Je li moguće uzeti aspirin tijekom trudnoće?

Rođenja

Bilo koji lijek može biti opasno za ženu i za nerođeno dijete tijekom trudnoće. Čak i većina naizgled nedužnih lijekova sigurno imaju upozorenja o uzimanju u ovom trenutku. Što mogu reći, vitamini i oni nisu uvijek dopušteni za trudnice, a ne sve. Stoga, kada je riječ o Aspirinu, teško se može nazvati sigurnim sredstvima. Međutim, liječnici ponekad propisuju ovaj lijek ne samo za liječenje već i za profilaksu tijekom trudnoće! Kako ih razumjeti?

Salicilni rizici

Upute Aspirinu kažu da je kontraindicirana za primanje tijekom trudnoće u prvom i trećem tromjesečju. S prvim, sve je jasno, u ovom trenutku postoji polaganje i formiranje djetetovih organa, a svaka intervencija može biti opasna. No oko trećeg tromjesečja - rizik od krvarenja tijekom porođaja povećava se zbog Aspirinove sposobnosti da razlupi krv i smanjuje zgrušavanje. Međutim, praksa pokazuje da do 36 tjedana Aspirin se može uzeti u nekim situacijama, kao što je objašnjeno u nastavku.

Mnogi liječnici općenito ne propisuju u svojim odjelima, bez obzira na razdoblje i indikacije, odabiru druge, manje sigurne sa svoje točke gledišta, droge. I sve zato što Aspirin ima vrlo "agresivan" sastav i ima mnogo ozbiljnih nuspojava. Na primjer, acetilsalicilna kiselina, ovaj popis je vrlo dug i vrlo impresivan. Među najčešćim nuspojavama lijeka su mučnina, anoreksija, gastralgija, proljev; alergijske reakcije (kožni osip, angioedem); oštećena funkcija jetre i / ili bubrega; trombocitopenija, anemija, leukopenija, Reye-ov sindrom, formiranje bronhijalne astme; erozivne i ulcerativne lezije probavnog trakta, hipoagulacija, krvarenje; gubitak sluha, bronhospazam, intersticijski nefritis, akutno zatajenje bubrega, nefrotski sindrom, aseptički meningitis, povećani simptomi kroničnog zatajenja srca, edem, povećanu aktivnost transaminaza jetre i drugi.

Mnogo je istraživanja učinjena na učinke Aspirin na trudnoću i razvoj fetusa. Međutim, iznimno kontradiktorni rezultati omogućuju da se ovo više ili manje nedvosmisleno ocjenjuje. Međutim, među argumente protiv Aspirin tijekom trudnoće prema rezultatima nekih studija su sljedeće:

 • visoki rizik od raznih komplikacija trudnoće;
 • vjerojatnost pobačaja je visoka;
 • rizik od abrupcija placente;
 • negativan utjecaj na rast fetusa;
 • perenashivanie trudnoća;
 • rizik od razvoja srčanih i plućnih komplikacija kod novorođenčeta;
 • krvarenje u žena i djece tijekom porođaja.

A znanstvenici iz Danske pronašli su vezu između uzimanja Aspirin tijekom trudnoće i poremećenih reproduktivnih funkcija i razvoja patologije testisa u muškom fetusu.

Treba napomenuti da govorimo o uobičajenim dozama aspirinima, koje prihvaćaju obični ljudi izvan trudnoće. To kažemo jer tijekom trudnoće obično se propisuju aspirinske mikrodoze, i to je u ovoj dozi da nije samo sigurna, kažu neki stručnjaci, ali čak i korisni za buduće majke i njihove bebe.

Sigurne doze

Doziranje je vrlo važno. Promjena doze lijeka može dramatično promijeniti svoj učinak na trudnicu i fetus. Dakle, od agresora Aspirin se pretvara u pomoćnika. I postoji racionalno objašnjenje na temelju znanstvene činjenice.

Aspirin tijekom trudnoće: može se uzimati samo u ekstremnim slučajevima

Objavio Rebenok.online · Objavljeno 28.09.2017 · Ažurirano 28.09.2017

Tijekom trudnoće zabranjeno je korištenje neodoljivog broja lijekova. Iznimke su slučajevi hitne potrebe. Propisano je aspirin u razdoblju nošenja djeteta unatoč činjenici da se njena uporaba teško može nazvati bezopasnom.

Za što je to lijek?

Temelj Aspirin je acetilsalicilna kiselina. Ima antibakterijski učinak na upalu. Aspirin se poduzima kako bi se uklonila bol i smanjila tjelesnu temperaturu tijekom hladnoće.

U kardiologiji se antikoagulansi propisuju nakon srčanog udara. Njihov prijem ometa stvaranje krvnih ugrušaka i proširenih vena. Upute za lijek navode sljedeće:

Lijek je dostupan u obliku tableta. Pakiranje sadrži 10 komada od 100 mg aktivne tvari. Za kupnju u ljekarnama, recept od liječnika nije potreban.

Je li moguće piti aspirin tijekom trudnoće?

Aspirin je propisan za trudnice u rijetkim slučajevima, a samo u drugom tromjesečju trudnoće. Tijekom tog razdoblja vjerojatnost negativnog utjecaja na fetus je minimalna. Prijam aspirina u prvom tromjesečju prijeti patološkim reakcijama. To uključuje sljedeće:

 • srčane mane;

U drugom tromjesečju trudnoće liječenje se uzima oprezno. U ovom trenutku, vjerojatnost negativnog utjecaja na fetus je smanjena, budući da se oko nje pojavljuje placentna barijera.

Koristi se acetilsalicilna kiselina nakon 16 tjedana trudnoće s visokom razinom zgrušavanja krvi. Ovo stanje je vrlo opasno za ženu i njezino dijete. Lijek se također koristi u razvoju varikoznih vena.

U kasnoj trudnoći, uzimanje Aspirin je ozbiljna opasnost za dijete. Prekomjerna razrjeđivanje krvi može uzrokovati niz neprepoznatljivih procesa. To uključuje:

 • uništavanje jetre fetusa;

doza

Aspirin tijekom trudnoće se uzima kako je naznačeno, nakon konzultacija sa svojim liječnikom. Sukladnost s dozom izbjeći će pojavu nuspojava. Za trudnice pruža maksimalnu moguću dnevnu dozu. To je 100 mg aktivne tvari.

Aspirin se ne smije uzimati na prazan želudac, pijan je tijekom ili nakon obroka. To će izbjeći probleme s trbuhom. Lijek se isprati s puno tekućine. Poželjno je koristiti čistu vodu u ove svrhe. Produljeni tretman s Aspirinom može dovesti do razvoja ulkusa.

Kontraindikacije i nuspojave

Kao i kod ostalih antibakterijskih lijekova, Aspirin ima brojne kontraindikacije. Prije uporabe lijeka preporučamo da se upoznate s njima. Zanemarivanje preporuke dovodi do neugodnih posljedica. Lijekovi protiv kontraindikacije uključuju:

 • kronične bolesti želuca;

Iz nekih razloga neke žene možda nemaju lijek. U tom se slučaju razvijaju nuspojave. Intenzitet njihove manifestacije je drugačiji. Nuspojave uključuju:

 • povećanje krvnog tlaka;
 • znak grčeva u trbuhu;
 • bezobzirno pojavljivanje modrica na tijelu;
 • vrtoglavica;
 • bljedilo kože;
 • bol i oteklina u zglobovima;
 • kršenje stolice;
 • mučninu i gubitak apetita.

S dugoročnim lijekovima razvija se ovisnost. To pridonosi pojavi glavobolja nakon poništavanja. Uzimanje Aspirin s drugim antikoagulansima strogo je zabranjeno. O mogućnosti zajedničkog recepta s drugim lijekovima morate navesti u uputama.

analoga

Farmaceutske tvrtke nude veliki broj alternativa aspirinu. Kada se trudnoća najčešće koristi curantil. Ima blaži učinak na tijelo, ali se ne razlikuje od učinkovitosti acetilsalicilne kiseline.

Aspirin Upsa i Aspirin Cardio razlikuju se od prethodnika u sastavu. Dopuna "Cardio" vam omogućuje da uzimate lijekove s mogućnošću razvoja problema s trbuščićem. Aspirin Oops se razlikuje u obliku lijeka. Lijek je dostupan u obliku tableta namijenjenih pripravi pjenušavog napitka.

Acetilsalicilna kiselina je također uključena u takve lijekove kao Acenterin, Upsarin, Trombone ACC, Cardiomagnyl i Kolfarite. Lijekovi kao što su Kofitsil, Sedalgin, Acelisin i Citramon u položaju ne mogu se koristiti, unatoč prisutnosti acetilsalicilne kiseline u pripravku. Aspirinu može zamijeniti samo liječnik.

Prema pravilima uzimanja lijekova, vjerojatnost neugodnih posljedica svodi se na nulu. Žena bi trebala shvatiti da kad je trudna, ona je odgovorna za zdravlje djeteta. Nemar i neodoljivost mogu razbiti svoj budući život.

Možete li piti aspirin tijekom trudnoće?

Aspirin (acetilsalicilna kiselina) ostaje jedan od najpopularnijih lijekova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova i ranije i danas. Postoji mnogo naznaka i kontraindikacija za njegovo imenovanje. Sredstva, čija aktivna tvar je acetilsalicilna kiselina: Aspirin, Aspirin Cardio, Thromboass.

Jedno od hitnih pitanja je: je li acetilsalicilna kiselina kontraindicirana tijekom trudnoće? Može li se primijeniti u ovom trenutku? Mišljenja liječnika o ovom pitanju su podijeljena.

Koncept aspirina, njegovih svojstava i mehanizma

Acetilsalicilsalicilna kiselina je lijek iz skupine NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi). Djeluje protuupalno, antipiretik, analgetik (analgetik) i antiagregacijski (sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i krvnih ugrušaka).

Mehanizam djelovanja ovog lijeka je složen. Provedeno je kako slijedi:

 1. Liječenje boli javlja se zbog izravnih inhibicijskih učinaka lijeka na središte boli u mozgu.
 2. Protuupalni učinak je zbog supresije sinteze upalnih posrednika (prostaglandina, arahidonske kiseline), čime se smanjuju manifestacije: edem, punina tkiva.
 3. Antipiretički učinak je posljedica izravnog supresijskog djelovanja na središte termoregulacije u mozgu.

Antiagregacijski učinak nastaje zbog supresije formiranja tromboksana A2 u trombocitima (krvne stanice odgovorne za zgrušavanje) tvari, čime se smanjuje zgrušavanje krvi i sprječava adheziju trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka (krvni ugrušci).

Također, lijek smanjuje stvaranje drugih čimbenika zgrušavanja krvi.

Indikacije za imenovanje acetilsalicilne kiseline

Lijek je propisan za veliki broj indikacija. Raspon primjene je širok, možete ga piti u sljedećim uvjetima:

 • Prevencija koronarne srčane bolesti (angina, infarkt miokarda).
 • Terapeutske mjere za moždani udar mozga i spriječiti njegovo pojavljivanje.
 • Liječenje tromboembolijskih bolesti ili njihova prevencija (na primjer, s protetskim srčanim ventilima, stentiranje).
 • Terapija kronične venske insuficijencije.
 • Iscrpno liječenje aterosklerotskih bolesti.
 • Vrućica (porast temperature) u infektivnim i upalnim bolestima.
 • Sindrom boli različitih stupnjeva ozbiljnosti (uključujući glavobolju, zubobolju).

Upozorenja za imenovanje tijekom trudnoće

Prema enciklopediji lijekova, svrha lijeka je kontraindicirana tijekom 1. i 2. tromjesečja trudnoće. U drugom tromjesečju moguće je dogovoriti sastanak, ali pod uvjetom da potrebna pomoć značajno premašuje rizike. Možete propisati u minimalnim dozama (ne više od 100 mg dnevno). Samo s dozom od više od 1500 mg na dan, lijek prodire kroz placentu i utječe na fetus.

Postoje naznake za koje možete piti lijek tijekom trudnoće:

 1. Postoje nasljedne bolesti povezane s trombozom (tromboza dubokih vena, tromboembolizam u neposrednoj obitelji).
 2. Trudnica ima kroničnu vensku insuficijenciju (varikozne vene).
 3. Dijabetes melitus, arterijska hipertenzija.
 4. Prijetnja spontanog pobačaja i prijetnja preranog rođenja.

Nuspojave lijeka

Aspirin ima širok raspon nuspojava. Najvažnije su:

 • Krvarenje, anemija (zbog antikoagulantnog djelovanja).
 • Žgaravica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu (štetan učinak na želučanu mukozu).
 • Alergijske reakcije.
 • Poremećaj jetre i bubrega.
 • Rijetko vrtoglavica, glavobolja, poremećaj sluha i oštećenja vida.

Tijekom trudnoće, nuspojave ostaju iste, ali su opasnije jer utječe i na fetus.

Kontraindikacije tijekom trudnoće

Kao što je gore spomenuto, preporučljivo je ne prepisati ovaj lijek djevojkama u tom položaju. Samo u nekim slučajevima. Kontraindikacije za imenovanje:

 1. Trudnoća u 1. i 3. trimestru.
 2. Teška abnormalna funkcija jetre i akutno zatajenje bubrega (akutno otkazivanje bubrega).
 3. Bronhijalna astma, također astma, potaknuta aspirinom.
 4. Bolesti krvi (hemoragijska dijaza, hemofilija, von Willebrandova bolest, trombocitopenija).
 5. Peptički ulkus, gastrointestinalno krvarenje u prošlosti.
 6. Dojenje i dojenje.

Aspirin u ranim fazama

Svrha lijeka u ranoj fazi (tijekom prvog tromjesečja trudnoće) može dovesti do nedostataka u razvoju fetusa. Budući da je u ranim fazama samo nastanak tijela, polaganje njegovih organa i bilo kakve intervencije će izgorjeti dovesti do štetnih posljedica. Mogući nedostaci: rascjep usne, rascjep nepce, srčane defekte, IUGR (intrauterini usporavanje rasta), prijevremeni prekid trudnoće (pobačaj), placentalni abrupcija, srčanu i plućnu insuficijenciju kod djeteta.

Ni u kojem slučaju u ranim fazama ne može piti samo aspirin. Samo liječnik može odlučiti o potrebi dogovora.

Drugo tromjesečje Aspirin

Tijekom tog razdoblja trudnoće je najmanje opasno u smislu razvoja komplikacija. Ali to ih ne isključuje. Bolje je koristiti alternativne lijekove.

Kasni aspirin

U trećem tromjesečju uzimanjem lijeka povećava se rizik od prijevremenog porođaja, kao i poroda raka i postpartum hemorrhages. Moguće je razvijanje u ovom trenutku kod djeteta nedostataka reproduktivnog sustava, plućna i zatajenje srca (povećanje tlaka u plućnoj arteriji). Također, aspirin povećava ton maternice, što dovodi do produljenja razdoblja rada i produljenja trudnoće, pa stoga i razvoja hipoksije fetusa.

Primjena tijekom dojenja

Salicilati (acetilsalicilna kiselina) prodiru u majčino mlijeko. Ako se u malim dozama upotrebljava aspirin, njegov učinak je minimalan pri konzumaciji majčinog mlijeka. Ako je primjena lijeka redovita i u velikim dozama, tada se mogu pojaviti nuspojave, čiji je glavni učinak alergijske reakcije kod djeteta.

Aspirin zamjena tijekom trudnoće

Postoje alternative ovom lijeku. Ako postoji potreba za smanjenjem temperature, bolje je propisati lijekove paracetamol. Kao antiplatelet tijekom trudnoće, možete piti lijekove kao što su Actovegin i Heparin, ali također s velikim oprezom i uzimajući u obzir kontraindikacije.

Stoga je važno zapamtiti sve indikacije i kontraindikacije za imenovanje ovog lijeka. Ni u kojem slučaju ne imenujte sebe. Aspirin se ispušta samo od strane prisutnih opstetričara i ginekologa i samo u prisutnosti vitalnih indikacija, kada naknadni rizik značajno premašuje pozitivan učinak.

Je li moguće da trudnice uzimaju aspirin i kako ga pravilno uzimaju

Često se javljaju kršenja cirkulacijskog sustava kod trudnica, koja je povezana s neuravnoteženom prehranom, sjedećim načinom života i složenim promjenama koje se javljaju u tijelu. U nekim slučajevima patologija koagulabilnosti i neke druge bolesti zahtijevaju liječenje Aspirinom, za koji se zna da ima nuspojave i za majku i za bebu.

Potrebno je utvrditi da li je moguće piti acetilsalicilnu kiselinu tijekom trudnoće i koje su posljedice očekivane.

Opće činjenice

Aspirin pripada grupi lijekova u kojima je aktivna tvar acetilsalicilna kiselina. Ovaj element ima izraženu anti-trombotsku aktivnost koja mu dopušta prodrijeti u stanične membrane trombocita i mijenja njihova svojstva. S druge strane, ovo pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka unutar arterija i vene, čime se preferira normalna cirkulacija krvi kod majke i bebe.

Lijek se često propisuje u kardiologiji kako bi se spriječio tromboembolizam u bolesnika koji su prethodno pretrpjeli srčane bolesti (srčani udar, aritmija, kronična insuficijencija, koronarna bolest itd.). Također sprječava nastanak krvnih ugrušaka s varikoznim žilama u nogama i tromboflebitisom.

Acetilsalicilna kiselina se proizvodi u različitim doznim oblicima i dozama.

 • Aspirin iz njemačke farmaceutske tvrtke "Bayer", kao i Aspirin Cardio, namijenjen liječenju tijekom trudnoće iz istog proizvođača.
 • Trombone ACC, koju je proizvela austrijska korporacija "Lannacher Heilmitte" i ruski kolega, koju je proizvela tvrtka "Valeant".
 • Atsekardol iz dioničkog društva "Synthesis" i druge opcije.

Maksimalna doza lijeka - 100 mg 1 puta dnevno (ujutro u isto vrijeme s obrokom). Ako prekoračite dozu, dolazi do hemoragijskih komplikacija i nuspojava.

Mnogi pacijenti su zainteresirani za to da li je moguće piti aspirin na prazan želudac tijekom trudnoće. Liječnici kategorizirano zabranjuju, budući da agresivne komponente u svom sastavu oštećuju osjetljivu sluznicu želuca i crijeva, povećavajući rizik od gastritisa i čira.

Trbušni lijek na recept

Hormonalne promjene povezane s trudnoćom izravno utječu na strukturu krvi, povećavajući ili obratno smanjujući njegovu viskoznost. Osim toga, u procesu razvoja fetusa i, prema tome, maternici, djelomično se stiskuje vene i arterije, što može uzrokovati stagnaciju krvi u udovima.

Sve ove promjene mogu dovesti do razvoja periferne venske insuficijencije, varikoznih vena u nogama, tromboze itd.

Također u medicinskoj praksi prijavljeni su slučajevi antifosfolipidnog sindroma kod trudnica. Specifičnu autoimunu bolest karakterizira pojačano stvaranje krvnih ugrušaka u plućima što predstavlja ozbiljnu opasnost za život majke i fetusa. Jedina učinkovita terapija u ovom slučaju je liječenje lijekovima kako bi se smanjila viskoznost krvi.

Ti čimbenici omogućuju nam da odgovorimo na pitanje "je li moguće za trudni aspirin" potvrdno. Alat vam omogućuje da spriječite pojavu krvnih ugrušaka i stoga spriječite razvoj najopasnijih bolesti (plućna embolija, srčani udar, moždani udar itd.). Acetilsalicilna kiselina je uključena u poticanje protoka krvi u području uteroplacentalnog kruga, što dozvoljava embrij potpuno primanje kisika.

Da bi korist od lijeka bila veća od rizika od nuspojava i ozbiljnih komplikacija za majku i dijete, treba strogo slijediti doziranje.

Lijek može prodrijeti u posteljicu i utjecati na stvaranje i razvoj djeteta samo ako je doza prekoračena do 1500 mg dnevno. Istovremeno, Ministarstvo zdravstva utvrdilo je sigurnu dozu za trudnice na razini od 100 mg.

Također treba uzeti u obzir dopuštenu dozu za svaku pojedinu bolest.

 • Antifosfolipidni sindrom (zgrušavanje krvi). Bolest najjasnije pokazuje da li aspirin može biti trudna. Preporučena doza je četvrtina tableta za jutarnji unos. Istovremeno trebate slijediti prehranu koja će vam pomoći da brzo napustite "kemijski" tretman. Da biste to učinili, u prehranu se uvode proizvodi koji promiču razrjeđivanje krvi (brusnice i ostali kiseli plodovi, repa, kivi, mrkvi itd.).
 • Varikozne vene. Preporučuje se ista doza, međutim, u ovom trenutku postoje učinkovitije i sigurnije lijekove (na primjer, Curantil).
 • Preeklampsija. Često se pojavljuje na pozadini teške kasne toksikoze i prati hipertenzija kod trudnica. Doziranje ne prelazi 100 mg dnevno (propisano pojedinačno u svakom pojedinom slučaju).
 • Reumatske bolesti. Rasprave su još uvijek u tijeku, potrebno je i moguće piti aspirin za trudnice u ovom slučaju. Postoji mnoštvo učinkovitih i sigurnih oblika doziranja, što omogućuje premještanje acetilsalicilne kiseline natrag u prošlost.

Rizici uzimanja aspirina tijekom trudnoće

Povećana pažnja i strogo pridržavanje receptu ključni su za zdravu terapiju ovim lijekom.

Posljedice uzimanja aspirina tijekom trudnoće (prvi trimestar).

 • Formiranje fetalnih nedostataka (rascjep nepca, gornja usna).
 • Patologija strukture i razvoja mišićno-koštanog sustava, kongenitalna zakrivljenost kralježnice ili pomicanje diskova, kršenje polaganja kralježničke moždine.
 • Nedostatak jedne ili dvije očne jabučice (anofthalmia).
 • Malformacije kardiovaskularnog sustava, zatajenja srca, oštećenja intervencijskog miokardijalnog septuma.
 • Razvoj dijafragmičke kile kod djeteta.
 • Plućna hipertenzija u budućnosti majka i dijete.

Kako bi se spriječio razvoj ovih komplikacija u ranoj fazi, acetilsalicilna kiselina se propisuje u niskim dozama i samo onda kad je nemoguće zamijeniti lijek sigurnijim.

U drugom tromjesečju nastaje placenta koja povećava rizik od prodiranja lijeka izravno u fetus. Dokazano je da aspirin može prodrijeti u uteroplaznu barijeru već od 10 tjedana trudnoće. U ovom slučaju, lijek se koristi samo za liječenje antifosfolipidnog sindroma.

Komplikacije nakon aspirina tijekom trudnoće (3 trimestra).

 • Uterine krvarenje u budućnosti majke.
 • Krvarenje u šupljinu želuca i drugih unutarnjih organa. Značajno povećani rizik od cerebralnog moždanog udara.
 • Oštećena je sluznica želuca i crijeva što povećava rizik od gastritisa i ulkusa. Trudnica trpi žgaravicu i povećava kiselost želuca.
 • Rizik od pobačaja (krajem drugog tromjesečja), prerano rođenje, intrauterinska usporena rasta djeteta, kao i produljena trudnoća.
 • Dijete je rođeno s nedostatkom tjelesne težine ili visine.
 • Stvaranje plućnih i srčanih defekata i fetalnih nedostataka.
 • Povećava se vjerojatnost pojave placente.
 • Teški rad, popraćen raskidom krvnih žila i krvarenjem.

Ako ne želite da se na vlastitom iskustvu znati kako da biste dobili osloboditi od trudnoće uz pomoć aspirina, to je strogo zabranjeno prelaziti dopuštene doze, čak i ako je liječnik dao „dobar”. Nesposobnost ili neiskustvo liječnika može dovesti do nepovratnih posljedica za bebu i budućnu majku.

Osim toga, niske doze lijeka dopuštene su samo u ranoj trudnoći, ali u trećem tromjesečju potrebno je odbiti acetilsalicilnu kiselinu.

Kontraindikacije za uzimanje aspirina tijekom trudnoće

Pored mogućih komplikacija i nuspojava od uzimanja lijeka, postoje početne kontraindikacije.

Prije svega, aspirin bi trebao biti napušten za trudnicu s astmom u korist drugog antitrombotskog lijeka. Acetilsalicilna kiselina može izazvati i pogoršati napade astme.

Zabranjeno je propisivanje lijeka i budućih majki s kroničnim gastritisom, visokom kiselosti, čira na želuca ili dvanaesniku. Glavna komponenta suzbija proizvodnju prostaglandina, koji su odgovorni za dodatnu zaštitu površine sluznice od destruktivnog djelovanja agresivne klorovodične kiseline. Iz istog razloga, lijek je kontraindiciran kod bolesnika s poviješću gastrointestinalnog krvarenja.

Mnogi se zanima hoće li acetilsalicilna kiselina biti trudna ako se uzima u obliku topivih tableta. Postoji mišljenje da ovaj oblik doziranja ima blaži učinak na želučanu mukozu i da se apsorbira brže. Nažalost, informacije nisu potvrđene znanstvenim istraživanjima i kliničkim pokusima. Stoga se smatra štetnim kao kod uobičajene pilule.

Zabranjeno je koristiti lijek u prisutnosti pojedinačnih reakcija, alergija ili osjetljivosti na sve derivate salicilata.

Također, kontraindikacije na recepciji su bolesti bubrega, patologija jetre, ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

Mjere opreza

Većina liječnika snažno protivi aspirinu tijekom trudnoće. Ovaj naizgled bezazlen i pristupačan lijek ima niz nuspojava i teških komplikacija, kako za buduću majku tako i za dijete.

Među nuspojavama su poremećaji prehrane: mučnina i povraćanje, poremećena peristalzija, proljev, žgaravica i grčevi u želucu, povećana kiselost. Također je moguće pojave grčeva u gornjem dijelu trbuha, urtikarije, zamagljenih očiju, tinitusa, vrtoglavice i pulsiranja u hramovima uzrokovanim povećanim pritiskom. U tom slučaju treba zaustaviti lijek i posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Acetilsalicilna kiselina tijekom rane trudnoće može izazvati pobačaj, propustila pobačaj, smrt fetusa i razvoj unutarnjih organa abnormalnosti, lica i druge fiziološke abnormalnosti.

Također moguće komplikacije uzimanja lijeka za većinu trudnica:

 • hematoma i modrice na koži;
 • hipertenzija;
 • pojava astmatičnih napadaja, bronhospazma, asfiksija;
 • bolno bljedilo kože;
 • stalna slabost i bolni mišići, umor;
 • oticanje zajedničkog tkiva;
 • lažne kontrakcije;
 • bol u trbuhu i donjem dijelu leđa;
 • razvoj zatajenja srca i srca;
 • Reyjev sindrom;
 • upalni procesi u želucu, kao preteča gastritisa ili čira;
 • opijenost tijela;
 • dermatitis i razne osipa na koži;
 • angioedem;
 • unutarnje krvarenje itd.

Svjesni ozbiljnih nuspojava za fetus, neke mlade djevojke traže informacije o tome kako se riješiti trudnoće s aspirinom. Nakon toga, namjerno uzimaju velike doze ili šalju pilulu u vaginu nakon nezaštićenog odnosa. U potonjem slučaju, takvi postupci ugrožavaju kršenje sluznice mikroflore, u slučaju oralne primjene, možda teškog trovanja tijela s razvojem navedenih komplikacija do same trudnoće.

Aspirin može stvarno pomoći trudnici i osigurati visokokvalitetnu prevenciju tromboze, nositi se s antifosfolipidnim sindromom ili varikoznim žilama. Ali to je samo ako trudnoća nastavi normalno, au povijesti budućih majki nema ozbiljnih patologija. Svi liječnici preporučuju napuštanje acetilsalicilne kiseline u korist suvremenih i sigurnijih lijekova.

Također preporučujemo da pročitate:

Mogu li uzeti aspirin tijekom trudnoće?

Nažalost, kršenja sustava koagulacije krvi u žena mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi života, uključujući i tijekom razdoblja čekanja za rođenje djeteta. Mnogi bolesnici, nakon rutinskog pregleda liječnika, pitali su se zašto su propisali Aspirin tijekom trudnoće.

U većini slučajeva, pri propisivanju ovog lijeka, liječnik ima jedan cilj: smanjiti viskozitet krvi i zaštititi i ženu i njeno dijete od izuzetno ozbiljnih kardiovaskularnih komplikacija.

Opće informacije o lijeku

Aktivni sastojak u Aspirin je acetilsalicilna kiselina, tvar s antitrombotskim djelovanjem. Točka primjene ovog lijeka je trombocitna stanična membrana. Kada se izlaže ovim stanicama, aspirin sprječava stvaranje krvnih ugrušaka unutar žila, čime se održava normalni protok krvi.

Aspirin je široko propisan u kardiološkoj praksi za prevenciju tromboembolije kod bolesnika nakon infarkta miokarda, koji pati od atrijske fibrilacije i kroničnog zatajenja srca. Također se često koristi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon što je pate od tromboflebitisa i donjih ekstremiteta varikoznih vena. Ali za koju svrhu liječnici propisuju aspirinu trudnicama?

Zašto je Aspirin trudna?

Tijekom djetetove trudnoće, žensko tijelo doživljava značajno hormonalno preopterećenje, a spolni hormoni izravno utječu na viskozitet krvi. Štoviše, rastući maternica mehanički stisne velike krvne žile, što uzrokuje stagnaciju krvi u nogama. Oba faktora predisponiraju razvoj periferne venske insuficijencije i tromboze.

Rijetka, ali izuzetno opasna situacija u trudnica je antifosfolipidni sindrom - autoimuna patologija, praćena višestrukim stvaranjem krvnih ugrušaka u lumenu krvnih žila. Ova bolest predstavlja izravnu prijetnju zdravlju i životu i žene i njezinog djeteta, a najbolji način za sprečavanje mogućih komplikacija je terapija koja ima za cilj razrjeđivanje krvi.

Što je Aspirin propisan tijekom trudnoće? Smanjiti viskoznost krvi i spriječiti ugrušak krvi. To pomaže u izbjegavanju ne samo takvih opasnih komplikacija poput infarkta miokarda, moždanog udara i plućnog tromboembolizma. Aspirin neizravno poboljšava cirkulaciju krvi u uteroplacentalnom krugu zahvaljujući kojoj dijete dobiva više kisika.

Koristite tijekom trudnoće

Tijekom recepcije Aspirin treba biti posebno oprezan, a da ne spominjemo činjenicu da je strogo zabranjeno uzeti bez preporuke liječnika. To je zbog činjenice da čak i uz najmanju višak dozu, acetilsalicilna kiselina počinje imati štetne učinke na fetus.

Ova opasnost je osobito velika u prvom tromjesečju trudnoće, jer aspirin može uzrokovati dijete:

 • cijepanje gornje usne i tvrdog nepca;
 • kongenitalni poremećaj strukture kralježnice i kralježnice - spina bifida;
 • anofthalmia, ili odsutnost očne jabučice;
 • srčanih defekata i drugih kongenitalnih abnormalnosti.

Kako bi se izbjegao razvoj ovih komplikacija, Aspirin u ranoj trudnoći propisan je samo u niskim dozama.

Zašto se liječnici protive uporabi aspirin u kasnoj trudnoći? Ovaj lijek može prodrijeti u uteroplaznu barijeru, pa se od 10-12 tjedana može poduzeti samo ako je stvarno potrebno: na primjer, ako trudna majka pati od nogu varikoziteta ili je dijagnosticirana antifosfolipidni sindrom.

U kasnijim razdobljima, aspirin, ako se koristi nepropisno, može dovesti do:

 • krvarenje od majke;
 • krvarenje u unutarnjim organima, uključujući mozak;
 • lezija želučane sluznice;
 • teške ozljede jetre fetusa i druge komplikacije.

Dakle, je li moguće uzeti aspirin tijekom trudnoće? U ranim fazama - u malim dozama i oprezom. U trećem tromjesečju trudnoće, aspirin se nikada ne smije piti, jer dodatno krvarenje tijekom ovog razdoblja ispunjava životno ugrožavajuće krvarenje maternice i smrt djeteta.

Upute za uporabu tijekom trudnoće

Acetilsalicilna kiselina dostupna je u nekoliko doza pod različitim trgovačkim nazivima:

 1. Aspirin njemačke tvrtke Bayer.
 2. Thrombos ACC, koju proizvodi austrijska farmaceutska tvrtka Lannacher Heilmittel i ruska LLC Valeant.
 3. Aspirin Cardio, propisan tijekom trudnoće, proizvodi je ista njemačka tvrtka Bayer.
 4. Atsekardol tvrtke Sintez (Rusija), i drugi.

Maksimalna doza Aspirin tijekom trudnoće ne bi trebala prelaziti 100 mg. Inače, rizik hemoragijskih komplikacija značajno se povećava. Lijek se uzima 1 puta dnevno ujutro s obrokom. U svakom slučaju ne možete piti aspirin na prazan želudac, jer može uzrokovati oštećenje sluznice s razvojem čira.

kontraindikacije

Ako žena pati od astme, onda ne vrijedi pitanje hoće li piti aspirin tijekom trudnoće. Ovaj pacijent treba prestati uzimati ovaj lijek i naći još jednog antitrombotskog agensa. To je zbog činjenice da sama acetilsalicilna kiselina često postaje provokator astmatičnih napada.

Zbog stalnog porasta incidencije čira na želuca i dvanaesnika, imenovanje aspirina postaje sve teže. Acetilsalicilna kiselina blokira stvaranje određene vrste prostaglandina - tvari koje pružaju dodatnu zaštitu sluznice želuca od agresivnog djelovanja klorovodične kiseline u želučanom soku. Zbog toga se aspirin ne smije uzimati za pacijente koji pate od bolesti peptičkog ulkusa, kao i zbog patnje u gastrointestinalnom krvarenju u prošlosti.

Mjere opreza

Aspirin je daleko od bezopasnog lijeka i ima niz bočnih i neželjenih učinaka koji, ako se pojave, stvaraju izravnu prijetnju zdravlju majke i djeteta. Srećom, rizik njihove pojave je minimalan ako žena uzima lijek strogo u dozama preporučene od strane svog liječnika.

Aspirin treba odmah zaustaviti kada se pojave sljedeći simptomi:

 1. Pojava spontanih modrica i hematoma na koži.
 2. Fetidni labavi stolci.
 3. Udari gušenja.
 4. Teška vrtoglavica, slabost i bljedilo kože.
 5. Povećan krvni tlak.
 6. Akutna bol u zglobovima i oticanje okolnog tkiva.
 7. Cramping trbušne i donjeg dijela leđa.

Prevencija tromboze je važno područje očuvanja trudnoće i jamstvo rođenja zdravog djeteta. Aspirin se dobro snalazi s ovim zadatkom i propisuje se tijekom trudnoće kako bi razrijedio krv, ali bez savjeta stručnjaka, prijem će biti štetan. Slijedite medicinske preporuke i u svakom slučaju nemojte uzimati lijekove acetilsalicilne kiseline bez dopuštenja, tako da radost majčinstva ne zasjeni neugodnim i ponekad vrlo opasnim komplikacijama. Zapamtite da aspirin može biti pijan tijekom trudnoće tek u ranim fazama.

Autor: Pavel Shuravin, liječnik,
posebno za Mama66.ru