Mišljenje dr. Komarovskog o novorođenim mješavinama, pravilima o hranjenju bebe i prebacivanju na novu prehranu.

Zasnivanje

Rođenje djeteta najsretniji je trenutak u životu svakog roditelja. Stoga, uvijek želite dati bebu najbolje.

Dojenje je idealan način za hranjenje bebe, ali ako iz nekog razloga majka ne može dojiti, boce s mješavinom će doći do spašavanja.

A kako odabrati pravu mješavinu pomoći će dr. Komarovsky: njegove preporuke i opis mješavina u ovom članku.

Jesu li korisni?

Komarovsky Evgenij Olegovich primjećuje da nema ništa bolje od majčine majčino mlijeko. Ali ako dijete nije hranjeno ili dojenje nije moguće iz određenih razloga, dijete mora početi hraniti smjesom ili biti potpuno prebačena u umjetnu prehranu.

Ne biste trebali slušati bake i dati bebu kravlje mlijeko. U njemu postoji velika količina kalcija i fosfora, koje dijete ne može prikazati u takvoj količini. To može dovesti do alergija i drugih bolesti.

Proizvođači mješavine pokušavaju ga približiti majčinom mlijeku. Ovisno o uspješno riješenom problemu, smjese su podijeljene u visoko prilagođene, manje prilagođene i nisko prilagođene. Ali to uopće ne znači da je jedna od tih smjesa gora od druge. Baš kao i majčino mlijeko, ona se mijenja dok dijete raste.

Sastav prilagođenih smjesa uključuje lagane globuline i albumin, ugljikohidrate, vitamine i masti, laktulozu, lizozim i druge korisne tvari. Mliječne mješavine se nadopunjuju bifidobakterijama za poboljšanje probave.

Kako odabrati dijete?

U našem vremenu raspon smjesa je prilično velik. Mladi roditelji iz neznanja mogu biti malo zbunjeni u trgovini. Kako bi odabrali pravu smjesu, dr. Komarovsky savjetuje da se pridržavaju osnovnih pravila.

 • Za novorođenčad do šest mjeseci, postoje prilagođene smjese, na pakiranju čiji je broj 1 ili oznaka 0-6.
 • Za djecu od 6 mjeseci do godinu dana stavljaju broj 2 na pakiranje mješavine. Nakon godinu dana pišu 3 na pakiranju.
 • Za bolju apsorpciju masnih smjesa sadrže taurin, koji je prisutan u majčinom mlijeku. No, kod kravljeg i kozjeg mlijeka nije.
 • Sastav prilagođenih smjesa povećava količinu vitamina i elemenata u tragovima. Količina proteina u pripravku je smanjena. Da bi se olakšala probava, koriste se proteini sirutke.
 • Sastav mješavina s brojem 2 zadovoljava potrebe djeteta, počevši od šest mjeseci.
 • Postoje posebne mješavine za posebne situacije. Mogu ih propisati samo liječnik, a namijenjeni su za prerane bebe ili alergijske djece.

Koji proizvod je bolje hraniti dijete?

Ako majčino mlijeko nije dovoljno za bebu, ne jede dovoljno, ne dobiva na težini i stalno je nestašan, liječnici preporučuju da počnu hraniti dijete mješavinom. Bolje je to učiniti žlicom ili s bocom s bradavicom u obliku dojke. To će pomoći budućem djetetu da ne baci grudi.

Liječnik Komarovsky preporučuje raspored slobodnog hranjenja. Neophodno je primijeniti bebu na dojku što je češće moguće, a ako je nakon hranjenja beba nestašna, traži grudi i smacking, onda mora biti hranjena smjesom.

Mješavinu treba podučavati postupno, a dijelovi bi trebali biti minimalni, što bi trebalo povećati svaki dan. To će vam pomoći da shvatite je li smjesa pogodna za bebu. Za dopunu, kao i za umjetno hranjenje prikladne su vrlo prilagođene smjese s brojem 1.

Najpopularnija formula za hranjenje bebe:

Kako prenijeti bebu u drugu?

Prijelazno dijete iz jedne mješavine u drugu je potrebno u ekstremnim slučajevima. Na primjer, ako se dječja stolica promijenila ili se pojavi osip.

Prema Komarovsky, možete se postupno prebaciti na bilo koju drugu mješavinu. Ne možete miješati različite mješavine, čak i ako su iste tvrtke, jer je njihov sastav različit. Nova mješavina je bolje dati ujutro, a stari - u drugoj. Novu i staru hranu prilikom mijenjanja treba dati iz različitih bočica, ne možete ih miješati.

Dijete se pljune nakon hranjenja

Osam od deset novorođenčadi poslije hranjenja, razlika u učestalosti i količini. U prvim mjesecima života takav se fenomen smatra normalnim. Za većinu, to ide na 4-5 mjeseci, a za nekoliko, probavu se normalizira samo do godine. Ako beba dobiva na težini normalno, pedijatar i neurolog ne vide nikakve abnormalnosti, onda ne biste trebali brinuti o tome.

Važno je zapamtiti da povraćanje ne povraćanje, zbog čega se odmah trebate posavjetovati s liječnikom.

Pogađanje može doći zbog pojave bebe, u ovom slučaju Dr. Komarovsky preporučuje povećanje vremena između hranjenja, a ne smanjenje doze mješavine, kao što neki roditelji rade.

Oleg E. savjetuje kupiti dijete ne samo prilagođenu smjesu, već i proizvod s oznakom "anti-refluks". Sadrži posebne zgušnjivače, kao što je rižin škrob. Budite sigurni da to raspravljate sa svojim pedijatrom.

Ako dijete slabo poveća težinu, znatno zaostaje u razvoju, potom rehukulaciju treba korekciju, koju će stručnjak razmišljati nakon pregleda.

Savjeti za roditelje

Kako bi hranjenje djeteta mješavinom samo donijelo koristi, ne uzrokuje alergije i druge negativne posljedice, vrijedno je preuzeti punu odgovornost.

 1. Izaberite točno smjesu koja je pogodna za dijete u skladu s dobi. Nemojte hraniti različite mješavine, ili se dramatično pomaknuti iz jednog proizvoda u drugi.
 2. Kada se umjetno hranjenje bolje pridržava određenog načina, neće nadjačati dijete i izbjeći česte regurgitacije i druge probleme s probavom.
 3. Potrebno je samo hraniti bebu ako je, nakon dojenja, jasno da beba nema dovoljno. Važno je zapamtiti da za dopunu nije potrebno puni dio smjese, prema uputama na pakiranju.
 4. Voda za kuhanje trebala bi se kuhati, iz slavine ili bocama.
 5. Dr. Komarovsky tvrdi da prekomjerna sterilizacija može dovesti do alergija, pa je dovoljno dobro pranje.
 6. Čuvati otvoreni proizvod ne može biti dulji od dva tjedna. Nakon toga, kako bi izbjegli zdravstvene probleme, bolje je izbaciti smjesu.

Ako slijedite sva ova jednostavna pravila, dijete će odrasti zdravo i sretno.

Naravno, za dojenje majčino mlijeko je najbolje. Ako prirodno hranjenje iz nekog razloga nije moguće, morate odabrati najbolju mješavinu za bebu. A najbolji je onaj koji je prikladan za vaše dijete. Važno je konzultirati se sa svojim pedijatarom koji će vam pomoći u rješavanju ovog problema.

Povezani videozapisi

Nudimo gledanje videozapisa na temu:

Koliko često mogu promijeniti formulu za hranjenje djeteta?

Dojenje je vrlo potrebno za dobrobit i razvoj bebe, ali to nije uvijek moguće osigurati. Stoga se u takvoj situaciji prenosi na umjetnu prehranu. Ali, koliko često možete mijenjati smjesu za dojenčad, ako se iz nekog razloga ne uklapa i ako ne stvara probleme s probavnim traktom? Ova pitanja bit će raspravljena u nastavku.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako je prehrambeni proizvod za umjetne novorođenče prikladan, onda se ponašaju mirno, nemojte plakati bez ikakvog razloga. Njihovi se probavni sustavi navikli na ovaj proizvod i potpuno ga probavljaju i apsorbiraju. Ali takva idealna slika nije uvijek slučaj.

Razlozi za potrebom promjene smjese:

 • produljeno kršenje stolice u mrvicama;
 • razvoj anemije nedostatka željeza;
 • nedostatak laktoze i pojava alergija na kožu;
 • regurgitacija u velikim količinama;
 • česte abdominalne distenzije;
 • doba u kojoj je potrebna druga mješavina zbog povećanih potreba djetetovog tijela.

Ako, međutim, roditelji mijenjaju hranu djeteta, oni to rade tek nakon konzultacija s njihovim lokalnim pedijatrom ili stručnjakom kojem vjeruju. Liječnik će savjetovati najbolji izbor.

Danas postoje mnoge vrste umjetnih mrvica hrane. Na primjer, ako dijete ima problema s regurgitiranjem, tada je prebačen u smjesu protiv refluksa. Sadrži gumu, zgušnjavajući hranu u želucu. Ako beba ne podnosi laktozu, umjesto proteina krava potrebna je mješavina bez laktoze koja sadrži protein soje ili hidrolizu. Tu je i dječja hrana za dijete s anemijom koja uključuje više željeza nego inače. Često, bebe razvijaju crijevnu disbiozu - proizvod u ovom slučaju obogaćen je probioticima.

Proizvođači su vrlo osjetljivi na razne probleme s dječjim zdravljem, prilagođavajući svoje proizvode svakom od njih.

Koliko često se to može učiniti?

Mnogi roditelji su spremni potražiti odgovarajuću hranu pokusom i pogreškom. Nažalost, to nije najbolja opcija - stalno mijenjati smjesu. Probavni sustav takve djece nema vremena da se navikne na novi proizvod, ali se opet mijenja. Kao rezultat toga, postoji neispravnost u imunološkom sustavu djeteta i pojava različitih bolesti. Potrebno je prebaciti se na drugu vrstu mješavine kada to bude potrebno i tek nakon posjeta pedijatru, jer će njegovo iskustvo pomoći roditeljima da smanje broj promjena.

Nakon što je napravljen dobar izbor, ne možete mijenjati prehrambeni proizvod. Ako je dijete zdravo i normalno dobiva težinu i visinu, onda morate prestati, jer svaka nova vrsta mješavine je stres za svoj probavni sustav. U tom slučaju, dopustite djetetu kako se naviknuti na odgovarajuću prehranu.

Ako promijenite smjesu zbog zaustavljanja dobitka na težini, onda to ne trebate učiniti, jer roditelji bilo kojeg djeteta, čak i bebe koje jedu majčino mlijeko, mogu se suočiti s takvom situacijom. Razlog tom fenomenu je da se rast beba provodi u koracima.

U nedostatku dobitka na težini i rastu dulje od 14 dana, trebate se obratiti svom pedijatru.

Također, ne možete se žuriti zamjenom hrane i promjenom boje ili teksture dječje stolice. Ovdje, također, roditelji ne mogu samostalno donositi odluke, jer najvažnija stvar nije štetiti njihovim mrvicama. A ako beba ima dovoljno aktivnosti tijekom dana i dobro je raspoložena, onda se ne možete brinuti zbog nedosljednosti prehrane.

Kako unijeti novu smjesu?

Iako su umjetne mješavine prilagođene potrebama djeteta, one se gotovo ne mogu približiti sastavu majčinog mlijeka. Međutim, ako postoji potreba za hranjenjem s ovom vrstom hrane, trebate naučiti svoju bebu. Taj proces nije lagan i zahtijeva postupnost.

Također nije lako uvesti novu mješavinu za zamjenu stare hrane, ali ponekad je neophodno, jer tijelo svako dijete je drukčije i reagira na svoj način. Stoga je vjerojatno da proizvod odabran od strane roditelja ne može biti prikladan.

Promjena nutritivnog proizvoda treba biti točna:

 1. Vrlo je važno postupno, kako bi se izbjegle negativne reakcije malog, samo prilagodbe životu organizma.
 2. Počnite hraniti mrvice novom hranom i završiti s prethodnom smjesom.
 3. Prvo, dajte bebi samo 30 ml proizvoda s novim sastavom. Ostatak volumena treba sadržavati uobičajenu dječju hranu.
 4. Jednom svaka 2 dana dodano je 30 ml nove mješavine, a staro se smanjuje, a ako dijete dobro osjeća nakon nekoliko dodataka, tada se proporcije mijenjaju svaki dan.

Dakle, s vremenom roditelji prenose dijete na novi prehrambeni proizvod. Ako promijenite mješavinu prema dobi djeteta (na primjer, od 1 do 2), možete slijediti fazu manje strogo nego za proizvod s potpuno drugačijim sastavom.

Moguće nuspojave pri mijenjanju energije

Nije čudo da pedijatri ponavljaju važnost postupnog uvođenja nove mješavine. Shema prijelaza na drugi proizvod provodi se 2 tjedna zbog dobrog razloga. No, čak i u ovom slučaju, mogu postojati neželjene nuspojave, kao što je zatvor ili proljev, prisutnost osipa na koži djeteta, prisutnost kolike i prošireni abdomen. Ako ovaj simptom ne nestane nakon pola tjedna, ili u slučaju njegova pojačavanja, trebate potražiti pomoć od pedijatra. On će vam reći je li novi proizvod prikladan za bebu i da li se roditelji kreću ispravno. Postoje slučajevi da odrasli morali početi iznova i na novi način odabrati hranu za svoje dijete.

Teškoće u tranziciji

Prilikom prelaska iz stare hrane na novu, majka treba imati strpljenje i imati na umu da dijete ne bi bilo lako naviknuti na promjenu skladbe. Ako u početku dijete jede bez apetita, tada nema potrebe žuriti i mijenjati smjesu opet.

Također, razlog za konzumiranje manje hrane može biti zasićenost volumenom koju prima.

Učestalost mokrenja, prisutnost ili odsutnost regurgitacije, dobivanje težine i njegovo ponašanje mogu poslužiti kao pokazatelj dobrobiti djeteta. Kontroliranjem svih osnovnih parametara razvoja i ponašanja, moguće je procijeniti stanje zdravlja djeteta.

Kako saznati da nova mješavina ne odgovara

Provjerite je li prehrambeni proizvod, odabran na nov način, ne odgovara djetetu, prema sljedećim značajkama:

 • osip kože;
 • trajno kršenje stolice;
 • prečesto hranjenje;
 • nedostatak dugoročnog rasta i debljanje;
 • nemirni san, raspoloženje, znakovi nadutosti.

Glatkoća tranzicijskog procesa iz jedne prilagodene mješavine u drugu u većini slučajeva osigurava uspjeh. Svaka prehrambena promjena mora biti odobrena od strane prisutnog pedijatara. Provedba svih preporuka smanjuje stres za probavni trakt i imunološki sustav.

Kako se dio može promijeniti?

Stranice projekta Mail.Ru Children ne dopuštaju komentare koji krše zakone Ruske Federacije, kao i propagandne i anti-znanstvene izjave, oglašavanje, vrijeđanje autora publikacija, ostalih panelista i moderatora. Također se brišu sve poruke s hipervezama.

Korisnički računi koji sustavno krše pravila bit će blokirani, a sve ostale poruke bit će izbrisane.

Možete kontaktirati urednike projekta putem obrasca za povratne informacije.

Kako promijeniti mješavinu bebe-umjetnosti?

Dojenje je važno za zdravlje i razvoj djece, jer zajedno s proizvodom dojenja, majčinska protutijela, korisne bakterije i enzimi koji pomažu u probavnom sustavu ulaze u tijelo djeteta. Osim toga, mijenjajući svoju prehranu, majka skrb može prilagoditi rad crijeva bebe, "popraviti" ili obrnuto, "popustiti".

Sve to umjetno je lišeno beba, primajući mješavinu. Ako imate trajne probleme s probavom ili zdravljem mrvica, pedijatar može preporučiti promjenu proizvoda, pa čak i savjetovati određenog proizvođača.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Ako se umjetna dječja djevojka osjeća dobro, hranjenjem mješavine koju su ga počeli hraniti u bolnici, nema potrebe za promjenom bez razloga. Beba je crijevo naviknuto na određeni proizvod koji je već naučio probaviti i apsorbirati, a mijenjanje prehrane može oštetiti njegovu funkcionalnost, što će dovesti do crijevnih poremećaja.

Ako se odlučite prebaciti na drugu mješavinu zbog svojih jeftinih troškova u odnosu na ono što sada dajete novorođenčadi, uvijek biste trebali pitati mišljenje pedijatara o tom pitanju. Dječji specijalist dugogodišnji rad s dojenčadi vjerojatno je stekao dovoljno praktičnog znanja o reakcijama bebe na proizvode različitih proizvođača. Liječnik će vam pomoći da pronađete savršenu mogućnost, koja će odgovarati tijelu mrvica, a možete si priuštiti.

Često pedijatar može preporučiti da promijenite smjesu na drugu:

 • s produljenim povredama dječje stolice;
 • s razvojem anemije;
 • s pojavama alergijskih reakcija na upotrijebljeni proizvod;
 • s obilnom regurgitiranjem djeteta;
 • s redovitim oticanje trbuha.

Proizvođači su spremni zadovoljiti potrebe svake bebe umjetno. Dakle, ako dijete pati od obilne regurgitacije, taj se problem može riješiti premještanjem na poseban anti-refluks proizvod koji sadrži guma, što učinkovito zgušnjava sadržaj želuca. Za djecu s netolerancijom na laktozu, prašci se stvaraju bez svoje prisutnosti u sastavu, a ako ste alergični na životinjske bjelančevine, možete kupiti hranu za svoje dijete soje ili hidroliziranog proteina, što neće uzrokovati sličnu reakciju.

Ako se anemija nalazi kod djeteta, pedijatar će odlučiti da ga privremeno prenese u prah koji sadrži željezo. No, najčešći problem, zbog kojeg liječnici preporučuju promjenu hrane, je disbakterija. Artificialists nemaju nigdje da dobiju lakto-i bifidobakterije, pa im ili dodatno daju posebne lijekove koji žive u mikroflori ili se prenose u smjesu s probiotikom.

U svakom slučaju, morate mijenjati smjesu djetetu strogo nakon što koordinirate svoju odluku s pedijatrom.

Kako mijenjati smjesu?

 1. Promjena smjese ne može biti dramatično, jer će dovesti do neispravnosti crijeva. Neprolazni prijelaz na novi proizvod može uzrokovati teške proljev, čije posljedice mogu biti disbioza i dehidracija.
 2. Glatka pravila prijelaza ne odnose se samo na proizvode različitih marki. Čak i ako mijenjate mješavinu iste vrste, ali namijenjene različitim dobima, trebali biste to činiti postupno, tijekom 1-2 tjedna.
 3. Ako promijenite hranu "prema dobi", prašak se može miješati u jednoj bocu, ako su marke proizvoda drugačije, trebali biste ih razrijediti u zasebnim spremnicima i dati mrvice u jednom hranjenju zauzvrat, prvi novi, a zatim bivši.
 4. Kada se prebacite na drugu mješavinu "po dobi", trebate postupno povećavati volumen novog proizvoda, svake 2-3 dana zamijenite žlicu starih namirnica novim.

Dakle, ako jedete 180 ml. prijelaz na novi proizvod izgledat će ovako:

 • 1-2 dana - 1 žlica novog praha + 5 žlica prve;
 • 3-4 dana - 2 žlice novog praha + 4 žlice prvog;
 • 4-6 dana - 3 žlice novog praha + 3 žlice prvog;
 • 7-8 dana - 4 žlice novog praha + 2 žlice prve;
 • 9-10 dana - 5 žlica novog praha + 1 žlica prve;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.

Promjena smjese različitih robnih marki događa se na isti način - jednom svaka dva dana trebate povećati volumen novog praha u jednoj od bočica za 30 ml, au spremniku s istim - respektivno:

 • 1-2 dana - 30 ml vode 1 l. novi prah / 150 ml. voda +5 l. prvo;
 • 3-4 dana - 60 ml vode +2 l. novi prah / 120 ml. voda +4 l. prvo;
 • 4-6 dana - 90 ml vode +3 l. novi prah / 90 ml. voda +3 l. prvo;
 • 7-8 dana - 120 ml vode + 4 l. novi prah / 60 ml. voda +2 l. prvo;
 • 9-10 dana - 160 ml vode +5 l. novi prah / 30 ml. voda +1 l. prvo;
 • 11-12 dan - puni prijelaz na novu mješavinu.
Dijete treba prvo dobiti bocu s novom mješavinom, a potom se hraniti iz spremnika s istim proizvodom.

Ako vidite da dijete normalno podnosi zamjenu hrane, možete malo ubrzati raspored, svaki dan dodavajući 30 ml svoje prehrane. Novi proizvod i smanjenje iste količine prve.

Koje poteškoće možete naići?

Shema uvođenja nove hrane "rastegnuta" tako dugo vremena da se crijeva djeteta mogu prilagoditi i početi probavljati i apsorbirati drugačiji proizvod nego što je navikao. Ali čak i uz takvu razumnu skrb, tijelo djeteta će i dalje negativno reagirati. U prvih 3-4 dana možete primijetiti kod djeteta:

 1. Zatvor.
 2. Proljev.
 3. Brzo otekline i kolike.
 4. Lagano osip na koži.

Ako nakon 3-4 dana ti simptomi ne odstupaju ili se povećavaju, a beba neprestano vrišti, obratite se svom pedijatru - možda odabrana mješavina ne odgovara mrvicama, a morat ćete pokušati još jedan, tako da ga uvedete u djetetovu prehranu prema prethodnoj shemi.

Umjetna hrana: što? gdje? kada?

Hranjivi režim s umjetnom hranom, dnevnom prehranom i metodama pripreme umjetnih smjesa za bebe.

Je li moguće koristiti slobodnu prehranu tijekom umjetnog hranjenja?

Slobodna prehrana u punom smislu riječi (hranjenje prema željama i zahtjevima djeteta) moguće je samo s dojenjem, a djelomično i mješovitom. Zašto? Budući da se žensko mlijeko, za razliku od umjetne mješavine, "može prilagoditi" promijenjenim okolnostima: dijete je pilo manje majčino mlijeko u prethodnom hranjenju (i to je "ne vidljivo"), što znači da će se nadoknaditi naknadnim hranjenjem - ili kakvoća (kalorija). Sve se događa na prirodan način koji ne zahtijeva nikakvu regulaciju.

S umjetnom hranom, takvi su izračuni nemogući. Stoga se za djecu prvih mjeseci života preporučuje 6-7 obroka dnevno - nakon 3 ili 3,5 sata s 6-satnim (ili 6,5-satnim) pauzom za noć. Preporuča se da bebe 4-5 mjeseci nakon uvođenja prve dopunske hranidbe prenesu na 5 obroka dnevno.

U velikom volumenu ne smije davati umjetnu smjesu, prijelaz do pune umjetne hranidbe trebao bi biti "zamjenjiv" - u roku od 5-7 dana. Prvoga dana, formula se može dati u maloj količini, ne više od polovice hranjenja. Postupno povećavajte dijelove tijekom tjedna. Ali ako imate majčino mlijeko, barem u minimalnim količinama, ponavljam: svakako prvo dojite bebu!

Preporuke liječnika, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, pomoći će vam da ispravite čak i umjetno hranjenje: ako dijete ne jede predloženi volumen mješavine za vrijeme hranjenja, to znači da treba češće hranjenje, ali u manjim količinama. U tom smislu (maksimalno razmatranje pojedinih osobina i potreba djeteta određeno uz pomoć stručnjaka) može se govoriti o djelomičnom "slobodnom hranjenju".

Koliko često mogu mijenjati umjetnu smjesu?

Nažalost, još uvijek postoji mišljenje da morate mijenjati smjesu dok ne pronađete najprikladnije za dijete. To nije istina: dječje tijelo ne može tako brzo i, još gore od toga, neprestano obnoviti. Čak i odrasle osobe ne mogu priuštiti takvo opterećenje - pokušajte radikalno promijeniti vašu prehranu svaki dan.

Obratite pozornost na to kako dijete uči novu hranu: nema stalnih regurgitacije, osip, problemi sa stolicom itd Ali ne žurite: možda dan ili dva crvene mrlje na obrazima predsjedavat će poboljšati trbuščić će boljeti manje - to znači., gastrointestinalni trakt prilagodio se novom tipu hrane.

Ako ste u nedoumici, obratite se svom liječniku. Ali nemoguće je proizvoljno i često mijenjati mješavine! Odabir najprikladnije mješavine ostavite ga u obliku glavne hrane tijekom prve godine života.

Kako izračunati količinu mješavine hrane?

Uz umjetno hranjenje, važno je točno odrediti potrebnu količinu prehrane djeteta. Koristite tzv. "Volumetrijsku metodu". U prva dva mjeseca života iznos glavne hrane primljenog dnevno treba biti 1/5 tjelesne težine djeteta. U dobi od 2 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine, 4-6 mjeseci - 1/7 tjelesne težine, nakon 6 mjeseci - 1 / 8-1 / 9 tjelesne težine. Ako beba teži 3,5 kg u razdoblju od 3,5 mjeseca 700 kg (tj. 5700 grama), onda treba jesti 950 ml prilagođene smjese dnevno: 5700: 6 = 950. Naravno, približna količina prehrane mora biti specificirana za svako dijete, ovisno o njegovom zdravlju, tjelesnom razvoju, apetitu itd. Sva pitanja vezana uz umjetno hranjenje, potrebno je odlučiti "ne oka", već u dogovoru s pedijatrom.

Da biste saznali koliko hrane treba u jednom hranjenju, podijelite dnevni volumen hrane brojem hranjenja: 950: 6 = 158, otprilike 160 g. Sokovi, voda, voće i povrće nisu uključeni u izračun volumena umjetne smjese. Ali kad beba počne primati kvasu od povrća, žumanjak i sir - hranu komplementarne hrane, razmotrite ovo prilikom određivanja potrebnog volumena smjese.

Kako pripremiti mješavinu umjetne prehrane?

Da biste započeli, upoznajte se s metodom pripreme smjese navedene na pakiranju. Mora se pažljivo promatrati, jer pogrešna doza odmah utječe na zdravlje djeteta. Uz previše praha, smjesa se dobiva s visokim sadržajem svih hranjivih tvari, a to može dovesti do vanjskih negativnih reakcija (česte regurgitacije, povraćanja, nestabilne stolice itd.) I, mnogo opasnije, prekomjerno opterećenje vitalnih organa i dječji sustavi - bubrezi, jetra, gušterača, crijeva itd.

Ako se prašak uzme premalo, tada će smjesa postati niska kalorija, a to je također loše: dijete, ostalo gladno, će biti hirovito, spavati gore, manje dobitak težine.

Koje vode treba koristiti za izradu smjesa?

Čak i ako je obična kapaljka prolazila kroz filtar za kućanstvo, potrebno je kuhati! Možete kupiti posebnu flaširanu vodu za izradu dječje hrane. Danas ga proizvode mnoge tvrtke koje proizvode dječju hranu, kako stranu tako i domaću.

Uoči ljetne sezone želim obratiti pozornost na ovo:

 1. Ako se voda uzima iz kaše ili sela, to ni na koji način ne jamči njegovu kvalitetu.
 2. Ako niste sigurni u kakvoću vode, koristite tekuće zamjene mlijeka za majčino mlijeko, a ne one koji se prodaju u mliječnim kuhinjama. U gotovim tekućim mješavinama zajamčena je visoka industrijska sterilnost i mikrobiološki standardi. U isto vrijeme strogo slijedite pravila skladištenja i transporta "Agushkas" i dječje kefirchik u paketu!

Što bi trebalo biti temperatura smjese?

Idealna temperatura za umjetno mlijeko je 36-37 ° C. Da biste dobili takvu temperaturu, trebate vruću kuhanu vodu (50-60 ° C, usne procijenjene kao "vruće") uliti u bočicu i mjeriti žlice iz pakiranja za mjerenje prave količine praha. Izlijevanje praha u vodu, brzo promiješati do potpunog otapanja.

Nakon što dobro protresite bocu, stavite nekoliko kapi dobivene (oporavljene) smjese na ručni zglob (ili pritisnite bocu protiv hrama). Sadržaj bi trebao biti blizu tjelesne temperature, to jest gotovo se ne osjeća.

Što učiniti s preostalom smjesom u boci?

Ako beba nije pila cijeli pripremljeni dio mješavine mlijeka, u svakom slučaju, ne ostavljajte ostatke do sljedećeg hranjenja! Sve predmete potrebne za umjetno hranjenje i jela za bebe trebaju se prati odmah nakon hranjenja, koristeći vruću vodu i soda za pečenje (1 čajna žličica po litri vode).

Učestalost mijenjanja mješavine za bebu

Svaka mlada majka snima o tome kako hraniti svoje novorođeno dijete sama. To nije samo korisno za zdravlje majke i bebe, već omogućuje uspostavljanje bliske psihološke kontakte. Ali ponekad postoje situacije kada dojenje nije moguće, a dijete mora biti preneseno u umjetnu prehranu. Umjetno hranjenje podrazumijeva uravnoteženi pristup odabiru smjese i uvođenje posebne prehrane. Prije ulaska u PI u prehrani djeteta treba se posavjetovati sa svojim pedijatrom.

Glavni razlozi zbog kojih u prehrani djeteta morate ući u smjesu

Čak i najkvalitetnija dječja formula ne može ispuniti sve one mikro- i makronutrijente koje bebe dobivaju iz majčinog majčinog mlijeka. Ulazak ili zamjena IP-a treba uvijek biti razjašnjen i imati specifičan obrazloženje. Pedijatrijski liječnici određuju nekoliko situacija u kojima je potrebno uvesti umjetne mješavine:

 • Obnova žene u radu nakon izrazito teškog porođaja;
 • Imenovanje vitalnih lijekova za majčinstvo;
 • Infekcija infektivnim bolestima;
 • Nedovoljna količina majčinog mlijeka ili njegov nedostatak. Dostatnost prehrane određuje se vaganjem mrvica odmah nakon hranjenja;
 • Nemogućnost dojenja zbog dugog izostanka majki.

Za dojenje se vrijedi boriti do kraja. Čak i mala količina majčinog mlijeka donosi veliku vrijednost djetetu.

U početku bi laktacija trebala pokušati uspostaviti uz pomoć posebnih pripravaka. Ako se očekivani rezultat ne dobije, unesite PI.

Glavni pro i kontra umjetne hranidbe

Prije pomicanja na smjesu vrijedi sve pozitivne i negativne točke takvog hranjenja.

Glavne prednosti pri odabiru IP-a:

 1. Dijete može biti hranjeno od drugih rođaka. Mama u ovom trenutku može otići u posao ili čak raditi. Dijete neće patiti od gladi.

Negativne točke umjetne hranidbe:

 1. Djeca na PI, češće pate od akutnih infekcija dišnih organa i alergija. To je zbog nedostatka određenih tvari koje jačaju imunološki sustav djeteta. Takve tvari su samo u majčinom mlijeku.
 2. Hranjenje bocom zahtijeva održavanje njihove stalne čistoće i sterilnosti.
 3. Crusnice često pate od kolike, jer korištenje bradavice pridonosi ulazu zraka u jednjak;
 4. U slučaju putovanja, morate uzeti sve sa sobom.
 5. Tijekom odabira odgovarajućeg IP-a, često je potrebno kupiti nekoliko vrsta, što se, stoga, ne koristi.
 6. Kvaliteta hrane nije jeftina, što će zahtijevati dodatne financijske troškove od roditelja.

Kako ispravno unijeti drugu mješavinu

Ponekad postoje situacije kada SP mora biti zamijenjen. Umjetna prehrana mora u potpunosti zadovoljiti trenutne potrebe djeteta. No, potrebno je uvesti bilo koju vrstu prehrane (prilagođene ili kurativne) iz vrlo male količine. Zatim se volumen postupno povećava, smanjujući prethodnu smjesu.

Druga smjesa se primjenjuje u sljedećim situacijama:

 1. Osobna netrpeljivost prema prehrani. Može doći do alergijskih reakcija, poremećaji gastrointestinalnog trakta će se stalno ponavljati ili se može pojaviti konstipacija;
 2. Indikatori dobi. Svaki PI ima svoje podvrste, razvijen za određeno doba. U dobi od šest mjeseci, dolazi vrijeme kada je potrebno prijeći na sljedeći korak. Ako je dijete dobro asimiliralo prethodnu prehranu, onda je proizvođač bolje da se ne mijenja.
 3. Iz medicinskih razloga postalo je nužno unijeti terapeutski PI. Oni se uvode isključivo putem pedijatara.
 4. Povratak iz medicinskih smjesa u uobičajeno nakon uklanjanja zdravstvenih problema.

Prijelaz na drugi PI novorođenčadi treba provesti u skladu s određenim pravilima.

U početku, za uvođenje nove mješavine, morate ga miješati s uobičajenom prehranom.

Nova umjetna smjesa postupno se uvodi u skladu s pravilima.

Prvi unos iznosi približno dvije trećine stare mješavine i trećinu nove hrane. Pripremite ih u različitim bocama. Nakon tri do četiri dana udio se izjednačava, a smjese se daju u jednakim količinama. U sljedeća dva dana stare PI dati jedan dio, a novi - tri dijela. Nakon tjedan dana, možete dati bebu punu obroku nove mješavine. Sedam dana količina nove hrane povećava se od 10 ml dnevno do 600 ml.

Ljudsko se tijelo prilagođava novoj prehrani nekoliko dana. U vezi s uvođenjem nove vrste hranjenja nakon nekoliko dana, može doći do reakcije gastrointestinalnog trakta (kolike, zatvor, ili obratno, labav stolice). Četvrtog - peti dan situacija se vraća na normalu. Ako su poremećaji probavnog sustava bili popraćeni osipom ili ljuštenjima obraza, onda bi trebalo nužno pokazati dijete pedijatru. Možda se nova hrana jednostavno ne uklapa u mrvice.

U doba kada dođe do prijelaza na novu razinu prehrane, dijete već počinje sjesti, stići na sva četiri, pokušavajući puzati. U ovo doba počinje aktivno davanje zuba. Izbornik počinje uključivati ​​nove proizvode. Sve to uvelike utječe i na psihološki razvoj i na fiziološke značajke.

Sve bi se trebalo odvijati na pozadini ugodnih emocija i ne bi, primjerice, trebalo povećati probleme s radom crijeva zbog zamjene PI. Osim toga, upalni procesi u usnoj šupljini također mogu uzrokovati poremećaje gastrointestinalnog trakta. I kao rezultat toga, jednostavno ne možete napraviti prave zaključke o uzrocima zdravstvenih problema. Također, nije potrebno cijepiti ili uvesti novu hranu u dijetu tijekom promjena prehrambenog razdoblja. Možete malo pomaknuti vrijeme određenih događaja.

Unesite posebne medicinske smjese

Ako dijete ne reagira dobro na standardnu ​​prilagođenu umjetnu prehranu, pedijatar u takvim slučajevima može propisati medicinsku medicinu. Samo liječnik može utvrditi potrebu za takvim prijelazom i trajanje posebnog unosa hrane. Jedno dijete je dovoljno i jedan mjesec rijetko, a drugi mora ući u terapijsku smjesu na duže razdoblje. Unos takvih smjesa mora biti strogi indikator.

 1. Nedostatak enzima koji pomaže probavljanju laktoze podrazumijeva prehranu bez laktoze.
 2. Intolerancija na životinjske mliječne bjelančevine uključuje uvođenje niske laktoze ili sojinog mlijeka.
 3. Teške alergijske reakcije i značajna kršenja procesa prehrane pridonose uvođenju poluelemalne mješavine u prehranu.
 4. Ako se beba često spits ili break, onda mu pripisuje anti-refluks smjesu.

Alergijska reakcija na dječju hranu

Vrlo često, alergijska reakcija na dječju hranu može se očitovati kršenjem gastrointestinalnog trakta. U takvim slučajevima može uzrokovati zatvor, proljev, obilnu regurgitaciju, bolnu koliku bol, ili osip na koži. U ekstremnim teškim slučajevima, alergije mogu izazvati otežano disanje. U takvim situacijama potrebno je hitno nazvati hitnu pomoć.

To se događa, uklanjanje alergijske reakcije pomaže u promjeni udjela u pripremi PI. Da biste to učinili, smanjite količinu suhe komponente. Ili trebate pokupiti drugu mješavinu. Da bi se izbjegla disbakterija, pedijatar može propisati smjesu koja se temelji na fermentiranim mliječnim proizvodima ili s probiotikom.

Ako je osip na tijelu djeteta prilično intenzivan, možete ga pokušati promijeniti u dijetu načinjenu na osnovu kozjeg mlijeka. Takvo mlijeko u nutricionističkim obilježjima nije niže od krave, ali uzrokuje alergijske reakcije znatno rjeđe. Ako ove radnje ne daju pozitivne rezultate, ostaju samo sljedeće opcije - to je sojina mješavina od proteinskih biljaka ili hipoalergenskih. Potonji se uzima samo imenovanjem liječnika.

Promjena IP-a trebala bi se provesti općim pravilima. Adaptacija tijela odvija se u roku od pet do sedam dana i ne vrijedi nagle promjene, osobito kod alergija na hranu.

Ako ništa ne pomaže, a alergije ne prolaze, beba se prenosi u posebnu smjesu koja uopće ne sadrži bjelančevine. Umjesto proteina, uključene su aminokiseline.

S godinama, ti problemi mogu nestati bez traga. To je zbog formiranja probavnog sustava. Najvažnija stvar za roditelje je pokušati ne pogoršati problem, a ne pogoršavati stanje djeteta. Također nije potrebno riješiti takve probleme sami, obratite se pedijatru.

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.

Zašto je nemoguće mijenjati dječju hranu (mješavinu) za bebe do godinu dana tako često?

Problem prehrane je loš. Liječnik je rekao da je često nemoguće mijenjati mješavine mlijeka - dijete nije tvornica za preradu mliječnih proizvoda. Ali kako odabrati dječju hranu?

I zašto često mijenjate smjesu? Što vam se ne sviđa?

Promijenio sam smjesu na stariji zbog čestih regurgitacija, morao sam ga hraniti s mješavinom glutena. A onda, kad je ovaj problem otišao, prebacio se na jednu mješavinu (savjetovao je liječnik) i hranio je za godinu dana.

Vjerojatno je istina da se smjesa ne može često mijenjati - djetetovo se tijelo prilagođava jednom, a zatim se opet prilagođava drugoj.

Često je apsolutno nemoguće mijenjati smjesu, dijete neće moći stalno obnoviti, to je štetno.

Promjena mješavina bi trebao biti u slučaju ako je dijete alergično na mješavinu očito ili problema počeo sa stolicom ili učestalo povraćanje počela, ali nakon promjene smjese treba biti par dana čekati, jer alergija primjer neće nestati s druge smjese, potrebno je 1 dan Pričekajte nekoliko dana, nemojte žuriti da odmah promijenite sljedeću smjesu, idealno, dijete treba biti hranjeno majčino mlijeko.

Promjena dječja hrana se ne preporučuje, podrigivanje može pojaviti, alergija ili samo dijete ne sviđa! Obično tijelo dijete navikne na jedan proizvod beba mlijeko, ali bilo je slučajeva kad to nije bilo naše hrane u trgovini, morao pokupiti, a ne kao dijete Formula mlijeko se pije dodan je TEA (umjesto mlijeka)! s vremenom, naravno da je potrebno diverzificirati izbornik dijete prije kaše i sokovi se napravio sada u trgovini širok izbor! starije dijete, više raznolika hrana treba biti! i što je najvažnije za poštovanje Snaga način, takvo dijete, a obično je dobar apetit i želudac počinje lučiti želučani sok u načinu hranjenja!

Uvođenje novog dojenčadi u dojenčad

Majčino mlijeko je idealno za novorođenčad. Međutim, što učiniti ako iz bilo kojeg razloga majka ne može dojiti dijete. U ovom slučaju, mlijeko s posebnom formulom pomoći će. Umjetno hranjenje trebalo bi u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta za vitaminima i mineralima, slično onima koje dolaze od majčinog mlijeka. Stoga se takva hrana treba pomno pratiti.

Vrlo često postoje situacije kada morate mijenjati smjesu za hranjenje. To bi trebalo biti ispravno i mudro. Nastojimo se pitati kako uvesti novu mliječnu formulu.

U kojim slučajevima je potrebno promijeniti mješavinu mlijeka

Promjena dojenačke formule je potrebna u strogo definiranim slučajevima. Ako se beba dobro osjeća i probavni je sustav u dobrom stanju, ne preporuča se. Dakle, moguće je oštetiti dijete, uzrokovati prekomjernu anksioznost i nervozu. Činjenica je da je bebino tijelo naviklo na određenu mješavinu, zbog čega ga crijevo stabilno i dobro probavlja. Kada neopravdana promjena u prehrani uzrokuje gubitak apetita i probavne smetnje.

Međutim, u određenim slučajevima promjena prehrane može biti posljedica financijske strane izdavanja. Neke mame traže jeftiniju mliječnu formulu. Ali najbolje je povjeriti odabir nove mješavine iskusnom pedijatru koji zna obilježja tijela i prehrane svakog djeteta koje mu je povjereno. Srećom, moderno tržište je prepuna sličnih proizvoda domaćih i stranih proizvođača.

Promjena smjese se preporuča za:

 • značajan gubitak težine u dojenčadi, razvoj anemije;
 • abnormalne stolice, poremećaji crijeva koji se javljaju tijekom dugog razdoblja;
 • obilna regurgitacija nakon ili tijekom hranjenja;
 • česti tumori trbuha;
 • nedostatak laktoze;
 • odbijanje djeteta da jede;
 • potreba za uvođenjem posebne terapijske prehrane;
 • netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • alergije.

Također, promjena smjese je potrebna nakon što je dijete već odraslo i treba planirano prijelaz na drugu hranu. To se događa nakon što je dijete stari šest mjeseci.

Osnovna pravila

Da biste se prebacili na novu prehranu bez ikakvih neugodnih posljedica, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Prije svega, trebali biste se posavjetovati s pedijatrijskim pedijatrom. Činjenica je da je potrebno samo prebaciti na drugu mješavinu ako postoje neki medicinski indikatori.
 • Preporuča se glatko prebaciti na drugu hranu. Morate prvo dodati malu količinu nove mješavine stari, postupno povećavajući dozu. Ako beba s ovom prehranom osjeća dobro, možete se potpuno prebaciti na novi proizvod. Međutim, pri prijelazu na novu hranu iste robne marke ne možete se pridržavati ovih preporuka i ne provoditi prijelaz u koracima.
 • Zabranjeno je prenošenje djeteta na drugu dijetu, ako se osjeća loše, zubi se izrežu ili se planira cijepljenje. To može izazvati pogoršanje stanja i dobrobiti djeteta.
 • Treba napomenuti da je zabranjeno miješanje dvije različite formule mlijeka u jednu bocu, čak i ako pripadaju istom proizvođaču. Pored toga, zabranjen je oštar prijelaz na drugu dijetu, jer je to ispunjeno poremećajem nezrelog želuca. Prijam nove hrane može se provesti samo ako dijete ima jaku alergiju na staru mješavinu.
 • Kako pravilno razrijediti suhi proizvod s tekućinom je naznačeno u uputama. Nema potrebe postaviti vlastite razmjere. Ako dijete ne može jesti, trebali biste jednostavno povećati količinu smjese.

Prema riječima dr. Komarovskog, prijelaz na novu bebu hranu je uvijek pravi stres. Stoga, trebate ga učiniti što lakšim. Uvođenjem nove mješavine, potrebno je masaža beba, često ga pritisnuti za sebe, zagrijavajući ga toplinom vlastitog tijela.

Tranzijska shema

Promjenu prehrane djetetu treba provesti prema dobro razvijenoj shemi. Ako je ispravno zamijeniti smjesu, onda će ovaj događaj proći bez neugodnih posljedica i štetiti djetetu. Dijete će doživjeti minimalan stres i nelagodu.

Do danas postoje različite sheme, kako se preseliti u novu prehranu. Oni upućuju na sporo uvođenje druge mješavine u prehranu djeteta. U ovom slučaju, majka treba pratiti reakciju tijela djeteta na novi proizvod, jer mješavina možda nije pogodna za neke novorođenče. Činjenica je da takva tranzicija traje dosta dugo - do tri tjedna. Ako je dijete alergično na novu mješavinu i poremećaje stolca, potrebna je ubrzana prijelaz.

Programi zamjene brzog hrane nude šestodnevnu tranziciju. Međutim, ne isključuju mogućnost nuspojava u bebi. Dakle, odabir odgovarajuće sheme treba provesti u skladu s određenom situacijom.

Izričita metoda uvođenja nove mješavine pet puta dnevno i sedam obroka dnevno prikazana je u sljedećoj tablici:

Kako promijeniti mješavinu novorođenčadi

Kako promijeniti mješavinu: prijelazna pravila i shemu uvođenja nove mješavine

Izgledna jednostavnost umjetne hranidbe dovodi do različitih poteškoća, na primjer, proizvod možda nije prikladan za dijete. A onda se postavlja pitanje - kako promijeniti mješavinu?

Odabir kvalitetne i sigurne hrane za dojenčad odgovoran je zadatak. Ako se iz nekog razloga smjesa ne uklapa, izbor novog proizvoda postaje stresan za dijete. Stoga bi roditelji trebali uzeti u obzir sve nijanse kako bi smanjili posljedice.

Kada trebam mijenjati smjesu?

Jednostavno je nemoguće prenijeti novorođenče iz jedne mješavine u drugu - barem mora postojati dobar razlog za to. Ako se dijete osjeća dobro i jedeći se apetitom, nema razloga za prilagodbu prehrani.

Razlozi zašto morate izmijeniti poznatu smjesu novom su sljedeći čimbenici:

 • alergijski na "staru" kompoziciju;
 • potreba za uvođenjem terapeutske prehrane u vezi s novim zdravstvenim problemima bebe (na primjer, nedostatak laktoze);
 • prijelaz na prilagođene mliječne proizvode nakon terapijskih smjesa zbog uklanjanja bolesti kod djeteta;
 • dojenčad dolazi do doba uvođenja novog proizvoda zbog povećanih potreba djetetovog tijela;
 • kategorijsko odbijanje dojenčadi iz hrane, nedovoljna dobitak težine; više o stopi porasta tjelesne mase kod dojenčadi →

Činjenica da se dijete treba prebaciti na novu mješavinu bit će potaknuto sljedećim znakovima bolesti u tijelu:

 • Promjene ponašanja - pospanost, disinhibicija, razdražljivost.
 • Dijete ne održava vremenske intervale između obroka, uzimajući dovoljan volumen smjese.
 • Iscrpna regurgitacija nakon kraja hranjenja ili nekoliko puta tijekom dana.
 • Problemi probavnog trakta - kolika, nadutost, fekalna bojenja u zelenilu.
 • Pojava alergija.

Ako dijete ima ove simptome, trebalo bi ga pokazati pedijatru. Stručnjak će vam pomoći otkriti uzrok stanja. Ako je uzrokovana neodgovarajućom dječjom hranom, liječnik će vam dati preporuke i reći vam.

Koliko često to može biti učinjeno

Nažalost, mnogi roditelji su sigurni da se, sve dok se ne pronađe prikladan proizvod, dojenčad se može promijeniti gotovo neograničeno. Ovo je mišljenje pogrešno. Tijelo djeteta neće se moći često prilagoditi novim mješavinama koje mijenjaju roditelje, ima pritisak na probavni trakt i imunološki sustav, a kao rezultat toga - zdravstveni problemi.

Ako dijete dobro apsorbira novu hranu, ne regurgitirati i izgleda zdravo, znači da je proizvod prikladan za njega. Na vlastiti zahtjev, dijete ne može često mijenjati smjesu, a ako ste u nedoumici, možete se obratiti pedijatru i saznati kako gleda na ovu situaciju.

Pravila tranzicije i shema za uvođenje nove mješavine

Postoje preporuke koje objašnjavaju kako se prelaziti iz jedne mješavine u drugu kada je umjetno ili miješano hranjenje. Ako ih zanemarite, nema jamstva da će postupak uspješno završiti.

Razmotrite kako mijenjati smjesu za novorođenčad:

 1. Prije prelaska na drugu smjesu trebate se posavjetovati s pedijatrom.
 2. Moguće je promijeniti proizvode unutar jedne marke, na primjer, Nutrilon "1" do "dva" ili "Bez laktoze" bez pridržavanja faze uvođenja. To znači da "stari" proizvod odmah zamjenjuje drugi u cijelosti. S različitim markama to ne možete učiniti. Prilagodba tijela djeteta na novi sastav prehrane treba biti postupno.
 3. Mješavinu se može mijenjati djetetu, pod uvjetom da je zdravi - povišena temperatura ili rezanje zuba nije stanje kada se nova hrana treba uvesti u prehranu djeteta.
 4. Ne možete se prebaciti na drugu dječju hranu bez dobrog razloga.

Postoje razne sheme koje vam omogućuju prebacivanje na novu mješavinu bez posljedica. Koji od njih je bolje odabrati, pedijatar će potaknuti. Pročitajte više o tome kako odabrati i pripremiti smjesu →

Shema broj 1

U različitim bocama majka priprema dva skladba - poznata i nova.

Morate postupati prema sljedećem planu:

 1. U jutarnjim satima hranite se u djetetovu prehranu 10 ml neobične smjese. Međutim, ne može se miješati sa starim proizvodom.
 2. Ako beba dobro bude ostala iste u 24 sata, dobiva se 20 ml nove mješavine u prvom i petom hranjenju.
 3. Svakodnevno majka treba ubrizgati 20 ml neobičnog proizvoda u prvu i petu hranu dok se ne zamijene.
 4. Nakon toga postupno zamjenjuju ostale u smislu hranjenja u potpunosti (ne svake od 20 ml, već u cjelini): 1. dan - drugi, 2. treći, 3., 4., 4., 6., 5., sedmi.

U prosjeku, ova shema traje najmanje 2 tjedna. Ako je dijete alergično na dojenčad, ova opcija mu ne odgovara. U tom se slučaju preporučuje korištenje izrazite metode.

Shema broj 2

Na ovaj način možete ići na novu hranu u roku od 6 dana. Razmislite o tome što izgleda prijelazni plan u tablici.

Nemoguće je mijenjati smjesu za novorođenčad bez nadzora pedijatara - samo stručnjak u slučaju kvara će moći objasniti zašto dijete ima netoleranciju na određeni proizvod i kako nastaviti. Samo na taj način možete zaštititi bebu od neugodnih iznenađenja.

Što ne raditi

Kako se prebaciti na drugu formulu dojenčadi? Potrebno je prijeći u novu prehranu u fazama, u roku od nekoliko dana, ali ni u jednom slučaju naglo. Nemojte zanemarivati ​​promjene u stanju djeteta. Ako je dijete počelo iscrpno regurgitirati ili postati prekriven osipom, neophodno je prestati hraniti neobičnu hranu i posavjetovati se s pedijatrom.

Zabranjeno je istodobno uvesti dva ili više novih proizvoda. Nemoguće je mijenjati smjesu u trenucima kada dijete ima hladnoću ili ga treba cijepiti - u ovom trenutku njegova je dobrobit važnija jer je nova hrana dodatni stres za bebu.

Koje poteškoće mogu nastati

Pri prebacivanju u smjesu s HB ili zamjenom, uključujući i mješovito hranjenje, dijete može odbiti novu vrstu proizvoda.

Zašto se to događa i kako bi majka trebala djelovati ispravno u ovoj situaciji? Prije svega, ne zaboravite na preporuke za postupni prijelaz na novu prehranu. Činjenica je da kvaliteta okusa neobične mješavine ne može ugoditi bebu, a oštar prijelaz na njega rezultirat će takvom reakcijom.

Drugo, majka mora biti spremna za činjenicu da proces navikavanja traje određeno vrijeme. Čak i ako dijete nehotice jede prve dijelove nove hrane, ne bi trebalo žuriti i odvesti se u trgovinu za drugu robnu marku.

U slučaju kada dijete i dalje jede malo i bez apetita pri prebacivanju iz jedne mješavine u drugu, nema potrebe za panikom. Možda je volumen koji prima dovoljan za njega. Pozornost treba posvetiti broju mokrenja, dobitku težine i ponašanju novorođenčeta. Ako ne zadovoljavaju normu, trebate pronaći načine za rješavanje problema nedovoljnog apetita djeteta.

Kako razumjeti da je nova mješavina prikladna

Nisu sve majke znaju odrediti da se proizvod ne uklapa u bebu.

Činjenica da se dječji organizam prilagodio prehrani bit će potaknut sljedećim znakovima:

 • Zdrava koža. Ako na tijelo novorođenčadi nema iritacija i osipa, to ukazuje na dobru toleranciju ubrizgane mješavine.
 • Uobičajena stolica. Cjelovita intestinalna funkcija također svjedoči o kvaliteti odabrane prehrane.
 • Intervali između hranjenja. Ako dijete jede svaka 3 sata i češće ne traži bocu, onda hranjivi sastav smjese u potpunosti zadovoljava svoje zahtjeve.
 • Dobitak težine prema dobi.
 • Tihi san, zanimanje za okolni prostor i dobrobit djeteta sugeriraju da je bezbolno prebaciti se na prilagođenu smjesu nakon dojenja ili zamijeniti novim proizvodom prema svim pravilima.

Dakle, kako promijeniti mješavinu novorođenčadi? Proces bi trebao biti što glatkiji, samo u ovom slučaju, sve će ići glatko, a zdravlje mrvica neće patiti. Često mijenjanje mješavine za novorođenčad, kako zbog interesa tako i zbog raznolikosti, strogo je zabranjeno, jer se možete prebaciti s jedne hrane na drugo samo prema medicinskim pokazateljima, a ne zbog vlastitog hirovita - vaše dijete jedva treba dodatan stres.

Korisni videozapis o tome kako se preseliti u novu kombinaciju

Uvođenje novog dojenčadi u dojenčad

Majčino mlijeko je idealno za novorođenčad. Međutim, što učiniti ako iz bilo kojeg razloga majka ne može dojiti dijete. U ovom slučaju, mlijeko s posebnom formulom pomoći će. Umjetno hranjenje trebalo bi u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta za vitaminima i mineralima, slično onima koje dolaze od majčinog mlijeka. Stoga se takva hrana treba pomno pratiti.

Vrlo često postoje situacije kada morate mijenjati smjesu za hranjenje. To bi trebalo biti ispravno i mudro. Nastojimo se pitati kako uvesti novu mliječnu formulu.

U kojim slučajevima je potrebno promijeniti mješavinu mlijeka

Promjena dojenačke formule je potrebna u strogo definiranim slučajevima. Ako se beba dobro osjeća i probavni je sustav u dobrom stanju, ne preporuča se. Dakle, moguće je oštetiti dijete, uzrokovati prekomjernu anksioznost i nervozu. Činjenica je da je bebino tijelo naviklo na određenu mješavinu, zbog čega ga crijevo stabilno i dobro probavlja. Kada neopravdana promjena u prehrani uzrokuje gubitak apetita i probavne smetnje.

Međutim, u određenim slučajevima promjena prehrane može biti posljedica financijske strane izdavanja. Neke mame traže jeftiniju mliječnu formulu. Ali najbolje je povjeriti odabir nove mješavine iskusnom pedijatru koji zna obilježja tijela i prehrane svakog djeteta koje mu je povjereno. Srećom, moderno tržište je prepuna sličnih proizvoda domaćih i stranih proizvođača.

Promjena smjese se preporuča za:

 • značajan gubitak težine u dojenčadi, razvoj anemije;
 • abnormalne stolice, poremećaji crijeva koji se javljaju tijekom dugog razdoblja;
 • obilna regurgitacija nakon ili tijekom hranjenja;
 • česti tumori trbuha;
 • nedostatak laktoze;
 • odbijanje djeteta da jede;
 • potreba za uvođenjem posebne terapijske prehrane;
 • netolerancije na mliječne bjelančevine;
 • alergije.

Također, promjena smjese je potrebna nakon što je dijete već odraslo i treba planirano prijelaz na drugu hranu. To se događa nakon što je dijete stari šest mjeseci.

Osnovna pravila

Da biste se prebacili na novu prehranu bez ikakvih neugodnih posljedica, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Prije svega, trebali biste se posavjetovati s pedijatrijskim pedijatrom. Činjenica je da je potrebno samo prebaciti na drugu mješavinu ako postoje neki medicinski indikatori.
 • Preporuča se glatko prebaciti na drugu hranu. Morate prvo dodati malu količinu nove mješavine stari, postupno povećavajući dozu. Ako beba s ovom prehranom osjeća dobro, možete se potpuno prebaciti na novi proizvod. Međutim, pri prijelazu na novu hranu iste robne marke ne možete se pridržavati ovih preporuka i ne provoditi prijelaz u koracima.
 • Zabranjeno je prenošenje djeteta na drugu dijetu, ako se osjeća loše, zubi se izrežu ili se planira cijepljenje. To može izazvati pogoršanje stanja i dobrobiti djeteta.
 • Treba napomenuti da je zabranjeno miješanje dvije različite formule mlijeka u jednu bocu, čak i ako pripadaju istom proizvođaču. Pored toga, zabranjen je oštar prijelaz na drugu dijetu, jer je to ispunjeno poremećajem nezrelog želuca. Prijam nove hrane može se provesti samo ako dijete ima jaku alergiju na staru mješavinu.
 • Kako pravilno razrijediti suhi proizvod s tekućinom je naznačeno u uputama. Nema potrebe postaviti vlastite razmjere. Ako dijete ne može jesti, trebali biste jednostavno povećati količinu smjese.

Prema riječima dr. Komarovskog, prijelaz na novu bebu hranu je uvijek pravi stres. Stoga, trebate ga učiniti što lakšim. Uvođenjem nove mješavine, potrebno je masaža beba, često ga pritisnuti za sebe, zagrijavajući ga toplinom vlastitog tijela.

Tranzijska shema

Promjenu prehrane djetetu treba provesti prema dobro razvijenoj shemi. Ako je ispravno zamijeniti smjesu, onda će ovaj događaj proći bez neugodnih posljedica i štetiti djetetu. Dijete će doživjeti minimalan stres i nelagodu.

Do danas postoje različite sheme, kako se preseliti u novu prehranu. Oni upućuju na sporo uvođenje druge mješavine u prehranu djeteta. U ovom slučaju, majka treba pratiti reakciju tijela djeteta na novi proizvod, jer mješavina možda nije pogodna za neke novorođenče. Činjenica je da takva tranzicija traje dosta dugo - do tri tjedna. Ako je dijete alergično na novu mješavinu i poremećaje stolca, potrebna je ubrzana prijelaz.

Programi zamjene brzog hrane nude šestodnevnu tranziciju. Međutim, ne isključuju mogućnost nuspojava u bebi. Dakle, odabir odgovarajuće sheme treba provesti u skladu s određenom situacijom.

Izričita metoda uvođenja nove mješavine pet puta dnevno i sedam obroka dnevno prikazana je u sljedećoj tablici:

Moguće nuspojave pri mijenjanju energije

Često s oštrom promjenom prehrane kod novorođenčeta dolazi do sljedećih nuspojava:

 • gušavost;
 • abdominalna distenzija;
 • proljev, zatvor;
 • gubitak apetita;
 • dermatitis;
 • poremećaja spavanja.

Ako vrijeme ne plati za ove znakove pažnje, onda u budućnosti dijete može doživjeti ozbiljne probleme s gastrointestinalnim traktom.

Da biste dobili osloboditi od gore navedenih simptoma, pedijatar može preporučiti promjenu udjela kuhanja dječje hrane (količina suhe hrane uzgojene u vodi).

Drugi izlaz iz situacije bit će promjena napajanja na novu. U nekim slučajevima može također pomoći uvođenje posebnih fermentiranih mliječnih proizvoda u dijete. Međutim, potrebno ih je uvesti u prehranu tek nakon prethodnog savjetovanja s pedijatrom.

Ako ste alergični na suhi proizvod, možete ga razrijediti s kozjim mlijekom. Iako je slabiji u nutricionističkim svojstvima kravljeg mlijeka, to uzrokuje znatno trbuh i druge alergijske reakcije.

Dakle, prije nego što prijeđete na novu formulu dojenčadi, najprije se savjetujte s pedijatrom. Iskusni stručnjak će odabrati najprikladniju hranu u skladu s karakteristikama tijela djeteta.

Kako da biste dobili osloboditi od postpartum hemoroide?

 1. Prema statistikama, svaka "breza" iz drugog tromjesečja povećava rizik od razvoja neugodne bolesti.
 2. Hemoroidi pate od polovice trudnica, bolest se brzo razvija, a najčešće žene već liječe posljedice, ali ne i profilaksu.
 3. Prema statistikama, polovica pacijenata su ljudi u dobi od 21 do 30 godina. Drugi treći (26-30%) - u dobi od 31-40 godina.
 4. Liječnici preporučuju liječenje hemoroida na vrijeme, kao i provođenje prevencije, ne započinjanje bolesti i pozornosti vašem zdravlju.

Ali učinkovit lijek za hemoroide je! Slijedite vezu i saznajte kako se Anna oslobodila te bolesti...

Kako promijeniti mješavinu novorođenčeta

Danas ćete naći mnogo različitih mikseva za novorođenčad i stariju djecu. Prije svega, hrana je podijeljena u tekućinu i suhu. Drugi tip čini oko 90% svih proizvoda. Suhe mješavine su praktične i pohranjene dugo, lako se i brzo pripremaju razrjeđivanjem vodom. Suha hrana prikladna je za pohranu i uzeti sa sobom.

Tekuće mješavine su rijetke i su gotove namirnice koje treba samo zagrijati prije konzumacije. Međutim, takva hrana je neprikladna za pohranu i uzeti sa sobom. Osim toga, rok trajanja takvog proizvoda je vrlo kratak.

Pored toga, postoje sljedeće vrste smjesa:

 • Prilagođeni sadrže kravlje sirutke i pogodni su za većinu novorođenčadi. Brzo se i lako apsorbiraju u tijelu u dojenčadi, što je moguće bliže sastavu dojke;
 • Djelomično prilagođeni proizvod prikladan je za bebe starije od 4-5 mjeseci, jer sadrže saharozu pored laktoze i manje su slične strukturi majčinog mlijeka;
 • Kazeinske smjese su uključene u kravlje mlijeko, zbog čega je teško probaviti. Takva hrana pogodna je za razvijenije probavu, što je tipično za djecu stariju od šest mjeseci;
 • Medicinska prehrana uključuje anti-refluks, hypoallergenic i fermentirane mješavine mlijeka. Prva je propisana za alergiju na kravlji protein ili laktazu, drugi - za česte konstipacije i teške regurgitacije, a treći - za probavne smetnje, disbakterij, česte i teške kolike.

Kako bi se osigurao ugodan razvoj djeteta, važno je odabrati pravu mješavinu mlijeka. Odaberite hranu koja odgovara dobi mrvica. Paket označen kao "Pre" ili broj "0" namijenjen je za preuranjene bebe ili male težine. Proizvodi s oznakom "1" pogodni su za novorođenčad i bebe do šest mjeseci, "2" - za dijete od šest mjeseci do godinu dana, "3" - za djecu stariju od godinu dana. Detaljna pravila za izbor formule mogu se naći na http://vskormi.ru/bottle-feeding/detskie-smesi/.

Zašto moram mijenjati smjesu

Pediatricians savjetuju, čim pronađete odgovarajuću prehranu, nemojte ga mijenjati. Kod mijenjanja mješavine može doći do problema s probavljanjem mrvica i ozbiljnim posljedicama u obliku trovanja ili alergija na hranu. Stoga, moraju postojati dobri razlozi za mijenjanje smjese. Ne može se voditi samo po cijeni ili dostupnosti hrane! Planirana prijelaz provodi se samo kada dijete dosegne određenu dob. Inače, to su važniji razlozi.

Glavni razlog zbog kojeg je dijete prebačeno u drugu mješavinu je alergija na hranu. Ono se manifestira u obliku osipa i crvenila na koži, pelenskog osipa i natečenja, pilinga i svrbeža. Osim toga, dijete može osjetiti povraćanje i česte regurgitacije, konstipaciju i proljev, česte zelene stolice.

Manje česte, beba ima problema s dišnim organima, uključujući natezanje nosa i curenja, upale grla i kašalj, astmu. To su najtočnije i najopasnije manifestacije. Detaljnije, kakvi simptomi alergija na hranu postoje i kako liječiti ovu bolest, pogledajte ovdje.

Razlozi za prijelaz uključuju netoleranciju na mliječne bjelančevine ili mliječni šećer (nedostatak laktoze). U tom slučaju, morate odabrati terapeutsku prehranu koja ne sadrži mliječne proteine ​​ili laktozu. Ljekovite smjese može propisati samo pedijatar! Ne možete napraviti neovisnu tranziciju, pa samo povrijedite mrvice.

Nemojte žuriti da se prebacite na drugi proizvod ako primijetite nadutost ili povećanu količinu, zelenu izmet, proljev ili zatvor. Možda je ovo privremeni fenomen, proces prilagodbe se odvija i trebate malo pričekati da beba navikne na to. Osim toga, takve manifestacije mogu biti ne samo zbog mješavine mlijeka. Razlog ove reakcije je pogrešna rutina i aktivna vježba ili gimnastika odmah nakon hranjenja, alergije na prašinu, kozmetiku, odjeću i druge predmete, stres.

Nutricionizam majke, ako je dijete mješovito hranjeno i prima majčino mlijeko, ima veliki utjecaj na mrvicu djeteta. Ako imate zelenu izmet ili povredu stolice, povećanu količinu i druge probleme s probavom, prvo se pobrinite da otkrijete razlog za to stanje bebe, a zatim se obratite svom pedijatru i tek tada, ako je potrebno, prebacite se na novu prehranu. Kako prenijeti dijete u drugu mješavinu, razmislite o sljedećem.

Kako zamijeniti smjesu

Kako bi izbjegli probleme s probavom, hranjiva promjena treba biti postupno. Oštra prijelaz uzrokovat će trbuh i stolicu. Isprva, smjesa se daje samo u dnevnoj hrani prije nego što se dobije uobičajena hrana. Počnite s malim količinama i postupno povećavajte volumen, a doziranje uobičajene smjese postupno se smanjuje. Razrijedite smjesu u zasebnim bočicama i pojedite zasebno. Liječnici i stručnjaci za hranidbu male djece razvili su posebnu shemu za prijelaz iz jedne mješavine u drugu.