Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Hrana

Nakon carski rez, oni se ispuštaju malo kasnije nego nakon normalne dostave. To je zbog činjenice da je Cesarean operacija.

Tijelo treba vremena da se oporavi od njega. Sve veće postoperativne komplikacije obično se javljaju u prvom tjednu. Stoga, barem 5-8 dana trebate biti pod nadzorom liječnika.

Kada se ispušta nakon carskog rezima - brine se sve mlade majke. Kuća je dobra, a zidovi su tretirani.

Ali u potrazi za ranom povratkom kući, trebali biste biti oprezni da se nećete svađati s liječnicima kako ne biste zaražili sebi i svom djetetu.

Što ovisi iscjedak nakon cezariana?

 • Iz zdravlja majke;
 • Od ozdravljenja postoperativnih šavova;
 • Od nazočnosti komplikacija nakon operacije;
 • Iz zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Nakon što su mnogi uklonili šavove?

Nakon operacije, šavovi ostaju na maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Šavovi s kože nakon carezana uklanjaju se 7-8. Dana. Nadalje procijenite kako su izliječeni. Ako nema komplikacija, one se ispuštaju na dan sutiranja. Ako se infekcija pridruži, šavovi se mogu razbiti.

Bolnica će svakodnevno obučavati, propisati ili promijeniti antibiotik. Možda će vam trebati nametanje sekundarnih šavova. Sve to će odgoditi izjavu. Češće, ova komplikacija nastaje kod pretilih žena, ako postoji infekcija koja nije tretirana prije operacije u tijelu.

Na dan koji se obično ispušta nakon carskog rezanja ovisi o kontrakciji maternice.

Nakon operacije, maternica je na razini pupka. Svaki dan se visina smanjuje za 2 cm, smanjuje se i postaje manja.

Tjedan dana kasnije skriva se iza grudi i nije otkrivena kroz prednji trbušni zid. Prije iscjedanja 7-8 dana, liječnik će vas pregledati u ginekološkoj stolici kako bi provjerio kako se maternica smanjila i da li u njemu postoje krvni ugrušci.

Treba imati na umu da se uterus s ožiljkom sporije spušta. Stoga se izjava može odgoditi zbog toga. Obično nakon operacije, propisuje se oksitocin. To ubrzava kontrakciju maternice.

Ako maternica ugovara loše, krvni ugrušci nakupljaju se u njegovoj šupljini. Mogu zagušiti. To će dovesti do razvoja endometritisa ili teških krvarenja. Ovo stanje zahtijeva pomoć liječnika.

Ako ste do tada već otpustili, neće vas vratiti s djetetom. I razdvajanje novorođenčadi nije baš dobro. Pogotovo ako dojite.

Prevencija tromboze

Najstrašnija komplikacija cesareja, i doista bilo koja operacija, su tromboza. Činjenica je da je nakon operacije žena prisiljena promatrati ostatak kreveta, a zatim voditi sjedeći stil života.

Do kraja trudnoće i nakon poroda, krv postaje gušća. Sve to predisponira na stvaranje krvnih ugrušaka. Oni su opasni blokovi velikih posuda i kršenje robota unutarnjih organa.

Najstrašnija komplikacija je plućna tromboza. Ovo stanje zahtijeva reanimaciju i kobno.

U opasnosti su žene s varikoznim žilama, prekomjernom tjelesnom težinom i hipertenzijom. Stoga, nakon operacije, trebate razmišljati o prevenciji.

Sljedećeg dana bit će vam dodijeljena koagulogram da biste vidjeli ima li povećana zgrušavanja krvi. Ako je rizik od tromboze povišen, propisuju se lijekovi koji čine razrjeđivač krvi.

Kada ispustite, ponovno kontrolirate krvni test. Ako je sve dobro, lijekovi se otkazuju.

Žene s proširenim žilama donjih ekstremiteta trebale bi ići na operaciju i za porođaj, nakon što su prethodno povezale noge elastičnim zavojima ili nošenjem kompresijskih čarapa.

Zarazne komplikacije

Nakon carskog reza nalaze se pet puta češće nego nakon normalne dostave. Endometritis je upala maternice. Ona se manifestira na 4-5 dan. Zato žena treba biti pod nadzorom liječnika. Pratite temperaturu. Otpuštanje iz maternice.

Petog dana propisati potpunu krvnu sliku. Za kontrolu zaraznih komplikacija. Prije iscjedka provesti vaginalni pregled. Ako se razvije sumnja na infekciju, neće im pustiti da rano pođu kući.

Antibakterijska terapija

Obično, nakon carskog, propisani su antibiotici za sprečavanje zaraznih komplikacija. Tijek liječenja antibioticima za 5-7 dana. Stoga je potrebno ostati u bolnici do kraja liječenja.

Nemoguće je prekinuti tijek liječenja. To će smanjiti osjetljivost mikroorganizama na antibiotike. Sljedeći put neće biti ništa za liječenje.

hemoglobin

Otpuštanje iz bolnice može biti odgođeno ako imate nizak hemoglobin. Tijekom operacije, uvijek postoji mnogo gubitka krvi. Tijekom trudnoće, također, hemoglobin se brzo smanjuje, otkad potreba za njom se povećava. Radite na prevenciji.

Provjerite svoj hemoglobin prije operacije i, ako je potrebno, pijete lijekove koji sadrže željezo. Jedite više mesa i drugih hrane bogate željezom tijekom svoje trudnoće. Jabuke, heljde, grožđe, šipak. Šetajte više na otvorenom.

Mliječne žlijezde

Gledajte njihovo stanje. Nemojte zaboraviti dekantirati grudi s prijetnjom lactostasis i higijene. Ako postoje pukotine na bradavicama, moraju se liječiti posebnim mastima. Tako će brže izliječiti.

Zdravlje djece

Vraćanje kući iz rodilišta ne ovisi samo o vama. Hoće li se iscjedak odgoditi i koliko će ovisiti o zdravstvenom stanju novorođenčeta.

Morat ćemo ostati ako:

 • vaše dijete slabo osvaja težinu
 • umbilikalna rana ne iscjeljuje dobro ili postoje znakovi upale,
 • beba je postala žuta zbog uništavanja crvenih krvnih stanica,
 • dijete tijekom trudnoće ili porođaja doživjelo je hipoksiju - gladovanje kisikom,
 • pronašli su znakove infekcije kod djeteta.

Nosokomična infekcija

Dugi boravak jedne žene s novorođenim djetetom u bolnici uvijek je napunjen razvojem nosokomične infekcije. Ta bolest uzrokuju mikroorganizmi koji su prilagođeni životu u bolnici pod utjecajem antibiotika i antiseptika na njima.

Liječenje takve infekcije je vrlo teško. Stoga, liječnici bez dobrog razloga nikada neće odgoditi vašu iscjedak. Ako nakon kirurškog zahvata nema komplikacija, vaše dijete je zdravo, a zatim ćete ga otpustiti što je prije moguće, tj. za 5-8 dana.

Važno je da nema potrebe za ponovnom hospitalizacijom. Uostalom, trebali biste biti blizak djetetu i pobrinuti se za njega.

Na koji dan se obično ispušta nakon carskog rezanja iz bolnice?

Cezarski dio zahtijeva duži oporavak nakon porođaja. Operacija je ozbiljna, abdominalna, a time i proces rehabilitacije nakon što je potpuno drugačiji nego nakon prirodnog porođaja.

U ovom članku ćemo vam reći koliko vremena žena mora ostati u bolnici nakon operacije, na koji dan majka i dijete obično otpusti iz bolnice nakon carskog rezima i što može utjecati na ta razdoblja.

Kako se to radi?

U prirodnom porođaju dijete ostavlja maternicu kroz genitalni trakt. Ovo je dug i naporan proces, u velikoj mjeri upravlja ne liječnici, a ne žena u radu, već Majka priroda. Za majku i dijete rođenje može biti dugo i teško, ali proces oporavka je također prirodniji, fiziološki.

Cezarski dio je učinjeno kada prirodni porođaj nije izuzetno moguć ili može biti vrlo opasno za život i zdravlje žene i njezine bebe. U ovom slučaju, dijete se uklanja ne kroz genitalni trakt, već preko rezka kirurga u maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Razlozi zbog kojih je žena preporučena operacija mogu biti različiti. Neki su postali vidljivi čak i tijekom razdoblja dojenja, a zatim se planira planirani carski rez, drugi se iznenada pojavljuju već u procesu porođaja, a potom se provodi hitna operacija.

Za planirano kirurško davanje, najčešći uzroci su:

 • velika fetalna veličina;
 • neusklađenost između veličine zdjelice i veličine fetusa;
 • izražena visoka ili niska voda;
 • placenta previa s preklapajućim unutarnjim os;
 • neoplastični tumori u maternici;
 • postoperativne ožiljke uterusa;
 • prsni ili poprečni položaj fetusa do kraja trudnoće;
 • genitalne infekcije kod žena;
 • preeklampsija;
 • bolesti srca i krvnih žila u ženi, zatajenje bubrega, kratkovidnost i retinalna odvajanja u povijesti.

Za kirurgije u hitnim slučajevima čitanja su posve drugačija. Najčešće je potreba za dovršenjem rada kirurški uzrokovana razvojem primarne ili sekundarne slabosti.

Slabiji kontrakcije koje ne dovode do otvaranja vrata maternice na željenu veličinu, zaustavljaju pokušaje, dugo bezvodno razdoblje, nedostatak učinka stimulacije lijeka, znakove hipoksije fetusa, masivan krvarenje majke - sve to je razlog za prenošenje žene iz dvorane u operacijsku sobu.

Ako je planirana operacija, žena unaprijed odlazi u bolnicu, ne čekajući da se kontrakcije započnu ili da se voda isprazni.

Najčešće, hospitalizacija se propisuje u 38-39 tjednu trudnoće, a ako se operacija ne provodi po prvi put, otprilike tjedan dana ranije.

U roku od nekoliko dana pregledava se žena, provodi se testiranje, izvodi kontrolni ultrazvuk, odabire anesteziju - epiduralnu (spinalnu) anesteziju u kojoj će žena biti svjesna tijekom operacije ili opće anestezije u kojoj će žena imati dobar san s lijekovima.

Na dan operacije ujutro, žena dobiva klistir, brijanje pubisa i mjerenje tlaka i tjelesne temperature. U operacijskoj je sobi isporučena na gurney i prvo izvodi anesteziju. Nakon injektiranja anestezije, liječnici obilježavaju linije urezivanja, tretiraju abdomena i perineum alkoholnom otopinom ili otopinom joda i nastavljaju s radom.

Traje od 20 do 40 minuta. Za to vrijeme kirurg smanjuje trbušni zid, pomiče u stranu mišiće i mjehur. Ako se operacija planira, rez je napravljen horizontalno, u donjem dijelu maternice. Zatim urezuju urez u maternici, perforiraju fetalni mjehur, isušuju amnionsku tekućinu i izvode dijete. Trenutak rođenja djeteta na svjetlo, žena može čuti njegov prvi krik samo ako je izabrala epiduralnu anesteziju. U stanju opće anestezije, ti se trenutci žene u radu ne mogu preživjeti.

Dijete se prenosi u neonatolog ili medicinsku sestru u dječjem odjelu. Dok se mrvice tretiraju s pupčanim vrpcem, izvagane i vrednovane na Apgarovoj skali, kirurg ručno razdvaja posteljicu od stjenke maternice i šivanje reproduktivnog organa. Zatim se izmjenjuju mišići i mjehur te se primjenjuju vanjske šavove.

Ako je operacija hitna, rez može biti vertikalan, ali se pribjegava samo kada postoji bitna potreba za uklanjanjem djeteta što je prije moguće zbog rizika njegove smrti u maternici.

Uz ponovljene isporuke COP-a, operacija može trajati dulje nego tijekom prve operacije, povezana je s potrebnim vremenom provedenim na izrezivanju starog ožiljka, što se nužno provodi jer svaki put žena se strogo koristi prema starom ožiljku.

rehabilitacija

Od operacijske sobe žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, a dijete je prebačeno u dječji odjel. Nekoliko sati za novootvorenu majku treba provoditi u intenzivnoj njezi pod stalnim nadzorom liječnika. Oni će kontrolirati razinu krvnog tlaka, tjelesnu temperaturu, otkucaje srca. Sve je to vrlo važno za procjenu stanja žene, za procjenu kvalitete izlaska iz stanja anestezije, bez obzira na to.

Ponekad je propisana kapljica slane vode uz dodatak vitamina. No, nedavno, liječnici sve više odbijaju intravenozne tekućine ako nema teških krvarenja, kako ne bi uzrokovali edem u ženi. Već od prvih sati mlade mame ubrizgavaju lijekove i lijekove protiv bolova. Maternica s ožiljkom se znatno sporije i gori od maternice žene koja je prirodno rodila, tako da ne možete bez odgovarajućih lijekova.

Nakon pet sati, žena se, ako se dobro osjeća, prevezena u postpartumski odjel, gdje će morati provesti ostatak vremena prije izbacivanja iz bolnice.

Nakon otprilike 6-8 sati, liječnici preporučuju da počnete aktivno. To će biti najbolja prevencija upale, infekcije, stagnacije i prianjanja.

Pokušavaju pričvrstiti bebu na prsa što je ranije moguće kako bi se ubrzao proces kontrakcije mišića maternice i potaknuo laktaciju, što nakon operacije može biti usporeno.

Zajednički boravak s djetetom najčešće se dopušta drugi dan, pod uvjetom da žena ustaje, pocne hodati, da se sama brine o mrvicama.

Da bi se brže oporavilo, preporučljivo je da se krećete, ali to učinite u fazama.

Prvo, rukama pomičite okretaje s leđa na desnu i lijevu stranu s potporom područja šava. Zatim naučite pouzdano sjediti na svojoj strani. Ležeći na stranu, možete hraniti bebu kako bi izbjegli nepotrebno dizanje utega, što je apsolutno kontraindicirano nakon operacije.

Nakon toga, žena može spustiti noge i sjesti. Bolje je ustajati i hodati nakon operacije, s podrškom ili podrškom na krevetu ili zidu, budući da će vrtoglavica pratiti novu majku barem još nekoliko dana.

Kada pišu?

Čak i prije 15-20 godina, nakon češkog dijela, žena je mogla doći kući pod najpovoljnijim okolnostima samo 10 dana.

Nakon 7-8 dana nakon kirurške dostave, uklonjena je šavovima, dobila je kontrolni ultrazvuk, nekoliko dana je promatrana, a ona joj je dopušteno ići kući. Antibiotici su obično dani 10 dana kako bi isključili mogućnost infekcije, čak i teoretski.

Posljednjih godina, u bolnicama za majčinstvo poslije je posve drugačiji pristup kašarskom dijelu i rehabilitacijskim pitanjima. Antibiotici su sada propisani samo ženama koje imaju znakove rane upale, a ostale ne liječe antibiotska terapija, ograničena na primjenu lijekova protiv bolova i smanjenja lijekova (oksitocina) tijekom prva tri do četiri dana nakon operacije.

Taj je pristup prisiljen preinačiti vrijeme ispuštanja. Čuvanje žene u bolnici 10 dana više nije potrebno. Nakon carski rez, oni su sada ispražnjeni petog dana, a nakon prirodnog rođenja, na trećem.

Žena se može vratiti kući sa bebom za pet dana samo ako nema komplikacija.

Šavovi petoga dana, naravno, ne uklanjaju. To jest, mama je otpuštena kući s vanjskim šavovima.

Interni se rastvaraju. Vanjske će morati biti uklonjene, ali već u ženskoj konzultaciji u mjestu prebivališta 7-8 dana nakon operacije ponekad se preporučuje uklanjanje šavova najranije 9-10 dana. Pojedinačnu preporuku o vremenu obično daje liječnik u porodničkoj bolnici prije ispuštanja.

Razlozi za promjenu datuma

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje boravka u rodilištu? Odmah ćemo reći, ispred pitanja najviše nestrpljivih da neće biti moguće napustiti bolnicu prije petog dana. Niti jedan liječnik, ni u jednoj klinici ili rodilištu u Rusiji, neće preuzeti odgovornost za eventualnu smrt žene ili bebe.

Pet dana je minimalno razdoblje promatranja, pa stoga ne možete ni pokušati nagovoriti liječnika da pusti rano kući.

Žena s znakovima upalnog procesa može biti zadržana u rodilištu - temperatura tijela je povišena, pritisak je skakanje, promatrane su epizode probojnog krvarenja iz genitalija.

Prema rezultatima ultrazvučnog pregleda, može se utvrditi da maternica nije dobro smanjena ili su ulomci placente ostali u njemu (što je vrlo rijetko). U ovom slučaju, majka je odgođena za još 2 do 4 dana. Tada bi moglo biti dvije mogućnosti - ili će biti otpušteno kući ili prenesena u ginekološku bolnicu za daljnje liječenje. Dijete će biti poslano kući sa svojim ocem i bliskim rodbinom.

Drugi razlog odbijanja liječnika petog dana je zdravstveni problemi djeteta. Mogu biti vrlo različite.

U prvih 3-4 dana života beba pažljivo se ispituju, od njega se preuzimaju razni testovi i provode se funkcionalni testovi. Nakon otkrivanja patologije djeteta može napustiti bolnicu je još nekoliko dana, nakon čega se ili otpremaju natrag kući s majkom, ili oboje su odvedeni u dječjoj bolnici na odjelu ranom djetinjstvu za naknadnu obradu. Prijevoz se obavlja posebnim medicinskim prijevozom.

Korisni savjeti

Ekstrakt nakon carski rez ima nekoliko značajki koje žena mora znati unaprijed i upozoriti svoje voljene osobe. Naši savjeti će vam pomoći da provjerite sa najvećom udobnošću i sigurnošću.

 • Žena ne može kategorizirano držati dijete u naručju, a težina koja prelazi težinu od 3 kilograma je najstroža zabrana za narednih šest mjeseci. Posebno pažljivo morate se pridržavati ovog pravila u prvim danima i tjednima nakon operacije. Stoga, bilo koji od rodbine, ali ne i novootvorena majka, može se u rukama pojaviti s djetetom na svečanom otpuštanju.
 • Zamolite rodbine da vas dovedu u bolnicu za ispuštanje haljine. Najbolje besplatno. Hlače, traperice, hlače i drugi struka odjeća donijeti mnogo neugodnosti, jer zglobovi još uvijek nisu povučeni s istim pritiskom na području spojnih patentni zatvarači i gumbi trebaju biti u potpunosti isključiti najmanje 3 tjedna prije nego što je vanjski šav nije potpuno ozdravio. Montaža haljina neće izgledati previše estetski, jer čak i mršave žene nakon carskog trbuh visi i uvlači znatno duže od trbuha nakon vaginalnog poroda.
 • Zamolite rodbinu ili prijatelje da unaprijed brinu o zasebnom stražnjem sjedalu u automobilu u kojem će žena otići kući. Prilično je teško dugo sjediti nakon operacije - povlačeći šavove, boli bol u leđima, možda će biti potrebno da žena leže ili položi sjedenje. Ako u automobilu na sjedalu, pored nje, bit će još par ljudi, a nova majka to ne može učiniti fizički. Dijete na putu kući mora imati drugu odraslu osobu.
 • Bolje je privremeno odustati od stolova u čast iscjedka i skupljati rođake u roku od 2-3 tjedna, jer žena je pokazana mir, a stranci također mogu biti izvor infekcije.

Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky predstavlja svoj pogled na carski rez u sljedećem videu.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Nakon carskog dijela

Nakon češkog dijela, žena je prebačena u postoperativni odjel (jedinica intenzivne skrbi), gdje će provesti nekoliko sati dnevno pod nadzorom medicinske sestre, anesteziologa. Za to vrijeme promatramo opće zdravstveno stanje, količinu pražnjenja i kako se maternica smanjuje.

Prvih nekoliko sati nakon operacije, mlada majka leži, propisana je anestezija (šava je vrlo bolna i zahtijeva medicinsku anesteziju, učestalost primjene lijeka ovisi o intenzitetu boli), lijekove koji smanjuju maternicu i lijekove koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Također se ubrizgava intravenozna fiziološka otopina kako bi se nadoknadio gubitak tekućine. Ako je potrebno, propisani su antibiotici kako bi se spriječile moguće komplikacije. Paket leda se nalazi na donjem trbuhu 20 minuta, što pridonosi smanjenju maternice i smanjenju gubitka krvi.

Mogući simptomi nakon cezariannog dijela: zimice, žeđ, teški umor, bol na mjestu šava, zbog dehidracije, male groznice. Nakon opće anestezije mogu biti bolovi, upalu grla, mučnina i povraćanje.

Kada mogu izaći na carski rez?

Prvog dana nakon operacije, propisana je ležaj za odmor, ali žena bi se trebala okrenuti bočno.

Da biste se popeli i prošetali nakon operacije (najčešće nakon 6 do 8 sati), neke mame moraju naučiti skoro ponovno, ali unatoč bolnim osjećajima, rano ustati je vrlo korisno. To je prevencija crijevne pareze (smanjena intestinalna motorička funkcija), stvaranje adhezija.

Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta, a prvi put morate biti u prisustvu medicinskog osoblja ili rodbine. Da biste izašli iz kreveta, najprije se približite rubu, okrenite stranu, spustite noge na pod, naslonite se na krevet jednom rukom i poduprite površinu šavova s ​​drugom. Polako sjesti, sjediti neko vrijeme (slabost i lagana vrtoglavica su moguće). Bez obzira na uporabu opće anestezije ili spinalne anestezije, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza. Tada ćete morati pokušati, nagnuti se na krevet da se podignete i stojite neko vrijeme, pokušavajući držati leđa ravno, a da se ne pognete. Ovo je dovoljno za početak. U budućnosti možete poduzeti nekoliko koraka, postupno povećavajući tjelesnu aktivnost. Drugi dan, u odsutnosti komplikacija, žena se mora samostalno kretati.

Ponekad, olakšanje od premještanja u prvih nekoliko dana donosi postpartum zavoj ili tijesak pelene zavoj. U budućnosti je bolje odbiti nositi zavoj, jer mišiće treba dati opterećenje i trebali bi raditi.

Nakon operacije, preporučljivo je što više ležati na trbuhu.

Hrana nakon cezariannog dijela

Prvi dan nakon operacije. Tablica 0: mineralna voda bez plina, može biti s limunom, sokovi bez sadržaja šećera. Zabranjeno je: mlijeko, gusta hrana, čak iu obliku pire.

Drugi dan nakon operacije. Tablica 1. Vrlo tekuća kaša, juha od niske masti, juhe, odresirane od žitarica i juha, pire od kuhano povrće (osim kupusa), kao i juha od mlijeka s rezancima; može biti komad kuhanog mesa, slatkog čaja.

Treći dan nakon operacije. Dobra prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane.

Postoperativni postupci

Pažljiva kontrola postoperativnog stanja šivanja je vrlo važna. Tijekom prva 2-3 dana, sestra dnevno liječi postoperativnu šav s antiseptičkim otopinama (npr. 5% -tna otopina kalijevog permanganata), mijenja preljev i pregledava ožiljak kako bi se utvrdili područja sušenja. Ako se šavovi nanesu s materijalom koji se ne apsorbira ili spajalicama, niti ili metalni potpornji uklanjaju se 6. dan prije ispuštanja. S nekompliciranim postoperativnim razdobljem, potrebno je oko dva do tri tjedna da formira ožiljak na maternici.

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti funkciju mokraćnog mjehura i crijeva. Drugog dana postoperativnog perioda stimuliraju se i opterećuju crijeva, za koje se natrij klorid primjenjuje intravenozno, postavlja se krvni sustav s hipertenzivnim (solima). Potrebno je vratiti pokretljivost crijeva. Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije, stoga je potrebno isključiti proizvode koji uzrokuju povećanje stvaranja plina i zatvora: bijeli kruh, bunja, krupica, riža, itd. Jedno od najvažnijih opažanja u neposrednom postoperativnom razdoblju je mjerenje volumena izlučenog urina, stoga je potrebno piti, osobito u prvim danima nakon operacije.

Kako bi se poboljšala kontraktilna aktivnost maternice i nedovoljno lučenje luge u postoperativnom periodu, primjenjuje se oksitocin.

Uzmite broj krvi i analizu urina.

Ultrazvučno skeniranje obavlja se na dan 4-5 radi razjašnjavanja stanja postoperativnog ožiljka na maternici, ispitivanja samog maternice, procjene stanja maternice i susjednih organa (mjehura).

Dojenje nakon cezariannog dijela

U nedostatku kontraindikacija majke i djeteta, hranjenje je dopušteno čim žena doživi život nakon operacije.

Korištenje antibiotika ne zahtijeva odustajanje od dojenja (probiotici kao što su bifidum-bakterin, normoflorin, Linex su propisani majci i bebi.

Nakon cezariannog dijela, mlijeko može doći na isti način kao i nakon prirodnog porođaja - trećeg dana, ili se laktacija može dogoditi kasnije, može se razviti hipogalaktika (nedovoljno izlučivanje mlijeka). Stoga je rano povezivanje s dojkom u ovoj situaciji još važnije nego kod prirodnog porođaja - za normalno smanjenje maternice i stvaranje dovoljne količine mlijeka. Štoviše, poželjno je hraniti dijete ne u rasporedu, već na zahtjev.

Nakon češkog dijela, najudobnija pozicija u kojoj je udobna za ženu da hrani dijete je u položaju - leži na svojoj strani: na ruku, kada majka drži djetetovu ruku ili na jastuku, kada dijete leži na jastuku i mlijeko dolazi iz gornje dojke.

Također možete hraniti dijete dok sjedi, držeći ga ispod ruke, kada leži preko kreveta. U tom položaju opterećenje se uklanja iz područja skuta, a mlijeko je dobro uklonjeno s donjih i bočnih režnja prsne, tj. Pražnjenje se događa u područjima gdje je često moguće stagnaciju mlijeka. Za hranjenje, jastuk (ili jastuci) stavlja se na ovu poziciju, dječje noge idu iza leđa njezine majke, trbuščić je okrenut prema majčinoj strani, glava je blizu dojke, dječja usta su na razini majčine bradavice (ako ne ispunjavate ovo stanje, majka će se brzo umoriti).

Dok se oporavlja, majka može hraniti dijete na drugim mjestima: ležati, sjediti i stajati.

Nakon izbacivanja iz rodilišta

Nakon iscrpljivanja iz rodilišta (bez ikakvih komplikacija žena se isprazni 5-7 dana, nakon uklanjanja šavova ili zagrada, ukoliko se ne koriste materijali koji se mogu upiti), površina za šivanje mora se liječiti još 1-2 tjedna s jednim od antiseptika, ako je to 5% otopina kalij permanganata (koncentrirana tamna otopina kalijevog permanganata). Nemojte dopustiti da nosi mokro i prljavo rublje, jer se vlazi ili prljavim treba zamijeniti suhim.

Neobično bolna ili osjetljiva rana obično je zaražena. Stoga, u slučaju bolesti, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Najkasnije dva mjeseca nakon operacije potrebno je posjetiti antenatalnu kliniku, čiji liječnici trebaju davati preporuke glede prevencije i liječenja upalnih procesa, regulacije menstruacijske funkcije, izbora prihvatljive kontracepcije. S pojavom nepravilnih šablona iz genitalnog trakta, 3-6 mjeseci nakon operacije, prikazana je ultrazvučna scena za intrauterini dijagnostiku i ispravak patologije.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Pitanja o Cezaru.

komentari

Ok, sigurno ću ga pročitati, puno hvala za odgovor.

Bio sam gotova s ​​epiduralnim, glava je naravno blatna, ali ipak mislite i povlačenje nije tako jak kao kod general. nakon carskog časopisa pisati sljedećeg dana nakon uklanjanja šavova, imao sam ga 7. dana.

o želuca sam želim pitati, ne nestaje infekcije na bilo koji način!

Imam planirani carski članak iz istog razloga!
Imenovan sam datumom operacije - 28. studenoga, iako je PCR postavljen 10. prosinca, zatim 5., a zatim 1.. Općenito, malo ispred vremena, jer ako prirodni porođaj počinje, carski će se ne izvršiti, tj. Postoji rizik.
I rekli su da je obično planirani COP učinjen malo ispred vremena.

Samo neću napraviti opću anesteziju, ali nešto poput epiduralne (na leđima), neću osjetiti donju polovicu tijela.

Mislim, vjerojatno, vjerojatno će uzeti dijete, jer nećemo uspjeti, kako se brinuti za bebu (ne želim im dati, samo užas ((

I nauštrb iscjedka, kažu da je tjedan dana nakon carezijske laži, ali neki ranije su ispušteni.

I kada imate DA?

Također ga ne želim dati nikome, za mene najveći problem s njim mora biti odvojen barem sekundu. PDR imam od 14. do 18. veljače, a vi uskoro ?! Onda mi pišite kako je to s tobom. U kojoj ste dijelu kralješnice radili operaciju? Ja samo u lumbar i tip zbog toga ne može epiduralku. Uspješno porođaj

Dovedena sam kćeri 2 dana i potpuno sam otišla

Ja sam na prsima-lumbar, rekli su da postoji mjesto za anesteziju!

Hvala vam jako dobro, siguran sam da ću pisati)

Imala sam 2 cezare, bez trbuha. poput 15-godišnje djevojke, stoga se nemojte bojati, sve će se spustiti.

Pa i dobro, uvjeravam se. Hvala ti toliko.

nakon zadnjeg carskog razdoblja, odveli su me u odjel u negdje 22-23. i otišli u WC 3 noći, jedina stvar koja nije bila ugodna bila je kapaljka s magnezijom, bilo je jako dugo, a svaki dan imam glukozu sa askorbinom Brzo kapanje). Bio sam ispražnjen 5. dan, iako je moj sin hospitaliziran

Anastasia! Bio sam "car", prije pola godine imala sam hitan carski anesteziju.

1. Trajanje operacije je dosta mala, iskusni doktori brzo će učiniti sve. odmaknuta od anestezije nije jako. stanje zdravlja bilo je loše, treslo se u doslovnom smislu te riječi. Pokušao sam ustati i "raspršiti" brže. Umorna žeđ. Pazite da s vama ima stakla i bocu nekarbonirane vode - moći ćete mokri usne. Ustanite ne uzmite si vremena i neka vam medicinske sestre pomažu.

Drugi dan, pokrenite SILENT za vježbe (naravno ne na kormilu), protežu se na nogama i razvijte prsa OBVEZIJA. Nemojte biti lijeni, tako da mlijeko dolazi neophodno je pokušati malo. Nemojte brijati prsima sa svom snagom, kako ne biste ozlijedili, ali ne glačite, već samo masažu - od pazuha do bradavice i sa svih strana u bradavicu.

2. Nisam imao prvi sastanak s djetetom, mislim da je ovo krivica osoblja koje mi nije pomoglo. Oni su samo donijeli dijete u ruke djeteta (i nisam ga mogla stvarno držati), a također su najavili da nisam hranio lošu majku nakon bebe (nisam mogao biti hranjen jer sam dobio antibiotike nakon operacije). plakati kad se sjećam (

Nastya, sve će vam biti drugačije. Kada donesete bebu, vjerojatno će im biti dopušteno hraniti se. Ako ste u mogućnosti vidjeti ga, onda PITAJTE da donese. Čak i ako ležete tamo i još uvijek je nemoguće ustati, neka vas nose, neka malo leže na prsima, zahtijevaju da ga stavi na prsa, uhvati ga i miluje. Nije nužno dugo, kvaliteta prve komunikacije važna je ovdje, a ne njegovo trajanje.

3. nas nije napisao sedmi dan.

4. Ne znam kako vaš liječnik misli, ali ako ne produžete razdoblje trudnoće, onda je bolje imati Cezar čim voda ispadne ili počinju kontrakcije. Ako se to dogodi, odmah idite u bolnicu. Već za razdoblje od sedam do osam mjeseci, prikupite sve što vam je potrebno u vrećicu i pustite ga da stoji. Nemojte odgađati! ovo je jako važno. Kada se voda više ne preusmjerava na naknade.

5. želudac nije nestao, ali sam se samo prvi tjedan ovog problema. već postoji rezultat.. kako biste se mogli nositi s trbuščićem, nemojte ciklirati na njemu i reći mužu da želudac "neće proći" odmah, nakon operacije nećete morati razmišljati o želucu, već o mlijeku. jesti dobro, juhe, meso (manje slatko i pečenje), a nakon pola godine kada se počnete hraniti za bebu, možete se ograničiti, ali ne prije! "Cezar" je pod velikim rizikom gubitka mlijeka, a ne zato što je "neprirodno porođaj" glupost. Upravo je to značajno, s cezariannim gubitkom krvi, a nakon svega je učinjeno mlijeko iz krvi. Zato će biti potrebno jesti dobro, pristupiti to odgovorno, muž mora razumjeti! A kako ne bi imali veoma veliki trbuh, sada im je dopušteno vježbati i nemojte se nositi sa slatkišima.

Oporavak nakon carskog reza

Nakon carskog dijela, prvi su dani najteži. Takva sitnica koja se okreće na svojoj strani, kašljanje, udisanje duboko ili dopiranje u krevet nije lako.

PRVI DANI

Prvog dana nakon operacije, novootvorena majka nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, gdje joj stanje prati sestra i anesteziolog. Analiziraju se krvni tlak, puls, temperatura, stupanj kontrakcije maternice i intenzitet vaginalnog pražnjenja, uriniranja. Sestra mijenja zavoje u postoperativnom području za šivanje. Nakon primjene epiduralne ili spinalne anestezije, žena bi trebala ostati u krevetu 3 do 12 sati. Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta i uvijek u prisustvu nekoga iz medicinskog osoblja ili rodbine. Možete sjesti 2-3. Dana nakon operacije.

Da biste se osjećali udobnije nakon operacije, dovoljno je slijediti sljedeće savjete:

Uključivanje strane

1. Kako biste olakšali valjanje s leđa na stranu, najprije savijte koljena tako da se noge odmaraju na ravnini na kojoj lažeš.
2. Oslonite noge i podignite bokove tako da se vaše tijelo ravnalo od ramena do koljena.
3. Skrenite bokove na stranu i spustite ih. Zatim okrenite gornji dio tijela u istom smjeru.

Tako da ležiš na tvojoj strani. Na taj način štedi vaše šavove od oštećenja i sprema laktove od bolnog trljanja na plahtama.

kašalj

Ako se tijekom perioda carskog reza upotrebljava opća anestezija, potrebno je kašljanje kako bi se oslobodio sluzi koji se nakupio u plućima.

Kašalj, bez straha od neugodnih ili bolnih osjeta, koristite nekompliciranu tehniku ​​nazvanu "woof". Unatoč ironičnom imenu, to je stvarno djelotvorno i preporučeno od strane stručnjaka.

1. Potrebno je ojačati šavove rukama, malim jastukom ili vezati ručnikom.
2. Sada duboko udahnite, punite pluća u potpunosti.
3. Sljedeća akcija je puni izdisaj, oštro, ali nježno - povlačenjem trbuha, a ne pušući.
4. Napravite zvuk poput "woof".
5. Ponovite nekoliko puta u roku od jednog sata, pogotovo ako se osjećate gurkanje ili jecanje u prsima. Ako je prsa čista i redovito izašete iz kreveta, nema potrebe za to često.

Ako je "neobično rođenje" planirano zbog posebnoga svjedočenja, koje smo već detaljno opisali u članku "Neprocjenjiva pomoć u porodu", izuzetno je korisno pravilno liječiti kašljanje.

Ustajte na noge i hodali

Po prvi put, medicinska sestra će vam pomoći iz kreveta nakon dopuštenja svog liječnika. U tom slučaju, osjećate slabost i vrtoglavicu. Nemojte se bojati! Ovo je prirodno, jer ste upravo prošli kroz abdominalnu operaciju! Bez obzira na to je li korištena opća anestezija ili epiduralna anestezija, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza.

Sada, po prvi put porasli, prvo razmislite o onome što je već najteže, a vaš prvi uspon već znači da ste čvrsto na putu za oporavak!

Rođenje djeteta je veliki događaj, pravi izazov, bez obzira na to kako se to dogodilo - kroz rodni kanal ili uz pomoć "Cesareja". Ozbiljno mislite da ste u određenom trenutku, točno na određenoj točki velike Zemlje, ostvarili ovaj uspjeh! I vrlo brzo dugo očekivani bebin će biti s vama kod kuće i uživat ćete u sreći majčinstva, neprocjenjivim trenucima komunikacije s najslađim, najdražim, najdražima bitkom na svijetu.

Ako strogo slijedite preporuke liječnika, razumijevanje da vaše zdravlje izravno ovisi o njihovom poštivanju, razdoblje oporavka će ići glatko i brzo.

Da biste izašli iz kreveta, učinite sljedeće:

1. Okrenuvši se na stranu, dopustite nogama da se spuste s ruba kreveta i pomaknu se na sjedeći položaj.
2. Sjednite malo i napravite pokrete s nogama.
3. Kad ste spremni, spustite noge na pod i ustatnite (uvijek uz pomoć). Stajati što je moguće ravnije. To ne boli šavovima, čak i ako izgleda da su ispružene.
4. Kada se naviknete, poduzmite mali korak.

Svaki put kada izađete iz kreveta, vidjet ćete da je lakše i lakše to učiniti.

Sada pokušajte postupno povećati trajanje vaših šetnji. Samo nemojte zaboraviti misliti:

- Učinio sam! Svakim korakom postajem jači. Svaki pokret me približio kući za pražnjenje, jer svaki krilni poklopac nosi pticu bliže i bliže svom dragom gnijezdu.

Intestinalni plinovi

Oni, dragi, prisiljeni su paziti na sebe nakon bilo kakve operacije u trbušnoj šupljini. Jednostavno rečeno, ovo je situacija, izrazito izražena riječima "Ja sam u bič." Razlog tom problemu je usporavanje intestinalne aktivnosti kao rezultat operacije.

Uhvatiti plinove pomoći će vam:
- duboko disanje;
- stolica za ljuljanje (ako će plinovi poremetiti kod kuće);
- isključenje iz postoperativne prehrane hrane i pića koja proizvode plinove

mokrenje

Još jedan osjetljiv trenutak - moguće poteškoće s mokrenjem. Mogu se pojaviti nakon katetera u mokraćovodu, anesteziji i abdominalnoj operaciji.

Ne brinite, pijte više tekućine, pokušajte urinirati u tuš ili kadi. Ako se ne možete urinirati, još uvijek trebate kateter da ispraznite mjehur.

PRAVA HRANA

1. dan

Ženama je dopušteno piti vodu bez plina, zakiseljeno s limunovim sokom. S obzirom da se obično nakon operacije droga stavljaju, prvoga dana, majka prima sve hranjive tvari izravno u krvotok.

Dan 2

Drugi dan nakon cezariannog odjeljka žena se prebaci iz jedinice intenzivne skrbi na postpartumski odjel. Dijeta nakon cezariannog dijela slična je prehrani nakon bilo koje operacije abdomena. Gusta hrana je isključena - u ovom trenutku potrebno je uštedjeti organa probavnog trakta što je više moguće.

Dan 3 i dalje.

Dijeta se postupno proširuje. 3. dan nakon operacije u izbornik se unosi mršavi pileća juha, mljeveno kuhano meso, sir ili kruh od mesa ili juhe. Cijela dijeta podijeljena je na 5-6 prijem. Dopušteno je piti ne baš slatki čaj, pikantna mliječ, kompoti, bujon hips. Uobičajena količina hrane pri svakom prijemu - 70-100 ml.

Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije. Nakon toga možete se vratiti proizvodima koji se konzumiraju tijekom trudnoće, ali podložni su ograničenjima koja su preporučena za majke koje rade. Uostalom, do tog trenutka obično dolazi mlijeko.

Srž normalizacije i prevencija zatvora su od velike pomoći:

- umjerena tjelesna aktivnost,
- također dovoljnu količinu povrća i suhog voća (osobito šljive) u prehrani. U tom razdoblju, nema prehrambenih navika za žene koje su rodile carski rez, ne postoje.

Dojenje "od A do Z"

Postoji mogućnost prvog hranjenja čak iu operacijskoj sobi, pod uvjetom da je operacija provedena lokalnom anestezijom, a bolnička pravila omogućuju takvo hranjenje. Ali s hranom morat ćete malo pričekati ako je operacija izvedena pod općom anestezijom ili vaše dijete treba medicinsku njegu.

Pokušajte podići dijete iz dječje sobe čim dođete do vaših osjetila. Treba imati na umu da određeni fizički čimbenici otežavaju djetetu da se prikaže na dojku.

Čak i strah može uzrokovati prve neuspješne hranjenja. Pored toga, mlijeko može doći kasnije (5-9 dana) zbog korištenja opće anestezije i ograničenja korištenja sredstava koja smanjuju maternicu, nedostatka potrebnih hormona koji se oslobađaju tijekom vaginalne dostave. Međutim, majčino mlijeko vaše bebe toliko je potrebno!

Sjeti se sljedećih pravila

Zahtijevajte privitak djetetovoj dojci odmah nakon isporuke ili nakon podizanja anestezije. Ali nemojte očekivati ​​od prvog dojenja hranjenja, jer morate oboje puno više naučiti.

Zamolite svog liječnika za pomoć ako vidite zabranu bolesničke skrbi za hranjenje bebe u odjelu za djecu, osobito ako je rođenje normalno. Morate unijeti bebu za hranjenje.

Najčešće, rodiljne bolnice nakon cezarije koriste lijekove koji su kompatibilni s dojenjem, ali medicinske sestre i dalje pate mame sa štetnim lijekovima, posebice antibioticima. Pitajte svog liječnika o lijekovima koje ste propisali i ako su kompatibilni s hranom. Zapišite imena tih lijekova.

Može se dogoditi da se tijekom vremena za hranjenje beba spava. Probudite ga, unatoč činjenici da nije etički. Kad se probudi, odmah počnite hraniti. Glavna stvar je vaša želja za početkom i nastavljanjem hranjenja. Proizvodnja mlijeka je vrlo ovisna o dvije stvari: vaše samopouzdanje da možete hraniti bebu i aktivnost bebe bebe.

Kad god je dijete doneseno za hranjenje, pripazite da ga pričvrstite na prsa, čak i ako spava: djeca mogu usisati polu snu.

Budite strpljivi. Ne brinite, dijete neće biti gladan, jer je potreba za hranom u novorođenčadi mala. Prije svega, vaše dijete treba ljubav i ljubav. Držite ga blizu. On će "zapamtiti" vaše srce i "prepoznati" vas.

Ako je dijete s vama najranije od 3. dana i čuva se odvojeno:

Biti u odjelu odvojeno od djeteta, dekantirati obje dojke - bolje je 8 do 10 kratkih pokušaja 5 minuta, svaka 2 sata, isključujući noćni odmor od 24 sata do 6 sati. Vaša je beba upravo rođena, a dok se kolostrum proizvodi malo, prema prirodnoj potrebi. Stoga, izraženo 5-10 grama nije dovoljno. I nemoguće je izraziti "do posljednje kapi". Nemojte se mučiti. Colostrum skuplja u bocu, 8 sati može biti pohranjen bez hladnjaka, na sobnoj temperaturi. U najranijoj prilici, dajte bebu colostrum, po mogućnosti iz žlice, stavljajući dijete na svoj lakat tako da je polu-vertikalna na njemu.

Ako vam dijete dođe do sat vremena, spremite još 6-8 pumpanja, isključujući noćni odmor. Obično svaka sekunda hranjenja je neučinkovita zbog činjenice da je beba hranjena i on je naviknut sisati iz boce. Ako tijekom dojenja beba aktivira dojku u ispravnom položaju, razmotrite ovaj datum pumpanjem. Ako beba sranje usisava - napuni grudi nakon hranjenja.

Svaki put kada posjetite dijete, ne treba se usredotočiti na to koliko je sranje, već o tome kako uzima dojku.

Svakako nanesite dijete na obje dojke u jednoj hrani, za bolju stimulaciju laktacije. Učinite to sve dok ne dođe do značajnog naleta mlijeka, što može započeti 2-5 dana nakon što je beba redovito dovedena.

Hranite bebu samo kada je mirna. Inače, neće moći pronaći i uhvatiti bradavicu. Ako dijete vrišti, povucite ga blizu, protresite ga i smirite. Onda dati prsa. Da biste smanjili postoperativnu nelagodu, kod hranjenja djeteta postavite jastuk ispod nje, ležeći na svojoj strani. Tijekom vremena, bol šavova će nestati i osjetit ćete samo radost kada hranite dijete.

Vi i vaša beba su kod kuće!

Nemojte biti nervozni ako imate neuspjeh kada hranite bebu. Hranjenje treba početi što je moguće mirnije i opušteno. Saznajte kako ne mislite na sve što vam može uzrujati i uzrujati.

Pored toga, mentalni stres može smanjiti oslobađanje mlijeka.

- Pozovite savjetnika za dojenje kako bi naučili praktičnost i tehniku ​​dojenja (morate naučiti pravilno primjenjivati, pravilno oduzeti, ugodno se hraniti, hraniti s različitih položaja, hraniti ležati i spavati zajedno u djetetu, ispravno izraziti, ako je potrebno)

- Prije savjetovanja o dojenju, primjenjujte bebu na prsa svakih 2 sata, bez obzira na to spava li se ili probuditi, osim za noćne pauze od 22 do 24 sata ujutro do 4 ujutro.

"Uzmi dijete u krevet s tobom čim pođete u krevet i spavate s njim po noći".

Vaša hrana tijekom hranjenja

Kod dojenja, dnevni unos treba sadržavati najmanje 500 ml mlijeka, kefira ili jogurta, 50-100 g svježeg sira, oko 200 g mesa, 600 g povrća (unatoč različitim povrćem), 1 jaje, 300-500 g voća ( količina treba postupno povećavati), 35 g maslaca i 20 g biljnog ulja.

Potrebno je isključiti alkohol i hranu koja uzrokuje alergije: med, agrum, jagode, čokoladu, konzervirane proizvode, kobasice. Potrebno je piti dovoljno tekućine. Također se preporučuje nastavak unosa vitamina i minerala za trudnice i dojenje, budući da potreba za vitaminima i mineralima ostaje visoka kao i tijekom trudnoće.

Preporučljivo je da vam netko pomogne oko kuće, tako da možete posvetiti vrijeme za vraćanje vlastite snage i uspostavljanje dojenja. Nakon dva ili tri mjeseca, već možete početi raditi posebne vježbe kako biste dobili elastičnost trbuha, vitke noge, ljepotu prsa.