40 tjedana

Hrana

Ova metoda isporuke, kao carski rez, je kirurška intervencija, zbog čega se dijete uklanja iz majčinog tijela kroz rez u prednjem abdominalnom zidu. Kao i kod bilo kojeg kirurškog zahvata, carski rez zahtijeva prethodnu pripremu. Stoga, u većini slučajeva, operacija se provodi na planirani način.

Najčešća pitanja koja su novopridoštene majke zatražile nakon carske operacije jest dan kada će se vratiti kući. Da biste odgovorili na to, trebate razmotriti značajke razdoblja oporavka.

Kako je razdoblje oporavka?

Nakon uspješne kirurške intervencije, puerperal se nalazi u postpartum odjelu tijekom prvih 24 sata. Ovdje je pod stalnim nadzorom anesteziologa, koji nadzire da nema komplikacija povezanih s anestezijom. Osim toga, istodobno se vrši obnavljanje volumena izgubljene krvi i provodi se antibiotska terapija. Imenovana je kako bi spriječila razvoj postoperativnih infekcija.

Za 2-3 dana nakon operacije, žena treba slijediti strogu prehranu: postoji samo pileća juha, kuhano meso, sirovi sir s malo masnoća itd.

Koliko dana nakon carskog rezima otpuštaju se kući?

Ovo pitanje ne daje odmor mnogim mladim majkama koje su prolazile kroz carski rez. Jasni odgovor na njega ne može se dati jer Duljina vremena kada žena ostaje u bolnici određuje nekoliko čimbenika.

Prvo, liječnik uzima u obzir stanje djeteta. Uostalom, često se obavlja cesarean kada je vrat umotan u pupak. U ovom slučaju, dijete je rođeno u stanju hipoksije. Takvo kršenje zahtijeva stalno praćenje liječnika sve dok se stanje beba ne vrati u normalu.

Drugo, dakle, u kojem danu nakon cezarianne sekcije žena otpusti iz bolnice, ovisi i o njezinu stanju i stanju zdravlja. Prije svega, liječnici promatraju ozdravljenje kirurških rana i formiranje ožiljka na maternici. Obično se ubode iz trbuha uklanjaju 6-7 dana. Do ovog trenutka na površini kože trbuha treba formirati ožiljak tkiva.

Dakle, činjenica o tome koji dan (nakon koliko dana) se ispušta nakon carskog dijela ovisi o tome koliko brzo žensko tijelo oporavlja nakon operacije. U prosjeku je potrebno 7-10 dana da liječe postoperativnu ranu. Kada se majka već otpusti iz bolnice nakon carskog pregleda, liječnik pažljivo ispituje i procjenjuje stanje žene.

Prolazeći testovi su neophodni jer ponekad upalni proces koji je započeo u tijelu možda se ne pojavljuje izvana.

Na koji dan se obično ispušta nakon carskog rezanja iz bolnice?

Cezarski dio zahtijeva duži oporavak nakon porođaja. Operacija je ozbiljna, abdominalna, a time i proces rehabilitacije nakon što je potpuno drugačiji nego nakon prirodnog porođaja.

U ovom članku ćemo vam reći koliko vremena žena mora ostati u bolnici nakon operacije, na koji dan majka i dijete obično otpusti iz bolnice nakon carskog rezima i što može utjecati na ta razdoblja.

Kako se to radi?

U prirodnom porođaju dijete ostavlja maternicu kroz genitalni trakt. Ovo je dug i naporan proces, u velikoj mjeri upravlja ne liječnici, a ne žena u radu, već Majka priroda. Za majku i dijete rođenje može biti dugo i teško, ali proces oporavka je također prirodniji, fiziološki.

Cezarski dio je učinjeno kada prirodni porođaj nije izuzetno moguć ili može biti vrlo opasno za život i zdravlje žene i njezine bebe. U ovom slučaju, dijete se uklanja ne kroz genitalni trakt, već preko rezka kirurga u maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Razlozi zbog kojih je žena preporučena operacija mogu biti različiti. Neki su postali vidljivi čak i tijekom razdoblja dojenja, a zatim se planira planirani carski rez, drugi se iznenada pojavljuju već u procesu porođaja, a potom se provodi hitna operacija.

Za planirano kirurško davanje, najčešći uzroci su:

 • velika fetalna veličina;
 • neusklađenost između veličine zdjelice i veličine fetusa;
 • izražena visoka ili niska voda;
 • placenta previa s preklapajućim unutarnjim os;
 • neoplastični tumori u maternici;
 • postoperativne ožiljke uterusa;
 • prsni ili poprečni položaj fetusa do kraja trudnoće;
 • genitalne infekcije kod žena;
 • preeklampsija;
 • bolesti srca i krvnih žila u ženi, zatajenje bubrega, kratkovidnost i retinalna odvajanja u povijesti.

Za kirurgije u hitnim slučajevima čitanja su posve drugačija. Najčešće je potreba za dovršenjem rada kirurški uzrokovana razvojem primarne ili sekundarne slabosti.

Slabiji kontrakcije koje ne dovode do otvaranja vrata maternice na željenu veličinu, zaustavljaju pokušaje, dugo bezvodno razdoblje, nedostatak učinka stimulacije lijeka, znakove hipoksije fetusa, masivan krvarenje majke - sve to je razlog za prenošenje žene iz dvorane u operacijsku sobu.

Ako je planirana operacija, žena unaprijed odlazi u bolnicu, ne čekajući da se kontrakcije započnu ili da se voda isprazni.

Najčešće, hospitalizacija se propisuje u 38-39 tjednu trudnoće, a ako se operacija ne provodi po prvi put, otprilike tjedan dana ranije.

U roku od nekoliko dana pregledava se žena, provodi se testiranje, izvodi kontrolni ultrazvuk, odabire anesteziju - epiduralnu (spinalnu) anesteziju u kojoj će žena biti svjesna tijekom operacije ili opće anestezije u kojoj će žena imati dobar san s lijekovima.

Na dan operacije ujutro, žena dobiva klistir, brijanje pubisa i mjerenje tlaka i tjelesne temperature. U operacijskoj je sobi isporučena na gurney i prvo izvodi anesteziju. Nakon injektiranja anestezije, liječnici obilježavaju linije urezivanja, tretiraju abdomena i perineum alkoholnom otopinom ili otopinom joda i nastavljaju s radom.

Traje od 20 do 40 minuta. Za to vrijeme kirurg smanjuje trbušni zid, pomiče u stranu mišiće i mjehur. Ako se operacija planira, rez je napravljen horizontalno, u donjem dijelu maternice. Zatim urezuju urez u maternici, perforiraju fetalni mjehur, isušuju amnionsku tekućinu i izvode dijete. Trenutak rođenja djeteta na svjetlo, žena može čuti njegov prvi krik samo ako je izabrala epiduralnu anesteziju. U stanju opće anestezije, ti se trenutci žene u radu ne mogu preživjeti.

Dijete se prenosi u neonatolog ili medicinsku sestru u dječjem odjelu. Dok se mrvice tretiraju s pupčanim vrpcem, izvagane i vrednovane na Apgarovoj skali, kirurg ručno razdvaja posteljicu od stjenke maternice i šivanje reproduktivnog organa. Zatim se izmjenjuju mišići i mjehur te se primjenjuju vanjske šavove.

Ako je operacija hitna, rez može biti vertikalan, ali se pribjegava samo kada postoji bitna potreba za uklanjanjem djeteta što je prije moguće zbog rizika njegove smrti u maternici.

Uz ponovljene isporuke COP-a, operacija može trajati dulje nego tijekom prve operacije, povezana je s potrebnim vremenom provedenim na izrezivanju starog ožiljka, što se nužno provodi jer svaki put žena se strogo koristi prema starom ožiljku.

rehabilitacija

Od operacijske sobe žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, a dijete je prebačeno u dječji odjel. Nekoliko sati za novootvorenu majku treba provoditi u intenzivnoj njezi pod stalnim nadzorom liječnika. Oni će kontrolirati razinu krvnog tlaka, tjelesnu temperaturu, otkucaje srca. Sve je to vrlo važno za procjenu stanja žene, za procjenu kvalitete izlaska iz stanja anestezije, bez obzira na to.

Ponekad je propisana kapljica slane vode uz dodatak vitamina. No, nedavno, liječnici sve više odbijaju intravenozne tekućine ako nema teških krvarenja, kako ne bi uzrokovali edem u ženi. Već od prvih sati mlade mame ubrizgavaju lijekove i lijekove protiv bolova. Maternica s ožiljkom se znatno sporije i gori od maternice žene koja je prirodno rodila, tako da ne možete bez odgovarajućih lijekova.

Nakon pet sati, žena se, ako se dobro osjeća, prevezena u postpartumski odjel, gdje će morati provesti ostatak vremena prije izbacivanja iz bolnice.

Nakon otprilike 6-8 sati, liječnici preporučuju da počnete aktivno. To će biti najbolja prevencija upale, infekcije, stagnacije i prianjanja.

Pokušavaju pričvrstiti bebu na prsa što je ranije moguće kako bi se ubrzao proces kontrakcije mišića maternice i potaknuo laktaciju, što nakon operacije može biti usporeno.

Zajednički boravak s djetetom najčešće se dopušta drugi dan, pod uvjetom da žena ustaje, pocne hodati, da se sama brine o mrvicama.

Da bi se brže oporavilo, preporučljivo je da se krećete, ali to učinite u fazama.

Prvo, rukama pomičite okretaje s leđa na desnu i lijevu stranu s potporom područja šava. Zatim naučite pouzdano sjediti na svojoj strani. Ležeći na stranu, možete hraniti bebu kako bi izbjegli nepotrebno dizanje utega, što je apsolutno kontraindicirano nakon operacije.

Nakon toga, žena može spustiti noge i sjesti. Bolje je ustajati i hodati nakon operacije, s podrškom ili podrškom na krevetu ili zidu, budući da će vrtoglavica pratiti novu majku barem još nekoliko dana.

Kada pišu?

Čak i prije 15-20 godina, nakon češkog dijela, žena je mogla doći kući pod najpovoljnijim okolnostima samo 10 dana.

Nakon 7-8 dana nakon kirurške dostave, uklonjena je šavovima, dobila je kontrolni ultrazvuk, nekoliko dana je promatrana, a ona joj je dopušteno ići kući. Antibiotici su obično dani 10 dana kako bi isključili mogućnost infekcije, čak i teoretski.

Posljednjih godina, u bolnicama za majčinstvo poslije je posve drugačiji pristup kašarskom dijelu i rehabilitacijskim pitanjima. Antibiotici su sada propisani samo ženama koje imaju znakove rane upale, a ostale ne liječe antibiotska terapija, ograničena na primjenu lijekova protiv bolova i smanjenja lijekova (oksitocina) tijekom prva tri do četiri dana nakon operacije.

Taj je pristup prisiljen preinačiti vrijeme ispuštanja. Čuvanje žene u bolnici 10 dana više nije potrebno. Nakon carski rez, oni su sada ispražnjeni petog dana, a nakon prirodnog rođenja, na trećem.

Žena se može vratiti kući sa bebom za pet dana samo ako nema komplikacija.

Šavovi petoga dana, naravno, ne uklanjaju. To jest, mama je otpuštena kući s vanjskim šavovima.

Interni se rastvaraju. Vanjske će morati biti uklonjene, ali već u ženskoj konzultaciji u mjestu prebivališta 7-8 dana nakon operacije ponekad se preporučuje uklanjanje šavova najranije 9-10 dana. Pojedinačnu preporuku o vremenu obično daje liječnik u porodničkoj bolnici prije ispuštanja.

Razlozi za promjenu datuma

Koji čimbenici mogu utjecati na trajanje boravka u rodilištu? Odmah ćemo reći, ispred pitanja najviše nestrpljivih da neće biti moguće napustiti bolnicu prije petog dana. Niti jedan liječnik, ni u jednoj klinici ili rodilištu u Rusiji, neće preuzeti odgovornost za eventualnu smrt žene ili bebe.

Pet dana je minimalno razdoblje promatranja, pa stoga ne možete ni pokušati nagovoriti liječnika da pusti rano kući.

Žena s znakovima upalnog procesa može biti zadržana u rodilištu - temperatura tijela je povišena, pritisak je skakanje, promatrane su epizode probojnog krvarenja iz genitalija.

Prema rezultatima ultrazvučnog pregleda, može se utvrditi da maternica nije dobro smanjena ili su ulomci placente ostali u njemu (što je vrlo rijetko). U ovom slučaju, majka je odgođena za još 2 do 4 dana. Tada bi moglo biti dvije mogućnosti - ili će biti otpušteno kući ili prenesena u ginekološku bolnicu za daljnje liječenje. Dijete će biti poslano kući sa svojim ocem i bliskim rodbinom.

Drugi razlog odbijanja liječnika petog dana je zdravstveni problemi djeteta. Mogu biti vrlo različite.

U prvih 3-4 dana života beba pažljivo se ispituju, od njega se preuzimaju razni testovi i provode se funkcionalni testovi. Nakon otkrivanja patologije djeteta može napustiti bolnicu je još nekoliko dana, nakon čega se ili otpremaju natrag kući s majkom, ili oboje su odvedeni u dječjoj bolnici na odjelu ranom djetinjstvu za naknadnu obradu. Prijevoz se obavlja posebnim medicinskim prijevozom.

Korisni savjeti

Ekstrakt nakon carski rez ima nekoliko značajki koje žena mora znati unaprijed i upozoriti svoje voljene osobe. Naši savjeti će vam pomoći da provjerite sa najvećom udobnošću i sigurnošću.

 • Žena ne može kategorizirano držati dijete u naručju, a težina koja prelazi težinu od 3 kilograma je najstroža zabrana za narednih šest mjeseci. Posebno pažljivo morate se pridržavati ovog pravila u prvim danima i tjednima nakon operacije. Stoga, bilo koji od rodbine, ali ne i novootvorena majka, može se u rukama pojaviti s djetetom na svečanom otpuštanju.
 • Zamolite rodbine da vas dovedu u bolnicu za ispuštanje haljine. Najbolje besplatno. Hlače, traperice, hlače i drugi struka odjeća donijeti mnogo neugodnosti, jer zglobovi još uvijek nisu povučeni s istim pritiskom na području spojnih patentni zatvarači i gumbi trebaju biti u potpunosti isključiti najmanje 3 tjedna prije nego što je vanjski šav nije potpuno ozdravio. Montaža haljina neće izgledati previše estetski, jer čak i mršave žene nakon carskog trbuh visi i uvlači znatno duže od trbuha nakon vaginalnog poroda.
 • Zamolite rodbinu ili prijatelje da unaprijed brinu o zasebnom stražnjem sjedalu u automobilu u kojem će žena otići kući. Prilično je teško dugo sjediti nakon operacije - povlačeći šavove, boli bol u leđima, možda će biti potrebno da žena leže ili položi sjedenje. Ako u automobilu na sjedalu, pored nje, bit će još par ljudi, a nova majka to ne može učiniti fizički. Dijete na putu kući mora imati drugu odraslu osobu.
 • Bolje je privremeno odustati od stolova u čast iscjedka i skupljati rođake u roku od 2-3 tjedna, jer žena je pokazana mir, a stranci također mogu biti izvor infekcije.

Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky predstavlja svoj pogled na carski rez u sljedećem videu.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Na koji dan se ispušta nakon carskog cara?

Nakon carski rez, oni se ispuštaju malo kasnije nego nakon normalne dostave. To je zbog činjenice da je Cesarean operacija.

Tijelo treba vremena da se oporavi od njega. Sve veće postoperativne komplikacije obično se javljaju u prvom tjednu. Stoga, barem 5-8 dana trebate biti pod nadzorom liječnika.

Kada se ispušta nakon carskog rezima - brine se sve mlade majke. Kuća je dobra, a zidovi su tretirani.

Ali u potrazi za ranom povratkom kući, trebali biste biti oprezni da se nećete svađati s liječnicima kako ne biste zaražili sebi i svom djetetu.

Što ovisi iscjedak nakon cezariana?

 • Iz zdravlja majke;
 • Od ozdravljenja postoperativnih šavova;
 • Od nazočnosti komplikacija nakon operacije;
 • Iz zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Nakon što su mnogi uklonili šavove?

Nakon operacije, šavovi ostaju na maternici i prednjem abdominalnom zidu.

Šavovi s kože nakon carezana uklanjaju se 7-8. Dana. Nadalje procijenite kako su izliječeni. Ako nema komplikacija, one se ispuštaju na dan sutiranja. Ako se infekcija pridruži, šavovi se mogu razbiti.

Bolnica će svakodnevno obučavati, propisati ili promijeniti antibiotik. Možda će vam trebati nametanje sekundarnih šavova. Sve to će odgoditi izjavu. Češće, ova komplikacija nastaje kod pretilih žena, ako postoji infekcija koja nije tretirana prije operacije u tijelu.

Na dan koji se obično ispušta nakon carskog rezanja ovisi o kontrakciji maternice.

Nakon operacije, maternica je na razini pupka. Svaki dan se visina smanjuje za 2 cm, smanjuje se i postaje manja.

Tjedan dana kasnije skriva se iza grudi i nije otkrivena kroz prednji trbušni zid. Prije iscjedanja 7-8 dana, liječnik će vas pregledati u ginekološkoj stolici kako bi provjerio kako se maternica smanjila i da li u njemu postoje krvni ugrušci.

Treba imati na umu da se uterus s ožiljkom sporije spušta. Stoga se izjava može odgoditi zbog toga. Obično nakon operacije, propisuje se oksitocin. To ubrzava kontrakciju maternice.

Ako maternica ugovara loše, krvni ugrušci nakupljaju se u njegovoj šupljini. Mogu zagušiti. To će dovesti do razvoja endometritisa ili teških krvarenja. Ovo stanje zahtijeva pomoć liječnika.

Ako ste do tada već otpustili, neće vas vratiti s djetetom. I razdvajanje novorođenčadi nije baš dobro. Pogotovo ako dojite.

Prevencija tromboze

Najstrašnija komplikacija cesareja, i doista bilo koja operacija, su tromboza. Činjenica je da je nakon operacije žena prisiljena promatrati ostatak kreveta, a zatim voditi sjedeći stil života.

Do kraja trudnoće i nakon poroda, krv postaje gušća. Sve to predisponira na stvaranje krvnih ugrušaka. Oni su opasni blokovi velikih posuda i kršenje robota unutarnjih organa.

Najstrašnija komplikacija je plućna tromboza. Ovo stanje zahtijeva reanimaciju i kobno.

U opasnosti su žene s varikoznim žilama, prekomjernom tjelesnom težinom i hipertenzijom. Stoga, nakon operacije, trebate razmišljati o prevenciji.

Sljedećeg dana bit će vam dodijeljena koagulogram da biste vidjeli ima li povećana zgrušavanja krvi. Ako je rizik od tromboze povišen, propisuju se lijekovi koji čine razrjeđivač krvi.

Kada ispustite, ponovno kontrolirate krvni test. Ako je sve dobro, lijekovi se otkazuju.

Žene s proširenim žilama donjih ekstremiteta trebale bi ići na operaciju i za porođaj, nakon što su prethodno povezale noge elastičnim zavojima ili nošenjem kompresijskih čarapa.

Zarazne komplikacije

Nakon carskog reza nalaze se pet puta češće nego nakon normalne dostave. Endometritis je upala maternice. Ona se manifestira na 4-5 dan. Zato žena treba biti pod nadzorom liječnika. Pratite temperaturu. Otpuštanje iz maternice.

Petog dana propisati potpunu krvnu sliku. Za kontrolu zaraznih komplikacija. Prije iscjedka provesti vaginalni pregled. Ako se razvije sumnja na infekciju, neće im pustiti da rano pođu kući.

Antibakterijska terapija

Obično, nakon carskog, propisani su antibiotici za sprečavanje zaraznih komplikacija. Tijek liječenja antibioticima za 5-7 dana. Stoga je potrebno ostati u bolnici do kraja liječenja.

Nemoguće je prekinuti tijek liječenja. To će smanjiti osjetljivost mikroorganizama na antibiotike. Sljedeći put neće biti ništa za liječenje.

hemoglobin

Otpuštanje iz bolnice može biti odgođeno ako imate nizak hemoglobin. Tijekom operacije, uvijek postoji mnogo gubitka krvi. Tijekom trudnoće, također, hemoglobin se brzo smanjuje, otkad potreba za njom se povećava. Radite na prevenciji.

Provjerite svoj hemoglobin prije operacije i, ako je potrebno, pijete lijekove koji sadrže željezo. Jedite više mesa i drugih hrane bogate željezom tijekom svoje trudnoće. Jabuke, heljde, grožđe, šipak. Šetajte više na otvorenom.

Mliječne žlijezde

Gledajte njihovo stanje. Nemojte zaboraviti dekantirati grudi s prijetnjom lactostasis i higijene. Ako postoje pukotine na bradavicama, moraju se liječiti posebnim mastima. Tako će brže izliječiti.

Zdravlje djece

Vraćanje kući iz rodilišta ne ovisi samo o vama. Hoće li se iscjedak odgoditi i koliko će ovisiti o zdravstvenom stanju novorođenčeta.

Morat ćemo ostati ako:

 • vaše dijete slabo osvaja težinu
 • umbilikalna rana ne iscjeljuje dobro ili postoje znakovi upale,
 • beba je postala žuta zbog uništavanja crvenih krvnih stanica,
 • dijete tijekom trudnoće ili porođaja doživjelo je hipoksiju - gladovanje kisikom,
 • pronašli su znakove infekcije kod djeteta.

Nosokomična infekcija

Dugi boravak jedne žene s novorođenim djetetom u bolnici uvijek je napunjen razvojem nosokomične infekcije. Ta bolest uzrokuju mikroorganizmi koji su prilagođeni životu u bolnici pod utjecajem antibiotika i antiseptika na njima.

Liječenje takve infekcije je vrlo teško. Stoga, liječnici bez dobrog razloga nikada neće odgoditi vašu iscjedak. Ako nakon kirurškog zahvata nema komplikacija, vaše dijete je zdravo, a zatim ćete ga otpustiti što je prije moguće, tj. za 5-8 dana.

Važno je da nema potrebe za ponovnom hospitalizacijom. Uostalom, trebali biste biti blizak djetetu i pobrinuti se za njega.