Kako organizirati mješovitu bebu?

Liječenje

Ako dijete dobije majčino mlijeko i smjesu u isto vrijeme, takvo se hranjenje zove miješano. Uz ovu vrstu hranjenja, udio smjese u djetetovoj prehrani je od 20% do 50%.

U slučaju ove vrste hranjenja hranidba se može organizirati na dva načina:

 1. Prvo dajte dojku, a zatim dovršite hranjenje smjese.
 2. Zamijenite svu mješavinu za hranjenje.

Preporuča se odabrati opciju u kojoj će mješavina biti manje konzumirana, tj. Bebino majčino mlijeko će dobiti više.

razlozi

 • Najčešće se mješovito hranjenje prenosi u slučaju nedovoljne proizvodnje majčinog mlijeka. Često, nedostatak mlijeka je daleki problem koji uzrokuje bilo podsvjesno odbijanje majke da dijete, ili niska svjesnost žene o procesu laktacije. Međutim, postoje i objektivni uzroci hipogalaktike, prisiljavajući mamu da posjeduje dokormu.
 • Drugi razlog za kombinaciju dojenja bebe i boca je da majka ide na posao ili studij. Često, majka napušta izraženo mlijeko za vrijeme odsutnosti, ali češće, dok majka radi, dijete se hrani mliječnom formulom.
 • Liječnik preporučuje mješoviti način hranjenja kada dijete ne dobiva dovoljno težine ili se rodi prerano. U ovom slučaju, ova vrsta hranjenja je privremena mjera - postupno hranjenje postaje potpuno dojeno.
 • Mama također može početi hraniti mrvice iz boce kako bi oslobodila neko vrijeme za sebe. U tom slučaju dijete se kratko može ostaviti sa suprugom ili drugom odraslom osobom, bez brige da će beba ostati gladna.
 • Drugi važan razlog za hranjenje djeteta s mješavinom je da majka ima bolesti u kompenziranom obliku.

Stvarčice

 • Ovom vrstom hranjenja majka može privremeno zamijeniti druga odrasla osoba, ali istodobno će moći održavati prisnost s mrvicama tijekom dojenja.
 • Dijete još uvijek ima sve prednosti dojenja.
 • Mama se neko vrijeme može odmaknuti od bebe.
 • Miješano hranjenje može pomoći tati da uspostavi bližu vezu s bebom.

kontra

Prije svega, zbog propuštenog hrane, majka može imati problema s grudima (zagušenja, mokrenje, bolovi u prsima, pa čak i mastitis) i laktacija. Mama također može psihički patiti od činjenice da je vrijeme dojenja smanjeno.

Istodobno, dijete može biti teško prilagoditi se dvije vrste hranjenja odjednom:

 • On može odbiti hranidbu boce i biti nestašan. Njegov apetit može biti smanjen.
 • Počevši s lakoćom da se smjesa iz boce, beba ne želi "raditi" izvlačenjem mlijeka iz majčine dojke. To se događa tijekom vrlo ranog prijelaza na miješano hranjenje (u prvih 6 tjedana beba života).
 • Često izgubivši dojku tijekom dana, beba počinje zahtijevati više majčinog mlijeka u večernjim satima i noću.

Što je bolje: hraniti smjesu ili ga prevesti u potpunosti?

Probavni sustav djeteta prilagođen je majčinom mlijeku, a kad mješavina uđe u nju, moguće su različite nepredviđene reakcije. Zato moramo posebno pažljivo pratiti reakciju djeteta.

Važno je razumjeti da smjesa, čak i ako je skupo i najbolje kvalitete, nije jednaka majčinom mlijeku. Stoga, odustajanje od dojenja nije nužno u svakom slučaju. Ne možete se jednostavno odnositi na dodavanje smjese, ne biste trebali odabrati mješavinu bez konzultacije s liječnikom. Također, odluka majke da hrane mrvice s kozjim mlijekom ili kefirom može samo štetiti zdravlju djeteta.

pravila

 • Ako se smjesa i majčino mlijeko daju u jednoj hrani, prvo se beba primjenjuje na dojku (čak i ako majka ima vrlo malo mlijeka), a kada dijete potpuno prazni, smjesu se daje. Razlog tom pristupu je da ima veći apetit u djeteta na početku hranjenja. Ako prvo dajete smjesu, majci će teško odrediti pravi iznos, a dijete ne želi sisati da dobije mlijeko, jer je već zadovoljan prvom gladom.
 • U situacijama u kojima će majka privremeno biti odsutna tijekom dana, beba se prenosi u mješoviti režim hranjenja u kojem dijete dobiva samo mješavinu dva ili tri puta dnevno, a samo majčino mlijeko u preostalom hranjenju.
 • Ako je volumen dodataka malen, preporučljivo je da smjesu donesete iz žlice, jer zbog lakše dostave proizvoda iz bradavice postoji rizik da beba neće sisati iz dojke. Ako se smjesa daje u velikom volumenu, važno je odabrati elastičnu bradavicu koja ima male rupe, tako da dijete nastoji dobiti smjesu iz boce.
 • Dijeta s ovom vrstom hranjenja može biti slobodna, ali ako majka odluči da hrani dijete po rasporedu, tada se broj hranjenja može smanjiti za jedan.
 • Važno je pažljivo pratiti sterilnost bočica i bradavica.
 • Ako majka odlazi na posao, ne smijete odgoditi prvi pokušaj hranjenja bebe iz boce tijekom zadnjih dana. U većini slučajeva, dojenčad se ne stavlja odmah na hranjenje bočicom. Optimalno je početi hraniti novorođenče s mješavinom 2-3 tjedna prije trenutka kad majka već dugo napusti kuću.
 • Kada mješovite dijete, možete početi hraniti dva do tri tjedna ranije nego beba koja prima samo majčino mlijeko.

Izračun zahtjeva

Ako imate priliku pružiti djetetu potrebnu količinu mlijeka po hranjenju (kada smanjujete njihov ukupni iznos), iskoristite ovu priliku i dajte smjesu samo u jednom od hranjenja. U ovom slučaju, moguće je izračunati samo količinu smjese koja je potrebna za trenutnu hranidbu mješavine dojenčadi.

Da biste utvrdili prehrambene potrebe djeteta, razmislite o dobi mrvica i vrsti upotrijebljene smjese.

Prvo, izračunajte ukupnu dnevnu prehrambenu potrebu djeteta:

 • dijete mlađe od 10 dana s težinom manjom od 3200 g treba pomnožiti sa 70 godina po dobi za izračunavanje potrebne količine hrane (ako je težilo više od 3200, pomnožilo 80 godina po dobi u danima);
 • dijete do 2 mjeseca daje hranu u iznosu od 20% njegove tjelesne težine;
 • djeca od dva do četiri mjeseca zahtijevaju hranu u iznosu od 1/6 njihove težine;
 • bebe starijih od 4 mjeseca do 6 mjeseci trebaju prehranu u iznosu od 1/7 svoje tjelesne težine;
 • Djeca od šest mjeseci do godine trebaju dnevni unos hrane u iznosu od 1/8 do 1/9 svoje težine.

Ukupni iznos je podijeljen brojem hranjenja i saznajemo približnu količinu hrane koja je potrebna za dijete u jednoj hrani.

Količina usisanog mlijeka može se mjeriti kontrolnim vaganjem: vagati mrvice prije hranjenja, a zatim - poslije. Nakon oduzimanja tih vrijednosti, znat ćete količinu konzumiranog mlijeka. Sada ostaje samo da oduzme volumen bebe majčino mlijeko od ukupnog volumena - tako će mama znati koliko dijete treba mješavinu.

Da biste bili sigurni da beba ima dovoljno za rast i puni razvoj svih nutrijenata, morate izračunati koliko dijete dnevno prima proteine, ugljikohidrate i masti. Izračun se temelji na stopama ulaska u dječje tijelo glavnih hranjivih tvari, kao i približnog sadržaja tih tvari u ljudskom mlijeku.

Dob djeteta (mjeseci)

proteini

masti

ugljikohidrati

Od rođenja do 4

U majčinom mlijeku

Prvo, izračunava se koliko dijete dobiva cijelo majčino mlijeko dnevno, a zatim koliko proteina, ugljikohidrata i masti dobiva s ovom prehranom. Nadalje, izračunava se i sadržaj hranjivih tvari u dobivenom volumenu mješavine mlijeka. Nakon što je izračunala potrebe malih, ovisno o dobi, utvrđuje se da li su mrvice hrane koju primaju dovoljni.

Istodobno treba napomenuti da se zahtjevi proteina povećavaju kada se pomiješaju za hranjenje djetetu. Dijete do 4 mjeseca za svaki kilogram mase zahtijeva 3 grama bjelančevina, ako se uzima dodatak uz prilagođenu smjesu i 3,5 grama, ako smjesa nije prilagođena. Dijete starijoj od 4 mjeseca traži 3,5-4 grama proteina.

Što se hrane?

Za dodatak odaberite iste mješavine koje se preporučuju za hranjenje na umjetno hranjene bebe. Prednost se daje adaptiranoj smjesi.

Što se ne može hraniti?

Dijete ne bi smjelo davati medicinsku smjesu, ako to ne preporučuje pedijatar. Za upotrebu smjesa s terapijskim učinkom, postoje stroge indikacije, na primjer, soja se daje za alergije na mliječne bjelančevine, a bez laktoze koristi se u mrvicama s nedostatkom laktoze. Kefir, kravlje ili kozje mlijeko mogu značajno oštetiti mrvice tijela.

Ako dijete ne voli bocu

Mnoge bebe ne žele odmaknuti od dojenja do hranjenja bočicom. Da bi ovaj prijelaz bio uspješniji, moja se majka preporučuje:

 • Pokušajte staviti bradavice boce različitih tipova, tako da dijete može pokupiti "svoje".
 • Prvi put hraniti bocu izraženog ženskog mlijeka.
 • Napunite bočicu tijekom razdoblja kada mrvice žele jesti, ali beba nije previše gladna.
 • Neka prvi put bocu s mješavinom ponudi bebu netko drugi, a ne majka.
 • Kada bebu hranite smjesom, neka beba bude u položaju koji nije u položaju u kojem je navikao da dobije majčinu dojku.
 • Tekućina koja se daje bebi trebala bi biti topla, budući da je dijete koristi mlijeko od majčine dojke u obliku topline.
 • Ne očekujte da će beba odmah piti cijelu smjesu iz boce.
 • U ekstremnim slučajevima majka ne mora cijelu djetetu davati dojku, tako da dijete još uvijek pristaje isprobati smjesu boce.
 • Ako dijete ustraje i već je navršilo 6 mjeseci, ima smisla planirati vrijeme za odsutnost majke koja hrani dijete s komplementarnom hranom.

Savjetujemo vam da pročitate naš članak o tome kako priviknuti dijete u bočicu.

Ako nakon boca beba ne uzme grudi

Nažalost, počevši od hrane dobiti iz boce, u većini slučajeva, djeca više ne žele sisati majčinu dojku, jer je bebu teško dobiti "mlijeko" od ženske dojke nego sisati smjesu kroz bradavicu, a mišići kada se hrane s bradavice koriste drugi. Za početak, pokušajte pokupiti pacifier s malom rupom ili s samo 1 rupu, možda će to pomoći zadržati mješoviti hranjenje.

Ako majka želi vratiti dojenje, morat će odustati od bočice i dati malom čovjeku mogućnost da bude jako gladna. Inače, može pomoći u dekantiranju i hranjenju ženskog mlijeka iz boce. Ili će ostati podnijeti konačni prijelaz na hranjenje smjese.

Mišljenje E. Komarovsky

Poznati pedijatar preporučuje davanje prednosti proizvodu koji je od veće važnosti za zdravlje djeteta kada je u pitanju prebacivanje mrvica na miješano hranjenje. Komarovsky, poput ostalih pedijatara, smatra majčino mlijeko najvrednijom hranom za bebe.

U slučajevima kada je majka prisiljena dati mrvicama nešto više hrane, žena bi trebala odabrati hranidbeni režim gdje će beba konzumirati više majčinog mlijeka. Mama može prvo djetetu dojiti bebu, a zatim dovršiti hranjenje s prilagođenom smjesom ili dati samo mješavinu jednoj od hranjenja.

Može li se beba istodobno hraniti različitim mješavinama

Često, kada umjetno hranjenje dijete ima probavne probleme: dolazi do konstipacije. Ponekad dijete ima netoleranciju na protein kravljeg mlijeka. U takvim slučajevima, nakon savjetovanja s pedijatrom, preporuča se majkama davati nekoliko umjetnih smjesa istodobno. Stoga, na pitanje: Je li moguće prehranjivati ​​dijete različitim mješavinama, stručnjaci će nedvosmisleno odgovoriti, u nekim slučajevima ne samo mogućim nego i neophodnim! To pridonosi normalizaciji probavnog sustava još nije dovoljno snažno tijelo bebe.

Kako odabrati smjesu

Prije kupnje mješavine za dijete morate se posavjetovati s pedijatrom. Dobro je svjestan stanja bebe i niza visoko kvalitetnih formula za mlijeko koje se nude na tržištu.

Nakon konzultacija prilikom odabira proizvoda u trgovini treba pažljivo ispitati:

 • pakiranje;
 • datum izdavanja;
 • rok trajanja;
 • integritet paketa;
 • Pripravak.

Tek nakon ovih manipulacija proizvod ne šteti djetetu.

Ali čak ni ti nisu svi kriteriji kojima se mješavina odabire za dijete:

 1. Prilikom odabira pazite na sastav proizvoda, budući da se različiti proizvođači smjese razlikuju po sastavu.
 2. Odabire se ovisno o dobi djeteta (za svako doba postoje određeni omjeri vitamina, mikroelemenata, proteina, masti i ugljikohidrata). Stoga smjesa u dobi od šest mjeseci nije pogodna za dijete od jedne i pol godine, on jednostavno neće dobiti dovoljno od nje i ostat će gladan.
 3. Izbor također ovisi o tome ima li dijete alergijsku reakciju na sastojke. Za djecu s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka postoji posebna mješavina u kojoj je taj protein podijeljen na atome. Nakon toga, ne uzrokuje alergijsku reakciju kod novorođenčeta (ovo je najpopularnija mješavina kupljena za djecu u prva tri mjeseca života).

Kao što vidite, prilično je teško odrediti pravi proizvod za bebu pa se preporuča potražiti pomoć od pedijatra.

Vrste smjesa

Budući da tržište prodaje mnoge vrste dječje hrane, razmotrite svaki detaljnije.

standard

Dizajniran za bebe koje nemaju kontraindikacije i alergijske reakcije na protein laktoze i kravljeg mlijeka, a također ne pate od zatvora. Ali praksa pokazuje da vrlo malo djece tolerira takav proizvod, jer velika količina proteina teško apsorbira djetetovo tijelo koje nije postalo jaka.

prilagođen

Često se koristi za hranjenje djece prvih mjeseci života. U proizvodu se protein dijeli na atome, koji naknadno ne uzrokuju alergijske reakcije i zatvor. Najviše se sliči proteini ženskog majčinog mlijeka. Istodobno, tijelo je potpuno zasićeno sa svim potrebnim elementima u tragovima. Na tržištu, izbor takvog proizvoda je prilično velik, proizvode ih sve marke koje proizvode dječju hranu.

Bez laktoze

Dizajniran za djecu čija tijela ne podnose laktozu.

Svi mliječni šećeri koji uzrokuju koliku, proljev i nadutost uklanjaju se u proizvodu.

Međutim, ima nuspojave. Uz stalnu upotrebu uzrokuje crijevnu disbiozu, u kojoj trbuh ne može sama razbiti šećer. Sljedeće smjese ne sadrže laktozu: "Nutrilon", "Humana LP", "Nutrilak", u "Semper-bifidum" laktozu zamjenjuju se lakšom laktozom.

Fermentirano mlijeko

Dizajniran za djecu s problematičnom probavom. Sastav uključuje proteinu od kravljeg mlijeka, koja pomaže želuca da probavlja teške topive elemente u tragovima. Često se koriste i imaju pozitivne povratne informacije od mame. Među proizvođačima tih proizvoda, "Frisolak", "Agusha Gold", "Nestozhen", "Nutrilon".

No, na početku umjetne hranidbe, pedijatri ne preporučuju korištenje ove hrane, jer povećava broj regurgitacije.

antireflux

Sastojci su uključeni da, kada se unesu u trbuh djeteta, povećavaju viskoznost proizvoda. Time se smanjuje učestalost regurgitacije. Koristi se za bebe, koje često i "fontana" bacaju.

Za prerane bebe

Za ovu djecu, proizvođači su napravili posebnu hranu s puno bjelančevina. Kada se koristi, djeca više snažno povećavaju težinu.

Jesu li mješavine različitih proizvođača kompatibilne?

Pediatri i gastroenterologa s probavnim problemima ponekad preporučuju dojenčad da hrani mliječne proizvode različitih proizvođača. Budući da nisu sve marke imaju potrebnu kompoziciju. Kada se preporuča konstipacija smjesa fermentiranog mlijeka zamjenjuje se standardom. Budući da se dječji organizam, koji se koristi za primanje bakterija izvana, odbija proizvoditi svoje.

Proizvodi bez lactase postupno zamjenjuju laktozom, dok kombiniraju dva različita proizvođača.

Ipak, ne trebate sami odabrati proizvođača. Bolje se savjetovati s pedijatrom o ovom pitanju.

Komarovsky odgovara na ovo pitanje ovako: kombiniraju dva različita proizvoda u isto vrijeme, ali poželjno je da dolaze iz istog proizvođača. Podignite mješavinu roditelja, ovisno o djetetovoj dobrobiti.

Kako dati djetetu dvije različite mješavine?

Različita dječja hrana istodobno daje, na temelju djeteta. Hranjiva alternativa, na primjer, ujutro daju fermentiranu mješavinu mlijeka, nakon tri sata standardna. Osnovno pravilo u hranjenju bebe: nemojte štetiti! Majka treba promatrati stanje i ponašanje djeteta. Ako postoje ponašanja u abnormalnosti: slabost, blijeda pojava lica, stolica je postala teška, pojavi se plin ili zatvor, a kombinacija se ne uklapa, trebate se savjetovati s pedijatrom za savjet. Preporučit će drugu kombinaciju, prikladnija u ovom slučaju.

Je li moguće dati djetetu drugu mješavinu

Umjetno hranjenje - pojedinačno pitanje. Izbor mješavina za bebu treba obaviti samo pedijatar koji proučava stanje djeteta i odlučuje koji će sastav biti optimalan za njega.

Mnoge majke zabrinute su zbog toga da li je moguće dati dvije različite mješavine djetetu od istih ili različitih proizvođača. Pedijatri ne daju zabrane.

Osim toga, mješavine različitih proizvođača, unatoč raznolikosti imena, imaju sličan sastav i proizvode se istim tehnologijama. To jest, oni su općenito zamjenjivi, a kod pedijatrijskog odobrenja jedna mješavina može biti zamijenjena drugom s istovjetnim sastavom.

Drugi primjer korištenja dvije različite mješavine nije izražena netolerancija na laktozu. U ovom slučaju, pedijatri propisati dvije smjese - niske laktoze i visoko prilagođen, tako da dijete dobiva sve vitamine i hranjive tvari potrebne za rast i razvoj.

Je li moguće istovremeno dati dvije smjese?

To je upravo ono što treba učiniti kada, iz jednog ili drugog razloga, odvija se prijelaz iz jedne mješavine u drugu. Prijelaz treba biti postupan prema jasnom planu. Svakog dana povećava se doza nove mješavine do djeteta.

Što dati dijete noću umjesto mješavine

Moguće opcije za hranjenje noću, umjesto mješavine, također odabiru lokalnog liječnika. Važno je odabrati hranu koju tijelo jednostavno probavlja, tako da ne uzrokuje nadutost i ne stvara dodatno opterećenje na tijelu u vrijeme spavanja.

Savršena opcija večere bila bi kaša od riže s pečenom jabukom, zobenom brašnom s bananom, pire i pire od povrća. Potrebno je napustiti slatkiše i meso, proizvode od brašna koji otežavaju gušteraču. Sastojci od sušenog voća, dječji čaj također će biti korisni.

Je li moguće noću dodati fermentirano mlijeko

Mješavina fermentirane mlijeka propisana za poboljšanje mikroflore kod djece, liječenje opstipacije i kolike, sprječavanje disbioze. Dajte im ujutro i noću. Važno je promatrati reakciju bebe, jer su moguće alergijske reakcije i problemi sa stolicom. Ulazak u novu smjesu provodi se pod nadzorom pedijatra.

Evo nekoliko gotovih jednostavnih i korisnih recepata za hranjenje bebe prije spavanja.

Zobeno brašno s bananom (od 12 mjeseci)

 • 30 grama zobenog brašna.
 • 4 grama šećera.
 • 100 grama banane.
 • 0,5 grama cimeta.
 • 150 ml vode.
 1. Ulijte vodu u lonac.
 2. Dodajte zobene pahuljice i kuhajte na laganoj vatri.
 3. Zatim dodajte odrezane banane, izrezane u prstene, šećer, trbuh od cimeta i, po želji, bademi pahuljice.

Pire od mrkve (od 6 mjeseci)

 • 5 ml suncokretovog ulja.
 • 100 g mrkve.
 1. Mrkva mrlja i čisti, izrezati na komade.
 2. Stavite u lonac i ulijte vodu.
 3. Kuhajte povrće na laganoj vatri dok ne kuhate.
 4. Nakon toga, mekani mrkva utrljao na grater i dodati biljno ulje.
Špinat pire krumpira i bundeve s kukuruznim zrnima

Pire od krumpira s špinatem (od 8 mjeseci)

 • 70 g špinata.
 • 100 g krumpira.
 • 3 grama maslaca.
 • 1 žumanjka.
 1. Kuhajte jaja kuhana i čista.
 2. Izvadimo žumance i podijelimo na pola.
 3. Čistimo krumpir i kuhamo, zalijimo špinat kipućom vodom.
 4. Kuhajte špinat, krumpir i žumance u miješalici.
 5. U gotovoj posudi dodajte malo maslaca i dajte dijete.

Bundeva kašica s kukuruznim granulama (od 12 mjeseci)

 • 150 grama bundeve.
 • 100 ml vode.
 • 50 grama kukuruznog brašna.
 • 10 grama šećera.
 1. Stavili smo kukuruzni kruh u kipuću vodu, dodali šećer.
 2. Kuhajte kašu oko 20 minuta, pažljivo promiješajte.
 3. Odrezali smo čistu bundu u sitne kriške, kuhamo u zasebnoj tavi, sve dok povrće nije mekano.
 4. Zatim umijesite bundu u pire od krumpira.
 5. Ostaje miješati pire krumpir i kašu, pustiti 15 minuta pod poklopcem i dodati maslac prije hranjenja.

Zobeno brašno s cvjetača (od 9 mjeseci)

 • 200 g cvjetača.
 • 30 g zobene pahuljice.
 • kokošje jaje
 • 3 grama maslaca.
 • hrpa kopra.
 1. Kuhajte cvjetača sve dok ne završite.
 2. Zasebno kuhajte zobene pahuljice.
 3. Izmiješajte zobene pahuljice i cvjetača, dodajte sjeckani kopar i maslac, a zatim tuku mješalicom.
 4. Na kraju dodajte tvrdo kuhano žumanjak.

Rižoto s bundom (od 11 mjeseci)

 • 125 grama žitarice riže.
 • 150 grama bundeve.
 • 150 grama rajčice.
 • 50 grama tvrdog sira.
 • 50 grama luka.
 • 25 grama maslaca.
 • 400 ml vode.
 1. Sipati luk u maslacu dok mekano.
 2. Stavite ispranu rižu u posudu, dodajte luk, pecite ispod poklopca i zatvorite 8 minuta.
 3. Odrezali smo bundu u kockice i dodali rižu, zalili još 12 minuta.
 4. Odvojite, pržite rajčicu, pospite tvrdom siru i dodajte rižu. Posuda je spremna!

Ovi recepti su pogodni za potpuno zdravu djecu. Ako je dijete alergično na određenu hranu ili bilo koju bolest, potrebno je dobiti preporuku o prehrani od svog liječnika.

Je li moguće hraniti dijete s različitim smjesama: prehrambene karakteristike kada se hrane

Nema sumnje da je najbolja prehrana za novorođenče majčino mlijeko. Ali ponekad, iz bilo kojeg razloga, dojenje se mora odbiti. Potom se spasila dječja hrana za bebe. O tome je li moguće hraniti dijete različitim mješavinama, svaka mama bi trebala znati, bez obzira na to jesu li stalno ili povremeno prisutni u prehrani mrvica.

Kako odabrati smjesu

Svaki roditelj koji hrani dijete s nadomjestakom za majčino mlijeko treba znati pravila za odabir jedne od njih:
Prije kupnje mješavine svakako se posavjetujte s pedijatrom koji promatra dijete:
- morate kupiti samo u specijaliziranim prodavaonicama;
- proizvod mora odgovarati dobi mrvica;
- pažljivo razmotrite sastav hrane, nećete biti suvišni i usporediti sastave smjesa različitih proizvođača;
- datum isteka ne bi trebao biti granični;
- pakiranje mora biti dovršeno.
Pravi izbor je samo pola uspjeha, druga polovica ovisi o ispravnoj pripremi. Da biste to učinili, pažljivo pročitajte upute na pakiranju i slijedite ih bez odstupanja.

Vrste smjesa

Dojenčad se može klasificirati prema različitim kriterijima.

1. prilagodbom: potpuno ili djelomično prilagođeno. Potpuno prilagođene zamjene namijenjene su bebama koje su lišene majčinog mlijeka. Njihov je sastav sličan majčinom mlijeku i uključuje potrebne hranjive tvari. Takvu dječju hranu može se dati bebu od rođenja. Broj 1 na pakiranju s mješavinom točno pokazuje da je u potpunosti prilagođen. Parcijalno prilagođene smjese su dizajnirane za pojačani gastrointestinalni trakt i namijenjene su djeci od oko 6 mjeseci. Takva prehrana može se prepoznati po broju 2 na pakiranju.

2. Na dosljednosti: suho i tekuće. Prvi tip široko je zastupljen na ruskom tržištu - suhe smjese koje zahtijevaju pripremu prije uporabe. Gotova tekuća mješavina samo dobiva zamah u prodaji, tako da mnogi ljudi nisu ni čuli za njihovo postojanje.

3. Za terapijske učinke: hipoalergenske, bez laktoze, s visokim sadržajem željeza itd.

4. U sastavu: fermentirano mlijeko, oni su acidofilni i svježi. Fermentirane mješavine mlijeka (ne smiju se miješati s kefirom!) Se sastoje od bifidobakterija i laktobacila, normalizirajući rad gastrointestinalnog trakta. Njihova je tekstura viskoznije, tako da oni probavljaju brže nego blag. Zaustavimo se na kiselim smjesama detaljnije.

Koje su to - fermentirane mješavine mlijeka za bebe

Fermentirane mješavine mlijeka sadrže protein u "skraćenom" stanju, što osigurava brzu apsorpciju i normalizaciju intestinalne funkcije.
Samo pedijatar treba dati sve preporuke glede odabira i primjene smjesa. U pravilu, on savjetuje da ih počnete koristiti kada:
- poremećaji crijeva;
- alergije;
- disbakterija (na primjer, uzrokovana protjecanjem antibiotika);
- niska tjelesna težina;
- nedostatak željeza.
Visoko prilagođena smjesa fermentiranog mlijeka često se hrani i prerane bebe.
Koliko često možete dati djetetu smjesu fermentiranog mlijeka
U prvoj godini života, liječnik može propisati takve mješavine kao jednokratno ili trajno.
Mješavina fermentirane mlijeka privremeno se preporučuje da hrani dijete, ako:
- pati od kolike;
- često pada gore;
- pati od drugih gastrointestinalnih poremećaja.
Stalno hranjenje vaše bebe kiselo mlijeko smjesa nije zabranjeno. I iako postoji percepcija da oni utječu na kiselost želuca, nijedan dokaz o tome još nije pronađen.
Dakle, u nedostatku alergije na fermentiranu mliječnu hranu, možete ga jednostavno ponuditi djetetu stalno. Štoviše, djeca jedu s užitkom. Ako alergijska reakcija na proizvod nije zaobišla mrvicu, pokušajte ga hraniti od drugog proizvođača.
Ako se ipak bojite kršenja kiselosti gastrointestinalnog trakta, možete kombinirati smjesu fermentiranog mlijeka sa svježim omjerom 50/50.

Hranjenje različitih feedova

Često su mame zabrinute pitanje je li moguće da se beba ponudi u jednom danu ili u hranjenju različitih mješavina ili hrane različitih proizvođača.
Ovdje postoji nekoliko nijansi.

1. Ne možete miješati nekoliko vrsta dječje hrane u jednu bocu, samo ih trebate dati u različitim spremnicima. To se primarno odnosi na prehranu, namijenjenu djeci različitih dobnih skupina.

2. Različite smjese (po imenu ili proizvođaču), namijenjene djeci određene dobi, izrađuju se istom tehnologijom. Njihove skladbe su obično identične. Stoga, u jednom danu, dijete može dobiti različite mješavine, ništa strašno neće dogoditi sigurno. Svojem djetetu možete ponuditi jednu mješavinu ujutro, a drugu u popodnevnim satima.

3. Prijelaz na drugu smjesu treba provoditi postupno. U početnoj fazi količina novo uvedene smjese ne bi smjela premašiti jednu trećinu ukupne količine hrane koju su konzumirali dnevno. Tijekom vremena, dozu treba postupno povećavati do potpune prilagodbe smjesi.

4. Zabranjeno je hraniti bebu istovremeno i kiselo mlijeko i svježu mješavinu. Štoviše, omjeri su odabrani pojedinačno. Važna točka: u ovom slučaju poželjno je koristiti dječju hranu jednog proizvođača.

5. Ako intolerancija laktoze nije ozbiljna, liječnik će vam savjetovati da djetetu dajete istodobno malu laktozu i visoko prilagođenu smjesu. Tako će potrebne hranjive tvari i vitamini biti opskrbljeni bebinom tijelu bez štete.

6. Razmještaj smjesa ne smije se neprestano odvijati. U prehrani djeteta treba biti barem jedan koji se stalno koristi. Česta promjena dječje hrane poprima veliko opterećenje na tijelu djeteta.

Važni savjeti

Prije nego ponudite različite miksete vašem djetetu, pročitajte i slušajte sljedeće preporuke:

 • Svako dijete se razlikuje od rođenja, tako da kombinacija različitih vrsta hrane koju je susjedovo dijete ili djevojčino dijete približilo ne mora nužno zadovoljiti vašu malu;
 • nitko ne tvrdi da znate da je vaše bebe bolje od drugih, ali ne biste trebali zanemariti mišljenje stručnjaka;
 • krava i kozje mlijeko, kefir i drugi mliječni proizvodi nisu prikladni za hranjenje bebe, čak i ako se dodaju u prilagođenu smjesu;
 • strogo slijedite doziranje koje je odredio proizvođač - prevelika konzistencija smjese neće ga učiniti hranjivijim i korisnijim, već će samo komplicirati proces njezine probave i asimilacije;
 • nema potrebe da stalno pokušavate prisiliti hraniti bebu. Naučit ćete da je dijete gladno zbog svoje nezadovoljne plače, koja će se zaustaviti tek kada dobijete dugo očekivanu bocu mješavine;
 • hrana treba biti topla i svježe pripremljena, ne ostavljajte ga do sljedećeg hrane i ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici.

Zdravlje mrvica u prvoj godini života izravno ovisi o kvaliteti prehrane, stoga se najbolje trudite za punjenje hrane sa unosom svih tvari potrebnih za puni rast i razvoj. Tek tada će dijete biti mirno za vrijeme spavanja, veselo i aktivno tijekom razdoblja budnosti.

Je li moguće hraniti dijete s različitim smjesama

Svijetli i topli dan vama, majkama i budućim majkama! Mislim da su mnogi od vas čuli, a neki čak i naišli na to kako je teško dati proces uspostave dojenja. Neki ljudi imaju malo mlijeka i čini se da dijete ostaje gladno, dok druge žene, naprotiv, imaju previše mlijeka, što dovodi do laktozaze i plaši se od mastitisa. No, još uvijek postoje takve nijanse, kako pratiti ispravno držanje bradavica djeteta, znati o svojstvima prednje i stražnjeg mlijeka i još mnogo toga. Pitanje Je li moguće da hranite dijete s različitim smjesama istodobno na početku zvukova za njegu djece od mnogih mama mama!

S obzirom na to, čini se da je hranjenje boca tako jednostavno! Uostalom, potrebno je razrijediti smjesu s toplom vodom u bocu i dati je djetetu.

U stvarnosti, roditelji beba koje se hrane bocama, nema manje problema.

Osobno sam smatrao prikladnijom za prirodno hranjenje, previše lijen za pranje boca i odlazak u kuhinju, ponekad i nije toplo!))) Uostalom, ne može svako dijete koristiti nikakve mješavine! Jedno od najčešće postavljenih pitanja u isto vrijeme zvuči ovako: "Je li moguće prehraniti dijete s različitim smjesama u isto vrijeme?" Pa, pokušajmo proučiti ovo pitanje malo.

Značajke odabira i uvođenja nove mješavine.

Za dojenče koje ne mogu primati majčino mlijeko, prilagođena mliječna formula do 5-6 mjeseci je jedina hrana, izvor hranjivih tvari, vitamini i minerali. Prema tome, vrlo je važno odabrati smjesu koja je idealna za tijelo vašeg malog.

Kako saznati da smjesa ne odgovara djetetu?

Prvo, moramo promatrati svoje ponašanje i stanje. Iz pogrešne mješavine, dijete često može regurgitirati, ne biti zasićeno s njim, au nekim slučajevima, a sve do alergije.
Drugo, smjesa može uzrokovati zatvor i bolove u trbuhu. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, obavezno obavijestite svog pedijatara o tome, trebao bi vam pomoći da pronađete najbolju mješavinu za bebu.

Ako se odlučilo mijenjati jednu smjesu s drugom, bez obzira radi li se o istoj marki i proizvođaču ili ne, ne zaboravite to učiniti! Postupak zamjene jedne smjese s drugom trebao bi biti glatka, tako da je malo tijelo imalo vremena da se navikne na novu hranu i ne uspije. U prosjeku je potrebno oko 7 dana.

Shema za zamjenu jedne smjese s drugom je približno sljedeća:

1. dan ujutro, dajte bebu 30 ml. Nove mješavine, zatim iz druge boce hrane staru smjesu. Tijekom dana promatrajte njegovo ponašanje i dobrobit.
Sljedećeg jutra kuhajte opet 30ml. Nove mješavine, a zatim dajte staru smjesu, isto kao i prvi dan hranjenja;
Trećeg dana, volumen nove mješavine ujutro i poslijepodne trebao bi doseći 60 ml., Dok ostatak je stara mješavina;
4. dan ujutro, dajte bebu punopravni dio nove mješavine, dnevno, hranite 60 ml. Nove mješavine + za ostatak dijela ostavljaju još staru mješavinu.
5. dan, ujutro i poslije podne hranite isključivo novu mješavinu.

Tako je u tjednu, korak po korak, sva hranjenja zamijenjena novom smjesom, pod uvjetom da beba nije otkrila nikakve negativne reakcije na njega.

Pa, u ovom važnom pitanju ne mogu bez savjetnika popularnog pedijatara koji je postao vodič u svijetu dječjeg zdravlja mnogih mama i tata.

Jesu li mješavine različitih proizvođača kompatibilne?

Postoje situacije kada pedijatar propisuje bebu u medicinske svrhe uz glavni i dodatnu mješavinu. Na primjer, kiselo mlijeko, za poticanje probave, niske laktoze s vrlo ne izraženom, ali još uvijek postojećom netolerancijom na laktozu, ili vitaminiziranom kako bi nadoknadila nedostatak željeza. Ali još uvijek glavna hrana bebe ostaje smjesa koju je prije jeli. U sličnoj situaciji, moja mama postavlja niz novih pitanja: je li moguće miješati mješavine različitih tvrtki?

Nemoguće je miješati dvije različite mješavine u jednoj bocu čak i iz iste proizvodne tvrtke, a kamoli proizvode različitih tvrtki!

Ovo će vam reći svakom nadležnom pedijatru. Inače, umjesto koristi, samo ćete oštetiti vaše dijete, jer takav čin može dovesti do kolike, opstipacije i, općenito, u probavnim poremećajima. No u bebama rad probavnog sustava još nije uspostavljen.

Potom se postavlja jedno drugo pitanje: je li moguće zamijeniti mješavine različitih tvrtki, tj. Hraniti ih u jednom danu, ali u različito vrijeme u dvije različite mješavine različitih proizvođača? Općenito, ako je moguće, trebate odabrati obje smjese istog proizvođača, a postoji veća vjerojatnost da će one biti međusobno kompatibilne.

No, ponekad i pedijatri sami označavaju kao dodatnu mješavinu druge tvrtke. U tom slučaju možete pokušati dati djetetu drugu mješavinu, ali ga pažljivo upišite, promatrajući reakciju tijela. Ali, prije uvođenja mješavine drugog proizvođača u prehranu djeteta, nemojte zaboraviti provjeriti kod svog pedijatara je li kompatibilan s mješavinom koja već hranite dijete.

Kako dati dijete dvije različite mješavine.

Dakle, gore, već smo odlučili da je miješanje različitih smjesa strogo zabranjeno, ali možete dati dvije različite mješavine u jednom danu. Ali kako bi izgledala shema hranjenja djeteta u dvije mješavine?

Na primjer, pretpostavit ćemo da je od rođenja vaša beba nestala Nestogena smjesa tvrtke Nestlé. Ako, pored njega, pedijatar odjednom savjetuje da se dobije fermentirana mliječna mješavina, prvo je vrijedno pokušavati NAS-fermentirano mlijeko, jer ga također proizvodi tvrtka Nestlé. Istovremeno, najbolje je hraniti fermentiranu mješavinu mlijeka u večernjim satima, možda čak i ujutro, a drugim vremenima dati djetetu uobičajene Nestozhen. Međutim, to ne znači da se večernja i jutarnja hranjenja odmah mogu zamijeniti novom mješavinom! Za malo tijelo, takav potez bi bio veliki stres! Stoga je vrijedno postupiti prema gore navedenom shemi, tj. Kako slijedi:

 1. Prvo ujutro dajte bebu 30ml. Nove mješavine (na primjer, kiselo mlijeko), zatim iz druge boce, hranite je starom smjesom (bez ograničenja);
 2. Sljedećeg dana, dati jutro već 60ml. Nova mješavina, a ostalo - stari.

Na taj način, novu smjesu glatko unesite ujutro do željenog doziranja, čime se potpuno zamjenjuje osnovna smjesa. Dijete će danju nastaviti jesti glavnu mješavinu. Nakon što beba dobije isključivo novu mješavinu u jutarnjoj hrani, prema istoj shemi je moguće zamijeniti večer hranjenja glatko.

Pregled dojenačkih formula, njihov opis i kvalitetu možete pronaći ovdje u posebno napisanom članku.

Također vam nudim čitavu kolekciju testova o autorskim pravima koje sam stvorio osobno, gdje možete u slobodno vrijeme procijeniti svoju sposobnost svladavanja znanosti o obrazovanju djece. Zbirka je dostupna nakon pretplate na vijesti na blogu, što jamči odsutnost neželjenog sadržaja, gumb za pretplatu ispod članka i desno, u natpisu).

I jeste li morali hraniti svoju mrvicu u dvije različite mješavine? Ako je tako, koje one i zašto? Podijelite svoje iskustvo u komentarima, siguran sam, za mnoge čitatelje može biti vrlo zanimljivo i korisno! Je li moguće hraniti dijete s različitim smjesama u isto vrijeme - odluka je napravljena odgovorno i pametno.

Mješavina hrane za bebe

Dovršenje djeteta s mješavinom u prvih šest mjeseci života

Dodatak prehrani je dodatna hrana koju dijete prve godine života prima s majčinskim mlijekom. Njegovo uvođenje uzrokovano je nedostatkom majčinog mlijeka. To može biti posljedica dugotrajne krize laktacije, nemogućnosti redovitog dojenja ili primarne hipogalaktike.

U potonjem slučaju, problem se nalazi od prvih dana nakon rođenja. Dodatak novorođenčadi u rodilištu je uobičajena stvar. U dječjem medu. sestre uvijek imaju mlijeko u zalihi ako dijete ne uzima Mommyovu dojku ili nema dovoljno mlijeka za hranjenje djeteta. Iako kažu da je kolostrum uvijek dovoljan da djeca dobiju dovoljno, ali u stvari često se ispostavlja da je potrebno hraniti bebu s mješavinom. Pogotovo se često događa ako se dijete rodi veliko, 4 kg ili više. Potrebno je više prehrane nego troje kilograma bebe. Ako beba često curi, izgubi puno težine u prvim danima, a vrijeme izbacivanja iz bolnice ne povećava težinu, pedijatar govori o točnoj formuli i savjetuje različite načine prilagođavanja dojenja.

Najvažnija stvar je ne hraniti dijete po rasporedu. Dajte grudi češće. Ovo pravilo posebno vrijedi za djecu prvog mjeseca života. Noćenje s mješavinom se ne preporučuje. U noćnom je snu djetetu bolje dano grudi. To je vrlo pogodno za laktaciju. I nedostatak dojenja tijekom noći, zajedno s mješavinama, vrlo brzo će dovesti do potpunog nestanka mlijeka majke.

Najbolja mješavina za hranjenje beba

Pa, savjetujete li se liječniku. To je osobito važno za dijete s određenim razvojnim značajkama. Na primjer, ako je rođen preuranjen, težak, pretjeran regurgitacija, alergija itd.

Ali, u pravilu, za bebe prve godine života, oni kupuju mliječne formule s riječju "udobnost" u naslovu. Obavezno se prilagodite (s brojem 1), tj. Maksimalnom sastavu sličnom majčinom mlijeku. Takve smjese rijetko uzrokuju koliku, retenciju i alergijske reakcije. Čak i ako će to biti jednokratna dopunska mješavina za noć, izaberite najbolju umjetnu hranu.

Poželjno je da sastav hrane nije škrob i saharoza. I tu su bili omega-3 i 6, prebiotici i nukleotidi. Što se tiče sadržaja palminog ulja, dobro ili ne, pitanje je kontroverzno. To je u većini smjesa i ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

Koja smjesa je bolje dati za dodatak - na kozje mlijeko ili kravlje mlijeko? Mnogi vjeruju da je kozje mlijeko manje alergijsko. Ali nije. Važno je da odabrana mješavina bude prikladna za vaše dijete. Zato, mudro kupite prvu banku. Odmah razmislite hoćete li u budućnosti moći svladati kupnju ove mješavine, bez obzira na to je li vam dostupan po cijeni, bez obzira je li to u kratkom roku u najbližim trgovinama.

Kakvu smjesu izabrati za dopunjavanje novorođenčeta i gdje ga kupiti treba paziti ako je potrebna prehrana za liječenje. Na primjer, liječnik savjetuje anti-refluks smjesu (od koje djeca ponovno regurgitate manje) ili niske laktoze. Možda nema takvih u supermarketima i ljekarnama sela i malih gradova. Morat ćemo naručiti poštom, putem interneta ili više doći do grada.

Pokušavajući promijeniti smjesu na isti, ali jeftiniji (iako nije cijena) ne vrijedi. Tijelo djeteta se navikne na određenu mješavinu, a njegova promjena nužno dovodi do najmanjeg poremećaja crijeva u djeteta.

Kada je neophodno hraniti novorođenče s mješavinom

Samo kao posljednje sredstvo, ako dijete ima kašnjenje u dobivanju težine i visine, ili je bio jako zabrinut za više od jednog dana, uriniranje je rijetko. Tada je dijete potrebno hraniti. U drugim slučajevima mama se može nositi s njom. Žensko tijelo je vrlo složen mehanizam. A ako u trgovinama sada ne bi bilo toliko mješavina, mješovito hranjenje djece bilo bi mnogo rjeđe. Ako nemate problema s laktacijom, ne trebate kupiti posudu mješavine "samo u slučaju". Bolje naporite i zamrzite nekoliko porcija svog mlijeka ovom prigodom.

Pedijatri prije imenovanja dodataka obratite pažnju na sljedeće točke.

1. Niska težina. Uobičajeno, dijete u prva tri mjeseca života dodaje najmanje 600 grama mjesečno. To je oko 20 grama dnevno. Ako je beba dodala ne 600, već 500 grama, onda se sa svojim blagostanjem i razvojem jednostavno opaža više. Ako je povećanje bilo 300-400 grama ili manje, ženama je savjetovano vagati bebu prije i poslije hranjenja. I da vidite koliko dijete stvarno sisanje iz dojke.
Ako je sisa aktivna, ali beba sranje malo mlijeka, WHO preporučuje hranjenje bebe umjetnom smjesom. Ako beba sranje posve trom, često spava tijekom hranjenja, mama bi trebala pokušati dati mu grudi češće. Nakon 2-3 tjedna, sve bi se trebalo vratiti u normalu. U istom slučaju, ako u večernjim satima ima malo mlijeka u dojki, dijete je gladno i vrištanje, možete mu dati mješavinu. No, u budućnosti, poželjno je odmaknuti se od nje, postupno poništiti.

2. Rijetko uriniranje. Uobičajeno, dijete koje pije samo majčino mlijeko ne prima vodu, urinira 10 puta dnevno. Da biste izračunali količinu uriniranja, potrebno je prestati koristiti pelene tijekom 1-2 dana. Ako je mokrenje rjeđe - već je opasno za zdravlje djeteta i zahtijeva djelovanje.

"Prazan kovčeg" nije znak da neće dati mlijeko. Međutim, u slučaju "lijenog plijen" to postaje problem. No, bez obzira na to, trebate je dati da sisati dijete. Ako postoji kriza dojenja, problemi s laktacijom su privremeni i proći će u narednih nekoliko dana.

Kako pravilno hraniti smjesu ako nema dovoljno mlijeka

Približnu količinu mješavine koja je potrebna za dopunu će pismeni liječnik reći, kojemu ćete najaviti prosječnu količinu mlijeka koju dijete diše. Smjesa će se morati dati nakon prsa.

Kada beba počne primati smjesu, postoji opasnost da se laktacija dalje smanji. Da biste to spriječili, upotrijebite dodatni sustav hranjenja kao što je Medela. Ovo je nekomplicirani uređaj, koji je kontejner s njim povezanom šupljom cijevi, isti tip kao kapaljke. Iz spremnika, smjesa ulazi u cijev i ušće djeteta. Vrh cijevi odgovara točno majčinoj bradavici. Naime, ispada da beba sranje i majčinu prsa, potičući laktaciju, a istodobno i mješavina dobiva kroz cijev. Vrlo je meka i ne osjeća dijete.

Ako dajete smjesu boce, postoji veliki rizik da dijete ne želi sisati dojku, u kojoj nema previše mlijeka. Kao posljednje sredstvo, koristite dud za bocu s vrlo malom rupom, od koje tekućina teče u kapi, a ne curenje.

Ako količina dodatne hrane nije velika, na primjer, 30 grama, onda ga možete davati iz žlice za hranjenje ili samo čaj.

I još jedno važnije pravilo, kako dodati nadopunu mješavinom tijekom dojenja - bolje je davati dodatnu prehranu 5 puta dnevno, 30 grama, 1 puta 150 grama, tj. Zamijeniti potpuno jedno hranjenje. Djetetu treba stimulirati dojku.

Je li moguće kombinirati smjese hrane

Saznajte možete li hraniti bebu u različitim mješavinama. Ovdje možete pročitati savjete stručnjaka i naučiti sve detalje.

odgovor:

Izbor mješavine za hranjenje bebe vrlo je važno pitanje. Mnoge bebe ne podnose određene formulacije za dojenčad, koje se hranjavaju sat-dva nakon hranjenja. Mnogo se brine mlade mame, dovodeći ih do histerije.

Jedan od načina da se vaše dijete prilagodi prehrambenoj formuli jest pokušati ih izmjenjivati ​​ili kombinirati smjesu za njega. Tretman vašeg djeteta je vrlo osjetljiv i stoga bilo koja hrana, osim majčino mlijeko koja je bila sastavni dio svoje prehrane, može izgledati prilično grubo i teška. Pokušajte vrlo glatko prenijeti dijete na kravlje mlijeko, a zatim lagano dodajte jednostavne žitarice, na primjer, krupicu. Tek nakon upoznavanja bogatstva okusa ovoga svijeta, razmislite o prijelazu različitih smjesa.

Je li moguće prehraniti bebu s različitim smjesama ili je li u potpunosti suzdržano od njih? Umjesto smjese za hranjenje bebe nije samo neophodan postupak, već i pomaže u određivanju okusa određene mješavine za bebu. Međutim, kombinacija smjesa treba biti ograničena ili biste trebali imati barem jednu željenu koju koristite cijelo vrijeme. Ako se miješate u izmjenu smjesa, ne samo da možete zarađivati ​​od zatvora vašeg djeteta, nego ćete riskirati njegovo zdravlje, jer različita mješavina predstavlja snažan teret dječjeg tijela.

Ako niste sigurni u formulu za hranjenje djeteta, bolje je konzultirati se sa svojim lokalnim pedijatrom, on će vam dati dobre savjete o svakoj prodanoj smjesi.

Je li moguće hraniti dijete s različitim smjesama: prehrambene karakteristike kada se hrane

Nema sumnje da je najbolja prehrana za novorođenče majčino mlijeko. Ali ponekad, iz bilo kojeg razloga, dojenje se mora odbiti. Potom se spasila dječja hrana za bebe. O tome je li moguće hraniti dijete različitim mješavinama, svaka mama bi trebala znati, bez obzira na to jesu li stalno ili povremeno prisutni u prehrani mrvica.

Kako odabrati smjesu

Svaki roditelj koji hrani dijete s nadomjestakom za majčino mlijeko treba znati pravila za odabir jedne od njih:
Prije kupnje mješavine svakako se posavjetujte s pedijatrom koji promatra dijete:
- morate kupiti samo u specijaliziranim prodavaonicama;
- proizvod mora odgovarati dobi mrvica;
- pažljivo razmotrite sastav hrane, nećete biti suvišni i usporediti sastave smjesa različitih proizvođača;
- datum isteka ne bi trebao biti granični;
- pakiranje mora biti dovršeno.
Pravi izbor je samo pola uspjeha, druga polovica ovisi o ispravnoj pripremi. Da biste to učinili, pažljivo pročitajte upute na pakiranju i slijedite ih bez odstupanja.

Vrste smjesa

Dojenčad se može klasificirati prema različitim kriterijima.

1. prilagodbom: potpuno ili djelomično prilagođeno. Potpuno prilagođene zamjene namijenjene su bebama koje su lišene majčinog mlijeka. Njihov je sastav sličan majčinom mlijeku i uključuje potrebne hranjive tvari. Takvu dječju hranu može se dati bebu od rođenja. Broj 1 na pakiranju s mješavinom točno pokazuje da je u potpunosti prilagođen. Parcijalno prilagođene smjese su dizajnirane za pojačani gastrointestinalni trakt i namijenjene su djeci od oko 6 mjeseci. Takva prehrana može se prepoznati po broju 2 na pakiranju.

2. Na dosljednosti: suho i tekuće. Prvi tip široko je zastupljen na ruskom tržištu - suhe smjese koje zahtijevaju pripremu prije uporabe. Gotova tekuća mješavina samo dobiva zamah u prodaji, tako da mnogi ljudi nisu ni čuli za njihovo postojanje.

3. Za terapijske učinke: hipoalergenske, bez laktoze, s visokim sadržajem željeza itd.

4. U sastavu: fermentirano mlijeko, oni su acidofilni i svježi. Fermentirane mješavine mlijeka (ne smiju se miješati s kefirom!) Se sastoje od bifidobakterija i laktobacila, normalizirajući rad gastrointestinalnog trakta. Njihova je tekstura viskoznije, tako da oni probavljaju brže nego blag. Zaustavimo se na kiselim smjesama detaljnije.

Koje su to - fermentirane mješavine mlijeka za bebe

Fermentirane mješavine mlijeka sadrže protein u "skraćenom" stanju, što osigurava brzu apsorpciju i normalizaciju intestinalne funkcije.
Samo pedijatar treba dati sve preporuke glede odabira i primjene smjesa. U pravilu, on savjetuje da ih počnete koristiti kada:
- poremećaji crijeva;
- alergije;
- disbakterija (na primjer, uzrokovana protjecanjem antibiotika);
- niska tjelesna težina;
- nedostatak željeza.
Visoko prilagođena smjesa fermentiranog mlijeka često se hrani i prerane bebe.
Koliko često možete dati djetetu smjesu fermentiranog mlijeka
U prvoj godini života, liječnik može propisati takve mješavine kao jednokratno ili trajno.
Mješavina fermentirane mlijeka privremeno se preporučuje da hrani dijete, ako:
- pati od kolike;
- često pada gore;
- pati od drugih gastrointestinalnih poremećaja.
Stalno hranjenje vaše bebe kiselo mlijeko smjesa nije zabranjeno. I iako postoji percepcija da oni utječu na kiselost želuca, nijedan dokaz o tome još nije pronađen.
Dakle, u nedostatku alergije na fermentiranu mliječnu hranu, možete ga jednostavno ponuditi djetetu stalno. Štoviše, djeca jedu s užitkom. Ako alergijska reakcija na proizvod nije zaobišla mrvicu, pokušajte ga hraniti od drugog proizvođača.
Ako se ipak bojite kršenja kiselosti gastrointestinalnog trakta, možete kombinirati smjesu fermentiranog mlijeka sa svježim omjerom 50/50.

Hranjenje različitih feedova

Često su mame zabrinute pitanje je li moguće da se beba ponudi u jednom danu ili u hranjenju različitih mješavina ili hrane različitih proizvođača.
Ovdje postoji nekoliko nijansi.

1. Ne možete miješati nekoliko vrsta dječje hrane u jednu bocu, samo ih trebate dati u različitim spremnicima. To se primarno odnosi na prehranu, namijenjenu djeci različitih dobnih skupina.

2. Različite smjese (po imenu ili proizvođaču), namijenjene djeci određene dobi, izrađuju se istom tehnologijom. Njihove skladbe su obično identične. Stoga, u jednom danu, dijete može dobiti različite mješavine, ništa strašno neće dogoditi sigurno. Svojem djetetu možete ponuditi jednu mješavinu ujutro, a drugu u popodnevnim satima.

3. Prijelaz na drugu smjesu treba provoditi postupno. U početnoj fazi količina novo uvedene smjese ne bi smjela premašiti jednu trećinu ukupne količine hrane koju su konzumirali dnevno. Tijekom vremena, dozu treba postupno povećavati do potpune prilagodbe smjesi.

4. Zabranjeno je hraniti bebu istovremeno i kiselo mlijeko i svježu mješavinu. Štoviše, omjeri su odabrani pojedinačno. Važna točka: u ovom slučaju poželjno je koristiti dječju hranu jednog proizvođača.

5. Ako intolerancija laktoze nije ozbiljna, liječnik će vam savjetovati da djetetu dajete istodobno malu laktozu i visoko prilagođenu smjesu. Tako će potrebne hranjive tvari i vitamini biti opskrbljeni bebinom tijelu bez štete.

6. Razmještaj smjesa ne smije se neprestano odvijati. U prehrani djeteta treba biti barem jedan koji se stalno koristi. Česta promjena dječje hrane poprima veliko opterećenje na tijelu djeteta.

Važni savjeti

Prije nego ponudite različite miksete vašem djetetu, pročitajte i slušajte sljedeće preporuke:

 • Svako dijete se razlikuje od rođenja, tako da kombinacija različitih vrsta hrane koju je susjedovo dijete ili djevojčino dijete približilo ne mora nužno zadovoljiti vašu malu;
 • nitko ne tvrdi da znate da je vaše bebe bolje od drugih, ali ne biste trebali zanemariti mišljenje stručnjaka;
 • krava i kozje mlijeko, kefir i drugi mliječni proizvodi nisu prikladni za hranjenje bebe, čak i ako se dodaju u prilagođenu smjesu;
 • strogo slijedite doziranje koje je odredio proizvođač - prevelika konzistencija smjese neće ga učiniti hranjivijim i korisnijim, već će samo komplicirati proces njezine probave i asimilacije;
 • nema potrebe da stalno pokušavate prisiliti hraniti bebu. Naučit ćete da je dijete gladno zbog svoje nezadovoljne plače, koja će se zaustaviti tek kada dobijete dugo očekivanu bocu mješavine;
 • hrana treba biti topla i svježe pripremljena, ne ostavljajte ga do sljedećeg hrane i ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici.

Zdravlje mrvica u prvoj godini života izravno ovisi o kvaliteti prehrane, stoga se najbolje trudite za punjenje hrane sa unosom svih tvari potrebnih za puni rast i razvoj. Tek tada će dijete biti mirno za vrijeme spavanja, veselo i aktivno tijekom razdoblja budnosti.