Kada se dijete počne micati

Bol

Pokreti djeteta u maternici su posebno razdoblje trudnoće, što označava polovicu, polaznu točku za porod i posebne osjećaje buduće majke. Njegova trudnica očekuje velikom nestrpljenjem. Kada fetus izrađuje prve pokrete i uvijek se osjeća kao majka? Koliko traje i što to znači?

Prvo mješanje

U majčinoj utrobi fetus po prvi put počinje miješati u razdoblju od 8 tjedana. Doista, u ovom trenutku, formiraju se prvi mišići koji su odgovorni za motoričku aktivnost. Budući da je beba premalena u ovom trenutku, njegovi su pokreti kaotični i grčevi. Stoga mama ne osjeća takvu promjenu. Ona ih ne osjeća i zato što u ovom trenutku gotovo cijeli prostor maternice zauzima amnionska tekućina, dijete gotovo ne dodiruje zidove, a ako je, to je vrlo slabo.

Tijekom vremena fetus počinje rasti i dosegne veličinu po kojoj njezini pokreti postaju opipljivi za majku. Tada će okolina (budući otac i rodbina) moći osjetiti, stavljajući ruku na trbuh trudne žene. Vizualno vidjeti takva kretanja još bliže datumu rođenja. Ponekad beba pokušava odgurnuti kameru, nogu, oslonjenu na majčin trbuh, a zanimljivo je gledati.

Osjećaj mame koja se miješa

U prosjeku, u dobi od 18 do 22 tjedna, očekivana majka prvi put osjeća pokrete djeteta. Ali taj izraz za svaku trudnicu je individualan. Uostalom, to ovisi o tome kakvu je trudnoću, kako se događa gestacija, i koji sloj masti na trbušnom zidu majke. Sekundarne mame, u pravilu, počinju osjećati pokrete djeteta 2 tjedna ranije. Predispozicija za osjetiti pokret prije ima mršave majke. Svaki trudni karakter perturbations manifestira se na svoj način. Neki ih uspoređuju s letačkom moljom, drugi s plivačkom ribom. Ali, općenito, prvi pokreti nisu oštri i neravni. Oni su više poput crijevne peristaltike, poput hrane u trbuhu.

Trudnica bi se trebala sjetiti i zapisati dan kad je prvi put osjetila takvu promjenu. Uostalom, ginekolozi koji će promatrati zasigurno će pitati za to. Zašto je taj datum tako važan? Prema njezinim riječima, liječnik tradicionalno izračunava datum rođenja. Dakle, ako su prvi, onda se dodaju 20 tjedana na datum prvog miješanja, ali ako je drugi - 22 tjedna. Naravno, ovaj izračun je približan, pa se poziva na preliminarni datum isporuke. No, zajedno s datumom posljednjeg menstrualnog perioda, podaci planiranih ultrazvuka mogu točno izračunati termin rada.

Koji su pokreti normalni?

Nakon prvog miješanja, buduća majka će ih gotovo stalno osjećati. Doista, uz rast i razvoj bebe, njegova se aktivnost također povećava. Ovo je normalno. Pokret i kretanje postaju značajniji. Dijete može biti "ogorčeno", obavijestiti majku da mu nešto ne odgovara. Na primjer, poza majke tijekom spavanja ili svađa roditelja, glasna glazba u sobi. No, nakon 32 tjedna trudnoće, aktivnost budućeg djeteta se smanjuje, jer postaje neugodno za njega da se presele zbog nedovoljnog prostora u maternici. Tada čak i mumija takvi pokreti mogu donijeti nelagodu i neugodnosti. Vrlo često se trudnice žale da miran dijete postaje previše aktivan noću tijekom dana. A razlog za to može biti obična nepažnja majke na dnevne pokrete, jer je zauzeta svojim poslovima i planovima. Ali noću, u mirovanju, dijete privlači pažnju. Možda mu se ne sviđa uobičajeno i dugo držanje žene u snu. Uostalom, neke su žene navikle da se ne mijenjaju cijelu noć. Sada bi mama trebala "slušati" djetetove zahtjeve i promijeniti položaj u krevetu.

Normalno je 10 razdoblja kretanja djeteta po danu, počevši od prvog kretanja i do 32 tjedna. Prije rođenja, njihov broj se malo smanjuje ili postaje manje aktivan.

Kad je mama prestala osjećati kretanje, trebala je vidjeti liječnika kako bi izbjegao probleme.

"Mama, hvala!", Ili kada se dijete počne kretati

Trudnoća donosi žene puno istinski čarobnih trenutaka. Jedan od njih je prvo kretanje bebe. Trenutačno trudne žene s velikim nestrpljenjem čekaju. Kada se beba počinje miješati tijekom trudnoće?

Kada se dijete počne micati

Dijete u utrobi kreće se oko 8 tjedana. U tom se razdoblju pojavljuju prvi snop mišića i živčanih završetaka, koji su odgovorni za motoričku aktivnost. Razvoj živčanog djelovanja u tako kratkom razdoblju je u ranoj fazi, a fetalni pokreti su kaotični, grčevi.

Osim toga, dijete je još premalo za ženu da osjeti njegove pokrete: većina prostornoa maternice u ovom trenutku zauzima amnionska tekućina, a dijete rijetko dodiruje zidove, a dodir je još uvijek nježna.

Međutim, u roku od nekoliko tjedana, beba u majčinoj utrobi počinje aktivno rasti, a s vremenom će dosegnuti takve razmjere da će njezini pokreti prvo postati prilično primjetni za njegovu majku, a tada će se ljudi oko nje osjećati tako što će staviti ruku na trbuh. I bliže datumu rođenja, čak ih se može vidjeti.

Kada mama počne osjećati promjenu

Pa, koliko tjedana dijete počinje kretati? U prosjeku to se događa u dobi od 18 do 22 tjedna, ali sve je previše individualno da bi moglo sa sigurnošću reći u kojem će se vremenima neka žena osjećati promiješati. To je jedna stvar kada beba počne kretati tijekom prve trudnoće, a druga kada je druga ili treća.

Smatra se da prva kretanja žene osjete oko 20 tjedana trudnoće. Međutim, zapravo, mnogo ovisi o tome kakvu trudnoću govorite i kako je izražen masni sloj na trbušnom zidu majke. Dakle, žene koje su uljeze, koje već znaju osjećaje djeteta koje se miješaju, najvjerojatnije će ih osjetiti 1-2 tjedna ranije. Mršave djevojke astenične tjelesne spilje također imaju priliku osjetiti pokret pluća ranije.

Kako se kreću dječaci? Različite žene ih opisuju drugačije, s različitim stupnjevima poezije. Rekli su da su slični lepršanju leptira u trbuhu i "kao da riba pliva". Govoreći više prozaično, prvi pokreti fetusa slični su crijevnoj peristalzi, ili činjenici da se neki predmeti kotrljaju u želucu.

Budite sigurni da zapamtite kada osjetite prve pokrete vaše bebe. Ove informacije ćete dobiti u ženskoj konzultaciji. Činjenica je da prema tome kada se dijete počinje kretati u želucu, liječnici izračunavaju preliminarni datum rođenja: ako je rođenje prvo, tada se dodaju 20 tjedana na datum prvog stavka, drugi ili više, zatim 22.

Naravno, ovaj izračun postaje previše približan, ali u kombinaciji s drugim podacima: datum posljednje menstruacije, ultrazvučni podaci u prvom, drugom i trećem tromjesečju trudnoće itd. možete više ili manje precizno pretpostaviti točno kada roditi ženu.

Na pitanje o aktivnosti bebe

Od trenutka kada ste prvi put osjetili da se dijete kreće, osjećat ćete ih gotovo neprestano. Aktivnost fetusa od 24 do 32 tjedna kontinuirano raste.

Dječak raste, njegova se nervozna aktivnost razvija, njegovi pokreti postaju uredni i smisleni. Dijete čak može obavijestiti majku da mu nešto ne odgovara: položaj majčinog tijela, pretjerano glasan zvuk i tako dalje.

I nakon 32 tjedna aktivnost fetusa dramatično se smanjuje, jer dijete postaje teško za pomicanje - za njega je u utrohu ostao premalo prostora. U tom razdoblju čak i rijetki pokreti mogu uzrokovati nelagodu i majke.

Često se žene žale da je beba više ili manje mirna tijekom dana, potrebno je aktivno premjestiti majku da ode u krevet. To ne čudi. Činjenica je da je tijekom dana žena obično zauzeta svojim poslovima i ne obraća pozornost na pokrete djeteta, a noću stvarno spriječavaju da spava.

Osim toga, dijete može biti nezadovoljno prestankom ugodnog ljulja, ili, ležeći na leđima, majka može iscijediti velike krvne žile, što uzrokuje manjak kisika u bebi. S vremenom će ritam sna i budnosti u majci i djetetu izjednačiti.

Naravno, dijete se ne može pomicati cijelo vrijeme: obično se traje oko sat vremena u trajanju od oko pola sata.

Odmorišta moraju se uzeti u obzir prilikom prolaska takvog postupka kao CTG. Tako da razdoblje odmora ne bi spriječilo dobivanje adekvatnih rezultata, trajanje postupka propisuje se kao 30-40 minuta.

Međutim, ako se od samog početka postupka beba aktivno kreće, tada žena ne mora sjediti s uređajem pola sata. Pored toga, postoje duga razdoblja do 3 sata, kada dijete spava, i stoga se ne kreće.

Kada je vrijeme da vidite liječnika?

Obično liječnici savjetuju da potražite medicinsku pomoć ako žena ne osjeća fetalni pokret unutar 10-12 sati. Iako može biti da se zapravo ništa strašno nije dogodilo, ali bolje je biti još jednom siguran.

U nekim slučajevima, takav dugo razdoblje odmora može ukazivati ​​na probleme. Najčešće govorimo o hipoksiji - nedostatku kisika. Obično, prije toga, dijete je abnormalno aktivno, njegovi pokreti su oštri, lupa.

Postoje dva poznata tipa hipoksije - akutna, koja se vrlo brzo razvija i zahtijeva hitnu intervenciju, a kronični, koji se razvija puno sporije, u ovom slučaju nemoguće je bez pomoći, iako ne postoji takva hitnost kao u prethodnom slučaju.

Wiggling je jedna od prvih manifestacija bebinog života. Od ovog trenutka mnoge majke uistinu shvaćaju da u njima raste novi, neovisni život. Međutim, ne zaboravite pratiti aktivnost djeteta, kako biste bili sigurni da je sve u redu s vašim djetetom.

U kojem periodu trudnoće beba počinje kretati: osjećaji žene

Buduće mame željno i tjeskobno čekaju bebu da se prijavi sa svjetlosnim šokovima, pa često pitaju liječnika u kojem razdoblju dijete počinje kretati. Da ne propustite važnu točku, slušajte svoje osjećaje. Jednog dana osjetit ćete u sebi blagi pomak. Prvo miješanje je uvijek neprimjetno i slabo, ali donosi oluju pozitivnih emocija.

Prve pokrete djeteta

Ako ginekolog postaviti pitanje o tome što mjesečno možete osjetiti puls mrvica kada beba počne gurati, on će odgovoriti s povjerenjem da je u peti, iako je plod pokušava pomaknuti mnogo ranije u maternici.

 • U 8 tjedana trudnoće, embrij u majčinom trbuhu sliči maloj bobici, teži oko 3 g, ali se već kreće. Razvija živčane završetke, organiziraju se organi, a njihovo oblikovanje treba uskoro početi. Žena u ovom trenutku ne može osjetiti pokret jer je vrlo slaba i ima grčeviti karakter. Klica je još uvijek premalena. Amnionska tekućina ga pouzdano štiti i rijetko se dodiruje zidovima reproduktivnog organa.
 • U 12 tjedana, dijete u težini raste do 15 g. Može sisati prst, stisnuti ručice u kamere, okrenuti glavu i aktivno se kreće u utrobi. Ti su pokreti još uvijek nevidljivi majci. Da bi je mogla osjetiti, treba malo rasti.
 • U 15. tjednu beba ima značajke lica, noge i ručke. Počne se aktivno kretati, ali još uvijek ne može u cijelosti proglasiti sebe.

Svakog tjedna dijete se razvija, raste, a postupno se njegovi pokreti postaju opipljivi za buduću majku. Malo kasnije, oni mogu osjetiti svog oca, stavljajući mu uho na trbuščić i stavljajući mu ruku na nju. Na kraju trudnoće, dijete počinje snažno udarati, a to je vidljivo svima oko sebe.

Prvo podrhtavanje

Koliko tjedna dijete počinje kretati tako da majka može osjetiti njegove poteze? Nema točnog odgovora. Ako žena po prvi put nosi mrvicu, to se događa oko dvadesetog tjedna. Tijekom drugog trudnoće pokret se može osjetiti malo ranije, u 17-18 tjedana. Ovi izrazi su približni i mogu odstupati prema gore ili dolje. To se događa iz raznih razloga.

 • Mnogo ovisi o individualnoj osjetljivosti žene.
 • Možete napraviti pogrešku prilikom izračuna trajanja trudnoće.
 • Ponekad je masni sloj na trbuhu buduće majke, koji sprečava lagano podrhtavanje.

Druga se dijete razvija kao prva. Ponovljena majka brže uočava pokret, jer je ranije doživjela te osjećaje. Neiskusne žene često ne obraćaju pažnju na njih, pogrešno za ključanje u crijevima.

To se događa na drugačiji način. Neke mame tvrde da beba počinje kretati u 12 ili 14 tjedana. Stručnjaci vjeruju da je to nemoguće. Plod se još nije formirao do te mjere da se može osjetiti njezino premlaćivanje. Najvjerojatnije, ona daje oko sebe znaju probleme u crijevima.

Da ne propustite, kada se dijete počne kreću u trbuhu, slušajte se od 16. tjedna.

U početku možete osjetiti svjetlo, nježno dodiruje u sebi. Što su oni, kako mogu početi? Kažu da dodira nalikuju premlaćivanju leptira ili plivanju malene ribe. Prvi šokovi nisu oštri i jaki pa ih je lako propustiti. Oni su daleko slični crijevnoj peristaltici.

Osjećajući se pokreta, žena se mora sjetiti točno koliko je tjedana beba počela kretati, a o tome obavijestiti stručnjaka prilikom posjete konzultacijama. Za ovaj pokazatelj, liječnik izračunava procijenjeni dan rođenja. Ako žena po prvi put nosi dijete, 20 tjedana dodano je datumu, 22 tjedna dodaju se mami koja se množi. Teško je reći kako će točan izračun biti. No, zajedno s ultrazvučnim podacima i posljednjim razdobljem menstruacije, pomaže u izračunu dugo očekivanog dana rođenja djeteta.

Aktivnost beba

Od trenutka kada se beba počne kretati u trbuhu počinje nova faza trudnoće. Buduća majka osjeća kako se život razvija unutar nje. Ti osjećaji su svijetli i uzbudljivi. Dijete se pomiče i tako komunicira s majkom. S vremenom ćete primijetiti kako reagira na vaš glas, promjene raspoloženja i mnoge druge čimbenike. Osjetit će se vrlo često jakim šokovima ili nježnim strokingom.

Što djeca rade u maternici? Njihove klase su lako promatrati na ultrazvučni stroj. Djeca piju amnionsku tekućinu, sisaju se na malim prstima, udaraju nogama, razgoni pupak, okreću glavu. Svaki tjedan šokovi postaju intenzivniji, a kad se beba pretvori, trbuh mame treperi.

Ponekad se uzgoj trbuha počinje ritmično kretati i plaši trudne majke. Čini se da je beba štucanje. Liječnici vjeruju da su takvi trzaji uzrokovani gutanjem sitne amnionske tekućine. Ovo je normalni fenomen koji ne prijeti fetusu.

 • Jako se miješa u 24-25 tjedana, dijete je odraslo dovoljno i nasilno obavještava majku o svom postojanju. Ako je previše aktivan i bolno gurnut, najvjerojatnije je nešto prouzročilo njegovu nelagodu. Možda mu je otežana glasna glazba ili držanje majke dovelo je do kompresije velikih posuda, a fetus nema kisika.
 • 32. tjedna odrasla dijete savršeno čuje zvukove, prepoznaje glas naroda, ima dobro razvijen živčani sustav. Beba se aktivno prevrće i okreće, ali slobodni prostor u maternici ostaje sve manji, pa njegovo kretanje može donijeti malu nelagodu kod žena.

Neriješene bebe vole klasičnu glazbu. Nježni zvukovi smiruju, i oni se smrzavaju, slušaju. Bebe vole kada roditelji razgovaraju s njima i oduševljavaju svoje emocionalno stanje. Ako je mama uzrujana, počinju gurati i brinuti se. Stoga je tijekom trudnoće vrlo važna zdrava mikroklima u obitelji.

Mnoge se majke često žale da ih mrvica noću čuva budnim. Činjenica je da žene, uronjene u kućanske poslove, tijekom dana ne primjećuju kako je beba aktivna. Noću, u opuštenoj situaciji, njegove se podrhtavanje osjeća snažnije. Osim toga, kad hodate, majčino trbuh blago se mota, a dijete mu se sviđa. Noću se počinje vrtjeti kako bi pronašao ugodniji položaj za sebe. U narednim tjednima on će okrenuti glavu i smiriti se, čekajući njegovo rođenje.

Kada trebam vidjeti liječnika?

Od 24. tjedna dijete se pomiče oko 10 puta na sat s povremenim pauzama od 3 sata. Ne bi trebali biti uznemireni, mrvica treba odmoriti i samo spava. No, ako se kretanje ne osjeća više od 12 sati, hitna je potreba da se pozovete liječniku, tako da je slušao beba srca i, ako je potrebno, imenovao ultrazvuk.

Uzrok zabrinutosti su bolni, pretjerano nasilni pokreti fetusa i slab rijedak pokret. Oni mogu ukazivati ​​da nešto nije u redu s mrvicama. Stoga, bez gubitka vremena, obratite se babici na pregled.

Najčešće ovi fenomeni govore o hipoksiji. Gladanost kisika negativno utječe na razvoj djeteta, stoga treba identificirati na vrijeme i započeti liječenje.

 • Dobar način za određivanje hipoksije je kardiotokografija. Istraživanje je u činjenici da se srčani udar fetusa izračunava na posebnom aparatu. Postupak se propisuje nakon 28 tjedana trudnoće. Kako biste bili sigurni da beba ima dovoljno kisika, preporučljivo je uzeti ga jednom svakih 10 dana prije rođenja.
 • Uz kardiotokografiju, trudna majka mora tijekom dana pratiti aktivnost djeteta. Počevši od 28. tjedna, ginekolog preporučuje čuvanje dnevnika pokreta mrvica. Olakšajte. Ujutro valja pažljivo bilježiti svako kretanje djeteta i, nakon 10 kretnji, u bilježnici označiti vrijeme kada se dijete gura.
 • Ako tijekom 12 sati napraviš 10 takvih zapisa, to znači da beba dobro osjeća i ne pati od gladovanja kisikom. Kada su oznake puno manje ili ako premašuju normu za jedan i pol puta, trebate se posavjetovati s liječnikom radi detaljnog pregleda.

Svaka trudnoća prati nevjerojatna senzacija. Jedan od tih - prvo kretanje djeteta u trbuhu. Ne postoji ništa lijepo nego osjetiti gurkanje sitnih nogu u sebi, osjetiti kako tot počinje pobijediti, preokrenuti i udariti. Ako tijekom tog razdoblja primijetite bilo kakve neobičnosti, nemojte paničariti. Svaka trudnoća je individualna i mnogo ovisi o fiziološkim karakteristikama žene. Redovito posjećujete ginekolog, slijedite njegove upute. Devet mjeseci će brzo proći, a beba će se roditi jaka i zdrava.

Kada se fetus počinje miješati i gurati?

Razdoblje trudnoće jedan je od najsretnijih trenutaka za svaku ženu. No, s njezinom ofenzivom, buduća majka ima mnogo vrlo različitih pitanja s kojima se obraća liječniku. Jedan od njih - koliko mjeseci dijete počinje kretati u trbuhu?

Kada trebate čekati da se fetus promiješa?

Čak i kod osmog ili devetog tjedna trudnoće, fetus se počinje kretati i kretati, plivajući u amnionskoj tekućini unutar maternice. Ali zašto žena u tom razdoblju ne osjeća da se kreće? Vrlo je jednostavno. U ovom trenutku embrij je vrlo mali i ne može se osjetiti pokret. I kada izvodi ultrazvuk na zaslonu, možete vidjeti kretanje mrvica, dodir mu stijenke maternice s nogu ili olovkom.

Koliko tjedana žena može osjećati kretanje djeteta? Zlatno sredstvo za otkrivanje prvih pokreta je razdoblje od 20 tjedana trudnoće. Ali ponekad se događa da žena može osjetiti pokret i dodir bebe u 16. tjednu trudnoće. Također se događa da neke žene mogu osjetiti prve pokrete na dvadeset i četvrtom tjednu. Oba i druga se smatraju normom.

Kada trudnica počinje osjećati kretanje djeteta ovisi o mnogim čimbenicima. To uključuje:

 • Težina fetusa i njezin položaj u maternici. Pokret je vidljiviji u plodovima s velikom masom.
 • Debljina potkožnog masnog sloja buduće mame. Prva kretanja beba sitnih žena mogu se osjećati ranije od onih koji su skloni hrabrosti.
 • Prag osjetljivosti završetka živaca. Ima svoju ženu. Neke trudnice zabilježile su da su imale neku laganu kretnju u području maternice u 8-9 tjedana trudnoće. Istina, takva preosjetljivost se rijetko opaža.
 • Aktivnost crijeva, zbog čega se ponekad nije lako primijetiti kretanje fetusa.
 • Žena tijekom prve trudnoće počinje osjećati kretanje djeteta 2-3 tjedna kasnije nego tijekom naknadnih trudnoća.

Kako se fetus kreće tijekom trudnoće?

Dakle, kod 8-9 tjedana prenatalnog života, dijete se počinje kretati. U tom razdoblju pojavljuju se živčani završetak, koji su odgovorni za motoričku aktivnost, a počinje njihov razvoj, kao i snopove mišića. Živčana aktivnost još nije koordinirana, pa su pokreti embrija kaotični i grčevi. Dijete je vrlo mala, tako da žena teško može osjetiti kretanje. U ovom trenutku, baza uterusa prostor zauzima amnionska tekućina, a mrvica ne može doprijeti do zidova maternice.

U 11. i 15. tjednu trudnoće formiraju se cerebelum i cerebralne polutke, tako da bebina pokreti postaju koordiniranija: kreće se svojim udovima, može staviti prste u usta. Ali majka još uvijek ne može osjetiti fetalnu aktivnost. Neke žene tvrde da su se prvi put miješali u 13-14 tjedana, ali liječnici su skeptični prema takvim izjavama. Često u kratkim razdobljima trudnoće za kretanje fetusa, buduće majke mogu prihvatiti kretanje njihovih crijeva.

Koliko dugo beba počinje gurati?

U prosjeku je 16-24 tjedna trudnoće. Poznavajući vrijeme kada se osjećalo kretanje fetusa, moguće je izračunati približan datum isporuke. Istodobno, oni koji rodili datum prvog miješanja fetusa dodaju 20 tjedana, višekratno - 22 tjedna. To je, naravno, približna metoda, ali zajedno s ultrazvučnim podacima i datumom posljednje menstruacije, moguće je odrediti trajanje trudnoće.

Nudimo vam glas, u kojem su majke sami naznačile kad im je beba počela gurati u trbuhu:

Čim se po prvi puta osjećate, kada se beba počeo miješati, nakon toga će se njegova aktivnost povećati. Razdoblje maksimalne aktivnosti fetusa - 24-32 tjedna trudnoće. Dijete do 24. tjedna trudnoće živi prema režimu - traje oko 16-20 sati dnevno za spavanje, a 4-6 sati ostaje budna. Uočeno je da je aktivnost majke i djeteta obrnuto proporcionalna - najizraženije šokove u vrijeme kada je žena sjedila ili ležala na počinak. To je najvjerojatnije zbog činjenice da je svaka aktivnost majke ljulja beba, a on zaspati. I navečer i noću njegova se aktivnost povećava. Tu je i izravna veza između kretanja fetusa i emocionalnog stanja buduće majke. Ako je žena uznemirena, zastrašena ili presretna, može ga stalno gledati ili je gurati natrag.

Nakon 32 tjedna trudnoće, dijete u maternici postaje osjetno tjeskobno, pa gura majku više iznutra. Priroda njegovih kretanja se mijenja - manje su uobičajene, ali za ženu mogu biti bolne, a čak se i noću utječu na spavanje. Buduća majka u ovom trenutku treba pokušati šetati što je više moguće, a ne spavati na leđima noću (to je kompresija vena cave koja pruža kisik djetetu) i podnosi privremenu nelagodu.

Na temelju toga jasno je da motorička aktivnost djeteta ovisi o mnogim različitim čimbenicima:

 • Psihološko stanje buduće majke. Dijete se vrlo aktivno kreće ili se njegova fizička aktivnost smanjuje u stresnim situacijama.
 • Vremena dana - fetalna aktivnost povećava se navečer i noću.
 • Fizička aktivnost - fetalni pokreti povećavaju se u stanju mirovanja trudne žene.
 • Dugo neugodan stav buduće mame - najčešće dijete reagira na njega s jakim i bolnim šokovima.
 • Okružni zvukovi - kod glasnih zvukova, povećava se aktivnost fetusa, au rijetkim slučajevima može se umiriti suprotno.
 • Hranjenje žene - dijete s osjećajem gladi pomiče se aktivnije. Pokret se pojačava nakon jela slatkiša i prejedanja.

Koliko je važno osjetiti guranje djeteta tijekom trudnoće? Svaka žena jasno pamti dan kada je osjetila prve kretnje fetusa. Također, ovo razdoblje je važno za ginekolog, promatrajući trudnoću. Napravi datum kad su prvi šokovi bebe zabilježeni na posebnoj karti trudne žene. Ako žena ne osjeća dugotrajne pokrete fetusa, liječnik može odrediti dodatni pregled.

U nedostatku kretanja djeteta u drugoj polovici trudnoće, može se sumnjati da njen put možda nije normalan. Prije svega, to ukazuje na to da mrvica pati od nedostatka kisika (hipoksija) ili je moguća kašnjenje u njegovom razvoju. Ako primijetite da se vaše dijete kreće manje od uobičajene, ili ako ne osjećate kretnje duže od 6 sati, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ako ne možete posjetiti ginekologa pri ambulantnom prijemu, nazovite hitnu pomoć. Ponekad uzrok nestanka fetalnih pokreta propušta abortus.

Kakvi su osjećaji na prvim pokretima djeteta?

Što treba očekivati ​​majka kada se fetus počne micati? Kako možete razumjeti prve pokrete djeteta? Kako ih razlikovati, na primjer, od intestinalne peristaltike? O ovim pitanjima teško je dati jasan odgovor. Uostalom, trudnoća svake žene odvija drugačije, svaki organizam ima pojedinačne fiziološke razlike, stoga je moguće odgovoriti na ono što su prva kretanja djeteta na različite načine.

Neke žene kažu da se osjećaju kao dijete lako potezima iznutra. Drugi opisuju kako osjećaju slabe šokove, kao da leptir pokušava doći na drugu stranu stakla ili riba premlaćuje zidove akvarija.

Manje romantične prirode opisuju drugačije što su osjećaji kada se dijete počinje kretati. Uspoređuju ih s udarcem, škakljanjem, drhtanjem, milovanjem ili gurglingom. Neke žene mogu osjetiti bolne senzacije kada dijete kreće.

Mnoge trudnice imaju pitanje, gdje su prva kretanja tijekom trudnoće. Prvo, podrhtavanje djeteta može se osjetiti u različitim dijelovima trbuha, jer još uvijek nema određenu poziciju u maternici. Stoga se okreće u svim smjerovima. U 30-32 tjednu fetus u maternici zauzima stalni položaj. U većini slučajeva, nalazi se ispod glave - takozvana prezentacija glave. Ako se nalazi ispod stražnjice ili nogu (rijetko se javlja) - ovo je prsni prikaz. Uz prsni prikaz, žena osjeća aktivne pokrete djeteta u donjem dijelu trbuha, a glavom, naprotiv, u gornjem dijelu.

Fetalni pokreti tijekom prve i kasnije trudnoće

Kao što znate, pokreti fetusa također ovise u velikoj mjeri o tome kako se trudnoća broji.

Koliko tjedana dijete počinje kretati tijekom prve trudnoće? Po prvi put, buduće majke počinju osjećati fetalni pokret oko 20. tjedna trudnoće. Mršava pokret za bebe može se osjećati ranije 1-2 tjedna.

Koliko tjedana dijete počinje kretati tijekom druge trudnoće?

One žene koje već znaju kako osjećati kretanje djeteta u sebi znaju što mogu očekivati ​​i pažljivo slušati njihove osjećaje. Pored toga, mišići maternice maternice su malo rastegnuti, zbog čega je moguće "uhvatiti" pokrete malo prije nego tijekom prve trudnoće. Najčešće se druga dijete manifestira u 18-19 tjedana trudnoće.

Koliko dugo se dijete počinje kretati tijekom treće trudnoće?

Kako se sve događa u trećoj i kasnijim trudnoćama? Bez obzira na to što ženska trudnoća broji, razvoj djece je isti. Razlika je samo u rastegnutom i osjetljivijem zidu maternice i iskustvu majke. Kod ponovljenih trudnoća, žene su smirene i sigurnije za dijete, pa vrlo pažljivo prate stanje.

Simptomi hipoksije fetusa i metode za njegovo određivanje

Prekomjerno aktivna kretanja bebe, ili obrnuto, njegova izražena letargija ukazuje na gladovanje kisikom. Uzroci ovog stanja mogu biti vrlo različiti: malformacije fetusa, dijabetes majke, prisutnost kardiovaskularnih bolesti i mnogi drugi. Za otkrivanje hipoksije fetusa, provodi se kardiotokografija ili ultrazvuk.

Kardiotokografija je postupak u kojem se bilježe fetalni otkucaji srca. Prilikom provođenja studije, srčani ritmovi mrvica uređaja mjere za jedan sat. Normal je promjenjivi ritam u rasponu od 120-160 otkucaja u minuti. Smanjenje šoka na 90 pokazuje ozbiljnu hipoksiju. Ako se ovaj nalaz nalazi na 30 tjedana trudnoće i više, obavlja se carski rez.

Članak u temi:

Žena na položaju može samostalno otkriti takva kršenja. Za to bi trebala upotrijebiti tehniku ​​"count to 10". Od 28. tjedna trudnoće brojati fetalni pokret od 9 do 21 sat. Desetina je fiksirana na posebnoj kartici. U slučaju da je fetus neaktivan ili je za 12 sati broj trzanja viši od 15, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Ako se neko vrijeme dijete ponaša tiho, nemojte paničariti, jer takav opuštenost može biti privremena. Muljovi se mogu miješati. Da biste to učinili, možete koristiti sljedeće metode:

 • Lezite na leđima i neko vrijeme ležite. U većini slučajeva, nakon 5 minuta, plod će početi gurati.
 • Lezi na svoju stranu i ostanite na ovom mjestu 10-15 minuta. Za bebu ovo je držanje neugodno, pa će najčešće početi gurati.
 • U leđnom položaju, udari trbuh, razgovarajte sa svojim djetetom, pjevajte pjesmu ili čitajte bajku. To će ga ne samo potaknuti da ga potiskuju, nego će vam također pomoći da uspostavite bliski kontakt s vama.
 • Uzmi kontrastni tuš, obratite posebnu pozornost na područje trbuha.
 • Idite dolje ili se penjite stepenicama, udišite ili vježbajte.

Ako tijekom 12 sati ne osjetite kretanje fetusa, pokažite se stručnjaku koji vas promatra.

Za svaku ženu, dan kada se njezina beba počne kretati u trbuhu, to je poseban događaj. Uostalom, to vam omogućuje istinski osjećaj da se novi život razvija unutar sebe. Sada znate koliko tjedana fetus počinje mijenjati i kako se to događa. Dječji šokovi su način komuniciranja s majkom u maternici. Uskoro ćete moći shvatiti kako dijete reagira na vaš glas i voljene osobe, drugu hranu, doba dana, vaše raspoloženje i još mnogo toga. Ako ste zabrinuti zbog kretanja fetusa, obratite se svom liječniku. Nema potrebe slušati savjet prijatelja, jer je tijelo svake žene drugačije, a tijek trudnoće za svaku ženu je drukčiji. Jednostavno za vas tijekom trudnoće i uspješne dostave!

Odgovori na popularna pitanja našeg pedijatara

Je li moguće zbog potkožnog sloja masti ne može čuti kretanje djeteta?

Kretanje fetusa u svakoj trudnoj ženi percipira se drugačije i ovisi o mnogim čimbenicima: što je račun trudnoće, vezanje placente, vanjski čimbenici, prehrana, emocije majke, način dana, kao i tijelo. Svaka trudnica opisuje taj fenomen na svoj način: netko se uspoređuje s kretanjem ribe, netko s gurgulom, a netko izgleda kao da nešto ubacuje unutra. Osjećaj intenziteta kretanja djeteta u uteri može biti različit, budući da fizička gradnja i debljina potkožnog sloja masti mogu oslabiti osjetljivost, ali ga ne mogu potpuno ukloniti. Odsutnost perturbacije služi kao alarmantno zvono, dopustite mi da podsjetim da se u prvorazrednim ženama prva percepcija intrauterinog kretanja trebala dogoditi na 20. porodničkom tjednu, za ponavljajuće na 16. i 18. tjednu. Ako ne osjetite kretanje fetusa, trebate se posavjetovati s liječnikom. I ne zanemarujte rutinske preglede kako biste odmah utvrdili moguće komplikacije gestacije.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće: vrijeme i norma. Kretanje fetusa tijekom prve trudnoće

Trudnoća je prekrasno vrijeme u životu žene. Vrijeme kada cvjetaju postane divno, jer nosi u svom srcu najdragocjeniju stvar u svom životu - njegovo dijete. Nakon ovih očekivanih dvije trake na testu, možda je već dugo očekivano prvo kretanje fetusa tijekom trudnoće. Vjerojatno, upravo kad trudnica prvi put osjeti svoju bebu, ona je doista vjerovala i prožeta činjenicom da život živi u njoj. To je kao malo čudo... Još uvijek prilično blaga, prvi gurmani mrvica su od posebne važnosti.

Počnite miješati

Početak fetalnog kretanja tijekom trudnoće nema strogo određeno vrijeme. Sve žene su različite, a trudnoća u svemu drugačija. Prvi pokreti ovise o nekim čimbenicima:

• Zbog trudnoće.

• Značajke vezanja posteljice.

• Ustav trudne žene.

• Značajke individualne osjetljivosti.

• Način života i tjelesna aktivnost trudne žene (one žene koje su aktivne tijekom trudnoće i mnogo se kreću tijekom dana često često ne primjećuju vrlo lagane pokrete i pokrete djeteta).

• Emocionalni i moralni status.

Naravno, postoji određeni okvir, a obično kretanje fetusa tijekom trudnoće počinje biti vidljivo od oko 19-20 tjedana, ako žena očekuje svoje prvo dijete. Ponavljajući počinju osjećati prve šokove od 17-18 tjedana. Međutim, već je uočeno da dani okvir izložen lijekovima ne odgovara uvijek stvarnosti. Prva kretanja nekih žena, bez obzira na to koliko se trudnoća mogu početi osjećati već 15 tjedana. A ta činjenica samo dokazuje da je svaka osoba individualna. Unatoč osjećajima žene, dijete se počinje kretati od 12. tjedna intrauterinog života, kada razvija ruke i noge. Ali on je još uvijek prilično malen, pa su mu pokreti još uvijek neprimjetni. Dijete stalno raste, postaje sve veće i njezini su pokreti sve opipljiviji.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: senzacije i znakovi

Čini se da se ti osjećaji ne uspoređuju ni sa čim. No, zapravo, prepoznavanje prvog kretanja fetusa tijekom trudnoće nije tako lako, jer se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili fermentacijom plinova. Zato mnogi trudnici često ne mogu nazvati prvi datum kada su počeli osjećati pokrete djeteta u sebi. To nije kritično, ali ginekolozi strogo nadgledaju razvoj fetusa, uključujući i njegovu tjelesnu aktivnost. Na posebnoj deviznoj kartici postoje tablice u kojima treba zapisati početak kretanja i daljnje aktivnosti djeteta. Čak je razvijena posebna formula kojom se grubo izračunava datum rođenja, usredotočujući se na datum prvih pokreta, ali ne daje uvijek točan rezultat.

Kretanje fetusa, osobito tijekom prve trudnoće, jedna je od najduže očekivanih manifestacija djetetove aktivnosti, a sve žene opisuju senzacije koje se pojavljuju na taj način. U njoj se opisuju njezini osjećaji kao da ih je pomilovala iznutra, a druga se uspoređuje sa škakljivanjem, a treći se može osjećati već aktivnim pokemom i guranjem. Ako slušate svoje tijelo, a zatim u smislu valjanja, transfuzija unutar vas može jasno prepoznati kretanje bebe. Neke buduće majke često ne poznaju užitke osjeta prvih šokova njihovog djeteta, jer misle da su crijeva izbila.

Osjećaji uvelike ovise o strukturi ženskog tijela. Ustav buduće majke igra veliku ulogu. Tanke žene počinju osjećati kretanje djeteta mnogo ranije od onih koje su sklone tjesnobu. Vrlo rano pokretanje fetusa tijekom trudnoće može ukazivati ​​na veliku osjetljivost trudnice.

Zašto osjetiti kretanje fetusa

Bilo koja buduća majka zainteresirana je za pitanje koje se osjećaje smatra fiziološkim. Nedvosmislen odgovor ne postoji, jer mnogo ovisi o individualnim fizičkim karakteristikama.

Tijekom trudnoće fetus izvodi pokrete tijela u plivanju u amnionskoj tekućini. Dijete se postupno razvija, a udovi se počnu razvijati, s kojima se kreće, kako se očekuje mamac. Wiggling je siguran znak da je beba živa i razvija, što znači da trudnoća napreduje.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: recenzije

Vjerojatno, gotovo svaka trudnica želi čuti kako se osjećaju druge žene. Neke priče su upadljive u njihovu singularnost.

Događa se da žene zbunjuju prve pokrete i osjećaju vibrirajući telefon u džepu. Istovremeno, vidjevši da ih nitko ne zove, još uvijek ne shvaćaju što je uzrokovalo njihove pogreške.

Drugi kažu da su se osjećali kao da ih netko vozi prstom iznutra, kao da je kroz mekani pokrivač. Čak se i buduće majke uspoređuju s akvarijem, primjećujući da riba pliva u njima.

I to ne radi, naravno, bez leptira u trbuhu. Kažu da osjećaj njihova lepršenja može biti pokret djeteta.

Prva trudnoća

Prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, prema statistikama, osjeća se u prosjeku za 20 tjedana. Kasnija osjetljivost u neupadljivih žena posljedica je činjenice da uterus prvi put doživljava takva opterećenja, mišići nisu spremni za njih i manje su osjetljivi od onih žena koje su već prošle trudnoću i porođaj.

Drugo i sljedeće trudnoće

Sekundarne žene obično počinju osjećati prve pokrete svoje bebe malo prije ženama koje su prvi put trudne. Kao što je ranije spomenuto, to je zbog činjenice da mišići maternice nakon prve trudnoće i porođaja postaju osjetljiviji od anatomske točke gledišta. S gledišta osjećaja same žene, njezina osjetljivost je posljedica činjenice da je, kada je jednom doživjela osjećaj prvih pokreta, već zna što se priprema i što su ti osjećaji. Zato višeparativne žene najčešće ne zbunjuju prve pokrete s intestinalnom pokretljivošću. Uvjeti su različiti, ali u prosjeku je oko 16-17 tjedana. Izjavu da se sa svakom kasnijom trudnoćom počinjete osjećati poteškoće sve ranije ima neku silu. Na primjer, neke buduće majke tvrdile su da su već u 13. tjednu osjetile prvo kretanje fetusa tijekom treće trudnoće!

Ono što određuje aktivnost perturbacija

Growing fetus tijekom buđenja gotovo se stalno kreće. Do 200 ili više pokreta u trenutku kada trudna majka počinje osjećati prve šokove. Od sredine drugog tromjesečja dijete se sve više i više potiče. No, što više raste, manje prostora ostaje za njega pa je stoga prilika za aktivno pomicanje svedena na minimum, a do kraja gestacijskog doba dijete se uglavnom smiruje.

Najviši vrh aktivnosti doseže se u večernjim satima i noću kada je trudnica u mirovanju. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalno i fizičko stanje majke, a ako je zastrašujuća, uznemirena ili pod stresom, tada dijete može biti nemirno, što će biti izraženo u jakim šokovima ili, obrnuto, može se potpuno smiriti. Što bi trebalo biti kretanje fetusa tijekom trudnoće? Norma je takva da pokreti mrvica ne bi trebali uzrokovati bolove majke, čak ni za vrijeme najtežih šokova. U protivnom, obratite se svom liječniku radi promatranja trudnoće.

Također može uzrokovati gladi da pomakne dijete. Ako je buduća majka iznenada odlučila zadržati lik i time ne dopustiti da dijete jede, to bi moglo izazvati cijelu pobunu u njoj. S obzirom da djeca već dobro slušaju u utrobi, previše glasna glazba ili drugi zvukovi mogu ih potaknuti. Ovdje je važno da trudnica mora pratiti reakciju bebe na određene podražaje, situacije i atmosferu koja ga okružuje kao cjelinu. U pravilu bi dijete trebalo kretati oko deset puta na sat.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće vrlo je važno računati i unijeti u posebnu tablicu na mjenjačkoj kartici, budući da ti podaci mogu puno reći o stanju i razvoju djeteta. Liječnici nisu samo usmjereni na rastuću maternicu i abdomen. Prije svega, motorička aktivnost fetusa kaže da je živ, što će se složiti, najvažnija stvar. Razvio je nekoliko tehnika prebrojavanja.

Cardiffova tehnika

Trudnica bi trebala brojati pokrete 12 sati. Nije važno u koje doba dana početi računati. Norma - 10 pokreta i više od jednog sata. Ako njihov broj ne dostigne normu, tada se trudnica mora hitno kontaktirati svog liječnika, jer oslabljena tjelesna aktivnost djeteta ili čak njegova odsutnost može ukazivati ​​na ozbiljne probleme u svom razvoju ili čak biti prijetnja pobačajem.

Pearsonova tehnika

Složeniji glede Cardiffove metode. Trajanje praćenja započinje isključivo u 9 sati i traje 12 sati. Zabranjeno je prenošenje bilo kakvih tereta. Trudnica treba biti na miru. Obavezno zabilježite svaki potez i zabilježite točan vremenski period od desetog poteza. Ako su pokreti djeteta niski intenzitet, trudnica bi ih trebala provocirati (možete pojesti nešto slatko ili otići gore). Nakon toga, morate pratiti hoće li se aktivnost fetusa povećati. Ako se aktivnost ne povećava, posavjetujte se s liječnikom.

Sadowskiova tehnika

Potrebno je pratiti i bilježiti pokrete u razdoblju od 19 do 23 sata, strogo nakon jela. Preduvjet je položaj žena. Trudnica mora ležati točno na desnoj strani. Ako kretanje nije duže od 10 u dva sata, vjeruje se da je to vrlo niska aktivnost fetusa, preporuča se i odmah konzultirati liječnika.

Fetalni pokreti snage aktivnosti

Svaka trudnica treba strogo nadzirati stanje i dijete. Obično, oko 25-28 tjedana, očekivana majka već može biti vođena u načinu svoje bebe, tako da nagla promjena u njegovoj aktivnosti treba biti alarmantna. Kretanje fetusa treba pažljivo promatrati tijekom prve trudnoće, jer primipara još uvijek nije upoznata s osjećajima tjelesne aktivnosti djeteta.

Trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako nema pokreta za deset sati za redom. Odsutnost šokova ili slabe aktivnosti može ukazivati ​​na to da dijete razvija deprivaciju kisika. Najčešći razlog za to je stiskanje pupčane vrpce, u kojem bi dijete moglo zapetljati, aktivno se kretati. Mogu se razviti anomalije posteljice i pupčane vrpce, kao i hemolitička bolest. Točan razlog smirenosti određuje samo stručnjak.

Prečesto kretanje fetusa tijekom trudnoće može također biti signal da dijete razvija deficit kisika. Ovdje je vrijedno napomenuti da je neugodna držanja majke mogu uzrokovati aktivne pokrete djeteta. Kako biste bili sigurni da je dijete dobro, ako je njegova fizička aktivnost vrlo različita od uobičajene, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom koji prati trudnoću.

Vrlo je važno da buduća majka shvati i razumije da tijekom trudnoće ona postaje jedinstvena cjelina s djetetom, stoga je nužno uspostaviti kontakt i ni u kom slučaju ga izgubiti, uvijek slušajući vaše dijete. To će omogućiti trudnici da kontrolira stanje djeteta i tijek trudnoće općenito.

Sve o tome koliko se tjedana opstetrije dijete počinje miješati

Jeste li trudni i već ste zainteresirani za koliko tjedana dijete počinje miješati? Za vas dobre vijesti, on se kreće od deset tjedana! Da, da, dijete pokazuje svoju prvu aktivnost već u takvoj maloj dobi. No, naravno, ni jedna sretna djevojka ne može osjetiti pokret jer je još premalena veličina djeteta. Ali nemojte se uzrujati, vrlo brzo ćete svoj prvi kontakt s mrvicama!

Kada dijete započinje svoje prve pokrete i sve o tome kako ćete ih uskoro osjetiti

Da biste bolje razumjeli što se događa unutar vas tijekom stanja kao što je trudnoća, razmotrite glavne događaje u razvoju motoričkog sustava embrija, a kasnije i fetusa.

 1. Od otprilike desetog tjedna nastaju dječji živčani završetak, oni koji su odgovorni za kretanje. Čak i sa svim željama da se ti pokreti ne mogu postići, zbog činjenice da beba jednostavno ne dopire do zidova maternice, a većinu je zauzeta amnionska tekućina. Pročitajte sve o prvome tromjesečju trudnoće >>>
 2. Malo je vjerojatno da je razdoblje od jedanaestog do petnaestog tjedna trudnoće plodno. Ovdje vaše dijete već ima oblikovane hemisfere mozga i malog mozga, koje mu omogućuju koordiniranje svojih aktivnosti i aktivno kretanje.

Sve ove slatke dječje piroete možete vidjeti na ultrazvuku, koji se obično imenuje od dvanaestog tjedna.

U ovom razdoblju trudnoće, neke mlade dame mogu svečano tvrditi da su osjetile prve pokrete. Ali to je izuzetno malo vjerojatno, a za one najduže očekivane "leptiri u želucu", najvjerojatnije, prihvaćaju kretanja vlastitih crijeva. Da, sjećate se koliko puta prije trudnoće osjećate određene pokrete, kao da se nešto događa u vama, osobito nakon što jede obrok.

Sljedeći trimestar trudnoće donosi dobre vijesti. Točnije, njegova druga polovica. Važne informacije o drugom tromjesečju trudnoće >>>

 1. Od šesnaestog do dvadeset i četvrtog tjedna trudnoće, apsolutna većina budućih majki počinje osjećati dugo očekivane dodira i pokrete djeteta. I ovdje vrijedi rezervirati da ne postoji određeno opće prihvaćeno razdoblje, sve je vrlo individualno i ovisi o nizu čimbenika.

Što utječe na vrijeme prvih perturbacija

Glavni čimbenici uključuju životni stil budućeg mama. Zanimljiv članak o prehrani i iskustvu zdravog načina života tijekom trudnoće >>>

 • To jest, ako ste aktivna žena koja, unatoč takvoj posebnoj državi kao i trudnoći, nastavlja raditi mnogo puta, onda najvjerojatnije jednostavno ne možete vidjeti ovo dijete koje se miješa;

U tom slučaju, samo trebate biti čudniji od svih slučajeva, sjetite se trudnoće i barem malo slušajte sebe i bebu, odjednom vam želi reći nešto.

 • Također, za razdoblje u kojem se dijete počinje kretati, važna je i težina majke, odnosno masni sloj na trbuhu. Djeluje kao vrsta tamponiranja i samo ugasi takve slabe pokrete. Svakako ćete osjetiti sve, samo malo kasnije, kada beba dobije malo jači;
 • Dodijeliti još jedan način popravljanja posteljice tijekom trudnoće. Ako se nalazi na prednjem zidu maternice, to može uzrokovati dugu neosjetljivost kada beba počne kretati;
 • Naravno, broj istrošenih beba je važan. Kada se beba počne kretati za 1 trudnoće, više je ili manje jasno. Iskusni mumije, znajući točno što očekivati, imaju veću vjerojatnost da će osjetiti kretnje njihovih mrvica malo ranije nego prvi put. Stvarno: mala razlika između djece >>>

Iako to nije samo to. Maternica koja je prošla trudnoću već je malo rastegnuta i, naravno, nije elastična kao i prvi put jer je puno lakše primijetiti kada se dijete počne kretati.

Dakle, kada se dijete počinje kretati na 2 i kasnije trudnoći? Ovdje nije tako jednostavno

Sjeti se faktora zaposlenosti? Kada trudnoća nije prva, žena već ima puno briga. U pozadini svih tih čimbenika, mama može biti pomalo odsutna i ne primijetiti pokrete djeteta u želucu.

Štoviše, kada trudnoća nije prva, žene su opuštene oko nje i ne stalno gledaju svoju malu, koja se još uvijek priprema za pridruživanje timu malih eksplozija.

A pitanje, koliko se vremena treće dijete počinje kretati, mama ne brine toliko često. Naravno, ovo je razumljivo. Ali bez obzira koliko ste sigurni i sigurni, i zdravlje vašeg nerođenog djeteta, svakako prođite kroz sva moguća istraživanja i slijedite upute liječnika. Pročitajte i kako pripremiti staro dijete za rođenje mlađeg >>>

Važno je! Unatoč svim mogućim pažljivostima i prikladnim datumima, još uvijek niste osjetili ništa? Ne dijete? Ne brinite se ako vaš trbuh raste, a na redovitim pregledima ginekolog bilježi fetalni otkucaji srca, nema razloga za paniku u ovoj fazi trudnoće.

Wiggles, kako su oni?

Međutim, svatko ima različite osjećaje, kao što su epiteti upotrijebili za opisivanje ovog fenomena. No, najpopularnije recenzije su:

 1. Leptir leprša;
 2. Nježno ubacivanje trbuha iznutra;
 3. Kretanje ribe;
 4. Škakanje s malim perom;
 5. I konačno, jednostavno i objektivno lagano kretanje.

Kao što vidite, sve su one u jednoj stvari - nježnost. Dijete je još uvijek toliko maleno da ga jednostavno ne može uznemiriti s njegovim pokretima, iako se već kreće.

A ako odbacite poeziju i romantizam, vjerojatno ćete je opisati kao samo malo izraženiju peristaltiku vlastitih intestina. I oni su stvarno slični, ali trebate malo promatrati i shvatit ćete da šaljete hello bebu - malog stanovnika trbuha. I samo tjednima kasnije ćete se početi osjećati pored pokreta, olovaka i nogu, i još uvijek ćete se pitati što vam je ta beba trenutačno gurnula.

Važno je! Obavezno zapamtite ili zapišite dan svoje trudnoće kada ste prvi put osjetili pokrete djeteta.

To je korisno u konzultacijama za izračun preliminarnog datuma isporuke. Ako ste žena, dodati ćete još dvadeset tjedana do danas, a za mame koji čekaju drugu i treću djecu bit će preostao više od dvadeset dva tjedna prije sastanka.

Naravno, samo pokreti djeteta nisu odlučujući čimbenik za izračun DA. Međutim, u kombinaciji s ultrazvukom, može se usmjeriti vrlo točno.

Daljnja aktivnost djeteta

Osjećajući se prvih podrhtavanje i pokreta, naviknuti na činjenicu da će na taj način mrvica stalno komunicirati s vama. Od dvadeset i četvrtog tjedna trudnoće do trideset sekunde dijete će odrasti i dobiti jači, tako da će njegovi pokreti biti vrlo, vrlo opipljivi.

I dalje ima dovoljno prostora, puno energije, a razvoj mozga omogućuje vam da vas obavijestite uz pomoć poticanja da se, primjerice, ne odgovara njemu. Možda ste nezgodni za dijete da leći, ili mu se ne sviđa glasan zvuk, ili možda nečiji glas.

Ovi tjedni će biti najaktivniji za cijelo razdoblje trudnoće. I počevši od trideset sekunde, svi pokreti djeteta su naglo u opadanju. Ali ne bi trebalo brinuti. Činjenica je da sada jednostavno nema dovoljno prostora i stoga se sve teže kretati. Važne informacije o tome u članku: 32 tjedna trudnoće: miješanje >>>

Do tog vremena trudnoće, žene, nakon što su se navikle na pokrete djeteta, polako počnu guma. U maternici postaje manje prostora i svaki pokret djeteta dobro je vidljiv. Mnoge majke u ovoj fazi trudnoće žale se da čak i sprječava njihovo spavanje. Ali, najvjerojatnije, cijela stvar je da tijekom dana puno posla i aktivnosti koje odvlače od tih senzacija, a kad se noć pada i želite opustiti, pokreti djeteta su vidljivi.

Osim toga, sam beba tako može izraziti svoje nezadovoljstvo. Na primjer, on može signalizirati svojim pokretima da mu se nije svidjelo činjenica da ste ga prestali ljuljanje, kao i kad hodate ili ležete na leđima, pod utjecajem velikih posuda koje su odgovorne za isporuku kisika u trbuh trbuha. Obično, tijekom trudnoće, ritam se počinje podudarati, a uzalud više nećete uzrujati.

Rutina djeteta

Sigurno ste vi, kao promatračka buduća mama, već primijetili da se vaša beba ne kreće stalno. Dijete, čak i za vrijeme trudnoće, ima svoje razdoblje odmora i budnosti. Prvi obično traje oko sat vremena, ali druga polovica.

Usput, razdoblja sna i budnosti vaše bebe tijekom trudnoće trebat će uzeti u obzir prilikom podvrgavanja takvog važnog postupka tijekom trudnoće kao CTG. To bi trebao biti u trenutku miješanja, inače će studija biti duga, a rezultati su upitni.

 • Stoga, prije nego što počnete, svakako slušajte trbuščić i ako shvatite da beba spava, onda je bolje malo pričekati;
 • Ili pojesti nešto slatko, protok glukoze će probuditi dijete i lagano ga potaknuti na akciju;

Kako drugo da se dijete kreće u želucu?

 • Možete s njim razgovarati s ljubavlju, nazvati ga, često radi, jer maca čak i tada, tijekom trudnoće, razumije više nego što mislimo.

Budite spremni da sjednica CTG-a traje oko trideset do četrdeset minuta, što ćete morati provesti ležanje na istom mjestu s fiksnim senzorima. Možete zatražiti od bebe da se aktivnije kreće, dajući veliki broj pokreta, tada će ova "izvršenja" tijekom trudnoće završiti malo brže.

A sada o najvažnijim

U kojim slučajevima tijekom trudnoće treba vidjeti liječnika? Obavijestite svog ginekologa ili kola hitne pomoći ako ne osjetite kretanje od oko deset do dvanaest sati. Takva tišina može ukazivati ​​na određene probleme. Najčešći razlog nedostatka kretanja je hipoksija (više informacija o fetusnoj hipoksiji tijekom trudnoće >>>)

Postoje dvije vrste hipoksije:

 1. Akutno, vrlo je ozbiljan tijekom trudnoće i zahtijeva hitnu intervenciju;
 2. Kronični, to je manje opasno, ali u tom slučaju ne vrijedi odgoditi bilo.

Imajte na umu da prisutnost hipoksije tijekom trudnoće može ukazivati ​​na nedostatak tjelesne aktivnosti, i obratno, previše oštre, snažne podrhtavanje i kretanje djeteta.