More i trudnoća: kada, gdje i vrijedi?

Rođenja

Putovanje u more za mnoge Ruse već je postalo godišnja tradicija. No, u nekom trenutku ispada da se obitelj očekuje da se napuni.

Očekujuća majka u zbunjenosti: što učiniti? Napustiti tako željeni i poznati odmor ili još uvijek ići na more?

No, također se događa da žena već dugo nije bila na odmoru, ali u to je vrijeme, napokon, došlo do prilike da se promijeni situacija, saznala je o njezinoj neobičnoj situaciji. A ako je hotel već unaprijed rezerviran? Što učiniti?

Prije svega, morate razumjeti sljedeće:

 • stanje trudnoće nije bolno po definiciji. I sama po sebi ne može biti kontraindikacija za takav izlet;

 • najpovoljnije za putovanje u drugo tromjesečje trudnoće;

 • Umjerenost je glavni uvjet za neozlijeđivanje trudnice i bebe;

 • Međutim, postoji niz okolnosti u kojima ćete se morati suzdržati od putovanja.
 • Većina ruskih žena putuje s uspjehom, posjećuje naselja i pliva u moru, ne samo bez ikakve štetnosti, već i za dobrobit budućeg djeteta.

  Ipak, kada trudnica napusti svoje uobičajeno mjesto i odlazi u more za nove emocije i dojmove, bez sumnje dobiva ogroman naboj pozitivnog, što nadoknađuje malo povećanu vjerojatnost pojave poteškoća tijekom trudnoće.

  Trebam li ići na more trudnoće?

  Koju zemlju izabrati?

  Prije odluke o putovanju, očekivana majka treba se posavjetovati s liječnikom u antenatalnoj klinici i pažljivo izmjeriti pro i kontra.

  Ako liječnik ne navede bilo kakve abnormalnosti u stanju žene i fetusa, tada se možete početi pripremati za putovanje.

  Prije svega, trebali biste istražiti sva odmarališta i odabrati najoptimalniji put. Odabir bi trebao biti određen sljedećim kriterijima:

  1. Sezona u kojoj će žena ići na more.
  2. Daleko od odmarališta iz mjesta prebivališta.
  3. Diferencijalne klimatske zone i vremenske zone.
  4. Trajanje putovanja i način prijevoza, koji će morati dobiti.
  5. Razdoblje trudnoće.

  U ovom slučaju, žena još uvijek ima dosta izbora. Ali u svakom slučaju, ne možete se odlučiti za "divlje" odmora.

  Buduća majka trebala bi se odmoriti samo u ugodnim uvjetima, gdje u svakom trenutku postoji mogućnost da potraže medicinsku pomoć.

  Turska, Grčka i Cipar također su prilično prikladna mjesta za buduće majke, iako je ljeti vrlo vruće. Ali s potrebnim mjerama opreza, očekivana majka će se moći tamo osjećati ugodno.

  Sjajna prilika za opuštanje na moru, bez napuštanja Rusije, ovo je poluotok Krim. Za razliku od kavkaznih odmarališta, zrak u Krimu je manje zasićen od vlage, zbog čega se vruće vrijeme prenosi mnogo lakše.

  Među budućim majkama mogu biti ljubitelji egzotičnog, preferirajući se odmarati u zemljama koje imaju značajne osobitosti u usporedbi s Rusijom.

  Ove značajke obično uključuju specifičnu klimu, čudne životinje i biljke, kao i ekskluzivne lokalne običaje. Dominikanska Republika, Kuba, Tajland, Meksiko, Maldivi - to su najpoželjnija odredišta egzotičnih ljubavnika.

  Međutim, ovo je mjesto gdje bi se trudna majka trebala posebno dobro sjetiti i razmotriti moguće rizike. Opasnost od normalnog tijeka trudnoće može se zadržati u dugom letu, naglim promjenama klime i temperature zraka, kao i mogućem kontaktu s lokalnim infekcijama.

  U pravičnosti, imamo na umu da su u gradovima tih zemalja sve mjere poduzete davno, tako da određene bolesti ne ugrožavaju turiste, a čak niti profilaktička cijepljenja više nisu potrebna za ulazak u te zemlje.

  Međutim, vjerojatnost infekcije ne može se potpuno isključiti i, iako cijepljenje protiv hepatitisa, tetanusa, tifusne groznice, polio i japanskog encefalitisa nije obavezno, preporučuje ih WHO nakon ulaska u te zemlje. I to upućuje na to da je prisutan rizik od infekcije, premda mali.

  Prijenosne bolesti, kao i cijepljenja protiv njih, tijekom trudnoće, mogu uzrokovati nepopravljivu štetu za nerođeno dijete.

  Možda je bolje da ne putujete u ove zemlje u stanju trudnoće.

  Medicinske kontraindikacije

  Postoji niz apsolutnih i relativnih kontraindikacija za putovanje u stanju trudnoće.

  Apsolutne kontraindikacije su komplikacije trudnoće koje nose jasnu prijetnju fetusu ili zdravlju očekivane majke u čijoj prisutnosti žena mora biti pod stalnim liječničkim nadzorom sve dok se ne smjesti u bolnicu.

  To uključuje sljedeće:

 • povećan ton maternice;
 • prijetnja pobačajem ili preranog rođenja;
 • placenta previa;
 • visok ili nizak krvni tlak;
 • anemija 2 ili 3 stupnja;
 • prisutnost zaraznih bolesti;
 • rana toksikoza ili preeklampsija (kasna toksikoza) u posljednjem tromjesečju;
 • genitalna neoplazma;
 • predispozicija za alergijske bolesti;
 • krvarenje iz genitalnog trakta.
 • Relativne kontraindikacije su ti uvjeti trudnoće u kojima postoji neznatno povećan rizik od komplikacija tijekom putovanja, ali u vrijeme pregleda prije putovanja, stanje žene je stabilno i ne zahtijeva liječenje ili pažljivo promatranje:

  1. Višestruke trudnoće tijekom razdoblja eventualne pojave prijetnje njezinog prestanka. Uz normalnu višestruku trudnoću možete putovati od 12 do 28 tjedana.

 • Ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela u kasnoj trudnoći. Uz bogati ožiljak i bez komplikacija, možete putovati do 30. tjedna.

 • Anemija 1 stupanj do 12 i nakon 35 tjedana. Zanimljivo je da će u razdoblju od 12 do 35 tjedana u odsutnosti drugih patologija, odmor na moru imati koristi.

 • Prisutnost kroničnih bolesti. U prvom i trećem trudnoći trudnoće, trudnice s kroničnim bolestima ne mogu putovati, ali drugi trimestar je upravo razdoblje kada čak i kronične bolesti mogu biti tretirane u primorskim mjestima.

 • Povijest pobačaja, post-trudnoća, velika ili niska dojenčadi rođenja, neplodnost ili mrtvorođenost. Ti podaci mogu biti ograničenja putovanja po vlastitom nahođenju liječnika.
 • Savjeti i preporuke liječnika

  Suglasivši se na putovanje svog pacijenta, liječnik, promatrajući je u antenatalnoj klinici, dat će potrebne upute o tome kako se zaštititi od pojave komplikacija u vrijeme kad će biti daleko od kuće.

  Liječnički savjet obično se svodi na sljedeće:

 • napustiti prekomjernu aktivnost i stres (nemojte se penjati u planine, nemojte voziti bicikl, ne plivati ​​s aqualungom);

 • unaprijed naučite o dostupnosti najbližeg medicinskog centra i mogućnost pozivanja hitne pomoći na odmoru;

 • pridržavati se prehrane - redovito jesti, nemojte jesti nepoznatu hranu, voće i povrće mora se oprati;

 • ne pijte sirovu vodu;

 • ne sunčati se na otvorenom suncu;

 • plivati ​​samo na određenim područjima, po mogućnosti ograđenim bazenima morske vode;

 • dobiti zdravstveno osiguranje.
 • Prednosti boravka na moru

  Odmor uz more za trudnicu je, na sreću, ne samo kontinuirani rizici i ograničenja. Uz pravi stav prema svom zdravlju, odmor na moru blagotvorno utječe na stanje buduće majke i bebe.

  Zrak u blizini mora je puno koristan od gradskog zraka, jer je više zasićen kisikom i ozonom i ne sadrži štetne nečistoće. 2-3 tjedna koju je budućna majka proveo na obali mora, poboljšati zdravlje i poboljšati trudnoću.

  Plivanje u morskoj vodi i mjereno plivanje bez opterećenja izvrsna je vježba za trudnicu.

  Prirodni hidromasaža poboljšava mikrocirkulaciju krvi i limfa u koži i potkožnom tkivu, što doprinosi prevenciji i uklanjanju edema, poboljšava opskrbu krvlju unutarnjim organima, uključujući posteljicu koja u konačnici povećava zasićenost tkiva fetusa kisikom.

  Zračne kupke i svježi zrak imaju opipljiv, pozitivan učinak na zdravlje. Čak i bez sunčanja na otvorenom suncu, žena će dobiti dovoljnu količinu ultraljubičastog zračenja, što će pridonijeti proizvodnji vitamina D.

  Vitamin D je neophodan za pravilnu formiranost fetalnog koštanog sustava, stoga boravak na otvorenom u sunčanom danu je prevencija rakomova u nerođenog djeteta.

  Ono što biste trebali poduzeti s vama za odmor

  Osim uobičajene prtljage, svaka trudnica koja putuje u more treba imati s njom:

 • Razmjena kartica s antenatalne klinike, uz rezultate analiza koje su u njemu sadržane, recepta i preporuke liječnika.

 • OMS pravila i VHI pravila (ako su dostupne).

 • Komplet prve pomoći s lijekovima koje je propisao liječnik, kao i one koji su potrebni.

 • Pitku vodu i potrebnu količinu poznatih proizvoda.
 • Kako se ponašati na moru

  Da bi se buduća majka u potpunosti opustila i napunila energijom i pozitivno do samog poroda, ona mora slijediti određena pravila ponašanja na godišnjem odmoru.

  Glavni uvjet je ne preopteretiti svoje tijelo, a ne sudjelovati u opasnim događajima. Plivanje u moru, nemojte plivati ​​daleko od obale, ali najbolje je plivati ​​na mjestima na kojima uvijek možete noge do dna.

  Ne biste se trebali penjati u planine, jer pad atmosferskog tlaka može uzrokovati promjenu tlaka unutar maternice i izazvati pobačaj.

  Sve šetnje trebale bi se odvijati na ravnoj površini. Najbolje vrijeme za hodanje je jutro do 11.00 i navečer - poslije 17.00.

  Tijekom razdoblja maksimalne solarne aktivnosti, šetnje bi se trebale suzdržati, jer su trudnice osjetljivije od drugih na pregrijavanje i toplotni udar.

  Ako trudnica posjeti vodeni park, onda ga ne biste trebali koristiti atrakcijama. Dovoljno redovito kupanje i jednostavne vježbe u vodi.

  Okružen velikim brojem drugih turista trebao bi izbjegavati mjesta gdje se puše. Strogo je zabranjeno konzumirati alkoholna pića bilo kojeg stupnja snage i probati neobična egzotična jela. Od kave, također, treba se suzdržati.

  Zaključimo

  Odmarajući se na zanimljivom položaju, glavno je ojačati svoje zdravlje i napuniti se pozitivnim emocijama, tako da je rođenje lako, a naredno razdoblje brige za novorođenčad koja zahtijeva toliku moralnu i fizičku snagu je što je moguće lakše.

  S odgovornim pristupom njihovom zdravlju i izboru mjesta za odmor, to je sasvim moguće.

  Dakle, red djela budućih majki, koji će korisno i rado provesti svoj godišnji odmor, trebao bi biti sljedeći:

 • Posjetite liječnika u antenatalnoj klinici kako biste utvrdili moguće kontraindikacije na putu. Ako nema kontraindikacija, liječnik treba savjetovati o održavanju zdravlja i dobrobiti tijekom odmora.

 • Uzimajući u obzir preporuke dobivene od liječnika, odaberite zemlju i mjesto za odmor, dopuštajući, ako je potrebno, da dobijete hitnu medicinsku skrb.

 • Riješite problem prijevoza, tako da je cesta bila najmanje duga i najudobnija.

 • Pažljivo pregledajte informacije o štetnosti i budućim majkama i djetetu tijekom boravka na moru.

 • Prikupite sve što vam je potrebno i stavite u red dokumenata.
 • Doista, osim ispravnog ponašanja i poštivanja svih medicinskih preporuka, vrlo važan uvjet za pravilan odmor jest unutarnja ravnoteža i potpuno odsutnost negativnih misli.

  More i trudnoća: "za" i "protiv"

  Svaka trudnica, dok čeka putovanje u more, doživljava neku zabrinutost za svoje zdravlje, a još više za zdravlje budućeg djeteta. Bez sumnje, trudnice su vrlo korisne pozitivne emocije, koje su bogate morskim odmora, ali prije nego što dođete na konačnu odluku, morate pažljivo vagati sve prednosti i nedostatke.

  Utjecaj morske vode

  Morska voda ima vrlo blagotvoran učinak na ljudsko tijelo. Osim soli soli, bogata je soli kalij, kalcij i magnezij, što nam je potrebno toliko. Također u morskoj vodi nalaze se ioni bakra i željeza. Ali njegove najvrednije "komponente" za buduće majčino tijelo jod i selen. Mnogi znaju da jod ima pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti nerođenog djeteta i selena - na normalni tijek trudnoće.

  Također, morska voda, zbog visokog sadržaja soli u njemu, nadražuje kožu, što uzrokuje širenje malih žila. Zbog toga se učinkovito disanje kože razvija kada tijelo oslobađa ugljični dioksid i apsorbira kisik uz pomoć stanica kože. Ovo zauzvrat vodi do poboljšanog metabolizma, normalizacije krvnog tlaka, smanjenja razine šećera u krvi, ublažavanja oteklina.

  Utjecaj morskog zraka

  Odmor na moru nije samo kupanje već i morski zrak kojim ćete sebi i budućem djetetu pružati. Morski zrak je bogat negativno nabijenim ionima koji povoljno utječu na krvni tlak, redoksne procese i cirkulaciju volumena krvi.

  Budući da se većina poznatih primorskih mjesta nalazi u toploj zoni klime, uvijek postoji mnogo sunčanih dana. Sunce uz more također ima pozitivan učinak na tijelo trudne žene. Postoji čak i takav izraz kao heliotherapy - izloženost suncu na ljudskom tijelu u terapeutske i profilaktičke svrhe.

  Infracrveno i ultraljubičasto zračenje koje je bogato sunčevom svjetlošću zbog prodiranja 1 mm ispod kože imat će sljedeće zdravstvene učinke na tijelo trudne žene:

  • povećava proizvodnju vitamina D, koja će služiti kao prenatalna prevencija rakom u fetusu
  • normalni metabolizam
  • mikrobi su ubijeni (odjeljenja u bolnicama poznata su pod nazivom "kvarc" s UV zračenjem)
  • imunitet se povećava

  Morski zrak i sunce posebno su korisni za majke s imunokompromitiranom trudnoćom, kao i druge kategorije trudnica koje su izvan sunčevog svjetla (stanovnici sjevernih okruga, studenata, itd.)

  Koliko dugo možete ići na more?

  Iz gore navedenog slijedi da more ima dobar učinak na tijek trudnoće. Ali prije nego odete na mjesto odmora, upoznajte se s glavnim preporukama i upozorenjima liječnika:

  1. Putovanje u more možete planirati samo onim trudnim majkama čija trudnoća nastavlja bez komplikacija. Inače, takav odmor može negativno utjecati na njihovo zdravlje.

  2. Žene čija je trudnoća manje od 12 ili više od 34 tjedna ne preporuča se odmoriti na more. U prvom slučaju, stvaranje posteljice i vitalnih organa, te ti procesi trebali bi se pojaviti u najudobnijim uvjetima. U drugom slučaju, postoji rizik od preranog rođenja, a morska voda može ih ubrzati, što uzrokuje neželjeni ton mišića maternice tijekom tog razdoblja.

  3. Za vrijeme trudnoće zaboravljamo da je proračun ostatak "divljaka". Morate se pobrinuti za najudobnije životne uvjete.

  4. Ako je more mirno, bolje je da se suzdržite od plivanja, jer inače može uzrokovati povećanje tonusa mišića maternice. Temperatura vode ne bi smjela biti manja od 22˝. Također biste se trebali skrivati ​​od užarenih sunčevih zraka, štiteći se od pregrijavanja.

  5. Čak i uz vrlo mali trbuščić, trebali biste zaboraviti na sve vrste vodenih aktivnosti. Maksimalna korist budućoj majci donijet će najčešće kratko kupanje. To će pomoći u jačanju zidova krvnih žila, što je idealna prevencija varikoznih vena, što je često popraćeno trudnoćom.

  6. Izlazeći iz mora ne biste trebali žuriti da se tuširate. Potrebno je dopustiti da morske soli koje su pokrivale kožu prodrijeti u pore kako bi imale blagotvoran učinak na majčino tijelo i na fetusovo tijelo.

  7. Dok ste u vodi, trebali biste slušati svoje osjećaje. Ako je tijelo buduće majke prekriven guskim kvrčićima, onda je ovo prvi znak hipotermije - to znači da odmah trebate prestati kupati. Isto vrijedi i za pojavu umora u mišićima. U oba slučaja trebali biste se odmoriti, udobno sjediti na toplom pijesku.

  Odmor na moru kontraindiciran je za trudnice s dijagnozama:

  Problem je u tome što s nižim položajem placente, čak i najmanji teret može uzrokovati krvarenje. Ova se značajka određuje ultrazvukom.

  Ugroženi pobačaj

  U ovoj dijagnozi morate se pridržavati ležaja u krevetu, te putovanjima na more i uopće ne možete biti upitni.

  Toksikoza druge polovice trudnoće

  Ovaj problem prati edem, pojava proteina u urinu, povećanje krvnog tlaka, stoga zadržavanje u novim uvjetima, kao i promjena u prehrani, mogu pogoršati sve negativne simptome. U ovom slučaju, izvrsna alternativa putovanju u more može se uzimati kupke uz dodatak morske soli.

  Požarenje alergija i svih vrsta kroničnih bolesti

  U tom slučaju, uopće ne možete biti izvan kuće, jer vam u svakom trenutku može zatrebati potrebna medicinska pomoć.

  Oni kojima je ova "sreća" prošla, sigurno se mogu okupiti na obali. Najbolje je vrijeme za odmor drugo tromjesečje trudnoće, jer se žena u tom razdoblju osjeća mnogo ugodnijom. A to znači da će odmor na moru donijeti ne samo dobro za nju i njezino nerođeno dijete nego i puno pozitivnih emocija i ugodnih sjećanja!

  Mogu li ići na more trudno: savjeti za trudnice

  Organizacija ljetnih praznika vrlo je važno i značajno pitanje. Ali što ako ste na poziciji, a putovanje je planirano unaprijed? Je li moguće za vrijeme trudnoće otići na more i što liječnici kažu o tome?

  Je li morski odmor koristan za trudnicu?

  To pitanje postavljaju mnoge žene na tom položaju. Liječnici daju dvosmislen odgovor, ali mnogi su skloni vjerovati da putovanje u topla zemlja neće naštetiti ni trudnicama. Ako se trudnoća fetusa nastavi bez komplikacija i pritužbi, vrlo jednostavno možete otići na more trudnice. Takav odmor vrlo je koristan ne samo za ženu nego i za dijete.

  Što je korisno putovanje na moru?

  Slanu morsku vodu ima najkorisniji učinak na žensko tijelo. Kada trudnica kupanje, sve rane i ogrebotine na tijelu brzo se izliječe. Voda može regenerirati stanice kože. Osim toga, rad kardiovaskularnog sustava je stabiliziran, protok krvi poboljšava, što je osobito važno za ženu na položaju.

  Morski zrak, bogat raznim mineralima, također ima pozitivan učinak na tijelo. Jod i selen imaju blagotvoran učinak ne samo na zdravlje majke nego i na razvoj djeteta. Kada je trudnica starija od 6 mjeseci i više zasićena takvim zrakom, rad dišnog sustava normaliziran je i tijelo postaje neranjiv. Osim toga, mnogi stručnjaci preporučuju se opuštanje na moru kod žena koje pate od čestih prehlada, upale grla i astme.

  Pomorsko putovanje ima blagotvoran učinak na emocionalno stanje trudnice, što je osobito važno u kasnijim razdobljima. U svezi s tim, liječnici često preporučuju trudnice (naravno, u nedostatku kontraindikacija!) Ne napustiti planirano putovanje.

  Tko je dopušten za putovanje na moru?

  Ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema, svakako krenite na izlet na more jer se nakon rođenja djeteta takva prilika uopće ne može predstaviti. Putovanje je posebno preporučljivo za žene 4-6 mjeseci trudnoće. Liječnici također savjetuju da idete na putovanje za trudnice koje su mršave, mlade žene mlađe od 18 godina, živeći u teškim ili nepovoljnim uvjetima, radeći u proizvodnji.

  Postoje li kakva ograničenja?

  Nažalost, svaka žena ne može priuštiti odmor na moru tijekom trudnoće. Postoji nekoliko ograničenja. Dakle, tko bi se trebao suzdržati od putovanja na topla mjesta?

  • Trudnice čiji je rok ne dostigao 3 mjeseca. Ovo razdoblje predstavlja prijetnju fetusu jer se u ovom trenutku tijelo bebe tek počinje formirati.
  • Za djevojke s tuberkulozom, pogoršanje kroničnih bolesti, uporno povraćanje i niske razine vode.
  • Nije preporučljivo otići u more u kasnim fazama trudnoće - samo kada žena već treba susresti bebu. To može uzrokovati rizik od prijevremenog poroda.

  Uvjeti za trudnice u mirovanju

  Ako odlučite otići na more, ne zaboravite na uvjete preporučene od strane stručnjaka. Prije svega, prije nego što putujete, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i potražite potrebnu pomoć. Drugo, slijedite sve upute liječnika. Treće, trudnica na moru mora živjeti u gradu ne više od 25 kilometara od rodilišta, po mogućnosti na prvom ili drugom katu hotela ili hotela. U zgradi mora biti prisutna telefonska veza.

  Što da dođete do trudnice?

  Postoji nekoliko vrsta prijevoza na kojima trudnica može bez poteškoća kretati.

  Najbrži način prijevoza. U suvremenim salonima zrak je zapečaćen i zasićen kisikom, stoga nemojte se bojati stalnih pada tlaka. Ako imate toksikozu, savjetujemo vam da odustanete od leta, jer će vestibularni aparat biti jako opterećen. Zaposleni u zračnoj luci imaju pravo tražiti karticu od vas da provjerite postoje li kontraindikacije. Trudnica, od 8 mjeseci, mora to nužno imati s vama.

  Često je pitanje je li moguće voziti automobil do mora na moru Stručnjaci kažu da. Moderni automobili dovoljno su udobni za dugotrajnu ženu u položaju. Istina, morate se zaustaviti kako bi buduća majka mogla hodati i protezati noge. Osim toga, povremeno biste trebali usporiti užitak i odmor.

  Ovo je vjerojatno najbolja opcija za buduću majku. Vlak je prilično brz i udoban oblik prijevoza. Ne trebate dugo sjediti na istom mjestu, ako želite, uvijek se možete ustajati, hodati ili otići u posao. Osim toga, žena uvijek ima priliku jednostavno leći i opustiti, što je osobito važno tijekom bilo kojeg razdoblja trudnoće.

  Može li se buduća majka sunčati na suncu?

  Sunčanje nije samo ugodno, već i vrlo korisno. Liječnici ne zabranjuju sunčanje za trudnice, ali se savjetuje da to čine vrlo pažljivo.

  Sunce može utjecati na rast hemoglobina, jačanje imunološkog sustava i dobro raspoloženje. Pomaže eliminirati početke stresa i depresije. Stručnjaci preporučuju budućim majkama da sunčaju u vrijeme kad ultraljubičaste zrake ne uzrokuju mnogo štete. Ovaj put od 6 do 10 ujutro i od 17 do 19 sati navečer. Vrlo je važno spriječiti udar, tako da očekivačka majka mora uzeti šešir s njom - kapom ili šiške.

  Tijekom trudnoće, koža postaje vrlo osjetljiva, a tan može postati neravnomjeran, pa prije nego što se sunčati, preporučljivo je nanijeti posebnu kremu na tijelo.

  Pravila plivanja na moru

  Slane vode, naravno, imaju pozitivan učinak na tijelo, ali trudnica treba biti vrlo oprezna da se okupa. U kasnijim razdobljima možete sigurno izvoditi posebne vježbe disanja u vodi, što će uvelike pomoći u trudnici. Prvi ulazak u more ne smije biti duži od 10 minuta kako ne bi prevelik. Ako se žena osjeća dobro, možete produžiti vrijeme na pola sata.

  Dopustite da se trudnica trudne liječniku. Štoviše, dopušteno je to učiniti pri temperaturi vode koja nije manja od 23 stupnja. Ne preporučuje se jesti hranu 1-1,5 sati prije postupka. Žena u položaju dugo je zabranjena zaroniti pod vodom, jer to u velikoj mjeri utječe na rad srca. Inače, trudna majka može sigurno uživati ​​u odmoru, plivati ​​u moru i uzimati sunčane kupke.

  Što treba učiniti da se odmorite što je moguće sigurnije?

  Prilikom odmora na moru trudna bi trebala slijediti određena pravila.

  • Potrebno je otići u more samo ako je trudnoća neujednačena.
  • Ako ste prije htjeli odmoriti "divljake" u šatorima, napustite ga. Buduća majka treba udobnost i mir, pa je za takav slučaj bolje iznajmiti sobu u hotelu ili hotelu.
  • Nemojte trčati u tuš nakon plivanja - neka slane morske vode prodre u pore i blagotvorno djeluju na tijelo.
  • Ljubitelji vodene zabave morat će ih napustiti u bilo kojoj fazi trudnoće. Najbolje od svih trudnih majki uklapaju se kratko plivanje, uz vježbe disanja.
  • Ako se, dok ste u vodi, osjećate umorno, svakako uzmite pauzu.

  Trudna na moru: moguće je plivati ​​i sunčati tijekom trudnoće

  Autor: Anna Rudneva. 23. svibnja 2016. Kategorija: Majčinstvo.

  Pa, recite mi, tko ljeti ne želi otići na more? Potopiti vrući pijesak, prskati u čipkastim valovima. Mislim da nema.

  Dakle, žene trudnice na moru! Možda čak i oštriji od ostatka, a možda usred noći (klasici žanra!). A ako je želja buduće mame obično zakon, onda s idejom da se trese na more, trudnica mora biti oprezna.

  Trebam li truditi na moru? Ne utječe li tjedan dana pod vrućim suncem na zdravlje djeteta? Trebam li se sunčati u trudnoći? Kako zaštititi od dobnih mjesta? Hoće li plivati ​​u slanoj morskoj vodi? Koliko možete plivati? Znači li zrelost? Jesu li letovi sigurni tijekom trudnoće? Mnogo je pitanja, zar ne? Shvatimo to zajedno.

  Savjetuje se liječnik-ginekologinja Anna Rudneva.

  sadržaj

  • 1. Poslušajte članak (uskoro)
  • 2. Je li moguće truditi se na moru?
   • 2.1. Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru
   • 2.2. Gdje ići na more trudnoće?
   • 2.3. Put do mora: rizici i savjeti
  • 3. Je li moguće sunčati se trudnica?
   • 3.1. Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?
   • 3.2. Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?
  • 4. Može li se trudnica okupati?
   • 4.1. Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Mogu li zatrudnjeti na moru?

  Sam po sebi, morska voda je vrlo korisna za buduće mame. Sadrži ione bakra i željeza, bogat je korisnim solima, jodom i selenom (posljednja dva elementa su osobito važna: jod između ostalog je odgovoran za formiranje dječjih mentalnih sposobnosti, a nedostatak selena je ispunjen mnogim komplikacijama trudnoće). Slane vode uzrokuju "dobru" iritaciju kože: kapilare se šire, naša koža doslovno počinje udisati apsorbirajući kisik! Kao rezultat toga, metabolizam u cijelom tijelu se normalizira, šećer se smanjuje, tlak se normalizira.

  Odmor uz more vrijedan je doprinos imunitetu majke i djeteta, samo nekoliko gutljaja morskog zraka opušta cijeli živčani sustav. Čini se da je grijeh ne iskoristio takav ugodan oporavak, ali nije sve tako jednostavno!

  Ono što liječnici kažu: kontraindikacije za odmor na moru

  Početkom sezone plaže, tisuće trudnica potražuju od svojih liječnika isto pitanje: "Može li trudnica biti na moru?".

  Kao stručnjak, odmah ću reći da nema ni jednog odgovora na ovo pitanje. Sve ovisi o tome kako vaša trudnoća prolazi, da li postoje komplikacije ili rizik od nastanka, itd.

  • placenta previa (oba puna i djelomična);
  • prijetnja prestanka trudnoće;
  • preeklampsija (kasna toksikoza);
  • bilo koja kronična bolest u akutnoj fazi;
  • alergijska reakcija;
  • tlak prenapona;
  • nizak hemoglobin;
  • hipertonija maternice;
  • nagging bol u donjem abdomenu, krvavi iscjedak;
  • razdoblje trudnoće je manje od 12 tjedana;
  • razdoblje trudnoće je više od 30 tjedana;
  • ako se prije dogodilo preuranjeno ponašanje i pobačaj;
  • protein koji se nalazi u urinu.

  Ako je vaš ginekolog bilježio barem jednu od gore navedenih komplikacija (odluka o putovanju u trudnicu na moru mora biti dogovorena s liječnikom!), Preporuča se privremeno odbiti putovati više od 100 km od kuće. Preduvjet za rekreaciju na otvorenom je prilika da povremeno dolazite na konzultacije s liječnikom i, ako je potrebno, odmah primite odgovarajuću medicinsku pomoć.

  Gdje ići na more trudnoće?

  Ako se osjećate sjajno, a vaš liječnik s laganim srcem omogućuje vam da odete na more, ostaje vam da odaberete savršeno mjesto za opuštanje na moru trudnica. Uobičajene zahtjeve treba dodati sljedeće:

  • ako je u inozemstvu, onda blizu, a ne egzotično;
  • nema nagle promjene klime i vremenskih zona;
  • ne manje od tjedan dana (tijelo će imati samo vremena za prilagodbu, a već je potrebno napustiti!);
  • maksimalna temperatura - 35 ° C, bolje - manje;
  • mogućnost udobnog i sigurnog prijenosa na mjesto odmora.

  Put do mora: rizici i savjeti

  Auto, vlak ili zrakoplov?

  Ako možete odabrati, prednost je vožnji automobilom s pouzdanim i brižnim vozačem. Svakih dva sata ili češće (prema vašem zdravlju) zaustavite, dišite zrak, protežući noge 5-10 minuta. Preporuča se nošenje zavojnih i kompresivnih čarapa.

  Na drugom mjestu - željeznicom.

  Posebno pažljivo planirate svoje letove.

  Što buduća mama treba uzeti u obzir prije ukrcavanja u zrakoplov:

  • većina zračnih prijevoznika nema nikakvih ograničenja za trudnice, ali prilikom kupnje ulaznica provjerite to;
  • poželjno je imati s vama razmjenu karata koja potvrđuje razdoblje trudnoće (za razdoblja dulje od 36 tjedana, trebat će vam pisano dopuštenje liječnika za let);
  • rijetki zrak i barometarski padovi tlaka u modernim zrakoplovima više se ne mogu bojati;
  • ako nikad prije niste putovali, bolje je odgoditi prvi test zraka sve do vremena predvidljivijih reakcija vašeg tijela;
  • Naravno, ne biste trebali odabrati zračni prijevoz, ako se bojite letjeti u panici!
  • prilikom kupnje ulaznica, odaberite mjesta na prolazu i bliže zahodu;
  • Obavezno nosite sigurnosni pojas, ali pazite da je sigurnosni pojas ispod vašeg trbuha.

  Ne zaboravite na zdravstveno osiguranje! Kada izradite policu osiguranja, navedite uključuje li to situacije vezane uz trudnoću, podršku bebi u slučaju prijevremenog poroda itd.

  Je li moguće sunčati se trudnica?

  Je li moguće sunčati trudnicu na suncu?

  Sunčanje je učinkovit antidepresiv. Osim toga, sunce jača naš imunitet, povećava hemoglobin, pomaže sintetizaciji vitamina D (prevencija rakom u djeteta i postpartum osteoporoze kod majke). Zato je moguće i neophodno sunčati se trudnica, ali s pravom!

  Morate znati kako zaštititi sebe i svoju bebu od mogućih rizika od izlaganja suncu.

  • Nemojte pregrijavati! Mamina se tijela pregriju - mrvica u maternici postaje pregrijana. Prožet Sunce čak i kod sportaša može uzrokovati nesvjesticu, što se može reći o trudnoj ženi čija izmjena topline nije stabilna!
  • Sunce aktivira sve procese u tijelu: metabolizam, cirkulaciju krvi, otkucaji srca, itd.. Ako imate bilo kakvih neispravnosti u tim procesima, sunčanje treba napustiti.
  • Produljeno izlaganje suncu može uzrokovati krvarenje maternice (krvni tlak padne, ton mišića slabi).
  • Pregrijavanje na suncu usporava protok krvi, što zauzvrat doprinosi razvoju varikoznih vena.
  • Ako vaša koža već ima oznaku trudnoće u obliku pigmentnih mrlja, ne biste trebali sunčati - pigmentacija će se povećati.

  Kako sunčati trudnicu za odmor na moru dala je samo pozitivne emocije?

  1. Sunčajte se u hladu (da, možete tamniti u sjeni!) Ili sakriti ispod kišobrana svakih 20 minuta kako bi spriječili pregrijavanje.

  2. Svakako koristite zaštitu od sunca.

  4. Posjetite plažu u sigurnim satima: do 10 sati i poslije 17.

  5. Slušajte svoje tijelo: znojenje i palpitations povećana? Sunčanje treba odmah zaustaviti!

  Je li moguće sunčati se trudnica u solariju?

  U ovom trenutku, službene studije o ovom pitanju nisu provedene (često u salonima tvrde suprotno). Većina liječnika, uključujući i mene, inzistira na tome da ne vrijedi sunčati trudnice u sunčalištu.

  Jeste li sigurni da salon nije spasio sustav solarnih ventilacijskih ventila? (Postoje slučajevi kada se, zbog pregrijavanja, savršeno zdravi ljudi onesvijestili tijekom sunčanja u salonu za sunčanje!) Mnogi sunčališni kreveti također koriste svjetiljke s prevladavajućim B-zrakom (brzi i brzi tanki). Takva tanka je definitivno štetna, u Europi je službeno zabranjeno korištenje svjetiljki ove vrste!

  Moje drage mame! Na temelju gore navedenog ne savjetujem trudnice da odu u solarij, ako zaista želite malo (!) Tan, uživajte u pravom sunčanju, ali budite sigurni da ćete slijediti pravila za suncanje za trudnice!

  Može li trudni plivati?

  Sigurno ste čuli za aqua aerobic za trudnice i o porodu u vodi - čini se da je element vode jednostavan za trudnice!

  Voda ublažava stres i umor, daje osjećaj već zaboravljene jednostavnosti pokreta. Procedure vode su izvrsna prevencija otekline i vene varicoze, plivanje vlakova pravilno disanje i trbušne mišiće. Ali to je sve u bazenu, ali je li moguće da trudnica pliva u moru?

  Moguće je i preporuke za kupanje mora za buduće majke vrlo su slične pravilima kupanja u moru za. djeca. I to ne čudi, jer je zajedno s vama u vašem trbuščiću vaš mali posjetio more. Pobrinimo se da ste vi i njega bili udobni.

  Prvi susret s morem. Naplatu i iscrpljujuća cesta iza vas - uz more. Kako želite brzo zaroniti! Ali ne biste to trebali učiniti: neka se vaše tijelo odmori, navikne na novu temperaturu. Raspakirajte svoje torbe, odvojite pola sata za spavanje.

  Na moru - s termometrom. Iznad smo već razgovarali o mogućim neugodnim posljedicama pregrijavanja. Super hlađenje nije manje opasno. Trudnica može plivati ​​samo ako temperatura vode nije manja od 21 ° C.

  More se brine jednom. Ako je more neumreženo, ograničite se na šetnju uz obalu ili se lagano naslonite. Čuvajte se velikih valova koji vas mogu povrijediti i čak vas srušiti.

  Ne dugo, ali često. Da, ne želim izaći s toplom morskom vodom, ali ovaj put užitak će morati biti doziran. Kupajte se 10-15 minuta, na kopnu, zamotajte ručnikom.

  Poslušajte tijelo. Guska koža, opipljiva napetost mišića - signal da je vrijeme da se opustite na obali.

  Aktivnost je umjerena. Od aktivnih aktivnosti na plaži treba napustiti. Plivanje u tihom disanju je idealno. Trudna na moru treba zaboraviti na bučne diskoteke na plaži. Koristite noći uz more za ozdravljenje i slatki san.

  Gdje mogu plivati ​​trudno?

  Ako odlučite plivati ​​trudno u prirodnim vodama, imajte na umu da je naša koža vrlo uvjetovana prepreka. Kroz tijelo tijela u našem tijelu možemo dobiti različite tvari i mikroorganizme. Što prevlada u spremniku koji vam se sviđa? Ovdje biste trebali razmisliti o ovom pitanju. Jer sada je vaše tijelo osjetljivije na vanjske utjecaje nego ikad.

  Preporučujem trudnicama da se okupaju samo u rezervoarima odobrenim od sanitarne epidemiološke stanice, po mogućnosti s tekućom vodom, a ne stajanjem (jezero, jezerce) vode.

  Odmorite se uz more i od izlaska donijet ćete najbolji suvenir - zadužen za vitalnost i zdravlje za dvoje - vi i vaša buduća beba!

  Obitelj i mama

  Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

  • Otvorite izbornik bloga
  • glavni
  • Svi blog članci
  • O autoru i blogu
  • besplatno
  • povratna veza

  Koliko je sigurno putovanje u more tijekom trudnoće? Koji prijevoz odabrati: vlak, automobil ili avion?

  Putovanje u more je izvor pozitivne energije. Naravno, buduća majka, kao i svaka druga osoba, želi se odmoriti od užurbanosti grada, uživati ​​u toplom pijesku, mirisu slanog vjetra, zvuku surfanja i, naravno, kupanju. U ovom ćemo članku analizirati je li moguće da trudnice idu na more, kakva je vrsta prijevoza bolje odabrati za putovanja (vlak, automobil ili avion), kao i posljedice putovanja.

  Naravno, prije svega, sve ovisi o zdravlju majke, njezinu stanju i koliko dobro dolazi trudnoća. Gravenska dob je također važan čimbenik, jer je putovanje u more za trudnice u ranoj fazi teže nego u drugom tromjesečju. Važan aspekt je savjet ginekologa koji prati trudnoću. Ali o svemu u redu.

  Je li moguće da trudnice idu na more: prednosti putovanja

  Počnimo s najugodnijim - razgovarajmo o prednostima mora za trudnicu. Ako trudnoća prođe bez komplikacija, liječnik vam neće smetati putovanje u more. Na morskoj obali se majka ne može samo opustiti, već i poboljšati svoje zdravlje i pripremiti se za porod.

  Morski zrak će ojačati imunološki sustav i dugo vremena zaboraviti na prehladu. Pored toga, zrak i morska voda zasićeni su jodom, što je tako nužno za ženu koja radi. Blago sunce također može poboljšati zdravlje majke, njegujući ga vitaminom D, što je jednako potrebno za buduću majku i dijete.

  Kupanje također donosi i mnoge prednosti - to je učvršćivanje tjelesne aktivnosti za noge i tisak, čiji mjereni razvoj je koristan za radnu aktivnost. Lagano miješanje vode zamijenit će najbolju masažu, zbog čega ćete zaboraviti što je oteklina. Tkiva tijela vašeg djeteta bit će zasićena kisikom, a krv će trčati brže kroz vene.

  Važan aspekt je psihološko stanje žene u radu i mora u ovom je glavni antidepresiv. Pješačenje uz more smiruje živčani sustav, problemi i stres ostavit će vas ne samo za vrijeme blagdana već i za nekoliko tjedana nakon njega.

  Važno tijekom odmora mora je izbjeći prekomjerno fizičko naprezanje i mjereni boravak na otvorenom suncu. Nemojte zaboraviti, to ovisi o vama ne samo vlastitom zdravlju, ali i dobrobiti malog, još ne rođenog čuda.

  Kontraindikacije plivaju u moru za trudnice

  Odmor na moru nije uvijek u mogućnosti donijeti izvanredne koristi, pa je u nekim slučajevima pitanje ženke mogu lići na more posebno akutno. Postoje kontraindikacije za koje je dugo očekivani godišnji odmor i dalje potrebno odgoditi:

  • Obratite pažnju na trajanje trudnoće. Ne preporučuje se oporavak na putovanje u ranom trudnoći iu trećem tromjesečju. U prvom slučaju, prijeti pobačajem (osobito ako se majka ne osjeća dobro), au drugom postoji rizik od preranog rođenja.
  • Takva komplikacija trudnoće kao placenta previa također je kontraindikacija ne samo za sve vrste dugih putovanja, već i za kupanje u morskoj vodi. Uz takvu dijagnozu, žena u radu mora biti pod stalnim nadzorom stručnjaka.
  • U hipertenziji i drugim oblicima kasne gestoze, uz edem i povećanje krvnog tlaka, zabranjeni su izleti. To može dovesti do propadanja majke.
  • Ako žena ima kroničnu bolest, onda se tijekom trudnoće mogu pogoršati. Tijekom takvih razdoblja, bolje je biti što bliže liječniku i pomno pratiti svoje zdravlje. Dakle, trebalo bi zaboraviti i putovanje u more.
  • Postoje i druge komplikacije koje prijete pobačaju. U tom slučaju, također se morate suzdržati od premještanja. Klimatske promjene i stresovi vezani za putovanja će pogoršati situaciju i prijetnja može postati stvarnost.

  Koju vrstu prijevoza je bolje ići: auto, vlak, zrakoplov

  Nema kontraindikacija, stvari su već prikupljene, ostaje riješiti problem prijevoza, gdje ćete ići na dugo očekivane obale.

  Je li moguće da trudnice idu na more automobilom

  Do danas, velika većina obitelji može priuštiti sadržaj stroja. Naravno, to je vrlo prikladan prijevoz za trudnice, ako govorimo o kratkim udaljenostima. Međutim, vožnja automobilom prema moru nije preporučljiva. Počnimo s činjenicom da je cesta daleka, a dugo sjediti na jednom mjestu čak i za trudnice vrlo je teško. Naravno, možete se češće zaustavljati, šetati, ugrijati, ali ukupno vrijeme putovanja samo će se povećati. Kvaliteta cesta također ostavlja mnogo želja, i preporuča se previše tresti buduću majku.

  Ako i dalje odlučite otići automobilom - pažljivo provjerite tehničko stanje vozila i stavite iza volana iskusnog vozača.

  Je li moguće da trudnice ići na more avionom

  Prije nego što letite na avionu, također je vrijedno razmotriti. Pogotovo ako prvi put letiš. Pad tlaka i niski sadržaj kisika u zraku neće učiniti putovanje udobnim. Osim toga, svaki zrakoplovni prijevoznik ima svoje zahtjeve za trudne putnike. Treba ih čitati i slijediti bez iznimke, inače jednostavno nećete biti dopušteni na zrakoplovu. Putovanje zrakoplovom prihvatljivo je samo ako putujete vrlo dugim udaljenostima.

  Je li moguće da trudnice odlaze na more vlakom

  Najbolje rješenje ovog problema je otići vlakom. To je najpouzdaniji i sigurniji transport. Vrlo je prikladno jer u bilo kojem trenutku možete prošetati automobilom ili leći. Na stanicama, žena koja radi neće samo disati zrak, nego će moći primiti potrebnu medicinsku pomoć.

  Vlak - najbolje vozilo za putovanje u more trudno

  Dodatni savjeti za trudnice na izletu na more

  • Započnite putovanje u drugom tromjesečju. Ovo je najsigurnije vrijeme za putovanja i klimatske promjene.
  • Mjesto odmora, odaberite gusto naseljene gradove s razvijenom infrastrukturom ili sanatorijima specijaliziranima za brigu za trudnice. Dakle, uvijek možete u slučaju da nešto iskoristite visoko kvalificiranu medicinsku skrb.
  • Nemojte biti lijeni da se zalijepite na svoj komplet za prvu pomoć, koji nužno mora sadržavati antispazmodijske lijekove.
  • Putovanje automobilom mora biti popraćeno čestim zaustavljanjima (otprilike jednom svaka tri sata) i dugim šetnjama (barem petnaest minuta). Stavite sigurnosni pojas u donji trbuh kako biste ga udobno ne samo za vas, nego i za buduću bebu.
  • Kupanje u morskoj vodi dopušteno je samo ako je temperatura iznad 22 stupnja.
  • Budite oprezni uz sunce, pokušajte ne izaći na otvoreno. U ovom slučaju, najbolje je kupiti kišobran.
  • Obratite pažnju na hranu. Ne biste trebali jesti sumnjivu ili egzotičnu hranu. Nije poznato kako će vaše tijelo reagirati na njih.

  Trudnoća je početak odgovornosti ne samo za vaše zdravlje već i za život vašeg voljenog potomka. Stoga, od ove točke, potrebno je liječiti velikom pažnjom i eliminirati sve moguće rizike. Nadamo se da će Vam ovaj članak pomoći da odlučite hoće li trudnice otići morem automobilom, vlakom ili zrakoplovom i provesti blagdane s koristima za sebe i bebu.

  Kada i gdje ići opustiti se trudno (video)

  Je li članak "Koliko je sigurno putovanje u more tijekom trudnoće?" Koji prijevoz odabrati? Dijelite s prijateljima pomoću gumba društvenih mreža. Označite članak da ne izgubite.

  Morski odmor tijekom trudnoće

  Vijest da ste u izvrsnom položaju nije razlog za odustajanje od planiranog odlaska u more.

  Naprotiv, s pravim pristupom organizaciji blagdana, buduća mama dobiva priliku da poboljšaju stanje njezina zdravlja i da je dijete u razvoju u maternici.

  Naplata pozitivne energije koja dolazi do mora svakako će vam pomoći.

  Mora se slijediti nekoliko jednostavnih pravila i preporuka, a sjećate se "trudne" izlete u more s toplinom i osmijehom.

  Je li more preporučljivo za trudnice?

  U nedostatku kontraindikacija morski odmor je velika zabava za trudnicu. Biti na morskoj obali pomoći će odvratiti od svakodnevnih problema, pružit će priliku da se oslanjaju na pozitivne emocije prije takvog ozbiljnog iskušenja kao porođaja.

  Buka valova ima ogroman smirujući učinak, a odmaranje na toplom pijesku izvrsna je prevencija bolesti urogenitalnog sustava povezanog s hipotermijom.

  Edemas, često u budućim mama, znatno se smanjuju nakon odmora na moru. Također, morski zrak pozitivno utječe na krvni tlak.

  Kako bi putovanje u more bilo uspješno, buduća mama treba biti svjesna da situacija u kojoj se nalazi nalazi više izmjereni i tihi odmor.

  Zato isključite iz zabavnog programa koji posjećuju bučne diskoteke i druge noćne svečanosti: zdravi san ostaje nužnost za trudnicu.

  Pokušajte se suzdržati od kušanja egzotičnih jela, jer nepoznata hrana može uzrokovati alergije ili trovanje.

  U kojim slučajevima se ne možete opustiti na moru trudna?

  Nažalost, u nekim slučajevima putovanja do mora za buduće mame pod strogom zabranom. Govorimo o sljedećim situacijama, kada ekstra opterećenja mogu postati ozbiljna prijetnja zdravlju žene i djeteta:

  1 Placentalna patologija (prerano odjeljivanje posteljice, placenta previa). Prije planiranja putovanja do mora potrebno je pregledati ultrazvuk radi pravovremenog utvrđivanja patologije. Placenta previa može uzrokovati krvarenje maternice.

  2 Kasna toksikoza (preeklampsija). To je komplikacija koju karakterizira povećanje razine proteina u urinu i povećanje krvnog tlaka, kao i oticanje i opća slabost. Vrlo je opasno za život fetusa, pa je pri otkrivanju preeklampsije potrebno liječenje pod nadzorom liječnika.

  3 Prijetnja prestanka trudnoće. Ako u bilo kojoj fazi trudnoće imate simptome poput krvarenja maternice, bolova u donjem dijelu trbuha i lumbalnog područja, onda se odmaranje na moru treba odabrati za pregled u medicinskoj klinici.

  Previše ranog ili kasnog trudnoće. Prvo tromjesečje karakterizira polaganje vitalnih organa i sustava bebe, pa se u ovom trenutku bolje odvojiti od bilo kojeg čimbenika koji bi mogli poremetiti taj proces. U posljednjem mjesecu trudnoće, preopterećenje može uzrokovati prijevremeni početak rada.

  5. Uznemirenost kroničnih bolesti, manifestacija alergijskih reakcija. Takva država isključuje duga putovanja i putovanja izvan granica grada, budući da u svakom trenutku trudna majka može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć.

  Ako vam nije dijagnosticirana bilo koja od gore navedenih komplikacija, možete sigurno planirati svoj odmor na moru. Poželjno je da putovanje u odmaralište podudara s drugom tromjesečjem, maksimumom - s početkom trećeg.

  Pokušajte ne birati kao mjesto za rekreaciju zemlje, koja se nalazi predaleko. Dugi let nije najbolja avantura za trudnicu.

  Klima u odmaralištu ne smije se radikalno razlikovati od vremenskih uvjeta koji su vam poznati. Maksimalna dopuštena temperatura zraka je 30-35 ° C.

  Je li moguće sunčati se trudno?

  Unatoč tome što je sunce izvor života na našem planetu, ponekad je utjecaj sunčeve svjetlosti na žive organizme štetan. Neki liječnici kategorički zabranjuju opekline tijekom trudnoće, ali pravilno izlaganje suncu u skladu sa svim sigurnosnim standardima može donijeti nezamjenjive prednosti.

  Biti na suncu pomaže proizvoditi vitamine B koji pomažu tijelu apsorbirati kalcij, fosfor i magnezij.

  Ova imovina je korisna za buduće mumije, jer nedostatak kalcija tijekom trudnoće može dovesti do propadanja zuba, pojave bolesti kosturnog sustava i uzrokuju razvoj raka u djeteta.

  Zato se vjeruje da bi na svježem zraku i razumnom sunčanju tijekom trudnoće utjecalo na formiranje kostura i zuba u fetusu.

  Sunčanje na suncu, buduća majka treba se pridržavati sljedećih preporuka:

  1 Sunčanje je moguće tek do 10 sati i poslije 17-18 sati. U ovom trenutku, aktivnost ultraljubičastih zraka nije tako velika da šteti majci i bebi.

  2 Nemojte jesti teške hrane prije odlaska na plažu. Bolje je jesti svježe povrće i voće bogato prirodnim antioksidansima: rajčice, krastavci, mrkve, jabuke.

  Pijte što je moguće više vode tijekom vašeg odmora. Donesite bocu još uvijek mineralne vode, ohlađeni zeleni čaj ili prirodni sok na plažu.

  3 Odgovorno se približite izboru krema za sunčanje. Obratite pažnju na stupanj zaštite koji je uvijek naveden na pakiranju: najbolji pokazatelj je 30 SPF.

  Pitanja i sastav krema. Sredstva, koja uključuju prirodna ulja, tijekom trudnoće je bolje ne koristiti.

  Čestice ulja akumuliraju se u koži i mogu poboljšati učinak ultraljubičastih zraka, što može biti ispunjeno pojavom dobnih mjesta.

  4 Budite na izravnoj sunčevoj svjetlosti ne smije biti duže od 10-15 minuta. Dugotrajna izloženost ultraljubičastim zračenjima na koži može uzrokovati pojavu dobnih mjesta, a ovaj fenomen se već često vidi kod trudnica.

  Nakon primanja toplotnog udara, žena može izgubiti svijest. Također, povećanje tjelesne temperature majke zbog pregrijavanja opasno je za fetus, budući da njeno tijelo još nema sposobnost toplinske regulacije.

  Mogu li se plivati ​​u trudnoći?

  Nije tajna da je morska voda zasićena mnogim jedinstvenim elementima u tragovima i anorganskim solima. Zato se najveći dio naselja i lječilišta nalaze u blizini mora.

  Tvari sadržane u morskoj vodi imaju puno korisnih svojstava: oni mogu poboljšati stanje kože, zaštititi od pojave gljivičnih bolesti, poboljšati proces zgrušavanja krvi i ozdravljenja.

  Morska voda, među ostalim, bogata je željezo. To je važno jer većina žena doživljava neugodan fenomen poput anemije tijekom trudnoće.

  Željezo je odgovoran za transport kisika kroz tkivo tijela, a također ima pozitivan učinak na razvoj fetusa, štiteći ga od pojave anemije.

  Žene koje redovito plivaju tijekom trudnoće imaju dobru uteroplaznu hemodinamiku: maternice su u izvrsnom tonu, odnosno više hranjivih tvari se opskrbljuju fetusu.

  Ali najkorisniji faktor za buduću majku je da kupanje u morskoj vodi pridonosi općem opuštanju tijela. Kemijski sastav vode pomaže mišićima da se riješe višak stresa, što je posebno potrebno za trudnice u drugom i trećem tromjesečju.

  Odbijanje plivanja jednostavno je nelogično: plivanje u slanoj vodi, buduća mama gotovo ne osjeća svoju težinu, opušta i opuštajuće nego samo leži na ležaljci.

  Osim toga, pomorski postupci olakšavaju stres, kao i normaliziraju ton živčanog sustava. Mirno i mjereno plivanje - vrsta treninga dišnog trakta prije porođaja.

  Međutim, kako bi kupanje u moru donijelo samo korist, buduća mama i dalje treba slijediti neka pravila:

  Izbjegavajte hipotermiju. Nemojte početi plivati, ako temperatura vode nije dosegla +22 ° C. Ako plaža ne pruža takve podatke, slušajte svoje osjećaje: idete u vodu, ne biste trebali osjećati nelagodu.

  Plivati ​​samo u užitku. Ako ste dobro pripremljeni, plivajte snažno. Ako već dugo niste vježbali prije odlaska na more, najprije morate provesti najmanje 10 minuta u vodi, izbjegavajući prekovremeni rad. U ovom teškom razdoblju, bolje je suzdržati se od plivanja za velike udaljenosti, kao i ronjenje i ronjenje.

  Pokušajte ne dirati predstavnike morske flore i faune. Mnogi morski stanovnici imaju obrambenu reakciju. Budući da je ponekad uznemirila čak i ribu, meduza ili koralj koji izgleda potpuno bezopasno u izgledu, riskirate ozbiljnu opekotinu.

  Ne počnite plivati ​​odmah nakon što ste došli na plažu. Za početak, bolje je odmoriti se i "ohladiti" u hladovini, a tek nakon toga možete ići na ribnjak.

  Što treba uzeti u more trudnoće?

  Idete na mali put, pokušajte se odreći masivne prtljage i uzeti sa sobom samo najpotrebnije stvari.

  Obvezni komplet prve pomoći s lijekovima koji vam mogu biti korisni na cesti: aktivni ugljen, lijekovi protiv bolova i antipiretici, prva pomoć za ozljede, ljekovite pomasti, lijekovi za opekline.

  Ako uvijek ne nosite cestu dobro, uzmite pilule za bolest kretanja. Nemojte zaboraviti staviti antibakterijska maramice ili dezinficirajući gel u torbicu.

  Bolje je uzeti nekoliko alata za sunčanje. Dajte prednost kremama s minimalnom količinom parfema u sastavu, čak možete koristiti proizvode namijenjene djeci.

  Nemojte zaboraviti na kapuljaču. Najbolja opcija bi bila šešir s širokim obodom, štiteći lice od izravnog sunčevog svjetla, što sprječava pojavu dobnih mjesta na koži. Šalovi i lagani šalovi u tom smislu nisu baš učinkoviti - takvi pribor mogu se ostaviti za večer.

  Cipele bi trebale biti, prije svega, udobne. Zaboravite na pete za ostatak: slobodno nosite flip-flopove i flip-flopove na niskoj razini.

  Pokušajte uzeti slobodnu odjeću, uglavnom od prirodnih "prozračnih" tkanina. Savršeni apartmani i tunici, zapakirani od lana.