Nuanzi masaže novorođenčadi i dojenčadi

Zasnivanje

Novorođenče se prezentira roditeljima, a svima ostalima, blažen i bespomoćan. Želim da ga njeguje i njeguje, i to je prilično prirodna želja. Međutim, priroda ne daje da dijete uvijek bude toplo i mirno.

Da bi se dijete pripremilo za neizbježne padove i modrice u svom životu, nužno je ojačati i trenirati mišiće i ligamente od prvog dana života. To će vam pomoći u ovoj masaži. Ovaj postupak poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja ton, pomaže u razvoju motoričkih funkcija. Razmotrite što su indikacije i kontraindikacije za masiranje novorođenčadi i dojenčadi, kako to učiniti, uključujući i kod kuće, s majčinim rukama.

Značajke postupka

Svaki roditelj može, naravno, imati pitanje: treba li masaža ako je dijete zdravo i normalno se razvija. Da bi ispravno odgovorili, potrebno je razlikovati pojmove profesionalne masaže i opće, koje roditelji samostalno izvode.

Home masaža je vjerojatnije da će formirati zdrave navike, stvrdnjavanje pozornici, a liječenje je medicinski postupak.

Indikacije i kontraindikacije za novorođenčad i dojenčad

Profesionalnu (medicinsku) masažu treba propisati pedijatar, a ne samo u slučaju, već po sasvim jasnim kriterijima. Indikacije za masažu su:

 • hipertonije mišića i hipotonija;
 • tortikolis;
 • ravne noge;
 • clubfoot;
 • neurološke bolesti.

U svakom slučaju, liječnik bi trebao razumno objasniti svoje obveze, reći o kontraindikacijama. Usput, puno. Evo nekoliko:

 • bilo koja kožna bolest, osip nejasnog podrijetla;
 • dijabetes melitus;
 • groznica;
 • srčana bolest;
 • racije, artritis;
 • kila s mogućnošću kršenja.

Zapravo, postoji mnogo više kontraindikacija, a samo liječnik može odlučiti hoće li propisati tečaj masaže ili ne. Ako je potrebno, moguće je provesti dodatne pretrage (na primjer, ultrazvuk srca) kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza.

Moram li to učiniti svaki dan?

Terapeutska masaža treba provoditi tečajeve, čije trajanje i učestalost određuje liječnik. Unutar jednog tečaja, masaža se obavlja svakodnevno. Moramo pokušati ne preskočiti sesije, duge stanke između razrednih odjela smanjuju prednosti postupka.

Je li dopušteno prekidati mjesec dana?

Intervali između tečajeva mogu doseći nekoliko tjedana, ali u jednom tečaju nepoželjno je prolaziti više od tri dana. Ako nije moguće masažu 30 ili više dana, taktiku o alternativnoj terapiji treba razgovarati s liječnikom. Za bebe mlađe od 3 mjeseca, takve stanke mogu biti kritične, jer mnoge patologije (tortikollis, displazija) dobro reagiraju na liječenje u prvim mjesecima života.

Bolje je odbiti masažu tijekom prvih dana nakon cijepljenja. Tijelo proizvodi antitijela na komponente cjepiva, a prekomjerna količina može povećati manifestacije komplikacija nakon cijepljenja.

Je li moguće ići nakon postupka?

Nakon postupka možete hodati, ako je dijete toplo odjeveno. Tijekom masaže tjelesna temperatura blago, ali se povećava. Ako je hladno vani, a odjeća je odabrana izvan sezone, postoji rizik od hipotermije. Stoga je bolje voditi brigu o zagrijavanju unaprijed (uzmi deku ili deku za kolica, zgrabite dodatnu bluzu).

Je li moguće da dijete osjeti hladnoću?

Ako je dijete bolesno, naravno, bolje je preskočiti nekoliko sesija nego pogoršati tijek bolesti. Bezazni rinitis - to je dobar razlog za otkaz posjeta masažnom terapeutu. Sam po sebi, crijevni nos može biti pretpostavka početka ARVI-a, tako da masaža može samo pogoršati stanje. Osim toga, zagušljiv nos neće djetetu dati odmor, a malo je vjerojatno da će moći mirno održati sjednicu.

Je li moguće izvesti prije hranjenja?

Da bi masaža donijela maksimalnu korist, dijete mora biti mirno, opušteno i puno. Da biste to učinili, bolje je odabrati vrijeme nakon hranjenja, nakon otprilike 30-40 minuta. Dakle, beba još nije imala vremena ponovno gladovati i neće biti hirovita.

Korist i štetu

Dobri učinci masaže su očiti. Djeca prve godine života vrlo su fleksibilne (svatko se samo boji "razbijanja ili uvijanja", pa ne eksperimentiraju), a očuvanje ove zajedničke pokretljivosti važan je zadatak. Redoviti učinci na kožu, mišiće i ligamente djeteta doprinose:

 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • jačanje koštanog sustava, zglobova i ligamenta;
 • stimulira rast mišića;
 • ojačati mišiće trbuha, natrag.
 • razvoj svih dijelova živčanog sustava.

Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, terapeutska masaža može biti štetna. To je moguće u dva slučaja: postupci se izvode suprotno prisutnosti kontraindikacija ili masažni terapeut nema odgovarajuće iskustvo i znanje. Najvažniji kriterij da masaža ne koristi - ponašanje djeteta.

U neonatalnom razdoblju, djeca imaju još veći ton u mišićima udova, to je prirodno i normalno. Ti mišići ne mogu biti prisiljeni odmotati i stimulirati, možete samo malo zamijesiti. Inače, možete samo jačati hiperton, čak i ozlijediti dijete.

Nemoguće je utjecati na bubrege i jetru djeteta tijekom izvođenja masaže (kako bi se pokucalo, prilijepilo ova područja), što može dovesti do poremećaja u funkcioniranju tih organa. Vrlo pažljivo morate masažu površine kralježnice, bilo koja prekomjerna sila napunjena je pomicanjem diskova. Stoga je važno preuzeti odgovorni pristup izboru stručnjaka, a također ne započeti sesiju bez prethodnog temeljitog ispitivanja djeteta.

Stručni trikovi

Bilo koja, čak i najkraća sesija, uvjetno je podijeljena na tri dijela: pripremna, glavna i konačna. Prvo, stručnjak mora pripremiti mišiće za mehaničku akciju, kako bi uspostavio kontakt s djetetom. Da biste to učinili, niz udaraca, lagano trljanje. Nakon nastavka na glavni dio postupka koji uključuje tehnike kao što su:

 • istezanje;
 • istezanje;
 • tlak;
 • savijanje i produžetak udova u zglobovima;
 • vibracija i gnječenja.

Za svaki slučaj stručnjak odabire zasebnu kombinaciju tehnika, uzimajući u obzir dob, strukturu djeteta i prisutnost bilo kakvih posebnih zahtjeva. Na primjer, na mjestu ozljede, trljanje i probijanje mogu uzrokovati bol, pa će se stručnjak ograničiti na jednostavno ublažavanje i lagano trljanje.

Ako se terapeutska masaža izvodi s određenom svrhom, na primjer, ukloniti ton tkivnih mišića, tada će se glavni fokus staviti na liječenje problematičnog područja.

Osnovna tehnologija

zajednička

Tijekom sjednice, osim mehaničkog utjecaja na kožu i mišiće, mogu se koristiti i druge metode izloženosti, na primjer, zagrijavanje. U terapijskoj masaži možete istaknuti takve popularne tehnike kao:

 1. Tonik. Klasična masaža čija je svrha stimulacija cirkulacije krvi i jačanje limfne drenaže, olakšava prijenos živčanih impulsa na sva tkiva i organe, kako bi ispravno djelovali na mišiće (opuštanje ili naprezanje). Takva masaža propisana je većini djece, a ukupno trajanje od 10 sjednica (na ambulantnoj kartici koju upućuju: masaža br. 10, zbog čega mnogi to smatraju posebnim tipom masaže).
 2. Opći razvoj. Slično je onom prethodnom, ali uključuje elemente gimnastike. Kada su mišići dobro zagrijani i spremni za opterećenje, stručnjak obavlja niz savijanja i produžetka ekstremiteta, rotira ih, okreće i naginje bebu.
 3. Preventivna. Takva masaža, u stvari, ne razlikuje se od one u razvoju, osim što joj je svrha spriječiti moguće komplikacije. Na primjer, ako se primijetio da dijete u snu uvijek okreće glavu u istom smjeru, to može ukazivati ​​na nerazvijenost mišića vrata. Mjerodavni terapeut za masažu, koji obraća pažnju na ovo područje, može ispraviti situaciju.
 4. Gimnastika. Kombinacija masaže i lagane gimnastike daje izvrsne rezultate. Nakon milovanja i gnječenja mišići su spremni za povećanje opterećenja. Od ranog djetinjstva možete uliti ljubav prema tjelesnom naporu.

Izbor tehnologije i provedba postupaka zadatak je stručnjaka. Ne biste trebali pokušati samostalno obavljati terapijsku masažu, koristeći savjete ili video lekcije iz mreže. Iskusni masažni terapeut ne samo da zna kako izvesti ovu ili tu tehniku, nego će također moći primijetiti pozitivan trend ili, obrnuto, sumnjivo pogoršanje.

terapeutski

Mogućnosti rastućeg tijela su ogromne. Ponekad je dovoljno redovito, ali kratkotrajno izlaganje oporavku ili olakšavanju bilo kojeg stanja. Masaža može riješiti mnoge probleme, što je osobito vrijedno s obzirom na ograničenja u uzimanju lijekova kod djece mlađe od 3 godine. Dakle, pedijatar može propisati masažu za takve patologije i bolesti:

 • Mokro kašalj. Svjetlosni pokreti na leđima pomoći će gurati nagomilan sput, te ga se nadvladati.
 • Blokiranje suznih kanala. Kako bi se olakšao proboj embrionalnog filma, koji sprečava odljevi tekućine za suzu, potrebno je redovito mazati područje oko očiju djeteta.
 • Poremećaji u gastrointestinalnom traktu. Problem s kojim se susreću većina roditelja je konstipacija djeteta i kolik. Svaka promjena prehrane djeteta ili majke za njegu može dovesti do nadutosti, boli i plačanja djeteta. Da bi ojačali intestinalnu pokretljivost i riješili problem trebate masirati trbuščić u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu.
 • Oguljena kosa S takvom patologijom, stimulacija nerazvijenog mišića može ispraviti situaciju. Trljanje i milovanje potiču cirkulaciju krvi, umnožavaju mišićno tkivo, poboljšavaju propusnost živčanih impulsa.
 • Klinikularna kila. Svrha masaže je ojačati abdominale. Svjetlosni pritisak uzrokuje stezanje mišića kao odgovor, što će postupno dovesti do nestanka izbočine.
 • Hip displazija. U liječenju ove patologije, masaža zauzima važno mjesto. Izlaganje mišića i ligamenata u zglobu kuka pomoći će vratiti glavu bedra na pravo mjesto.
 • Konjunktivitis. Kod infekcije suznih kanala vrlo je važno postići pravodobno i cjelovito pražnjenje purulentnih sadržaja. Stoga je važno redovito redovito masirajte suzavac kanala, poboljšavajući njegovu prohodnost.

Pogledajte fotografiju masaže za dijete:

Što se treba učiniti majčinim rukama?

Opća masaža zapravo je kompleks udaraca, fleksija i ekstenzija. Neće imati ozbiljniju posljedicu na organe i tkiva. No, zauzvrat, ovaj postupak je snažan taktilni poticaj koji:

 • potiče prijenos živčanih impulsa s kože (na području udara) do moždanog korteksa;
 • poboljšava funkcioniranje središnjeg živčanog sustava;
 • potiče rast mišićnog tkiva;
 • jača imunološki sustav.

Osim toga, taktilni osjećaj je vrlo važno za dijete u neonatalnom razdoblju za uspostavljanje emocionalnog kontakta s roditeljima. Ljubazni pokreti - najbolji način za uspostavljanje ovog kontakta. Masaža započinje laganim potezima, postupno povećavajući stupanj pritiska. Posebna se pozornost posvećuje takvim područjima:

 • Stopala. Postoji mnogo živčanih završetaka, koji utječu na blagotvorne učinke na cijelo tijelo.
 • Vrata i okovratnik. Masaža - najbolja prevencija tortikulije i problema s držanjem, također pridonosi pravilnom razvoju mišićno-koštanog sustava.
 • Spina. Masaža jača mišići korzet, oblikuje držanje, smiruje i opušta bebu.
 • Želudac. Masiranje područja oko pupka može spasiti bebu od kolike, povećati peristaltiku.

Očito je da se takav koristan postupak sa svih strana može izvoditi barem svaki dan. Ali postoje dva preduvjeta za uspješnu masažu: beba mora biti mirna i potpuno zdrava.

Za vrištanje, napeto dijete, nikakav postupak neće imati koristi. Stoga je potrebno uhvatiti trenutak kada je beba puna (ali ne odmah nakon hranjenja, može izazvati regurgitiranje), dobiti dovoljno sna i ništa mu ne smeta. Idealno - prije noći plivati.

inventar

Za bolji učinak na kožu i mišiće, možete koristiti posebne pomagala. Dakle, razni valjci, kuglice s mekim šiljcima, ručna masaža za akupresuru pomoći će poboljšati učinak postupka. Glavna stvar je kontrolirati sila udarca i spriječiti pojavu bolnih osjeta.

Da biste smanjili trenje, a ne da se protežu vrlo osjetljiva koža bebe, možete koristiti različite ulja. Prednost se daje neobuzdanim, laganim proizvodima iz dječje serije.

Također treba napomenuti fitball - veliku lopticu na napuhavanje s dva roga. Uz to ne samo da možete obavljati masažu, već i jačati vestibularni aparat djeteta. Dijete se stavlja na loptu i, držeći, izvodi niz svjetlosnih čudovišta. Tijekom vremena, beba će vam se svidjeti ove vježbe, a možete dodati i druge: skočite na loptu, držeći majčinske prste, ležeći na fitball na leđima i trbuhu.

Učinkovitost korištenja ulja i dodatnog inventara uvijek je bolje razgovarati sa svojim liječnikom. I, naravno, ako ne daju užitak djetetu, bolje je staviti ih na stranu.

Pravila vođenja

Važno je razumjeti da ako postoje problemi s zdravljem djeteta, pitanje prikladnosti masaže treba riješiti samo stručnjak. Također utvrđuje: kada možete započeti postupke (u nekim slučajevima to je učinjeno u prvim danima života), trajanje sesije, broj tečajeva.

Trajanje sesije za novorođenčad ne prelazi 10 minuta. S dobi, trajanje se povećava na 20-30 minuta u prva tri mjeseca i na 40-60 minuta za stariju djecu.

Za restaurativne masaže, nema posebnih ograničenja. Možete ih izvesti već od dva tjedna. U prva tri mjeseca naglasak je na razvoju mišića vrata i leđa, tako da dijete čvrsto drži glavu. Nakon 3 mjeseca dodaje se kompleks gimnastičkih vježbi za masažu kako bi se ojačali ligamenti i zglobovi.

Tijekom manipulacija, dijete mora biti mirno, bilo koji emocionalni stres neprihvatljiv. Stoga je važno uspostaviti kontakt s djetetom, možda, da se sesije provede na razigran način. Ako je beba počela plakati, nemojte je zanemariti. Bolje je nakratko prekinuti, zagrliti i smiriti dijete. Stoga bi jedan od roditelja uvijek trebao biti blizu.

U slučaju bilo koje bolesti (čak iu blagom obliku), bolje je postići oporavak najprije, a nakon toga popraviti rezultate masažom. Prvo, malo je vjerojatno da će dijete koje muče curenje nosa, groznica, svrbež ili druge simptome omogućiti postupanje. Drugo, dodatno opterećenje na živčanom sustavu sada je beskorisno.

Mastering tehnika masaže je vrlo jednostavna, no vrijedno je zapamtiti da kućna masaža nije panaceja, već samo jedan od elemenata fizičkog razvoja i stvrdnjavanja djeteta. Samo u kombinaciji s fizičkim naporom, dobrom prehranom i aktivnim životnim stilom dati će najbolje rezultate.

Masaža za dojenčad - koliko košta, koliko dugo traje, koliko dana prolazi

Je li beba potrebna masaža?

Masaža je potrebna od svih! I djeca i odrasli. Masaža bebe je najpotrebnija - pridonosi točnom formiranju kostura i sprečava mnoge zdravstvene probleme u najranijim fazama.

Kada početi masaža beba?

Prva masaža za bebe preporučuje se 3 mjeseca. Nadalje, tečaj se poželjno ponavlja svaka tri mjeseca do godine, tj. Na 6, 9 i 12 mjeseci.

Koliko dugo traje masaža i koliko dana uzima dijete za masažu?

Jedna sjednica traje oko pola sata. Tečaj se sastoji od 10 dana za redom.

Dijete spava nakon masaže - je li to dobro?

Vrlo dobro Ako beba brzo spava nakon postupka, to znači da je masaža visoke kvalitete, a stručnjak nadahnuće i smirenost djetetu!

Zašto se nakon beba masaže pojavljuje osip?

Osip nakon masaže česta je pojava, ali u pravilu brzo prolazi. Ako vam osip pijete, pokušajte otkazati ulje koje je dan terapeutu. Posljednje su se sjednice učinile suhom masažom, a osip je prošao. Također, osip može biti na nečiji dodir, jer koža bebe je vrlo osjetljiva i osjetljiva.

Mogu li hodati s bebom nakon masaže?

Mogu i treba biti! Rekao bih, izaći za pola sata, ali dok razmišljate, pola sata će proći, a dijete će imati vremena da se ohladi. Zato idite na zdravlje!

Temperatura je porasla nakon masaže u bebi - što učiniti?

Ako temperatura ne prelazi 37,1 stupnja - nemojte ništa učiniti. Tijelo djeteta se zagrijava, tako da je blagi poticaj prirodan. Ako temperatura počne dobivati ​​zamah, bolje je ostati kod kuće i gledati, pucati nakon postizanja 38,5 stupnjeva. U ovom slučaju, masaža nije kriva, samo dijete je pokupilo zarazu, a tečaj će morati biti odgođen do oporavka.

Nakon koliko dana možete mazati bebu nakon bolesti?

Čim temperatura postane normalna bez uzimanja antipiretika. To je, na primjer, jučer temperatura bila 38,5, pucala s cefeconom, danas temperatura nije više od 37. Ako sutra ni diže, možete započeti masažu ili stajati još jedan dan za mir.

Kada mogu masirati bebu nakon cijepljenja?

Ako nema temperature (vidi prethodni odlomak), sljedeći dan. Istoga dana ne bih to riskirao - cjepivo je toliko stresno za dijete, a mjesto ubrizgavanja može ga boljeti i trljati.

Što trebate znati o kupanju bebe nakon masaže?

Nakon početka tečaja masaže, preporuča se kupati bebe u umirujućim biljem svaki drugi dan. To bi trebalo biti učinjeno u roku od 30 dana - to jest samo 15 kupanje u bilju i 15 u normalnoj vodi. Ljekovito bilje će pomoći bebi da dobro spava - za neku djecu, masaža može imati stimulativni učinak. Mišići se mogu povrijediti, a nova pojavljivanja otežavaju mirnoću. Preporučeni smo plivati ​​u iglicama, ali primijetio sam osip nakon takve kupelji i odlučio se okupati za redom. No, kćer je dobro spavala večer nakon masaže, tako da je druga polovica staze bila okupana u tekućoj vodi.

Što napraviti bebu masažu kod kuće?

Ovo je vrlo zanimljivo organizacijsko pitanje. Kad je maserka po prvi puta došla do nas, bila sam sigurna da će se masaža održati na stoliću za mijenjanje, jer imamo veliku. Međutim, stručnjak je uočio... kuhinjski stol! Isprva sam bio zbunjen i tek sam tada shvatio da je stol za masažu potpuno neodgovarajući - trebalo mi je puno više prostora. Na stol smo stavili pokrivač, na vrhu flanelske pelene i jednokratnu na vrhu. Osim toga, u kuhinji i maserici, a majka može sjediti normalno, a ne stajati nad dušom - može zanemariti dijete. Sad shvaćam da je kuhinjski stol najbolji izbor na kojem masaža bebe kod kuće.

Koliko je beba masaža?

Posljednje pitanje je o cijeni zadovoljstva. U Moskvi beba masaža košta 800 do 2.000 rubalja po sesiji. Ono što je niže ili više od te cijene treba biti upitno. Plaćali smo 1000 rubalja, tj. 10.000 rubalja za cijeli 10-dnevni tečaj. Moj prijatelj iz istog područja davao je 2000 rubalja za masažu - svejedno, samo je masažer također okupao dijete. Oprostite, ali ja osobno mogu kupiti moje dijete, tako da je cijena previše visoka za mene. U specijaliziranim centrima, masaža obično iznosi 1500 rubalja, ovdje masažni terapeuti obično uključuju naknadu za putovanje i najam. 1000 rubalja - najčešće plaćanje bebe masaže kod kuće u Moskvi.

Sve što je napisano ovdje je samo moje iskustvo i znanje koje sam dobio od moje maserice. Ako imate dokazane stručnjake, a naša mišljenja ne odgovaraju - vjerujte svom čovjeku. Prikupio sam podatke za one koji sumnjaju ili žele, ali se boje upućivati ​​tečaj masaže za dijete, kao i za one koji su zaboravili ili su se sramili pitati nešto od svog masera.

Ako imate bilo kakvih drugih pitanja o masaži bebe kod kuće, spreman sam odgovoriti na njih u komentarima!

Mogu li djevojke hodati nakon bebine masaže?

Djevojke mogu hodati nakon masažne bebe?

Možda bi vam se svidjelo.

Koja ikona ili ikone priča u krevetiću

od Adminrive · Objavljeno 13.09.2014

Sunčano vrijeme +22

od strane Adminrive · Objavljeno 21.04.2014

Od toga mjeseca može se koristiti klokan

od Adminrive · Objavljeno 05/10/2015

16 komentara

Samo roditelji kažu da nije poželjno.

Nekoliko je sati bolje da ne hoda, dijete se zagrijava nakon postupka.)

Maserka nam je rekla da je bolje čekati malo, pa čak i zatražiti zatvaranje prozora, dijete je zagrijano, a zatim ugoditi

I mi masaza rekli smo kući odmah, a zatim grijali)

Ovisi o vremenu. Ako je moguća toplina

Haljina i hoda i sve
.

Aigul, odmah nakon što masaža nije

Sat za odmor nakon masaže, onda možete prošetati)

Čekali smo pola sata i otišli šetati ulicom!

Savjetujemo nam da idemo, čak i da idemo kući niz ulicu

Ne, bilo je bolje odmarati se kući

No, hodamo iz poliklinike oko 15 minuta, razmislimo o hodanju

Čekao sam 30 minuta u klinici da se ohladi. Zatim su otišli šetnju. Nakon prvog kolu, hodao je 40 minuta, nakon drugog 1,5-2 sata.

Koje vrste masaže za bebe?

Učinkovita masaža za dijete, kao i za odrasle, sastoji se od skupa metoda za izvođenje postupka, s razlikom samo u snazi ​​primjene.

Zašto mi treba masaža beba?

Ojačati zdravlje i potaknuti razvoj bebe - glavni zadatak masaže. Masaža utječe ne samo na ono što se može osjetiti: koža, mišići i zglobovi, stimulira cirkulacijski sustav, aktivnost limfnog sustava, kao i psihomotori. Impulsi se isporučuju u različitim zonama dječjeg mozga, kroz taktilne nadražaje kože na pravim mjestima.

Uz pomoć nekih vrsta masaže, čak možete kontrolirati djelovanje unutarnjih organa, uzbudljive ili usporavajući njihov rad. Ovo je kratak pregled onoga što je masaža dojke. Kao gimnastika za odrasle, masaža za dijete je način toniranja tijela u cjelini i pojedinih organa.

Kompleks tehnika izvodi se inkrementalno - od laganih poteza i gnječenja, do učinaka vibracija s ponavljanjem i postupnog povećanja opterećenja. Složena metoda masaže, ispravno izvedena, ne samo da će ispuniti svoju osnovnu funkciju, već će i užitak djetetu.

Vrste masaže za bebe

Masaža bebe sastoji se od dvije kategorije - fortifying and therapeutic massage, od kojih se svaka sastoji od vlastitih tipova prema smjeru i stupnju utjecaja na bebu. Od rođenja do 3 mjeseca, dijete treba opću masažu koja se sastoji od lakih poteza. Roditelji se mogu nositi s ovim zadatkom, ali terapijsku masažu treba povjeriti samo specijaliziranom liječniku.

Masaža govorne terapije za bebe. U pravilu, ovakvu vrstu masaže prakticiraju sami govorni terapeuti, savršeno razumijevajući sve pojedinačne karakteristike svog malog odjela. Postupak se treba primijeniti kada dijete dosegne dob od 9 mjeseci kada su njegovi artikulacijski organi dovoljno formirani i spremni za taktilne manipulacije.


Za fine motoričke vještine


Za razvoj govora

Utjecajne zone - glava, lice, vrat, spužve, obrazi, jezik i nepce djeteta. Masaža stimulira živčani sustav, opušta i tonizira mišiće lica lica, vrata i svih govornih organa.

Terapeutska masaža za bebe. Namijenjen je uklanjanju otkrivenih nedostataka u fazi formacije, ili barem usporava njihov razvoj. To također može uključivati ​​korektivnu masažu za dojenčad, čija je funkcija ispraviti, ispraviti abnormalno razvijene organe i dijelove tijela. Terapeutska masaža može se pouzdati isključivo na licenciranog stručnjaka s poznavanjem anatomije i iskustva s dojenčadi.

Postoje terapeutska masaža cijelog tijela (općenito) i pojedinih zona (lokalno). Glavni problemi za koje je prikazana terapeutska vrsta masaže:

 • usporavanje razvoja pokretljivosti;
 • nedostatak težine (hipotrofija);
 • ravne noge;
 • zakrivljenost (deformacija) nogu;
 • loš razvoj zglobova kuka;
 • tortikolis;
 • clubfoot;
 • oslabljen razvoj kostiju i pokretljivost zbog nedostatka vitamina D i nepravilnog metabolizma (rakova).

Terapeutska masaža propisuje liječnik ako se sumnja na abnormalnost u tijelu. Uz sve prednosti, još je dodatni stres za bebu i ne treba apsolutno zdravo dijete.

Dinamična masaža za bebe. Ova masaža se odnosi na gimnastiku. Dijete ne samo leži pod sposobnim rukama masažnog terapeuta, već i aktivno sudjeluje u postupku. To je masaža u pokretu, kada uz pomoć majke ili oca dijete provodi niz motornih vježbi.

Ova masaža pomaže poboljšati cirkulaciju krvi u mišićima. Glavni cilj dinamičke masaže je razviti vestibularni aparat djeteta.

Restauratorska masaža. To je vrsta tradicionalne masaže, proizvedena s mnogo veće pažnje i nježnosti. Počnite i završite masažu potezima da biste zagrijali kožu i mišiće.

Vježbe se izvode u nekoliko faza:

 • svjetlo milovanje;
 • trljanje - jači ubacivanje;
 • gnječenje mišića radi poboljšanja opskrbe krvlju;
 • tehnike vibracija i pljeskanja - do 1 godine se vrlo rijetko koriste;
 • lako milovati.

Koliko nakon masaže možete prošetati?

Masaža nije kontraindikacija za hodanje

Za sat i pol. Dok se mišići ne ohlade. Rekli su mi

Gurza89, također je govorio maser

Nunka, dobro, čini mi se da je čak i logično hraniti se. Uostalom, neki od njih tako se zagrijavaju, mazali

Gurza89, dobro, da. O ovom i govoru. Dovoljno je sat i pol? Upravo sam zaboravio pitati nešto

Asyakaamama, da, naravno. Dijete obično spava nakon masaže. Ne svi, ali mnogi. Dobiti dovoljno spavanja i otići na šetnju.

Mogu li djevojke hodati nakon bebine masaže?

Djevojke mogu hodati nakon masažne bebe?

Možda bi vam se svidjelo.

Koja ikona ili ikone priča u krevetiću

od Adminrive · Objavljeno 13.09.2014

Sunčano vrijeme +22

od strane Adminrive · Objavljeno 21.04.2014

Od toga mjeseca može se koristiti klokan

od Adminrive · Objavljeno 05/10/2015

16 komentara

Samo roditelji kažu da nije poželjno.

Nekoliko je sati bolje da ne hoda, dijete se zagrijava nakon postupka.)

Maserka nam je rekla da je bolje čekati malo, pa čak i zatražiti zatvaranje prozora, dijete je zagrijano, a zatim ugoditi

I mi masaza rekli smo kući odmah, a zatim grijali)

Ovisi o vremenu. Ako je moguća toplina

Haljina i hoda i sve
.

Aigul, odmah nakon što masaža nije

Sat za odmor nakon masaže, onda možete prošetati)

Čekali smo pola sata i otišli šetati ulicom!

Savjetujemo nam da idemo, čak i da idemo kući niz ulicu

Ne, bilo je bolje odmarati se kući

No, hodamo iz poliklinike oko 15 minuta, razmislimo o hodanju

Čekao sam 30 minuta u klinici da se ohladi. Zatim su otišli šetnju. Nakon prvog kolu, hodao je 40 minuta, nakon drugog 1,5-2 sata.

Otišao je na masažu s djetetom ili je to učinio

Jeste li išli na masažu s djetetom ili ste to učinili sami? Ako ste išli, dijete je plakalo?

27 komentara na "Odlazili smo na masažu s djetetom ili smo to učinili"

Profesionalni tečaj je učinio
Nisam terapeut za masažu
Za mene, pa docha kayfovala masaža)

Tajlandski cool da ide, kao što je) i korisno

zbog toga Potrebna je profesionalna masaža, a ne majčinska milovanja. da sam vikao. svi viknu.

Otišli smo, jako se svidjela, osobito vježbe), nitko nije vikao.

Imao sam lagane poteze i vježbao fitball, otišao na profesionalnu masažu na 4,5 i gotovo 9 mjeseci, u prvoj godini sam se vikala kao abnormalno za 10 treninga, u drugoj godini sam se vikala za 5 sjednica (nakon toga sam puzala), a ostala 10 preživjela savršeno, očito je, jer je povrijedio svoje mišiće, to je bio, bio je snažan u tonu, ali oboje su se umorili i oporavili, odmah se sjeo, ustao i otišao s podrškom

Prve sjednice su plakale, a zatim se naviknulo i pokazale nezadovoljstvo samo na kraju, jer umorno je sat vremena i htio spavati.

Da, vrisnula sam. Rezultati su bili izvrsni nakon svakog tečaja.

Veronika, pomislio sam da ću odustati od hodanja... Dvaput smo, moja kći plakala, a do večeri neka vrsta stvari nije bila... Koliko dugo imate jedno sjedenje?

Helen, 40 minuta i cijelo ovo vrijeme vrištala, htjela sam se zaustaviti, žao mi je zbog užasa, nijedna igračka nije bila zbunjujuća, a maserka je naprotiv rekla da bi to trebalo povrijediti, tako da je rezultat bio...

Također smo profesionalac za 4 mjeseca. Sam ton nije prošao. U doslovnom smislu riječi je vrištala, bilo je jako žao. Ali morate biti strpljivi. Nakon sesije 3-4 bit će lakše.

Christina, hvala ti! Mislio sam da samo moja plakala tako (
Samo mršavost kao masažni terapeut - kao ništa posebno, htjela je pokušati sami raditi

Helen, ne, nakon nas, koji su došli na masažu, postojali su isti krikovi (obično više nisam mogao biti tamo već nakon prvog vremena, stajao na vratima, a muž je bio u uredu sa svojim sinom, ali svakako obavite masažu, ne bacajte! isplati!

Elena, dobro, nije usporediva s masažnim terapeutom, mi smo mame

Gledajući kakvo je raspoloženje. Na kraju sesije, dijete je umorno, naravno, i počelo plakati. Bili smo obavljeni u bolnici dok smo lagali, ako smo odmah počeli plakati, odložili su nas još jednom.

Profesionalno, medicinski nije išao. Učinila je uobičajena profilaksa.

Valeri, odmah počnemo plakati čim uđemo u ured... Čudno... Ona je mirna sa mnom, zbog čega je neshvatljivo plakati ovdje. Općenito, plakanje, plakanje, na kraju se umiruje, sve dok ne stavim. I ne uzimam ga u naručje. Učinite nas samo 15-20 minuta

Elena, jer U rukama Nastava povucite je vjerojatno posvuda s tobom

Anastasia, ne, ruke su povrijeđene za nošenje

Elena, koliko si godina? Također smo napravili 15, 20 minuta.

Profesor je došao u naš dom
.. 2 tečajeva u 4 i 7 mjeseci... vikali su kao rez, ali učinak je očigledan

Za koga, to je bio ton nogu, nisam ustala na nogama uopće, držeći mi pazuha, svako jutro sam to učinio, a dijete u mjesecu, poput 3-4, stajalo je na 5 +, također držeći pazuha i sada imamo pet mjeseci stojeći, držeći se na krevetu, Pa, kako stoji, rođak. I sa starijim dvjema tečajevima, a nije jasno, pomoglo li to, onda je to tek dolazilo iz vremena

Anastasia, i zašto oni viknu? Nemojte ozlijediti isto...

Elena, bili smo mjesec i dva tjedna kad smo to učinili.

Elena je, kao što je masaža terapeut objasnio: dijete je bilo u procesu masaže, a kasnije, kao odrasla osoba, koja se dugo nije bavila sportom i odjednom je započela - mišići su jako ozlijeđeni... i dijete ne razumije: živio - nije ozlijeđen, majka je svakoga jutra oprana, pomiluta i mala kugla-noga zakrivljena, a ovdje je došla strana teta, a svi se dijelovi tijela okreću

Anastasia, dobro, ovo je ako gimnastika, djeca starija, za 2 mjeseca i prije nego što smo čak napisali malu masažu, a tamo samo milovanje i 7-ki i 8-ki prstom na nozi

Je li za 3 mjeseca, nije plakala. Sad to radim, volim ga!) (Samo masažer) imamo 7 mjeseci, on se sam ustao, puzi, sjedi

Moram li masažu djecu? Razgovaramo s maserom

Mala je osoba rođena, prima prvi dah zraka, osjeća prve dotakne svoje majke. No, sada dijete postaje sve stariji, a pedijatar govori roditeljima da ih treba masirati. Tko bi to trebao učiniti? Treba li mu zdravlje? To i druga pitanja postavili smo iskusnom dječjem masažnom terapeutu.

- Je li potrebno bebu masažu za zdravu djecu?

- Vjerujem da je masaža potrebna za zdravu djecu. Beba masaža je vrlo korisna za pravilan razvoj djeteta, potiče razvoj motiliteta, jača mišiće, ima blagotvoran učinak na živčani i imunološki sustav djeteta, a također je učinio s profilaktičkom svrhom mnogih bolesti djetinjstva.

- Koliko puta je potrebno imati masažu za dijete prve godine života?

- Uobičajeno je 3-4 tečaja propisano zdravom djetetu. Ako postoje bilo kakvi odstupanja, događa se da oni rade od 8 do 10 masažnih tečajeva u prvoj godini. Zdrava djeca trebaju voditi tečajeve masaže dok ne budu tri godine. No, roditelji se često "smiruju" kada dijete okrene jednu godinu. To je zbog činjenice da starija djeca ne dobivaju masažu. Zatim, u nedostatku bilo kakvih patologija, vjerojatno ne trebate mučiti dijete.

- Koje su kontraindikacije za masažu?

- Ima ih puno. To su svi rakovi, srčani defekti, postoperativno razdoblje, bolne kožne bolesti. S oprezom morate napraviti masažu s povećanom jetrom. U svakoj djeci do određene dobi, jetra se povećava, pa se na tom području mora davati lagano opterećenje. To vrijedi za sve kolecistitisa, kolestaza - trebate ograničiti pritisak na ovo područje. Djeca u području trbuha trebaju uvijek imati nježnu masažu jer se trbušni organi još formiraju.

- pod kojim uvjetima je potrebna beba masaža?

- U osnovi, to su bolesti mišićno-koštanog sustava: displasia, torticollis, skolioza, neusklađenost zdjeličnih kostiju, sve vrste ravnih stopala (na primjer, ako ne izliječite ravne noge, onda će vam leđa patiti: bez skolioze bez ravnih stopala). Za neurološke bolesti, propisana je masaža. Neurološke abnormalnosti sada se stavljaju na vrlo mnogo djece. Gotovo svaka djeca imaju blagi stupanj "neurologije" - na primjer, kod svih djece prsti na nogama su savijeni, hipertoničnost.

Ako dijete okreće glavu samo u jednom smjeru, masaža je obvezna (to se često događa ako je beba cijelo vrijeme spavala u krevetiću na istoj strani). S crijevnom masnom kolikom značajno smanjuje anksioznost djeteta.

- Tko bi trebao napraviti bebu masažu? Može li ga majka bez posebnog obrazovanja primijeniti?

- Ni u kojem slučaju majke ne bi trebale sami raditi masažu. To se može završiti loše. Mama može napraviti gimnastiku, koju su joj stručnjaci pokazali (ali vrlo pažljivo) kako bi se potrudili. Malo dijete koje ne može prevrtati treba dnevno milovati, poboljšava cirkulaciju krvi. Dijete ima nekoliko pokreta do 3 mjeseca, a mišići bi se trebali razvijati. Ali stručnjacima treba pružiti intenzivnu masažu. U pravilu, mame rade najbolje da ruše dječje mišiće kako bi učinak bio veći. No, ipak, neke mišićne skupine trebaju jači teret, a druge, naprotiv, trebaju opuštajuće pokrete. Možete jednostavno nazvati pogrešnu mišićnu skupinu. Nakon takve "masaže" vrlo je teško ispraviti posljedice - dijete je svu toniranu, poput kamena, čak i nekoliko sjednica ne pomaže mišićima da se opuste.

- Kakvu vrstu obrazovanja treba imati maser?

- Maser mora imati medicinsko obrazovanje i certifikat masera. Bez certifikata, koji se potvrđuje svake 5 godine, masažni terapeut neće biti zaposlen u bilo kojoj medicinskoj ustanovi.

- Je li moguće kombinirati masažu s fizičkim tretmanima?

- Ovisi o tome. Ako je ovo toplinski postupak, najprije ih morate obaviti, a zatim masirati. Ako je dijete propisano elektroforezom, treba ga napraviti s pauzom nakon masaže oko 1,5 do 2 sata.

- Što bi trebali biti pravila predostrožnosti prije i poslije postupka masaže?

- Negdje 1 sat prije masaže, dijete treba biti hranjeno. Plivajte i hodajte samo 2 sata nakon masaže, ako nije vani hladno. U zimi, tijekom razdoblja jake mrazine, dijete čak i 2 sata kasnije može uhvatiti hladnoću. Potrebno je pratiti kožu. Ako se masaža vrši s kremom koja je često alergična na djecu, trebate kupiti dijete 2-3 sata nakon masaže, tako da nema osipa.

- Postoje li metode koje bi mogle poboljšati učinkovitost masaže?

Ovisno o tome što je s djetetom. Prvo morate pogledati dijagnozu. Također je potrebno pogledati dijete - svako dijete treba individualni pristup. Treba se opustiti, a druga bi trebala biti tonirana. Pokreti su klasični, ali svako dijete treba podići svoj intenzitet. Masaža može pomoći i dijete i naštetiti ako je to učinjeno neispravno. Stoga je vrlo važno povjerenje profesionalnog masažnog terapeuta koji će ispitati dijete, odrediti koje pokrete, koji bi intenzitet trebao biti primijenjen tijekom masaže ovom djetetu.

Maser treba znati ne samo mjesto unutarnjih organa osobe, već i razumjeti gdje se i što mišiće nalazi, koja njegova funkcionalna odgovornost. Ako dijete, na primjer, nije počelo hodati, a već je vrijeme za njega, trebate pravilno razumjeti koji mišići imaju problem - savitljivi ili ekstenzori. Prema tome, neki mišići toniraju, drugi se opuštaju. Mnogi roditelji očekuju da će nakon masaže, njihova beba ići nogama u 6-7 mjeseci. Ali dijete još uvijek ne mora hodati u ovo doba. Ako ga roditelji potaknu na to - stavili su ga na noge, u šetačima, oni mogu ozbiljno oštetiti bebinu kralježnicu. Sve se mora dogoditi u svoje vrijeme. U mojoj je praksi došlo do slučaja kada je dijete ustajalo u krevetu za 5 mjeseci, ali nije puzala (što bi, u principu, trebalo raditi u ovom dobu i vrlo je korisno za kralježnicu). Nakon masaže, prestao je hodati i počeo puzati. Roditelji su bili uzrujani.

- Kako se osjećaš o masaži na biološki aktivnim točkama?

- Ovo je vrlo bolan postupak, poznajem sam. Bilo je vrlo bolno kada su napravili takvu masažu. Zamislim što dijete doživljava. Uostalom, najprije morate pronaći željenu točku, a zatim postupajte na njemu 1-3 minute. Za dijete, mislim da će biti dovoljno teško kretati se. Ali možda netko ovu masažu vrši svom djetetu. Ako dobro poznajete točke i znate ih pronaći, naravno, to je korisno.

- Mogu li koristiti eterična ulja za masažu?

- Eterična ulja se najčešće koriste za masiranje odraslih osoba. U praksi djece, upotreba aromaterapije usmjerena je na opuštanje. Mnoga eterična ulja su kontraindicirana kod djece. Važno je ne štetiti. Djeca su često alergijske, pa je bolje čekati s eteričnim uljima sve dok dijete ne odraste.

- masažni terapeut koji izvodi masažu za odrasle može obaviti bebu masažu?

- Masaža bebe je teža. Djeca imaju svoje osobine tijela. povezane s različitim fazama razvoja. Postoje takve tehnike masaže kada bi osoba trebala osjetiti ogrebotinu. Ako odrasla osoba može reći je li to osjeća ili ne, onda dijete neće reći do određene dobi. Mislim da bi svatko trebao raditi vlastitu stvar, a beba masaža najbolje obavlja masaža na području pedijatrije.

Intervjuirano je dopisnik "Zdravlje Abecuda"

Beba nakon masaže

Reakcija djeteta na masažu može biti proizvoljna. Nakon masaže, jedno dijete može biti u blagoslovljenom stanju, dok drugo dijete može biti nesretno i uznemireno.

Ponašanje djeteta nakon masaže

Sa znanstvene točke gledišta, vrijednost masaže nije u potpunosti objašnjena. Ipak, objektivni podaci suvremene medicinske znanosti sugeriraju da masaža ima aktivni stimulativni učinak na sve organe i sustave tijela: respiratorne, živčane, kardiovaskularne i muskuloskeletalne. Bilo koja osoba, uključujući i dijete, nakon masaže normalizira se unutarnji biokemijski proces.

Nakon masaže majke, dijete pokazuje učinkovitiji sisanje, razina hormona stresa u krvi se smanjuje, imunološki sustav se aktivira, a izlučivanje produkata degradacije kroz pore kože povećava. Proveli brojni testovi sugeriraju da dijete nakon masaže stimulira enzimsku aktivnost na intracelularnoj razini.

Usporedna procjena dokazuje da je dijete, nakon masaže koju provodi tečaj, ispred svojih vršnjaka koji nisu završili takav tečaj u smislu fiziološke težine. Manje je vjerojatno da će se razboljeti, a brže i lakše rješava i bolest.

S emocionalne točke gledišta, masaža je siguran i pouzdan način stvaranja i jačanja bliske veze između roditelja i bebe. Ova je činjenica osobito važna u slučajevima s preranošću bebe, kao i djeci koja su rođena kao posljedica carskog dijela. Strani studiji pouzdano dokazuju da masaža uvelike poboljšava rano povezivanje između oca i djeteta.

Masaža bebi toniranje

Masiranje djeteta s hipertonom može ublažiti napetost mišića. Istodobno, to se može provoditi iu medicinskoj ustanovi i kod kuće od strane roditelja, nakon što ih stručnjaci obučavaju u svojim tehnikama.

Pojam "ton" odnosi se na minimalni stres skeletnih mišića, koji tijelo održava u stanju apsolutnog odmora. To jest, čak iu najopuštenom stanju, određena napetost mišića koštanog mišića omogućuje vam održavanje držanja tijela, pokretanje i održavanje zdravlja. Ovisno o tome što treba poduzeti, određene skupine mišića imaju veći ton, dok ostatak ostaje opušten.

U djetinjstvu, postoji inverzni odnos između mišića i samog doba: što je mlađe dijete, veći je ton skeletnog mišića. To se objašnjava činjenicom da je tijekom razdoblja prenatalnog razvoja u ograničenom prostoru postojala, rasla i razvila upravo zahvaljujući fiziološkom hipertonu. U tom stanju, dijete se rodilo, a razina tona je veća u ekstenzorima i dodacima bedra. U tom slučaju glava djeteta, u pravilu, lagano je preklopljena i potrebna je podrška.

Uz anketu i vizualnu procjenu dječjeg tonusa, u prvim danima svog života stručnjak je dužan uspostaviti neurološki status koristeći niz fizioloških refleksa. Općenito, posljednjih godina, različita odstupanja u tonu mišića novorođenčadi pokazala su tendenciju povećanja. Ako se ta činjenica ne utvrdi u vremenu i ne poduzmu odgovarajuće mjere, dijete će naposljetku zaostajati u tjelesnom i psihičkom razvoju, dok imati hipertonsko dijete nakon što se masaža ne razlikuje od druge djece u svojoj dobnoj skupini.

Brojni testovi vještina i dobi koji roditeljima omogućuju sumnju na takve uvjete u bebi dostupni su u brojnim izvorima informacija. Ako postoji sumnja na hipertoničnost mišića, odmah razmotrite ovo pitanje s pedijatrom. Hiperton se može razviti kao rezultat objektivnih čimbenika - krvarenja u mozgu, abnormalni rad, meningitis; pored toga, često se uočava u djeci s pretjeranom uzbuđenju. Dijete s hipertonom je napeto čak iu snu, nemirno, zaostaje u razvoju, dok dječja masaža s tonusom dopušta potpuno riješiti problem.

U nedostatku liječenja, hipertonija uzrokuje poremećaje držanja i hodanja, skolioze, klupka i tortikulusa. Psiomotorna razina djeteta odstupa od norme, au najtežim slučajevima posljedica može biti razvoj cerebralne paralize. Liječenje djeteta s hipertoničnosti mišića provodi se na sveobuhvatan način, a važan je dio njega masaža.

Općenito, beba masaža hipertonije svodi na pumpanje kretanje leđa, trbuha i ekstremiteta, koje su zamijenjene nježnim trljanjem. Wiggling na teretanu ili na rukama je također dobar opuštajući učinak.

Masaža za dijete s displazijom

Masaža dijete s displazijom - kršenje formiranja zglobne artikulacije - treba početi što je prije moguće nakon dijagnoze. Tvorba mišićno-koštanog sustava bebe još je u tijeku, stoga, odgovarajući sveobuhvatan pristup liječenju može u potpunosti ukloniti ovo kršenje.

Masaža djetetu s displazijom obavlja specijalist. Istodobno, roditelji mogu naučiti određene tehnike kako bi djeci pružili intenzivnu i odgovarajuću pomoć.

Nakon milovanja i lagano trljanje nekoliko minuta, otiđite na glavni sklop pokreta. Dijete nakon opće masaže sada je spremno za liječenje.

Dijete se stavlja na trbuh i oko 1 minute mišiće na bedrima s laganim pokretima. Zatim masirati stražnjicu, nakon čega se lagano stišću, a da ne daju dijete djetetu. Nakon toga slijede svjetlosne mrlje na stražnjici s prstima. Dovršite masažu za dijete s displasijom kružnim trljanjem kukova djeteta prstima

Isto tako, masirajte prednje dijelove tijela djeteta, okrećući ga na leđima. Na kraju sesije, pouzdano, ali nježno šire noge djeteta na stranu. Ova masaža se obavlja svakodnevno dva tjedna, nakon čega se traži pauza od oko mjesec dana.

Masaža za djecu s cerebralnom paralizom

Postoje mnoge učinkovite metode masiranja djece s cerebralnom paralizom. Njihov je cilj prigušenje patoloških refleksija i razvijanje vještina potrebnih za daljnji razvoj djeteta.

Masaža za djecu s cerebralnom paralizom osmišljena je za rad na hiperkiniziranim i atoničkim skupinama mišića, kontraktura i razvoj mobilnosti. Takvi kompleksi djelotvorni su za kompleksno liječenje takvih oblika cerebralne paralize kao:

 • Atoniastaticheskaya;
 • hemiparetskog;
 • hiperkinetski;
 • Spastički.

Masaža djece s cerebralnom paralizom može smanjiti patološki tonus, smanjiti hiperkineziju, poboljšati krutost, razviti zajedničke kontrakture. U slučaju pravovremenog početka faze tijek razvoja motora djece s cerebralnom paralizom zadovoljavaju standarde svojih zdravih vršnjaka. Osim toga, normalizirao je intrakranijalni tlak i dinamiku cerebrospinalne tekućine, kao i psihomotorne funkcije. Stoga, masaža djece s cerebralnom paralizom u ranom razdoblju oporavka važan je čimbenik u rehabilitaciji bolesnog djeteta.

Recite mi nakon masaže da odmah možete otići na šetnju ili trebate sat vremena kod kuće

Dobar dan! recite mi nakon masaže da odmah možete otići na šetnju ili trebate sjediti sat vremena kod kuće?

Možda bi vam se svidjelo.

Nešto je postalo cvrčanje

od Adminrive · Objavljeno 06/05/2013

Djevojke koje leti gdje ove godine

od Adminrive · Objavljeno 03/16/2017

Odmah uvesti povrće ili hranu za neko vrijeme s kupusom

od Adminrive · Objavljeno 07/07/2013

6 komentara

bolje ostati barem pola sata kod kuće

u poliklinici možete sjesti, da, a zatim odmah otići u šetnju, morate se vratiti kući do dizala, ući u dizalo, a punica će čitati zapise kod kuće kako bi ostala kod kuće i nemaju dijete

mi nakon masaže, odmah smo hodali i zaspali

Nakon masaže dijete je vruće, ne bih hodao, osobito zimi. Čak je i maserka zabranila da izađemo u ljeto.

Masažni terapeut nam je rekao 2 sata da ne hodamo, a čak i kod kuće morate haljati dijete toplije, bolje je da čak i spava. 40 minuta smo dobili masažu i gimnastiku, pa je nakon toga bilo kao kadu...

Slažem se s djevojkama, nije poželjno prošetati, maserka je također rekla da odmah haljine i izlazimo na ulicu ne prije dva sata kasnije.