Kontroverzni, ali ukusan proizvod za kobasice - je li moguće jesti kada dojite i kada dati djetetu?

Hrana

Tijekom razdoblja dojenja (HB), pravilan i uravnotežen izbornik majke koje skrbe igra važnu ulogu u prehrani i razvoju djeteta. Svaka komponenta hrane ulazi u majčino mlijeko, tako da majčinska prehrana ne bi trebala biti raznovrsna i hranjiva, nego i sigurna: što je prirodnije, bez aditiva za kemijsku hranu. Je li moguće jesti kobasice s HB, recimo, ima šunke ili dimljenu kobasicu? Pogledajmo ovo pitanje.

Je li kobasica dopuštena za HB?

Mnogi pedijatri ne savjetuju tijekom dojenja da se uključe u jesti kobasice. Glavni razlog zabrane je da se u proizvodnji tih proizvoda koriste:

I to može negativno utjecati na zdravlje majke i djeteta. Ako majka stvarno želi blagovati na komad kobasice, onda biste trebali odabrati dokazane proizvode s najmanje štetnih tvari.

Koje vrste?

Tijekom dojenja, ne preporuča se jesti tekućeg proizvoda, uključujući kobasice, kobasice i šunku. Njihova opasnost leži u činjenici da se u procesu pušenja neizbježno stvara određena količina karcinogenih tvari, tj. Tvari koje češće koriste povećavaju rizik od raka.

Čak i pri prirodnom pušenju nastaju opasne tvari. A ako se uzme u obzir da su neki beskrupulozni proizvođači dimljenog mesa, kako bi se skratilo vrijeme proizvodnje i smanjenja troškova proizvodnje pomoću tzv „tekući dim”, a zatim dimljeni proizvod pretvara u opasnog proizvoda za još najviše zdrave osobe, a da ne spominjem skrb majci.

Kada uključiti u izbornik?

Tijelo bebe trenutačno se prilagođava novim uvjetima, a dodatno opterećenje može izazvati negativne posljedice u njegovom zdravlju i dobrobiti.

Uz veliku želju, možete napraviti domaću kobasicu od prirodnih proizvoda. U ovom slučaju, bit ćete potpuno sigurni da nećete naštetiti vašem djetetu. Ako deponij prirodni crijeva sami melju u mljevenom puretinom ili pileća prsa i kuhati u slanoj vodi, a zatim kao kobasica sastav neće se razlikovati od komadića kuhane mesne prehrane. Protiv toga ništa nema pedijatara.

Uz minimalnu količinu papra, niti jedan drugi začin ne bi trebao sadržavati takvu domaću kobasicu! I samo tri mjeseca nakon početka laktacije, polako možete početi ulaziti u vaše krušne kobasice i kobasice.

Što može biti korisno za majku?

Sastav kvalitetne kuhane kobasice ili kobasica nužno uključuje svinjetinu i govedinu. Ove vrste mesa sadrže veliku količinu životinjskih bjelančevina, što je nužno za normalan razvoj bebe i stabilnu laktaciju u majci koja njeguje.

Osim toga, usprkos toplinskoj obradi pri visokim temperaturama u nekim dobrim kuhanim kobasicama, neki ostaju:

 1. vitamini - PP, A, E, vitamini skupine B;
 2. korisni minerali su kalij, kalcij, magnezij, natrij, željezo, jod, sumpor i fosfor.

Na primjer, u kuhanoj kobasici "Liječnik" GOST regulira strogo određenu količinu vitamina i minerala.

Je li moguće jesti dijete?

Da, dijete može jesti kobasicu, s obzirom na sljedeće kriterije:

 • minimalna dob od kojeg je ovaj proizvod dopušten;
 • vrstu, raznolikost i namjenu kobasica;
 • jednokratne i tjedne doze;

Vrijeme primjene

Postoji jasno mišljenje pedijatara i nutricionista o tome: prije nego što djeca od 2,5 do 3 godine ne bi trebala znati okus kobasica. To se odnosi ne samo na dimljene kobasice, koje se ne preporučuju djeci mlađoj od 7 godina, već i za djecu, čak i za kuhanje, čak i posebnu.

Prednosti

Uglavnom zbog lako probavljivog proteina koji se nalazi u kuhanoj kobasici, koja je vrsta građevinskog materijala za rast i razvoj bebe. Osim toga, mnoge se obitelji suočavaju s pitanjem što će ujutro kuhati za dijete zbog nedostatka vremena? Doktorskaya sendvič ili mliječne kobasice je brz i hranjiv doručak. Dopustite da ovaj početak dana bude za dijete jednom tjedno.

Ako probušite kobasice sa vilicom prije nego što ih kuhate, to će vam pomoći da se oslobodite višak masnoća tijekom kuhanja i spriječite kuhanje.

Štetu majci i bebi

Osim mesa, proizvodi od kobasica uključuju:

 • soje;
 • masti;
 • proizvodi od mesa
 • začini;
 • sol;
 • razni dodatci prehrani s indeksom E-pojačivači okusa;
 • boje;
 • okusa i konzervansa.

Ako kobasica i kobasice sadrže mnogo umjetnih aditiva, onda to može dovesti do sljedećih negativnih posljedica za zdravlje djeteta:

 1. alergijske reakcije, osip, oticanje;
 2. povećano stvaranje plina, pojava bolova u trbuhu;
 3. metabolički poremećaji;
 4. proljev;
 5. problemi s probavnim traktom.

Kako odabrati i što treba obratiti pozornost?

Opće preporuke vezane uz izbor: pažljivo pročitajte naljepnicu prije kupnje.

Njihov sastav sadrži samo:

Ne bi trebalo postojati sojina, biljni bjelančevina, dodatke prehrani s indeksom E u kobasicama za majku koja je skrbila. Takvi sastojci, uz glavnu štetu, također negativno utječu na laktaciju.

Detaljnije preporuke za odabir kobasica:

 1. Izaberite proizvod što je moguće svježe, po mogućnosti proizveden najkasnije 24 sata.
 2. Boja kobasice ne smije biti pretjerano svijetla boja. To sugerira previše natrijevog nitrita. Željena boja je sivkasta ili blago ružičasta.
 3. Dajte prednost proizvodu u prirodnom kućištu.
 4. Izaberite premiju i prvi razred samo za kobasice. Imaju više mesa.
 5. Kupite proizvode samo od pouzdanih i renomiranih proizvođača.
 6. U kobasicnim proizvodima treba biti više od 10% proteina.
 7. Rez od kobasice treba biti jednolično u boji i lagano vlažan.
 8. Ako se kriške kobasica lako nabiju u cjevčice i previše su elastične, sadržaj želatine u proizvodu je pretjeran. To će nepovoljno utjecati na laktaciju.
 9. Sastav proizvoda prvi na popisu su oni sastojci koji su više u postocima.
 10. Ako ste kupili kobasicu, nije čvrsta štapić, i narezana ili odrezana, a zatim prije upotrebe svakako kuhajte ili pecite u pećnici.
 11. Izaberite proizvod od govedine i svinjetine i ne kupujte pileće kobasice koje mogu sadržavati kosti na zemlji, pa čak i perje.
 12. Jeftini kobasice siguran su znak sirovina niske kakvoće.

Osim toga, sorte djece strože su testirane na antibiotike, pesticide i otrovne tvari.

Preporuke za uporabu tijekom dojenja

Opće preporuke o korištenju kobasica odnose se uglavnom na pitanja ispravnog uvođenja u prehranu i količinu hrane koja se jede - dnevno i tjedno.

Kako ući u prehranu?

Po prvi put, prema liječnicima, kobasice majke koje se bave majčinom majkom mogu se pojesti 4 mjeseca nakon početka laktacije. Pokušajte jesti mali komad i slijediti reakciju bebe 2 dana. Uobičajeno, alergiju hrane manifestira se tijekom dana i ako je sve u redu, onda možete sigurno unijeti ovaj proizvod u izbornik s HB i postupno povećati dio. Ali nemoguće je prejedati kobasicu.

Ako mrvice su osip, crvenilo ili svrbež, proljev ili povraćanje, odmah isključiti kobasica proizvod iz izbornika i prijeći na strogu dijetu. Ako bolni simptomi ne prođu više od 2 dana, svakako se obratite svom pedijatru.

Dnevna i tjedna stopa

Dnevna stopa za HB - ne više od 200 g dnevno. Nutricionisti savjetuju da ne jedu kobasicu više od 2-3 puta tjedno, jer čak i najkvalitetnija i skuplja kobasica sadrži previše soli, začina i masti.

Dakle, tjedna stopa ne bi trebala prelaziti 400-600 g.

Bez obzira na to koliko je majka koja je skrbila voljela kobasicu, korisno je znati da niti jedan tvornički proizvod, čak ni najskuplji, ne može se usporediti s kvalitetom i korisnošću vlastitom proizvodnjom. Od prirodnih sirovina, bez konzervansa i boja. Rezultat će biti zdravlje i dobrobit majke i djeteta.

Može li majka za njegu jesti kobasice i kobasice: mesni proizvodi tijekom dojenja

Prehrana tijekom dojenja složena je znanost koju svaka majka mora shvatiti. Dijete više nije tako čvrsto povezano s majčinim organizmom kakav je bio dok je bio u majčinom trbuhu, ali ta je sloboda zamišljena. Dijete se hrani majčinskim mlijekom, zaštitne sile imuniteta njezine majke štite je od bolesti, a sve greške koje donosi žena koja se brine odmah se odražavaju na mrvicama. Koje se jelo može uključiti u vašu prehranu, što jesti? Jedno od najbržih jela za kuhanje su kobasice. Mnoge vrste ovog proizvoda mogu se naći na policama trgovina danas. Je li dopušteno jesti kobasice tijekom dojenja ili je opasno za dijete?

Ponekad tako lijeno kuhati večeru, želim jesti kobasice. Ali mogu li se jesti tijekom dojenja?

Prednosti mesa

Mlađa mama daje bebi s mlijekom veliku količinu hranjivih tvari potrebnih za razvoj mrvica tijela. Da mlijeko sadrži sve što je potrebno i da majka ostane zdrava i učinkovita, trebala bi dobro jesti.

Meso daje tijelu opskrbu životinjskim bjelančevinama koje dijete treba da bi rasti, a majka se oporavila od poroda. Također je potrebno za stabilnu dugotrajnu laktaciju. Tijela za tijelo zahtijevaju životinjske proteine ​​za stvaranje tjelesnih tkiva, stvaranje krvnih stanica i funkcioniranje imunološkog sustava. Proteini su također potrebni za živčani sustav žene koja se brine za stres, nesanice i teške umora.

Jedite ga trebaju biti 4-5 puta tjedno, ali je li moguće preraditi u obliku kobasica?

Kako utvrditi je li proizvod koristan ili štetan?

Proizvodi koje mlada majka može uključiti u svoj izbornik trebala bi ispunjavati određene uvjete:

 • oni bi trebali biti sigurni za bebu;
 • ne uzrokuju alergijske reakcije;
 • ne smije mijenjati okus mlijeka, tako da dijete ne odbija uzimati grudi.

Moguće je odrediti koje kobasice odabrati i hoće li ih koristiti uopće tijekom GW-a, samo saznavajući od njih i kako su napravljene. Što je sastava kobasica?

Što čini kuhana kobasica?

Kobasice u našoj zemlji proizvedene su prema GOST i TU (tehnički uvjeti). Kobasica proizvedena prema GOST-u mora sadržavati najmanje 30% mesa i prema TU - najmanje 10%. Ispada da u konzumiranom proizvodu običnog mesa neće biti više od trećine.

Preostale komponente su mnogo manje atraktivne: to je emulzija koja se sastoji od mljevene kože i kostiju, životinjskih masti, škroba, žitarica, različitih okusa, poboljšivača, zgušnjivača, konzervansa i drugih tvari namijenjenih poboljšanju okusa i izgleda proizvoda, ali ne donose nikakvu korist tijelu. Uključen u kobasice i soje, često genetski modificiran, savršeno apsorbira kemikalije koje daju kobasicu prezentaciju i miris.

Doktorska kobasica, proizvedena u Sovjetskom Savezu, bila je dobra čak i za ljude s bolnim želucem: u svom sastavu nije bilo štetnih aditiva - samo prirodno meso različitih sorti, jaja, mlijeka. Kobasica s istim nazivom danas ima mnogo raznolikiju kompoziciju: cjelovito mlijeko zamijenjeno je prahom, škrobom i brašnom, kao i natrijevim nitritom. Međutim, čak i sada kobasica s takvim imenom ostaje jedna od najboljih u sastavu, dok kobasice, u čijem imenovanju još postoji neka riječ (na primjer, posebna), predstavljaju sasvim drugačiji brend pripremljen prema vašem vlastitom receptu.

Što su opasne kobasice?

Čovječanstvo još uvijek nema puno iskustva u korištenju genetski modificiranih proizvoda, ali nije vrijedno eksperimentirati s njim, stoga se ne preporučuje kupiti proizvode koji sadrže genetski modificiranu soje. Postoje kobasice i ostali neukusni sastojci. Neki od njih su navedeni u nastavku:

 • Natrij nitrit: koristi se za poboljšanje izgleda proizvoda, daje mesu ugodnu boju, sprečava reprodukciju patogena. Natrij nitrit je siguran spoj. Međutim, pod utjecajem tehnoloških procesa ili već u ljudskom tijelu, može se pretvoriti u kancerogen koji otežava imuni sustav da se bori protiv stanica raka.
 • Sol: potrebna za tijelo, ali njegova količina mora biti strogo ograničena. Sadržaj soli u kobasicama je previsok, a suvišak ove tvari dovodi do hipertenzije, bolesti bubrega i drugih zdravstvenih problema.
 • Šećer i ugljikohidrati: u velikim količinama dovode do problema s prekomjernom težinom, oko proteina soje navedenih gore.
 • Pojačala okusa: dati kobasicama ugodan okus koji usporava zasićenje, postoji želja da se još više žvače, što također može dovesti do povećanja težine. Višak natrij glutamata dovodi do razvoja dijabetesa i hipertenzije.
 • Trans masnoće: rezultat obrade biljnog ulja u krutu tvar. Umjetno stvoreni proizvod je zdravstvena opasnost jer naše tijelo nije namijenjeno njegovoj apsorpciji.
 • Sadrže se u kobasicama, osobito pušenim i kancerogenim tvarima koje se javljaju pri preradi mesa na vrlo visokim temperaturama. Očito, pretjerana uporaba jela na takav način neće donijeti korist.

Što se događa ako se pojede?

Jeftini kobasice i kobasice s mnogo različitih aditiva mogu dovesti do problema:

 • povećano stvaranje plina u bebi, što će dovesti do bolova u abdomenu, kolike;
 • alergijske reakcije, osip;
Zbog komponenata koje čine kobasice, majka i dijete mogu osjetiti bol u trbuhu i druge probavne poremećaje.
 • kršenje metaboličkih procesa u tijelu dojenčadi, što će dovesti do zaostajanja u visini i težini;
 • proljev, koji slabi djetetovo tijelo i prijeti dehidracijom;
 • mučnina, žgaravica, poremećaji gastrointestinalnog trakta kod majke;
 • edem majke uzrokovan viškom soli u kobasicama.

Što učiniti?

Majka koja skriva ne mora na strogu prehranu. Pažljivo izaberite hranu u prvom mjesecu života bebe. Zatim možete dodati nova jela na svoj izbornik, uključujući kobasice. Da biste diverzificirali izbornik, možete jesti majku i kobasice. Glavna stvar je slijediti neka jednostavna pravila:

 1. Odabir kobasica, potrebno je odustati od pušenja, ne uzeti tamno ružičaste ili smeđe. Bolje je kupiti one koji imaju sivu-ružičastu boju, to je prirodna boja proizvoda. Prije svega, potrebno je obratiti pažnju na rok trajanja i uvjete skladištenja: čak i ne istekli proizvodi mogu biti oštećeni ako je temperatura neispravna.
 2. Postoje vrste kobasica, koje podliježu povećanim zahtjevima, koje su podvrgnute dodatnim ispitivanjima i namijenjene su dječjoj hrani. Oni označavaju dob u kojem dijete može konzumirati proizvod. Moraju se zapamtiti da naziv ne govori ništa o svrsi proizvoda. Bilo koji "Krepysh", "Crumb", "Toptyzhki" ne mora nužno imati potrebne oznake. Takva se imena dodjeljuju proizvodima kako bi se poboljšala prodaja, pa ne biste trebali obratiti pažnju na ime, već na komponente uključene u kobasicu.
 3. Najbolji sastav imaju kobasice najvišeg i prvog razreda. Većina prirodnog mesa u pršutu, nakon čega slijedi polusuhan kobasice, kuhane kobasice, hrenovke. Kobasice zauzimaju posljednje mjesto na ovom popisu.
 4. Potrebno je odabrati poznate marke proizvoda, nije potrebno eksperimentirati tijekom dojenja. Potrebno je postupno uključiti ovaj ili onaj kobasicni proizvod u svoj izbornik postupno, slijedeći reakciju bebe. Nije preporučljivo jesti kobasice i kobasice više od 2 puta tjedno.
 5. Svaki kobasica koji je oštar ili mirisan, bolje je odmah staviti na stranu. Može promijeniti okus majčinog mlijeka i stvoriti mnoge probleme za majku koja njeguje.
 6. Kobasice i wieners s dojenjem mogu se jede samo kuhano i moraju se kuhati uklanjanjem plastičnog omotača.

Odabir kobasica

Najtočnija je odluka odabrati prikladan izbor kobasica od onih koji su komercijalno dostupni i samo ih kupiti.

 • Najbolje vrste - u prirodnoj ljusci.
 • Novi GOST primjenjuje samo Specijalne i kremasti kobasice na najvišu razinu.
 • Najprije morate obratiti pažnju na boju proizvoda. Boja mora biti svijetla ružičasta, bez boja.
 • Prirodna kobasica treba biti gusta na dodir.
 • Da biste utvrdili sadrži li škrob, možete rezati kobasicu i pustiti jod na njemu, u prisutnosti škroba, kobasica će postati plava.
 • Voda, u kojoj se kuhaju kobasice, mora ostati prozirna i ne dobiti ružičastu boju, ako je voda obojena, bolje je odbiti kupljene kobasice.
 • Ne bi trebalo zlostavljati odabir najbolje komercijalno dostupne raznovrsne kobasice. Prirodno meso je mnogo korisnije i za dijete i za majku.

Proizvodi zabranjeni dojenjem

Dojenje je odgovoran i težak zadatak. Prije svega, mama mora revidirati svoju prehranu i izuzeti hranu koja je zabranjena tijekom dojenja. Nemojte se bojati tih ograničenja. Zapravo, u ovom izborniku, samo pozitivna strana. Dijeta žene koja je skrbnica je zdrava i zdrava prehrana koja će zasigurno imati koristi i za majku i za bebu.

Zašto trebamo iznimke za neke proizvode?

Revizija majčine prehrane nije samo kapica pedijatara. Prehrana igra veliku ulogu u ljudskom životu. Mi smo ono što jedemo. Prilikom dojenja morate misliti ne samo o sebi, nego io bebi, koja ovisi o majčinom mlijeku. Pravilna prehrana pomoći će obogatiti majčino mlijeko s korisnim vitaminima i elementima u tragovima, eliminirati rizike od alergijskih reakcija kod djeteta. Dijete će se aktivno razvijati i rasti zdravo.

Također je važno da žena sama pravilno pojede nakon porođaja, tako da se oporavak tijela i hranjivih rezervi odvija brže. Osim toga, mnoge su majke zabilježile negativne učinke porođaja, poput anemije, konstipacije, iznenadnih alergijskih reakcija, pogoršanja ulkusa i gastritisa. Sve to će proći s vremenom, kada će hormonska pozadina postati ista i tijelo će početi normalno funkcionirati.

Pomoću racionalnog izbornika možete pomoći da se vaše tijelo odmakne mnogo brže. Iz ovih razloga, stručnjaci preporučuju da pažljivo razmotrite prehranu tijekom dojenja.

Popis zabranjenih proizvoda tijekom dojenja

Popis zabrane u prehrani izgleda prilično impresivan, ali nemojte se obeshrabriti: postoje mnogo dopuštenih proizvoda. Činjenica da možete jesti ženu koja se brine može se naći u ovom članku.

Zabranjena hrana za majku-majku je sljedeća:

1. Masno meso, lardo, dimljeni kobasice, pršut, itd.

Masna hrana uzrokuje zatvor ne samo kod mame, već i kod djeteta. Osim toga, visok kalorični sadržaj takve hrane brzo će pomoći da se dobije višak težine. Višak životinjske masti povećava kolesterol.

2. Riba

Riba je vrlo važna u prehrani majke kao izvora lako probavljivog proteina. No, zbog činjenice da je ovaj proizvod vrlo alergičan, treba ga pažljivo koristiti, ne prije 3-4 mjeseca od datuma rođenja djeteta. Ako se otkrije alergijska reakcija, riba je potpuno isključena iz prehrane. To također uključuje takav proizvod kao riblji kavijar.

3. Poluproizvodi s brzim hranom

Ova grupa obuhvaća instant rezanci, zamrznute knedle, pastie, palačinke, mesne okrugle piletine, itd. Takva hrana se ne može jesti precizno za majke koje rade, jer sirovine često koriste najnižu kvalitetu, a okus jela poboljšava mnoge kemijske aditive, na primjer, mononatrijev glutamat.

4. Spicy umaci i čaše

To uključuje vruće paprike, umak od kikirikija, senf, ketchup, crni papar, curry, cimet, svježi luk, češnjak, jela kavkaske i indijske kuhinje. Ljubitelji oštre malene morat će se začepiti neko vrijeme sa svježom hranom. Začinjeno i začinjeno hranjenje može značajno utjecati na okus mlijeka što ga čini neugodnim za dojenčad. Dijete će baciti prsa, a GW će biti u opasnosti. Osim toga, takvi začini ukapljuju stolicu, a proljev može početi u bebi.

5. Masline, kupljene i domaće konzervirane hrane

Bilo koja konzervirana hrana je nepoželjna tijekom dojenja. To vrijedi i za konzerviranje doma. Većina recepata sadrži puno soli i raznih začina, čiji višak može utjecati na okus mlijeka. Osim toga, pri korištenju konzervirane hrane uvijek postoji opasnost od infekcije smrtonosnim botulizmom bakterija.

6. Čokolada i drugi slatkiši

Tijekom HB, bolje je da dojilje majkama odustane od slatkiša, jer slatkiši doprinose pojavi kolike i diateze u djeteta. Čokolada, osobito crna, sadrži značajnu dozu kofeina. Neke bebe vrlo su osjetljive na tu tvar i mogu reagirati na čokolade u mom majčinom izborniku s poremećenim spavanjem i povećanom ekscitabilnošću. Ako zaista želite nešto slatko, možete priuštiti neku bijelu čokoladu, marshmallow ili marshmallow. Konzumirajte slatkiše poželjno jednom dnevno 1,5 sata prije hranjenja iu vrlo ograničenim količinama.

7. Pečenje kolača

Mnogi mame vole pečenje, često to rade sami. Ali u razdoblju GW takva hrana nije korisna. Rafinirani brašno, visoki sadržaj pečenja, slatko ili masno punjenje pite ili peciva čine ih opasnim proizvodima za majke koje rade. Takva hrana pridonosi zatvoru u mama, koliku i diatozu kod djeteta.

8. agrumi

Agrumi sadrže veliku količinu vitamina C, to je definitivan plus, ali tvari koje sadrže također mogu negativno utjecati na dijete, uzrokujući alergijske reakcije. Upravo s tim segmentom voća, dojilje koje majke trebaju biti vrlo pažljive.

9. Crveni proizvodi

Koji proizvodi spadaju u ovu kategoriju? Sve što ima crvenu boju su rajčice, crvene paprike, crvene ribe, crvene jabuke, šipak, bobice (jagode, maline, brusnice itd.). Zbog posebnog pigmenta zbog kojeg proizvod postaje crvena, ova hrana je zabranjena. Da je najjači alergen.

10. Mliječni proizvodi s visokim masnim tkivom i punomasno mlijeko.

Mnoge mame pitaju se zašto su mlijeko i mliječni proizvodi zabranjeni jer su korisna hrana koja sadrži velike količine kalcija. Činjenica je da mlijeko u prehrani jedne žene skrb gotovo uvijek uzrokuje koliku u bebama. Masno "mlijeko" pomaže u povećanju kolesterola, pogoršava stanje zatvorom. Ova kategorija također uključuje sireve s visokim postotkom masnog sadržaja i začinjenog pikantnog okusa. Oni su također nepoželjni u prehrani majke tijekom razdoblja GW.

11. Gljive

Gljive su zabranjene. Stvar je u tome što je proizvod vrlo probavljiv i slabo apsorbiran. Često tijelo mame ne može probaviti gljive u takvu državu da su sigurne za dijete. Ulazak u majčino mlijeko nekim nečistim bjelančevinama može uzrokovati ozbiljan poremećaj crijeva u bebi.

12. kikiriki

Uz sve prednosti oraha, kikiriki na HB-u ne smije se trošiti, jer se odnosi na alergijske proizvode. Bolje je davati prednost drugim vrstama oraha.

13. "Prehrambeni proizvodi"

Čipovi, slane orahe, krekeri s okusima, kokice, fast food mogu se pripisati ovoj kategoriji. Zbog visokog sadržaja kalorija i visokog sadržaja "kemije" u sastavu, ova hrana zasigurno neće imati koristi mladoj majci i bebi. Također može uključivati ​​takav umak kao majoneza. Unatoč činjenici da sada na policama možete pronaći mnoge vrste majoneze s različitim sastavom i postotkom masnoća, kako bi ga koristili tijekom razdoblja GW ne vrijedi. Visoki sadržaj kemijskih aditiva i sadržaja masti čini ga nepoželjnim proizvodom na stolu majke.

14. Karbonatna pića

Svako gazirano piće treba zabraniti, čak i mineralnu vodu s plinom. Ako se mineralna voda još uvijek može piti, otpuštajući plinove iz njega, onda ostatak karbonirane vode neće imati koristi zbog visokog sadržaja šećera i boja. Takva pića imaju veću vjerojatnost da uzrokuju koliku i alergiju bebi.

Malo o alkoholu i pušenju

Alkoholna pića i cigarete trebaju biti strogo zabranjeni tijekom dojenja. Naravno, ni jedna stvarna majka nikada ne bi ni pomislila na uzimanje cigarete ili čaše vina dok nije dovršila GW, ali mnoge iskušenja čak mogu potresiti željeznu volju.

Treba podrazumijevati da kancerogeni i toksini iz duhana i alkohola slobodno prodiru u majčino mlijeko iz krvi majke. Ukratko, ako majka pije, beba također pije. Uz pušenje svejedno, dijete će dobiti fer doza nikotina s mlijekom.

Koji su proizvodi zabranjeni za kolike i alergije kod dojenčeta

Ako dijete pati od kolike, vrijedi još više liječiti njihovu prehranu. Sljedeći proizvodi trebaju biti zabranjeni:

 • Crni kruh raži. Može se zamijeniti suhim kruhom, koji se proizvodi bez korištenja kvasca.
 • Sirovo povrće i voće (osobito kupus, krastavac, jabuke s kožom). Povrće tijekom razdoblja kolike bolje se toplinski obrađuje, smanjujući količinu vlakana. Voće u potpunosti uklanjaju ili jedu u ograničenim količinama, uklanjajući kožu.
 • Cijelo mlijeko. Dok dijete pati od kolike, bolje je ne koristiti mlijeko ni u malim dozama, dodavajući čaj ili žitarice.
 • Mjestve (grašak, grah). Mliječni proizvodi izvrstan su izvor bjelančevina, no prepoznaju se kao uzročnici plinova i kolika kod djece. Bolje ih je neko vrijeme zamijeniti mesnim proizvodima. Na primjer, mame koji se pridržavaju vegetarijanstva mogu jesti tofu kao protein hranu.
 • Dimljeni proizvodi, pržena hrana, konzervirana hrana. Takva hrana općenito je nepoželjna na stolu mumije za cijelo razdoblje HB, ali u slučaju kolike treba biti strogo isključena iz prehrane.
 • Jaja. Pileća jaja, uz uzrok kolike, također su jaki alergeni. Za vrijeme HBs, bolje je zamijeniti ih s prepelice: oni su više benigni u odnosu na krhki organizam mrvica.
 • Slatkiši i šećer. Kad dijete pati od kolike, slatko se potpuno uklanja. U rijetkim slučajevima možete si priuštiti suhe kekse (ne više od 2 komada po danu).
 • Karbonatna pića. Iz sode vode, kolika može biti ne samo beba, nego i majka, pa je pio tijekom razdoblja GW je jednostavno mudro.

Uz alergijske reakcije, mama je prehrana još stroža. Prilikom odabira prehrane možete se usredotočiti na tablicu:

Kada se identificiraju alergeni, možete ući u prehranu novih proizvoda, uvijek obraćajući pažnju na reakciju djeteta. Svaki novi proizvod pažljivo je uveden, u malim dozama.

Majka koja se brine za sjećanje treba zapamtiti da su svi zabrane privremeni i nakon nekog vremena ponovno može uživati ​​u njezinim omiljenim jelima. I tijekom dojenja zdravlje djeteta dolazi do izražaja i sve se mora učiniti tako da beba raste snažno i ispravno razvija.

Pravila prehrane tijekom dojenja: što možete jesti majku koja njeguje?

Pravilna prehrana tijekom dojenja ključ je uspješne laktacije, brzog oporavka žene nakon poroda, normalnog razvoja i rasta novorođenčadi. To ne znači da majka treba krenuti na krutu hranu.

Pridržavajte se strogog režima samo trebate prva tri do četiri tjedna nakon rođenja djeteta. Zatim se novi proizvodi postupno uvode u dijetu majke, ali morate pažljivo pratiti stanje zdravlja i reakciju djeteta, te slijediti preporuke.

Svaka majka zna da hrana koju ona troši ide u majčino mlijeko. A onda se hrana sastavlja zajedno s mlijekom uđe u tijelo djeteta. Prvih nekoliko mjeseci probavu djeteta samo se savladava i navikava na nove uvjete. Često, nova hrana vodi do snažne kolike, nadutosti, alergija i drugih problema.

Izbjegavanje problema pomoći će pravilnoj prehrani majke koje njeguje. Razmotrite da prehrana utječe i na proizvodnju majčinog mlijeka. Dakle, neke hrane i pića povećavaju laktaciju. I drugi, naprotiv, smanjuju količinu mlijeka. Popis proizvoda za poboljšanje laktacije možete naći na http://vskormi.ru/breast-feeding/produkti-povishauchie-laktaciu/.

Naručite isporuku dječje hrane iz instramarta
Prva isporuka besplatno!

Načela prehrane tijekom dojenja

 • Dijeta majke koje bi imala skrb trebala bi sadržavati cijeli niz vitamina i blagotvornih elemenata. Obavezno jesti ribu i meso, mliječne proizvode i mliječne proizvode, voće i povrće. Ne možete sjediti na krutoj prehrani za mršavljenje! Takva dijeta će dovesti do problema u zdravlju žene i novorođenčeta;
 • Učestalost jela - pet puta dnevno. Izbornik za majku koja se brine uključuje tri glavna jela i dva zalogaja. Važno je izbjegavati prejedanje ili pothranjenost;
 • Nemoj zlostavljati! Ovo načelo djelomično se odnosi na prethodno. Prejedanje uzrokuje nadutost i teški kolik u dojenčadi, slabo varenje u mami, lomlja stolicu. Čak i siguran proizvod u većim količinama dovodi do negativne reakcije. Razuman pristup je temeljno pravilo koje oblikuje prehranu žene tijekom dojenja;
 • Kod kuhanja, preferirajte pirjanje, pečenje ili parenje. Svježe voće može se jesti s pažnjom i nakon dva ili tri mjeseca nakon rođenja djeteta. Toplinska obrada olakšava lako probavu hrane, dok zadržava korisna svojstva;
 • U prvom mjesecu, slijedite strogu prehranu, isključite iz jelovnika hrane za majke koje posluju s alergenom i hranom koja može uzrokovati uzrujan probavu novorođenčadi;
 • Od drugog mjeseca uvedeni su novi proizvodi u prehranu majke za njegu. Po prvi put, pokušajte mali komad hrane i pratiti dijete dobrobiti za dva dana. Ako nema negativnih posljedica, hrana se može jesti bez straha. Ako dijete ima alergiju ili probavu je poremećeno, smanjite dozu primjene ili odgoditi primjenu tijekom mjesec dana;
 • Nemojte istodobno probati nekoliko novih proizvoda! Važno je znati koja je hrana reakcija za novorođenče;
 • Ograničite potrošnju pržene, previše slane, začinjene i masne hrane, brašna i slatko. Kiseli mliječni proizvodi i mliječni proizvodi izabiru se bez aditiva i malo masti;
 • U izborniku za majke koje se bave dječjim majkama ne mogu biti poluproizvodi, konzervansi i druge kemikalije! Takva hrana vodi do probavnih poremećaja i opijenosti;
 • Kada dojenje zaboravi na alkohol. Alkoholna pića otrovaju tijelo djeteta i majke, inhibiraju razvoj djeteta i izazivaju bolesti srca, krvnih žila, živčanih stanica;
 • S nedostatkom vitamina, posavjetujte se s posebnim kompleksima za majke koje se brinu za dojenje, koje su kompatibilne s laktacijom i sigurne za dojenčad. Kakvi su vitaminski kompleksi prikladni za dojenje majki, ovdje pročitajte;
 • Pijte više. Toplo, obilno piće čisti tijelo, pomaže kod virusa i povećava laktaciju. Minimalni dnevni volumen tekućine iznosi dvije litre, uzevši u obzir da je polovica volumena pitka voda. Dijeta hraniteljskih majki trebala bi uključivati ​​juhe i juhe, prirodne sokove i kompote.

Tablica proizvoda za majke koje rade

Proizvodi i pića

Tablica prikazuje kratki popis proizvoda za majku koja njeguje. Pediatricians i nutritionists pružaju detaljna objašnjenja o tome što, kada i koliko koristiti za vrijeme dojenja. Pogledajmo što možete jesti skrbničku mamu:

 • Masno meso (piletina i puretina, govedina i zec) u kuhanom ili pečenom obliku;
 • Mala masnoća (šljunka, pollock i bakalar, hake i koplje) u kuhanom ili pečenom obliku;
 • Mliječni proizvodi i mliječni proizvodi s niskim sadržajem masti (kiselo vrhnje i sir, obični jogurt, ryazhenka i jogurt). Ali koristite cijelo kravlje mlijeko tijekom dojenja s oprezom;
 • Slada sladoleda, meke i tvrde sorte, koje nisu bile dugi proces sazrijevanja. Sir se bolje upotrebljava u salati, tavi ili sendviču, a ne kao poseban jelo;
 • Zagađeno povrće ili steamed, rjeđe - sirovo. Najsigurnije i najkorisnije su tikvice, cvjetača i brokula. Također u izborniku majki koje se bave dojiljem mogu uključivati ​​krumpir, mrkve i bundeve. Možete jesti krastavaca, patlidžana, repa i rajčice s pažnjom. Usput, rajčice su bolje jesti žuta;
 • Voće jede oguljeno bez oguliti. Dijeta koja njeguje majku može uključivati ​​zelene jabuke, banane i kruške. Usput, jabuke su najsigurniji plod koji se može jesti u prvih tjedana nakon porođaja. Upotrijebite oprezni dragulj i šipak. Voće se ne može jesti na prazan želudac. Optimalno vrijeme prijema je dva sata nakon glavnog jela;
 • Kashi po prvi put morate jesti na vodi. Prehrana za vrijeme dojenja su heljda i zobena kaša, kukuruz i riža. Krupica i multi-žitarice mogu se uključiti u prehranu 5-6 mjeseci. Zatim počnite kuhati mlijeko kašu;
 • Tjestenina se može konzumirati bez dodataka jaja u maloj količini i samo kuhana;
 • Jajašca s dojilima ponekad uzrokuju alergiju na dojenje. Stoga slijedite normu - ne jede više od dva jaja tjedno. U ovom slučaju, jaja se uvode u prehranu majke za njegu žumanjkom. Ako je vaše dijete alergično, zamijenite pileće jaje s prepelicama;
 • Biljna ulja (suncokret, maslina, sezam itd.) Korisna su za majke i dojenčad. U maslacu možete kuhati ili dodati gotove jelo. Ali zapamtite da se ne možete zlostavljati!
 • Slatkiši i brašno. Niti svaka žena može dugo vremena biti bez slatka. Ako dijete nije alergično, majka skrb može ponekad jesti gorku čokoladu ili kolačiće u malim količinama. Od vrsta kolačića odaberite galetny i zobene pahuljice. Osim toga, možete jesti domaće kolače bez aditiva i velike količine šećera. Prikladna poslastica će biti pita od jabuka, bijeli marshmallow i meringue, bombona. Što još možete slatkiši tijekom dojenja, pročitajte vezu http://vskormi.ru/mama/food/sladkoe-pri-grudnom-vskarmlivanii;
 • Suho voće su velike zamjene za slatkiše. Lakše je probaviti i ne štetiti probavi, ne uzrokovati alergije i zadržati korisna svojstva svježeg voća. U isto vrijeme imaju slatki okus;
 • Zeleni - veliki dodatak jelima na jelovniku za majku koja se brine. Koristite kopar i peršin. Ove biljke će ne samo dodati okus i ukrasiti jelo, ali će poboljšati laktaciju!

Što se tiče kruha, kod dojenja se ne preporučuje jesti bijeli i crni kruh. Možete jesti beskvasni pita kruh, kruh i brašno s mekom. Pogledajmo sada hranu koja se ne može konzumirati tijekom dojenja:

 • Gljive je teško probaviti hranu, što narušava probavu, narušava stolicu i izaziva trovanje;
 • Marinade, kiseli kupus i kiseli krastavci zbog sadržaja octa i suvišne soli uzrokuju opijanje u bebi;
 • Bijeli kupus također je teško apsorbira tijelo i uzrokuje nadutost u bebi i majci;
 • Rotkvica, rotkvica, hrena - "agresivna" hrana, koja negativno utječe na probavnu funkciju djeteta;
 • Poluproizvodi, proizvodi s umjetnim konzervansima i bojama;
 • Masnoće i dimljeni meso, lardo, jesti svinjetinu s oprezom;
 • Masne ribe;
 • Začinjeni začin. Luk i češnjak tijekom dojenja mogu biti, ali u ograničenim količinama. Unesite ove povrće u prehranu majki koje se bave dojiljama preporučuju se prije 4-5 mjeseci. Stopa za laktaciju - jedan češanj češnjaka dvaput tjedno. Usput, suprotno mišljenju mnogih majki, češnjak, kada se koristi u malim količinama, ne mijenja okus majčinog mlijeka. Loš miris će pomoći ubiti peršin.
 • Kobasice i pršut, dimljena kobasica;
 • Egzotično voće, osim banana. Često uzrokuju alergije kod beba. Osim toga, kemikalije se često dodaju uvezenim proizvodima;
 • Slatka čokolada, kolači i slatkiši sa bojama, kremama i kemijskim aditivima;
 • Umaci i majoneza, brza hrana i druga nezdrava hrana.

Već smo rekli kako je važno piti puno gripa tijekom dojenja. Razmotrimo što možete piti mamicu skrb:

 • Prirodni sokovi od jabuka, krušaka, mrkve. U početku razrijedite sok s vodom na 1 do 1. Zatim postupno smanjite udio vode;
 • Sastaviti svježe i sušeno voće od bobica. Jabuke i kruške, suhe šljive i suhe marelice, šljive i trešnje pogodne su za majke koje njeguju. Ovo piće potiče crijeva i ojačava imunološki sustav. Kako napraviti kompot, pročitajte ovdje;
 • Loose crni i zeleni čaj. Pozitivan učinak na tijelo i čaj od kamilice;
 • Slaba kava je uvedena u prehranu majke za njegu u 5-6 mjeseci. To je jaki patogen i alergeni koji negativno utječu na živčane stanice i probavu novorođenčadi. U prvih šest mjeseci laktacije, kava je zamijenjena s cikorije koja je sigurna za bebu;
 • Brodovi koromača, kumin i anice gasi žeđ i potiču proizvodnju majčinog mlijeka. Osim toga, možete kupiti poseban biljni čaj za njegu. Kako odabrati čaj za dojenje, pročitajte članak.

Ugljikohidratno i alkoholno piće ne smije biti uključeno u prehranu majki koje skrbe! Oni uzrokuju teške opijenosti tijela novorođenčeta i štete ženi.

Izbornik za dojenje

Pedijatri čine mjesecima, pa čak i tjednima za majke. Znajući popis dopuštenih proizvoda, možete odabrati dijeti koja vam najbolje odgovara. Dajemo približan izbornik po mjesecima, koji se može prilagoditi.

Prvi tjedan morate ograničiti prehranu što je više moguće i koristite samo juhu od povrća i pire jabuke ili tikvice. U desetom danu možete dodati prehrani majke koje se brinu:

 • Kolačiće Galette ("Jubilej" i "Maria");
 • Suho voće;
 • Pecivo povrće (tikvice, mrkve, bundeve, mrkve);
 • tjestenina;
 • Fermentirani mliječni proizvodi: tvrdi sirevi, ryazhenka, sir i kefir;
 • Kuhana riba;
 • Kruh s mekom.

Dakle, prvi mjesec majke koje se brinuo treba jesti na sljedeći način:

 1. Dijetna kuhana perad, purica, kunić ili govedina;
 2. Vegetarijanska juha;
 3. Mala količina kremastog mesa;
 4. Jabukovače ili pečene jabuke i banane;
 5. Maslinovo ulje i suncokretovo ulje;
 6. Sladoled na vodi (osim krupice);
 7. Ne-gazirana voda za piće, kompot, dekocije i zeleni čaj.

Drugi ili treći mjesec osim uobičajene prehrane uključuje sirovo voće i povrće, borsch s malo masnoća. Nakon trećeg mjeseca postupno uvesti krumpir, juhu, jaja i drugu dopuštenu hranu. Nakon šest mjeseci, možete raznovrsiti prehranu što je više moguće i početi koristiti griz, juhe, kavu i jaki čaj.

Možete se vratiti na uobičajeni izbornik u 1-1.5 godina nakon rođenja djeteta. Međutim, imajte na umu da je potrebna pravilna prehrana ne samo za puni razvoj i rast djeteta, već i za vas. Ovo je zalog lijepe i vitke figure, blagostanja i zdravlja.

Kada i zašto trebaju hipoalergensku prehranu

Hipoalergenska prehrana uključuje hranu koja ne sadrži alergen i ne uzrokuje negativnu reakciju kod dojenčadi. Takva prehrana pogodna je za prvi mjesec nakon rođenja, kada je tijelo novorođenčadi još uvijek slabo i ne prihvaća uvijek nova hrana.

Dodatno, takva prehrana je neophodna u slučaju crijevnih bolesti novorođenčeta, uključujući patologiju probave ili apsorpcije, abnormalnog razvoja. Djetetu se može prepoznati pojedinačna netrpeljivost na određene sastojke hrane.

Dijetu bi trebalo slijediti nasljedne alergije, kada je obitelj zabilježila ponovljene činjenice o alergijama na hranu, alergije na vunu, ugrize insekata i druge vrste. Takva dijeta će smanjiti moguće rizike od alergijske reakcije kod bebe.

Ipak, slijediti hipoalergensku prehranu ne smije biti duže od dva ili tri mjeseca. Ako beba ima alergije, potrebno je identificirati alergijski proizvod i jednostavno ga ukloniti s mamice jelovnika. Pročitajte više o hipoalergenskoj prehrani, pročitajte vezu http://vskormi.ru/mama/gipoallergennaya-dieta-dlya-kormyashhix-mam/.

Recepti za majke za njegu

Izbornik sestrinskih majki može uključivati ​​ne samo žitarice i pire krumpir, već i ukusne, raznovrsne, hranjive obroke. Predstavljamo neke korisne i lagane recepte koji će nadopuniti prehranu tijekom dojenja.

Borsch tijekom dojenja ne smije biti oštar i bez zazharki. Kuhajte povrće kuhano ili dodajte svježe. Za juhu, uzmite teletinu ili govedinu bez pruga.

Za pripremu ne možete koristiti tijesto od rajčice ili sok od rajčice. Koristite svježe odresirane rajčice. Ali dodavanje tikvica u juhu omekat će učinak "teških" repa. Umjesto bijelog kupusa, uzmite cvjetača. Ako koristite tradicionalni kupus, isparili ste proizvod.

Prije kuhanja držite komad mesa u hladnoj vodi dva sata. To će eliminirati štetne tvari. Zatim kuhajte u slatkoj vodi 1,5-2 sata. Za kuhanje povrća uzmite repe i kupus, krumpir i mrkvu. Možete uzeti i tikvice, kao što je ranije spomenuto.

Repice izrezane u trake, krumpir i tikvice - u kockice. Odrezati kupus i rešetkati mrkve. Kada se meso kuha, dodajte povrće i kuhajte juhu na laganoj vatri. Pet minuta prije spremnosti dodamo sol. U gotovom jelu možete dodati bilje i kiselo vrhnje.

Kravata

Korisno i jednostavno jelo koje je uključeno u prehranu svake majke. Jabuke, grožđice ili sušeni marelice pomoći će vam da raznoliki tavu. Za pripremu, poduzmite:

 • Sir sir - 500 grama;
 • Kokošje jaje - 1 kom;
 • Brašno ili krupica - 3 tbsp. žlice;
 • Kiselo vrhnje - 2-3 tbsp. žlice;
 • Šećer - 2-3 tbsp. žlica.

Lonac se priprema u pećnici, mikrovalnoj peći ili sporom kuhalištu, ovisno o značajkama i preferencijama. Razmislite o klasičnom receptu za kolač siru u pećnici. Manna ili brašno kretati se s kravljem sirom i umočiti jaje s šećerom. Jaja s šećerom ulijeva u tanjur sa svježim sirom i brašnom. Premjestite smjesu u ravnomjerno stanje. Možete dodati voće, sušeno voće ili bobice.

Mastite posudu za pečenje s biljnim uljem, stavite smjesu i upijte ga kiselim vrhnjem. Kuhajte tavu 40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Usput, sir se također može kuhati kod kuće! Ne treba puno vremena i truda, ali ćete biti sigurni u sastav i rok trajanja proizvoda. Kako kuhati svježi sir kod kuće, pročitajte ovdje.

Rice Casserole

Od riže kuhajte mnogo jela. To su salate i prasadi, pilaf i rižoto, juhe i kasete. Da biste napravili tavu riže, uzmite:

 • Riža - 350 grama;
 • Piletina - 400 grama;
 • Ribani sir - 150 grama;
 • Kiselo vrhnje - 150 grama;
 • Pileća jaja - 2 kom.;
 • Rajčica - 1-2 kom.;
 • Biljno ulje - 4 tbsp. žlice;
 • Sol i bilje za okus.

Temeljito isperite rižu, odrežite filet na komade. Sastojci soli i mješavina, ulijte čašu vode i pekujte ispod poklopca, dok se riža ne napravi. Kad se riža ohladi, dodajte kiselo vrhnje i tukli jaja. Umiješajte smjesu, dodajte ljušteno i sjeckane rajčice. Pospite ribanim sirom i biljem. Pecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva.

Pečene jabuke

Optimalno i sigurno jelo tijekom dojenja. Za pripremu, uzmite dvije ili tri zelene jabuke, uklonite kožu, uklonite vrh i jezgru sjemenom. Znači dobiješ šalicu jabuke. Unutar ove "šalice" sipati jednu žličicu šećera i pokriti s vrha. Jabuke se kuhaju u mikrovalnoj pećnici pet do šest minuta.

Čak i više načina kuhanja juhe, glavnih jela, slastica i kolača, naći ćete u članku "Majke s dojiljom u izborniku: ukusni i zdravi recepti".

Popis proizvoda za skrb mama (što jesti, što jesti se ne preporučuje tijekom razdoblja GW)

U ljubavi majka uvijek se brine o zdravlju djeteta. A što je najvažnije za novorođenče? Jedna od važnih točaka je riješiti problem - što možete jesti tijekom dojenja majke, jer mlijeko će djetetu dati ne samo korisne dijelove prehrane.

Preuzmite popis proizvoda (što možete jesti i što ne možete jesti) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Što se može i ne može jesti tijekom dojenja

Prije svega, trebali biste pripremiti - prvi mjesec dojenja neće vam pomoći čak i najstrožoj prehrani - dijete se prilagođava vanjskom svijetu, hrani kroz trbuh, umjesto pupčanu vrpcu, pa ponekad može imati plin, crijevni kolik ili proljev. Ne biste se trebali bojati toga - beba će se brzo naviknuti na nove uvjete, a potom će biti moguće postupno uvesti nove proizvode u maminu prehranu.

Da biste pratili reakciju vašeg djeteta na bilo koji proizvod, možete zadržati dnevnik prehrane. Svakodnevno zapišite jela koja ste jeli i ponašanje djeteta.

Kratak popis dopuštenih proizvoda

 1. Povrće. Budite sigurni da kuhate, prvo se suzdržite od jesti ih sirovo. Pecite, kuhajte, grickajte. Svježi sokovi mogu biti nakon jednog mjeseca. Nakon tri, dodajte svježe povrće na jelovnik. Pročitajte više o povrću za HB >>>
 2. Voće. Suzdržite se od grožđa, citrusa, manga, papaje, avokada, jagode i maline. Jabuke su samo pečene, pokušajte ih ukloniti. Možete sigurno imati banane. Svježi sokovi mogu biti nakon jednog mjeseca. Nakon tri - možete ući u jedan novi plod za dva dana, promatrati reakciju bebe. Pročitajte više o plodovima za GV >>>
 3. Možete koristiti gotovo sve žitarice, oni promiču probavu, osim što hrane i sadrže mnoge hranjive tvari. Uz instant žitarice.
 4. Razne juhe u juhu od povrća.
 5. Jedemo meso odvojeno od svih proizvoda i jedva se naslanjaju.
 6. Sir.
 7. Meso peradi
 8. Fermentirani mliječni proizvodi mogu se unijeti u tjedan - kefir, ryazhenka (bolje je koristiti, mekše od kefira), sir, jogurt, jogurt.
 9. Ribu (more, rijeka) kuhajte, ispeći s povrćem. (riba tijekom dojenja)
 10. Jaja se također mogu jesti, ali imajte na umu da je ovo alergeni.
 11. Kruh se može jesti u malim količinama s aditivima - na primjer, mekinje.
 12. Slatko ne bi trebalo biti odvedeno, ali možete jesti sušeno voće, kekse, kekse i bagele.
 13. Maslac i biljno ulje.
 14. Suhi krekeri, kekse, marmelada, marshmallow, marshmallows (bez čokolade).
 15. Lako zelene i crne čajeve, slabu kavu, voćne napitke, kompot, biljne čajeve s mentom, timijanom i oreganom, mineralnom ne-karboniranom vodom.
 16. Nakon mjesec dana postupno možete ući u izbornu juhu, kiselo vrhnje, matice, sok, džem.

Nakon šest mjeseci možete jesti med, razne biljne specijalitete, mahunarke i morske plodove. Također tijekom tog razdoblja možete jesti tjesteninu, sir, sezonsko voće i povrće (ovo je važno, samo za sezonu!).

Što se ne preporučuje

Osim toga, trebate znati o proizvodima zaustavljanja, čija uporaba je strogo zabranjena svim majkama u skrbi. Prije svega, to je:

 1. Alkohol.
 2. Čokolada, neke slatke hrane - pečene robe, osobito uz dodatak različitih boja i zamjena.
 3. Kava i čaj, suzdržite se od ovoga barem tijekom prvih šest mjeseci. Kasnije ih možete koristiti, ali samo visokokvalitetna, kava je dobro pripremljena, čaj je pivo, a ne u vrećice čaja. UPOZORENJE! Izuzetak čine posebni čajevi, tzv. Čajevi za vrijeme dojenja, koji sadrže koromač, kumin, matičnjak, anis - takve čajeve povećavaju laktaciju majčinog mlijeka.
 4. Potrebno se suzdržati od poluproizvoda, proizvoda s umjetnim konzervansima i bojama, možete koristiti samo visoke kvalitete i svježe proizvode.
 5. Od gaziranih pića također treba napustiti - ni dijete niti majka, neće donijeti nikakve koristi.
 6. Češnjak, luk i druga pikantna hrana.
 7. Od pušenog mesa, kobasice, ribe.
 8. Iz masnog mesa i masti.
 9. Od mahunarki i crnog kruha.
 10. Od kiselog kupusa, rotkvica, rotkvica, fermentiranog sira (suluguni, sir, Adyghe), kobasice, pršut.
 11. Od egzotičnog voća.

Preuzmite popis proizvoda (što možete jesti i što ne možete jesti) - https://yadi.sk/i/Zu4IAy0VgirM4

Najvažnija stvar koju trebate zapamtiti je da su vaše tijelo i tijelo vašeg djeteta jedinstveni, a popis proizvoda koji se daju tijekom dojenja razlikuje se od onog koji ste dobili.

Korisni članci o dojenju: