Kako hraniti novorođenče laganje

Hrana

Za dojenčad tijekom dojenja, pozicija koju poduzima tijekom apsorpcije hrane od izuzetne je važnosti. Samo s pravim izborom beba će moći potpuno jesti i dobiti sve potrebne elemente za pravilan rast i razvoj. Mama bi trebala znati hraniti lažnu bebu. Takav stav će joj omogućiti potpuno opuštanje i osjećaj sklada s njezinim mrvicama. Osim toga, valja napomenuti da ova pozicija doprinosi proizvodnji velikih količina mlijeka. Za bebu je važna i praktičnost i udobnost. Položaj treba osigurati optimalno zahvaćanje bradavice i njegovo zadržavanje visoke kvalitete u ustima. Zbog toga hranjenje majčinim mlijekom osigurava kvalitetnu apsorpciju potrebnog volumena tekućine.

Neodgovarajuće držanje je opasno. To može dovesti do velikog broja pukotina i drugih oštećenja bradavice. Ako to nije prikladno za djecu, onda počinju snažno stisnuti prsima desni. Situacija ne samo da neće dopustiti djeci da dobiju dovoljno hrane, nego će također izazvati veliku bol ženi.

Ključni čimbenici za ispravno hranjenje

Vrlo je važno hraniti novorođenče ispravno.

To postaje moguće samo pod određenim osnovnim pravilima:

 • Žena ne smije dopustiti pojavu zavoja tijela djeteta. Trebao bi biti oko iste razine. Ovo se pravilo ne može izvršiti samo u odnosu na glavu. Najbolje je ako se malo podigne. Zbog toga će biti moguće smanjiti vjerojatnost regurgitacije mrvica tijekom razdoblja hranjenja.
 • Za potpuni opuštanje i smirenost djeteta, potrebno je čvrsto pritisnuti na tijelo. Važno je osigurati puni fizički kontakt udova, trbuha i glave.
 • Da popravi glavu, žena mora dijagonalno položiti ruku.
 • Za dojenčad, hranjenje u bilo kojem položaju nema zvukove koji utječu na zvuk. Najčešće, u takvom slučaju, bradavica je pogrešno zahvaćena. Situacija je također jedan od simptoma problema vezanja u novorođenčadi. U tom slučaju, ne smije se odgoditi posjet stručnjaka. On će moći pažljivo proučiti karakteristike manifestacije i propisati potrebne tretmane.
 • Hranjenje je neophodno u slučaju da su usta mrvica nasuprot bradavice. To znači da dijete treba biti dovedeno na prsa, a ne obrnuto.
 • Za bebu je važno osloboditi stražnji dio glave. Žena joj ne bi trebala pritisnuti. Dopušteno je malo držati dijete za ovo područje. Istodobno treba izbjegavati oštre i grube pokrete.
 • Potrebno je osigurati da je vratna kralježnica uvijek na istoj liniji. Ovisno o individualnim sklonostima mrvica, glava bi trebala biti preklopljena ili spuštena. Inače, proces gutanja bit će teško. Nemojte čvrsto pritisnuti donji dio glave prema prsima. Inače, dijete neće moći otvoriti usta, što će dovesti do neugodnih uvjeta ishrane.
 • Ako imate poteškoća s disanjem, dovoljno je promijeniti položaj. Pedijatri preporučuju lagano podizanje glave ili mijenjanje kuta tijela mrvice.
 • Ako su žene grudi velike, upakiran ručnik omogućit će stvaranje udobnih uvjeta. Treba ga staviti pod mliječne žlijezde. Zbog toga se pritisak na čeljusti djeteta značajno smanjuje.
 • Iskusni mame tijekom hranjenja koriste jastučiće različitih veličina. U svakom trenutku dopuštaju promjenu položaja mrvica i omogućiti majci da se osjeća udobnije.
 • Žena hranjenja trebala bi piti vodu. Dojenje dovodi do teške dehidracije, tako da mama razvija konstantnu žeđ. Mora se eliminirati na vrijeme.
 • Mama bi trebala biti zabrinuta zbog kontakta kože. Ovo je vrlo važno tijekom razdoblja hranjenja. Zato žena i beba trebaju imati minimalnu količinu odjeće.

Dojenje u pozi na strani

Mnoge mame hrane dijete koje leži na svojoj strani. Zahvaljujući ovom položaju, mogu se opustiti i odmoriti dobro. Idealna je za noćno hranjenje, jer žena može uzeti malo drijemež sve dok proces ne završi. Osim toga, valja napomenuti da postoje tri mogućnosti kako da ležete na vašoj strani.

Možete dojiti dok ležite odozdo. Da biste to učinili, jednostavno stavite djetetovu glavu na ruku. Zahvaljujući tome, usta mrvica bit će samo oko bradavice. Druga ruka će biti potpuno slobodna, tako da žena može nježno udariti mrvice. Mama bi trebala staviti glavu i ramena na jastuk. Inače, rizik od oticanja u procesu se povećava.

Dojenje može biti drugi način. U tom slučaju, također je moguće dobiti mlijeko s dna. Pretpostavlja se da će mrvica samostalno ležati na ravnoj površini s jedne strane. U ovom slučaju, žena nije zauzeta s obje ruke. Osim toga, preporučljivo je malo povlačiti dijete za njega. U ovom slučaju, osjeća se mnogo smireniji.

Hranjenje se također može obaviti preklopljenom pelenijom. Međutim, u ovom slučaju potrebno je izbjeći situaciju u kojoj mrvica leži na leđima. Ta situacija pogoršava gutanje i može dovesti do poremećaja u probavnom sustavu. Osim toga, treba napomenuti da se ta mogućnost rijetko koristi, jer može uzrokovati mama puno neugodnosti.

Ona se mora stalno oslanjati na lakat, koji nakon određenog vremena počinje umoriti i krvare. Bradavica također dolazi do mrvica u ustima s vrha položaja. U tom slučaju, rizik od klizanja iz usne šupljine povećava se.

Je li moguće prehraniti bebu u ležećem položaju s vrhunskim mlijekom? Položaj uključuje pre-polaganje mrvice na jastuku. Trebalo bi se uklopiti u potpunosti s cijelim tijelom. Mama će trebati držati dijete jednom rukom. U tom slučaju drugi ostaje potpuno slobodan. Stava pomaže u sprečavanju zagušenja prsnog koša. Može se koristiti za svaku dojku odvojeno. Okretanjem mrvica s jedne strane na drugu, također možete dobiti priliku da hranite gornje i donje mlijeko.

Jack: zgodan i praktičan položaj

Za majke koje dojite, prilično je udobno ležati na vašoj strani. Dijete može organizirati isto. U tom slučaju, noge bi trebale biti na razini majke. Ovu je opciju preporučljivo koristiti kako bi se spriječilo stanjivanje nižeg mlijeka. Bolest u medicinskoj praksi poznata je kao laktozaza. Ako hranite bebu u poziciji "Jack", moći ćete spriječiti razvoj bolesti u početnoj fazi. Osim toga, moguće je dobiti i mlijeko čak i od gornjih zidova. Za pričvršćivanje tele je dopušteno koristiti malu podlogu. Zahvaljujući tome, moguće je postaviti bradavicu nasuprot usnama novorođenčeta. Mama će se također osjećati ugodno i ne osjećam bol.

Kako hraniti bebu na leđima?

Proces hranjenja djeteta može se organizirati čak i ako je potpuno na majci. Žena u ovom trenutku može udobno sjediti na leđima. Dijete će sigurno osjetiti kontakt s njom kroz kontakt u abdomenu. Prije hranjenja preporuča se lagano okretanje glave mrvica s jedne strane. Zahvaljujući tome, moguće je pravilno organizirati proces zasićenja. Ostaje mogućnost stalne promjene dojke s lijeva na desno. Pedijatri preporučuju ovu poziciju da hrane bebu u prva dva mjeseca svog života.

Ovo obrazloženje potvrđeno je sa znanstvenog stajališta. Tijekom tog razdoblja, svaka mama ima prelijevanje mliječnih žlijezda. Ako hraneš mrvice u uobičajenom položaju, tada može doći do jakog pritiska. Situacija nije samo neugodna, već i opasna. Neodgovarajući položaj može uzrokovati gušenje. Ako žena leži na leđima, intenzitet mlaza će se smanjiti nekoliko puta. Osim toga, trbuh ždrijela bit će masiran, jer će stalno ležati na njemu. To će osigurati otpadni plin i služi kao prevencija kolike.

Overhang: praktičnost i praktičnost

Kako hraniti dijete (ležanje ili sjedenje) žena sama odluči. Međutim, ona će imati koristi od nekih savjeta iskusnih žena u ovom pitanju. Da bi se postigla veća učinkovitost od hranjenja, preporučuje se korištenje položaja koji prelazi preko površine. Zbog točne lokacije, mrvice će mu moći dati ne samo prednje mlijeko, već i stražnje mlijeko. Posljednja verzija sadrži veliku količinu vitamina i minerala korisnih za tijelo. Položaj se preporuča koristiti iu slučaju da dijete ima problema s sisanjem dojke. Situacija se javlja i nakon hranjenja boce. Mnogo je teže dobiti hranu od prsa, nego iz nje.

Pozadina podrazumijeva da žena stoji na laktovima, ležeći na prsima. U tom slučaju, prsa će visjeti preko usta. Ne biste trebali staviti previše pritiska na njega, jer će u ovom slučaju mrvica osjetiti nelagodu i napetost.

Glavne pogreške mame tijekom dojenja

 • Proces gutanja u djetetu teško je ako mu se glava gotovo potpuno okrene majčinoj dojci.
 • Bradavica će se stalno kliziti u slučaju da dijete ne pritisne bradu na prsa.
 • Usta djeteta su previše otvorena. Žena u ovom slučaju doživjet će bolne senzacije. Situacija je opasna i može dovesti do činjenice da mrvica ne može dobro jesti.
 • Beba bilježi samo bradavicu, ali čak i ne sudjeluje u areoli.
 • Uz pravilan raspored, dijete ne smije jesti s kratkim gutljajima. Situacija sa smacking i klikova također se smatra abnormalnim. U ovom slučaju, kisik može ući u probavni sustav, koji doprinosi nastanku kolike i plina.
 • Beba ne može dobro uzeti bradavicu usta. Jednostavno ga stezne između dvije desni.

Svaka mama bi trebala pratiti položaj mrvica tijekom hranjenja. Inače postoji opasnost od nepravilnog gutanja. Dijete može biti dojke dulje vrijeme, ali nije apsolutno dovoljno. Najčešće se javlja situacija zbog nepravilnog zarobljavanja: dijete uzima samo bradavicu u ustima. Istodobno, areola se zanemaruje. Situacija je opasna i može dovesti do pukotina u bradavicama. Mumija u ovom slučaju tijekom hranjenja doživjet će bolne senzacije.

Mrkva također može osjetiti jaku nelagodu i odbiti apsorbirati hranu. Na ovu pozadinu, često možete popraviti anksioznost tijekom razdoblja hranjenja. Zato je važno da žena odabere ispravnu poziciju koju dijete koristi tijekom jela.

Dojenje je važan proces za svaku ženu. Zahvaljujući njoj, mama uspostavlja vezu s bebom koja će trajati zauvijek. Važno je odabrati položaj i pažljivo izraditi proces. Zahvaljujući tome hranjenje će biti produktivno, a mrvica će se uvijek osjećati pun. Neposredno nakon rođenja djeteta, ženu je još uvijek teško kretati. Međutim, trebat će samo nekoliko mjeseci, a između njih će se uspostaviti nevidljiva veza. Potrebno je dati vremena da se nauči osjećati se jedni drugima. Na putu u ovoj ženi je spremna izdržati bol u leđima i bol u rukama. Važno je uzeti ne samo udobne posture, već i postaviti na takav način da se spriječi razvoj stagnacije mlijeka u dojci. Kako bi se olakšala situacija s ovisnošću dopustiti posebne jastuke. Preporuča se kupiti različite opcije za veličinu tih proizvoda.

Je li moguće hraniti bebu koja leži: odabiremo udobnu poziciju

Oko hranjenja djece i dojenja posebno se rađaju mnogi mitovi pa je mlade majke teško otkriti gdje je istina i gdje je sljedeća "horor priča". Na primjer, mnoge mame su čule da je hranjenje djeteta u sklonoj poziciji izuzetno štetno. Tvrdi se da kada se hranjenje u tom položaju, mlijeko može ući u uši, a zatim se dobiva purulentni otitis. Tako siromašna mama sjedi, još se ne oporavlja od poroda, cijelu noć, jer novorođenče često traži hranu svaka dva sata.

Dakle, je li moguće hraniti bebu koja leži? Hoće li ga hraniti u takvom položaju naštetiti mu?

Osnovna pravila

Danas, majke više nisu nametnute jedinstvenu poziciju za hranjenje beba. Moderni pedijatri dobrodošli su u bilo kojem položaju za hranjenje, pod uvjetom da se majka i dijete osjećaju ugodno. Ali kako odabrati ovu udobnu poziciju? Jedina ispravna odluka je eksperimentalni način. Morate isprobati različite opcije dok ne pronađete položaj u kojem će se i majka i dijete osjećati opušteno i ugodno.

Hranjenje je proces komunikacije, stvarajući posebnu emocionalnu vezu između djeteta i majke, pa je važno da razni neugodni problemi, kao što su bolesni natrag od neugodnog položaja ili curenja ruku, ne smiju odvratiti od najvažnijih stvari.

Čak i odabir udobnog držanja, s vremena na vrijeme pokušajte s drugim opcijama, kako dijete raste, pa se njegovo ponašanje mijenja.

Čini se da, ako je beba samo mrvica, bolje je hraniti ležeći, a nakon što dijete dobije mobilnost, drugi položaj postaje povoljan. Osim toga, ako periodički mijenjate položaj za hranjenje, tada će se svi režanj dojke ravnomjerno razviti. Ponekad je i promjena položaja prisiljena, na primjer, tijekom laktozaze.

U prvim tjednima nakon rođenja, ležanje za hranjenje djeteta definitivno je prikladnije. Pogotovo ako je moja majka bila šivana u perineumu ili nakon carskog rezima. Noću hranjenje, općenito, može se dogoditi samo u skloni položaj, mama s takvom organizacijom hranjenja bebe će biti puno bolje da se dovoljno spavati.

Glavni položaji leže

Najčešća verzija "ležećeg" položaja su dvojica sudionika u procesu hranjenja koji leže na svojoj strani, okrenuti jedan prema drugome. Ova pozicija je prikladna za hranjenje noću i tijekom naps (za mlade majke, naps samo će imati koristi).

Vrlo mala djeca, ako samo leže na madracu, teško je doći do bradavice, pa su smješteni na jastučić. Ako je jastuk visoka, tada u ovom položaju može biti prikladnije dati gornji prsima, odnosno pravu, ako je majka ležala na svojoj lijevoj strani.

Jedna od inačica gore opisane pozicije je položaj kada je dijete postavljeno tako da je glava na majčinoj ruci (desno na polaganju s desne strane). Druga ruka je besplatna, a majka daje djetetu dojku i nježno zagrli dijete. Kako bi žena bila ugodnija, morate staviti jastuk ispod glave, a ramena bi trebala biti postavljena na madrac.

Papa, kada su majka i dijete "jack", ne može se nazvati vrlo povoljno, ali je neophodno za laktozu. Činjenica je da se kod hranjenja s mlijekom prvenstveno oslobađaju one prsne rebra na koje je usmjerena dječja brada. Stoga, ako je stagnacija formirana u gornjim režanjima, trebate hraniti dijete "natrag".

Ne svatko zna kako hraniti bebu koja leži na leđima. U međuvremenu, to je jedna od najobloženijih i najudobnijih položaja.

Pri korištenju ove poze, majka leži na leđima, stavljajući nekoliko jastuka tako da se gornji dio tijela podigne. Dijete je postavljeno na majku odozgo, tj. Leži na trbuhu i na tom položaju uzima dojku. Iskusne majke kažu da je ta pozicija idealna za nemirnu djecu koja, u procesu hranjenja, mahaju rukama i nogama, što se zbunjuju. U tom položaju dijete ne utječe na njegove pokrete.

Osim toga, opisano držanje je najbolja opcija ako majčino mlijeko postane jaka, kao što kažu "fontana", događa se u razdoblju formiranja laktacije. Ako ste na vrhu djeteta, možete regulirati protok mlijeka koji ulazi u usta i nikad ne prigušuje.

U kojim se slučajevima ne može lagati laganje?

Svi gore navedeni savjeti odnose se posebno na dojenje. Ali kada hranite prilagođene mješavine, pravila su drugačija. Pedijatri ne preporučuju hranjenje bočicom ako dijete leži vodoravno.

Kada se hranite s mješavinama, morate držati dijete u vašim rukama pod kutom od oko 45 stupnjeva, tj. Glava mora biti podignuta. Činjenica je da hranjenje bočicom ima svoje osobine.

Da biste dobili dio mlijeka iz dojke, dijete se mora truditi. Iz boce smjesa istječe sama. Rupa u bradavici smatrat će se optimalnim ako se mlijeko ispostavlja da se kapi kada okreću bočicu. Ako je rupica veća nego što je potrebno, mlijeko se može sipati u potok. Kada hranite, ležeći, dijete povećava rizik od gušenja, pogotovo ako leži na leđima.

Ali čak iu bočnom položaju nepoželjno je hraniti dijete koje leži u krevetiću, samo zbog rizika od razvoja otitis. Kapljica mlijeka koja se slučajno može curiti iz kuta djetetovih usta može ići ravno u uho i izazvati upalu.

I još više, nemoguće je hraniti lažnog djeteta žlicom. Doista, u ovom položaju, čak i odrasla osoba može lako gušiti.

U pravilu, hraniti žlicom idite u trenutak kada beba već sjedi pouzdano. Stoga, za jelo, sjedi na posebnoj stolici ili majci na koljenima.

Ako je dijete bolesno i majka ga želi hraniti žlicom u krevetiću, onda morate staviti jastuke tako da dijete bude barem u polusjednom položaju.

Dakle, možete hraniti bebu na skloni položaj, ali samo ako se radi o dojenju. Pokušaji hranjenja vodoravno ležećeg djeteta iz boce ili žlice mogu završiti u suzama, stoga je najbolje da to ne riskirate.

Pozadina više od autora

7 KOMENTARI

Bilo je vrlo pogodno hraniti bebu dok je ležala. Imala sam carski i konstantan uspon na dijete, pa sam pokušao udobno držati za hranjenje dok ga pokušavam. Samo ovdje je glavna stvar ležati, tako da dječji čep bude slobodan, čak i ako se dijete malo pomakne tako da ne udari u prsa.

Dobro došli!
Mi, četvrti učenici medicinskog sveučilišta, rekli su na predavanju o porodici o tome kako se pravilno hraniti dok leže.
Činjenica je da masa mliječne žlijezde može blokirati dječje nosnice, a može gušiti. Tijekom majčinog sna, takvi slučajevi nisu neuobičajeni.
Da bi se izbjegle najteže posljedice, potrebno je tijekom hranjenja dok leži, podizanje mliječne žlijezde ručnikom ili jastučićem. Dijete bi trebalo leći 10-15 cm niže na krevetu pored majke.
Neki obrtnički očevi noktiraju kolijevku s rubom na roditeljski krevet. Trebao bi biti 10-15 cm ispod kreveta.
Uz pravilno hranjenje, dijete samo zaklanja oko bradavice i halo, a glavna masa žlijezde ne vise preko lica i ne zatvori nosnice djeteta.

Dojenje nije moguće, već nužno, osobito na samom početku dojenja, kada se dijete diže više noći tijekom noći. Dok svi članovi obitelji mirno spavaju, mama prekida spavanje tijekom noći, a za dobar odmor to nije baš dobro. Za prva tri mjeseca bio sam jako umoran, kao što sam hranio dijete noću samo sjedi, bojala se da će je spustiti. Tada je počela nastojati hraniti ležeći, nekoliko dana je podigla udobnu poziciju, na kraju je bilo prikladno za ležanje na boku s našim licem, recimo, jedni druge. A to je prikladno za mene, počela sam se više odmarati, a djevojčica, nakušav, bacila je prsa i spavala. Kad sam se probudio i vidjela da je već spava, nježno sam je stavila u krevet i kad je cijela noć spavala sa mnom. Tako da postoje samo pozitivne strane za ležanje.

Nakon rođenja, bilo mi je zabranjeno sjesti mjesec dana. U početku je stajala, ali njezina se leđa uskoro počela povrijediti. Stoga sam počela hraniti ležeći, mnogo je zgodnije. Istina, moja kćer je hranila mješavinu, tako da sam još morala ustati ili nazvati muža za pomoć.

Pozdrav, imam dvoje djece, u trenutku kada sam treća trudna, a kao iskusna majka želim reći da dojenje u skloni položaju nije baš točno. Sa sigurnošću mogu reći da je čak i opasno, pogotovo noću, jer postoji rizik da možete zadaviti dijete. Žena nakon porođaja je vrlo umorna, ima sindrom kroničnog nedostatka sna, zasigurno zaspao tijekom hranjenja, tako da je nemarno zadavio dijete.

Ja, također, nakon rođenja, nisam mogao sjesti, iz očiglednih razloga, ja sam hranio dijete koji leži, a posebne gnijezde su dane za djecu, vrlo je zgodan, stavio sam svoju kćer u njega i hranio ga kako leži i nije se bojala. da se nešto može dogoditi, bilo je prikladno nositi ovaj gnijezdo i ne bojati se probuditi bebu. Također sam imao malo mlijeka, jesti na zahtjev. u tri sata. Sve zdravlje i pozitivnije emocije.

Po mom mišljenju, varali ste se kao dijete.

-
Šteta što sada ne mogu govoriti - jako zauzet. Ali ja ću se vratiti - definitivno ću napisati ono što mislim. preuzimanje fifa 15 ultimate, fifa 15 moddingway mod update preuzimanje torrent, kao i fifa com preuzimanje fifa 15 na računalo besplatno

Pozicije za dojenje

"Natrag krevetić"

Ovakva vrsta "krevetića" pomaže djetetu da dobro prima dojke po prvi puta nakon rođenja, kada je još sitan i treba više pomoći od svoje majke. Ispod glave djeteta nije lakat, već ruka majke - to vam omogućuje da dobro držite i ako je potrebno, kontrolirajte glavu djeteta. Istodobno, ruka koja je nasuprot nježnom prsima služi za podršku; Dlan se nalazi u djetetu ispod leđa i ramena, glava je između palca i indeksnih prstiju ruku. Na samom početku nanošenja druge ruke podupire prsa s dna; kada je majka uvjerila da dijete dobro uzme dojku, može se ukloniti. Budući da se ruka koja drži dijete može brzo umoriti, onda je potrebno staviti jastuk ispod nje za potporu ili, nakon što je mrvica dobro zahvatila prsa, lagano mijenjaju ruke na mjestima i dalje se hrane u tradicionalnom "kolijevku".

Od ispod ruke

Čudno, ne svatko, čak ni prehranjivanje majki, poznaje tu poziciju - i ipak postoje situacije kada je to vrlo korisno! Na primjer, nakon carski rez, mame mogu hraniti dok sjedi bez pritiska na trbuh; često pomaže u situaciji u kojoj dijete jasno preferira jednu dojku na drugu (u položaju ispod ruke, "nepoželjna" dojka je u istom položaju u odnosu na usta djeteta kao "ljubljeni", a mnogim djecom to olakšava ovisnost); pomaže u boljem držanju dojke ako majka ima plosnate bradavice i dolazi do spašavanja ako je beba hiperaktivna i jednostavno ga je čuvati u tradicionalnom "kolijevku". Za mnoge majke, ovaj stav je bio pravi reljef! U položaju ispod ruke, dijete se nalazi na strani majke, kao da gleda iz pazuha. Mama podupire djetetovu glavu ispod vrata, noge su iza leđa majke. Dijete će okrenuti trbuh na majčinu stranu, usta su na razini bradavice dojke - tako da majka ne mora saviti, stavljaju jastuk na potrebnu visinu.

Beba sjedi

Naravno, ta se odredba odnosi na starije bebe starije od šest mjeseci. Obično vole hraniti se, sjediti na krilima svoje majke, gledati majku i "komunicirati" s njom, a da joj majčino dojke ne bi iz usta njezine.

Je li moguće hraniti bebu koja leži na svojoj strani

Podići za dojenje! - postures za hranjenje novorođenčadi

Udobno držanje kada hranjenje ne samo da pomaže majci da se opusti, ublažuje joj bol u leđima i osjećaj razbijanja ruku, već i doprinosi boljoj zasićenosti djeteta. Na opuštenoj majci mlijeko je bolje raspoređeno. Trebao bi biti prikladan i beba. Tada će moći ne samo da dobro uhvatiti grudi, već i pravilno držati bradavicu u ustima za cijelo hranjenje, stoga je učinkovito sisati i progutati mlijeko. Nepravilno držanje može dovesti do problema, poput pukotina u bradavicama. To se može dogoditi kada dijete ne može držati dojku koja izlazi iz usta, i stoga sklizne na bradavicu ili cijepa zubnog mesa.

Kako bi se bilo prikladno za hranjenje:

U svakom položaju važno je da djetetovo tijelo nije zakrivljeno, tako da je u istoj ravnini - glavi, ramenima, trbuhu i nogama. Na primjer, u položaju sklona, ​​beba bi trebala leći na svojoj strani, a ne na leđima, s glavom okrenutom na stranu prsa (to ga čini teže progutati, uzrokuje mišiće);

Beba bi trebala biti udobna protiv majke. Cijela. Njegov trbuh, prsa, koljena nalaze se blizu tijela moje majke;

Mala djeca moraju obložiti ruke dijagonalno, od glave do nogu, delikatno ali sigurno fiksiranje glave;

Kada sisa nemojte dopustiti da klikne i puše zvukove. Ako se ovi zvukovi čuju, zamolite liječnike da pregledaju krpu jezika. Kratka krila treba biti odrezana tako da dijete može potpuno sisati prsa i ne ozlijediti majku;

Mama također sjedi (ako sjedi hranjenje) točno, ne nagnuti naprijed, a ne pognuti. Također se ne isplati zakretanjem bočno;

Dječja usta trebaju biti postavljena nasuprot bradavice - na prirodnoj visini. Nema potrebe premjestiti dojku djetetu, naprotiv, djetetu treba dovesti do dojke;

Stražnji dio glave dijete je slobodan. Nemoj ga gurati na glavu. Mama podupire dijete ispod leđa i podnožje glave, nemojte gurati djetetovu glavu do prsa rukom;

Vrata djeteta su ispravljena. Glava bebe ne smije biti baš bačena unatrag ili spuštena - u oba će slučaja biti neugodno progutati. Ako je brada pritisnuta na dječju prsa, neće moći otvoriti usta i dobro odnijeti grudi;

Ako imate prostran kovčeg, trebali biste staviti omotane ručnike ispod nje za podršku. Zato neće pritisnuti donju čeljust djeteta i spriječiti ga da diše;

Ako vam se i dalje čini da je dijete teško da diše, podignite svoju stražnjicu za sebe, lagano mijenjajući kut položaja tijela ili lagano pritisnite palac na prsima kako biste oslobodili nos. Ako je dijete netočno uzelo dojke ili je potrebno izliječiti dojke iz nekog drugog razloga, nježno uklonite desni djeteta laganim umetanjem prsta u kut usana;

Na mjestima gdje često hranite dijete, poželjno je imati nekoliko jastuka različitih veličina, tako da uvijek možete uvijek sjediti ispravno i udobno. Jastuci mama mogu staviti pod ruke, ispod leđa, ispod glave;

Imajte čistu vodu na ruku - možda ćete poželjeti piti;

Poželjno je da majka i dijete imaju minimalnu količinu odjeće. Kontakt s kože na kožu je vrlo korisno i važno za dijete i majku - posebno mlijeko se bolje izlučuje iz ovoga. Ako majka ima odjeću, ona bi trebala biti pamuk.

Tipične pogreške majke koje se bave:

Dijete se samo na glavi okreće prema prsima. Leži na leđima, a tijelo nije pritisnuto na majčino tijelo. Dijete se može slobodno rotirati u svim smjerovima;

Brada beba nije pritisnuta na prsa;

Dijete ne otvara usta dovoljno širok, usne su mu uvučene ili, naprotiv, rastegnute;

Dijete s usnama stisne bradavicu i ne pritišće ih na izolu;

Dijete čini brze i kratke pokrete za usisavanje, čini zvukove "smacking"; hranjenja obraza mogu biti unutra;

Prenapadno usmjeravate bradavicu u usta djeteta i privlačite bebu;

Osjećate bol tijekom hranjenja;

Dopustite djetetu da okrene glavu i dopusti da mu desni puze na bradavicu.

Kada je pogrešno držanje, dijete je neugodno sisati i progutati. Ona bilježi samo bradavicu ("sisanje bradavica"), zbog čega postoji velika vjerojatnost pucanja bradavica i upala mliječne žlijezde - mastitis. Za vrijeme sisanja bradavica, dijete ne pritišće jezik dovoljno čvrsto na kanali mliječne žlijezde, što ga čini teškim za mlaz mlijeka. To može uzrokovati stagnaciju mlijeka - lactostasis. Osim toga, beba je zabrinuta, nervozna, zahtijeva često hranjenje ili odbija jesti uopće.

Svaki par bebe mama ima svoje omiljene hranjenja pozicije. Ne mogu postojati strogi propisi. Neki su parovi praktični u gotovo bilo kojem položaju, i nekome - samo u jednom ili dva mjesta. Pogledajte naše preporuke, pokušajte, možda vi i beba volite nešto drugo. Imajte na umu da uz raznolike senzacije, hranjenje s različitih položaja tijekom dana ima veliku praktičnu vrijednost. Činjenica je da beba u potpunosti sisanja segment dojke, koji se nalazi ispod brade. Dakle, stavljanjem djeteta na različite načine, možemo provesti prevenciju stagnacije mlijeka, ravnomjerno pražnjenje svih grudica dojke. Osim toga, promjena položaja omogućuje istovarivanje jednog mišića dok drugi rade. Uostalom, majka s bebom mora podnijeti veliku fizičku napor. U prvim danima i tjednima, iako majka i dijete (ili mališani) nauče hraniti, unijeti novu ulogu i međusobno se međusobno prilagoditi, morat ćete više pažnje posvetiti ispravnosti držanja da biste vidjeli je li dijete dobro povezano. Kasnije, sve će se to automatski dogoditi, majka neće ni morati razmišljati o tome jesu li usvojili ispravan položaj, pa će čak i kasnije doći do kutije za bebe, udobno se smjestiti na majčinom krilu i tražiti grudi za još jedan zalogaj. Odraslo dijete može početi eksperimentirati s pozama, često mijenjajući ih tijekom hranjenja i jedući u najneobičnijim položajima. Ovo je normalno. Glavna stvar je da njegove akrobatske vježbe ne dovode do bolnih osjeta za majku. Treba održati dobro držanje bradavice. Ako majka osjeti bol u bradavicama, dijete treba biti zaustavljeno, dojku treba odnijeti i treba mu ponuditi manje ekstremnu pozu.

1. Postavite "kolijevku" ("klasična" poza)

Ovo je najpoznatija poza. Mama sjedi, dijete leži ispod dojke, na ruku pod istim imenom s dojkom koja se koristi, glava je na zavoju, palma pokriva guzicu, ako je novorođenče ili jednostavno podupire leđa, starije dijete. Palmi s druge strane mama može podupirati prsa s dna. Sjedeći, moja majka može staviti noge na neku visinu - stolicu, umivaonik, kutiju. Ovo će omogućiti da dijete lagano podigne na prsa. Ako se hranite u krevetu - lean na leđima, stavljajući jastuk ispod struka (pogodno je koristiti jastuk za hranjenje), možete saviti noge na koljenima, što će vam omogućiti da podignete bebu bliže prsima.

Najčešće, u prvim mjesecima života, majka mora udaljiti jednu ruku na bilo koju potporu kako bi se to moglo učiniti dovoljno dugo. Kako dijete raste, majka počinje birati ne samo jastuke ili dijelove namještaja, nego i... vlastite koljena kao takvu podršku. Možete hraniti dijete sjedi "na turskom", a zatim ruka počiva dobro na koljenu.

U ovom položaju u početku, dok mama uči kontrolirati dojku i beba uči da ga uzme, nije baš prikladno kontrolirati glavu - za to je bolje koristiti ruku, a ne lakat. Stoga takav tip kolijevke kao "križna kolijevka" može biti korisno za poučavanje djeteta da pravilno drži dojku, kada je dijete podržano rukom suprotnom od korištene dojke. U ovom slučaju, dlan djeteta ispod leđa i ramena, glava se nalazi između palca i kažiprsta. Druga ruka podupire prsa u nastavku. Dlan i palac su raspoređeni poput latinskog slova U. Dovedimo ruku s djetetom na prsa. Budući da je glava lagano nagnuta, brada je u prvom redu s prsima, a ne nos. To pomaže bebi da hvata areolu dublje i bolje. Ali ovaj položaj također ima nedostatak: ruka koja drži dijete može se brzo umoriti, stoga trebate staviti jastuk ispod nje za podršku ili, nakon što dijete uzme dobar kovčeg, lagano mijenja ruke i hrane dalje u tradicionalnom "kolijevku",

2. Položite "iz pazuha" (položaj "ispod ruke", "zgrabite loptu")

Ta pozicija, kada je dijete smješteno na strani majke, kao da gleda iz pazuha. Potrebno je staviti jastuk pod djetetovo tijelo, dječja noge izađu iza majčine leđa, majčin trbuh, dječja glava leži na dojci, majčinoj ruci, ali majka ne smije gurati na prsa. Mama zamotava dijete s rukom s koje strane laže. Ispada da je beba pri ruci. Pod ruku koja drži dijete, možete staviti jastuk (čak ni jedan, tako da je djetetova glava bila nešto veća od tijela). U tom položaju možete se hraniti ne samo da sjedite, već i sjedite na vašoj strani ili se naslonite.

Moći ćete sjesti na krevet, nakon što ste stavili jastuk iza leđa i pričvrstili dijete jedan do drugog, također na jastuku. Ako je teško sjesti nakon epiziotomije (šavova na perineumu), pretpostavite položaj koji se nalazi na leđima u kojoj će se nositi na stražnjici i donjem dijelu kralježnice.

Nakon carski rez, udobnije je sjediti na stolici s pola strane ispred kreveta na kojem dijete leži (još uvijek na jastuku), manje će pritiska na šav.

Nakon što netko pomogne mami da sjedi na toj poziciji, ona se lako može ponoviti.

Prednosti ove poza:

U tom položaju vrlo je prikladno kontrolirati djetetovu glavu, ne dopuštajući mu pušenje na bradavicu, a lako je postići vrlo kvalitetno, duboko držanje dojke;

Ovo držanje je prikladno ako majka ima ravne bradavice (pomaže da bolje uhvatite grudi), veliku dojku;

Dijete oslobađa one dojke koje se nalaze ispod i bliže pazuhu - a to je najveći segment dojke. Stoga je ovo držanje korisno i za sprečavanje stagnacije mlijeka u ovom vrlo problematičnom području;

Beba ne stavlja pritisak na područje šivanja nakon cezariannog dijela;

Ovaj položaj je vrlo pogodan za hranjenje blizanaca;

Dojenje "iz pazuha" može biti najprikladnije za prerane bebe, jer imaju slabije mišiće, ali u tom položaju dječja glava je na dlanu majke i lakše je pomoći bebi da uzme dojku.

3. Postaviti "leži na svojoj strani"

U ovom položaju vrlo je dobro za mamu da se odmori. Noću za hranjenje ne možete se ni probuditi kad dijete spava s majkom noću. Također, ova pozicija prikladna je za majke nakon cezariannog dijela i nakon epiziotomije (šavova na perineumu).

Prva opcija (hranjenje od donje grudi). Tijelo djeteta je podignuto na ruku, glava počiva na majčinoj ruci, koja dopušta usta da bude na razini bradavice. Kao i na drugim mjestima, uho i ramena trebaju biti u jednoj liniji, abdomen bi trebao biti okrenut prema majčinoj strani, a usta nasuprot prsima. S gornjom rukom, majka hrani grudi djetetu. S istom rukom može dodatno podupirati dojku ili lagano udariti dijete na glavi. Pod majčinskom glavom - jastuk, ramena i leđa ne smiju biti na jastuku, inače će hranjenje biti neugodno. Na jastuku može biti i savijena ruka. Za velike meke grudi, pelena koja se kotrlja ispod dojke pomoći će.

Druga mogućnost (hranjenje od donje grudi). Dijete se nalazi pokraj majke, a gornja joj je ruka čvrsto pritisnula njegovo tijelo. Dijete ne bi trebalo ležati na leđima okretanjem glave, inače bi bio neugodno progutati mlijeko. Ispod glave djeteta možete staviti ravni jastuk ili pelenu presvučenu četiri puta debelom (pogotovo kada je oblik dojke takav da kad leži na bočnoj strani bradavica gleda dolje). Ne treba se oslanjati na lakat, vješanje nad djetetom - to je nezgodno i brzo dovodi do umora. Uvjerite se da dijete ne leži na leđima i ne prelazi na bradavicu. Hranjenje u tom položaju, kad majka daje grudi, naslonjena na lakat, često dovodi do umora - teško je dugo držati u takvom položaju nad djetetom. U tom slučaju, kovčeg za bebu priljubljuje se u ne-optimalnom kutu, nos mu se jako drži i brada mu je daleko od majčine dojke. Zbog toga, grudi se lako uklanjaju iz djetetovih usta ("to ispravno, ali brzo sklizne na vrh bradavice"). Također, dijete u takvim slučajevima leži na leđima, s glavom okrenutom na stranu i ne učinkovito sisati grudi.

Treća opcija (hranjenje s gornje dojke). Da bi majka i dijete bili udobni, stavite dijete na jastuk. Mama može nositi glavu rukom ili leći na jastuku. Svojom slobodnom rukom držite dijete. Ovo držanje će pomoći u borbi s stagnacijom usred prsnog koša. Ta se pozicija često koristi kada majka hrani dijete iz donje dojke i, mijenjanje dojke, ne želi ili ne može se iz nekog razloga preokrenuti na suprotnoj strani.

Ono se razlikuje od uobičajene pozicije "ležeći na svojoj strani", jer dijete nalazi nasuprot (noge uz majčinu glavu). Hranjenje u ovom položaju djelotvorno je ako imate lactostasis (mlijeko stagnacija u gornjim segmentima dojke). Dijete leži na svojoj strani, da popravlja pozu, možete staviti valjak ispod djeteta. Dječja brada će biti poslana točno u tu zonu, što znači da će se mlijeko odande lakše ukloniti.

5. "Ležanje na leđima" poza ("australski" pozi, "telefon" poza)

Dijete leži na majčinoj prsima poput telefonskog prijemnika na uređaju. Mama ruke podupiru dijete kako ne bi padao iz trbuha. U tom položaju možete se pomaknuti s uobičajenog sjedećeg položaja: pričvrstite dijete i, pritiskajući mu ruku prema njemu, povucite leđa i leći na leđima.

Postoje situacije u kojima ovo držanje može biti vrlo korisno. Ako je refleks izdvajanja mlijeka od majke previše jak, a dijete se teško može nositi s snažnim protokom mlijeka, možete ga pokušati hraniti na tom položaju - dijete je manje gušilo - nakon svega, mlijeko se ne toliko mnogo tiska. Čak i u ovom položaju novorođenče je lakše uzeti duboki prsni koš. Studije švedskih znanstvenika pokazale su da novorođeno beba, postavljena na majčin trbuh, može puzati na majčinu dojku, pronaći bradavicu i uzeti grudi.

6. Podnijeti "presvlaku"

Postavljajući dijete na jastuk, malo na boku (ne na leđima, jer beba može gušiti mlijeko), majka je na sve četiri i vise nad njim. Ova pozicija će omogućiti da mlijeko pod utjecajem gravitacije lakše spušta kanale nego što će olakšati rad bebe. Ovo držanje je učinkovito u svim slučajevima laktozaze. Pose može biti korisno za djecu koja se prebacuju s hranidbe boce na isključivo dojenje. Naravno, na ovom položaju nećete hraniti dugo, stoga nemojte prečesto nositi takvu hranu. Ova pozicija nije tako zgodna jer je korisna.

7. Postavite "na bedro"

Ova pozicija prikladna je za starije dijete. Ako je potrebno, podignite prsa s donje strane rukom. Od minus takve poze, možete nazvati djetetovu znatiželju, na takvom mjestu morat ćete držati glavu slobodnom rukom, tako da dijete ne okreće tijekom hranjenja. Pazite na pravilan dodir.

8. Položite "na koljena"

Dijete sjedi na krilu majke. Ova pozicija je vrlo popularna kod djece starijih od 6 mjeseci. Ova pozicija je korisna kada vaša beba ima nos, bol u uhu ili je podložna regurgitaciji. Također, ovo držanje je korisno ako dijete proguta previše mlijeka ili mlijeko dolazi prebrzo. Djeca u ovoj poziciji vole pogledati majku i komunicirati s njom, a ne ostavljajući joj prsa iz usta. Djetetova ruka može se držati tako da ne "luta" preko druge dojke.

9. Stavite "stojeći" (stojeće dijete)

Dojenje dok stoji posebno je čest kod djece koja su već naučili hodati, ali se mogu pojaviti mnogo ranije. U tom položaju dijete često hrani neposrednu privrženost da se smiri, ako je nestašan.

10. Postavite "stojeći" (stojeća majka)

Došlo je vrijeme da se beba spava, ali je izbio i apsolutno ne može spavati. Lakše će ublažiti glasno dijete ako ga odnesete u svoje ruke i ponudite prsa za vrijeme stajanja. Dodajte na to nježno kretanje i oči će se uskoro početi držati zajedno u nestašnom. Ta je pozicija dobra ne samo za odrasle bebe, već i za novorođenče, posebno ako se beba ne može smiriti i spavati.

11. Hranjenje u remen

Aktivna majka koja nosi svoju bebu u remen neće ga ostaviti gladnima, naravno, kao remen poput nijednog drugog pribora ne potiče dojenje, čime se održava blizak kontakt djeteta s majkom i grudima bez nepotrebnih opterećenja. U remen možete udobno i tiho hraniti čak i na putu dok obavljate jednostavne domaće zadaće ili razrede s starijim djetetom.

Podići za hranjenje blizanaca

Gemini se mogu hraniti jedan po jedan, osobito na početku, kada je potrebno svladati suptilnosti privrženosti. Možda ćete najprije trebati pomoćnika koji će hraniti djecu i pomagati im da se pridruže i podržavaju sve dok majka ne bude više udobna. Sva pravila: kako hraniti dojku, kako podupirati djecu - isto kao i jedno dijete. No, vrlo je lijepo da im se objesi hranjenja istodobno, tako da će mama sama biti mirnija, neće požuriti hraniti prvo dijete, kako bi brzo počelo hraniti gladnu sekundu. Ne radi se samo o uštedi vremena: sinkroni usisavanje dobro potiče laktaciju.

1. Možete staviti oba u položaj "iz pazuha" (samo trebate zalihe na dobre jastuke za podršku).

2. Možete staviti djecu u "kolijevku" (noge će prijeći ispred). Ta je pozicija prikladnija za starije djete, koje sami mogu uzeti dobar kovčeg, jer kada su glave bebe na majčinim podlakticama, manje je prikladno kontrolirati privrženost. Ali, naravno, majka bi trebala pokušati najviše - prikladna ili ne.

3. Jedno dijete može ležati u "krevetiću", a drugo može paziti "iz pazuha".

Pozicije za dojenje

Irina Ryukhova, učiteljica AKEV-a, članica Međunarodnog savjeta za konzumaciju dojenja (www.ilca.org)

http://www.akev.ru/pic/15positions/16-667.jpg Srećom, vrijeme je prošlo dugo kad su majke bile naređene da hrane dijete u istom položaju - sjedi na stolici i zamjenjuje posebnu stolicu ispod nogu... Sada se klupe promijenile jastučići za hranjenje, a hraniteljica zna da je svaka situacija u kojoj je pogodna za sebe i dijete je dobra! Međutim, vještine obično dolaze s praksom, ali ono što majka koja je rodila svoje prvo dijete nedavno ili samo misliti na nadolazeće dojenje u zadnjim danima trudnoće?

Prvo pravilo - kod hranjenja nastojimo pružiti utjehu za sebe i za dijete. Hranjenje za oboje trebate odmoriti! Ovo je vrijeme odmora i opuštanja, vremena ljubavi i najbliže komunikacije između majke i djeteta. Ništa ne smije odvratiti ili smetati, pa odmah pokušajte uzeti udoban položaj; ako je potrebno, stavite jastuci ispod leđa i ruku (kao tijekom trudnoće), ili ih stavite pod dijete ili se smjestite na stolac (za mnoge moms stolica za ljuljanje ispostavlja se da je izvrsna akvizicija). Uz dugotrajno opušteno hranjenje, čaša pića ili hrane za mali zalogaj u ruci ne ometaju, jer mijene mlijeka mogu uzrokovati žeđ ili glad.

Drugo pravilo - u prvim danima nakon rođenja, pokušajte ne jednu, već nekoliko opcija za mjesto gdje se hrani dijete. Ali čak i odlučite da vam bilo koji položaj najbolje odgovara - nemojte se truditi! S vremena na vrijeme, dajte bebu dojke s drugih položaja, jer tvoja mrvica raste tako brzo - a ponašanje dojke mijenja se kako raste. Jučer, što se činilo neugodno, može biti sutra najprikladnije.

Pravilo treće - postoje slučajevi kada je promjena položaja hranjenja ne samo poželjna već i neophodna. U prvim danima beba života, to može biti potrebno za ozljede bradavica, kada je potrebno da radni dijelovi usta bebe pada na druga, netaknuta mjesta (samo zapamtite da jednostavno mijenjanje položaja nije dovoljno, morate utvrditi i ispraviti uzrok problema - najčešće to je posljedica neprikladnog dojki ). Zatim, hranjenje od "nestandardnih" položaja može biti potrebno kako bi se mama nosila s stagnacijom mlijeka. Pa, hodalice, poput akrobata, igraju s majčinskom prsima s bilo kojeg položaja!

Mi ćemo reći i pokazati detaljnije različite varijante odredbi za hranjenje.

MOM KORMIT SJEDALA "kolijevka" http://www.akev.ru/pic/15positions/1-667.jpg Najčešći položaj za hranjenje, koji je bio zarobljen u njegovim slikama, mnogi umjetnici. Ona pruža možda najveću udobnost za dijete - leži u majčinim rukama, kao u krevetiću, odakle to pozicija dobiva svoje ime. Mama sjedi, uzme bebu u naručje tako da mu je glava u zavoju, pretvara ga u trbuh - i daje prsa. Dlan majke druge ruke pokriva guzicu ili podupire leđa. Za pravilno prianjanje dojke vrlo je važno da glava bebe bude na istoj visini kao i bradavica, pa će se u početku lakat morati podići dovoljno visok (jastuk može biti koristan ovdje: redovito ili poseban za hranjenje). Imajte na umu da je glava beba lagano nagnuta natrag - ovo osigurava djelotvornu, duboku privrženost dojci, u kojoj beba može sisati najviše mlijeka.

http://www.akev.ru/pic/15positions/2-667.jpg Ovakva vrsta "krevetića" pomaže djetetu da dobro prima dojke po prvi put nakon rođenja, kada je još uvijek malen i treba više pomoći od svoje majke. Ispod glave djeteta nije lakat, već ruka majke - to vam omogućuje da dobro držite i ako je potrebno, kontrolirajte glavu djeteta. Istodobno, ruka koja je nasuprot nježnom prsima služi za podršku; Dlan se nalazi u djetetu ispod leđa i ramena, glava je između palca i indeksnih prstiju ruku. Na samom početku nanošenja druge ruke podupire prsa s dna; kada je majka uvjerila da dijete dobro uzme dojku, može se ukloniti. Budući da se ruka koja drži dijete može brzo umoriti, onda je potrebno staviti jastuk ispod nje za potporu ili, nakon što je mrvica dobro zahvatila prsa, lagano mijenjaju ruke na mjestima i dalje se hrane u tradicionalnom "kolijevku".

http://www.akev.ru/pic/15positions/3-667.jpg Ovaj položaj, čudno, svatko ne zna čak ni prehrane majke - a ipak postoje situacije kada je to vrlo korisno! Na primjer, nakon carski rez, mame mogu hraniti dok sjedi bez pritiska na trbuh; često pomaže u situaciji u kojoj dijete jasno preferira jednu dojku na drugu (u položaju ispod ruke, "nepoželjna" dojka je u istom položaju u odnosu na usta djeteta kao "ljubljeni", a mnogim djecom to olakšava ovisnost); pomaže u boljem držanju dojke ako majka ima plosnate bradavice i dolazi do spašavanja ako je beba hiperaktivna i jednostavno ga je čuvati u tradicionalnom "kolijevku". Za mnoge majke, ovaj stav je bio pravi reljef! U položaju ispod ruke, dijete se nalazi na strani majke, kao da gleda iz pazuha. Mama podupire djetetovu glavu ispod vrata, noge su iza leđa majke. Dijete će okrenuti trbuh na majčinu stranu, usta su na razini bradavice dojke - tako da majka ne mora saviti, stavljaju jastuk na potrebnu visinu.

http://www.akev.ru/pic/15positions/4-667.jpg Naravno, ova odredba je za starije bebe starije od pola godine. Obično vole hraniti se, sjediti na krilima svoje majke, gledati majku i "komunicirati" s njom, a da joj majčino dojke ne bi iz usta njezine. MOM KORMIT LIES

Ova pozicija - sljedeći najčešći za "kolijevku". Naravno, najčešće se koristi noću ili tijekom dnevnog odmora (ako beba spava s majkom, a zatim hranjenje sa strane omogućava oboje da se jedva probudi tijekom hranjenja), au prvim danima života mrvice su vrlo popularne kod majki koje su rodile Cesarejsku sekciju i sada treba izbjegavati pritisak na trbuh. Kad hrane za vrijeme ležanja, majka i beba leže na svojoj strani, okreću se jedni drugima, majka zagrli dijete. Najjednostavniji ležajni položaj, kao na fotografiji, obično se već koristi s odraslom djecom - može biti neugodna hraniti najmanju one zbog razlike u visini između bebe i bradavica.

Ali ovu verziju iste pozicije obično koriste majke novorođenčadi. Do usta je bio na razini bradavice, majka prsima dojke djetetu s gornjom rukom. Bit će vrlo prikladna za majku ako stavlja jastuk tako da je samo glava na njemu, a ramena su na ravnini s krevetom.

Dijete leži na jastuku

Možete staviti bebu, a ne na svoju ruku, ali na ravnom jastuku. Majke se ponekad žale da je nezgodno hraniti ih ležeći: obično se to događa ako majka pokušava održati ravnotežu, nagnuvši se na njezin lakat - naravno, u ovom slučaju, ruka brzo dobiva umor i tijelo postaje ukočen. U stvari, dovoljno je jednostavno uzeti udobnu poziciju, kad sama majka leži na jastuku, a da se ne oslanja na lakat.

Hranjenje gornje dojke

Ako je prikladnije da se mama hrani s bilo koje strane, onda je moguće ne samo dojiti nižu grudicu prema bebi, već i gornjoj. Osim toga, to je ta pozicija koja će pomoći mrvicama da se nose s stagnacijom mlijeka, ako se iznenada pojavljuje u nižem unutarnjem dijelu dojke.

Jedna od predivnih odredbi koje pomažu i majci i djetetu da se opuste i opuštaju tijekom njege. Mama se odmara, s malo podignutom glavom i ramenima, okružujući se udobnom jastučnom podrškom i pružajući potpunu udobnost. Dijete leži na majci, koja mu pomaže pronaći prsa i pridaju se. Osim toga, sama majka je opuštena, na toj poziciji dijete se smirilo savršeno: to je osobito dobro za nemirnu djecu čije majke kažu kako dijete dira ruke i noge i okreće glavu. Budući da je na takvom hranjenju u mamici na želucu, beba se ne miješa u kaotične pokrete rukama i nogama, ili puzeći do dojke ili tiho sisati, okrećući glavu lijevo, a ovdje se pretvara u pokreta gore i dolje, pomažući da bolje uhvatiti grudi. Kao rezultat toga, često dijete uzima dublje dojke i jezik radi aktivnije tijekom sisanja nego na drugim mjestima. Ovaj položaj također omogućava djetetu da dobro regulira tok mlijeka, što je osobito važno s jakim refleksom proizvodnje mlijeka, kada beba može gušiti kada se hrani u uobičajenom položaju.

http://www.akev.ru/pic/15positions/10-1200.jpg Rijetko korišten položaj dolazi do spašavanja kada mlijeko stagnira. Ako je mlijeko iz nekog razloga stiglo više nego što dijete može podnijeti, onda kada se hranite u istom položaju postoji opasnost od stagnacije. Nezakonito isprašuje majčinu dojku neravnomjerno - najbolje od svega, on sisati mlijeko iz tog dijela dojke gdje on pokazuje kada hrane svoje brade. Na to i treba se usredotočiti, ako je potrebno, da se nosi s stagnacijom. Ovaj položaj se koristi ako je potrebno da dijete pomaže u otapanju relativno rijetkih brtvila u gornjem prsima. POKRETANJE MOM PODRŠKOVA Kucanje stoji http://www.akev.ru/pic/15positions/11-667.jpg Također jedan od osnovnih stavova. Hranjenje za vrijeme stajanja u kombinaciji s tihim kretenjem pomaže da brzo spava djetetu koje je postalo nestašno ili nervozno.

http://www.akev.ru/pic/15positions/12-667.jpg Tako se obično odrasla djeca primjenjuju "u bijegu" kako bi brzo vratili svoje mentalno stanje kratkim ali nježnim kontaktom s majkom i ponovno se uključili u svoje vrlo važne dječje poslove.

Dijete na majčinom kuku

http://www.akev.ru/pic/15positions/13-667.jpg Ovo mjesto hranjenja može biti korisno ako je mrvica sklona regurgitiranju - vertikalni položaj djeteta omekšava ili čak rješava taj problem.

Hranjenje s prolazom http://www.akev.ru/pic/15positions/14-667.jpg Ako majka ima želju da pomogne refleksu oslobađanja mlijeka, majka može hraniti dijete vješanjem nad njom uz pomoć lakta. U tom položaju, pod djelovanjem gravitacije, mlijeko se lakše spušta kroz kanale, što može biti osobito važno pri prijenosu beba od hranjenja bočicom do dojenja. Međutim, teško je hraniti tako dugo da se ruka brzo umori.

Hranjenje u remen

http://www.akev.ru/pic/15positions/15-667.jpg Aktivna majka koja nosi svoju bebu u remen neće ga ostaviti gladnima, naravno - remen, kao nijedan drugi pribor, pomaže dojenju, pomažući održavanju bliskih kontakata beba s majkom i grudima bez nepotrebnih opterećenja!

... dobro, a kad dijete odrasta, vidjet ćete samu sebe da nježna ljubav prema majčinom činu omogućuje da se hranite što volite, praktički naopako! Glavna stvar je pružiti samu priliku. Zahvaljujemo majkama koje su djelovale kao modeli i fotografima Olga Yermolaeva i Alyona Akimenko.

Podići za hranjenje: 14 položaja koji leže, sjede i stoje

U sovjetskim vremenima, ženama je ponuđen jedini ispravni položaj za hranjenje. Tražila je da sjedne na krevet stavljajući klupu pod nogu. Smatra se da u tom položaju majčino mlijeko bolje odlazi iz dojke, odnosno rizik od stagnacije se smanjuje.

Danas se taj pristup smatra nerazumnim. Bez obzira na položaj u kojem žena hrani, mlijeko se potpuno uklanja iz dojke ako se promatraju tri komponente:

 • česta primjena, "na zahtjev";
 • koristiti više mjesta;
 • slobodna mjesta dojke: majka ne podržava dojku kada beba sranje.

Glavni pristup odabiru položaja za hranjenje, preporučio konzultanti za GW, - mama bi trebala biti udobna. Osim toga, različiti položaji pomažu u rješavanju različitih zadataka.

Rješenje za probleme nakon poroda

U postpartum razdoblju, žena može suočiti s različitim problemima. I u svojoj odluci pomaže udobnom držanju za hranjenje novorođenčadi.

 • Umor. U prvih tjedana nakon porođaja, žensko tijelo radi punim kapacitetom. Generička aktivnost je ogroman stres za tijelo, uzima puno energije. Privremeno poboljšava dobrobiti žene, promjenu hormonskog podrijetla, jer tijekom razdoblja rada postoji snažno oslobađanje endorfina, što doslovno nadahnjuje ženu, čineći joj osjećaj napetosti energije. Međutim, hormonska razina postupno se stabilizira, a umor se prevrće nad ženom. Dobar odmor vam omogućuje da se nosite s njom, ali kako možete naći vremena za to, ako je dijete uvijek na dohvat ruke? Dojenje će biti odgovor! Koristite one poze u kojima se možete opustiti i uživati ​​u djetetu s djetetom. Nekoliko sati odmora tijekom dana pomoći će vam da se brzo oporavite.
 • Bol. Ako je rođenje bilo teško ili neprirodno, žena osjeća nelagodu postoperativne rehabilitacije. Šivanje na prepone isključuje mogućnost sjedenja, odnosno, takva mjesta za hranjenje privremeno su zabranjena. Nakon cezariannog odjeljka treba se koristiti postures za hranjenje djeteta, ne dopuštajući pritisak u abdomenu. Pokušajte s nekoliko mjesta kako biste odabrali najbolje i smanjili bol.
 • Lactostasis. Tradicionalno, žene odabiru jednu ili dvije udobne položaje za hranjenje. Međutim, u slučaju stagnantnog mlijeka potrebno ih je mijenjati. Nastajanje stagnacije posljedica je činjenice da neke od mliječnih režnja nisu potpuno otpuštene. Kako bi se spriječila laktozaza, preporučljivo je koristiti par, ali veći broj položaja, što će omogućiti da se svi dijelovi dojke oslobode visokom kvalitetom. Ako se, međutim, stvori stagnacija, bit će potrebno promijeniti položaj suprotno, jer se obično formira lactostasis na poleđini dobro oslobođenog mliječnog režnja.

Kako bi se eliminirala laktozaza, preporučuje se odabir položaja u kojem će dječja brada biti usmjerena prema brtvi. To su ti djelići dojke koje beba oslobađa najviše kvalitativno.

Priprema za hranjenje

"Zadaća žene je da organizira hranjenje na takav način da je prikladna za nju", rekla je Irina Ryukhova, savjetnica za dojenje. - Pripremite jastuke, potpuno prekrivene s njima, kao tijekom trudnoće. Osjećajte se što opuštenije, a minuta hranjenja donijet će vam zadovoljstvo za vas i dijete. "

Važno je ukloniti zbunjujuće i nadražujuće čimbenike, tako da se približite u sobi sami s bebom, ako je potrebno. Tijekom hranjenja, oštar osjećaj gladi često se "pomiče" na ženu. Ako ste skloni ovim "napadima", postavite ploču s užitkom i čašom soka u blizini. Trebali biste imati sve pri ruci.

Predlažemo vam da proučite položaj za dojenčad novorođenčadi s fotografijama i videozapisima: ležanje, sjedenje i stajanje. U svakom položaju slijedite ispravno pričvršćivanje djeteta kako biste izbjegli pukotine na bradavicama i druge neugodne posljedice nepravilnog hranjenja.

Najudobniji položaj za dojenje - laganje. Oni pomažu ženi da se opusti, čak možete spavati pored djeteta, jer u prvim danima svog života dovoljno je dugo.

Odredite prikladno mjesto za hranjenje: kauč ili krevet. Sofe s leđima su udobne i sigurne: ako je potrebno, možete ga ostaviti bez opasnosti od padanja mrvica.

S druge strane

Jedna od popularnih stavova koje koriste žene koje prolaze kroz carski rez. Uklanja pritisak na bolni trbuh koji pomaže mami lakše premještati postoperativno razdoblje. Situacija postaje glavni miran noćni hranjenje prilikom spavanja zajedno. Ni ti ni dijete nećete se probuditi jesti noću.

 1. Lezi na svoju stranu, ne dopusti naglasak na lakat. Stavite mali jastuk pod glavu.
 2. Stavite bebu u blizinu strane, odmah ispod bradavice. Važno je da mu je glava bačena natrag, što će omogućiti dobru otvorenu usta.
 3. Stavite dojku u usta djeteta. Držite mrvicu rukom ispod lopatica.
 4. Stavite dijete ispod stražnje strane valjka ručnika, ako namjeravate drijemati.

Ova pozicija možda nije prikladna za majke sićušnih mrvica, jer dijete ne može doći do bradavice dok leži na svojoj strani. U tom slučaju upotrijebite sljedeću poziciju.

Pri ruci

Glava bebe malo je podignuta. To pomaže riješiti problem razlike u razini bradavice s obzirom na usta. Mama ne treba doprijeti do djeteta, što često stvara neugodnosti: lukovi se utihnu, bol se osjeća u leđima.

 1. Lezi na svoju stranu, udobno sjedite.
 2. Stavite bebu pored bok, stavite na podlakticu.
 3. Držite se dupe iste ruke. Slobodno prsa bez hrane.

Da bi vam bilo ugodno, pružite podršku za glavu. Stavite jastuk, ali ne ležite na njemu visoko, neka ramena ostanu na krevetu. Zato nećete dopustiti bol u vratu.

Jastuk za bebu

Umjesto vlastite ruke, koristite jastuk za podršku djetetu. Vaše će ruke ostati slobodne, a dijete će lako doći do bradavice.

 1. Postavite jastuk na krevet, leže uz rame.
 2. Postavite dijete na bok na jastuku.
 3. Držite dijete za noževe ramena, stavite dojku u usta.

Pazite da vam jastuk leži što je moguće čvrsto. Za pravilno hranjenje je potrebno da je beba trbuščić je pritisnuta protiv tvoje.

Jastuk za mamu

U tom položaju žena daje hranu gornju dojku. To pomaže u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka u bočnom režnju mliječne žlijezde, koja je slabo oslobođena u drugim položajima.

 1. Stavite jastuk pod glavu, leži na vašoj strani, nagnite malo naprijed.
 2. Postavite dijete pored strane.
 3. Stavite gornju dojku u usta, držite dijete za magarcu s istom rukom.

Veći jastuk prikladan je ovom položaju, ali samo trebate leći na glavi kako biste spriječili bol u vratu.

utičnica

Neobicno na prvi pogled, poziciju koja će vam pomoći u rješavanju problema stagnirajućeg mlijeka. Ako je došlo previše, a dijete nije moglo u potpunosti osloboditi dojku, postoji rizik od razvoja laktozaze.

Pridonosi neravnomjerno oslobađanje mliječnih žlijezda: ne postoji stagnacija u režanjima prema kojima se brada djeteta okreće tijekom hranjenja. Stoga, osjećaj pečata u prsima odozgo, među svim pozama za hranjenje djeteta, odaberite "utičnicu" koja će vam pomoći kod laktozaze.

 1. Naslonite se na jastuk bočno. Stavite lakat iza glave tako da jastuk bude u pazuh.
 2. Stavite dijete pored strane tako da noge "gledaju" u suprotnom smjeru od vas.
 3. Stavite u usta najbliže prsima, držite oštricu ramena.

Za hranjenje s utičnicom, položiti na stranu na kojoj je kovčeg stagnirala.

S izbočenjem

Položaj je identičan hranjenju na strani, ali majka je na lakat. Kao rezultat toga, mliječne žlijezde visi nad djetetom, što pomaže povećati protok mlijeka. Ovo se držanje treba koristiti tijekom halafikacije kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka, ako je potrebno, povećanu potrošnju. Dobro je za vraćanje bebe iz boce do dojke, jer olakšava proces dobivanja hrane od nje.

 1. Lezi na tvojoj strani, stojite na lakat.
 2. Stavite dijete na bok, pritisnite trbuh na trbuh.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Teško je hraniti u takvom položaju duže vrijeme, jer ruka na koju se naginjate brzo postaje tup. Stoga ga koristite samo u "posebnim" situacijama.

Podići za hranjenje novorođenčad kod sjedenja se tradicionalno i široko koristi. Dopustite mami da se "hrabri" kako bi brzo hranili bebu. Prikladno ako stavite mrvicu na spavanje, jer je s tog položaja lakše ustajati i pomaknuti mrvicu na krevetić.

Za prikladnu hranidbu pokupite pravo mjesto. To može biti kauč ili stolica s mekim naslonima za ruke. Neke žene primjećuju praktičnost stolaca za ljuljanje, u kojima mogu uzeti drijemež, čak i hranjenja u sjedećem položaju.

jasle

Klasična pozicija u kojoj je dijete smješteno u majčinim rukama. To je najviše udobnost za bebu, koja može zauzeti poziciju blizu onoga u kojem je bila u trbuhu moje majke. Ali za mamu, to nije tako zgodan. Uz dugotrajno hranjenje, ženska je leđa zanijemena, pogotovo ako se naginje naprijed. Da biste izbjegli neugodne osjećaje, čak i ako ste s djetetom sjedili u rukama, bolje je lagano se nasloniti na jastuk ili naslon.

 1. Sjednite na kauč, zauzmite udobnu poziciju.
 2. Uzmi mrvice na rukama tako da mu se glava stavi na lakat.
 3. Okreni ga i drži ga do trbuha. Uhvatite svoju slobodnu ruku preko magle, malo više da podupre naslon sjedala.
 4. Provjerite je li usta smještena neposredno ispod bradavice, ali snimanje je moguće.
 5. Dajte prsima. Stavite ruku koja drži glavu na jastuk.

Prvo, potreban vam je visoki jastuk, jer ćete morati držati svoju ruku dovoljno visok. Provjerite je li glava mrvica bačena natrag. Tako će moći slobodno disati s izljevom i potpuno sisati mlijeko s dojke.

Natkrivena jaslica

Položaj će vam pomoći u hranjenju novorođenčeta, koji još nije naučio dobro uhvatiti bradavicu. Ona pruža najbolju fiksiranost glave, u kojoj su usta najbliža prsima.

 1. Sjednite na kauč, stavite jastuk na koljena.
 2. Uzmite dijete s desne strane, držite glavu dlanom. Ispravite je prstima dok ruka podupire leđa i ramena.
 3. Dovedite dijete na lijevu dojku, stavite ga u usta, držite je.
 4. Provjerite je li prianjanje ispravno, a zatim ga ne morate držati rukom.
 5. Stavite dječju ruku na jastučić.

U tom položaju, glavno opterećenje se stavlja na dječju držač, tako da se može umoriti. Dok je dijete tamo, možete lagano mijenjati ruke. Ili, pazite da beba dobro sisanja dojku, prebaci ga u redoviti krevetić.

Od ispod ruke

Roditelji rijetko koriste majke koje rade, međutim, zbog praktičnosti, nije niža od klasičnog jaslica. Također će biti korisno u rješavanju nekih problema. "Nakon carskog dijela, možete koristiti ovu poziciju da ublažite pritisak na području bolnog trbuha", kaže Irina Ryukhova, konzultantica GV-a. - Također će biti korisno ako majka ima ravne bradavice da je dijete teško uhvatiti. Ona će pomoći smirivanju hiperaktivnog djeteta i pružiti udobno hranjenje kad se dijete "izbaci" u svojim uobičajenim položajima, ne dopuštajući svojoj majci da ga zadrži ".

 1. Sjednite udobno, stavite jastuk ili jastuk ispod struka. Postavite drugi jastuk na stranu koju namjeravate hraniti.
 2. Uzmite desertnu mrvicu, stavite mu noge iza leđa.
 3. Okreni trbuščić bebe na svoju stranu i zabravite glavu i vrat dlanovima. U ovom slučaju, lakat drži magarca.
 4. Pazite da su usta smještena na razini bradavice, staviti u prsa.
 5. Stavite ruku na bebu na jastuku.

U ovom položaju, samo glava djeteta izlazi iz ruke majke. Dobra podrška spasiti će vašu ruku od umora, pa za podršku odaberite visoki i gusti jastuk.

Na koljenima

Pozi za odrasle bebe koje savršeno svladavaju. Starija djeca "uhvatiti", tako da mama čučan na kauču da priložite na prsima. Možete ga koristiti kada beba počne sjesti, tj. Nakon šest mjeseci.

 1. Sjednite na kauč, naslonite se na leđa.
 2. Sjednite dijete na koljenima okrenutim prema vama. Stavi noge iza leđa.
 3. Ponuda mrvice grudi.

U tom položaju beba može gledati majku i čak komunicirati s njom, sisavši mlijeko. Zato voli toliko većine beba.

Ove odredbe će postati "spasilac" kada majka treba položiti "čišćenje" dijete ili obaviti kućanske poslove, a mrvica moli na rukama. Dopuštaju da ne prekidaju hranjenje ako trebate susresti svog tatu koji se vratio kući.

Bolest pokreta

To je slično klasičnom kolijevku, u kojoj majka stoji i polako trese mrvice. Omogućuje vam smirivanje uzrujanog djeteta, pomaže mu da zaspi.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Postavite glavu na lakat, s istom rukom držite pod magom.
 3. Stavite trbuščić na trbuh, hranite prsa slobodnom rukom.

Prikladno je hraniti novorođenče i kretati se jednom rukom. Kada dijete raste, bolje je držati ga objema rukama.

Na bedro

Pozicija za bebe sklona učestaloj regurgitaciji. Mrkva je okomita, pa jede tiho, bez gutanja zraka. Omogućuje smanjenje intenziteta odljeva mlijeka kod žena s hiperklaktacijom, rješava problem gušenja djeteta.

 1. Uzmi dijete u svoje ruke.
 2. Držeći se pod guzicom, učvrstite glavu ispod bradavice.
 3. Stavite prsa u usta slobodnom rukom.

Obično u takvim položajima, bebe brzo nađu dojke. Mjesto ispod bradavice uzrokuje podizanje glave i široko otvorenih usta. To pomaže pravilnom snimanju dojke.

Dijete staje

Situacija za starije djece koja su pričvršćena za "majčin sustav" za uživanje ili se smiruju.

 1. Stani na koljena.
 2. Zagrli dijete za ramena i magarca, čvrsto ga držite.
 3. Dopustite mu da uzme grudi i sisati ga po potrebi.

Tipično, ti "zalogaje" traju samo par minuta. Nakon toga dijete se vraća u igre.

U remenju

Hranjenje u remenima korisno je za šetnju ili u brigu o kući. Učvršćivanje bebe na majčinom prsima stvara bliski kontakt, u kojemu će mrvica biti zamoljena da ga hrani.

 1. Oslobodite dojku, hranite je djetetu.
 2. Pazite na pravilan dodir: obično glava djeteta iznad razine bradavice u remen. Ako hranjenje uzrokuje nelagodu, premjestite dijete na položaj zaustavljanja.

Nakon što ste ovladali tehnikom hranjenja u remen, možete se lako hraniti u svim uvjetima: kod kuće i na ulici.

Tehnika samodjeljivanja

Bez obzira koliko su stručnjaci napisali ispravne posture za hranjenje novorođenčadi, svaki par majke-bebe imat će svoje vlastite nijanse. Tako kaže američki savjetnik za dojenje, profesor pedijatrije Susan Colson.

Godine 2008. prezentirala je disertaciju o dojenju kao prirodnom procesu interakcije između majke i djeteta. A ona je predložila praksu odbijanja da nametne bilo kakve poze za hranjenje, zamjenjujući ih "samopoštovanjem".

Prema Susan Colson, priroda je stvorila tako blisku vezu između majke i djeteta da sami mogu pronaći najprikladnije položaje za udobno hranjenje. Ovo se načelo temelji na tehnikama samodisciplikacije, što podrazumijeva intuitivno ponašanje majke i bebe tijekom hranjenja. U ovom slučaju, najvažniji kriterij za odabir određenog stava Susan Colson naziva udobnost majke.

Self-priming tehnika omogućuje mama da se opustite što je više moguće. I sam dijete da pronađe udobnu poziciju za privitak. Profesor ju je promatrao u životinjskom svijetu, gdje se majke jednostavno naslanjaju na leđima ili bočno, dopuštajući djeci da sami pronađu bradavicu i počnu hraniti.

Preporuke za žene što je moguće jednostavnije.

 • Oslobodite dojku i skinite dijete. U tehnici samo-primjene, kontakt kože i kože je važan.
 • Lezite na kauču ili sjedite na stolici gdje ćete biti najudobniji. Koristite jastuke za podršku glavi, leđima i nogama. Najudobniji položaj koji se naslanja. Uključite televizor ako vam pomaže da se opustite.
 • Stavite bebu na trbuh. Održavati ruke, u pravilu, nije potrebno.
 • Dodirnite bebinu obraz, pomažite mu da duboko uhvati bradavicu. Dobar prianjanje dobiva se postavljanjem usta ispod bradavice.
 • Pokrijte sebe i svoju bebu s udobnim pokrivačem kada uhvati bradavicu i opusti se dok skrb.

Djeca vole spavati, ležeći na trbuhu moje majke. I ti možeš ostati dok je maca sranjela. Ako glava počne padati na svoju stranu, poduprijeti je rukom. Radi praktičnosti, naslonite se oko naslonjača ili stavite jastuk ispod nje.

Svi pozivi za hranjenje djeteta prikazani su u obliku općih preporuka. Svaka majka će moći pronaći najudobnije pozicije koristeći ove tehnike. Korištenjem različitih položaja postiže se ne samo praktičnost dojenja, već i učinkovita prevencija problema mliječnih žlijezda: pukotina, lactostasis, mastitis.

Osnovna postura za hranjenje djeteta

U prva tri mjeseca nakon porođaja novorođenče, ako je dojena, gotovo cijelo vrijeme drži na dojci - treba mu majčino mlijeko - puno i često. Dok se ne ustanovi relativno stabilan raspored hranjenja i laktacija nije poboljšana, mama je bolje spremna provesti dulje vrijeme s bebom na dojci. Kako ne biste u početku stvorili negativan stav prema dojenju i ne biste se umorili od dugih i čestih hranjenja, ne trebate toliko - samo naučite osnovne posture za hranjenje i što prije nakon rođenja počnite ih koristiti u praksi.

Poznato je, što je prikladno da se majka za njegu nalazi, plodnije će biti zasićenje - dijete će se moći pravilno držati dojke (naravno, uz pomoć majke), a mlijeko će slobodno i pravilno protrljati.

5 jednostavnih pravila za pravilno hranjenje:

 1. Prije nego što hranite bebu, trebate dobiti nekoliko jastuka različitih veličina - pomoći će vam da se udobno osjećate: možete staviti jedan ispod struka ili natrag da biste položili ispravan položaj, stavite novu bebu na drugu, tako da ruke ne bi bile tako umorne.
 2. Možda će vam se svidjeti posebni jastuk za hranjenje. Ili ćete cijeniti praktičnost stopala za noge (pokušajte koristiti ono što imate pri ruci: bazen, dno okrenuto prema gore, velika posuda ili kutije).
 3. Osim jastuka, pripremite knjigu ili časopis za čitanje - mrvica vam možda neće dugo dopustiti, a zanimljivo čitanje će vam pomoći da se ne dosadite tijekom hranjenja.
 4. Držite čašu tekućine u blizini: voda, kompot ili čaj - u procesu zasićenja bebe ženu stalno želi piti, osobito u prvim mjesecima.
 5. U prvim tjednima, kada se još uvijek koristite jedni drugima, bolje je odabrati udobne posture za hranjenje novorođenčadi: tijekom dana to je "kolijevka", "ispod ruke", a noću "na ruku majke". Kasnije, kada postanete iskusniji i sigurniji u sebe, moći ćete eksperimentirati - početi ćete se hraniti i istodobno stenjati ili hraniti dok hodate na ulici u remen.

„Jasle”

Jedno od najjednostavnijih i najprikladnijih položaja. Da biste hranili bebu, morate udobno sjediti, naslonjeni na naslon stolice ili stavljati jastuk ispod leđa, staviti novorođenče na ruku nasuprot prsima na koju ćete ga pričvrstiti. Istodobno, glava djeteta leži s majkom na lakat, a dlanom zagrli stražnjicu (ako je beba novorođenčad) ili ga drži pod leđima (ako je dijete starije).

U ovom položaju postoji jedan nedostatak - kada dijete samo učimo pričvrstiti, nije uobičajeno da majka drži glavu - ugodnije je koristiti dlan, a ne lakat.

Vidi također: Kako pravilno čuvati majčino mlijeko

"Natrag krevetić"

Da biste brzo i kompetentno trenirala bebu u pravilnom dojenju - što je vrlo važno učiniti što je prije moguće - pokušajte upotrijebiti modificirani položaj kolijevke. U tom slučaju, djetetovu glavu treba držati s druge strane, nasuprot prsima od koje ćete hraniti dijete. Tvoj dlan treba poduprijeti leđa i ramena mrvica, a glava bi trebala biti postavljena na dlan. Ako je nakon prenošenja novorođenčeta na prsa vidjela da je glava lagano nagnuta natrag, prvo pričvrstite brade na prsima, a ne na nos. Tako beba može bolje uhvatiti areolu. Međutim, postoji nedostatak: ruka će se brzo guma jer cijela težina novorođenčeta je na njemu. Pomoći će jastuk koji treba staviti pod dlan vaše ruke i nagnuti se na njega ili mijenjati ruke kada je dijete već dobro prianjanje na prsa.

"Od ispod ruke"

Ova pozicija pomaže u situacijama ako trebate prilagoditi privitak djeteta. Novorođenčad treba staviti na stranu sebe, izgleda da će izgledati iz pazuha majke. Tako možete kontrolirati naginjanje glave djeteta i brzo ga naučiti pravilno i potpuno uhvatiti bradavicu i areolu.

Druga prednost ove poze jest da beba može potpuno isprazniti one kriške mlijeka, koje se nalaze ispod i na bočnoj strani, naime oni su "mliječni" dio dojke. Stoga, hranjenje u položaju ispod ruke je prevencija laktozaze (stagnacija mlijeka u dojci). Pod torzo djeca trebaju staviti jastuk. Također je savršeno za mame koji su prošli kroz carski rez - dijete ne pritišće trbuh ozlijeđene majke.

Za hranjenje i spavanje u isto vrijeme je stvarnost! Pomaže se pozirati na strani

Noću, kad majka želi posebno spavati, vrlo je prikladno staviti dijete na prsa, ležeći na svojoj strani. S određenom vještinom i nekim iskustvom majka ima priliku čak i drijemati tijekom hranjenja, ali to je moguće samo ako prakticiramo spavanje i beba nema problema s trbuščićem. Glavna stvar je svladati osnovno držanje za ležanjem.

"U ruke moje majke"

Osnovno pravilo koje treba promatrati pri ležanju je da glava novorođenčeta treba šarmantno nalaziti na vašoj ruci, što pomaže djetetovim ustima da bude na razini vaše dojke. Uho i ramena mrvica trebaju biti jednostruka linija, a trbuščić je okrenut tvoje, usta je izravno nasuprot bradavice. Uz gornju ruku morate malo držati prsa i staviti jastuk pod glavu. Obratite pozornost na važnu točku - samo glavu i ruku trebate ležati na jastuku, inače ćete biti neugodno za hranjenje ležeći.

Vidi također: Kako provjeriti je li vaš novorođenče dijete dovoljno

"Laganje pored moje majke"

Drugi stav - morate staviti novorođenčad pored vas, s gornjom rukom morate čvrsto držati dijete za sebe. Imajte na umu da beba mora biti na svojoj strani, nemoguće je dopustiti da leži na leđima i da mu je glava okrenuta bočno - teško će mu progutati majčino mlijeko. Pod djetetovim torzom, bolje je staviti omotane deke ili mali jastuk u nekoliko slojeva, tako da je njegov torzo na razini vašeg prsa.

Glavne pogreške pri hranjenju

Ne možete hraniti novorođenče, s podrškom na lakat, dok se visi preko bebe. Iz takvog hranjenja brzo ćete se umoriti jer je dugo vremena teško u neugodnom položaju. Osim toga, u tom položaju, dijete će morati jesti sisu u vrlo neugodnom kutu, dok će se nos čvrsto zatvoriti, a brada će biti vrlo daleko od areole, a prsa će stalno pasti iz usta. I konačno - u većini slučajeva, mrvica će ležati na leđima okrenutom glavom, što ne pridonosi dobroj zasićenosti.

"Laganje na mami"

Pozadina je vrlo popularna kad majka leži na leđima. Također se naziva opušteno hranjenje. U tom položaju novorođenče leži na vrhu trbuha njezine majke koja joj drži obje ruke. Mama pomaže djetetu da sama pronađe dojku, nakon nekog vremena nakon takvih pokušaja beba će biti lako pronaći i ismijavati sustav, kako će urođeni refleksni refleks raditi.

Ta je pozicija jednostavno nezamjenjiva ako žena ima vrlo jak protok mlijeka, a novorođenče se guši s njom. Uz opušteno hranjenje, mlijeko potiče prema gore, a ne toliko. Osim toga, novorođenčad je lakše u potpunosti uhvatiti areolu i bradavicu.

Za opušteno hranjenje, prikladno je brzo mijenjati od uobičajenog položaja dok sjedite: dovoljno, držite dijete, sjednite le i ležite udobno na leđima.

Točan položaj za dojenje - koncept je vrlo uvjetovan. Osnovno pravilo je da oboje trebate biti udobni i udobni. I ne zaboravite na jastuke - oni su ti najbolji pomoćnici u bilo kojem položaju!

Da biste uklonili najnovije sumnje, pogledajte videozapis.