Može li se folna kiselina uzimati tijekom trudnoće?

Zasnivanje

Može li se folna kiselina uzimati tijekom trudnoće?

Moguće je ako postoje indikacije i odgovarajuća preporuka liječnika. U osnovi, folna kiselina može se preporučiti za određene vrste anemije, koje su uzrokovane nedostatkom ove kiseline, nakon operacije anemije, itd.

Ne možete prekoračiti dnevnu dozu (400 mg) i samo u paru s vitaminom B12. U tijelu folna kiselina se kontinuirano koristi, sudjeluje u stvaranju krvnih stanica, liječenju rana, izgradnji mišića - potrebno je svugdje gdje se javlja stanica. Ovo je moćno oružje u borbi protiv bolesti srca. Folna kiselina može pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, uključujući rak pluća, cerviks, debelo crijevo i rektum. Folna kiselina može biti korisna kod depresije. Istraživanja su također pokazala da unos folata u osoba s niskim razinama povećava učinkovitost antidepresiva. Dodatci folne kiseline upotrijebljeni su u liječenju gihta i sindroma iritabilnog crijeva. Doprinosi očuvanju čvrstoće kostiju. ALI. Preporučljivo je da se posavjetujte sa svojim obiteljskim liječnikom, jer postoje neke kontraindikacije, kao što su alergije, duševna bolest, konvulzije itd.

Naravno, možete uzeti folnu kiselinu i ne-trudnice. Mogu to reći sto posto. Ja ne prihvaćam. Činjenica je da je folna kiselina nužna ne samo tijekom trudnoće, već i zbog brojnih ženskih bolesti, uključujući kršenje ciklusa. Osim toga, folna kiselina pomaže ojačati imunološki sustav i povećati hemoglobin u krvi.

Stoga liječnik može odrediti da folna kiselina nije trudna.

Da. Folna kiselina je neophodna za rast i razvoj crvenih krvnih stanica. Jača imunološki sustav. Folna kiselina se ne nakuplja u tijelu, potrebna količina se treba nadopuniti svakodnevno. Bio sam propisana folna kiselina s željeznim pripravcima (ferrumcles) za povećanje razine hemoglobina u krvi. Vrlo dobar rezultat.

Dnevni unos folne kiseline za odraslu osobu je oko 400 mikrograma. Volim evalatična folna kiselina + vitamini skupine B, seriju "Za žensku ljepotu i zdravlje"; Dobri rezultati daju Fenuls. Usput, folna kiselina se apsorbira u medicinskim oblicima puno bolje od prirodnog kolege. Činjenica je da se tijekom toplinske obrade količina ove tvari u proizvodima značajno smanjuje.

Folna kiselina se nalazi u sljedećoj hrani: heljde, ječma, zobene pahuljice, kvasac. Meso, jetra, mlijeko, žumanjak jajeta, sir također sadrže ovaj neophodni element. Voće: banane, naranče, marelice, dinja, datumi, orasi. Prijam bifidobakterija povoljno utječe na sintezu folne kiseline u debelom crijevu.

Analgetici, antibiotici, sulfanilamidi ubrzavaju oslobađanje folne kiseline iz tijela.

Nije moguće, ali je potrebno! Folna kiselina u tijelu je neophodna za razvoj i podršku cirkulacijskog sustava i imuniteta, kao i za sintezu drugih vitamina. A ako niste ljubitelj zelenila (naime, to je najveća količina folacina), tada će dodatni prim u obliku vitamina imati samo koristi. Neće biti predoziranja, bilo koji višak se izlučuje u mokraći.

Može li se folna kiselina uzimati tijekom trudnoće?

Da. Folna kiselina je neophodna za rast i razvoj crvenih krvnih stanica. Jača imunološki sustav. Folna kiselina se ne nakuplja u tijelu, potrebna količina se treba nadopuniti svakodnevno. Bio sam propisana folna kiselina s željeznim pripravcima (ferrumcles) za povećanje razine hemoglobina u krvi. Vrlo dobar rezultat.

Dnevni unos folne kiseline za odraslu osobu je oko 400 mikrograma. Stvarno mi se sviđa evalatična folna kiselina + vitamini skupine B, za seriju "Za žensku ljepotu i zdravlje". Dobri rezultati daju Fenuls. Usput, folna kiselina se apsorbira u medicinskim oblicima puno bolje od prirodnog kolege. Činjenica je da se tijekom toplinske obrade količina ove tvari u proizvodima značajno smanjuje.

Folna kiselina se nalazi u sljedećoj hrani: heljde, ječma, zobene pahuljice, kvasac. Meso, jetra, mlijeko, žumanjak jajeta, sir također sadrže ovaj neophodni element. Voće: banane, naranče, marelice, dinja, datumi, orasi. Prijam bifidobakterija povoljno utječe na sintezu folne kiseline u debelom crijevu.

Analgetici, antibiotici, sulfanilamidi ubrzavaju oslobađanje folne kiseline iz tijela.

Je li moguće da pijemo folnu kiselinu u trudnica?

Kako uzeti folnu kiselinu: Često postavljana pitanja

 • Trebamo te! Kliknite za detalje!

Kako uzeti folnu kiselinu: često postavljana pitanja4.29 / 5 (85.71%) Glasovalo je: 7

Danas gledamo kako uzeti folnu kiselinu trudnicama i ne-trudnicama. Uostalom, uporaba folne kiseline je vrlo važna za sve žene u dobi trudnoće i one žene koje mogu potencijalno postati trudne.

Što je folna kiselina? Tko bi trebao uzeti i zašto?

Folna kiselina je vitamin B9. Kao i većina vitamina, tijelo ga ne može sintetizirati pa ga moramo uzimati u obliku tableta, multivitamina ili dodataka koji ga sadrže.

Da bi se ponovilo, sve žene u dobi trudnoće, a posebno one koje imaju priliku zatrudnjeti, trebaju dobiti folnu kiselinu u traženom iznosu.

Uzimanje folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja trudnoće znatno smanjuje rizik od razvoja nedostatka neuralne cijevi bebe.

Što je oštećenje neuralne cijevi?

Nedostaci neuralnih cijevi (DNT) su grupa poremećaja rađanja koja nastaju kada se mozak, leđna moždina ili podstava tih organa ne razviju ispravno. Anencefalija i spina bifida su najčešći tipovi DNT-a. Spina bifida se razvija češće od spine bifida anencefalije (to je cijepanje leđne moždine ili rascjepa kralježnice), koja se javlja u prvom tromjesečju trudnoće. Djeca s takvim malformacijama imaju različite stupnjeve paralize donjih udova. Neka djeca mogu biti vezana za invalidska kolica. Također, spina bifida može uzrokovati različite probleme crijeva ili mjehura.

Anencefalija su pojam za nedostatak glave ili njegovog dijela. Ovaj kvar je 100% smrtonosan, a ako se razvije tijekom trudnoće, to će dovesti do pobačaja.

Jesu li sva djeca izložena riziku razvoja nedostataka neuralne cijevi?

Da, ne ovisi o:

 • Vaša dob
 • Bilo je to prva trudnoća ili već imate djecu.
 • Iz tvog zdravlja

Postoji rizik od razvijanja DNT kod žena koje su već rodile djece s kongenitalnim defektima neuralne cijevi. Takve su žene u opasnosti.

Kako uzeti folnu kiselinu

 • Koliko mi treba folna kiselina?

Svakodnevno vam je potrebno 400 μg folna kiselina, bez obzira koliko folna kiselina dobivate od svoje prehrane.

 • Trebam li uzeti pilule?

Uzimanje tablete folne kiseline je najbolji način da se pobrinete da zadovolji svoju dnevnu potrebu za ovim vitaminom i minimizira razvoj DNT-a.

 • Kada trebam uzeti folnu kiselinu?

Počnite uzimati folnu kiselinu danas i svaki dan ako imate priliku zatrudnjeti ili ako planirate zatrudnjeti. Važno je uzeti folnu kiselinu barem 2-3 mjeseca prije začeća.

Ako ste već trudni, odmah počnite uzimati lijek i nastavite uzimati lijek dok se ne provodiš u antenatalnoj klinici, a zatim slijedite upute liječnika.

 • Gdje mogu kupiti folnu kiselinu?

Folna kiselina se može kupiti u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

 • Mogu li dobiti folnu kiselinu iz hrane?

DA. Hrana bogata folnom kiselinom jesu zeleno lisnato povrće (kao što je brokula), sušeni grah i mahunarke i neki plodovi. Međutim, njihove razine folne kiseline možda neće biti dovoljne za zaštitu vaše bebe i može biti vrlo teško dobiti dovoljnu folnu kiselinu iz hrane. Zapamtite da toplinska obrada hrane smanjuje sadržaj folne kiseline.

 • Što je utvrda hrane?

Utvrđivanje hrane znači dodavanje vitamina i minerala u proizvodnju. Postoje neke namirnice koje su obogaćene folnom kiselinom, kao što su pahuljice od žitarica, mlijeko ili kruh. Ovi proizvodi imaju logotip na pakiranju koji kaže "s dodatnom folnom kiselinom" ili "sadrži folnu kiselinu".

 • Jedem hranu obogaćenu folnom kiselinom, nije li to dovoljno?

Trenutno, postoji samo mala količina hrane obogaćene folnom kiselinom, pa je teško izračunati količinu folne kiseline dobivenu samo od hrane. Važno je pri planiranju trudnoće ili tijekom trudnoće da imate raznoliku i uravnoteženu prehranu. Kako biste bili sigurni da ste dobili dovoljnu folnu kiselinu, najbolji pristup bi bio uzimanje tableta folne kiseline, kao i hranu bogate folonskom kiselinom.

 • Ako uzmem tablete folne kiseline i proizvode s forsiranjem folne kiseline, je li moguće predozirati?

Gornja granica za sigurnu uporabu folne kiseline je vrlo visoka. Stoga ne postoji rizik od predoziranja. Istraživanja su provedena kada su žene davale 14 mg folne kiseline dnevno tijekom dugog vremenskog razdoblja (to je 35 puta više od normalne) i nisu pokazale nikakve abnormalnosti. U vašem slučaju, prilika za korištenje takve doze folne kiseline je gotovo nula.

 • Koje su zdravstvene prednosti uzimanja folne kiseline?

Osim DNT-a (nedostatka neuralne cijevi) postoje dokazi da folna kiselina može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, mentalnih poremećaja kao što je demencija ili Alzheimerova bolest, također smanjuje razvoj raka debelog crijeva. Iako su ta pitanja predmet intenzivne rasprave na međunarodnoj razini. Međutim, za razliku od nedokazanih učinaka folne kiseline, svi znaju koliko je potrebno i važno je uzeti folnu kiselinu prije i tijekom trudnoće kako bi se smanjio rizik od razvoja DNT-a. Naravno, u odnosu na druge korisne osobine folne kiseline potrebne su odgovarajuće studije za potvrdu.

Ako imate nešto za dodavanje, napišite u komentarima u nastavku. Svatko će zainteresirati da zna vaše mišljenje.

Zašto je folna kiselina propisana tijekom trudnoće?

Danas sve više i više parova svjesno se približava planiranju obitelji. Prije su potrebni medicinski pregledi, riješite se loših navika i počnete uzimati komplekse vitamina. Vitamini će biti potrebni nakon začeća. Pogledajmo zašto je folna kiselina toliko važna za vrijeme trudnoće.

Mnoge žene imaju negativan stav prema uzimanju lijekova, uključujući i sintetske vitamine tijekom trudnoće. Međutim, zdrava prehrana nije uvijek sposobna dati tijelu potrebnu količinu vitamina, a njihov nedostatak može nepovoljno utjecati na razvoj djeteta.

Jedan od tih bitnih vitamina je folacin, također se naziva vitamin B9 ili folna kiselina. Prva je puta ova tvar korištena početkom prošlog stoljeća, kao sredstvo liječenja anemije kod trudnica.

Kakva vrsta tvari?

Folacin je tvari topljive u vodi koja se sintetizira u tijelu i dolazi s vanjske strane s hranom. Vitamin je neophodan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava, kao i za proces formiranja krvi.

Prehrambeni proizvodi sadrže folacinske derivate - folate, koji se u tijelu pretvaraju u folnu kiselinu. A tablete sadrže umjetno sintetizirani vitamin, koji tijelo izravno apsorbira.

Bez folacina, stvaranje krvnih stanica nije moguće, pa se zbog nedostatka ove supstancije razvija anemija. U tom stanju, stanice koje nose kisik u krvi nisu proizvedene u dovoljnim količinama, tako da tkiva i organi ne dobivaju dovoljnu prehranu.

Najvažnija funkcija folacina je stimuliranje sinteze nukleinskih kiselina, a te kompleksne biološke tvari su neophodne za rast stanica. Stoga, tvar je bitna za normalan rast i razvoj embrija.

Potreba za folacinom se povećava tijekom trudnoće i zato što je ova tvar nužna za normalno stvaranje posteljice.

Mogu li to učiniti bez pilula?

Može se tvrditi da su prije izuma sintetskih vitamina, žene rađale djecu savršeno, radeći bez uzimanja pilula, zašto liječnici danas propisuju ove lijekove? Naravno, ljudsko tijelo je "podešeno" tako da se sve potrebne tvari proizvode unutar ili dolaze iz hrane.

Međutim, moderni život diktira vlastita pravila. Sljedeći čimbenici mogu dovesti do nedostatka folacina:

 • Neuravnotežena ishrana. Nije tajna da moderni ljudi konzumiraju manje prirodnu hranu od naših predaka, u naše vrijeme postoji mnogo rafiniranih namirnica u prehrani.
 • Kršenje apsorpcije vitamina. Pojava takve patologije može dovesti do upalnih bolesti probavnog trakta ili genetskih poremećaja metaboličkih procesa. U ovom slučaju, folati koji se konzumiraju hranom ne pretvaraju se u tvar koja tijelo može apsorbirati;
 • Dugotrajno korištenje lijekova koji sadrže hormone. Uzimanje lijekova koji sadrže hormone, uključujući pilule za kontrolu rađanja, uništava folacin.
 • Liječenje lijekovima na bazi sulfonamida i barbiturata. Te tvari inhibiraju funkciju sinteze vitamina u crijevima.
 • Upotreba pića koja sadrže alkohol.

Kako dobiti potrebnu količinu vitamina?

Postoje tri izvora folacina:

 • dio je sintetiziran u tijelu, ali taj iznos nije dovoljan da zadovolji potrebe;
 • od hrane u obliku provitamina, koja se pretvara u tijelo u folacin;
 • sintetski vitamin koji se mora uzeti u tablete.

Čini se, zašto trebate piti sintetički analog, ako dobijete pravu količinu vitamina iz hrane?

Savjet! Možete dobiti B9 pro-vitamin, uključujući špinat, zelene grašak, pekarski kvasac, jetru, jaja, sir u prehrani.

Međutim, unatoč činjenici da je raspon proizvoda koji sadrže vitamin dovoljno širok, teško je dobiti pravu količinu folacina iz hrane. Prvo, suvremene tehnologije uzgoja povrća i peradi dovode do činjenice da u proizvodima ima manje prirodnih folata. Drugo, većina vitamina uništava se tijekom kuhanja.

Posljedice nedostatka folacina

Tijekom prvih tjedana razvoja fetusa potreba za folacinom značajno se povećava. Nedostatak ove supstancije ima vrlo negativan učinak na zdravlje majke i fetusa. Očekuje se majka:

 • anemija;
 • povećana sklonost trombozi;
 • brzog umora;
 • predispozicija za infekcije.

Čak i ozbiljnije prijetnje su stvorene za budućnost bebe:

 • greške u razvoju neuralnih cijevi;
 • spontani pobačaj;
 • placentalna insuficijencija.

Savjet! Neuralna cijev se formira već u trećem tjednu trudnoće, ta je formacija klica mozga i kičmene moždine, pa su nedostaci u njegovom razvoju ozbiljne posljedice.

Kako uzeti?

Doznajemo kada uzimati vitamine i koliko ih je potrebno piti pilule. Da biste dobili određeni odgovor, trebate se posavjetovati s liječnikom. Evo nekoliko općih smjernica.

planiranje

U većini slučajeva, liječnici preporučuju da počnu uzimati vitamine tijekom planiranja. Kada trebate početi to raditi? Najkasnije tri mjeseca prije planiranog začeća.

Ovaj pristup će vam omogućiti da stvorite potrebnu "rezervu" u tijelu, budući da se potreba za vitaminom pojavljuje u najranijim uvjetima, u vrijeme kada žena možda čak i nije svjesna svojeg položaja. Osim toga, ako uzimate vitamin B9 tijekom planiranja, šanse za začećem su znatno povećane.

Savjet! Tijekom planiranja, vitaminski pripravci koji sadrže folacin moraju se uzimati ne samo prema trudnici, nego i prema ocu.

Koliko se vitamina B9 mora uzimati tijekom tog razdoblja. Ako nema posebnih preporuka, instrukcija preporučuje da ga dnevno uzimate:

 • muškarci - 400 mg;
 • žene - 800 mg.

Ako u obiteljima jednog od partnera postoje slučajevi rađanja djece s patologijama neuronske cijevi, tada se doza povećava na 2000 mg za oba supružnika. Ako je par već imao dijete s sličnom patologijom, stopa se udvostručuje - do 4000 mg.

Koliko dugo treba uzeti vitamine pri planiranju. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je popiti folakinske tablete tijekom cijelog razdoblja planiranja i ne prestati uzimati lijekove tijekom trudnoće.

Prvo tromjesečje

U ranoj fazi, folacin je propisan, bez obzira je li lijek uzimanje tijekom perioda planiranja. Kada bih trebao početi piti vitamin B9, ako lijek nije uzimanje pri planiranju? Odmah se možete započeti s prijemom, jer žena otkriva svoju situaciju.

Prije nego što dođete do liječnika, možete piti drogu u najmanjoj dozi koja se preporučuje uputama za uporabu. Nakon toga, nakon pregleda, liječnik može odlučiti koliko vitamina B9 treba uzeti. Minimalna stopa folacina u ranoj fazi je 400 mg, ali se može povećati na 1000 mg.

Većina žena u prvim tjednima suočena je s fenomenom toksikoze. To se očituje činjenicom da je žena često bolesna ujutro. Osim toga, mnogi se trudnici žale da su jako bolesni od oštrih mirisa, čak i onih koji su se prije činili ugodnijim.

Umjerene manifestacije toksikoze (tj. Kada je žena samo mučnina, ali nema čestih i obilnih povraćanja) - to je norma u ovom razdoblju. No liječnici su primijetili da ako žena uzima folnu kiselinu, onda je bolesna, ostale manifestacije toksikoze također se smanjuju.

Koliko dugo trebate piti vitamine u prvom tromjesečju? U pravilu, imenovanje se propisuje najmanje 12 tjedana, WHO preporučuje ovaj lijek za upotrebu tijekom prvog tromjesečja. Uostalom, tijekom tog perioda dolazi do formiranja neuronske cijevi, ali i drugih važnih organa, pa manjak folacina može imati negativne posljedice.

Drugo tromjesečje

Liječnici često preporučuju nastavak pijenja folne kiseline čak i nakon početka drugog tromjesečja unatoč činjenici da su u tom razdoblju glavni organi fetusa već položeni. Međutim, postoji njihov razvoj i poboljšanje, pa je folacin još uvijek potreban.

Osim toga, folacin je potreban za apsorpciju željeza, a ako se razina željeza smanji, ona pridonosi razvoju anemije. Za fetus je potreban vitamin B9 jer se u tom razdoblju formira i poboljšava njeni živčani i imunološki sustavi.

Koliko vitamina trebam uzeti? Upute za uporabu preporučuju uzimanje do 600 mg dnevno, a dnevna se stopa može podijeliti na 2-3 dijela. Ako je potrebno, liječnik može propisati višu dozu - 800-1000 mg. Glavni znaci nedostatka folne kiseline u drugom tromjesečju su:

 • slabost, umor;
 • razdražljivost;
 • bljedilo, cijanoza kože usana;
 • neprestana toksikoza (normalno nakon 12 tjedana pojave toksije mora proći).

Kada se pojave ti znakovi, trebali biste kontaktirati svog ginekologa. Moguće je da će dodatke folne kiseline biti propisane za liječenje.

Može li to uzrokovati štetu?

Unatoč činjenici da folacin je vitamin, postoje kontraindikacije njegove uporabe. Stoga se prvo morate upoznati s popisom uvjeta u kojima se ovaj alat ne može koristiti. Kontraindikacije uključuju:

 • Pojedinačna netolerancija. U tom slučaju, liječnik će vam pomoći odabrati drugu verziju lijeka, koja uključuje vitamine potrebne za trudnice.
 • Bronhijalna astma.
 • I dalje ostaju ozbiljne bolesti. Budući da je vitamin topljiv u vodi, izlučuje se u mokraći. Za bolesti bubrega, uzimanje vitamina može biti štetno.
 • Anemija nedostatka vitamina A

predozirati

Ako žena uzima vitamine u skladu s uputstvima uputa ili preporuci liječnika, predoziranje je nemoguće. Prekomjerna tvar se izlučuje kroz bubrege. Ali ipak ne morate riskirati i samostalno povećavati preporučenu dozu. To može dovesti do negativnih posljedica. Pogledajmo kakve se posljedice mogu dogoditi ako se višak folacina uđe u tijelo. Ovo je:

 • poremećaj crijeva;
 • disfunkcija bubrega;
 • razdražljivost.

Dakle, uzimanje folacina u razdoblju planiranja i na početnim datumima trudnoće nije samo moguće nego i neophodno. Prekomjerna doza folna kiselina tijekom trudnoće iznimno je rijetka pojava, ali ne smijete koristiti dozu koja je veća od one preporučene u uputama.

Kako uzeti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće?

Folacin, vitamin B9, folna kiselina - sve su to nazivi iste tvari. Taj je element neophodan za svakoga, bez obzira na spol i dob, ali je osobito važno da nedostatak folacina ne osjeti tijekom perioda koncepcije i nošenja djeteta. Mi ćemo razumjeti kako uzeti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće i zašto bi to trebalo biti učinjeno.

Nekada se mislilo da je dijete "dano od Boga", ali sada većina obitelji svjesno pristupa planiranju obitelji. Odluka o tome da postanete roditelji je presudan korak, stoga se morate pažljivo pripremiti za to, naime, odreći se navika koje negativno utječu na zdravlje, dijagnosticirati otkrivanje skrivenih bolesti i početi uzimati vitamine.

Saznajte zašto trebate folacin i koliko trebate piti, planirate li postati roditelji.

Moram li uzeti?

Mišljenja o tome jesu li potrebni sintetički vitamini za žene koji planiraju trudnoću razlikuju se. Međutim, potrebu za folinima prepoznaju svi stručnjaci. Ova tvar je jedna od najvažnijih, kako u planiranju, tako iu nošenju bebe. U normalnom životu, nedostatak folacina manifestira se simptomima kao što su:

 • razdražljivost;
 • umor;
 • apatija;
 • slab apetit.

Slažete se da, čak i kad ste primijetili takve simptome u sebi, vrlo malo ljudi to će povezati s nedostatkom vitamina ili otići liječniku. Većina će odlučiti da je osoba jednostavno preuveličana na poslu i treba se odmoriti.

Ali u razdoblju planiranja trudnoće, takav neozbiljan stav prema zdravlju neprihvatljiv je. Uostalom, nedostatak folacina negativno utječe ne samo na stanje zdravlja trudnica, već i na zdravlje nerođenog djeteta.

Učinak folacina

Dakle, vitamin B9 obavlja sljedeće važne funkcije:

 • vraća normalni metabolizam i živčani sustav žena;
 • ako se žene uzimaju vitamini u dovoljnoj količini i redovito, onda se sazrijevanje jaja normalizira i to povećava šanse za začećem;
 • smanjuje rizik razvoja teških razvojnih patologija u nerođenog djeteta budući da se klica budućeg mozga i leđne moždine postavlja u prvih nekoliko dana nakon začeća;
 • sprječava razvoj anemije kod žena i time smanjuje rizik od hipoksije fetusa;
 • osigurava normalni razvoj placente.

Kako uzeti?

Dakle, shvatili smo da su potrebni vitamini za vrijeme planiranja. Sada je vrijedno znati koliko je vitamina potrebna i koliko dugo treba biti učinjeno.

Savjet! Teškoća je što se folacin vrlo slabo nakuplja u tijelu, brzo se troši, a dostupni višak izlučuje se u urinu. Zbog toga je predoziranje tvari gotovo nemoguće. No, u brzom povlačenju postoji i negativna točka, nemoguće je stvoriti solidnu "zalihu" za budućnost. Stoga je potrebno piti vitamine tijekom cijelog razdoblja planiranja, kao iu prvom tromjesečju trudnoće.

Kada početi?

Ginekolozi preporučuju da počnu uzimati vitamine u pripremi za začeće, odnosno oko 3-4 mjeseca prije prestanka zaštite.

Ovo razdoblje je optimalno, omogućujući vam da pripremite tijelo žene koja će nositi.

Savjet! Ako se vitamine ne uzimaju tijekom razdoblja planiranja, onda je vrijedno početi ih piti na prvu sumnju na novu trudnoću. Čak i ako sumnja nije potvrđena, potrebno je nastaviti primanje dok se ne dobije rezultat.

Preporučene doze

Koliko vitamina trebam uzeti? U ovom slučaju, načelo "što je bolje" ne funkcionira, doza se strogo pridržava. Ako su oba partnera zdravi i nemaju identificirani nedostatak folacina, tada se koristi standardna doza. Ako postoje određeni problemi, doza je propisana pojedinačno.

Savjet! Nedostatak folacina u tijelu žena može se pojaviti kada je neuravnotežena ishrana, kao i u prisutnosti bolesti crijeva, u kojima su vitamini slabo apsorbirani. U tom slučaju, doziranje propisuje liječnik.

Upotreba folina tijekom planiranja trudnoće važna je ne samo za žene. Najčešće, ginekolozi savjetuju da istodobno istodobno pijete i oba partnera, ali doza za žene i njihove partnere bit će drugačija. Može se pitati zašto nam je potreban muškarac vitamina B9? Ispada da su prednosti ove tvari znatne. Zahvaljujući folacinu:

 • povećava se broj spermija, postotak njihova preživljavanja raste;
 • smanjuje se postotak mutacija, što smanjuje rizik od djeteta s genetskim ili kromosomskim abnormalnostima;
 • povećava ukupni ton i imunitet.

Koliko vitamina treba učiniti budućim očima? Norma za muškarce - 400 mg. Ova dnevna doza se preporučuje za zdravog muškarca bez manjka folacina. Ako se otkrije da čovjek ima nedostatak folacina u tijelu, tada se stopa može povećati za 2 puta, tj. Do 800 mg.

Koliko vitamina koje žene trebaju uzeti? U razdoblju planiranja standardna dnevna stopa iznosi 800 mg. Preporučena doza može se povećati na 1000 mg, ako žena ima manjak ovog vitamina.

U posebno teškim slučajevima brzina primjene može se povećati na 5000 mg. To je maksimalna doza, uzimanje lijeka u iznosu većoj od 5000 mg dnevno nije preporučljivo. Kao što je već spomenuto, predoziranje s folacinom gotovo je nemoguće. Ako je prekoračena maksimalna dnevna stopa (5000 mg), vitamin će biti izlučen nepromijenjen, tj. Jednostavno se neće apsorbirati.

Međutim, predoziranje može biti štetno. Budući da se lijek izlučuje kroz bubrege, mogu se pojaviti problemi s ovim organom, osobito ako postoji predispozicija za bubrežnu bolest.

Savjet! Ponekad liječnik preporučuje uzimanje ne samo folne kiseline, već kompleksni lijek koji sadrži tu tvar. U tom slučaju, dozu se izračunava pojedinačno, da bi pio lijek trebao bi biti u skladu s uputama liječnika.

Što utječe na probavljivost?

Događa se da par uzima folnu kiselinu u maksimalnoj dozi (5000 mg), a nema poboljšanja. Taj fenomen jednostavno se objašnjava: vitamini se jednostavno ne apsorbiraju u tijelu. Sljedeće okolnosti mogu nepovoljno utjecati na sposobnost tijela da digesti folacin:

 • pušenje;
 • česte piće;
 • dugotrajno korištenje antibiotika ili lijekova koji sadrže hormone;
 • stanje depresije;
 • konstantan nedostatak sna;
 • bolesti gastrointestinalnog trakta.

Stoga se morate pripremiti za začeće unaprijed. Morate odustati loše navike, prerađuju u prisutnosti kroničnih bolesti, gdje je to moguće, da se odrekne lijekova (na primjer, umjesto da oralnih kontraceptiva je potrebno barem tri mjeseca prije začeća kako bi se prebacili na barijera metode). Ove jednostavne mjere pomoći će osigurati normalnu apsorpciju vitamina od strane tijela.

Dakle, unos folne kiseline trebao bi započeti barem tri mjeseca prije dana planiranog začeća. Tijekom tog razdoblja, tijelo će imati vremena da se pripremi za obavljanje odgovorne funkcije - nositi dijete. Vitamini trebaju uzeti oba partnera, znatno će povećati šanse začeća i rođenja zdravog djeteta. No, unatoč činjenici da je predoziranje s folacinom praktički isključeno, nije potrebno prekršiti preporuke liječnika

Folna kiselina tijekom trudnoće: piti ili ne piti?

Nažalost, za apsolutnu većinu ljudi, tvar poput folne kiseline povezana je s trudnoćom. Uglavnom se žene sjećaju njene, i tek kad su već ušle u ovo ključno razdoblje svog života.

Taj pristup potpuno eliminira ogroman potencijal folne kiseline u oblikovanju zdravlja nerođenog djeteta. Iako bi bilo vrijedno obratiti posebnu pozornost na izvedivost i način njegove uporabe, što će uvelike poboljšati kvalitetu zdravlja budućih generacija.

Što je folna kiselina?

Natrag u 1926, postalo je poznato da jesti jela jetre pomaže liječiti megaloblastične anemije u trudnica. I 1941. uspio je identificirati tvar koja je uzrokovala taj učinak.

Taj je naziv postao najčešće korišten, unatoč činjenici da je folna kiselina također vitamin B9, pteroilglutaminska kiselina, folamin i niz drugih jednako složenih pojmova.

Folna kiselina pripada skupini vitamina B. sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, koji su odgovorni za sintezu proteina u organizmu, bez nastajanja slomljena DNA i RNA, sluznica probavnog sustava, potiskuje funkciju koštane srži (hematopoetskog sustava organizma).

To su najbrži procesi u tijelu, koji također uključuju razvoj embrija. Raspon funkcija folne kiseline iznimno je raznolik i stalno se širi.

Hipovinamoza je najopasnija i najčešća među mladom djecom i ženama u očekivanju djeteta.

Je li potrebno koristiti curantil u ranoj trudnoći? Pitajte liječnika!

Pročitajte o prednostima vertikalnog rođenja u ovom članku.

Postoje mnogi čimbenici koji potiču nedovoljno unos, smanjenu apsorpciju ili povećanje unosa folne kiseline. Oni su relevantni ne samo za ove skupine ljudi. To uključuje:

 • uzimanje određenih lijekova (antikonvulziv, kontraceptiv, metotreksat, sulfonamidi);
 • loša prehrana, u kojoj ima malo hrane koja sadrži folnu kiselinu;
 • bolesti probavnog sustava (osobito tankog crijeva), infektivnih i onkoloških bolesti;
 • redovito zlostavljanje alkohola, jak čaj;
 • povećana potreba za folnom kiselinom tijekom trudnoće i dojenja.

U trudnica povećava rizik od toksičnosti, depresija, anemija, spontanog pobačaja, odvajanje posteljice, porodu, teške prirođenih malformacija fetusa, često na način koji ugrožava život (razvojni poremećaj središnjeg živčanog sustava fetusa, odnosno mozga i leđne moždine) ili izazvati mentalnu retardaciju i invalidnost djeteta.

Starija djeca i odrasli razvijaju makrocitnu anemiju, neuritis, slabljenje pamćenja, nedovoljnu tjelesnu težinu, oslabljene fiziološke procese u koštanoj srži, gastrointestinalnom traktu i koži. Osim toga, povećava se vjerojatnost razvoja ateroskleroze i srodnih bolesti (angina pektoris, srčani udar, moždani udar, zatajenje srca) i tromboembolizam.

Suvišna količina folne kiseline u tijelu je vrlo teško postići. Čak i ponovljeni višak dnevne doze prolazi bez posljedica.

Kao i kod bilo kojeg drugog vitamina, moguće su alergijske reakcije.

Produženo primjena visokih doza lijeka može smanjiti razinu cijanokobalamin uz daljnji razvoj anemije, probavne smetnje, povećana podražljivosti živčanog sustava, što u najgorem slučaju prikazanom obliku napadaja.

Kako započeti planiranje trudnoće nakon laparoskopije? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

Što je opasno kašlje tijekom trudnoće? Učimo iz ovog članka.

Upute za uporabu

Upozorenja za uporabu

Folna kiselina prikazana u određenoj i eksplicitne vitamina nedostatak, što je moguće u slučaju ovisnosti o alkoholu, pothranjenosti, uklanjanje različitih bolesti želuca i probavnog sustava (uključujući jetru), produljeno dijalizu.

Naročito je indicirana upotreba folne kiseline tijekom trudnoće i dojenja, uporaba lijekova (neki antikonvulzivi, lijekovi protiv bolova, sulfanilamid i kontracepcije, metotreksat, eritropoetin).

kontraindikacije

Postoji znatno manje kontraindikacija, a to uključuje preosjetljivost na vitamin A i anemiju zbog nedostatka vitamina B12, jer maskira svoje neurološke manifestacije.

Nuspojave su također male: eritem, osip i svrbež kože, opća slabost, groznica, bronhospazam.

Doziranje i trajanje lijeka tijekom trudnoće

Trudnice koje nisu prethodno promatrale komplikacije trudnoće povezane s nedostatkom folne kiseline, preporučuju se 400 μg vitamina dnevno.

U slučaju pogoršane povijesti u pogledu folium-ovisnih fetalne malformacije, doza se povećava na 800-4000 mcg dnevno (0,8-4 mg). Iste doze se propisuju pri uzimanju lijekova s ​​antagonistima folne kiseline.

Tijekom dojenja, uzmite 300 μg vitamina dnevno.

Budući da se središnji živčani sustav fetusa formira tijekom razdoblja do 16-28 dana nakon začeća, folna kiselina treba uzimati u fazi planiranja začeća (barem 3 mjeseca prije nje) i dalje se tretira tijekom trudnoće i laktacije. Time se smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi za 70%.

Duphalac za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Značajke analoga lijekova i folne kiseline

500 do 600 mcg vitamina ulazi u tijelo s hranom, ali 50 do 90% uništava proces kuhanja. Posebno puno folne kiseline u voću i povrću zasićene zelene boje, jetre, jaja, mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i mliječni proizvodi.

Folna kiselina je također sintetizirana crijevnom mikroflora. Nakon ulaska u tijelo, brzo se prenosi na sva tkiva, a u jetri i cerebrospinalnoj tekućini ona također može akumulirati. Normalan sadržaj vitamina u krvnoj plazmi iznosi 6-25 ng / l, u eritrocitima je više od 100 ng / l.

Folna kiselina je u stanju komunicirati s mnogim lijekovima, što zahtijeva obavezno savjetovanje s liječnikom i pojedinačnim propisima o dozi, učestalosti liječenja i trajanju liječenja.

Podcjenjivanje folne kiseline je očigledna. Ali s povećanjem prioriteta zdravog načina života u sustavu ljudskih vrijednosti, zaokupit će svoju pravu nišu i moći u potpunosti pokazati svoje prekrasne sposobnosti.

O folnu kiselini. Program "Live je super!"

Što bi trebalo biti normalno povećanje težine tijekom trudnoće? Možete saznati - ovdje.

Na rupture perineuma tijekom poroda razgovarajte u ovom članku.

Je li moguće popiti folnu kiselinu prije trudnoće?

Folna kiselina (druga imena - vitamin B9, folacin) igra vrlo važnu ulogu u fazi planiranja trudnoće. To utječe na produktivnost začeća i punopravni položaj jake, zdrave bebe bez odstupanja i patologija.

Ako tijelo budućih roditelja ustanovi da postoji manjak ove vitalne tvari, onda se mogu pojaviti problemi koji će biti teško riješiti. Stoga, folna kiselina pri planiranju trudnoće temelj je budućeg zdravlja djeteta, koju postavljaju mladi ljudi koji uskoro žele postati roditelji.

Prihvaćanje ovog vitamina uzrokuje puno pitanja, a bolje je dobiti odgovore od stručnjaka.

Zašto popiti folnu kiselinu

Za početak, budući roditelji trebaju razumjeti zašto piti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće - ne samo ženama nego i muškarcima. Prvo, ovaj vitamin će pripremiti tijelo za punu koncepciju bebe, a oba supružnika su uključeni u ovaj proces. Folna kiselina:

 • aktivira apsorpciju i razgradnju proteina;
 • potrebna za podjelu stanica;
 • doprinosi normalnoj formiranju krvi;
 • poboljšava apetit;
 • pomaže probaviti aminokiseline i šećer;
 • važna je za stvaranje DNA i RNA, koji su uključeni u izravni prijenos naslijeđenih osobina;
 • sprječava razvoj ateroskleroze;
 • štiti od trovanja hranom;
 • podupire imunitet;
 • poboljšava gastrointestinalni trakt;
 • pomaže u apsorbiranju drugih vitamina potrebnih za uobičajenu koncepciju i nošenje djeteta.

Drugo, folna kiselina je vrlo važna kada planirate trudnoću za žene, jer ako to nedostaje, ozbiljni problemi mogu započeti tijekom rođenja djeteta:

 • patologija jaja koja se uopće ne može oploditi (tj. začeće se neće pojaviti) ili neće jamčiti formiranje zdravog fetusa;
 • placentalna abrupcija (djelomična i apsolutna);
 • propušteni pobačaj;
 • spontani pobačaj (pobačaj);
 • kongenitalne malformacije kod djeteta: anencefalija, defekt neuralne cijevi, hidrocefalus, pothranjenost, rascjep usne, mentalna retardacija;
 • anemija koja može dovesti do hipoksije;
 • gubitak apetita, što znači da dijete u maternici neće dobiti dovoljno hranjivih tvari potrebnih za puni razvoj;
 • razdražljivost i umor, a rezultat je da beba može biti rođena nervozna i hirovita.

Budući očevi bi trebali znati da folna kiselina nema manje važnosti pri planiranju trudnoće za muškarce, jer s nedostatkom koncepcije uopće se ne može dogoditi. Vitamin B9 za svakoga tko želi postati tata je neophodan jer:

 • smanjuje broj neispravnih, slabo kvalitetnih spermija, koji u početku nose pogrešan skup kromosoma (u budućnosti to se može izraziti u ozbiljnim patologijama fetusa);
 • povećava nekoliko puta šanse za osmisliti snažnu, zdravu, punopravnu bebu;
 • povećava mobilnost i penetrirajuću sposobnost sperme.

Sada postaje jasno zašto je folna kiselina tijekom planiranja trudnoće nužna za muškarce i žene. Vrlo često, začeće se ne događa upravo zato što jedan od supružnika (ili oboje odjednom) nema vitamina B9. I 80% patologija živčanog sustava u novorođenčadi uzrokovano je iz istog razloga.

Da se ne suočimo s takvim ozbiljnim problemima, potrebno je mnogo prije nego što trudnoća počne popuniti nedostatak folacina u tijelu. To se može učiniti uz pomoć lijekova i hrane bogate folnom kiselinom.

Također, ne zaboravite da naše zdravlje i unutarnja flora jako ovise o vanjskim čimbenicima koji utječu, osobito osobnoj higijeni. Koliko često obratite pažnju na sastav sastavine za deterdžent koji koristite? Tuš gelovi, gelovi za pranje, šamponi, svi proizvodi koji pada na izloženu kožu, utječu na unutarnju floru tijela.

Odabirom kozmetike treba pažljivo postupati, posebno u razdoblju koncepcije i daljnje trudnoće. Izbjegavajte proizvode koji sadrže silikone i parabene, kao i nejasne kratice DEA, MEA, TEA. Takve kemikalije imaju štetno djelovanje na tijelo ulaskom u krv kroz pore i naseljavanje na organe. Obratite pažnju na datume isteka. Pri uporabi ovih prirodnih sastojaka rok trajanja ne smije biti duži od jedne godine.

Vjerni pomagači u skrbi o osobnoj higijeni i zdravlju mogu biti kozmetički proizvodi koji se temelje na sigurnim prirodnim sastojcima, bez štetnih konzervansa i kemijskih aditiva. Ako govorimo o prirodnosti i bezopasnosti, onda su to proizvodi tvrtke Mulsan Cosmetic. Prirodni ekstrakti biljaka i vitamina potpuno su bezopasni tijelu buduće majke i djeteta. Za više informacija, možete pronaći na službenoj web stranici mulsan.ru

Hrana bogata vitaminom B9

Ako oba roditelja imaju zdrav stil života prije planiranja za trudnoću, nemaju nikakvih kroničnih bolesti i dobro jedu, možda nisu propisane folne kiseline kao zasebni lijekovi. Međutim, budući roditelji moraju uključiti u njihovu dnevnu hranu bogatu folnom kiselinom. To uključuje:

 • lisnatog zelenila: sorrel, kopar, špinat, cilantro, peršin, salata;
 • mahunarke, grah, grašak;
 • citrusa, lubenica, breskve;
 • zobene pahuljice, heljde, rižine žitarice, integralni brašno;
 • bademi, orasi;
 • proizvodi životinjskog podrijetla: jetra, meso, bubrezi;
 • morska riba;
 • sir, mlijeko, vrhnje, kefir, sir;
 • repa, kupus, luk, mrkva, krumpir, bundeva, dinja, krastavac;
 • piletina jaja.

Ovdje treba napomenuti da tijekom toplinske obrade folna kiselina gubi korisna svojstva. Stoga, ako je moguće, bolje je koristiti ove proizvode svježe (lisnato zelje, na primjer) ili pari (meso i riba).

Čak i uz dnevnu potrošnju dovoljne količine tih proizvoda često se nalazi nedostatak vitamina B9. U ovom slučaju, budućim roditeljima dodjeljuje se jedan od lijekova koji sadrži folnu kiselinu.

Folna kiselina lijekovi

Redovita uporaba folne kiseline u planiranju trudnoće - ključ uspješnog začeća i nošenja punog djeteta. Stoga su budući roditelji često propisani lijekovi sa svojim sadržajem.

Jedna od najboljih opcija za uzimanje folne kiseline pri planiranju trudnoće. Ovaj lijek ima prednosti kao što su cijena (vrlo jeftina) i kvaliteta. Obično je doza u tabletama (jedna sadrži 1 mg vitamina B9) tijekom planiranja trudnoće naznačena u uputama i 1 tableta dnevno.

 • Tablete "Folatsin", "Apo folik"

Ovi lijekovi također su predstavljeni u obliku tableta, ali oni već sadrže 5 mg vitamina B svaki, a dnevna doza folne kiseline pri planiranju trudnoće iznosi 800 mikrograma (za žene). Stoga su ti lijekovi propisani samo u slučajevima kada jedan od supružnika (par) ima akutni nedostatak ove supstance. U ovom slučaju, tijelo neće imati nikakvu štetu od prekomjernog folacina, jer će sve što je iz nje suvišno izvaditi. Ti lijekovi se ne preporučuju uzimati sami, bez liječničkog recepta, jer se smatraju ljekovitim, a ne profilaktičkim.

To je vrlo dobar lijek jer sadrži dva elementa potrebna za potpunu koncepciju i uspješno rođenje u budućnosti. Sadrži 400 mcg vitamina B9, a dnevna stopa folne kiseline za žene je 800 mcg (tj. Trebate piti 2 tablete dnevno), doza muškaraca je 400 mcg (dosta je 1 tableta dnevno) i 200 mcg jod. Doza aktivne tvari u ovom lijeku je profilaktična, tj. Pokriva potrebe ženskog tijela u odsustvu nedostatka folacina.

 • Multivitaminski kompleksi

Folna kiselina se također nalazi u svim kompleksima vitamina posebno namijenjenim onima koji planiraju trudnoću. To su "Materna", "Elevit", "Vitrum Prenatal", "Vitrum Prenatal Forte", "Multi-Tabs Perinatal", "Pregnavit". Svi ovi kompleksi prate upute, koje upućuju na sadržaj folne kiseline u njima. Obično se kreće od 400 do 1.000 mcg, što je profilaktička doza u ovoj fazi za mlade roditelje.

Postoji mnogo lijekova, ali izaziva dovoljan broj pitanja budućim roditeljima: kako uzeti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće - kao zasebnu medicinu ili u kombinaciji s drugim vitaminima, na kojoj dozi i za koliko dugo. Ove informacije trebaju obavijestiti liječnika nakon pregleda ili, u ekstremnim slučajevima, može se naći u uputama za propisane lijekove.

Korisni savjeti

Ako postoje dvojbe o tome jeste li odabrali dnevnu dozu folne kiseline prilikom planiranja trudnoće i koliko dugo morate početi uzimati prije začeća, neki jednostavni, ali vrlo korisni savjeti pomoći će vam da ih riješite. Vrsta univerzalne upute za sve pripravke koji sadrže vitamin B9 upozoravaju na moguće pogreške.

Ako je pregled otkrio značajnu manjak folne kiseline u tijelu buduće majke ili oca, oni su propisani lijekovi koji sadrže izravno samo folacin. Ako nema problema s nedostatkom ove tvari, liječnik može preporučiti komplekse vitamina i hranu sa hranom bogatim vitaminom B9.

 1. Što bi trebalo biti doza?

Vrlo važno pitanje - koliko piti folna kiselina pri planiranju trudnoće za muškarce i žene. Budući da će buduće majčino tijelo morati dati dovoljno veliku količinu folacina djetetu da bi u potpunosti oblikovalo živčani sustav i mozak, trebat će joj dnevna doza od 800 mikrograma. Za buduće očeve, doza od 400 mikrograma folne kiseline bit će dovoljna za punu vrijednost, zdravlje i mobilnost spermatozoida, što je neophodno za sigurno začeće. Međutim, ove brojke odnose se samo na one koji vode zdrav stil života i ne pate od katastrofalnog nedostatka vitamina B9. Inače, liječnik povećava doziranje ovisno o individualnim karakteristikama organizma.

 1. Kada početi piti?

Poteškoća je da vitamin B9 nema sposobnost akumuliranja u tijelu: u njemu se vrlo aktivno konzumira, a sve prekomjerno se stalno izvodi iz njega. Da bi se uspješno osmislio, liječnici preporučuju da piju lijekove s folnom kiselinom 3 mjeseca prije željenog datuma.

 1. Što utječe na apsorpciju folne kiseline u tijelu?

Vrlo često, unatoč činjenici da su budući roditelji aktivno počeli uzimati folnu kiselinu i na vrijeme pri planiranju trudnoće, patologija živčanog sustava povezana s nedostatkom ovog vitamina još se uvijek nalazi u fetusu. To je zato što, uzimajući pravo lijek, nisu učinili ništa kako bi se osiguralo da je u potpunosti apsorbirana.

Folna kiselina u tijelu se nekoliko puta konzumira ako osoba aktivno puši, zloupotrebe alkohola, ne dobiva dovoljno sna, u stanju stalne depresije, dugo uzima antibiotike ili hormonske lijekove, ima problema s gastrointestinalnim traktom. Stoga se snažno preporučuje da oba roditelja odustanu od svih loših navika, počnu voditi zdrav način života, uzimati lijekove što je manje moguće, vratiti svoj živčani sustav i podvrgnuti se liječenju svih kroničnih bolesti prije zamišljanja.

 1. Je li moguće predozirati folnu kiselinu?

Vitamin B9 je dobar jer aktivno izlučuje iz tijela, ako se ne konzumira sve. Stoga se nemojte bojati otrovati ovaj lijek ili iskusiti neugodne nuspojave. Međutim, to ne znači da možete konzumirati folakinske tablete u neograničenim količinama, a ništa vam se neće dogoditi. Potrebno je pridržavati se doziranja propisanih od strane liječnika i navedenih u uputama. Samo tada će droga koristiti.

Sada znate zašto je folna kiselina tako nužna za planiranje trudnoće za muškarce i žene. Sa svojim nedostatkom u tijelu, čak i začeće može uspjeti zbog niske mobilnosti ili loše kvalitete sperme ili inferiornosti jaja.

Sigurno dojenje je također nemoguće bez potrebne količine folacina u majčinom tijelu: prijeti ozbiljnim, nepovratnim patologijama fetusa i pun je pobačaja. Stoga, oni koji planiraju zatrudnjeti bebu u bliskoj budućnosti trebaju obratiti posebnu pozornost na vitamin B9, tako da nema nikakvih problema u tako važnoj i odgovornoj stvari.

Mnogi bračni parovi, posebno zreli (stariji od 30 godina), počeli su ozbiljnije shvaćati djecu. Pripremaju se za predstojeću trudnoću unaprijed, pa zajedno uzimaju folacin, folat ili vitamin B9, nazvan folna kiselina. Tvar ima ključnu ulogu u mehanizmima začeća i naknadnog razvoja fetusa.

Zašto piti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće?

Sporni kemijski spoj donosi puno pozitivnih učinaka:

 • potiče podjelu stanica;
 • aktivira asimilaciju i pravilnu razgradnju proteina, aminokiselina i šećera;
 • poboljšava apetit;
 • potiče procese stvaranja krvi;
 • štiti od trovanja;
 • sprječava aterosklerozu;
 • normalizira probavu;
 • jača imunološki sustav;
 • pomaže pravilnoj apsorpciji drugih vitamina.

Još jedan važan razlog zašto prije nego što se pojede pijenje folne kiseline leži u izravnom sudjelovanju u formiranju DNA i RNA struktura. Opisana supstanca odgovorna je za prijenos ispravne genetske informacije bebi. Pri planiranju trudnoće folna kiselina osigurava normalno stvaranje svih organskih sustava embrija. Osim toga, on sprečava razvoj ozbiljnih bolesti u namjeravanoj majci i fetusu.

Folna kiselina za žene pri planiranju trudnoće

Jaki nedostatak vitamina B9 povezan je s patologijama jajašaca, zbog čega se ne može oploditi. Preostale posljedice nedostatka folacina za majku:

 • anemija;
 • gubitak apetita;
 • nedostatak asimilacije proteina i aminokiselina od strane tijela;
 • povećano umor;
 • razdražljivost.

Većina kongenitalnih problema fetusa nastaju unutar 4,5 tjedna nakon uvođenja jaja, kada budući roditelji još nisu sretni zbog početka novog života. Iz tog razloga, važno je unaprijediti folacin, a ne nakon potvrđivanja gnojidbe. Stopa folne kiseline u planiranju trudnoće učinkovito sprječava sljedeće poremećaje:

 • anencefalija;
 • placental abruption;
 • pothranjenost;
 • pobačaj;
 • nedostatak neuralne cijevi;
 • propušteni pobačaj;
 • hidrocefalus;
 • rascjep usnica;
 • neispravna formacija leđne moždine;
 • fetalna hipoksija;
 • razvojna kašnjenja ili kila mozga.

Folna kiselina za muškarce pri planiranju trudnoće

Nedavne inozemne studije iz područja reproduktivne medicine otkrile su da čak i potpuno zdravi mladi ljudi bez sklonosti lošim navikama imaju 4% sperme. Taj se fenomen naziva aneuploidijom, kojeg karakterizira abnormalni broj nukleoproteinskih struktura (kromosoma) u spermi. Ova patologija sprječava začeće i može uzrokovati sindrom Shereshevsky-Turner, Downov sindrom ili Klinefelter u fetusu.

Prihvaćena čista folna kiselina pri planiranju trudnoće značajno smanjuje razinu aneuploidije (oko 30%). Ako budući otac dobiva dopunski vitamin B9 s hranom, broj neispravnih spermija postaje još manji, a kvaliteta sjemena raste. Na temelju tih činjenica, folna kiselina je propisana muškarcima paralelno sa ženama - uporaba kemijske supstance u planiranju trudnoće pomaže da zamisli intelektualno i fizički zdravo dijete. Važno je pravilno koristiti folacin, prema uputama za liječenje.

Doziranje folne kiseline za planiranje trudnoće

Dio uzimanja folata ovisi o životnim i prehrambenim navikama i općem stanju organizma budućih roditelja. Samo liječnik može odlučiti koliko folna kiselina piti tijekom planiranja trudnoće. Bračni par koji nema štetnih ovisnosti i uravnotežen je u prehrani, bez dodatnog unosa folacina. Dijeta partnera bi trebala biti bogata takvim proizvodima:

 • jetra jetre;
 • sir;
 • heljda, riža, zobeno brašno;
 • sir;
 • jetra bakalara;
 • špinat;
 • orasi, osobito orasi;
 • mlijeko;
 • proizvodi od raženog brašna;
 • repa;
 • jaja;
 • breskve;
 • vrhnje;
 • masna riba;
 • kupus;
 • lubenica;
 • bademi;
 • marelice;
 • grah;
 • jogurt;
 • luk.

Većina budućih roditelja nemaju sposobnost sustavnog i redovitog konzumiranja tih obroka pa se preporučuju (nužno) folna kiselina pri planiranju trudnoće. U toplinski obrađenoj hrani, vitamin B9 može biti uništen, što podrazumijeva potrebu za dodatnim nadopunjavanjem njenog nedostatka u tijelu.

Planiranje trudnoće folne kiseline - Doziranje ženama

Svaki proizvođač preparata koji sadrže folacin koristi oblike doziranja (tablete, kapsule) s različitom koncentracijom aktivne tvari. Standardna ženska doza folne kiseline u planiranju trudnoće je poželjno od 800 do 1100-1150 mcg dnevno. Višak vitamina B9 također je nepoželjan, pa čak i opasni, stoga morate strogo slijediti savjet stručnjaka. Povećanje udjela dopušteno je samo u slučaju akutnog nedostatka navedene kemikalije.

Folna kiselina za muškarce pri planiranju trudnoće - doziranje

Budući otac, koji skrupulozno prati vlastito tjelesno zdravlje i potpuno je hranjen, nije ovisnik o alkoholu i ne puši, svaka 24 sata 400-700 mcg folacina će biti dovoljno. Inače, dnevna doza folne kiseline tijekom planiranja trudnoće malo se povećava (0,8-1,15 mg). Standardno preporučeno posluživanje je 1 mg, može se podijeliti u dvije doze ili se može odmah piti. Folna kiselina je prepisana čovjeku prije začeća paralelno sa ženom. Preporučljivo je koristiti sredstva s vitaminom E. Tokoferol stimulira proizvodnju sperme i poboljšava njegovu kvalitetu.

Koje folne kiseline pije pri planiranju trudnoće?

Popularni i jeftin lijek su isti nazivi vitamina. Farmaceutska folna kiselina prije začeća je najbolji izbor u smislu troškova i doziranja. Svaka tableta ili kapsula sadrži 1 mg aktivnog sastojka, što odgovara osnovnom dnevnom dijelu. Ako želite, možete kupiti slične proizvode, u kojima su prisutni i folacin i drugi korisni sastojci (vitamini B6, B12).

Vitamini s folnom kiselinom pri planiranju trudnoće

Akutni nedostatak vitamina B9 koji se identificira tijekom ispitivanja parova osigurava imenovanje posebnih lijekova budućim roditeljima s najvećom mogućom koncentracijom supstancije koja se opisuje - Apo-folicin ili Folacin. Folna kiselina u preliminarnom planiranju trudnoće u iznosu od 5 mg pomaže da se brzo popuni nedostatak vitamina.

Kada je razina folacina u tijelu blizu normalnom, preporučuju se standardni kompleksi s umjerenim sadržajem dotične komponente. Prihvaćanje folne kiseline pri planiranju trudnoće provodi se pomoću takvih lijekova:

 • Folio;
 • Multi-tabulatori perinatalni;
 • jedanaest;
 • Materna;
 • Pregnavit;
 • Vitrum-Prenatal (Forte);
 • Femibion;
 • BlagoMaks.

Pogotovo za muškarce razvili su sljedeće mogućnosti:

Kako uzeti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće?

Korištenje folata ovisi o obliku i potrebama tijela. Upute za kupljene lijekove trebale bi jasno naznačiti kako piti folnu kiselinu pri planiranju trudnoće. Prikladna metoda je pranje tableta vodom odmah nakon jela, poželjno ujutro. S hranom, kemijski spoj je dobro apsorbiran. Frekvencija može biti 1-3 puta u 24 sata, sukladno koncentraciji folina u kapsuli.

Koliko uzima folnu kiselinu pri planiranju trudnoće?

Trajanje terapijskog tečaja procjenjuje se pojedinačno za svaki par. Preporučuje se uporaba folne kiseline u planiranju trudnoće. Preporučljivo je započeti s korištenjem vitamina B9 12-13 tjedna prije ciljnih pokušaja koncepcije ili čak ranije. Važno je ne uzeti ni kratki odmor na recepciji.

Folna kiselina - kontraindikacije i nuspojave

Negativne reakcije koje izazivaju vitamin B9 nastaju iz probavnog, respiratornog, živčanog sustava i kože:

 • mučnina;
 • anoreksiju;
 • nadutost;
 • povraćanje;
 • osjećaj gorkog okusa u ustima;
 • bronhospazam;
 • groznica;
 • alergijski osip;
 • svrbež;
 • eritem.

Postoje slučajevi kada je folna kiselina potpuno zabranjena - kontraindikacije uključuju:

 • perniciozna anemija;
 • individualna netolerancija prema folacinu;
 • nedostatak kobalamina;
 • malignih tumora.

Tijekom proteklih desetljeća, prosječna starost budućih očeva i majki, koja je po prvi puta odlučila stjecati potomstvo, znatno se povećala.

"Zreli" roditelji shvate da takav važan događaj kao i koncepcija djeteta ne smije dopustiti da preuzme svoj smjer. Stoga, planiranje trudnoće, parovi često počinju s posjetom liječniku.

Pri prvom upisu, zajedno s upućivanjem na potrebne testove za oba partnera, liječnik će izdati popis lijekova preporučenih za prijam tijekom faze planiranja trudnoće. Među njima, svakako zasebna stavka bit će označena "folnom kiselinom".

Potreba za folnom kiselinom u fazi planiranja

Dnevno ljudsko tijelo treba samo 50 μg folne kiseline za održavanje svoje vitalne aktivnosti, to je nužan ali vitalan minimum.

Derivat folne kiseline, tetrahidrofolat, uključen je u najznačajnije biokemijske transformacije na staničnoj razini.

Njegov dovoljan sadržaj u tijelu je potreban za:

 • puni tijek metaboličkih procesa;
 • sintezu krvi i održavanje normalnih razina hemoglobina;
 • smanjenje rizika od ateroskleroze, procesa koji uzrokuju srčani zastoj i cerebralni vazospazam;
 • glatko djelovanje probavnog sustava, dodjeljivanje njegovih enzima;
 • zaštita od trovanja, opijenost;
 • održavati imunitet.

Negativni učinci nedostatka u tijelu vitamina B9 mogu se osjetiti gotovo odmah: umor, depresivno raspoloženje, razdražljivost, nedostatak apetita - to su sve simptomi nedostatka folata.

Srećom, priroda je pobrinula da je ovaj vitalni element na najvišoj razini pristupačnosti za ljude: sve vrste bilja sadrže folacin (od latinskog foliuma - "leaf").

U gotovo svim biljnim hranama, folna kiselina se može naći u jednoj ili drugoj količini. Da, iu životinjskim proizvodima, puno je.

Neka količina ovog mikroelemenata sintetizirana je normalnim intestinalnim mikrobiotom i nalazi se u jetri na "najmračnijem danu".

Stoga, s punom i raznovrsnom prehranom, ljudsko tijelo je u stanju pružiti se potrebnom mikroelementu.

Međutim, događa se da potreba za folnom kiselinom dramatično i dugo raste: tijekom bolesti, ozljede, uzimanja antibiotika, povećanog stresa i tjelesnog napora, u djetinjstvu i adolescenciji, tijekom trudnoće, tijekom dojenja itd. Itd. Nakon toga potreban je dodatni izvor ovog elemenata u tragovima.

Zašto je važno uzeti folnu kiselinu prije začeća

Prije nego što počnu "raditi" na nastavku utrke, i trudnica i glava obitelji trebali bi "poboljšati" svoj organizam. To znači, između ostalog, dodatan unos folne kiseline, s nedostatkom čega se dugo očekivana trudnoća uopće ne može pojaviti.

Potreba za uzimanjem folne kiseline prije trudnoće

Više od 70% naših sunarodnjaka u plodnoj dobi pati od nedostatka folata.

A ova hipovitaminoza može negativno utjecati i na opće stanje tijela, a posebno na reproduktivno zdravlje žena.

Medicinski znanstvenici su primijetili da s nedostatkom folne kiseline povećavaju poteškoće kod zanemarivanja kod žena.

Nedostatak folata negativno utječe na funkciju jajnika i proizvodnju zdravih jaja.

I, možda, na taj način, majčin organizam sprečava stvaranje i razvoj embrija, što sigurno neće biti održivo.

Trudnoća koja se pojavila na pozadini nedovoljne koncentracije folne kiseline u ženskom tijelu može se spontano prekinuti u ranom razdoblju ili završiti s preranog rada u budućnosti.

Činjenica je da u prvim tjednima nakon začeća, zadovoljavanje povećane potrebe za folnom kiselinom smanjuje rizik od razvoja patoloških stanja embrionalne nervne cijevi i, kasnije, formiranja njenih živčanih i kardiovaskularnih sustava.

Dodatni unos folne kiseline u kasnim razdobljima čekanja bebe omogućava majci da izbjegava trombozu i smanjuje rizik od razvoja preeklampsije.

Nedostatak vitamina B9 u ženskom tijelu u vrijeme trudnoće, što mlada majka ne može pogoditi, dovodi do nepopravljive deformacije fetusa, pobačaja, mrtvorođenju ili rođenja neodrživog djeteta.

Sam roditelj zadovoljstva potrebom tijela za folnom kiselinom omogućuje vam održavanje vlastitog zdravlja i očuvanje ljepote.

Potreba za unosom folne kiseline za buduće pape

Međutim, ne smijemo zaboraviti da su u procesu koncipiranja djeteta uključeni dvojica partnera pa stoga kvalitetni "materijal" oca važan je uvjet za stvaranje zdravog potomstva.

Uzimanje folne kiseline prije trudnoće u ovom slučaju važan je kao čimbenik koji povećava broj pokretnih životnih spermija s ispravnim skupom kromosoma.

Medicina temeljena na dokazima tvrdi da dopunski unos vitamina B9 od strane partnera povećava vjerojatnost začeća i šanse za nošenje fetusa, a također smanjuje rizik od abnormalnosti fetusa povezanih s kromosomskim abnormalnostima.

Osim toga, nedostatak hipovitaminoze u folati ima pozitivan učinak na opće stanje muškog zdravlja. I to je vrlo korisno za mladi tata bebe.

Budući očevi preporučuju se da uzimaju vitamin B9 kao zasebnu komponentu, te kao dio posebno stvorenih kompleksa vitamina i minerala za muškarce čija je akcija usmjerena na poboljšanje kvalitete sperme.

Kako uzeti: preporučena doza

Optimalna dnevna potreba za folnom kiselinom za buduće roditelje dok se koncepcija djeteta ne odredi individualno, ovisno o tome postoji li početna hipovitaminoza.

U početku, liječnik će propisati standardnu ​​dozu folacina roditeljima, i ako je potrebno, na temelju biokemijskih podataka o testu krvi, to će se prilagoditi.

Čak i ako oba roditelja vode zdrav stil života i jedu uravnoteženu prehranu, ipak je potrebno poduzeti farmaceutske oblike folne kiseline pri planiranju trudnoće.

Budući da je prehrambeni folacin dovoljan samo za sadašnji život tijela, u najboljem slučaju. Činjenica je da je konzerviranje vitamina B9 kod kuhanja i skladištenja proizvoda problematično. A najsvježije povrće, voće, bobičasto voće i zelje izravno iz vrta nisu dostupni svima, a ne uvijek.

Doziranje za žene

Ako nije drugačije traženo od zdravlja i načina života budućnosti mama, potrebno je uzimati folnu kiselinu za žene u fazi planiranja trudnoće za sprječavanje beriberi folata, 400 mcg dnevno.

Nakon trudnoće, dnevna potreba za vitaminom će se povećati.

U ljekarni možete pronaći lijekove s različitim koncentracijama folne kiseline po piluli - od 400 μg do 5 mg.

Poželjno je da se vitamin B9 isporučuje u tijelo žene kao dio multivitaminskog kompleksa koji je prilagođen potrebama majčinog tijela tijekom trudnoće i kombinacijom makro- i mikroelementa pogodnih za međusobnu apsorpciju.

Ako je liječnik zabilježio nedostatak folne kiseline u tijelu u tijelu ili iz drugih razloga koji povećavaju dnevnu potrebu za vitaminom B9 (epilepsija, dijabetes, pušenje, ovisnost o alkoholu, rad u opasnoj proizvodnji itd.), Propisana je liječenje. doze lijeka do 5 mg dnevno.

Tijek liječenja obično traje oko mjesec dana. Folna kiselina je također propisana ženama u terapeutskoj dozi za žene koje vjerojatno imaju trudnoću s razvojem embrionalnih neuralnih defekata cijevi: za nasljedni razlog ili kada su već imali trudnoću s sličnim ishodom.

Za čovjeka

Ako sperma čovjeka u punom redu? zatim je propisana folna kiselina za profilaksu - 400 μg dnevno.

Ako je analiza sjemene tekućine budućeg oca pokazala prisutnost neispravnih spermija iznad dozvoljene stope (više od 4%), tada će među ostalim mjerama liječnik propisati povećani unos vitamina B9 - od 700 μg do 1000 μg dnevno, rijetko do 5 mg dnevno (ovisno o na stupanj hipovitaminoze analizom krvi).

Opet, uzimanje lijekova s ​​folnom kiselinom za čovjeka pri planiranju za nekoliko trudnoća je neophodno ako pokušaji zamišljanja djeteta neuspješni najmanje šest mjeseci.

Ako dijagnoza "neplodnosti" nije napravljena za buduće roditelje, otac će dobiti opće zdravstvene preporuke od liječnika, kao i specifične preporuke za primanje folne kiseline.

Trajanje tečaja

WHO preporuke ukazuju na to da žena treba uzimati dnevno ako je ona zdrava, s profilaktičkom dozom folne kiseline tijekom planiranja faze trudnoće i još 12 tjedana nakon pojave začeća.

Nadalje, liječnik koji promatra treba pregledati dozu elementa u tragovima.

Preporučljivo je započeti terapiju vitaminom za oba partnera barem tri mjeseca, a po mogućnosti šest mjeseci prije prijelaza na "aktivne akcije" kako bi zatrudnili dijete.

Ako je na početnom pregledu otkriveno avitaminozu u jednom od partnera, tada bi se koncepcija trebala odgoditi, a unos folne kiseline treba nastaviti dok se nivo folacina u krvi ne nadoknadi.

Strašni učinci predoziranja folne kiseline, koji obavještavaju neke izvore, ne bi trebali biti čuvani. To se događa vrlo rijetko i s divovskim dugotrajnim viškom doze koju propisuje liječnik. Mnogo je opasniji nedostatak folne kiseline u tijelu, posebno u fazi planiranja trudnoće.