Oporavak nakon carskog reza

Bol

Iz bilo kojeg razloga, žena nije trebala roditi dijete carskim rezom, sreća majčinstva nije zasjenjena ničim. Nakon otpusta, mlada majka dobiva preporuke za skrb o djeci koja su gotovo identična onima koje se daju ženama koje su prirodno rodile. Neke razlike će se odnositi na oporavak od operacije.

Operacija je normalna i komplikacija

Tijekom cezariannog dijela napravljenog pod općom anestezijom ili epiduralnom anestezijom, prednji trbušni zid se otvara u slojevima i urezuje se u uterus, kroz koji dijete pažljivo uzima u svjetlost, a zatim posteljicu.

Nakon što se rana zalijepi, na kožu trbuha nanosi se apsorbirajuća ili neabsorbiva nit, a ponekad i metalni zavoji ovisno o situaciji i izboru liječnika.

Tijekom i nakon operacije mogu se pojaviti komplikacije: povećani gubitak krvi, pojavu adhezije u crijevima i druge unutrašnje organe žene, upala maternice (endomyometritis), smanjena kontrakcija maternice nakon isporuke. U slučaju ovih ili drugih komplikacija, oporavak nakon cezariannog odjeljka bit će duži, potrebno vam je liječenje propisano od strane liječnika pojedinačno.

Postoperativni oporavak

Ako govorimo o općem slučaju kad nema ozbiljnih komplikacija, tijekom prvih dana žena koja je u radnom odjelu nalazi se u jedinici intenzivne skrbi pod strogim nadzorom medicinskih sestara i anesteziologa.

Od prvih dana, posebna njega pomaže ženi da se oporavi: gubitak krvi se ispravlja, antibakterijska terapija počinje spriječiti infekcijske komplikacije, a probavu potiče poticanje crijeva.

Prvi dan majke ne može jesti, dopušta samo vodu s limunovim sokom.

Drugi dan, u malim količinama možete pamtiti ženu s oprezom iu malim količinama:

 • pileća juha;
 • kuhano meso, uvučeno kroz miješalicu ili meso mljeveno meso;
 • svjež sir;
 • sok bez šećera;
 • jogurt bez aditiva za voće.

U pravilu, već 4-5 dan nakon prve nezavisne stolice, možete se vratiti na svoju normalnu prehranu, ali ne zaboravite, međutim, o prehrani za majke koje se bave.

I za majke koje su prirodno rađale, a za žene nakon carskog reza, postoje potrebna ograničenja za hranu, tako da dijete nema problema s trbuščićem i alergijama.

Majčino djelovanje u postoperativnim danima

Već drugi dan, sretna majka, u pravilu, može biti prenesena na postpartum odjel. Ovdje počinje voditi vrlo aktivan životni stil.

Važno je redovito ustati, hodati i što je najvažnije, hraniti novorođenče. Možete sjesti 2-4 dana nakon rođenja djeteta.

Stanje trbuha nakon operacije stalno se prate od strane medicinskih sestara i liječnika.

Prvi put nakon cezariannog dijela, šava se tretira antiseptičkim agensima (na primjer, briljantno zeleno), zamjena je zamijenjena.

Ako se operacija koristi materijal koji se apsorbira za šivanje, onda njegovo uklanjanje nije potrebno. Teme će nestati za 2-2,5 mjeseci od trenutka isporuke.

Ožiljak na koži nastaje otprilike sedmog dana nakon carskog rezanja. Nakon 7 dana možete se sigurno tuširati.

Jednostavno nemojte trljati kožu na trbušnom području s perilicom, bolje je pričekati još tjedan ili dva, kada će oporavak nakon carskog rezom biti gotovo potpuni. Liječnik će izdati iscjedak iz porodničke bolnice 7-10 dana nakon operativne dostave, ako nije bilo ozbiljnih komplikacija koje zahtijevaju duži tretman.

Uspostavljanje laktacije nakon cezariannog dijela

Tijekom prirodnog porođaja, mlijeko u majčinom tijelu stiže 3-4. Dan, a nakon operacije - 4-6. Dan. Ako žena sama ulazi u rad, ona proizvodi određene hormone koji su, između ostalog, odgovorni za proizvodnju majčinog mlijeka.

Nakon planirane operacije, kada se radna aktivnost još nije počela samostalno, hormon koji je odgovoran za dojenje u krvi ulazi nešto kasnije, nakon poroda. U pravilu, ova situacija nema utjecaja na stanje i težinu djeteta, budući da beba hrani adaptiranim mješavinama koje zamjenjuju majčino mlijeko.

Lagan način rada kod kuće

Mnoge žene koje su rođene sa carskim rezom zabrinute su kada je moguće aktivno preuzeti obnovu likova, vježbati se za abdomen i konačno se vratiti u normalan život.

Često se mlade majke pitaju je li moguće igrati se nakon operacije, pokupiti torbe, voditi aktivni seksualni život. Odgovor je dvosmislen.

Postoje opće preporuke za obnovu tjelesne težine i oblika, normalizaciju opće tjelesne aktivnosti, ali svaki put kada žena pristupi problemu pojedinačno, brinuti se o njenom tijelu i suzdržati se od pothvata.

Obično liječnici zabranjuju da njihovi pacijenti podignu više od dva kilograma u roku od 2 mjeseca nakon složenih operacija. Ali u praksi, majka će morati brinuti o novorođenčadi, tako da bi takve preporuke bile smiješne.

Stoga kirurzi savjetuju majkama da ne podižu ništa teže od bebe oko 2-3 mjeseca nakon poroda.

Nakon prirodnog poroaja, žene se, u pravilu, mogu pažljivo baviti podešavanjem lik gotovo od prvih dana nakon rođenja djeteta. Za pacijente koji su podvrgnuti carski rez, slika je nešto drugačija - mogu početi raditi na trbuhu samo mjesec dana nakon rođenja djeteta.

Seksualna aktivnost može se nastaviti 1,5-2 mjeseca nakon operacije. U ovom slučaju, preporuka je ista za sve majke. Činjenica je da je maternica nakon rođenja na mjestu vezanja fetalnih membrana i posteljice prilično značajna površina rane.

Kako bi se spriječilo da infekcija uđe u ranu, sluznica mora biti potpuno izliječena, a iscjedak i lochia moraju prestati. To se obično događa 6-8 tjedana nakon operacije. Nakon toga možete nastaviti seksualnu aktivnost, a ne zaboraviti na kontracepciju.

Trbušni mišići se trebaju naviknuti na primljenu ranu, opet naučiti raditi samostalno, stoga ne preporučuju zlouporabu potpornog zavoja.

Naknadna trudnoća i porod

Kao rezultat toga, carski rez na uterus za cijeli život ostaje ožiljak.

Treba shvatiti da on može imati negativan utjecaj na tijek sljedeće trudnoće, tako da morate dobro paziti na svoje zdravlje i voditi trudnoću pod nadzorom ženskog liječnika.

Kao rezultat istraživanja, dokazano je da je s gledišta ožiljnog stanja optimalno zamišljati sljedeće dijete 2-3 godine nakon operacije.

Do tog vremena tijelo se već može oporaviti od prethodne trudnoće. Prije toga, rođenje brata ili sestre još je bolje da ne planira. Ne postoji konsenzus o tome da li žena koja ima ožiljak na maternici bez značajnih rizika za svoje zdravlje i život djeteta, rodno rađa djecu na prirodan način.

Sam po sebi, ožiljak je već pokazatelj za carski rez, oporavak tijela ne može biti potpun kao što bi to željeli. Ali u bilo kojem pravilu postoje iznimke. Ako je žena odlučna samostalno rađati, općenito je u izvrsnom zdravlju i nema nikakve druge naznake za kirurgiju, na pojedinačnoj osnovi, liječnik može dati klimanje na prirodnu dostavu.

U tom slučaju, stanje ožiljak se procjenjuje pomoću ultrazvuka, a proces poroda prati s povećanom pažnjom od opstetričara i liječnika.

Oporavak nakon carskog dijela je dug proces koji se treba približiti s punom odgovornošću kako bi se očuvala zdravlje majke. U ovom trenutku, žena će trebati brigu i pomoć svojih najmilijih, jer sada je sva njezina pozornost usmjerena na bebu.

Kako se oporaviti od carskog reza: što se može i ne može učiniti, kako se nositi s komplikacijama

U nekim zemljama učestalost carskog reza doseže 80-90%. U podsvijesti mnogih žena, lako porođaj je povezan s operativnim. Međutim, oni koji su morali proći ovu operaciju često se podsjećaju na drhtanje o tome i boje se ponovnog prebacivanja. Što je tako strašno oporavak nakon carskog rezima, što bi trebalo biti spremno i što će biti savjeti i preporuke?

Prirodni i operativni rad jednako je opasno za ženu. No, carski rez jednostavno čini jednostavnim samo onima koji to nisu učinili i nisu sudjelovali u operaciji. A ako žena čak može roditi samo, onda je carski rez pretrpio ozbiljne komplikacije bez odgovarajuće medicinske skrbi, osobito prvog dana nakon operacije. Važno je znati što se može i ne može učiniti u ovom trenutku.

Ono što se razlikuje od uobičajenog rođenja

Unatoč činjenici da postoje jednolike preporuke o tehnici obavljanja carski rez, svaki liječnik posluje s "vlastitom osobitosti". Znakovi operativnog rada također su različiti. Jedno razdoblje oporavka nakon prvog izvršenog carskog reza, posve drukčije nakon treće intervencije. Svaka sljedeća operacija je teža za liječnika i ženu. Zato postoji neizgovoreni maksimalni broj isporuka carevima - idealno dva, ali ne više od četiri. Iako postoje poznati primjeri uspješnih pet ili više operacija koje obavlja jedna žena, ali to je više iznimka nego pravilo. Cezarejska sekcija razlikuje se od vaginalne primjene slijedećim čimbenicima.

 • Može se izvesti bez kontrakcija. Izraz "izborni carski rez" znači da operacija neće biti izvedena s početkom kontrakcija, kada je tijelo zrelo za porođaj, ali prije njih. Prema indikacijama, intervencija se može provesti do 37 tjedana. To utječe na brzinu dolaska mlijeka, psihološkog raspoloženja žene i njenog naknadnog oporavka.
 • Brzo uklanjanje djeteta. Ako se nakon prirodnog poroaja bol koncentrira u perinealnom području, a zatim nakon carskog rezanja - na abdomenu na području šava. Na restauraciju utječe i činjenica da je križ (u obliku "osmijeha") ili uzdužna (uz bjelinu linija trbuha) izrezana. Svaki pokret nakon operacije povezan je s kontrakcijom abdominalnih mišića i tkiva prednjeg abdominalnog zida, što uzrokuje bol.
 • Trebate ozbiljnu bol reljef. Kirurška dostava može se provesti s leđnom anestezijom ("ubadanje u leđima") ili pod endotrahealnom anestezijom. U prvom slučaju, žena je svjesna, ali ne osjeća bol. Lijekovi uvedeni u kralježnicu imaju analgetski učinak još nekoliko dana, tako da novootvorene majke ne trebaju dodatne lijekove protiv bolova. Endotrahealna anestezija uključuje trahealnu intubaciju, "deaktivaciju svijesti", disanje kroz ventilator. Nakon operacije, rana boli, od trenutka uključivanja ženske svijesti, završava učinak svih lijekova. Nakon takve anestezije treba uzeti dodatne analgetike.

Zašto je teže oporaviti nakon operacije?

Oporavak nakon carskog reza traje duže nego nakon prirodnog porođaja. To je zbog sljedećeg:

 • veliki gubitak krvi - žena izgubi oko 600 ml krvi tijekom nekomplicirane operacije, zbog toga slabost, letargija i povećani umor;
 • zacjeljivanje rana - prekomjerno potkožno tkivo u području trbuha može dovesti do lošeg i dugotrajnog zacjeljivanja šavova, njenog odstupanja;
 • ozbiljna bolna rana, osobito u prva tri dana nakon cezariannog dijela, jako puno boli sa svakim liftom od vodoravnog do okomitog položaja;
 • dijete može biti odvojeno - često je operacija izvedena prema svjedočanstvu fetusa, dok dijete već neko vrijeme može biti u intenzivnoj njezi ili dječjem odjelu, što otežava post-partumno psiho-emocionalno stanje žene.

Značajke oporavka nakon cezariannog dijela

Najteže razdoblje je prvi tjedan i mjesec. Fizička nelagoda preklapa se s psihološkim stresom, što povećava vjerojatnost postpartumne depresije. U tom razdoblju važno je pomoći ne samo liječnicima nego i bliskim rodbini.

Prvi dan

Nakon obavljanja carski rez (obično oko 40-60 minuta), žena se prebacuje u jedinicu intenzivne njege najmanje dva sata. Najčešće se tijekom dana prate žene u radu, nakon čega se prenose na postpartumski odjel.

U reanimaciji se provodi dinamička kontrola, a oporavak lijekova provodi se intravenskom infuzijom otopina i lijekova. Osnovna pravila za uspješno oporavak su kako slijedi.

 • Lagano ustati. Zabranjeno je ustati nakon anestezije još šest do osam sati. Možete se prebaciti u krevet, podignite se, premjestite noge. Nakon cezariannog dijela, potrebno je nekoliko dana sporo spriječiti da ne izazivaju pad tlaka i sinkopa. Najprije se preporuča da se dižete, zatim spustite noge, malo sjedite, a tek onda ustajte. Bolje je ako netko bude blizu - medicinska sestra, rodbina.
 • Nema ništa. Nakon carski rez, ništa se ne može pojesti još 20 sati Nakon toga počnite s bujonima, laganom hranom.
 • Praćenje mokrenja. Do kraja prvog dana u odsustvu komplikacija, možete zatražiti uklanjanje urinarnog katetera, a zatim se urinirati. U početku, žena ne može osjećati snažan nagon za korištenje WC-a. Potrebno je redovito isprazniti mjehur, osjetljivost će uskoro biti obnovljena.

Prvi tjedan

Prosječno trajanje boravka u rodilištu je oko tjedan dana. Tijekom tog vremena, žena razvija hranjenje, uči brigu za dijete. Sljedeći savjeti pomoći će vam da se brže oporavite tijekom tog razdoblja.

 • Kupite zavoj. Svaka napetost u trbušnim mišićima uzrokovat će bol. Obloga pomaže da se nešto smanji, glavna stvar je odabrati veličinu i udobnost nošenja.
 • Koristite posebne donje rublje. Za hranjenje - grudnjake s lako dostupnim bradavicama. Jednostavni su i prikladni za upotrebu. Umjesto običnih hlača, možete koristiti jednokratnu, pa čak i s ugrađenim jastučićima. Takvo donje rublje uštedjet će vrijeme i bit će udobno, u smislu higijene. Kao intimni kozmetički prikladan jednostavan baby sapun.
 • Rukovati šavom. Dok je žena u bolnici, šav nakon cezariannog dijela liječnik je obradio dva puta dnevno. To sprječava infekciju i ubrzava regeneraciju tkiva. Obično uklonite šavne materijale s kože petog do sedmog dana.
 • Pijte puno i dobro jesti. Puno piće je potrebno za vraćanje ravnoteže vode nakon gubitka krvi. Također je važno za normalnu laktaciju. Pijte najmanje dva litra tekućine dnevno. Jedenje prvog tjedna trebalo bi biti lagano, ali korisno. Znak koji je "crijeva zaradio" je buka i ispuštanje plinova. U prehrani bi trebali obuhvaćati male količine masti, pileće, mliječne proizvode, žitarice, povrće se jede samo u pečenom i kuhanom obliku (mrkve, krumpir, jabuke). Kategorija onoga što se ne može pojesti nakon carskog rezanja uključuje proizvode koji stvaraju plin, tešku masnoću, dimljenu, slanu hranu. Fermentacija i propadanje koje uzrokuju u crijevima mogu pogoršati zacjeljivanje tkiva.
 • Spavaj s bebom. U početku bi se žena trebala odmarati kako bi zadržala preostalu snagu. Idealno za bebe način - odmah nakon hranjenja mrvica korisno je leći pokraj njega.
 • Podesite laktaciju. Tijekom boravka u bolnici treba biti u potpunosti laktacija. U žena, nakon cezariannog dijela, mlijeko ostaje treći ili peti dan. Do tog vremena dijete bi trebalo biti hranjeno kolostrumom, pravilno primjenom mrvica. U ovom trenutku, jednostavno "objesiti" na prsima - tako da dijete stimulira laktaciju u majci, to je norma. Ako je potrebno, možete upotrijebiti pumpu za grudi ili hraniti smjesu.

Prvi mjesec

Nakon što je otpušten kući, žena se osjeća puno bolje, ali može ostati psihički depresivna, posebice s raznim komplikacijama. Jednom u svojoj uobičajenoj sredini, kao domaćica, novootvorena majka može zgrabiti sve što je u kući. Međutim, trebali biste se pobrinuti za sebe.

 • Šav. Nakon pražnjenja, šav koji ostaje nakon carskog dijela treba obrađivati ​​samo na preporuku liječnika. Obično za to se koristi "klorheksidin", briljantne zelene, možete čak i joda. Ako je potrebno, ginekolog će preporučiti sredstva za ozdravljenje, na primjer, "Panthenol", "Levomekol".
 • Raspodjela. Do 42. dana nakon rođenja, krvarenje iz genitalnog trakta trebalo bi završiti. Ovo je dokaz da je došlo do potpunog oporavka maternice. Od ove točke, oni koji ne podupiru laktaciju mogu ići za razdoblja.
 • Mlijeko. Prvi mjesec je najvažniji za dojenje. Potrebe bebe dnevno se povećavaju za 10 ml, dosežući oko 200-300 ml po hranjenju do drugog mjeseca. Proizvodnja mlijeka se uvijek ne događa takvom brzinom, tako da žene, pa čak i one koji su višestruki, moraju biti strpljivi.

Ostatak vremena

Postpartum razdoblje traje 42 dana. Do tog vremena, glavni period oporavka nakon što je carski rez završio, ostaje samo nekoliko par dodatnih kilograma. Od sada, žene već mogu raditi osnovne poslove kućanstva, ali ih se ne bi trebalo iscrpiti fizičkim poteškoćama ili gladovanjem. Dijeta se sastoji od sklonosti majke i tolerancije dječjih proizvoda (ako je laktacija podržana). Do tog vremena već se možete kupati, saunu je bolje odgoditi još par tjedana.

U ovom trenutku žena se može suočiti sa sljedećim problemima.

 • Poremećaji probavnog trakta. Često su žene zabilježene zatvor, kao i kršenje intestinalne pokretljivosti s oteklima i bolovima u trbuhu nakon spinalne anestezije. Takve dugoročne posljedice ne mogu se uvijek odmah pripisati carskim rezima, žene mogu dugo i neuspješno biti tretirane same - uz pravilnu prehranu, biljke i lijekove za zatvora. No, često je potrebna pomoć stručnjaka, čiji posjet ne bi trebao biti odgođen.
 • Hemoroide. Kršenje stolice izaziva stazu krvi u zdjelici i pojavu hemoroida, analnih pukotina.
 • Njuškanje donjeg trbuha. Tijekom cezariannog dijela, završetak živaca oštećuje sloj po sloju disekcije tkiva. Posebno vidljivo smanjenje osjetljivosti na području ožiljka i pored nje - utrnulost. Potrebno je svima na različite načine, ali ne prije tri do šest mjeseci.

Sportske aktivnosti

Ne biste se trebali iscrpiti fizičkim naporom, pokušavajući vratiti staru figuru. U prosjeku, normalizacija težine događa se u jednoj godini. Sve ovisi o intenzitetu metabolizma, broju funti prikupljenih tijekom trudnoće. Ako žena podupire laktaciju, težina će ići brže, jer proces stvaranja mlijeka zauzima puno energije.

Preporučuje se minimalna tjelovježba započeti najranije 42 dana nakon rođenja. Možete vježbati vježbe, elemente gimnastike, joge, vježbe disanja. Ne biste trebali nastojati odmah doći do razine prije isporuke pomoću broja pristupa ili vremena treninga - opterećenje bi trebalo biti postupno. Ako žena osjeća bol ili nelagodu, treba ga smatrati pokazateljem oštrog porasta opterećenja, što nije vrijedno raditi.

Nakon tri mjeseca, sljedeće vježbe su prikladne za oporavak nakon carskog rezima:

 • nordijsko hodanje;
 • trčanje;
 • plivanje;
 • yoga i slične upute.

Oblikovanje, aerobik i ostala ozbiljna opterećenja bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

Problemna područja žena nakon porođaja su trbuh, strane i stražnjica. Ovdje bi trebalo shvatiti, ako idealni tisak nije postojao prije, neće se pojaviti nigdje. Morate početi s normalizacijom težine, a vježbe za treniranje trbušnih mišića mogu početi nakon tri mjeseca od trenutka dostave. Moguće je vratiti se profesionalnom sportu i ozbiljnom opterećenju najkasnije šest mjeseci ili godinu dana.

Intimni odnosi

Tijekom razdoblja nakon porođaja, dok krvavi iscjedak iz rodnice, seksualni život je zabranjen. U prosjeku je ovo mjesec dana. Nakon toga, par može početi ljubavni odnos. Čovjek bi trebao biti pozoran ženi, promatrajući reakciju i razumijevanje njezinog straha. Manja bolna senzacija koja će na kraju proći. U slučaju sumnje, bolje je konzultirati liječnika.

Kada sva ograničenja završavaju

Glavna ograničenja primjenjuju se na prvih šest do osam tjedana nakon isporuke. Ponekad se to razdoblje naziva "četvrtim trimestrom", što je važno i za majku i za bebu. Nakon toga možete unijeti svoje stare navike, promatrati reakciju tijela, ne iscrpljujući i ne uzrokujući bol.

Ako je carski rez bio bez komplikacija, nakon gotovo šest mjeseci gotovo se sva ograničenja uklanjaju. U slučaju komplikacija tijekom intervencije, velikog gubitka krvi ili proširenog volumena operacije, razmak se povećava do jedne godine.

Kada možete ponovno rađati

Sljedeća trudnoća nakon cezariannog dijela treba biti planirana. Preporuča se održati stanku od jedne i pol do dvije godine, budući da se oporavak od carskog dijela, čak i uz normalno opće dobro, ne događa vrlo brzo.

U suprotnom slučaju, vjerojatnost komplikacija za ženu i fetus povećava. Trudnoća prije tog razdoblja često dovodi do sljedećeg:

 • nepravilno mjesto placente;
 • invaziju tkiva placente kroz ožiljak i ponekad u mjehur;
 • češće dolazi do odvajanja "dječjeg mjesta" u različitim razdobljima.

Postoperativni ožiljak izliječi do mjeseca, ali samo šest mjeseci kasnije nastaju tkiva visokog stupnja na ovom području.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija. Nije uvijek postpartum razdoblje glatko nakon prvog rođenja, a kasnije. Rehabilitacija nakon cezariannog dijela više je samopoštovanje, ograničavajući fizički napor za dva do tri mjeseca nakon operacije.

Recenzije mame

Drugi carski pas 14 godina. nakon prvog, koliko sam se brzo oporavila, ne mogu reći jer je nakon rođenja postojala jaka alergija i nije mnogo jesti. Sada je bilo 3 mjeseca nakon drugog rođenja. Pokušao sam preuzeti tisak čim liječnik položio ispit (1,5 mjeseca). ali bilo je lijepo neugodnih senzacija unutar kojega je bila šava. Morao sam se zaustaviti. Sad počinjem na nov način. broj se jako promijenio, a ne na bolje. kada prijeđemo na normalni obrok (mi smo titichnik), ja ću dopuniti vježbe s prehranom. ako želite potpuno ukloniti želudac (mislim da u našem slučaju stvarno), morate ozbiljno i stalno zamahnuti novinama.

Elena Montonen, https://deti.mail.ru/id1010724052/

Dohodak obično traje od 4 do 6 tjedana, oporavak je pojedinačna stvar. Dugo sam se oporavila, a moja djevojka iz roditeljske bolnice izašla je na najmanjim starim trapericama, kao da nije rodila, a to nije visjelo bilo gdje. Štoviše, dobio sam 12 kilograma, došla sam kući manje od 9 kilograma, ali izgled mog trbuha bio je zastrašujući - ljudi nisu znali da li sam rodila ili ne, kao da nisam rodila. I djevojka dvaput više nego me postigla i ravna dok je odbor otišao kući. Stoga je apsolutno pojedinačno, baš kao što neki odlaze nakon carskog rezima i, kao da se ništa nije dogodilo, već su nošeni drugom danom, a neki se ne mogu trgnuti nekim danima prisiljavajući se, puze iz boli od boli. Sam sam rodio drugu kćer (razlika između djece je 1 godina i 8 mjeseci). Sada sam trudna s trećom i sjećam se carskog carstva divljim užasom. Živim u Njemačkoj i nakon što se carski rodio da se rodim, to je apsolutno normalno s nama, nitko vas neće prisiliti da obavljate carski rez, ako već imate, naravno, ako nema kontraindikacija. Uvijek ga pokušajte i liječnici koji samo pozdravljaju apsolutno su normalni. Žao nam je za puno pisama.

Nakon COP-a, meni je bilo vrlo bolno samo za prvi dan, ali onda sam bio anesteziran. Drugi dan bio je bolan kad se okrenula i prošetao. Trećeg dana odbio sam sve lijekove protiv bolova, budući da je bol bio slab. Četvrtoga dana, smanjila me da mi dopusti da se operu, jer se osjećala dobro, šav je bio bolestan samo iznenadnim pokretima. U trenutku pražnjenja (9 dana) ništa nije ozlijedilo. U tjednima nakon COP-a, potpuno sam otišla u šetnju s djetetom, a trebala sam ga otpustiti, a zatim pokupiti kolica i bebu odjevenu u zimsku odjeću na 4. katu (kolica nisu bila u liftu).

Moja utrnulost nestala je nakon 4 mjeseca, nakon što sam počela pranje šava spužvom (to je moguće nakon ozdravljenja). Bolno je pritisnuti šav (to je kako provjeravaju "solventnost" šavova). Mišići na abdomenu nisu izrezani i uzgojenih na stranu. Inače se nisi mogao usvojiti tako rano. Dan kasnije podignuli su me i natjerali da hodam, to je gotovo nemoguće s mojim mišićima. Kao da pokušavam podići razbijenom gumom je samo fizički nestvarno... I bol kada se ustaje je maternica i koža na trbuhu boli. Pa čak i ako je COP bio planiran, a ne kao moj - hitna situacija. Osim činjenice da šav boli, to mi boli i cijelo tijelo zbog činjenice da sam bio naprezanje. Po mom mišljenju, nije bilo ni jednog mišića koji ne bi povrijedio... I nakon toga, imao sam strašan kašalj 2 tjedna nakon ove endotrahealne anestezije. I boli se očistiti grlo...

Čuo sam ovaj savjet: morate hodati ravno, bez obzira koliko se želite zavoja. Kažu da brže iscjeljuje i ne nastaju adhezije... I nisam obrađivao šav (u bolnici za rodilište koje su rekli da ga ne dodiruju). Kada je šava potpuno iscjeljena, možete koristiti Contractubex. Koristim ga, čini mi se da pomaže da se šava okrene blijedom...

Moj se sin pojavio carski, ali ne žalim. Bilo bi zabrinuto ako bi zbog moje uske zdjelice došlo do nečega nepopravljivog u procesu prirodnog porođaja. Osim toga, mogla bi ostati potpuno slijepa (kako bi onda podigla sina?). Osim toga, kad se vratio kući iz bolnice, došlo je puno gnjavaža i brige (ovo je moje prvo dijete, sve je trebalo proučavati po prvi put), ne računajući stalno bolne šavove, što nije bilo depresija o tome. O trbuhu nakon poroda, doista, tužno. Izgubila je težinu odmah, ali tek nakon dvije i pol godine postala su oblikovana.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Koliko se ne može sjesti nakon carski rez. Trajanje boravka u bolnici nakon carskog rezima

Nakon operacije, prvi dan ćete biti u intenzivnoj njezi pod nadzorom liječnika. Odmah ćete na donji trbuh staviti mjehurić s ledom, tako da se maternica bolje smanji. Za neko vrijeme morat ćete imati kateter u mjehuru. Prije svega sam "volio" trenutke kad je liječnik pokušao dotaknuti kako se maternica smanjuje. Pritisnula je na trbuhu i osjećala mi se da su se izbaci izbaci iz mene. Iako u stvari, sve nije bilo tako loše.

Prvih nekoliko sati zakašnit ćeš se, a kad se probudite, početi će vas pustošiti s kapaljkama, temperaturom, pritiskom i drugim postupcima. Sjećam se sve ovo loše, u postanestetičkoj magli. Donesite pokazati bebu, pridružit će mu se prsa. Moj sin više nije želio dojku bio je hranjen u odjelu za djecu s mješavinom. Unatoč tome, činjenica da nije bilo potpune prve primjene, a mrvica je hranjena smjesom tri dana, još uvijek smo uspjeli postaviti GW. Tako carski nije prepreka dojenju.

Sve dok ste u intenzivnoj njezi (ili jedinici intenzivne skrbi - gdje je to), vaše tijelo će se staviti u radno stanje u većoj mjeri. Uostalom, nema vremena da se razvede, beba čeka vas, koja ne može postojati bez tebe. Stoga ćete biti punjeni raznovrsnim lijekovima. Lijek protiv bolova. Oksitocin, tako da se uterus smanjuje. Lijekovi koji normaliziraju rad gastrointestinalnog trakta. Antibiotici također mogu biti prokapati da bi vas zaštitili od infekcija koje se mogu dovesti u maternicu tijekom operacije.

Isprva, to će vam nauditi da se čak okrenete od strane na stranu. Ali drugi put da se okrenete neće biti tako bolno kao prvi, a treći - lakše nego drugi. Što se prije počnete gomilati, češće ćete to učiniti - brže ćete doći do vaših osjetila.

Šest sati nakon operacije, možete pokušati ustati. Malo kasnije, medicinske sestre će vam pomoći da malo prošetate. Kada se manje možete samostalno kretati, bit ćete prebačeni na obični postpartumski odjel, gdje će vam biti donijeta beba. To se obično javlja dan nakon operacije. Od sada ćeš biti zajedno.

Nekoliko dana provodite u bolnici. Morat ćete slijediti određenu prehranu kako bi se tijelo oporavilo nakon operacije. Prvog dana možete samo piti, a samo vodu. Moguće je s limunom (iako, za HB, limuna je nepoželjna). Iskreno, nema nikakve želje. Ne prije. Drugi dan možete jesti kašu, malo meso, kuhano meso, slatki čaj. Od trećeg dana prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane. Obično se provodi pastom za čišćenje radi normalizacije funkcije crijeva otprilike 24 sata nakon operacije.

Kada odlaziti? - Kao što će liječnik reći. Teoretski, obično pišu za 6-7 dana. U praksi, izjava je dan peti, a ponekad i ranije. Sve ovisi o vašem stanju i stanju djeteta. Prije iscjednje trebali biste imati ultrazvučni pregled maternice kako bi provjerili da li je sve dobro i ukloniti šavove, osim ako nisu samoodobljivi.

Kako se ponašati kod kuće? - Zašto? U smislu da je poželjno, naravno, više odmarati, da se pridržavate ležaju i da se brinete za sebe na svaki način. Uostalom, vi ste nakon operacije. No, prisutnost novorođenčeta donosi svoje prilagodbe. Samo se pokušajte odmoriti i spavati kad beba spava.

Zašto ne? Ne možete se kupati za prvi mjesec i pol - samo tuš. Ne možete se baviti sportom tijekom prva dva mjeseca, a općenito nema opterećenja. Ne možete se seksati u prvih šest tjedana. Ne možete ponovno zatrudnjeti. Tijelo treba neko vrijeme da se oporavi. Stoga, sljedeća trudnoća treba planirati najmanje dvije godine nakon cezariana. Usput, postoji tako rasprostranjeno mišljenje da ako je prvo rođenje bilo kroz carski rez, onda sve kasnije moraju biti jednake. Dakle, to nije slučaj. Možda ćete roditi sami, ako COP-u nema izravne naznake.

Bez obzira na vaše dijete - prirodno ili provedeno uz pomoć COP-a - oni i dalje ostaju sjajni događaj u vašem životu. Uostalom, rođena je nova osoba. A ovo je najvažnija stvar.

Nije uvijek slučaj da se dijete rodi kroz prirodni prolaz majčinog rodnog kanala. Operacija je jedina šansa da spasi život majke i djeteta u teškim slučajevima. Učestalost operacija doseže 30%. Već prije hospitalizacije (češće ako je dijete prvo) žene su zabrinute zbog pitanja: "Koliko se čuva nakon carskog rezima u rodilištu?". Planirana su hospitalizacija.

Liječnik koji vodi trudnoću izračunava procijenjeni datum isporuke (DA). U idealnom slučaju, kada se pojam operacije podudara s datumom okružnog tužitelja, približava se. 1-2 tjedna prije PDR-a liječnik antenatalne klinike šalje trudnicu na hospitalizaciju. Sveobuhvatni pregled trudnice i fetusa provodi se u rodilištu. To uključuje: doplerometrija, ultrazvuk, kardiotokografiju, kliničke studije bioloških tekućina. Na temelju dobivenih podataka dodjeljuje se datum planirane operacije, a poželjno je da žena leži u bolnici i čeka to. Aktivni rad može započeti ranije, situacija će zahtijevati medicinsku intervenciju, možda hitnu operaciju.

Na koji dan hospitalizacije planirani carski rez "je dodijeljen"

Liječnik ili babica u rodilištu prepričavaju DA, a datum se može razlikovati od liječničkog savjetovanja. Izračun se obavlja na posljednjoj menstruaciji.
Datum planiranog carskog dijela ovisi o:

 • fetalni uvjeti;
 • trudna;
 • procjena spremnosti tijela za porođaj;
 • status šavova nakon prethodne operacije;

U posebnim slučajevima (višestruka trudnoća, HIV infekcija majke), datum kirurškog zahvata pomaknut je na rani datum. Liječnik može pričekati prirodni početak rada (cervikalna dilatacija, redovite kontrakcije, ispuštanje sluznice) bez postavljanja određenog datuma.

Važno je! Ako ne možete čekati da postanete majka, ne postoji želja dugo ležati u odjelu, nemojte požuriti liječnike i događaje. Točno vrijeme rođenja je 40 punih tjedana trudnoće.

Postoperativno razdoblje rehabilitacije

Velika većina operacija obavlja se lokalnom (epiduralnom) anestezijom, lijek se ubrizgava lokalno u kralježničkoj regiji. Ubrizgavanje je malo bolno. Žena je svjesna, ali za neko vrijeme je izgubljena osjetljivost donjeg dijela tijela. Majka ne vidi kirurško polje. Mama se susreće s djetetom u prvih minuta rođenja, stavlja novorođenčad na dojku. Opća anestezija - više stresa u tijelu, rijetko se koristi.

Operacija traje 20 - 40 minuta, nametnuti spojnice ili napraviti šav, staviti mjehurić s ledom. Šava je češće horizontalna kozmetička. Puerperal se prenosi u jedinicu intenzivnog liječenja, prevenciju postoperativnih komplikacija, anesteziju i praćenje stanja.

Nutricionizam mlade majke se postupno širi. Prvog dana im je dopušteno piti vodu s limunovim sokom; u drugom pilejnom juhu, tijestu s niskim udjelom masnoće, slanom soku. Nakon prvog pokreta prirodnog crijeva, naznačena je dijeta žene koja se brine (4-5 dana nakon operacije). 2-3 dana moja majka je zabranjeno sjesti. Sestra meda dnevno obrađuje šav antiseptičkom otopinom. Tuš se uzima 7. dan.

Trajanje planiranog pražnjenja

Važno je! Odjel za majčinstvo - vrsta kontinuirano operativnog "transportera". Dugi put liječnici nemaju namjeru držati majku i dijete u obiteljskoj kući. Svakoga dana mjesto je opravdano uvjetom majke, djeteta.

Pedijatar piše djetetu, opstetričarku-ginekologu - majku. Koliko dana nakon operacije čuvaju se u bolnici? Uz povoljan tijek događaja 6 - 7 dana.

Uvjeti ispuštanja ovise o:

 1. rezultati ultrazvučnog pregleda maternice (izvedeni 5. dan nakon carskog rezanja);
 2. stanje žene, prisutnost pritužbi na dobrobit;
 3. spremnost djeteta na iscjedak.

Koliko dana leći nakon što carski rezident odluči liječnika. Vrijeme provedeno u rodilištu je ograničeno, ako zdravlje novorođenčeta ili majke uzrokuje zabrinutost, prenose se u specijalizirane odjele bolnice.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija abdomena. Često je žena slaba, brzo umorna, osjeća nelagodu na području šavova.

Važno je! Žena je teško obaviti svoje poslove i voditi brigu o djetetu. Ona treba dobar odmor i spavanje. Pomoćnik može biti muž, baka, mlađa djeca, bliska prijateljica. Prva tri mjeseca ne dižu kolica s djetetom, dopušteno opterećenje je jednako težini djeteta.

Na ženskim forumima često se opisuju situacije u kojima trogodišnje dijete pruža svu moguću pomoć majci (trese automobil, daje dude, zvečeri zvukove, zabavlja bebu).

Cezarski ožiljak na maternici nije apsolutna kontraindikacija za daljnje prirodno porođaj. Žena ima priliku doživjeti trudove, pokušaje i pojavu djeteta kroz rodni kanal.

Koliko ih je u bolnici nakon što su otpušteni iz bolnice. Kada i što jesti i piti nakon cezariana, kada menstruacija počne ponovno, kada možete imati seks.

Gdje i koliko su na carski rez, kad se ispuštaju

U pravilu (ako ne postoje komplikacije), žena nakon carskog provede dan u jedinici intenzivne njege (reanimacija). Liječnici se pobrinuti da ne postoje komplikacije (krvarenje, temperatura). Zatim je žena prebačena u postpartum odjel, gdje leži s djetetom. Obično, ako je sve u redu s mamom i djetetom, onda se ispuštaju 5 punih dana nakon operacije.

Napomena. U mnogim roditeljskim bolnicama u nedjelju nema iscjedak. Stoga se može dogoditi da majka s djetetom ostane u bolnici još jedan dan.

Prije izbijanja, učinit će sljedeće.

 • Oni će vas ispitati na ultrazvuku.
 • Liječnik će rezati čvorove niti na uglovima šava.
 • Morate napraviti fluorografiju.
 • Dijete mora biti vagano da bi utvrdilo koliko je izgubio težinu nakon rođenja (norma je oko 10%).
 • A ti i dijete pregledat će ih liječnici.

Kada, nakon carskog cara, morate sjesti, ustaj, ići u toalet

Nekoliko sati kasnije (4-5) nakon operacije, liječnici preporučuju ženu da se okrene u krevet (s jedne strane, a zatim s druge strane). To bi trebalo biti vrlo sporo i pažljivo. To će ozlijediti, ali svaki put sve lakše.

Nakon 6-8 sati nakon operacije, možete pokušati sjesti. To je potrebno poduzeti pod nadzorom (tako da je medicinska sestra bila u odjelu i mogla bi pomoći). Prvo morate uključiti svoju stranu, zatim polako spustiti noge s kreveta i sjesti. Sjednite kako biste bili sigurni da nema vrtoglavice. Prvo pokušajte samo ustati i stajati. Pokušajte malo poravnati leđa. Ako postoji leđa u krevetu, najbolje je držati. Stoga stojite nekoliko minuta i ponovno ležite. Sljedeći put (za 15-20 minuta) možete pokušati ponovo. Zatim možete poduzeti nekoliko koraka, bolje naginjati se na uzglavljem, ili muž (sestra).

Do kraja prvog, početkom drugog dana, žena bi trebala normalno "puzati" u zahod i ići sama do WC-a.

Svi pokreti će ozlijediti. Pomaže polagano, čekajući bol. Sjedili su u krevetu, čekali su. Ustadoše - čekali su. Svaki put to će biti lakše. Pokušajte učiniti sve vrlo glatko. Ustajanje rano korisno je i za liječenje i kao sprečavanje prianjanja. Također pomaže prianjati na nešto.

Napomena. Vrlo je bolno za prvi drugi dan. Tada će biti lakše i lakše. Samo ovih dana trebate izdržati.

Možete otići u tuš kad se prenese na postpartum odjel. Bolje je da vam vaš suprug ili netko drugi pomogne. Pa, ako se tuširaš. U prvom - drugom danu žena je posebno bolna i posebno je oslabljena, pa se morate pomjeriti pažljivo kako ne biste slučajno pali.

Uzmite parfem ili osobnu higijenu samo s organskom hipoalergenskom kozmetikom. U mami možete kupiti:

Za 3-5 dana treba biti "neovisna" stolica.

Napomena. Što se tiče "izleta na zahod". Tema je intimna, ali da budem iskrena, malo je potrebno razjasniti ovu temu. Budući da sam, na primjer, imao prvo carski rez, bilo je potpuno nesporazum o tome kako se to može fizički provesti (naročito prva vremena). Svi rađaju u različitim bolnicama za majčinstvo, s različitim uvjetima. Možda ćete imati svoju privatnu kupaonicu u postpartum odjelu. Ali sasvim je moguće da će kupaonica biti podijeljena. Pitanje je da je vrlo bolno sjesti na zahod i izaći iz nje. Osim toga, u općoj kupaonici, trebate nekako "pripremiti" zahod za sjedenje na njemu. Ne mogu preporučiti ništa za to, to je vrlo bolno. Stoga, kao opciju, možete uzeti WC sjedalo iz kuće na zahodu i sjesti. Ili ga pokrijte s prekrivačima, papirima. Ako postoji nešto što se treba pridržavati (primjerice na zidovima štandova), najbolje je da se priljubite što je više moguće dok stojite i sjedite.

Ako postoji prilika za vašeg muža da vam pomogne (sjesti i ustati), nemojte se ustručavati pitati za to.

Što i kada jesti i piti nakon cezariana

Prvi dan nakon operacije. Ne možete ništa jesti, samo piti vodu, bez plina, možete dodati malo limuna. Bez šećera.

Drugi dan nakon operacije. Tekući kašuti, nagnuti juhu, pire od juhe (povrće), možete mirisati meso (malo). Juhe bez kupusa. Možete pire krumpir na vodi. Nenastučene infuzije i komadići sušenog voća.

Treći dan nakon operacije. Možeš raditi skoro sve, sada su samo osnovna ograničenja.

Napomena. Ponekad kod žena, osobito tijekom prvog porođaja, u prvim danima nakon operacije, u bolnici postoji određeno. Činjenica je da zdravlje jedne žene "nadzire" jedan liječnik, a zdravlje djeteta je drugo. I morate pažljivo kombinirati dvije dijete. Jedan, - postoperativni, a drugi, - kada se hrane. Na primjer, nakon carskog cara zbog boljeg zdravlja, liječnik mi je rekao da pio infuziju ruže. Vidio sam, a dijete je odmah postalo alergijsko. Stoga, iz postoperativne prehrane isključujete one proizvode koji nisu kompatibilni s dojenjem.

Važno je jesti dovoljno hrane od vlakana (žitarice, pire od juhe). Trebate vaše crijeva da rade ispravno. Za 3-5 dana trebao bi biti nezavisni stolac. Ako se to ne dogodi, liječnik može preporučiti klistir.

Trebali biste pokupiti čak i za vrijeme trudnoće, ukusnih i slatkih "zalogaja" u maminskoj trgovini. za trudnice i njegu su vrlo hranjive, ukusne, udobne, možete ih odvesti sa sobom u bolnicu ili jesti mrvice nakon rođenja bez naprezanja. U tim proizvodima izvrsna ravnoteža između masti, proteina i ugljikohidrata, a što je najvažnije, hipoalergenskih komponenti.

Napomena. Vraćanje hrane i kozmetike na naš trošak moguće je samo s netaknutom ambalažom.

Na žalost, bez obzira na što jedete (čak i ako izbjegavate proizvode koji generiraju plin), možda ćete ga mučiti plinovima. U tom slučaju liječnik može preporučiti lijekove kao što je Espumizana. Može se napiti djeci od rođenja, tako da neće štetiti dojenju, a to će olakšati situaciju s plinovima.

Zajednički boravak s djetetom nakon carskog rezima

Kao što je već napisano gore, nakon jednog dana u jedinici intenzivne njege, majka i dijete prenesu se u postnatalni odjel i leže pred iscjedakom. U ovih nekoliko dana postoji "vrhunac" neugodnih učinaka carskog dijela. Stoga, pitanja o tome kako QC oslobađaju svoje stanje ovih dana raspravlja se u zasebnom članku.

Dom nakon carski rez

Ako je sve u redu s vama i djetetom, tada ćete biti odbačeni iz bolnice 5 dana nakon operacije. U pravilu, žena koja se vraća kući već sama od ove činjenice osjeća se dobro. No, s druge strane, kod kuće ste "uključeni" u obični život: pored djeteta imate kuhanje, čišćenje i mnoge različite zabrinutosti. Mi dajemo osnovne preporuke o tome što činiti i što bismo izbjegli.

 • Pokušajte ne prekršiti pravilo o dizanju teških. To znači da ništa teže od vašeg djeteta ne podiže. Ako je dijete zabrinuto i morate ga nositi na rukama satima, pokušajte ga koristiti, imat ćete slobodne ruke, a leđa neće umoriti. Pitajte za pomoć tatu, također može nositi dijete.
 • Nemojte ozlijediti pokrete. Pustite malo, vrlo brzo će biti moguće kretati se vrlo mirno. Neposredno nakon povratka kući, može biti teško sagnuti se, može biti bolno s iznenadnim pokretima. Ne pokušavajte to učiniti.
 • Budite oprezni u kupaonici kako ne biste skliznuti. Bolje je da muž pomaže u početku.

Mjesečno nakon carskog

Mjesečno nakon cezariana može se nastaviti unutar 3-4 mjeseca nakon operacije. Ali, u pravilu, počinju nakon 7-12 mjeseci ako dojite.

Seks nakon cezariannog dijela

Za 1,5 mjeseci nakon operacije, ne možete imati seks.

Kada vam liječnik dopušta seks (obično nakon 1,5 mjeseca), svakako odaberite pravu kontracepciju. Činjenica da dojenje ne sprječava da ponovno dobijete trudnoću.

Kada kupujete, jamčimo besplatnu dostavu, zamjenu / povrat proizvoda na naš trošak i, naravno, ugodnu i brzu uslugu.

Prilično dugo razdoblje oporavka nakon carskog reza također nije baš ugodno. Mnoge žene bi htjele izbjeći takvu operaciju, ali ne uspiju. Prvi dani nakon operacije smatraju se najtežim, ali u ovom trenutku žena je obično u maternici, a pomažu joj medicinske sestre i liječnici: prate joj zdravlje, povezuju i pomažu joj da izlazi iz kreveta po prvi put. Gotovo je nemoguće nositi se sa svime ovim putem, žena je još uvijek vrlo slaba, može pasti i ozlijediti se svemu drugom bez pomoći.

reanimacija

Za carski rez, postoje dvije mogućnosti anestezije:

 • opća anestezija;
 • epiduralna anestezija.

Bez obzira na odabranu metodu, prvi će dan i dalje biti potrošen u intenzivnoj njezi pod stalnim medicinskim nadzorom. Već neko vrijeme nakon operacije trebat će vam anestetik, kapaljka i mjerenje temperature i tlaka. Zahvaljujući kapi, prvog dana, žena prima sve hranjive tvari intravenozno, ali je nemoguće jesti prvoga dana, dopušteno je samo nekarbonirana voda.

Sateci poslije 12 godina nakon operacije, oporavak nakon carskog rezima prolazi u trenutku kada žena stoji prvi put i treba ići na zahod. Sestra pomaže da ustane i ona je odvede u toalet ako je slučaj teški. Majka koja radi mora biti spremna za činjenicu da će ustati na noge, osjetit će slabost i vrtoglavicu. Ovo je sasvim normalno, jer žena je prošla abdominalnu operaciju.

Postpartum jedinica

Sljedećeg dana, majka će biti prebačena na postpartum odjel, dijete će najvjerojatnije ostati u vrtiću. U nekim bolnicama za majčinstvo, žene nakon carskog pušača smiju odmah uzeti bebu. U tom slučaju, oporavak od cezariannog odjeljka bit će nešto teže, jer ćete se često morati oduprijeti djetetu, a to je teško. S druge strane, blizina bebe mnogim ženama pomaže zaboraviti na njihovu nelagodu.

Od tog dana, ženama u radnom životu moći će se jesti mesojedine i pire krumpir. U isto vrijeme, vjerojatno će se suočiti s takvim problemima kao bol tijekom jednostavnih akcija:

 • promjene položaja;
 • kihanje;
 • izlazi iz kreveta.
 1. 1. Uključite svoju stranu. Prvo, povucite noge na svoje tijelo, odmarajući noge na krevet, zatim podignite kukove, okrenite ih i spustite ih natrag na krevet, a tek onda okrenite gornju polovicu tijela. Ova metoda pomoći će ne samo smanjiti bol, već i smanjiti opterećenje na šav, što je također vrlo važno.
 2. 2. Ispravno kašalj. Ako je operacija izvedena pod općom anestezijom, sluz se neizbježno nakuplja u plućima, koji se moraju ukloniti, a najbolji je način kašljanja. Postoji posebna tehnika koja ima prilično komični naziv - "woof". Za početak, šav mora biti ojačan, na primjer, rukama ili jastukom. Zatim duboko udahnite, potpuno popunjavajući pluća. I poslije toga stvarate zvukove koji izgledaju kao pas koji laje. Ponovite nekoliko puta.
 3. 3. Izlazimo iz kreveta. To je potrebno učiniti vrlo pažljivo, najprije objesite noge s kreveta, pa pažljivo sjesti. Nemoj odmah ustati, bolje je sjediti, naviknuti se na vertikalan položaj. Tek nakon toga možete ustati.

Za 3-5 dana majka treba imati prvu stolicu, nakon čega može početi jesti redovnu hranu, uzimajući u obzir ograničenja za majke koje se brinu. Osim toga, u prvim danima zasigurno ćete naći priliku da ležete na trbuhu, što će ubrzati uklanjanje krvi iz maternice, inače se mogu stvoriti ugrušci, a to je ispunjeno truljem i infekcijom.

Sedam dana, majka je uklonjena i šavovi su uklonjeni, i ako su ona i dijete u redu, otpuštaju se kući. Od sada nadalje, oporavak nakon cezariana ulazi u novu fazu, kada se žena mora nositi sa svim problemima. Preporučljivo je pitati rodbinu i prijatelje da vam pomognu barem u prvim danima.

Home »Hrana» Koliko se ne može sjesti nakon carski rez. Trajanje boravka u bolnici nakon carskog rezima