MRI tijekom trudnoće: je li moguće ili ne?

Bol

Tijekom trudnoće, svaka žena želi stvoriti najidealnije uvjete za razvoj budućeg djeteta. Zato postavljanje određenih vrsta testova uzrokuje njezine krajnje zabrinutosti i pitanje: "Je li ova metoda dijagnoze oštetila moje dijete?" U ovom članku možete dobiti odgovore na pitanja: "Može li se MRI izvesti tijekom trudnoće? Je li ova procedura opasna za žene i fetuse? "

Što trebate znati o MRI-u

Slikanje magnetskom rezonancijom je dijagnostički postupak koji se temelji na korištenju magnetskih polja. Omogućuju vam stvaranje jasnih i visoko informativnih slika.

Prolazeći kroz tkivo, magnetsko polje uzrokuje oscilacije vodikovih atoma u molekulama vode, a rezultirajuća rezonancija je fiksirana aparatom. Nadalje, signali obrađuju računalni program i prikazuju se kao snimke na monitoru. Nakon pregleda, liječnik prima sloj po sloju slike u 2D i 3D modu, što pomaže u dijagnostici s točnošću.

Prema WHO, magnetsko polje do 1,5 TL ne može negativno utjecati na tkiva ljudskog tijela. Kada MRI ne primjenjuje ionizirajuće zračenje koje se koristi u CT ili radiografiji, invazivne manipulacije se ne izvode. Zato se ovaj dijagnostički postupak može koristiti za ispitivanje trudnica i jedino ograničenje upotrebe je rano razdoblje - do 12 tjedana.

Unatoč činjenici da je MRI tijekom trudnoće siguran postupak, postavlja se samo ako postoje ozbiljne indikacije (od majke ili fetusa). Ta se činjenica objašnjava činjenicom da do sada nisu provedeni veliki testovi koji dokazuju potpunu bezopasnost postupka. Međutim, trudnice koje su prošle takvu studiju, djeca su rođena bez patoloških patologija.

Indikacije za imenovanje MR tijekom trudnoće

MRI je najsigurniji tip pregleda nakon ultrazvuka, ali samo liječnik može preporučiti njegovu provedbu. Obično je razlog za postavljanje takvog dijagnostičkog postupka nedostatak alternativne metode pregleda organa. Takve se situacije mogu pojaviti kada se razviju tumori (benigni ili zloćudni), ozlijeđeni, pogoršani ili pojave ozbiljnih bolesti (na primjer moždani udar).

Ponekad je propisana MRI za ispitivanje fetusa:

 • sumnja na prisutnost grubih malformacija fetusa, kada ultrazvuk ne dopušta dobivanje detaljne slike patologije;
 • prekomjerna težina trudna, ne dopuštajući visokokvalitetni ultrazvuk fetusa;
 • neuspješno mjesto fetusa za ultrazvučno istraživanje u zadnjem tromjesečju.

Skeniranje, postavljeno u takvim slučajevima, omogućuje vam da dobijete detaljnu i točnu sliku stanja fetusa i tijekom trudnoće. Treba napomenuti da u slučaju sumnje na neke indikacije za prestanak trudnoće, otkrivenih tijekom ultrazvuka, MRI skeniranje omogućilo je pobijanje dijagnoze u 21% slučajeva.

Kad MRI tijekom trudnoće može biti opasno

Konvencionalno, MRI skeniranje tijekom trudnoće može biti opasno u prvom tromjesečju trudnoće (neki stručnjaci savjetuju protiv takvog postupka do 18 tjedana). To se objašnjava činjenicom da do sada nisu provedena istraživanja velikih razmjera negativnih ili teratogenih učinaka na fetus magnetskog polja.

U ovom trenutku postavljeni su budući organi i tkiva djeteta, a stručnjaci upućuju na to da blagi porast temperature tijekom studije i stresno stanje trudnice može negativno utjecati na taj proces. Međutim, takva zabrinutost još uvijek ostaje samo pretpostavka i u nekim kliničkim slučajevima (na primjer, u slučaju tumorskog tumora ili sumnje na fetalnu patologiju) MRI se može propisati trudnicama tijekom prvog tromjesečja.

Povećanje temperature s MRI

Broj stručnjaka smatra da povećanje temperature u tkivima tijekom skeniranja može uzrokovati preuranjeni rad. Međutim, do sada ne postoje činjenice za pobijanje ili potvrdu takvih podataka.

Stres trudnice s MRI

Ponekad stresna situacija u imenovanju skeniranja pokreće iskustva buduće majke o djetetu. U takvim slučajevima anksioznost žene prije MRI postupka može se eliminirati uzimanjem laganih sedativa koja nije kontraindicirana tijekom trudnoće.

U drugim situacijama stres se može pojaviti kod klaustrofobnih bolesnika tijekom ispitivanja na aparatu zatvorenog kruga. Moguće je riješiti ovaj problem prisustvom ženskih rođaka (supruga, majke, prijatelja) tijekom postupka ili provođenjem ankete o postavkama otvorenog kruga.

Što se događa ako se MRI obavlja u prvom tromjesečju, a žena još nije znala za trudnoću

U takvim situacijama, žena ne bi trebala brinuti o mogućem negativnom utjecaju istraživanja budućeg djeteta. Kontraindikacija nemogućnosti obavljanja MRI prije 12. tjedna je vrsta "reosiguranja", a magnetsko polje ne utječe na tkivo fetusa. Prema zapažanjima stručnjaka nakon takvih slučajeva, trudna djeca su rođena zdrava djeca.

MRI s kontrastom tijekom trudnoće

Obično se preporučuje uvođenje takvih sredstava prije MRI radi otkrivanja tumora ili metastaza. Sastav kontrastnog sredstva uključuje metal gadolinij, koji ima najmanje stupanj toksičnosti. Osim toga, kao kontrast mogu se koristiti alati kao što su Gastromak, Endoderm, Abdoscan, Lumirem.

Većina stručnjaka ne preporučuje MRI s kontrastom tijekom trudnoće (osobito prije 12. tjedna), jer do sada nisu provedena istraživanja velikih razmjera o učinku tih lijekova na fetus. Osim toga, komponente kontrasta mogu uzrokovati intenzivne alergijske reakcije u trudnici.

U nekim teškim kliničkim slučajevima MRI s kontrastom tijekom trudnoće može se propisati samo za II-III trimestar - u ovom trenutku fetus je već zaštićen placentarnom barijerom. Međutim, izvedivost takve studije uvijek se određuje pojedinačno, a njegova učinkovitost mora premašiti sve moguće rizike za majku i fetus.

MRI je propisana za trudnice već nekoliko godina i nakon rođenja djeteta, nema patologija koje bi mogle biti povezane s skeniranjem. Takav dijagnostički postupak uvijek propisuje samo liječnik, uzimajući u obzir sve indikacije, rizike i kontraindikacije. Za "reosiguranje", MRI se ne imenuje u ranoj fazi (do 12-18 tjedana), a ako je moguće, odgođeno je za postporođajno razdoblje. Međutim, u nekim je slučajevima ovo istraživanje provedeno u ranoj fazi (kao prvi pregled ili s upitnim rezultatima ultrazvučnog skeniranja) i izbjegava pogrešne dijagnoze, što je indikacija za prijevremeni prekid trudnoće.

Koji liječnik treba kontaktirati

Propisivati ​​MRI tijekom trudnoće mogu li liječnici različitih specijalizacija (onkolozi, ortopedi, neurologi itd.), Ali mogu odlučiti o prikladnosti takvog postupka samo ako se dogovore s ginekologom.

ETV, program "Korisni razgovor", "MRI za trudnice":

MRI tijekom trudnoće

U razdoblju nošenja djeteta, žena mora proći mnoge testove, proći niz ispita s specijalistima i istraživati ​​posebnu opremu. Svi znaju o ultrazvuku, ali malo je svjesno MRI. Što je ovo istraživanje i zašto je propisana tijekom trudnoće? Pokušajmo to shvatiti.

Mogu li napraviti MRI tijekom trudnoće?

Magnetska rezonancija - istraživanje ljudskih organa, što je učinak snažnog magnetskog polja. MRI gotovo nema nikakvog utjecaja na tijek trudnoće. Može se provesti za dijagnozu bolesti majke i temeljito ispitivanje fetusa.

MRI se može dati kao zasebna studija fetusa ili kao studija, pojašnjavajući rezultate ultrazvuka. MRI pruža priliku da se utvrdi patologija buduće bebe, novotvorina, kako bi saznali njihove parametre i precizno lokaliziranje. Zbog magnetske rezonancije, moguće je dijagnosticirati poremećaje središnjeg živčanog sustava, kila, defekti crijeva i tako dalje.

Očekujuće majke podliježu MRI mozga ili kralježnice. A ako se žena boji velikih uređaja tijekom trudnoće, onda se pregled mozga može obaviti na otvorenom uređaju. U tom slučaju samo će glava biti umetnuta u tomograf.

Kako je MRI? Prije početka tomografije treba ukloniti metalne predmete, nakit i elektroničke uređaje. Nakon toga, žena leži na istraživačkom stolu. Ulazi u tunelski skener. Unutar ove jedinice postoji poseban poziv, koji je dizajniran da se pritisne u slučaju pojave nelagode ili drugih loših osjeta. Trajanje postupka ispitivanja je oko 40 minuta. U ovom trenutku skener proizvodi ritmično kopiranje. Glasno je. Zato pacijenti nose posebne slušalice. MRI rezultati dani su pacijentu sljedeći dan.

Mogu li napraviti MRI tijekom trudnoće?

MRI je studija u kojoj je osoba smještena u posebnu cijev, sličnu cilindru, a iznutra se mjeri elektromagnetskim poljima iz svojih unutarnjih organa i tkiva. Ove informacije dolaze na računalo, analiziraju se programom, a liječnik ocjenjuje gotov rezultat.

Je li moguće napraviti MRI tijekom trudnoće? Utjecaj na fetus

Svaka buduća majka brine se o imenovanju ovog postupka: može li se MRI učiniti za trudnice?

Liječnici potvrđuju da je MRI siguran postupak. Ovo se povjerenje temelji na brojnim studijama koje su provedene od 70-ih. prošlog stoljeća, kada je ovaj postupak široko rasprostranjen.

Statistike se nastavljaju i danas.

Što se tiče trudnica, MRI se izvodi samo ako nije moguće podvrći drugom pregledu i dobiti informacije na drugi način.

Buduće mame ne žele se još jednom zamarati, jer postupak nije ugodan. I oni su propisana tomografija kada su zdravstveni problemi previše ozbiljni.

Kada se MRI izvodi tijekom trudnoće, žena u položaju smije leći ne samo na leđima, već i na njezinoj strani.

U tomografu pacijent je smješten ispred nogu ili koristi otvoreni tip tomografa. To je učinjeno kako bi se osiguralo da žena nema klaustrofobni napad.

Zatim liječnici čekaju da dijete prestane kretati, a potom provede istraživanje.

Obavezno je propisati MRI trudnica s teškom bolešću ili ozljedama glave, sumnjom na patologiju središnjeg živčanog sustava ili ozbiljnim promjenama krvnih žila.

Ako trudna pacijent želi učiniti MRI kako bi se spriječilo, bolje je da ga premjestiti u razdoblju nakon poroda, pogotovo ako namjeravate studirati u kontrastu. Potonji mogu dati alergijsku reakciju.

Dogodilo se da liječnik propisuje MRI skeniranje fetusa tijekom trudnoće kako bi se identificirale patologije koje su nespojive s vitalnom aktivnošću.

Takva tomografija se obavlja ujutro kada se embrij ponaša mirnije. Ako se jako kreće, rezultati će biti mutni.

U nekim klinikama dopuštena je prisutnost supružnika tjelesne mame ili nekoga tko je blizak.

Situacija sama čini ženu vrlo nervoznom - djetetu se sumnja da nešto nije u redu. Niti svaka žena ne može mirno proći kroz takvu studiju.

Ako je dijagnoza potvrđena, propisuje se lijek.

U ekstremnim slučajevima, roditelji se potiču da prekinu trudnoću, ali rješenje je dobrovoljno i individualno. Liječnik ga ne može uzeti za svoju majku, bez obzira na to što je mislio o ovome.

Značajke MRI u prvom tromjesečju. Učinci tomografije

Zametak u prva tri mjeseca je ranjiv i nije zaštićen školjkom. Ako nema naznaka u slučaju nužde, liječnici ne pokušavaju propisati tomografiju.

Postupak unutar jedinice je bučan i vruć. Ni majka niti fetus neće biti zadovoljni s tim.

Ako je žena učinila MRI bez znajući da je trudna, neće joj se dati dodatno liječenje. Postupak ne utječe na razvoj fetusa.

Istraživanja pokazuju da djeca čije su majke imale MRI u ranoj fazi nisu imale abnormalnosti.

Prednosti i nedostaci studije tijekom trudnoće

Liječnici razlikuju nekoliko značajnih prednosti ove metode istraživanja:

 • dobivanje trodimenzionalnih slika visoke razlučivosti - poboljšava točnost dijagnoze i olakšava dijagnozu;
 • nedostatak zračenja, zračenja i rendgenskih zraka. Stoga se tomografija može izvesti čak i za djecu;
 • dobivanje slika unutarnjih organa koji nisu vidljivi s ultrazvukom. Leđna moždina, na primjer, ili unutarnje uho;
 • uvođenje kontrasta u istraživanju tumora bez biopsije i sposobnost praćenja stadija karcinoma.

Štoviše, metoda ima određene nedostatke:

 • trajanje postupka počinje od pola sata i može doseći 2 sata;
 • cijelo ovo vrijeme, pacijent mora ležati nepomično, a to je teško, pogotovo za trudnicu koja je povremeno gurnula beba;
 • postupak je bučan i vruć;
 • teško toleriraju klaustrofobni ljudi;
 • ako je MRI učinjeno djeci, dobivaju anesteziju tako da se oni ne kreću tijekom studije;
 • nepoželjnost držanja u ranoj trudnoći;
 • prisutnost metala u ljudskom tijelu (slušna pomagala, pejsmejker, ploče);
 • visoku cijenu ove studije. To je zbog činjenice da je oprema, njegovo djelovanje i daljnji popravci vrlo skupe, au sobi s tomografom moraju biti ispunjeni posebni uvjeti.

Indikacije za MRI

Popis indikacija se povećava svake godine, a metoda vam omogućuje uspješno dijagnosticiranje sve više i više bolesti.

Indikacije za MRI za trudnice:

 1. MRI mozga trudne žene. Propisan je za teške glavobolje, tumore, ozljede, ishemiju i pad vizije.
 2. MRI kralježnice (prsišta, lumbosakralna, cervikalna i tailbone). Ako se pacijent žali na ozljede leđa, kila, teške boli, otekline, osteochondrosis, kao i akutne bolove u vratu.
 3. MRI fetusa. Nije ga svaki liječnik može držati, jer je dijete malo i kreće se. Ova je studija propisana ako ultrazvuk pokazuje patologiju. Zatim MRI treba potvrditi dijagnozu ili opovrgnuti. Za napraviti tomografiju u prvom tromjesečju je besmisleno jer takav fetus jednostavno nije moguće uzeti u obzir.
 4. MRI zdjeličnih organa. Trudnica može se žaliti na bolove u trbuhu, krvi u mokraći i stolici. MRI skeniranje će pokazati postoje li naznake za hospitalizaciju za očuvanje. Ožiljak, koji ostaje na unutarnjim tkivima, ako je trudnica imala zaraznu bolest, također plače.

Priprema za studiju

Ne morate napraviti nikakve posebne pripreme za MRI.

Ali postoje neke točke za obratiti pozornost na:

 • za MRI zdjelice morate unaprijed koristiti nekoliko čaša vode, tako da se mjehur može bolje vidjeti.
 • MRI kontrasta uključuje preliminarnu analizu alergena.
 • prije postupka morate ukloniti sve metalne predmete. Odjeća bi također trebala biti bez patentnih zatvarača, gumba, gumba. U kozmetici, također mogu biti metalne čestice - bolje je da se ne oslikavaju na MRI.
 • telefone i plastične kartice ne smiju se unijeti u sobu s tomografom. Može biti oštećeno magnetskim poljem.
 • u nazočnosti implantata i tetovaža, obavezno upozorite liječnika. Najvjerojatnije u ovom slučaju, MRI će biti zamijenjena CT skenom koja ne reagira na metal.
 • za sigurnost pacijent će prije postupka morati prijeći metalni detektor.

Provođenje postupka

 1. Pacijent leži na kliznom horizontalnom stolu. Osnovni položaj - na leđima, ali dopustiti trudnice ležati na svoju lijevu stranu, kao fetus pritišće njegovu težinu i za dugo vremena, tako da ne laže.
 2. Nemoguće je kretati tijekom studija, utječe na kvalitetu rezultata. To je osobito važno s MRI kralježnice. Pacijent je fiksiran s pojasevima i valjcima u vratu i udovima. Možete popiti sedativ.
 3. Ako je tomogram preglasan, možete koristiti slušalice ili napete za uši.
 4. Tomograf je izgrađen glasovnu komunikaciju tako da pacijent može čuti liječnika i slijediti njegove upute.

Medicinski izvještaj i slike izdaju se sljedeći dan.

Kontraindikacije MRI tijekom trudnoće

Ponekad su kontraindikacije privremene i mogu se eliminirati. No postoje apsolutne zabrane:

 • elektrostimulator;
 • metalni implantati za bilo koju svrhu;
 • prekomjerna tjelesna težina počinje od 120 kg po vlastitom nahođenju liječnika. Neki provode postupke i imaju veću težinu.
 • kronična bolest bubrega, neurološka patologija, epilepsija.
 • tetovaže s komponentom koja sadrži metal;
 • intrauterini uređaji, piercing;
 • razdoblje rehabilitacije nakon operacije srca ili mozga;
 • klaustrofobija;
 • živčano stanje trudnog pacijenta;
 • zatajenje srca.

MRI je koristan postupak dijagnosticiranja i sigurnosti za pacijente, ali trudnice trebaju se brinuti o sebi i ne trebaju tomografiju bez posebne potrebe.

Kada par planira trudnoću, tomografija će ukazati na moguće probleme koji mogu naškoditi djetetu i majci. Istovremeno, sam postupak ne utječe na koncepciju. I možete ostati trudni nakon MRI sljedećeg dana.

Osim ako se istraživanje ne provede pomoću kontrasta. Zatim trebate pričekati oko jedan dan da kontrastna tvar napusti tijelo.

Je li opasno napraviti MRI tijekom trudnoće?

Slikanje magnetske rezonancije jedna je od najsigurnijih metoda suvremene medicinske dijagnostike. Često se zbunjuje s rendgenskim zrakama ili računalnom tomografijom, s obzirom na to da su jednako štetni. Zapravo, MRI i X-zrake (CT) imaju drugačije načelo djelovanja. Tako je različito da ih usporedimo jedni s drugima pogrešno.

Pročitajte u ovom članku.

MRI i X-zraka: tko je gore

Rendgenske i kompjutorske tomografije (CT) slike unutarnjih organa dobivaju se pomoću ionizirajućeg zračenja ili, jednostavnije, X-zrake. Zrake prodiru u kožu, mišićno tkivo, ozračujući osobu. Svojstva zračenja dobro su proučavana: nakuplja se u tijelu, u velikim količinama može uzrokovati razvoj odstupanja i bolesti. Kako bi se pratila zračenja, stvorene su norme godišnje izloženosti zračenju neke osobe, u klinikama su poduzete sigurnosne mjere za zaštitu pacijenata (olovne odjeće). X-zrake i CT ne preporučuju da se tijekom trudnoće kao preventivne mjere (tj. Bez potrebe i imenovanja liječnika).

Kod snimanja magnetskom rezonancijom nema ionizirajućeg zračenja. Temelj MRI je učinak elektromagnetskog polja. Slika unutarnjih organa dobiva se na sljedeći način: instalacija generira magnetsko polje snage od 0,5 do 2 Tesla, a elektromagnetski valovi se šalju na područje koje se ispituje i koji odašilje prototip rotacije. Nakon otkazivanja čestica utjecaja su „opušteno”, dodjele neki od senzora energije koji detektira senzor Imager, a obrađuje računalni program. "Odgovor" atoma na djelovanje elektromagnetnog vala naziva se rezonancija, dakle druga riječ u nazivu postupka.

Tijekom postupka nema potrebe za zaštitnom odjećom: magnetsko polje, za razliku od ionizirajućeg zračenja, nema destruktivno djelovanje na tijelo. U svakom slučaju, polje snage koja se stvara u skenera za medicinsku uporabu.

MRI za ranu trudnoću može biti indicirana za dijagnozu abnormalnosti fetusa (tomografija je informativnija od ultrazvučnog skeniranja). I u istraživanju mozga, snimanje magnetske rezonancije leđne moždine - najbolja metoda. MRI je često uključen u program probiranja za prvo tromjesečje trudnoće (12. tjedan), jer dobro promatra meka tkiva, bolji je od ultrazvuka, omogućuje vam prepoznavanje mogućih abnormalnosti u razvoju fetusa i poduzimanje pravovremenih mjera. Snimanje magnetske rezonancije daje liječnicima potpunu informaciju o stanju mekih tkiva i unutarnjih organa.

U djelovanju magnetskog polja nema ništa štetno za ljudsko zdravlje. Budući da naša Zemlja je također magnet s dva pola, a redovito doživljava djelovanja njegova, kao što su vremenske promjene, ili kada koristimo kompas.

Jedina neugodnost koju MRI može isporučiti je produženo stacionarno stanje. To je zbog činjenice da program skenira organe u slojevima, i to traži vremena. Oprema za tomografiju može biti otvorena ili zatvorena, što ne utječe na kvalitetu postupka ili učinak na tijelo.

Zašto trudnice nisu preporučene za MRI u ranim fazama?

Može se dogoditi da trebate napraviti MRI sken vašeg kralježnice ili mozga, a to će se podudarati s ranoj gestacijskoj dobi. Očekujuće majke također trebaju provjeriti krvne žile ili stanje leđa kada izaziva anksioznost među liječnicima. Ako govorimo o vašem zdravlju, nemojte odbiti ispitati. Činjenica je da je snimanje magnetske rezonancije relativno nova pojava (1973), ali ne i 100% ispitivano. Znanost daje definitivan odgovor: postupak je siguran za sve. To potvrđuju brojni eksperimenti, ali lijek se i dalje osigurava.

Vjeruje se da previše negativnih čimbenika utječe na tijelo trudne žene. Samo trudnoća je stresna, ali ako dodate ne-idealnu prehranu, živce, ekologiju, opće zdravstvene probleme? A ako je prije trudnoće jedna žena redovito pušila i pila? Svi ti čimbenici utječu na razvoj nerođenog djeteta. Zašto još jednu dodati? Stoga, MRI u ranoj fazi nisu propisane bez dobrog razloga - oni se ponovno osiguravaju.

MRI tijekom rane trudnoće: moguće posljedice

Još nisu zabilježeni slučajevi patologije fetusa ili pobačaja zbog MRI. Mnogo je važnije kako ćete pratiti vaše zdravlje. Recept je jednostavan: svjež zrak, zdrava hrana, umjereno atletsko naprezanje, manje stresa i redovito praćenje liječnika. Promatranje ovih jednostavnih preporuka može značajno povećati šansu za zdravom bebom i laganom porođaju.

Razlog zbog kojeg neki liječnici preporučuju da ne kombiniraju MRI i trudnoću su zagrijavanje tkiva kao rezultat djelovanja elektromagnetskog polja. Ali takvo zagrijavanje neće donijeti više zla nego vrući tuš. Suzdržite se od testiranja do 12 tjedana ako ste sumnjičavi i želite ga igrati na sigurnom. Jeste li sigurni da ćete se uvijek vratiti na situaciju, razmišljati i žaliti zbog postupka koji je učinjen, "sami"? Zatim je bolje odgoditi postupak. Držite živce, čekajući do drugog tromjesečja.

MRI pomoću kontrastnih sredstava tijekom trudnoće

Ako čestice na području ispitivanja slabe slabosti, a senzor ne može registrirati svoje oscilacije, slika će biti nejasna. U tom slučaju, kontrastni agens koji se temelji na kemijskom elementu gadolinij ubrizgava se u pacijentovu venu. Među kontraindikacijama su naznačene trudnoće i laktacija. Osim toga, te tvari, iako rijetko, mogu uzrokovati alergije. Prije davanja suglasnosti, obratite se svom liječniku.

Kontraindikacije na MRI

Magnetska rezonancija je bezbolna dijagnostička metoda, a trudnoća, uključujući i u ranoj fazi, nije prepreka istraživanju. No postoje opća pravila za istraživanje:

1. Nemoguće je provoditi dijagnostiku u prisutnosti metalnih predmeta u tijelu: zubni implantati, braces, krunice, pacemakers, Ilizarov aparat, hemostatic clips, implantat srednjeg uha. Skinite nakit (naušnice, lanci, piercingi, strukovi), uklonite mobilni telefon, upaljač za cigarete.

2. Klaustrofobija, zatajenje srca, živčani poremećaji, težina preko 120 kg i druge bolesti koje nisu povezane s trudnoćom mogu biti ozbiljna prepreka postupku. Na web stranicama nekih klinika napisano je da je i prvi tromjesečje trudnoće kontraindikacija, ali, kao što je ranije spomenuto, ovo je reosiguranje liječnika.

Koliko često se može napraviti MRI?

Broj MRI pregleda godišnje je neograničen. Ništa vam neće spriječiti da najprije pregledate leđa, idući dan glavu, unutarnje organe i sve što je potrebno.

Odlučili ste: jednostavne preporuke

Dakle, shvaćate da vam je potrebna MRI. Prije nego što započnete postupak, javite radiografu o trudnoći i trajanju. Nemojte zaboraviti napomenuti da se unaprijed odbijaju unositi kontrastni medij bez dodatnog pregleda. Nosite haljinu ili dugu majicu s vama (ako imate odjeću s metalnom kopčom, rhinestones ili gumbe, od vas će se tražiti da ga skinete).

Tijekom postupka, nemojte se bojati biti sami, jer je uzorkivač s X-zrakom promatra vas kroz poseban prozor. Ako vam treba pomoć, nemojte se ustručavati pitati. I što je najvažnije - ostanite mirni i budite zdravi!

MRI tijekom trudnoće: koristi ili šteta

Kako bi pravovremeno otkrili bilo kakve abnormalnosti u zdravlju trudnice ili njenog nerođenog djeteta, liječnik propisuje različite testove i ispite.

Ako sumnjate na ozbiljnu patologiju koja može ugroziti njihove živote, liječnik može propisati snimanje magnetske rezonancije. Koliko je opravdano MRI tijekom trudnoće i da li ovaj test predstavlja prijetnju fetusu?

Indikacije i kontraindikacije

MRI skeniranje tijekom trudnoće može biti potrebno ako postoje znakovi neke bolesti u trudnica ili fetus. Liječnik može sumnjati u kršenja bebe tijekom ultrazvučnog pregleda (pročitajte ultrazvučni članak u ranoj trudnoći >>>). Ako je dijagnoza potvrđena, pacijentu će propisati kvalitetan tretman.

U takvim slučajevima propisuje se ispitivanje budućnosti majke:

 1. Sumnja na patološki razvoj fetusa;
 2. Prepoznavanje povreda u radu unutarnjih organa, kako u trudnica tako iu njezinoj bebi;
 3. U prisutnosti teških patologija kod žena ili fetusa, što je razlog za prestanak trudnoće;
 4. Za potvrdu prethodno postavljenog, na temelju rezultata testova, dijagnoza (usput, saznajte koji testovi se poduzimaju tijekom trudnoće >>>).
 5. Ako nema mogućnosti ultrazvuka.

MRI fetusa propisuje se u sljedećim slučajevima:

 • Razjasniti sve promjene u njegovom stanju koje su otkrivene tijekom ultrazvučnog pregleda;
 • Identificirati takve nedostatke koji se ne mogu odrediti tijekom ultrazvučne dijagnostike;
 • Ako se identificiraju ozbiljne patologije, donese odluku o medicinskom pobačaju ili pripremi za liječenje djeteta nakon njegova rođenja.

Najučinkovitiji su MRI podaci dobiveni nakon 20. tjedna trudnoće (pročitajte članak na temu: 20. tjedan trudnoće >>>). To je zbog činjenice da je u drugoj polovici trudnoće fetus mali i premalen.

MRI mozga tijekom trudnoće se provodi:

 1. ako sumnjate na razvoj malignih tumora;
 2. s ozljedom glave;
 3. za proučavanje krvnih žila.

Sam postupak je jednostavan i bezbolan. Osim toga, liječnici kažu da je snimanje magnetske rezonancije sigurno jer nije povezano s ionizirajućim zračenjem tijela. Međutim, ovaj postupak ima svoje kontraindikacije, koji uključuju:

 • Gestacijska starost do 12 tjedana. Ovo ograničenje pripisuje se činjenici da su u ovoj fazi postavljeni svi organi bebe, a bilo kakav utjecaj na njega (toplinu, šum), koji je povezan s MRI skeniranjem, može negativno utjecati na njegovo stanje.

O onome što se događa na samom početku trudnoće, pročitajte članak 1 trudnoće trudnoće >>>)

 • Mama ima pacemakers, metal ili proteze;
 • Težina veća od 200 kg;
 • Prisutnost klaustrofobije ili epilepsije.

Učinak MRI na tijelo

Provedeno istraživanje pokazalo je apsolutnu sigurnost ove dijagnostičke metode na tijelu. Istodobno ima niz prednosti u usporedbi s drugim metodama, tako da se ne biste trebali bojati toga.

Očekujuće majke savjetuje se izbjegavati MRI tijekom trudnoće u ranoj fazi, zbog činjenice da elektromagnetsko polje može dovesti do zagrijavanja tkiva.

Međutim, takvo grijanje se može usporediti s usvajanjem toplih tuševa koji, kako je poznato, nije kontraindiciran za trudnice. Stoga je takva kontraindikacija veća vjerojatnost reosiguranja.

Značajke MRI

 1. Ujutro je najbolje provesti anketu trudnice. Prema medicinskim opažanjima, u jutarnjim satima su organizmi žene i fetusa najugodniji;
 2. Smetnja je dopuštena najkasnije 4 sata prije početka postupka;
 3. Mokraćni mjehur treba najprije isprazniti;
 4. Obično je žena ponuđena da leži na kauču tako da su joj noge ispred. To će omogućiti izbjegavanje klaustrofobične reakcije na dijelu tijela;
 5. U tim slučajevima, ako počnete teško disati, dok se na leđima možete prevrnuti na lijevoj strani. Ova situacija nije u stanju iskriviti rezultate ankete;
 6. Kako biste se osjećali smirenije, liječnik će upozoriti da se, po želji, postupak može prekinuti u bilo kojem trenutku;
 7. Da bi poduprla pacijenta, dopušteno joj je ući u bliske osobe u prostoriju u kojoj se izvodi MRI;
 8. Prije nego počnete skenirati, liječnici sugeriraju da žena leži u tunelu. Tako je moguće spriječiti spontano kretanje fetusa, koje se često promatra tijekom promjene majčine pozicije tijela.

Važno je! U ovom slučaju, valja uzeti u obzir da je uporaba kontrastnog sredstva za ispitivanje trudnica nepoželjna. To je zbog činjenice da nisu provedene posebne studije o sigurnosti za trudnicu i fetus. Osim toga, u rijetkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije.

Na pitanje bolesnika, bez obzira je li moguće napraviti MRI tijekom trudnoće, liječnici će odgovoriti potvrdno. U usporedbi s drugim metodama ankete, smatra se sigurnom. U ovom slučaju, postupak omogućava identificiranje opasnih bolesti koje mogu naštetiti ženi i fetusu.

Je li MR rizik tijekom trudnoće?

Jedna od modernih visoko informativnih neinvazivnih metoda istraživanja je magnetska rezonancija. Bezbolnost i sigurnost postupka su njegove prednosti u odnosu na druge studije. MRI tijekom trudnoće može propisati liječnik.

Što je propisana tomografija

Trudnoća nije bolest, ali opće fizičko stanje žene i fetusa često zahtijeva štedljiv način. MRI tijekom trudnoće propisana je samo ako je to potrebno za ovu studiju. MR imaging pomoći će u dijagnosticiranju abnormalnosti fetusa, identificirati probleme u trudnoj ženi.

svjedočenje

Indikacije i kontraindikacije za MRI su standardne. MRI se koristi za slijedeće medicinske uvjete:

 • Fetalne malformacije;
 • Problemi u radu unutarnjih organa buduće majke;
 • Preciziranje dijagnoze koja je postavljena na rezultate drugih testova;
 • Nemogućnost provođenja ultrazvuka zbog prekomjerne tjelesne težine ili neuspješnog položaja fetusa;
 • Preciziranje dijagnoze kada se odnosi na pobačaj zbog medicinskih razloga;

Učinak MRI na planiranje trudnoće

Ako govorimo o tome je li moguće kombinirati MRI i planiranje trudnoće, onda na ovom rezultatu postoji znanstveno utemeljeno mišljenje liječnika i tehničkih stručnjaka. MRI nema štetnih utjecaja na tijelo pa stoga ne utječe na proces pripreme za trudnoću. Naprotiv, pomoću dijagnostike na tomografu mogu se identificirati razvojne patologije koje ometaju proces koncepcije ili čine ga nemogućim bez odgovarajućeg liječenja.

Znači, mr Tomografija pri planiranju trudnoće ne samo da nije štetna, već u nekim slučajevima važan je postupak.

Mogu li napraviti MRI tijekom trudnoće?

MRI tijekom trudnoće dopušteno je u konzultaciji s ginekologom koji vodi pacijenta. Snimanje magnetske rezonancije nije opasno za trudnicu i fetus. Fenomenima rezonancije, na temelju kojih se skenira organizam, nema negativnih posljedica. U pravičnosti treba napomenuti da se ova vrsta istraživanja relativno nedavno primjenjuje i praktično nema podataka o zdravlju odraslih koji su izloženi magnetnim valovima tijekom razdoblja prenatalnog razvoja. Pri provođenju takve analize među životinjskim populacijama nisu dobiveni nikakvi negativni rezultati.

MRI u ranoj fazi

U slučaju izvanrednih situacija koje ugrožavaju život ili zdravlje, u ranoj fazi trudnoće, MRI se pokušava ne izvršiti. No ove su preporuke, naravno, priroda dodatnog osiguranja, a ne sprečavanje stvarne opasnosti za fetus. Ako je pacijent učinio MRI, a ne znajući za njezinu trudnoću, liječnik neće propisati dodatne lijekove. Strah od liječnika može biti povezan s činjenicom da fetus u prvom tromjesečju još nije zaštićen školjkom, i općenito je osjetljiviji na bilo kakve utjecaje.

Ako je potrebno, istraživanje u ranoj fazi trudnoće, prednost se daje MRI, jer su učinci magnetskog polja bezopasni, za razliku od zračenja proizvedene računalom tomografijom.

Promatranja pokazuju da djeca čije su majke podvrgnute tomografiji tijekom trudnoće prije drugog tromjesečja nemaju razvojne teškoće.

Kontraindikacije za dijagnozu

Unatoč činjenici da je postupak siguran za žensko tijelo, pokušavaju ga ne izvesti u ranoj trudnoći. To je zbog općeg stanja embrija, što je prilično ranjivo tijekom tog razdoblja. MRI na suvremenoj opremi za trudnice siguran je i ne šteti zdravlju žena.

Uobičajene kontraindikacije za istraživanje uključuju:

 • Prisutnost metalnih predmeta u tijelu (proteze, umjetni spojevi, metalne proteze, itd.);
 • Pacijentna težina preko 120 - 130 kg;
 • Mentalne bolesti koje utječu na sposobnost održavanja nepokretnosti u zatvorenom prostoru dugo vremena;
 • Prisutnost umjetnog pacemakera;

MRI trudnica ne izvodi se ako je moguće dobiti informacije korištenjem drugih testova i testova.

MRI može otkriti najmanji negativni trend u funkcioniranju zdjeličnih organa, što može uzrokovati prijevremeni rad. U identificiranju takvih procesa, obično buduće majke hitno su hospitalizirane.

Značajke tomografije za buduće majke

Tijekom trudnoće, promjene se javljaju u ženskom tijelu. "Supin" položaj postaje neudoban s povećanjem težine fetusa. Stoga, tijekom MRI, žena može ležati ne samo na leđima, već i na svojoj lijevoj strani. Kako bi se spriječio napad klaustrofobije, postavljen je u tomograf s nogu ispred. Proces tomografije počinje nakon nekog vremena, tako da dijete prestaje kretati.

Dijagnoza mozga

MRI mozga se izvodi tijekom trudnoće na isti način kao u normalnom stanju. Ako postoji mogućnost napada straha od ograničenog prostora, pacijentu se preporučuje korištenje otvorenog tipa tomografije za ispitivanje, u kojem je odsutan. Mr Tomografija se izvodi kako bi se dobila točnija slika tumora ili primarne dijagnoze.

Osim toga, MRI je propisana za ozljede glave traumatskog prirode, patologije središnjeg NA, vaskularne promjene, teške glavobolje nerazumljivog uzroka.

Ako želite napraviti MRI glavu za preventivne svrhe, onda je ovaj postupak bolje odgoditi do rođenja djeteta.

To se posebno odnosi na MRI s kontrastom. Može doći do alergija.

Dijagnoza kralježnice

MRI kralježnice prilično je česta pojava kod nošenja djeteta. Sve veće opterećenje na kostima kralježnice uzrokuje razvoj neuroloških bolesti. Kao rezultat toga, pacijent počinje osjećati bol i nelagodu. Tipično, tomografija je propisana za sumnjivu intervertebralnu kila, osteochondrosis. Sumnja na pojavu zloćudnih novotvorina također je znak za svrhu istraživanja. Spinalni pregled pomoću x-zraka ili računalne tomografije vrlo je nepoželjan.

Bez obzira na položaj pacijenta (na leđima ili na strani), studija će biti prilično informativna.

Studija s kontrastom

MRI kontrasta tijekom trudnoće pokušava se ograničiti zbog rizika od alergijske reakcije na reagens. U odsutnosti takve reakcije, studija se provodi u normalnom načinu rada. Tradicionalno, kontrast se koristi za određivanje točnih granica tumora i metastaza.

Kontrast se brzo uklanja iz tijela, bez negativnih posljedica i ne utječe na sposobnost trudnoće.

MRI fetusa

Kada se dijete rodi, opstetričar-ginekolog može propisati MRI fetusa. Takva imenovanja uzrokovana su potrebom za detaljnim ispitivanjem organizma u razvoju, identifikacijom patoloških nespojivih sa životom. Tomografija se izvodi ujutro, jer u ovom trenutku embrij je najmirniji i nepokretan. Da bi se postigla dodatna udobnost i psihološko opuštanje pacijenta tijekom postupka, dopušteno je prisustvo oca nerođenog djeteta ili drugog rođaka, čija će prisutnost imati smirujući učinak na ženu.

Dobiveni rezultati omogućit će prilagodbu učinaka lijeka kako bi se poboljšao razvoj fetusa.

Ako je abnormalni razvoj fetusa nespojiv s životom djeteta ili majke, ženama će se ponuditi postupak umjetnog ukidanja trudnoće. Odluka o pristanku ili neslaganju za takav postupak donosi se na dobrovoljnoj osnovi. Dužnost liječnika je samo upozoriti na moguće scenarije.

Nakon koliko možete nakon MRI zatrudnjeti

Trudnoća grudi može biti u bilo kojem trenutku prije i poslije MRI. Studija, prema medicinskoj statistici, nema negativan utjecaj na reproduktivnu funkciju osobe, bez obzira na njegov spol.

nalazi

Vrijeme nosjenja budućeg djeteta - zahtijeva posebnu pozornost zdravlju žene. Liječenje bolesti koje nastaju tijekom ovog razdoblja može biti teško zbog prisutnosti štetnih učinaka na fetusne lijekove. Što se prije identificira negativni proces, to je vjerojatnije da će ga izliječiti s minimalnim gubitkom na zdravlje. MRI nije kontraindicirana za trudnice, naprotiv, to je ovaj tip istraživanja koji, bez utjecaja na zdravlje žene i fetusa, otkriva abnormalnosti u funkcioniranju tijela.

Snimanje magnetske rezonancije tijekom trudnoće: moguća štetnost

Tijekom trudnoće postoji potreba za kontrolom razvoja fetusa i stanja očekivane majke. U slučajevima gdje tradicionalni pregled i analiza nisu informativni, obavlja se snimanje magnetske rezonancije. Međutim, je li MRI sigurna tijekom trudnoće?

Je li moguće napraviti tomografiju za trudnice

MRI u porodu je važeći dijagnostički postupak, međutim, mora se dogovoriti s liječnikom koji vodi pacijenta.

Opisani događaj ne predstavlja opasnost za majčino tijelo i za nerođeno dijete, jer pojave rezonancije nemaju opasni učinak koji bi mogao imati neželjene posljedice.

Metoda je relativno mlada i trenutno ne postoje pouzdani znanstveni dokazi štetnog djelovanja magnetskih valova na ženu i dijete tijekom razdoblja prenatalnog razvoja. Slične studije o populaciji životinja provedene su bez utvrđivanja negativnih učinaka.

Zašto je tomografija trudna

Trudnoća nije patologija, međutim, stanje žene i budućeg djeteta zahtijeva štedljiv stav. Magnetska tomografija se izvodi kod trudnica u ekstremnim slučajevima - ako je potrebno, detaljnu dijagnozu patoloških procesa u tijelu žene i fetusa.

Evidencijski list

Ako nije moguće dijagnosticirati određeni organ drugim metodama, može se prikazati MRI dijagnostika. Radi se o kliničkim slučajevima s sumnjom na nastanak benignih ili malignih tumora, dobivanje ozljeda opasnih za zdravlje, kao i razdoblje pogoršanja kroničnih bolesti ili pojave teških bolesti (moždani udar).

MRI se može prikazati s:

 • sumnja na nastanak teških patologija razvoja djeteta u uvjetima nemogućnosti dobivanja potpune kliničke slike pomoću ultrazvuka;
 • nemogućnost obavljanja ultrazvuka zbog prekomjerne težine majke;
 • neuspješni položaj djeteta za ultrazvuk u kasnoj fazi trudnoće.

Prema statistikama, gotovo 21% dijagnoza ultrazvukom, koja ukazuje na prestanak trenutačne trudnoće, opovrgnuta je nakon dodatnog MRI skeniranja.

MRI u ranoj fazi

U nedostatku hitne potrebe, opasnosti za zdravlje ili život, liječnici ne propisuju MRI. Međutim, to više igra ulogu dodatnog osiguranja, a ne sprečava opasnost za dijete.

Nema posebne medicinske strategije djelovanja (propisivanje lijekova) u situacijama kada je žena učinila MRI bez znanja o trudnoći.

Opća zabrinutost liječnika glede MRI u ranoj trudnoći može se pripisati činjenici da fetus u ovoj fazi razvoja nema zaštitni omotač i podložan je vanjskom utjecaju.

Ako ipak postoje naznake za skeniranje u ranoj fazi trudnoće, liječnici preferiraju upotrebu MRI umjesto CT zbog bezopasnosti magnetskog polja, za razliku od rendgenskog zračenja računalnog tomografa.

Statistika glasi: djeca koja su podvrgnuta MRI pregledu dok u maternici nemaju kasnije razvojne patologije.

Ograničenja na studiju

Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za anketu. Radi jasnoće, navedemo ih u donjoj tablici:

U slučaju magnetske tomografije s primjenom kontrasta s apsolutnim ograničenjima također uključuju: razdoblje dojenja, hemolitička bolest, zatajenje bubrega.

Značajke studije trudnih majki

Jedna od značajki dijagnoze žena u situaciji je nemogućnost pronalaženja trudnice u "ležećem" položaju dok trudnoća napreduje. Kod provođenja MRI dijagnostike tijekom trudnoće pacijent može leći na lijevoj strani.

Da bi se izbjegla neugodnost u procesu zatvaranja, pacijent je najprije stavljen u uređaj s nogu. Studija počinje tek nakon što se dijete prestane micati.

Stručnjaci preporučuju MRI skeniranje za trudnice ujutro ili navečer, jer je tijekom tih razdoblja dijete najsmješnije.

Istraživanje mozga

MRI dijagnoza mozga tijekom trudnoće naznačena je u sljedećim kliničkim slučajevima:

 • neoplazme na lokalnom području;
 • patologija vaskularnog sustava mozga;
 • poremećaji hipofize;
 • neispravnosti u procesu cirkulacije krvi u mozgu;
 • traumatska ozljeda mozga;
 • bolesti središnjeg živčanog sustava;
 • jake glavobolje zamagljene prirode.

Dijagnostika se provodi u tradicionalnom načinu rada. U slučaju vjerojatnosti napada klaustrofobije, vrijedi upotrijebiti opremu otvorenog tipa.

Ispitivanje kralježnice trudnice

MRI kralježnice u žena u položaju može biti učinjeno. Često se primjenjuje takav postupak u ovom razdoblju života pacijenta. Ta se činjenica objašnjava povećanim opterećenjem kralježnice dok fetus raste, što potiče manifestaciju neuroloških patologija.

Osnovni simptomi u takvim slučajevima su bol i nelagoda. Među zajedničkim indikacijama za istraživanje:

 • intervertebralna kila;
 • bol u donjem dijelu leđa;
 • malignih tumora na lokalnom području.

Bez obzira na položaj žene unutar tomografa, MRI rezultati će biti informativni.

Magnetna tomografija fetusa

Tijekom perioda porođaja može se izvesti MRI skeniranje fetusa. Ova mjera je nužna za dijagnosticiranje razvoja patoloških nespojivih s životom djeteta.

Postupak se provodi obično ujutro. Istodobno, psihološka udobnost i samopouzdano stanje majke postižu se prisustvom rodbine ili budućeg djeteta djeteta.

Ako je utvrđena patologija koja nije u skladu sa životom fetusa ili majke, dužnosti liječnika uključuju upozorenje o mogućim posljedicama daljnjih događaja. U ovom slučaju, odluka koju su donijeli roditelji je dobrovoljna.

MRI s kontrastom

U medicinskoj praksi, točna i jasna slika tijekom MRI studija može se dobiti pomoću kontrastnog agensa nazvanog gadolinij. Međutim, zbog činjenice da komponenta ima sposobnost nadvladavanja placentarne barijere, a nema pouzdanih podataka o utjecaju na formiranje fetusa, MRI s kontrastom je zabranjena za upotrebu za trudnice.

Tomografija i planiranje trudnoće

Ako vjerujete u statistiku i mišljenje većine tehničkih stručnjaka, MRI dijagnostika je bezopasna za tijelo i ne utječe na proces pripreme za začeće. Naprotiv, MRI pomaže dijagnosticirati nove patologije koje ometaju začeće bez stvaranja odgovarajuće terapije. U takvim okolnostima, magnetska tomografija može se smatrati nužnom za vrijeme planiranja trudnoće.

Koliko dugo nakon postupka možete zatrudnjeti

Stručnjaci kažu da MRI dijagnostika pri planiranju trudnoće može biti učinjeno u bilo kojem trenutku. Prema medicinskoj statistici, magnetska tomografija ne utječe negativno na reproduktivnu funkciju žene, bez obzira na spol.

Usluge i troškovi

Zbog visokih troškova MRI dijagnostičke opreme, svi zdravstveni objekti nemaju odgovarajuću opremu. Ovo je relevantno u odnosu na državne i regionalne centre.

Komercijalne organizacije i vladine agencije u većim gradovima provode slična istraživanja.

Cijena varira ovisno o statusu klinike, području interesa i korištene opreme. U državnim institucijama, MRI dijagnostika košta trudnu ženu od 4-9 tisuća rubalja. U privatnim klinikama cijena je malo precijenjena: žena mora platiti za dijagnozu oko 11 tisuća rubalja. Ova razlika u cijeni objašnjava se kvalifikacijama medicinskog osoblja, politici određivanja cijena centra i razinom korištene opreme.

Besplatno je ispitivanje moguće ako je opisana vrsta usluga uključena u policu osiguranja pacijenta.

MRI dijagnoza trudnica, kao u tradicionalnim slučajevima, učinkovita je metoda koja se koristi za detaljnu dijagnozu stanja fetusa i trudnice. Studija pokušava ne propisati ženu u ranoj trudnoći, u slučaju pacijenata u situaciji ne pribjegavaju postupku s kontrastom.

Značajke dijagnoze budućih majki svode se na mogućnost promjene položaja pacijenta unutar tomografa (od leđa na stranu) i provođenja istraživanja u određenim razdobljima dana (kada je fetus manje aktivan). Zbog nedostatka dokaza nepovoljnih učinaka magnetske tomografije na reproduktivni sustav žena, planiranje trudnoće nije razlog za odbijanje provođenja ankete.

MRI tijekom trudnoće

Trudnoća je razdoblje osobito pažljivog stava prema vlastitom zdravlju i dobrobiti. U većini slučajeva, mjere opreza predviđene za buduće majke prilično su razumne. Životni uvjeti moderne osobe teško se mogu nazvati idealno zdravo okruženje. Postoji mnogo čimbenika koji mogu nepovoljno utjecati na formiranje nerođenog djeteta.

Konkretno, trudnice se ne preporučuju za uzimanje većine lijekova, podvrgavaju se rendgenskim snimkama i računalnoj tomografiji zbog opasnosti od negativnih učinaka rendgenskih zraka na fetus.
Ako je potrebno, lijekove za trudnice vrlo pažljivo preuzme liječnik. Obično su to biljni lijekovi koji su pouzdano poznati da ne prodiru u placentarnu barijeru i ne nanose štetu djetetu. Što se tiče dopuštenih dijagnostičkih metoda, trebamo vrlo dobre razloge da liječnik zanemaruje kontraindiciju i propisuje CT ili rendgensku snimku za trudnicu, budući da zrake mogu imati negativan učinak na pravilan oblik djetetovog tijela. Ali što ako se situacija razvije na takav način da je potreban pregled? U ovom slučaju, magnetska rezonancija (MRI), dokazana dijagnostička metoda bez zračenja, temeljena na interakciji elektromagnetskih valova s ​​živim stanicama ljudskog mekog tkiva, dolazi u pomoć liječnicima.

Mogu li napraviti MRI tijekom trudnoće?

MRI i trudnoća za mnoge žene čini se da su međusobno isključivi koncepti. Zapravo, to je predrasuda, a MRI tijekom trudnoće može se provesti gotovo tijekom trudnoće. Štoviše, u mnogim slučajevima, magnetska rezonancija (MRI) je jedina moguća metoda istraživanja tijekom trudnoće. Međutim, treba napomenuti da je za reosiguranje liječnika MRI centara u St. Petersburg i Lena. ipak, preporuča se da oblasti ne moraju podvrgnuti MRI postupku u prvom tromjesečju trudnoće bez posebne potrebe.

Je li MRI štetna tijekom trudnoće?

Mnoge žene, bojeći se zdravlja njihovog nerođenog djeteta, postavljaju pitanje: "Kako MRI utječe na trudnoću?" Ti su strahovi potpuno neutemeljeni. Prema liječničkom receptu, MRI se može izvesti u prvim tjednima trudnoće ili u kasnijim razdobljima. Slikanje magnetskom rezonancijom je dijagnostička metoda koja se naširoko koristi od 1973. pa je učinak MRI-a na trudnoću vrlo dobro proučen. Tijekom tog vremena nije otkriven niti jedan slučaj negativnih učinaka elektromagnetskih valova na formiranje fetusa i tijekom trudnoće. Stoga se bez sumnje može tvrditi da se MRI može provesti tijekom trudnoće.

Usluga "Drugi neovisni zaključak"
Medicina je područje na kojem želimo biti 100% sigurni. Stoga ćemo na vaš zahtjev rado ponuditi drugu neovisnu uslugu mišljenja od vodećeg savjetnika naše klinike, kandidata medicinskih znanosti, liječnika najviše kategorije s 18 godina iskustva u području tomografije i radiologije Marchenko N.V.

Trebam li napraviti MRI tijekom rane trudnoće?

U određenim situacijama liječnik može propisati MRI na početku trudnoće, budući da prijelaz MRI tijekom trudnoće u ranoj fazi (do 12 tjedana) pomaže pri identificiranju kongenitalnih defekata fetusa. Snimanje magnetske rezonancije mnogo je informativnije od ultrazvuka, a ukoliko postoje naznake, može se uključiti i probni program za prvo tromjesečje trudnoće. MRI je obično propisana kao pročišćavajući postupak nakon ultrazvuka u sljedećim slučajevima:

 • pojašnjenje preliminarne dijagnoze
 • u prisutnosti slučajeva nasljednih bolesti u obitelji
 • zarazna bolest koju trpi trudnica.

Prednost fetalne MRI tijekom trudnoće je mogućnost pažljivog pregleda mekih tkiva i unutarnjih organa djeteta. U slučaju patologije, može se naznačiti operacija. Razina suvremene medicine omogućava rad fetusa u trajanju od 17-30 tjedana. U većini slučajeva, ova djeca rođeni su na vrijeme i nemaju zdravstvenih problema u budućnosti.

Ultrazvučni pregled uključen je u popis obveznih dijagnostičkih mjera tijekom trudnoće. Međutim, postoje slučajevi kada ultrazvuk ne dopušta holističku sliku. MRI fetalnog mozga tijekom trudnoće može identificirati ili eliminirati kongenitalne razvojne patologije i odlučiti hoće li nastaviti trudnoću.

Zašto trudnice čine MRI i ultrazvuk

Što se tiče sigurnosti MRI tijekom trudnoće, mišljenje liječnika je iznimno jednoglasno. Ako žena pita: "Je li moguće napraviti MRI tijekom trudnoće?" - odgovor će biti pozitivan u većini slučajeva. Isto se može reći io ultrazvuku. Dijagnoza ultrazvuka i magnetska rezonancija propisuju se trudnicama posvuda. Temelj ovih dijagnostičkih metoda je upotreba svojstava zvučnih (ultrazvuka) i elektromagnetskih (MRI) valova. Ni ultrazvuk ni elektromagnetsko zračenje nemaju nikakav negativni učinak na živi organizam i apsolutno su bezopasni i za očekivanu majku i dijete. Učestalost tih studija nije regulirana. One se provode prema potrebi, ali samo prema propisima liječnika.

Ako se pitate gdje možete napraviti MRI ili ultrazvuk tijekom trudnoće, centar za MR i klinika RIORIT rado će vam ponuditi svoje usluge. U našem središtu MRI provodi se pregled na open tomographu tvrtke Siemens Magentom C. Otvorena kontura tomografa omogućuje trudnicama majki da na MRI skeniranje glave, kralježnice ili zglobova u udobnom položaju uz maksimalnu udobnost za sebe i dijete. Rado ćemo vam savjetovati i prijaviti se za istraživanje u prikladnom vremenu za vas putem telefona. +7 812241-10-10.

USLUGE I CIJENE

Zašto MRI za trudnice?

MRI tijekom trudnoće može se pokazati ne samo za dijagnozu fetusa, već i za otkrivanje zdravstvenih problema same žene. U ovom slučaju, treba uzeti u obzir da odbijanjem MRI pregleda, možete ozlijediti ne samo sebe nego i vaše dijete. Uostalom, dobrobit bebe izravno ovisi o zdravlju stvari, i to bi se uvijek trebalo zapamtiti.
Je li moguće napraviti MRI pri planiranju trudnoće

Trudnoća je najjače opterećenje na ženskom tijelu. Stoga, liječnici medicinskih centara u St. Petersburgu i Lenu. Preporuča se da se sve regije preispituju svim ženama koje planiraju imati dijete. Magnetsko rezonantno snimanje mozga i kralježnice, koja je završena u fazi planiranja trudnoće, pomaže u izbjegavanju mnogih problema u budućnosti, kada trudnica pogoršava razne kronične bolesti.

Značajke MRI u ranoj trudnoći

Većina kontroverzi su uzrokovana dopuštenim mjerenjem snimanja magnetske rezonancije u trudnica. Mnoge su se žene podvrgnute MRI pregledu u ranoj fazi zbog posebne ranjivosti fetusa na teratogene čimbenike, kada se u prvih 12 tjedana nalazi polaganje i formiranje svih organa budućeg djeteta. Teratogeni faktori se smatraju učincima na fetus, što može dovesti do pojave kongenitalnih abnormalnosti. To uključuje, na primjer: radioaktivno zračenje i uzimanje određenih lijekova. Prema velikom broju studija, 0,2 do 3 Tesla elektromagnetskog zračenja, koja proizvodi tomograf, nema štetnih utjecaja na fetus, a preporuke liječnika da izbjegnu MRI u prvom tromjesečju, ako je moguće, isključivo su reosiguranje u prirodi. Ako liječnik propisuje MRI, trudnoća koja traje 1 tjedan ili dulje nije značajna kontraindikacija za njega.

Međutim, treba obratiti pozornost na činjenicu da tijekom cijelog trajanja trudnoće buduća majka neće podvrći MRI s kontrastom. To je zbog činjenice da, unatoč činjenici da je kontrastni agens koji se intravenozno injicira tijekom MRI postupka s kontrastom apsolutno siguran, njegov učinak na fetus još uvijek nije dobro poznat. Zato liječnici čine sve kako bi izbjegli ovaj dodatni rizik.

MRI malih zdjelica u ektopskoj trudnoći

Ako se sumnja na ektopičnu trudnoću, pravodobna dijagnoza može spasiti ne samo zdravlje, već i život žene. Tijekom neotkrivene trudnoće u jajovodičnoj cjevčici dolazi do njegovog raskida, udarca boli i izuzetno ozbiljnih posljedica. MRI u ektopičnoj trudnoći pouzdan je dijagnostički alat. MRI skeniranje malih zdjelica cista poput neoplazme u jajovodu ukazuje na to da žena ima ektopičnu trudnoću. MRI u ovom slučaju može otkriti zbirku krvi u jajovodu, što je također pouzdan znak ektopične trudnoće.

Ispitivanje utega maternice s MRI

Prisutnost ožiljka na maternici nije kontraindikacija za trudnoću, ali zahtijeva posebno pažljivo promatranje. Uzrok ožiljaka može biti prethodni carski rez, uklanjanje fibroida ili oštećenja stijenki maternice tijekom pobačaja. Stanje utega maternice utječe na tijek i ishod kasnije trudnoće. Ožiljak može biti:

 • Bogati - dominiraju mišićno tkivo. Ožiljak ima dobru elastičnost, lako rastezljivo. U ovom slučaju, nema opasnosti za majku i dijete.
 • Nerazvijeni - nesposoban za ugovor i istezanje.

MRI maternice tijekom trudnoće je jedina pouzdana metoda koja će vam omogućiti da dobijete ideju o stanju ožiljak i planirate aktivnosti kako biste uklonili prijetnju majci i djetetu. Ova vrsta istraživanja najbolje je u fazi planiranja trudnoće. Sumnje o tome da li možete napraviti MRI pri planiranju trudnoće su apsolutno neosnovani. Slikanje magnetske rezonancije ne utječe na plodnost.

MRI glave tijekom trudnoće

Glavobolje i migrene tijekom trudnoće su prilično česte. To može biti posljedica hormonalnih promjena u tijelu, povišenog krvnog tlaka i mnogih drugih razloga. Kako ne bi propustili simptome teške bolesti, MRI mozga se propisuje tijekom trudnoće.
Ako je MRI mozga bila propisana tijekom trudnoće ili spinalnog pregleda, liječnik je imao dobre razloge za to, pa je vrijedno slušati ove preporuke. U pravilu, MRI mozga propisuju se za ozljede glave, infektivne bolesti, probleme s krvnim žilama, sumnjivom karcinomu mozga, sumnjivom aneurizmu, vaskularnoj distoniji, problemima vida, sumnjivom na multiple sklerozu, simptomima ishemijskog moždanog udara.

Pravovremeno otkrivanje problema pomoći će propisati odgovarajuće liječenje, a ponekad i spasiti život majke i bebe. Stoga, nakon što ste primili uputnicu za MRI glave tijekom trudnoće, ne smijete se brinuti o tome jesu li MRI i trudnoća kompatibilni i jesu li moguće napraviti MRI glavu tijekom trudnoće, već jednostavno vjerovati iskustvu stručnjaka i odmah proći ispit.

MRI kralježnice i trudnoće

Kostiju žene koja očekuje dijete doživljava dvostruko veći teret. Pogotovo u slučajevima kada se utvrdi ili sumnja na intervertebralnu kila, skolioza i osteokondroza. Ako se bol u leđima javlja tijekom trudnoće, trebate se obratiti neurologu. On može odrediti snimanje magnetske rezonancije kako bi razjasnila dijagnozu. U većini slučajeva, ova studija se provodi u prisutnosti intervertebralne kile, scoliosis, osteochondrosis i sumnja na maligne tumore kralježnice. Strah od ove studije nije vrijedan - spinalna MRI i trudnoća su prilično kompatibilni.

Značajke MRI tijekom trudnoće

Najbolje vrijeme za MRI fetusa je u ranim jutarnjim satima. U pravilu, ujutro i žena i dijete osjećaju mirno. Fetus u maternici kreće se i stalno mijenja svoj položaj. Stoga, za kvalitetno i učinkovito istraživanje važno je odabrati vrijeme kada beba ponaša najsvjetlije.

Ako razdoblje trudnoće prelazi 20 tjedana, najvjerojatnije će žena teško ležati na leđima. U tom položaju povećana maternica utiskuje venu cavu. Kao rezultat toga, postoji kršenje protoka krvi u srce. Može doći do isuha, pa čak i nesvjestice. Stoga, u većini MRI centara u St. Petersburgu, MRI trudnica se izvodi u pozi na svojoj strani. U istom položaju, MRI zgloba kuka je učinjeno tijekom trudnoće i MRI cerviksa i kralježnice.

Posebna dodatna priprema MRI tijekom trudnoće ne implicira. Liječnicima u medicinskim klinikama savjetujemo da nose udobnu, slobodnu i metalnu odjeću za MRI postupak. Prije početka MRI skeniranja, od vas će se tražiti da uklonite sve objekte koji sadrže metal i ostavite ih u svlačionici. Prisutnost metala u MRI aparatu dovodi do neispravnosti opreme i izobličenja MRI snimaka. Trudnice ne trebaju slijediti prehranu prije MRI postupka, ali u nekim slučajevima možda neće biti nužno jesti hranu 3-4 sata prije pregleda.

Više informacija o troškovima MRI istraživanja i postupku njegove primjene možete dobiti od stručnjaka RIORIT MRI centra nazovete +7 812 241-10-10.