Nuanzi masaže novorođenčadi i dojenčadi

Rođenja

Novorođenče se prezentira roditeljima, a svima ostalima, blažen i bespomoćan. Želim da ga njeguje i njeguje, i to je prilično prirodna želja. Međutim, priroda ne daje da dijete uvijek bude toplo i mirno.

Da bi se dijete pripremilo za neizbježne padove i modrice u svom životu, nužno je ojačati i trenirati mišiće i ligamente od prvog dana života. To će vam pomoći u ovoj masaži. Ovaj postupak poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja ton, pomaže u razvoju motoričkih funkcija. Razmotrite što su indikacije i kontraindikacije za masiranje novorođenčadi i dojenčadi, kako to učiniti, uključujući i kod kuće, s majčinim rukama.

Značajke postupka

Svaki roditelj može, naravno, imati pitanje: treba li masaža ako je dijete zdravo i normalno se razvija. Da bi ispravno odgovorili, potrebno je razlikovati pojmove profesionalne masaže i opće, koje roditelji samostalno izvode.

Home masaža je vjerojatnije da će formirati zdrave navike, stvrdnjavanje pozornici, a liječenje je medicinski postupak.

Indikacije i kontraindikacije za novorođenčad i dojenčad

Profesionalnu (medicinsku) masažu treba propisati pedijatar, a ne samo u slučaju, već po sasvim jasnim kriterijima. Indikacije za masažu su:

 • hipertonije mišića i hipotonija;
 • tortikolis;
 • ravne noge;
 • clubfoot;
 • neurološke bolesti.

U svakom slučaju, liječnik bi trebao razumno objasniti svoje obveze, reći o kontraindikacijama. Usput, puno. Evo nekoliko:

 • bilo koja kožna bolest, osip nejasnog podrijetla;
 • dijabetes melitus;
 • groznica;
 • srčana bolest;
 • racije, artritis;
 • kila s mogućnošću kršenja.

Zapravo, postoji mnogo više kontraindikacija, a samo liječnik može odlučiti hoće li propisati tečaj masaže ili ne. Ako je potrebno, moguće je provesti dodatne pretrage (na primjer, ultrazvuk srca) kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza.

Moram li to učiniti svaki dan?

Terapeutska masaža treba provoditi tečajeve, čije trajanje i učestalost određuje liječnik. Unutar jednog tečaja, masaža se obavlja svakodnevno. Moramo pokušati ne preskočiti sesije, duge stanke između razrednih odjela smanjuju prednosti postupka.

Je li dopušteno prekidati mjesec dana?

Intervali između tečajeva mogu doseći nekoliko tjedana, ali u jednom tečaju nepoželjno je prolaziti više od tri dana. Ako nije moguće masažu 30 ili više dana, taktiku o alternativnoj terapiji treba razgovarati s liječnikom. Za bebe mlađe od 3 mjeseca, takve stanke mogu biti kritične, jer mnoge patologije (tortikollis, displazija) dobro reagiraju na liječenje u prvim mjesecima života.

Bolje je odbiti masažu tijekom prvih dana nakon cijepljenja. Tijelo proizvodi antitijela na komponente cjepiva, a prekomjerna količina može povećati manifestacije komplikacija nakon cijepljenja.

Je li moguće ići nakon postupka?

Nakon postupka možete hodati, ako je dijete toplo odjeveno. Tijekom masaže tjelesna temperatura blago, ali se povećava. Ako je hladno vani, a odjeća je odabrana izvan sezone, postoji rizik od hipotermije. Stoga je bolje voditi brigu o zagrijavanju unaprijed (uzmi deku ili deku za kolica, zgrabite dodatnu bluzu).

Je li moguće da dijete osjeti hladnoću?

Ako je dijete bolesno, naravno, bolje je preskočiti nekoliko sesija nego pogoršati tijek bolesti. Bezazni rinitis - to je dobar razlog za otkaz posjeta masažnom terapeutu. Sam po sebi, crijevni nos može biti pretpostavka početka ARVI-a, tako da masaža može samo pogoršati stanje. Osim toga, zagušljiv nos neće djetetu dati odmor, a malo je vjerojatno da će moći mirno održati sjednicu.

Je li moguće izvesti prije hranjenja?

Da bi masaža donijela maksimalnu korist, dijete mora biti mirno, opušteno i puno. Da biste to učinili, bolje je odabrati vrijeme nakon hranjenja, nakon otprilike 30-40 minuta. Dakle, beba još nije imala vremena ponovno gladovati i neće biti hirovita.

Korist i štetu

Dobri učinci masaže su očiti. Djeca prve godine života vrlo su fleksibilne (svatko se samo boji "razbijanja ili uvijanja", pa ne eksperimentiraju), a očuvanje ove zajedničke pokretljivosti važan je zadatak. Redoviti učinci na kožu, mišiće i ligamente djeteta doprinose:

 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • jačanje koštanog sustava, zglobova i ligamenta;
 • stimulira rast mišića;
 • ojačati mišiće trbuha, natrag.
 • razvoj svih dijelova živčanog sustava.

Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, terapeutska masaža može biti štetna. To je moguće u dva slučaja: postupci se izvode suprotno prisutnosti kontraindikacija ili masažni terapeut nema odgovarajuće iskustvo i znanje. Najvažniji kriterij da masaža ne koristi - ponašanje djeteta.

U neonatalnom razdoblju, djeca imaju još veći ton u mišićima udova, to je prirodno i normalno. Ti mišići ne mogu biti prisiljeni odmotati i stimulirati, možete samo malo zamijesiti. Inače, možete samo jačati hiperton, čak i ozlijediti dijete.

Nemoguće je utjecati na bubrege i jetru djeteta tijekom izvođenja masaže (kako bi se pokucalo, prilijepilo ova područja), što može dovesti do poremećaja u funkcioniranju tih organa. Vrlo pažljivo morate masažu površine kralježnice, bilo koja prekomjerna sila napunjena je pomicanjem diskova. Stoga je važno preuzeti odgovorni pristup izboru stručnjaka, a također ne započeti sesiju bez prethodnog temeljitog ispitivanja djeteta.

Stručni trikovi

Bilo koja, čak i najkraća sesija, uvjetno je podijeljena na tri dijela: pripremna, glavna i konačna. Prvo, stručnjak mora pripremiti mišiće za mehaničku akciju, kako bi uspostavio kontakt s djetetom. Da biste to učinili, niz udaraca, lagano trljanje. Nakon nastavka na glavni dio postupka koji uključuje tehnike kao što su:

 • istezanje;
 • istezanje;
 • tlak;
 • savijanje i produžetak udova u zglobovima;
 • vibracija i gnječenja.

Za svaki slučaj stručnjak odabire zasebnu kombinaciju tehnika, uzimajući u obzir dob, strukturu djeteta i prisutnost bilo kakvih posebnih zahtjeva. Na primjer, na mjestu ozljede, trljanje i probijanje mogu uzrokovati bol, pa će se stručnjak ograničiti na jednostavno ublažavanje i lagano trljanje.

Ako se terapeutska masaža izvodi s određenom svrhom, na primjer, ukloniti ton tkivnih mišića, tada će se glavni fokus staviti na liječenje problematičnog područja.

Osnovna tehnologija

zajednička

Tijekom sjednice, osim mehaničkog utjecaja na kožu i mišiće, mogu se koristiti i druge metode izloženosti, na primjer, zagrijavanje. U terapijskoj masaži možete istaknuti takve popularne tehnike kao:

 1. Tonik. Klasična masaža čija je svrha stimulacija cirkulacije krvi i jačanje limfne drenaže, olakšava prijenos živčanih impulsa na sva tkiva i organe, kako bi ispravno djelovali na mišiće (opuštanje ili naprezanje). Takva masaža propisana je većini djece, a ukupno trajanje od 10 sjednica (na ambulantnoj kartici koju upućuju: masaža br. 10, zbog čega mnogi to smatraju posebnim tipom masaže).
 2. Opći razvoj. Slično je onom prethodnom, ali uključuje elemente gimnastike. Kada su mišići dobro zagrijani i spremni za opterećenje, stručnjak obavlja niz savijanja i produžetka ekstremiteta, rotira ih, okreće i naginje bebu.
 3. Preventivna. Takva masaža, u stvari, ne razlikuje se od one u razvoju, osim što joj je svrha spriječiti moguće komplikacije. Na primjer, ako se primijetio da dijete u snu uvijek okreće glavu u istom smjeru, to može ukazivati ​​na nerazvijenost mišića vrata. Mjerodavni terapeut za masažu, koji obraća pažnju na ovo područje, može ispraviti situaciju.
 4. Gimnastika. Kombinacija masaže i lagane gimnastike daje izvrsne rezultate. Nakon milovanja i gnječenja mišići su spremni za povećanje opterećenja. Od ranog djetinjstva možete uliti ljubav prema tjelesnom naporu.

Izbor tehnologije i provedba postupaka zadatak je stručnjaka. Ne biste trebali pokušati samostalno obavljati terapijsku masažu, koristeći savjete ili video lekcije iz mreže. Iskusni masažni terapeut ne samo da zna kako izvesti ovu ili tu tehniku, nego će također moći primijetiti pozitivan trend ili, obrnuto, sumnjivo pogoršanje.

terapeutski

Mogućnosti rastućeg tijela su ogromne. Ponekad je dovoljno redovito, ali kratkotrajno izlaganje oporavku ili olakšavanju bilo kojeg stanja. Masaža može riješiti mnoge probleme, što je osobito vrijedno s obzirom na ograničenja u uzimanju lijekova kod djece mlađe od 3 godine. Dakle, pedijatar može propisati masažu za takve patologije i bolesti:

 • Mokro kašalj. Svjetlosni pokreti na leđima pomoći će gurati nagomilan sput, te ga se nadvladati.
 • Blokiranje suznih kanala. Kako bi se olakšao proboj embrionalnog filma, koji sprečava odljevi tekućine za suzu, potrebno je redovito mazati područje oko očiju djeteta.
 • Poremećaji u gastrointestinalnom traktu. Problem s kojim se susreću većina roditelja je konstipacija djeteta i kolik. Svaka promjena prehrane djeteta ili majke za njegu može dovesti do nadutosti, boli i plačanja djeteta. Da bi ojačali intestinalnu pokretljivost i riješili problem trebate masirati trbuščić u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu.
 • Oguljena kosa S takvom patologijom, stimulacija nerazvijenog mišića može ispraviti situaciju. Trljanje i milovanje potiču cirkulaciju krvi, umnožavaju mišićno tkivo, poboljšavaju propusnost živčanih impulsa.
 • Klinikularna kila. Svrha masaže je ojačati abdominale. Svjetlosni pritisak uzrokuje stezanje mišića kao odgovor, što će postupno dovesti do nestanka izbočine.
 • Hip displazija. U liječenju ove patologije, masaža zauzima važno mjesto. Izlaganje mišića i ligamenata u zglobu kuka pomoći će vratiti glavu bedra na pravo mjesto.
 • Konjunktivitis. Kod infekcije suznih kanala vrlo je važno postići pravodobno i cjelovito pražnjenje purulentnih sadržaja. Stoga je važno redovito redovito masirajte suzavac kanala, poboljšavajući njegovu prohodnost.

Pogledajte fotografiju masaže za dijete:

Što se treba učiniti majčinim rukama?

Opća masaža zapravo je kompleks udaraca, fleksija i ekstenzija. Neće imati ozbiljniju posljedicu na organe i tkiva. No, zauzvrat, ovaj postupak je snažan taktilni poticaj koji:

 • potiče prijenos živčanih impulsa s kože (na području udara) do moždanog korteksa;
 • poboljšava funkcioniranje središnjeg živčanog sustava;
 • potiče rast mišićnog tkiva;
 • jača imunološki sustav.

Osim toga, taktilni osjećaj je vrlo važno za dijete u neonatalnom razdoblju za uspostavljanje emocionalnog kontakta s roditeljima. Ljubazni pokreti - najbolji način za uspostavljanje ovog kontakta. Masaža započinje laganim potezima, postupno povećavajući stupanj pritiska. Posebna se pozornost posvećuje takvim područjima:

 • Stopala. Postoji mnogo živčanih završetaka, koji utječu na blagotvorne učinke na cijelo tijelo.
 • Vrata i okovratnik. Masaža - najbolja prevencija tortikulije i problema s držanjem, također pridonosi pravilnom razvoju mišićno-koštanog sustava.
 • Spina. Masaža jača mišići korzet, oblikuje držanje, smiruje i opušta bebu.
 • Želudac. Masiranje područja oko pupka može spasiti bebu od kolike, povećati peristaltiku.

Očito je da se takav koristan postupak sa svih strana može izvoditi barem svaki dan. Ali postoje dva preduvjeta za uspješnu masažu: beba mora biti mirna i potpuno zdrava.

Za vrištanje, napeto dijete, nikakav postupak neće imati koristi. Stoga je potrebno uhvatiti trenutak kada je beba puna (ali ne odmah nakon hranjenja, može izazvati regurgitiranje), dobiti dovoljno sna i ništa mu ne smeta. Idealno - prije noći plivati.

inventar

Za bolji učinak na kožu i mišiće, možete koristiti posebne pomagala. Dakle, razni valjci, kuglice s mekim šiljcima, ručna masaža za akupresuru pomoći će poboljšati učinak postupka. Glavna stvar je kontrolirati sila udarca i spriječiti pojavu bolnih osjeta.

Da biste smanjili trenje, a ne da se protežu vrlo osjetljiva koža bebe, možete koristiti različite ulja. Prednost se daje neobuzdanim, laganim proizvodima iz dječje serije.

Također treba napomenuti fitball - veliku lopticu na napuhavanje s dva roga. Uz to ne samo da možete obavljati masažu, već i jačati vestibularni aparat djeteta. Dijete se stavlja na loptu i, držeći, izvodi niz svjetlosnih čudovišta. Tijekom vremena, beba će vam se svidjeti ove vježbe, a možete dodati i druge: skočite na loptu, držeći majčinske prste, ležeći na fitball na leđima i trbuhu.

Učinkovitost korištenja ulja i dodatnog inventara uvijek je bolje razgovarati sa svojim liječnikom. I, naravno, ako ne daju užitak djetetu, bolje je staviti ih na stranu.

Pravila vođenja

Važno je razumjeti da ako postoje problemi s zdravljem djeteta, pitanje prikladnosti masaže treba riješiti samo stručnjak. Također utvrđuje: kada možete započeti postupke (u nekim slučajevima to je učinjeno u prvim danima života), trajanje sesije, broj tečajeva.

Trajanje sesije za novorođenčad ne prelazi 10 minuta. S dobi, trajanje se povećava na 20-30 minuta u prva tri mjeseca i na 40-60 minuta za stariju djecu.

Za restaurativne masaže, nema posebnih ograničenja. Možete ih izvesti već od dva tjedna. U prva tri mjeseca naglasak je na razvoju mišića vrata i leđa, tako da dijete čvrsto drži glavu. Nakon 3 mjeseca dodaje se kompleks gimnastičkih vježbi za masažu kako bi se ojačali ligamenti i zglobovi.

Tijekom manipulacija, dijete mora biti mirno, bilo koji emocionalni stres neprihvatljiv. Stoga je važno uspostaviti kontakt s djetetom, možda, da se sesije provede na razigran način. Ako je beba počela plakati, nemojte je zanemariti. Bolje je nakratko prekinuti, zagrliti i smiriti dijete. Stoga bi jedan od roditelja uvijek trebao biti blizu.

U slučaju bilo koje bolesti (čak iu blagom obliku), bolje je postići oporavak najprije, a nakon toga popraviti rezultate masažom. Prvo, malo je vjerojatno da će dijete koje muče curenje nosa, groznica, svrbež ili druge simptome omogućiti postupanje. Drugo, dodatno opterećenje na živčanom sustavu sada je beskorisno.

Mastering tehnika masaže je vrlo jednostavna, no vrijedno je zapamtiti da kućna masaža nije panaceja, već samo jedan od elemenata fizičkog razvoja i stvrdnjavanja djeteta. Samo u kombinaciji s fizičkim naporom, dobrom prehranom i aktivnim životnim stilom dati će najbolje rezultate.

Je li moguće da se dječak dnevno masira svaki dan?

Ili pazite na tečajeve na mahove?

PS mužni masažni terapeut samo))

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Mislim da su bolji tečajevi

maksimalno 15 dana. onda pauze.

A to ne zna i maser?))))

Pa, nisam terapeut za masažu

Ako je masaža opće neizlječivo, to možete učiniti cijeli život. i dijete i supruga, ako je moj muž imao sreću)))))))

Je li moguće masažu beba?

U ovom članku opisujemo glavne tvrdnje, u kojima se često pojavljuje pitanje: Je li moguće masažu beba? Članak ne piše copywriters, već stručnjaci u ovom pitanju. Ako nakon čitanja imate bilo kakvih pitanja ili niste pronašli odgovor na svoje pitanje, možete nas pitati putem e-maila [email protected]

1. Je li to vrijedno, i je li moguće da masaža dijete ako plače?

Ako je to čudovišta koje majka treba razumjeti, a dijete može biti povrijeđeno s vremena na vrijeme, onda možete masaža ako postoji potreba za liječenje. Postoje djeca "osjetljiva", jednostavno ne vole da ih netko dotakne i posebno ih zamoli. Obično ove bebe ne plakaju od početka postupka, već "cvrkaju" na svaki mogući način i ako se sesija nastavi tijekom cijelog ograničenja strpljenja, a svako dijete ima vlastiti rezervni strpljivost, pa čak i štoviše, dijete može započeti ludilo. U takvim slučajevima, dugo ne biste trebali mazati dijete, pažljivo pratite emocije djeteta. Srećom, malo takvih djece.

Razlog plakanja djece u masaži često je strah. Dijete se lako može bojati stručnjaka u prvom postupku, kao i bilo koji drugi autsajdrant. Dječji strahovi su češće moguće od 3-4 mjeseca do 3-4 godine. Uobičajena reakcija odraslih osoba u susretu s dojenčadi je osmijeh, češće tihi i bliski pogled na dijete. To je pristup stranca koji najviše plaši, a ako stranac dotakne dijete, onda. U takvim slučajevima potrebno je započeti postupak upoznavanja s prirodnim pozdravom, a ne ponoviti bilo koji govor namijenjen bebi bez "lispinga". Ponekad masaža počinje u majčinom djetetovom krilu (za djecu od 6 mjeseci), a onda, kada beba shvati da nema opasnosti, možete je prenijeti na stol. Ponekad morate staviti dijete na trbuh tako da beba ne odmah pogleda terapeuta za masažu, ili pregled djeteta zatvara neku vrstu knjige.

2. Je li moguće masažu bebe nakon ili prije cijepljenja?

Masaža za djecu tijekom cijepljenja nije učinjena. Cijepljenje se može obaviti i odmah nakon postupka, ali je moguće nastaviti ili započeti tijek postupka 5-7 dana nakon cijepljenja. Činjenica je da nakon cijepljenja često porast temperature, a to je kontraindikacija. Iznimka je Mantoux test, on se jednostavno ne može namočiti, a masaža se može obaviti, samo podlaktica u koju se injekcija ne masira. tj Tečaj za dijete obavlja se prije cijepljenja ili poslije, ali ne prije 5-7 dana.

3. Je li moguće napraviti masažu za dijete s prehladom?

Također vrlo aktualno pitanje. Ako isključimo alergijski ili kronični rinitis, u kojem možete napraviti masažu, u drugim slučajevima rinitisa, morate pratiti njegov izgled. Ako se nos natečio prije masaže ili tijekom masaže, najvjerojatnije beba je uhvatila hladnoću, a potom će započeti upalni proces. Ali svi isti razlozi za ukidanje masaže bit će preteča upalnog procesa: crvenilo grla, temperatura. Ako dijete ima hladnoću i nije imalo curi, tada preporučujemo pokretanje masaže nakon 10-14 dana nakon posljednjeg dana temperature (to je slučaj kod akutnih respiratornih infekcija).

4. Je li moguće podmazati dijete tijekom grčeva?

Grčevi u djece su kontraindikacija za masažu. Ali postoje situacije u kojima je masaža još uvijek potrebna, u tom slučaju se radi na pozadini antikonvulzivne terapije lijekom.

5. Je li moguće svakodnevno masaža djece?

Svakog dana možete i svaki drugi dan možete, ali još rjeđe manje učinkovito. Preporučujemo djeci da masažu 5-6 puta tjedno, zatim 1-2 dana odmora i tako dalje do kraja tečaja. Djeca također trebaju odmor, posebno za novorođenče. Iz iskustva znamo da su bebe više nemirne do kraja tjedna, što se može objasniti akumuliranom napetosti i umorom u djeteta. Deset sjednica u redu za novorođenče je poprsje. Nažalost, čak se susrećemo s situacijama kada liječnici kažu roditeljima da trebaju napraviti put masaže bez prekida. Mi se jako ne slažemo s tim. Ako je dijete umorno (ono što bi masaža i majka trebali vidjeti), onda mu je bolje da se odmara za 1-2 dana.

Moram li masažu djecu? Razgovaramo s maserom

Mala je osoba rođena, prima prvi dah zraka, osjeća prve dotakne svoje majke. No, sada dijete postaje sve stariji, a pedijatar govori roditeljima da ih treba masirati. Tko bi to trebao učiniti? Treba li mu zdravlje? To i druga pitanja postavili smo iskusnom dječjem masažnom terapeutu.

- Je li potrebno bebu masažu za zdravu djecu?

- Vjerujem da je masaža potrebna za zdravu djecu. Beba masaža je vrlo korisna za pravilan razvoj djeteta, potiče razvoj motiliteta, jača mišiće, ima blagotvoran učinak na živčani i imunološki sustav djeteta, a također je učinio s profilaktičkom svrhom mnogih bolesti djetinjstva.

- Koliko puta je potrebno imati masažu za dijete prve godine života?

- Uobičajeno je 3-4 tečaja propisano zdravom djetetu. Ako postoje bilo kakvi odstupanja, događa se da oni rade od 8 do 10 masažnih tečajeva u prvoj godini. Zdrava djeca trebaju voditi tečajeve masaže dok ne budu tri godine. No, roditelji se često "smiruju" kada dijete okrene jednu godinu. To je zbog činjenice da starija djeca ne dobivaju masažu. Zatim, u nedostatku bilo kakvih patologija, vjerojatno ne trebate mučiti dijete.

- Koje su kontraindikacije za masažu?

- Ima ih puno. To su svi rakovi, srčani defekti, postoperativno razdoblje, bolne kožne bolesti. S oprezom morate napraviti masažu s povećanom jetrom. U svakoj djeci do određene dobi, jetra se povećava, pa se na tom području mora davati lagano opterećenje. To vrijedi za sve kolecistitisa, kolestaza - trebate ograničiti pritisak na ovo područje. Djeca u području trbuha trebaju uvijek imati nježnu masažu jer se trbušni organi još formiraju.

- pod kojim uvjetima je potrebna beba masaža?

- U osnovi, to su bolesti mišićno-koštanog sustava: displasia, torticollis, skolioza, neusklađenost zdjeličnih kostiju, sve vrste ravnih stopala (na primjer, ako ne izliječite ravne noge, onda će vam leđa patiti: bez skolioze bez ravnih stopala). Za neurološke bolesti, propisana je masaža. Neurološke abnormalnosti sada se stavljaju na vrlo mnogo djece. Gotovo svaka djeca imaju blagi stupanj "neurologije" - na primjer, kod svih djece prsti na nogama su savijeni, hipertoničnost.

Ako dijete okreće glavu samo u jednom smjeru, masaža je obvezna (to se često događa ako je beba cijelo vrijeme spavala u krevetiću na istoj strani). S crijevnom masnom kolikom značajno smanjuje anksioznost djeteta.

- Tko bi trebao napraviti bebu masažu? Može li ga majka bez posebnog obrazovanja primijeniti?

- Ni u kojem slučaju majke ne bi trebale sami raditi masažu. To se može završiti loše. Mama može napraviti gimnastiku, koju su joj stručnjaci pokazali (ali vrlo pažljivo) kako bi se potrudili. Malo dijete koje ne može prevrtati treba dnevno milovati, poboljšava cirkulaciju krvi. Dijete ima nekoliko pokreta do 3 mjeseca, a mišići bi se trebali razvijati. Ali stručnjacima treba pružiti intenzivnu masažu. U pravilu, mame rade najbolje da ruše dječje mišiće kako bi učinak bio veći. No, ipak, neke mišićne skupine trebaju jači teret, a druge, naprotiv, trebaju opuštajuće pokrete. Možete jednostavno nazvati pogrešnu mišićnu skupinu. Nakon takve "masaže" vrlo je teško ispraviti posljedice - dijete je svu toniranu, poput kamena, čak i nekoliko sjednica ne pomaže mišićima da se opuste.

- Kakvu vrstu obrazovanja treba imati maser?

- Maser mora imati medicinsko obrazovanje i certifikat masera. Bez certifikata, koji se potvrđuje svake 5 godine, masažni terapeut neće biti zaposlen u bilo kojoj medicinskoj ustanovi.

- Je li moguće kombinirati masažu s fizičkim tretmanima?

- Ovisi o tome. Ako je ovo toplinski postupak, najprije ih morate obaviti, a zatim masirati. Ako je dijete propisano elektroforezom, treba ga napraviti s pauzom nakon masaže oko 1,5 do 2 sata.

- Što bi trebali biti pravila predostrožnosti prije i poslije postupka masaže?

- Negdje 1 sat prije masaže, dijete treba biti hranjeno. Plivajte i hodajte samo 2 sata nakon masaže, ako nije vani hladno. U zimi, tijekom razdoblja jake mrazine, dijete čak i 2 sata kasnije može uhvatiti hladnoću. Potrebno je pratiti kožu. Ako se masaža vrši s kremom koja je često alergična na djecu, trebate kupiti dijete 2-3 sata nakon masaže, tako da nema osipa.

- Postoje li metode koje bi mogle poboljšati učinkovitost masaže?

Ovisno o tome što je s djetetom. Prvo morate pogledati dijagnozu. Također je potrebno pogledati dijete - svako dijete treba individualni pristup. Treba se opustiti, a druga bi trebala biti tonirana. Pokreti su klasični, ali svako dijete treba podići svoj intenzitet. Masaža može pomoći i dijete i naštetiti ako je to učinjeno neispravno. Stoga je vrlo važno povjerenje profesionalnog masažnog terapeuta koji će ispitati dijete, odrediti koje pokrete, koji bi intenzitet trebao biti primijenjen tijekom masaže ovom djetetu.

Maser treba znati ne samo mjesto unutarnjih organa osobe, već i razumjeti gdje se i što mišiće nalazi, koja njegova funkcionalna odgovornost. Ako dijete, na primjer, nije počelo hodati, a već je vrijeme za njega, trebate pravilno razumjeti koji mišići imaju problem - savitljivi ili ekstenzori. Prema tome, neki mišići toniraju, drugi se opuštaju. Mnogi roditelji očekuju da će nakon masaže, njihova beba ići nogama u 6-7 mjeseci. Ali dijete još uvijek ne mora hodati u ovo doba. Ako ga roditelji potaknu na to - stavili su ga na noge, u šetačima, oni mogu ozbiljno oštetiti bebinu kralježnicu. Sve se mora dogoditi u svoje vrijeme. U mojoj je praksi došlo do slučaja kada je dijete ustajalo u krevetu za 5 mjeseci, ali nije puzala (što bi, u principu, trebalo raditi u ovom dobu i vrlo je korisno za kralježnicu). Nakon masaže, prestao je hodati i počeo puzati. Roditelji su bili uzrujani.

- Kako se osjećaš o masaži na biološki aktivnim točkama?

- Ovo je vrlo bolan postupak, poznajem sam. Bilo je vrlo bolno kada su napravili takvu masažu. Zamislim što dijete doživljava. Uostalom, najprije morate pronaći željenu točku, a zatim postupajte na njemu 1-3 minute. Za dijete, mislim da će biti dovoljno teško kretati se. Ali možda netko ovu masažu vrši svom djetetu. Ako dobro poznajete točke i znate ih pronaći, naravno, to je korisno.

- Mogu li koristiti eterična ulja za masažu?

- Eterična ulja se najčešće koriste za masiranje odraslih osoba. U praksi djece, upotreba aromaterapije usmjerena je na opuštanje. Mnoga eterična ulja su kontraindicirana kod djece. Važno je ne štetiti. Djeca su često alergijske, pa je bolje čekati s eteričnim uljima sve dok dijete ne odraste.

- masažni terapeut koji izvodi masažu za odrasle može obaviti bebu masažu?

- Masaža bebe je teža. Djeca imaju svoje osobine tijela. povezane s različitim fazama razvoja. Postoje takve tehnike masaže kada bi osoba trebala osjetiti ogrebotinu. Ako odrasla osoba može reći je li to osjeća ili ne, onda dijete neće reći do određene dobi. Mislim da bi svatko trebao raditi vlastitu stvar, a beba masaža najbolje obavlja masaža na području pedijatrije.

Intervjuirano je dopisnik "Zdravlje Abecuda"

Trebate li masažu?

Vrlo često roditelji postavljaju jednostavno pitanje: treba li dijete prije masaže masaže? A ako je tako, koji? Uostalom, očito je da ne postoji univerzalni kompleks za sve bebe na svijetu. Pokušajmo to shvatiti.

Apsolutno je jasno da će zdravo dijete odrasti bez masaže. S druge strane, ako organizam u razvoju dobije izvodljiva opterećenja, imat će razvijenije mišiće, jače kosti, obučeni kardiovaskularni sustav, uravnoteženi živčani sustav i sustav endokrinih žlijezda. Ranije će se funkcija probavnog sustava prilagoditi i prilagoditi. "Struktura definira funkciju" - kažu osteopati. Stoga, kompetentna masaža i gimnastika za djecu neće se miješati. Pa, za one bebe s kojima je pedijatar, neurolog ili ortopedist napravio neku vrstu dijagnoze, masaža je prikazana više od drugih. Uz mnoge probleme ranog doba, dobra masaža može pomoći, često čak i bolja od lijekova.

Ali to postavlja pitanje kvalifikacije masera. Kako roditelji, koji su po prvi put naišli na bebu masažu, procjenjuju rad stručnjaka? Kako razumjeti da će postupak imati koristi svojoj djeci i da neće biti zla?

Iskoristite suze?

Postoji najdostupniji i najvažniji kriterij za procjenu rada masažnog terapeuta. Ne bi trebalo biti "vrištanje" kada dijete dođe u vrisak boli i tjeskobe. Prije nego se svađete s ovom tvrdnjom, poduzmite bilo koju knjigu o beznoj masaži. Jedna od kontraindikacija za provođenje ili nastavak postupka masaže je neprestani krik djeteta. Nije ni čudo o dobrom pedijatru ili dobrom dječjem maseru kažu: "Djeca ga vole!" A djeca osobe koja ih voli i tretira s poštovanjem je u ljubavi. Ali to im ne daje boli.

Čuo sam od jednog dječjeg masera s opsežnom praksom, koji je radio na ovom području za drugo desetljeće, sljedeću rečenicu: "Kako sam umoran od ovih dječjih vriskova!" Kao odgovor, preporučujem da ne povrijedi djecu. Bila je iznenađena jer je u dječjoj masaži čudan stereotip: ako se masažni terapeut nije "znojio", vjerojatno je lažirao. Uvjeravam vas, nema izravne veze između količine kilojula koju je proveo maser i prednosti postupka.

Majka jedne djevojčice mi je rekla dijalog sa svojim poznanicima. Upitana je: "Pa, dobijete li masažu?" "Da", odgovara djevojka majka. "Vrištanje?" "Ne." "Onda ovo nije masaža!"

Temeljno pogrešno mišljenje.

Nažalost, često čujem od roditelja bebe da su dobili ili pokušali provesti masažu prema tehnici "vrištanja". Što mislite da bi dijete moglo reći ako bi mogao razgovarati ili što bi učinio da bi mogao podnijeti sebi. Ispada da dijete radi "dobro" iskorištavanjem njegove bespomoćnosti. Koji je rezultat? Kada dijete vrišti, mišići se ne mogu opustiti. Ako se napeti mišić se pruži, mikro-stanke mišićnih vlakana neizbježno se javljaju. Kasnije na tim mjestima pojavit će se ožiljci.

U osteopatiji jedan od osnovnih načela je poštivanje tijela i njegovih tkiva. Otkrijmo vam još jednu veliku osteopatsku tajnu: tanji i mekši učinak, jači učinak. Činjenica je da je tijelo zaštićeno i zatvoreno od bilo kakvog agresivnog utjecaja, od bilo kakve nepristojne invazije. To je prilično prirodno i loše kad nije. Ako tijelo nije zaštićeno, onda je već slomljena. Sukladno tome, sve snage "vrisnute masaže" usmjerene su na borbu protiv tijela, i stoga su izgubljene. Samo nježni, točni učinci kompetentne masaže mogu imati koristi od djeteta.

Psihološka trauma

Nasilno nasilje, koje je "maska ​​za vrištanje" šteti ne samo tkivu, to je osobito traumatsko za dječju psihu. U podsvijesti takvog djeteta podebljano će biti napisano: "Ja sam bespomoćan, stranci mogu doći i raditi sa mnom što žele. Mama nije briga za moje plače za pomoć ili ne može pomoći. " Malo je vjerojatno da takvo dijete, kada odrasta, govori svojim roditeljima o svojim problemima ili ih pita da pomognu u nekoj stvari.

Maserka treba poštovati osobnost djeteta. Čak iu maternici majke, dijete ima svoj temperament, njegov karakter, navike koje su samo osobine. Žene koje ne prenose prvu trudnoću, prema ponašanju djeteta u želucu, mogu reći, na primjer: "Prvi je bio filozof, ali ovaj nestašan dječak!" Bebe u trbuhu majke osjećaju se dobro u raspoloženju svoje majke, doživljavaju stres s njom, vježbaju fizičke vježbe s njom (bebe sportaši koji i dalje prakticiraju rođeni su s dobro razvijenim mišićima). Već u ovom razdoblju formiranje osobnosti. Nasilje nad osobom je neprihvatljivo.

Glavna komponenta baby masaže je ljubav. Bez ove komponente, ono što se naziva masaža je fikcija.

Masaža bez suza

Što treba učiniti kako dijete ne vikne? Potrebno je uzeti u obzir njegove interese. Što traži od vas? Možda želi jesti, ili možda ima bol u trbuhu ili glavobolja? Jeste li pokušali napraviti fitness kad imate trbušni twist? Zamislite da želite napustiti teretanu, a instruktor vam kaže: "Još uvijek trebamo raditi, to je korisno!" Na kraju, dijete jednostavno ne može imati pravo raspoloženje. Najprije morate riješiti najhitnije probleme, zanimati mlade pacijente, a zatim se uključiti u masažu i tjelesni odgoj. Naravno, to zahtijeva dodatne napore, ali ne može biti drukčije.

U kojoj se dobi može i treba masirati? Ne postoji dobno ograničenje za masažu. Pojedinačni je pristup važan, kao i uvijek. Sila utjecaja može se desetostruko razlikovati ovisno o dobi, spolu, konstituciji (hiperstenici - normosenički - astenik), drugim pojedinačnim karakteristikama, i naposljetku, od djetetovog blagostanja u ovom trenutku. Kriterij ispravnosti je pozitivna reakcija bebe.

Kako odabrati vježbe? Od prvih dana života, blagi udarci od glave do vrhova prstiju i nožnih prstiju, kao da izravnavaju djetetovo tijelo, donose mnogo prednosti. Zamislite koliko će snažan val živčanih impulsa putovati od receptora kože do senzorskih središta mozga. Neka svaki od milijun ovih impulsa bude optužen za ljubav. Takvu masažu može učiniti otac i mama.

Mnogo je knjiga o masaži i tjelesnom odgoju za djecu do godinu dana. Većina ih se preklapaju. Odaberite onu koju vam se sviđa više. Moja želja: nemojte se zvati formalno, kreativno se približiti. Nemojte inzistirati na vježbama koje dijete ne sviđa, čak i ako je napisano da ih u to doba treba učiniti. Usredotočite se na ono što najbolje funkcionira ili iznesite pojednostavljenu verziju vježbe koja ne funkcionira. Ne treba nastojati učiniti za jednu lekciju cijeli kompleks vježbi. Učinite svoje omiljene vježbe na svoj logičan zaključak, to jest na umor. To dijete je umorno, dijete će vas obavijestiti ili jednostavno neće izvršiti ovu vježbu.

Još jedan važan princip bebe masaže: bolje je da nemate šanse nego pretjerati. Na primjer, prema preporukama neurologa, roditelji ili nedovoljno kvalificirani maser može pretjerati u borbi protiv hipertonije i oslabiti mišiće koji drže luk nogu i gležanj. Rezultat je ravna valgusova stopica. Čak iu potrazi za idealom, trebate biti u mogućnosti da se zaustaviš na vrijeme.

Kako liječiti dinamičku gimnastiku i bebu jogu? Uvjeren sam da je kao odrasla osoba jedan sport pogodniji i ne stane drugo, tako da djeca mogu biti korisnija u nekoj vrsti tjelesne kulture i manje pogodna za drugu. Na primjer, dinamična gimnastika nije prikladna za djecu s povećanom elastičnosti vezivnog tkiva i hiperlibnosti zglobova. Istodobno je prikladna i mladim gimnastičarima s visokim tonovima. Vjerujte svoju djecu samo dokazanim stručnjacima i budite oprezni prilikom samostalnog rada. Nemojte učiniti ono što nije sasvim sigurno. A ti ciljevi koje stručnjaci žele postići bebu joge, možete postići humane i ekološki prihvatljive načine osteopatije.

Je li plivanje za svu djecu? Ne. Postoje djeca koja se ne vole plivati ​​i roniti. Da biste započeli, pokušajte smanjiti intenzitet i složenost klasa, dodati elemente igre. Ako to ne pomogne, možda je vrijedno raditi na kopnenim sportovima.

Najvažnije je zapamtiti zašto je sve to učinjeno. Najgora opcija je kada se počelo tjelesno obrazovanje iznenaditi prijatelje i poznanike. Nastava bi trebala donijeti radost svim svojim sudionicima, zabaviti se u tom procesu, a rezultat će biti zdravlje djeteta, i fizičkog i mentalnog.

Autor Sobolev Pavel Viktorovich

Masaža za bebe

Beba masaža: u pitanjima i odgovore.

Gimnastika i masaža korisni su u bilo kojoj dobi, ali su posebno važni u prvoj godini beba života. Uostalom, sada postoji oznaka zdravlja već dugi niz godina.

Koliko dugo traje masaža i koliko se sati uključuje?

Sesija traje oko pola sata na početku tečaja. Usred povećanja opterećenja, ali sve ovisi o bebi: neka se djeca umorna nakon 20 minuta, a drugi 40-45 minuta. Obično provodi 10 sesija. Očito je pozitivna dinamika vidljiva na 12-13. Sjednici.

Kada mogu napraviti drugi tečaj za masažu za dijete?

To ovisi o svjedočenju liječnika, ali ne prije mjesec dana nakon prethodne. Preporučena učestalost jednom tromjesečju.

Liječniku se ponekad savjetuje da se napravi "masaža + terapija vježbanja", što je to?

Terapijski kompleks - sustav vježbi za različite dobi, razvijajući različite mišićne skupine. To se provodi neposredno nakon masaže, kada su mišići već grijani.

Imenovali su masažu, a red u policijskoj bolnici, možete li sami napraviti bebu masažu?

Ako je masaža propisala liječnik, značio je poseban medicinski postupak, a ne samo tonik. Stoga je vrijedno čekati vaš red, a ako vam sredstva omogućuju, onda je bolje pozvati stručnjaka u kuću.

Često na kraju sesije, maserka pomiče dijete na loptu, zašto? I hoće li kupiti loptu za kućnu upotrebu?

Naravno, možete kupiti, jer klizanje na lopti jača vestibularni aparat, pomaže opuštanju mišića, pomaže kod kolike i poboljšava koordinaciju pokreta. Međutim, mora se imati na umu: poželjno je staviti samo golo bebu na loptu, jer odjeveni može skliznuti.

Korisno je kombinirati ovu aktivnost s zračnim kupeljima. Pa, ako vam je metoda pokazala jedan od iskusnih majki. Glavna stvar - nemojte gurati dijete u jednom smjeru: on svibanj osjećati vrtoglavicu. Zakhnykal - odmah ukloniti, postoji rizik da klinac ne voli loptu jednom i za sve, iako se to događa vrlo rijetko. Promjer lopte nije manji od 60 cm, a bolje - više. Prikladna lopta s "rogovima".

Često se događa da se dijete navikne na jednog masažnog terapeuta i aktivno prosvjedi protiv drugog. Što je to?

Masaža nije samo fizički učinak, već i aktivna bioenergetska razmjena. Maserka može imati loše raspoloženje ili njezina energija nije prikladna za bebu. Ponekad djeca ne vole visoke ženske glasove ili neke mirise. U prvih 2-3 sesije, dijete ima puno pravo da prosvjeduje: on "nije naredio" ovu tetu. Stoga, pokušajte uvjeriti bebu i biti u svom vidnom polju dok se ne navikne na novu maser.

Preporuča se kupanje u kupki. Zašto vam je potrebna?

Ako se odlučite za kupanje u kupaonici, požuri: uskoro će biti prekasno. Dječak se jednostavno ne uklapa u rotaciju. Plivanje je prekrasna metoda liječenja tijela. Uklanja tonus mišića, razvija dišni sustav, smiruje živčani sustav. Nakon kupanja, djeca bolje spavaju. Samo pitajte stručnjaka da vam ovaj postupak pokazati nekoliko puta. I što je najvažnije - nemojte se bojati sebi, jer se vaš strah prenosi bebi. Ali ako je dijete počelo plakati u vodi - kupanje bi trebalo odmah zaustaviti, inače će zauvijek prestati ljubiti vodu.

Zašto trebate masažu? Često naše majke ili bake kažu: "Nismo vam učinili nikakvu masažu, i ništa!"

O "ništa" je veliko pitanje. Malo naše generacije može se pohvaliti savršenim zdravljem. Prednosti masaže su očite, jer mali čovjek nema svoju djelatnost i ima puno energije. Tijekom treninga, on uči mnogo o mogućnostima vlastitog tijela. Ispada da se ruke i noge daju ne samo kako bi ih tromo ljuljali dok su ležali u krevetiću.

Nakon beba masaže, pa čak i tijekom nje, bebe se počinju brže razvijati i aktivnije istražiti ovaj svijet. Vjeruje se da čak i potpuno zdravo dijete do 1 godine treba podvrći 3 slijeda masaže, ako ne postoji poseban dokaz liječnika. Nakon godinu dana dovoljno je vlastite aktivnosti.

Koja je doba dana najbolji postupak za masažu?

Poželjno je jutarnjim satima, jer je masaža cijeli dan nagrađena živahnošću. Da, i režim dana kada dijete ne mora razbiti.

Tijek masaže završava, a liječnik propisuje cijepljenje. Može li se to kombinirati?

Ponekad nakon cijepljenja nastaju komplikacije, uključujući porast temperature. U tom slučaju masaža je kontraindicirana. Odgoditi cijepljenje nekoliko dana, mislim da će vas liječnik upoznati jer je masaža korisna samo ako je tečaj završen.

Dijete ima dijatezu, a liječnik je propisao masažu. Mogu li to učiniti?

Ne, jer fizička izloženost samo povećava osip. Morat ćemo najprije poraziti diatozu, a tek onda nastaviti s masažom.

Odlučili ste svom djetetu dati masažu, ono što trebate znati.

Ovo je podebljana odluka, ali savjetujemo vam da najprije posjedujete posebne tečajeve. Ali ako ste već počeli, tada se kretanje treba odvijati samo uz "linije masaže", od periferije do središta. Ne možete dodirnuti područje limfnih čvorova (ispod ruku i ispod koljena), područje prepona i grudi, ne možete djelovati izravno na kralježnici: samo dno-gore, ne manje od 1 cm.

Neprihvatljivo je dodirivati ​​područje srca, a vrat i glava moraju se pažljivo liječiti. Brzina masaže bi se trebala podudarati s brzinom kretanja limfa: približno 2 cm u sekundi.

Koliko puta trebate masažu?

Prije nego što odgovorite na pitanje koliko često možete i trebate masirati, trebate shvatiti kakav je to postupak - masaža. Zašto masaža ima terapeutski i profilaktički učinak? Tijekom masaže poboljšava se opskrba krvlju masaznim mišićima, a unutarnjim organima osobe povećava se stopa metaboličkih procesa. Sve to dovodi do činjenice da pacijent počinje osjećati laganost i snagu u tijelu. Osim toga, tijekom masaže, u krvi se oslobađa veća količina biološki aktivnih tvari s morfinskim efektom. Ove tvari blokiraju bol, što dovodi do osjećaja fizičkog užitka i valova snage.

Treba imati na umu da masaža može biti profesionalna i neprofesionalna. U potonjem slučaju, tijekom postupka može doći do bolova i modrica na tijelu nakon nje. Mala (!) Bol je dopuštena samo kada masirati napete ili ozlijeđene mišiće. Nažalost, zbog nedostatka stručnosti masera i bolnih senzacija tijekom postupka, mnogi bolesnici izbjegavaju redovne masaže.

Možda je najčešće pitanje koje terapeutica masaže čuje - koliko često se mogu održavati masaže i koliko često trebam uzimati tečajeve za masažu? Odgovaranje na ova pitanja nedvosmisleno je gotovo nemoguće. Sve je vrlo individualno i zahtijeva detaljniju raspravu.

Dakle, koja je učestalost masaža u jednom tečaju? Sve ovisi o ciljevima i ciljevima masaže, kao i nizu drugih nijansi. Ako preventivne masažu, to ne bi trebalo biti učinjeno vrlo često, jer tijelo mora biti ugodno i nije teško naviknuti na promjene nakon kontakta masaža i tijela s masera. Stoga je masaža jednom ili dva puta tjedno.

Ako je masaža terapeutska, onda morate razmotriti stupanj boli. Terapijska masaža najbolje se obavlja svaki drugi dan u slučajevima kada bol, iako teška, nije kontraindikacija za masažu. Tada tijelo neće biti preplavljeno stalnom boli. Ako bol boluje, masaža se može obaviti dnevno ili čak dva puta dnevno. To će pomoći tijelu da "zaboravi" problem i nosi se s simptomima. Bolje je učiniti anti-celulitnu masažu svaki drugi dan, u slučaju da terapeut koristi samo jednu liniju utjecaja ili jednu tehniku. Kada se koriste različite tehnike i tehnike, masaža se može obaviti svakodnevno.

Opuštajuća masaža se izvodi jednom ili dva puta tjedno.

Sada se bavimo učestalosti masaža masaža. Ako pacijent ima kronične bolesti, onda masaža, koja je učinjena s terapeutskim i preventivnim svrhama, može se ponoviti dva puta godišnje. Ako se kronične bolesti pogoršaju, trošite tri ili četiri tečajeve masaže godišnje.

Masaža protiv celulita se obavlja po potrebi, a opuštajuća masaža uopće nije učinjena tečaja.

Samo masaža na valjku za fitnes

Dakle, s povjerenjem možemo reći koliko često se masaža odlučuje pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Sve se uzima u obzir: stanje ljudskog zdravlja, vrsta masaže, prenosivost sjednica. Među terapeutima za masažu postoji percepcija da je masaža poput hrane - ne morate najprije "izgladnjeti", a zatim "pojesti do gomile". "Jesti" trebate u potpunosti i redovito. Iscjeliteljska masaža učinjena čak jednom tjedno dat će dobre rezultate.

Kozmetička masaža lica, koja je usmjerena na usporavanje procesa starenja kože, obavlja se nekoliko puta godišnje u ciklusima. Štoviše, ciklusi su planirani za svakog pacijenta pojedinačno. Ako slijedite preporuke kozmetičara, trebali biste napraviti kozmetičku masažu najmanje dva puta godišnje. Prvo, koža lica se čisti, zatim se nanosi masaža i masaža se daje trideset minuta. Zatim se koža lica ponovno očisti i nanosi se krema ili maska ​​- to je kozmetička masaža lica.

Što se tiče masaže leđa, onda, iako to povećava metaboličke procese u tijelu i poboljšava cirkulaciju krvi, ova masaža treba tretirati s posebnom pažnjom. Natrag masažu treba obaviti samo stručnjak - samo u ovom slučaju, ovaj postupak će biti koristan, a ne štetan za zdravlje.

Glavna stvar je da budete pažljivi prema sebi i slušali senzacije u vašem tijelu. Ako niste sigurni da će vam ova vrsta masaže imati koristi, onda je bolje konzultirati se s drugim stručnjacima.

Također preporučujemo da procijenite naš raspon: stolice za masažu.

12 pitanja o bebi masaži: stručni odgovori

Stručni odgovori: Elena Borisovna Khabarova, liječnica osteopatije, masaža terapeut, rehabilitacija i vježbe liječnika

Trebam li masažu za zdravog djeteta?

Da, trebam. Wellness masaža poboljšava aktivnost mišića, kardiovaskularnog sustava. Normalizira emocionalnu pozadinu, ima blagotvoran učinak na probavu, spavanje, imunitet, smanjuje koliku bolest. Ako se sama majka učini, jača vezu između nje i djeteta, stvara povjerenje i naklonost.

U koje doba možete početi s masažom?

Vidi također:

Tko može dati uputnicu za masažu?

Pedijatar se može odnositi na wellness masažu. Terapeutska masaža za patologije propisat će medicinski stručnjaci, na primjer, neurolog.

Koje probleme možete učiniti bez masaže?

Masaža je neophodna za krive, smanjene ili povećane tonove, klopke, kolike, česte bolesti.

Kada je masaža kontraindicirana?

Ne možete održavati masažu u razdoblju pogoršanja kroničnih bolesti i općenito u bilo kojoj akutnoj fazi bolesti, kada je temperatura povišena, loše zdravlje. Masaža je također često kontraindicirana kod preranih beba.

Koja je doba dana najbolja masaža?

Nema temeljne razlike. Međutim, ako je dijete nakon večernje masaže previše uzbuđeno, ne spava dobro, onda je bolje odgoditi nastavu za jutro. Optimalno trajanje masaže također ovisi o dobi: do 6 mjeseci - 10-15 minuta, do 9 mjeseci - 30 minuta.

Mogu li hraniti bebu prije masaže?

Samo 40 minuta, a voda se može dati neposredno prije masaže, au tom procesu.

Što ako dijete vrišti tijekom masaže?

Na dobar način - zaustaviti. U svakom slučaju to je loše: osoba ili muškarci ne vole niti tehniku. Tijelo mu je dopušteno pristupiti, tako da prve sjednice trebaju biti što manje nježne i nježne. Tehnika grube masaže trebala bi vas upozoriti, vrijedi mijenjati stručnjaka.

Kakva je pauza između masažnih tečajeva?

Vidi također:

Kako razumjeti postoji li učinak masaže?

Na prvom mjestu, u raspoloženju: dijete se kreće više, manje hirovito. Osim toga, nakon masaže se ubrzava razvoj i stjecanje novih vještina: sjedenje, hodanje, govorenje. Ako dijete ima hiper ili hipotoničnu masažu prije masaže, napravite malu provjeru: pokušajte savijati i savijati ruke i noge. Ako su oni fiksirani u jednom položaju, dijete je nezadovoljan, vrišti - to je hipertonija. Ako se noge i ruke lako lako saviju, poput pamuka, hipotonije.

Je li masažer potreban medicinskom obrazovanju?

Potrebno je, inače je mesar. Samo osoba sa medicinskim obrazovanjem razumije kako djeluje ljudsko tijelo, što bi trebalo utjecati na mišiće kako bi donijeli dobrobit tijelu, a ne štetu.

Koji se elementi masaže ne bi trebali izvoditi samostalno?

Sve što majka može samostalno izvoditi kod kuće, miluje, trlja, slabo gnječe. Uvijanje, bacanje, rotirajući u zraku za ruke i noge (dinamična gimnastika) nisu dopušteni - ti elementi bi trebali biti prepušteni stručnjaku.

Želite li najprije čitati naše materijale? Pretplatite se na naš telegramski kanal

Kako masirati novorođenče?

Svako dijete rođeno je u svijetu s savijenim nogama i rukama, a njegovi bregovi čvrsto su komprimirani. Motorna aktivnost mrvica je neuredna i kaotična. Ovo stanje je sasvim normalno, zove se u pedijatrijskom "fiziološkom tonu". Da bi se dijete brzo uklonilo, mladi roditelji trebaju znati kako masažu novorođenčadi.

Masaža je dnevni postupak koji nadopunjuje potpunu brigu o novorođenčadi. To ima blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje i dobrobit bebe, jača emocionalni kontakt između djeteta i roditelja. Redovita masaža poboljšava uvjete za normalan razvoj djeteta.

Vrste masaže

Masaža za bebe, ovisno o njegovoj orijentaciji, može se podijeliti na sljedeće vrste:

 • ozdravljenje;
 • terapeutski i profilaktički;
 • preventivno.

Kako pravilno i koliko često masažu novorođenčeta ovisi o dijagnozi. Ovisno o tome, specifične metode masaže koriste se za uklanjanje patologije. Ali dobri rezultati mogu se vidjeti jednostavno iz fizičkih učinaka na kožu djeteta i njegovih mišića nakon samo nekoliko trenutaka.

Terapijska i profilaktička masaža temelji se na utjecaju na cijelo područje tijela s obveznim fokusom na problematična područja. Kao rezultat postupka, poboljšavaju se cirkulacijski procesi, rad srca i krvnih žila se normalizira, te se ispravljaju patološka stanja mišićnih i koštanih sustava.

Ova vrsta masaže koristi se za probleme s probavnim sustavom, bolesti respiratorne i urogenitalne sfere. Ovakvu vrstu masaže prakticira isključivo stručnjak. Preventivna masaža doprinosi razvoju motoričke aktivnosti bebe.

Ovim postupkom dijete uči brže:

 • uključite trbuščić;
 • puzanje;
 • sjesti
 • ustani na noge;
 • hodati.

Preventivna masaža također je korisna za normalizaciju funkcionalne aktivnosti probavnog trakta jer može ukloniti crijevnu koliku u novorođenčadi, što je posljedica fiziološke nezrelosti dječjih crijeva.

Preventivna masaža obavlja sljedeće zadatke:

 • normalizira cirkulaciju krvi u tkivima;
 • poboljšava disanje;
 • stimulira metabolizam;
 • poboljšava apetit;
 • smiruje i poboljšava san u nemirnoj djeci.


Liječniku se dječji preporučuje liječenje i profilaktički tip masaže, takvi se postupci izvode unutar zidova medicinske ustanove ili na zahtjev roditelja kod kuće. Prevencijska masaža može se dati svakom djetetu, ako nema specifičnih kontraindikacija.

Prednosti masaže

Ljudska koža je prožeta raznim receptorima koji, u pozadini reakcije iritacije, šalju određene signale u mozak. Na taj način stimulira se aktivnost živčanih i drugih sustava u tijelu, budući da se masaža često pokriva.

Masaža poboljšava cirkulaciju krvi, pozitivno utječu na gotovo svaki organ djetetova tijela. Zato preventivne masaže snažno preporučuju pedijatri iz prve godine života.

U novorođenčadi viziju i sluh nisu u potpunosti formirani, stoga se primarno percipiraju okolnim taktilnim osjećajima. Ispada da masaža tvori primarno emocionalno stanje bebe i sposobnost da percipira svijet oko sebe.

Pedijatri smatraju da je masaža korisna kao profilaktički agens za mnoge bolesti. Masaža ima pozitivan učinak na imunološki sustav dojenčeta, štiteći ga od prehlade i virusnih infekcija.

Osim toga, masaža normalizira rad probavnog trakta, uklanjajući neugodne uvjete kao što su zatvor i kolik u djeteta. Valja napomenuti da je pozitivan učinak ovog postupka na mišićno-koštani sustav.

svjedočenje

Kada je potrebno početi masaža novorođenčadi, u kojim slučajevima je propisana?

Navodimo ove države:

 • pothranjenost;
 • hipertoničnost;
 • rahitis;
 • deformacija stopala (valgus, ravni valgus);
 • tremor bilo kojeg dijela tijela;
 • ostatne refleksne reakcije;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • zajednička displazija;
 • umbilikalna kila;
 • tortikolis;
 • deformacija prsnog koša;
 • deformacija nogu (zakrivljenost);
 • ravne noge, čembalo;
 • skolioza.

Također, masaža s terapeutskom i terapeutskom svrhom može se propisati u složenom liječenju bronhijalne astme, pneumonije, prijeloma i ozljeda ekstremiteta itd.

kontraindikacije

Nemoguće je provesti postupke za bilo kakve učinke masaže ako:

 • dijete ima visoku tjelesnu temperaturu;
 • kožu je pod utjecajem pustularne infekcije ili je oštećena;
 • povećana krhkost kostiju;
 • postoje bolesti krvi i kardiovaskularnog sustava;
 • beba je bolesna ARVI.

Preporuča se napustiti masažu u slučaju pogoršanja bilo koje bolesti.

Ako dijete ima umbilikalnu kerniju, masažu treba obaviti samo stručnjak, jer je rizik od štipanja kile visok. Djeca s bolestima srca moraju pratiti kardiolog tijekom masaže. Ne možete masažu ako je vaše dijete povećalo nervozu, jer se hipertoničnost mišićnog tkiva može povećati.

U kojoj dobi možete početi s masažom i koliko često to učiniti?

Mnoge mlade majke zainteresirane su za koliko je staro i što se masira za novorođenče? Prve preventivne masažne sesije mogu se započeti od dobi od dva tjedna. No, sve dok dijete ne stari najmanje 1,5 mjeseca, masaža se mora provesti u obliku jednostavnih poteza. Kasnije, kada dijete stari 3 mjeseca, nježno se uvode druge tehnike masaže - trljanje, gnječenje i udaranje.

Koliko često masiraju novorođenče? Sve ovisi o prisutnosti kontraindikacija. Ako je dijete zdravo, masažu mu daju tečajevi od 10 postupaka jednom u 3 mjeseca. Prema individualnim pokazateljima, liječnik može kompaktirati standardnu ​​shemu, smanjujući interval između tečajeva do jednog mjeseca.

Osnovna pravila i značajke

Nuanzi koje treba uzeti u obzir prilikom davanja masaže djetetu:

 • Tijekom postupka, temperatura u sobi bi trebala biti 18-22 °.
 • Masaža se provodi na ravnoj površini, prekrivena pokrivačem za flanelete, podlogu i pelene. Površina stola trebala bi biti dovoljno široka, tako da nema ograničenja kod okretanja djeteta.
 • Položaj postupka trebao bi biti opremljen sa svime potrebnim kako se ne bi ometao tijekom postupka za nedostajuće predmete.
 • Manikura, dugački nokti, nakit na rukama - sve to nije u skladu s obavljanjem masaže novorođenčadi. Nema potrebe za dodatnim rizikom od ozljede malom djetetu.
 • Kada mogu masirati novorođenče? Bolje je odabrati vrijeme 1-2 sata nakon hranjenja, a pobrinite se da beba nije umorna i pospana. Glad i umor će izazvati dijete samo negativne emocije pri obavljanju masaže.
 • Tijekom postupka morate razgovarati s djetetom, istodobno oblikujući njegove slušne i govorne sposobnosti.
 • Vrijeme masaže može se postupno povećavati, kao i komplicirati tehnike koje se koriste.
 • Pokret se treba izmjeriti i ne uzrokuje nelagodu djetetu. Dovoljno je 15 minuta za jednu sesiju.

Korak po korak

Kako masirati novorođenče? Razmislite o postupku masaže u fazama:

 • Prvi korak. Pokretamo pokret rukama djeteta. U međusobno smo masažom prstiju, blago otkopčajte kamere za masažu i udahnite dlanove. Zatim idite na zapešća i idite do podlaktica, bez utjecaja na pazuha.
 • Korak dva. Obratite pozornost na noge. U sebi samostalno masimo prste i noge. Zatim nastavite s laganim pokretima prema predjelu prepona. Koljena i područje ispod njih ne dodiruju.
 • Korak tri. Slijetanje trbuha pored pupka u kružnom gibanju. Zatvorimo ruke u sredini trbuha, pomičemo dlanove gore i dolje, ne dodirujmo intimne organe djeteta.
 • Četvrti korak. Mi masimo u smjeru od prsa do ramena, i natrag. Dojke se ne dodiruju.
 • Korak pet. Dijete se stavlja na trbuh i počinje masažu vratom. Pokret oprezan. Ako dijete želi podići ili okrenuti glavu - zaustavite masažu.
 • Šesti korak. S glatkim pokretima od lumbalne do ramena i iz kralježnice do strane, mi smo masažu leđa. Kralježnica ne dira. Plijen se pomiluje u smjeru od vanjskih bedara do koccige.
 • Sedmi korak. Širimo bebu na lijevoj strani, držeći se duž kralježnice od sakrale do glave. Nemojte više od 3 pokreta i ponoviti istu stvar s druge strane.
 • Korak osam. Dijete se vraća u početni položaj, započinjemo masažu glave, isključujući područje proljeća. Masažu smo završili laganim pomicanjem.

Masaža će biti korisna i za najsnažnije i najzdravije novorođene bebe. Doista, tijekom postupka, ne samo da je imunitet i opće zdravlje bebe ojačana, već i pažnja posvećena njegovoj komunikaciji i emocionalnim vještinama. A to znači da takvo dijete neće imati šanse zaostajati u fizičkom ili psiho-emocionalnom razvoju od svojih vršnjaka.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru