More i trudnoća: kada, gdje i vrijedi?

Bol

Putovanje u more za mnoge Ruse već je postalo godišnja tradicija. No, u nekom trenutku ispada da se obitelj očekuje da se napuni.

Očekujuća majka u zbunjenosti: što učiniti? Napustiti tako željeni i poznati odmor ili još uvijek ići na more?

No, također se događa da žena već dugo nije bila na odmoru, ali u to je vrijeme, napokon, došlo do prilike da se promijeni situacija, saznala je o njezinoj neobičnoj situaciji. A ako je hotel već unaprijed rezerviran? Što učiniti?

Prije svega, morate razumjeti sljedeće:

 • stanje trudnoće nije bolno po definiciji. I sama po sebi ne može biti kontraindikacija za takav izlet;

 • najpovoljnije za putovanje u drugo tromjesečje trudnoće;

 • Umjerenost je glavni uvjet za neozlijeđivanje trudnice i bebe;

 • Međutim, postoji niz okolnosti u kojima ćete se morati suzdržati od putovanja.
 • Većina ruskih žena putuje s uspjehom, posjećuje naselja i pliva u moru, ne samo bez ikakve štetnosti, već i za dobrobit budućeg djeteta.

  Ipak, kada trudnica napusti svoje uobičajeno mjesto i odlazi u more za nove emocije i dojmove, bez sumnje dobiva ogroman naboj pozitivnog, što nadoknađuje malo povećanu vjerojatnost pojave poteškoća tijekom trudnoće.

  Trebam li ići na more trudnoće?

  Koju zemlju izabrati?

  Prije odluke o putovanju, očekivana majka treba se posavjetovati s liječnikom u antenatalnoj klinici i pažljivo izmjeriti pro i kontra.

  Ako liječnik ne navede bilo kakve abnormalnosti u stanju žene i fetusa, tada se možete početi pripremati za putovanje.

  Prije svega, trebali biste istražiti sva odmarališta i odabrati najoptimalniji put. Odabir bi trebao biti određen sljedećim kriterijima:

  1. Sezona u kojoj će žena ići na more.
  2. Daleko od odmarališta iz mjesta prebivališta.
  3. Diferencijalne klimatske zone i vremenske zone.
  4. Trajanje putovanja i način prijevoza, koji će morati dobiti.
  5. Razdoblje trudnoće.

  U ovom slučaju, žena još uvijek ima dosta izbora. Ali u svakom slučaju, ne možete se odlučiti za "divlje" odmora.

  Buduća majka trebala bi se odmoriti samo u ugodnim uvjetima, gdje u svakom trenutku postoji mogućnost da potraže medicinsku pomoć.

  Turska, Grčka i Cipar također su prilično prikladna mjesta za buduće majke, iako je ljeti vrlo vruće. Ali s potrebnim mjerama opreza, očekivana majka će se moći tamo osjećati ugodno.

  Sjajna prilika za opuštanje na moru, bez napuštanja Rusije, ovo je poluotok Krim. Za razliku od kavkaznih odmarališta, zrak u Krimu je manje zasićen od vlage, zbog čega se vruće vrijeme prenosi mnogo lakše.

  Među budućim majkama mogu biti ljubitelji egzotičnog, preferirajući se odmarati u zemljama koje imaju značajne osobitosti u usporedbi s Rusijom.

  Ove značajke obično uključuju specifičnu klimu, čudne životinje i biljke, kao i ekskluzivne lokalne običaje. Dominikanska Republika, Kuba, Tajland, Meksiko, Maldivi - to su najpoželjnija odredišta egzotičnih ljubavnika.

  Međutim, ovo je mjesto gdje bi se trudna majka trebala posebno dobro sjetiti i razmotriti moguće rizike. Opasnost od normalnog tijeka trudnoće može se zadržati u dugom letu, naglim promjenama klime i temperature zraka, kao i mogućem kontaktu s lokalnim infekcijama.

  U pravičnosti, imamo na umu da su u gradovima tih zemalja sve mjere poduzete davno, tako da određene bolesti ne ugrožavaju turiste, a čak niti profilaktička cijepljenja više nisu potrebna za ulazak u te zemlje.

  Međutim, vjerojatnost infekcije ne može se potpuno isključiti i, iako cijepljenje protiv hepatitisa, tetanusa, tifusne groznice, polio i japanskog encefalitisa nije obavezno, preporučuje ih WHO nakon ulaska u te zemlje. I to upućuje na to da je prisutan rizik od infekcije, premda mali.

  Prijenosne bolesti, kao i cijepljenja protiv njih, tijekom trudnoće, mogu uzrokovati nepopravljivu štetu za nerođeno dijete.

  Možda je bolje da ne putujete u ove zemlje u stanju trudnoće.

  Medicinske kontraindikacije

  Postoji niz apsolutnih i relativnih kontraindikacija za putovanje u stanju trudnoće.

  Apsolutne kontraindikacije su komplikacije trudnoće koje nose jasnu prijetnju fetusu ili zdravlju očekivane majke u čijoj prisutnosti žena mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom sve dok se ne smjesti u bolnicu.

  To uključuje sljedeće:

 • povećan ton maternice;
 • prijetnja pobačajem ili preranog rođenja;
 • placenta previa;
 • visok ili nizak krvni tlak;
 • anemija 2 ili 3 stupnja;
 • prisutnost zaraznih bolesti;
 • rana toksikoza ili preeklampsija (kasna toksikoza) u posljednjem tromjesečju;
 • genitalna neoplazma;
 • predispozicija za alergijske bolesti;
 • krvarenje iz genitalnog trakta.
 • Relativne kontraindikacije su ti uvjeti trudnoće u kojima postoji neznatno povećan rizik od komplikacija tijekom putovanja, ali u vrijeme pregleda prije putovanja, stanje žene je stabilno i ne zahtijeva liječenje ili pažljivo promatranje:

  1. Višestruke trudnoće tijekom razdoblja eventualne pojave prijetnje njezinog prestanka. Uz normalnu višestruku trudnoću možete putovati od 12 do 28 tjedana.

 • Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela u kasnoj trudnoći. Uz bogati ožiljak i bez komplikacija, možete putovati do 30. tjedna.

 • Anemija 1 stupanj do 12 i nakon 35 tjedana. Zanimljivo je da će u razdoblju od 12 do 35 tjedana u odsutnosti drugih patologija, odmor na moru imati koristi.

 • Prisutnost kroničnih bolesti. U prvom i trećem trudnoći trudnoće, trudnice s kroničnim bolestima ne mogu putovati, ali drugi trimestar je upravo razdoblje kada čak i kronične bolesti mogu biti tretirane u primorskim mjestima.

 • Povijest pobačaja, post-trudnoća, velika ili niska dojenčadi rođenja, neplodnost ili mrtvorođenost. Ti podaci mogu biti ograničenja putovanja po vlastitom nahođenju liječnika.
 • Savjeti i preporuke liječnika

  Suglasivši se na putovanje svog pacijenta, liječnik, promatrajući je u antenatalnoj klinici, dat će potrebne upute o tome kako se zaštititi od pojave komplikacija u vrijeme kad će biti daleko od kuće.

  Liječnički savjet obično se svodi na sljedeće:

 • napustiti prekomjernu aktivnost i stres (nemojte se penjati u planine, nemojte voziti bicikl, ne plivati ​​s aqualungom);

 • unaprijed naučite o dostupnosti najbližeg medicinskog centra i mogućnost pozivanja hitne pomoći na odmoru;

 • pridržavati se prehrane - redovito jesti, nemojte jesti nepoznatu hranu, voće i povrće mora se oprati;

 • ne pijte sirovu vodu;

 • ne sunčati se na otvorenom suncu;

 • plivati ​​samo na određenim područjima, po mogućnosti ograđenim bazenima morske vode;

 • dobiti zdravstveno osiguranje.
 • Prednosti boravka na moru

  Odmor uz more za trudnicu je, na sreću, ne samo kontinuirani rizici i ograničenja. Uz pravi stav prema svom zdravlju, odmor na moru blagotvorno utječe na stanje buduće majke i bebe.

  Zrak u blizini mora je puno koristan od gradskog zraka, jer je više zasićen kisikom i ozonom i ne sadrži štetne nečistoće. 2-3 tjedna koju je budućna majka proveo na obali mora, poboljšati zdravlje i poboljšati trudnoću.

  Plivanje u morskoj vodi i mjereno plivanje bez opterećenja izvrsna je vježba za trudnicu.

  Prirodni hidromasaža poboljšava mikrocirkulaciju krvi i limfa u koži i potkožnom tkivu, što doprinosi prevenciji i uklanjanju edema, poboljšava opskrbu krvlju unutarnjim organima, uključujući posteljicu koja u konačnici povećava zasićenost tkiva fetusa kisikom.

  Zračne kupke i svježi zrak imaju opipljiv, pozitivan učinak na zdravlje. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, žena će dobiti dovoljnu količinu ultraljubičastog zračenja, što će pridonijeti proizvodnji vitamina D.

  Vitamin D je neophodan za pravilnu formiranost fetalnog koštanog sustava, stoga boravak na otvorenom u sunčanom danu je prevencija rakomova u nerođenog djeteta.

  Ono što biste trebali poduzeti s vama za odmor

  Osim uobičajene prtljage, svaka trudnica koja putuje u more treba imati s njom:

 • Razmjena kartica s antenatalne klinike, uz rezultate analiza koje su u njemu sadržane, recepta i preporuke liječnika.

 • OMS pravila i VHI pravila (ako su dostupne).

 • Komplet prve pomoći s lijekovima koje je propisao liječnik, kao i one koji su potrebni.

 • Pitku vodu i potrebnu količinu poznatih proizvoda.
 • Kako se ponašati na moru

  Da bi se buduća majka u potpunosti opustila i napunila energijom i pozitivno do samog poroda, ona mora slijediti određena pravila ponašanja na godišnjem odmoru.

  Glavni uvjet je ne preopteretiti svoje tijelo, a ne sudjelovati u opasnim događajima. Plivanje u moru, nemojte plivati ​​daleko od obale, ali najbolje je plivati ​​na mjestima na kojima uvijek možete noge do dna.

  Ne biste se trebali penjati u planine, jer pad atmosferskog tlaka može uzrokovati promjenu tlaka unutar maternice i izazvati pobačaj.

  Sve šetnje trebale bi se odvijati na ravnoj površini. Najbolje vrijeme za hodanje je jutro do 11.00 i navečer - poslije 17.00.

  Tijekom razdoblja maksimalne solarne aktivnosti, šetnje bi se trebale suzdržati, jer su trudnice osjetljivije od drugih na pregrijavanje i toplotni udar.

  Ako trudnica posjeti vodeni park, onda ga ne biste trebali koristiti atrakcijama. Dovoljno redovito kupanje i jednostavne vježbe u vodi.

  Okružen velikim brojem drugih turista trebao bi izbjegavati mjesta gdje se puše. Strogo je zabranjeno konzumirati alkoholna pića bilo kojeg stupnja snage i probati neobična egzotična jela. Od kave, također, treba se suzdržati.

  Zaključimo

  Odmarajući se na zanimljivom položaju, glavno je ojačati svoje zdravlje i napuniti se pozitivnim emocijama, tako da je rođenje lako, a naredno razdoblje brige za novorođenčad koja zahtijeva toliku moralnu i fizičku snagu je što je moguće lakše.

  S odgovornim pristupom njihovom zdravlju i izboru mjesta za odmor, to je sasvim moguće.

  Dakle, red djela budućih majki, koji će korisno i rado provesti svoj godišnji odmor, trebao bi biti sljedeći:

 • Posjetite liječnika u antenatalnoj klinici kako biste utvrdili moguće kontraindikacije na putu. Ako nema kontraindikacija, liječnik treba savjetovati o održavanju zdravlja i dobrobiti tijekom odmora.

 • Uzimajući u obzir preporuke dobivene od liječnika, odaberite zemlju i mjesto za odmor, dopuštajući, ako je potrebno, da dobijete hitnu medicinsku skrb.

 • Riješite problem prijevoza, tako da je cesta bila najmanje duga i najudobnija.

 • Pažljivo pregledajte informacije o štetnosti i budućim majkama i djetetu tijekom boravka na moru.

 • Prikupite sve što vam je potrebno i stavite u red dokumenata.
 • Doista, osim ispravnog ponašanja i poštivanja svih medicinskih preporuka, vrlo važan uvjet za pravilan odmor jest unutarnja ravnoteža i potpuno odsutnost negativnih misli.

  Trudnoća i more

  Ako vaša trudnoća pada u ljeto, onda je to sjajna prilika da se opustite na moru. Uostalom, ništa daje ženi više pozitivnih emocija nego odmor na plaži s voljenom osobom. Međutim, takav razonoda u vašoj državi ima neke osobitosti. Ako ih uzmete u obzir, u potpunosti se pruža punopravni odmor na moru s prednostima za vas i vašu buduću bebu.

  Međutim, okupljanje na moru svakako se posavjetujte s liječnikom koji vas vodi tijekom trudnoće. Vi svibanj imati ozbiljne medicinske kontraindikacije za takav izlet. Može biti:

  • placenta previa. Činjenica je da ako je placenta niska, onda svako, čak i malo opterećenje može povećati rizik od krvarenja. Takav problem određuje se ultrazvukom.
  • prijetnja prestanka trudnoće. U tom slučaju morate se pridržavati ležaja na krevetu.
  • toksičnost druge polovice trudnoće. Uz ovaj problem pojavljuje se bubrenje na nogama, rukama, licu, krvnog tlaka može se povećati, a također se otkriva i protein u mokraći.
  • pogoršanje alergija, raznih kroničnih bolesti. Zatim ne možete otići daleko od grada, jer vam je u svakom trenutku potrebna medicinska pomoć.

  Ako je sve ovo, srećom, prošlo, onda se možete sigurno družiti na izletu na more. Najbolje vrijeme za odmor je drugi trimestar trudnoće. U tom razdoblju žena koja dijete osjeća udobniji, jer prolaze jutarnja mučnina i konstantan umor.

  Postoje neke preporuke liječnika o tome gdje se odmoriti. Stoga, odabirete godišnji odmor, svakako razmotrite sljedeće:

  U drugoj polovici trudnoće ne možete dramatično mijenjati klimu, pa odaberite mjesto koje se nalazi u klimatskoj zoni u kojoj živite.

  Temperatura zraka ne bi trebala prelaziti 30-35 stupnja. Stoga, ako je moguće, preporučljivo je otići do mjesta Baltičke države, Hrvatske i Turske, a ne odmora u Meksiku ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  Drži od egzotičnog. Kada idete u Afriku ili Indiju "na položaj", vi ste u opasnosti od zaraze zarazne bolesti. Razmotriti i činjenicu da tijekom trudnoće nije poželjno cijepiti od bilo kakvih infekcija, jer u tom slučaju bilo kakvo cijepljenje može naštetiti budućem djetetu. Razmotrite je li zdravlje djeteta vrijedno ostvarenje vaših snova.

  Ali dovoljno o zabranama i kontraindikacijama. Bolje je o ugodnom. Općenito, pomorska klima je vrlo korisna za buduću majku. Posebno dobro opušta mišiće, tonizira živčani sustav i pomaže kod stresa kod kupanja u morskoj vodi. Uostalom, to je zasićeno soli i elementima u tragovima koji čine tijelo zdravijima. Osim toga, dok plivate, nećete osjetiti težinu vašeg tijela, što će vam pomoći da se bolje opustite. Ne zaboravite na prednosti plivanja u cjelini. Uostalom, ovo je izvrsna obuka respiratornih i mišićnih sustava tijela, glavna stvar je ne pretjerati i izbjegavati snažna opterećenja.

  Što se tiče sunčanja, onda morate biti vrlo pažljivi, jer ste PREGNANT. Zapamti:

  • dugotrajni boravak na suncu doprinosi razvoju krvarenja maternice;
  • lako se možete pregrijati i onesvijestiti;
  • nakon sunčanja možete razviti varikozne vene u nogama;
  • također sunce doprinosi pojavi pigmentacije.

  Idete na put, pokušajte uzeti u obzir sve nijanse budućeg odmora. Ono što je najvažnije, nemojte zaboraviti uzeti voljenu osobu s tobom, jer će ovo biti vaš posljednji odmor zajedno, sljedeći put kada odete na more, barem troje od nas.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Uspjeh putovanja u more "u zanimljivom položaju" u potpunosti ovisi o nekoliko čimbenika: dobrobiti, pravom izboru odredišta i prijevoznim sredstvima, pozornost na potrebe vlastitog tijela i, što je najvažnije, pozitivan stav. Danas Passion.ru će govoriti o tome kako uzeti u obzir sve te čimbenike i provesti vrijeme na moru bez rizika za sebe i budućnost bebe. Zapamtite, zaslužujete svoj odmor i trebate ga sada gotovo više nego ikada prije!

  Svako putovanje buduće majke trebalo bi započeti u uredu opstetričara i ginekologa. Nakon temeljitog pregleda, liječnik će vam izdati potvrdu o razdoblju trudnoće i nedostatku kontraindikacija za let i vožnju vlakom. Osim toga, liječnik će primijetiti nepoželjnost radiološkog pregleda.

  "Ako se trudna majka osjeća dobro, sigurno može putovati do 38. tjedna trudnoće. Ali postoje brojni uvjeti u kojima se ne preporučuje napuštanje daleko od kuće, bez obzira na vrijeme - kaže Elena Mikheeva, opstetričar-ginekologinja obiteljskog liječničkog centra. - Takvi uvjeti uključuju izraženu toksiciju, hipoksiju, krvarenje iz vagine, visoki krvni tlak, dijabetes, pobačaja i povijest preranog rođenja. Bolje je da ne riskiramo u slučaju niske placente - u letu s padom tlaka postoji mogućnost njenog odmaka. "

  Najbolja mjesta za opuštanje tijekom trudnoće

  Buduća majka je poželjno odmoriti se na mjestima s uobičajenim klimatskim uvjetima, ali ne nužno. Ako je trudnoća bez daha i doktori nisu protiv nje, možete ići na egzotičnije putovanje - na morsku obalu ili na planine.

  "Morska klima blagotvorno utječe na zdravlje", kaže Elena Mikheeva. - Ipak, zemlje u kojima se dnevna temperatura diže iznad 40 stupnjeva, mudro je izbjegavati. Planinski zrak aktivira tijelo, ali treba imati na umu da je veća visina, manje kisika. To može loše utjecati na stanje buduće majke i bebe. "

  Odmaranje u planinama ne bi trebalo trajati dulje od 7 dana. Tjelovježba u ovom trenutku smanjuje se.

  Prilikom planiranja odmora pažljivo pristupite izboru odmarališta. Obratite pažnju na europske zemlje s blagom mediteranskom klimom i razvijenom turističkom industrijom - Španjolska, Grčka, Cipar, Bugarska. Ali s izletima na Tajland, Mauricijus, Kuba i Goa je bolje čekati. Usluga u tim zemljama razlikuje se od europske, a let je predugačak i dosadan za budućnu majku. Osim toga, opasnost predstavljaju velike klimatske promjene, neobična kuhinja, egzotična flora i fauna.

  Dobro mjesto za budućnost majčinog odmora je Bugarska, rivijera rivijere, smještena sjeverno od Varne. Rivijera se nalazi na slikovitom mjestu uz more, okružena prekrasnim parkom, ima svoju plažu. Prednost odmora u Bugarskoj su i niske cijene. Najbolji mjeseci za putovanje su srpanj i kolovoz, kada se more dobro zagrijava.

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Španjolski resorts Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Maar nude jeftin boravak. Zanimljiva opcija bi mogla biti Andaluzija - obala Almerije. Ovo područje relativno je nedavno napravljeno odmaralište pa su svi hoteli u Andaluziji novi. Ovdje su jedinstvene rezervate prirode, osobito park Cabo de Gata, poznat po vulkanskim stijenama i lijepim ružičastim flamingosima.

  U Hrvatskoj i Crnoj Gori naj blaga klima u Europi je mediteranska i ekološki čista priroda. Istina, postoji nekoliko hotela s vlastitim plažama, od kojih su većina stjenovite ili šljunčane. Ali more je toplo i čisto, a vrijeme je gotovo uvijek divno.

  Grčki otoci i Cipar su najpopularnija turistička odredišta. Za rekreaciju "na zanimljivom mjestu", najlakše su otok Kreta i Kos, kao i poluotok Halkidiki. Ovdje se toplina lakše podnosi, jer je vlažnost zraka niska. Na Cipru nema jakih vrućina. Puno zelenila i beskrajne plaže s finim zlatnim pijeskom. Najpopularnija mjesta su Limassol i Larnaca.

  Dobra alternativa zemljama u inozemstvu je naselja južne obale Krima, primjerice Anapa, Jalta, Gelendzhik. Posve je moguće doći vlakom ili automobilom. Pored hotela i privatnog sektora na usluzi brojni naselja i moteli.

  Putovanje tijekom trudnoće: odaberite prijevoz

  Bugarskoj ili Španjolskoj, Grčkoj ili Krimu - gdje god je vaše odredište, nekako vam treba doći. Izbor vozila ovisi uglavnom o vašem gestacijskom dobu.

  avion

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  Buduća majka bit će smještena u zrakoplov prije 36. tjedna s jednom trudnoćom i do 32. tjedna u slučaju višestruke trudnoće. Nedavno, liječnici su snažno preporučili svojim odjelima da se suzdrže od zračnih putovanja u prvom tromjesečju. Smatra se da bi sunčevo zračenje moglo negativno utjecati na formiranje fetusa. No nedavne studije nisu potvrdile ovu pretpostavku. Zračenje na neki način utječe na osobu, ali pod uvjetom da muče često - barem 2-3 puta tjedno.

  Trajanje leta ne smije biti duže od 4 sata. Zrak u kabini karakterizira smanjena količina kisika. "Ako se let odvija dugo, trudnica može početi vrtoglavicu, pogoršanje općeg stanja", upozorava Elena Mikheeva. "Dijete može također patiti od nedostatka kisika i hranjivih tvari."

  Nosite kompresirajuće čarape prije leta kako biste spriječili trombozu. Na visini krvi se zgusne, posebno kod trudnica. Kompresija čarape promoviraju cirkulaciju krvi održavajući normalni protok krvi u venama. Preporuča se skidanje čarapa neko vrijeme nakon slijetanja.

  Kako ne bi curila mišiće, a ne stagnirala krv, prošetajte svaki sat 5-10 minuta kroz kabinu. Možete napraviti jednostavnu gimnastiku, sjediti na stolcu. Premjestite noge u različite smjerove, savijte koljena i ispravite.

  Postavite sigurnosni pojas pod trbuh, iznad zdjelice, kako ne biste vršili pretjerani pritisak na fetus.

  Zrak u kabini je prilično suh. Da biste spriječili dehidraciju, piti vodu bez plina (najmanje 1,5 litara). Čaj i sok nisu prikladni - čaj ima diuretski učinak i dehidrira tijelo još više, sokovi su više vjerojatno da će biti hrana nego piti.

  Vlak

  Odmor na moru i trudnoću procjenjujemo rizike

  U slučaju trudnoće singletona, možete koristiti usluge željeznice do 38. tjedna i za višestruku trudnoću - do 35. tjedna. Idealno, putovanje ne bi trebalo trajati dulje od 12 sati, u ekstremnim slučajevima, duže od jednog dana.

  Ostatak mjera opreza je isti kao i tijekom leta. Nemojte zaboraviti kretati se svakih sat vremena 5-10 minuta, obaviti jednostavne vježbe i popiti dovoljno vode. Za teške proširene vene koristite kompresijske čarape.

  Motorni prijevoz

  Liječnici nemaju ništa protiv ovog vozila, ali preporučuju da trudnice s 28. tjedna trudnoće sjednu samo na stražnjem sjedalu i nose pojas za krilo.

  Međutim, cesta nije tako jednostavna. Na primjer, američki znanstvenici vjeruju da je "punjenje" automobila prilično štetno, pogotovo za trudnice. "Saloni automobila sadrže pravi toksični" koktel "- oko 275 kemikalija koncentrirano je u ograničenom prostoru", kaže Jeff Girhart, voditeljica istraživanja u neprofitnom okolišnom centru u Michiganu. "Od toksina, najčešći su brom i bromirani usporivači plamena, klor i olovo."

  Antimon i drugi teški metali također su prisutni u unutrašnjosti automobila, a produljena inhalacija može uzrokovati zdravstvene probleme - smanjenu funkciju štitnjače, smanjenu pažnju i alergijsku reakciju. Najveće koncentracije tih tvari nalaze se na volanu, nadzornoj ploči, naslonima za ruke i sjedalima. Nažalost, regulacija razine otrovnih emisija proizvođača automobila još nije provedena.

  More i trudnoća: "za" i "protiv"

  Svaka trudnica, dok čeka putovanje u more, doživljava neku zabrinutost za svoje zdravlje, a još više za zdravlje budućeg djeteta. Bez sumnje, trudnice su vrlo korisne pozitivne emocije, koje su bogate morskim odmora, ali prije nego što dođete na konačnu odluku, morate pažljivo vagati sve prednosti i nedostatke.

  Utjecaj morske vode

  Morska voda ima vrlo blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Osim soli soli, bogata je soli kalij, kalcij i magnezij, što nam je potrebno toliko. Također u morskoj vodi nalaze se ioni bakra i željeza. Ali njegove najvrednije "komponente" za buduće majčino tijelo jod i selen. Mnogi znaju da jod ima pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti nerođenog djeteta i selena - na normalni tijek trudnoće.

  Također, morska voda, zbog visokog sadržaja soli u njemu, nadražuje kožu, što uzrokuje širenje malih žila. Zbog toga se učinkovito disanje kože razvija kada tijelo oslobađa ugljični dioksid i apsorbira kisik uz pomoć stanica kože. Ovo zauzvrat vodi do poboljšanog metabolizma, normalizacije krvnog tlaka, smanjenja razine šećera u krvi, ublažavanja oteklina.

  Utjecaj morskog zraka

  Odmor na moru nije samo kupanje već i morski zrak kojim ćete sebi i budućem djetetu pružati. Morski zrak je bogat negativno nabijenim ionima koji povoljno utječu na krvni tlak, redoksne procese i cirkulaciju volumena krvi.

  Budući da se većina poznatih primorskih mjesta nalazi u toploj zoni klime, uvijek postoji mnogo sunčanih dana. Sunce uz more također ima pozitivan učinak na tijelo trudne žene. Postoji čak i takav izraz kao heliotherapy - izloženost suncu na ljudskom tijelu u terapeutske i profilaktičke svrhe.

  Infracrveno i ultraljubičasto zračenje koje je bogato sunčevom svjetlošću zbog prodiranja 1 mm ispod kože imat će sljedeće zdravstvene učinke na tijelo trudne žene:

  • povećava proizvodnju vitamina D, koja će služiti kao prenatalna prevencija rakom u fetusu
  • normalni metabolizam
  • mikrobi su ubijeni (odjeljenja u bolnicama poznata su pod nazivom "kvarc" s UV zračenjem)
  • imunitet se povećava

  Morski zrak i sunce posebno su korisni za majke s imunokompromitiranom trudnoćom, kao i druge kategorije trudnica koje su izvan sunčevog svjetla (stanovnici sjevernih okruga, studenata, itd.)

  Koliko dugo možete ići na more?

  Iz gore navedenog slijedi da more ima dobar učinak na tijek trudnoće. Ali prije nego odete na mjesto odmora, upoznajte se s glavnim preporukama i upozorenjima liječnika:

  1. Putovanje u more možete planirati samo onim trudnim majkama čija trudnoća nastavlja bez komplikacija. Inače, takav odmor može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

  2. Žene čija je trudnoća manje od 12 ili više od 34 tjedna ne preporuča se odmoriti na more. U prvom slučaju, stvaranje posteljice i vitalnih organa, te ti procesi trebali bi se pojaviti u najudobnijim uvjetima. U drugom slučaju, postoji rizik od preranog rođenja, a morska voda može ih ubrzati, što uzrokuje neželjeni ton mišića maternice tijekom tog razdoblja.

  3. Za vrijeme trudnoće zaboravljamo da je proračun ostatak "divljaka". Morate se pobrinuti za najudobnije životne uvjete.

  4. Ako je more mirno, bolje je da se suzdržite od plivanja, jer inače može uzrokovati povećanje tonusa mišića maternice. Temperatura vode ne bi smjela biti manja od 22˝. Također biste se trebali skrivati ​​od užarenih sunčevih zraka, štiteći se od pregrijavanja.

  5. Čak i uz vrlo mali trbuščić, trebali biste zaboraviti na sve vrste vodenih aktivnosti. Maksimalna korist budućoj majci donijet će najčešće kratko kupanje. To će pomoći u jačanju zidova krvnih žila, što je idealna prevencija varikoznih vena, što je često popraćeno trudnoćom.

  6. Izlazeći iz mora ne biste trebali žuriti da se tuširate. Potrebno je dopustiti da morske soli koje su pokrivale kožu prodrijeti u pore kako bi imale blagotvoran učinak na majčino tijelo i na fetusovo tijelo.

  7. Dok ste u vodi, trebali biste slušati svoje osjećaje. Ako je tijelo buduće majke prekriven guskim kvrčićima, onda je ovo prvi znak hipotermije - to znači da odmah trebate prestati kupati. Isto vrijedi i za pojavu umora u mišićima. U oba slučaja trebali biste se odmoriti, udobno sjediti na toplom pijesku.

  Odmor na moru kontraindiciran je za trudnice s dijagnozama:

  Problem je u tome što s nižim položajem placente, čak i najmanji teret može uzrokovati krvarenje. Ova se značajka određuje ultrazvukom.

  Ugroženi pobačaj

  U ovoj dijagnozi morate se pridržavati ležaja u krevetu, te putovanjima na more i uopće ne možete biti upitni.

  Toksikoza druge polovice trudnoće

  Ovaj problem prati edem, pojava proteina u urinu, povećanje krvnog tlaka, stoga zadržavanje u novim uvjetima, kao i promjena u prehrani, mogu pogoršati sve negativne simptome. U ovom slučaju, izvrsna alternativa putovanju u more može se uzimati kupke uz dodatak morske soli.

  Požarenje alergija i svih vrsta kroničnih bolesti

  U tom slučaju, uopće ne možete biti izvan kuće, jer vam u svakom trenutku može zatrebati potrebna medicinska pomoć.

  Oni kojima je ova "sreća" prošla, sigurno se mogu okupiti na obali. Najbolje je vrijeme za odmor drugo tromjesečje trudnoće, jer se žena u tom razdoblju osjeća mnogo ugodnijom. A to znači da će odmor na moru donijeti ne samo dobro za nju i njezino nerođeno dijete nego i puno pozitivnih emocija i ugodnih sjećanja!

  Odmorite se na moru i trudnoći: granice onoga što je dopušteno

  Putovanje u more za mnoge Ruse već je postalo godišnja tradicija. No, u nekom trenutku ispada da se obitelj očekuje da se napuni. Očekujuća majka u zbunjenosti: što učiniti? Odustati od željenog i poznatog odmora ili još uvijek odlaziti na odmor? Trudnoća i more - pitanje koje zabrinjava mnoge žene koje se pripremaju za majčinstvo. S jedne strane čini se da je porodni dopust na pješčanoj obali sjajna prilika za poboljšanje zdravlja i dobar odmor. S druge strane, dolazi do anksioznosti - da li će sunce i slane vode naštetiti nerođenoj bebi. Dugo čekano putovanje, hotel je unaprijed rezerviran, ali što učiniti? Prije svega, morate razumjeti sljedeće: stanje trudnoće nije bolno po definiciji. I sama po sebi ne može biti kontraindikacija za takav izlet; najpovoljnije za putovanje u drugo tromjesečje trudnoće; Umjerenost je glavni uvjet za neozlijeđivanje trudnice i bebe; Međutim, postoji niz okolnosti u kojima ćete se morati suzdržati od putovanja. Većina ruskih žena putuje s uspjehom, posjećuje naselja i pliva u moru, ne samo bez ikakve štetnosti, već i za dobrobit budućeg djeteta. Slijedom svih sigurnosnih pravila možete minimizirati sve moguće rizike. Ali ne možete zaboraviti na rizike. I, dakle, prednosti i nedostatke, je li moguće truditi se na moru.

  Prije odluke o putovanju, očekivana majka treba se posavjetovati s liječnikom u antenatalnoj klinici i pažljivo izmjeriti pro i kontra. Ako liječnik ne navede bilo kakve abnormalnosti u stanju žene i fetusa, tada se možete početi pripremati za putovanje. Prije svega, trebali biste istražiti sva odmarališta i odabrati najoptimalniji put. Ako trudna majka ne pati od kroničnih bolesti i ima izvrsno opće stanje, onda je sigurno može poslati na obalu kako bi se odmorila. No, ginekolog, koji promatra trudnoću, može zabraniti ženi na takvom izletu.

  Razlozi za ovu nevolju mogu biti:

  1. Prijetnja prestanka trudnoće.
  2. Odjel ili placenta previa.
  3. Teška toksičnost u drugoj polovici trudnoće (pre-eklampsia) s povišenim krvnim tlakom.
  4. Pogoršanje kroničnih bolesti.
  5. Sve vrste alergijskih reakcija.

  Ako svi gore navedeni razlozi, srećom, prošli buduću mamu, onda je za nju osigurana ostatak na moru. Ali ne zaboravite da nedostatak prijetnji zdravlju i trudnoći još uvijek ne daje crveno svjetlo za putovanje u more. Vrlo je važno uzeti u obzir osobitosti razdoblja trudnoće.

  Je li moguće plivati ​​u moru tijekom trudnoće?

  U slučaju kada je trudnica potpuno zdrava i mora joj se čak i na moru pokazuje, postavlja se još jedno pitanje - je li moguće plivati? Korisni elementi koji se nalaze u morskoj vodi (jod, kalijev, magnezij, alge) blagotvorno utječu na tijelo buduće majke, jačaju i toniraju. Valovi i prskanje u moru služe kao lagani hidromasaža. Unatoč svim tim ugodnim trenucima, morate se sjetiti zdravlja nerođenog djeteta i pridržavati se nekih pravila:

  • Prije ulaska u vodu kako bi procijenio njegovu čistoću i sigurnost dna.
  • Nemojte plivati ​​u previše hladnoj vodi.
  • Nemojte previše raditi, nemojte daljinski plivati.
  • Plivanje u moru također je sunčanje, koje trudnice trebaju ograničiti. Stoga nemojte dugo ostati u vodi.

  More u ranoj trudnoći

  Rana trudnoća i more - opasna kombinacija. U prvom tromjesečju (od prvog do trinaestog tjedna) najvažnije promjene javljaju se u tijelu žene. Naročito se formiraju unutarnji organi budućeg djeteta, pojavljuju se jasni obrisi udova i glave. U ranim fazama najčešće se javljaju pobačaji ili se javljaju abnormalnosti fetusa. Stoga, unatoč preporukama liječnika što je češće moguće da budu na svježem zraku i plivati, preporučljivo se suzdržati od izleta u more, ili se barem ne odmaknete daleko od kuće. Uz ranu toksikozu morat će se napustiti na moru.

  More u kasnoj trudnoći

  Najprikladnije razdoblje za odmor na moru tijekom trudnoće je drugi trimestar (14 - 25 tjedana). U ovom trenutku formiraju se svi unutarnji organi budućeg djeteta, a žena se navikla na njenu novu državu i osjeća se mirno i ugodno. No, treći trimestar (od 25 do 40 tjedno) neodgovarajuće razdoblje trudnoće za odmor na moru. Dva najveća problema ovog razdoblja su mogućnost kasnog toksikoza i rizik od prijevremenog porođaja. Ako se osjećate dobro i iz nekog razloga ne možete odbiti odmarati se na moru, imajte na umu da se svakako morate vratiti kući prije 38. tjedna, jer je od tog trenutka započinjanje prijevremenog rada.

  Je li moguće sunčati tijekom trudnoće?

  Ako se trudnoća i more još uvijek podudaraju, izbjegavajte otvoreno sunce neće raditi. S obzirom na činjenicu da zbog promjena u hormonskim razinama, opekotine na ženskoj koži u poziciji postaju sve bolji i brži, iskušenje da se dobije čokoladna boja kože prije poroda znatno se povećava. Liječnici upozoravaju - da se na otvorenom suncu u bilo kojoj fazi trudnoće vrlo je opasno. Iscrpljen je gubitkom svijesti, proširenim venama, krvarenjem maternice i neželjenom pigmentacijom. Stoga, da ne biste naštetili sebi i nerođenoj djeci, morate razmotriti sljedeće točke:

  • Sunčajte se samo u sjeni: pod kišobranom ili nadstrešnicom.
  • Nemojte biti na plaži od 11 do 16 sati.
  • Nemojte ležati na grijani pijesak ili šljunak (samo na ležaljci za sunčanje).
  • Biti na plaži na temperaturi ne višoj od 30 stupnjeva.
  • Nemojte sunčati s praznim ili previše punim želucem.

  Buduća majka trebala bi se odmoriti samo u ugodnim uvjetima, gdje u svakom trenutku postoji mogućnost da potraže medicinsku pomoć. Brzina klimatskih promjena za žene u situaciji nije preporučljiva, stoga je najprikladnija za rusku ženu koja živi u srednjoj traci zemljama s klimom sličnom onoj na koju se navikla: Hrvatska, Francuska, Španjolska ili Bugarska. Turska, Grčka i Cipar također su prilično prikladna mjesta za buduće majke, iako je ljeti vrlo vruće. Dominikanska Republika, Kuba, Tajland, Meksiko, Maldivi - to su najpoželjnija odredišta egzotičnih ljubavnika. Međutim, ovo je mjesto gdje bi se trudna majka trebala posebno dobro sjetiti i razmotriti moguće rizike. Opasnost od normalnog tijeka trudnoće može se zadržati u dugom letu, naglim promjenama klime i temperature zraka, kao i mogućem kontaktu s lokalnim infekcijama. U pravičnosti, imamo na umu da su u gradovima tih zemalja sve mjere poduzete davno, tako da određene bolesti ne ugrožavaju turiste, a čak niti profilaktička cijepljenja više nisu potrebna za ulazak u te zemlje. Međutim, vjerojatnost infekcije ne može se potpuno isključiti i, iako cijepljenje protiv hepatitisa, tetanusa, tifusne groznice, polio i japanskog encefalitisa nije obavezno, preporučuje ih WHO nakon ulaska u te zemlje. I to upućuje na to da je prisutan rizik od infekcije, premda mali.

  Medicinske kontraindikacije

  Postoji niz apsolutnih i relativnih kontraindikacija za putovanje u stanju trudnoće. Apsolutne kontraindikacije su komplikacije trudnoće koje nose jasnu prijetnju fetusu ili zdravlju očekivane majke u čijoj prisutnosti žena mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom sve dok se ne smjesti u bolnicu.

  To uključuje sljedeće:

  1. povećan ton maternice;
  2. prijetnja pobačajem ili preranog rođenja;
  3. placenta previa;
  4. visok ili nizak krvni tlak;
  5. anemija 2 ili 3 stupnja;
  6. prisutnost zaraznih bolesti;
  7. rana toksikoza ili preeklampsija (kasna toksikoza) u posljednjem tromjesečju;
  8. genitalna neoplazma;
  9. predispozicija za alergijske bolesti;
  10. krvarenje iz genitalnog trakta.
  11. prisutnost kroničnih bolesti

  Uz normalnu višestruku trudnoću možete putovati od 12 do 28 tjedana. Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela u kasnoj trudnoći. Uz bogati ožiljak i bez komplikacija, možete putovati do 30. tjedna. Anemija 1 stupanj do 12 i nakon 35 tjedana. Zanimljivo je da će u razdoblju od 12 do 35 tjedana u odsutnosti drugih patologija, odmor na moru imati koristi.

  Prednosti boravka na moru

  Odmor uz more za trudnicu je, na sreću, ne samo kontinuirani rizici i ograničenja. Uz pravi stav prema svom zdravlju, odmor na moru blagotvorno utječe na stanje buduće majke i bebe. Morska voda je bogata elementima u tragovima, a svakodnevni kontakt s njom pridonosi zasićenosti kože i cijelog tijela s potrebnim tvarima koje stimuliraju metabolizam. Zrak u blizini mora je puno koristan od gradskog zraka, jer je više zasićen kisikom i ozonom i ne sadrži štetne nečistoće. 2-3 tjedna koju je budućna majka proveo na obali mora, poboljšati zdravlje i poboljšati trudnoću. Plivanje u morskoj vodi i mjereno plivanje bez opterećenja izvrsna je vježba za trudnicu. Prirodni hidromasaža poboljšava mikrocirkulaciju krvi i limfa u koži i potkožnom tkivu, što doprinosi prevenciji i uklanjanju edema, poboljšava opskrbu krvlju unutarnjim organima, uključujući posteljicu koja u konačnici povećava zasićenost tkiva fetusa kisikom. Zračne kupke i svježi zrak imaju opipljiv, pozitivan učinak na zdravlje. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, žena će dobiti dovoljnu količinu ultraljubičastog zračenja, što će doprinijeti proizvodnji vitamina D. Vitamin D je neophodan za pravilnu formiranje kostiju fetusa, pa je boravak na otvorenom u sunčanom danu sprječavanje infarkta u nerođenoj bebi.

  Trudna na moru: moguće je plivati ​​i sunčati tijekom trudnoće

  Autor: Anna Rudneva. 23. svibnja 2016. Kategorija: Majčinstvo.

  Pa, recite mi, tko ljeti ne želi otići na more? Potopiti vrući pijesak, prskati u čipkastim valovima. Mislim da nema.

  Dakle, žene trudnice na moru! Možda čak i oštriji od ostatka, a možda usred noći (klasici žanra!). A ako je želja buduće mame obično zakon, onda s idejom da se trese na more, trudnica mora biti oprezna.

  Trebam li truditi na moru? Ne utječe li tjedan dana pod vrućim suncem na zdravlje djeteta? Trebam li se sunčati u trudnoći? Kako zaštititi od dobnih mjesta? Hoće li plivati ​​u slanoj morskoj vodi? Koliko možete plivati? Znači li zrelost? Jesu li letovi sigurni tijekom trudnoće? Mnogo je pitanja, zar ne? Shvatimo to zajedno.

  Savjetuje se liječnik-ginekologinja Anna Rudneva.

  sadržaj

  • 1. Poslušajte članak (uskoro)
  • 2. Je li moguće truditi se na moru?
   • 2.1. Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru
   • 2.2. Gdje ići na more trudnoće?
   • 2.3. Put do mora: rizici i savjeti
  • 3. Je li moguće sunčati se trudnica?
   • 3.1. Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?
   • 3.2. Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?
  • 4. Može li se trudnica okupati?
   • 4.1. Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Mogu li zatrudnjeti na moru?

  Sam po sebi, morska voda je vrlo korisna za buduće mame. Sadrži ione bakra i željeza, bogat je korisnim solima, jodom i selenom (posljednja dva elementa su osobito važna: jod između ostalog je odgovoran za formiranje dječjih mentalnih sposobnosti, a nedostatak selena je ispunjen mnogim komplikacijama trudnoće). Slane vode uzrokuju "dobru" iritaciju kože: kapilare se šire, naša koža doslovno počinje udisati apsorbirajući kisik! Kao rezultat toga, metabolizam u cijelom tijelu se normalizira, šećer se smanjuje, tlak se normalizira.

  Odmor uz more vrijedan je doprinos imunitetu majke i djeteta, samo nekoliko gutljaja morskog zraka opušta cijeli živčani sustav. Čini se da je grijeh ne iskoristio takav ugodan oporavak, ali nije sve tako jednostavno!

  Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru

  Početkom sezone plaže, tisuće trudnica potražuju od svojih liječnika isto pitanje: "Može li trudnica biti na moru?".

  Kao stručnjak, odmah ću reći da nema ni jednog odgovora na ovo pitanje. Sve ovisi o tome kako vaša trudnoća prolazi, da li postoje komplikacije ili rizik od nastanka, itd.

  • placenta previa (oba puna i djelomična);
  • prijetnja prestanka trudnoće;
  • preeklampsija (kasna toksikoza);
  • bilo koja kronična bolest u akutnoj fazi;
  • alergijska reakcija;
  • tlak prenapona;
  • nizak hemoglobin;
  • hipertonija maternice;
  • nagging bol u donjem abdomenu, krvavi iscjedak;
  • razdoblje trudnoće je manje od 12 tjedana;
  • razdoblje trudnoće je više od 30 tjedana;
  • ako se prije dogodilo preuranjeno ponašanje i pobačaj;
  • protein koji se nalazi u urinu.

  Ako je vaš ginekolog bilježio barem jednu od gore navedenih komplikacija (odluka o putovanju u trudnicu na moru mora biti dogovorena s liječnikom!), Preporuča se privremeno odbiti putovati više od 100 km od kuće. Preduvjet za rekreaciju na otvorenom je prilika da povremeno dolazite na konzultacije s liječnikom i, ako je potrebno, odmah primite odgovarajuću medicinsku pomoć.

  Gdje ići na more trudnoće?

  Ako se osjećate sjajno, a vaš liječnik s laganim srcem omogućuje vam da odete na more, ostaje vam da odaberete savršeno mjesto za opuštanje na moru trudnica. Uobičajene zahtjeve treba dodati sljedeće:

  • ako je u inozemstvu, onda blizu, a ne egzotično;
  • nema nagle promjene klime i vremenskih zona;
  • ne manje od tjedan dana (tijelo će imati samo vremena za prilagodbu, a već je potrebno napustiti!);
  • maksimalna temperatura - 35 ° C, bolje - manje;
  • mogućnost udobnog i sigurnog prijenosa na mjesto odmora.

  Put do mora: rizici i savjeti

  Auto, vlak ili zrakoplov?

  Ako možete odabrati, prednost je vožnji automobilom s pouzdanim i brižnim vozačem. Svakih dva sata ili češće (prema vašem zdravlju) zaustavite, dišite zrak, protežući noge 5-10 minuta. Preporuča se nošenje zavojnih i kompresivnih čarapa.

  Na drugom mjestu - željeznicom.

  Posebno pažljivo planirate svoje letove.

  Što buduća mama treba uzeti u obzir prije ukrcavanja u zrakoplov:

  • većina zračnih prijevoznika nema nikakvih ograničenja za trudnice, ali prilikom kupnje ulaznica provjerite to;
  • poželjno je imati s vama razmjenu karata koja potvrđuje razdoblje trudnoće (za razdoblja dulje od 36 tjedana, trebat će vam pisano dopuštenje liječnika za let);
  • rijetki zrak i barometarski padovi tlaka u modernim zrakoplovima više se ne mogu bojati;
  • ako nikad prije niste putovali, bolje je odgoditi prvi test zraka sve do vremena predvidljivijih reakcija vašeg tijela;
  • Naravno, ne biste trebali odabrati zračni prijevoz, ako se bojite letjeti u panici!
  • prilikom kupnje ulaznica, odaberite mjesta na prolazu i bliže zahodu;
  • Obavezno nosite sigurnosni pojas, ali pazite da je sigurnosni pojas ispod vašeg trbuha.

  Ne zaboravite na zdravstveno osiguranje! Kada izradite policu osiguranja, navedite uključuje li to situacije vezane uz trudnoću, podršku bebi u slučaju prijevremenog poroda itd.

  Je li moguće sunčati se trudnica?

  Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?

  Sunčanje je učinkovit antidepresiv. Osim toga, sunce jača naš imunitet, povećava hemoglobin, pomaže sintetizaciji vitamina D (prevencija rakom u djeteta i postpartum osteoporoze kod majke). Zato je moguće i neophodno sunčati se trudnica, ali s pravom!

  Morate znati kako zaštititi sebe i svoju bebu od mogućih rizika od izlaganja suncu.

  • Nemojte pregrijavati! Mamina se tijela pregriju - mrvica u maternici postaje pregrijana. Prožet Sunce čak i kod sportaša može uzrokovati nesvjesticu, što se može reći o trudnoj ženi čija izmjena topline nije stabilna!
  • Sunce aktivira sve procese u tijelu: metabolizam, cirkulaciju krvi, otkucaji srca, itd.. Ako imate bilo kakvih neispravnosti u tim procesima, sunčanje treba napustiti.
  • Produljeno izlaganje suncu može uzrokovati krvarenje maternice (krvni tlak padne, ton mišića slabi).
  • Pregrijavanje na suncu usporava protok krvi, što zauzvrat doprinosi razvoju varikoznih vena.
  • Ako vaša koža već ima oznaku trudnoće u obliku pigmentnih mrlja, ne biste trebali sunčati - pigmentacija će se povećati.

  Kako sunčati trudnicu za odmor na moru dala je samo pozitivne emocije?

  1. Sunčajte se u hladu (da, možete tamniti u sjeni!) Ili sakriti ispod kišobrana svakih 20 minuta kako bi spriječili pregrijavanje.

  2. Svakako koristite zaštitu od sunca.

  4. Posjetite plažu u sigurnim satima: do 10 sati i poslije 17.

  5. Slušajte svoje tijelo: znojenje i palpitations povećana? Sunčanje treba odmah zaustaviti!

  Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?

  U ovom trenutku, službene studije o ovom pitanju nisu provedene (često u salonima tvrde suprotno). Većina liječnika, uključujući i mene, inzistira na tome da ne vrijedi sunčati trudnice u sunčalištu.

  Jeste li sigurni da salon nije spasio sustav solarnih ventilacijskih ventila? (Postoje slučajevi kada se, zbog pregrijavanja, savršeno zdravi ljudi onesvijestili tijekom sunčanja u salonu za sunčanje!) Mnogi sunčališni kreveti također koriste svjetiljke s prevladavajućim B-zrakom (brzi i brzi tanki). Takva tanka je definitivno štetna, u Europi je službeno zabranjeno korištenje svjetiljki ove vrste!

  Moje drage mame! Na temelju gore navedenog ne savjetujem trudnice da odu u solarij, ako zaista želite malo (!) Tan, uživajte u pravom sunčanju, ali budite sigurni da ćete slijediti pravila za suncanje za trudnice!

  Može li trudni plivati?

  Sigurno ste čuli za aqua aerobic za trudnice i o porodu u vodi - čini se da je element vode jednostavan za trudnice!

  Voda ublažava stres i umor, daje osjećaj već zaboravljene jednostavnosti pokreta. Procedure vode su izvrsna prevencija otekline i vene varicoze, plivanje vlakova pravilno disanje i trbušne mišiće. Ali to je sve u bazenu, ali je li moguće da trudnica pliva u moru?

  Moguće je i preporuke za kupanje mora za buduće majke vrlo su slične pravilima kupanja u moru za. djeca. I to ne čudi, jer je zajedno s vama u vašem trbuščiću vaš mali posjetio more. Pobrinimo se da ste vi i njega bili udobni.

  Prvi susret s morem. Naplatu i iscrpljujuća cesta iza vas - uz more. Kako želite brzo zaroniti! Ali ne biste to trebali učiniti: neka se vaše tijelo odmori, navikne na novu temperaturu. Raspakirajte svoje torbe, odvojite pola sata za spavanje.

  Na moru - s termometrom. Iznad smo već razgovarali o mogućim neugodnim posljedicama pregrijavanja. Super hlađenje nije manje opasno. Trudnica može plivati ​​samo ako temperatura vode nije manja od 21 ° C.

  More se brine jednom. Ako je more neumreženo, ograničite se na šetnju uz obalu ili se lagano naslonite. Čuvajte se velikih valova koji vas mogu povrijediti i čak vas srušiti.

  Ne dugo, ali često. Da, ne želim izaći s toplom morskom vodom, ali ovaj put užitak će morati biti doziran. Kupajte se 10-15 minuta, na kopnu, zamotajte ručnikom.

  Poslušajte tijelo. Guska koža, opipljiva napetost mišića - signal da je vrijeme da se opustite na obali.

  Aktivnost je umjerena. Od aktivnih aktivnosti na plaži treba napustiti. Plivanje u tihom disanju je idealno. Trudna na moru treba zaboraviti na bučne diskoteke na plaži. Koristite noći uz more za ozdravljenje i slatki san.

  Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Ako odlučite plivati ​​trudno u prirodnim vodama, imajte na umu da je naša koža vrlo uvjetovana prepreka. Kroz tijelo tijela u našem tijelu možemo dobiti različite tvari i mikroorganizme. Što prevlada u spremniku koji vam se sviđa? Ovdje biste trebali razmisliti o ovom pitanju. Jer sada je vaše tijelo osjetljivije na vanjske utjecaje nego ikad.

  Preporučujem trudnicama da se okupaju samo u rezervoarima odobrenim od sanitarne epidemiološke stanice, po mogućnosti s tekućom vodom, a ne stajanjem (jezero, jezerce) vode.

  Odmorite se uz more i od izlaska donijet ćete najbolji suvenir - zadužen za vitalnost i zdravlje za dvoje - vi i vaša buduća beba!