Kako hraniti novorođenče laganje

Hrana

Za dojenčad tijekom dojenja, pozicija koju poduzima tijekom apsorpcije hrane od izuzetne je važnosti. Samo s pravim izborom beba će moći potpuno jesti i dobiti sve potrebne elemente za pravilan rast i razvoj. Mama bi trebala znati hraniti lažnu bebu. Takav stav će joj omogućiti potpuno opuštanje i osjećaj sklada s njezinim mrvicama. Osim toga, valja napomenuti da ova pozicija doprinosi proizvodnji velikih količina mlijeka. Za bebu je važna i praktičnost i udobnost. Položaj treba osigurati optimalno zahvaćanje bradavice i njegovo zadržavanje visoke kvalitete u ustima. Zbog toga hranjenje majčinim mlijekom osigurava kvalitetnu apsorpciju potrebnog volumena tekućine.

Neodgovarajuće držanje je opasno. To može dovesti do velikog broja pukotina i drugih oštećenja bradavice. Ako to nije prikladno za djecu, onda počinju snažno stisnuti prsima desni. Situacija ne samo da neće dopustiti djeci da dobiju dovoljno hrane, nego će također izazvati veliku bol ženi.

Ključni čimbenici za ispravno hranjenje

Vrlo je važno hraniti novorođenče ispravno.

To postaje moguće samo pod određenim osnovnim pravilima:

 • Žena ne smije dopustiti pojavu zavoja tijela djeteta. Trebao bi biti oko iste razine. Ovo se pravilo ne može izvršiti samo u odnosu na glavu. Najbolje je ako se malo podigne. Zbog toga će biti moguće smanjiti vjerojatnost regurgitacije mrvica tijekom razdoblja hranjenja.
 • Za potpuni opuštanje i smirenost djeteta, potrebno je čvrsto pritisnuti na tijelo. Važno je osigurati puni fizički kontakt udova, trbuha i glave.
 • Da popravi glavu, žena mora dijagonalno položiti ruku.
 • Za dojenčad, hranjenje u bilo kojem položaju nema zvukove koji utječu na zvuk. Najčešće, u takvom slučaju, bradavica je pogrešno zahvaćena. Situacija je također jedan od simptoma problema vezanja u novorođenčadi. U tom slučaju, ne smije se odgoditi posjet stručnjaka. On će moći pažljivo proučiti karakteristike manifestacije i propisati potrebne tretmane.
 • Hranjenje je neophodno u slučaju da su usta mrvica nasuprot bradavice. To znači da dijete treba biti dovedeno na prsa, a ne obrnuto.
 • Za bebu je važno osloboditi stražnji dio glave. Žena joj ne bi trebala pritisnuti. Dopušteno je malo držati dijete za ovo područje. Istodobno treba izbjegavati oštre i grube pokrete.
 • Potrebno je osigurati da je vratna kralježnica uvijek na istoj liniji. Ovisno o individualnim sklonostima mrvica, glava bi trebala biti preklopljena ili spuštena. Inače, proces gutanja bit će teško. Nemojte čvrsto pritisnuti donji dio glave prema prsima. Inače, dijete neće moći otvoriti usta, što će dovesti do neugodnih uvjeta ishrane.
 • Ako imate poteškoća s disanjem, dovoljno je promijeniti položaj. Pedijatri preporučuju lagano podizanje glave ili mijenjanje kuta tijela mrvice.
 • Ako su žene grudi velike, upakiran ručnik omogućit će stvaranje udobnih uvjeta. Treba ga staviti pod mliječne žlijezde. Zbog toga se pritisak na čeljusti djeteta značajno smanjuje.
 • Iskusni mame tijekom hranjenja koriste jastučiće različitih veličina. U svakom trenutku dopuštaju promjenu položaja mrvica i omogućiti majci da se osjeća udobnije.
 • Žena hranjenja trebala bi piti vodu. Dojenje dovodi do teške dehidracije, tako da mama razvija konstantnu žeđ. Mora se eliminirati na vrijeme.
 • Mama bi trebala biti zabrinuta zbog kontakta kože. Ovo je vrlo važno tijekom razdoblja hranjenja. Zato žena i beba trebaju imati minimalnu količinu odjeće.

Dojenje u pozi na strani

Mnoge mame hrane dijete koje leži na svojoj strani. Zahvaljujući ovom položaju, mogu se opustiti i odmoriti dobro. Idealna je za noćno hranjenje, jer žena može uzeti malo drijemež sve dok proces ne završi. Osim toga, valja napomenuti da postoje tri mogućnosti kako da ležete na vašoj strani.

Možete dojiti dok ležite odozdo. Da biste to učinili, jednostavno stavite djetetovu glavu na ruku. Zahvaljujući tome, usta mrvica bit će samo oko bradavice. Druga ruka će biti potpuno slobodna, tako da žena može nježno udariti mrvice. Mama bi trebala staviti glavu i ramena na jastuk. Inače, rizik od oticanja u procesu se povećava.

Dojenje može biti drugi način. U tom slučaju, također je moguće dobiti mlijeko s dna. Pretpostavlja se da će mrvica samostalno ležati na ravnoj površini s jedne strane. U ovom slučaju, žena nije zauzeta s obje ruke. Osim toga, preporučljivo je malo povlačiti dijete za njega. U ovom slučaju, osjeća se mnogo smireniji.

Hranjenje se također može obaviti preklopljenom pelenijom. Međutim, u ovom slučaju potrebno je izbjeći situaciju u kojoj mrvica leži na leđima. Ta situacija pogoršava gutanje i može dovesti do poremećaja u probavnom sustavu. Osim toga, treba napomenuti da se ta mogućnost rijetko koristi, jer može uzrokovati mama puno neugodnosti.

Ona se mora stalno oslanjati na lakat, koji nakon određenog vremena počinje umoriti i krvare. Bradavica također dolazi do mrvica u ustima s vrha položaja. U tom slučaju, rizik od klizanja iz usne šupljine povećava se.

Je li moguće prehraniti bebu u ležećem položaju s vrhunskim mlijekom? Položaj uključuje pre-polaganje mrvice na jastuku. Trebalo bi se uklopiti u potpunosti s cijelim tijelom. Mama će trebati držati dijete jednom rukom. U tom slučaju drugi ostaje potpuno slobodan. Stava pomaže u sprečavanju zagušenja prsnog koša. Može se koristiti za svaku dojku odvojeno. Okretanjem mrvica s jedne strane na drugu, također možete dobiti priliku da hranite gornje i donje mlijeko.

Jack: zgodan i praktičan položaj

Za majke koje dojite, prilično je udobno ležati na vašoj strani. Dijete može organizirati isto. U tom slučaju, noge bi trebale biti na razini majke. Ovu je opciju preporučljivo koristiti kako bi se spriječilo stanjivanje nižeg mlijeka. Bolest u medicinskoj praksi poznata je kao laktozaza. Ako hranite bebu u poziciji "Jack", moći ćete spriječiti razvoj bolesti u početnoj fazi. Osim toga, moguće je dobiti i mlijeko čak i od gornjih zidova. Za pričvršćivanje tele je dopušteno koristiti malu podlogu. Zahvaljujući tome, moguće je postaviti bradavicu nasuprot usnama novorođenčeta. Mama će se također osjećati ugodno i ne osjećam bol.

Kako hraniti bebu na leđima?

Proces hranjenja djeteta može se organizirati čak i ako je potpuno na majci. Žena u ovom trenutku može udobno sjediti na leđima. Dijete će sigurno osjetiti kontakt s njom kroz kontakt u abdomenu. Prije hranjenja preporuča se lagano okretanje glave mrvica s jedne strane. Zahvaljujući tome, moguće je pravilno organizirati proces zasićenja. Ostaje mogućnost stalne promjene dojke s lijeva na desno. Pedijatri preporučuju ovu poziciju da hrane bebu u prva dva mjeseca svog života.

Ovo obrazloženje potvrđeno je sa znanstvenog stajališta. Tijekom tog razdoblja, svaka mama ima prelijevanje mliječnih žlijezda. Ako hraneš mrvice u uobičajenom položaju, tada može doći do jakog pritiska. Situacija nije samo neugodna, već i opasna. Neodgovarajući položaj može uzrokovati gušenje. Ako žena leži na leđima, intenzitet mlaza će se smanjiti nekoliko puta. Osim toga, trbuh ždrijela bit će masiran, jer će stalno ležati na njemu. To će osigurati otpadni plin i služi kao prevencija kolike.

Overhang: praktičnost i praktičnost

Kako hraniti dijete (ležanje ili sjedenje) žena sama odluči. Međutim, ona će imati koristi od nekih savjeta iskusnih žena u ovom pitanju. Da bi se postigla veća učinkovitost od hranjenja, preporučuje se korištenje položaja koji prelazi preko površine. Zbog točne lokacije, mrvice će mu moći dati ne samo prednje mlijeko, već i stražnje mlijeko. Posljednja verzija sadrži veliku količinu vitamina i minerala korisnih za tijelo. Položaj se preporuča koristiti iu slučaju da dijete ima problema s sisanjem dojke. Situacija se javlja i nakon hranjenja boce. Mnogo je teže dobiti hranu od prsa, nego iz nje.

Pozadina podrazumijeva da žena stoji na laktovima, ležeći na prsima. U tom slučaju, prsa će visjeti preko usta. Ne biste trebali staviti previše pritiska na njega, jer će u ovom slučaju mrvica osjetiti nelagodu i napetost.

Glavne pogreške mame tijekom dojenja

 • Proces gutanja u djetetu teško je ako mu se glava gotovo potpuno okrene majčinoj dojci.
 • Bradavica će se stalno kliziti u slučaju da dijete ne pritisne bradu na prsa.
 • Usta djeteta su previše otvorena. Žena u ovom slučaju doživjet će bolne senzacije. Situacija je opasna i može dovesti do činjenice da mrvica ne može dobro jesti.
 • Beba bilježi samo bradavicu, ali čak i ne sudjeluje u areoli.
 • Uz pravilan raspored, dijete ne smije jesti s kratkim gutljajima. Situacija sa smacking i klikova također se smatra abnormalnim. U ovom slučaju, kisik može ući u probavni sustav, koji doprinosi nastanku kolike i plina.
 • Beba ne može dobro uzeti bradavicu usta. Jednostavno ga stezne između dvije desni.

Svaka mama bi trebala pratiti položaj mrvica tijekom hranjenja. Inače postoji opasnost od nepravilnog gutanja. Dijete može biti dojke dulje vrijeme, ali nije apsolutno dovoljno. Najčešće se javlja situacija zbog nepravilnog zarobljavanja: dijete uzima samo bradavicu u ustima. Istodobno, areola se zanemaruje. Situacija je opasna i može dovesti do pukotina u bradavicama. Mumija u ovom slučaju tijekom hranjenja doživjet će bolne senzacije.

Mrkva također može osjetiti jaku nelagodu i odbiti apsorbirati hranu. Na ovu pozadinu, često možete popraviti anksioznost tijekom razdoblja hranjenja. Zato je važno da žena odabere ispravnu poziciju koju dijete koristi tijekom jela.

Dojenje je važan proces za svaku ženu. Zahvaljujući njoj, mama uspostavlja vezu s bebom koja će trajati zauvijek. Važno je odabrati položaj i pažljivo izraditi proces. Zahvaljujući tome hranjenje će biti produktivno, a mrvica će se uvijek osjećati pun. Neposredno nakon rođenja djeteta, ženu je još uvijek teško kretati. Međutim, trebat će samo nekoliko mjeseci, a između njih će se uspostaviti nevidljiva veza. Potrebno je dati vremena da se nauči osjećati se jedni drugima. Na putu u ovoj ženi je spremna izdržati bol u leđima i bol u rukama. Važno je uzeti ne samo udobne posture, već i postaviti na takav način da se spriječi razvoj stagnacije mlijeka u dojci. Kako bi se olakšala situacija s ovisnošću dopustiti posebne jastuke. Preporuča se kupiti različite opcije za veličinu tih proizvoda.

Tražite pravi način prehrane novorođenčeta iz boce? Pregled najudobnijih položaja za hranjenje!

Pravilan položaj djeteta kod hranjenja iz boce vrlo je važan, jer ako je beba neugodna, vjerojatno neće moći jesti mirno. A onaj koji hrani dijete, može se brzo umoriti (pogotovo ako dijete jede polako), ako su poze za hranjenje djeteta iz boce neispravno odabrane.

Hranjenje novorođenčeta iz bočice nužan je zbog važnih razloga za mame (zdravstveno stanje, nedostatak mlijeka ili mala količina, rani izlazak iz porodiljnog dopusta). Ali isto tako, kao i prirodno dojenje, umjetno hranjenje treba pravilnu organizaciju.

Zašto je držanje toliko važno?

Svako dijete je jedinstveno i stoga nema univerzalnog stajališta o pravilnom hranjenju novorođenčeta iz boce.

Odmah nakon rođenja, dijete može imati jedno držanje. I kasnije - drugi će učiniti. Ovo se ne treba bojati. Ovo je normalno!

Postoji nekoliko općih pravila koje svaka majka treba slijediti tijekom cijelog razdoblja hranjenja boce. Pravila za hranidbu boce:

 1. Cijelo dijete od krune za pete bi trebalo biti u istoj ravnini. Ne bi se trebao zavoja.
 2. Treba primijetiti taktilni kontakt, kao i tijekom dojenja. Može biti "koža na koži" ili jednostavna poteza.

Jednako je važno pratiti sve korake - pripremu mješavine, hranjenje, proces ostavljanja viška zraka. Dijete gubi zrak samo u dva slučaja ako je bočica nepravilno postavljena i bradavica nije potpuno napunjena mlijekom, a također ako poza ne stvara nijednu ravninu tijelu.

Ako inventar, mješavina je odabrana pravilno, onda posljednja faza hranjenja može donijeti nelagodu bebi. Zrak koji je zarobljen u želucu mora izaći tako da probavni sustav ne doživljava preopterećenja.

Podići za hranjenje bebe

Razmislite o tome kakvu poziciju i kakvu poziciju hranite bebu, kao i kako pravilno držati dijete dok hranite. Postoji nekoliko osnovnih stavova za djecu s umjetnom hranom - ležeći na rukama, na njihovoj strani, sjedi.

Svako držanje treba biti udobno i za bebu i za roditelja.

Znači, nije se trgnuo

Sprječavanje regurgitacije:

 1. Dijete u ovom slučaju nalazi se na bočnoj strani. Bolje je da se radi o lijevoj strani, kako to preporučuje pedijatri.
 2. Moguće je popraviti svoj položaj s posebnim stezaljkama, valjcima za napajanje ili jastukom.
 3. Mama mu daje bočicu na bok, a ona i sama može leći na svojoj strani kako bi održala kontakt očima s djetetom.
 4. Obavezno kontrolirati postupak punjenja bradavica s mlijekom.

Tako da ne guši

 1. Mama sjedi na kauču ili udobnoj stolici, naslonjena na leđa.
 2. Savija koljena i ima dijete tako da njegova stražnjica sjedi na jednom boku, a leđima leži na drugom.
 3. Glava mora biti položena na savijeni lakat.
 4. Uz slobodnu ruku mama drži bocu mlijeka.

Potrebno je provjeriti brzinu protoka, koja ovisi o broju otvora u bradavici i kutu nagiba same boce.

Da ne bude gušen

 1. Dijete je u svom krevetiću, a majka sjedi u blizini.
 2. Kada se hranite u ovom slučaju, možete staviti ravnu pelenu, najtanje jastuk ili ručnik.
 3. Boca se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva. Ova pozicija stvara optimalnu brzinu protoka mlijeka i udobnost.

Stalak mama u ovom slučaju se ne preporučuje, jer leđa će biti u neprirodnom položaju i samo će početi ozlijediti. Važno je kontrolirati nagib glave jer njegov pogrešan položaj potiče ulazak mlijeka u dišni sustav.

Da biste spriječili ulaz zraka

Ulazak zraka s hranom dovodi do lažnog osjećaja sitosti u mozgu. Važno je da odstranite od procesa hranjenja boce, svakih 5-10 minuta, tiho ga izvadite na nekoliko sekundi tako da ispadne.

No, kako bi se smanjila količina zraka koja ulazi, potrebno ga je hraniti u položaju polu ravno. Ta je pozicija najčešća.

 1. Mama uzima dijete u naručju.
 2. Njegova glava je povoljno smješten na lakat, dlan drži magarca.
 3. Svojom slobodnom rukom majka mu daje bocu pod nagibom tako da je cijela šupljina bradavice puna mlijeka.

Potrebno je provjeriti prisutnost mjehurića u mješavini i, kad se pojave, promijeni položaj djeteta u vertikalni položaj i uklanja bocu iz usta.

Je li moguće hraniti novorođenče koji leže? Na tom položaju stručnjaci ne preporučuju davati bocu zbog opasnosti od pada mlijeka u srednje uho i razvoja infekcije.

Ostale odredbe

Ako dijete već sjedi pouzdano, a zatim, pokazujući samostalnost, može držati bočicu i odabrati udobno držanje tijela, kao i jesti sjedeći. U takvim slučajevima, roditelj također mora biti blizu i nadzirati proces hranjenja.

Savjeti za roditelje

Savjeti za roditelje o hranjenju položaja:

 • Ponekad se događa da se mame mame umorne. U tom slučaju možete koristiti uređaje za fiksiranje - jastučići za hranjenje, valjke ili jednostavni ručnik.

Uz pomoć, dijete i bočica mogu se anatomski ispravno postaviti. Međutim, važno je održavati vizualni i taktilni kontakt.

Ni u kojem slučaju ne može ostaviti dijete samo, ako je zauzet bočicom!

 • Bez obzira na držanje, emocionalna udobnost majke ili osoba koja ga hrani u ovom trenutku također je važna za dijete da dobije maksimalnu korist od hranjenja.
 • Nema potrebe da ga hranite ako ste ljuti, uznemireni ili ljuti.
 • Također, nemojte početi hraniti ako je dijete zabrinuto zbog nečega. Važno je ukloniti uzrok anksioznosti i potom hraniti bebu.
 • Dijete bi trebalo osjetiti samo ljubav, njegu i toplinu.

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj hrani djeteta iz boce:

  zaključak

  Važno je da sve majke sjetite da zdravlje bebe i odnos s njim ne ovise o načinu hranjenja. I ne morate se posramiti u slučaju odabira umjetne metode prije prirodnog. Svaka majka je najbolja za dijete!

  Je li moguće hraniti bebu koja leži: odabiremo udobnu poziciju

  Oko hranjenja djece i dojenja posebno se rađaju mnogi mitovi pa je mlade majke teško otkriti gdje je istina i gdje je sljedeća "horor priča". Na primjer, mnoge mame su čule da je hranjenje djeteta u sklonoj poziciji izuzetno štetno. Tvrdi se da kada se hranjenje u tom položaju, mlijeko može ući u uši, a zatim se dobiva purulentni otitis. Tako siromašna mama sjedi, još se ne oporavlja od poroda, cijelu noć, jer novorođenče često traži hranu svaka dva sata.

  Dakle, je li moguće hraniti bebu koja leži? Hoće li ga hraniti u takvom položaju naštetiti mu?

  Osnovna pravila

  Danas, majke više nisu nametnute jedinstvenu poziciju za hranjenje beba. Moderni pedijatri dobrodošli su u bilo kojem položaju za hranjenje, pod uvjetom da se majka i dijete osjećaju ugodno. Ali kako odabrati ovu udobnu poziciju? Jedina ispravna odluka je eksperimentalni način. Morate isprobati različite opcije dok ne pronađete položaj u kojem će se i majka i dijete osjećati opušteno i ugodno.

  Hranjenje je proces komunikacije, stvarajući posebnu emocionalnu vezu između djeteta i majke, pa je važno da razni neugodni problemi, kao što su bolesni natrag od neugodnog položaja ili curenja ruku, ne smiju odvratiti od najvažnijih stvari.

  Čak i odabir udobnog držanja, s vremena na vrijeme pokušajte s drugim opcijama, kako dijete raste, pa se njegovo ponašanje mijenja.

  Čini se da, ako je beba samo mrvica, bolje je hraniti ležeći, a nakon što dijete dobije mobilnost, drugi položaj postaje povoljan. Osim toga, ako periodički mijenjate položaj za hranjenje, tada će se svi režanj dojke ravnomjerno razviti. Ponekad je i promjena položaja prisiljena, na primjer, tijekom laktozaze.

  U prvim tjednima nakon rođenja, ležanje za hranjenje djeteta definitivno je prikladnije. Pogotovo ako je moja majka bila šivana u perineumu ili nakon carskog rezima. Noću hranjenje, općenito, može se dogoditi samo u skloni položaj, mama s takvom organizacijom hranjenja bebe će biti puno bolje da se dovoljno spavati.

  Glavni položaji leže

  Najčešća verzija "ležećeg" položaja su dvojica sudionika u procesu hranjenja koji leže na svojoj strani, okrenuti jedan prema drugome. Ova pozicija je prikladna za hranjenje noću i tijekom naps (za mlade majke, naps samo će imati koristi).

  Vrlo mala djeca, ako samo leže na madracu, teško je doći do bradavice, pa su smješteni na jastučić. Ako je jastuk visoka, tada u ovom položaju može biti prikladnije dati gornji prsima, odnosno pravu, ako je majka ležala na svojoj lijevoj strani.

  Jedna od inačica gore opisane pozicije je položaj kada je dijete postavljeno tako da je glava na majčinoj ruci (desno na polaganju s desne strane). Druga ruka je besplatna, a majka daje djetetu dojku i nježno zagrli dijete. Kako bi žena bila ugodnija, morate staviti jastuk ispod glave, a ramena bi trebala biti postavljena na madrac.

  Papa, kada su majka i dijete "jack", ne može se nazvati vrlo povoljno, ali je neophodno za laktozu. Činjenica je da se kod hranjenja s mlijekom prvenstveno oslobađaju one prsne rebra na koje je usmjerena dječja brada. Stoga, ako je stagnacija formirana u gornjim režanjima, trebate hraniti dijete "natrag".

  Ne svatko zna kako hraniti bebu koja leži na leđima. U međuvremenu, to je jedna od najobloženijih i najudobnijih položaja.

  Pri korištenju ove poze, majka leži na leđima, stavljajući nekoliko jastuka tako da se gornji dio tijela podigne. Dijete je postavljeno na majku odozgo, tj. Leži na trbuhu i na tom položaju uzima dojku. Iskusne majke kažu da je ta pozicija idealna za nemirnu djecu koja, u procesu hranjenja, mahaju rukama i nogama, što se zbunjuju. U tom položaju dijete ne utječe na njegove pokrete.

  Osim toga, opisano držanje je najbolja opcija ako majčino mlijeko postane jaka, kao što kažu "fontana", događa se u razdoblju formiranja laktacije. Ako ste na vrhu djeteta, možete regulirati protok mlijeka koji ulazi u usta i nikad ne prigušuje.

  U kojim se slučajevima ne može lagati laganje?

  Svi gore navedeni savjeti odnose se posebno na dojenje. Ali kada hranite prilagođene mješavine, pravila su drugačija. Pedijatri ne preporučuju hranjenje bočicom ako dijete leži vodoravno.

  Kada se hranite s mješavinama, morate držati dijete u vašim rukama pod kutom od oko 45 stupnjeva, tj. Glava mora biti podignuta. Činjenica je da hranjenje bočicom ima svoje osobine.

  Da biste dobili dio mlijeka iz dojke, dijete se mora truditi. Iz boce smjesa istječe sama. Rupa u bradavici smatrat će se optimalnim ako se mlijeko ispostavlja da se kapi kada okreću bočicu. Ako je rupica veća nego što je potrebno, mlijeko se može sipati u potok. Kada hranite, ležeći, dijete povećava rizik od gušenja, pogotovo ako leži na leđima.

  Ali čak iu bočnom položaju nepoželjno je hraniti dijete koje leži u krevetiću, samo zbog rizika od razvoja otitis. Kapljica mlijeka koja se slučajno može curiti iz kuta djetetovih usta može ići ravno u uho i izazvati upalu.

  I još više, nemoguće je hraniti lažnog djeteta žlicom. Doista, u ovom položaju, čak i odrasla osoba može lako gušiti.

  U pravilu, hraniti žlicom idite u trenutak kada beba već sjedi pouzdano. Stoga, za jelo, sjedi na posebnoj stolici ili majci na koljenima.

  Ako je dijete bolesno i majka ga želi hraniti žlicom u krevetiću, onda morate staviti jastuke tako da dijete bude barem u polusjednom položaju.

  Dakle, možete hraniti bebu na skloni položaj, ali samo ako se radi o dojenju. Pokušaji hranjenja vodoravno ležećeg djeteta iz boce ili žlice mogu završiti u suzama, stoga je najbolje da to ne riskirate.

  Pozadina više od autora

  7 KOMENTARI

  Bilo je vrlo pogodno hraniti bebu dok je ležala. Imala sam carski i konstantan uspon na dijete, pa sam pokušao udobno držati za hranjenje dok ga pokušavam. Samo ovdje je glavna stvar ležati, tako da dječji čep bude slobodan, čak i ako se dijete malo pomakne tako da ne udari u prsa.

  Dobro došli!
  Mi, četvrti učenici medicinskog sveučilišta, rekli su na predavanju o porodici o tome kako se pravilno hraniti dok leže.
  Činjenica je da masa mliječne žlijezde može blokirati dječje nosnice, a može gušiti. Tijekom majčinog sna, takvi slučajevi nisu neuobičajeni.
  Da bi se izbjegle najteže posljedice, potrebno je tijekom hranjenja dok leži, podizanje mliječne žlijezde ručnikom ili jastučićem. Dijete bi trebalo leći 10-15 cm niže na krevetu pored majke.
  Neki obrtnički očevi noktiraju kolijevku s rubom na roditeljski krevet. Trebao bi biti 10-15 cm ispod kreveta.
  Uz pravilno hranjenje, dijete samo zaklanja oko bradavice i halo, a glavna masa žlijezde ne vise preko lica i ne zatvori nosnice djeteta.

  Dojenje nije moguće, već nužno, osobito na samom početku dojenja, kada se dijete diže više noći tijekom noći. Dok svi članovi obitelji mirno spavaju, mama prekida spavanje tijekom noći, a za dobar odmor to nije baš dobro. Za prva tri mjeseca bio sam jako umoran, kao što sam hranio dijete noću samo sjedi, bojala se da će je spustiti. Tada je počela nastojati hraniti ležeći, nekoliko dana je podigla udobnu poziciju, na kraju je bilo prikladno za ležanje na boku s našim licem, recimo, jedni druge. A to je prikladno za mene, počela sam se više odmarati, a djevojčica, nakušav, bacila je prsa i spavala. Kad sam se probudio i vidjela da je već spava, nježno sam je stavila u krevet i kad je cijela noć spavala sa mnom. Tako da postoje samo pozitivne strane za ležanje.

  Nakon rođenja, bilo mi je zabranjeno sjesti mjesec dana. U početku je stajala, ali njezina se leđa uskoro počela povrijediti. Stoga sam počela hraniti ležeći, mnogo je zgodnije. Istina, moja kćer je hranila mješavinu, tako da sam još morala ustati ili nazvati muža za pomoć.

  Pozdrav, imam dvoje djece, u trenutku kada sam treća trudna, a kao iskusna majka želim reći da dojenje u skloni položaju nije baš točno. Sa sigurnošću mogu reći da je čak i opasno, pogotovo noću, jer postoji rizik da možete zadaviti dijete. Žena nakon porođaja je vrlo umorna, ima sindrom kroničnog nedostatka sna, zasigurno zaspao tijekom hranjenja, tako da je nemarno zadavio dijete.

  Ja, također, nakon rođenja, nisam mogao sjesti, iz očiglednih razloga, ja sam hranio dijete koji leži, a posebne gnijezde su dane za djecu, vrlo je zgodan, stavio sam svoju kćer u njega i hranio ga kako leži i nije se bojala. da se nešto može dogoditi, bilo je prikladno nositi ovaj gnijezdo i ne bojati se probuditi bebu. Također sam imao malo mlijeka, jesti na zahtjev. u tri sata. Sve zdravlje i pozitivnije emocije.

  Po mom mišljenju, varali ste se kao dijete.

  -
  Šteta što sada ne mogu govoriti - jako zauzet. Ali ja ću se vratiti - definitivno ću napisati ono što mislim. preuzimanje fifa 15 ultimate, fifa 15 moddingway mod update preuzimanje torrent, kao i fifa com preuzimanje fifa 15 na računalo besplatno

  Kako hraniti bebu koja leži od boce?

  Ne svaka žena ima sposobnost dojenja. Mnoge mumije misle da li je moguće hraniti bebu iz boce koja leži, kako to ispravno raditi. Umjetna hrana razlikuje se od dojenja, ima svojstva i nedostatke. Kada je umjetno hranjenje važna bočica, kvaliteta mješavine, emocionalno stanje majke i djeteta.

  Je li moguće ležati na hranjenje novorođenčeta iz boce?

  Kada leži, ne preporučuje se piti vodu iz boce, osobito ako dijete leži na leđima. Glava treba lagano podići tako da nije moguće gušiti mlijeko. Najbolje je staviti ruku na lakat.

  Novorođenče, u početku, hrane se na zahtjev, postupno prilagođavajući režim. Optimalni interval između obroka je 2,5 sata, ovaj put je dovoljno da se gladni. Izaberite zgodnu bocu, poželjno opremljenu antiholici sustavom koji ne dopušta ulaz zraka u trbuh.

  Kada sisanje dijete može pljuvati. Pazite da u ovom trenutku ne leži na leđima. S umjetnom hranom ne može se izbjeći trljanje. Držite bebu uspravno nakon svakog obroka. Ako se ne možete probuditi, pomognite mu, stavljajući njegov trbuh na rame i lagano milovati ili udarajući po leđima, čineći laganu masažu.

  Hranjenje djeteta za mlade roditelje uvijek postavlja puno pitanja, od neznanja možete napraviti mnogo pogrešaka. Zapravo, tehnika je jednostavna.

  Kako hraniti bebu koja leži:

  1. Miješajte smjesu u skladu s uputama. Pratite rok trajanja. Važno je ispravno razrijediti smjesu. Prvo, izlivena voda, grijana, pravi količina suhog praha izlivena, miješana do potpunog otapanja. Masa bi trebala biti homogena, ne smije sadržavati grudice;
  2. zagrijana do optimalne temperature, provjerite zapešće vaše ruke. Djeca ne smiju biti hranjena hladno ili jako vruće mlijeko;
  3. stavite bebu u udobnu poziciju. Možete hraniti bebu iz boce koja leži, pod uvjetom da glava ne pada ili propadne. Tijelo oblikuje ravnu liniju;
  4. Bradavica nije potpuno pokrivena usta. U ustima je samo duguljasti dio bradavice;
  5. držite bocu tako da dugi dio bradavice neprestano napuni smjesom. To će spriječiti ulazak zraka u želudac;
  6. uzmite si vremena. Djeca jedu vlastitim tempom. Ako je beba prestala sisati, to znači da je jeli, izvadio bocu.

  Nakon hranjenja držite dijete uspravno. Ako dijete pijete mlijeko samo iz boce, pomoći će mu da se opusti, oslobodit će se formiranja kolike.

  Tajne savršene mame: pozira za hranjenje novorođenčadi

  Dojenje je jedna od najvažnijih veza u pravilnom razvoju i zdravlju djeteta.

  Nije iznenađujuće da većina mama pokušava dojiti svoje bebe koliko god je to moguće, provodeći nekoliko sati dnevno na ovaj postupak. Da bi taj proces donio majku i bebu samo radost i užitak, trebate odabrati prave posture za hranjenje novorođenčadi.

  Kakve su to?

  Kakav bi položaj trebao biti preferiran, ovisno o situaciji?

  U ovom članku ćemo otkriti sve tajne pravilnog dojenja.

  Hranjenje poza

  Postoji nekoliko vrsta položaja za hranjenje, omogućujući majci da sjedne što je udobnije i čvrsto moguće kako bi držalo dijete u blizini dojke. Pročitajte i trenutni članak: Pravilno vezanje djeteta na prsa >>>

  Pose "kolijevka"

  Ovo je najpoznatiji stav za dojenje, kada dijete leži u rukama majke, kao u udobnom krevetiću. Razmislite o tome kako dijete zadržati u položaju "kolijevka":

  • glava djeteta treba biti smještena na zavoj ručice, koja se nalazi na istoj strani kao i prsa, na koju će se mrvica nanositi;
  • četkica iste ruke mora poduprijeti leđa ili djetetovu guzicu;
  • dlan s druge strane bi trebao biti smješten u lumbalnu regiju djeteta;
  • Mama bi trebala odmotati novorođenče u sebe i pritisnuti ga do trbuha.

  Postoji još jedna vrsta poza koja se zove "Crosscrib". Njegove razlike su kako slijedi.

  1. Tijelo djeteta potpuno se nalazi na podlaktici savijene ruke majke, koja četkom ove ruke podupire je samo ispod leđa;
  2. Uz dlan druge ruke, ona bi trebala držati glavu djeteta.

  S takvim položajem za dojenje, majka može usmjeriti i pritisnuti djetetovu glavu na prsa kako bi se osiguralo duboko držanje areole i bradavica. U pravilu, ova pomoć i korekcija potrebni su za preranu ili oslabljenu djecu. Također, ta je pozicija prikladna za prve dane hranjenja novorođenčadi, kada upravo uči sisati mlijeko. Pročitajte važan članak: Dojenje >>>

  Držanje djeteta na položaju "kolijevke" sama majka može imati različite pozicije:

  • sjediti na stolcu ili stolici;
  • sjediti na krevetu ili podu s nogama prešli na turskom;
  • sjediti na fitballu;
  • stajati ili šetati po sobi.

  Posljednja dva poza se koriste ako majka također pokušava gurati bebu tako da brzo spava.

  Treba napomenuti da za ženu, sve vrste "kolijevke" se ne smatraju najprikladnijim položajima za hranjenje novorođenčadi. Ako postupak traje duže od 15 minuta, onda joj se leđa može početi povrijediti, a ruke se onesvijestiti. Da bi se ublažili ti simptomi, preporučuje se da se naslonite i promijenite ruku koja drži dijete češće.

  Važno je! Za veću udobnost, kada sjedite u savinutoj ruci, koja drži težinu djeteta, možete staviti jastuk. Postoji čak i poseban jastuk, bumerang s vezicama na leđima, koji vam omogućuje da ga pričvrstite pod majčinu dojku.

  Dijete na položaju "kolijevke" osjeća se udobno i sigurno, može čvrsto zagrliti bradavicu i čvrsto ga držati tijekom cijelog hranjenja. U tom položaju brzo jede, a toplina iz majčinega tijela zagrijava trbuh, što poboljšava probavni proces.

  PAGE "Od ispod ruke"

  PAGE "Od ispod ruke"

  Ponos za hranjenje iz pazuha daje mamu veću slobodu, jer dijete ne treba držati u rukama. Treba ga staviti na stranu pri ruci s mamom. Tijelo bebe mora biti postavljeno okomito na majku (noge bi trebale ići iza leđa). U tom slučaju, glava djeteta treba biti smještena u smjeru koljena mama. Najbolje je staviti jastuk ili namotati pokrivač ispod djeteta tako da mu se glava nalazi na razini bradavice.

  Ova je pozicija izvrsna za hranidbu laktakazom, jer u tom položaju daje potpuno uklanjanje mlijeka iz srednjeg i donjeg dijela mliječnih žlijezda. Također, preporuča se koristiti položaj "ispod ruke":

  1. nakon carskog dijela;
  2. žene s velikim grudima;
  3. žene s ravnim bradavicama;
  4. kada hranite blizance.

  Mama može sjesti ili leći na krevet, naslonjena na lakat. S savijenom rukom držite glavu djeteta. Također s ovim položajem možete sjediti na stolici s velikim naslonima za ruke.

  Postavite "prednju stranu"

  Nije ugodno, ali vrlo korisno držanje za hranjenje. Dijete se mora staviti na krevet, lagano je okrenuto na bok. Mama bi trebala stajati blizu djeteta na sva četiri, kao da visi nad njim. U tom položaju, mlijeko ide dolje do dna dojke i uzrokuje da bradavica nabubri.

  Ta je pozicija prikladna za prevenciju svih vrsta laktozaze (Važan članak na temu: Laktostaza u majci za njegu >>>). Isto tako, ovakvu poziciju treba svladati oni koji se pitaju: "Kako se hraniti malom dojkom?".

  Postavite "Laganje"

  U tom položaju, i majka i novorođenče leže na krevetu jedan prema drugome. Mama glava bi trebala biti na jastuku ili se nasloniti na savijenu ruku. Glava bebe može se nalaziti na zavoju majke ili na posebno postavljenom jastuku. S druge strane možete:

  • povuci bebu na sebe;
  • udariti ga na leđima;
  • Drži prsa.

  Upoznavanje s pravilno hranjenjem novorođenčeta s majčinskim mlijekom dok leži, važno je zapamtiti da se mora staviti na svoju stranu. Ako se samo glava okrene, znatno će otežati proces gutanja mlijeka. Za bolje pričvršćivanje bebe možete staviti poseban valjak ispod leđa.

  Učinkovitost ovog položaja leži u činjenici da se dijete može hraniti jednim i drugim grudima, bez preokreta i pomicanja. Da bi se hranila gornja grudi, majka je samo trebala okrenuti više na svojoj strani, lagano se naslonivši na dijete.


  Druga varijanta položaja "leži" je mjesto majke i djeteta. To se smatra vrlo korisnim stavom za hranidbu laktakazom, jer je na taj način beba brada usmjerena prema gornjim segmentima mliječnih žlijezda, što doprinosi potpunijem pražnjenju ovog područja od mlijeka i sprječava njegovu zagušljivost.

  Pozicija "laganja" prikladna je za upotrebu:

  1. noću;
  2. s dugim procesom hranjenja;
  3. nakon carskog reza.

  Također se preporučuje korištenje ove pozicije za hranjenje tijekom epiziotomije (šavovi na perineumu).

  PAGE "Dijete sjedi"

  U tom položaju majka bi trebala sjesti na mrvicu pred njom tako da mu je glava na razini grudi. Dijete se može staviti na majčin krilo, s jednom nogom savijeno i pritisnutom prema majčinom trbuhu, a drugu je odvojena. Također, dijete se može staviti na majčino bedro. Tada će obje noge slobodno spustiti. O kada dijete može početi sjesti, možete saznati iz članka: Kada dijete počinje sjesti? >>>

  Tijekom hranjenja, majka treba podupirati novorođenčad rukom s glavom ili leđom jednom rukom, a s druge strane lagano podići ili pritisnuti grudi.

  Takav raspored za hranjenje prikladan je u takvim slučajevima:

  • dijete preko 6 mjeseci;
  • mrvica često pljuje;
  • beba ima bol u nosu ili ušima;
  • mlijeko snažno protječe iz dojke;
  • novorođenče gubi mnogo mlijeka.

  Budući da se na toj poziciji dijete nije jako usko povezano s majkom i ima širok spektar pogleda, on se često može zanemariti. Potrebno je osigurati da dijete neprestano sisati mlijeko i ne dopušta mu da previše okrene glavu.

  Za majku je ovo držanje prikladno jer joj omogućuje da znatno smanji opterećenje na svojim rukama (u dobi od šest mjeseci, djeca teže oko 8 kg). No, s druge strane, s takvim rasporedom, dijete neće moći penjati se ili prebaciti na drugo mjesto bez prekida postupka hranjenja.

  Položite "Top na mamu"

  Ta pozicija ima još nekoliko naziva:

  1. australski;
  2. samoprikladyvanie;
  3. opušteno hranjenje.

  Podići za hranjenje dojkom "Odozgo prema majci"

  Može se smatrati još jednim načinom dojenja kako leži. Mama mora ležati na krevetu (bolje je staviti jastuke ispod glave i pod rukama) i staviti dijete na vrh trbuha. Dijete će intuitivno pronaći bradavicu, majka ga samo treba podupirati i lagano voditi.

  Ova pozicija omogućuje ženama da se opustite i odmotati tijekom njege. Također se preporučuje za hiperplaziju ili teški tok mlijeka. U položaju "odozgo na majku", dijete neće gušiti, budući da će se pritisak mlijeka značajno oslabiti.

  Kako uspješno dojiti dok izbjegavate plin i zatvor, naučite s tečaja Sigurna ishrana za majke koje se bave djetetom >>>

  Pravila za prikladan stav za hranjenje

  Da bi majka i beba bili udobni tijekom hranjenja, moraju se uzeti u obzir sljedeći faktori.

  • U bilo kojem položaju, bebino tijelo bi trebalo biti u istoj ravnini. Važno je osigurati da se glava, prsa, trbuh i noge okrene na jednu stranu. Inače se u novorođenčadi mogu pojaviti mišići, što dovodi do poteškoća s gutanjem;
  • Nemojte dopustiti da se glava prekine ili naginje naprijed. Ruka mame mora ispravno popraviti glavu djeteta. Međutim, ne biste trebali previše pritisnuti jer mnoga djeca možda ne vole;
  • Potrebno je osigurati da dječja usta uvijek budu na razini bradavica. Također morate paziti da mrvica slobodno disati tijekom jela;
  • Važno je zapamtiti da morate staviti dijete na prsa, a ne da se savijati;
  • Tijekom vremena hranjenja, majka bi trebala biti što udobnija. Morate sjediti ravno, a ne valjati na stranu. Preporučljivo je držati leđa na okomitoj površini. Koristite jastuke, valjane pokrivače ili velike ručnike. Oni bi trebali biti smješteni ispod donjeg dijela leđa, leđa ili ruku, tako da s duljim hranom da se izbjegne pojava bolnih osjeta;
  • Kada koristite držanje hrane koja leži na vašoj strani, poželjno je staviti poseban valjak ispod leđa, i između nogu da biste pričvrstili čvrsto jastuk.

  Pogledajte moj video tutorial o pravilnom dojenju:

  Nepravilno pozicioniranje žene ili djeteta kad jede može dovesti do različitih problema, kao što su:

  1. pucanje bradavica;
  2. gutanje zraka za bebe;
  3. pojava stagnacije u mliječnim žlijezdama.

  Sa neugodnim položajem, dijete će teško potopiti mlijeko pa može biti umoran prije nego što ima dovoljno vremena za jesti i ostati gladan.

  Nema ispravnog stava za hranjenje novorođenčeta pogodnih za kontinuiranu uporabu. Preporuča se tijekom dana promijeniti položaj djeteta. To ima važan praktičan smisao, jer se na taj način osigurava pražnjenje svih dimenzija dojke i spriječava se stagnacija mlijeka.

  Kako dojiti novorođenče

  Pravilno odabrano držanje tijekom dojenja pridonosi ne samo punoj i dovoljnoj zasićenosti novorođenčeta, već i spasava majku od neugodnih položaja na rukama ili nogama, ili od povratka. Kada je žena u stanju opuštanja i sklada, majčino mlijeko je puno bolje proizvedeno. Ali treba imati na umu da beba treba biti udobna. Uostalom, prianjanje bradavica pri hranjenju i držanju ovisi o pravilno odabranom položaju, zbog čega djetetu dolazi do dovoljnog usisavanja mlijeka. Štoviše, u krivom položaju, tijekom hranjenja novorođenčadi, majka može imati pukotine i oštećenja bradavice ili stiskanje djetetovih desni.

  Čimbenici koji utječu na pravilno hranjenje djeteta

  Postoji nekoliko pravila koja se moraju slijediti kod dojenja djeteta.

  1. Tijelo bebe ne bi se trebalo saviti, svi dijelovi tijela trebali bi biti na istoj ravnoj liniji, osim glave. Glava bi uvijek trebala biti podignuta, što pomaže smanjiti ispljuvanje nakon hranjenja.

  Hranjenje u položaju "leži na svojoj strani"

  Taj položaj dojenja voli mnoge mame. U tom položaju žena se može opustiti i opustiti. Često ležeći na svojoj strani djeca se hrane noću. U ovom slučaju, dok je dijete zasićeno majčinim mlijekom, majka može uzeti slatki drijem. Postoje tri vrste hrane u "leži na svojoj strani".

  Prvi tip je hranjenje od donjeg dijela dojke, kada se glava bebe nalazi na majčinoj ruci. Zbog toga se cijelo tijelo podiže i dječja usta su izravno nasuprot bradavice. S druge strane žena može držati dojku ili lagano udariti dijete. Mamina glava i ramena trebaju biti na jastuku, inače će hranjenje biti neugodno zbog protoka vrata ili leđa.

  Druga vrsta dojenja se također odnosi na zasićenje djeteta s donje grudi. Međutim, dijete leži na ravnoj površini na svojoj strani, a obje ruke majke su slobodne. U ovom slučaju, za mir od mrvica, potrebno je da ga žena pritisne na nju.

  Ispod glave djeteta možete staviti pelenu nekoliko puta uvučenih. Potrebno je osigurati da u takvom položaju dojenčadi ni u kojem slučaju ne leži na leđima. To komplicira proces gutanja i zasićenje se neispravno događa. Ova pozicija dojenja nije uključena u popis najprikladnijih. Žena laže, naslonjena na lakat, a uskoro će biti umorna, a bradavica novorođenčeta se hrani kao što je gore, a to pridonosi činjenici da često izlazi iz usta mrvica.

  Treći tip je hranjenje s gornje dojke. Da bi to učinili, majka i beba moraju ležati na jastuku. A mrvica mora ležati na tome u cijelosti. Potrebno je držati dijete jednom rukom, a drugo je potpuno besplatno. Ova odredba ublažit će stagnaciju koja može nastati u prsima. Također, ovaj položaj je pogodan za hranjenje iz različitih grudi. Prvo, možete hraniti bebu s dna, a zatim, bez okretanja s druge strane, ponuditi bebu gornju dojku.

  Hranjenje u položaju "ležaljke"

  Kada dojenje u poziciji "jack" majka i dijete su na njihovoj strani. Noge bebe se nalaze uz glavu majke. Ovo držanje je vrlo učinkovito u otkrivanju stagnacije mlijeka u gornjim dijelovima dojke. Taj se proces naziva i laktozaza. Kada se pozicija "Jacka" s ovim problemom može riješiti. Najvažnije je podmiriti majku i bebu. Kao rezultat, beba je zasićena mlijekom s gornjih zidova dojke. Za veću udobnost beba bi trebala biti fiksirana, na primjer, postavljanjem malog jastuka pod leđima. Kao rezultat toga, bradavica će biti smještena neposredno ispred usta novorođenčeta, što će spasiti majku i dijete od neugodne zasićenosti i bolnih senzacija.

  Hranjenje u pozi "supine"

  Mnoga djeca vole jesti grudi, ležeći na mami. U ovom slučaju, žena leži na leđima i dolazi u dodir s mrvicama na principu "trbuh do trbuha". Glava bebe malo se okreće na svojoj strani. Ova je situacija vrlo prikladna ako se u procesu hranjenja djeteta s majčinim mlijekom majka često mijenja dojku, dajući mu lijevo ili desno. Ta se pozicija često koristi u prva dva mjeseca života novorođenčeta.

  A ovo je apsolutno točno. Tijekom tog perioda, vjeruje se da je ženska laktacija poboljšana, tj. Grudi su prepunjena mlijekom. Zbog velikih količina mlijeka, mlaznica iz bradavice može imati snažan pritisak, što znači da beba stalno guši. Stajalište "supine" pomaže smanjiti pritisak mlaza. Također, kada dijete leži na trbuhu, njezini crijeva djeluju puno bolje, izbjegavajući tako nepoželjan plin i kolik.

  Hranjenje u pozi "presvlaku"

  Dojenje u uzdužnom položaju smatra se učinkovito. U tom položaju, majčino mlijeko uz zidove je ispravno smješteno, što pridonosi zasićenosti ne samo središnjih dijelova već i nižih. Za dijete takvo hranjenje je pogodno kada je sisanje teško zbog raznih razloga. To se može dogoditi nakon što pije iz boce, zbog čega mnoga djeca odbijaju uzimati grudi. Budući da je mlijeko iz nje puno teže nego iz bradavice.

  U tom položaju majka bi trebala ležati na trbuhu, naslonivši se na laktove, tako da dojke visi nad novorođenčad, ali ga ne pritišće. Glava bebe treba lagano okrenuti na stranu.

  Pogreške u dojenju

  1. Prilikom ležećeg položaja samo se glava bebe okreće prema prsima. U tom slučaju, proces gutanja bit će teško.
  2. Brada djeteta u položaju nije pritisnuta na prsa. To pomaže da bradavica sklizne iz usta.
  3. Dječak je lijen da otvori usta dovoljno širok. To može uzrokovati bol u majci i nedovoljna zasićenost novorođenčeta s majčinskim mlijekom.
  4. Dijete uhvati samo bradavicu bez areole u ustima.
  5. Novorođenče brzo i kratko gnijezde na zasićenje, dok smacking i stvaranje različitih klikova. Ova situacija pridonosi ulazu zraka u jednjak, što će posljedično dovesti do kolike i plina.
  6. Dijete je slabo fiksirano i okreće glavu, dok prstiju bradavicu između zubnog mesa.

  Drugi neželjeni razlog za hranjenje može biti nelagoda, koju beba osjeća. Kao rezultat toga, on svibanj biti zabrinuti kada hranjenje, ili čak i odustati od dojenja uopce. Stoga, potrebno je sve učiniti ispravno, odabirom najprikladnije mjesto za zasititi bebu.

  Dojenje je vrlo ugodan proces i za bebu i za majku, ali pod uvjetom da je položaj zasićenja pravilno odabran. Što je inteligentniji proces hranjenja, to će biti bezbolnije, tajanstveno i nježno. Mama i dijete se trebaju osjećati međusobno. I zbog toga, ne bi se trebali miješati s bolnim leđima ili neugodnim položajem različitih dijelova tijela. Također, hranjenje na različitim položajima pomaže pri prevenciji u mnogim oboljenjima mliječnih žlijezda. U procesu radi praktičnosti, možete koristiti različite jastuke.

  Memo skrb mama: kako hraniti novorođenče s majčino mlijeko

  Kako se pripremiti

  Pravila za dojenje djece u 21. stoljeću znatno su se promijenila u usporedbi s prethodnim stoljećem. Mnoge precizne preporuke opovrgnute su ili su bile mekane.

  Nema potrebe pranja grudi prije svakog hranjenja: masni sloj će se isprati s kože. Ovaj zaštitni film štiti bradavice od pukotina i ogrebotina. Česta uporaba sapuna će isušiti kožu i bradavice. Dosta za tuširanje na početku i kraju dana.

  U većini slučajeva, djeca mlađoj od 6 mjeseci ne moraju imati vodu. Doping je dopušteno u slučaju konstipacije, ali se rijetko događa kod HB-a

  Ne morate ponuditi svoju bebu prije dobi od 6 mjeseci, ako je dojen. Mama mlijeko zamjenjuje hranu i piće. Pronaći će sve korisne tvari u mlijeku i neće biti žedan.

  Pedijatri preporučuju vodu za masno tkivo s visokim udjelom masnoća (saznajte trebate li vodu novorođenčadi dati na HB). To izaziva razvoj zatvora kod beba, a neka voda pomaže u borbi s problemom.

  Ženama laktacije preporuča se popiti čašu tekućine - 15-20 minuta prije početka postupka - čista voda, juha i čaj s mlijekom. To će povećati laktaciju i dati snagu.

  Grip prsa

  Majčino mlijeko je najprikladnija hrana za novorođenčad. Ovo je važno za puni razvoj djeteta. Za prve pokušaja da dobro krenete trebate znati pojedinosti o tom procesu.

  Prvi put

  Prvo hranjenje novorođenčadi trebalo bi se dogoditi u prvom satu nakon rođenja. To potiče bradavice žene i aktivira sustav dojenja, zahvaljujući kojem je kontrakcija maternice bolja u postpartum periodu. Dijete ima osjećaj gladi, kolostrum započinje proces stvaranja ispravne mikroflore.

  Prednosti prvog obroka mlijeka (kolostrum) određuju se njegovim sastavom. Tablica opisuje njegove glavne komponente.

  sastavni dio

  opis

  Prva aplikacija uzrokuje proces hranjenja. To je prirodan proces, važan i neophodan za dijete da raste i razvije sigurno.

  5 stupnjeva grabbinga prsa

  Kako pravilno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom, najvažnije je uhvatiti grudi (pročitajte ako trebate poučavati bebu za dude). Prvo morate temeljito oprati ruke. Iz bradavice možete stisnuti nekoliko kapi mlijeka za podmazivanje bradavice. Ona će postati mekša, beba će ga lakše uhvatiti usta.

  Faze dojenja:
  1
  Stavite jastuke ili valjke pod djetetom tako da je leđa ravna. Mama prstima prsa, ne dodirujući šalicu areole. Podiže se u lice s bebom. Osjetit će mlijeko, otvoriti usta. Ako se to ne dogodi, morate mu stisnuti kapljak mlijeka, staviti bradavicu na usta.
  2
  Brada se dotakne majčin prsima i nos je okrenut prema bradavici. Usta bi se trebala širiti. Bradavica i dio areole trebaju ući u usta.

  Usta bi trebala pokriti areolu, a ne samo bradavicu.

  3
  Beba će početi sisati. Dojenčad je drugačija - neki odmah sisaju aktivno, drugi to polako. Ako se mlijeko malo curi iz kuta usta, djetetovu glavu treba podignuti i ispod prstiju treba staviti prstiju. Beba će čvrsto pritisnuti spužvu.
  4
  Kada je beba puna i počinje zaspati, postavite prst na prstima između prsa i kuta usta. To će vam pomoći da bez napora izvadi bradavicu.
  5
  Nema potrebe za haljinom odmah, preporučljivo je pustiti mlijeko na bradavicu suho. Djetetu se mora držati u uspravnom položaju tako da će zagušiti zrak. Nakon karakterističnog zvuka staviti ga u krevetić.

  Uz pravu tehniku, beba će stvoriti visokokvalitetno sisanje. To će spriječiti ozljede bradavica u budućnosti. Mama će lakše nositi se s bebom kad odraste i dobije na težini. Ako majka ima bolove u prsima prije i poslije hranjenja, potrebno je saznati razloge jer je pun ozbiljnih bolesti.

  Sljedeći videozapis pokazuje kako ispravno hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom.

  Pričvršćivanje s različitim pozama

  Izbor položaja za hranjenje novorođenčeta ostaje za majku. Proces bi trebao trajati u opuštenom stanju. Važno je skinuti teret s leđa žene.

  Sjedeći položaj

  U tom položaju prikladno je hraniti tijekom dana. Obavezno pružite podršku leđa za spuštanje kralježnice.

  Odgovarajući položaj kad mama prekrije ruke u obliku kolijevke. Jedna ruka podupire glavu, a drugu drugo tijelo. Tijelo bebe je raspoređeno na majku, usta su udobna da dođu do bradavice.

  Slabe i prerane bebe bolje leže jastuk ispod tijela. Mama će biti udobna s dvije ruke za kontrolu glave djeteta.

  Sposoban položaj

  Ako je majka obavljala carski rez ili ima šavove na perineumu, onda je bolje lagati tijekom cijelog procesa. Kako se hraniti novorođenčad s majčinskim mlijekom koji leži, prikazan je u rodilištu.

  Postoji nekoliko odredbi:

  • Mama leži na ruci. Ona postavlja dijete na svoju stranu, leži pored nje. Dječaku jesti s gornjega prsa, stavlja se na jastuk. Za donji jastuk čist. Glava se oslanja na majčinu ruku.
  • Dijete na mami. Na taj način, oni hrane dijete s jakim kolikom, kao i veliki priliv mlijeka od majke, tako da novorođenče ne gušiti. Mama leži na leđima, postavlja novorođenče s trbuščićem na trbuhu kako bi mogao doći do bradavice. Mama može staviti jastuk ispod glave i ramena.
  • Od ispod ruke. Djeca koja sjede polovicu, počivaju na bedru i podlaktici, dijete leži na jastuku između majke i prateće ruke. Odozdo drži glavu djeteta, odozgo mu daje dojku.

  Tijekom dana, pozi se mijenjaju ovisno o ženi i okolnostima.

  Negativni učinci zbog nepravilnog pričvršćenja.

  Pravilno pričvršćivanje novorođenčeta tijekom dojenja pomoći će izbjeći mnoge probleme. Dijete može oštetiti bradavicu. On je marljivo sisan, ali nepravilna privrženost sprječava da dobije mlijeko. To će povrijediti ženu, neki odbijaju zbog toga pokušati ponovo prijaviti na prsa.

  Također izaziva neučinkovito usisavanje mlijeka. Zbog toga će željezo biti grubo, nabujati, zapaliti. Savjetujemo vam da se upoznate s simptomima i uzrocima laktozaze kod majki koje pružaju njegu i savjete kako ga spriječiti.

  Kako se hraniti - savjeti za mame

  Neka majke ponekad moraju hraniti djecu na javnim mjestima. Ako planirate dugu šetnju, morate uzeti u obzir da je dijete gladno pa se morate pripremiti. Uzmi veliki šal ili pelen, skup mokrih i suhih maramica, mali zalogaj.

  Možete nositi posebnu odjeću za žene skrb - ovo su bluze, majice s utorima za prsa i šavne grudnjake. Kada je vrijeme za jesti, bolje je biti proaktivan: nemojte čekati zahtjevni krik, hranite bebu prije nego što to zatraži.

  Trebali biste pronaći osamljeno mjesto gdje će biti manje ljudi. Ako to nije, onda samo sjesti, okrenuvši se da privuče manje pozornosti. Bacite šal i pelenu preko ramena kako biste pokrili bebu od znatiželjnih očiju. Uhvatite ga i nosite ga vertikalno (pročitajte u ovom članku kako držati novorođenčad s kolonom), budući da se novorođenčad treba čuvati nakon hranjenja u položaju da regurgitirate zrak.

  Jesti na otvorenom zraku potiče dobar apetit i daje dobar san. Mama vam omogućuje da se opustite od svakodnevnog rada brige o mrvicama. Ako hranjenje izvan kuće ne radi, možete uzeti bocu izraženog mlijeka s vama. Kako se u ovom slučaju koristi crpka za grudi i koja je bolja za odabir je tema ovog članka.

  Osnovna pravila

  Hranjenje majčinog mlijeka treba biti ispravno. Pri primjeni, postoje različite poteškoće koje utječu na hranjenje.

  Kako treba zamijeniti prsa

  Mlijeko u željezo nije homogeno. Prvo, beba sranje tzv. "Front" mlijeko. To je više tekućina, sadrži manje masnoće i hranjive tvari. Zatim dolazi "stražnji", zasićeni dio. Ova kombinacija omogućuje bebi da jede uravnoteženu prehranu. Kad hranite, trebate dati jednu dojku, a sljedeću - drugu.

  Regime ili uvjet - što je bolje?

  Moderni pedijatri su skloni vjerovati da je bolje hraniti novorođenčad na zahtjev, a ne na sat. Uostalom, beba zove svoju majku, ne samo za vrijeme gladi. Kada se usisava, lakše se smiriti. S majkom nije tako zastrašujuće, hladno ili uzbudljivo. Dojenje na zahtjev će biti stabilno.

  Nemoguće je zanemariti hranjenje noću, iako to uzrokuje neugodnosti za majku.

  Režim prehrane novorođenčeta prikladan je jer je predvidljiv. Kada je hranjena na zahtjev, mama je vezana za bebu. Ovo je posebno neuobičajeno za mlade žene s njihovim prvorođenim.

  Budite sigurni da se hranite noću. Prolaktin hormona, koji je odgovoran za laktaciju, proizvodi se noću. Slušanje od 2 ujutro do 8 sati smatra se najučinkovitijim.

  Mama ne može spavati u ovom načinu hranjenja novorođenčadi, ali morate koristiti dječji san beba za odmor. U budućnosti dijete će sazrijeti i prestati jesti noću.

  Koliko treba novorođenče sisati

  Svako dijete je drugačije. Od rođenja ima svoj karakter. Jedan se brzo i aktivno trese 15 minuta, a drugi - bez žurbe, sa zadovoljstvom, gotovo 40 minuta. Kod duljeg hranjenja na bradavicama može se pojaviti pukotina. Ali ako prije uzmete grudi, najbogatiji i najkorisniji dio neće biti davan bebi.

  Postoji stopa hranjenja dojena novorođenčeta - od 10 do 40 minuta. Zatim moramo promatrati dijete, ako jede za to vrijeme.

  Nekoliko znakova da je beba puna

  Mnogi laktirajuće žene brinu ako je njihovo dijete hranjeno prema stopi hranjenja novorođenčadi. Postoji nekoliko znakova pomoću kojih se može razumjeti da je beba puna:

  • novorođenče dobiva na težini normalno i dobro se osjeća (u ovoj publikaciji ćete se upoznati sa tabelom dobitka težine novorođenčadi po mjesecima);
  • urin se izlučuje oko 10 puta dnevno;
  • stolica izgleda poput žbuke, do 8 puta dnevno;
  • koža je čista, ružičasta;
  • razvoj bebe ide prema uvjetima.

  Capricious ponašanje između obroka ne može biti simptom nedostatka mlijeka. Može trpjeti od kolike ili neugodnog držanja. Koliko novorođenčad treba jesti u jednom hranjenju može se odrediti s pedijatrom. To ovisi o težini rođenja i starosti.

  Slijedite vezu kako biste doznali ima li vaša beba dovoljno majčinog mlijeka i kako podesiti laktaciju.

  Moram se probuditi za hranjenje

  Pa, kad beba čvrsto spava. Ali roditelji uvijek imaju pitanje: hoće li se probuditi novorođenče za hranjenje. Prolongirani san može uzrokovati dehidriranje i pada količina šećera. U dojilje, duža će stanka smanjiti laktaciju. Nakon 3 sata beba se probudi, hrani i pusti da ponovno zaspi. Za stariju djecu, pauza će trajati 4 sata.

  Budite sigurni da probudite preranu i slabu djecu. Ali hladno dijete ima priliku spavati, pa mu je lakše nositi se s temperaturom. Ako novorođenče zaspi tijekom hranjenja, više ga nije potrebno probuditi.

  Kako hraniti plačući dijete

  Prije nego što hranite plavu bebu, trebate ga smiriti. Neće moći uhvatiti prsa u takvoj državi. Potrebno ga je pritisnuti za sebe, tresti, razgovarati s njim, zavarati se po sobi, uključiti melodičnu glazbu. Obično roditelji znaju što smrdi čini mrvicu.

  Moguće poteškoće

  Hranjenje novorođenčeta s majčinim mlijekom može biti vrlo teško zbog problema s grudima i bolesti.

  Neispravan oblik bradavice

  Ako su bradavice povučene ili ravne, beba će biti teško uhvatiti. Obično se žene sjećaju oblika bradavica, pitajući se zašto novorođenče plače tijekom hranjenja. Teško je bebu uhvatiti dojku i zadržati ga sisati. Kako bi se ispravila situacija, majka najprije izvlači bradavicu s njezinom rukom ili crpkom dojke ili dekantira mlijeko u bočicu.

  Puknute bradavice

  To je čest problem mladim mumijama, jer je potrebno naučiti kako primijeniti novorođenče tijekom hranjenja. Previše usisavanje i nepravilno prianjanje bradavice izaziva pojavu pukotina.

  Zračne kupke, podmazivanje areole s "leđima" masnim mlijekom, može vam pomoći upotreba posebnih obloga za prsa.

  Što učiniti s virusnim bolestima

  Kada se pojavi virusna bolest, majka ne smije prestati hraniti bebu. Imunoglobulini koji tvore imunitet dolaze s mlijekom. Bolje je da se rođaci skrbe o djetetu, tako da se bolesna majka može odmoriti i poboljšati svoje zdravlje. Bolje je konzultirati liječnika za imenovanje lijekova koji neće štetiti djetetu. Mogu li hraniti bebu na temperaturi mame? Za odgovore pogledajte ovu publikaciju.

  7 slučajeva kada ne možete dojiti

  Postoje situacije u kojima je uporaba majčinog mlijeka kontraindicirana, jer se može prenijeti na bebe ostataka lijekova ili bakterija od majke.

  Bolesti i stanja žena, isključujući dojenje:

  • onkologija;
  • otvorena tuberkuloza;
  • smrtonosne infekcije - kuga, kolera;
  • HIV;
  • mentalni poremećaji - shizofrenija;
  • uzimanje lijekova za živčane bolesti - antidepresivi, litijeve soli:
  • hepatitis.

  zaključak

  Majčino mlijeko je potrebno za rast i formiranje imuniteta djeteta. No, kako bi se taj proces odvijao s koristima, trebate se prisjetiti osnovnih pravila za pričvršćenje i držanje prsnog koša. Treba shvatiti da neke bolesti nameću ograničenja na dojenje, pa čak i zabranjuju. Stoga se odmah raspitajte o pravilima za umjetno hranjenje, kao i o izboru prvih smjesa za novorođenče.