Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Liječenje

Ova metoda isporuke, kao carski rez, je kirurška intervencija, zbog čega se dijete uklanja iz majčinog tijela kroz rez u prednjem abdominalnom zidu. Kao i kod bilo kojeg kirurškog zahvata, carski rez zahtijeva prethodnu pripremu. Stoga, u većini slučajeva, operacija se provodi na planirani način.

Najčešća pitanja koja su novopridoštene majke zatražile nakon carske operacije jest dan kada će se vratiti kući. Da biste odgovorili na to, trebate razmotriti značajke razdoblja oporavka.

Kako je razdoblje oporavka?

Nakon uspješne kirurške intervencije, puerperal se nalazi u postpartum odjelu tijekom prvih 24 sata. Ovdje je pod stalnim nadzorom anesteziologa, koji nadzire da nema komplikacija povezanih s anestezijom. Osim toga, istodobno se vrši obnavljanje volumena izgubljene krvi i provodi se antibiotska terapija. Imenovana je kako bi spriječila razvoj postoperativnih infekcija.

Za 2-3 dana nakon operacije, žena treba slijediti strogu prehranu: postoji samo pileća juha, kuhano meso, sirovi sir s malo masnoća itd.

Koliko dana nakon carskog rezima otpuštaju se kući?

Ovo pitanje ne daje odmor mnogim mladim majkama koje su prolazile kroz carski rez. Jasni odgovor na njega ne može se dati jer Duljina vremena kada žena ostaje u bolnici određuje nekoliko čimbenika.

Prvo, liječnik uzima u obzir stanje djeteta. Uostalom, često se obavlja cesarean kada je vrat umotan u pupak. U ovom slučaju, dijete je rođeno u stanju hipoksije. Takvo kršenje zahtijeva stalno praćenje liječnika sve dok se stanje beba ne vrati u normalu.

Drugo, dakle, u kojem danu nakon cezarianne sekcije žena otpusti iz bolnice, ovisi i o njezinu stanju i stanju zdravlja. Prije svega, liječnici promatraju ozdravljenje kirurških rana i formiranje ožiljka na maternici. Obično se ubode iz trbuha uklanjaju 6-7 dana. Do ovog trenutka na površini kože trbuha treba formirati ožiljak tkiva.

Dakle, činjenica o tome koji dan (nakon koliko dana) se ispušta nakon carskog dijela ovisi o tome koliko brzo žensko tijelo oporavlja nakon operacije. U prosjeku je potrebno 7-10 dana da liječe postoperativnu ranu. Kada se majka već otpusti iz bolnice nakon carskog pregleda, liječnik pažljivo ispituje i procjenjuje stanje žene.

Prolazeći testovi su neophodni jer ponekad upalni proces koji je započeo u tijelu možda se ne pojavljuje izvana.

Na koji dan se obično ispušta nakon carskog rezanja iz bolnice?

Cezarski dio zahtijeva duži oporavak nakon porođaja. Operacija je ozbiljna, abdominalna, a time i proces rehabilitacije nakon što je potpuno drugačiji nego nakon prirodnog porođaja.

U ovom članku ćemo vam reći koliko vremena žena mora ostati u bolnici nakon operacije, na koji dan majka i dijete obično otpusti iz bolnice nakon carskog rezima i što može utjecati na ta razdoblja.

Kako se to radi?

U prirodnom porođaju dijete ostavlja maternicu kroz genitalni trakt. Ovo je dug i naporan proces, u velikoj mjeri upravlja ne liječnici, a ne žena u radu, već Majka priroda. Za majku i dijete rođenje može biti dugo i teško, ali proces oporavka je također prirodniji, fiziološki.

Cezarski dio je učinjeno kada prirodni porođaj nije izuzetno moguć ili može biti vrlo opasno za život i zdravlje žene i njezine bebe. U ovom slučaju, dijete se uklanja ne kroz genitalni trakt, već preko rezka kirurga u maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Razlozi zbog kojih je žena preporučena operacija mogu biti različiti. Neki su postali vidljivi čak i tijekom razdoblja dojenja, a zatim se planira planirani carski rez, drugi se iznenada pojavljuju već u procesu porođaja, a potom se provodi hitna operacija.

Za planirano kirurško davanje, najčešći uzroci su:

 • velika fetalna veličina;
 • neusklađenost između veličine zdjelice i veličine fetusa;
 • izražena visoka ili niska voda;
 • placenta previa s preklapajućim unutarnjim os;
 • neoplastični tumori u maternici;
 • postoperativne ožiljke uterusa;
 • prsni ili poprečni položaj fetusa do kraja trudnoće;
 • genitalne infekcije kod žena;
 • preeklampsija;
 • bolesti srca i krvnih žila u ženi, zatajenje bubrega, kratkovidnost i retinalna odvajanja u povijesti.

Za kirurgije u hitnim slučajevima čitanja su posve drugačija. Najčešće je potreba za dovršenjem rada kirurški uzrokovana razvojem primarne ili sekundarne slabosti.

Slabiji kontrakcije koje ne dovode do otvaranja vrata maternice na željenu veličinu, zaustavljaju pokušaje, dugo bezvodno razdoblje, nedostatak učinka stimulacije lijeka, znakove hipoksije fetusa, masivan krvarenje majke - sve to je razlog za prenošenje žene iz dvorane u operacijsku sobu.

Ako je planirana operacija, žena unaprijed odlazi u bolnicu, ne čekajući da se kontrakcije započnu ili da se voda isprazni.

Najčešće, hospitalizacija se propisuje u 38-39 tjednu trudnoće, a ako se operacija ne provodi po prvi put, otprilike tjedan dana ranije.

U roku od nekoliko dana pregledava se žena, provodi se testiranje, izvodi kontrolni ultrazvuk, odabire anesteziju - epiduralnu (spinalnu) anesteziju u kojoj će žena biti svjesna tijekom operacije ili opće anestezije u kojoj će žena imati dobar san s lijekovima.

Na dan operacije ujutro, žena dobiva klistir, brijanje pubisa i mjerenje tlaka i tjelesne temperature. U operacijskoj je sobi isporučena na gurney i prvo izvodi anesteziju. Nakon injektiranja anestezije, liječnici obilježavaju linije urezivanja, tretiraju abdomena i perineum alkoholnom otopinom ili otopinom joda i nastavljaju s radom.

Traje od 20 do 40 minuta. Za to vrijeme kirurg smanjuje trbušni zid, pomiče u stranu mišiće i mjehur. Ako se operacija planira, rez je napravljen horizontalno, u donjem dijelu maternice. Zatim urezuju urez u maternici, perforiraju fetalni mjehur, isušuju amnionsku tekućinu i izvode dijete. Trenutak rođenja djeteta na svjetlo, žena može čuti njegov prvi krik samo ako je izabrala epiduralnu anesteziju. U stanju opće anestezije, ti se trenutci žene u radu ne mogu preživjeti.

Dijete se prenosi u neonatolog ili medicinsku sestru u dječjem odjelu. Dok se mrvice tretiraju s pupčanim vrpcem, izvagane i vrednovane na Apgarovoj skali, kirurg ručno razdvaja posteljicu od stjenke maternice i šivanje reproduktivnog organa. Zatim se izmjenjuju mišići i mjehur te se primjenjuju vanjske šavove.

Ako je operacija hitna, rez može biti vertikalan, ali se pribjegava samo kada postoji bitna potreba za uklanjanjem djeteta što je prije moguće zbog rizika njegove smrti u maternici.

Uz ponovljene isporuke COP-a, operacija može trajati dulje nego tijekom prve operacije, povezana je s potrebnim vremenom provedenim na izrezivanju starog ožiljka, što se nužno provodi jer svaki put žena se strogo koristi prema starom ožiljku.

rehabilitacija

Od operacijske sobe žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, a dijete je prebačeno u dječji odjel. Nekoliko sati za novootvorenu majku treba provoditi u intenzivnoj njezi pod stalnim nadzorom liječnika. Oni će kontrolirati razinu krvnog tlaka, tjelesnu temperaturu, otkucaje srca. Sve je to vrlo važno za procjenu stanja žene, za procjenu kvalitete izlaska iz stanja anestezije, bez obzira na to.

Ponekad je propisana kapljica slane vode uz dodatak vitamina. No, nedavno, liječnici sve više odbijaju intravenozne tekućine ako nema teških krvarenja, kako ne bi uzrokovali edem u ženi. Već od prvih sati mlade mame ubrizgavaju lijekove i lijekove protiv bolova. Maternica s ožiljkom se znatno sporije i gori od maternice žene koja je prirodno rodila, tako da ne možete bez odgovarajućih lijekova.

Nakon pet sati, žena se, ako se dobro osjeća, prevezena u postpartumski odjel, gdje će morati provesti ostatak vremena prije izbacivanja iz bolnice.

Nakon otprilike 6-8 sati, liječnici preporučuju da počnete aktivno. To će biti najbolja prevencija upale, infekcije, stagnacije i prianjanja.

Pokušavaju pričvrstiti bebu na prsa što je ranije moguće kako bi se ubrzao proces kontrakcije mišića maternice i potaknuo laktaciju, što nakon operacije može biti usporeno.

Zajednički boravak s djetetom najčešće se dopušta drugi dan, pod uvjetom da žena ustaje, pocne hodati, da se sama brine o mrvicama.

Da bi se brže oporavilo, preporučljivo je da se krećete, ali to učinite u fazama.

Prvo, rukama pomičite okretaje s leđa na desnu i lijevu stranu s potporom područja šava. Zatim naučite pouzdano sjediti na svojoj strani. Ležeći na stranu, možete hraniti bebu kako bi izbjegli nepotrebno dizanje utega, što je apsolutno kontraindicirano nakon operacije.

Nakon toga, žena može spustiti noge i sjesti. Bolje je ustajati i hodati nakon operacije, s podrškom ili podrškom na krevetu ili zidu, budući da će vrtoglavica pratiti novu majku barem još nekoliko dana.

Kada pišu?

Čak i prije 15-20 godina, nakon češkog dijela, žena je mogla doći kući pod najpovoljnijim okolnostima samo 10 dana.

Nakon 7-8 dana nakon kirurške dostave, uklonjena je šavovima, dobila je kontrolni ultrazvuk, nekoliko dana je promatrana, a ona joj je dopušteno ići kući. Antibiotici su obično dani 10 dana kako bi isključili mogućnost infekcije, čak i teoretski.

Posljednjih godina, u bolnicama za majčinstvo poslije je posve drugačiji pristup kašarskom dijelu i rehabilitacijskim pitanjima. Antibiotici su sada propisani samo ženama koje imaju znakove rane upale, a ostale ne liječe antibiotska terapija, ograničena na primjenu lijekova protiv bolova i smanjenja lijekova (oksitocina) tijekom prva tri do četiri dana nakon operacije.

Taj je pristup prisiljen preinačiti vrijeme ispuštanja. Čuvanje žene u bolnici 10 dana više nije potrebno. Nakon carski rez, oni su sada ispražnjeni petog dana, a nakon prirodnog rođenja, na trećem.

Žena se može vratiti kući sa bebom za pet dana samo ako nema komplikacija.

Šavovi petoga dana, naravno, ne uklanjaju. To jest, mama je otpuštena kući s vanjskim šavovima.

Interni se rastvaraju. Vanjske će morati biti uklonjene, ali već u ženskoj konzultaciji u mjestu prebivališta 7-8 dana nakon operacije ponekad se preporučuje uklanjanje šavova najranije 9-10 dana. Pojedinačnu preporuku o vremenu obično daje liječnik u porodničkoj bolnici prije ispuštanja.

Razlozi za promjenu datuma

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje boravka u rodilištu? Odmah ćemo reći, ispred pitanja najviše nestrpljivih da neće biti moguće napustiti bolnicu prije petog dana. Niti jedan liječnik, ni u jednoj klinici ili rodilištu u Rusiji, neće preuzeti odgovornost za eventualnu smrt žene ili bebe.

Pet dana je minimalno razdoblje promatranja, pa stoga ne možete ni pokušati nagovoriti liječnika da pusti rano kući.

Žena s znakovima upalnog procesa može biti zadržana u rodilištu - temperatura tijela je povišena, pritisak je skakanje, promatrane su epizode probojnog krvarenja iz genitalija.

Prema rezultatima ultrazvučnog pregleda, može se utvrditi da maternica nije dobro smanjena ili su ulomci placente ostali u njemu (što je vrlo rijetko). U ovom slučaju, majka je odgođena za još 2 do 4 dana. Tada bi moglo biti dvije mogućnosti - ili će biti otpušteno kući ili prenesena u ginekološku bolnicu za daljnje liječenje. Dijete će biti poslano kući sa svojim ocem i bliskim rodbinom.

Drugi razlog odbijanja liječnika petog dana je zdravstveni problemi djeteta. Mogu biti vrlo različite.

U prvih 3-4 dana života beba pažljivo se ispituju, od njega se preuzimaju razni testovi i provode se funkcionalni testovi. Nakon otkrivanja patologije djeteta može napustiti bolnicu je još nekoliko dana, nakon čega se ili otpremaju natrag kući s majkom, ili oboje su odvedeni u dječjoj bolnici na odjelu ranom djetinjstvu za naknadnu obradu. Prijevoz se obavlja posebnim medicinskim prijevozom.

Korisni savjeti

Ekstrakt nakon carski rez ima nekoliko značajki koje žena mora znati unaprijed i upozoriti svoje voljene osobe. Naši savjeti će vam pomoći da provjerite sa najvećom udobnošću i sigurnošću.

 • Žena ne može kategorizirano držati dijete u naručju, a težina koja prelazi težinu od 3 kilograma je najstroža zabrana za narednih šest mjeseci. Posebno pažljivo morate se pridržavati ovog pravila u prvim danima i tjednima nakon operacije. Stoga, bilo koji od rodbine, ali ne i novootvorena majka, može se u rukama pojaviti s djetetom na svečanom otpuštanju.
 • Zamolite rodbine da vas dovedu u bolnicu za ispuštanje haljine. Najbolje besplatno. Hlače, traperice, hlače i drugi struka odjeća donijeti mnogo neugodnosti, jer zglobovi još uvijek nisu povučeni s istim pritiskom na području spojnih patentni zatvarači i gumbi trebaju biti u potpunosti isključiti najmanje 3 tjedna prije nego što je vanjski šav nije potpuno ozdravio. Montaža haljina neće izgledati previše estetski, jer čak i mršave žene nakon carskog trbuh visi i uvlači znatno duže od trbuha nakon vaginalnog poroda.
 • Zamolite rodbinu ili prijatelje da unaprijed brinu o zasebnom stražnjem sjedalu u automobilu u kojem će žena otići kući. Prilično je teško dugo sjediti nakon operacije - povlačeći šavove, boli bol u leđima, možda će biti potrebno da žena leže ili položi sjedenje. Ako u automobilu na sjedalu, pored nje, bit će još par ljudi, a nova majka to ne može učiniti fizički. Dijete na putu kući mora imati drugu odraslu osobu.
 • Bolje je privremeno odustati od stolova u čast iscjedka i skupljati rođake u roku od 2-3 tjedna, jer žena je pokazana mir, a stranci također mogu biti izvor infekcije.

Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky predstavlja svoj pogled na carski rez u sljedećem videu.

Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Rođenje za svaku ženu je razdoblje dugo očekivanog susreta s najskupljim bićem - njezinom bebom! Ovo razdoblje je različito za svakoga, ali uvijek uzbudljivo! Ovo razdoblje posebno je uzbudljivo za žene čije zdravstveno stanje ne dopušta da samostalno, prirodno rađaju bebu. To se može dogoditi iz raznih razloga: u prisutnosti određenih bolesti kod žena (visoka miopija, dijabetes, srčana bolest, hipertenzija), fiziološke značajke, u pogrešnom položaju djeteta u majčinoj majci (koso ili poprečno), u prisutnosti prijetnje životu bebe i et al.

Cesarna sekcija je jedini način da rodite zdravu bebu u svim tim slučajevima! Odluku o obavljanju takve operacije preuzima liječnik. Može se izvršiti na planirani način ili hitno! Prva novorođenčeta rođena zahvaljujući ovoj operaciji bila je Julija Cezar! Od tada, mnoštvo vode je proteklo ispod mosta, ali čak i danas ova operacija pomaže da se rode mnoge bebe, čije mame ne mogu roditi prirodno, a da ne ugroze njihovo zdravlje.

Neke žene, bojeći se neposrednog rada, mogu insistirati na carski rez. Međutim, rizik od komplikacija nakon takvog poroda povećava se za 12 puta, u usporedbi s fiziološkim prirodnim porođajem. Zato ga liječnici izvode samo u slučajevima kada doista postoji prava prijetnja zdravlju majke i djeteta. Nakon što je prenio takvu operaciju, mnogi bolesnici su zainteresirani za koji dan su otpušteni nakon carskog cara?

Koliko dana se ispuštaju nakon cezariannog dijela?

Danas se obavlja carski rez na osam prirodnih rođenih. Iako se vjeruje da operacija nije prijetnja životu, ali je ozbiljna intervencija u ženskom tijelu i može biti komplicirana s mnogo razloga. Nakon toga koliko se ispušta nakon cezariannog dijela ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • Iz fizičkog stanja žene
 • Iz prisutnosti komplikacija tijekom rada
 • Iz stupnja gubitka krvi
 • Iz prisutnosti komplikacija u postoperativnom razdoblju
 • Iz iscjeljenja šavova, i unutarnjih i vanjskih
 • Iz rezultata ispitivanja
 • Iz zdravlja djeteta

Kada se ispuštaju nakon carski rez, ako su svi procesi u postoperativnom razdoblju normalni i svi su testovi normalni, a beba je zdrava? Obično se to događa 7-10 dana.

Koliko dana nakon carskog izbavljenja?

Ako žena odlazi u maternicu za planirani carski rez, onda je važno da ona zna koliko će dugo morati provesti u klinici. Nitko neće reći ženi točno vrijeme, kao i jamstva o vremenu boravka u rodilištu, budući da sve u osnovi ovisi o njezinu stanju nakon rođenja i zdravstvenom stanju djeteta.

U operativnoj dostavi, gubitak krvi povećava se za 4-5 puta. Ako tijekom prirodnog porođaja žena obično izgubi 200-300 ml krvi, a zatim tijekom operacije abdomena - do jedne litre. I to ako sve bude u redu! Često se povećava gubitak krvi, a zatim se ženama ubrizgava krvna plazma, kao i posebna rješenja. Za oporavak nakon cezariana, žena u radu zahtijeva mnogo više snage nego nakon normalnog fiziološkog rada. Češće su komplikacije, kao što su upala maternice, smanjena kontrakcija maternice, infekcije, problemi crijeva, komplikacije kroničnih bolesti itd. Stoga nitko ne može točno odrediti vrijeme iscjeljenja žene iz rodilišta. Svi - pojedinačno!

Nakon operacije potrebna je antibiotska terapija, kao i antibiotska terapija. Pozornost se također posvećuje obnovi gubitka krvi, normalizaciji crijeva. Sve to traži vremena! Vani, žena može vidjeti samo jednu šav. Danas se izvodi dolje preko trbuha. Međutim, ne smijemo zaboraviti da unutar nje još uvijek ima šavova - na maternici, na zidu peritoneuma. Pridruživanje im treba vremena.

Unutarnje šavove izvode se s posebnim apsorbirajućim šavnim materijalom. Šava se izvodi pomoću apsorbirajućih niti, običnih niti ili metalnih noževa. Sutra svakodnevno liječi medicinska sestra 6-7 dana i pregledava ga liječnik. Zatim se uklanjaju šavovi. Ako se materijal koristi samoakumulirajući, tada se apsorbira nakon 65-80 dana od vremena šivanja.

Na koji dan je propisano nakon cezariannog dijela?

Ako se nakon operacije žena osjeća dobro, što potvrđuju i rezultati testova i ultrazvuka, ona je uklonjena šavova na 5-7 dana i prestala. Ako je dijete zdravo, ono što neonatolog vodi brigu o cjelokupnom boravku u klinici, onda se beba i majka ispuštaju zajedno! Ovo je idealan scenarij!

Ako je carski rezan hitan, a dijete treba dodatnu medicinsku skrb, na primjer, biti u posebnoj tlačnoj komori, tada se majka može otpustiti, a dijete može ostati sve dok se stanje potpuno ne normalizira. Dakle, na koji dan se ispuštaju nakon carski rez, ovisi o mnogim čimbenicima! Čini se da mama, žurno napuštajući kuću iz klinike, ne daje sebi izvješće o njezinu istinskom stanju. Zaboravi da ne samo skrb djeteta, nego sve uobičajene dnevne brige će pasti na ramenima kod kuće. Nakon operacije, mama bi se trebala sjetiti da bi trebala:

 • Pridržavajte se nježnog načina života - ne podizati težine, više nego njezino dijete teže, opustiti tijekom dana, hodati na svježem zraku, jesti zdravu zdrava hrana!
 • Seksualni život odgođen je za dva mjeseca!
 • Nemojte žuriti sa željom da brzo vratite tjelesnu kondiciju. Visoka tjelesna aktivnost ne samo da je opasna za zdravlje majke, već može li oduzimati djetetu priliku da dobije dojenje!
 • Prijelazni dio prenatalne obiteljske odgovornosti na ramenima članova obitelji!
 • Nemojte odbiti pomoć voljenima!
 • Slijedite sve preporuke liječnika!

Puno oporavka ženskog tijela nakon carskog reza događa se nakon dvije ili tri godine, tj. Ovaj put će biti dovoljno za šav na maternici da ne samo liječi, već i da snosi teret moguće trudnoće. Prema tome, moguće je planirati novu trudnoću nakon carskog razdoblja ne prije 2-3 godine.

Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Nakon carski rez, oni se ispuštaju malo kasnije nego nakon normalne dostave. To je zbog činjenice da je Cesarean operacija.

Tijelo treba vremena da se oporavi od njega. Sve veće postoperativne komplikacije obično se javljaju u prvom tjednu. Stoga, barem 5-8 dana trebate biti pod nadzorom liječnika.

Kada se ispušta nakon carskog rezima - brine se sve mlade majke. Kuća je dobra, a zidovi su tretirani.

Ali u potrazi za ranom povratkom kući, trebali biste biti oprezni da se nećete svađati s liječnicima kako ne biste zaražili sebi i svom djetetu.

Što ovisi iscjedak nakon cezariana?

 • Iz zdravlja majke;
 • Od ozdravljenja postoperativnih šavova;
 • Od nazočnosti komplikacija nakon operacije;
 • Iz zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Nakon što su mnogi uklonili šavove?

Nakon operacije, šavovi ostaju na maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Šavovi s kože nakon carezana uklanjaju se 7-8. Dana. Nadalje procijenite kako su izliječeni. Ako nema komplikacija, one se ispuštaju na dan sutiranja. Ako se infekcija pridruži, šavovi se mogu razbiti.

Bolnica će svakodnevno obučavati, propisati ili promijeniti antibiotik. Možda će vam trebati nametanje sekundarnih šavova. Sve to će odgoditi izjavu. Češće, ova komplikacija nastaje kod pretilih žena, ako postoji infekcija koja nije tretirana prije operacije u tijelu.

Na dan koji se obično ispušta nakon carskog rezanja ovisi o kontrakciji maternice.

Nakon operacije, maternica je na razini pupka. Svaki dan se visina smanjuje za 2 cm, smanjuje se i postaje manja.

Tjedan dana kasnije skriva se iza grudi i nije otkrivena kroz prednji trbušni zid. Prije iscjedanja 7-8 dana, liječnik će vas pregledati u ginekološkoj stolici kako bi provjerio kako se maternica smanjila i da li u njemu postoje krvni ugrušci.

Treba imati na umu da se uterus s ožiljkom sporije spušta. Stoga se izjava može odgoditi zbog toga. Obično nakon operacije, propisuje se oksitocin. To ubrzava kontrakciju maternice.

Ako maternica ugovara loše, krvni ugrušci nakupljaju se u njegovoj šupljini. Mogu zagušiti. To će dovesti do razvoja endometritisa ili teških krvarenja. Ovo stanje zahtijeva pomoć liječnika.

Ako ste do tada već otpustili, neće vas vratiti s djetetom. I razdvajanje novorođenčadi nije baš dobro. Pogotovo ako dojite.

Prevencija tromboze

Najstrašnija komplikacija cesareja, i doista bilo koja operacija, su tromboza. Činjenica je da je nakon operacije žena prisiljena promatrati ostatak kreveta, a zatim voditi sjedeći stil života.

Do kraja trudnoće i nakon poroda, krv postaje gušća. Sve to predisponira na stvaranje krvnih ugrušaka. Oni su opasni blokovi velikih posuda i kršenje robota unutarnjih organa.

Najstrašnija komplikacija je plućna tromboza. Ovo stanje zahtijeva reanimaciju i kobno.

U opasnosti su žene s varikoznim žilama, prekomjernom tjelesnom težinom i hipertenzijom. Stoga, nakon operacije, trebate razmišljati o prevenciji.

Sljedećeg dana bit će vam dodijeljena koagulogram da biste vidjeli ima li povećana zgrušavanja krvi. Ako je rizik od tromboze povišen, propisuju se lijekovi koji čine razrjeđivač krvi.

Kada ispustite, ponovno kontrolirate krvni test. Ako je sve dobro, lijekovi se otkazuju.

Žene s proširenim žilama donjih ekstremiteta trebale bi ići na operaciju i za porođaj, nakon što su prethodno povezale noge elastičnim zavojima ili nošenjem kompresijskih čarapa.

Zarazne komplikacije

Nakon carskog reza nalaze se pet puta češće nego nakon normalne dostave. Endometritis je upala maternice. Ona se manifestira na 4-5 dan. Zato žena treba biti pod nadzorom liječnika. Pratite temperaturu. Otpuštanje iz maternice.

Petog dana propisati potpunu krvnu sliku. Za kontrolu zaraznih komplikacija. Prije iscjedka provesti vaginalni pregled. Ako se razvije sumnja na infekciju, neće im pustiti da rano pođu kući.

Antibakterijska terapija

Obično, nakon carskog, propisani su antibiotici za sprečavanje zaraznih komplikacija. Tijek liječenja antibioticima za 5-7 dana. Stoga je potrebno ostati u bolnici do kraja liječenja.

Nemoguće je prekinuti tijek liječenja. To će smanjiti osjetljivost mikroorganizama na antibiotike. Sljedeći put neće biti ništa za liječenje.

hemoglobin

Otpuštanje iz bolnice može biti odgođeno ako imate nizak hemoglobin. Tijekom operacije, uvijek postoji mnogo gubitka krvi. Tijekom trudnoće, također, hemoglobin se brzo smanjuje, otkad potreba za njom se povećava. Radite na prevenciji.

Provjerite svoj hemoglobin prije operacije i, ako je potrebno, pijete lijekove koji sadrže željezo. Jedite više mesa i drugih hrane bogate željezom tijekom svoje trudnoće. Jabuke, heljde, grožđe, šipak. Šetajte više na otvorenom.

Mliječne žlijezde

Gledajte njihovo stanje. Nemojte zaboraviti dekantirati grudi s prijetnjom lactostasis i higijene. Ako postoje pukotine na bradavicama, moraju se liječiti posebnim mastima. Tako će brže izliječiti.

Zdravlje djece

Vraćanje kući iz rodilišta ne ovisi samo o vama. Hoće li se iscjedak odgoditi i koliko će ovisiti o zdravstvenom stanju novorođenčeta.

Morat ćemo ostati ako:

 • vaše dijete slabo osvaja težinu
 • umbilikalna rana ne iscjeljuje dobro ili postoje znakovi upale,
 • beba je postala žuta zbog uništavanja crvenih krvnih stanica,
 • dijete tijekom trudnoće ili porođaja doživjelo je hipoksiju - gladovanje kisikom,
 • pronašli su znakove infekcije kod djeteta.

Nosokomična infekcija

Dugi boravak jedne žene s novorođenim djetetom u bolnici uvijek je napunjen razvojem nosokomične infekcije. Ta bolest uzrokuju mikroorganizmi koji su prilagođeni životu u bolnici pod utjecajem antibiotika i antiseptika na njima.

Liječenje takve infekcije je vrlo teško. Stoga, liječnici bez dobrog razloga nikada neće odgoditi vašu iscjedak. Ako nakon kirurškog zahvata nema komplikacija, vaše dijete je zdravo, a zatim ćete ga otpustiti što je prije moguće, tj. za 5-8 dana.

Važno je da nema potrebe za ponovnom hospitalizacijom. Uostalom, trebali biste biti blizak djetetu i pobrinuti se za njega.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Na koji dan nakon rođenja i carski rez, su majke iseljene iz rodilišta s djetetom?

Porijeklo je fiziološki proces koji postaje logičan zaključak devet mjeseci trudnoće. Budući roditelji i rodbina vrlo se pažljivo pripremaju za pojavu djeteta u kući; svatko ne može čekati da vidi novorođenče. Međutim, povratak majke i djeteta iz maternice nije tako brz kao što bi to bilo željno.

Koliko dugo nakon porođaja žena može napustiti zidove rodilištva? To određuju mnogi čimbenici, o kojima će se dalje raspravljati.

Zašto žene u radu moraju neko vrijeme boraviti u bolnici?

Tijekom boravka u bolnici ženi da nauče osnove brige o djeci: naučiti ga pravilno primijeniti na prsa, promijeniti pelene, poviti, držati i tješiti ga, provesti temeljit pregled novorođenčeta, uzeti testove krvi i dao mu prvog cijepljenja. Sve to traži neko vrijeme - barem nekoliko dana.

Osim toga, duljina vremena kada žena ostaje u rodilištu ovisi o tome što je bio proces rođenja. Porod može biti:

 • fiziološki normalno bez komplikacija;
 • dugo s komplikacijama;
 • planirano, carskim dijelom;
 • preuranjena;
 • hitne.

Prvih nekoliko dana nakon rođenja djeteta može biti opasno za obje strane. Žena može imati komplikacije u obliku:

 • nedovoljna intenzivnost kontrakcija maternice;
 • krvarenje i anemija;
 • upale i sekundarne infekcije;
 • nezadovoljavajuće zacjeljivanje šavova, njihova upala.

Što se tiče djeteta, u prvim danima njegova života mogu začepiti sljedeće opasnosti:

 • apneja prestaje disati;
 • asftička upala pluća, javlja se u preuranjenim ili malim brojem rođenih beba;
 • neonatalna sepsa;
 • fiziološka i patološka žutica;
 • necrotizing enterocolitis;
 • sindrom mešonija aspirata.

Na koji dan je ispražnjen iz bolnice?

Kako je proces isporuke prošao i kako ide postnatalni period, odigrati će odlučujuću ulogu u određivanju vremena boravka u bolnici. Ostati pod stručnim nadzorom nakon porođaja je mudra odluka koja može spasiti živote ili spasiti majku i dijete od ozbiljnih komplikacija.

S prirodnim porođajem bez komplikacija

Prirodni proces bez komplikacija - najpoželjniji scenarij za isporuku trudnice i medicinskog tima koji se isporučuje. Takav ishod uključuje izbijanje majke i novorođenčeta 4. dan nakon rođenja. U tom će razdoblju opstetričar-ginekolog izvesti nekoliko pregleda, provjeriti kako se ubode i suze liječe, primaju opće testove krvi i urina žene i uklanjaju razvoj patoloških stanja.

Prirodno porođaj s komplikacijama

Nakon kompliciranih isporuka, žena i novorođenče otpuštaju se oko 5-6 dana. Prisutnost komplikacija kod majke ili djeteta je razlog za donošenje dodatnih testova, što će uzrokovati kašnjenje.

Boravak u bolnici imat će zbog sljedećih problema:

 • šavovi na vratu maternice;
 • ozbiljne šavove ili lomove u perineumu;
 • endometritis;
 • ručno razdvajanje posteljice i krvarenje tijekom isporuke.

Carski rez

Danas se svako osme rođenje odvija u carski rez. Unatoč činjenici da takva operacija pripada kategoriji jednostavnih s relativno niskom vjerojatnosti pojave rizika, ona je i dalje kirurška intervencija.

Tijekom češkog dijela, gubitak krvi žena je 4-5 puta veći nego tijekom prirodnog porođaja. Nakon operacije, potrebno je vrijeme za oporavak od anestezije i obnavljanje razine hemoglobina u krvi. Često, mame operirane su suočene s probavnim problemima, smanjenom funkcijom kontrakcije i upalom maternice.

Također, nemojte zaboraviti da na mjestu rezova se formira nekoliko šavova odjednom. Jedna od glavnih komplikacija koje utječe na duljinu boravka u bolnici je njihovo loše liječenje. U tom pogledu, žene koje su imale carski rez ostaju u bolnici dulje od onih koji su prirodno rodili. Obično, tijekom normalnog tijeka operacije i poslijeoperacijskog razdoblja, majka i beba otpuštaju se 7-10 dana.

Kako stanje novorođenčeta utječe na razdoblje pražnjenja?

Pediatric će posjetiti novorođenče jednom dnevno, češće ako je potrebno. Dijete će uzimati tjelesnu temperaturu svakih 3-5 sati, zabilježiti broj hranjenja i izmet, napraviti pregled i procjenu fiziološkog stanja bebe. Svi ti postupci se provode kako bi se identificirale razvojne abnormalnosti, ozljede na nozi i bolesti djeteta. 48 sati nakon rođenja, novorođenče će uzeti krv iz pete da analiziraju takve genetske bolesti kao:

 • cistična fibroza;
 • hipotireoze;
 • fenilketonuriju;
 • adrenogenitalni sindrom.

Također, dijete s vremena na vrijeme će mjeriti razinu bilirubina u krvi. Ovaj pokazatelj karakterizira funkcioniranje jetre novorođenčeta, uklanja ili potvrđuje prisutnost žutice.

Mama i beba mogu se zadržati u bolnici ako:

 • bilo je niske težine rođenja;
 • beba je preuranjena;
 • beba ne dobiva ili izgubi težinu u prva tri dana nakon rođenja;
 • postoje poremećaji u živčanom sustavu;
 • pojavili su se znakovi zaraznih bolesti;
 • znatno premašila stopu bilirubina.

Ako vaša beba ima žuticu

Žutica novorođenčadi prilično je česta pojava. Fiziološka (normalna) žutica javlja se zbog masovne smrti ekstra crvenih krvnih stanica u djetetovoj krvi i nemogućnosti nejednake jetre za uklanjanje oslobođenog bilirubina iz tijela. Ulazi u jetru i kožu, koja igra ulogu "filtera", i nastanjuje se. Na ovoj pozadini koža i očne jabučice novorođenčeta stječu žućkastu boju. Žutica se pojavljuje 2-3 dana nakon rođenja i sama prolazi unutar 2-3 tjedna.

Ako se novorođenčad treći dan žuti, majka će ostati u bolnici još nekoliko dana. Oni se mogu isprazniti kada se simptomi žutice znatno smanji. U slučajevima gdje razina bilirubina u djetetovoj krvi ne pada ili čak ne raste, odnosi se na patološku žuticu. Ako testovi potvrde odsutnost pozitivne dinamike, beba se prebacuje u specijalizirani odjel za daljnje liječenje.

Izvodi li se izjava na blagdane i vikende?

Na koji će dan pustiti rodiljsku bolnicu, ako vikende ili praznike idu unaprijed? Većina bolnica u rodilištima prepisuje žene u radu i njihove bebe nakon stabilizacije njihovog stanja - bilo koji dan, bez obzira je li to vikend ili radni dan.

U nekim bolnicama se ne praga iscjeljivanje u nedjelju. To je zbog činjenice da su radnim danima na radnom mjestu svi zaposleni, uključujući i one koji su potpisali bolovanje.

Ima li žena pravo napustiti bolnicu na dan isporuke?

Sadašnje zakonodavstvo imalo je pravo ženama da napuste zidove bolnice odmah nakon porođaja. Da biste to učinili, morate napisati izjavu u kojoj je naznačeno da majka preuzima odgovornost za život i zdravlje djeteta. Valja istaknuti da zakon dopušta samo ispuštanje zdravih novorođenčadi koji imaju sve potrebne reflekse. Ako postoje abnormalnosti u razvoju središnjeg živčanog sustava, traume rođenja, infektivnih i drugih bolesti, dijete ostaje u bolnici bez suglasnosti majke.

Potrebno je procijeniti pro i kontra prije pisanja formalnog odbijanja pružanja medicinskih usluga. Zapravo, nitko nije imun od razvoja postpartumnih komplikacija. Neoprezna i neopravdana žurba može imati ozbiljne posljedice.

Kako je standardni ispuštanje iz bolnice?

Dakle, došao je dugo očekivani trenutak. Nije važno koliko vremena moram potrošiti u rodilištu, glavna stvar je da su majka i dijete zdravi i da je vrijeme za povratak kući. Nemojte zaboraviti na pravnu stranu ispuštanja iz bolnice. Mama je zadatak provjeriti jesu li svi radovi na mjestu? Mapa bi trebala sadržavati sljedeće dokumente:

 • Djetetov rodni list - ovaj dokument se podnosi matičnom uredu, gdje se izdaje rodni list;
 • trudnička ženska razmjena - medicinski opis tijeka rođenja za antenatalnu kliniku;
 • Novorođena mjenjačka kartica - dokument za podnošenje dječjem klinici po mjestu prebivališta;
 • bolovanje.

Neposredno prije iscjedanja, provode konačni pregled bebe. Pedijatar ga teži, mjeri temperaturu, ponovno provjerava razinu bilirubina. Nakon završetka kontrole manipulacije, sretni rođaci mogu uzeti novo-made majka i beba kući.

Dom nakon carski rez - kada će pustiti?

Svake godine, carski rez pomaže tisućama beba da se rodi. Za mnoge je žene ova operacija jedina prilika da postane majka i da djeca budu rođena zdravom i održivom. Istovremeno, to je ozbiljna kirurška intervencija koja se provodi pod bliskim nadzorom. Ženski oporavak je sporiji nego kod prirodnog porođaja. Stoga su mnoge majke zabrinute zbog pitanja kada su otpuštene iz rodilišta nakon carskog reza? Što nakon operacije? Što je prije moguće biti kod kuće s djetetom?

Koliko će nakon cezarianne sekcije morati biti u intenzivnoj njezi

Cezarianni dio - zajednička operacija, koju se malo ljudi može iznenaditi. Većina žena želi rađati samostalno i tu nema ništa loše. Međutim, svatko ne može dati život bebi bez pribjegavanja kirurškoj intervenciji. Događa se da je moja majka konfigurirana za prirodno porođaj, ona nema indikacije za operaciju, ali još uvijek zbog brojnih razloga zbog kojih prolazi carski rez. U tim slučajevima, žene se uzrujavaju, brinu i čak se osjećaju lošijima. Istodobno, u ovoj operaciji nema ništa strašno, a djeca nisu gora od vršnjaka koji su prošli kroz rodni kanal.

Trudnice malo čitaju o carski rez ili ne traže informacije. Ali poznavanje činjenica o ovoj metodi isporuke je važno za svaku trudnicu, jer niti jedan liječnik ne može jamčiti da će isporuka biti savršeno. A za one koji imaju carski rez, neophodno je imati potpune informacije, ne samo o karakteristikama porođaja, već io obnovi. Budući roditelji posebno se bave pitanjem koliko će uskoro majka i dijete napustiti bolnicu.

Nakon što je rodio dijete, gotovo sve žene sanjaju da će biti što prije kući. Uostalom, tamo se možete opustiti, ne baviti beskrajnim postupcima, razviti vlastiti način i dobiti pomoć od obitelji i prijatelja. Da biste shvatili kada ste otpustili nakon carskog reza, važno je utvrditi vrijeme na kojemu je odstupanje nakon cezariannog dijela.

Nakon češkog dijela majka mora biti odvedena u intenzivnu njegu. To je zbog upotrebe operacije i mogućnosti komplikacija. Majka je obično u danu intenzivne njege. Štoviše, ako majka nema komplikacija, može se prebaciti na opće odjeljenje 12 sati nakon operacije. Ako se pojave komplikacije, žena može biti intenzivna skrb dva ili više dana.

Odluku o prenošenju žene u opće odjeljenje donosi liječnik na temelju majčine mame, njezine povijesti i osobitosti prolaska radne aktivnosti.

nakon što cara žena ide u intenzivnu njegu

Cezarianni dio je operacija u kojoj su uklesani abdominalni zid i uterus. U ovom slučaju, žena izgubi od 500 do 1000 ml krvi. Za usporedbu, u prirodnom porođaju, gubitak krvi, u pravilu, je samo 200-250 ml. Stoga se tijekom operacije i nakon operacije primjenjuje zamjenska otopina, a ponekad i primaju transfuziju krvi. U reanimaciji, žena mora staviti kapaljke.

Drugi važan čimbenik je uporaba anestezije, koju žene drugačije toleriraju. Uglavnom koriste opću ili epiduralnu anesteziju. Opća anestezija najčešće se primjenjuje u slučaju hitne carske rezove, kada se broj počinje nekoliko minuta. U slučaju planirane operacije ili ako vrijeme dopušta, liječnici najčešće prakticiraju lokalnu anesteziju. Epiduralna anestezija smatra se manje opasnom za dijete, omogućuje majci da bude svjesna i prisutna tijekom poroda, a također je lakše podnijela žena. Istodobno, čak i nakon ove vrste anestezije moguće su sljedeće manifestacije:

 • ozbiljne zimice;
 • snižavanje tlaka;
 • utrnulost nogu;
 • vrtoglavica;
 • mučnina;
 • povraćanje.

U intenzivnoj njezi, žena je pod stalnim medicinskim nadzorom. Oni mjere njezin pritisak, stavljaju se na kapanje, anestetičke injekcije. Budući da se majka ne može ustati, kateter se koristi za uriniranje. U pravilu, žena može do kraja prvog dana sama otići do toaleta.

U oživljavanju, majka obično ima vrlo malo stvari:

 • Mobilni telefon i punjenje. To će omogućiti majci da izvijesti rezultate porođaja rođacima i prijateljima.
 • Voda bez plina - oko 2 litre. Nakon carskog dijela, mnoge žene su žedne. U tom slučaju možete koristiti samo čistu karboniziranu vodu. Preporuča se najprije navlažiti usne, a zatim popiti nekoliko gutljaja. To će smanjiti rizik od povraćanja nakon operacije.

Najvažniji uvjet za brzo oporavak i sprječavanje pojave adhezija je tjelesna aktivnost majke. Preporuča se kretanje što je prije moguće. Dakle, pri primjeni epiduralne anestezije, utrnulost donjeg tijela prolazi postepeno. Tipično, povratak osjetljivosti počinje s vršcima prstiju. Čim žena počne dobro osjećati svoje prste, morate ih intenzivno pomicati.

Nakon povratka osjetljivosti na zglobove koljena, važno je pokušati savijati i odvojiti ih.

I preporučuje se i pažljivo radi skretanja s jedne na drugu stranu. To je lako učiniti s vašim rukama. Mama treba nježno držati vješalicu na željeznici iznad kreveta i napraviti revoluciju tijela.

Ako se žena osjeća loše, mora odmah potražiti liječnika. Isto treba učiniti u slučaju pojave nepodnošljive boli ili čudnih senzacija. Ne ustručavajte se pitati za pomoć, jer iskusni stručnjaci će pomoći vašoj majci da ostane zdrava i izbjegne komplikacije.

Ako je loše, odmah nazovite liječnika.

Najteža je stvar nakon carskog rezima da se ustane. Nakon operacije, žena može ustati nakon 6-8 sati. Važno je zapamtiti da je nemoguće pokušati privući torzo vertikalnom položaju. To se može učiniti samo u prisustvu medicinskog osoblja. Morate se vrlo pažljivo i postupno ustajati. Prvo se morate obratiti na stranu, a zatim pažljivo objesiti noge s kreveta. U tom položaju, preporučljivo je sjediti 5-10 minuta. Ako majka nema vrtoglavicu i mučninu, onda morate pažljivo stajati naslonjeni na krevet. Neposredno hodanje nije dovoljno, dovoljno je pokušati stati ravno. Zatim, uz pomoć ruku medicinske sestre, morate poduzeti prve korake. U pravilu, mlada majka je dovedena u zahod gdje može oprati. Tada joj se pomogne i nastavlja se odmoriti.

Vjeruje se da rani oporavak pomaže mami da se oporavi brže. Stoga, morate podnijeti bol i ustati čim liječnici dopuste.

Na koji dan možete otići kući nakon carski rez

Nakon što je carski rez, u pravilu, napisan kasnije u usporedbi s prirodnim porođajem. Obavezno je da žena ukloni šavove. Vjeruje se da su žene poslane kući nakon operacije 7-9 dana nakon isporuke. Nedavno je, međutim, situacija neznatno promijenjena u smjeru smanjenja trajanja boravka u bolnici. Ako žena i dijete nemaju komplikacija, iscjedak se vrši petog ili šestog dana nakon cezariannog dijela.

Mnoge majke uočavaju da su nakon operacije otpustili u različitim vremenima:

svi su bili ispušteni 7. dan, bili smo u odjelu tamo nakon svih policajaca..

Viktorija

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399-246664419/

nakon ex 10 dana, nakon drugog nakon 5

i roccamamamairir

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399-246664419/

Prema normama 5. dan, češće na 5. i oni se ispuštaju, ako im se nešto ne sviđa u stanju majke ili djeteta, promatraju najviše 7.

marina

https://www.baby.ru/blogs/post/304395399-246664419/

Kako odrediti vrijeme iskrcavanja iz bolnice

Datumi ispuštanja iz bolnice uspostavljaju liječnici. Samo medicinsko osoblje ima pravo odlučiti kada se majka i dijete mogu poslati kući. Općenito, usvajanje ove odluke utječe dva glavna čimbenika:

 • stanje žene koja je rodila;
 • stanje beba.

Mama je stanje važan čimbenik u ispuštanju.

Nakon poroda, žene ostaju u rodilištu s djetetom. Stanje mlade majke pomno se prati. Obavezno provesti anketu kako biste procijenili stanje majke. Sve žene koje su rodile propisane su opći test krvi i urina, podvrgnut je razmazivanju i provode se na stolici. Dodatne studije provode se individualno, ovisno o karakteristikama određene žene. Na primjer, ako trudnica s dijabetesom mora uzeti krv za šećer. Žena s kardiovaskularnim problemima vjerojatno će primiti kardiogram. Liječnici obično nastoje temeljito istražiti majke kako bi smanjili rizike.

Nakon poroda, majka prolazi testove.

Metoda rođenja djeteta od velike je važnosti za određivanje uvjeta iscjedak. Nakon carskog dijela liječnički nadzor je još temeljitije nego kod vaginalne dostave. To je zbog činjenice da su rizici nakon kirurške intervencije uvijek veći nego kod neovisne dostave. tako da niti jedna žena nakon cezariannog dijela neće biti dozvoljena kući bez ultrazvuka. Samo pazeći da sve bude u redu s šavom i da nema utega i hematoma u maternici, možemo li govoriti o iscjedku. Čak i mlade majke moraju dobiti ginekološki pregled. Dodatne studije ovise o individualnim karakteristikama žena u radu i imenuju samo stručnjaci.

Nakon cezariannog dijela, žene su propisane antibioticima koji su kompatibilni s dojenjem. I također da se ublaže stanje, injekcije se daju anestetičkim učinkom. Također se ne moraju bojati, jer nemaju negativan utjecaj na bebu kroz majčino mlijeko. Liječnici se trude očuvati laktaciju što je više moguće i preporučuju da žene primjenjuju bebu na svoje dojke što je češće moguće, kako u slučaju prirodnog porođaja, tako i ako je izvršen carski rez.

Jedan od najvažnijih čimbenika koji pridonosi brzom povratku žene u kući je njezino emocionalno stanje. Mnoge majke nakon carskog dijela brinu, nervoze i zabrinute. Bol u šavovima također ne dodaje optimizam. Nakon što je carski, ustajanje, sjedenje i hodanje je teško. No, vrlo je važno da žena shvati da će sve ovo uskoro proći i zaboraviti. Ako je majka optimistična oko iscjedka, uskoro će doći, a fizičko stanje njezine majke bit će bolje.

Stanje djeteta - tko i kako ocjenjuje

Mama će biti otpustena iz roditeljske kuće samo ako je njezino dijete dobro. Ako liječnici sumnjaju u zdravlje novorođenčadi, morat ćete ostati u zidovima bolnice. Kako odrediti stanje bebe?

Prva i najvažnija procjena nove osobe su Apgarovi rezultati. Liječnici i neonatolozi analiziraju boju kože, puls, reflekse, disanje i krik novorođenčad odmah nakon rođenja, a zatim nakon 5 minuta. Ocjena je postavljena na ljestvici od 10 točaka: što je veći rezultat, to je bolji stanje djeteta. U zdravih djece prosječni rezultat iznosi 8-9 boda. Ako postoji oznaka od 4 do 7 boda, dijete treba pomno pratiti. Ako je dijete od 0 do 4 boda - njegovo stanje je kritično, hitna potreba da se bore za njegov život.

Od prve minute života, dijete je ocijenjeno na Apgarovoj skali.

Ako se dijete rodi bez abnormalnosti u zdravlju, ona se nalazi u pretincu za novorođenčad i provesti održavanje. U sovjetskim vremenima, prakticira poseban nalaz djecu - donijeli su moju majku za hranjenje i odnese u trudnoći odjelu. Ali sada je sve drugačije. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je težiti zajedničkom boravku majke i djeteta, pa je u većini rodilišta bolnica majka donijela dijete i nije odvojena od njih prije izbijanja.

Dovedite bebe majke nastojati čim joj stanje dopušta da se u potpunosti brine za njega. Nakon carezije, bebe se dovode kasnije nego s prirodnim porođajem. Ako je majka rodila neovisno i porođaj nije kompliciran, dijete joj je dano u roku od nekoliko sati. Nakon operacije, drugom danu žena dobiva novorođenče za zajednički boravak, ako je sve u redu. Na primjer, ako je žena rođena 25. kolovoza u 11 sati, beba će joj se dati 26. kolovoza oko 11 ujutro. Dijete se više ne uzima i on je s majkom prije iscjedka. To omogućuje uspostavljanje odnosa roditelj-dijete i osigurava postupak dojenja.

Djeca rođena ekstrakcijom maternice, provjerite na isti način kao i njihovi vršnjaci koji su rođeni prirodno. Svaki dan pedijatri dolaze u odjel i pregledavaju bebe. Posebna se pozornost posvećuje težini i visini bebe. S nedovoljnim rastom tih pokazatelja ili u odsustvu mlijeka, propisana je dodatak. To se često događa kod žena s planiranim carskim rezom. Ako tijelo ne prolazi kroz kontrakcije, tada se laktacija može dogoditi mnogo kasnije. Istodobno, to ne znači da žena ne može dojiti nakon cezariannog dijela. Mnoge majke uspješno dojile.

djeca se vagaju svaki dan

Osim vaganja u novorođenčadi provode se različite studije. Popis tih anketa ovisi o zemlji rođenja djeteta i specifičnoj maternističkoj bolnici. Često se djeci daju testovi koji bi isključili prisutnost kongenitalnih bolesti, na primjer, hipotireoza. U mnogim bolnicama za majčinstvo, oni uzimaju materijal za isključivanje genetskih abnormalnosti. Oni također izvode audiogram za provjeru sluha novorođenčadi, kao i kardiogram za provjeru srčanog ritma. Ultrazvuk različitih organa može se izvesti: mozak, zglob kuka i tako dalje. U bolnici djeci dobivaju prva cijepljenja. Prvi dan rođenja dobiva se cjepivo protiv hepatitisa B. 3-7 dana nakon rođenja, dijete dobiva zaštitu od cijepljenja protiv tuberkuloze.

To samo ovisi o pedijatru kada dijete može biti otpušteno iz bolnice. Obično četvrtog dana beba je spremna otići kući. Važno je shvatiti da jedno dijete neće biti otpušteno nigdje. A ako majka nije spremna za iscjedak, dijete će ostati s njom sve do njezina oporavka ili stabilizacije. Nakon češkog dijela, majci se ne smije tako rano vratiti kući, a dijete je s njom. Ako je beba spremna za otpust, ali ostaje u majčinoj bolnici zbog majke, pedijatri ga i dalje svakodnevno posjećuju i provode sve potrebne manipulacije.

Najčešći razlozi zašto dijete nije spremno za povratak kući su sljedeće:

 • Nema dovoljno težine. Fiziološki gubitak tjelesne težine djeteta ne smije prelaziti 10%. U sljedećih dana beba bi trebala imati pozitivnu dinamiku dobitka na težini - to jest, dodati gram. Ako beba nije dobila težinu s kojom je rođen, on može biti ispražnjen, ali mora svaki dan težiti više od prethodne.
 • Kršenje izlučenog sustava. Ako dijete ne urini i ima problema s stolicom, treba provesti dodatna istraživanja i, ako je potrebno, propisani tretman.
 • Teška žutica. Vjeruje se da je promjena boje kože u novorođenčadi norma. Međutim, u slučaju intenzivne žutice, djeca se boje upuštanja i liječe se u maternici - stavljaju dijete pod posebnu svjetiljku.
 • Lagano u zrelosti. Kada se razvoj odgađa, liječnici ne ispuštaju dijete, ali ga promatraju i provode postupke ako je potrebno.
 • Hipoksija. U tom slučaju, mogu postojati znakovi oštećenja živčanog sustava bebe: povraćanje, nemirno ponašanje, problem s mišićnim tonovima i oslabljeni refleksi. U ovom slučaju dijete je bolje pažljivo pregledati i promatrati u bolnici.
 • upalni procesi. Dijete može imati upalu očiju, pupka ili unutarnjih organa (kao što se vidi iz testa krvi). U ovom slučaju, bolje je da dijete ostane pod nadzorom stručnjaka za promatranje i liječenje.

Kad se isprazni komplikacija

Naravno, svaka majka želi rađati bez posljedica. Nažalost, to nije uvijek slučaj. Nakon operacije, postoje komplikacije koje ne dopuštaju da majka bude pravodobno otpustena.

Najčešći problemi koji se javljaju nakon carskog rezima u bolnici su sljedeći:

 • Krvarenje. Mama tijekom operacije gubi do 1 litre krvi. U većini slučajeva, ovaj gubitak nadoknađuje posebna rješenja, a to nije znak za kašnjenje žene u bolnici. Međutim, ponekad dolazi do krvarenja, posebno kod žena s niskim zgrušavanjem krvi. U ovom slučaju, liječnici odluče popuniti gubitak krvi, pa čak i transfuzije krvi.
 • Hematoma je krvni ugrušak u maternici. Najčešće, mali se hematomi tretiraju na konzervativan način, a teži slučajevi mogu zahtijevati operaciju.
 • Divergencija šavova. Najčešći uzrok ovog fenomena je infekcija ili pretjerano fizičko napor majke. U tom slučaju, liječnici dezinficiraju ranu, propisati antibiotike majci, au posebno teškim slučajevima ponovno koriste šavove.
 • Endometrioza je upala tkiva u maternici. Uz ovu komplikaciju, tjelesna temperatura raste, bol se javlja. Najčešće se to tretira s lijekovima.
 • Fistula. Ova formacija je zbog odbijanja tjelesnog materijala, koji je nametnuo šav. Drugi uzrok može biti infekcija. U ovom slučaju mama je propisana antiseptička terapija i pranje šava.

Pitanje otpuštanja majke, koje je imalo komplikacije nakon cezariannog dijela, najčešće se odlučuje na medicinskom savjetovanju. Ovisno o težini kršenja i osobitosti njihove dinamike, liječnici kažu ženi koliko je vremena još uvijek potrebno pratiti. U svakom slučaju, bolje je da majka ne žuri kući, a ne da riskira njezino zdravlje, ali da ostane u rodilištu za razdoblje koje preporučuje stručnjak.

A ako majka ima blizanke?

Ponekad majke imaju dvostruku sreću - odjednom se rode dvije bebe. U takvim slučajevima često se obavlja kirurgija. To je zbog činjenice da su višestruke trudnoće izložene riziku, a situacije potrebne za carski rez pojavljuju češće.

blizanci često rađaju carski rez

Razlika u cezariannom dijelu kod vađenja blizanaca je duža kirurška intervencija. U takvim operacijama, rehabilitacijski terapeut je gotovo uvijek prisutan kako bi odmah pružio pomoć djeci, ako je to potrebno. U planiranoj carskim operaciji, majka blizanaca je propisana 1-2 tjedna ranije nego u slučaju trudnoće singletona. To je zbog činjenice da su blizanci obično rođeni malo ranije.

Ekstrakt majke blizanaca nakon cezariannog dijela provodi se prema istim pravilima kao u slučaju jednog djeteta. To jest, rođenje dvoje bebe odjednom nije znak za dulji boravak majke u rodilištu.

Tradicionalno, nakon carski rez, žena je ispražnjena 7-9 dana, ali moderna medicina dopušta ubrzavanje tog procesa na peti ili šesti dan. Prije toga pažljivo se procjenjuje stanje majke i djeteta: propisani su testovi i provode se testovi. Ako žena ima komplikacije, ona više ostaje u bolnici. Određeno vrijeme izbijanja u takvim slučajevima odlučuje se na medicinskom savjetovanju i individualno.