Kako staviti novorođenče na spavanje: sve tajne

Bol

Dovedete novorođenče iz bolnice, a on je tako malen, krhak, bespomoćan. Postaje zastrašujuće da ga dodirne, pokupite. To su osobito zastrašujući mladi roditelji. I, naravno, prvo pitanje koje ih počinje smetati je kako novorođenčad treba spavati. Što treba biti krevet za bebe, kako staviti u krevet, u kojem položaju itd. Vrlo je važno znati sve to kako bi stvorili povoljne uvjete za bebu da spava i minimizira rizik za život.

Uvjeti za spavanje novorođenčadi

Kako bi dijete imalo duboki i duboki san, treba sljedeće uvjete:

 • čist zrak u sobi;
 • temperatura ne veća od 25 ° C (idealno - 20 ° C);
 • ispravna vlažnost - oko 60-70%;
 • nedostatak jake svjetlosti, glasni zvukovi.

Naravno, soba za novorođenče treba biti oprala, prašina je izbrisana. Ako je ovo dnevni spavanje, zavjese se izvlače. Sam dijete ne mora biti omotan u deku, ako je temperatura u rasadniku iznad 22 ° C. Pregrijavanje je ispunjeno neugodnim posljedicama za zdravlje.

Stajalište za spavanje

Vrlo je važno u kojem položaju beba spava, jer do sada većinu svog vremena provodi u snu. Pogledajmo udobne položaje u kojima je bolje staviti mrvicu.

S druge strane

Najsigurnije beba držanje dok je spava na strani. Tako je savjetovano staviti dojenčad pedijatri, kao i liječnike u rodilištima (barem po prvi put). Točka je u anatomskim obilježjima strukture želuca i jednjaka beba, naime, u odsustvu izraženog srčanog sfinktera. Stoga, nakon hranjenja, dijete može obilno regurgitirati. U ovom trenutku najbolje je postaviti na svoju stranu kako bi se izbjegao rizik gušenja.

polubokom

Ovo je još sigurnije držanje od spavanja na vašoj strani. Polusided san služi za djecu koja često regurgitirati ili koji pate od kolike. Ta pozicija doprinosi boljem ispuštanju plina.

Da se dijete ne okrene i ne uzima druge poze, potrebno ga je pravilno reći. Ispod leđa morate staviti pelenu ili deku s valjkom. Također je potrebno osigurati da mrvica ne ogrebotina, to se može izbjeći nošenjem ogrebotina.

Savjet: dijete mora biti povremeno okrenuto s druge strane, inače može uzrokovati tortikulis.

Na poleđini

Spavanje novorođenčeta na leđima je korisno i opasno. Korisno je jer je fiziološki, prirodno za njega. Opasnost od bebe. U poziciji na leđima, može se gušiti s regurgitating masa.

 1. Prilikom stavljanja novorođenčeta na stražnju stranu glave trebao bi biti okrenut na stranu i pričvrstiti valjkom od pelene tako da se ne može samostalno okrenuti.
 2. Položaj glave mora se povremeno mijenjati kako bi se izbjegla tortikulizacija.
 3. Da beba na ovom položaju ne ogrebotine i probudi se rukama, bolje je da ga muče. Ako beba ne voli lagati, on je nervozan, onda ga preporuča postaviti, na primjer, na trbuščić.

Pozadina na leđima se ne preporučuje ako dijete ima dijagnozu displazije zglobova kuka, ako ima znakove hipertoničnosti mišića (neprestano trzaj ruke, spriječava spavanje), kao i kolikom (s obilnom proizvodnjom plina, novorođenče neće moći dobro spavati).

Na trbuhu

Stajalište na abdomenu je prevencija, prvo, kolika (na tom položaju probavni sustav dobro funkcionira, plinovi su bolji), a drugo, sindrom smrtnosti dojenčadi, jedan od razloga za koji je opet opasnost od gušenja kod regurgitacije. Pozadina na trbuhu će spriječiti neugodne učinke regurgitacije.

Osim toga, mišići, kosti leđa i vrata postaju jači u ovom položaju, a tijekom vremena dijete će lakše naučiti kako držati glavu.

Ako dijete voli spavati na trbuhu, potrebno je slijediti određene mjere opreza:

 • dobiti tvrdi madrac, bolji ortopedski;
 • spavati bez jastuka;
 • Nemojte stavljati plahte za ulje u krevetić;
 • Bolje je objesiti igračke iznad kreveta, a ne stavljati ih na glavu djeteta.

Ali čak i uz poštivanje tih mjera opreza, bolje je paziti na mrvice dok spavaju na trbuhu.

U fetalnom položaju

Ako dijete spava više od mjesec dana, s nogama koje se drže do trbuha i rukama pritisnutim na prsima, to može ukazivati ​​na hiper-napetost mišića (hiper ton). Ali ako se nakon 3-4 tjedna beba uspravi i spava u uobičajenim položajima, tada nema razloga za zabrinutost.

Važno je! U bilo kojem položaju beba će spavati, s vremena na vrijeme potrebno ga je prebaciti na drugu stranu ili promijeniti položaj kako bi se izbjeglo zamanje tkiva, deformacija nestabilnog koštanog kostura, stiskanje venama i mišića.

kojom se utvrđuju na spavanje

Studije ponašanja djeteta pokazuju da dijete već u djetinjstvu pamti niz akcija koje se odvijaju, a ako se nešto propušta, počinje biti hirovito, neće dugo moći spavati. Pravilno umetnite bebu tako da se ovaj proces odvija brzo i bezbolno, za što je poželjno ponoviti iste akcije prije odlaska u krevet istodobno, u istom slijedu.

 1. Da bi ublažio dijete i poboljšao spavanje, okupana je u vodi s biljkama, lagana masaža se pomiluje, a zatim se hrani.
 2. Nije potrebno postaviti novorođenče odmah nakon hranjenja. Dobro je podići ga uspravno nekoliko minuta kako bi mogao izbaciti suvišni zrak.
 3. Polaganje u krevet, majka može pjevati dijete uspavljujuću pjesmu na niskim glasom, lagano ga miluje i pisti ga noću.

Novorođenče za spavanje

Mjesečno dijete spava 18-19 sati dnevno, starija djeca (3 mjeseca - godišnje) spavaju manje, ali ipak ne manje od 15-16 sati. To je gotovo cijelo vrijeme. Zato je zadatak roditelja odlučiti gdje spavati mrvice i organizirati svoje spavanje.

Neki roditelji unaprijed kupuju dječju krevetić, drugi tjeraju dijete da spava s njima. S jedne strane, to je prikladno za oba roditelja i djecu, budući da nema potrebe za ustajanje noću za hranjenje, a beba je mirnija na majčinoj dojci. S druge strane, to je opasno, budući da roditelji koji spavaju mogu odrediti dijete. Pedijatri upozoravaju: Nemojte se naviknuti dijete na roditeljski krevet!

dječji krevet

Zahtjevi: sigurnost, higijena, umjerena tvrdoća. Stručnjaci za pedijatriju i ortopedima preporučuju krut gusti ortopedski madrac, koji se lagano opadaju pod težinom bebe. To je prvenstveno sprječavanje zakrivljenosti kralježnice.

Zbog aktivnog razvoja kostiju i mišićnog sustava djeteta, zabranjeno je širenje na mekoj površini, osobito na madracima, do godine dana.

Tvrdi ili umjereno tvrdi madrac dio je prevencije sindroma smrtnosti dojenčadi. Čak i pokopan u nosu, dijete neće gušiti, jer glatka površina bez nabora neće moći blokirati bebin kisik.

Budući da djeca vole grickati na krevetu (pogotovo kada zube zijevaju), bolje je ako nije dobro polirana i prevučena lakom.

Pozicioner jastuka

Vrlo povoljno za njegu djeteta. Razne izmjene takvih jastuka, madraca, pokrivača, jastučnica, ležajeva-čahura za novorođenče pomažu zadržati dijete u položaju u kojem je bio stavljen u krevet, pričvršćujući glavu u željeni položaj. S pozicionerom jastuka, dijete treba čvrsto spavati.

Heljda jastuci

Preporučeni od strane novorođenih liječnika neonatolozima. Takvi ortopedski jastučići s punilom od heljde hljebova lako se ponavljaju obrisi glave i vrata mrvica u bilo kojem položaju, pridonose pravilnom stvaranju savijanja kralježnice i vrata. Osim toga, jastuk ima učinak masiranja, poboljšava opskrbu krvlju na glavi i vratu i smiruje dijete dobro.

Cocooning diaper

Postoje munja ili velcro, jednostavan za korištenje, omogućuju brzo popravljanje ruku i nogu bebe, ostavljajući mu slobodu kretanja. Takav meko podrijetlo sprječava anksioznost u snu, jer se dijete ne može probuditi i ogrebati rukama. Takve čahure daju djetetu dojam da je u maternici.

Spavaća odjeća

Što dijete spava, ovisi o nekim čimbenicima: o temperaturi u stanu, u doba godine (ljeti se beba ne može nositi, ostavljajući samo pelene), njegovo zdravlje, dob, itd. Najkomusnija odjeća je kombinacija s ogrebotinama. Ne ograničava pokret, štiti osjetljivu kožu mrvica iz vlastitih oštrih noktiju. To je toplo u njemu, pogodno je skinuti ga i staviti na, što je posebno dobro za roditelje koji koriste pelene. Kombinacija je idealna za djecu oba spola.

Ove preporuke treba uzeti u obzir, posebno ako roditelji žele da dijete mirno spava cijelu noć. A ako dijete dobro spava, onda mama i tata spavaju, što im daje priliku da se osjećaju puni snage i želje da komuniciraju sa svojim bebom.

Može li novorođenče spavati na leđima?

Čim se novi roditelji vrate iz rodilišta s ružičastim ili plavim paketom, jedno od prvih pitanja postaje pitanje organiziranja djetetova sna. Na trbuhu ili natrag da ga stavi, je li opasno spavati na leđima i zašto, u kojem položaju je najsigurnije da beba spava u prvim mjesecima života? U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na ta pitanja.

Odabir mjesta

Teoretski i fiziološki, novorođeno dijete može spavati na bilo kojem mjestu, baš kao i njegovi roditelji - na leđima, na trbuhu ili na njegovoj strani. U ovom slučaju, mnogo ovisi o izboru same bebe - novorođenčad intuitivno odabire položaj koji je najsličniji njihovom intrauterini položaju. Međutim, dijete bez pobune pristaje spavati u položaju koje mu roditelji odabiru - premalo je, a potreba za spavanjem je prevelika.

Pri odlučivanju o položaju za spavanje bebe, mama i tata trebaju biti svjesni mogućih posljedica, biti svjesni vjerojatnosti iznenadnog sindroma smrti dojenčadi. Njeni pravi razlozi za znanost do kraja su nepoznat, ali predisponirajući čimbenici su prilično očiti:

 • prijevremenost;
 • muško dijete;
 • zimska sezona;
 • dijete blizanaca;
 • starost majke u vrijeme rođenja je manja od 18 godina;
 • spavati na trbuhu.

To ne znači da su sve bebe spavale na njihovim trbušcima u opasnosti od iznenadne smrti zbog nejasnog razloga koji je uzrokovalo prestanak disanja tijekom spavanja. Mnoge bebe spavaju dobro na trbuhu i ostanu živi i zdravi. No, rizik i dalje ne vrijedi.

Spavanje na strani je manje opasno zbog razmatranja da dijete može zalupiti u snu. Međutim, na strani, djeca rijetko spavaju čvrsto i dugo vremena - olovka i noga su ukočen.

Pediatri iz cijelog svijeta najčešće preporučuju roditeljima beba da svoje bebe spavaju na leđima. Pozicija je najviše fiziološka, ​​jer dijete nije ograničeno pokretima - može staviti ruke i noge koliko god mu se sviđa, a također u svakom trenutku promijeniti položaj ako se neugodno.

Takav položaj ima svoje nedostatke - s tekućim nosom, mjesec dana starog beba će imati poteškoća s disanjem u vodoravnom položaju na leđima, a nos tekućine (fiziološki i patološki) vrlo je čest kod dojenčadi.

Djeca koja su sklona recidiviranju mogu gušiti u snu ako spavaju na leđima, a crijevna infantilna kolika, ako muče bebu, teže je podnijeti u položaju na leđima.

Kako položiti?

Ako se odlučite za spavanje na leđima, trebate znati da takvo držanje djeteta zahtijeva pažljiviji stav od roditelja. Da biste spriječili gušenje gužve, trebate staviti dijete s glavom okrenutom prema strani. Takav položaj spriječit će prodiranje u dišne ​​organe. Glavna stvar - svaki put da okrenete glavu djeteta u različitim smjerovima. Ako je jednom beba spavala s glavom okrenuta udesno, onda u sljedećem spavanju trebate okrenuti glavu ulijevo. To će pridonijeti simetričnom razvoju mišićnog tkiva vratnog i ramena.

Neka djeca odbijaju zaspati na leđima. Tako djeca mogu dopustiti da njihovi roditelji zaspe u udobnom i udobnom položaju za njih, bez obzira na to. A onda, kad beba zaspi, morat će ga prebaciti na sigurniji položaj - na leđima s glavom okrenutom prema strani.

Ako dijete maše rukama u snu, to može uzrokovati trajno buđenje noću. Kao rezultat toga ni majka ni beba neće imati dovoljno spavanja. U tom se slučaju obično preporuča čvrsto ili ne prelazi, ali ako ga odaberete, roditelji će morati odustati od spavanja na leđima u korist spavanja na svojoj strani. Tako beba će biti udobnija i udobnija.

Najbolja pozicija

Unatoč različitim mišljenjima stručnjaka, najsigurnija pozicija smatra se stranom. Do jednog mjeseca, dijete neće moći prebroditi u snu, a kad postane stariji, roditelji će moći potpuno razmotriti položaj, kombinirajući ga sa spavanjem na leđima, abdomenu.

Kada je nosno disanje teško u položaju na strani djetetova disanja lakše, uz grčenje sadržaja želuca jednostavno neće ući u dišni put i neće uzrokovati gušenja. Ovaj položaj je također vrlo koristan u dječjoj kolici - djetetu je prikladno pritisnuti noge u želudac, čak i ako je omotana, majci je prikladnije primijeniti toploj peleniji ili podlogu za grijanje u trbuhu koji boluje od kolike.

Bočni položaj također ima svoje nedostatke - dijete može iznenada okrenuti lice prema dolje. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, liječnici savjetuju da mali valjci izlaze iz pelene. Preporuča se staviti pred bebu, spriječiti udar na trbuhu, a drugi - od leđa, kako bi se uklonio državni udar na leđima. U tom će slučaju mrvica biti čvrsto učvršćena između mekih valjaka i mirno i čvrsto spavati.

Postavljanje bebe na jednu stranu, sjetite se da je svaki put potrebno postaviti na suprotnu stranu - desno, a zatim slijeva, a zatim desno. Ovo je važno kako bi se izbjegla deformacija kostiju lubanje, koje su u novorođenčadi pokretne i mekane, kao i da se spriječi stvaranje tortikulije.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati pedijatar Evgeny Komarovsky proizveo je nekoliko učinkovitih pravila za zdrav san u bebama. Međutim, on tvrdi da poza može biti bilo koja, u kojoj su dijete i njegovi roditelji ugodno i mirno. Istina, Komarovsky još uvijek upozorava na spavanje na trbuhu u ranoj dobi, pogotovo onih roditelja koji puše u stanu, koji odabiru suviše meki madraci za svoju djecu i od prvog dana dali su dijete jastukom.

Kako bi djetetu davao san, a njegovi su roditelji donijeli moralnu olakšicu i dobro zasluženi odmor, Komarovsky savjetuje da svoje napore usredotoči na odabir određenog stava za dojenčad, ali na organiziranje pravih uvjeta za udoban i siguran san.

 • Dječji vrtić treba redovito provjetravati (nekoliko puta dnevno).
 • Važno je ne dopustiti prisutnost u rasadniku velikih mekih igračaka, koji nisu divni medvjedi i zaek, već veliki sakupljači prašine. Prašina - glavni neprijatelj dišnih organa bebe.
 • Temperatura zraka u dječjoj spavaćoj sobi ne bi trebala prelaziti 21 stupnjeva Celzijusa. Za roditelje se čini da je previše hladno, ali karakteristike termoregulacije beba su takve da je ova temperatura optimalna za njihovo zdravlje.
 • Vlažnost u spavaćoj sobi bi trebala biti održavana na razini od 50-70%, što je posebno važno u tim slučajevima ako dijete ima curenje nosa, kašalj ili dišni put od rađanja je uži nego potrebno (stridor).
 • Nemojte kupiti bebu mekani madrac. Samo tvrdi ortopedski madrac pomoći će osigurati najsigurniju poziciju tijela, u kojoj mrvica neće "pasti". Korisno je za mišiće i spinalnu djecu.
 • Dijete do 2 godine ne treba jastuk. Dovoljno je staviti čistu pelenu pod glavu, presavijeni četiri puta - u slučaju da crv izranja u snu. Pelena će "pogoditi" i nećete morati mijenjati cijeli krevet.
 • Treba isključiti jarko svjetlo, glasno zvukove u sobi gdje dijete spava.

Da se dijete diže ili ne - izbor roditelja u određenoj situaciji. Bez obzira na to kako i kako dijete spava, Komarovsky preporučuje da s vremena na vrijeme mijenja položaj. U prvom mjesecu, spavanje na strani je optimalno. Do kraja neonatalnog razdoblja (do kraja prvog mjeseca), djetetu je moguće prenijeti polusided poza, koja je prijelazna između spavanja na jednoj strani i spavanja na leđima. Zatim možete sigurno izmijeniti pozu na poleđini sa bočnim položajima za spavanje.

Nakon 4 mjeseca moguće je da mrvice pokažu svoju volju i odaberu vlastitu poziciju za spavanje i odmaranje, rizik od iznenadne smrtnosti dojenčadi se smanjuje, a dijete, koje je već puno naučilo i puno naučilo, već ima svoje sklonosti.

Pogledajte položaj u kojem dječji otac spava, na kojem mjestu majka preferira spavati. Gotovo uvijek, djeca nasljeđuju sklonost jednom ili drugom položaju za spavanje s roditeljima, i to je sasvim normalno.

Može li beba spavati na mekanom madracu?

Pravilna organizacija kreveta za novorođenče je zaista vrlo važna, jer će većinu prvih mjeseci života morati provesti u krevetiću. Stoga, madrac na kojem beba spava mora biti istodobno udobna i sigurna. Ali takva situacija, kada kruti krevet koji preporučuje pedijatar, nije prikladan za dijete, prilično je čest. Doznajemo koja površina beba treba spavati, koja je bolja kupiti madrac i kakve posljedice mogu pokopati s polaganjem mekog jastuka.

Zašto novorođenče ne može spavati na mekom: 2 glavna razloga

Mekani madrac za novorođenče definitivno nije pogodan: to je aksiom prepoznatljiv od strane pedijatara i ortopeda diljem svijeta. I postoje dva dobra razloga za to.

Razlog broj 1

I dalje nastaje kralježnica u djeteta, tako da sve nepravilnosti mogu negativno utjecati na to. Spinalna stijenka nema karakterističnu zavoju u obliku slova S za odrasle, koja će se pojaviti samo 2-3 godine, potpuno je ravna.

Posljedice spavanja na previše meke krevet, krevet s nepravilnostima i čvorovima može biti zakrivljenost kralježnice, torticollis i pogrešno formiranje kosti lubanje.

Ali negativan učinak na leđa nije jedini nedostatak mekih madraca.

Razlog broj 2

Ako beba spava na mekoj površini na abdomenu ili slučajno prelazi na trbuh s položaja na leđima, to može biti vrlo opasno za njega. Činjenica je da se djeca prvih mjeseci života ne pokušavaju osloboditi i zadobiti dah kada se blokira protok zraka. To znači da ako dijete zakopa nju na mekanom madracu, jastuku ili pokrivaču, može se ugušiti.

Utvrđeno je da je respiratorno zaustavljanje zbog kratkotrajnog prestanka opskrbe kisikom u plućima moguće uzroke sindroma smrti smrti (SIDS).

Zašto dijete ne želi spavati na tvrdoj površini i što roditelji rade?

Iz gore navedenog jasno je da madrac za bebe treba biti čvrsta. Ali ovdje nije tako jednostavno. Novorođeno dijete ne može se potpuno opustiti, udovi su stalno u dobrom stanju. Dijete spava s nogu i rukama, pokušavajući ponovno stvoriti položaj u kojem je bio u majčinom trbuhu. Ali ako je madrac tvrdi, to neće biti lako učiniti. Rijetki će se osjećati neugodno, tjerajući se u san, često se probuditi. To se posebno odnosi na djecu koja imaju hipertoniju.

Što roditelji rade u ovom slučaju? Stavili su deku preko madraca kako bi bili mekani, ili odveli bebu u krevet. Prva opcija je lošija od druge: beba može pokriti nos u labavom i mekom deku i zaustaviti disanje. Druga opcija nije prikladna za sve: mnogi roditelji su potpuno protiv spavanja s djetetom. Što učiniti?

Što bi trebao biti madrac za novorođenče?

Za bebe izrađuju madrace - čahure od posebnog oblika i posebnu podlogu koja omogućuje pospanoj bebi da se potpuno opusti. U početku je takav uređaj korišten samo za prerane bebe. No, kasnije je zabilježeno da čak i zdrave bebe u takvom uređaju spavaju brže, bolje spavaju, nemaju koliku bolest, a glava leži u položaju koji eliminira rizik od gušenja. Roditelj će poštovati takav položaj za postavljanje madraca ako dijete ima visoki ton. Cocoon se koristi do 4 mjeseca.

Posebna čahura je dobra, ali je skupo. I sa svim vrlinama ne može se nazvati obveznim uređajem. Možete raditi s standardnim dječjim madracem. Pri izboru krutosti uzeti su u obzir sljedeće točke:

 • Najteži ne znači najbolji. Takav madrac će biti potpuno siguran za dijete, ali može biti neugodno. A ako majka odluči "omekšati" ga uz pomoć pokrivača, to može dovesti do tužnih posljedica opisanih gore.
 • Najbolja opcija je madrac umjerene ili srednje tvrdoće. Glavna stvar je da nije mekana i ležao u krevetiću s tvrdim dnom. Većina suvremenih proizvoda za novorođenčad udovoljavaju potrebnim kriterijima i sigurni su za dijete.
 • Ako postoji sumnja da li će beba spavati na tvrdom podu, odaberite dvostrani madrac. Ako je beba neugodno spavati na tvrdom dijelu, možete pokušati nježniju. Neka bude malo mekša nego što je preporučeno, ali u svakom slučaju to je bolje od bilo kojeg trikova s ​​polaganjem pokrivača i pernatih kreveta ili polaganjem djeteta na veliki jastuk. Ako sve ide dobro i beba spava slatko na tvrdu stranu, madrac se može preokrenuti s vremenom, za oko 2 godine, kada mekani krevet se preporučuje za ugodan san.

Savjeti od dr. Komarovskog. Neke mame su zabrinute jer im se čini da je odabrani madrac previše mekan. Jednostavno je provjeriti dostatnost krutosti: za to morate pritisnuti rukom. Ako ga ne pritisne najviše 2 cm, možete sigurno koristiti takav proizvod, apsolutno je sigurno za mrvice.

Još nekoliko savjeta o odabiru madraca

Najbolja bi opcija bila ekološki prihvatljiv proizvod koji ne apsorbira i ne emitira neobične mirise, a također je dobro prozračen. Dopušteno je upotrijebiti punila kokosovog vlakna, morske trave, konjske kose, lateksa, hlače.

Kriteriji za odabir madraca:

 • umjerena tvrdoća;
 • hipoalergijski materijali;
 • prijateljstvo okoliša, higijena, ventilacija;
 • odgovara veličini kreveta;
 • visoku kvalitetu presvlake i prisutnost uklonjivog madraca koji se lako peru.

Ispravan madrac odgovara dimenzijama kreveta. Za bebe preporučuje se odabrati modele koji će biti malo manji od duljine kreveta. To će olakšati povlačenje proizvoda iz krevetića da se osuši. Na takvom madracu neće se pojaviti bumps i nepravilnosti. Ako odaberete proizvod koji je premalen, dijete može biti ozlijeđeno ako se olovka ili noga uvuče u rupu između madraca i kreveta.

Idealno - kupiti madrac čahura. Može se postaviti na bilo koju prikladnu površinu - kauč, pod, roditeljski ležaj - i dijete će se pratiti cijelo vrijeme.

nalazi

Izbor prikladnog madraca ovisi o dobi djeteta. Djeca prve godine života ne mogu spavati na mekom, ali prekomjerna krutost je također beskorisna. Ako je dijete rođeno na puno radno vrijeme i nema nikakvih zdravstvenih problema, tada će prosječni madrac s tvrdoćom s prozračnom ambijentalnom punilom i uklonjivim prljavim pokrovom biti idealna opcija. Da biste uštedjeli novac, preporučujemo da odaberete dvostrani proizvod, gdje je jedan dio krut, a drugi slabiji.

Može li beba spavati na trbuhu i kako organizirati dobar odmor?

Kako spavati novorođenčad i bebe

Mirno, zdrav san je vrlo važan za razvoj bebe. Djetetov mozak trenutačno obrađuje i zapamti podatke primljene tijekom dana. Ali prilagodba novom okruženju nije jednostavna i količina stečenog znanja prevelika je za novorođenče. Stoga, u razdoblju odmora, krhko tijelo također vraća snagu.

Novorođenčad spava puno i majke se trude da im pružaju slatke snove: okupaju bebu u umirujućim biljem, pjevaju uspavanke, ljušte. Što učiniti ako dijete ne spava tijekom dana? Da biste razumjeli uzroke ovog problema, pomoći će vam informacije u članku na vezi.

Posljednja uloga u organizaciji odmora nije posljedica položaja spavanja:

Odabir pravilnog držanja za spavanje novorođenčadi vrlo je važno za njegovo zdravlje.

1 Na poleđini - najkorisniji i sigurniji položaj. Prema najnovijim istraživanjima, ovo je način da položite dijete za odmor. Ova pozicija smanjuje rizik od sindroma smrti odraslih dijete i pravilno oblikuje bebinu kralježnicu.

Da bi se izbjeglo stvaranje ravne dlake ili asimetrične lubanje, potrebno je promijeniti položaj glave djeteta, okrećući ga u različitim smjerovima, sa svakim lullingom. Polaganje glave novorođenčeta na njegovu stranu također sprječava rizik od gušenja kada se regurgitating.

Osim toga, trebali biste nositi ogrebotine na dječjim olovkama, jer s nesvjesnim pokretima s rukama može se ogrebati. Sjeckanje će biti dobar način da se izbjegne ogrebotine. Swaddling također sprečava mogućnost slučajnog buđenja s rukama ili nogama.

2 Na bočnoj strani - najsigurnija pozicija za stalno trljanje beba i u razdoblju kolike. Stisnute nogama trbuha, aktiviraju probavni trakt i pomažu da se riješite džipa. Preporuča se postavljanje djeteta naizmjence na desnoj i lijevoj strani, čime se sprječava torticollis.

No, ova pozicija povećava opterećenje na zglobovima kuka, stoga je kontraindicirana u displasiji. Kao i na leđima, na ovom položaju, mrvica se može ogrebati, tako da majke ne bi smjele zaboraviti na posebne rukavice. Da se dijete ne okrene slučajno, potrebno mu je staviti ručnik (pokrivač), omotati ili postaviti jastuke pod leđima.

Na trbuhu - najuzbudljivijem položaju za roditelje. Pedijatri redovito čuju od majke pitanje, je li moguće da beba spava na trbuhu? Takav odmor je ugodan za bebe, ima blagotvoran učinak na zdravlje i razvoj mrvica, ali ima rizike.

Pro i kontra spavanja na želucu

Razmotrimo više o tome može li beba spavati na trbuhu i kako to utječe na razvoj djeteta.

Stvarčice

 1. U tom položaju novorođenče se osjeća sigurnijim.
 2. Mišići na leđima, vratu i ramenima su ojačani.
 3. Povećan protok krvi u mozak.
 4. Noge novorođenčeta raširene su, a to je sprječavanje displazije kuka.
 5. Djeluje gastrointestinalni trakt bebe aktivira se, crijeva se oslobađaju plina, a manje ga smeta kolika. Tekuće stolice u dojenčadi - norma ili patologija? Ovdje raspravljamo o ovom pitanju.

kontra

 1. Kretanje ruku, nogu i glavi je ograničeno.
 2. Opasnost od gušenja, pokrivajući nos u deku ili jastuku.
 3. Rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi.

Sindrom sudbonosne smrti dojenčadi

SIDS je još uvijek tajna medicine. Znanstvenici još nisu pronašli odgovor, zašto apsolutno zdrava beba iznenada umire.

Međutim, moguće je smanjiti rizik od sindroma. Prema statističkim podacima, 70% djece koja umiru od SIDS-a spavaju. Roditelji bi trebali razmišljati.

SIDS je iznenadna smrt bebe do jedne godine povezana s respiratornim zaustavljanjem. Iz bilo kojeg razloga dijete prestaje disati, nema definitivan odgovor. Među glavnim čimbenicima koji uzrokuju smrt su:

 • prijevremenost;
 • pušenje i pijenje majki;
 • Mama mlade (ispod 18 godina);
 • višestruka trudnoća;
 • mekani krevet za mrvice;
 • pregrijavanje i prekomjerno hlađenje;
 • položaj na trbuhu tijekom odmora.

Ali upozoriti bebu, ne stavljajte meki madrac, deku i jastuk u krevet. U krevetiću treba biti samo tvrdi madrac i ništa drugo. Osim toga, potrebno je osigurati vlažan i hladan zrak u sobi, kako bi se pratila čistoća mlaznice. Takav trening će osigurati slobodno disanje mrvica. Uklanjanjem svih izazivanih čimbenika i omogućavanjem bebe slobodno disanje, možete smanjiti rizik od SIDS-a.

Također, znanstvenici su otkrili da mrvice, koje su umrle od SIDS-a, smanjile su razinu hormona serotonina (hormon sreće). Stoga prevencija SIDS-a također doji, jer aktivira proizvodnju hormona, uključujući serotonin. I, naravno, dijete treba voljeti, zagrliti i njegovati. U slučaju majčinske milosti, dijete također reagira povećanjem hormona sreće u tijelu.

Što je najsigurnija poza

S obzirom na činjenicu da svaka poza ima svoje prednosti i nedostatke, nema odgovora na pitanje koji je najbolji položaj. Najbolja opcija je položiti dijete u različite poze.

Djeca do 1 mjesec

Širenje bebe na trbuhu vrlo je korisno u razdoblju buđenja. Razviti trbušne mišiće, vrat, leđa, bolji plinovi. Također je izvrsna prevencija kila. Preporučujem stavljanje djece na ovu poziciju prije svakog hranjenja i 1 dnevno danju.

Najbolja pozicija novorođenčadi na preporukama Ministarstva zdravstva Ruske Federacije je pozicija na leđima. To se objašnjava činjenicom da je to najsigurnije u odnosu na SIDS.

Mnogi pedijatri preporučuju stavljanje novorođenčeta s pola strane (nešto između "na strani" i "na leđima"), stavljajući jastuk iza nje. U tom položaju, mrvica neće gušiti na povraćanje, kao što je to moguće kada stoji na leđima.

U tom položaju zglobovi kuka nisu učitani, kao u položaju sa strane. I naposljetku, u ovom položaju, dijete se neće ugušiti zbog činjenice da je zakopao nos na krevet, kao u položaju na trbuhu.

U krevetiću, dijete ne smije imati ništa extra, a dječji madrac mora biti težak

Novorođenče ne može okrenuti glavu ako spava na trbuhu. I tako ne može osigurati pristup zraku u nosnim prolazima, ako je njegovo disanje blokirano.

Mišići leđa i vrata novorođenčadi još uvijek su slabi, a on jednostavno ne razumije što treba učiniti u takvoj situaciji.

Može li beba spavati na trbuhu ako:

 • nema razloga izazivanja SIDS-a;
 • dječak se bacio na spavanje;
 • u krevetu nema problema s disanjem;
 • čist nos;
 • tvrdi madrac;
 • Mama promatra proces ostatka mrvica.

Pedijatri odgovoriti na ovo pitanje potvrdno, ali roditelji moraju biti upozoreni na moguću opasnost od takvog držanja.

Djeca nakon 1 mjeseca

Djeca nakon mjeseca preporučuju se za zamjenske poze kako bi pronašli najprikladnije. Dopustite mu da spava kako on voli. Prema statistici, djeca koja spavaju na trbuhu, rjeđe se probude. No, može li mjesečno beba spavati na trbuhu? Moguće je postaviti mjesečno dijete na leđima noću, a tijekom dana neka beba spava na trbuhu.

Do mjeseca, djeca već mogu okrenuti glavu s jedne strane na drugu, kako bi se mogli sami pomoći ako nešto ometa slobodno disanje. No ipak je poželjno ne zanemariti bebu koja spava na ovom položaju.

S pravim pristupom skrbi o djetetu beba spava na trbuhu barem jednom dnevno. Zato možete jednostavno proći kroz razdoblje kolike i ojačati mišiće leđa i vrata. Moguće je položiti pozu na trbuščić, ukloniti nepotrebne predmete iz kreveta i pridržavati se općih preporuka za organizaciju zvučnog i zdravog sna.

5 općih smjernica za organizaciju korisnog sna na trbuhu

Uobičajena klima u sobi važna je ne samo za zdravu rekreaciju djeteta. Također je prevencija prehlade.

Sjeti se! Temperatura zraka - 18-21 ° C Vlažnost - 40-60%. Mokro čišćenje - svakodnevno. I nema sakupljača prašine.

Opće preporuke, pri čemu se pridržavamo, moguće je osigurati zdrav i siguran odmor za dojenčad:

 1. Slijedite pravila hranjenja: nemojte pretjerivati, pravilno se primjenjujte na prsa, ležajte na trbuhu prije svakog hranjenja. Nakon svakog hranjenja, trebali biste dopustiti da dijete pusti zrak iz želuca, premlaćivši ga okomito na ruke ("post"). To će izbjeći regurgitiranje tijekom perioda odmora.
 2. Redovito čistite dječje nosne prolaze kako bi on mogao slobodno disati. Slijedite pravila o tome kako operirati nos djeteta iz ove publikacije.
 3. S istom svrhom uklonite iz kreveta dodatne predmete koji ometaju slobodan protok zraka: pokrivači, jastuci, igračke i druge nepotrebne stvari. Ne bi trebao biti ništa u krevetu osim čvrstog madraca.
 4. Promijenite položaj glave svakim razdobljem odmora s jedne strane na drugu, okrenite je, zatim ulijevo, a zatim desno.
 5. Držite pravilnu temperaturu i vlagu u dječjoj sobi.

Roditeljske recenzije

Angela, 26 godina, Moskva, sin 3 mjeseca

Moja beba spava na trbuhu teško i dugo. Ne vidim razloga zašto bi se trebalo prebaciti na drugu poziciju, iako sam čula upozorenja liječnika.

Uostalom, očigledno je da voli ovako ležati: on je miran, ravnomjerno diše i osmjehne se u snu. Naravno, pažljivo gledam kako spava.

Veronika, 30 godina, Izhevsk, kći 5 mjeseci

S mojim sinom trpio sam od kolike, a sa svojom kćerkom sam se naoružao sa svim mogućim načinima suočavanja s njima. Jedna od metoda je spavanje na trbuhu.

Od 3 tjedna stavljam svoju kćer u ovu poziciju. Kao rezultat toga, ne samo da je razdoblje kolike bila mirnija, već je i počela držati glavu ranije.

Inna, 25 godina, Togliatti, kći 4 mjeseca

Od rodenja je stavila sina na svoju stranu, kako je obaviješteno u bolnici. Spavalo je nemirno, čak je koristio umirujuće čajeve u vrijeme spavanja.

I za 3 mjeseca plijen nije zaspao. Zatim mi je iznenađeno, 3 sata zaredom. Od tada, dan je oduvijek ga u tom položaju, a sada se okreće oko pa čak i ako spava na leđima.

nalazi

Svaki roditelj se pita hoće li novorođenče spavati na trbuhu. I svatko odgovara na ovo pitanje. Sindrom iznenadne smrti dojenčadi još nije dovoljno proučavan, vrijedno je prisjetiti samo jedno od glavnih pravila: za vrijeme bilo kojeg položaja djeteta tijekom spavanja, njegovo promatranje je izuzetno potrebno.

Ovaj položaj pomaže kod kolike, kaže dr. Komarovsky:

Može li novorođenčad spavati na trbuhu?

Dijete mora brinuti i milovati majku svake minute, tako da ne čudi da u prvim mjesecima imate puno pitanja o njezi djeteta.

Kako pravilno hraniti, bilo da je potrebno popiti, kako se okupa, a najvažnije je da li novorođenče može spavati na trbuhu.

Ovo se pitanje često brine za mlade majke. Razlog je u činjenici da prema nekim podacima postoji veza između sindroma smrti djeteta i dječjeg spavanja na želucu.

Koje su prednosti spavanja na trbuhu?

Gledajući kako dijete spava, pogotovo na trbuhu, osjećaj da je vrlo neudoban. Tijekom spavanja, dijete može zategnuti noge na prsima, kao da stoji na koljenima. Ovaj položaj je vrlo sličan položaju u kojem je bio u utrobi.

Tiny podsvjesno odabire najbolje odgovara, a spavati na trbuhu smanjuje opterećenje na kralježnicu, ali neformiranog.

Prvi mjeseci života bebe karakteriziraju probavni problemi, koji se manifestiraju u obliku kolike, pluća i zatvora. (Za detalje o tome kako se riješiti kolika, pogledajte Soft trbuščić >>>)

Često možete ispuniti preporuku da morate staviti dijete na trbuh, a to će vam pomoći probavni proces i smanjiti nelagodu kolike i plina. No, dokazani znanstveni podaci o ovom pitanju ne postoje.

Često djeca ne vole ležati na svojim trbuščićima, ovo je držanje neugodno za njih. U ovom slučaju, nije potrebno položiti dijete na trbuh.

Koristi bebu na trbuhu:

 1. Stavite bebu na trbuh, pružite mu dubok, i najvažnije, mirni san.
 2. Dijete se osjeća zaštićeno jer se nos nalazi u blizini posteljine, s poznatim mirisima. Dijete percipira svijet kroz taktilne senzacije, stoga ga okružuje s udobnim krevetom za vrijeme spavanja, štitite dječji san.
 3. Ako pogledate statistiku, možete vidjeti da djeca koja spavaju na ovom položaju imaju puno bolje glave (Više o tome kada dijete počinje držati glavu >>>)
 4. Tijekom spavanja, dijete na trbuhu je stvaranje ispravnog oblika zglobova i kostiju.
 5. Mnogi roditelji čak ni ne sumnjaju da u trenutku kada se dijete okreće u snu na trbuhu, obavlja masažu, zbog čega ima blagotvoran učinak na gastrointestinalnu pokretljivost.
 6. U položaju na trbuhu, dijete može tiho premjestiti ručke i noge, a ovdje se ispostavlja da se vrlo teško probuditi se sa oštrim pokretima.
 7. Imajući u vidu činjenicu da bebe do 3 mjeseca dosta žude, možete staviti dijete na bok ili na trbuščić, ako na tom položaju dijete bolje spava.

Ako vidite da beba spava u takvom položaju, diše ravnomjerno i mirno, ne brinite, to znači da je udoban i dobro.

Kakva je opasnost od spavanja bebe na trbuhu?

Spavanje na trbuhu je moguće ako slijedite jednostavna pravila sigurnosti. Varijanta, kada dijete spava na trbuhu, Komarovsky smatra povoljnim za djecu koja su rođena i razvijati se bez patologija, jer je proces fiziološkog razvoja ubrzan.

Evo što dr. Komarovsky kaže o spavanju na trbuhu:

Naglašavam činjenicu da se radi o mojem individualnom iskustvu. Ali to je dovoljno veliko, jer sam bio i ostajem samo praktikantni liječnik. I za mene, kao i za vježbanje, spavanje na trbuhu je dobro, a na leđima je šteta. A za medicinski statističar koji pokušava pronaći veze između SIDS-a i drugih čimbenika, moguće je da je spavanje na želucu kao uzrok SIDS-a. Ali analizirat ću posve različite stvari: jastuk, vlažnost i temperaturu zraka, količinu akumulatora prašine, promjene atmosferskog tlaka, broj ljudi u dječjoj spavaćoj sobi i još mnogo toga.

Nedostaci u želucu spavanja

 • Američki stručnjaci iz 90-ih godina predstavili su sindrom smrti odraslih, koji je nastao zbog spontanog prestanka disanja zbog spavanja djeteta, zakopanog u jastuk.

U ovom razdoblju života vještine disanja nisu potpuno razvijene, a nosni prolazi vrlo uski. Dječak, ležeći okrenut prema jastuku, čak ne shvaća da treba okrenuti glavu.

Disanje može biti teško zbog sluzi koji se skuplja u sinusu. Unatoč činjenici da vjerojatnost sindroma zbog spavanja na abdomenu nije dokazana, liječnici preporučuju oprez.

 • Mladi roditelji su sigurni da mrvica, budući da je u tom položaju, može gušiti nakon regurgitacije, ali to nije tako, jer je ova situacija mnogo opasnija u poziciji na leđima. Kao rezultat prodora vomena u dišni sustav, može se pojaviti upala pluća, što je problematično za liječenje.
 • Drugi argument je da se u ovom položaju prsima stisne, tako da beba ima poteškoća s disanjem. Vjerojatnije je da će se smatrati predrasudom, a ako se nešto tiče, trebate se posavjetovati s pedijatrom.

Kontraindikacije za spavanje na abdomenu

Ako je dijete počelo spavati na trbuhu, imajući određene kontraindikacije, treba kontaktirati stručnjaka.

 1. Ako beba ima abnormalnosti u funkcioniranju središnjeg živčanog sustava ili određenim patologijama.
 2. Djetetovo vrat postaje umobljen, tako da roditelji trebaju držati blisko oko djeteta i preokrenuti ga.
 3. Nemojte zaboraviti da dijete nije u potpunosti razvilo respiratorni refleks, tako da u bilo kojem položaju koji je bio, nakon što je zakopao nos u jastuk ili madrac, možda neće biti dovoljno zraka. Pazite da beba spava pažljivo. Pročitajte više o refleksima novorođenčeta >>>.

A još jedan citat iz Dr. Komarovskog koji treba biti zapamćen i zapamćen:

Dijete u položaju na trbuhu bolje spava.
ALI.
ako postoji jastuk;
ako je soba suha i topla;
ako je madrac mekan i zakrivljen;
ako roditelji puše;
ako postoji barem jedan od ovih, ako je apsolutno nemoguće spavati na trbuhu.

Dobne osobine sna na trbuhu

Zgušnjavanje počinje držati glavu od jednog mjeseca, čim se mišići vratu pojačaju. Do ove dobi, bolje je ne staviti bebu na spavanje na trbuh, a ne ostaviti ga sam u krevetiću, jer mrvica se može ugušiti bez znanja kako okrenuti glavu.

 • Dijete spava na trbuhu u dobi od 4 mjeseca, jer već ima slobodnu vještinu udara i može se udobno smjestiti za spavanje. Pročitajte više o tome kada dijete počne pucati >>>

Za spavanje možete upotrijebiti posebnu bradu za spavanje, koja ima vibrirajuće naslone za ruke i koja je sposobna ljuljanje djeteta.

 • Kada beba spava na trbuhu u dobi od 5 mjeseci, tjeskoba može biti minimalna: dijete ima moć promijeniti vlastitu poziciju, kao i prebaciti na trbuh bez ikakve pomoći. Ako mrvica preferira spavati na leđima, onda je tako udoban.

Za šest mjeseci, šanse za gušenje tijekom spavanja na trbuhu nestaju, ali ne smijete stavljati dodatne igračke, pelene ili ručnike u krevet. Igračke iz krevetića moraju biti uklonjene.

 • U dobi od sedam mjeseci jastuk nije potrebno, jer zbog pogrešnog položaja glave, to može uzrokovati zakrivljenost vrata.
 • U 9-10 mjeseci, dijete može samostalno odrediti koliko je udoban, dakle, ako spava na trbuhu cijelu noć, to znači da je udoban.

Što učiniti ako dijete u snu padne na trbuh?

Pitanje: Može li beba spavati na trbuhu? - podijeliti moderne mumije u one koji pretvaraju bebu s jedne na drugu i na one koji ostavljaju sve kao što je to.

Kao majka troje djece, mogu reći da ni jedna od mojih kćeri nije spavala na trbuhu u njezinu početku. Do mjesec dana, dječja djeca u pelenama, koristeći tehniku ​​"free swaddling".

Za vrijeme spavanja, dijete leži na svojoj strani, a ispod leđa stavljam jastučić od dvije zamotane pelene ili mali pokrivač za flanelete. Dakle, siguran sam da se u snu dijete neće okrenuti leđima.

Prevrnuti na trbuh dok spava kći počela u području od 4-6 mjeseci, kada savladao i počeo kontrolirati značajke tijela.

Važni trenuci kada dijete spava na trbuhu:

Djeca do šest mjeseci, jastuk nije potreban, jer se može zamijeniti jednostavnim pelene. Biti u položaju na trbuhu, lice ne bi trebalo potonuti u mekano tkivo. Madrac mora biti jednak i težak.

Izvadite iz krevetića sve igračke, jastučići, ručnike i sve druge stvari koje bi vaše dijete moglo skliznuti u san.

Ako iz bilo kojeg razloga ne želite da mrvica ostane na vašem trbuhu, možete postaviti dijete na svoju stranu i staviti male valjke ispred i iza nje tako da se dijete ne preokreće na trbuhu ili leđima.,

 1. Izuzetak pojave torticollis.

Ova se stavka odnosi na djecu u prvom mjesecu svog života. Zbog činjenice da je glava u jednom položaju duže vrijeme, može se pojaviti torticollis. Da nije bilo potrebno zamijeniti san s desne i lijeve strane.

Mišljenje stručnjaka i majki

Može li beba spavati na trbuhu?

Suvremene studije pokazale su da je spavanje bebe na trbuhu mnogo sigurnije nego spavanje na leđima.

Ako ste zabrinuti za takav san, možete ga staviti na stranu i staviti mekani jastučić ispod leđa, trbuščić, zbog čega ćete moći popraviti pokrete. Ležeći na vašoj strani, vaš dah će biti jasan i mirno.

Ljubite bebu, razvijte ga i okružujte brižljivo i pažljivo!

Ako novorođenče spava na leđima

Djeca dojke obično odabiru mjesto za spavanje za svoju majku jer ne kontroliraju svoje tijelo i ne mogu se prevrnuti. U kakvom je položaju dječak spavao, tako da je bio siguran i udoban?

Za bilo koji obiteljski izgled novorođenčeta je vrlo uzbudljiv i važan trenutak, a kad je dijete prvenac mladim roditeljima, a zatim dva puta. Svaka nova majka prije ili kasnije podiže mnoga pitanja o zdravlju, razvoju i odgoju svoje voljene djece. Kako i koliko često se hrani? Koliko često mijenja pelenu? Koje su igre bolje uzeti dijete kada je budan? Koliko sati treba spavati dnevno? Konačno, što je najudobniji položaj za spavanje? Može li novorođenče spavati na svojoj strani, trbuhu ili leđima? Moram li paziti dijete kad spava?

Spavanje za novorođenče je glavna zabava u prvim mjesecima života. Stoga je vrlo važno odabrati upravo takav položaj, a ostatak u kojem će beba biti što udobnija. Biti u zagrljaju Morfeja, djeca rastu brzo, dobivaju na težini i vraćaju snage utrošene za učenje o svijetu oko sebe. Postoje neka jednostavna pravila, nakon čega možete postići tih i dubok san vašeg djeteta.

 • Temperatura zraka u sobi ne smije biti veća od 22 stupnja.
 • Optimalna vlažnost zraka je u rasponu od 50-70%
 • Soba treba biti dobro prozračena.
 • Svijetlo svjetlo i vanjski zvukovi ne smiju ometati djetetovo spavanje
 • Madrac u krevetiću mora biti čvrsta
 • Ne trebate staviti dijete na spavanje na prazan želudac

Spavanje u "bočnom položaju"

Neposredno nakon rođenja, počevši od rodilišta, liječnici i medicinske sestre pokušavaju staviti novorođenčad na bok kada spavaju ili budni. To je učinjeno kako bi se povećala sigurnost djeteta, kako bi se izbjegao kontakt s mlijekom ili mješavinom, odbaciti trbuh, u dišne ​​puteve. Roditelji djece koji su već savladali udare na trbuhu trebali bi biti pažljivi kada stavljate bebu na bok, a najbolje je da ga stavi "pola strane", stavljajući pelenu, ručnik ili posebni jastuk ispod stražnjeg valjka. Spavanje u ovom položaju idealno je za djecu sklona učestaloj regurgitiranju. Stavljajući bebu na spavanje u "bočni položaj", mama ili tata ne bi trebali brinuti da bi mogao gušiti ili gušiti. Ručke mogu biti pritisnute na tijelo ili postavljene nasuprot lica, u ovom slučaju potrebno je osigurati da dijete ne ogrebne, no bolje je nositi ogrebotine na njemu.

Ako želite postaviti svoje dijete na "bočni položaj", nakon svake budnosti, promijenite smjer kojim spava kako biste izbjegli deformaciju lubanje. Za bebe s displacijom zglobova kuka, takvo držanje nije nepoželjno jer preopteretava kosti zdjelice.

Spavati u "položaju na trbuhu"

Potrebno je postaviti novorođenče na trbuščić nekoliko puta dnevno, počevši od samog rođenja. Prvo, kada je na tom položaju, trenira mišiće vratu i leđa, pokušavajući podići i okrenuti glavu, a također nauči da je drži. Drugo, leži na trbuhu prije jela, pridonosi ispuštanju plina nakupljenog u crijevima, i stoga smanjuje količinu regurgitacije i ublažava simptome kolike. I, treće, "držanje na trbuhu" eliminira mogućnost gušenja, ako se ipak dogodila regurgitacija.

Potrebni uvjeti za spavanje na trbuhu, to je prisutnost brojnih odraslih osoba. Liječnici sugeriraju, ali činjenica nije potvrđena da dok dijete odmara na trbuhu, povećava se rizik od iznenadnog sindroma smrtnosti dojenčadi. Stoga, mama ili tata treba pažljivo promatrati kako njihovo dijete spava i pobrinuti se da dijete ne pokopa nju na površini na kojoj laže i ne blokira pristup kisiku.

Osim toga, strana na kojoj se glava bebe okreće treba periodički mijenjati kako bi se izbjegao rizik od razvoja tortikulije.

Ako slijedite sva pravila, san je u položaju "leži na trbuhu", jači i smireniji od ostalih, jer se u tom položaju novorođenče osjeća zaštićeno, kao u ponovnoj utrobi.

U dobi od šest mjeseci, kada dijete može kontrolirati svoje tijelo i koordinirati pokrete, spavanje u "položaju na trbuhu" postaje apsolutno sigurno za njega i donosi samo pozitivne emocije.

Može li beba spavati na leđima?

Naravno, nitko ne može zabraniti roditeljima da leže bebu na leđima dok spavaju. Ali takvo držanje ne bi trebalo postati trajno, periodična promjena položaja bit će optimalna. Na primjer, tijekom dana možete postaviti svoje dijete naizmjenično na različitim stranama ili trbuhu, a noću mu pružiti priliku spavati na leđima. Ako beba će uvijek spavaju u istom položaju na leđima, povećava rizik od tortikolis, i stražnji dio njegove glave deformira i postaje ravna.

U ležećem položaju, djeca aktivno pomiču svoje ruke i noge i često se probude u kaotičnim pokretima. To se naročito očituje povećanim tonusom mišića.

Ako dijete ima curenje iz nosa ili otežano disanje, spavanje se ne preporuča na leđima, ili da diše svoje mrvice će biti još teže jer je nosna kongestija.

Kod displazije kuka, spavanje na tom položaju je nepoželjno, preferira se položaj "leži na trbuhu".

Uz povećani plin, spavanje na leđima sprječava njihovo pražnjenje, zbog čega dijete pati i stalno se probudi. Boca s toplom vodom ili masaža trbuha pomoći će kod ovog smetnji u kružnom smjeru u smjeru kazaljke na satu.

Naravno, svako dijete ima svoje sklonosti, ono što voli, potpuno je neprikladno za drugu, ali svaki položaj može biti udoban slijedeći nekoliko jednostavnih pravila.

 • Dijete mora spavati na ravnoj, čvrstoj površini, bez jastuka, to pridonosi formiranju glatke kralježnice i pravilnog držanja tijela od ranog doba.
 • Kada beba spava, uklonite sve strane predmete iz kreveta.
 • Nije nužno da beba čvrsto stegne, cirkulacija krvi pogoršava, bolje je ostaviti ruke slobodnima. Ako se bojite da će se beba otvarati i zamrznuti, upotrijebite posebnu vreću za spavanje, bit će puno dosta za vašem djetetu i neće se probuditi kad se počne pomicati ruke.
 • Nakon jela, ne stavljajte mrvicu odjednom, ali ga nosite kolonom, pružite priliku da izađete iz zraka, koje je progutao hranom.

Sam novorođenac će odabrati najudobniji položaj za spavanje, roditelji ga ne bi smjeli spriječiti, ali samo malo pomažu i okružuju ga toplinom, ljubavlju i brigom. Zatim će san vaše bebe, a time i tvoje, biti mirno i čvršće, a dijete će se probuditi ujutro punom snage, snage i spremno za nove pothvate i postignuća.