Fitness i trudnoća su kompatibilni?

Rođenja

U novije vrijeme, svaka buduća majka propisana je gotovo potpunim odmora do samog rođenja. Danas, samo dobrodošli fitness klase tijekom trudnoće. Zahvaljujući istraživanju, dokazano je ogromna korist umjerene, ispravno razvijene tjelesne aktivnosti tijekom nošenja djeteta.

Kakva je korist vježbanja tijekom trudnoće?

Fitness instruktori zajedno s ginekolozima razvili su cijeli niz vježbi. Svi oni koji se izvode u tom razdoblju mogu poboljšati opću dobrobit trudnice i razviti pojedinačne mišiće kako bi pripremili tijelo za porođaj.

Nakon pribjegavanja fitnessu - vježbama za trudnice, moći ćete zadržati prsa, ruke, noge u dobroj formi. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da je u roku od 9 mjeseci od čekanja, fitnes nije sredstvo da vaše tijelo bude savršeno, trebat ćete to učiniti nakon porođaja. Vježbe sada - ovo je način da zadržite svoje tijelo u dobrom stanju i pripremite ga za porođaj. Međutim, umjerena tjelovježba smanjuje vjerojatnost povećanja težine.

Tisak zahtijeva posebnu pozornost. Njegov je zamah strogo zabranjen u bilo kojoj fazi trudnoće. Potrebno je napustiti sve vježbe vezane uz opterećenje na donjem dijelu trbuha. Lagana vježba na stolici s pognutjem može biti prihvatljiva. To će pomoći u pružanju podrške novinama s takvim ogromnim količinama.

Pravilno odabrane vježbe poboljšavaju protok krvi u unutarnjim organima, opuštaju kralježnicu. Poboljšanje razmjene krvi u majčinom tijelu je važno za dobru opskrbu kisikom u fetusu. Fitness klase će ublažiti bol u leđima zbog štipanja.

Velike pogodnosti za vježbanje koje ste učinili tijekom trudnoće i donosite nakon rođenja djeteta. Na primjer, vježbe usmjerene na jačanje mišića zdjelice dobra su prevencija urinarne inkontinencije nakon poroda. Više o sprečavanju inkontinencije →

Ginekolozi ne govore samo da se fitnes tijekom trudnoće može prakticirati, nego se preporučuje vježba joge i disanja. Ove dvije vrste fitnesa pripremaju ženu za pravilno disanje tijekom poroda, protežu se tkiva koja će biti uključena u ovaj proces.

Yoga, osim tjelesne aktivnosti, uči vas da se kontrolirate i slušate svoje tijelo. Bit će korisno u procesu porođaja, kada se trebate okupljati, isplatiti svoj strah i hrabro podnijeti bol.

Igranje sporta ne samo da se pripremate, nego i obučavate fetus. Dijete, u utrobi, osjeća sve. A ako žena želi igrati sport, za nju to nije teret, ako je otvrdnuta, onda će dijete nakon rođenja biti puno lakše podnijeti prilagodbu vanjskom svijetu i vježbanju.

Također među prednostima fitness tijekom trudnoće:

 • poboljšati probavu;
 • smanjenje rizika od zatvora;
 • smanjenje broja strija na abdomenu nakon porođaja;
 • rasprsnuti energiju.

Kontraindikacije za fitness

Izraz "trudnoća nije bolest" sada se sve češće čuje među liječnicima i trudnicama. Svatko je propisan šetnje na svježem zraku i pozitivne emocije. Također, nitko ne oslobađa sport. Ali kad novi život raste u vašem srcu, za koji ste odgovorni, trebali biste biti vrlo pažljivi prema opterećenju. Također biste trebali biti svjesni kontraindikacija koje se ne mogu zanemariti.

Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za vježbanje tijekom trudnoće.

Apsolutne kontraindikacije isključuju bilo kakvo opterećenje. U nekim slučajevima, propisana je potpuna masa na krevetu. Ove indikacije uključuju:

 • rupture fetalnih membrana;
 • vjerojatnost prijevremenog porođaja;
 • višestruka trudnoća;
 • placenta previa;
 • rupture fetalne membrane;
 • prethodno je napravio više od 3 pobačaja;
 • povijest pobačaja.

Relativne kontraindikacije ne isključuju sport. Međutim, u ovom slučaju treba biti vrlo pažljiv i preliminarno koordinirati sve vježbe s liječnikom.

Relativne indikacije uključuju:

 • visoki krvni tlak;
 • anemija;
 • endokrine bolesti;
 • dijabetes melitus;
 • aritmija;
 • fluktuacije mase;
 • fetalna slabljenja tijekom prethodnih trudnoća;
 • prethodno prenosi prijevremeni rad;
 • krvarenje.

Dakle, u nedostatku gore navedenih kontraindikacija, trudnoća i kondicija su prilično kompatibilne stvari. Međutim, razvoj nastave treba se odvijati prema individualnim karakteristikama vašeg tijela i prirodi tijeka trudnoće.

Kako su fitness klase tijekom trudnoće

Nakon što se odlučila angažirati, vrijedi prisjetiti se pravila koja će lekcije učiniti korisnim. Prije svega, obratite pozornost na intenzitet treninga. Svaki trening ne bi trebao završiti s dispneom, sve bi trebalo biti umjereno.

Vrijedno je zapamtiti zabranjene pokrete: nagle kretnje, snažne zavoje leđa, ljuljanje nogu, skokovi i istezanje.

Sport je okupacija koja ne oprašta duge pauze. To se posebno odnosi na sportove tijekom trudnoće. Nepravilno vježbanje može biti jednostavno beskorisno, u najboljem slučaju ili nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

Klase se mora odgovoriti odgovorno. Prvo, pratite vlastito blagostanje za vrijeme i nakon vježbanja. Bilo koja nelagoda je razlog za prestanak vježbanja. Također biste trebali popiti dovoljno tekućine da biste izbjegli dehidraciju.

Pregrijavanje tijekom vježbanja može negativno utjecati na fetus, stoga ga treba izbjegavati. Ljeti, primjerice, nemojte se uključiti u toplinu, već to rano ujutro ili navečer. I zimi odabrati cool sobe za zapošljavanje. Budući da je protok krvi tijekom trudnoće puno jači i tijelo se intenzivnije zagrijava.

Prilikom odabira programa za obuku, ne zaboravite obavijestiti trenera ako ste prije bili uključeni u sport ili ako ste početnik. Ova činjenica zahtijeva drugačija rješenja pri izradi pojedinog programa.

Sve vaše aktivnosti trebale bi početi zagrijavanjem i zagrijavanjem mišića. Prije nego počnete paziti na puls. Normalno, to bi trebalo biti 12-16 otkucaja u 10 sekundi nakon vježbe, ova oznaka se povećava na 18 otkucaja.

Fitness prvog tromjesečja

Prvi trimestar je razdoblje polaganja svih vitalnih organa djeteta. Sport u ovoj fazi treba smanjiti na minimum. Nemojte misliti da želudac još nije narastao, sve dok se možete opteretiti u punoj snazi. Prekomjerna opterećenja mogu dovesti do pobačaja jer sprječavaju približavanje embrija na zidove maternice.

Fitness u ranim fazama može biti usmjereno na jačanje bokova. Također vježbe disanja i jačanje prsnih mišića nisu kontraindicirane.

Stručnjaci opisuju ovo prvo tromjesečno vježbanje - jednostavno, ali učinkovito.

Trenutak drugog trimestra

Trudnoća normalno napreduje, veličina fetusa ne ometa vježbu. Nakon 12 tjedana trudnoće može se lagano povećati opterećenje. Sada možete obratiti pozornost na područje zdjelice i tisak.

Sve klase u ovoj fazi, poželjno je obaviti u zavoju kako bi se smanjio opterećenje na kralježnici. Također, sve vježbe koje su prethodno bile izvedene na leđima zamijenjene su vježbama sa strane. Položaj na leđima sprječava protok kisika u fetus.

Fitness u kasnim fazama

Mnogi ljudi misle da je želudac velika i da bi sport u zadnjem tromjesečju trebao biti odložen do kasnije. Ali nije. U ovom trenutku posebna pažnja može se posvetiti rukama, grudima i bedrima. Razmislite o vježbama koje su dizajnirane za opuštanje leđa i smanjenje opterećenja na kralježnici.

U ovom slučaju vježbe na fitballu bit će korisne. U posljednjem tromjesečju postoji velika vjerojatnost povećanja tonus maternice. Stoga, u najmanju ruku ili povećanu brzinu otkucaja srca tijekom vježbanja, treba ga zaustaviti i posavjetovati se s liječnikom.

S datumom približavanja rada, žene često razmišljaju o vježbama koje stimuliraju rad. Da, takve vježbe postoje. Ali im je potrebno pažljivo pristupiti i tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Fitness tijekom trudnoće bi trebalo biti vaše zadovoljstvo. Plivanje, koje je dopušteno u bilo kojem tromjesečju, može biti koristan i ugodan razonoda. Za vježbe trudnica i na vodi razvijen je niz vježbi, među kojima će vam sigurno biti prikladni.

Nakon što ste saznali da ste trudni, ne biste se trebali osuditi 9 mjeseci u krevetu. Prošećite, okružite se bliskim ljudima i ugodnim osjećajima, pronađite dobar trener i igrajte se sportom. Učinite sve u umjerenim količinama, a beba će vam zahvaliti tako što ćete s unutarnje strane kucati ručku ili peta.

PODNOSITELJSTVO I PREGNANOST

Pozdrav svima Današnje izdanje: "FITNESS AND PREGNANCY" gdje se radi o tome kako trenirati i da li je to moguće tijekom trudnoće? Osim toga, dodati ćemo i prehranu (tijekom trudnoće) i još mnogo toga. tj razumljivo je) da će puštanje na slobodu biti korisno za djevojke / žene na prvom mjestu, a možda i muškarce kako bi uputili svog pratitelja na pravi put.

Otpuštanje, kao i svi ostali i prethodni, obavlja osobno autor ovog bloga, nema laži i laži, samo istinska istina. Zanimljivo mi je da proučavam ovo pitanje (znajući ono što sam znala i učiti nove stvari, naučit ćete iz ovog pitanja).

PODNOSITELJSTVO I PREGNANOST

Mnoge djevojke / žene (buduće majke) malo znaju o cijeloj stvari, a često se kategorizirano odnose na fizička opterećenja, čak i ne znaju ništa o tom pitanju. Općenito, većina vodi takav neaktivan način života (pokušavajući ne učiniti ništa, naprotiv, provesti dosta vremena u krevetu, itd., Tako reći, slijedi koncept "ne trese bebu").

Dakle, oni trudnice koji vode takav način života (sjedilački) su krivo na prvom mjestu, oni sestra da trudnoća imala tako reći na kauč, često suočeni s potrebom za napraviti carski rez od onih djevojaka koje su bile aktivni stil života) i drugo, do kraja trudnoće osjećaju se mnogo gorije od onih žena koje su bile fizički aktivne. To je dokazano lijekom (bilo je studija gdje je dokazana velika korist s ispravno razvijenim fizičkim vježbama tijekom nošenja djeteta). Stoga su fizička opterećenja korisna samo, koja ne bi rekla. Redovita vježba pravilno postavljen fitness pridonijeti skladnom trudnoće, poboljšati aktivnost dišnog i živčanog sustava, poboljšava kardiovaskularne aktivnosti, poboljšati tjelesnu sposobnost ženskog tijela, kao i pozitivan učinak na metabolizam tijela.

Tjelesni stres također ima blagotvoran učinak tijekom trudnoće u obliku prevencije: edem, bol u leđima, vrtoglavica, bol u trbuhu, varikozne vene, umor, pospanost, prekomjerno povećanje težine i naprotiv, povećavaju aerobne sposobnosti, poboljšavaju koordinaciju, jačaju mišiće.

KRATKO KORISTI IZ FIZ. LOADS - NESIGURNOST. NIJE MOGUĆE, A ČAK I NEEDED TO TRAIN (barem prvih 6-7 mjeseci, liječnici obično preporučuju zaustavljanje nastave u osmom mjesecu trudnoće), stoga PITANJE nije da li možete ili ne možete, pitanje je: KAKO VJEŽBE, da bi imali koristi od ovih treninga maksimalnu korist i nemojte štetiti?

Pa, kako trenirati?

Prvo, prije svega, trebate znati dva osnovna pravila:

1. Prije nego što počnete trenirati, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Možda imate neke kontraindikacije (na primjer, imate pobačaj, imate visoki krvni tlak, imate preeklampsiju ili astmu, ili je vaše prethodno rođenje bilo preuranjeno ili s anemijom, višestrukom trudnoćom, prijetnjom pobačaja, krvarenja ili boli. u donjem dijelu trbuha bilo je opterećenje tijekom trudnoće kontraindicirano.), općenito, to su kontraindikacije koje se trebaju razjasniti vašem liječniku bez iznimke. Usput, o liječniku (ako postoji prilika) da izaberete liječnika, odaberite onaj koji bezuvjetno vjerujete i posavjetujte se s njim o svemu (uključujući i svaku fizičku vježbu). Vjerujte mi, dobar stručnjak neće biti tamo da bi mumljao, reinsure, i zamišljeno vam objasnio što i kako.

2. Vaš trening bi trebao biti siguran za vas i vaše bebe. Zapravo o tome, sada ćemo se prepustiti detaljima.

U redu, nemojmo se jurnuti dugo, posebno i u slučaju!

Oh yes, idealno, naravno, da bi se fitness i prije trudnoće (to jest, već ste trenirani, to znači da vaše tijelo neće biti novitet, neće biti jaka stres, imate postavljenu tehniku ​​za vježbe, općenito, postoje mnoge prednosti prije trudnoće). Ali u svakom slučaju, ako se čak i ne bavite prije trudnoće, onda morate početi, ali to bi trebalo postupno postupno, malo po malo (zašto već znate, na vrhu sam navela ogroman broj prednosti).

Prehrana tijekom trudnoće

Još jedna stvar prije početka, htio bih malo razgovarati o prehrani. Ne zaboravite da tijekom fizičkog opterećenja (tijekom trudnoće) ne biste trebali dopustiti gladne države u vašem tijelu. Nikada, tj. bez dijeta mršavljenja itd. u svakom slučaju, ali postoji jedna nijansa koja je moguća u početnoj fazi trudnoće: u prvom tromjesečju (3 mjeseca) (mnogi imaju toksikozu), pa posebno ako imate toksikozu, tada će prehrana biti vrlo teška jer vrlo često djevojke uopće ne mogu jesti ništa.

I tako, u načelu, prehrana kao i prije (ako ste sudjelovali i pročitali moje izdanje, onda je sljedeće što ću vam reći, već znate), a za one koji to ne znaju, naučit ću - 4-5 obroka dnevno (u frakcijskim dijelovima), prednost se daje zdravoj hrani: složeni ugljikohidrati (to je energija u obliku GREEK, RICE, OAT, i tako dalje)

Složeni ugljikohidrati (riža, heljda, zobena kaša, itd.)

proteini (meso, riba, piletina, jaja, perad itd.)

Protein (meso, riba, piletina, jaja, perad itd.)

vitamini i minerali nužno, jabuke, kruške, naranče, ukratko, bilo koji voće i povrće (krastavci, rajčica, kupus, itd.),

Mlijeko također može biti (kefir, curd, mlijeko).

Mliječni proizvodi (kefir, jogurt, sir, itd.)

I obrnuto, isključujemo pržene, dimljene, marinirane, sve ove majoneze, kiselo vrhnje, kobasice, pepsi, kola, sol, šećer, alkohol, masnu, prženu, začinjenu, kiselu hranu i druge štetne proizvode iz prehrane EUTH.

Uklonite štetne namirnice

Pa, i naravno, ne može biti alkohol, cigarete i drugi lijekovi i govor.

Nema cigareta, alkohola ili drugih lijekova.

Često se djevojke žale da neki proizvodi ne idu uopće (tj. Ne vole ih koristiti). To je normalno, to znači da ovaj proizvod jednostavno nije potreban vašem tijelu (u ovom trenutku) i to (tijelo) to odbija. Stoga, ako vam se nešto ne sviđa, zamijenite ga nečim drugim.

Iste vrlo često djevojke u fazi trudnoće kažu da kažu, jer nisam više sam, jedem (jedem) za dvoje. ))) Zapravo, to nije slučaj, ne morate biti gladni (za dvoje, tako da kažete), samo jesti normalno, tj. zdravu uravnoteženu hranu, hehe - one koji su općenito zdravi.

Dakle, u biti, glavna dijeta tijekom trudnoće, bez gubitka tjelesne težine (olakšanje, održavanje oblika i sl.), Ne dobivajući mišićnu masu, ali jednostavno ne jesti nikakvu neugodu i obratno, maksimalno osiguravaju naše tijelo i naše voće potrebnim hranjivim tvarima. tvari. O, da, usput, za to, možda ćete morati imati i testove s vremena na vrijeme kako biste saznali što nedostaje, naprotiv u izobilju itd.

Pa, sada možete razgovarati o treningu.

U trudnoći postoje takve definicije kao: PRVI TRIMESTER, DRUGOVI, ETK. POSEBNA POZORNOST bih volio platiti za prvi TRIMESTER.

Šetnje tijekom trudnoće

Plivanje (bazen) tijekom trudnoće

Plivanje i trudnoća

Usput, sve dok ne zaboravim (nekoliko riječi o plivanju) plivanje prema mom mišljenju dobra je za trudnice (tijekom trudnoće), npr. U drugom tromjesečju plivanje može uvelike pomoći vašem leđima, jer kao što vjerojatno znate tijekom trudnoće, leđa slabi i često boli, plivanje uz leđa pomoći će vašem općem stanju, zadržat će ga u dobroj formi.. postoje mnoge prednosti, kao što je za mene to vrlo korisna stvar. Preporučujem, da tako kažem.

Nakon prvog tromjesečja možete polako (postupno) početi vježbati na fitnesu. Što bi oni trebali biti?

Prvo, zapamtite svoje vježbe sada (tijekom trudnoće) - ovo je način da zadržite svoje tijelo u dobroj formi i pripremite ga za porođaj, a ne više. Razumijete li? NE više. Fanatic (heh) je svakako dobar, da postoje, ali uvjeravam vas da nema smisla (osim toga, da je OPASAN) izgubiti težinu ili povećati težinu, olakšati mišiće ili nešto drugo tijekom trudnoće.


To se ne može učiniti, prokleti! Budući da nema smisla (ne možete u potpunosti trenirati, iz očitih razloga, samo se naudite sebi i svom fetusu), pa je to apsolutno nemoguće učiniti. Bit ćete uključeni u lik nakon što rodite svog junaka. Pa zašto ovo radim? Štoviše, opterećenje bi trebalo biti umjereno (tj. Svjetlo, bez teških opterećenja do kvara itd.), Tj. teret bi trebao biti tonik, a ne razvija, nikako ne biste trebali biti teški.

Ne bi trebalo biti otežano disanje, slabost, vrtoglavica, poremećaj disanja, bol u donjem dijelu trbuha i nijedan drugi simptom tijekom treninga, ako se nešto takvo osjeća - bolje je prestati s vježbanjem. Općenito, trening je lagan (ne trudimo se, trenira se za zabavu).

Drugo, vrlo je važno znati koje se vježbe mogu izvesti i koje one ne mogu. Najvažniji (vrlo važno) god naprezanje u području abdomena (tj bilo bilješka na riječ isključena „bilo koji” trbušne vježbe.), Nalazi se na trbuh (i nemoguće), ne savijanje leđa ne bi trebao biti... Pa, općenito, svaki pokret koji vodi do deformacije vašeg trbuha treba biti isključen. Ovo je vrlo važno. Također je potrebno isključiti traumatskog vježba, dobro, na primjer: čučanj (mrena ili ne, to ne smeta - ne squatting), mrtvo štap i njegove varijante (također za bacanje), sve varijacije udarci također isključuje hyperextension (iz razumljivih razloga), leg curls dok leži (ima da legne na trbuh) je također nipošto nije nemoguće, vertikalni potisak blok za leđima ili prsima i ne mogu... dobro, općenito, su slične pokrete, kao i ostali promet koji vam se ne sviđa (ne sviđa) ne (izvesti).

Treće, pravilnost vaših vježbi igra vrlo važnu ulogu. Trebao bi biti barem 3 puta tjedno i strogo u isto vrijeme (dobro, kao strogo, približno u isto vrijeme) općenito, nemoguće je da se s vremena na vrijeme (kao i mnogi) Od slučaja do slučaja - to je stres za vaše tijelo, što nije dobro. Razumijete li? Stoga, ako vježbate u večernjim satima (recimo, u 17.00 sati), tada je poželjno provesti svaki sljedeći trening u ovom trenutku.

Četvrto, prije treninga morate raditi (kao i uvijek i načelno) RADITI. Na primjer, možete proći 5-10 minuta kako biste prošli uz tračnicu ili elipsu (preporučujem).

Treadmill (zagrijavanje) za trudnice

Nakon toga možete napraviti svjetlo (svjetlo) zglobnu gimnastiku (jedini trenutak, bez iznenadnih pokreta, ako je ranije bilo dopušteno - sada to nije).

Peto, tijekom samog treninga, morate pratiti puls. Činjenica je da se kod trudnica PULSE razlikuje od običnih djevojčica jer će uvijek biti brže. Stoga je vrlo važno izračunati zonu vašeg pulsa i ni u kom slučaju ga ne prekoračiti (obično "ne prelazi 120-130 otkucaja u minuti"), zašto ne povećati? Jer to može dovesti do lošeg zdravlja i gladovanja kisika vašeg fetusa. To što vjerojatno razumijete nije dobro...

Šesto, tijekom treninga, nemojte zaboraviti piti vodu, jer je vrlo važno održavati ravnotežu vode tijekom treninga. Uostalom, aktivno disanje, znoj, itd. Stoga, proizvodi propadanja koji su nastali tijekom treninga moraju biti uklonjeni.

Trudnoća i voda

Sedam, tijekom treninga, ljudi obično znoju puno (općenito, temperatura tijela raste), a to nije dobro za fetus (visoka temperatura ugrožava zdravlje djeteta). Dakle, temperatura ne smije prijeći 38 stupnjeva. Ne morate se previše toplo odjenuti, ili ako vježbate u previše toplim, mokrim sobama - onda je najbolje promijeniti teretanu.

Osmi, ne možete snažno rastegnuti (nemojte zlostavljati niti čak eliminirati pokrete istezanja). Činjenica je da se ligamenti na isti način kao i zglobovi, tijekom razvoja trudnoće i pristupa rada također mijenjaju. tj ligamenti postaju elastičniji, zbog čega se u ovom vremenu nemoguće snažno rastegnuti, jer je lako uhvatiti ozljedu. Bez boli (kao što je ranije spomenuto).

Istezanje tijekom trudnoće

Deveto, trajanje treninga za trudnice trebalo bi biti dobro, u načelu, kao i obično (30-45 minuta). Za one koji ne znaju, 45 minuta je standardna obuka za prirodne osobe (one koji ne koriste anaboličke steroide) u bodybuildingu. Tako i za trudnice (oko 35-45-50 minuta), ali ne i više, jer predugo vježbanje = to je, prvo, jak stres za vaše tijelo, a to nije dobro (osobito tijekom trudnoće), ali Drugo, može se pojaviti pretreniranost (s prevelikih vježbi), a to je vrlo, vrlo loše (čak i za zdravu osobu, zamislite što će se dogoditi trudnoj djevojci).

Deseti, broj ponavljanja u vježbi (multi) je 15-20 ponavljanja u pristupu. Nemojte zaboraviti da ne povećavamo masu, ni snagu, naš je cilj sasvim drukčiji. Stoga (radije, da kažem, trening je za izdržljivost / ton vašeg tijela).

Jedanaest, za svaku skupinu mišića radimo prvu vježbu, broj pristupa u svakoj vježbi je 3. Vjeruj mi, ovo je zlatno sredstvo i to će biti prilično dovoljno.

Dvanaesti, odmor između setova trebao bi biti optimalan za vas. Treba imati na umu da tijekom nošenja djeteta postaje teško disati, a tjelesni stres, zauzvrat, otežava disanje, može dovesti do kratkog daha, neuspjeha disanja itd. i kao što sam već rekao, ne bi trebalo biti dispneja i propuste. Istu pjesmu i tijekom vježbe, nikako ne biste trebali zadržati dah, jer povećava pokret na zdjelici i može uzrokovati vrtoglavicu, a kao što sam rekao (opet), ne bi trebalo biti nikakvih vrtoglavica. Usput, zadržavanje daha će utjecati na vas i vaše dijete. jer NIKADA NISTE JEDAN (i malen u trbuhu, koji također treba kisik). Zahvaljujući tome, disanje igra veliku i vrlo važnu ulogu (ni u kom slučaju ne odgađajte). Tko ne zna kako pravilno disati, zapamtite: INSPIRED - na spuštanje, EXHAUST - na EFFORT.

Pa, putovaj, nadam se da će vam materijal biti koristan i da ćete nešto naglasiti za sebe. U ovom trenutku završavam ovo pitanje, dok se ponovno ne susretnemo.

Pozdrav, Administrator.

Fitness i trudnoća

Fitness tijekom trudnoće

Buduće mame koji su jako zabrinuti za njihovu situaciju - provode puno vremena u krevetu, izbjegavaju duge šetnje, ne plivaju u bazenu, boje se infekcija, ne idu u teretanu, štite mišiće od istezanja, obično se prema kraju trudnoće osjećaju lošije od tjelesno aktivnih žena. Nedostatak pokreta je loš za dobrobit.

Dok se krećete, bolje ćete upoznati vaše tijelo, zaštititi se od proširenih vena i bolova u leđima, naučiti pravilno disati, što je vrlo važno za vrijeme poroda i ne oporaviti više nego što vam je potrebno. U korist moje majke i bebe: on dobiva dovoljno kisika, što mu treba za razvoj, i kreće se više.

Sigurnost na prvom mjestu

Naravno, klase bi trebale biti prvo i najvažnije za vas i vaše dijete.

Trudnice su strogo zabranjene:

 • borilačke vještine;
 • timski sportovi;
 • planinsko skijanje;
 • valjkaste klizaljke;
 • jahanje;
 • ronjenje;
 • korak aerobika, kao i sve skakanje aktivnosti.

Liječnik će vas upozoriti da ritam vašeg rada treba biti redovan i ne previše intenzivan - inače srce i mozak apsorbiraju kisik na štetu bebe što može oštetiti njegov razvoj. Formula će vam pomoći da odaberete siguran ritam: tijekom zasjedanja, brzina otkucaja srca treba biti 70% maksimalne brzine otkucaja srca. Izračuni su kako slijedi. Uklonite dob od 220 godina. Na primjer, 220-30 = 190. 70% od 190 = 130. To znači da puls u trenutku utovara ne smije prelaziti 130 otkucaja u minuti.

U mnogim fitness klubovima, instruktori nude budućim majkama nositi posebne narukvice s senzorom koji mjeri broj otkucaja srca tijekom nastave. Ali odstupanja od tih standarda nisu jedini znak da je bolje smanjiti tempo nastave. Popis alarma uključuje nedostatak daha, povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha i krvarenje iz genitalnog trakta. U tom slučaju morate zaustaviti nastavu i svakako obavijestite svog liječnika.

Contraindications to classes:

 • akutne faze bolesti kardiovaskularnog sustava;
 • zaraznih bolesti i akutne groznice;
 • upalne bolesti unutarnjih organa (gastritis, upala pluća);
 • tuberkuloze;
 • bolesti ženskih genitalnih organa;
 • teški oblici rane toksikoze i preeklampsije;
 • placenta previa;
 • prijetnja prestanka trudnoće;
 • prisutnost pobačaja u prošlosti;
 • krvarenje maternice;
 • visoki krvni tlak;
 • visoki protok vode;
 • odgođeni razvoj fetusa.

Što vam se sviđa?

Idealno - početi se baviti trudnoćom. U tom će slučaju nastavak treninga s početkom trudnoće biti prirodniji i sigurniji. Plivanje vodi popis najzanimljivijih, sigurnijih i korisnijih sportova za trudnice. Ipak, ovdje postoje neke rezervacije: ne smijete zaroniti oštro, plivati ​​puzanje i "psić".

Nemojte podizati glavu visoko iznad vode, jer to uzrokuje spuštanje donjeg dijela leđa i mišiće u vratu (plovila koja opskrbljuju krv mozga mogu se stegnuti). Očekujuće majke mogu plivati ​​s prsima ili još bolje na leđima, nagnuvši glavu prema plivačkoj ploči i radeći vaše noge. Voda će masirati telad, olakšavajući venski odljev. Prevladavanje otpornosti na vodu, mišići rade bez napetosti, ali s maksimalnim učinkom.

Aqua aerobik je prikladan za one koji plivaju loše, jer vas posebni pojasevi drže na vodi. Trudnice žele raditi u vodi nego u dvorani. Međutim, ostanite jedni od drugih, kako ne biste naštetili nekome u procesu obuke.

Joga je pravi trag za budućnu majku. Kombinira gimnastiku, vježbe disanja, sposobnost učinkovite koncentracije i opuštanja. Svi pokreti u yogi su mekani i glatki, što ih čini sigurnima za mame. Zapamtite da nepismeni razredi mogu naštetiti čak i potpuno zdravi ljudi, pa se vlak samo pod vodstvom trenera.

Vježbamo bez posljedica

Postoje opća pravila koja omogućuju izbjegavanje neugodnih efekata prekomjernog opterećenja.

 • U prvih 3-4 mjeseca trudnoće, osobito u danima očekivanih menstruacija, eliminirajte teške vježbe i pretjerano opterećenje.
 • Ne biste trebali pokušati izvršiti cijeli kompleks vježbi odjednom.
 • Tijekom trudnoće, budite oprezni kada se dižu s poda i leže dok vježbate.
 • Nakon četvrtog mjeseca izbjegavajte dugotrajno ležanje na leđima tijekom vježbanja (to smanjuje protok krvi u maternicu).
 • Ako osjećate nelagodu u području srca, krvni tlak je skočio, kao što su bolesti poput dijabetesa, anemije, bolesti štitnjače dijagnosticirane, možete se igrati sportom samo pod liječničkim nadzorom!
 • Dajte prednost sportskoj odjeći od sintetičkih visokotehnoloških materijala - oni, za razliku od pamuka, uklanjaju znoj s površine tijela i zadržavaju toplinu.
 • Također se brinite za sportski grudnjak kako bi prsa u izvrsnom stanju.

Posebna obuka

Mišići koji su izravno odgovorni za porođaj trebaju posebnu obuku. Trebate vježbu Arnolda Kegela.

 • Sjednite ravno na stolicu ili veliku lopticu na napuhavanje. Pobrinite se da glavni teret pada na ischialne kosti, a ne na žrtvu.
 • Stisnite mišiće perineuma i povucite ih gore i iznutra.
 • Držite mišiće na ovoj poziciji deset sekundi bez da zadržite dah, a zatim se polako opustite. Započnite pet puta, postupno povežite broj ponavljanja na deset. Učinite vježbu dva ili tri puta dnevno. Kegelova gimnastika također se može napraviti laganje ili stojeći. Kontrakcija i opuštanje mišića zdjelice i trbušnog kanala (koji su uključeni u vježbu) ojačavaju trbušnu šupljinu, pridonose učinkovitijim pokušajima, služe za sprečavanje urinarne inkontinencije nakon poroda.
Vježba "leptir"

Ova vježba za istezanje mišića i tkiva osmišljena je kako bi osigurala ženu u radu od suzenja.

 • Sjednite na pod, poravnajte leđa i povucite noge prema sebi tako da vam koljena divergiraju u različitim smjerovima, a potpetice su što je moguće bliže stražnjici.
 • Lagano protresite koljena, pokušavajući ih staviti na pod. Pokret bi trebao biti lagan, neugodan, oponašajući premlaćivanje leptira.

Značajke posjeta teretani trudna

Trudnoća je poseban uvjet ženskog tijela kada se s jedne strane nastoji zadržati u formi, s druge strane, boji se da fizički stres neće štetiti fetusu. Znanstveno dokazana činjenica da trudnoća i teretana - koncept je prilično kompatibilan jedni s drugima. Sport je u zanimljivom položaju, ali u određenoj količini i kvaliteti. Trudnice mnogo brže vraćaju tjelesne rezerve.

Prednosti zapošljavanja prije porođaja

 • Poboljšanje fizičkog i psihološkog stanja žene u "zanimljivom" položaju.
 • Kontrola tjelesne težine je važna za one koji su počeli brzo dobivati ​​funte.
 • Poboljšani mišićni tonus.
 • Zanimanja tijekom trudnoće pomažu u održavanju ispravnog držanja tijela.
 • Formiranje navike vođenja zdravog načina života.
 • Poboljšanje probavnih procesa.

U usporedbi s onima koji su se malo trudili tijekom cijelog razdoblja trudnoće, aktivne žene brže dovode do željenog gubitka težine, njihovo tijelo dobiva potrebnu fleksibilnost, a fizička i emocionalna stresa povezana s skrbi o djeci lakše se podnose.

Koji su rizici tijekom treninga?

Brojne promjene se javljaju u tijelu trudne žene, koje se razlikuju u svakom tromjesečju.

 1. U donjim udovima venski pritisak se povećava za oko 1,5 puta u odnosu na gornje udove. To se događa 5-6 mjeseci razvoja fetusa u maternici.
 2. Do 3. mjeseca cirkulacija kisika postaje sve intenzivnija, u 36. tjednu bilježi se vrhunac tog pokazatelja (za 25-48%).
 3. Postoji povećanje od 25-30% povećanja bubrežnog protoka krvi, a mozak ostaje na istoj razini.
 4. Nakon 27-30 tjedana postoji nedostatak adaptacije kardiovaskularnog sustava, što se naziva inferiorna vena cava sindrom.

Nastava u teretani za trudnice treba planirati iskusni instruktori zajedno s liječnikom koji nadgleda tijek trudnoće. Stručnjaci će uzeti u obzir karakteristične promjene položaja žene u njenom tijelu.

Program je namijenjen smanjenju sljedećih rizika za nerođeno dijete:

 • fetusna hipoksija: zbog oštrog porasta intenziteta opterećenja povećava se protok krvi u aktivne mišiće;
 • hipoglikemija: razvija se zbog nedostatka glukoze;
 • hipertermija: unutarnja temperatura majke postaje veća od fetusa.

Plan satova može se odmah prilagoditi za buduće dobrobiti majke, razina opterećenja određuje se u privatnom razgovoru s trenerom, koji postavlja pitanja potrebna za određivanje fizičkog stanja. Potrebno je osigurati potvrdu koja ukazuje na nepostojanje kontraindikacija za nastavu. Puno intenziteta mora biti potpuno uklonjena, za dobro zdravlje morate piti najmanje 3 litre gazirane vode dnevno.

Apsolutne kontraindikacije za nastavu su:

 • prijetnja spontanog pobačaja (također više od 2 pobačaja u prošlosti);
 • patološke promjene u venama donjih ekstremiteta (označene vene proširene vene);
 • pojava nakon vježbanja boli u donjem dijelu trbuha, slična kontrakcijama, trajno;
 • placenta previa;
 • hipertenzija uzrokovana trudnoćom;
 • položaj cerviksa, koji se ne smatra medicinskom normom (abnormalnost);
 • groznica;
 • gistoz;
 • krvarenje.

U svim gore navedenim slučajevima ne možete sudjelovati u teretani, bez obzira na razinu očekivanog opterećenja. Postoji niz relativnih kontraindikacija koje zahtijevaju pregled i praćenje ginekologa. Te uključuje sljedeće bolesti i stanja: dijabetes, anemija, poremećaja štitnjače i kardiovaskularnog sustava (aritmija, tahikardija, niski krvni tlak konstantno) bilo koju fazu pretilosti, toksikoza, popraćene vrtoglavica i povraćanje.

Učitavanje diferencijacije

Planiranje trudnoće odgovorni je proces, trudna majka je odgovorna za život i zdravlje njezina nerođenog djeteta. Redovito trebate obići teretanu, najmanje 3 puta tjedno. Intenzitet treninga treba biti umjeren, potrebno je 15 minuta da se zagrije i završi istezanje, glavna pouka ne bi trebala trajati više od 40 minuta. Snaga opterećenja su niska, aerobna opterećenja niske intenziteta.

Sljedeće vježbe trebaju biti odbačene: biciklizam, skakanje, oštri okretaji, torzo, vertikalni potisak, fleksibilnost / proširenje nogu na simulatoru (ležanje ili sjedenje), podizanje ravnih nogu pomoću teških opterećenja.

Kada planirate plan satova, morate uzeti u obzir stanje žene, prirodu tijeka trudnoće. Postoje razlike u intenzitetu treninga za žene koje su posjetile teretanu prije trudnoće i one koji su po prvi put došli na zanimljiv položaj.

Približan plan nastave u svakom tromjesečju

Žene koje se bave tjelesnom vježbom tijekom porođaja, slave svoj pozitivni učinak na opću dobrobit i raspoloženje. Njihova povratna informacija izravna je potvrda.

Za svaki tromjesečje potrebno je 10-15 minuta zagrijavanja (možete raditi na treadmillu, koristiti elipsu, bicikl za vježbanje, koji ima leđa za ostalo). Obavezno pratite puls - njegova frekvencija ne bi trebala prelaziti 140 otkucaja u minuti.

Nastava prvog tromjesečja

Prije korištenja simulatora u ranoj trudnoći, morate vježbati za disanje u prsištu, polagano se protežu mišići gornjih / donjih ekstremiteta.

 1. Kegel vježbe za treniranje vaginalnih mišića.
 2. Savijanje / širenje ruku u sjedećem položaju pomoću tegljača.
 3. Pritisak za tegljače.
 4. Nagnite lijevo / desno.
 5. Vučenje u nagibu (naizmjenično sa svakom rukom).
 6. Polu-stoji u stojećem položaju (slijedi ravno leđa).
 7. Penjanje na klupu.
 8. Vježbe za opuštanje.

Druga klasa trimestra

 1. Vježbe istezanja mišića.
 2. Osposobljavanje zdjelice i dugih leđa mišića.
 3. Savijanje ruku s dumbbells sjedi.
 4. Otimanje kuka u stojećem položaju i vraćanje u početni položaj.
 5. Klečeći na koljenima prijelazima u zavojima.
 6. Natrag proširenje.
 7. Nagib lučice.

Treći trimestar klase

Budući da je fizička aktivnost žene u 29-40 tjedana znatno ograničena veličinom rastućeg fetusa, obučavanje trudnica treba uključivati ​​sljedeće vježbe:

 1. Savijanje ruku s malim bućicama (10-12 ponavljanja).
 2. Okreće se u različitim smjerovima (6-8 puta).
 3. Nagnute ruke s dumbbells (10-12 puta).
 4. Padovi u različitim smjerovima (6-8 ponavljanja).
 5. Vrsta prsiju disanja.
 6. Opuštajuće vježbe (slika u nastavku prikazuje elemente joge za dovršenje sesije).

Tijekom tog razdoblja, naprijed savijanje slučaja je isključeno zbog rizika od oštećenja djeteta. Ako se ne osjećate dobro, odmah prestanite vježbati i potražite kvalificiranu medicinsku pomoć.

Mogu li vježbati tijekom trudnoće?

Mogu li vježbati tijekom trudnoće?

Trudnoća je dar sudbine za svaku ženu, a ne bolest u kojoj liječnici propisuju odmor u krevetu. Stoga, fitness tijekom trudnoće nije samo moguće, već vrlo korisno. Trudnice se preporučuju za vježbanje tijekom trudnoće, jer ispravni i kompetentni pristup treningu samo poboljšava opće stanje mlade majke i pozitivno će utjecati na nerođeno dijete. Stoga će fitness tijekom trudnoće imati koristi samo za majku i za bebu. Ali koliko često možete učiniti fitness? Koje vrste kondicije preporučuju? I koliko dugo možete raditi fitness za trudnice? Na sva ta pitanja odgovorit ću u ovom članku.

Opterećenja tijekom trudnoće

Kada govorimo o dopuštenim opterećenjima tijekom trudnoće, potrebno je razjasniti u kojem je trenutku žena trudna i, ne odgađajući trenutak, upozoriti svog liječnika i trenera o vašem položaju i želji da nastavi kondiciju tijekom trudnoće. Liječnik, na temelju vaših zdravstvenih i vremenskih pokazatelja, mora vam dati "zeleno" svjetlo za trening, a trener, ako je potrebno, trebao vam dati izmijenjene vježbe.

Ako vježbate u teretani, treba odabrati težinu kako ne bi naštetila nerođenom djetetu. Čak i ako ste navikli na teške utege, morat ćete smanjiti opterećenje. Prije svega, trebate zapamtiti da bi sport tijekom trudnoće trebao imati koristi vašem budućem djetetu i održavati svoje mišiće u dobroj formi, ali ni u kojem slučaju ne bi trebao biti usmjeren na poboljšanje atletske izvedbe ili gubitak težine.

Pravila za fitness tijekom trudnoće

 1. Izbjegavajte pregrijavanje. Tijekom trudnoće, morate se uključiti u ventiliranu, umjereno hladnu sobu kako biste izbjegli pregrijavanje tijela i pojavu kratkog daha, jer to narušava dotok krvi u fetus.
 2. Strogo je zabranjeno sudjelovati u: aerobiku visokog intenziteta, konopcu za skakanje, vježbanjem joge, klizanju i skijanju, jahanju, snowboardingu i drugim aktivnim sportovima, gdje postoji velika mogućnost ozljede.
 3. Nemojte dizati velike utege i ne raditi s velikim utezima u hodniku.
 4. Budite oprezni s trbušnim vježbama, oni moraju biti uklonjeni u potpunosti ili samo one vježbe koje će vaš trener omogućiti da to učinite.
 5. U kasnijim fazama trudnoće, promijenite svoju regularnu fitness grupu specijaliziranu za trudnice, jer će posebno obučeni treneri bolje razvijati proces obuke, uzimajući u obzir vaše medicinske pokazatelje i osobine karoserije.
 6. Nezavisno bavljenje kondicijom kod kuće nije poželjno. Bolje je to učiniti pod nadzorom stručnjaka.
 7. Pulsi tijekom vježbanja ne smiju premašiti 130-140 otkucaja u minuti.
 8. U sportu tijekom trudnoće preporučuje se do kraja od 8 mjeseci. Prošli mjesec morate potpuno dati tijelu da se pripremi za nadolazeće rađanje i opuštanje

Prednosti kondicije tijekom trudnoće

Ako vam, drage djevojke, još uvijek sumnjate možete li vježbati tijekom trudnoće ili ne, sad ćete imati sve sumnje u vezi toga, budući da ćemo govoriti o prednostima igranja sportova u trudnoći.

 • Čuvanje cijelog tijela i mišića u tonu

Fitness klase tijekom trudnoće smanjuju vjerojatnost dobivanja prekomjernog tjelesnog težine, a uzrokuju oslobađanje hormona sreće endorfina, što znači da vam fitnes čini čak i sretnijim.

 • Poboljšanje protoka krvi u svim organima, normalizacija metabolizma i krvi

Kada svi sustavi u tijelu glatko funkcioniraju, a protok krvi normalno, kisik kroz krv ide do fetusa nesmetano, što znači da budućno dijete dobiva dovoljno kisika za svoj normalni razvoj.

 • Neutralizacija i ublažavanje bolova u leđima

Fitness tijekom trudnoće pomaže jačanju mišića leđa, a time i ublažava bolove u leđima koja se javljaju u trudnica zbog različitih vrsta štipanja.

 • Prilagodba djeteta u vanjski svijet

Kad buduća majka ne zanemaruje klase fitnesa, a ona uživa i sve drugo, vjerojatnost da beba rodi zdrava i jaka raste nekoliko puta. Sada nije prošlo stoljeće, i hvala Bogu, kada su roditelji i djedovi baka zabranili trudno "dijete" bilo kakvu tjelesnu aktivnost, bojeći se štete zdravlju bebe i same majke. Ova vremena su nestala, srećom za sve nas. Fitness tijekom trudnoće otežava ne samo majku, već i samu bebu. U svim fazama razvoja on je, on osjeća sve i već se trudi na zdrav način života svoje majke. Dakle, možete postati primjer za bebu bez čekanja da odraste, a sada možete početi od trenutka trudnoće.

 • Čišćenje tijela toksina i otpada

Fitnes klase poboljšavaju cirkulaciju krvi i potiču eliminaciju toksina i toksina iz tijela, koji se svakodnevno pohranjuju u našim mišićima i organima, što zauzvrat može negativno utjecati na razvoj fetusa.

Ostale pogodnosti fitnessa uključuju:

 • Smanjenje edema
 • Smanjen carski rez
 • Smanjenje strijama na abdomenu
 • Unaprijediti imunološki sustav majke i djeteta
 • Normalizacija probave itd.

Fitness u različitim fazama trudnoće

Morate shvatiti da fitnes tijekom trudnoće ima svoje nijanse i puno njih. Najvažnija takva nijansa je trajanje trudnoće. Koje se mjesece smatra najsigurnijim za dijete, a koje su suprotne?

Prvo tromjesečje

Ako ste u početnoj fazi trudnoće, u prvom tromjesečju, nemojte misliti da možete nastaviti studirati na uobičajen način. Ovo razdoblje smatra se najneposrednijim za fetus. Aktivni sportovi mogu dovesti do pobačaja, jer razni skokovi na stepama i drugi mobilni oblici tjelesne kondicije mogu spriječiti da embrij postaje fiksiran na zidove maternice. Stoga, u prvom tromjesečju trebate biti što pažljiviji i eliminirati vježbe s visokim intenzitetom.

Drugo tromjesečje

Fitness za vrijeme drugog trimestra preporučuje se svima. U ovoj fazi trudnoće možete polako povećati opterećenje, jer veličina fetusa omogućuje izvođenje velikog broja vježbi i što je najvažnije bez rizika za zdravlje djeteta. No, vježbe koje se izvode na leđima moraju biti izmijenjene i izvedene sa strane, jer u poziciji na leđima kisik ne dopire do fetusa.

Treći trimestar

U ovoj fazi, ne morate odustati od kondicije. Iako je veličina abdomen i ometati neke vježbe, uvijek možete promijeniti pristup treningu. U ovoj fazi pokušajte vježbati fitball, podignite vježbe kako biste opuštali leđa, ojačali prsa i ruke. Tako ćete ostati aktivni bez odustajanja od nastave i osjećat ćete se mnogo bolje.

Dakle, otkrili smo da je fitnes tijekom trudnoće moguć, a još više korisno za majku i njezino nerođeno dijete. Ali prije nego što se odlučite za vježbanje u bilo kojem trenutku, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i trenerom. Odaberite opušteni oblik kondicije: yoga, pilates, vježbe disanja, plivanje i redovno hodanje na svježem zraku. Tada će sama trudnoća i fitnes tijekom trudnoće biti vaša radost i zadovoljstvo! Vodite brigu o sebi, idite na fitness i rodite zdravu djecu)

Je li moguće napraviti fitness tijekom trudnoće?

U sovjetskim vremenima, trudnice su propisane odmora u kasnim fazama trudnoće, smatralo se da bi tjelesna aktivnost mogla izazvati pogoršanje njihova stanja. Danas je položaj liječnika u ovom broju promijenjen. Istraživanja su pokazala da je umjereno vježbanje tijekom porođaja korisno. Ali ne sve, a ne uvijek. Zato saznajte o nijansi kondicije tijekom trudnoće.

Koja je upotreba tjelovježbe

Fitness instruktori u suradnji s ginekologima razvili su setove posebnih vježbi za trudnice. Njihova je svrha poboljšati opću dobrobit trudnica, razvoj pojedinih mišića i pripremu tijela za porođaj.

Fitness će pomoći ženama da zadrže svoje dojke, noge, ruke u dobroj formi i spriječe pojavu strija. Glavna stvar u učionici - nemojte pretjerati, kako ne biste naškodili djetetu. Vježbe bi trebale biti samo način da tijelo ostane u stanju i da se pripremi za porođaj.

Umjereno opterećenje tijekom trudnoće smanjuje rizik od debljanja. A za žene je važno.

U području pozornosti tijekom nastave treba biti trbuh. Preuzimanje tiska za buduće majke strogo je zabranjeno u bilo kojoj fazi trudnoće. Potrebno je napustiti teret namijenjen trbušnim mišićima (ravno i koso).

Ako su vježbe pravilno odabrane, onda opuštaju kralježnicu žene, poboljšavaju cirkulaciju krvi u unutarnjim organima. Ovo je važno za zdravu opskrbu kisikom budućem djetetu.

Prednosti fitnesa također u činjenici da oni oslobađaju bolove u leđima, što se često događa zbog stezanja živaca.

Vježba će biti korisna za budućnost. Uostalom, mnoge žene nakon porođaja pate od inkontinencije zbog gubitka mišićnog tonusa. No, klase usmjerene na jačanje mišića zdjelice, poslužit će kao dobra prevencija tog problema. Ginekolozi savjetuju budućim mama da učine vježbe disanja i joge, jer se pripremaju za pravilno disanje u razdoblju klana, protežu se u tkivu i nauče se kontrolirati.

Fitness u ranoj trudnoći

Fitness u ranoj trudnoći

Fitness u ranoj fazi trudnoće je "obraslo" s ogromnom količinom mitova i deluzija. Neki ginekolozi općenito zabranjuju aktivne pokrete, tvrdeći da je tijekom tog perioda rizik spontanog pobačaja prevelik. Drugi preporučuju apstraktne "vježbe za trudnice", ali mnoge djevojke djeluju na principu "ako želuca nije vidljiva, možete prisustvovati redovitim treninzima u klubu". Tko je u pravu?

kontraindikacije

Postoje kontraindikacije, ali ne smijete misliti da nepovoljni učinci šetnje mogu nastati uobičajenim šetnjama i mjerenim tonikom i pokretima rastezanja. Čak i savršeno zdrave žene trebaju se suzdržati od:
• skokovi;
• Trening na vibroplatformu, vibrirajuću masažu, "tresti" u plesovima;
• Aktivno trčanje, kardio trening na granici snage, utrke sprinta;
• Powerlifting, niz vježbi snage s velikim utezima
U ovoj fazi, placenta se samo formira, a gore navedeni pokreti mogu poremetiti taj proces. Međutim, nije potrebno ležati na kauču i pričekati da prođu tri mjeseca. Svjetlosne vježbe pomažu:
• Poboljšati cirkulaciju krvi;
• uravnotežiti krvni tlak;
• osloboditi stres;
• Smanjiti toksičnost i umor

Fitness u ranoj trudnoći za napredne sportaše

Ako redovito vježbate najmanje 4-6 mjeseci za redom, možete se sigurno pripisati ovoj kategoriji. Vaš glavni cilj je prilagoditi tjelesnu aktivnost tako da tijelo ne doživljava teške stresove i ne naiđe na štetne učinke. Zamijenite svoju uobičajenu shemu vježbanja:
• Plesni korak - korak-korak za početnike ili nastavu na eliptičnom treneru s srednjim intenzitetom;
• Tai-bo i fitbox - za Tai Chi ili Wushu;
• Trening snage Vruće trening na željezo s tijelima u aerobnom načinu rada, na primjer, Total Body Workout;
• Praksa pilatesa i joge za posebne satove za trudnice. To se uglavnom odnosi na Pilates, budući da se većina asana Hatha Yoge može mijenjati točno tijekom vježbe.

Oni koji posjećuju teretanu, ima smisla najam trenera barem za nekoliko sesija. Pronađite stručnjaka sa certifikatom iz područja obuke za trudnice i pokušajte izmjeriti opterećenje i vlastito stanje.

Fitness u ranoj trudnoći za početnike

Ako se odlučite za početak treninga, već trudni, potreban vam je drugi pristup. Prije svega, trebali biste potražiti posebnu skupinu koja je usmjerena na pripremu za porođaj. Takve vježbe kombiniraju pokreta toniranja, istezanje i aerobiku svjetlosti, a također podučavaju kako pravilno disati. Obično kontraindikacije na treningu su minimalne, a posebna razina obuke također nije potrebna.

Idealno za one koji ne mogu pohađati posebne satove - plivati ​​u bazenu. Odaberite ribnjak s grijanjem i ozonom i pokušajte ne plivati ​​"kroz silu". I, naravno, sjetite se prednosti hodanja, zdrave hrane. i kvalitetni san za veliki osjećaj dobrobiti.

Je li moguće napraviti fitness tijekom trudnoće?

U sovjetskim vremenima, trudnice su propisane odmora u kasnim fazama trudnoće, smatralo se da bi tjelesna aktivnost mogla izazvati pogoršanje njihova stanja. Danas je položaj liječnika u ovom broju promijenjen. Istraživanja su pokazala da je umjereno vježbanje tijekom porođaja korisno. Ali ne sve, a ne uvijek. Zato saznajte o nijansi kondicije tijekom trudnoće.

Koja je upotreba tjelovježbe

Fitness instruktori u suradnji s ginekologima razvili su setove posebnih vježbi za trudnice. Njihova je svrha poboljšati opću dobrobit trudnica, razvoj pojedinih mišića i pripremu tijela za porođaj.

Fitness će pomoći ženama da zadrže svoje dojke, noge, ruke u dobroj formi i spriječe pojavu strija. Glavna stvar u učionici - nemojte pretjerati, kako ne biste naškodili djetetu. Vježbe bi trebale biti samo način da tijelo ostane u stanju i da se pripremi za porođaj.

Umjereno opterećenje tijekom trudnoće smanjuje rizik od debljanja. A za žene je važno.

U području pozornosti tijekom nastave treba biti trbuh. Preuzimanje tiska za buduće majke strogo je zabranjeno u bilo kojoj fazi trudnoće. Potrebno je napustiti teret namijenjen trbušnim mišićima (ravno i koso).

Ako su vježbe pravilno odabrane, onda opuštaju kralježnicu žene, poboljšavaju cirkulaciju krvi u unutarnjim organima. Ovo je važno za zdravu opskrbu kisikom budućem djetetu.

Prednosti fitnesa također u činjenici da oni oslobađaju bolove u leđima, što se često događa zbog stezanja živaca.

Vježba će biti korisna za budućnost. Uostalom, mnoge žene nakon porođaja pate od inkontinencije zbog gubitka mišićnog tonusa. No, klase usmjerene na jačanje mišića zdjelice, poslužit će kao dobra prevencija tog problema. Ginekolozi savjetuju budućim mama da učine vježbe disanja i joge, jer se pripremaju za pravilno disanje u razdoblju klana, protežu se u tkivu i nauče se kontrolirati.

Fitness nastave tijekom trudnoće pripremaju se ne samo za buduću majku, već i za svoju bebu. Uostalom, on osjeća sve u utrobi. Ako mu majka voli vježbati, tada će nakon svojeg rođenja voljeti gimnastiku, au budućnosti - lakše je podnijeti sportske opterećenja.

Fitness tijekom trudnoće je poboljšanje probave, smanjenje strijama nakon isporuke na abdomenu i bedrima, dobar rasprskavanje energije.

Tko se ne može baviti fitnessom

Kada žena postane odgovorna za dvoje, tada se svako opterećenje mora dozirati, kao i biti svjesno kontraindikacija za klase fitnesa. Oni su podijeljeni u relativno i apsolutno. Potonji isključuju bilo kakvo opterećenje. To uključuje:

 • placenta previa;
 • rupture fetalnih membrana;
 • rizik od prijevremene isporuke;
 • više od tri pobačaja izvršena prije trenutačne trudnoće;
 • prošli pobačaji;
 • višestruka trudnoća.

Relativne kontraindikacije nisu tabu o sportu, već samo ograničenje tjelesne aktivnosti, stanje u kojem sport zahtijeva koordinaciju s liječnikom. Riječ je o visokom krvnom tlaku, aritmijama, anemiji, endokrinim bolestima, šećernoj bolesti, prošlom fetusnom blijedi i prijevremenom radu.

Kao što vidite, u nedostatku takvih kontraindikacija kondicija i trudnoća su kompatibilni, ali podložni individualnom pristupu.

Značajke kondicije tijekom trudnoće

Na početku nastave treba obratiti pažnju na stanje zdravlja. Nespretnost bi trebala prisiliti ženu da prestane trenirati. Tijekom nastave preporučuje se piti vodu. Nemojte pregrijavati trening. Na primjer, u vrućoj sezoni nije vrijedno vježbati vani. Zimi, učionice ne smiju biti hladno.

Kada odaberete program osposobljavanja, trener mora biti obaviješten o tome jeste li igrali sportove prije trudnoće ili ne. To je važno uzeti u obzir pri izradi individualnog programa obuke. Oni bi trebali početi zagrijavati mišiće, zagrijati. Puls prije početka treninga trebao bi biti 12-16 otkucaja u 10 sekundi, a nakon izvođenja vježbe indikator ne bi smio prekoračiti 18 otkucaja.

Sigurna kondicija tijekom trudnoće

Kada žena saznati o njezinoj trudnoći, odmah odlazi u antenatalnu kliniku, gdje se najčešće preporučuje da ograničite tjelesnu aktivnost, a još bolje, smanjiti vježbu na minimum. Međutim, to je opravdano samo kada postoji prijetnja pobačaju. U drugim slučajevima, fitness tijekom trudnoće u ranoj fazi, a ne samo korist. Naravno, ne govorimo o profesionalnim sportovima: ozbiljan trening treba odmah zaustaviti. No, lagana kondicijska učenja tijekom trudnoće pomoći će vam i održati svoje tijelo u dobrom stanju tijekom ovog teškog razdoblja, pa čak i pripremiti za porođaj!

Fitness u prvom tromjesečju trudnoće

Početak trudnoće najopasniji je trenutak kad fetus nije dovoljno "zatečen" u majčinom tijelu. Zato se fitnes klase ne smiju previše intenzivirati. Međutim, ako mislite da li je moguće napraviti fitness tijekom trudnoće, odgovor je definitivno da. Ali morate biti vrlo pažljivi dok vježbate, a neki su bolje da to uopće ne rade. Izbjegavajte skakanje, savijanje, uvijanje, opterećenja na trbuh, podizanje težine i svako debilitating loads; Najbolje je ograničiti aerobnu tjelovježbu. I još bolje u ovom razdoblju idite na jogu. to će vam pomoći zadržati se u odličnom fizičkom stanju, a također vam omogućiti da pronađete stanje unutarnje ravnoteže koje trudnice tako često gube.

Vježbe koje trudnice mogu izvesti na fitness trebaju biti više poput zagrijavanja prije vježbanja. Trening ne bi trebao biti usmjeren na proučavanje bilo koje skupine mišića, to je bolje ako će oni biti zdravlje poboljšanje karakter.

Trudnoća i fitnes u prvom tromjesečju: zarada utječe na naknadnu isporuku?

Mnogi sumnjaju da li je moguće da trudnice idu u kondiciju, jer su čule kako igranje sporta negativno utječe i na nerođeno dijete, te na tijek trudnoće, pa čak i na buduće rođenje! Ove "mitove" toliko su česte da neke žene nisu ni sigurne mogu li fitness pri planiranju trudnoće i da prestanu to raditi čak i prije početka trudnoće. I, naravno, gube svoj fizički oblik: konture tijela "plutaju", a izdržljivost nestaje. To doprinosi pojavi još jednog vala "mitova" - da su sve trudnice lijene, masti, i samo sjede kod kuće i jedu pite.

U žurbi smo razriješiti ove mitove: trudne žene ne mogu samo lagano truditi trudnice. Također je potrebno. Glavna stvar je da se nastava održava umjereno: posebno za žene koje idu u fitness tijekom trudnoće u prvom tromjesečju.

Za one koji tek planiraju trudnoću, tjelesna aktivnost jednostavno je neophodna. oni povećavaju tonus mišića i poboljšavaju raspoloženje, a sve to je vrlo važno za žene koje planiraju trudnoću. I mislite, ako je dopušteno čak i fitnes u prvom tromjesečju trudnoće, zašto biste onda odbijali užitak kad niste ni trudni? Štoviše, vaše vježbanje može biti vrlo intenzivno.

Također u pitanju "je li moguće učiniti fitness tijekom trudnoće?" Naknadni strah od žena o utjecaju igranja sportova igra važnu ulogu, kao da trening može negativno utjecati i na proces trudnoće i samu isporuku. Međutim, zapravo, ako je trudnica tijekom trudnoće (i, po mogućnosti, prije nje) bila uključena u sport (uključujući fitnes), onda će imati dobru izdržljivost i obučene mišiće. To će uvelike pomoći tijekom porođaja. Osim toga, kada trening u tijelu akumulira endorphin, koji djeluje na tijelo kao pravi prirodni bol reliever. To jest, tijekom poroda, ne samo da ćete biti lakše fizički, nego manje bolni.

Drugim riječima, ako ste zainteresirani za to da li je moguće da trudnice postanu fitness, a moguće je da će to nekako utjecati na porođaj, onda je odgovor da. Možete sudjelovati u porodu će imati utjecaj, ali samo pozitivno. Prije početka nastave, ne zaboravite dobiti savjet od liječnika: ponekad klase još uvijek imaju kontraindikacije, na primjer, ako postoji prijetnja pobačaju. Pronađite dobar trener ili pohađajte specijalne tečajeve posebno za trudnice i rade pod nadzorom stručnjaka.