dijete uključe što je moguće više zdrave hrane s tom kiselinom u svojoj prehrani. Nažalost, ti proizvodi nisu toliko, pa su kruške ono što je liječnik naredio.

Folna kiselina je iznimno važna u prvom tromjesečju trudnoće, kada sprečava kršenja formiranja, rasta i razvoja fetalnog živčanog sustava.

Dobar izvor vitamina C

Kruške su izvrstan izvor vitamina C. Samo 1 kruška sadrži oko 7 mg askorbinske kiseline, što je 11% dnevnog unosa preporučenog za trudnice.

Vitamin C pomaže tijelu da se bori protiv različitih infekcija koje su posebno opasne tijekom trudnoće.

Jedite kruške istog dana s hranom bogatom željezom kao što je riža, mahunarke i meso kako bi vaše tijelo apsorbiralo ovaj element traga koji štiti anemiju.

Nedostatak željeza često je u trudnica često, tako da adekvatan unos vitamina C postaje još važniji.

Prirodno vlakno je još jedna prednost od krušaka

Kruške imaju puno vlakana koje pomažu smanjiti zatvor - uobičajeni fenomen tijekom trudnoće. U ovom važnom razdoblju za žene, liječnici propisuju sve vrste vitamina kompleksa koji sadrže željezo. Nažalost, ovi vitamini također mogu uzrokovati zatvor, stoga je neophodno diverzificirati prehranu s povrćem i plodovima s vlaknastom strukturom.

Poželjno je da se lokalne kruške jedu s kožom kako bi se poboljšala probava. Jedna srednja kruška sadrži 4,5 g prehrambenog vlakna, uključujući 1,8 g pektina, što potiče bolju probavu hrane.

Na pitanje kruške kalorija

Trudnice se ne trebaju brinuti zbog višak kalorija. Iako u slučaju prebrzo povećanja težine, kruške također mogu pomoći. Oni imaju malo kalorija (oko 1 kcal u jednoj kruškari), ali puno jednostavnih ugljikohidrata (glukoze i fruktoze) koji osiguravaju tijelo trudne žene zdrave energije.

Kruške tijekom trudnoće, uz rijetke iznimke, mogu i treba ih jesti.

Može li trudnice jesti kruške?

Kruška je vrlo popularna u cijelom svijetu. Ovo voće je pristupačno i ukusno, a osim toga sadrži mnoge korisne tvari koje tijelo savršeno apsorbira. Trudnoća je vrijeme kada žena privlači veliku pažnju na njezinu prehranu. Svaki proizvod je pažljivo proučavan: hoće li biti korisno i neće donijeti štetu budućem djetetu. Pokušajmo detaljnije ispitati što je korisna kruška za trudnice.

Korisna svojstva

Kruška - jedna od najkorisnijih delicija. Tradicionalna i tradicionalna medicina ujedinjuju se u činjenici da će ovaj plod biti koristan u raznim bolestima.

 • Sadrže puno vitamina B9, koji se također naziva i folna kiselina. Ova tvar je potrebna za normalni tijek trudnoće i formiranje živčanog sustava bebe, često se propisuju liječnici, osobito u prvom tromjesečju, ali tijekom trudnoće u kasnijim fazama krušaka će biti korisne.
 • Vitamin C je potreban za održavanje oslabljenog imunološkog sustava, a osim toga, pomaže ubrzati formiranje vezivnog tkiva. Iz ovog voća možete dobiti oko 10% dnevnog zahtjeva ove tvari.
 • Vitamin E je također važan kako bi buduća mama bila posebno osjetljiva na normalne hormone. Najbolje se apsorbira iz hrane.
 • Velika količina kalija i magnezija, koja pomaže kardiovaskularnom sustavu da rade normalno i sudjeluju u regulaciji ravnoteže vode i soli. Zahvaljujući tim elementima u tragovima vjeruje se da kruške tijekom trudnoće pomažu kod edema.
 • Ovi slatki plodovi sadrže puno kalcija, koji je uključen u formiranje koštanog tkiva fetusa i održavanje majčinog kostura. Ovo je dobra prevencija mnogih bolesti, poput osteoporoze.
 • Mnogo je željeza u tim plodovima, tako da mogu pomoći kod vrtoglavice i gubitka snage, što se često vidi kod trudnica. Ovo stanje dovodi do anemije, hipoksije i odgođenog razvoja fetusa, ali samo nekoliko slatkih plodova dnevno može poboljšati situaciju.
 • Druga korisna tvar je antioksidantni glutation. Ova tvar doprinosi ukupnom poboljšanju dobrobiti žena, stabilizira krvni tlak i normalizira metabolizam. Glutation skida toksine iz tijela i zapravo postaje jedan od glavnih uzroka toksikoze.

Pratite mjeru

Uobičajeno, ali važno pravilo je da temeljito operite voće prije nego što pijete. Njihov put do vašeg stola nije mogao biti blizak, a za trudnicu posebno je važno ne uhvatiti nikakve infekcije. Kruške su ukusne, smatraju se hipoalergenskim, a također su niske u kalorijama i pristupačne. Ovo je izvrstan izvor hranjivih tvari, međutim, kao i sve hrane, kruške tijekom trudnoće trebaju se konzumirati umjereno.

Kontraindikacije i štetu

Zapravo, ne postoje specifične kontraindikacije krušaka - u umjerenim količinama, gotovo svatko može. Kako bi spriječili slatke plodove da šteti, vrlo je nepoželjno jesti ih na prazan želudac, a posebno noću.

Kruške su bogate vlaknima, a tijekom trudnoće može donijeti i dobrobit i štetu. Činjenica je da višak ove korisne supstance često dovodi do nadutosti.

Plinovi stavljaju pritisak na maternicu, i to ga može dovesti u stanje tonusa, što je opasno za embrij u bilo kojem trenutku. Veliki broj krušaka može dovesti do slabljenja i općeg pogoršanja zdravlja.

Naravno, nije potrebno potpuno napustiti takve korisne voće, dovoljno ih je ograničiti na 1-2 stvari dnevno.

Pravila o odabiru i kupnji

Da bi kruške bile zdrave i ukusne, one moraju biti pravilno odabrane. Naravno, najbolje je da se plodovi skupljaju u vlastitoj ljetnoj kućici.

Ali ako ne postoji takva mogućnost, onda je bolje kupiti domaće, a ne strane. Uvezeni plodovi su lijepi u izgledu, ali često imaju samo nekoliko korisnih tvari, ali i povećanu količinu štetnih tvari - nitrati, posebna sredstva za držanje na cesti - sve one negativno utječu na okus i plodnost.

Ako nema izbora, onda je bolje ukloniti kožu od stranih krušaka i jesti samo pulpa.

Dobar plod ima jak, vrlo ugodan karakterističan miris. Na dodir, voće ne smije biti previše mekan. Ako na plodu ima žita, to znači da je prirodno zrelo na stablu. Na svijetu ima oko 3000 vrsta kruške, tako da nema smisla odrediti njihovu kvalitetu bojom. Oni mogu biti zelena, žuta, s crvenim "rumenjem" i bez. Glavna stvar je da koža nema tamne mrlje, posebno u repu - govori o neznanju.

Skladištenje voća kod kuće

Postoji nekoliko pravila koja će sačuvati svoj ukus i korisna svojstva. Zreli zreliji plodovi se vrlo brzo pogoršavaju.

Držite ih u hladnjaku najviše tri do četiri dana. Ako se neki plodovi počinju truliti, bolje ih je odmah upotrijebiti ili ih ukloniti, inače će se drugi brzo pokvariti.

Što se može učiniti, gdje dodati i što se kombinira

Jedite kruške najbolje zrele i svježe. U ovom trenutku u krušci najveća koncentracija hranjivih tvari. Ako sada ne možete kupiti svježe voće, možete jesti suhe. Ovo je izvrstan zalogaj za ishranu, osobito onima koji neprestano žele nešto žvakati, a težina je nepoželjna.

Možete dodati slatke plodove salatama i desertima, ukrašavati ih kolačima. Iznenađujuće, slatkoća voća dobro naglašava okus pečenog ili parićeg mesa - samo dodajte nekoliko komada na glavno jelo.

No, od voća u obliku pekmeza je bolje odbiti. Od dugotrajnog tretmana na visokim temperaturama, kruška može izgubiti korisna svojstva tijekom trudnoće, a također se miješa s velikom količinom štetnog šećera.

Ogromna količina korisnih tvari i skoro potpuni odsutnost kontraindikacija čine kruškama izvrsnu poslasticu za buduću majku.

Slatki, sočni plodovi neće uzrokovati bebe ili majčinske alergije, ali će dati snagu da izdrže zdravo, snažno dijete. Ali nemojte se jako odužiti, sjetite se da se takve zdrave plodove treba jesti umjereno. Bon appetit!

Nema kontraindikacija, postoje mala ograničenja - je li moguće da trudnice jedu kruške

Izbor hrane od osobite je važnosti od prvog tjedna trudnoće. Povećani unos hranjivih tvari iz hrane sprečava njihovo nedostatke, što je karakteristično za ovo razdoblje. Ne manje važni su proizvodi koji promiču apsorpciju aktivnih tvari i pročišćuju tijelo toksina. Kruška ima sve te osobine.

Voće - izvor mnogih hranjivih tvari, s minimalnim kontraindikacijama. Kruška će biti korisna tijekom trudnoće, pomoći će u sprečavanju komplikacija, pružiti majčino tijelo i fetus potrebnim tvarima.

Kakav je to plod?

Kruška - voće stabala i grmlja iz Pink obitelji. Ovo je jedna od najstarijih kultura, prva informacija o kojoj pripada prapovijesno doba. Danas, kultiviranje kruške za mnoge zemlje ima vrijednost proizvodnje. Glavni dobavljači proizvoda ruskom tržištu su Argentina, Kina, SAD, europske zemlje i Južna Afrika.

Do tog vremena, veliki broj sorti i hibrida, razlikuju se u biološkim karakteristikama i okusu. Voće različitih vrsta kruške kombinira sličan kemijski sastav.

Međutim, neke vrste mogu akumulirati veću količinu aktivnih tvari, razlikuju se u korisnoj strukturi pulpe i okusa.

Najkorisnije vrste kruške:

Sezona berbe kruha ovisi o rastućoj regiji usjeva, koji se nalaze u različitim polutanjima i latitudes. Stoga, u trgovinama tijekom cijele godine prodavati svježe voće.

Sezona zrenja krušaka u dvorištima Rusije započinje u kolovozu i traje do listopada. Plodovi ovih usjeva nisu ništa manje korisni i ekološki su prihvatljivi.

Sastav i uporaba

Ovdje su podaci o hranjivim tvarima sadržanim u kruškama u količini značajnoj za osobu.

Nutritivna vrijednost na 100 g:

 • Ugljikohidrati - 15,23 g;
 • Proteini - 0,36 g;
 • Masnoća - 0.14 g;
 • Voda - 83,96.

Voćni ugljikohidrati su podijeljeni na dijetalnu vlakna (3.1.) I lako probavljive šećere (9.75 g).

Energetska vrijednost - 57 kcal.

 • askorbinska kiselina (C) - 4.3 mg;
 • kolina (B4) - 5,1 mg;
 • tokoferol (E) - 0,12 mg;
 • filokinon (K) - 4.4 ug;
 • folna kiselina (B9) - 0,029 mg.

Sastav koncentrirane kruške pektini, flavanola, glikozidi, antocijana (crveno), voće karotenoida, organske kiseline (cimetne, jabučna, limunska, ferulna).

Makro i elementi u tragovima:

 • kalij - 116 mg;
 • kalcij - 9 mg;
 • magnezij - 7 mg;
 • fosfor - 12 mg;
 • željezo - 0,18 mg;
 • bakar - 0,082 mg.

Izvor kemijskog sastava USDA baze hranjivih tvari.

Korisna svojstva krušaka za trudnice

Opstetričari i nutricionisti preporučuju kruške za dnevnu prehranu trudnica u svim trimestrima. Pored ugodnog okusa, voće ima terapeutska i preventivna svojstva.

Kruške od vlakana uključuju vlakna, pektine i lignin. Sveukupno, ove tvari stimuliraju peristaltiku i intestinalni ton, apsorbiraju proizvode razgradnje hrane, spriječavaju truljenje i izlučuju žučne kiseline iz tijela. Djelovanje prehrambenih vlakana ubrzava apsorpciju hranjivih tvari iz hrane.

Kruška je vrijedna za antioksidacijska svojstva. To je zbog visokog sadržaja fenolnih spojeva koji neutraliziraju učinke slobodnih radikala na zdrave stanice. Djelovanje slobodnih radikala povećava rizik od malignih transformacija stanica, utječe na organe i sustave osobe.

Redovita konzumacija voća - prevencija depresije imuniteta, raka i bolesti srca, smanjuje funkciju mozga. Sve te bolesti i poremećaji mogu nepovoljno utjecati na razvoj fetusa.

Vitamini i mineralne soli podupiru opći ton majčinog tijela, potiču imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija, sudjeluju u formiranju svih organa i sustava fetusa.

Kontraindikacije i štetu

Kruška je relativno sigurna voća, praktički ne uzrokuje alergije i ima minimalan popis nuspojava.

 • individualna netrpeljivost;
 • ulcerativne bolesti probavnog trakta;
 • akutni oblik gastritisa;
 • kronična nadutost.

U različitim trimestrima trudnoće

Sve hranjive tvari i aktivne tvari u proizvodu važni su za sve trudnice trudnoće. Međutim, ovisno o razdoblju ili prirodi tijeka trudnoće, unos nekih od njih je od posebne važnosti.

Prvi

Tijekom tog perioda, antioksidativna svojstva krušaka pomažu u borbi s toksemijom i slabljenim apetitom. Svježe voće i piće s kruškama uklanjaju toksine i teške metale, reguliraju procese probave i sprečavaju razvoj konstipacije.

To je osobito važno za žene koje žive u ekološki nepovoljnim područjima i zagađenim gradovima.

Povećan unos folne kiseline je potreban tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Potrebno je za uspostavljanje i razvoj živčanog sustava fetusa, sprečavanje megaloblastične anemije kod majke.

Kruška je izvor kolina, čiji nedostatak u tom razdoblju utječe na inteligenciju djeteta. Ova tvar je dio mijelinske ovojnice živčanih vlakana, uključena je u formiranje centara za mozak koji su odgovorni za pamćenje i sposobnost učenja.

Vitamini C i E imaju antimutageni učinak. Pomažu u borbi protiv infekcija uzrokovanih virusima koji sadrže DNA. Vitamin K regulira koagulaciju krvi, važno je za skriveno i očito krvarenje.

Druge hranjive tvari su jednako važne. Oni reguliraju imuni balans između majke i fetusa, podupiru metabolizam, sudjeluju u formiranju posteljice, polaganju organa i sustava embrija.

Drugi

Tijekom tog perioda, tijelo povećava volumen cirkulirajuće krvi, za čiju proizvodnju trebate svakodnevno povećati unos željeza. Dio potrebne brzine (20 mg) osigurava da se kruške konzumiraju.

Liječnici savjetuju da u jednom danu koriste voće s proizvodima koji sadrže željezo. Dijetna vlakna, vitamini C i skupina B ploda ubrzavaju apsorpciju elementa. To će pomoći u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija - anemije i preeklampsije.

Po kasnim uvjetima

U trećem tromjesečju nastavlja se aktivan rast organa i sustava fetusa, tjelesna težina majke se brzo povećava. Hipertenzija, nepravilan rad srca, konstipacija i edem postaju česte komplikacije kasnije.

Pravila i pravila korištenja

Kruške ne konzumiraju više od 500 grama dnevno. To su 3-4 voća. Prekoračenje te brzine može dovesti do proljeva, nadutosti i stvaranja plina.

Svježe kruške ne smiju se uzimati uz piće, konzumirane zajedno s teškim mesnim proizvodima i na prazan želudac. To može uzrokovati poremećaje u probavnom traktu.

Kljun voća sadrži 3-4 puta više fenolnih spojeva i dijetalnih vlakana. Stoga je korisnije koristiti plod u nepročišćenom obliku.

salate

Kruška ide dobro sa svim plodovima, nekim povrćem i mesom peradi. Stoga, mogućnosti za kuhanje salate su mnoge. Ovdje su odabrani recepti za salate s terapijskim i profilaktičkim svojstvima.

 • kruška - 1 kom.;
 • rucak - 100 g;
 • kozji sir - 50 g;
 • sjemenke suncokreta - 2 tsp.
 • svježe brusnice (1 žlica l) ili sušene (2 žlice).

Za preljev salate mješavine maslinovog ulja 2 žlice. l., umak od soje 2 žlice. l. i med 1 tsp. Listovi arugula mogu biti zamijenjeni lisnatom salatom i dodati peršin.

Salata je korisna za povećanje razine hemoglobina i poticanje imunološkog sustava.

 • kruška - 1 kom.;
 • Apple - 1 kom;
 • banana - ½ kom.;
 • orasi - 3 kom.

Za preljev salate koristite prirodni jogurt ili low-fat kefir. Salata je korisna za zatvor i gubitak snage.

napici

Za normalnu apsorpciju i veću korist, kruške napitci se konzumiraju u intervalima od 30 minuta od glavnog obroka.

kompot

 • kruške - 1 kg;
 • šećer - 200 g;
 • voda - 2 l.

Za pripremu kompote izaberite guste plodove. Kruške se opiru, čiste sjemenke i izrezuju u kocke. Voće se stavlja u posudu za caklinu, namoči vodom i zapaljuje. Nakon kipuće vode dodajte šećer. Kuhajte piće 15 minuta.

koktel

 • kruška - 1 kom.;
 • jabuka - ½ kom.;
 • banana - ½ kom.;
 • mint - 3 grančice;
 • peršin - 5 grančica.
 • kruška sok - 100 ml.

Sastojci su pomiješani do glatke konzistencije. Koktel ima antibakterijska, sedativna i antioksidativna svojstva. Bit će korisno u razgradnji, infekcijama, poremećajima spavanja i neuroze.

U ovom receptu, kruške se kombiniraju s heljda, što se razlikuje od visokog sadržaja željeza, joda i folne kiseline.

 • kruška - 1 kom.;
 • heljda - 2 tbsp. l;
 • voda - 100 ml.

Kuhajte žitarice 20 minuta, dodajte uklizeni i nasjeckani plod. Mješavina je smještena u miješalicu do ujednačene konzistencije.

Kako odabrati kvalitetno voće prilikom kupnje?

U prioritetnim kruškama donijeli su plantaže blizu mjesta realizacije. Ovi plodovi se ne tretiraju s tvarima koje povećavaju rok trajanja i poboljšavaju izgled. Prikupljanje i provedba sezone u Rusiji od kolovoza do prosinca.

Kada kupujete, važno je napomenuti da su kruške proizvodi koji imaju minimalni rok trajanja. Tijekom zamrzavanja i toplinske obrade gube gotovo sva korisna svojstva. Maksimalni rok trajanja kod kuće je 10 dana.

 • ugodan miris;
 • gustoća srednjeg tlaka;
 • oguliti bez tragova oštećenja;
 • jaka i ne sušena voćna stabla.

Ne kupujte voće s izraženim mirisom vina, s tragovima kalupa i truleži, s crnim mrljama.

Izražene korisne osobine kruške su čišćenje tijela i povećanje apsorpcije hranjivih tvari. Kombiniranjem kruške s drugom hranom možete postići optimalne rezultate - izbjegavajte komplikacije i rađate zdravo dijete. A liječnici i nutricionisti mogu pomoći u izradi uravnotežene i terapeutske i preventivne prehrane.

Koje su korisne kruške tijekom trudnoće?

U razdoblju čekanja bebe ženina potreba za vitaminima i mineralima povećava se za 1,5-2 puta, jer fetus uzima sve što je potrebno iz krvi majke. Važno je za njegov razvoj i zdravlje tvari koja trudnica prima od hrane. Zato hrana treba biti raznovrsna i uravnotežena. Glavni izvor korisnih sastojaka su plodovi. Kruške koje su dostupne na našim širinama nisu ni na koji način niže od agruma i drugih egzotičnih plodova za nutritivnu vrijednost. Oni će biti izvrstan dodatak vitamina za buduću majku.

Kruška nutritivne vrijednosti

Prednost plodova nad drugim namirnicama je da su sve korisne tvari sadržane u njima gotovo apsorbirane. Južna pulpa krušaka tijekom trudnoće može pružiti vitamine i minerale važne za zdravlje žene i intrauterini razvoj bebe:

 1. Vitamin C je potreban za održavanje imuniteta, oslabljen na početku trudnoće. Sudjeluje u formiranju vezivnog tkiva, uključujući hrskavicu.
 2. Rutin zajedno s vitaminom C jača zidove krvnih žila, ima blagotvoran učinak na razvoj kardiovaskularnih i krvožilnih sustava.
 3. Vitamin B9 (folna kiselina) potreban je u prvom tromjesečju za razvoj živčanog sustava embrija koji se javlja gotovo odmah nakon začeća.
 4. Vitamin E (tokoferol) propisan je zajedno s lijekovima folne kiseline za održavanje ravnoteže hormona i održavanje trudnoće. Dobro apsorbira iz hrane pa će kruške tijekom trudnoće postati dodatni izvor tokoferola.
 5. Kalij i magnezij sadržani u kruškama osiguravaju normalno funkcioniranje srčanog mišića i reguliraju ravnotežu između soli i soli. Kod propisivanja diuretika (na primjer, ako je ugrožena gestoza) kruške će spriječiti gubitak minerala.
 6. Kalcij je važan za formiranje fetalnog koštanog tkiva i prevenciju osteoporoze kod žena.
 7. Željezo u kruškama sadrži više nego u jabukama. S kvarom, vrtoglavicom i drugim simptomima anemije, dnevno se mogu nakupiti kruške dnevno, čiji nedostatak vodi do hipoksije i kao rezultat intrauterne retardacije rasta.

Kruške tijekom trudnoće: izvor folne kiseline i kalija

Kruška - voće je korisno i voljeno od strane mnogih. A ovo nije slučajno. Kruške su mirisne, umjereno slatke, napunjene sokom, korisne tvari i ljetno raspoloženje.

Sve trudnice brinu o svom izborniku, pažljivo odabiru proizvode i nadziru kvalitetu hrane koju jedu. Kamo uzeti svoje kruške - u počasnu kutiju zdrave hrane ili na rubu pravilne prehrane?

Odgovor nije tako očit kao što se čini. Stoga, razmotrite krušku sa svih strana i dajte pravednu presudu.

Opće informacije

Kruške su česte u našoj zemlji dugo vremena. U čast je bio divlja kruška, raste u šumi. Od svojih plodova, narodni izumitelji peče pite, kuhane kompote i juhu, stavljaju mirisnu krušnu pivo, sakupljaju komade za zimsko sušeno, sušeno i ravnomjerno tlo u brašno.

Danas su kruške samo neznatno manje od jabuke u popularnosti. Postoji nevjerojatna količina deserta. Kruške se koriste za pripremanje džemera, džemera i džemera, napunjavanje jogurta i krastavaca, izrezivanje kave za bebe, jesti svježu i ponekad ukiseljenu.

Kako trudnoća s niskim tlakom ide? Saznajte više odmah!

O sigurnim laxatives tijekom trudnoće može se naći u ovom članku.

Kruške tijekom trudnoće

Prednosti

Trudnice vole kruške zbog dobrog razloga. Folna kiselina, koja je potrebna dok čeka dijete, sadrži 12 μg na 100 grama proizvoda u krušnim plodovima.

U prvom tromjesečju trudnoće, kruške mogu ukusno nadopuniti doručak ili popodnevni čaj od trudnice. Štoviše, tijelo trudnice rijetko reagira na kruške s mučninom i drugim neugodnim fenomenima.

U kruškama je pristojan sadržaj askorbinske kiseline, koji pomaže u potpunosti apsorbirati željezo. Kruške su bogate kalijem, a bez tog elementa u tragovima, normalno funkcioniranje srca je nemoguće, jer srce trudne žene pumpa znatno više krvi u minuti nego u normalnom stanju.

Kalij također sprečava oticanje, potiče obnovu stanica i osigurava glatko funkcioniranje živčanog sustava. Kruške imaju protuupalno i antimikrobno svojstvo.

Još jedna nedvojbena prednost krušaka je da oni povećavaju raspoloženje očekujući mame, olakšavaju anksioznost i emocionalni stres.

Zasićenje krušaka s vlaknima može postati tijekom trudnoće i dobre kvalitete i uznemirujućeg čimbenika. Vlakna povećavaju pokretljivost crijeva i uzrokuju prekomjerno stvaranje plina (osobito u kombinaciji s blagim biljnim laksativima).

Također treba paziti na slabo varenje, pogotovo ako jedete više od pet voća dnevno.

svjedočenje

Očekujuće majke trebaju uključiti kruške u njihovu prehranu ako indeks hemoglobina ostavlja mnogo za željenom.

Ako je žena sklona opstipaciji, kruška će također biti vrlo korisna, pomoći će vam nježno i brzo. Osobito dobro će se u ovom kvalitetnom kruškom uzgojiti u lokalnim vrtovima - oni imaju deblju kožu i veći sadržaj vlakana.

U prvom tromjesečju, kada se mnoge trudnice žale na gubitak apetita, krušni sok pijan u doručku pridonijet će njegovom povećanju. U soku puno glukoze i fruktoze, djelujući na apetit, poput crvenog platna na španjolskom biku.

A ako se još uvijek dogodi neugodna hladnoća, čaša krekete nektara ili kompote brzo će ohladiti tijelo i smanjiti temperaturu.

kontraindikacije

Kontraindikacije za jesti kruške gotovo da ne postoje. Ali ipak, imajte na umu da ne biste trebali jesti kruške na prazan želudac, možda imate problema s prekomjernom kiselinom želuca.

Pokušajte ne miješati kruške s mesnim proizvodima - postoji takva točka u pravilima odvojenog hranjenja.

Što uzrokuje koliku bol u trbuhu tijekom trudnoće? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Visina dna maternice po tjednu: sve što ste htjeli znati je ovdje.

Načini korištenja

Koliko je načina da se pripreme ovo lijepo voće! Od neobičnih kolača od krušaka do klasičnog očuvanja.

Suhe kruške su izvrsna ideja za snack tijekom intelektualnog rada. Kruške koje su kuhane u laganom sirupu su prekrasan low-calorie visoki čaj koji ne povećava kilograma i daje osjećaj sitosti prije večere.

Kruška kompozicija osvježit će se vrućim ljetnim popodnevnim satima, a svježi sir s malo masnoće, pospite žlicom kruške, može biti omiljeni desert svih devet mjeseci.

Mjere opreza

Izaberite zrelo, mekano, ali ne nadimak voće. Tvrde kruške mogu vas razočarati kad zrele. Ako su kruške prerano uklonjene iz grana, najvjerojatnije neće imati ugodnu aromu i izgubit će sve vitamine čak i na policama supermarketa.

Nemojte jesti neoprane kruške, put do našeg stola je vrlo krivudav, a ne uvijek sterilan. I što je najvažnije, pratite mjeru, dvije ili tri male kruške bile bi dovoljne da bi trudnica imala potrebu za vitaminima i elementima u tragovima.

Svježa kruška od riže na jelovniku trudne žene je dobrodošla gosta. Jedite ove plodove sigurno dobiti alergijske reakcije, alergije na domaće kruške su iznimno rijetke.

Pokušajte ne zlostavljati kruške podvrgnute dugotrajnoj izloženosti toplini - previše korisnih tvari u zagluhu, ali ogroman sadržaj šećera.

Ne izlažite se na osip rizika u obliku kupnje plodova nepoznatog podrijetla s tržišta. Budite zdravi i sretni dok čekate bebu!

Ovaj članak će vam reći kako se gnojni tonzilitis tretira tijekom trudnoće.

Kruške tijekom trudnoće

U očekivanju djeteta, mnoge žene vole lokalne voće i povrće. Ta taktika je opravdana, jer alergije i druge neželjene reakcije rijetko se javljaju na proizvodima koji su poznati u tijelu. Među svim voćem koji raste u zemljama s umjerenom klimom, kruška zaslužuje posebnu pažnju. Hoće li ovaj plod imati trudnicu i dijete?

struktura

Kruške su jedno od najstarijih voćnih usjeva koje je uzgajao čovjek. Kina se smatra rodnim mjestom kruške. Spomenuti slatki plodovi također se nalaze u Perziji i antičkoj Grčkoj. Trenutno postoji više od tisuću vrsta krušaka koje se uzgajaju diljem svijeta.

Sastav kruške uključuje sljedeće korisne sastojke:

 • vitamini A, B, C, E, P;
 • mineralni elementi: željezo, jod, magnezij, mangan, kalij, natrij, cink, fluor, molibden, fosfor;
 • tanini;
 • pektini;
 • organske kiseline;
 • vlakana.

Voće kruške pronašlo je primjene ne samo u kuhanju već i kozmetici. Od kruške pulpe pripremaju se različita sredstva tradicionalne medicine.

Korisna svojstva

Kruška je niskokalorični proizvod: samo 42 kcal na 100 g voća. Čak i uz čestu uporabu, zrelih plodova neće štetiti slici i neće uzrokovati brzi dobitak težine tijekom trudnoće. Nasuprot tome, suhe kruške vrlo su visoke u kalorijama (270 kcal na 100 g). Prekomjerne tjelesne težine i metaboličke patologije ne bi trebale biti oslobođene suhe kruške tijekom trudnoće.

Kruške moraju biti u prehrani jedne žene u prvom tromjesečju trudnoće. U tom razdoblju tijelo budućih majki ima veliku potrebu za sljedećim tvarima:

 • vitamin A - poticanje rasta i razvoja embrionalnih tkiva;
 • Vitamin B9 (folna kiselina) - prevencija oštećenja živčanih cijevi;
 • vitamin C - povećanje tjelesne obrane (važno u prvom tromjesečju na pozadini fiziološke imunosupresije);
 • Vitamin E - održavanje normalnih hormonskih razina i sprečavanje pobačaja;
 • jod - za adekvatno funkcioniranje majčine štitne žlijezde i prevenciju kongenitalnog hipotireoza u fetusu;
 • Kalcij i fosfor - za povoljan razvoj fetalnog koštanog tkiva.

Kruška voće ne gubi važnost u drugoj polovici trudnoće. U tom razdoblju povećava opterećenje na svim unutarnjim organima. Srce i krvne žile pate, funkcioniranje probavnog trakta i urinarnog sustava je uznemiren. Kako bi se tijelo prilagodilo novim uvjetima postojanja može biti različita metoda, a uravnotežena dijeta je jedna od njih. Među ostalim proizvodima od kolovoza do listopada na stolu buduće majke moraju biti zrele kruške - vrijedan izvor vitamina, mineralnih elemenata, organskih kiselina i vlakana.

Korisna svojstva krušaka u kasnoj trudnoći:

 • Potaknuti aktivnost probavnog trakta, olakšati probavu hrane i eliminirati zatvor.
 • Aktivirajte rad jetre i proizvodnju enzima.
 • Stvorite uvjete za normalan pankreas.
 • Oni imaju antiseptički učinak: pomažu tijelu da se riješi patogenih bakterija.
 • Potaknuti izlučivanje toksina.
 • Imaju diuretski učinak: ublažavaju stanje u patologiji mokraćnog sustava.
 • Uklonite oticanje.
 • Osigurati povoljne uvjete za rad srčanog mišića i velikih plovila.
 • Interferirati s razvojem anemije.
 • Potaknuti imunitet i pomoći tijelu da se bori protiv infekcije.
 • Poboljšajte raspoloženje i dajte snagu.

U kasnim fazama trudnoće, ne samo zrelih plodova, već i kruške sok će biti korisno. Kruška sok ima diuretik i antiseptički učinak, ublažava oticanje i poboljšava funkciju bubrega. Sok od kruške može biti pijan da spriječi takve uvjete tijekom trudnoće. Od zrelih krušaka, također možete kuhati kompot: piti vruće ili ohlađeno tijekom dana.

Mjere opreza

Svježe kruške se ne preporučuju za neke bolesti probavnog trakta u akutnoj fazi (gastritis, peptički ulkus). Nakon uklanjanja svih simptoma bolesti, s vremena na vrijeme možete se upuštati u zrelog voća.

Ne preporučuje se korištenje krušaka s jakom toksemijom u ranoj trudnoći. Svježe voće povećava mučninu i povraćanje, što može dovesti do dehidracije. Kada će toksičnost imati koristi od sušenih, sušenih i pečenih krušaka. Ovaj proizvod ne utječe nepovoljno na stanje buduće majke i može biti odličan snack u prvom tromjesečju.

Kruške su hypoallergenic voće koji rijetko uzrokuje neželjene reakcije kod trudnica. Izljev na koži pojavljuje se pretežno nakon konzumiranja niske kvalitete voća izvan sezone. U proljeće i zimi, zemlje s umjerenom klimom ne rastu kruške. Na policama voća mogu se preraditi kemikalije kako bi se očuvala okus i produžili rok trajanja. Nije preporučljivo jesti takve kruške tijekom trudnoće.

Svježe kruške trebaju se pojesti pola sata nakon glavnog jela. Ne preporuča se jesti kruške na prazan želudac, kao i kuhati doručak od njih. Ne možete piti kruške sirovom vodom - možete izazvati probavu i proljev.

Način korištenja

Sva korisna svojstva očuvana su u svježem voću. Dnevna norma za trudnice nije razvijena. Očekujuće majke trebaju se usredotočiti na njihovo blagostanje i pažljivo slušati signale njihovog tijela. Ako se pojave bolovi u trbuhu, žgaravica i proljev, smanjite udio krušaka u prehrani.

Zrelo voće izvrstan je sastojak za voćne salate, kiselo mlijeko i umake. Kruške se dodaju u pečene robe, koje se koriste kao punjenje za pite. Zrele kruške čine odličan charlotte - zamijeniti uobičajenu pita od jabuka. Kruške od krušaka se dodaju različitim jelima od mesa kako bi se pojačao okus i okus.

Svježe prerađene kruške su suhe, kuhane kompote i pekmez od toga, čineći pekmez i džem. Pravilnom tehničkom obradom kruške praktički ne gube korisna svojstva. Očuvanje kruške će postati vrijedan izvor vitamina u hladnoj sezoni, kada svježe povrće i voće nisu dostupni. Kruška sok također može biti izvrstan izvor elemenata u tragovima za trudnicu i njezinu bebu.

Je li moguće jesti kruške tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće žena posebnu pažnju posvećuje odabiru prehrambenih proizvoda, jer mnogi od njih ne ulaze u glavni izbornik. Nije tajna da prehranu trudnice treba nadopuniti vitaminima i mineralima potrebnim za normalno funkcioniranje odraslih i dječjih organizama. Jedan od najboljih izvora aktivnih bioloških supstancija je kruška - sočan, ukusan i zdravi plod, što omogućuje veliko olakšavanje procesa nošenja djeteta.

Prednosti i štete kruške tijekom trudnoće

Da biste razumjeli korisnost kruške, trebali biste pažljivo proučiti njegov jedinstveni kemijski sastav.

Oko 83% voća je voda, a ostatak se obračunava:

 • vlakno - podupire probavu;
 • askorbinska kiselina - čini imuni sustav robusnijim, povećava zaštitne funkcije tijela štetnim vanjskim čimbenicima;
 • kalij - normalizira aktivnost mozga i živce, poboljšava funkcioniranje srca;
 • magnezij - sprečava ton maternice, ima sedativni učinak, sudjeluje u metabolizmu vode i soli;
 • Kalcij i fosfor - jača koštano, mišićno i zubno tkivo, doprinosi normalnom razvoju kostura kod djeteta;
 • željezo - sprječava razvoj anemije, obogaćuje krv i doprinosi nastanku krvi.
Štoviše, plod je zasićen s velikom količinom vitamina B9 - folne kiseline, koja je vitalna tijekom trudnoće kao sredstvo za pomoć normalnoj formiranju živčanog sustava djeteta, sprečavajući razvoj različitih patologija.

Kruška je bogata jedinstvenim antioksidansom - glutationom, čiji je glavni zadatak stabilizirati krvni tlak, očistiti tijelo štetnih tvari i toksina, normalizirati metabolizam i eliminirati simptome toksikoze.

Uz umjerenu potrošnju plodova, oni praktički ne mogu nanijeti štetu tijelu. Neophodno je odbiti uzeti svježu krušku tijekom pogoršanja želuca ili gastritisa. U takvim slučajevima voće se može kuhati, kuhati ili kuhati. Prekomjerno jedenje voća može uzrokovati povećano stvaranje plina, što može uzrokovati ton mage, što je opasno za žene u bilo kojem razdoblju. Veliki broj plodova može uzrokovati uznemirenost želuca i pogoršanje općeg zdravlja.

Glavno pravilo kod korištenja ovog slatkog proizvoda je strogo pridržavanje dijelova preporučenih od strane liječnika: u nedostatku kontraindikacija, ne više od 5 komada dnevno. Vrlo je važno jesti plod samo u sezoni, bez krušaka zimi, kupljene na policama trgovina.

Je li moguće u ranim fazama

Kruške se smatraju niskokaloričnim, hipoalergenskim proizvodom koji može postati dobar vitamin-mineralni izvor za trudnice u prvoj fazi trudnoće.

Sadrži vitamine C, B9, E, minerale - jod, kalcij, fosfor, koji su jednostavno potrebni u prva tri mjeseca. Redovita potrošnja voća omogućit će:

 • normalizirati funkciju štitnjače, proizvodnju hormona ravnoteže;
 • održavanje prirodnih hormonskih razina i sprječavanje rizika od spontanog pobačaja;
 • spriječiti razvoj defekata neuralnih cijevi u fetusu;
 • stimulira rast i prirodni razvoj embrija.
Kad konzumiraš krušku, ne treba ga piti vodom, jer to može uzrokovati probleme u funkcioniranju probavnog sustava.

Drugo tromjesečje

Jednako je korisno prijem tih plodova u drugom tromjesečju. U ovom trenutku, povećava opterećenje na svim unutarnjim organima žena, posebice, srce, probavni trakt, urinarni sustav. Smetnje voća pomoći će ublažiti stanje trudne žene, a također će omogućiti:

 • normalizirati cirkulaciju krvi;
 • smanjiti natečenost;
 • povećati unos željeza, čime se štiti od anemije i preeklampsije;
 • držati uterus u fiziološkom stanju;
 • Pažljivo očistite crijeva.

Po kasnim uvjetima

U zadnjim mjesecima trudnoće, potrošnja kruške će spasiti ženu od pušenja i problema s probavnim traktom. Njegova korisna svojstva su kako slijedi:

 • normalizira srce i jetru;
 • aktivira proizvodnju enzima;
 • služi kao prevencija anemije;
 • olakšava probavu, eliminira zatvor;
 • poboljšava raspoloženje, normalizira san, ublažava umor;
 • jača imunološki sustav, povećava otpor tijela na vanjske faktore.

Voćni sok također je koristan. Ima diuretik, antiseptički učinak, omogućuje vam da se riješite edema, poboljšavate rad bubrega, kako biste izbjegli probleme s urogenitalnim sustavom.

Kontraindikacije i mjere opreza

Naravno, maksimalna korist od kruške može se dobiti samo pomoću svježeg. Međutim, nisu sve žene u "zanimljivom" položaju dopušteno jesti takve plodove. Kontraindikacije su:

 • pogoršanje želučanih, duodenalnih ili ulkusa gastritisa;
 • problemi gušterače;
 • tendencija povećane nadutosti;
 • individualna netrpeljivost.

Također, plod mora biti konzumiran, promatrajući neke mjere predostrožnosti:

 • ne jedite sirovo voće na praznom trbuhu ili ih pijte vodom;
 • jesti voće trideset minuta prije glavnog jela ili 2-3 sata nakon toga;
 • nemojte se kombinirati s mesom;
 • prestati jesti kruške u obliku pekmeza, jer sadrži veliku količinu šećera i praktički je bez korisnih tvari;
 • Nemojte konzumirati više od 500 g voća dnevno, jer u suprotnom može prouzročiti proljev, nadutost i povećano stvaranje plina.
 • U većini slučajeva, uz poštivanje normi potrošnje, kruška nema negativan učinak na tijelo i služi kao odličan izvor korisnih tvari.

Načini korištenja

Ako trudnica nema kontraindikacije, bolje je pojesti svježe kruške. Može se dodati u voćne salate, pomiješane s mliječnim proizvodima, kao što su jogurt, kefir ili sir. Voće se koristi kao punjenje za pite, palačinke, od kojih pripremaju razne slastice, kolače. Savršeno se kombiniraju sa gotovo svim vrstama voća, nekim povrćem, piletinom ili puretinom.

Da bi podigla razinu hemoglobina, ukloniti nedostatak joda i folnu kiselinu, preporuča se jesti krušnu krušku s heljda. Kuhajte krmu oko 20 minuta, a zatim dodajte voće, nasjeckajte dok se ne formira uniformna konzistencija. Kruška je koristan i ukusan plod koji, uz redovitu potrošnju u umjerenim količinama i gotovo potpuni odsutnost kontraindikacija, pomoći će u izbjegavanju komplikacija tijekom nošenja djeteta i uvelike će olakšati proces porođaja. Neće uzrokovati nikakve komplikacije majci i bebi, moći će zasititi tijelo vrijednim vitaminima i mineralima te će biti prekrasan terapijski i profilaktički agens za mnoge bolesti.

Kruške tijekom trudnoće - prednosti i štete

Izbornik buduće majke treba uvijek uključivati ​​zdravu i zdravu hranu koja pridonosi dobroj trudnoći. Posebno nutricionisti preporučuju jesti povrće i voće, koji sadrže puno vitamina i mikroelemenata, kao i vrijedno vlakno za probavu.

Tijekom trudnoće, kruške mogu biti ne samo ukusni desert, već i ljekovita jela koja hrani tijelo s folnom kiselinom i željezo. Važno je znati koje vrste i količinu volumena koristiti, tako da plod donosi isključivo prednosti tijelu.

Kemijski sastav kruške

U drevnoj Kini, voćni kruh je bio simbol zdravlja i dugovječnosti. Danas, nutricionisti i znanstvenici cijeniti plod za njegov neobičan kemijski sastav:

 • Mono - i disaharidi (fruktoza, glukoza, saharoza);
 • Vitamini PP, B skupine (folna kiselina, Bl, B2), askorbinska kiselina, PP;
 • Ljepota vitamina - A i E;
 • karoten;
 • pektini;
 • katehini;
 • eterična ulja;
 • mikro i makronutrijenti (jod, željezo, kalcij, bakar, mangan, molibden, kalij, magnezij i drugi);
 • sunčane komponente.

Koje su korisne kruške tijekom trudnoće?

Mnogi nutricionisti vjeruju da su kruške idealne za trudnice, posebno u prvom tromjesečju. Ne čudi da su buduće majke često proganjane neobjašnjivom željom da jedu kruške - priroda se brine o normalnoj formiranju i razvoju djeteta. Plodovi stabala sadrže značajnu količinu folne kiseline (oko 12 μg na 100 g proizvoda), koja je odgovorna za stvaranje neuronske cijevi fetusa i središnjeg živčanog sustava u cjelini, smanjuje rizik od malformacija.

Također u kruškama su vitamini A i E, koji su odgovorni za vaskularni ton i elastičnost.

Kruška je također iznenađena sadržajem askorbinske kiseline, koja osigurava imunitet majci i bebi i omogućava prevenciju prehlade i drugih bolesti. Samo 1 voće sadrži do 7 mg vitamina C, što za 10% osigurava dnevnu potrebu buduće majke.

Treba podrazumijevati da kruška nije glavni izvor folne kiseline i vitamina, ali ne ispunjava svakodnevnu potrebu trudnice. Zato upotreba plodova ne zamjenjuje unos multivitamina i minerala u posebne pripravke.

Pektini su važni sastojci koji vezuju i uklanjaju štetne tvari iz stanica: teški metali, radionuklidi, šljake, soli, toksini itd.

Fruktoza u sastavu kruške ima pozitivan učinak na rad endokrinih žlijezda, odnosno gušterače, što omogućuje trudnici da prilagodi probavu i ukloni probleme s crijevima. Dobra peristaltika također promiče biljna vlakna.

Vuna od dijetalnih vlakana savršeno čisti crijeva od toksina, poboljšavajući njegovu propusnost. U ove svrhe, kruške se jedu s kožom. Poznato je da prosječni plod sadrži gotovo 5 g biljnih vlakana. Nanesite plod kao prirodni laksativ, tako da se možete riješiti zatvora. Također, plod ima blagi diuretski učinak, što olakšava uriniranje u pijelonefritisu, što se često javlja kod trudnica u kasnijim fazama.

Kada je trudnoća vrlo važno koristiti željezo, što će spasiti ženu od zajedničke bolesti - anemija. Kruška sadrži dovoljno željeza, kao i elemente u tragovima koji doprinose njegovoj apsorpciji. Mnogi liječnici snažno preporučuju uvođenje plodova u prehranu ako se hemoglobin pada ispod normalne razine.

Magnezij, zauzvrat, održava fiziološko stanje maternice, sprečava njegovu hipertoniju.

Kalij stabilizira rad srca, pomažući mu da pumpa krv kroz novu cirkulaciju (placentu).

Kalcij u kruškama je odgovoran za formiranje kosti aparata djeteta. Također jača zubi žene, što je posebno važno za vrijeme trudnoće, kada su aktivni caklini i odstranjivanje mikroelementa do stvaranja bebinih internih sustava.

U prvom tromjesečju, buduće majke često se žale na toksemiju, mučninu, netoleranciju mirisa i gubitak apetita. Normalizirati probavu će omogućiti krušni nektar, piti 30 minuta prije doručka. Isto čudo piće će spasiti trudnicu od hladnoće koja je započela - hladno tijelo, donijeti temperaturu dolje i zasititi s vitaminom C.

Još jedan bonus kruška je niska kalorija. Plod sadrži prosječno 100 kalorija, tako da ne utječe na lik buduće majke. Istovremeno, čak i jedna kruška savršeno zadovoljava glad i hrani energijom zbog visokog sadržaja ugljikohidrata.

Kako koristiti krušku

Uobičajena osoba odlazi u supermarket, pokupi svaku vrstu kruške s pultom, pere ga kod kuće i jede koliko god želi. Trudne žene ne mogu priuštiti takvu osip, jer je zlouporaba krušaka puna neugodnih posljedica za vašu dobrobit.

Uvođenje kruške u prehranu, trudnica treba slijediti sljedeće preporuke:

 1. Sljedeće vrste krušaka najvrednije su za zdravlje majke i bebe: Red Bartlet, Comis, Anjou, Bosc i drugi.
 2. Koristite donijeti sirovo i zrelo voće, jesti s kora. Tako tijelo prima maksimum vitamina i dijetalnih vlakana, a vjerojatnost nadutosti i proljeva smanjuje. Međutim, koži je koristila samo lokalne kruške prirodno uzgojene. Uvozne ili stakleničke opcije moraju biti brusene i pobrinite se za uklanjanje jezgre.
 3. U slučaju toplinske obrade, preferirajte parenje ili kratko prženje. Tako u plodu ostaje do 90% korisnih komponenti.
 4. Količina prehrane u krušenju tijekom trudnoće je 3 komada, u suprotnom može doći do teških proljeva i čestih mokrenja.
 5. Za maksimalnu apsorpciju folne kiseline, željeza i drugih važnih elemenata, kruška se kombinira s fermentiranim mliječnim proizvodima (sir, sir), biljne masti (maslinovo ulje, laneno ulje, sezamovo ulje), povrće i ugljikohidrate (riža). Ali zajednička upotreba mesa i žvakaža je nepoželjna.
 6. Kruška i posuđe ne ispiru vodom.
 7. Nije preporučljivo jesti voće na prazan želudac ili kombinirati s glavnim jelom. Optimalni prekid između zalogaja je 1 sat. Također, kruške se ne konzumiraju noću - plod se brzo apsorbira i može uzrokovati fermentaciju.

Štetu i kontraindikacije

Bilo koji proizvod ima ograničenja za upotrebu, posebno kada je u pitanju zdravlje trudnice.

Što može biti uzrokovano štetnim kruškama:

 1. Bogatstvo dijetalnih vlakana, koja može uzrokovati povećanu nadutost i proljev, pogoršava postojeće probleme probavom.
 2. Sadržaj esencijalnih ulja i askorbinske kiseline, koji se smatraju jakim alergenima.
 3. Organske kiseline u sastavu povećavaju prirodni kiseli okoliš želuca i pogoršavaju bolest (ulkus, gastritis, enterokolitis, žgaravica, itd.).
 4. Visoka koncentracija šećera povećava glukozu u krvi i izlučivanje inzulina.
 5. Značajna količina jednostavnih ugljikohidrata slabo se apsorbira i dovodi do porasta tjelesne težine, pogoršava ukupnu dobrobit trudnice i povećava rizik od endokrinih poremećaja.

Zbog negativnih učinaka plodova, nutricionisti i ginekolozi otkrili su jasne kontraindikacije za njihovu upotrebu od strane trudnica:

 • individualna osjetljivost na komponente, alergija na druge voće ili bobice;
 • šećer ili gestacijski dijabetes;
 • povećana kiselost želuca;
 • probavni poremećaji (teška toksikoza ili preeklampsija, kronična proljev, žgaravica, nadutost);
 • bolesti bubrega i jetre u akutnom obliku;
 • tonus maternice.

Općenito, kruška je uobičajena i pristupačna voća, što omogućava da jednostavno popunite nedostatak vitamina po vrlo povoljnoj cijeni. Pažljivo poslušajte preporuke liječnika, nemojte zloupotrijebiti plodove, a onda će vam samo imati koristi i za bebu.