Je li moguće da se dječak dnevno masira svaki dan?

Zasnivanje

Ili pazite na tečajeve na mahove?

PS mužni masažni terapeut samo))

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Mislim da su bolji tečajevi

maksimalno 15 dana. onda pauze.

A to ne zna i maser?))))

Pa, nisam terapeut za masažu

Ako je masaža opće neizlječivo, to možete učiniti cijeli život. i dijete i supruga, ako je moj muž imao sreću)))))))

Je li moguće masažu beba?

U ovom članku opisujemo glavne tvrdnje, u kojima se često pojavljuje pitanje: Je li moguće masažu beba? Članak ne piše copywriters, već stručnjaci u ovom pitanju. Ako nakon čitanja imate bilo kakvih pitanja ili niste pronašli odgovor na svoje pitanje, možete nas pitati putem e-maila [email protected]

1. Je li to vrijedno, i je li moguće da masaža dijete ako plače?

Ako je to čudovišta koje majka treba razumjeti, a dijete može biti povrijeđeno s vremena na vrijeme, onda možete masaža ako postoji potreba za liječenje. Postoje djeca "osjetljiva", jednostavno ne vole da ih netko dotakne i posebno ih zamoli. Obično ove bebe ne plakaju od početka postupka, već "cvrkaju" na svaki mogući način i ako se sesija nastavi tijekom cijelog ograničenja strpljenja, a svako dijete ima vlastiti rezervni strpljivost, pa čak i štoviše, dijete može započeti ludilo. U takvim slučajevima, dugo ne biste trebali mazati dijete, pažljivo pratite emocije djeteta. Srećom, malo takvih djece.

Razlog plakanja djece u masaži često je strah. Dijete se lako može bojati stručnjaka u prvom postupku, kao i bilo koji drugi autsajdrant. Dječji strahovi su češće moguće od 3-4 mjeseca do 3-4 godine. Uobičajena reakcija odraslih osoba u susretu s dojenčadi je osmijeh, češće tihi i bliski pogled na dijete. To je pristup stranca koji najviše plaši, a ako stranac dotakne dijete, onda. U takvim slučajevima potrebno je započeti postupak upoznavanja s prirodnim pozdravom, a ne ponoviti bilo koji govor namijenjen bebi bez "lispinga". Ponekad masaža počinje u majčinom djetetovom krilu (za djecu od 6 mjeseci), a onda, kada beba shvati da nema opasnosti, možete je prenijeti na stol. Ponekad morate staviti dijete na trbuh tako da beba ne odmah pogleda terapeuta za masažu, ili pregled djeteta zatvara neku vrstu knjige.

2. Je li moguće masažu bebe nakon ili prije cijepljenja?

Masaža za djecu tijekom cijepljenja nije učinjena. Cijepljenje se može obaviti i odmah nakon postupka, ali je moguće nastaviti ili započeti tijek postupka 5-7 dana nakon cijepljenja. Činjenica je da nakon cijepljenja često porast temperature, a to je kontraindikacija. Iznimka je Mantoux test, on se jednostavno ne može namočiti, a masaža se može obaviti, samo podlaktica u koju se injekcija ne masira. tj Tečaj za dijete obavlja se prije cijepljenja ili poslije, ali ne prije 5-7 dana.

3. Je li moguće napraviti masažu za dijete s prehladom?

Također vrlo aktualno pitanje. Ako isključimo alergijski ili kronični rinitis, u kojem možete napraviti masažu, u drugim slučajevima rinitisa, morate pratiti njegov izgled. Ako se nos natečio prije masaže ili tijekom masaže, najvjerojatnije beba je uhvatila hladnoću, a potom će započeti upalni proces. Ali svi isti razlozi za ukidanje masaže bit će preteča upalnog procesa: crvenilo grla, temperatura. Ako dijete ima hladnoću i nije imalo curi, tada preporučujemo pokretanje masaže nakon 10-14 dana nakon posljednjeg dana temperature (to je slučaj kod akutnih respiratornih infekcija).

4. Je li moguće podmazati dijete tijekom grčeva?

Grčevi u djece su kontraindikacija za masažu. Ali postoje situacije u kojima je masaža još uvijek potrebna, u tom slučaju se radi na pozadini antikonvulzivne terapije lijekom.

5. Je li moguće svakodnevno masaža djece?

Svakog dana možete i svaki drugi dan možete, ali još rjeđe manje učinkovito. Preporučujemo djeci da masažu 5-6 puta tjedno, zatim 1-2 dana odmora i tako dalje do kraja tečaja. Djeca također trebaju odmor, posebno za novorođenče. Iz iskustva znamo da su bebe više nemirne do kraja tjedna, što se može objasniti akumuliranom napetosti i umorom u djeteta. Deset sjednica u redu za novorođenče je poprsje. Nažalost, čak se susrećemo s situacijama kada liječnici kažu roditeljima da trebaju napraviti put masaže bez prekida. Mi se jako ne slažemo s tim. Ako je dijete umorno (ono što bi masaža i majka trebali vidjeti), onda mu je bolje da se odmara za 1-2 dana.

Moram li masažu djecu? Razgovaramo s maserom

Mala je osoba rođena, prima prvi dah zraka, osjeća prve dotakne svoje majke. No, sada dijete postaje sve stariji, a pedijatar govori roditeljima da ih treba masirati. Tko bi to trebao učiniti? Treba li mu zdravlje? To i druga pitanja postavili smo iskusnom dječjem masažnom terapeutu.

- Je li potrebno bebu masažu za zdravu djecu?

- Vjerujem da je masaža potrebna za zdravu djecu. Beba masaža je vrlo korisna za pravilan razvoj djeteta, potiče razvoj motiliteta, jača mišiće, ima blagotvoran učinak na živčani i imunološki sustav djeteta, a također je učinio s profilaktičkom svrhom mnogih bolesti djetinjstva.

- Koliko puta je potrebno imati masažu za dijete prve godine života?

- Uobičajeno je 3-4 tečaja propisano zdravom djetetu. Ako postoje bilo kakvi odstupanja, događa se da oni rade od 8 do 10 masažnih tečajeva u prvoj godini. Zdrava djeca trebaju voditi tečajeve masaže dok ne budu tri godine. No, roditelji se često "smiruju" kada dijete okrene jednu godinu. To je zbog činjenice da starija djeca ne dobivaju masažu. Zatim, u nedostatku bilo kakvih patologija, vjerojatno ne trebate mučiti dijete.

- Koje su kontraindikacije za masažu?

- Ima ih puno. To su svi rakovi, srčani defekti, postoperativno razdoblje, bolne kožne bolesti. S oprezom morate napraviti masažu s povećanom jetrom. U svakoj djeci do određene dobi, jetra se povećava, pa se na tom području mora davati lagano opterećenje. To vrijedi za sve kolecistitisa, kolestaza - trebate ograničiti pritisak na ovo područje. Djeca u području trbuha trebaju uvijek imati nježnu masažu jer se trbušni organi još formiraju.

- pod kojim uvjetima je potrebna beba masaža?

- U osnovi, to su bolesti mišićno-koštanog sustava: displasia, torticollis, skolioza, neusklađenost zdjeličnih kostiju, sve vrste ravnih stopala (na primjer, ako ne izliječite ravne noge, onda će vam leđa patiti: bez skolioze bez ravnih stopala). Za neurološke bolesti, propisana je masaža. Neurološke abnormalnosti sada se stavljaju na vrlo mnogo djece. Gotovo svaka djeca imaju blagi stupanj "neurologije" - na primjer, kod svih djece prsti na nogama su savijeni, hipertoničnost.

Ako dijete okreće glavu samo u jednom smjeru, masaža je obvezna (to se često događa ako je beba cijelo vrijeme spavala u krevetiću na istoj strani). S crijevnom masnom kolikom značajno smanjuje anksioznost djeteta.

- Tko bi trebao napraviti bebu masažu? Može li ga majka bez posebnog obrazovanja primijeniti?

- Ni u kojem slučaju majke ne bi trebale sami raditi masažu. To se može završiti loše. Mama može napraviti gimnastiku, koju su joj stručnjaci pokazali (ali vrlo pažljivo) kako bi se potrudili. Malo dijete koje ne može prevrtati treba dnevno milovati, poboljšava cirkulaciju krvi. Dijete ima nekoliko pokreta do 3 mjeseca, a mišići bi se trebali razvijati. Ali stručnjacima treba pružiti intenzivnu masažu. U pravilu, mame rade najbolje da ruše dječje mišiće kako bi učinak bio veći. No, ipak, neke mišićne skupine trebaju jači teret, a druge, naprotiv, trebaju opuštajuće pokrete. Možete jednostavno nazvati pogrešnu mišićnu skupinu. Nakon takve "masaže" vrlo je teško ispraviti posljedice - dijete je svu toniranu, poput kamena, čak i nekoliko sjednica ne pomaže mišićima da se opuste.

- Kakvu vrstu obrazovanja treba imati maser?

- Maser mora imati medicinsko obrazovanje i certifikat masera. Bez certifikata, koji se potvrđuje svake 5 godine, masažni terapeut neće biti zaposlen u bilo kojoj medicinskoj ustanovi.

- Je li moguće kombinirati masažu s fizičkim tretmanima?

- Ovisi o tome. Ako je ovo toplinski postupak, najprije ih morate obaviti, a zatim masirati. Ako je dijete propisano elektroforezom, treba ga napraviti s pauzom nakon masaže oko 1,5 do 2 sata.

- Što bi trebali biti pravila predostrožnosti prije i poslije postupka masaže?

- Negdje 1 sat prije masaže, dijete treba biti hranjeno. Plivajte i hodajte samo 2 sata nakon masaže, ako nije vani hladno. U zimi, tijekom razdoblja jake mrazine, dijete čak i 2 sata kasnije može uhvatiti hladnoću. Potrebno je pratiti kožu. Ako se masaža vrši s kremom koja je često alergična na djecu, trebate kupiti dijete 2-3 sata nakon masaže, tako da nema osipa.

- Postoje li metode koje bi mogle poboljšati učinkovitost masaže?

Ovisno o tome što je s djetetom. Prvo morate pogledati dijagnozu. Također je potrebno pogledati dijete - svako dijete treba individualni pristup. Treba se opustiti, a druga bi trebala biti tonirana. Pokreti su klasični, ali svako dijete treba podići svoj intenzitet. Masaža može pomoći i dijete i naštetiti ako je to učinjeno neispravno. Stoga je vrlo važno povjerenje profesionalnog masažnog terapeuta koji će ispitati dijete, odrediti koje pokrete, koji bi intenzitet trebao biti primijenjen tijekom masaže ovom djetetu.

Maser treba znati ne samo mjesto unutarnjih organa osobe, već i razumjeti gdje se i što mišiće nalazi, koja njegova funkcionalna odgovornost. Ako dijete, na primjer, nije počelo hodati, a već je vrijeme za njega, trebate pravilno razumjeti koji mišići imaju problem - savitljivi ili ekstenzori. Prema tome, neki mišići toniraju, drugi se opuštaju. Mnogi roditelji očekuju da će nakon masaže, njihova beba ići nogama u 6-7 mjeseci. Ali dijete još uvijek ne mora hodati u ovo doba. Ako ga roditelji potaknu na to - stavili su ga na noge, u šetačima, oni mogu ozbiljno oštetiti bebinu kralježnicu. Sve se mora dogoditi u svoje vrijeme. U mojoj je praksi došlo do slučaja kada je dijete ustajalo u krevetu za 5 mjeseci, ali nije puzala (što bi, u principu, trebalo raditi u ovom dobu i vrlo je korisno za kralježnicu). Nakon masaže, prestao je hodati i počeo puzati. Roditelji su bili uzrujani.

- Kako se osjećaš o masaži na biološki aktivnim točkama?

- Ovo je vrlo bolan postupak, poznajem sam. Bilo je vrlo bolno kada su napravili takvu masažu. Zamislim što dijete doživljava. Uostalom, najprije morate pronaći željenu točku, a zatim postupajte na njemu 1-3 minute. Za dijete, mislim da će biti dovoljno teško kretati se. Ali možda netko ovu masažu vrši svom djetetu. Ako dobro poznajete točke i znate ih pronaći, naravno, to je korisno.

- Mogu li koristiti eterična ulja za masažu?

- Eterična ulja se najčešće koriste za masiranje odraslih osoba. U praksi djece, upotreba aromaterapije usmjerena je na opuštanje. Mnoga eterična ulja su kontraindicirana kod djece. Važno je ne štetiti. Djeca su često alergijske, pa je bolje čekati s eteričnim uljima sve dok dijete ne odraste.

- masažni terapeut koji izvodi masažu za odrasle može obaviti bebu masažu?

- Masaža bebe je teža. Djeca imaju svoje osobine tijela. povezane s različitim fazama razvoja. Postoje takve tehnike masaže kada bi osoba trebala osjetiti ogrebotinu. Ako odrasla osoba može reći je li to osjeća ili ne, onda dijete neće reći do određene dobi. Mislim da bi svatko trebao raditi vlastitu stvar, a beba masaža najbolje obavlja masaža na području pedijatrije.

Intervjuirano je dopisnik "Zdravlje Abecuda"

Nuanzi masaže novorođenčadi i dojenčadi

Novorođenče se prezentira roditeljima, a svima ostalima, blažen i bespomoćan. Želim da ga njeguje i njeguje, i to je prilično prirodna želja. Međutim, priroda ne daje da dijete uvijek bude toplo i mirno.

Da bi se dijete pripremilo za neizbježne padove i modrice u svom životu, nužno je ojačati i trenirati mišiće i ligamente od prvog dana života. To će vam pomoći u ovoj masaži. Ovaj postupak poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja ton, pomaže u razvoju motoričkih funkcija. Razmotrite što su indikacije i kontraindikacije za masiranje novorođenčadi i dojenčadi, kako to učiniti, uključujući i kod kuće, s majčinim rukama.

Značajke postupka

Svaki roditelj može, naravno, imati pitanje: treba li masaža ako je dijete zdravo i normalno se razvija. Da bi ispravno odgovorili, potrebno je razlikovati pojmove profesionalne masaže i opće, koje roditelji samostalno izvode.

Home masaža je vjerojatnije da će formirati zdrave navike, stvrdnjavanje pozornici, a liječenje je medicinski postupak.

Indikacije i kontraindikacije za novorođenčad i dojenčad

Profesionalnu (medicinsku) masažu treba propisati pedijatar, a ne samo u slučaju, već po sasvim jasnim kriterijima. Indikacije za masažu su:

 • hipertonije mišića i hipotonija;
 • tortikolis;
 • ravne noge;
 • clubfoot;
 • neurološke bolesti.

U svakom slučaju, liječnik bi trebao razumno objasniti svoje obveze, reći o kontraindikacijama. Usput, puno. Evo nekoliko:

 • bilo koja kožna bolest, osip nejasnog podrijetla;
 • dijabetes melitus;
 • groznica;
 • srčana bolest;
 • racije, artritis;
 • kila s mogućnošću kršenja.

Zapravo, postoji mnogo više kontraindikacija, a samo liječnik može odlučiti hoće li propisati tečaj masaže ili ne. Ako je potrebno, moguće je provesti dodatne pretrage (na primjer, ultrazvuk srca) kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza.

Moram li to učiniti svaki dan?

Terapeutska masaža treba provoditi tečajeve, čije trajanje i učestalost određuje liječnik. Unutar jednog tečaja, masaža se obavlja svakodnevno. Moramo pokušati ne preskočiti sesije, duge stanke između razrednih odjela smanjuju prednosti postupka.

Je li dopušteno prekidati mjesec dana?

Intervali između tečajeva mogu doseći nekoliko tjedana, ali u jednom tečaju nepoželjno je prolaziti više od tri dana. Ako nije moguće masažu 30 ili više dana, taktiku o alternativnoj terapiji treba razgovarati s liječnikom. Za bebe mlađe od 3 mjeseca, takve stanke mogu biti kritične, jer mnoge patologije (tortikollis, displazija) dobro reagiraju na liječenje u prvim mjesecima života.

Bolje je odbiti masažu tijekom prvih dana nakon cijepljenja. Tijelo proizvodi antitijela na komponente cjepiva, a prekomjerna količina može povećati manifestacije komplikacija nakon cijepljenja.

Je li moguće ići nakon postupka?

Nakon postupka možete hodati, ako je dijete toplo odjeveno. Tijekom masaže tjelesna temperatura blago, ali se povećava. Ako je hladno vani, a odjeća je odabrana izvan sezone, postoji rizik od hipotermije. Stoga je bolje voditi brigu o zagrijavanju unaprijed (uzmi deku ili deku za kolica, zgrabite dodatnu bluzu).

Je li moguće da dijete osjeti hladnoću?

Ako je dijete bolesno, naravno, bolje je preskočiti nekoliko sesija nego pogoršati tijek bolesti. Bezazni rinitis - to je dobar razlog za otkaz posjeta masažnom terapeutu. Sam po sebi, crijevni nos može biti pretpostavka početka ARVI-a, tako da masaža može samo pogoršati stanje. Osim toga, zagušljiv nos neće djetetu dati odmor, a malo je vjerojatno da će moći mirno održati sjednicu.

Je li moguće izvesti prije hranjenja?

Da bi masaža donijela maksimalnu korist, dijete mora biti mirno, opušteno i puno. Da biste to učinili, bolje je odabrati vrijeme nakon hranjenja, nakon otprilike 30-40 minuta. Dakle, beba još nije imala vremena ponovno gladovati i neće biti hirovita.

Korist i štetu

Dobri učinci masaže su očiti. Djeca prve godine života vrlo su fleksibilne (svatko se samo boji "razbijanja ili uvijanja", pa ne eksperimentiraju), a očuvanje ove zajedničke pokretljivosti važan je zadatak. Redoviti učinci na kožu, mišiće i ligamente djeteta doprinose:

 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • jačanje koštanog sustava, zglobova i ligamenta;
 • stimulira rast mišića;
 • ojačati mišiće trbuha, natrag.
 • razvoj svih dijelova živčanog sustava.

Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, terapeutska masaža može biti štetna. To je moguće u dva slučaja: postupci se izvode suprotno prisutnosti kontraindikacija ili masažni terapeut nema odgovarajuće iskustvo i znanje. Najvažniji kriterij da masaža ne koristi - ponašanje djeteta.

U neonatalnom razdoblju, djeca imaju još veći ton u mišićima udova, to je prirodno i normalno. Ti mišići ne mogu biti prisiljeni odmotati i stimulirati, možete samo malo zamijesiti. Inače, možete samo jačati hiperton, čak i ozlijediti dijete.

Nemoguće je utjecati na bubrege i jetru djeteta tijekom izvođenja masaže (kako bi se pokucalo, prilijepilo ova područja), što može dovesti do poremećaja u funkcioniranju tih organa. Vrlo pažljivo morate masažu površine kralježnice, bilo koja prekomjerna sila napunjena je pomicanjem diskova. Stoga je važno preuzeti odgovorni pristup izboru stručnjaka, a također ne započeti sesiju bez prethodnog temeljitog ispitivanja djeteta.

Stručni trikovi

Bilo koja, čak i najkraća sesija, uvjetno je podijeljena na tri dijela: pripremna, glavna i konačna. Prvo, stručnjak mora pripremiti mišiće za mehaničku akciju, kako bi uspostavio kontakt s djetetom. Da biste to učinili, niz udaraca, lagano trljanje. Nakon nastavka na glavni dio postupka koji uključuje tehnike kao što su:

 • istezanje;
 • istezanje;
 • tlak;
 • savijanje i produžetak udova u zglobovima;
 • vibracija i gnječenja.

Za svaki slučaj stručnjak odabire zasebnu kombinaciju tehnika, uzimajući u obzir dob, strukturu djeteta i prisutnost bilo kakvih posebnih zahtjeva. Na primjer, na mjestu ozljede, trljanje i probijanje mogu uzrokovati bol, pa će se stručnjak ograničiti na jednostavno ublažavanje i lagano trljanje.

Ako se terapeutska masaža izvodi s određenom svrhom, na primjer, ukloniti ton tkivnih mišića, tada će se glavni fokus staviti na liječenje problematičnog područja.

Osnovna tehnologija

zajednička

Tijekom sjednice, osim mehaničkog utjecaja na kožu i mišiće, mogu se koristiti i druge metode izloženosti, na primjer, zagrijavanje. U terapijskoj masaži možete istaknuti takve popularne tehnike kao:

 1. Tonik. Klasična masaža čija je svrha stimulacija cirkulacije krvi i jačanje limfne drenaže, olakšava prijenos živčanih impulsa na sva tkiva i organe, kako bi ispravno djelovali na mišiće (opuštanje ili naprezanje). Takva masaža propisana je većini djece, a ukupno trajanje od 10 sjednica (na ambulantnoj kartici koju upućuju: masaža br. 10, zbog čega mnogi to smatraju posebnim tipom masaže).
 2. Opći razvoj. Slično je onom prethodnom, ali uključuje elemente gimnastike. Kada su mišići dobro zagrijani i spremni za opterećenje, stručnjak obavlja niz savijanja i produžetka ekstremiteta, rotira ih, okreće i naginje bebu.
 3. Preventivna. Takva masaža, u stvari, ne razlikuje se od one u razvoju, osim što joj je svrha spriječiti moguće komplikacije. Na primjer, ako se primijetio da dijete u snu uvijek okreće glavu u istom smjeru, to može ukazivati ​​na nerazvijenost mišića vrata. Mjerodavni terapeut za masažu, koji obraća pažnju na ovo područje, može ispraviti situaciju.
 4. Gimnastika. Kombinacija masaže i lagane gimnastike daje izvrsne rezultate. Nakon milovanja i gnječenja mišići su spremni za povećanje opterećenja. Od ranog djetinjstva možete uliti ljubav prema tjelesnom naporu.

Izbor tehnologije i provedba postupaka zadatak je stručnjaka. Ne biste trebali pokušati samostalno obavljati terapijsku masažu, koristeći savjete ili video lekcije iz mreže. Iskusni masažni terapeut ne samo da zna kako izvesti ovu ili tu tehniku, nego će također moći primijetiti pozitivan trend ili, obrnuto, sumnjivo pogoršanje.

terapeutski

Mogućnosti rastućeg tijela su ogromne. Ponekad je dovoljno redovito, ali kratkotrajno izlaganje oporavku ili olakšavanju bilo kojeg stanja. Masaža može riješiti mnoge probleme, što je osobito vrijedno s obzirom na ograničenja u uzimanju lijekova kod djece mlađe od 3 godine. Dakle, pedijatar može propisati masažu za takve patologije i bolesti:

 • Mokro kašalj. Svjetlosni pokreti na leđima pomoći će gurati nagomilan sput, te ga se nadvladati.
 • Blokiranje suznih kanala. Kako bi se olakšao proboj embrionalnog filma, koji sprečava odljevi tekućine za suzu, potrebno je redovito mazati područje oko očiju djeteta.
 • Poremećaji u gastrointestinalnom traktu. Problem s kojim se susreću većina roditelja je konstipacija djeteta i kolik. Svaka promjena prehrane djeteta ili majke za njegu može dovesti do nadutosti, boli i plačanja djeteta. Da bi ojačali intestinalnu pokretljivost i riješili problem trebate masirati trbuščić u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu.
 • Oguljena kosa S takvom patologijom, stimulacija nerazvijenog mišića može ispraviti situaciju. Trljanje i milovanje potiču cirkulaciju krvi, umnožavaju mišićno tkivo, poboljšavaju propusnost živčanih impulsa.
 • Klinikularna kila. Svrha masaže je ojačati abdominale. Svjetlosni pritisak uzrokuje stezanje mišića kao odgovor, što će postupno dovesti do nestanka izbočine.
 • Hip displazija. U liječenju ove patologije, masaža zauzima važno mjesto. Izlaganje mišića i ligamenata u zglobu kuka pomoći će vratiti glavu bedra na pravo mjesto.
 • Konjunktivitis. Kod infekcije suznih kanala vrlo je važno postići pravodobno i cjelovito pražnjenje purulentnih sadržaja. Stoga je važno redovito redovito masirajte suzavac kanala, poboljšavajući njegovu prohodnost.

Pogledajte fotografiju masaže za dijete:

Što se treba učiniti majčinim rukama?

Opća masaža zapravo je kompleks udaraca, fleksija i ekstenzija. Neće imati ozbiljniju posljedicu na organe i tkiva. No, zauzvrat, ovaj postupak je snažan taktilni poticaj koji:

 • potiče prijenos živčanih impulsa s kože (na području udara) do moždanog korteksa;
 • poboljšava funkcioniranje središnjeg živčanog sustava;
 • potiče rast mišićnog tkiva;
 • jača imunološki sustav.

Osim toga, taktilni osjećaj je vrlo važno za dijete u neonatalnom razdoblju za uspostavljanje emocionalnog kontakta s roditeljima. Ljubazni pokreti - najbolji način za uspostavljanje ovog kontakta. Masaža započinje laganim potezima, postupno povećavajući stupanj pritiska. Posebna se pozornost posvećuje takvim područjima:

 • Stopala. Postoji mnogo živčanih završetaka, koji utječu na blagotvorne učinke na cijelo tijelo.
 • Vrata i okovratnik. Masaža - najbolja prevencija tortikulije i problema s držanjem, također pridonosi pravilnom razvoju mišićno-koštanog sustava.
 • Spina. Masaža jača mišići korzet, oblikuje držanje, smiruje i opušta bebu.
 • Želudac. Masiranje područja oko pupka može spasiti bebu od kolike, povećati peristaltiku.

Očito je da se takav koristan postupak sa svih strana može izvoditi barem svaki dan. Ali postoje dva preduvjeta za uspješnu masažu: beba mora biti mirna i potpuno zdrava.

Za vrištanje, napeto dijete, nikakav postupak neće imati koristi. Stoga je potrebno uhvatiti trenutak kada je beba puna (ali ne odmah nakon hranjenja, može izazvati regurgitiranje), dobiti dovoljno sna i ništa mu ne smeta. Idealno - prije noći plivati.

inventar

Za bolji učinak na kožu i mišiće, možete koristiti posebne pomagala. Dakle, razni valjci, kuglice s mekim šiljcima, ručna masaža za akupresuru pomoći će poboljšati učinak postupka. Glavna stvar je kontrolirati sila udarca i spriječiti pojavu bolnih osjeta.

Da biste smanjili trenje, a ne da se protežu vrlo osjetljiva koža bebe, možete koristiti različite ulja. Prednost se daje neobuzdanim, laganim proizvodima iz dječje serije.

Također treba napomenuti fitball - veliku lopticu na napuhavanje s dva roga. Uz to ne samo da možete obavljati masažu, već i jačati vestibularni aparat djeteta. Dijete se stavlja na loptu i, držeći, izvodi niz svjetlosnih čudovišta. Tijekom vremena, beba će vam se svidjeti ove vježbe, a možete dodati i druge: skočite na loptu, držeći majčinske prste, ležeći na fitball na leđima i trbuhu.

Učinkovitost korištenja ulja i dodatnog inventara uvijek je bolje razgovarati sa svojim liječnikom. I, naravno, ako ne daju užitak djetetu, bolje je staviti ih na stranu.

Pravila vođenja

Važno je razumjeti da ako postoje problemi s zdravljem djeteta, pitanje prikladnosti masaže treba riješiti samo stručnjak. Također utvrđuje: kada možete započeti postupke (u nekim slučajevima to je učinjeno u prvim danima života), trajanje sesije, broj tečajeva.

Trajanje sesije za novorođenčad ne prelazi 10 minuta. S dobi, trajanje se povećava na 20-30 minuta u prva tri mjeseca i na 40-60 minuta za stariju djecu.

Za restaurativne masaže, nema posebnih ograničenja. Možete ih izvesti već od dva tjedna. U prva tri mjeseca naglasak je na razvoju mišića vrata i leđa, tako da dijete čvrsto drži glavu. Nakon 3 mjeseca dodaje se kompleks gimnastičkih vježbi za masažu kako bi se ojačali ligamenti i zglobovi.

Tijekom manipulacija, dijete mora biti mirno, bilo koji emocionalni stres neprihvatljiv. Stoga je važno uspostaviti kontakt s djetetom, možda, da se sesije provede na razigran način. Ako je beba počela plakati, nemojte je zanemariti. Bolje je nakratko prekinuti, zagrliti i smiriti dijete. Stoga bi jedan od roditelja uvijek trebao biti blizu.

U slučaju bilo koje bolesti (čak iu blagom obliku), bolje je postići oporavak najprije, a nakon toga popraviti rezultate masažom. Prvo, malo je vjerojatno da će dijete koje muče curenje nosa, groznica, svrbež ili druge simptome omogućiti postupanje. Drugo, dodatno opterećenje na živčanom sustavu sada je beskorisno.

Mastering tehnika masaže je vrlo jednostavna, no vrijedno je zapamtiti da kućna masaža nije panaceja, već samo jedan od elemenata fizičkog razvoja i stvrdnjavanja djeteta. Samo u kombinaciji s fizičkim naporom, dobrom prehranom i aktivnim životnim stilom dati će najbolje rezultate.

Dr. Komarovsky o masaži

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.

Trebate li masažu?

Vrlo često roditelji postavljaju jednostavno pitanje: treba li dijete prije masaže masaže? A ako je tako, koji? Uostalom, očito je da ne postoji univerzalni kompleks za sve bebe na svijetu. Pokušajmo to shvatiti.

Apsolutno je jasno da će zdravo dijete odrasti bez masaže. S druge strane, ako organizam u razvoju dobije izvodljiva opterećenja, imat će razvijenije mišiće, jače kosti, obučeni kardiovaskularni sustav, uravnoteženi živčani sustav i sustav endokrinih žlijezda. Ranije će se funkcija probavnog sustava prilagoditi i prilagoditi. "Struktura definira funkciju" - kažu osteopati. Stoga, kompetentna masaža i gimnastika za djecu neće se miješati. Pa, za one bebe s kojima je pedijatar, neurolog ili ortopedist napravio neku vrstu dijagnoze, masaža je prikazana više od drugih. Uz mnoge probleme ranog doba, dobra masaža može pomoći, često čak i bolja od lijekova.

Ali to postavlja pitanje kvalifikacije masera. Kako roditelji, koji su po prvi put naišli na bebu masažu, procjenjuju rad stručnjaka? Kako razumjeti da će postupak imati koristi svojoj djeci i da neće biti zla?

Iskoristite suze?

Postoji najdostupniji i najvažniji kriterij za procjenu rada masažnog terapeuta. Ne bi trebalo biti "vrištanje" kada dijete dođe u vrisak boli i tjeskobe. Prije nego se svađete s ovom tvrdnjom, poduzmite bilo koju knjigu o beznoj masaži. Jedna od kontraindikacija za provođenje ili nastavak postupka masaže je neprestani krik djeteta. Nije ni čudo o dobrom pedijatru ili dobrom dječjem maseru kažu: "Djeca ga vole!" A djeca osobe koja ih voli i tretira s poštovanjem je u ljubavi. Ali to im ne daje boli.

Čuo sam od jednog dječjeg masera s opsežnom praksom, koji je radio na ovom području za drugo desetljeće, sljedeću rečenicu: "Kako sam umoran od ovih dječjih vriskova!" Kao odgovor, preporučujem da ne povrijedi djecu. Bila je iznenađena jer je u dječjoj masaži čudan stereotip: ako se masažni terapeut nije "znojio", vjerojatno je lažirao. Uvjeravam vas, nema izravne veze između količine kilojula koju je proveo maser i prednosti postupka.

Majka jedne djevojčice mi je rekla dijalog sa svojim poznanicima. Upitana je: "Pa, dobijete li masažu?" "Da", odgovara djevojka majka. "Vrištanje?" "Ne." "Onda ovo nije masaža!"

Temeljno pogrešno mišljenje.

Nažalost, često čujem od roditelja bebe da su dobili ili pokušali provesti masažu prema tehnici "vrištanja". Što mislite da bi dijete moglo reći ako bi mogao razgovarati ili što bi učinio da bi mogao podnijeti sebi. Ispada da dijete radi "dobro" iskorištavanjem njegove bespomoćnosti. Koji je rezultat? Kada dijete vrišti, mišići se ne mogu opustiti. Ako se napeti mišić se pruži, mikro-stanke mišićnih vlakana neizbježno se javljaju. Kasnije na tim mjestima pojavit će se ožiljci.

U osteopatiji jedan od osnovnih načela je poštivanje tijela i njegovih tkiva. Otkrijmo vam još jednu veliku osteopatsku tajnu: tanji i mekši učinak, jači učinak. Činjenica je da je tijelo zaštićeno i zatvoreno od bilo kakvog agresivnog utjecaja, od bilo kakve nepristojne invazije. To je prilično prirodno i loše kad nije. Ako tijelo nije zaštićeno, onda je već slomljena. Sukladno tome, sve snage "vrisnute masaže" usmjerene su na borbu protiv tijela, i stoga su izgubljene. Samo nježni, točni učinci kompetentne masaže mogu imati koristi od djeteta.

Psihološka trauma

Nasilno nasilje, koje je "maska ​​za vrištanje" šteti ne samo tkivu, to je osobito traumatsko za dječju psihu. U podsvijesti takvog djeteta podebljano će biti napisano: "Ja sam bespomoćan, stranci mogu doći i raditi sa mnom što žele. Mama nije briga za moje plače za pomoć ili ne može pomoći. " Malo je vjerojatno da takvo dijete, kada odrasta, govori svojim roditeljima o svojim problemima ili ih pita da pomognu u nekoj stvari.

Maserka treba poštovati osobnost djeteta. Čak iu maternici majke, dijete ima svoj temperament, njegov karakter, navike koje su samo osobine. Žene koje ne prenose prvu trudnoću, prema ponašanju djeteta u želucu, mogu reći, na primjer: "Prvi je bio filozof, ali ovaj nestašan dječak!" Bebe u trbuhu majke osjećaju se dobro u raspoloženju svoje majke, doživljavaju stres s njom, vježbaju fizičke vježbe s njom (bebe sportaši koji i dalje prakticiraju rođeni su s dobro razvijenim mišićima). Već u ovom razdoblju formiranje osobnosti. Nasilje nad osobom je neprihvatljivo.

Glavna komponenta baby masaže je ljubav. Bez ove komponente, ono što se naziva masaža je fikcija.

Masaža bez suza

Što treba učiniti kako dijete ne vikne? Potrebno je uzeti u obzir njegove interese. Što traži od vas? Možda želi jesti, ili možda ima bol u trbuhu ili glavobolja? Jeste li pokušali napraviti fitness kad imate trbušni twist? Zamislite da želite napustiti teretanu, a instruktor vam kaže: "Još uvijek trebamo raditi, to je korisno!" Na kraju, dijete jednostavno ne može imati pravo raspoloženje. Najprije morate riješiti najhitnije probleme, zanimati mlade pacijente, a zatim se uključiti u masažu i tjelesni odgoj. Naravno, to zahtijeva dodatne napore, ali ne može biti drukčije.

U kojoj se dobi može i treba masirati? Ne postoji dobno ograničenje za masažu. Pojedinačni je pristup važan, kao i uvijek. Sila utjecaja može se desetostruko razlikovati ovisno o dobi, spolu, konstituciji (hiperstenici - normosenički - astenik), drugim pojedinačnim karakteristikama, i naposljetku, od djetetovog blagostanja u ovom trenutku. Kriterij ispravnosti je pozitivna reakcija bebe.

Kako odabrati vježbe? Od prvih dana života, blagi udarci od glave do vrhova prstiju i nožnih prstiju, kao da izravnavaju djetetovo tijelo, donose mnogo prednosti. Zamislite koliko će snažan val živčanih impulsa putovati od receptora kože do senzorskih središta mozga. Neka svaki od milijun ovih impulsa bude optužen za ljubav. Takvu masažu može učiniti otac i mama.

Mnogo je knjiga o masaži i tjelesnom odgoju za djecu do godinu dana. Većina ih se preklapaju. Odaberite onu koju vam se sviđa više. Moja želja: nemojte se zvati formalno, kreativno se približiti. Nemojte inzistirati na vježbama koje dijete ne sviđa, čak i ako je napisano da ih u to doba treba učiniti. Usredotočite se na ono što najbolje funkcionira ili iznesite pojednostavljenu verziju vježbe koja ne funkcionira. Ne treba nastojati učiniti za jednu lekciju cijeli kompleks vježbi. Učinite svoje omiljene vježbe na svoj logičan zaključak, to jest na umor. To dijete je umorno, dijete će vas obavijestiti ili jednostavno neće izvršiti ovu vježbu.

Još jedan važan princip bebe masaže: bolje je da nemate šanse nego pretjerati. Na primjer, prema preporukama neurologa, roditelji ili nedovoljno kvalificirani maser može pretjerati u borbi protiv hipertonije i oslabiti mišiće koji drže luk nogu i gležanj. Rezultat je ravna valgusova stopica. Čak iu potrazi za idealom, trebate biti u mogućnosti da se zaustaviš na vrijeme.

Kako liječiti dinamičku gimnastiku i bebu jogu? Uvjeren sam da je kao odrasla osoba jedan sport pogodniji i ne stane drugo, tako da djeca mogu biti korisnija u nekoj vrsti tjelesne kulture i manje pogodna za drugu. Na primjer, dinamična gimnastika nije prikladna za djecu s povećanom elastičnosti vezivnog tkiva i hiperlibnosti zglobova. Istodobno je prikladna i mladim gimnastičarima s visokim tonovima. Vjerujte svoju djecu samo dokazanim stručnjacima i budite oprezni prilikom samostalnog rada. Nemojte učiniti ono što nije sasvim sigurno. A ti ciljevi koje stručnjaci žele postići bebu joge, možete postići humane i ekološki prihvatljive načine osteopatije.

Je li plivanje za svu djecu? Ne. Postoje djeca koja se ne vole plivati ​​i roniti. Da biste započeli, pokušajte smanjiti intenzitet i složenost klasa, dodati elemente igre. Ako to ne pomogne, možda je vrijedno raditi na kopnenim sportovima.

Najvažnije je zapamtiti zašto je sve to učinjeno. Najgora opcija je kada se počelo tjelesno obrazovanje iznenaditi prijatelje i poznanike. Nastava bi trebala donijeti radost svim svojim sudionicima, zabaviti se u tom procesu, a rezultat će biti zdravlje djeteta, i fizičkog i mentalnog.

Autor Sobolev Pavel Viktorovich

Koliko često beba može biti masirana?

Masaža u prvoj godini života djeteta je vrlo važna, jer je u tom razdoblju života postavljeno temelje zdravlja za ostatak vašeg života. Dijete još uvijek ne zna kako hodati, okrenuti se, ustati, sjediti, a samo masaža pomaže jačanju i razvoju svih sustava i organa, jer osigurava tjelesnu aktivnost djeteta. Ako se kod rađanja djeteta nađu neki patološki procesi (na primjer, torticollis, displazija zglobova kuka itd.), Kroz masaze se može izbjeći abnormalni patološki razvoj jer se u ranoj dobi najbolje fizičke abnormalnosti najbolje ispravljaju.

Novorođene mame često postavljaju takva pitanja: "Koliko često treba masira dijete, koliko je trajanje postupka, koliko je procedura potrebno?" Stručnjaci preporučuju masiranje beba s tečama, u pravilu, jednom tromjesečju, ako nema pojedinih indikacija dr. Ako se tečajevi prema indikacijama održavaju češće nego jednom četvrtinu, tada se provodi ponavljani tečaj masaže s jednim mjesecom odmora.

Sjednica sama traje od 20 do 40-45 minuta. Na početku tečaja trajanje je manje, a zatim se postepeno povećava. Prenosivost i trajanje masaže ovise o samom djetetu: neka djeca brzo umiru, drugi ga uživaju 40-45 minuta. Standardni tečaj masaže sastoji se, u pravilu, od 10 sjednica, ali još uvijek jasno pozitivan trend vidljiv je na 12-13 sjednici.

Stoga, masaža za maleno dijete ne može se samo obaviti, već se redovito treba obaviti s pauzama za odmor. Budući da je masaža određena opterećenja na cijelom tijelu, potrebna je određena predah, tako da se bebino tijelo može oporaviti od opterećenja.

Masaža za bebe

Beba masaža: u pitanjima i odgovore.

Gimnastika i masaža korisni su u bilo kojoj dobi, ali su posebno važni u prvoj godini beba života. Uostalom, sada postoji oznaka zdravlja već dugi niz godina.

Koliko dugo traje masaža i koliko se sati uključuje?

Sesija traje oko pola sata na početku tečaja. Usred povećanja opterećenja, ali sve ovisi o bebi: neka se djeca umorna nakon 20 minuta, a drugi 40-45 minuta. Obično provodi 10 sesija. Očito je pozitivna dinamika vidljiva na 12-13. Sjednici.

Kada mogu napraviti drugi tečaj za masažu za dijete?

To ovisi o svjedočenju liječnika, ali ne prije mjesec dana nakon prethodne. Preporučena učestalost jednom tromjesečju.

Liječniku se ponekad savjetuje da se napravi "masaža + terapija vježbanja", što je to?

Terapijski kompleks - sustav vježbi za različite dobi, razvijajući različite mišićne skupine. To se provodi neposredno nakon masaže, kada su mišići već grijani.

Imenovali su masažu, a red u policijskoj bolnici, možete li sami napraviti bebu masažu?

Ako je masaža propisala liječnik, značio je poseban medicinski postupak, a ne samo tonik. Stoga je vrijedno čekati vaš red, a ako vam sredstva omogućuju, onda je bolje pozvati stručnjaka u kuću.

Često na kraju sesije, maserka pomiče dijete na loptu, zašto? I hoće li kupiti loptu za kućnu upotrebu?

Naravno, možete kupiti, jer klizanje na lopti jača vestibularni aparat, pomaže opuštanju mišića, pomaže kod kolike i poboljšava koordinaciju pokreta. Međutim, mora se imati na umu: poželjno je staviti samo golo bebu na loptu, jer odjeveni može skliznuti.

Korisno je kombinirati ovu aktivnost s zračnim kupeljima. Pa, ako vam je metoda pokazala jedan od iskusnih majki. Glavna stvar - nemojte gurati dijete u jednom smjeru: on svibanj osjećati vrtoglavicu. Zakhnykal - odmah ukloniti, postoji rizik da klinac ne voli loptu jednom i za sve, iako se to događa vrlo rijetko. Promjer lopte nije manji od 60 cm, a bolje - više. Prikladna lopta s "rogovima".

Često se događa da se dijete navikne na jednog masažnog terapeuta i aktivno prosvjedi protiv drugog. Što je to?

Masaža nije samo fizički učinak, već i aktivna bioenergetska razmjena. Maserka može imati loše raspoloženje ili njezina energija nije prikladna za bebu. Ponekad djeca ne vole visoke ženske glasove ili neke mirise. U prvih 2-3 sesije, dijete ima puno pravo da prosvjeduje: on "nije naredio" ovu tetu. Stoga, pokušajte uvjeriti bebu i biti u svom vidnom polju dok se ne navikne na novu maser.

Preporuča se kupanje u kupki. Zašto vam je potrebna?

Ako se odlučite za kupanje u kupaonici, požuri: uskoro će biti prekasno. Dječak se jednostavno ne uklapa u rotaciju. Plivanje je prekrasna metoda liječenja tijela. Uklanja tonus mišića, razvija dišni sustav, smiruje živčani sustav. Nakon kupanja, djeca bolje spavaju. Samo pitajte stručnjaka da vam ovaj postupak pokazati nekoliko puta. I što je najvažnije - nemojte se bojati sebi, jer se vaš strah prenosi bebi. Ali ako je dijete počelo plakati u vodi - kupanje bi trebalo odmah zaustaviti, inače će zauvijek prestati ljubiti vodu.

Zašto trebate masažu? Često naše majke ili bake kažu: "Nismo vam učinili nikakvu masažu, i ništa!"

O "ništa" je veliko pitanje. Malo naše generacije može se pohvaliti savršenim zdravljem. Prednosti masaže su očite, jer mali čovjek nema svoju djelatnost i ima puno energije. Tijekom treninga, on uči mnogo o mogućnostima vlastitog tijela. Ispada da se ruke i noge daju ne samo kako bi ih tromo ljuljali dok su ležali u krevetiću.

Nakon beba masaže, pa čak i tijekom nje, bebe se počinju brže razvijati i aktivnije istražiti ovaj svijet. Vjeruje se da čak i potpuno zdravo dijete do 1 godine treba podvrći 3 slijeda masaže, ako ne postoji poseban dokaz liječnika. Nakon godinu dana dovoljno je vlastite aktivnosti.

Koja je doba dana najbolji postupak za masažu?

Poželjno je jutarnjim satima, jer je masaža cijeli dan nagrađena živahnošću. Da, i režim dana kada dijete ne mora razbiti.

Tijek masaže završava, a liječnik propisuje cijepljenje. Može li se to kombinirati?

Ponekad nakon cijepljenja nastaju komplikacije, uključujući porast temperature. U tom slučaju masaža je kontraindicirana. Odgoditi cijepljenje nekoliko dana, mislim da će vas liječnik upoznati jer je masaža korisna samo ako je tečaj završen.

Dijete ima dijatezu, a liječnik je propisao masažu. Mogu li to učiniti?

Ne, jer fizička izloženost samo povećava osip. Morat ćemo najprije poraziti diatozu, a tek onda nastaviti s masažom.

Odlučili ste svom djetetu dati masažu, ono što trebate znati.

Ovo je podebljana odluka, ali savjetujemo vam da najprije posjedujete posebne tečajeve. Ali ako ste već počeli, tada se kretanje treba odvijati samo uz "linije masaže", od periferije do središta. Ne možete dodirnuti područje limfnih čvorova (ispod ruku i ispod koljena), područje prepona i grudi, ne možete djelovati izravno na kralježnici: samo dno-gore, ne manje od 1 cm.

Neprihvatljivo je dodirivati ​​područje srca, a vrat i glava moraju se pažljivo liječiti. Brzina masaže bi se trebala podudarati s brzinom kretanja limfa: približno 2 cm u sekundi.