Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Rođenja

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Mješovita voda za hranjenje

Je li beba potrebna voda za miješano hranjenje

Za novorođenčad nije potrebna voda za dojenje. Možda, svi napredni, zainteresirani za moderne pedijatrije, mame znaju o tome. Gotovo je u potpunosti sastavljena od vode. Ako pokušate pitati svog pedijatara - da li dijete treba mješoviti vodu, onda će sigurno odgovoriti da je to potrebno. Zato je uobičajeno - vodu treba ponuditi svakom djetetu, na bilo kojem hranjenju. To je prevencija intrakranijalnog tlaka, tj. Glavobolje koje većina beba pati, a rijetka stolica također je čest problem.

No, tu je suprotnost od ove točke gledišta - dijete koje ne prima komplementarnu hranu, kada je miješano ili umjetno hranjeno s prilagođenim smjesama, ne treba vodu, tj. Nadopunu. Naravno, isto vrijedi i za dojenje. Argument je jednostavan - razrjeđujemo smjesu vodom i dovoljnom količinom. Naravno, idealno vrijeme za davanje vode kada je mješovito hranjenje je potrebno ako je kuća vruća i suha, kao što je slučaj kod vrućeg ljeta ili tijekom sezone grijanja. Ali to bi trebalo biti učinjeno nakon hranjenja, kako ne bi izazvali lažnu zasićenost.

Dr. Komarovsky ima svoje mišljenje o tome hoće li vodu na mješoviti način hranjenja, a to je svakako da. U svojim televizijskim emisijama govori o tome kako dijete često zbunjuje osjećaje gladi i žeđi i jede kad želi piti. Tako roditelji iz vrlo mladih godina izazivaju razvoj pretilosti u njihovom djetetu. Stoga, ako ste dali mješavinu u uobičajenom iznosu, ali nakon kratkog vremena beba ponovno pokazuje anksioznost i izgleda kao da je ponovno gladan - trebate mu dati piće. Sigurno se odmah smirite.

Usput, nije neuobičajeno kada je konstipacija tijekom mješovitog hranjenja uzrokovana nedostatkom vode u tijelu, pa čak i dehidracijom. Ovo stanje je karakteristično za malu djecu, često u zagušljivoj sobi, a tijekom bolesti, kada se vlaga gubi s nosnim iscjetkom, znoj (na temperaturi). Ako primijetite znakove dehidracije, potrebno je hraniti dijete vodom dok se mješovito hranite. Prvo "zvono" može biti poluprazna jednokratna pelena, tj. Rijetka mokrenja. Uobičajeno, dijete mokri 10 puta dnevno, ali ne manje od 8 puta.

Koliko i kakvu vodu dajete kad se miješate, trebate to učiniti noću? U tu svrhu, uobičajena prokušana voda iz slavine će raditi. Treba ga kuhati 2-3 minute. Pijte vodu ohlađenu na 37 stupnjeva - tjelesnu temperaturu. Možete se upravo nalaziti ispod, ako malo vode daju noću, a uspjela se ohladiti. Noću, djetetu treba dati vodu ako je začepljena u sobi. Ali bolje je zračiti i navlažiti dječju sobu. Možete dati malo vode koja nije kuhana i takozvani vrtić. Prodaje se u ljekarnama i trgovinama. Ima optimalni mineralni sastav za djecu. Ova voda se smatra "živim", za razliku od kuhane. Iako s dobrom hranom, izbor vode nije važan. Glavna stvar je da je voda sigurna, nije izazvala crijevnu uzbuđenost.

Neke bebe ne isisavaju bočicu dobro. Dakle, možete pokušati dati joj žlicu. Ili ne davati samo vodu, nego izgaranje suhe šljive i suhe marelice ili jedan od sušenog voća. To nije samo ukusno, već i vrlo korisno. Takvo piće također ima lagani laksativni učinak. Važno je ne dodati šećer ili šećerni sirup! Na taj ćete način naučiti dijete slatkiše od rane akcije. A ovo nije dobro, a onda ćete se sigurno pojaviti.
Uz suhe šljive i suhe marelice možete kuhati i svježe voće. Kuhati nezasićeni kompot jabuka i krušaka mogu djeca od oko 4-5 mjeseci. Usput, takvi kompoti se prodaju i pripremaju, u odjelima dječje hrane.

Količina pijenja nije ograničena. U prosjeku, djeca do 6 mjeseci piju 100 grama vode dnevno tijekom vrućih dana.

Kako organizirati miješano hranjenje?

Postoji metoda hranjenja novorođenčeta, koja sama kombinira upotrebu bebe majčinskog mlijeka i posebne umjetne mješavine. Na supermams.ru - mjestu za mumije - danas ćemo razumjeti koncept "mješovitog hranjenja".


Mješovita beba

Pa što je to?

Takvo hranjenje novorođenčadi i djeteta mlađoj od jedne godine smatra se mješovitim kada se u prehrani uključi majčino mlijeko i umjetna dojenčeta. Prema različitim izvorima, volumen majčinog mlijeka primljenog dnevno trebao bi biti najmanje četvrtina do jedne petine. U isto vrijeme smjesa se nadopunjuje hranom.

Ovom vrstom hranjenja umjetna smjesa je odabrana kao i kod umjetnog hranjenja, pri čemu se preferiraju prilagođene mješavine mlijeka.

Zašto se moramo pribjeći mješovitoj hrani?

Feed dojenčadi za bebe mora se provesti u nekoliko slučajeva:

 • Dijete uopće ne dobiva na težini ili na majčino mlijeko;
 • Dijete je rođeno prerano i ne apsorbira majčino mlijeko;
 • Mlijeko nije dovoljno za punu hranu (na primjer, ako ste imali blizanac ili triplet);
 • Situacija u kojoj hranjenje nije moguće (na primjer, majka je bolesna ili uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem);
 • Mama mora otići na posao ili otići na posao, ali u ovom trenutku dijete se hrani mješavinom.

Osim toga, može se prakticirati mješovita hranjenja novorođenčadi, ako se obavlja carski rez, patološka ili prerana dostava, majka "u procesu" izgubila je veliku količinu krvi ili beba i majka imale Rh-sukob.

Je li mješovito hranjenje uvijek početak umjetnog?

Ako namjeravate zadržati proizvodnju majčinog mlijeka i namjerno namjeravate, tada možete odgovoriti na to pitanje "ne" sa 90% vjerojatnosti.

Glavna stvar je slijediti neka pravila, a zatim će laktacija trajati koliko god je potrebno. Iz svega izobilju informacija dobivamo takve aksiome na supermams.ru:

 • Dojenje prvo, a zatim dajte smjesu;
 • Potrebno je što je moguće češće primijeniti na djetetovu dojku, budući da vaše tijelo može proizvesti onoliko mlijeka koliko dijete jede;
 • Pijte velike količine tekućina i posebnih laktičnih čajeva;
 • Jesti ispravno i potpuno;
 • Vodite se (kontrast) - barem jednom dnevno;
 • Ostalo što je više moguće, dobiti dovoljno spavanja;
 • Ostanite svakih nekoliko sati kada ne možete hraniti dijete;
 • Provedite s bebom što je više moguće, nosite ga na ručkama, potiče oslobađanje mlijeka.

Je li potrebno hraniti dijete vodom na mješovitoj hrani?

Oba majki i pedijatri raspravljaju o tome.

Većina stručnjaka vjeruje da umjetno hranjenje, kada se provodi mješoviti hranjenje beba, nije takav veliki postotak ukupnog volumena hrane. Stoga, u ovom načinu rada nema potrebe za vodom, jer majčino mlijeko je i napitak i hrana.

Sjetite se samo ako je vaše dijete bolesno a posebno "groznica", tada je voda još uvijek potrebna, u volumenu od oko 100-150 ml dnevno (do šest mjeseci). Da biste to učinili koristite filtriranu, kuhanu ili posebnu dječju vodu.

Mješovita hrana za bebe: kako se pohraniti mješavina i majčino mlijeko?

Ako morate ostaviti svoju kćer ili sin s dadiljem, tatom ili binom, možete unaprijed izraziti mlijeko i zamrznuti je u posebnim vrećicama. Dulje vrijeme možete pohraniti takvu hranu (do sedam dana), i prije nego što ga ugasite, samo ga odmažite i zagrijte malo.

Kako pohraniti umjetnu formulu kada mješavate dijete?

Najčešće roditelji koriste suhe miješalice. Mora ih se skladištiti na suhom mjestu, pri temperaturi ne većoj od 18 stupnjeva, i može se ispisati do 30 dana.

Djetetu se može pripremiti gotova (razrijeđena) smjesa najkasnije četiri sata nakon pripreme, ako je na sobnoj temperaturi. Ako je pohranjena u hladnjaku - ne više od 48 sati.

Ali zapamtite da s tako dugom skladištenjem smjesa gubi nutritivna svojstva.

Mješovita hrana: je li režim moguć?

Ovom vrstom hranjivog načina odabire se strogo pojedinačno.

Ako imate umjerenu količinu mlijeka, nanesite dijete u prsa što je češće moguće, od koje će doći u velikim količinama, to jest praksu hranjenja na zahtjev.

Hranjenje iste mješavine treba biti kada beba nije zadovoljna nakon primjene, tj. Nije jeli.

Ako imate vrlo malo mlijeka, bolje je čekati jasne razmake između hranjenja, budući da je osnovni sastav u ovom slučaju umjetna mješavina koja se probavlja duže od majčinog mlijeka.

Je li potrebno voditi bebu na HB

Svaki posjet pediatricu započeo je s riječima: "Koliko često dijete dišite?"

"U smislu zalijevanja? Ona pije mlijeko od mene, svakih 2,5-3 sata. "

"Ne, mlijeko je hrana, a voda je voda, koja je majka... tako glupa."

I cijelo vrijeme osjećao sam se kao čudovište koje muče žeđ, a lišava ga dragocjene vlage. I nisam mogao dobiti odgovor od bilo koga, da li ili ne da vodu novorođenčadi tijekom dojenja. Budući da pedijatar kaže jednu stvar, ali većina prijatelja tvrdi da je voda s HB-om potpuno nepotrebna. Zato idi i shvatite, pogotovo ako imate prvorođenca. Općenito, kao što napredni mladi kažu, "Google to help!".

Moram li voditi dijete

Postoji mnogo pristalica i protivnika hranjenja beba s vodom, ali još uvijek nema konsenzusa o ovom pitanju. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju koja kaže da dojenčadi ne treba dodatno piće osim majčino mlijeka.

Stoga nije nužno davati vodu novorođenčadi tijekom dojenja, au prvom mjesecu života općenito je zabranjeno. 85-90% majčinog mlijeka sastoji se od vode, preostalih 10-15% dolazi od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Stoga, mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta da piju. Za one koji još sumnjaju u roditelje, WHO pruža uvjerljiv slučaj protiv dojenja s vodom:

 1. Potiče razvoj disbioze. Sterilni crijeva bebe korisnih bakterija iz majčinog mlijeka postupno koloniziraju. Pravilna mikroflora održava potrebnu ravnotežu u crijevima mrvica. Ako ste pili vodu, onda se ova ravnoteža može vrlo lako slomiti i izazvati disbakterizu (osobito u vrućem ljetnom vremenu, kada svi počinju misliti u zboru da dijete jednostavno pati od žeđi).
 2. Povećano opterećenje bubrega. Još se formiraju u bebi iu prvim mjesecima služe samo za uklanjanje soli iz tijela. Kada se povećava opterećenje bubrega.
 3. Ako dojenče ne piju vodu, nije nužno piti nasilno, na kraju, beba će se naviknuti na bočicu i može odbiti majčinu dojku.
 4. Pothranjenost. Voda, punjenje želuca, uzrokuje osjećaj lažne sitosti. Dječak misli da je jeo i da će dobiti manje majčina mlijeka onoliko koliko je pio vodu.
 5. Voda za novorođenče izaziva smanjenje laktacije. Tijelo majke prilagođava se bebi i proizvodi toliko mlijeka kao što to dijete treba. Kad hranite, dijete jede manje, a svaki put mama će imati manje i manje mlijeka. Konačno: zdrava prehrana - zbogom, super prilagođena mješavina - hvala!

Rusko ministarstvo zdravstva vjeruje da bebu treba hraniti vodom od 5-6 mjeseci starosti, kada se uvode komplementarne hrane. I za sumnjive roditelje, poznati dječji pedijatar dr. Komarovsky predlaže načelo "zlatne sredine" - u prvom mjesecu života, hranjenje dojenčadi je zabranjeno, a zatim neka dijete odlučuje hoće li piti ili ne.

Stvarno, potrebna voda postaje tek nakon uvođenja komplementarne hrane za bebe, od trenutka kad se u izborniku mrvica pojavljuje čvrsta hrana. Obavezno je dati djetetno mlijeko ili vodu nakon svakog hranjenja, u kojoj su bila jela hranjenja. I voda između glavnih jela.

Nema potrebe dati puno vode odjednom, jer do godine dijete još treba majčino mlijeko. No, iz godine u godinu, dijete počinje odrediti količinu tekućine koju mu treba.

Hoće li vodu dati novorođenčadi na umjetno ili mješovito hranjenje

Potrebno je davati vodu za bebe kada se mješovito hranite. Činjenica je da umjetne smjese sadrže veliku količinu proteina, a ako ne hranite dijete vodom između hranjenja, možete uzrokovati zatvor. Moguće je davati vodu umjetnicima u bilo kojoj količini, ali dijete rijetko pije više od 50 do 100 grama dnevno. Novorođenčad mješovitom hranom treba vodu na zahtjev. Ponuda. Ako dijete odbije vodu i istovremeno se osjeća dobro, onda ne treba dodatno hranjenje. Glavni znakovi nedostatka tekućine u tijelu djeteta:

 • dijete je letargično, ne igra, ne hoda;
 • potopljeni fontanel;
 • suhoća na sluznici;
 • rijetko mokrenje (urin - koncentriran jakim mirisom i bogatom bojom).

Bebe na mješovitom hranjenju daju se voda iz žlice ili iz boce s dispenzerom kako se ne bi naviknula na bradavicu i nakon toga odustala od dojke.

Kada je moguće i potrebno voditi novorođenčadi: medicinske indikacije

Postoje slučajevi kada dijete treba zalijevati vodom, a to, prema preporukama SZO, može biti isključivo medicinska indikacija. Na primjer, u slučaju dehidracije zbog visokog povišene temperature, nakon proljeva ili povraćanja, konstipacije ili pretjeranog znojenja.

No, među liječnicima još uvijek nema konsenzusa o tome treba li djetetu hraniti vodom prilikom dojenja, ako ima groznicu ili proljev.

Visoke temperature popraćene su vrućicom i znojenjem - sve to dovodi do dehidracije. Za dijete, prijeti da će oštetiti unutarnje organe. Ako je beba isključivo na majčinom mlijeku, liječnici preporučuju češće primjenu na prsa. Uz umjetno hranjenje, jednostavno je potrebno dati dijete vode.

Proljev i proljev također su praćeni dehidracijom. No, samo liječnik odlučuje da je moguće dati vodu novorođenčadi, jer se u teškim slučajevima dijete prikazuje bolničko liječenje i kapaljke za rehidriranje tijela.

Teško znojenje, osobito u vrućem vremenu, također pridonosi gubitku vlage. Ali čak iu ovom slučaju, ne biste trebali žuriti dati vodu djetetu. Pokušajte ukloniti pelene i obrišite bebu s vodom, a zatim dajte dojku. U vrućim danima pokušajte jednostavno povećati učestalost privitaka, u 99% slučajeva to će biti izlaz.

Zatvor. U takvim slučajevima obratite se liječniku. Bilo dijete treba natopiti vodom ili ne, samo pedijatar može odlučiti.

Sirovo, kuhano ili pakirano

Prilikom uvođenja vode u dječju prehranu, mnogi roditelji misle koja je voda najbolje dati djeci - kuhana ili sirova? A što bi si sebi izlio? To je točno, čisto, ukusno i zdravo. Blagoslov u dvorištu je 21. stoljeće i nema problema s kvalitetnom pitkom vodom. Idealno rješenje, ako odlučite voditi bebu, je kupiti čistu vodu za piće posebno za djecu, na primjer Agusha ili Fruto-Nanny. Kuhati nije nužno (iako znam o roditeljima koji su kuhali). Kuhana voda je mrtva voda, nedostaje svih korisnih elemenata u tragovima. Također možete dati djetetu sirovu vodu iz slavine, ali samo ako kuća ima vrlo dobar sustav pročišćavanja vode iz teških metalnih soli, nečistoća i drugih opasnosti. Najvažnije pravilo: ako još kuhate vodu, nemojte to učiniti dvaput. Rok trajanja takve vode - dan. Ne zaboravite davati vodu na sobnoj temperaturi. Dječja voda takve vode će biti što udobnije što je više moguće.

Ako mislite da je voda najbolja koja se može ponuditi djetetu kao alternativu majčinoj dojci, sjetite se da je najbolji neprijatelj dobra.

Nadopunjavanje djeteta vodom tijekom mješovite prehrane

Julia Vodulka, samo pišite da vam je potrebno 60 ml dnevno za piće, ona je dobra ako ima 20 pića

Voda se može dati, ali je u bocama korisnije. Postoje spremljeni vitamini, kada kuhaju, umiru.

Julia, dajete li kuhanu vodu ili običnu vodu iz boce? Koliko pijete dnevno?

popiti se samu čašu (kompot) suhih marelica, dala sam Plantex (djeca ga vole)

Dao sam, lože su također imale problema s stoolpom, iako je liječnik rekao da je dobro piti, liječnik je rekao da piju više, stariji sol malo pio u mokraći, pa je ona dala nazalna, dobro, ona je samo gurnula bocu češće, također pili malo na vrijeme ili žlice su dale svakih pola sata, samo kuhali mjesecima do 3 vjerojatno i potom iz filtera

Dao sam sabsimplex od kolike, nisam imao nikakvog utjecaja na stolac) jedete li vrhunski semilac ili normalno?

Bilo je potrebno davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem. Pomaže li voda vodom?

Čak i ako se dijete pravilno aplicira na dojku ili jede iz boce, a razvijanje u skladu sa svim postojećim normama, majke često imaju teško pitanje: je li vrijedno dati djetetu malo vode? Naročito često majke doživljavaju fluktuacije oko zalijevanja, ako je vruće vrijeme izvan prozora. Što ako dijete osjeća žeđ? Možda će voda naštetiti njegovu tijelu? Naći ćete odgovor čitajući ovaj članak.

Trebam li davati vodu dojenčadi?

Naravno, potreba za vodom za bilo kakav živi organizam je dokazana činjenica. Bez vode, osoba može živjeti puno manje nego bez hrane. Međutim, s novorođenčadi, sve je daleko od toga da bude tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

Dakle, je li vrijedno davati vodu bebama i iz koje dobi je potrebno učiniti?

Pedijatri tvrde da je djetetova potreba za vodom izravno proporcionalna onoj koju hranu dobiva.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Da biste shvatili trebate li hraniti bebu koja je dojena, trebate reći nekoliko riječi o sastavu majčinog mlijeka. 90% mlijeka se sastoji od vode, samo 10% pada na udio proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata potrebnih za normalni razvoj djeteta. Očito je da dijete koje jede isključivo majčino mlijeko prima tekućinu u traženom iznosu.

Stoga, odgovor na pitanje je li potrebno davanje vode djetetu sigurno će biti negativan. Dijete ne pati od žeđi, ali višak tekućine može naštetiti njegovu tijelu. Voda će ispuniti bebu želudac. Kao rezultat toga, neće moći dobiti količinu mlijeka koje mu treba. Osim toga, majka će biti prisiljena dekantirati višak tako da količina proizvedenog mlijeka ne počinje smanjivati.

Davanje vode za dijete nije potrebno dok ne dostigne dva mjeseca života. Nakon toga, ako je dijete jako znojavo ili usta suha, moguće je malo vode. Voda se daje samo žlicom. Ako vam je voda iz boce, dijete može prestati uzimati dojku: to je zbog činjenice da je "izlučivanje" tekućine iz boce, dijete stavlja daleko manje napora. Osim toga, u budućnosti neće biti problema s dodatkom, jer će se dijete naviknuti na žlicu.

Glavna stvar koju mame trebaju zapamtiti je da treba ponuditi vodu. Ni u kojem slučaju ne možete prisiliti vodu. Potrebno je davati vodu u intervalima između hranjenja u par gutljaja. Vaša beba najbolje zna što mu treba: ako ne osjeti potrebu za vodom, jednostavno će ga uništiti. U vrućoj sezoni vrijedi primjenjivati ​​bebu češće u prsa: zbog činjenice da prvi dio mlijeka ne sadrži puno masti, dijete će se moći piti.

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

Formule namijenjene umjetnoj hrani sadrže puno proteina. Stoga, ako dijete jede smjese, mora ponuditi vodu iz prvih dana života između obroka. Voda bi trebala biti potrebna. Vodu treba dati i iz žlice i iz boce.

Ako je beba mješovita, trebate mu dati i vodu, iako u nešto manjem volumenu. U prosjeku, dijete bi trebalo piti do 200 mililitara vode tijekom dana.

Trebao bih dati vodu kad zujam?

Hiccup je nehotična kontrakcija mišića grkljana i dijafragme. Djeca mlađa od jedne godine starih štucanja vrlo često. To je zbog činjenice da mišići dijafragme kod djece karakteriziraju povećana pobudnost. Uzrok štucanja može biti overcooling, nervous overexcitement, zrak ulazi u želudac, kao i višak plina u crijevu.

Ako beba počne štucanje, prva stvar koju treba učiniti jest eliminirati uzrok štucanja. Ako je dijete hladno, trebate ga zagrijati, a zrak iz trbuha će napustiti, ako držite dijete "stupac". Može pomoći nekoliko gutljaja malo zagrijane vode. Iz plina će se riješiti infuzije sjemena kopra ili toplog pelene, postavljene na trbuh.

Dakle, potrebno je hraniti dijete s štucanjem: to će omogućiti uklanjanje uzroka štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

U ljekarnama i specijaliziranim maloprodajnim mjestima posebna voda se prezentira za dojenčad. Ova voda sadrži soli i elemente u tragovima koji su potrebni za razvoj djeteta. Ako kupite posebnu vodu nije moguće, možete kuhati i ohladiti na ugodnu temperaturu obične vode.

Djeca koja nisu šest mjeseci trebaju vodu u dvije situacije: s proljevom ili vrućinom. Međutim, čak i ako je dijete bolesno, redovito majčino mlijeko će vam pomoći da se nosite sa žeđi. U mlijeku možete također otopiti lijekove koje dijete mora uzeti. Ako vaša beba ima kolikiju, trebali biste mu dati izvarak sjemena.

Nakon što se uvede komplementarno hranjenje, voda se mora dati bez iznimke. Preporučljivo je voditi dijete iz vlastite šalice, odbijajući bocu s bradavicom.

Trebao bih dati novorođenčad: koliko i kada hraniti bebu tijekom dojenja i hranjenja bočicom?

Trebao bih dati bebu vodu? Sigurno će biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju "10 načela uspješnog dojenja". Između ostalog, postojala je klauzula koja tvrdi da novorođenčadi ne trebaju drugo piće nego majčino mlijeko - osim onih iznimnih slučajeva kada je to potrebno zbog medicinskih razloga.

Ista je organizacija prethodno odobrila da se novorođenčad smatra djetetom do 28. godine starosti (više u članku: do kojega je doba novorođeno dijete smatrano takvim?). Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuje da dijete ne dozira vodom do 5-6 mjeseci starosti, tj. prije uvođenja komplementarne hrane. Među navijačima i protivnicima tih mišljenja, dugo su bili sporovi, a ne bez opravdanja.

Mnogi pedijatri i neonatolozi vjeruju da nije potrebno nadopuniti dijete s dodatnom vodom, jer majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe bebe ne samo za hranu već i za piće

WHO preporuke

Roditelji koji još nisu u stanju postići konsenzus o dojenju trebali bi uzeti u obzir moguće posljedice svake odluke za dijete. WHO navodi sljedeće težinske argumente protiv dodatnog pijenja:

 • Dysbacteriosis. Apsolutno sterilni crijeva bebe pune su korisne mikroflore majčinog mlijeka. Pomaže u održavanju potrebne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Redovita opskrba dojenih dojenčadi prekida prirodnu ravnotežu i doprinosi razvoju disbioze.
 • Opterećenje bubrega. Tijekom prvog tromjesečja života formiraju se bubrezi. Njihov glavni zadatak je uklanjanje soli iz tijela, a uz dodatno piće dobivaju dodatno opterećenje.
 • Pothranjenost. Dijete, koje se daje piti, pogrešno misli da je imao dovoljno, jer njegov trbuh dobiva hranu odjednom u volumenu od 1/6 tjelesne težine. Posljedično, gubi prehrambeno majčino mlijeko.
 • Smanjena laktacija (smanjeno mlijeko). Uz aktivno usisavanje dojke, majka proizvodi veliku količinu mlijeka, a uz dodatno pijenje volumen mlijeka koji se jede smanjit će se. Izuzetno je nepoželjno dati djetetu piti noću. U ovom trenutku, kada sisanje dojke, hormon prolaktin će biti proizvedena, on je onaj koji je odgovoran za proizvodnju potrebne količine mlijeka tijekom dana.
 • Neuspjeh grudi. Majke koje hrane bebe iz boce su izložene riziku od dječjeg neuspjeha od dojenja (preporučujemo čitanje: kako pravilno hraniti bebu iz boce?). Tekućina iz boce teče bez napora, mrvice ne moraju probati, a dijete "sve više" odabere bradavicu.
Odbijanje djeteta s dojke nakon hranjenja moglo bi biti posljedica činjenice da se voda vrlo lako izvlači iz boce. Ako ste već odlučili dati bebu dodatni piti, bolje je koristiti žlicu

Je li voda za novorođenče?

Načela koja je postavila WHO imaju svoje protivnike koji pokušavaju uvjeriti roditelje na dobrobit hranjenja. Oni tvrde da dijete treba vodu iz prvog mjeseca života, ali, kao što ćete sami uvidjeti, ove teorije ne odupiru napadaju suprotnih argumenata. Razmotrite teze za "i protiv".

Mitovi i stvarnost:

 • Kažu da je mlijeko hrana, ne zadovoljava potrebu za pićem. Međutim, postoje dvije vrste mlijeka: naprijed i natrag. Prednje mlijeko je 90% vode i može ugasiti svaku žeđ.
 • Kažu da u toplini samo trebate piti vodu. I to se može opovrgnuti: eksperimenti su provedeni kada su skupine žena i djece smještene u Saharu na temperaturi od 50 stupnjeva s znakom plus. Predstavnici prve skupine dopušteni su hraniti samo bebe s majčinskim mlijekom. Druga skupina beba umjetno je hranjena i dobivala dodatnu vodu. U trećoj skupini djeca su dobila vodu s majčinskim mlijekom. Kao rezultat toga, samo su predstavnici prve skupine uspješno završili test, dok su ostale skupine imale pritužbe na probavne i zarazne bolesti. Stoga je zaključeno da majčino mlijeko u potpunosti ugasi žeđi, jer se sastoji od vode najviše.
 • Vjeruje se da voda s mješavinom soli pomaže vratiti ravnotežu soli i soli u tijelu, inače postoji mogućnost dehidracije. A to nije slučaj: majčino mlijeko je fiziološka otopina u kojoj soli i minerali potrebni za bebu kombiniraju na poseban način.
 • Tvrdi se da je vrijeme bolesti voda uklanja sve šljake i viruse iz tijela, kao i izvrsno okruženje za otapanje lijekova. Ima puno vode u majčinom mlijeku i isto će se nositi s ovim zadatkom. Lijekovi su još bolji za otapanje u majčinom mlijeku, jer je još lakše probaviti i lakše piti dijete.
Majčino mlijeko je najbolji liječnik za bebu!
 • Primijetio je da voda za piće iz boce smiruje dijete. To nije sasvim točno, jer proces usisavanja, koji je ključ, može biti zamijenjen dudom, majčinim prstom, prethodno opranim ili mučninom.
 • Voda uklanja žuticu koja se pojavljuje u prvim danima života novorođenčeta. Ne, uzrok žutice u bilirubinu, i savršeno je topljiv u mastima, a ne u vodi. Majčino mlijeko, bogato mastima, bolje uklanja bilirubin iz tijela.

"Zlatna sredina"

Sukobljena mišljenja obje stranke mogu zbuniti svakog roditelja. Poznati liječnik Komarovsky, pak, pomiruje dvije zaraćenike i predlaže primjenu načela "zlatne sredine".

Jedini koji su apsolutno kontraindicirani za hranjenje su djeca prvog mjeseca života. Čim se beba okreće 28 dana, možete mu početi davati vodu žlicom ili bocom, ali ne s bradavicom, ali s posudicom.

Medicinske indikacije za dopunsko piće

Postoji niz medicinskih pokazatelja kada se voda mora dati novorođenčadi:

 • visoka vrućica;
 • proljev, povraćanje, proljev;
 • konstipacija;
 • obilno znojenje.

S očitim znakovima dehidracije, neophodno je djetetu zalijevati vodom, a možda i smještenu u bolnicu. Znakovi dehidracije:

 • visoka temperatura;
 • letargija, suhe oči i usne;
 • tamni urin, koncentriran, s učestalosti ne više od 7 puta dnevno;
 • zapadayuschy proljeće.

Korisna voda

Pri donošenju odluke o tome kakva se voda može davati dojenčadi, mnogi roditelji jednoglasno odlučuju piti vodu u bocama - to je najbolja opcija jer skladno kombinira potrebne soli i minerale, a to je vrlo korisno za djetetovo tijelo koje raste.

Kuhana voda iz slavine je pitka samo u ekstremnim slučajevima. Postoji mnogo štetnih mikroorganizama, kao i visoki udio soli. Sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta ili uzrokovati alergijske reakcije.

Potrebni volumen tekućine

Ako odlučite dati bebu tekućinu, morate odlučiti koliko je vode potrebna za dijete. Prosječni volumen tražene tekućine (ne samo vode, ali i kompote, sokovi, prilagođene mješavine, majčino mlijeko itd.) Može se odrediti kako slijedi: Za 1 kg težine potrebno je 50 ml tekućine. Ova je shema važna za djecu od rođenja do 3 godine. Naravno, ti pokazatelji mogu varirati ovisno o dobrobiti djeteta i uvjetima okoline.

Tablica u nastavku pokazuje koliko vode morate piti u svakoj dobi djeteta. Razmotrite sve nijanse.

Je li moguće novorođenče voditi vodom? Hranjenje na bebama

Dijete je velika odgovornost za koju nije svaka mlada majka spremna. Trudnoća je često neplanirana, a budući roditelji nemaju pojma što učiniti s mrvicama. Suočeni s problemom hranjenja djeteta, neiskusni roditelji traže savjet od rodbine, pitajući se mogu li dati vodu novorođenčadi. Oni koji su sofisticirani u životnom iskustvu, daju puno instrukcija koje su u osnovi u suprotnosti s modernim znanstvenim istraživanjima i dokazima.

Novorođene bebe trebaju vodu?

Prema slabo obrazovanim ljudima ili nekoj starijoj generaciji, potrebno je voditi novorođenčadi.

Postoje, naizgled, opravdanja:

 1. Voda tretira žuticu djeteta.
 2. Potrebno je ne samo jesti, već i piti. Mlijeko je hrana, ali ne pije, za razliku od vode.
 3. Voda ugasi žeđ.
 4. U slučaju bolesti, voda povećava diuretski proces i otapa lijekove.

Žutica je uzrokovana bilirubinom - enzimom koji je topljiv u mastima u tijelu novorođenčeta. Voda ni na koji način ne pomaže, već samo pogoršava stanje zbog nedostatka masti, a mlijeko ih sadrži u traženom iznosu.

Nutricionizam dojena

Bezbojna voda, puna gorkih lijekova, neće zanuti djetetu, ali naprotiv - da će ga pljunuti i odbaciti. To je sasvim druga stvar - slatko i toplo majčino mlijeko. Ne samo da doprinosi upotrebi lijekova, nego i pomaže njihovoj ranom apsorpciji.

Smatraju se smiješne predrasude jer odrasle mjere dijete prema svojim standardima i mjerama - to je u osnovi pogrešno. Tijelo novorođenčeta bitno se razlikuje od tijela odrasle osobe. Neki sustavi, posebice probavni, tek počinju oblikovati i razvijati. Priroda je sve programirana. Ako razmišljate o tome, nije ništa da se ženska dojka i majčino mlijeko stvaraju? Kako su bebe preživjele stoljećima, kada nije bilo odgovarajuće količine kuhane vode i takvih uređaja poput bradavica i boca?

Vodu za lemljenje potrebno je u ograničenom broju slučajeva i uz obveznu preporuku pedijatru. Potreba za vodom i određivanje dnevnog volumena ovisi o vrsti hrane, klimatskim uvjetima, zdravstvenom stanju djeteta i njegovoj težinskoj kategoriji. Spontano uvođenje vode u dječjom izborniku dovodi do poremećaja probavnog sustava i pojave infekcija.

Može li se novorođenčad hraniti vodom tijekom dojenja

Čak i bez ulaska u detalje istraživanja, zaključak je očit - beba koja je dojena ne treba nikakav drugi izvor "hrane".

Žensko tijelo proizvodi mlijeko koje u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta. To je savršeno uravnotežena masti, kiseline, vitamini, makro i elementi u tragovima, a sastoji se od 90% vode. Zbog toga dijete nema potrebu odvojiti žeđ i glad.

Zašto ne može voditi novorođenče s vodom:

 • Veličina želuca novorođenčeta je oko 200 ml. Mnogi ih ne moraju ispuniti. Kada dijete pije vodu, tijelo dobiva lažni osjećaj sitosti, bez osjećaja razlike između tekućina. Umjesto potrebnih hranjivih tvari, voda nema kalorija. Kao rezultat toga - neishranjenost.
 • Gubitak težine prati neishranjenost. Tjelesna težina je izravan pokazatelj razvoja tijela. Budući da je normalno, to jamči stabilan rad svih sustava i organa, a smanjenje znači nedostatak dovoljne količine "građevinskog materijala", što dovodi do bolesti i usporavanja razvoja.
 • Ne doživljavajući glad nakon vode, dijete smanjuje količinu konzumiranog mlijeka u isto vrijeme, a proizvodnja novog mlijeka izravno je povezana s količinom potrošenom ranije. Što je manje dijete će sisati, to će manje stići.
 • Do šest mjeseci intestinalna mikroflora nije stabilna. Mlijeko je izvor dobrih bakterija mliječne kiseline. Voda razbija ravnotežu, razrjeđuje već malu količinu enzima i može dovesti štetne bakterije u tijelo, stvarajući neravnotežu, a prema znanstvenoj - disbakterijskoj bolesti. Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ako redovito dajete vodu djeci mlađoj od 6 godina bez medicinskih preporuka, doživljavaju trostruko povećanje poremećaja crijeva (na primjer, proljev).

Napuniti dijete kada je umjetno i miješano hranjenje

Umjetne mješavine razlikuju se od majčinog mlijeka u visokom sadržaju proteina. Protein se ne pohranjuje u rezervat. Višak elemenata u tijelu, pod utjecajem brojnih drugih tvari, raspada i na kraju se razbije u masti. Masti, pak, pridonose pretilosti i zatvoru. Prema tome, potrebno je dati dijete piti vodu, ali umjereno. Nemojte prisiliti bebu, i ponuditi - dijete će moći odrediti koliko tekućina piti.

Nemojte davati vodu u boci kada se miješa hrana. Kada beba sranje dojke, uključeni su mišići cijelog usta. Oblik bradavice olakšava proces - samo pritisnite malo jezikom, tako da tekućina teče. Shvativši da se hrana može dobiti bez napora, dijete će odbiti od dojke. Ponudite šalicu ili žlicu.

Bebe koje su u potpunosti napunjene bočicom mogu dobiti bocu, inače će hranjenje biti izuzetno zamorno, osobito za mrvice.

Bilo da daju vodu u vrućini

Trebam li vodu za zagrijavanje u toplini? Sjećajući se postotka vode u majčinom mlijeku, pitanje sama nestaje.

Umjesto "liječenja sindroma", riješite se uzroka:

 • Uklonite višak odjeće. Pampers i majice bit će dovoljno (biti kod kuće), a na suncu da bi dijete izvelo na ulicu bilo je potpuno nemoguće;
 • Koristite ovlaživač zraka ili raspršivač ako je soba vrlo suha;
 • Udišite sobu. Nestajanje ne nestane iz dodatnih gutljaja vode;
 • Nanesite više na prsa. Ako je dijete znojenje, žedan je, tijelo će sam odrediti potrebu za ravnotežom vode, te će zahtijevati mlijeko.

Istraživanja diljem svijeta provedena u vrućim zemljama (Indija, Pakistan, tropići) pokazala su da se dehidracija mnogo češće događa kod djece koja piju samo majčino mlijeko tijekom vrućine. To je zbog toga, uravnoteženo u njemu, količina soli i minerala. Čak i odrasla osoba, kako bi se obnovila ravnoteža vode i soli, poremećena visokim znojem ili zbog bolesti, preporučuje se korištenje otopina soli s vodom, a ne obična voda.

Naravno, to vrijedi i za dojene bebe. Kada mješovita ili umjetna hrana, ili kada se primjenjuju komplementarne hrane, potrebe tijela se mijenjaju.

Bilo da daju bebu vodu dok štucanje

Hiccup - istodobna kontrakcija dijafragme i međukostalnih mišića. Pojavljuje se kao rezultat brojnih događaja, od kojih novorođenče karakterizira: hipotermija i prisutnost zraka u želucu.

Imajući obrazloženje morate:

 • Toplo dijete ako je hladno;
 • Uklonite zrak koji se proguta prilikom sisanja dojke ili boce - nosite dijete uspravno ili ležite na trbuhu;
 • Akumulacija plinova donijet će usitnjavanje sjemena kopra (pročitajte o kapljicama vode);
 • Ako štucanje izaziva nervozno uzbuđenje, potrebno je ukloniti grč s dva ili tri gutljaja tople vode.

Vrijedi li se brinuti ako bebe štucaju i kako možete pomoći bebu s štucanjem?

Što i koliko vode dati novorođenče

S obzirom na karakteristike intestinalne mikroflore, djeci je bolje dati posebnu vodu za novorođenčad. To je široko rasprostranjeno u ljekarnama, supermarketima i mnogim trgovinama. Pakiran je u malim bočicama i bočicama od 5-6 litara, što je prikladno za korištenje kod kuće. Oznaka mora biti označena da je voda korisna djeci.

Za razliku od običnih otpadnih voda, to je uravnotežen sastav soli i minerala, zbog čega ne zahtijeva temperaturno liječenje i namjerno je bez bakterija.

Kako ne bi imali priliku kupiti flaširanu vodu, koristite ga iz slavine. Mora se kuhati da se sterilizira protiv bakterija i mikroorganizama.

Da biste doznali koliko vode može biti dano djetetu, koristite shemu - 100 ml tekućine po kilogramu težine po obroku. Izračun ne uključuje samo vodu, već i razrijeđene mliječne formule, budite oprezni. Stopa čiste vode u dnevnoj prehrani mrvica ne smije prelaziti 100 ml.

Moram li vodu dati novorođenčadi?

Novorođeno dijete uvijek izaziva dvojbu u mami - što učiniti, što učiniti, kako reagirati?

Čak i liječnici ponekad ne slažu i daju različite preporuke o određenom pitanju. Jedan od njih - da li vodu daju novorođenčadi? U ovom ću članku dati nekoliko stajališta o tome.

Voda je osnova za funkcioniranje ljudskog tijela i samo treba tekućinu. Čak iu bolnici možete čuti od primalja i liječnika da je neophodno početi hraniti bebe od rođenja. To često prigušuje novonastale mame. U pitanju je li moguće i neophodno hraniti bebu, za početak je vrijedno odrediti što se hrani i što dobiva s tom prehranom.

Dodatak s vodom tijekom dojenja

Majčino mlijeko je jedinstvena hrana za djecu. Sastoji se od vode za gotovo 90%. Također sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, minerale i još mnogo toga. Pojedinosti o sastavu i svojstvima nalaze se u ovom članku:

Kad majka po potrebi hrani dijete, pa ga stavlja na dojku, iz bilo kojeg razloga se može reći da dobiva više nego dovoljno tekućine. Ako je dijete zalijepljeno vodom prije ili poslije hranjenja, uskoro majčino mlijeko će biti manje i nije dovoljno za zasićenje.

Mlijeko se proizvodi na principu "ponude-potražnje", tj. od sisanja, a voda daje osjećaj lažne sitosti. Nudim primjer.

 • Ako dijete pije 50 ml vode, toliko mlijeka neće sisati.
 • To znači da se mlijeko proizvodi manje od 50 ml.
 • Vodicka neće donijeti nikakvu korist djetetu, za razliku od majčinog mlijeka.
 • Dijete će početi dobivati ​​malu težinu.
 • "Dobar" pedijatar propisuje mješavinu.

I ovdje se vidi članak o usporedbi majčino mlijeka i formule:

Osim toga, želio bih navesti činjenicu da novorođenčad ima sterilni crijeva i do oko 6 mjeseci posijano je s mikroflora s korisnim bakterijama, u kojima mu majčino mlijeko puno pomaže, održavajući prirodnu ravnotežu. Sve drugo što dijete troši u ovom dobu dovodi do pogoršanja.

Ako stalno hranite bebu, tada će u budućnosti vjerojatno doći do crijevnih poremećaja. Ali često postoje zdravstveni radnici koji jasno vjeruju da je majčino mlijeko samo hrana i sigurno nije piće. Ovo je vrlo velika zabluda. I jako veliko zezanje.

U potvrdi, ovdje je izvadak iz članka s web stranice WHO:

"Ako hraneš bebe vodom, stavlja ih u rizik od proljeva i pothranjenosti. Voda može biti zagađena i uzrokovati zarazne bolesti kod beba. Može uzrokovati i pijenje manje majčino mlijeka ili dojenje prestati prerano, što će uzrokovati neishranjenost. Ako dadete bebu vodu umjesto majčinog mlijeka, to također može dovesti do činjenice da će majka kasnije imati manje mlijeka.

Više od 80% majčinog mlijeka sastoji se od vode, posebno mlijeka, koja se isporučuje na početku svakog hranjenja. Dakle, kad god majka osjeća kao da joj je žedna, može ga dojiti. To će omogućiti djetetu da zadovolji žeđ, pružiti dodatnu zaštitu za dijete od infekcija i osigurati točan rast djeteta. Bebe mlađe od 6 mjeseci ne trebaju vodu, čak ni u vrućoj klimi. Ovo je jedan od razloga WHO preporučuje da djeca budu isključivo dojena tijekom prvih šest mjeseci života. "

Dodatak s vodom kada se miješa hranjenje

Ako je sa dojenjem sve više nego jasno, onda bebe koje dobiju majčino mlijeko i prilagođeni oblik mlijeka postavljaju još pitanja.

Za početak, vrijedno je napomenuti točno kada je potreban dodatak:

 • U slučaju kada je gubitak težine nakon rođenja više od 10%.
 • U slučaju da se za 14 dana života težina djeteta pri rođenju nije oporavila.
 • U slučaju da nakon 2 tjedna života dijete dobije manje od 150 grama tjedno i manje od 500 grama mjesečno.

Naravno, samo sam liječnik propisuje mješavinu mlijeka, dozu i broj hranjenja! Preporučujem vam da pronađete stručnjaka koji je usmjeren na prirodno hranjenje i pokušat će prenijeti dijete u iznimnu HB.

Preporuča se ponuditi smjesu nakon dojenja, tako da dijete stimulira i podržava laktaciju. HBG savjetnici savjetuju: tako da dijete ne odustaje od dojke, bolje je ponuditi dodatnu hranu od nepoštovanih predmeta - šalica, žlica ili šprica.

Podsjećam vas da svaka smjesa mora biti razrijeđena u vodi koja je uključena u dnevnu potrošnju. No, ona se apsorbira dulje od majčinog mlijeka i ne mora se dati na zahtjev. Stoga, kako bi dijete primalo tekućinu ravnomjerno tijekom dana, neki pedijatri preporučuju hranjenje češće i u malim obrocima, ali ne više od 8 puta dnevno, a ne rjeđe i u cijelosti. Dakle, mrvica će precizno primiti potrebnu količinu tekućine bez dodatnog hranjenja.

Hranjenje s umjetnom hranom

Nažalost, sada postoje često bebe koje se već daju od dojenačke mliječne formule. I pitanje je hoće li im dati da piju vodu i dalje ostaje otvorena. Postoji i nekoliko mišljenja koja ćemo razmotriti.

 1. Većina zdravstvenih radnika uvjerena je da je izvanredna tekućina od vitalnog značaja za djecu koja se hrane u bocama. S jedne strane to se može objasniti činjenicom da se hrana primjenjuje strogo u vremenu i u intervalima između hranjenja treba zadovoljiti njihovu žeđ.
 2. Druga strana je mišljenja da takve bebe ne trebaju stalni doping, ali u vrućem vremenu ili u slučaju bolesti, to treba obaviti nakon savjetovanja s liječnikom.
 3. Treća strana hrabro izjavljuje da djeci umjetne vode nije potrebna jer je smjesa već razvedena u njoj. U tom smislu želio bih citirati iz knjige Carlos Gonzaleza, španjolskog pedijatara:

"Dojenčadi u umjetnoj hrani koja se hrane na zahtjev ne trebaju vodu. Nevjerojatno je koliko ljudi, uključujući zdravstvene djelatnike, vjeruje da je to potrebno. Ako stručnjaci kažu "jednu žlicu praha na 30 ml vode", onda to nije samo to. Ako bi umjetno hranjene bebe trebalo više vode, stručnjaci bi mogli jednako lako reći "jednu žlicu po 40 ml vode".

Koliko vam godina može biti?

Naravno, sve gore navedeno vrijedi za bebe sve dok ne uvode komplementarne hrane. O tome koliko mjeseci za početak utječe na vrstu hranjenja.

 • Za bebe na prsima - ne prije 6 mjeseci,
 • Na miješanju - malo kasnije
 • Na umjetnom - malo prije tog razdoblja.

Uvođenjem komplementarne hrane, morate poučiti svoje dijete da pijete vodu. Ponuda često, u malim dijelovima, s vremena na vrijeme. I dijete će uzeti ovu zdravu naviku. Kao što kažu liječnici, posebno je važno podučiti dijete da pijete vodu tijekom bolesti, pridonosi oporavku. Ali bez fanatizma, naravno.

Koja voda treba dati djeci?

U mreži sada možete pronaći različite informacije o kakvoj vrsti vode možete piti bebe - to je kuhana, mineralna, kopar, i specijalizirana djeca, pa čak i gazirana.

Naravno, čak i gazirana pića ne bi trebala biti ponuđena djeci zbog visokog sadržaja ugljikovog dioksida u njemu, koji traumatiziraju probavni trakt. Popis također uključuje i "mineralnu vodu" koja zbog tih minerala negativno utječe na funkcioniranje bubrega.

Često se preporučuje i uporaba vode iz kopra, koja je poznata po svojoj čudesnosti u koliku. Zapravo, priroda kolike još uvijek nije jasna znanstvenicima, to nije bolest nego sindrom ponašanja. Bilo koji lijek, uključujući izlučivanje kopra, ne može samo pomoći, već naštetiti mrvicama.

Najbolja opcija za piće je specijalizirana dječja voda, koja je certificirana i odgovara kategoriji 0+. Ako to nije pri ruci, možete dati kuhanu vodu, ali ne biste trebali biti stalno odvedeni, jer nije prirodno piti. Zapravo, niti jedno biće, osim čovjeka, ne pije takvu vodu. Kuhanje ubija sve mikroorganizme i stoga se smatra "mrtvim".

Bez obzira na odluku koju ste poduzeli, da biste dobili mrvicu ili ne, trebate znati da ga nikad nećete morati prisiliti da piju! To može stvoriti negativan stav prema vodi. Ponuda često, ali nemojte silom.

Pa, pijte vodu sami, korisno je i dobar primjer za dijete.