Koliko možete zatrudnjeti nakon laparoskopije

Rođenja

Želja da postane majka inherentna je gotovo svakoj ženi. Žene koje su morale podvrgnuti operaciji posebno su zainteresirane za šanse za trudnoću nakon laparoskopije. Jednako je važno pitanje je li laparoskopija moguće tijekom trudnoće.
U ovom ćemo članku razmotriti kada se trudnoća pojavi nakon laparoskopije, kako nastaje i je li moguće izvršiti operaciju neposredno u trenutku prenošenja djeteta.

Značajke laparoskopije u ginekologiji

Laparoskopska kirurgija je najpopularniji dijagnostički i terapeutski postupak usmjeren na provođenje istraživanja i uklanjanje patoloških promjena u unutarnjim organima. Njezina neosporna prednost leži u niskom morbiditetu, visokoj učinkovitosti, brzom oporavku tijela nakon intervencije.

Najčešća primjena ove vrste kirurgije u ginekologiji usmjerena je na liječenje neplodnosti. Kroz laparoskopiju uspijeva:

 • Raspoređivanje adhezija;
 • Za vraćanje propusnosti cijevi;
 • Ukloni ciste jajnika;
 • Očistiti vanjsku membranu jajnika s policističnom.

Takva intervencija ima određeni rezultat: prirodni procesi ovulacije i koncepcije su obnovljeni.

Nakon operacije, pacijent je u bolnici samo jedan dan. U ovom trenutku, liječnik je gleda, ultrazvučno skeniranje je potrebno.

Također se može izvesti laparoskopija tijekom trudnoće. To je najsigurnija i najokrutnija vrsta operacije. Buduća mama i fetus ne oštećuju takva intervencija.

Planiranje za trudnoću nakon laparoskopije

Oni koji su zbunjeni problemom, kada je moguće planirati trudnoću nakon laparoskopije, trebaju uzeti u obzir savjete stručnjaka. Nakon takve operacije, potrebno je isključiti seks najmanje 30 dana.

Općenito, prognoze koje liječnici daju o ovom pitanju, izgledaju vrlo ohrabrujuće. Provođenje takve operacije ne može uzrokovati neplodnost. Ona ni na koji način ne može utjecati na koncepciju djeteta.

Statistike pokazuju da od svih dame koje znaju za ovaj postupak, a ne po izjavi, 20% je moglo zatrudnjeti mjesec dana nakon operacije. 15% nije moglo zatrudnjeti tijekom godine, ali to je zbog ginekoloških bolesti koje su prisutne kod bolesnika prije operacije.

Trudnoća nakon različitih vrsta laparoskopije

Na pitanje kada možete zatrudnjeti nakon laparoskopske operacije, teško je dati jasan odgovor. Na mnoge načine, sve je određeno dijagnozom, zbog čega je propisana operacija. Osim toga, prisutnost komplikacija, starost žene i jesu li ovulacije provedene prije operacije od velike važnosti. Svaki slučaj treba razmotriti odvojeno.

Laparoskopija jajnika

Nakon uklanjanja ciste

Trudnoća nakon laparoskopije jajnika ovisi o vrsti operacije. Obično nakon 30 dana, funkcioniranje ovog tijela je obnovljeno. Ipak, požrtvovanje u koncepciju još uvijek nije poželjno. Trebao bi pričekati najmanje 3 mjeseca, ali sve je bolje 6. Sve ovo vrijeme, trebali biste uzimati posebne lijekove, zastupljene kombiniranim oralnim kontraceptivima, zahvaljujući kojima se jajnici mogu malo opustiti. Također, razine hormona normaliziraju.

Nakon policistične

Polycystic karakterizira stvaranje velikog broja cista koje su se pojavile na površini jajnika. Nakon laparoskopije na ovom organu, oporavak ovulacije odvija se kratko (do godinu dana). Trenutačno se povećava vjerojatnost pojave trudnoće pa se preporučuje planiranje za začeće unutar 4 tjedna nakon operacije.
Pročitajte više u članku "Trudnoća s policističnim jajnicima: mit ili stvarnost?"

Nakon opstrukcije cijevi

Ako je laparoskopski postupak usmjeren na disekciju prianjanja u dijagnozi opstrukcije jajovoda, stručnjaci preporučuju koncepciju planiranja tek nakon 3 mjeseca.

Ovo kašnjenje je lako objasniti. Činjenica je da nakon operacije za jajovodne cijevi, koja se sastoji u disekciji adhezija, ostaju natečene. Da se vrate u normalu, trebaju neko vrijeme. Negdje u 30 dana oteklina će se smanjiti, ali tijelo još uvijek treba odmoriti za vraćanje aktivnosti jajnika.

Što manje vremena prođe nakon operacije za odvajanje prianjanja, to je veća vjerojatnost uspješnog začeća. Međutim, ako su cijevi natečene, šanse su visoke da će sve završiti u ektopskoj trudnoći. Stoga stručnjaci preporučuju da čekaju trudnoću. Mnogo je razumnije nakon laparoskopskog postupka da piju kombinirane hormonske lijekove tri mjeseca. Takva mjera će pomoći da se izbjegne trudnoća, čiji početak će u tom razdoblju biti vrlo neprikladan i da će odmoriti jajnicima, čiji će rad nakon toga biti proveden ubrzanim tempom.

Nakon ektopične trudnoće

U slučaju da je laparoskopska kirurgija bila usmjerena na uklanjanje ektopične trudnoće, ni u kojem slučaju ne biste trebali misliti o konciziranju najmanje šest mjeseci.

To je razdoblje koje je hormonalna pozadina potrebna za normalizaciju nakon pobačene trudnoće. Najbolje je da se tijekom pola godine zaštitite putem kontracepcijskih lijekova.

Nakon uklanjanja fibroida maternice

Ako se obavlja laparoskopska intervencija kako bi se uklonio miomi, tada će maternica potrajati neko vrijeme da stvori dobre ožiljke. Osim toga, za daljnje učinkovito funkcioniranje jajnika potrebno je odmoriti. Zato je planiranje trudnoće nakon kirurških postupaka ove vrste dopušteno tek nakon 6-8 mjeseci. Baš kao u prethodnim slučajevima, u ovom trenutku trebate uzeti oralne kontraceptive i povremeno provoditi ultrazvuk maternice.

Nakon endometrioze

Pod laparoskopijom, endometrioza se odnosi na uklanjanje endometrioidne ciste. Alternativno, endometrijski fokusi mogu biti cauterized dok istodobno disciraju adhezije. Trudnoća ima samo pozitivan učinak na ovu patologiju, jer može imati inhibicijski učinak na rast žarišta patologije i spriječiti nastanak novih. Međutim, planiranje trudnoće, prema stručnjacima, razumno je početi tek 3 mjeseca nakon operacije.

Laparoskopsku intervenciju obično se nadopunjuje hormonskom terapijom. Ovaj tretman može biti odgođen za 6 mjeseci. Pokušaji da se osmisli najbolje je planirati za kraj takve terapije.

Menstruacija nakon laparoskopije

Nakon laparoskopije, menstruacija se obično vraća na normalu. Ova činjenica sugerira da je funkcionalna aktivnost jajnika potpuno obnovljena.

Nakon operacije može doći do iscjetka, koja se manifestira krvavim ili sluznim ugrušcima. Ovo se smatra normalnim, osobito kod onih slučajeva gdje su jajnici bili uključeni u operaciju.

Nakon postupka, mali iscjedak može poremetiti još 3 tjedna, postupno se pretvaraju u menstruaciju.

Mjesečno ne može odmah početi, a dolazi s odgodom od 2-3 dana do 2-3 tjedna. Ako menstruacija nije nastala nakon tri tjedna, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Kako ubrzati začeće nakon laparoskopije: savjeti i trikovi

Trudnoća nakon laparoskopije važno je pravilno planirati. Tako će biti moguće smanjiti mogući rizik od neželjenih posljedica.

Prvo morate uzeti u obzir značajke vašeg ciklusa. O tome kako je točan izračun ovulacije, ovisi uspješan ishod planiranog začeća. Kako bi se dijete moglo zatrudniti nakon laparoskopije i histeroskopije što je prije moguće i uz minimalne rizike, potrebno je:

 1. Slijedite ciklus. Sazrijevanje jaja događa se jednom mjesečno. U ovom je trenutku vjerojatnost da će se oplodnja pojaviti što je više moguće. Razdoblje se može izračunati pomoću kalendarske metode ili primjenom posebnih testova.
 2. Uzmi vitamine. Za uspješnu koncepciju i kako bi se spriječile bolesti u budućnosti mrvica, stručnjaci savjetuju piti u fazi planiranja zanimljive situacije folna kiselina i drugi vitamini.
 3. Pokušajte izbjeći stres.
 4. Riješite se ovisnosti.
 5. Jednom kada je spolni odnos završen, žena bi trebala leći na leđima četvrt sata. Na taj način, moguće je spriječiti istjecanje sperme iz vagine, čime je vjerojatnije da ćete postati trudni.
 6. Pokušajte malo razmišljati o problemima s koncepcijom. Moguće je da se neplodnost temelji na psihološkom faktoru. Ako žena živi cijelo vrijeme pod jarmom misli o trudnoći, postoji mogućnost da željeni zanimljivi položaj neće doći.
 7. Zdrav način života pozitivno utječe na žensko tijelo. Ako idete u krevet u isto vrijeme, dobro je dobiti dovoljno spavanja, pravilno jesti i odreći se štetnih ovisnosti, šanse za dobivanje trudnoće brže povećavaju.

Ako se pola godine nakon laparoskopije žena nije zatrudnjela, ali su aktivni pokušaji napravljeni, smisleno se obratiti ginekologu.

Za početak dugo očekivane trudnoće i kako bi se negirali moguće negativne posljedice, preporučuje se žena:

 • posjetite ginekologa;
 • proći potrebne opće kliničke testove (uključujući mrlje);
 • provesti ultrazvuk reproduktivnih organa;
 • utvrditi hormonsko stanje i po potrebi izvršiti njegovo podešavanje.

Kako je trudnoća nakon laparoskopije

Laparoskopija i trudnoća su dva pojma koja mnogi smatraju nespojivim. Zapravo, ako žena koja je podvrgnuta operaciji slijedit će sve preporuke o vremenu začeća i da će podnijeti odgodu, trudnoća će se nastaviti bez komplikacija. U slučaju da se pojave bilo kakve abnormalnosti, nemoguće ih je povezati s obavljenom laparoskopijom. Najvjerojatnije je to povezano s razlozima zbog kojih je izvršena kirurška intervencija.

Na primjer, ako nakon operacije na jajnicima određena razdoblja apstinencije nisu bila održavana i trudnoća se dogodila ranije, vjerojatnost mogućeg prekida povećava se zbog neuspjeha funkcije jajnika koja stvara hormone.

Dakle, na pitanje je li moguće zatrudnjeti nakon laparoskopske operacije, odgovor je nedvosmislen - da! Šanse da će zdrave žene biti rođene za žene koje su podvrgnute takvoj intervenciji jednake su zdravih žena.

Laparoskopija tijekom trudnoće daje šansi mnogim fer spolovima da osjete ljepotu majčinstva. No, možete postići željeni samo ako slijedite sve preporuke i propise liječnika.

Trudnoća nakon laparoskopije: kada je moguće začeće?

Početak dugo očekivane trudnoće ne ide uvijek glatko. Zbog prisutnosti ginekoloških bolesti žena može ostati neplodna. Kako bi se povećale šanse za začeće, liječnici sugeriraju da treba proći kroz postupak laparoskopske kirurgije ako postoje indikacije. Trudnoća nakon laparoskopije prema rezultatima istraživanja događa se u 85% slučajeva tijekom godine. U prvih 5 mjeseci, pojava se javlja u 30% žena koje rade.

Indikacije za laparoskopiju

Laparoskopija se razlikuje od tradicionalne kirurgije zbog minimalne traume i visoke učinkovitosti.

Bit postupka sastoji se u izradi 3 male rezove: laparoskop (fotoaparat s svjetiljkom) umetnut je u pupčanu regiju, a nakon 2 druge incizije umetnite instrumente za operaciju. Za poboljšanje vizualizacije ugljičnog dioksida u trbušnoj šupljini, a slika se prenosi na monitor.

Među pokazateljima laparoskopske intervencije su:

U tom slučaju laparoskopija može biti:

 • dijagnostički - razjasniti ili dijagnosticirati;
 • terapeutski - za uklanjanje pogođenih struktura.

Laparoskopija jajovoda

Planiranje trudnoće u ovom slučaju ovisi o dijagnozi nakon operacije.

Ako se tijekom kirurškog zahvata odstranjuju adhezije, trudnoća se može planirati nakon tri menstruacijska ciklusa od trenutka postupka.

Ako je jedna od jajovoda uklonjena prema indikacijama, nemoguće je zamisliti tijekom prvih pola i pola.

Laparoskopija jajnika

Laparoskopija jajnika izvodi se s:

 • ciste;
 • policističnih;
 • endometriotičke lezije.

Ako su ciste prisutne, uklanjaju se. Istodobno, očuvana je tkiva jajnika. Trudnoća nakon laparoskopije ciste jajnika može se planirati najkasnije nakon 3 mjeseca.

S endometriozom liječnik uklanja patološko područje. Koncepcija postaje moguća nakon što liječenje uzrokuje neplodnost.

Policistična disekcija kapsula jajnika. U tom slučaju, trudnoća nakon laparoskopije treba planirati u prva 3 mjeseca kako bi se postigao maksimalni učinak.

Laparoskopija mioma uterusa

Laparoskopske intervencije na maternicu izvode se s malim veličinama mioma uz prisutnost subseroznih čvorova.

Provođenje ove vrste operacije je kontraindicirano u:

 • od 12 tjedana trudnoće;
 • prisutnost velikog broja čvorova i njihova niska lokacija.

Nakon miomeektomije, koncepcija se može planirati pod strogim nadzorom liječnika. Samo stručnjak će vam dati savjete o mogućim rokovima.

Laparoskopija za ektopičnu trudnoću

Početak trudnoće nakon laparoskopije ektopične trudnoće moguće je čak i uz prisutnost jedne spremljene jajovode.

Trenutačno se provode operacije za uklanjanje jajašca stiskanjem. Ova metoda je moguća samo ako nije došlo do pucanja jajovoda i nema abdominalnih krvarenja. Istodobno se cijev sprema.

Nakon ektopične trudnoće, stručnjaci preporučuju odustajanje od zanesenja do godinu dana. Ovaj put treba posvetiti identifikaciji mogućeg uzroka patološkog povezivanja jajašca. Ectopična trudnoća nakon laparoskopije može se ponoviti ako žena ima predispoziciju za to.

Laparoskopija za neplodnost

Laparoskopija za neplodnost je dijagnostička i terapeutska u prirodi. Često, samo kirurška intervencija omogućuje vam da znate o točnom razlogu nemogućnosti začeća.

Ovaj postupak omogućuje ne samo identificiranje uzroka, već i uklanjanje izbrisane:

 • adhezija;
 • ciste;
 • neoplazme benigne ili zloćudne prirode.

Dodatni učinci koji se javljaju nakon laparoskopije:

 • restauracija ovulacije;
 • normalizacija jajnika.

Moderna medicina preferira korištenje laparoskopije za dijagnozu i liječenje neplodnosti.

Kada možete planirati trudnoću i koja je njegova vjerojatnost?

Koliko mjeseci nakon laparoskopije mogu zatrudnjeti? Nema definitivnog odgovora. Obnova ženskog tijela pojedinačno, ali nakon 1,5 mjeseca nakon operacije, u većini slučajeva možete pokušati zatrudnjeti. Najčešće, pojava trudnoće nakon laparoskopije javlja se unutar godine dana.

Kada mogu zatrudnjeti nakon laparoskopije? U prvom mjesecu nakon operacije seksualni je život kontraindiciran. To je zbog činjenice da postoji opasnost od infekcije. Tijelo žene će se oporaviti i biti će spremno za začeće u 3 mjeseca nakon bolničkog liječenja.

Istraživanja su pokazala da su šanse trudnoće nakon laparoskopije 20% tijekom prvih 3 mjeseca nakon operacije. Još 20% trudnoća se javlja između 3 i 5 mjeseci. Nakon šest mjeseci, pojava se pojavljuje u 30% žena, u 15% - u 12 mjeseci. Preostalih 15% žena čija trudnoća nije došla, može, ako postoje dokazi, proći kroz drugu operaciju.

Prilikom pronalaska u prva tri mjeseca nakon operacije, žena bi trebala biti pod strogom kontrolom prisutnih opstetričara i ginekologa.

Može li se laparoskopija izvoditi tijekom trudnoće?

Mnoge žene zabrinute su ne samo o tome koliko mjeseci nakon laparoskopije postoji vjerojatna koncepcija, već je li moguće, ako postoje dokazi, za obavljanje takve operacije tijekom trudnoće.

Laparoskopija se odnosi na suvremene kirurške tehnike koje su niskog udara i relativno sigurne. Ako na pozadini trudnoće postoje naznake za operaciju, preferira se laparoskopija.

Kirurzi obično obavljaju operacije od drugog tromjesečja.

Indikacije za laparoskopiju kod trudnice su:

 • benigni karakter cista jajnika;
 • maligne novotvorine;
 • torzija jajnika;
 • čvorna torzija s miom;
 • nekroza čvora s miom;
 • akutni upala slijepog crijeva.

Među mogućim komplikacijama trudnica tijekom laparoskopije mogu biti:

 • oštećenja ili rupture maternice;
 • tromboembolija;
 • fetalna hipoksija;
 • tahikardija;
 • upala pluća;
 • hipertenzija.

Rođenja nakon laparoskopije

Većina stručnjaka preferira carski rez kako bi spriječio razvoj komplikacija majke i fetusa. Međutim, studije su pokazale da 38% žena koje su rodile nakon laparoskopije na prirodan način nisu imale komplikacija.

Ako se kirurgija obavlja na maternici, ovo je izravna indikacija za carski rez. U slučaju kirurškog zahvata na jajnicima ili jajovodima, pitanje metode isporuke razmatra se pojedinačno za svaku trudnicu.

Ukratko, možemo izvući sljedeće zaključke:

 • Laparoskopija je minimalno traumatski tip operacije s visokom učinkovitošću.
 • Trudnoća nakon laparoskopije javlja se u 85% žena u prvoj godini života.
 • Za mjesec dana od operacije, zabranjeno je spajanje.
 • Ako postoje dokazi, laparoskopija se može izvesti na trudnicu s minimalnim rizikom za nju i dijete.

Pacijenti iz onih koji su zatrudnili nakon laparoskopije, govore o brzom oporavku tijela nakon operacije.

Autor: Irina Kuleshova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Je li moguće trudnoće nakon dijagnostičke ili terapijske laparoskopije jajnika i maternice: kada dođe do trudnoće - odmah ili nakon nekog vremena

Za liječenje problema reproduktivnih ženskih genitalnih organa, ginekolozi koriste zajedničku metodu - laparoskopiju. On je najdivniji od postojećih. U članku ćemo dalje razmotriti je li trudnoća moguće nakon takvih manipulacija.

Provedena je laparoskopija, uključujući prisutnost bolesti, patologije reproduktivnog sustava koji sprečavaju trudnoću.

Definicija postupka

Laparoskopija je operacija tijekom koje se pacijent u trbušnom području podvrgava nekoliko probijanja. Veličina u prosjeku iznosi najviše 7 mm. Zatim liječnik uvodi uređaj - laparoskop, koji je fleksibilna cijev s video kamerom i velikim objektivom sustava.

Zato liječnik kroz monitor ima sposobnost promatranja organa koji nisu dostupni tijekom ginekološkog pregleda sustava. Postupak omogućuje ne samo otkrivanje problema, već i brzo rješavanje problema.

Nakon provođenja studije, šavovi se primjenjuju na mjesta uboda, koja se vrlo brzo izliječe, praktički bez promjene ženskog prethodnog načina života.

Je li moguće zatrudnjeti

Neke žene smatraju da je operacija uzrok neplodnosti. Ovaj postupak ne utječe na reproduktivne organe, ako je ispravno izveden, pa je pacijent sam bio u skladu s propisom stručnjaka. Poteškoće s koncepcijom, u pravilu, nastaju kada žena ima određene patologije s funkcioniranjem reproduktivnih organa.

Nakon laparoskopije jajovoda

Laparoskopija jajovoda, uključujući, obnavlja njihovu strukturu i djelomično se oslobađa nekih adhezija. Liječnici kažu da se trudnoća nakon operacije odvija tijekom prvih sedam mjeseci, uz određene dodatne postupke:

 • magnetska terapija;
 • elektroforeza;
 • laserska terapija.

Može se govoriti o planiranju majčinstva nakon operacije ako je operacija dopustila da eliminira izvor problema i tijelo se oporavi u potpunosti. U slučaju da je postupak izveden radi uklanjanja šavova iz jajovoda, koncepcija je moguća nakon 5 mjeseci.

Nakon dijagnostičke laparoskopije

Ako nema jasne naznake za operaciju, često se obavlja dijagnostička laparoskopija. Pokazatelj za izvođenje je sumnja na sljedeće patologije:

 • trudnoća cjevčica;
 • ekstragenitalna endometrioza;
 • primarna neplodnost (zbog abnormalnog razvoja maternice i cijevi);
 • neplodnost neobjašnjivog (bez uzroka) genezu;
 • policistični jajnik.

Također, operacija se izvodi za dijagnosticiranje sljedećih bolesti:

 • cista;
 • tumor jajnika;
 • kronična bol;
 • fibroide maternice.

Nakon manipulacije, moguće je odgovoriti na jedno od glavnih pitanja žena koje imaju poteškoće u koncepciji: zašto nije bilo moguće zatrudnjeti.

Osim toga, ako tijekom postupka liječnik otkrije prisutnost patologije, on ima priliku odmah riješiti problem i obaviti liječenje.

Šanse za dobivanje trudnoće

Postoje šanse za oplodnju nakon postupka, a one su značajne. Glavna stvar - da zadovolji sve zahtjeve stručnjaka. Više od polovice žena koje su manipulirane zatrudne tijekom prve godine nakon manipulacije.

Odmah

Budite trudni odmah nakon što postupak ne radi, tijelo treba vremena za rehabilitaciju. Nakon dva ili tri dana nakon operacije, žena je otpuštena kući. Tjedan dana kasnije uklonjena su šavova. Djevojku se smeta potiskivanje bolova u donjem dijelu trbuha, ali su kratke.

U roku od tri tjedna ne možete podići težine, igrati se sportom. Od spola treba se suzdržati mjesec dana. U vrijeme koje je odredio liječnik trebao bi biti naveden ginekologu, da prođe potrebne pretrage, koje treba ispitati. Tek tada možete planirati trudnoću.

Nakon nekog vremena s jednom cijevi

Postoje šanse za trudnoću nakon izvođenja manipulacije čak i s jednom jajovodnom cijevi. Potrebno je pratiti liječnika i slijediti njegove obveze.

Planiranje trudnoće nakon uklanjanja cijevi mora biti najmanje šest mjeseci i strogo pod nadzorom liječnika. Toliko je vremena potrebno da se zidovi jajovodične cijevi ozdrave i da se obnovi prohodnost. Ako se trudnoća dogodi prije, postoji velika vjerojatnost da se fetus učvrsti u jajovodu s daljnjim rupturama.

Kada je najvjerojatnije trudnoća

Za vraćanje ženske reproduktivne sposobnosti nakon obavljanja laparoskopije potreban je korak hormonske terapije. Po završetku, tijelo treba barem tri mjeseca za vraćanje reproduktivnih organa. Možete zatrudnjeti po preporuci liječnika, a nakon oplodnje slijedite režim:

 • jesti dobro;
 • hodati na svježem zraku;
 • konzumirati dovoljnu količinu povrća i voća;
 • ne podiže više od 5 kg težine;
 • izbjegavajte stres.

Zatrudnjeti

Tijekom laparoskopije, ginekolog uklanja patološke formacije koje sprečavaju začeće. Izvođenje manipulacije ne znači da žena u prvom ciklusu postaje 100% trudna, ona treba vremena za rehabilitaciju. Međutim, ako je liječnik učinio sve što je u redu, a glavni razlog za teškoće u koncepciji je riješen, vjerojatnost trudnoće je visoka.

Operacija nije apsolutno opasna za zdravlje. Tijekom manipulacije isključuje se vjerojatnost vrijeđanja zdravih organa. Trajanje oporavka traje kratko. Žene koje žele imati bebu svakako treba redovito pratiti ginekolog.

Promatrajte tijekom trudnoće nakon što je postupak bitniji. Ne zaboravite da ako radite na operaciju zbog sindroma policističnih jajnika, šanse za pobačaj, a ako se problem začepljenja cijevi, moguće je insuficijencija posteljice. U svakom slučaju, samo stručnjak će propisati ispravnu dijagnozu i liječenje.

Laparoskopija i trudnoća: koje su šanse za uspjeh?

Prije nekoliko desetljeća, provođenje nekih ginekoloških operacija moglo bi trajno oduzeti ženi od mogućnosti trudnoće u budućnosti. No, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, medicina je prešla daleko naprijed i operacija za mnoge bolesti je svedena na minimum (laparoskopija se koristi umjesto abdominalne kirurgije). Trudnoća nakon laparoskopije događa se istovremeno kao kod zdravih žena. Ako postoje određene indikacije, tada se taj postupak može provesti čak iu razdoblju nošenja djeteta.

Indikacije za laparoskopiju

Laparoskopija je prilično uobičajena metoda kirurškog zahvata, koja se koristi za liječenje određenih ginekoloških bolesti. Glavne naznake za ovu operaciju su:

 • fibroide maternice;
 • ektopična trudnoća;
 • opstrukcija jajovoda;
 • endometrioza;
 • adhezije jajovoda;
 • dijagnoza i liječenje neplodnosti;
 • cista jajnika koja zahtijeva uklanjanje;
 • policistični jajnik.

Koliko dugo nakon operacije mogu zatrudnjeti?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o dijagnozi. U liječenju određenih bolesti potrebno je neko vrijeme suzdržati se od planiranja trudnoće, a postoje slučajevi kada je moguće samo za određeno razdoblje nakon postupka. Razmotrite svaku opciju odvojeno.

Ako je provedena laparoskopija jajovoda

U slučaju odvajanja prianjanja pokušajte se truditi u sljedećem ciklusu. Najbolje šanse da ćete imati u prva tri mjeseca nakon operacije. Ali kada uklonite jednu od cijevi s pokušajem začeća, trebali biste pričekati najmanje 4-6 tjedana od trenutka intervencije. Dobit ćete preciznije preporuke o tome kada možete zatrudnjeti kod svog liječnika. Usklađenost sa svojim preporukama će izbjeći različite vrste komplikacija.

Korištenje laparoskopije tijekom operacija na jajovodima omogućuje rezanje prianjanja i uklanjanje opstrukcije jajovoda bez korištenja njihovog uklanjanja. To vam omogućuje da spasite reproduktivnu sposobnost žena i pružite joj priliku da ostane trudna u budućnosti.

Ako je provedena laparoskopija jajnika

Ovaj postupak se obično provodi s potrebom uklanjanja cista, kao i kod liječenja endometrioze i policistične. Jajnici vratiti svoju funkciju u samo nekoliko dana. Operacija je prilično komplicirana pa je bolje planirati trudnoću nakon laparoskopije jajnika pod nadzorom ginekologa. Ako dođe do začeća unutar nekoliko mjeseci, možda ćete morati koristiti lijekove za održavanje normalnih hormonskih razina.

Ako je provedena laparoskopija fibroida maternice

Ova je operacija vrlo učinkovita u liječenju raznih malformacija maternice, uključujući fibroide. Metoda je vrlo učinkovita, ali se ne provodi u sljedećim slučajevima:

 • prisutnost velikog broja mioma čvorova;
 • snažno povećanje čvorova;
 • niska lokacija čvorova;
 • veličine maternice, iznad veličine fetusa u 11-12 tjedana trudnoće.

Nakon ove operacije trebali biste pričekati i nekoliko tjedana prije nego što pokušate zatrudnjeti.

Laparoskopija i Ektopska trudnoća

Laparoskopija za ectopičnu trudnoću omogućuje vam lagano uklanjanje iz jajovoda oplođenog jajašca, a ne uklanjanja same cijevi. Što prije žena saznati o njezinoj situaciji, to je veća vjerojatnost da mora izbjeći ozbiljne komplikacije ove trudnoće. S vremenom će otkrivena bolest pomoći u brzom provođenju operacije koja će sačuvati sposobnosti reproduktivnog sustava tijela. Možete saznati kada ponovno možete truditi samo od svog liječnika nakon operacije, jer će sve ovisiti o vašem stanju.

Laparoskopija kao metoda liječenja neplodnosti

Ova intervencija je jedna od najučinkovitijih metoda suvremenog liječenja neplodnosti. Trudnoća nakon laparoskopije javlja se u 85% žena u roku od godine dana od trenutka operacije. Zahvaljujući ovom postupku, moguće je utvrditi točan uzrok neplodnosti, au nekim slučajevima riješiti je u procesu kirurške intervencije. Korištenje laparoskopije:

 • ovulacija je obnovljena;
 • normalna je izvedba jajnika regulirana;
 • odvajaju se adhezije;
 • benigne ili zloćudne lezije su uklonjene.

Nakon uklanjanja uzroka, žena je vjerojatno da će zatrudnjeti u bliskoj budućnosti.

Kada možete planirati trudnoću i koja je njegova vjerojatnost?

Najčešće, trudnoća se javlja unutar godine dana nakon operacije. Pokušaji zamišljanja mogu se provesti već 4-6 tjedana nakon ove metode operacije, jer se tijelo oporavlja prilično brzo. Oko 20% žena odmah postaje trudnoće. Isti broj može zatrudnjeti dijete u 3-5 mjeseci. 30% pokušaja traje oko 6-8 mjeseci. Još 15% počinje pripreme za majčinstvo u roku od godinu dana.

I samo 15% žena ne začuje bebu u 12 mjeseci. A ako se operacija koja je provedena bila povezana s liječenjem neplodnosti, na primjer s odvajanjem adhezija, žena još uvijek ima priliku zatrudnjeti nakon drugog postupka. U slučaju kada se pojave koncepcije u prvih mjeseci nakon laparoskopije, prvi tjedni trudnoće trebaju biti pod stalnim nadzorom liječnika. Vi svibanj biti dodijeljen različitim lijekovima za održavanje normalne razine hormona.

Može li se laparoskopija izvoditi tijekom trudnoće?

Laparoskopija je najprikladnija metoda operacije tijekom trudnoće. U slučaju ove operacije, rizik za majku i fetus je umanjen. Najčešće se provodi u drugom tromjesečju, ali ako je potrebno, to se može učiniti u bilo kojem trenutku.

Tijekom trudnoće ovaj se postupak provodi samo za određene indikacije:

 • benigna cista jajnika;
 • rak;
 • torzija maternice;
 • mišićna čvor nicoza;
 • akutni upala slijepog crijeva;

Moguće komplikacije

 • Oštećenje maternice tijekom operacije. Kako bi se izbjegla ova komplikacija, operacija se često provodi pod ultrazvučnim navođenjem.
 • Postoperativni tromboembolizam. Kako bi se izbjegli, žene se savjetuje da nose kompresijske čarape.
 • Rizik od hipoksije, tahikardije, pleure i hipertenzije kod majke. Vrlo je važno da se žena prati nakon operacije.
 • Mogućnost rupture maternice nakon operacije.

Rođenja nakon laparoskopije

Vrlo često, nakon obavljanja ove operacije, trudnice se preporučuju da rađaju carskim rezom. Ali nema dokaza da je prirodno porođaj opasniji u ovoj situaciji. Prema rezultatima istraživanja, 38% žena nakon laparoskopije prirodno je rodilo bez ikakvog rupture maternice.

Vjerojatnost da postane trudna nakon ovog postupka točno je ista kao kod zdravih žena. U nekim slučajevima to čak povećava šanse za uspjeh. Stoga se nemojte bojati ako Vam liječnik propisuje ovu operaciju, a nakon toga možete roditi. Ova metoda operacije je najsigurnija i najučinkovitija za liječenje mnogih ginekoloških bolesti.

Imala sam sumnju na ektopičnu trudnoću, dijagnosticirana je disfunkcija jajnika nakon laparoskopije, tjedan dana nakon operacije odletio sam da se odmori, nakon dolaska sam trudna, može li to biti? Koje su posljedice?

Imala sam operaciju za uklanjanje ciste jajnika i uklonjena adhezija u epruvete 25. rujna ove godine, mogu li već planirati trudnoću i može li se maternica trudnoća dogoditi izvan nje?

Pozdrav, obavio sam lapas 27. listopada 2014 ukloniti dvije cijevi Liječnici kažu da samo sada IVF. Čuo sam da se čudo događa, možete zatrudnjeti bez IVF-a, to je samo kako. mogu dijeliti.

Dobar dan! Prije dvije godine imala sam ektopičku trudnoću, završila je laporoskopija, a jedna cijev je bila gutala, a cijev je uklonjena, još uvijek ne mogu zatrudnjeti. reci mi koji razlog i kome se možeš okretati! Hvala unaprijed

3 godine nije mogla zatrudnjeti. Svi su testovi normalni. Mala endometrioza. Propisana laparoskopija, jer mislio da su šiljci. Nije bilo pečata. Uzeli su samo biopsiju maternice. Otkriveni mali polipi i endometrioza. I u sljedećem ciklusu, bio sam trudna. Stoga sumnjam da je endometrioza kriva za sve. jer Dugo vremena nismo mogli zatrudnjeti, ali se to odmah dogodilo. Svaki put kad mi liječnik kaže da imate malo endometrioze, ali ovo nije zastrašujuće. Naravno, ne razumijem ništa, ali čini mi se da je fetus uveden upravo tamo gdje je snimljena biopsija. Sada 6 tjedana. Ne znam što će se dogoditi sljedeće, nadam se da je sve u redu, ali su zbunjeni polipima i općenito, nisam ni očekivao od onoga što se događa.

Podvrgnut sam operaciji 13. studenog 2015. za uklanjanje ciste desnih jajnika i fibroida maternice, također je izgorjela endometrioza. Pijem vizannu na 1 tab. 1 put u d. Vrlo se boji adhezija, jer nakon operacije, teško je obnovljena, gotovo 3 tjedna. hodao malo, uglavnom ležao u boli. Koliko dugo mogu zatrudnjeti? Već je n.a bio s tipom, stvarno želi dijete

Dobar dan! Molim vas, recite mi je li bilo moguće zatrudnjeti ako je prije 10 godina bilo ektopično, uklonjena je jedna epruveta, više nije bilo trudnoće, i ove godine sam provjerio preostalu cjevčicu za prozračnost (hidrosonografija) - rekli su: "djelomična prohodnost". Hoće li mi laparoskopija pomoći? I postoji li mogućnost da se zatrudni?

Pozdrav Ja sdela 17. listopada loporaskopiya Shas suprug želi dijete koje mogu roditi

Bok Dana 14. rujna 2016. godine, hospitaliziran sam s ektopičnom trudnoćom. Operacija je otišla dobro, hvala Bogu. Kirurg nije mogao dati objašnjenje zašto se to dogodilo, budući da nije bilo prianjanja, sve je bilo zdravo. U skladu s time sačuvana cijev. Kada trebam planirati trudnoću?

U lipnju 2016. izvršena je laparoskopija, uklonjena je endometrijska cista. oni su provjerili prohodnost cijevi.. oni su pronašli malo, ali nisu uklonili, zatrudni tri mjeseca nakon lapara. Već smo 9 tjedana. prije toga, 7 godina nije mogla zatrudnjeti.

Je li moguće začetiti dijete nakon laparoskopije: kada čekati trudnoću

Mnogi pacijenti strahuju da trudnoća nakon laparoskopije nije vjerojatno ili će proći s komplikacijama. Međutim, to nije slučaj. Postupak se provodi samo kako bi se uklonili čimbenici koji su uzrokovali neplodnost. Istina, nema potrebe žuriti da beba - tijelo treba vremena da se oporavi. Koliko - ovisi o vrsti intervencije, vrsti patologije i individualnim karakteristikama žene.

Kako trudnoća ide nakon operacije?

Laparoskopija ne utječe na sposobnost žene da postane trudna. Ovo je nježna operacija tijekom kojega su tkiva unutarnjih organa minimalno oštećena. Naprotiv, postupak je usmjeren na uklanjanje patologija s kojima je teško zamisliti dijete.

Međutim, u 15% slučajeva nakon ginekološke laparoskopije nemoguće je zatrudnjeti. Problem nije operacija, već u onim bolestima koje je pacijent imao prije postupka. Poteškoće nastaju kada neuspješno postupanje ili zanemarivanje preporuka liječnika.

Važno je! Ako se trudnoća nije dogodila u roku od 1 do 1,5 godine, ginekolozi preporučuju umjetnu oplodnju.

Trudnoća nakon laparoskopije ide bez komplikacija - baš kao kod zdravih žena. Također, operacija nije izravni uzrok za carski rez. Svaka se situacija smatra pojedinačno. Iznimka je operacija na maternici. Nakon što ovi ožiljci ostanu, što može uzrokovati rupturu tijekom rada.
U nekim slučajevima, žene u radu imaju komplikacije. Među njima su:

 • prijevremeno krvarenje nakon porođaja;
 • produženi rad;
 • subinvolucija maternice;
 • anomalije generičkih sila.

Međutim, sve negativne posljedice ne pojavljuju se zbog laparoskopije, već zbog bolesti koje su zahtijevale operaciju i spriječile trudnoću.

Kada postanete trudni nakon laparoskopije

Nema točnih datuma kada možete početi planirati trudnoću nakon laparoskopije. Sve ovisi o:

 • vrsta bolesti;
 • kakva je operacija izvedena;
 • kako je operacija;
 • postoje li komplikacije;
 • dob pacijenta;
 • vrijeme posljednje ovulacije.

Dodatne informacije! Čak iu najpovoljnijim situacijama moguće je započeti dijete ne prije 1 - 1,5 mjeseca. Toliko vremena zauzima razdoblje rehabilitacije, tijekom koje je intimna intimnost kontraindicirana.

Vjerojatnost da žena zatrudni nakon laparoskopije vrlo je visoka. Postotak pacijenata koji su osmislili dijete tijekom godine je 85%. Statistika kažu da je njih:

 • 20% je trudnoće u prva 3 mjeseca;
 • 20% trudnoće dogodilo se između 3 i 5 mjeseci nakon laparoskopije;
 • 30% - u pola godine;
 • 15% - godinu dana kasnije.

Važni čimbenici za uspješno začeće su ispravnost propisane terapije i sukladnost pacijenta s uputama liječnika. Potrebno je strogo slijediti terapijski plan, slijediti sve preporuke, uzeti propisane lijekove.
U prosjeku se preporuča planirati bebu 3 mjeseca nakon laparoskopije. Ako se trudnoća dogodila ranije, na primjer, u prvom ciklusu, potrebno je stalno praćenje u bolnici i kontrola liječnika.

Nakon uklanjanja ciste jajnika

Laparoskopija ciste jajnika jedna je od najljubaznijih manipulacija. Oblikovanje nježno ljušti bez dodirivanja zdravog tkiva. Primarni oporavak se događa brzo - za 7-10 dana.

Međutim, glavna rehabilitacija i zacjeljivanje tkiva potrebno je 4 tjedna nakon operacije. Tek nakon tog razdoblja dopušteno je seksanje. No, trudnoće se preporuča odgoditi najmanje 3 mjeseca, bolje šest mjeseci, budući da je potrebno vraćanje funkcija organa i hormonalnih razina. Pored toga, bolesnik od 3 do 6 mjeseci trebao bi piti oralne kontraceptive. Oni će vam pomoći regulirati ravnotežu hormona i dati jajnicima odmor.

Ako se pojave začeća u prva 3 mjeseca nakon operacije, vjerojatnost komplikacija je visoka, uključujući ektopičnu trudnoću i pobačaj. U tom slučaju potrebno je pažljivo ispitivanje i stalno praćenje liječnika.

Nakon policističnih jajnika

Planiranje trudnoće nakon laparoskopije jajnika s policističnim treba početi što je ranije moguće - na kraju perioda oporavka. To je zbog činjenice da s takvom dijagnozom žena može zatrudnjeti u roku od 12 mjeseci. Daljnje su šanse brzo smanjene.

Kada dijagnosticira sindrom policističnih jajnika (PCOS), velik broj cista se nalazi u pacijenta. Uklanjaju se disekcijom kapsularnih formacija.

Poželjno je da trudnoća započne unutar 1-3 mjeseca nakon laparoskopije s PCOS-om, budući da se ovulacija vraća kratko vrijeme - do jedne godine. Također, u budućnosti je vjerojatno i sclerocitoza (degeneracija jajnika s formiranjem brojnih malih cista). U 30% slučajeva dovodi do trajne neplodnosti.

Nakon opstrukcije cijevi

Ako se obavlja laparoskopija jajovoda s ciljem disekcije prianjanja, potrebno je započeti dijete ne prije 3 mjeseca.

Tijekom operacije, jajovodne cijevi se izvlače kako bi se uklonile opstrukcije. Oni ostaju natečeni još mjesec dana. Pun oporavak javlja se u 3 mjeseca.

Važno je! Iako hidrosalpinx (opstrukcija jajovoda) znatno smanjuje šanse za ženu koja ima bebu, ne biste trebali žuriti. Ranije koncepcije mogu dovesti do ektopične trudnoće.

Kako bi jajnici imali priliku odmoriti i oporaviti jajovode, kombinirane hormonske pripravke propisuju se tijekom razdoblja rehabilitacije. Tek nakon završetka liječenja možete razmišljati o trudnoći.

Nakon ektopične trudnoće

Moguće je imati bebu nakon ektopične trudnoće tek šest mjeseci kasnije. Prije ovog pokušaja strogo je zabranjeno.
Nakon takvog teškog patološkog stanja, tijelo treba dugo odmarati. Potrebno je potpuno vratiti hormonsko stanje. Inače, postoji visoki rizik ponovnog abnormalnog vezanja jajašca.

Dodatne informacije! Fetalni jaje uklanjaju se cijepanjem ili izbacivanjem (tubektomija) jajovode. Bez obzira na kirurški način liječenja, sposobnost trudnoće je prilično visoka.

U vrijeme rehabilitacije propisane hormone. Prema svjedočenju zamjenjuju se oralni kontraceptivi. U redu je poželjno jer spašavaju ženu od prerane trudnoće.

Nakon uklanjanja fibroida maternice

Trudnoća nakon laparoskopije fibroida maternice (miomektomija) dopuštena je nakon 6-8 mjeseci. Operacija se izvodi kako bi se uklonili čvorovi i neoplazmi tako što su ih odstranili iz orgulje. Unatoč štedljivom načinu izvođenja, trebat će najmanje šest mjeseci da se formira puni ožiljak.

Važno je! Ako se trudnoća pojavi ranije, tada postoji velika vjerojatnost pojave ožiljka koji još nije potpuno rastegnut, što će dovesti do uklanjanja maternice.

U roku od šest mjeseci - godinu dana, pacijentu se propisuje tok kombiniranih hormonskih lijekova i simptomatskih lijekova (lijekovi protiv bolova, multivitamski kompleksi, lijekovi za kontrakciju maternice). Također je potrebno provoditi redovite ultrazvuke.

Najviše pozitivnih projekcija u ekstrakciji subserusnih (benignih) fibroida. Štoviše, laparoskopija u ovom slučaju je ekstremna mjera. Obrazovanje osjetljivo na hormone, dakle dobro podobno za konzervativno liječenje.

Nakon endometrioze

Endometrioza ili endometrioza cista jajnika je abdominalna masa koja se sastoji od stanica endometrija i napunjena akumuliranom menstruacijskom krvi. Osim kirurške intervencije usmjerene na uklanjanje kapsule i disekcijskih adhezija, potrebna je dugotrajna hormonska terapija.

Tijekom laparoskopije endometrioidne jajne ciste, poželjno je da se trudnoća dogodi što je prije moguće. Dokazano je da on inhibira rast žarišta patološke formacije i sprječava nastajanje novih.
Međutim, trudnoća treba planirati nakon završetka cjelovitog liječenja. Traje od 3 do 6 mjeseci.

Komplikacije i uzroci neuspjeha


Ako zatrudnite odmah nakon laparoskopije, vjerojatno će se razviti sljedeće komplikacije:

 • pobačaj u prvim mjesecima trudnoće - to se događa nakon liječenja laparoskopijom o policističnim jajnicima;
 • placentarnu insuficijenciju - prethodi joj se obnavljanje prohodnosti adhezija jajovoda u zdjelici;
 • upalni i zarazni procesi - razvijaju se zbog smanjene razine imuniteta nakon operacije, mogu se komplicirati visokom vodom, placentarnom insuficijencijom;
 • nepravilno prikazivanje fetusa - nakon uklanjanja mioma čvorova.

Stoga pacijent treba stalno pratiti liječnik, proći klinička ispitivanja (urin, krv, štapići), provesti ultrazvučni pregled.

Neuspješni pokušaji trudnoće zbog dva glavna čimbenika:

 1. endometrioza;
 2. Anovulacijski ciklusi.

Da biste ih izuzeli, potrebno je pratiti ciklus ovulacije, izmjeriti osnovnu temperaturu od prvog mjeseca.
Također utječu na vjerojatnost trudnoće:

 • nestabilna hormonska podloga;
 • imuni poremećaji koji dovode do uništenja spermatozoida;
 • teški nedostatak ili prekomjernu težinu.

Kako bi se utvrdili i uklonili ti uzroci, potrebno je konzultirati liječnika koji se bavi rješavanjem određenog problema - imunologa, nutricionista, endokrinologa.

Zašto nema ovulacije nakon laparoskopije

Menstrualni ciklus s endoskopijom postaje brzo obnovljen. Ovulacija nakon laparoskopije dolazi već u prvom mjesecu. To se odnosi na operacije koje su izvedene kako bi se uklonili uzroci neplodnosti. Ako su vitalni organi uklonjeni, onda to nije normalna trudnoća. Situacija je ista u prisutnosti drugih patologija koje dovode do neplodnosti.

Prvih dana žena može promatrati krvavi iscjedak iz vagine. Smatraju se normalnima, osobito ako je operacija provedena na jajnicima. Bijelci mogu izdržati do 3 tjedna, nakon čega se glatko prelijevaju u menstruaciju.

Dodatne informacije! Tijekom operacija na maternici i dodacima, menstruacija može biti odgođena za 3 do 21 dan. Briga je, ako nisu otišli za 3 tjedna.

Ako nakon laparoskopije nema ovulacije, razlozi mogu biti:

 1. Sistemska patologija. Trudnoću nepovoljno utječu abnormalnosti u endokrinim i kardiovaskularnim sustavima, drugim bolestima maternice i dodacima.
 2. Nema dovoljno težine. Želja za izgubiti težinu, uz pogrešan pristup, ima negativan utjecaj na reproduktivnu funkciju. Nedostatak težine izaziva nedostatak ovulacije.
 3. Pretilost. Kao i akutni nedostatak težine, njezin je višak prepun hormonalnih poremećaja, odstupanja u ovulacijskom ciklusu. Govorimo o dijagnozi pretilosti - bez potrebe da pokušamo na bilo koji način izgubiti nekoliko dodatnih kilograma. Ako je potrebno, mršavljenja kontrolira liječnik.
 4. Dojenje. Ako žena doji, ovulacija se isključuje.
 5. Prihvaćanje hormonskih lijekova. Oni su propisani kako bi se uklonili i kao potporna terapija u liječenju patologija zdjeličnih organa. Posebno snažno suzbijaju ovulacijske lijekove koji sadrže estrogen. Nema potrebe za prestankom piće da bi se brže trudila. Indikacije i kontraindikacije za njihovu recepciju određuje samo liječnik. Spontani neuspjeh izaziva ponavljanje bolesti i komplikacija kod nošenja djeteta.
 6. Rana menopauza. Može započeti kod žena starijih od 40 godina.
 7. "Prazni" ciklusi. U prosjeku, djevojke 1 - 2 ciklusa godišnje javljaju se bez ovulacije. Njihov broj se povećava nakon 30 godina.

Za bilo koji od gore navedenih problema, na rasporedu je sveobuhvatan pregled. Potrebno je identificirati patološke uzroke i odrediti rezervu jajnika. Ako je potrebno, propisana stimulacija lijekova ovulacije lijekovima iz jedne od 4 skupine:

 • menopauzni gonadotropin koji sadrži hormon - Menopur, Menogon, Pergonal;
 • u kojoj se nalazi folikul-stimulirajući hormon (FSH) - smatraju se najosobnijim, što je moguće bliže prirodnim hormonima, među takvim lijekovima su Puregon, Gonal-f;
 • smanjenje razine estrogena - "Klostilbegit", "Duphaston", "Serofen", "Clomid";
 • doprinoseći rupturu folikula i otpuštanju jaja - "Horagon", "Profazi", "Pregnil", "Ovitrel".

Nakon prve stimulacije ovulacije, trudnoća se javlja u 75% žena. Međutim, postupak nije propisan više od 6 puta zaredom, jer je pun brojnih komplikacija:

 • trošenje jajnika;
 • dobitak težine;
 • kvar probavnih organa;
 • formiranje ciste;
 • poremećaji središnjeg živčanog sustava;
 • hormonski poremećaji.

Kako ubrzati začeće nakon laparoskopije

Da bi uspješno postala trudna nakon laparoskopije i nosila fetus, potrebno je podvrći niz ispita:

 • opća klinička ispitivanja - krv, urina i razmaz (iz vagine, cerviksa, uretre);
 • ultrazvučna dijagnostika;
 • testovi razine hormona;
 • testovi za genitalne infekcije;
 • dodatne pretrage po potrebi - ultrazvuk dojke, kolposkopija, itd.

Također je potrebno redovito posjećivati ​​ginekolog i genetiku. Štoviše, savjetovanje i ispitivanje su potrebni za oba partnera.

Sljedeće preporuke pomoći će ubrzati trudnoću:

 • pratiti ciklus - najveće šanse za oplodnju jaja tijekom ovulacije, možete ga izračunati metodom kalendara, pomoću testova ili pratiti vrijeme oslobađanja jajašca iz jajnika pomoću ultrazvučne dijagnostike;
 • piti vitamine - 3 mjeseca prije planirane trudnoće morate početi uzimati folnu kiselinu (vitamin B9);
 • odustati od loših navika - najmanje 2 mjeseca prije trudnoće morate prestati pušiti i piti, ovaj savjet vrijedi i za oba partnera;
 • voditi zdrav stil života - stalni raspored spavanja i odmora, pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu pomoći će da dijete izgleda više vjerojatno;
 • ako je moguće, eliminirati stres;
 • nemojte spavati - konstantni neuspješni pokušaji da se brzo zatrudni nakon laparoskopije također djeluju kao faktor stresa i utječu na koncepciju;
 • nakon završetka spolnog odnosa, leži u vodoravnom položaju 15 minuta - tako će se povećati vjerojatnost trudnoće;
 • Nemojte pretjerati - za maksimalnu koncentraciju sperme potrebno je vrijeme, preporuča se seksati svaki drugi dan.

Ako zdravi par nema trudnoću nakon šest mjeseci aktivnih pokušaja, potrebno je konzultirati liječnika. To će vam pomoći identificirati i ukloniti uzročno-faktor.

Je li moguće izvesti laparoskopiju tijekom trudnoće

Laparoskopija tijekom trudnoće propisana je strogim indikacijama za:

 • ciste;
 • maligni tumori;
 • uvijanje jajnika ili mioma čvora;
 • nekroza mioma čvora;
 • slijepo crijevo.

Minimalno invazivna metoda endoskopske kirurgije smatra se najsigurnijim kirurškim zahvatom. Za majku i dijete najsigurnije je. Međutim, komplikacije nisu isključene:

 • ruptura ili oštećenje maternice;
 • tahikardija i hipertenzija;
 • upala pluća;
 • tromboembolija.

Važno je! Laparoskopija tijekom trudnoće, kao i bilo koji tretman, propisana je samo ako postoje ozbiljne prijetnje zdravlju majke - takve da premašuju moguće posljedice za fetus.

Optimalno za operaciju je drugi trimestar, kada su dječji organi već formirani, a veličina maternice je relativno mala. Ali, ako je potrebno, trudnice obavljaju laparoskopiju u bilo kojem trenutku.

Laparoskopija ne smanjuje šanse da žena bude trudna i da ima zdravu bebu. Prema statistikama, u razdoblju do godine dana nakon operacije, pojava se pojavljuje u 85% pacijenata, a 62% njih rađa prirodno bez ikakvih komplikacija. Osim toga, ova vrsta operacije je najjača i može se izvoditi čak i tijekom trudnoće.