Mogu li piti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Bol

Između 20 i 100% stanovništva pati od nedostatka folne kiseline. Istodobno, možda čak ni ne pogađaju da imaju sličan problem, a čak ni ne znaju što je za njih dovoljno. Vitamin B9 (također poznat kao folna kiselina) je jedan od najvažnijih za ljudsko tijelo. Štoviše, to je vitalni vitamin. Ali najčešće nije dovoljno. Pogotovo u djece i trudnica.

Nedostatak folne kiseline možda neće biti vidljiv. Ali s vremenom, osoba izgubi apetit, postaje razdražljiva, brzo se umorila, a zatim proljev, počinje povraćanje, a na kraju se pojavljuju čirevi u usta, a kosa pada. Procesi razmjene, stvaranje crvenih krvnih stanica, rad gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularni, imuni i živčani sustavi - vitamin B9 je uključen u mnoge procese. Ozbiljni nedostatak vitamina B9 neizbježno završava megaloblastičnom anemijom, što može biti kobno.

Zašto dijete treba folnu kiselinu?

Svaki organizam u normalnom stanju intestinalne mikroflore može proizvesti malu količinu folne kiseline. Međutim, ne pokriva potrebe ovog vitamina. Dakle, svi trebamo osigurati da dolazi zajedno s hranom i kompleksima vitamina.

Tijekom trudnoće potreba za folnom kiselinom značajno raste. Na isti način kao i njegova važnost. Ovaj vitamin je aktivno uključen u formiranje placente, pa njegov nedostatak može uzrokovati placentalnu insuficijenciju i uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće. Zajedno s vitaminom B12, folna kiselina je potrebna za podjelu stanica, što je osobito važno za tkiva koja se aktivno dijele - tj. Tijekom formiranja i rasta embrija. Sudjeluje u stvaranju krvi (u formiranju eritrocita, leukocita i trombocita) i nužna je za stvaranje nukleinskih kiselina (RNA i DNA) uključenih u prijenos naslijeđenih osobina.

Folna kiselina igra vrlo važnu ulogu u stvaranju fetalne neuralne cijevi. Nedostatak vitamina B9 pun je razvoja vrlo teških defekata u fetusu. Rizici za njega s nedostatkom folne kiseline tijekom razvoja fetusa (posebno u ranoj fazi) su vrlo visoki:

 • hidrocefalus;
 • anencefalija (nedostatak mozga);
 • cerebralna herna;
 • mentalna i fizička retardacija;
 • kongenitalne deformacije;
 • oštećenja kralježnice;
 • prijevremeno prestanak trudnoće;
 • rođenje mrtvog djeteta.

Pate od nedostatka folne kiseline i same trudne. Nedostatak vitamina B9 uzrokuje toksemiju, depresiju, bol u nogama, anemija.

Kada je potrebna folna kiselina tijekom trudnoće?

Folna kiselina je apsolutno neophodna za svaku trudnicu. To je jedini vitamin, čija je važnost i potreba za dodatnim unosom tijekom trudnoće, čak i najplodniji protivnici umjetnih vitamina ne zaniječuju.

Svi procesi koji se javljaju uz sudjelovanje folne kiseline u formiranju fetusa, polaganje njegovih organa, tjelesno i duševno zdravlje, javljaju se u vrlo ranim fazama trudnoće - kada žena i ne zna o tome. 16. dan nakon začeća počinje formirati neuralna cijev. Ovaj proces je osobito važan i, kao što smo već rekli, za normalni prolaz dovoljna je količina vitamina B9. Ono što je najvažnije, ušao je u tijelo trudnice u prvih 12 tjedana trudnoće. Stoga je idealno uzeti folnu kiselinu u fazi planiranja koncepcije.

Ali čak i ako ste saznali više o trudnoći mnogo kasnije nego što bismo željeli, još uvijek nije prekasno i stvarno trebate uzeti folnu kiselinu. Neuralna cijev prolazi kroz različite promjene tijekom prvog tromjesečja.

Trebam li uzeti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Folna kiselina je jedan od prvih lijekova propisanih svim ženama koje su saznale o njihovoj trudnoći. Ponekad ginekolozi savjetuju uzimanje folne kiseline u fazi planiranja trudnoće.

U ovom članku ćemo ispitati potrebu za propisivanjem folne kiseline za trudnice, vrijeme imenovanja, dopuštene doze lijeka i trajanje unosa.

Zašto je folna kiselina tako potrebna za trudnice?

Folna kiselina je vitamin B. To je vodotopljivi vitamin B.9. U ljudskom tijelu može se sintetizirati mikroflora debelog crijeva.

Ali sintetizira se u crijevima u maloj količini. Taj je iznos potpuno nedovoljan za pokrivanje dnevne potrebe za njom.

Gdje dobiti nedostatak količine folne kiseline? Od hrane. Ali čak i sa raznolikom i pravilnom prehranom osoba često nedostaje dnevna stopa folne kiseline.

Tijekom toplinske obrade proizvoda ili zbog dugotrajne izloženosti suncu, vitamin B9 uništena.

Stoga, tijekom trudnoće u tijelu žene neizbježno postoji manjak folne kiseline. U tom smislu čak i gorljivi protivnici unosa droga tijekom trudnoće ne zanemaruju unos folne kiseline.

Posebno je važno popuniti taj deficit u ranoj fazi - u razdoblju aktivnog razvoja fetusa, polaganja svih njegovih organa i sustava. U prvih 12 tjedana trudnoće, folna kiselina treba uzimati u velikim količinama.

Vitamin B9 koji su uključeni u proces diobe stanica. Bez normalnog procesa diobe stanica, organogeneza (polaganje organa i tjelesnih sustava) nemoguća je.

Također, folna kiselina je potrebna za stvaranje krvi, stvaranje krvnih stanica (eritrociti, trombociti, leukociti). A to je također vrlo važno ne samo za tijelo fetusa, već i za majčin organizam. Uostalom, anemija tijekom trudnoće prilično je česta pojava.

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do nepravilnosti u fetusu (nedostatci kralježnične moždine, malformacije gornjefaofijalne regije djeteta i druge).

Uloga folne kiseline u formiranju i stvaranju neuronske cijevi, klica budućeg živčanog sustava fetusa, vrlo je važna.

Stoga, među patologijama razvoja fetusa u uvjetima nedostatka folne kiseline, moguće su malformacije živčanog sustava. Na primjer, razni poremećaji razvitka mozga mogu dovesti do fetalne smrti, mrtvorođenčadi ili rađanja bolesnog djeteta.

Folna kiselina igra važnu ulogu u sintezi aminokiselina i nukleotida.

Iz aminokiselina su izgrađeni bjelančevine tijela djeteta.

DNA je izgrađena od nukleotida - nosač genetskih informacija organizma. Stoga, pri normalnoj koncentraciji folne kiseline, struktura DNA molekula nastaje bez oštećenja i mutacija.

Ako folna kiselina nije dovoljna u tijelu trudne žene, s vremenom se otrovna tvar počinje akumulirati - homocistein. To može oštetiti zidove krvnih žila, koje tijekom trudnoće mogu dovesti do tužnih posljedica.

Oštećenje vaskularne stijenke poprima preuranjeno odjeljivanje placente, što može dovesti do prijevremenog porođaja.

Također povišene razine homocisteina mogu pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin B9 sudjeluje u formiranju placente i njegovih plovila. Stoga, nedostatak može dovesti do uteroplacentalne insuficijencije.

S nedostatkom folne kiseline također pati i materinski organizam. Nedostatak vitamina izaziva razvoj anemije, toksikoze, depresije.

Zašto trebate folnu kiselinu u fazi planiranja trudnoće?

Folna kiselina utječe na strukturu stanične diobe, osobito na živčani sustav fetusa. Neuralna cijev djeteta počinje se formirati 16. dan nakon začeća. Ovo je razdoblje kada većina mama ne zna za začeće.

Stoga, u mnogim zemljama širom svijeta, ginekolozi preporučuju da žene budu davane folnom kiselinom, tj. U fazi planiranja trudnoće.

Smatra se optimalnim ako buduća mama prije začeća uzme folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca.

Ako žena prije trudnoće nije uzela folnu kiselinu i saznala za njenu poziciju, na primjer, 6-7 tjedana trudnoće, još uvijek trebate početi uzimati folnu kiselinu. Budući da tijekom cijelog prvog tromjesečja fetalna neuronska cijev podliježe daljnjoj diferencijaciji.

Doza folne kiseline za trudnice

Profilaktička doza folne kiseline u fazi planiranja trudnoće i tijekom prvog tromjesečja iznosi 400 mcg dnevno. Inače, 0.4 mg.

Samo posebna skupina budućih majki (žene u riziku) propisuje velike doze folne kiseline - 800-1000 mcg dnevno.

Rizična skupina za rođenje djeteta s kongenitalnim anomalijama uključuje žene koje imaju:

 • povijest trudnoće koja je rezultirala rođenjem djeteta s patologijom živčanog sustava ili drugim malformacijama, fetalnom smrću;
 • postoje slučajevi nasljednih bolesti u obitelji (čak i među članovima obitelji udaljenog stupnja srodstva);
 • postoje ozbiljne bolesti - dijabetes, megaloblastična anemija, epilepsija, metaboličke bolesti, peptički ulkus, celijakija, autoimune bolesti, teška toksiza.

S navedenim bolestima krši se proces apsorpcije i cijepanja folne kiseline.

Kao i lijekovi koji se koriste u takvim bolestima (antikonvulzivi, antacidi, citostatici itd.), Pogoršavaju apsorpciju folne kiseline.

Liječnik koji promatra opasnu trudnicu može prilagoditi dozu folne kiseline na temelju rezultata ispitivanja. U nekim slučajevima može biti neophodno povećati dozu do 2-3 mg folne kiseline dnevno.

Vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da većina preparata folne kiseline sadrži 1 mg tvari u jednoj tableti. Stoga, ako niste u opasnosti, tableta će morati biti podijeljena. Ili trebate odabrati lijek koji bi sadržavao dozu koja vam odgovara.

Tablete treba uzimati usmeno nakon jela. Također je dopušteno uzeti folnu kiselinu tijekom obroka ako žena osjeća mučninu nakon uzimanja pilule nakon jela.

Kako ne predozirati lijek?

Mnoge žene se boje visokih doza lijeka i vjeruju da se predoziranje može dogoditi pri uzimanju 1000 mcg (1 mg) folne kiseline.

Zapravo, nema razloga za zabrinutost. Prekomjerna doza folne kiseline je prilično teško. To je vodotopljivi vitamin, višak tijela kojeg lako uklanja.

Međutim, ne biste se trebali uključiti. Produljeno korištenje visokih doza lijeka može dovesti do poremećaja gastrointestinalnog trakta, metalnog okusa u ustima, poremećaja sna, razdražljivosti, anemije (jer dovodi do nedostatka vitamina B12).

Danas, među liječnicima postoje dva mišljenja o trajanju unosa folne kiseline tijekom trudnoće.

Neki ljudi misle da je to dovoljno za prva tri mjeseca. I u budućnosti, preporučuje se trudnica da uzme vitaminske komplekse s folnom kiselinom i dobro jede.

Drugi preporučuju uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće i dalje primaju tijekom dojenja. To se objašnjava činjenicom da se tijekom cijelog razdoblja trudnoće i dojenja povećava potreba za folnom kiselinom.

Istodobno, nedostatak vitamina u majčinom organizmu, koji se ne uklanja u vremenu, dovest će do nedostatka u tijelu djeteta jer se u majčinom mlijeku vitamina B9 također neće biti dovoljno.

Što radiš? Povjerite svog liječnika i njegovo mišljenje. Ne vjerujte liječniku? Promijenite je na nekoga kome možete vjerovati.

Hrana bogata folnom kiselinom

Folna kiselina dobila je ime od latinske riječi "folium" - list. Budući da je folna kiselina najprije dobivena od lisnatog zelenila.

Glavni izvori folne kiseline su zelene biljke. To su špinat, divlji češnjak, peršin, salata, grah, leća, grah, poriluk, šparoge, prokulice, brokula, zeleni grašak, avokado.

Značajna količina vitamina b9 sadrži u cijelom zrnu brašna (s mekom), zrna s sirovim pokrovom zrna, kvasac.

Folna kiselina prisutna je u jetri, mesu, ribi, tvrdom sirovu, ali toplinska obrada takvih proizvoda ponekad smanjuje broj.

Povrće i bilje trebaju se konzumirati sirovo ili steamed kako bi se što više zadržalo folnu kiselinu.

Ako rijetko koristite gore navedene proizvode, naravno, trebate koristiti folnu kiselinu uz tablete ili uzimanje vitamina i minerala.

Korištenje velikih količina čaja nepovoljno utječe na apsorpciju folne kiseline. Štoviše, čaj ubrzava izlučivanje iz tijela.

Pripravci koji sadrže folnu kiselinu

Na farmaceutskom tržištu postoje monopreparate koje sadrže samo folnu kiselinu i lijekove s kombiniranim pripravkom.

Uobičajene tablete folne kiseline (monopreparation) dostupne su u dozama od 400 μg, 500 μg, 1000 μg (ovisno o proizvođaču lijeka). Najčešće je ova doza 1000 mcg.

Foliber je lijek koji sadrži folnu kiselinu (400 μg) i vitamin B12 (cijanokobalamin - 2 ug). Propisan je za prevenciju bolesti srca, anemije. Mogu se propisati trudnicama u prvom tromjesečju ili planirati trudnoću.

Lijek treba koristiti s oprezom u bolesnika s smanjenom apsorpcijom glukoze ili galaktoze, galaktozom ili nedostatkom laktaze, jer lijek sadrži 23 mg laktoze po 1 tabletu. Preuzeta na jednu tabletu 1 puta dnevno.

Folio. Pripravak sadrži 400 μg folne kiseline i 200 μg joda. Ovaj lijek sadrži dva važna elementa za trudnicu kod profilaktičke doze.

Folio na uputu treba uzeti jednom dnevno, po mogućnosti u vrijeme obroka, jednu tabletu. Za bolesti štitne žlijezde prije uzimanja lijeka, trebate prilagoditi dozu lijekova već korištenih (zbog joda koji se nalazi u tabletama).

Doppelgerts active Folna kiselina je kompleks vitamina. Sadrži folnu kiselinu - 600 mcg, vitamin C - 300 mg, B6 - 6 ug, V12 - 5 mcg, E - 36 mg.

Propisani lijekovi za prevenciju bolesti srca, bolesti cerebralne cirkulacije, s ginekološkim bolestima. Pogodno za prevenciju hipovitaminoze tijekom trudnoće i dojenja. Dodijeljeno 1 tabletu jednom dnevno tijekom obroka.

Folna kiselina s B6 i B12 (Evalar). Lijek sadrži: folnu kiselinu - 600 mcg, vitamin B12 - 5 mcg, vitamin B6 - 6mg. Ovo je biološki aktivan dodatak prehrani.

Upozorenja za uporabu su ista kao ona gore navedenih lijekova. Preporučeni tijek liječenja je 4-6 tjedana. Uzmite 1 tabletu jednom dnevno, po mogućnosti u vrijeme prvog obroka.

Multivitamski kompleksi kao što su Elevit Pronatal, Materna, Vitrum Prenatal, itd. često propisane trudnicama s nedostatkom željeza, nedostatkom folne kiseline i drugim vitaminima kod nošenja djeteta i dojenja.

Sadrže: željezo, vitamini B, A, D3, C, E, folna kiselina (800-1000 mcg), bakar, magnezij, kalcij pantotenat, fosfor, cink, mangan, nikotinamid.

Važno: dulje vrijeme, vitaminski kompleksi koji sadrže kalcij ne bi trebali uzimati žene s viškom kalcija u krvi.

Folna kiselina "9 mjeseci" i mamifol sadrže 400 μg folne kiseline. Imenovani kako bi se spriječio nedostatak folne kiseline kod žena u dobi trudnoće u fazi planiranja trudnoće (1-3 mjeseca) i kako bi se spriječio razvoj neuralnih defekata crijeva u fetusu. Uzima se 1 tableta dnevno.

Za liječenje nastalog nedostatka folne kiseline primjenjuje se Folacin ili Apo-filic. Pripravci sadrže 5 mg folne kiseline u jednoj tableti.

Ti lijekovi se ne preporučuju uzimati sami, bez liječničkog recepta, jer se smatraju ljekovitim, a ne profilaktičkim.

Postoje i željezni dodatak koji dodatno sadrži folnu kiselinu. To su Maltofer, Hemoferon, Fenues Cink.

Ti lijekovi se uglavnom koriste za nedostatak željeza, folijski nedostatak i anemija nedostatka željeza. Za sprečavanje nedostatka folne kiseline tijekom trudnoće, oni nisu sasvim prikladni jer sadrže dozu folne kiseline ispod profilaktičke - 300 mcg.

Proizvodi folne kiseline prodaju se bez recepta i uvijek su pristupačni. Međutim, žene ne bi trebale donositi vlastite odluke o unosu i dozi folne kiseline tijekom trudnoće.

Uvijek provjerite sa svojim liječnikom potrebnu dozu, trajanje davanja, uvjete lijeka i kompatibilnost lijeka s drugim lijekovima koje uzimate. Uključujući i s vitaminima.

Vitamini su također lijekovi, kemikalije koje, ako se ne mogu pravilno rukovati, mogu, u kombinaciji s drugim tvarima u tijelu, proizvesti kemijsku reakciju koja će uzrokovati nepopravljivu štetu tijelu i tijelu djeteta.

Budite oprezni i pažljivi kada koristite lijekove. Zdravlje vama i vašoj djeci!

Folna kiselina tijekom trudnoće: piti ili ne piti?

Nažalost, za apsolutnu većinu ljudi, tvar poput folne kiseline povezana je s trudnoćom. Uglavnom se žene sjećaju njene, i tek kad su već ušle u ovo ključno razdoblje svog života.

Taj pristup potpuno eliminira ogroman potencijal folne kiseline u oblikovanju zdravlja nerođenog djeteta. Iako bi bilo vrijedno obratiti posebnu pozornost na izvedivost i način njegove uporabe, što će uvelike poboljšati kvalitetu zdravlja budućih generacija.

Što je folna kiselina?

Natrag u 1926, postalo je poznato da jesti jela jetre pomaže liječiti megaloblastične anemije u trudnica. I 1941. uspio je identificirati tvar koja je uzrokovala taj učinak.

Taj je naziv postao najčešće korišten, unatoč činjenici da je folna kiselina također vitamin B9, pteroilglutaminska kiselina, folamin i niz drugih jednako složenih pojmova.

Folna kiselina pripada skupini vitamina B. sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, koji su odgovorni za sintezu proteina u organizmu, bez nastajanja slomljena DNA i RNA, sluznica probavnog sustava, potiskuje funkciju koštane srži (hematopoetskog sustava organizma).

To su najbrži procesi u tijelu, koji također uključuju razvoj embrija. Raspon funkcija folne kiseline iznimno je raznolik i stalno se širi.

Hipovinamoza je najopasnija i najčešća među mladom djecom i ženama u očekivanju djeteta.

Je li potrebno koristiti curantil u ranoj trudnoći? Pitajte liječnika!

Pročitajte o prednostima vertikalnog rođenja u ovom članku.

Postoje mnogi čimbenici koji potiču nedovoljno unos, smanjenu apsorpciju ili povećanje unosa folne kiseline. Oni su relevantni ne samo za ove skupine ljudi. To uključuje:

 • uzimanje određenih lijekova (antikonvulziv, kontraceptiv, metotreksat, sulfonamidi);
 • loša prehrana, u kojoj ima malo hrane koja sadrži folnu kiselinu;
 • bolesti probavnog sustava (osobito tankog crijeva), infektivnih i onkoloških bolesti;
 • redovito zlostavljanje alkohola, jak čaj;
 • povećana potreba za folnom kiselinom tijekom trudnoće i dojenja.

U trudnica povećava rizik od toksičnosti, depresija, anemija, spontanog pobačaja, odvajanje posteljice, porodu, teške prirođenih malformacija fetusa, često na način koji ugrožava život (razvojni poremećaj središnjeg živčanog sustava fetusa, odnosno mozga i leđne moždine) ili izazvati mentalnu retardaciju i invalidnost djeteta.

Starija djeca i odrasli razvijaju makrocitnu anemiju, neuritis, slabljenje pamćenja, nedovoljnu tjelesnu težinu, oslabljene fiziološke procese u koštanoj srži, gastrointestinalnom traktu i koži. Osim toga, povećava se vjerojatnost razvoja ateroskleroze i srodnih bolesti (angina pektoris, srčani udar, moždani udar, zatajenje srca) i tromboembolizam.

Suvišna količina folne kiseline u tijelu je vrlo teško postići. Čak i ponovljeni višak dnevne doze prolazi bez posljedica.

Kao i kod bilo kojeg drugog vitamina, moguće su alergijske reakcije.

Produženo primjena visokih doza lijeka može smanjiti razinu cijanokobalamin uz daljnji razvoj anemije, probavne smetnje, povećana podražljivosti živčanog sustava, što u najgorem slučaju prikazanom obliku napadaja.

Kako započeti planiranje trudnoće nakon laparoskopije? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

Što je opasno kašlje tijekom trudnoće? Učimo iz ovog članka.

Upute za uporabu

Upozorenja za uporabu

Folna kiselina prikazana u određenoj i eksplicitne vitamina nedostatak, što je moguće u slučaju ovisnosti o alkoholu, pothranjenosti, uklanjanje različitih bolesti želuca i probavnog sustava (uključujući jetru), produljeno dijalizu.

Naročito je indicirana upotreba folne kiseline tijekom trudnoće i dojenja, uporaba lijekova (neki antikonvulzivi, lijekovi protiv bolova, sulfanilamid i kontracepcije, metotreksat, eritropoetin).

kontraindikacije

Postoji znatno manje kontraindikacija, a to uključuje preosjetljivost na vitamin A i anemiju zbog nedostatka vitamina B12, jer maskira svoje neurološke manifestacije.

Nuspojave su također male: eritem, osip i svrbež kože, opća slabost, groznica, bronhospazam.

Doziranje i trajanje lijeka tijekom trudnoće

Trudnice koje nisu prethodno promatrale komplikacije trudnoće povezane s nedostatkom folne kiseline, preporučuju se 400 μg vitamina dnevno.

U slučaju pogoršane povijesti u pogledu folium-ovisnih fetalne malformacije, doza se povećava na 800-4000 mcg dnevno (0,8-4 mg). Iste doze se propisuju pri uzimanju lijekova s ​​antagonistima folne kiseline.

Tijekom dojenja, uzmite 300 μg vitamina dnevno.

Budući da se središnji živčani sustav fetusa formira tijekom razdoblja do 16-28 dana nakon začeća, folna kiselina treba uzimati u fazi planiranja začeća (barem 3 mjeseca prije nje) i dalje se tretira tijekom trudnoće i laktacije. Time se smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi za 70%.

Duphalac za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Značajke analoga lijekova i folne kiseline

500 do 600 mcg vitamina ulazi u tijelo s hranom, ali 50 do 90% uništava proces kuhanja. Posebno puno folne kiseline u voću i povrću zasićene zelene boje, jetre, jaja, mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i mliječni proizvodi.

Folna kiselina je također sintetizirana crijevnom mikroflora. Nakon ulaska u tijelo, brzo se prenosi na sva tkiva, a u jetri i cerebrospinalnoj tekućini ona također može akumulirati. Normalan sadržaj vitamina u krvnoj plazmi iznosi 6-25 ng / l, u eritrocitima je više od 100 ng / l.

Folna kiselina je u stanju komunicirati s mnogim lijekovima, što zahtijeva obavezno savjetovanje s liječnikom i pojedinačnim propisima o dozi, učestalosti liječenja i trajanju liječenja.

Podcjenjivanje folne kiseline je očigledna. Ali s povećanjem prioriteta zdravog načina života u sustavu ljudskih vrijednosti, zaokupit će svoju pravu nišu i moći u potpunosti pokazati svoje prekrasne sposobnosti.

O folnu kiselini. Program "Live je super!"

Što bi trebalo biti normalno povećanje težine tijekom trudnoće? Možete saznati - ovdje.

Na rupture perineuma tijekom poroda razgovarajte u ovom članku.

Važnost folne kiseline u trudnoći i njenoj dozi

Pripravci željeza, folna kiselina i njegovi derivati, koji se nazivaju vitamin "B"9"Zove se jedna od glavnih tvari koje mogu poboljšati tijek trudnoće i njezin ishod. Nedostatak folatnih spojeva može dovesti do patoloških promjena u sastavu krvi majke i fetusa, kršenja formiranja posteljice i nove vaskularne mreže u maternici, do prijevremenog rođenja i rađanja djece s teškom razvojnom patologijom.

Je li potrebno piti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Vitamin "B"9"Sadržano u prehrambenim proizvodima - lisnatog zelenila, soje, brokule, agruma, zelenih grašaka, mrkve, banana, kvasca, jetre, proizvoda od kruha, sireva, svježeg sira, mesa, jaja, itd. Značajna količina je proizvedena od crijevne mikroflore. Međutim, čak i uz pravilnu prehranu i upotrebu velikog broja tih proizvoda je sasvim moguće nedostatak vitamina u tijelu.

To je zbog brzog uništavanja (od 50 do 90%) tijekom skladištenja zelenila i toplinske prerade hrane, uz korištenje poljoprivrede sredstava koja ubrzavaju rast životinja, uzgoju povrća i zelenila u staklenicima, bolesti gastrointestinalnog trakta kod ljudi. Također treba imati na umu da je potreba za vitaminom "B"9"Nakon što se koncepcija značajno povećava. Istodobno, vjeruje se da zbog raznih razloga, 60% populacije ima nedostatak vitamina, a njegova dnevna stopa tijekom trudnoće je pokrivena hranom samo malo više od 50%.

Glavni razlozi za razvoj takvog nedostatka biološki aktivnih tvari su sljedeći:

 • nedostatak unosa hrane;
 • kronične bolesti želuca i / ili crijeva, što dovodi do kršenja apsorpcije vitamina;
 • genetski poremećaji u kojima nema enzima u tijelu koji utječu na pretvorbu i apsorpciju folata;
 • uzimanje određenih lijekova, od kojih su glavni antikonvulzivi, sulfonamidi, oralni kontraceptivi, antacidi, barbiturati, salicilati u visokim dozama, lijekovi protiv tuberkuloze i neki drugi;
 • pije alkoholna pića.

Zašto je folna kiselina propisana tijekom trudnoće?

Trenutno, nedostatak vitimine "B9"Najčešća je hipovitaminoza među trudnicama. Može se manifestirati kao opća slabost, vrtoglavica i glavobolja, umor, gubitak težine, anemija, tendencija tromboze, smanjena otpornost na respiratorne virusne infekcije, disfunkcija središnjeg živčanog sustava, razdražljivost, depresija, neuroze, oštećenje pamćenja, neka agresivnost, nesvjestica stanja, neuritis.

Folna kiselina je od velike važnosti za sintezu proteina i nukleinskih kiselina (DNA i RNA), koja objašnjava njegovu izuzetnu ulogu u procesima stanične regeneracije, održava normalnu strukturu svih tkiva i organa, a posreduje se blokiranjem transformacija u maligne stanice.

Folna kiselina u kombinaciji s drugim vitaminima

Ona igra posebnu ulogu u osiguravanju rasta i razvoja fetusa. Njezin je normalni sadržaj u tijelu žene najvažniji u prvom tromjesečju, kada se javlja intenzivna podjela stanica, određuju se tkivo i organi nerođenog djeteta, a posebno se brzo formiraju embrionalni živčani tkivo, kao i placente.

Nedostatak vitamina također je karakteriziran visokim rizikom od kršenja formiranja neuronske cijevi fetusa, polaganje koje počinje 2.5-4 tjedana nakon začeća, stvaranje njegovih razvojnih defekata središnjeg živčanog sustava (hydrocephalus, anencefalija, cerebralna hernija, moronija, neujednačenost kralježaka), usne i vukove usta.

Osim toga, nedostatak vitamina također prati:

 • razvoj gestoze;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • spontani pobačaji;
 • pobačaj;
 • fetalna smrt i druge komplikacije.

Koliko i koliko dugo tijekom trudnoće je potrebno piti folnu kiselinu kako bi izbjegli moguće komplikacije.

Upute za uporabu folne kiseline tijekom trudnoće

Dostupan je u tabletama u čistom obliku ili u kombinaciji s askorbinskom kiselinom ili cijanokobalaminom (vitamin "B12") U dozama od 400 do 1000 mcg u pripravcima pod raznim imenima - folikul, Askofol, Folacin, Mamifol i drugi. Osim toga, proizvedeni su kompleksi vitamina i biološki sastojci koji sadrže ovaj vitamin. Tablete se mogu uzimati bez obzira na obrok bez žvakanja. Moraju piti s običnom vodom.

Kada početi piti vitamin "B"9„?

Prihvaćanje folne kiseline u ranoj trudnoći, ili još bolje u fazi planiranja, pomaže spriječiti pojavu svih gore navedenih komplikacija. Biološka raspoloživost sintetskih derivata vitamina "B"9"Više od prirodnih folata.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je administraciju željeza i vitamina "B"9"Svim trudnicama. Ovisno o porodničkoj povijesti trudnice, prisutnost određenih bolesti, doza folne kiseline određuje ginekolog-opstetričar. Na primjer, otkriveno je da njegov prijem u prvom tromjesečju za 70% sprječava fetalne malformacije živčanog sustava.

Koliko traje gestacija folna kiselina?

Prijem se preporučuje kao obvezna prevencija od početka trudnoće, a zatim 12 tjedana (prvi trimestar). Nakon tog razdoblja, lijek se može otkazati ako nema znakova njenog nedostatka i pod uvjetom da žena ne želi nastaviti uzimati lijek u drugom tromjesečju trudnoće i dalje dok se dijete ne rodi. Smatra se poželjnim početi ga uzimati u fazi planiranja trudnoće (1-3 mjeseca prije začeća), nastaviti je uzimati dok se dijete ne rodi, pa čak i do kraja dojenja.

doza

 • Tijekom razdoblja planiranja trudnoće preporuča se dnevno 400 mg lijeka.
 • Dnevna doza folne kiseline u 1. trimestru treba biti od 600 do 800 mg.
 • Počevši od 13. tjedna do rođenja, preporučena dnevna doza iznosi 800 mcg.
 • Tijekom dojenja - od 400 do 600 mikrograma.

Ako je potrebno, ginekolog dnevne doze lijeka može se povećati nekoliko puta:

 • Ako trudnica ima dijabetes mellitus ili konvulzivni sindrom (epilepsija), doza se povećava na 1.000 mcg (1 mg).
 • U slučaju povijesti spontanih pobačaja s malformacijama koje su gore navedene (defekti razvoja neuralne cijevi) ili rađanja djece s istim malformacijama, mentalnom retardacijom i neuropsihijatrijskim poremećajima, dnevna se doza povećava na 4.000 mcg (4 mg),

Djeci do 0,8 do 4 mg mogu se povećati ako trudnica uzima lijekove koji smanjuju apsorpciju vitamina u krvno-citostatske, antikonvulzivne, anti-tuberkulozne, anti-malarije i sulfanilamide (biseptol), alkoholne tinkture lijekova. Uz to, uzimaju se u obzir i velike doze salicilata, uporaba alkoholnih pića, jaka čaja i kava uzimanje oralnih kontracepcijskih i kortikosteroidnih lijekova.

Kontraindikacije i predoziranje

Korištenje lijeka je kontraindicirano ako je dostupno:

 • alergiju folne kiseline;
 • bronhijalna astma;
 • maligna novotvorina u povijesti sa sljedećim rodbinom;
 • nedostatak vitamina B12„;
 • perniciozna anemija;
 • kronični pijelonefritis.

Pojavljuje se suvišak folne kiseline:

 • gorčina i metalni okus u ustima;
 • dispeptične simptome kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, nelagoda i nadutost, proljev itd.;
 • nemotivirana razdražljivost i izražena pobuđivost;
 • kršenje spavanja;
 • poremećaj bubrega, nedostatak cinka i vitamina B12"U testovima krvi.

Predoziranje folne kiseline tijekom trudnoće je malo vjerojatno jer je ona topljiva u vodi i apsorbira tijelo samo u potrebnoj količini. Njegov višak je djelomično odložen jetrom, preostali višak količine se izlučuje iz tijela kroz bubrege.

U pravilu, predoziranje lijeka s njegovim toksičnim učinkom na žensko tijelo i / ili fetus moguće je, vjerojatno, s dnevnim dozama većim od 15 mg, kao iu slučajevima gdje postoje teški poremećaji bubrega i jetre. U gotovo svim slučajevima, unos pripravaka vitamina u pitanju karakterizira odsutnost ozbiljnih nuspojava.