Ako želite plivati: mogu li trudnice ići u bazen?

Hrana

Do nedavno, liječnici su imali negativan stav prema ideji odlaska u bazen trudnica. Međutim, vrijeme se mijenja i sada mnogi opstetričari snažno preporučuju da se trudnice majke plivaju.

Što je učinilo da liječnici razmotre ovo pitanje i kako su vježbe u vodi tijekom trudnoće korisne? Vježbe u vodi za trudnice mogu biti pravi užitak.

Zapravo, plivanje tijekom trudnoće može biti idealna aktivnost za trudnu majku. Razmotrite problem detaljnije u ovom članku.

Je li moguće plivati ​​tijekom trudnoće?

Gotovo 20% trudnica odgovorilo je na ovo pitanje: "Ne". Ali koliko je točan odgovor?

Prednosti plivanja trudnica su mnoge, ali ne treba zaboraviti da je svaki organizam individualan, a trudnoća može nastaviti na različite načine. Zbog toga instruktori samodostupnih bazena ne dopuštaju buduće majke da se bez ikakve pomoći od ginekologa, koji će imati pravo na vježbanje ovog sporta.

Kada mogu početi?

Trudnoća nije patologija, a nije potrebno napustiti uobičajeni način života, samo budite oprezni.

Uz normalno blagostanje, moguće je otići u bazen od samog početka trudnoće i preporuča se da slušate svoje tijelo i da se ne bavite silom ili se osjećate loše.

Glavna stvar je slijediti razumne mjere predostrožnosti: izbjegavati iznenadne promjene temperature, teška opterećenja i intenzivna obuka, ne prekovremeni rad i ne zahtijevajte previše iz vašeg tijela.

Koliko dugo je dopušteno plivati?

Od 28. tjedna fetus počinje aktivno rasti, odnosno povećava se i veličina maternice. Od tog razdoblja izuzetno je važno biti oprezniji oko tjelesnih aktivnosti i savjetovati se s ginekologom o tome. Ako liječnik ne vidi opasnost i žena se osjeća dobro, možete prakticirati u bazenu sve do rođenja.

Koju instituciju posjetiti?

Kada se prijavite za kupanje, mnogi shvaćaju da nisu svi bazeni isti. Međutim, razlikuju se ne samo po veličini i troškovima pretplate. Odabir institucija treba uzeti ozbiljno. Većina škola budućih roditelja nudi razrede u vodi. Bolje je koristiti ovu mogućnost, jer čak i uključivanje u okruženje takvih žena nije samo ugodnije, nego i korisnije.

Osim toga, prilikom odabira mjesta zaposlenja, bolje je slijediti ove kriterije:

 • stupanj i način pročišćavanja vode;
 • prisutnost posebnih razreda za trudnice;
 • blizina doma;
 • prikladan pristup i spuštanje u vodu;
 • optimalna temperatura vode;
 • visoko kvalificirani instruktor, prikladan za svakog pojedinog praktičara;
 • prisutnost zdravstvenog radnika tijekom nastave - trudnice mogu postati bolesne, a sa medicinskom sestrom, žena se osjeća opuštenijom zbog svog zdravlja i zdravlja djeteta tijekom nastave.

Što bi trebalo biti voda?

Optimalna temperatura za vježbanje u bazenu je 27-29 stupnjeva. Osim toga, vrlo je važno obratiti pozornost na metodu pročišćavanja vode. Danas možete naći bazene ne samo sa slatkom vodom, već i s morskom vodom.

I nije potrebno da se ona nalazi u gradovima blizu mora. Morska voda je u većini slučajeva dobivena umjetnim sredstvima - morska sol je razrijeđena u običnoj vodi.

Unatoč umjetnoj vodi, vrlo je korisno:

 1. Ima blagotvoran učinak na kožu i živac koji završava u njemu.
 2. Ne sadrži nadražaje kao što je klor, jer očistiti elektrolizom.
 3. Slane vode gura tijelo na površinu, što vam omogućuje da izvodite vježbe s minimalnim opterećenjem.

Nedostatak tih bazena je visoka cijena pretplate, kao i njihov mali broj.

Zahvaljujući ovoj metodi, voda je zasićena kisikom, što dobro utječe na dobrobit žena nakon škole. Međutim, za visokokvalitetno čišćenje, relevantna instalacija bi trebala raditi gotovo cijelo vrijeme, a time i na troškove obuke.

Pročišćavanje ozona nije uvijek visoke kvalitete: ozon je oksidacijsko sredstvo i, u prisutnosti pesticida u izvornoj vodi, pročišćavanje samo povećava njihov broj deset puta.

Ako takav bazen nije u gradu, možete se upisati u onaj gdje se voda čisti kloritom. Mnoge trudnice odbijaju posjetiti bazen s kloriranom vodom zbog nepovoljnih učinaka tvari na tijelo majke i djeteta.

Je li moguće plivati ​​u vodi s izbjeljivačem, nije li štetno za kupanje u klorinatom okolišu običnog bazena? Valja napomenuti da je klora opasna ako ulazi u tijelo.

Stoga je važno izbjegavati gutanje vode u bazenu, a također je bolje umetnuti tampon u rodnicu prije klasa - to će smanjiti rizik od klora, infekcija ili drugih neželjenih bakterija u tijelu kroz vaginu.

Bazeni s kloriranom vodom nisu svi isti - neki od njih, uz čišćenje s klorom, koriste na druge načine:

 • ultrazvuk;
 • ultraljubičasto svjetlo;
 • elektromagnetski impulsi.

To vam omogućuje da smanjite koncentrat klora i povećate stupanj pročišćavanja. Pretplate za takve razrede su relativno jeftine i najbolji su izbor za mnoge žene.

Prednosti plivanja

Plivanje - prilično intenzivna tjelovježba, a žensko postaje vrlo zabrinuto zbog zdravlja i zdravlja bebe. Stoga je riječ o sigurnosti prakticiranja određenog sporta, osobito kada je žena navikla na aktivan način života.

Za buduće majke

Prije svega se preporučuje zainteresiranost u vodi kako bi se olakšala leđa jer se tijekom trudnoće nameće vrlo ozbiljna opterećenja.

Zanimanja imaju sljedeće prednosti:

 • ravnomjerno opterećenje - u vodi, opterećenje se rasprostire svim mišićima tijela, uključujući i trbušne, zdjelice i zdjelične mišiće, ginekolozi kažu da su žene koje su angažirane od prvog tjedna trudnoće rađaju lako i bez suza;
 • voda ublažava prekomjerno djelovanje abdominalnih mišića, ton maternice se vraća u normalu, a prijetnja pobačajem zbog hipertonusa ne postaje tako strašna;
 • kupanje tonova krvnih žila, čime se smanjuje edem;
 • aktivnosti u vodi potiču duboko i ravnomjerno disanje;
 • kontrola tjelesne težine - vježbe u vodi, kao i na kopnu, pomažu u održavanju normalne tjelesne težine, dok je vježbanje za ženu u položaju puno lakše.

Nudimo gledati videozapis o prednostima postupaka u vodi za buduću majku:

Je li korisno za bebu i što?

Opstetričari su primijetili da su, dok plivaju, majka i beba u skladu, zbog činjenice da su u ovom trenutku oboje u istom stanju. Osim toga, tijekom nastave žena doživljava pozitivne emocije, smiruje se i opušta. Ona se prenosi bebi i osjeća se mirno, dobro i zaštićeno. Također, plivanje može olakšati usvajanje pravilnog položaja fetusa u maternici s prsnim ili poprečnim prikazom.

Postoji li kakva šteta ili ne?

Klase u vodi doprinose nastanku apetita, pa je bazen vrijedan uzimanja ugriza. Dobar je za hranu ne samo da zadovolji glad, već i da bude koristan.

Za ženu

Žena bi trebala shvatiti da je bazen javno mjesto gdje trebate koristiti samo osobne stvari i higijenske predmete.

U tom slučaju, ako želite sjediti na klupi, bolje je postaviti čisti ručnik. Nepoštivanje ovih smjernica može dovesti do rizika od infekcije u tijelu ili pojave gljivica.

Vježbe u previše hladnoj vodi nose rizik od hipotermije i razvoja upalnih bolesti mokraćnog trakta.

Za bebu

Infekcije ulovljene u bazenu mogu negativno utjecati na fetus, uzrokujući razvojne abnormalnosti ili čak spontanog pobačaja. Kako se to ne bi dogodilo, trudnica bi trebala štititi sebe i dijete od rizika od zaraze što je više moguće. Prije svega, trebate se prisjetiti pravila osobne higijene i spriječiti neželjene bakterije da uđu u tijelo.

Također, budite osobito pažljivi da se krećete na ulazu / izlazu i izravno u vodi. Ako postoje strane, trebate ih držati - pod u bazenu može biti vlažan i sklizak, osim toga, rastući trbuh ponekad čini ženu manje agilnom. To može dovesti do pada ili udara, što za posljedicu ima rizik od pobačaja.

kontraindikacije

Zanimanja u bazenu su kontraindicirana u takvim slučajevima:

 • tešku toksikozu, koja je popraćena stalnim povraćanjem;
 • trudnoća je popraćena krvarenjem maternice;
 • postoji rizik od pobačaja;
 • ponovljeni pobačaji tijekom drugih trudnoća;
 • ako se nakon klasične bolne senzacije sustavno pojavljuju;
 • niska placentacija;
 • u bolesti krvi, kože ili drugih infekcija;
 • za bilo koju akutnu bolest;
 • s visokim krvnim tlakom;
 • s obilnim vaginalnim iscjedakom;
 • sa strahom od vode.

Korisni videozapis

Nudimo gledanje videozapisa o prednostima postupaka vodoopskrbe u bazenu za buduću majku:

zaključak

Trudnoća nije patologija. Stanje trudnoće ne zahtijeva konstantan odmor u krevetu. Žena može i dalje aktivno živjeti u ovom trenutku. Plivanje je najbolja vrsta tjelesne aktivnosti tijekom trudnoće, osobito ako liječnik ne vidi bilo kakve kontraindikacije za vježbanje.

Klor u bazenu tijekom trudnoće

Mnogi od nas vole posjetiti javne bazene. Uostalom, plivanje je vrlo dobro za naše zdravlje. I naročito je preporučeno trudnoću. Ali je li siguran klor u bazenu tijekom trudnoće? Idemo vidjeti.

Klor ili bjelilo koristi se za pročišćavanje vode za ubijanje svih patogenih bakterija i sprečavanje širenja bolesti. Ali kakvu smo cijenu platili za takvo pročišćavanje vode?

Kada plivamo u bazenu s izbjeljivačem, prvo ga apsorbiramo kroz kožu. Akumuliranje u tijelu može dovesti do mnogih ozbiljnih bolesti. Kao što je rak raka želuca ili jetre.

Osim toga, postupno izbjeljivač počinje isparavati iz vode, pretvarajući se u opasni plin - klor. Klor je najopasniji otrovni plin. Kada mirišete izbjeljivač, to znači oslobađanje plina. Udišući, otrovate malim dozama ovog otrova.

Sada razgovarajmo o posljedicama koje mogu biti ako plivate tijekom trudnoće u bazenu s izbjeljivačem.

Prvo, plutajući u takvoj vodi, koža apsorbira izbjeljivač i dio toga nekako ulazi u fetus.

Drugo, udisanje klora, otrovate i fetus. Da, to nisu letalne doze otrova. Ali ako često idete u bazen i inhaliraju male doze klora, tijelo će ga početi akumulirati, a to nepovoljno utječe na trudnicu i fetus.

Postoje studije nekih znanstvenika koji tvrde da bi upotreba kemikalija u kućanstvu koja sadrži klor tijekom trudnoće kasnije mogla pojaviti kod djece putem alergija, astme ili drugih respiratornih bolesti.

Ne samo tijekom trudnoće, već i bolje je da ljudi i djeca odaberu bazene koji koriste druge metode pročišćavanja vode.

Također želim reći da se izbjeljivač u bazenima koristi dugo, nekoliko desetljeća, ali negativne reakcije nisu primijetile prije. To se objašnjava činjenicom da njezini učinci nisu odmah vidljivi, tijelo ga postepeno nakuplja, a zatim se pojavljuju posljedice.

Štoviše, ako je naše tijelo zdravo i ima snažan imunitet, onda je u stanju ukloniti određenu količinu otrova iz tijela. No, budući da je tijekom proteklog desetljeća znatno povećana upotreba klora i klora u svakodnevnom životu, naše tijelo ne može se nositi s tim iznosom.

Je li moguće koristiti s trudnoćom s klorom? i plivati ​​u bazenu?

Je li moguće koristiti tijekom trudnoće s klorom... i plivati ​​u bazenu?

Voditeljica laboratorija za higijenu opskrbe pitkom vodom Institut za ekologiju čovjeka i higijenu okoliša.Sysina RAMS, MD.

Klon se susrećemo na gotovo svakom koraku: prvo, kada koristimo kloriranu vodu iz slavine; drugo, posjećivanje bazena; treće, kada koristite izbjeljivač za posteljinu i neke čišćenje.

Što kaže znanost?

Kloriranje vode iz slavine koristi se od 1904. godine. U skladu s suvremenim higijenskim zahtjevima, klor mora biti prisutan u vodi iz slavine dobivenog od strane središnjeg vodoopskrbnog sustava. Klor stvarno uništava mnoge bakterije, a klorna voda spasila je ljude od epidemija opasnih infekcija poput kolere. Prije nekoliko desetljeća, znanstvenici su primijetili da klor može reagirati s drugim tvarima koje se nalaze u vodi.

Ispalo je da rezultirajući spojevi predstavljaju ozbiljnu opasnost za naše tijelo. Sredinom 70-ih dvadesetog stoljeća, američki kemičari su identificirali više od 300 spojeva koji se javljaju kao rezultat kloriranja. Odnos između kloriranja vode za piće i rizika od razvoja raka je identificiran. Klor je vrlo jak alergen, što je osobito važno za one koji pate od alergija i kožnih bolesti, bolesti dišnog sustava.

Osim toga, klor, kao aktivniji element, istiskuje jod iz tijela, čime se slabi funkcionalno stanje štitne žlijezde. Također je primijetio da je sustavno proguta, na primjer s vodom iz slavine, Organoklorovi spojevi mogu pogoršati tijek kronične bolesti jetre i bubrega, trudnoća toksikoza i djece - dovesti do razvoja dijateza.

Kako zaštititi sebe i vaše nerođeno dijete od izlaganja kloru?

1. Za čišćenje vode iz slavine upotrijebite filteri s zamjenjivim kasetama i drugim sredstvima za pročišćavanje vode za kućanstvo. Kada voda prolazi kroz sorbent, mnoge tvari otopljene u njemu, uključujući klor i njegove spojeve, uklanjaju se iz njega. Također možete koristiti metodu taloženja vode, ali samo klor samo isparava, ali njegovi spojevi ostaju u vodi. Ne samo za piće već i za kuhanje, najbolje je koristiti pakiranu vodu za piće najkvalitetnije kategorije koja ne sadrži klorirane spojeve i druge ksenobiotike1 (fusnota).

Takva voda je fiziološki vrijedna u smislu sadržaja glavnih makro i mikroelemenata, uključujući i sadržaj fluora i joda, što je izuzetno važno za prevenciju karijesa i poremećaja nedostatka joda.

2. Mnoge žene u "zanimljivom položaju" posjećuju bazene. Naravno, plivanje tijekom trudnoće je vrlo korisno. Ali poznato je da norme klora u bazenima nisu uvijek praćene. Stoga, ako je moguće, odaberite bazen u kojem se koriste drugi načini dezinfekcije vode, na primjer, ultraljubičasto zračenje. Možete se osloniti na svoje subjektivne osjećaje i, nakon njih, izaberite bazen gdje "ne mijenjaju bjelilo". U svakom slučaju, možete plivati ​​u bazenu, ali nakon posjete kloriranom bazenu, svakako se tuširajte.

3. Mnogi proizvodi za čišćenje i dezinfekciju temelje se na kloru. Vrlo često se u njima ne navodi sadržaj klora - proizvođači se mogu ograničiti na spominjanje ne pojedinačnih komponenti, nego skupina tvari. Stoga, treba paziti kada koristite sve dezinficijenske tvari bez iznimke. Jedna slučajna inhalacija para tih proizvoda neće štetiti fetusu, nego može samo iritirati dišni sustav same žene. Međutim, redovito udisanje para koje sadrže klor može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Tijekom trudnoće nemojte upotrebljavati deterdžente s oštrom mirisom bez zaštitne opreme, upotrebljavajte respiratore ili maske;

umjesto raspršivača balona aerosola, bolje je koristiti ručne puške za raspršivanje za vrstu ručnih prskalica;

ako oznaka sadrži upozorenje o toksičnosti tvari, nemojte ga koristiti;

nikada, čak i ako niste trudni, ne koristite deterdžente istodobno na osnovi amonijaka i klora, jer kad se one miješaju, one emitiraju vrlo otrovne pare;

nosite gumene rukavice tijekom čišćenja i dobro prozračite površinu;

ako je moguće, prenesite sve "kemijske" postupke svojim rođacima i prijateljima.

Bazen, trudnoća i bjelilo!

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Može li trudnice plivati ​​u bazenu?

U očekivanju djeteta, način života budućnosti majke dramatično se mijenja. Oni koji su bili ravnodušni na fizički napor, obratite pažnju na šetnje na svježem zraku, a oni koji su prethodno vodili vrlo aktivan život i ušli u sport, zamjenjuju se fitnes klasa s nešto smirenim, na primjer, hodajući snažnim koracima i istezanjem. Izvrstan bi izbor bio plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće - takav tip tjelesnog odgoja, liječnici obično savjetuju sve žene. Čak i ako ste navikli u bazen samo tijekom školske godine, sada je vrijeme za nastavak nastave. Ne mogu plivati? Nije važno, sasvim je moguće izvesti skup vježbi u vodi.

sadržaj

 • Bazen za trudnoću
 • Prednosti plivanja za buduće majke
 • Rani posjet
 • Kasna upotreba
 • Učinak klorirane vode na tijelo djeteta i trudna
 • Kako plivati
 • Vježbe za žene u drugom tromjesečju
 • Vježbe za 3 trimestra
 • Kako odabrati kupaći kostim
 • kontraindikacije
 • Što uzeti s vama

Mogu li ići u bazen tijekom trudnoće

Pitanje mogućnosti vježbanja aqua-aerobnih sportova za buduće majke često je pozitivno riješeno, ali postoji nekoliko točaka na koje treba obratiti pažnju.

Prednosti i štete bazena mogu biti relativni, jer prvo žena može imati pojedinačne kontraindikacije (pretpostavimo da ima alergijsku reakciju na bjelilo, koja dezinficira vodu u većini sportskih kompleksa). Drugo, morate znati takve nijanse:

 • ima smisla napustiti nastavu u prvih 12 tjedana;
 • nepoželjno je posjetiti bazen nakon 36 tjedana;
 • prisustvo bilo kakvih kršenja u stanju zdravlja trebalo bi prisiliti privremeno otkazivanje ove vježbe.

Odlazak u bazen dopušteno je samo nakon dobivanja suglasnosti od ginekologa.

Nema podataka o učinku klorirane vode na fetus. Međutim, poznato je da ova tvar i njegovi spojevi mogu uzrokovati opekline, mogu negativno utjecati na stanice. Ova primjedba uglavnom se odnosi na paru klor. Ako takva para uđe u tijelo u velikim količinama, ona je puna otrova, a simptomi su:

 • problemi s disanjem;
 • kašalj;
 • glavobolja;
 • gušenje.

Naravno, razvoj takve države je izuzetno rijedak, jer ogromna količina ove tvari nije potrebna za obradu vode. A ipak, žena "na položaju" postaje iznimno osjetljiva, pa stoga nije uvijek moguće predvidjeti odgovor tijela na kloriranu vodu.

Da biste izbjegli neugodne posljedice s apsolutnom sigurnošću, trebali biste odabrati moderne sportske komplekse, gdje se voda dezinficira drugim sredstvima:

Kako plivati ​​trudno u bazenu? Glavna stvar je izbjeći preopterećenje. Plivajte u stilu kojem ste navikli i koje vam se svidjelo. Pitanje o tome koji je stil plivanja relevantan za one koji su tijekom trudnoće odlučili naučiti osnove plivanja. Ako ne znate plivati ​​i dok ne pronađete snagu i želju za ovladavanjem ove umjetnosti, uzmite krilo ili plovnu ploču i jednostavno se kretali u vodi, radeći s nogama.

Neki treneri savjetuju tijekom trudnoće plivati ​​uglavnom puzati, tvrdeći da je to najsigurnija vrsta, a ne preopterećenje mišića i zglobova.

Pokušajte slijediti preporuke liječnika:

 • odaberite bazen s relativno toplom vodom, više od +22 0;
 • ulazi u vodu postupno;
 • ne plivati ​​dulje od 30 minuta u jednom posjetu;
 • nemojte ostati u mokrom kupaonskom odijelu: odmah nakon što završite kupanje, isperite u tušu i promijenite svoju odjeću.

Nemojte ući u vodu ako se ne osjećate dobro. Bolje je pričekati nekoliko dana, a zatim nastaviti nastavu.

Prednosti plivanja tijekom trudnoće u bazenu

Dakle, znamo što mislimo prije nego što se predamo snazi ​​vodenog elementa, koje sigurnosne mjere slijede. Sada razgovarajmo o tome što vrijedi posjetiti bazen.

Znajući korisnost bazena za trudnice, s velikim zadovoljstvom idete na kupnju pretplate.

Kupanje u bazenu korisno je jer:

 • povećava se cirkulacija krvi, zbog čega metabolizam poboljšava;
 • poboljšava se rad venskih ventila (kao rezultat toga, rizik od smanjenja proširenih vena);
 • trening srca i krvnih žila;
 • poboljšava funkcioniranje dišnog sustava.

Osim toga, kupanje savršeno ublažuje kralježnicu. Povećana težina pomiče središte gravitacije, kralježnica je pod ogromnim pritiskom, a za vrijeme boravka u težini vode ne osjeća se. Zglobovi i mišići također se opterećuju - općenito, dobrobiti žene postaju sve bolji.

Koliko možete plivati? Najbolja opcija je dva ili tri puta tjedno. U pauzama tijelo se odmara i obnavlja. Dnevne intenzivne nastave vjerojatno neće imati koristi od njega.

Postoji još jedna nijansa s obzirom na činjenicu da je bazen koristan za buduće mame. Liječnici to smatraju protu-stresom. Majka je uronjena u isti vodeni element, u kojem je sada njezino buduće dijete - to joj pomaže da se osjećaju jedinstvom s djetetom, kako bi se s njim uskladili s "jednim valom".

Bazen u ranoj trudnoći

Unatoč ogromnim pozitivnim učincima plivanja i aerobika u vodi za žene "na poziciji", bazen u prvom tromjesečju trudnoće treba biti posjećen s oprezom. Pro i kontra su:

 • žena lakše podnosi toksikozu;
 • tijelo je kaljeno, pripremljeno za dvostruko opterećenje - sve to govori u korist bazena.

Trenuci koji bi trebali biti alarmantni: u prvom tromjesečju, majčino tijelo još ne percipira fetus kao dio sebe, što znači da postoji povećani rizik od pobačaja. Sve aktivne akcije mogu izazvati spontani pobačaj. Osim toga, postoji činjenica: još uvijek se formira pluta koja će blokirati cerviks, spriječiti ulazak bakterija u maternicu i zadržavanje fetusa. To znači da je buduće dijete još uvijek bespomoćno. Možda ima smisla plivati ​​u vašem bazenu u zemlji i malo kasnije odgoditi izlete u javni bazen.

Kasni bazen za trudnoću

U trećem tromjesečju moguće je bez straha ući u bazen za trudnice, ali samo do trenutka kada se osjećaj rođenja. To znači da, primjerice, u 7. mjesecu možete ići na nastavu nekoliko puta tjedno, ali nakon 36 tjedana trebate zamijeniti klase jednostavnim šetnjom i posjetom vodenom kompleksu rjeđe, ograničavajući se na jednu lekciju. To je zbog činjenice da je pluto već malo odstupanje, tako da je lakše dobiti infekciju bebu.

Ali u bazenu s morskom vodom možete slobodno plivati. Ako je bazen toplo, voda se zagrijava - u redu. Time se negiraju učinci stresa zbog temperaturnih razlika.

Još jedno malo upozorenje onima koji će uskoro postati majka: kasno, često se javljaju konvulzije. Mogu se pojaviti u vodi, osobito ako je temperatura vode mala. Tada morate uroniti glavu ispod vode, uhvatite ruku palcem ozlijeđene noge i povucite ga prema sebi silom. Preporučljivo je brzo izaći iz vode: tamo je također potrebno povući noge teže, unatoč boli. Cramp brzo prolazi.

Trudnoća i bjelilo za bazen

Može li trudnice ući u bazen za izbjeljivanje prvog tromjesečja? Prema propisima liječnika, bolje je čekati do drugog tromjesečja.

U drugom tromjesečju, štetnost izbjeljivanja bebe bit će tako beznačajna da se teško može bojati bilo kakve posljedice: on je pouzdano zaštićen unutar njegove "kuće". U kasnijim razdobljima, posjetite bazen s morskom vodom ili vodom pročišćenom suvremenim metodama: u ovom slučaju, koristi će biti puno veća.

Kako plivati ​​trudna u bazenu

Opće pravilo je: nemojte plivati ​​do granica svojih mogućnosti. Malo je vjerojatno da postoji točan odgovor na pitanje kako plivati ​​u bazenu tijekom trudnoće. Svaka žena odabire stil koji je udoban za nju i one vježbe koje joj omogućuju poboljšanje njezine dobrobiti.

Bilo bi točno pratiti vaše stanje, temperaturu vode, otići u bazen tek nakon dobivanja dopuštenja od liječnika. Možete plivati ​​na leđima i abdomenu: voda ublažava opterećenje. Je li moguće roniti? Ako to možete učiniti, zašto ne? No, u ovom slučaju, naravno, bolje je odabrati bazene s morskom ili mineralnom vodom, ako postoje takvi u vašem gradu.

Vježbe u bazenu za trudnice (2 trimestra)

Možete izvesti vježbe za trudnice u bazenu, ako nećete plivati. Poduzmite mjere predostrožnosti: svakako nosite šešir i gumene papuče kad idete na vodu.

Uronite u vodu do prsa.

Počnite izvoditi uvijanje: držeći se strane, pažljivo okrenite tijelo u različitim smjerovima.

Potom izvodite čučnjeva, stojeći na stranu, okrenuti prema njemu i uzimajući stabilan položaj. Naglasak je na nogama u zidu bazena.

Još jedna vježba: ležanje na trbuhu, držeći se na stranu, povucite koljena na prsa koliko god možete.

Vježbe za trudnice u bazenu (treći trimestar)

Vježbe u bazenu tijekom trudnoće u trećem tromjesečju trebale bi pripremiti ženu za nadolazeći rad.

Glavni fokus je na vježbama koje pomažu u kontroli disanja, budući da je ta vještina vrlo važna tijekom procesa rada. Osim toga, moramo pokušati ojačati mišiće nogu i tiska, koliko god je to moguće. Oni koji plivaju mogu jednostavno roniti i plivati ​​pod vodom što je duže moguće.

Oni koji ne znaju kako mogu pokušati sljedeće:

 • prelazite ruke preko prsa, zadržite dah neko vrijeme i uronite u vodu (sjesti); Čim osjetite da je postalo teško, izaći na površinu;
 • stavljajući posebni remen pod lopatice ramena, spustite noge na dno; podignite noge na prsa, dok pokušavate držati noge na tom položaju od 2 do 4 udisaja; polako spustite noge natrag;
 • Ustajemo uz bok i zauzvrat podignu i spuštamo noge.

Općenito, svaka vježba će biti korisna, osim ako ne izazivaju neugodne osjete. Stoga, glavna stvar za ženu je pratiti dobrobit i, u najmanjem pogoršanju, napustiti bazen.

Kupaći kostim za trudnice za bazen

Važno je odabrati kupaći kostim koji je najprikladniji za aqua aerobik i kupanje u vašem položaju.

Kupaći kostim za trudnice za bazen mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 • za šivanje iz guste, ujedno i "disanje" tkanine, na primjer, mikrofibre;
 • lagano stegnuti trbuh tako da će buduća majka lakše "nositi";
 • Ništa za pritisak ni stiskanje.

Boje mogu biti bilo koje, samo zapamtite da će veliki crtež vizualno povećati te ćete svakako dodati nekoliko kilograma.

Možete kupiti tankin kupaći kostim s visokim strukom. Zatim se može nositi nakon isporuke, uzimajući druge plutače.

Kontraindikacije za posjećivanje bazena tijekom trudnoće

Liječnik ne smije dati dopuštenje za plivanje u bazenu ako imate:

U takvim situacijama, plivanje u bazenu može biti opasno. Pouke za plivanje bit će štetne. Ginekolog će biti protiv sjednica također u slučajevima kada se trudna majka skloni alergijama ili se još nije oporavila od prehlade.

Što treba uzeti u posjet bazenu

Prije nego što odete na aqua aerobic tečajeve za trudnice, morat ćete dobiti potvrdu od liječnika ukazujući da nema kože ili nekih drugih bolesti.

Za klase plivanja i gimnastika trebat će vam:

 • šešir;
 • gumene papuče;
 • kupaći;
 • promijeniti odjeću;
 • posebni krug (ako ne možete plivati);
 • sušilo za kosu za brzo suhu kosu.

Fitness tijekom trudnoće je moguće u strogo ograničenim oblicima, na primjer, u obliku joge ili plivanja.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko dugo možete vježbati, koje vježbe disanja i vježbanja najbolje odgovaraju - i kupiti pretplatu. Neka pouke za kupanje daju (i bebu) snagu i zdravlje!

Plivanje u trudnoći: pravila sigurnosti koja se često zaboravlja

Ljeti su vodeni tretmani ne samo ugodni, nego i korisni za trudnu majku. Stoga, plivanje ostaje jedan od najosobnijih i ugodnijih tjelesnih napora, osobito tijekom trudnoće. Međutim, kako bi trudnica hrabro ušla u vodeni element, potrebno je uzeti u obzir određena pravila i nijanse.

Elena Kurbatova
Terapeut, Voronezh

Što je korisno za kupanje trudnica? Jedan od najvažnijih trenutaka je da tijelo postaje lakše u vodi, a težina buduće majke koja se postepeno povećava rastom i razvojem bebe praktički se ne osjeća. To je zato što je gustoća vode veća od gustoće zraka (posebno slane vode), tako da voda gura manje gusta tijela i ljudsko tijelo je u stanju polu-težine. To uzrokuje da ne upadaju vrlo poznate signale da uđu u moždani korteks iz mišićno-koštanog sustava, srca, pluća i drugih organa. Stoga se reakcije mozga mijenjaju: povećava se dubina disanja, kardiovaskularni sustav, biorhythms, poboljšanje spavanja, aktiviranje metabolizma itd. Stoga se plivanje tijekom trudnoće smatra najboljim "lijekom" protiv nesanice i protiv prekomjerne živčane napetosti,

Takva vježba tijekom trudnoće ne uzrokuje potres tijela, što može biti opasno u zanimljivom položaju. Možete, primjerice, čak i trčati ili skočiti u vodu bez štete djetetu. Nema izraženog učinka na kralježnicu, zglobove, ligamente; mišići se opuštaju, posebno mišiće leđa, koja nosi značajno opterećenje tijekom trudnoće.

Otpornost na vodu prilikom izvođenja pokreta obavlja ulogu masaže, povećava protok krvi u svim organima i sustavima, aktivira metaboličke procese, isporučuje kisik i hranjive tvari i majci i djetetu, zbog toga se poboljšavaju venske ventile nogu (sprječavanje varikoznih vena i hemoroida) i, prema tome, odljevi krvi je normaliziran. Sve to sprečava pojavu edema, koji su česti pratioci trudnoće.

Tijekom plivanja tijekom trudnoće, rad respiratornih i kardiovaskularnih sustava je poboljšan i osposobljen jer, kako bi se udahnuli i izdisali, potrebno je prevladati otpornost vode, pa se respiratorni mišići postupno pojačavaju. Ovaj je učinak također na mišićima leđa i abdomenu.

Ako se redovito vježbate tijekom trudnoće, središnji živčani sustav počinje u potpunosti regulirati srčanu aktivnost: povećava se srčani volumen moždanog udara, normalizira arterijski vaskularni ton, zbog čega se krvni tlak, ako se spusti, povećava, a ako se poveća, može se normalizirati.

Plivanje na trudnicama također ima izvrstan učinak otvrdnjavanja: povećava se otpornost tijela na učinke štetnih okolina (uglavnom hladnih i oštrih promjena temperature). Dakle, voda ima nižu temperaturu od ljudskog tijela, nadražujući hladno receptore, stoga redovito ronjenje u vodi poboljšava regulaciju topline, povećava otpornost na hladnoću, mijenja temperaturne uvjete, čime se smanjuje osjetljivost na prehladu, što će pozitivno utjecati na zdravlje i zdravlje majke. i beba.

Plivanje tijekom trudnoće: pozornost na detalje

Ploviti, trudnica treba obratiti pažnju na neke točke:

 • Nemojte prekomjerno plivati ​​pregrizem (dnevno ili nekoliko puta dnevno) i više od 30 minuta, to može dovesti do umora buduće majke.
 • Nakon kupanja nije poželjno ostati u vlažnom kupaćem kostimu dugo: toplo i vlažno okruženje, najvjerojatnije sadrži patogene, pridonosi pogoršanju kandidijaze ili cistitisa.
 • Nakon što je odlučio plivati, potrebno je zapamtiti da je potrebno postupno ući u vodu, ovaj postupak treba potrajati oko 5-7 minuta, kako ne bi izazvao hipotermiju i napadaj. Također je nepoželjno ići u vodu odmah nakon dugog boravka na suncu, preporuča se da se ohladi u hladu, tako da nema oštre temperaturne razlike.
 • Neželjeno je da se buduća majka okupa u rezervoare stajaćom vodom: rizik od infekcije mokraćne cijevi je visok s razvojem ili pogoršavanjem cistitisa, drozda, pojave drugih bolesti. Osim toga, nepoželjno je posjetiti bazen s velikim brojem ljudi, a ne vrlo kvalitetno čišćenje. Također može dovesti do pojave ili pogoršanja mnogih urogenitalnih bolesti (štrcanje, cistitis, klamidija, itd.) I alergije. Osim toga, s velikom gustoćom trudnica, neugodno je plivati ​​ili se može slučajno gurnuti. Stoga je bolje odabrati bazene gdje se tečajevi održavaju posebno za trudnice ili da se ujutro pohađaju generalu kad je voda čišća i manje posjetitelja. Treba napomenuti da se voda dezinficira. Bolje je da će to biti suvremene metode bez korištenja klora (ozoniranja, ionizacije) s redovitom promjenom vode.
 • Pri odmorištu i kupanju tijekom trudnoće u prirodnim vodama poželjno je odabrati poznati teren (gdje nema nepoznatih i opasnih reljefa dna, rupa, vrtloga, kamena, brze ili hladne struje).
 • Kada se plivati ​​tijekom trudnoće u bazenu, potrebno je obratiti pažnju na prisutnost posebnih rukohvata duž ruba, tako da je udobno držati dok se nalazite u vodi (kada vježbate aqua aerobic ili ako je umorna). Kako ne bi skliznula, trudnica bi trebala biti u bazenu u posebnim gumenim papučama za kupanje, koja se dobro drže na nozi i ne klize.
 • Nemojte plivati ​​u hladnoj vodi. Temperatura vode ne smije biti ispod 22 ° C.
 • Prije nego što krenete na kupanje, osobito prije pohađanja nastave u bazenu, trebate se posavjetovati s ginekologom koji je promatrao trudnoću.
 • Osim toga, ne biste trebali trudni plivati ​​kad se osjećate loše.

Plivanje tijekom trudnoće: oprez, konvulzije!

Konvulzije tijekom trudnoće su prisilne bolne kontrakcije mišića. Vrlo često se javljaju kod trudnica i dok plivaju. U većini slučajeva odnosi se na tjelesne mišiće. Oštra bol u ugovornom grčenju mišića obično traje nekoliko minuta, a onda se napetost smanjuje, bol bliži, postaje bolan, ali nelagoda može trajati i do nekoliko dana. Takvi konvulzije, čak i ako nisu jako izraženi, vrlo su opasni, jer trpljenje panike, trudna majka može izgubiti kontrolu nad svojim tijelom, a posljedice možda nisu najpovoljnije.

Prva pomoć za konvulzije kod trudnica

 • Prije svega, morate se smiriti, jer panika može čak povećati grčenje mišića.
 • Pokušajte izići iz vode što je prije moguće, jer je na zemlji puno lakše ukloniti grč. Pozovite nekoga da vam pomogne ako ne možete sami izaći.
 • Ako se spas mišića dogodio, primjerice, daleko od obale (to se odnosi na prirodna tijela vode), nemojte se grozničavo vratiti natrag. Tako se možete brzo umoriti, a grč neće biti manji. Potrebno je pokušati se opustiti, duboko i polagano disati (jer brzo i živčano disanje može pogoršati opskrbu kisikom ili dovesti do prekomjerne kontrakcije mišića maternice, a također pogoršati protok krvi u grčnom mišiću i otežati opuštanje).
 • Postoje dva načina da se riješite grčeva u vodi: leći na leđima, duboko udahnuti kako biste mogli plutati na vodi. Zatim, povlačenjem koljena do prsa, držite li stopalo, trebali biste ga oštro povući prema sebi. Poželjno je držati nogu u takvom položaju što je dulje moguće - ako je moguće, sve dok grč ne nestane, duboko udahnite i pokušajte što više potegnuti mišiće (međutim, to je prikladno za one trudnice čije trbuščić nije veoma velik i manipuliranje je lako). Druga je opcija prikladna za gotovo sve: trebate duboko udahnuti, uranjati glavu u vodu, uzimajući položaj plutača, uhvatiti veliki prst suprotne nogu s suprotnom rukom, povući nožni prst prema vama, istodobno poželjno pokušati izravnati nogu na koljenu.
 • Na obali, ugovoreni mišić također treba biti čvrsto zategnut, a zatim se makao. Da biste to učinili, zgrabite prste, drastično ih povucite prema sebi (povucite peta od vas) i, unatoč boli, pokušajte držati stopalo na tom položaju. Istodobno je potrebno snažno masažu napetog mišića. Osim toga, nakon uklanjanja grčeva može se nanijeti i led kako bi se smanjila bol (za 10-15 minuta).
 • Ako noga nije skučena ili očekuje majka da smanjuje mišiće, a slobodno može doći do dna, onda možete stati samo na svoje pune noge.
 • Nakon što ste nadvladali grčeve u vodi, preporuča se piti vodu: to normalizira ravnotežu soli i soli u tijelu i smanjuje bol u nozi nakon grčeva, a također sprečava i kasnije (tj. Vjerojatnost ponovnog nastanka konvulzija nakon uklanjanja već nastalih grčeva). Kako bi se spriječio pojava iznenadnih grčeva mišića, poželjno je uzimati preparate magnezija u kombinaciji s vitaminom B6: to će poboljšati neuromuskularne impulse u mišićima i, prema tome, normalizirati ih. Međutim, prije uzimanja je potrebno konzultirati se s liječnikom, promatranjem buduće majke.

Zašto se grčevi javljaju kod trudnica?

Najčešće konvulzije u trudnica razvijaju se iz sljedećih razloga:

 • dugotrajno fizičko naprezanje tijekom plivanja, produljeno intenzivno ili naglo opterećenje mišića nogu tijekom kupanja (posebno za neobučene i slabo osposobljene mišiće, na primjer, nakon snažnog odbijanja nogu sa strane bazena ili dna);
 • dehidracija tijela (na primjer, u slučaju rane toksikoze, kada obilna učestalost povraćanja dovodi do gubitka tjelesnih tekućina i zajedno s kalijem, kalcijem, natrijevim solima, neravnoteža njihove ravnoteže što rezultira kontrakcijom i opuštanjem mišića);
 • prethodne ozljede mišića i ligamenta;
 • sužavanje krvnih žila zbog učinaka niskih temperatura kada plivaju u hladnoj vodi ili ulaze u vodu nakon dugotrajne izloženosti suncu (oštro hlađenje uzrokuje oštar grč krvnih žila). Protok krvi u mišićima nogu je uznemiren, nastaje njihovo inerviranje i grčevi;
 • češće u hladnoj vodi, mišiće budućih mama koji imaju kronične bolesti kralježnice, jer već postoje predisponirajući čimbenici pojavi napadaja (zbog distrofnih promjena kralježaka, prisutnosti kila, izbočina, a time se može poremetiti inervacija i protok krvi u mišićima nogu koje oni odgovaraju, au hladnoj vodi može se pogoršati);
 • nedostatak u tijelu određenih elemenata u tragovima (posebno kalcija) koji su uključeni u proces normalnih kontrakcija mišića.

Tko ne može plivati?

Moguće je plivati ​​za trudnice u bilo kojoj fazi trudnoće, ali postoje i kontraindikacije za ovu vrstu tjelesne vježbe. Ne plivati:

 1. u slučaju ozbiljne toksikoze kada je uznemireno češće povraćanje, budući da to stanje može dovesti do neravnoteže kalija i natrija u tijelu i izazvati konvulzije u vodi ili dovesti do smanjenja krvnog tlaka u ribnjaku i pogoršanja općeg blagostanja tijekom plivanja;
 2. ako je trudnica imala pobačaj ili prerano rođenje prije, kako ne bi izazvao promjene u tonusu maternice, što može biti opasno za vrijeme trudnoće;
 3. s egzacerbacijom ili prisutnošću upalnih bolesti (npr. cistitis, drozd), mišićno-koštanog sustava, kardiovaskularnih bolesti (npr. hipertenzija s čestim povećanjem krvnog tlaka više od 140/90 mm Hg što može izazvati pre- ili eklampsiju ), uz pogoršanje osteokondroze, artritisa itd.;
 4. za razne kršenja trudnoće: krvarenje, polihidramniosi, povećani ton maternice (koji se mogu manifestirati kao bolovi u grčevima tijekom plivanja ili nakon njega, posebno u relativno hladnoj vodi);
 5. ako je buduća majka zabrinuta zbog čestih grčeva u mišićima nogu, ne biste trebali ići dugo ili duboko u vodu, pogotovo ako je cool.

Mogu li trudnice ići u bazen?

Ne tako davno, kada su pitali bi li trudnice mogle ići u bazen, liječnički je odgovor uvijek bio negativan. Međutim, ako nije strogo zabranjeno, morala se preuzeti odgovornost za plivanje i eventualne moguće zdravstvene probleme buduće majke. Međutim, već nekoliko desetljeća, trudnice ne samo da nisu zabranjene posjetiti bazen, već obrnuto, preporučuju! Što se promijenilo? I zašto je plivanje i vodeni trening važni za trudnice? Pokušajmo to shvatiti.

Što je korisno posjetiti bazen za trudnice?

Odlazak u bazen tijekom trudnoće bi trebao biti barem kako bi se iskrcala kralježnica. U vodi, gravitacija je manja, pa se stoga opterećenje od bebe koja se razvija unutar vas i dobitak na težini praktički ne osjeća. Osim toga, boravak u bazenu ublažava bol u leđima, osigurava lakoću cijelog tijela, smiruje živčani sustav i daje osjećaj sklada. Pa, ako ne samo hodate uz vodu uz bok, nego i plivate, prednosti posjeta bazenu povećat će se nekoliko puta.

Prednosti plivanja tijekom trudnoće

Može li se trudnice plivati ​​u bazenu? Ovo pitanje postavlja gotovo svaka buduća mama koja će kupiti pretplatu. To je uzrokovano činjenicom da je kupanje prilično intenzivan stres na tijelu. Ali svaka žena koja je u zanimljivoj poziciji boji se zdravlju njezine buduće bebe i ne želi mu nauditi. Ali žurno ćemo ukloniti sve strahove. Plivanje tijekom trudnoće nije samo moguće već i neophodno! Evo i zašto:

 • Tijekom putovanja, "izbacite" kralježnicu. A to znači da osteochondrosis, pa čak i više bolova u leđima, ne prijeti vam.
 • Za izvođenje kretanja u vodi vaše tijelo troši više energije nego kada se trenira na kopnu. Zato sve buduće mame koji brzo dobivaju težinu, ginekolozi preporučuju da idu na posebne razrede u bazenu za trudnice.
 • Plivanje blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. To poboljšava cirkulaciju krvi i limfe, smanjuje krvni tlak, jača krvne žile i mišiće srca. Stoga, varikozne vene i hipertenzija tijekom trudnoće ne prijete mamcima koji stalno dolaze u bazen.
 • Promicati kretanje u vodi i povlačenje viška tekućine iz tkiva. I ovo, kako razumijete, sprječava pojavu edema.
 • Plivanje u bazenu (osobito ronjenje) pomaže pripremi za porođaj i razvijanje pravilnog disanja. U ovom slučaju, beba, koja je još u trbuhu, navikla je na lagani nedostatak kisika i postaje elastičnija. To je važno jer tijekom porođaja (a posebno tijekom rada) kisik do fetusa dolazi u manjim količinama.
 • Plutajući, buduća majka je u istom elementu kao i njezino nerođeno dijete. A to znači da je sklad i jedinstvo s djetetom u bazenu što je više moguće, što blagotvorno djeluje na mentalnu ravnotežu trudne žene.

I konačno, kupanje u bazenu je sjajan način jačanja imunološkog sustava. Uostalom, nitko nije tajno da je ova vrsta vježbanja osnova otvrdnjavanja. Općenito, morate plivati ​​tijekom trudnoće! Međutim, prije nego što odete u bazen, nije teško konzultirati se sa svojim liječnikom. Na žalost, ne postoje sve očekivane majke tako ugodne i nagrađivane zabave.

Nazovite: +7 (495) 222-13-94

Kontraindikacije za posjećivanje bazena tijekom trudnoće

Srećom, nema puno kontraindikacija za posjećivanje bazena tijekom trudnoće. Međutim, oni su i stoga svakako provjerite jesu li dostupni prije kupnje pretplate. Ni u kojem slučaju ne možete ući u bazen ako imate:

 • hipertonija maternice;
 • obilni vaginalni iscjedak;
 • prijetnja prijevremenom prestanku trudnoće;
 • jaka toksično djelovanje;
 • zarazne bolesti;
 • kroničnih bolesti u akutnoj fazi.

Ne možete ići u bazen kada se osjećate dobro, čak i uz glavobolju. Nepoželjno je posjetiti bazen i dame s preosjetljivosti na izbjeljivanje, kao i sa jakom toksikozom. Međutim, u ovom slučaju možete pokušati pronaći bazen u kojem otopina izbjeljivača ne koristi za pročišćavanje vode. Međutim, malo ćemo poslije razgovarati o odabiru bazena.

Sada, također, želim vas podsjetiti da je plivačima zabranjeno i trudnice koje su imale spontanu povijest pobačaja. Nažalost, fizičko naprezanje i razlika u temperaturi vode i zraka mogu izazvati prijetnju pobačaja. Da biste to izbjegli, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom!

Koji je najbolji bazen za trudnice?

Sigurno, mnogi od vas shvaćaju da nisu svi bazeni isti. Međutim, oni se razlikuju ne samo po veličini, prisutnosti raznih simulatora vode nego i samoj vodi. Tako, na primjer, sad neće biti teško pronaći bazen, ne samo sa slatkom vodom, već i morem. A istodobno posjetiti potonje ne mora nužno ići u grad, smješten na rivi.

Morska voda se dobiva umjetnom metodom - dodavanjem morske soli u običnu vodu. Međutim, to ne smanjuje, već čak povećava njezinu korisnost. Prvo, pročišćavanje takvog bazena događa se elektrolizom. A to znači da štetna, nadražujuća koža i sluznice dišnih organa, jednostavno neće biti otopina izbjeljivača u bazenu. Drugo, morska voda (iako umjetno dobivena) ima blagotvoran učinak na kožu i živčane završetke koji se nalaze u njemu.

Osim toga, u takvom bazenu, trudnice su lakše vježbati, budući da će vam slane vode gurnuti na površinu i tako ćete pomoći da završite pokret uz minimalan napor. Jedini nedostatak tih bazena je da ih još uvijek ima vrlo malo, a cijena pretplate za trudnice često ugriza. I zato morate potražiti druge bazene.

Drugo mjesto na ljestvici najboljih bazena zauzimaju institucije u kojima se voda pročišćava uz pomoć ozoniranih biljaka. Uostalom, kad prolazi kroz vodu, ozon ga ne samo temeljito čisti i dezinficira, već ga i hrani kisikom. Općenito, možete očekivati ​​samo jednu korist od posjeta takvom bazenu. Međutim, za kvalitetno pročišćavanje vode, jedinica za ozoniranje treba raditi gotovo kontinuirano. A ovo, kao što razumijete, negativno utječe na cijenu pretplate.

Osim toga, prisutnost u bazenu ove moderne opreme nije uvijek jamstvo visokokvalitetnog tretmana vodom. A razlog ovdje nije uopće u nemarini zaposlenika. A stvar je da je ozon oksidacijsko sredstvo. Stoga, ako su pesticidi prisutni u izvornoj vodi, njihova koncentracija nakon pročišćavanja može se povećati deseterostruko. I ovo, kao što shvaćate, već je opasno za zdravlje trudnice i za zdravlje njezine bebe.

Na trećem i sljedećem mjestu nalaze se bazeni s kloriranom vodom. Međutim, svi ti objekti za kupanje nisu isti. U suvremenom svijetu, u modernom svijetu ne služe samo rješenje izbjeljivanja već i suvremenije metode (ultrazvuk, ultraljubičasto, visokofrekventno elektromagnetski impulsi, itd.) Kako bi se smanjila koncentracija izbjeljivača u vodi i povećala stupanj pročišćavanja. U ovom slučaju, pretplate na bazene s kombiniranim metodama dezinfekcije vode, u pravilu, relativno su jeftine.

Međutim, samo vi odabirete! Ne zaboravite da će bilo koji od bazena biti dobar ako će biti u skladu s sanitarnim standardima. Međutim, ne samo sanitarna kondicija bazena treba obratiti pažnju. Glavna stvar koja bi trebala biti u vašoj izabranoj ustanovi za plivanje je specijalizirana vježba u bazenu za trudnice. I voditi ove tečajeve mora biti profesionalni instruktor. Zahvaljujući toj osobi koju ćete se pripremiti za porođaj, naučiti pravilno disati, ojačati mišićni korzet, ne prekoračiti brzinu dobitka težine i još mnogo toga.

Stoga, prilikom odabira bazena, svakako pitajte o stupnju profesionalnosti instruktora i njegovog radnog iskustva. I pomoći vam u ovoj "usmenoj riječi". Razgovarajte s drugim budućim mama, razgovarajte s liječnicima u antenatalnoj klinici, a sa ženama koje hodaju kolicima, nemojte se miješati s nekoliko riječi koje će se širiti. Vjerujte mi, u ovom slučaju lako možete pronaći najbolji bazen za sebe u kojem će se podudarati svi važni kriteriji odabira:

 1. visoki stupanj pročišćavanja vode;
 2. blizu mjesta iz vašeg doma;
 3. prisutnost posebnih razreda za trudnice, raspored koji bi trebao biti 2 puta tjedno 40-50 minuta u vrijeme prikladnom za vas;
 4. temperatura vode u bazenu je oko 28-31 stupnja;
 5. dostupnost prikladnih rukohvata za spuštanje u vodu.

Što donijeti u bazen?

Da biste posjetili bazen, svakako će vam trebati medicinski certifikat zdravlja liječnika. Međutim, osim toga, nećete ozlijediti da iskoristite još nekoliko važnih i korisnih stvari:

 • udoban kupaći kostim (po mogućnosti zatvoren, pogotovo ako idete u bazen s kloriranom vodom);
 • gumene ili plastične papuče na maloj peti i uvijek s užlijebljenim, neprodušnim potplatom;
 • proizvodi za osobnu higijenu (sapun, umivaonik, gel za tuširanje, šampon):
 • gumeni čep, ako ne želite mokri kosu;
 • sušilo za kosu, čak i ako su uzeo šešir, ne bi povrijedilo sušenje korijena kose;
 • hranjiva krema za lice i tijelo (klorirana voda suši kožu);
 • neki voće i bocu vode ili nezaslađen čaj.

Također, nakon tridesetog tjedna trudnoće, nećete škoditi da s vama imate razmjenu karata. Uostalom, porođaj može početi u svakom trenutku, pa stoga, ako je potrebno, morate pružiti liječnicima sve informacije o vašem zdravlju i razvoju bebe.

Djevojke! Učinimo ponavljanje.

Zahvaljujući tome, stručnjaci se upuštaju i daju odgovore na naša pitanja!
A također možete postaviti svoje pitanje u nastavku. Kao što vi ili stručnjaci odgovarate.
Spasibki ;-)
Sve zdrave djece!
Ps. Dječaci su također zabrinuti! Samo djevojke ovdje više ;-)

Zanimljive Činjenice O Trudnoći