Zelena stolica u dojenčadi koja se hrani

Zdravlje

Svaka majka se brine o zdravlju svoje bebe. Od trenutka kada po prvi puta preuzme svoje dragocjeno čudo na rukama, život novootvorene majke drastično će se promijeniti. Sada će promatrati sve procese koji se javljaju u tijelu novorođenčeta i doživjeti je li sve u redu.

Jedna od čestih zabrinutosti je boja dječjeg stolca, čije norme i patologije čitat ćemo u članku.

Boje izmeta u novorođenčadi u IV

Prva stvar koju sve majke obraćaju pozornost je promjena boje dječjih izmeta. Uobičajeno, prva dva dana života djeca defecate meconium. Ovo je stolica koju je bebino tijelo proizvodilo u uteri, vrlo je viskozno i ​​ima tamnosmeđu boju, ponekad crnu ili zelenu boju.

Kada ova izvorna stolica izlazi iz crijeva, konzistentnost i promjena boja, ovisno o prehrani djeteta. U dječjoj dojci, stolica postaje žuta, senf, a moguće su bijele grudice. Nažalost, sve majke ne mogu dojiti svoje bebe iz određenih razloga. Neki moraju dati bebi umjetnu mliječnu formulu.

Razlike od malih utroba

Boja stolice novorođenčeta kod IV je tamnija. Ovisno o mješavini koja dijete jede i može se kretati od žuto-zelene do tamno smeđe.

Zelena izmet u bebi

Postoji nekoliko opcija zašto umjetno hranjena beba ima zelenkastu stolicu, a mogu biti prirodne ili zahtijevaju medicinsku intervenciju.

razlozi

Ako je otkriven zeleni izmet, onda je to normalna reakcija u takvim situacijama.

 • Smjesa se ne uklapa u bebu ili sadrži preveliku količinu željeza za određeno dijete.
 • Ako je smjesa nedavno uvedena, ili je napravljen oštar prijelaz s HB na IW, tada se crijevo prilagođava i to jednostavno ne uspije.
 • Bilirubin se oslobađa iz tijela.

Također, zbog takvih poremećaja ili infekcija može se pojaviti zelenkasta izmet:

 1. Došlo je do unosa antibiotika i drugih lijekova koji mogu poremetiti crijevnu mikroflora.
 2. Zarazne bolesti koje uzrokuju disbakterij.
 3. Gljive.
 4. Loši imunitet.
 5. Kongenitalne abnormalnosti gastrointestinalnog trakta.
 6. Alergijske reakcije.

Kada zvuk alarm?

Zeleni izmet s malom količinom sluzi, bez ugodnog mirisa, koji je nastao iz fizioloških razloga, nije strašan. A ako je otkrivena stolica bila pjenasta i sa smrdljivim mirisom, onda se odmah trebate obratiti pedijatru.

komplikacije

Zabrinutost je neophodna ako:

 • stolica pjeni;
 • postoji neugodan miris;
 • dijete često defekira;
 • konzistencija je vrlo tekućina;
 • Postoje crne ili crvene mrlje.

Opće stanje djeteta također se pogoršava i pojavljuju se sljedeći simptomi:

 1. Pospanost i slabost.
 2. Dijete često plače.
 3. Jedva malo.
 4. Ima osip na koži.
 5. Temperatura se povećava.
 6. Povraćanje.
 7. Proljev.
 8. Dijete pritišće noge do trbuha.
 9. Nedostatak defekacije.

U tom stanju dijete se mora hitno posavjetovati s liječnikom.

Mišljenje dr. Komarovskog

Yevgeny Komarovsky vjeruje da ako majka otkrije zelenu izmet u djetetu i ima normalnu konzistenciju, nema neugodnog mirisa i teških poremećaja u funkcioniranju tijela, tada nema potrebe za pobjedom na panici.

Metode liječenja

Najprije se obratite pedijatru i položite testove. Ako razlog za kršenje radova nije opasan, propisujte takve lijekove za crijevne:

Crvena boja

simptomi

U crijevnim pokretima djeteta Archera, postoje slučajevi otkrivanja krvnih ugrušaka ili crvenih vena.

razlozi

Kada roditelji primijetite takve uključke u dječjoj stolici, za to možete pronaći sljedeća objašnjenja:

 • Oštećena je sluznica anusa ili rektuma, a krv je svijetla i svježa. To se događa kod djece na umjetnoj hrani zbog zatvora.
 • Alergijska reakcija na kravlji protein, koji je dio smjese. Istovremeno, sluznica debelog crijeva je upaljena, posude koje se lokaliziraju postaju tanke i mogu se krvare. U izmetu se pojavljuju krvave pruge i ugrušci.
 • Reakcija na cijepljenje.
 • Invaginacija crijeva. Istovremeno crijevni zid je savijen i uzrokuje opstrukciju fekalne mase. Dijete je blijedo, plače i odbije hranu, ima povraćanje, a umjesto izmeta ostavlja hranu krvlju.
 • Dizenterija. Temperatura djeteta raste, opće stanje pogoršava, razvija povraćanje i čestu stolicu s labavim stolicama, što može uključivati ​​ugruške krvi i sluz.
 • Hemoragična dijaza. Kad je promatrao česte krvarenje integumentima i unutarnjim organima.
 • Nedostatak vitamina K.
 • Upalni procesi u crijevima.
 • Patologija organa.

komplikacije

Svaki od tih uzroka može uzrokovati teške komplikacije u djetetovom tijelu, koje karakterizira povećanje negativnih simptoma i pogoršanje stanja. Stoga, pri otkrivanju krvarenja ili pruge krvi iz dječjeg izmeta, potrebno je pokazati bebu liječniku.

liječenje

Ako se u izmetu pojavljuju crvene inkluzije ili je potpuno krvava, onda se odmah trebate obratiti pedijatru da prođe testove. Na temelju pregleda i istraživanja, on će dijagnosticirati i propisati potrebne tretmane.

Žuto izmet

Kada treba čuvati?

Normalno, dječja stolica je žuta i ne smije biti sumnjičav bez mijenjanja mirisa, teksture i prisutnosti dodatnih simptoma. Pokažite dijete liječniku ako postoji pogoršanje zdravlja ili opijenosti i bilo koji od tih pokazatelja izmeta.

 1. Cal sjajno žuta.
 2. Postoji kiselkasti miris.
 3. Pjenušasta konzistencija.
 4. Postoji velika količina sluzi.
 5. Postala je tekućina.
 6. Defecacija je postala česta.

Zašto se to dogodi?

Izmet dobiva žutu boju, neprirodne inkluzije i najčešće mijenja konzistenciju u infektivnim ili gljivičnim oblicima crijeva. Također je moguće kršenje jetre ili gušterače.

Što je opasno?

Ako vrijeme ne obazire na simptome i promjenu u izmetu, tada će djetetovo tijelo imati ozbiljne poremećaje.

Što učiniti

Liječenje treba propisati isključivo liječnik na temelju dijagnoze.

prevencija

Bebe koje se hrane u boci podložne su problemima s stolicom. Da biste izbjegli poremećaje s izmetom, morate:

 1. Pažljivo odaberite smjesu ponajprije s probiotikom.
 2. Pratite dijete bebe.
 3. Ne kršite pravila pranja i toplinske obrade boca za hranjenje tako da se ne pojave proljev.
 4. Miješajte prema uputama.
 5. Pridržavajte se pravila higijene djeteta.
 6. Nemojte zanemarivati ​​posjete pedijatru za ispite.
 7. U slučaju slabog imuniteta i problema s crijevima, liječnik treba propisati lijekove s laktobacilima.

Ako su se utrobe preselile u neprirodnu boju, dosljednost i miris, pojavili su se simptomi poremećaja djetetovog tijela i postoji sumnja da se to dogodilo kao posljedica infekcija ili patologija, potrebno je hitno se obratiti specijalistima i ni u kojem slučaju ne pokušavajte sami izliječiti dijete.

Novorođena stolica s umjetnom hranom

Normalna stolica novorođenčeta s umjetnom hranom.

Dosljednost. Umjetno hranjene bebe imaju gušće stolice od beba, pa je važno da mama bude sigurna da to nije previše teško - dijete će biti vrlo neugodno i dugoročno je ispunjeno zatvorom. Uobičajena konzistentnost stolice novorođenčadi - tjestenina, oblikovana izmet tek nakon uvođenja komplementarne hrane. Tekuće stolice u umjetnoj djeci također su znak problema, najčešće, osim rijetke konzistencije, postoji i promjena učestalosti crijeva, boje i mirisa - svi su znakovi crijevne infekcije, a kasnije ćemo o tome razgovarati. Pored toga, to može biti znak pojedine negativne reakcije na smjesu. U tom slučaju, morat ćete pokupiti još jedan, nakon detaljnog konzultacija s vašim liječnikom.

Zatvor u novorođenčadi s umjetnom hranom

Ako je učestalost pokretanja crijeva manja od jednom dnevno (ali ne više od 3), ali izmet je blaga i dijete ne doživljava nelagodu - to može biti samo osobina vaše bebe.

Koji su uzroci zatvora? Može biti nekoliko.

 1. Prije svega, potrebno je razmotriti sastav formule za umjetno hranjenje: čak i ako je dobro i odgovara mnogim ljudima, vaša beba možda nije prikladna. Ovo provjerava iskustvo: ako sve bude sve bolje, čim se smjesa mijenja, onda je to razlog. Često, djeca koja su sklona opstipaciji preporučuju se miješati s probiotikom ili smjesom kiselog mlijeka.
 2. Međutim, mješavina sama može biti u redu, ali njezin rok trajanja može završiti ili čak završiti. Budite vrlo pažljivi prilikom kupnje i pazite da obratite pažnju na informacije o datumu do kojeg se proizvod treba konzumirati: ako je datum isteka, ne biste ga trebali uzimati.
 3. Drugi mogući razlog - prevelika konzistencija mješavine. Može čak iu potpunosti biti u skladu s normom navedenom na staklenku - prevelika će biti za bebu, u ovom slučaju samo je potrebno da smjesa bude razrijeđena, tekućina.
 4. Također može dovesti do prekomjerne hranjive smjese, a ne dobne skupine. Ako novorođenče ima tendenciju zatvora, bolje je ne žuriti zamijeniti smjesu s više "odraslih" opcija.
 5. Uvođenje komplementarne hrane također može uzrokovati zatvor jer dijete ponudi hranu u potpuno novo, gustoj konzistenciji i često višem kalorijskom sadržaju. U tom slučaju svakako držite dnevnik hranjenja i zapamtite reakciju tijela na svako novu posudu: ako se opaža nakon uzimanja određene hrane (na primjer, riža, banane), bolje je da ih isključite iz izbornika sve dok dijete ne stari. I cijelo kravlje mlijeko djetetu do godinu dana starosti općenito je kontraindicirano (jedan od problema koji izaziva je i zatvor).
 6. Novorođenče, koje nije pothranjeno, također može imati problema s zatvorom: masnice zuba nemaju dovoljno da se formiraju u dovoljnim količinama, "leže" u crijevima, zadebljavaju se i otežavaju se sami iseliti. U tom slučaju, provjerite dijelove koje dijete jede za hranjenje: odgovaraju li dobi i težini djeteta? Također je važno obratiti pažnju na bradavicu na bocu: ako je previše zbijeno, s vrlo malom rupom, dijete će teško biti sisati i on će prestati sisati čak i bez jela - jednostavno zbog umora.
 7. Uzroci zatvora i nedostatka tekućine u tijelu. Dojenčadi na umjetnoj hrani sigurno se nadopunjuju s vodom, nakon 3-4 mjeseca - s čajem za bebe, a nakon 6 mjeseci - s kompostom. Ako je novorođenče dojena, a zatim je prenesena u mješavinu, roditelji mogu djelovati kao što su nekoć bili - jedino hranili, ne pili tekućinu, a zatim izlijevanje teško je ukloniti iz tijela, postaje previše suho i gusto. Boravak u zimi u vrućoj, vrućoj kući sa suhim zrakom ili izloženost ljetnoj suhi toplini nekoliko dana za redom dovodi do dehidracije i može uzrokovati zatvor.
 8. Bebe također imaju zatvor kao reakciju na stresnu situaciju: odvajanje od majke, strah od gubitka, upoznavanje s nepoznatim okolišem bez roditelja (na primjer, u bolnici) često izaziva takvo stanje.
 9. Postoje i fiziološke abnormalnosti: anus može biti preuski, ili rektum previše širok, u svakom slučaju, razvoj takve djece pomno nadgleda pedijatar.

Kako pomoći bebi?

 1. Pružite mu dovoljno tjelesne aktivnosti i pokretljivosti, podignite snažne pokrete s nogama, povlačite ih do trbuha (kao kod vožnje biciklom) i čvrsto pritisnite na nju i širite je na trbuh prije svakog hranjenja;
 2. Masirajte trbuščić, pomaknite svoju ruku u krug u smjeru kretanja sata ruke;
 3. Dajte mu još malo pića (osim obične vode, može se nalaziti kapljica vode, čaj od komora, i za bebe koje već primaju komplementarne hrane, čine kompoziti za šljive, svježe iscijeđen sok od šljiva ili šljiva);
 4. Topla kupka često pomaže jer imaju opuštajući učinak;
 5. Pokušajte koristiti i svijeće od glicerina: pomažu ublažavanju otvrdnutih izmeta i podmazuju anus, čineći ga elastičnijim i skliskim, olakšavajući prolazak čvrstih izmeta;
 6. U svakom slučaju, ako nema stolice duže od 3 dana, a sve "jednostavne" mjere koje ste poduzeli ne pomažete, obavezno obavijestite svog pedijatara o tome. Ako dijete nema anatomske patologije intestinalne strukture koja dovodi do zatvora, najvjerojatnije će liječnik propisati klistir kao ekstremnu mjeru: ne može se zloupotrijebiti jer ispire korisne mikroorganizme iz crijeva. Također, liječnik može propisati blage laxatives, stvorene posebno za bebe do godinu dana, na primjer - Dufalac (lijekovi za odrasle od zatvora ne mogu se dati djeci).

Proljev u novorođenčadi s umjetnom hranom.

Najčešće uzroci proljeva postoje disbakterija, crijevna infekcija, uvođenje komplementarne hrane prerano, promjena smjese za hranjenje, razdoblje zubiranja i netolerancije na određenu hranu i jela.

 1. U prvom slučaju, potrebno je uzeti prebiotike i probiotike, izvrsno rješenje bilo bi lijek koji se temelji na bifidobakterijama. Činjenica je da disbakterija predstavlja neravnotežu korisnih i štetnih bakterija u želucu i crijevima: ako su antibiotici propisani antibiotici za dijete, korisna mikroflora umre i mora se ponovno preseliti. To objašnjava činjenicu da je nakon patnje oboljelih od liječenja antibioticima dijete često dobiva nakon novih problema: disbakterija i proljev. Kako bi se spriječilo da se to dogodi, u liječenju osnovne bolesti, svakako uzimate lijekove koji će sačuvati crijevnu floru (na primjer Bifidumbacterin ili Lactobacterin).
 2. Ako je uzrok proljeva infekcija (s trovanjem hranom ili problemima s higijenom), dijete će također osjetiti povraćanje i visoku temperaturu. Zbog upale zidova tankog crijeva mogu se pojaviti i tragove sluzi i krvi u stolici. Crijevna infekcija u novorođenčadi s umjetnom hranom nije neuobičajena, jer ne dobiva imunomodulatore koji su usisani u dojenje dojenčadi s majčinskim mlijekom, pa im je imunitet slabiji i tijelo je slabije zaštićeno. Da bi porazio infekciju, liječnik će propisati antibakterijski lijek širokog spektra.
 3. Problemi s proljevom u uvođenju komplementarne hrane također su prilično česta stvar. Još uvijek postoje "stručnjaci" koji preporučuju preranu komplementarnu hranu tijekom 2-4 mjeseca, a tijelo često reagira s proljevom, budući da trbuh još nije spreman za takvo opterećenje. Ali čak i ako je hrana uvedena na vrijeme (za djecu hranjenu umjetnom hranom, WHO preporuča 5 mjeseci), neki proizvodi se ne mogu apsorbirati i morat će ih odbaciti. Samo vodite dnevnik komplementarne hrane i zapišite što točno dijete je negativno reagiralo. A proizvodi poput cjelovitog mlijeka životinja (krave, koze) i masne hrane općenito bi se trebali isključiti iz prehrane djeteta do godinu dana. Budite oprezni i sokovi - imaju puno šećera, ali pridonosi stvaranju više tekućih stolica, jer je tijelo teško probaviti.
 4. Ako odlučite mijenjati smjesu, izmjerite prednosti i nedostatke, i nemojte to učiniti bez dobrog razloga, samo iz znatiželje i sklonosti eksperimentiranju. Želudac djeteta vrlo je nježan, nagle su promjene štetne za njega pa stoga djeca često reagiraju s proljevom kako bi promijenila smjesu. Između dvije jednako dobre mješavine za novorođenče uvijek izabrati uobičajenu.
 5. Kad se bebe piju, njihovo tijelo postaje posebno ranjivo na infekcije, a također reagira osjetljivo na bilo kakve podražaje, i stoga se često događa proljev ovih dana.
 6. Međutim, najteži slučajevi koji zahtijevaju medicinsku intervenciju, dugotrajno liječenje i stalno praćenje su neke bolesti koje karakteriziraju netolerancija na određene vrste hrane: očituje se uvođenjem komplementarne hrane za celijakiju (pjenu, sjajnu i uvredljivu) i kongenitalni poremećaj endokrinog sustava - cističnu fibrozu fetidna stolica povećane viskoznosti). U oba slučaja liječenje propisuje liječnik.
 7. Također je važno znati da proljev može biti jedan od simptoma upala slijepog crijeva, peritonitis i volvulus, pa je u svakom slučaju proljev važno konzultirati liječnika koji će cjelovito procijeniti sve simptome i propisati potrebne tretmane.

Kako pomoći bebi?

 1. Najopasnija posljedica proljeva će biti dehidracija. Dijete postaje poderano, pospano i slabo, njegova koža se suši, a na tijelu se pojavljuje osip, velika proljetna pada, a urin postaje vrlo mračan i rijetko peče. Kako bi pomogao u ovoj situaciji, često je pio (svakih 10-20 minuta), propisan je poseban lijek, Regidron, i pokušavaju ukloniti uzroke situacije: oni liječe disbakterizu ili infekciju crijeva ili uklanjaju hranu iz dijete koja uzrokuje proljev.
 2. Također, liječnik propisuje dječje lijekove koji ubijaju crijevne infekcije. Najučinkovitiji su furazolidon, kao i Nifuroxazide i Levomycetin. Prilikom odabira lijekove za novorođenčad, a ne samo-liječiti i ne dodijeliti sebi dozu, više - ne koristite lijekove namijenjene za odrasle, uvijek u nedoumici, obratite se liječniku (ako ne nazvati liječnika kod kuće, donijeti pelene sa stolicom u klinici ).
 3. Za hranjenje smjese, pripremite mnogo više tekućine nego obično - do normalne konzistencije, vratit ćete se tek nakon oporavka.

Zelena stolica u dojenčadi koja se hrani

 • Laktoza malapsorpcijom (u ovom slučaju stolica nije samo zelena, ali i sa pjenom i vrlo neugodnog kiselog mirisa) - opasno stanje u kojem se u dojenčadi promatrana teške toksemije cijelog organizma. U ovom slučaju isključena je uporaba bilo kojeg punog mlijeka.
 • Pjenušava zelena stolica također se opaža u slučaju neke druge bolesti koja je opasna za infant - stafilokokni enterokolititis, što zahtijeva hitnu liječničku pomoć;
 • Također je opasno proljev s zelenilom, uz povraćanje i visoku temperaturu - to su znakovi infekcije rotavirusom u dojenčadi, liječnik propisuje liječenje.
 • Ako je zelena stolica ima crne mrlje (Guste krvne mrlje) - možemo govoriti o problemima sa probavnog sustava kao cjeline (postoje urođene bolesti), a također zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.
 • Zelena proljev sa sluzi, a ponekad - krvna zrnca, što je popraćeno čestim regurgitacije (ne samo nakon hranjenja), u tijeku anksioznost i plače beba zbog uporni bol u želucu, kao i osip na koži, je simptom dysbiosis.
 • Kada u mješavini koju odaberete ima visok sadržaj željeza, moguće je i zeleni sadržaj pelene. Ako je opće stanje djeteta dobro, dosljednost Kakul je normalna i nema više pritužbi, nema ništa strašno o ovoj boji stolice. Ali ako vidite još znakova upozorenja, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom i mijenjati smjesu.
 • Ako je stolica zelena i s mukom, to signalizira nezrelost probavnog sustava - ima malo enzima za obradu i osigurava apsorpciju hrane. Zelena boja (zajedno s neprobavljenim komadima) može se promatrati nakon uvođenja komplementarne hrane, na koje se tijelo još nije prilagodilo. To znači da je potrebno pričekati malo s dodatkom, ili dati tijelu vremena za promjenu u novu vrstu hrane.

Zašto je zglobno dijete zelena stolica?

Umjetna dojenja zelene stolice mogu ukazivati ​​i na zdravlje novorođenčeta i mogu upozoriti na prijetnju bolesti. Stoga je važno znati sve nijanse koje se odnose na stolicu djeteta.

Boja i konzistencija izmeta jedan je od važnih pokazatelja novorođenčeta. Stoga ne čudi da tjeskoba za mame uzrokuje zelenu stolicu u umjetno hranjenom djetetu.

Zašto djeca imaju zelenu izmet

Tamnozelena izmet prvih dana nakon porođaja su norma. Od bebe dolazi izvorna izmet, mekonij, bez mirisa, viskozan i ljepljiv. Boja meconija je blizu crno. Uključuje sve što dijete proguta u maternici: voda, sluz, epitelne stanice, amnionska tekućina, žuč, pa čak i fragmenti prenatalne kose.

Masa izvorne feces je od 60 do 100 grama, a njegova kiselost je 6 pH. Dječji crijeva se osloboditi meconija u prvih 20 sati nakon rođenja. U sljedeća dva dana njegova količina se značajno smanjuje, što potvrđuje razjašnjenje izmeta iz tamnozelene do žućkaste.

Vjeruje se da je u sedmom danu života nastala žućkasta, plućna stolica u novorođenčadi, što se smatra normalnim. Istodobno, u izmetu je dopušteno da su bijeli krastavci neprobavljene mješavine.

Zelenkasta boja u ovom trenutku može ukazivati ​​na povećanu razinu bilirubina, normalno za prvih nekoliko tjedana života malog čovjeka.

U umjetnom djetetu zeleni izmet može biti reakcija na potrošenu smjesu koja sadrži povišene razine željeza. Nakon konzultacija sa svojim liječnikom, pokušajte mijenjati dojenčad, možda će svi problemi s stolicom biti riješeni.

Uzrok zelene izmet u djetetu može biti:

 • prijenos bebe od dojenja do umjetnog;
 • neformirana crijevna mikroflora djeteta i rad jetre nije u potpunosti,
 • "Žutica" novorođenčeta;
 • duge šetnje u zraku doprinose oksidaciji izmeta, što se manifestira u zelenoj boji.

Prema pedijatri, pothranjenost može uzrokovati bojenje stolice u zelenoj boji. Nedostatak vode također dovodi do promjene fekalne mase do zelenkaste boje.

Zelena izmet u umjetno hranjenoj bebi

Prema pedijatri, umjetne dojenčadi trebaju pješačiti najviše jednom dnevno.

Za razliku od dojenčadi, artefakti su manje osjetljivi na obezbojenje izmeta i njihovu dosljednost. To je zbog činjenice da dijete dobiva stabilnu prehranu cijelo vrijeme, novi elementi koji ovise o prehrani majke ne ulaze u njegovo tijelo.

Međutim, u dobi od 5 mjeseci i umjetni ljudi se suočavaju s problemima povezanim s uvođenjem u prehranu sokova i nove namirnice. Čak i prve kapi sok mogu uzrokovati promjenu boje stolice, što je prirodno.

Da bi se izbjegla alergijska reakcija, bebini se preporučuje da počnu ubrizgavanjem kapljica jabuke ili krušnog soka kap po kap. Nakon njih, možete ići na sokove od mrkve i šljiva. Kada se dijete prilagodi tim pićima, možete ga početi piti s sokom od brusnice.

Do kraja prve godine života, djeca već mogu dobiti malu količinu trešnje, ribizla i sokova borovnica.

Preporuča se izbjegavanje egzotičnih sokova od voća. Nemojte davati svoje bebe ananas, citruse, sokove breskve, kao i pića iz manga, papaje i strast voća.

Razlog za fekalnu bojenje u zelenilu može biti i uvođenje komplementarne hrane kao nova hrana, posebno, kao što su brokula i tikvice. Da biste izbjegli komplikacije, unesite elemente hrane koje su neuobičajne za hranjenje djeteta postupno i u malim dozama.

Imajte na umu: od petog mjeseca na bebama zubi početi izbacivati. Moguće je da će to uzrokovati pojavu zelenog izmeta.

Ne treba zaboraviti da zeleni izmet može biti reakcija na lijekove. U tom slučaju, nakon otkazivanja primanja lijekova, izlučenje boja će se promijeniti u uobičajenom žute ili senf, što se smatra normalnim.

Kada potražiti liječničku pomoć

 • ako zelena stolica pjeni i neugodna miris;
 • u slučaju čestog proljeva zelena;
 • ako zeleni izmet ima crne impregnacije i smrdljivi miris;
 • izgled lošeg daha;
 • zadržavanje mokraće s jakim mirisom mokraće;
 • s oštrom pogoršanjem stanja djeteta koje ima zelenu stolicu;
 • prisutnost krvnih inkluzija u izmetu.

Neugodan miris izmeta može signalizirati i prehrambene nedostatke i početak upalnog procesa, što će također biti naznačeno sluzom u fecesu. Krvavih zakrpa može ukazivati ​​ne samo na problem probave, već i oštećenje crijevne sluznice.

Odrasli bi također trebali biti upozoreni takvim neobičnim stanjima bebe u kombinaciji s zelenim stolicama, kao što su:

 • primjetna letargija i pospanost;
 • anksioznost, moodiness, tearfulness;
 • smanjen apetit;
 • smanjenje težine;
 • tvrdoglavo pritiskanje nogu do trbuha;
 • česte regurgitacije, povraćanje;
 • intestinalna kolika;
 • abdominalna distenzija;
 • groznica;
 • proljev;
 • konstipacija;
 • nadutosti;
 • osip kože.

Gornji znakovi mogu ukazivati ​​na pojavu disbioze ili SARS. Dysbakterija je neravnoteža crijevne mikroflore. Prema liječnicima, oni pate do 95% djece do jedne godine.

Ako sumnjate na disbiozu, nemojte samorigirajte lijek: to može biti sekundarni uzrok, pa je važno utvrditi uzrok.

Međutim, ako se beba dobro osjeća sa zelenim stolicama: on je vedar, aktivan, dobro jede i spava, nemaš se brinuti. Zapamtite: glavna stvar nije boja izmeta, već dobrobit bebe.

Ozbiljni uzroci zelenih ekskreta u umjetnim otočićima

Među ozbiljnim uzrocima zelene stolice u umjetno hranjenoj bebi mogu biti:

 • rotavirus i gljivične infekcije;
 • helmintijaze;
 • nasljedni izgled gastrointestinalnog trakta;
 • slab imunitet;
 • nedostatak laktoze;
 • alergije;
 • enterokolitis;
 • proljev, itd.

Kasni pristup liječniku može biti prijetnja zdravlju dojenčadi.

Loose stolice i zatvor ograničavaju metabolizam i dehidraciju. Upalni i nekrotični procesi mogu započeti u tijelu djeteta.

Samo će liječnik moći točno odrediti dijagnozu i propisati odgovarajuće liječenje. Imajte na umu: sudjelovanje u samozastupanju djeteta je neprihvatljivo. U interesu zdravlja vašeg djeteta, na prvim signalima upozorenja, odmah se savjetujte s pedijatrom radi savjetovanja.

Zelena stolica za bebe s umjetnom hranom

Prema dječjem stolcu, možete procijeniti rad njegovog probavnog trakta. Ako ispravno procjenjujete količinu, boju, miris i prisutnost nečistoća u dječjoj izmetu, možete odrediti upalne bolesti gastrointestinalnog trakta i druge probleme. Najčešće, zabrinutost proizlazi iz roditelja koji su primijetili zelenu boju dječje stolice. Zašto izmet kože na umjetnom hranjenju može postati zeleno?

Kada je norma?

Zelena boja stolice u novorođenčadi prvog dana života je norma. Stolica je viskozna i tamna tijekom tog razdoblja, nema mirisa. Ova se stolica zove meconium.

Konzistencija mrvica stolice, koja se hrani mješavinom, ne smije biti tekućina. Obično je gusta. Izmet "umjetnog umjetnika" žute-smeđe boje i s prilično pijanim mirisom, slično odrasloj stolici. Učestalost stolice u dječjoj umjetnosti dnevno je 1-2 puta, rjeđe svaka 2 dana.

Zelena tekućina izmet u bebi koja se hrani mješavinom, rijetka je. Takva promjena stolice je moguća tijekom zamjene smjese je drugačija, pogotovo ako postoji velika doza željeza u novom proizvodu.

Simptomi anksioznosti

Te bi promjene trebale biti upozorene:

 • Povećana frekvencija stolice. Istodobno, stolica je vodena, a njezin je miris neugodan i kiselo. Takve promjene su karakteristične za nedostatak laktoze. Ako izmet ima gnjusni miris, ovaj simptom često ukazuje na crijevne štete bakterijama ili virusima. Učestalost pražnjenja više od 12 puta dnevno može biti simptom virusne infekcije u tankom crijevu.
 • Povećana mrvica tijela.
 • Pojava česte regurgitacije, kao i povraćanje.
 • Izgled u izmetu velike količine sluzi, krvi. To su karakteristični simptomi oštećenja debelog crijeva.

U takvim slučajevima treba hitno pokazati dijete liječniku.

Mogući uzroci

Razlog za promjenu boje stolice umjetnog djeteta često je sastav mješavine. Konkretno, velika količina željeza u novoj smjesi može dovesti do zelenila u pelenama.

Što učiniti

Samo po nazočnosti zelene boje stolice ne mogu se donijeti zaključci. Obavezno uzmite u obzir stanje mrvica - apetit djeteta, njegov san, raspoloženje i druge čimbenike.

Glavna preporuka za dojenčad koja se hrani mliječnom formulom je mijenjanje smjese kada ga promatra pedijatar. Samo uzorci pomažu roditeljima da pronađu smjesu koju će njihova beba najbolje osjetiti.

Tamnozelena stolica za hranjenje beba

Promjene u boji stolice u dojenčadi

To je bio vaš prvi susret s bebom! Ali odjednom se događa da po prvi put trebate napraviti promjenu u pelenama. I tu je i tamnozelena stolica. Međutim, zabrinutost nije u svim slučajevima. Razmotrite detaljnije kakva je stolica normalna i u tom slučaju odmah se posavjetujte s liječnikom.

Što je stolica u novorođenčadi

Prvi i drugi dan života djeteta, njegova stolica je mirisna prašina, viskozna tekstura i slična smoli. Ovaj takozvani mekonij, koji je izvorni izmet.

Njegovo se obrazovanje odvija u tijelu djeteta kada je spreman za rođenje. Sastav meconija su ostaci hrane iz majčinog tijela u intrauterini način, progutani tijekom rođenja amnionske tekućine i epitelnih čestica.

Trećeg dana nakon redovitih prilijepih dojki, dječja stolica postaje tamnozelena. Tako će to trajati nekoliko dana i nakon toga će se promijeniti, umjesto kolostruma, hrana novorođenčeta postaje majčino majčino mlijeko. Zatim će boja stolice biti žuta.

Nakon toga može postati žućkasto, a njezina tekstura ponekad je slična senfuri. Na bliži pregled, ponekad postoji prisutnost zrnatih ili sihevi blotches.

Dakle, stolica u novorođenčadi je:

 • Prvorođenac. Ovo je meconium koji ostavlja djetetovo tijelo tijekom prva dva dana njegova života;
 • Zeleni prijelazni izmet. Promatrano u trećem ili četvrtom danu života;
 • Trajno, formirajući se za 6-7 dana života.

Uzroci zelene stolice u dojenčadi

Zelene stolice u novorođenčadi su norma. Razmotrite zašto je takva boja, ako je dijete dojilo:

 • Ako majčino mlijeko sadrži hormone;
 • U tijelu postoji bilirubin, čije eliminacije se javljaju s dječjim stolicom;
 • Crijeva novorođenčadi još nisu dosegla zrelost. U njemu nema dovoljno korisnih bakterija;
 • Dječja jetra još nije dobila broj enzima potrebnih za proces probave;
 • Uoči djetetovog majčinog jelovnika bilo je zelene hrane ili hrane bogate željezom (brokula, zelje);
 • Dijete ima alergijsku reakciju na hranu koju jede mama.

Norma kod djeteta je:

 • žute, zelene, žuto-zelene i smeđe boje;
 • labave stolice;
 • konzistencija kave;
 • prisutnost žutih i bijelih grudica u stolici;
 • prihvatljiva je mala količina sluzi u stolici.

U slučaju dvojbe treba isplatiti miris izmeta. Blagi mliječni miris je normalan.

Fenomen nedostatka laktaze

U nekim slučajevima dijete dobiva samo "prednje" mlijeko kao hranu. Tada je stolica bebe tekućina i pjena, zelena. To se događa u slučajevima kada beba zaspati odmah nakon primjene na dojku. Ili kada se dijete primjenjuje na drugu dojku prije nego što jede sadržaj prvog.

"Povratak" mlijeko, koje beba nema vremena za dovoljno, je debela i hranjiva, s visokim sadržajem laktaze. To je laktaza koja vam omogućuje da razgrađujete laktozu koja prevladava u prvom mlijeku.

Prvo mlijeko zbog male količine masti i hranjivih tvari vrlo brzo prolazi kroz gastrointestinalni trakt i slabo se apsorbira u djetetovo tijelo. Kontinuirano hranjenje prvog mlijeka dovodi do stvaranja plinova, pjenastog i labavog stolica, a povećanje težine postaje beznačajno.

Da biste to izbjegli, trebali biste dati bebu potpuno sisati jednu dojku, a tek onda ga primijeniti na drugu. Uostalom, kuglična konzistencija i žuta sjena stolice stvaraju fatter "back" mlijeko.

Što je umjetna hranilica stolica?

Ako je dijete hranjeno mješavinom, stolica će biti drugačija nego kod dojenja. Njegova tekstura je gušća, ima žućkastu boju i oštriji miris. Izvana se rijetko mijenja.

To je zato što kod dojenja, prehrana majke mijenja se iz dana u dan, sastav mješavine je uvijek konstantan.

Zelena boja, poput djeteta isthmana, rezultat je sadržaja željeza u smjesi. Uvođenje komplementarne hrane također će utjecati na boju i konzistenciju djeteta.

Kada treba posjetiti liječnika

Ako su dječje stolice cure, prečeste i imaju jak miris, to ukazuje na proljev. Njeni uzroci mogu biti:

 • Zarazne bolesti;
 • Reakcija probavnog trakta djeteta na hranu;
 • antibiotike;
 • Višak u prehrani dječjih voćnih sokova.

Proljev u dojenčadi, u pravilu, ne traje dugo. Nemoguće je obustaviti dojenje, pomaže vratiti crijevnu mikroflora, štiti od dehidracije i pomaže uklanjanju infekcije.

Trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako dječja stolica sadrži puno sluzi, a krv je, dječja stolica tanka i pjenasta, a miris je oštar i gadan.

Ponašanje djeteta igra važnu ulogu u promjeni boje i teksture dječje stolice. Poticanje pedijatru je neophodno ako beba curi često, ima loš apetit, groznicu, ne spava i ima male noge, a često pljuje obilno.

Kada je ponašanje novorođenčeta normalno, on nije nestašan, dobro jede, aktivan i dobro spava, najvjerojatnije je njegovo zdravlje dobro. Ne možete žuriti do liječnika i razgovarati o situaciji na sljedećem posjetu.

Prema riječima dr. Komarovskog, poznatog liječnika u Rusiji, dječja stolica može biti debela, vodena ili slimnuta, ali ako je beba dobro, povećana je težina i visina, dobro jede i spava - mama se ne treba brinuti čak ni, slučaj kada je dječja stolica vrlo neprivlačna.

Zašto dijete ima zelenu stolicu i je li opasno?

Kada se beba rodila u obitelji, roditelji počinju biti poremećeni pojavom zelene stolice u novorođenčadi. Nisu svi roditelji znaju u kojem se slučaju radi o patologiji i u kojem je normalni proces prilagodbe djetetovog tijela na novi život. Nakon što ste vidjeli zelenu pulpu u pelenama, ne biste se odmah trebali početi bojati zdravlju djeteta i napraviti turobna predviđanja. U nekim slučajevima to je norma i ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

U bebama, u prvim danima života, organizam se prilagođava novom sustavu vitalne aktivnosti. Sve što uđe u želudac tijekom procesa rađanja, ostavlja probavni trakt, tj. Crijeva se čiste. Ove se sekrete nazivaju mekonij, koji je obično tamnozelen. Nakon nekoliko dana, izmet uzima normalnu boju.

Zelena stolica tijekom dojenja

U tijelu novorođenčadi, osobito kod dojenja, postoji višak bilirubina koji, ostavljajući tijelo, daje zelenu kosu do izmeta, to je normalno. Drugi razlog može biti višak hormona u majčinom mlijeku. Ako nema značajnih promjena u analizi, onda nema razloga za zabrinutost.

U prvom tjednu života, dijete probavnog trakta ne radi punom snagom, stoga, neželjeni ostatci mlijeka mogu se pojaviti u izmetu. Zašto se to javlja? Zbog nedostatka enzima u tijelu djeteta.

Takva stolica u djetetu može se pojaviti zbog oksidacije. Također, jetra i dalje ne proizvodi enzime potrebne za probavu. Kala zelena s mukoznim zakrpama također se ne bi trebao bojati. To se događa nakon što sisa majčino mlijeko vrhnje bebe. Unutarnja debela mliječna boja izmet u boji senfa.

Kao rezultat toga, ako dijete nije zabrinuto zbog boli i ima stalnu stolicu zelene boje koja nema trulo miris, nema razloga za brigu. Razlog za ovu boju može biti u neuspjehu mame prehrane za uzimanje hrane i lijekova. Na primjer, majka djeteta može jesti svježi peršin, kopar.

Istu situaciju s umjetnom hranom

Ova se pravila primjenjuju i na djecu koja hrane hranu. Ponekad glavni uzrok zelenog izmeta je zamjena jedne mliječne formule s drugom. U toj boji željezo je glavni sastojak smjese u velikim omjerima. Možete mijenjati smjesu i promatrati promjenu boje stolice u dojenčadi.

Razlozi za anksioznost i traženje liječničke pomoći.

 • Ako se u stolici pojavljuju krv izljeva i sluzi, pjenasta struktura i užasan miris, može početi disbakterijsko djelovanje;
 • Opće stanje djeteta pogoršava, osip, nemirni san, regurgitacija i kolika pojavljuju;
 • Zelena boja izmeta u dojenčadi također se može pojaviti zbog virusne bolesti ili hladnoće;
 • Možete uzeti testove za nedostatak laktoze.

Velika zabrinutost uzrokuje zelenkasta stolica s krvavim uključivanjem. Ako je stolica teško, to je najvjerojatnije zatvor, što je opasno za crijevnu sluznicu. Što roditelji trebaju učiniti? U prisustvu tamnih krvavih nečistoća, morate otići liječniku s djetetom što je prije moguće, jer u ovom slučaju, to je ozbiljna patologija.

Prema normi, dijete izbacuje nekoliko puta dnevno. Uobičajena boja izmeta je zelenkasto-senf, s glatkom, krošnjom poput konzistencije. S vremenom stolica mijenja boju u smeđe, postaje gusta. Učestalost uranja svodi se na dva puta dnevno - koliko često beba treba biti zamućena.

Roditelji novorođenčadi trebali bi znati da ako se nakon rođenja djeteta izmet oboji svijetlo zelenom, onda je to privremena prilagodba organizma u vanjski život. Ako se ovo svojstvo dugo zadržava, onda postoji razlog za zabrinutost i izlet liječniku.

Kada početi brinuti

Često dovoljno zelene feces u bebama, su u djetinjstvu zbog ozbiljnih kršenja u tijelu. U ovom trenutku vrlo je važno pratiti ne samo boju izmeta, već i opće stanje djeteta. Često se novorođenčad pojavljuje tekućom stolicom. To može biti jednostavno zbog probavnih poremećaja, i ponekad signalizira početak bolesti.

Tekuća stolica u djeteta može se pojaviti zbog nedostatka mlijeka potrebnih za prehrambene masti i vitamine. To se očituje zelenim nijansama izmeta. Vrijedno je početi brinuti se ako se sumnjivoj boji dodaju loš mirisi, a žbuka pjeni.

Upala probavnog trakta kod dojenčadi, znakovi:

 1. Izbjeljivanje izmet tamno zeleno.
 2. Prisutnost sluzi u izmetu.
 3. Miris propadanja iz stolice djeteta.

U tim se slučajevima preporuča odmah konzultirati stručnjaka.

Što učiniti ako dijete ima zelenu stolicu

Za dijete u dobi od mjesec dana, potrebni su dobri uvjeti za navikavanje na svijet oko sebe. U ovom trenutku, u malom tijelu, postoje jake promjene, osobito u probavnom traktu. Ako nema drugih pogoršanja s zelenom stolicom, onda nema velikih razloga za uzbunu.

Ako imate sljedećih simptoma, savjetujte se liječniku:

 • Stalno plače, kapriciozni;
 • Dijete je letargično, trajna pospanost;
 • Loši apetit, ne želi uzeti grudi;
 • Loose stolice ili zatvor;
 • On pritisne noge pod sebe, trbuh mu boli;
 • Na tijelo osip s iritacijom kože;
 • Težina djeteta se smanjuje;
 • Jako ometan plinovima, kolika;
 • Iz usta je neugodan miris.

Možete prilagoditi prehranu djeteta, uključiti probiotičke dodatke za normalnu mikroflora. To je osobito vrijedno za bebe s hranjenjem formule. Vitamini su također potrebni za povećanje imuniteta.

Kako se dijete može razboljeti takvom stolicom?

Glavne kategorije mogućih bolesti:

 • GI patologija, kongenitalna i stečena;
 • Dysbacteriosis i enterocolitis;
 • Infekcija s crvima;
 • stres;
 • alergije;
 • Slab imunološki sustav;
 • Infekcija.

Zašto u takvim slučajevima nije potrebno odgoditi posjet liječniku? Sve je dovoljno ozbiljno, djeca još uvijek nemaju snažnu otpornost na različite vanjske utjecaje. Neki čimbenici mogu ozbiljno ugroziti zdravlje dojenčadi.

Važno je pažljivo pratiti zdravlje djeteta od prvog dana njegova života. Potrebno je odmah obratiti pozornost na sve promjene u njegovom stanju. U slučaju odstupanja od norme, odmah idite liječniku. Posebno je važno pratiti promjene u boji i strukturi stolice novorođenčadi. Bolje je ponovo voditi brigu i pokazati dijete specijalistu nego omogućiti razvoj bilo koje bolesti.

Svjedoci bolesti: tamnozelena stolica u dojenčadi

Tamnozelena stolica u bebi može izazvati i neiskusnu majku i iskusnu majku. A to je prirodno, jer je često izmet koji signalizira da nešto nije u redu s djetetom, govore o probavi djeteta i njegovom zdravlju. Zelena izmet uvijek znači bolest, iu kojim slučajevima to zaista vrijedi zabrinjavati?

Natrag na sadržaj

Cal baby

Viskozno tamnozeleno, naizgled crno u izmetu - ovo je meconium, prva stolica novorođenčadi. Njegov sastav je raznolik - amnionska tekućina, sluz, kosa i drugi organski spojevi. 1-2 dana nakon rođenja izmeta mrvica bit će upravo to. Nedostatak mirisa razlikuje ga od izmet starijih djeteta. Ali nakon nekoliko dana sve se stabilizira, miris stolice i promjena boje i teksture. Stolica postaje lakša, viskoznost se smanjuje, može biti tekućina, pojavljuje se tamnozelena boja. To se smatra normalnim i znači da se tijelo djeteta suočava s preradom mlijeka ili mješavinom.

Normalno, u dojenčadi raspon boja izmet je prilično širok - od blijedo žute do tamno smeđe. Ali ponekad postaje zelenkasto, što ne znači uvijek patologiju ili bolest. I to se događa bez obzira na to je li novorođenče dojeno ili dojena.

Zelena stolica u djetetu može se pojaviti iz raznih razloga:

 1. U dojenčadi koja jede samo majčino mlijeko, ova boja izmet može biti varijanta norme, ali ne uvijek.
 2. Kada je dojeno, beba je počela primati mlijeko različitih masnoća.
 3. Postoje situacije kada mrvica sranje dojke vrlo malo, zaspati u procesu, a ne uzimajući na više masti i hranjiv mlijeko. To se može ispraviti ako, nakon sna, ponudi mu isti kovčeg.
 4. Nedostatak enzima. To je zbog činjenice da dječji organi ne funkcioniraju potpuno, a bilirubin ulazi u stolicu.
 5. Ako je pelena promijenjena kasno, tada se izmet pod utjecajem kisika oksidira i mijenja boju.
 6. Mamac. Primanje uz glavne dodatke prehrambenih proizvoda, beba je restrukturirala probavni sustav novog režima. To može prouzročiti poteškoće s odstranjivanjem, čestom regurgitacijom, proljevom ili zelenom stolicom.
 7. Kada se umjetno hranjenje novorođenčad prenosi na snagu druge mješavine.
 8. U slučaju kada smjesa sadrži visoku razinu željeza.

U posljednja dva slučaja vrijedi otkazati hranjenje ovom hranom i odabrati nešto prikladnije. I svakako se posavjetujte s pitanjem s pedijatrom.

Natrag na sadržaj

Što bi moglo biti bolest?

U nekim situacijama, tamno zeleno izmet stvarno može postati znak bolesti:

 • crijevna infekcija (ovo stanje može biti popraćeno vrućicom, slabost, krv i sluzni ugrušci mogu biti otkriveni u izmetu);
 • poremećaji u funkcioniranju gastrointestinalnog trakta (dysbakterijosis);
 • Alergije također mogu uzrokovati promjenu boje izmeta - do prehrane majke, uzimanja lijekova, komplementarne hrane ili mješavine. U ovom slučaju stolica je često tekućina.
 • nedostatak laktoze (rijetka nasljedna bolest) - u ovom slučaju, dječja stolica je tekućina, s pjenom;
 • virusna infekcija - u početku je imunitet kod bebe vrlo slab i ovisi o crijevnoj mikroflori; u ovakvoj situaciji, dojene bebe su mnogo lakše od umjetnika, budući da su zaštićene od vanjskih i unutarnjih prijetnji majčinim protutijelima u mlijeku. Čak i najkvalitetnija smjesa ne može dati sličan učinak.

Vidjeti da dijete nije smeđe ili žuto izmet, a zeleno, roditelji se mogu ozbiljno zabrinuti. Što bi trebalo biti prvo? Prije svega, procijenite stanje djeteta. Ako se normalno ponaša, nije uznemiren kolikom, plinom ili visokom temperaturom, onda promjena boje izmeta nije uzrok uzbuđenja. No, za svoj vlastiti mir, možete se posavjetovati s liječnikom.

Natrag na sadržaj

Potreba za liječničkim pregledom

U teškim slučajevima beba i majka su hospitalizirani, a već u bolnici provodi se puni pregled. Ako nema posebnog razloga za paniku, ali roditelji još uvijek zbunjuju boju izmeta, pedijatar može slijediti sljedeće postupke:

 • prolaze izmet za bakteriološku analizu;
 • podvrgnuti se postupku zasijavanja kako bi se utvrdilo stanje crijevne mikroflore.

Obično se unajmljuju u klinici za djecu. Ako su rezultati normalni, a beba neće biti zabrinuta, tada se zeleni izmet ne bi trebao brinuti o mama i tati - sve je u redu s bebom. Ako su analize otkrile prisutnost patogenih mikroorganizama, pedijatar će, ovisno o vrsti infektivnih sredstava ili virusa, propisati učinkovito liječenje. Koji znakovi trebaju obratiti pažnju na djecu:

 • učestalost nastojanja da se defecira i sami procesi;
 • pojava izmeta - prisutnost pjene, mukoznih nečistoća, krvi;
 • miris - ako stolica postaje mirisna, onda postoji vjerojatnost infekcije ili virusa.

U većini slučajeva bolest je popraćena drugim simptomima (vrućica, povećana stvaranja plina, labav stolice, umor itd.). U takvim uvjetima morate potražiti liječničku pomoć.

Svi roditelji beba u početku osjećaju nesigurno i pokušavaju osigurati na najmanji odstupanja. Ovo je, naravno, dobro, ali ne uvijek opravdano. Neophodno je promatrati dijete, njegovo ponašanje, raspoloženje i dobrobit, jer malo zeleno izmet vjerojatno neće postati simptom ozbiljne patologije ili bolesti. Vesela i vesela beba glavni je znak zdravlja!

Zelena stolica u dojenčadi: normalna ili abnormalna

Zapamtite da je promjena težine u novorođenčadi ispod jedne godine važan pokazatelj zdravlja. S normama debljanja možete pronaći ovdje http://vskormi.ru/general-questions/norma-pribavki-vesa-u-novorozhdennyh-do-goda/.

Kako popraviti stolicu u dojenčadi

Zelena, tamnozelena i žuto-zelena stolica rijetko znači da dijete ima neke abnormalnosti ili bolesti. Prije svega, obratite pozornost na dobrobit djeteta i dodatne simptome. Ako je dijete aktivno i dobro se dobiva, onda nema razloga za zabrinutost.

Da bi dijete imalo normalnu stolicu, potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 • Nanesite bebu na jednu dojku dok ne bude potpuno prazna;
 • Pažljivo promatrajte svoju prehranu.
 • Jesti mliječne proizvode i suho voće;
 • Pijte puno tekućine. Minimalna dnevna stopa je 2,5 litre;
 • Nemojte odbiti dojenje što je dulje moguće;
 • Kada se umjetno ili miješano hranite pažljivo odaberite smjesu. Često uzrokuje abnormalne stolice;
 • Nemojte početi mamuti prerano.

Isto vrijedi i za učestalost crijeva. Rijetke bowel movements ne bi trebale uzrokovati zabrinutost majci ako se dijete normalno ponaša. Novorođenče može ići "do toaleta" nakon svake dojenja, a možda i jednom dnevno ili dva.