Kako odrediti da počnete raditi? Glavni znakovi i simptomi

Bol

Koji je termin (koji tjedan) počinje rođenje? Trajanje trudnoće smatra se 37 tjedana. Od sada pa do 40 tjedana, rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Kako odrediti početak rada? Nema predviđanja kada će se to dogoditi. No, postoji niz prvih znakova kojima se može suditi o neizbježnom početku rada.

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju početak generičkog procesa. U antici se vjeruje da je polazna točka porođaja ograničenje fetusa u malom prostoru i njegovoj gladi.

Suvremene teorije upućuju na to da počinje porođaj zbog formiranja generičkog dominantnog mozga, povećava koncentraciju tvari u krvi trudnice, potiče ekscitabilnost mišića maternice, povećava razinu spolnih hormona estrogena i akumulira dodatnu energiju u stanicama.

Glavni znakovi i simptomi

Dva do tri tjedna prije poroda, trudnice mogu primijetiti niz znakova i simptoma početka rada:

 1. Oslobađanje trbuha. To je zbog činjenice da glava fetusa skoči dublje u malu zdjelicu, dno maternice se smanjuje i počinje stavljati manje pritiska na membranu i želudac. Ženama je puno lakše disati, smanjene su manifestacije žgaravice. Međutim, pritisak u području mokraćnog mjehura povećava se, trudna žena počinje češće ići na zahod.

 • Pomicanje središta gravitacije ispred njega. Zbog toga, hod trudne žene mijenja, ramena su povučena natrag - žene ponosni hod.
 • Izbojni pupak. Prije poroda, zbog povećanog utjecaja estrogena, mišićni ton prednjeg abdominalnog zida se smanjuje, pupak postaje savitljiviji.
 • Promjene ponašanja trudnice: povećana nervozna razdražljivost ili, obrnuto, stanje slabe apatije. To je zbog promjena u fiziološkim procesima u cerebralnom korteksu u vezi s formiranjem generičkog dominantnog.
 • Smanjenje tjelesne težine trudnice na nekoliko kilograma. Prije porođaja, količina amnionske tekućine se smanjuje, metabolizam se mijenja, a višak tekućine u ženskom tijelu se smanjuje.
 • Smanjena motivacija fetusa. Taj je fenomen zbog smanjenja količine vode, fiksacije glave do ulaza u zdjelicu.
 • Nelagoda ili nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa. Estrogeni povećavaju elastičnost ligamenta, postoji lagano širenje zdjeličnih kostiju.
 • Ispuštanje sluznice. Tijekom razdoblja sazrijevanja maternice, njezin je kanal skraćen i povećava se aktivnost žlijezda sluznice. U roku od nekoliko dana iscjedak iz genitalnog trakta postaje sve obilniji, nalik na debelu sluz koja je bistra ili blago smećkasta, ponekad s ružičastim venama.
 • Kada počinju prekursori rada? Počevši od 37. tjedna, trajanje prekursora početka rada različito je za žene i može biti od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

  Šest do osam sati prije rođenja, neke žene imaju preliminarno razdoblje. Ovaj put karakterizira pojava nepravilnog u učestalosti, jakosti i trajanja kontrakcija maternice.

  U ovom slučaju, žena ne bi trebala doživjeti bilo kakvu neugodnost, poremećaj spavanja ili nedostatak apetita. Može se pojaviti blagi smeđi mrlje iz genitalnog trakta.

  Postupno, kontrakcije maternice povećavaju se, postaju redovite - počinje porođaj.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo?

  Prisutnost redovitog rada, karakterizirana ponavljajućim bolnim kontrakcijama maternice - kontrakcije.

  Na početku rada, trajanje kontrakcija je 7-10 sekundi, a interval između njih je oko 15-20 minuta.

  Tijekom vremena, trajanje borbe se povećava na 40-50 sekundi, a vrijeme između njih skraćuje se na nekoliko minuta.

  Stanje žene se mijenja, nema mogućnosti zaspati. Zbog cervikalne dilatacije može doći do mučnine ili povraćanja.

  Ponekad generički proces počinje ispuštanjem amnionske tekućine - tekućeg, prilično velikog iscjedka iz genitalnog trakta.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo? Kako početi rađanje?

  Kada žena očekuje dijete, najuzbudljiviji trenutak za nju je porođaj. Očekivana majka željno broji dane do dugo očekivanog sastanka s djetetom. Mnoge žene su poznati osjećaji kontrakcija i pokušaja. Ali što učiniti ako žena postaje njezina majka po prvi put? Kako razumjeti da je rođenje počelo? To je ono što ćemo dalje raspravljati. Otkrit ćete koji su znakovi početka rada. Također saznajte kako se taj proces odvija.

  Rođenje i njihove vrste

  Prije nego što razgovarate o tome kako žene počinju raditi, morate nešto reći o samom procesu. Rođenje djeteta može se dogoditi prirodno ili carski rez. Druga je mogućnost odabrana u slučaju da postoje patološke i odstupanja u zdravlju djeteta ili trudnice. Većina žena pokazuje prirodno porođaj.

  Razdoblja rođenja

  Ovaj proces je podijeljen u tri glavne faze. U prvom razdoblju, žena osjeća početnu radnu aktivnost. Ovo razdoblje može trajati od dva sata do jednog dana. Prvo razdoblje završava kada je cerviks potpuno spreman izbaciti fetus, a kontrakcije daju mogućnost pokušaja.

  Drugi dio rođenja karakterizira rođenje djeteta. Valja napomenuti da je ova faza najodgovornija. Drugo razdoblje završava činjenicom da beba u potpunosti gubi fizičku vezu s majkom zbog zatvora pupčane vrpce.

  Treći dio isporuke je najbrži i najjednostavniji. Nekoliko minuta nakon protjerivanja fetusa, maternica počinje djelovati aktivno i gura placentu. Liječnici to nazivaju obrazovnim potomstvom.

  Kako početi rađanje?

  Postoji nekoliko mogućnosti za početak rada. Valja napomenuti da mnoge žene zbunjuju prave kontrakcije s treninzima. Također, neiskusne buduće majke mogu podnijeti teške pražnjenje i ispuštanje čepa za rupturu amnionske tekućine. Kako razumjeti da je rođenje počelo? Ako imate bilo kakvih nedoumica, tada se trebate obratiti bolnici za majku na vašem mjestu registracije. Liječnik će vas ispitati i točno vam reći jesu li znakovi istiniti ili lažni. Razmislite o nekoliko mogućnosti za početak porođaja.

  trudovi

  Najčešće, prvo razdoblje počinje s redovitim kontrakcijama maternice. Da biste ih razlikovali od treninga, vrlo je jednostavna. Prava generička aktivnost praćena je ritmičkim kontrakcijama u redovitim razmacima. Kako razumjeti da je porođaj započeo u ovom slučaju?

  Pokušajte se opustiti i leći. U nekim situacijama, liječnici preporučuju da se topla kupka i piju dvije tablete droga "No-Spa". Treninzi se obično vrše samostalno s tim manipulacijama. Međutim, ako se rezovi ne zaustave, onda ih treba računati. Podignite sat s drugom rukom ili štopericom. Uočite vrijeme kada vaš želudac dolazi na ton i vrijeme. Nakon toga, brojite koliko sekundi traje između kontrakcija. Ako se kontrakcije javljaju redovito i povećavaju se s vremenom, vjerojatno ćete roditi. Ako su kontrakcije spontane, a vrijeme između njih raste, smanjuje se, nije početak prvog razdoblja. Međutim, za sedaciju, vrijedi kontaktirati bilo koju medicinsku ustanovu radi pregleda.

  Ruptura amnionskog fluida

  Sada znate kako započinju trudovi. Može li prvo razdoblje imati alternativni početak? Naravno, da.

  Rodjenje može početi s ispuštanjem amnionske tekućine. U tom slučaju, nakon snažnog smanjenja volumena maternice, javljaju se intenzivni kontrakcije. Međutim, postoje slučajevi kada se dogodio izlijevanje, a kontrakcije ne počinju. Tada su neki lijekovi došli do spašavanja. Majka koja je očekivala ubrizgava tvar koja stimulira kontrakciju maternice. Najčešće takva korekcija vodi do pozitivnog ishoda. Kako razumjeti da je rođenje počelo u ovoj situaciji?

  Zbunjuje ispuštanje amnionske tekućine s nečim drugim, vrlo je teško. Vode protječu velikim volumenom i imaju poseban miris. Najčešće, taj proces počinje nakon nekog tjelesnog napora. Ako ste izgubili vodu, vrijedi što je prije moguće ići u rodilište. U tom slučaju ne možete se okupati jer se može pojaviti infekcija fetusa. Volite običnu dušu.

  Ispuštanje sluznice

  Prvi znakovi početka porođaja mogu se pojaviti davno prije početka aktivnosti. Dakle, jedan od glavnih dokaza pristupa prvog razdoblja jest odvajanje sluznice. Tijekom trudnoće, viskozna tekućina koja se odvaja cerviksom nakuplja se u cervikalnom kanalu. Pouzdano štiti dijete od infekcija i bakterija. Prije rođenja, ovaj grumen je odijeljen i izlazi. Ponekad ga žene mogu zbuniti s normalnim sekretima.

  Čep mucusa ima određenu boju i miris. Njegova sjena može biti od prozirnog do smeđe boje. Volumen ovog obrazovanja je oko dvije žlice. Izađite iz pluta sve odjednom ili u dijelovima. Najčešće, odvajanje gruda počinje nakon drugog pregleda na ginekološkoj stolici.

  Izlaz pluta ne znači da rodiš. Međutim, ovo je jasan znak da se uskoro susretnete s bebom. Rodjenje može početi dva sata ili tjedan dana nakon incidenta.

  Bol u leđima i donjem dijelu trbuha

  Povremeno se generička aktivnost ne prepoznaje kao kontrakcije. Mnoge žene bilježe samo herpesovu bol u abdomenu. Slični osjećaji slabijeg spolnog iskustva tijekom menstruacije. Kako razumjeti da je to upravo početak rada?

  Ako je razdoblje već dosta dugo i čekate dijete iz dana u dan, takvi osjećaji mogu dobro naznačiti početak prvog razdoblja. U ovom slučaju, bolje je ne čitati listove čaja, već ići na liječnički pregled. U nekim slučajevima bolovi u trbuhu mogu ukazivati ​​na patologiju. Međutim, ne brinite prije vremena.

  Carski rez

  Kako započinje rad u ovom slučaju? Najčešće se planira takva operacija. Žena se trenira nekoliko dana i provodi se razna istraživanja. Na dan operacije, budućoj majci dobiva anestetik. To može biti opća anestezija (kada žena koja je u trudnoći spava) ili epiduralna anestezija. Ovo je mjesto gdje počinje rođenje. Zatim, liječnik obavlja potrebne manipulacije i uklanja bebu s ženskog abdomena.

  Kako započinje prijevremeni rad?

  Poznato je prijevremeno rođenje, koje je počelo u razdoblju od 28 do 37 tjedna trudnoće. Je li moguće nekako prepoznati znakove tog procesa? Naravno, da.

  Najčešće, prijevremeni rad se ne razlikuje od normalnog. Majka koja boluje od rada ima abdominalnu bol, kontrakcije maternice i težinu u donjem dijelu leđa. Zapamtite da je u ovom slučaju veća vjerojatnost da odete u medicinsku ustanovu. U najranijim fazama, kada proširenje vrata maternice još nije počelo, liječnici mogu zaustaviti taj proces. Jedine iznimke su oni slučajevi kada je započeo rad s ispuštanjem amnionske tekućine.

  sažimanje

  Sada znate prepoznati početak rada. Zapamtite da svaki put proces se može odvijati na različite načine. Čak i za istu ženu, prvo razdoblje može početi drugačije nego prošli put. Treba napomenuti da je u multiparousnim predstavnicima slabijeg spola poroda jednostavnija i brža. To se događa zato što cerviks i sami genitalni organi već poznaju svoje glavne zadatke. Važnu ulogu igraju djelovanje majke u radu. Sve se događa mnogo lakše kada trudna majka zna što ju čeka.

  Ako sumnjate da je početak rada reinsuriran i potražite liječničku pomoć. Samo liječnik može sigurno reći je li aktivnost počela ili nije. Želim vam zdravlje i lako porođaj!

  Početak rada. Kako odrediti početak rada

  Početak rada ima određene znakove da je svaka žena sposobna prepoznati, čak i onaj koji prvi put rodi. Međutim, obilje informacija koje se ovaj događaj može dogoditi prerano dovodi do činjenice da gotovo svaka trudnica s početka trećeg tromjesečja vidi znakove blizine ovog događaja. Sve je pogoršano promijenjenim hormonima, strahom od poroaja. Opći osjećaj anksioznosti potaknut je "horor pričama" koje "iskusni" prijatelji i poznanici vole podijeliti s trudnicama.

  Dakle, razgovarajmo o tome kako odrediti početak rada, i detaljno razmotriti sve što može biti njihov prethodnik.

  Znakovi i simptomi da je vaša beba blizu dana rođenja počinju se pojavljivati ​​oko 5-7 dana prije ovog događaja i pojavljuju se u 38. tjednu ako trudnoća nastavi normalno. Ako primijetite nešto slično s kontrakcijama ili ispuštanjem vode, odmah obavijestite svog liječnika, jer takve manifestacije mogu ukazivati ​​na početak prijevremenog rada.

  Kako odrediti početak rada. Znakovi i simptomi

  Obično se vjeruje da se rad uvijek počinje s kontrakcijama, a tek tada dolazi do ispuštanja amnionske tekućine. Nije. Sve je potpuno individualno. Dakle, prvi znak nastanka rada je kontrakcija ili ispuštanje vode.

  trudovi

  Isprva izgledaju kao menstrualni grčevi. Vrlo je podnošljiva, a žena može obavljati svoje uobičajeno poslovanje. Ponekad postoje neugodne senzacije u lumbalnom području. Kontrakcije su stvarne kad dovode do otkrivanja cerviksa (na početku rada, otkrivanja doseže 10 centimetara) i lažne.

  Lažne kontrakcije

  Kod lažnih kontrakcija nema boli, ali u ligamentima postoji napetost. Ti se dijelovi također nazivaju preliminarnim. Oni se pojavljuju otprilike tjedan dana prije važnog događaja i pripremaju maternicu za početak rada.

  Ovo otimanje se povećava i produžuje. Prvi traje 10-15 sekundi, a ostatak je 15-20 minuta. Do trenutka početka beba, trajanje kontrakcije povećava se na jednu i pol minuta, a ostatak će također biti i pola minute. Da bi shvatili, oni su pravi ili lažni, pokušajte računati. Ako se kontrakcije pojavljuju s određenim intervalom, to označava početak rada.

  Možete ići na jednostavan način: piti pilulu "No-Shpa" i leći na počinak. Ako je borba lažna, onda će proći neugodnost. Ako je to doista početak rada, oni će se nastaviti povećavati.

  Također, tjedan dana prije rođenja djeteta s lažnim kontrakcijama preporuča se odmoriti više, dovoljno sna i pripremiti se za najvažniji praznik u životu svake žene - rođenje dugo očekivanog djeteta.

  Stvarne borbe

  S pravom kontrakcijom, bol je valovit. Ona počinje u leđima, a zatim ide do kukova, a zatim - u abdomenu. Tijekom kontrakcija maternica je u dobroj formi, trbuh se zateže.

  Obavezno snimajte ili zapamtite kada je sve počelo. Ove informacije mogu biti korisne liječniku.

  Ako je interval između kontrakcija 5 minuta, hitno morate ići u bolnicu.

  Početak rada također može biti popraćen preliminarnim bolovima, koji imaju znak povlačenja. Pojavljuje se u donjem dijelu trbuha ili u lumbalnom području. Za razliku od kontrakcija, te boli nemaju periodicitet.

  Tijekom cijele trudnoće, postavite se tako da je dan rođenja najbolji dan vašeg života. Tako je, jer se danas treba pojaviti beba. Na početku rada pokušajte ostati mirno, opušteno, zadržati duboko i sporo disanje. Razgovarajte više s djetetom, jer je za njega pojava svijeta vrlo veliki stres.

  Slušajte svoje tijelo. Tijelo će vam reći što je najbolje za vas. Mnoge se žene bolje osjećaju prilikom hodanja.

  Ruptura amnionskog fluida

  Kao što je gore spomenuto, izlijevanje amnionske tekućine također je prvi znak nastupanja rada.

  Ako vaše vode nestanu, hitno morate ići u maternicu, jer sušno razdoblje ne bi trebalo trajati dulje od 12 sati. Obavezno obavijestite liječnika o tome kakvu je boju bila voda, ako su imali miris, iu koje su se vrijeme kretali.

  Općenito, idealno, početak rada je kontrakcija, a vode se izlijevaju gotovo odmah prije početka pokušaja s cerviksa gotovo potpuno otvoren. Ali mogu se odseliti prije početka trudnoća ili u trenutku kada je potpuno otvaranje vrata maternice još uvijek daleko. Ponekad liječnik mora otvoriti mjehur da potakne početak rada.

  Vode mogu izlijati odmah, ili jednostavno mogu curiti.

  Mogu se odseliti u ranijim razdobljima, a njihovo iscjedak za ženu može biti gotovo neprimjetno (na niskim razinama vode).

  Kontrakcije i ispuštanje vode su znakovi porođaja koji su uvijek prisutni. Sada razgovarajmo o tome koje promjene neizravno mogu ukazivati ​​na to da rođenje djeteta nije daleko.

  Ispust corkova

  Čep je grumen sluzi s prugama krvi koja štiti maternicu od prodora različitih infekcija. Može se kretati nekoliko tjedana prije rođenja, i početkom tih napada. Ponekad se iscjedak javlja u samom porodu, ali to je rijetkost.

  Trbuh dolje

  Spuštanje trbuha javlja se zbog toga što dijete u trenutku rođenja ide dublje u maminu zdjelicu. To se događa u 35.-40. Tjednu trudnoće. Žena se počinje osjećati ugodno, jer maternica sada nije tako prešavna na dijafragmi. Lakše je disati i udobnije sjediti.

  Povraćanje, proljev, učestalo mokrenje, mučnina

  Početak rada kod primarnih i višekorisnih često je popraćen indiciranim simptomima, a mogu se pojaviti i prije kontrakcije rada i na početku otvaranja vrata maternice. Kao što liječnici objašnjavaju, to se događa zbog prepunog trbuha, tako da se oslobađa od suviška. Možda je to zato što tijelo štedi snagu za porođaj i ne dopušta da ga potroši na probavu hrane.

  Na početku kontrakcija se ne preporučuje jesti, osobito čvrsto.

  Lagani gubitak težine

  Masa se može smanjiti za oko 1-2 kilograma, može također nestati oteklina. Tako se tijelo oslobađa višak tekućine. Ako trudnica promatra njezinu težinu i kontrolira ga svaki dan, tada će definitivno primijetiti takvo smanjenje tjelesne težine.

  Rijetko kretanje djeteta

  Dijete postaje preveliko, a sada nema dovoljno prostora u maternici. Taj se fenomen promatra nekoliko dana prije početka rada. Preporuča se pratiti ženu tijekom tog razdoblja, tako da dijete pomiče najmanje 10 puta dnevno, ukoliko manje osjeća svoje pokrete, obavijestite liječnika o tome.

  Visoka aktivnost žene

  Dan prije početka rada može se promatrati povećanje aktivnosti žene. Ako bi prije toga mogla cijelo dan ležati na kauču, a dan prije rođenja, puno posla: čisti, brisanje, kuhanje, kao i prije dolaska gostiju. Uostalom, ona stvarno čeka, ne samo gost, već novi član obitelji! Psiholozi ovo objašnjavaju činjenicom da žena ispunjava najvažnije stvari. Postoji također pretpostavka da trudnica ne poduzima sve što joj je neophodno, porođaj neće početi.

  Početak rada kod primarnih žena i onih koji ponovno rađaju

  Općenito govoreći, znakovi i simptomi prvorođenog i ponovni početak rada su isti, ali postoje razlike u vremenu.

  U prvorazrednim ženama, želudac se spušta za oko 7 dana, u onima s kojima se ponovno događa - u tri, a ponekad i za dva dana. Cervix se brže otvara kod ljudi koji su multipsi, a njihovi kontrakcije su bolniji.

  Kako ublažiti stanje žena i djece tijekom početka rada

  Vrlo je važno da ne zadržite dah i mirno disati, jer u ovom slučaju plovila uska, a dijete ne prima dovoljno krvi i kisika.

  Dobro je ako se unaprijed upoznate s tehnikama disanja i zaposjednete poseban položaj koji će vam pomoći u ublažavanju boli.

  Najlakši tip disanja se naziva spor. Trajanje udisanja (kroz nos) i istek (kroz usta) je 1: 2. Pomaže bezbolnim bolovima. Ova se tehnika može koristiti u svim generacijama.

  Kada se kontrakcije postanu bolne, možete povezati glasovno disanje, kada izdahnuti "pjevati" vokale "a", "u", "o". Zvuk koji ste dobili s ovim bi trebao biti nizak, što pridonosi opuštanju mišića. Visoke bilješke mogu uzrokovati grčeve.

  Također na početku kontrakcija disanje pomaže, točnije, "izdisanje", kroz opuštene usne zvukom "poo".

  Uz intenzivne borbe, mnoge žene u radu postaju sve teže disati duboko. Plitko disanje "psa" pomaže u ovoj situaciji.

  Tijekom borbi možete hodati i kretati prema želji. U svakom slučaju ne možete sjediti. Možete leći u pozi embrija.

  Kako započeti rađanje

  Ako je razdoblje trudnoće dulje od 40 tjedana, posteljica će starosti, a liječnici će reći ženi da je potrebno stimulirati rad.

  Da biste izbjegli takve poteškoće, pokušajte napraviti gimnastiku, čišćenje, hodati više, osobito stepenice, od 38. tjedna, iako, u pravilu, ne želite to učiniti, ali nemojte preopteretiti.

  Uključiti u prehranu nije rafiniran, a ne deodorizirano ulje, možete ga dodati u salate.

  Pažljivo pročitajte ovaj članak, lako možete odrediti početak rada. Sada je najbolje usredotočiti se na ugodne probleme i brigu o vlastitom zdravlju. Pročitajte literaturu za njegu bebe i samo dobre knjige. Kupite miraz za novorođenče, ako, naravno, niste praznovjerni. Slušajte ugodnu glazbu, a ne nužno klasičnu, jednostavno možete sami odabrati nježne melodije koje vam odgovaraju.

  Pa, ako joga ili gimnastika za trudnice, to je bolje to učiniti pod nadzorom stručnjaka. Prijavite se za tečajeve za mlade roditelje, dovesti kuću u red, i što je najvažnije, opustite se. Ne zaboravite, s rođenjem djeteta, nećete moći posvetiti toliko vremena za sebe kao što je sada, pa uživajte. Ispred vas je sjajno vrijeme prepun briga i najljepših trenutaka.

  Početak rada: znakovi primiparusa i onih koji nisu prvi

  Trudnica nije uvijek lako odrediti početak procesa rađanja, ali postoje određeni znakovi koji ukazuju na neposredan izgled bebe u svijet.


  U posljednjim tjednima trudnoće žene su nestrpljive i sve više traže: "Kada će se dijete roditi?". Prilično je teško utvrditi točan datum rođenja, jer ponekad rad započinje s 38, 40 ili čak 42 tjedna. Ako žena pomno promatra promjene koje se događaju u njenom tijelu, naravno, primijetit će znakove početka rada.

  Emocionalno stanje uoči rođenja djeteta za žene mogu biti različiti: neki osjećaju perevozbudimost su na rubu kolapsa, dok drugi kažu da je doživio prije rođenja osjećaj smirenosti i mira.

  Većina trudnica uoči porođaja probuditi takozvani "instinkt gniježđenja". Žena se počinje pripremati za izgled u kući novog stanovnika: pere, čisti, čisti. Ali što je najvažnije, nemojte pretjerivati, u suprotnom će vam porod može vas iznenaditi. Također, nemojte prekomjerno raditi u posljednjim tjednima trudnoće, pazite na snage koje će vam trebati za vrijeme poroda.

  Što se događa s tijelom, ili simptom početka rada

  Trajna trudnoća se smatra nakon 38 tjedana - žensko tijelo počinje se pripremati za nadolazeću isporuku. U krvi trudnice, razina hormona, koja su odgovorna za nošenje trudnoće, smanjuje se i razina hormona koji stimuliraju radnu aktivnost značajno raste.

  Rođenja počinju kada koncentracija određenih hormona postane maksimalna. Naravno, hormonske promjene utječu na fizičko i psihičko stanje trudnice. Znakovi početka rada su dosta, ali ne i nužno ih sve promatra. Prisutnost barem nekoliko znakova u agregatu može ukazivati ​​na početak rada.

  Neposredno prije dana rođenja, glava bebe ulazi čvršće u prsni prsten, a vezano uz to trbuh trudnice može dopustiti. Mnoge trudnice kažu da je lakše disati i biti u sjedećem položaju, žgaravica odlazi, a opstetričari popravljaju prolaps maternice. Oslobađanje glave može se javiti nekoliko tjedana prije isporuke ili točno uoči.

  Prije rođenja, trudnica sve više doživljava lažne kontrakcije, koje mogu biti vrlo intenzivne i dugotrajne. Dakle, tijelo kao što trenira, priprema se za nadolazeću radnu aktivnost. Zadržavanje tekućine u tijelu trudne žene posljednjih dana prije porođaja je smanjeno, a time i žena može izgubiti težinu, nestaje oteklina.

  Također, priprema tijela za porođaj može biti popraćena tekućom stolicom. Često, žene s primiparoznim i multihardnim ženama mogu doživjeti mučninu, proljev, pa čak i povraćanje. Često, broj poriva za mokrenjem postaje češći, tako da tijelo čisti, priprema se za porođaj. Ovi simptomi često prethode pojavi kontrakcija i mogu trajati čak i kada je cerviks otvoren.

  Neke žene osjećaju bol u lumbalnoj regiji, drugi osjećaju pritisak djeteta u donjem dijelu trbuha. Također, buduće mame mogu primijetiti da je njihovo dijete postalo manje aktivno, štoviše, sve je teže da se starija beba pomakne u malom prostoru. Ovaj simptom pojavljuje se nekoliko dana prije isporuke.

  U parničnom, porođaj počinje, u pravilu, s ne previše intenzivnim kontrakcijama, koje se mogu intenzivirati tijekom dana i još više. U tom slučaju trebate biti strpljivi i pričekajte da se kontrakcije postanu trajne.

  Mnoge žene vjeruju da je u mirnom okruženju domaće pomoći procesu rada i doprinosi činjenici da će se porod može dogoditi brzo i jednostavno. Žene koje se bave preljubima mogu si priuštiti da ostanu kod kuće što je dulje moguće ako još nisu izgubile vodu. U drugom i kasnijem porođaju ne smije se povući s odlazak u rodilište, jer rođenje može biti iznenadno.

  U prvim kontrakcijama, ženama je savjetovano da imaju mali zalogaj kako bi tijelo imalo snage za nadolazeći energetski intenzivan proces poroda bebe.

  Kontrakcije, ponavljane u razmacima od 10-15 minuta i traju najmanje minutu - najtočniji znak početka rada. Kada žena doživljava takve kontrakcije, mora ići u bolnicu. Pročitajte više o prenatalnim napadima →

  Žene koje prvi put rađaju mogu smatrati lažne kontrakcije kao znak početka rada. Jako su bolne, ali nakon nekog vremena zaustavite se. Lažne kontrakcije mogu se nastaviti nakon nekoliko dana. Ovaj trening je vrlo važan za žensko tijelo, zahvaljujući lažnim kontrakcijama, cerviks se priprema za otvaranje u pravom trenutku.

  Glavni znakovi početka porođaja

  Tijekom trudnoće cervikalni kanal je čvrsto zatvoren i ispunjen posebnom sluzi koja štiti bebu od raznih infekcija. Izlazni sluzni čep znak je da je maternica zrela i spremna za porođaj. Pluto može nestati nekoliko tjedana prije rođenja, ili može ići odmah na početku rada.

  Gotovo je nemoguće ne primijetiti ispuštanje pluta, može biti ako sluz izlazi s amnionskom tekućinom ili tijekom poroda.

  Drugi glavni znak nastanka rada su kontrakcije. Primordične žene teško mogu razlikovati lažne kontrakcije od stvarnih. Međutim, valja istaknuti da stvarne kontrakcije ne prolaze, nego naprotiv, postaju češća, intenzivnost se povećava i sve više zabrinjava ženu. Često kontrakcije podsjećaju na periodične boli boli. Često tijekom rada, žena doživljava bolove u donjem dijelu leđa, rektumu, teladi i bedrima.

  Glavni znak početka rada je razvoj kontrakcija. Povećavaju intenzitet i postaju duži, a interval između kontrakcija počinje se smanjivati.

  Često znak početka rada je zimica, koja prati ženu tijekom rada i borbe. Ne brinite - to je sasvim normalna reakcija tijela.

  Izlijevanje amnionske tekućine još je jedan od znakova početka rada. U idealnom slučaju, iscjedak bi trebao nastati neposredno prije početka pokušaja, drugim riječima, u trenutku kada je cerviks već dovoljno otvoren. Ali ponekad se voda izlije mnogo ranije, mogu se kretati i prije početka rada. Važno je napomenuti da postoje slučajevi kada kontrakcije ne dolaze nakon ispuštanja vode. Zatim se propisuje poticanje radne aktivnosti u bolnici uz pomoć lijekova.

  Ako ste izgubili vodu, trebali biste odmah otići na rodilište, jer dijete ne može dugo ostati bez vode, to je dulji period, to je veća vjerojatnost komplikacija.

  Postoje situacije kada liječnik sami otvara fetalni mjehur, tako da se proces poroda ubrzava. Znatna pozornost posvećuje se boji odvojenih voda, a tekućina mora biti lagana ili blago žućkasta. Zelena amnionska tekućina ukazuje na to da dijete u maternici doživljava manjak kisika.

  Važno je napomenuti da su znakovi početka rada u višestrukim ženama i ženama koje prvi put rađaju isti. Jedina je razlika u tome što se drugi rođenje, u pravilu, pojavljuje brže. Stoga, kada prvi znak početka rada, žena koja je rođena ranije, trebala bi odmah otići u rodilište.

  Mnoge žene se brinu da će propustiti početak rada ili neće moći razumjeti da je došlo vrijeme za rođenje. Svi ti strahovi su neutemeljeni. Čak i ako niste obraćali pozornost na rane simptome početka rada, izbacivanje sluznice membrane, izlijevanja amnionske tekućine i kontrakcija ne može se zanemariti!

  Što učiniti ako imate znakove nastupa rada?

  Ginekolozi unaprijed savjetuju da pripreme stvari koje su potrebne za trudnicu u porodničkoj bolnici: jastučići, spavaćica, pranje, češalj, pelene za novorođenče i tako dalje. Popis potrebnih stvari može se razjasniti u rodilištu. Također smo pripremili za vas informacije o tome što se stvari trebaju odvesti u bolnicu →

  Budite sigurni da sve potrebne dokumente budete spremni da ih ne biste tražili u posljednjem trenutku. Također je vrijedno razmotriti unaprijed kako ćete doći u maternicu, složite se sa svojim rodbinom ako vas netko planira pratiti. Pokušajte predvidjeti sve da početak rada ne začuđuje vas. Glavna stvar na početku radne aktivnosti nije panika i pokušati se opustiti, olakšavajući kontrakcije. Nemojte se pokušavati zauzeti za volanom, ako imate znakove nastupa rada, bolje je nazvati taksi ili kola hitne pomoći.

  Ako se pojavi očekivani datum rođenja, a znakovi nastanka radne aktivnosti i dalje se ne pojavljuju, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste položili potrebne preglede i provjerili je li dijete dobro. Ako se otkrivaju znakovi produljene trudnoće, liječnik će odlučiti kako će se isporuka dogoditi. Pročitajte više o tome koliko dugo smatra da se trudnoća odgađa →

  Važno je zapamtiti da je proces porođaja jedinstven, može početi rano ili prilično neočekivano. Zato svaka žena, počevši od 38. tjedna trudnoće, mora biti pažljiva na sve promjene koje se događaju u njenom tijelu, kako ne biste propustili trenutak početka rada.

  Jednostavan porod i zdravlje za vas i vaše bebe!

  Kako saznati što uskoro roditi? Harbingers: 9 simptoma nadolazećeg rada

  Znakovi početka rada: lažne kontrakcije, abdominalni prolaps i druge promjene u tijelu

  Najčešća pitanja koja se postavljaju budućim majkama i njihovim prijateljima već rođenima su: "Kako znam da je rođenje počelo?" Hoću li propustiti početak rada? Ima li kakvih znakova da će rođenje uskoro početi? " Naravno, teško je precizno predvidjeti datum rođenja, ali još uvijek postoje neki znakovi kojima se može utvrditi da se dijete može uskoro roditi.

  Obično, porođaj se ne događa odjednom, naše tijelo se ne može mijenjati preko noći - ne događa se da prije sat vremena ništa nije predvidalo početak rada, a odjednom su započeli naglo. Rođenja uvijek imaju prethodne promjene u tijelu. Što bi budućnost trebala obratiti pozornost?

  Postoje tzv. Prekursori rađanja - vanjske opipljive promjene u tijelu, koje ukazuju na pripremu za početak rada. Razlog njihovog pojavljivanja je oštar porast količine estrogena prije rođenja. Aktivnost tih hormona utječe na dobrobit i ponašanje žene. Netko se harbingers pojavljuju čak 2 tjedna prije nadolazeće isporuke, a netko samo nekoliko sati prije njih. Neki prekursori rada izrazeni su intenzivno, za nekoga koga prolaze nezapaženo. Postoji nekoliko prekursora porođaja, ali kako bi shvatili da će rođenje uskoro početi, dovoljno je jedno ili dvoje.

  Lažne kontrakcije

  Lažne kontrakcije mogu se javiti nakon 38. tjedna trudnoće. Lažne kontrakcije su intenzivnije od Braxton-Hicksovih kontrakcija koje je žena već mogla osjetiti od drugog trimestra trudnoće. Lažne kontrakcije, poput Braxton-Hicksovih kontrakcija, treniraju maternicu prije nadolazećeg rada, one su nepravilne i bezbolne, interval između njih ne smanjuje. Stvarna bol rada, naprotiv, redovita, njihova snaga se postepeno povećava, postaju dulje i bolnija, a intervalima između njih se smanjuje. Tada možemo već reći da je rođenje počelo za stvarno. U međuvremenu, postoje lažne kontrakcije, nije potrebno otići u maternicu - oni se lako mogu preživjeti kod kuće.

  Abdominalni prolaps

  Oko dva do tri tjedna prije porođaja, dijete, u pripremi za rođenje, pritisne predočeni dio (obično glavu) na donji dio maternice i povlači je. Maternica, koja je prethodno bila u trbušnoj šupljini, prelazi u područje zdjelice, gornji dio maternice (dno), pada, prestaje pritisnuti unutarnje organe škrinje i trbušne šupljine. Čim trbuh padne, budućnost, majka primjećuje da je lakše disati, iako postaje teže sjediti i hodati. Također, žgaravica i belching nestaju (nakon svega, maternica više ne stavlja pritisak na dijafragmu i trbuh). Ali, dolje, maternica počinje pritisnuti mjehur - naravno, mokrenje postaje sve češće.

  Za nekoga, prolaps maternice uzrokuje osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, pa čak i laganu bol u području ingvinalnog ligamenta. Ponekad se čini da netko na nogama i donjem dijelu leptira prolazi kroz električne pražnjenja. Svi ti osjećaji također se javljaju zbog činjenice da se dio koji pokazuje dio fetusa pomiče dolje i "umetne" u ulicu male zdjelice žene, a iritirajući njegove živčane završetke.

  U drugom i kasnijem porođaju trbuh kasni kasnije - neposredno prije rođenja. To se događa da ovaj prekursor rođenja nije uopće.

  Gubitak težine

  Otprilike dva tjedna prije isporuke, težina se može smanjiti, obično se smanjuje za 0,5-2 kg. To se događa zato što se višak tekućine izlučuje iz tijela i oteklina se smanjuje. Ako je ranije tijekom trudnoće pod utjecajem hormona progesterona, tekućina u tijelu trudne žene akumulirana, ali sada, prije rođenja, učinak progesterona smanjuje, ali drugi ženski spolni hormoni - estrogeni - počinju intenzivno raditi. Također uklanjaju višak tekućine iz tijela buduće majke. Vrlo često, buduća majka primjećuje da je na kraju trudnoće postalo lakše staviti na prstene, rukavice, cipele - oteklina na rukama i nogama smanjena.

  Promijenite stolicu

  Osim toga, hormoni opuštaju mišiće crijeva, što može dovesti do poremećaja stolice. Ponekad takav porast stolice (do 2-3 puta dnevno) s razrjeđivanjem fekalne mase žene poduzimaju za crijevnu infekciju. Međutim, ako ne postoje mučnina, povraćanje, obezbojenje i miris izmeta, svi ostali simptomi opijenosti, ne brinite: ovo je jedan od prethodnika nadolazećeg rođenja.

  Smanjeni apetit

  Uoči rođenja, svaka se želja nestaje za dvoje, a ponekad i ne želite jesti. Sve to je i priprema tijela za prirodno porođaj.

  Promjena emocionalnog stanja

  Primjećeno je da mnoge žene mijenjaju raspoloženje nekoliko dana prije rođenja. Obično, buduća majka osjeća se umorno, želi više odmarati, spavati, pojaviti se apatija. Ovo stanje je sasvim razumljivo - potrebno je prikupiti snagu za pripremu za porođaj. Često, prije samog rođenja, žena želi otići u mirovinu, u potrazi za osamljenim mjestom gdje možete lagati i usredotočiti se na sebe i svoje osjećaje.

  Promjena ponašanja djeteta

  Dijete u zadnjim danima prije rođenja također se smiruje. Njegova tjelesna aktivnost se smanjuje, dok je prema CTG, ultrazvučnoj i drugim studijama potpuno zdrav. Samo je dijete već steklo dovoljno težine i visine, i on se često ne može okrenuti u uterus. Osim toga, dijete dobiva snagu i prije dugog rada.

  nelagodnost

  Nekoliko dana prije rođenja, mnoge trudnice osjećaju nelagodu u donjem dijelu trbuha i na području crkvenog križa. Najčešće su slični onima koji se javljaju uoči ili tijekom menstruacije - povremeno se povlači želudac ili donji dio leđa, ponekad je to slaba bolna bol. Pojavljuju se tijekom ispuštanja sluzi ili prije. Takva neudobnost nastaje zbog istezanja zglobnih ligamenata, povećanja protoka krvi u maternicu ili kao posljedica prolapsa maternice.

  Ispuštanje sluznice

  Ovo je jedan od glavnih i eksplicitnih harbingera porođaja. Tijekom trudnoće, žlijezde u vratu maternice proizvode tajnu (izgleda kao gusta žele i tvore takozvani pluto), što sprječava prodiranje različitih mikroorganizama u maternicu. Prije rođenja, pod utjecajem estrogena, maternica se omekša, otvori se cervikalni kanal, a čep se može pojaviti - žena će vidjeti da se na praonici pojavljuje ugrušak sluzi konzistencije poput žele. Pluto može biti različitih boja - bijela, prozirna, žućkasto-smeđa ili ružičasto-crvena. Često je obojena krvlju - to je sasvim normalno i može ukazivati ​​na porođaj u sljedećih 24 sata. Ušijeni čep odmah se može istaknuti (istodobno) ili izlaziti u dijelove tijekom dana. Uobičajeno, ispuštanje čepa ne utječe na stanje zdravlja budućeg majke, ali ponekad u trenutku njezinog iscjetka postoji osjećaj usporavanja u donjem dijelu trbuha (kao i prije menstruacije).

  Čep mucusa može nestati dva tjedna prije rođenja, i može ostati unutar gotovo sve dok se dijete ne rodi. Ako je zastoj u prometu, a nema kontrakcija, ne biste trebali odmah otići u maternicu: samo nazovite liječnika i konzultirajte se. Međutim, ako je plutao prije dva tjedna prije očekivanog datuma isporuke ili u njoj ima puno svijetlo crvene krvi, trebali biste odmah stupiti u kontakt s majčinom bolnicom.

  Obično, buduća majka ima dva do tri znaka približavanja radu. No, dogodilo se da uopće nema ponašanja. To ne znači da se tijelo ne priprema za porođaj: moguće je da žena jednostavno ne primjećuje prekursore ili će se pojaviti neposredno prije rođenja.

  Što ako ima bilo kakvih poremećaja rađanja? Obično, ne morate ništa učiniti, jer su prethodnici potpuno prirodni, jednostavno kažu da je tijelo obnovljeno i priprema se za rođenje djeteta. Stoga nemojte brinuti i otići u bolnicu, čim se, primjerice, počnu borbe treninga ili nestati čep za sluz.

  Kako odrediti početak rada

  Trudnice u posljednjoj fazi trudnoće, u pravilu, vesele se datumu rođenja. Za mnoge, pitanje što se još smatra znakovima početka rada još uvijek nije potpuno riješeno.

  Jedna iskusna djevojka kaže jednu stvar, a drugu - drugu, i posebnu literaturu - treću informaciju. Ovdje ćete se zbuniti... I postaje zastrašujuće: "Što ako ne razumijem da je ovo porođaj, da je vrijeme da odemo u bolnicu? Bez obzira što se dogodilo. "

  Takve misli nastaju zbog toga što zbog razbacanih pregleda iskusnih djevojaka ili nakon čitanja posebne literature, razlika između pripremnih faza (prekursora) rođenih i pravih znakova njihovog početka još nije postignuta.

  U ovom članku o znakovima početka rada, dat će se maksimalan broj pitanja koja se javljaju kod trudnice o početku procesa rada. Kako bi sva pitanja bila riješena, strahovi su se raspršili bez traga, a samo čekajući sreću majčinstva ostalo je.

  Uzroci i mehanizmi početka rada

  Od oko 37-38 tjedana trudnoće, žensko se tijelo počinje pripremati za porođaj.

  Glavni čimbenici za početak rada su:

  • Hormonalne promjene u tijelu žene. Proizvodnja progesterona, hormona koji čuva trudnoću, smanjuje se. Postoji stimulacija proizvodnje kompleksa estrogena - ženskih spolnih hormona koji stimuliraju generičku aktivnost;
  • Ugovorna spremnost maternice. Potpuno zrela mišićna vlakna maternice (mioometrija). Povećana je osjetljivost mišića maternice na oksitocin, hormon koji je glavni stimulator kontrakcije maternice i sve radne snage. U zadnjim fazama trudnoće maternica gubi sposobnost slobodnog rastezanja. Kao rezultat mehaničke stimulacije maternice od strane opuštene glave djeteta i povećane koncentracije hormona u krvi, koje stimuliraju generičku aktivnost, nastaje povećana kontraktilna pripravnost maternice i počinje se smanjivati;
  • Zrelost placente. Placenta je tzv. Dječje mjesto u maternici. Kroz posteljicu je veza organizama majke i djeteta, prehrane fetusa. Tijelo već "zna" da je placenta ispunila svoju funkciju i uskoro će postati nepotrebna. Postoje prirodni procesi starenja i uništenja (degeneracija) u potpuno zrelom posteljici;
  • Fetalni zrelost. Ograničavanje akumulacije u tijelu metaboličkih proizvoda fetusa, smanjenje volumena i smanjenje brzine formiranja amnionske tekućine ne dopušta održavanje metaboličkih procesa na istoj razini.

  Svi gore navedeni razlozi i čimbenici usko su međusobno povezani. Njihova implementacija u kompleksu pokreće mehanizam za početak rada.

  Vjerojatni znakovi porođaja (prekursori)

  Harbingeri rađanja su brojni znakovi koji se promatraju u trudnoj ženi unaprijed, nekoliko tjedana ili dana prije pohvaljenog događaja. Oni svjedoče o spremnosti ženskog tijela na proces poroda. Ovisno o karakteristikama ženskog tijela, kombinacija tih znakova bit će strogo individualna u svakom pojedinom slučaju.

  Dakle, prvi stvari. Jedan od prvih znakova približavanja rada je smanjenje aktivnosti fetusa. Već nekoliko tjedana prije rođenja, žena može primijetiti da je broj fetalnih pokreta tijekom trudnoće smanjen i postao je manje intenzivan. Budući da je dijete prerano dovoljno, a ostalo je malo prostora u maternici, njegova fizička aktivnost je ometena.

  Znaš, postoji takva životna situacija kada se nalazite u sobi ili, na primjer, u kolima s kolicima. Tada kažemo: "Ovdje je toliko gužve da se ne okreće." Ili nemoj se pomaknuti. Ovo je situacija za bebu. I on se nije okrenuo, nije se pomaknuo.

  Želuca pada, kosti zdjelice se razilaze.

  To se događa kada beba ide dolje, priprema za prolazak kroz rodni kanal. U ovom trenutku glava je pritisnuta do mjesta ulaska u zdjelicu. Donja maternica (najviši dio nje) pomiče se prema dolje. U primiparas ovaj vjerojatan simptom može se pojaviti 2 tjedna prije nastupa rada. Majke koje su već imale radost majčinstva - nekoliko dana prije obećanog događaja, ali češće prije rođenja.

  Trudna maternica, koja se spušta, više ne stavlja pritisak na dijafragmu. Žene istodobno kažu da im je lakše disati, žgaravica se ne smeta. Iako izvana spušteni trbuh, nisu svi obaviješteni samostalno.

  Kako glava djeteta potone i pritisne kosti zdjelice, hod trudnice se mijenja. U ginekologiji to zovu "ponosni čin". Žena skida ramena i ramena unazad, središte gravitacije se pomiče, a trudna žena počinje hodati, lagano se osjeća.

  Zbog prekomjernog pritiska glave fetusa na zdjelične organe (crijeva, mokraćnog mjehura), učestalosti mokrenja i nastojanja da se defekiraju promjene. Žena osjeća potrebu da mokri češće, rjeđe, ali postoji i inkontinencija. Zbog mehaničke iritacije crijevnih zidova, zatvor dolazi nekoliko dana prije isporuke. I ponekad to ne mora biti zatvor, već proljev.

  Prije porođaja, volumen vaginalnih sekreta povećava se zbog hormonalnih promjena. Oni postaju manje viskozni. Ponekad žene mogu zbuniti ovaj iscjedak s curenja amnionske tekućine. Za diferencijaciju pražnjenja u bolnici obavljaju se posebni testovi.

  Što trebate znati o ovome? Ako je razdoblje trudnoće dulje od 37 tjedana ili ako postoje preduvjeti za prijevremenu ili brzu dostavu, onda ako se otkrije obilato vaginalno iscjedak, hitno je potrebno otići u bolnicu.

  Ispitajte sterilnim izrezom gaze

  Ako ispuštanje nije puno, ali više nego obično, jednostavni test se može izvesti kod kuće s sterilnim izrezom gaze složenim u nekoliko slojeva. Amnionska tekućina, u pravilu, prozirna i brzo apsorbirana, ne ostavlja tragove. Ispuštanje apsorbira loše, često obojene gaze.

  Ovaj test je jednostavan, ali uključuje subjektivnu procjenu rezultata. I ovdje ne može svaka žena to shvatiti. Stoga je bolje da se obratite bolnici za pravovremenu dijagnozu.

  Ako liječnik potvrdi da je ovo samo iscjedak, moći ćete se sigurno vratiti kući. Ali ako se ispostavi da amnionska tekućina curi, onda ste postupili vrlo ispravno, da ste se prijavili u bolnicu što je prije moguće. Dugo bezvodno razdoblje vrlo je opasno za zdravlje djeteta.

  Prije rođenja, buduća mama može primijetiti gubitak težine (od 1 do 2 kg). Zbog utjecaja modificirane hormonske pozadine, tijelo se oslobađa od suvišne tekućine. To se događa nekoliko dana prije isporuke.

  Lažne kontrakcije

  Lažne (trening, pripremne) kontrakcije mogu početi od 36-37 tjedana trudnoće i povremeno se javljaju do rođenja. Što je bliži datumu rođenja, češće maternica dolazi u povećanom tonu. Buduće mame opisuju ga kao "kameni" uterus. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje nagle bolove, rjeđe u donjem dijelu leđa, a ponekad i strmim bolovima koji ga okružuju (od sakrale do pubisa). U intenzitetu, bol se može usporediti s osjećajima tijekom menstruacije.

  Lažne kontrakcije, za razliku od stvarnih kontrakcija, su kratke (40-60 sekundi) i nemaju jasnu pravilnost. Druga osobitost lažnih kontrakcija je njihov nestanak nakon promjene položaja trudnice ili kratkog odmora.

  Kontrakcije vježbanja ne dovode do otkrivanja šupljine maternice, već ubrzavaju sazrijevanje i pripremaju mišiće maternice za nadolazeću aktivnu kontraktilnu aktivnost u porođaju. O pojavljivanju takvog prethodnika, kao treninga, svakako obavijestite svog liječnika.

  Zahvaljujući svim gore opisanim čimbenicima, dolazi do promjene u cerviksu. Uglavnom pod utjecajem estrogena, cervikalni kanal se skraćuje vrijeme nastupa rada. Cerviks se omekšava i otvara oko jedan centimetar ("preskače jedan prst", kako kažu opstetri i ginekolozi). Unatoč činjenici da ovaj znak može odrediti liječnik samo tijekom pregleda, žena mora znati taj važan promatrač.

  Budući da je cerviks malo otvoren, izlazi sluzni čep, koji tijekom trudnoće obavlja zaštitnu funkciju. To jest, ova cijev je spriječila prodiranje infekcija u maternicu. Čep sluzi je debelo svijetlo sluzavo izlučivanje, ponekad uz uključivanje krvne žile. Ponekad je pluta svijetlosmeđa u boji. Cork može ići u cijelosti. U nekim slučajevima ona ostavlja dijelove.

  Kada točno nestane sluz mucus?

  Vrijeme ovog simptoma može varirati od 2 tjedna ili nekoliko sati prije početka rada. Ako primijetite da je sluzni čep izgubljen, morate obavijestiti ginekologa koji vas prati.

  Vrlo često se susrećem s činjenicom da se žene u kasnim razdobljima umorne od trudnoće, teško je za njih, vesele se terminu rada. Ali u isto vrijeme, mnoge buduće mame imaju emocionalnu visinu uoči porođaja. Žene aktivno pripremaju svoj dom za dolazak novog člana obitelji (pranje, čišćenje, preuređivanje namještaja, pa čak i mali popravci).

  Analogno sa životinjskim svijetom, ta neobičnost objašnjava instinktom "gniježđenja". A ako ste iznenada osjetili nešto od manifestacija ovog "instinktnog gnijezda", na primjer, željeli ste žurno preurediti nešto u stanu, a zatim ga razmotriti također kao znak predstojećeg početka dragocjenog događaja.

  Pouzdani znakovi porođaja

  To uključuje pojavljivanje redovitih kontrakcija (istinito) i izlijevanje amnionske tekućine. Nemoguće je uspostaviti uzročnu vezu između njih. Ono što je primarno i ono što je sekundarno ne može se jasno reći. U svakom slučaju, početak radne aktivnosti nastavlja se pojedinačno.

  trudovi

  Pojava redovitih kontrakcija temelji se na početku rada. Prave kontrakcije određuju prvu fazu rada kad se otkrije cerviks. Žena ne može kontrolirati radnu snagu. Zbog kontrakcija maternica se omekšava i smanjuje, a otvor maternice se proteže do 10 cm (potpuno otvaranje). Maternica i vagine su povezani, tvoreći jedan rođeni kanal kroz koji dijete prolazi, pojavljuju se u svijetu (2. stupanj rada).

  Ponekad je teško primiparus razlikovati lažne i prave kontrakcije. Gore je opis lažnog rada. Sada razgovarajmo više o stvarnim kontrakcijama.

  Nastupaju nagging bol u donjem abdomenu. U primipari, ove bolove često počinju s bokovima. Njihovo trajanje i intenzitet se povećavaju. I što je najvažnije - postoji jasna pravilnost njihove pojave.

  Mnogi ljudi postavljaju pitanje: "Koliko često morate ići u maternicu?" Samo liječnik koji vas promatra može vam dati jasan odgovor. U multiparativnim ženama, porođaj je brži. Oni ostaju kod kuće s kontrakcijama koje se ne isplati. Kako se osjećati kontrakcije - radije u bolnici.

  U prvorazrednim ženama, prva faza rada je duža (u prosjeku 12 sati). U načelu, oni mogu čekati kod kuće neko vrijeme s kontrakcije, ali prije svega trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom o ovom pitanju. Ali, bolje je otići u bolnicu, čim budete sigurni da su to prave, a ne lažne kontrakcije.

  Dat ću tablicu (jasnije) prosječnih vrijednosti trajanja i učestalosti kontrakcija.