Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Rođenja

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Krasnoyarsk medicinski portal Krasgmu.net

Mnogo je pitanja za mlade mame, od kojih je jedna od njih je li voda trebala dojiti novorođenčadi, i ako jest, koliko iu kojim okolnostima. Problem je vrlo relevantan.

Odgovarajući na pitanje je li dojenčadi potrebna voda, vrlo je jednostavna. Pokušajte se mentalno vratiti čak i prije stotinu godina. I mi ćemo razmišljati o tome koliko je majki uvijek dovoljno čiste (očito kuhane) vode da bi joj dala bebu bez opasnosti za njegovo zdravlje? Mnoge tisuće godina ljudske evolucije, bebe prvog mjeseca života nisu primile vodu, jer to je značilo izravnu opasnost za njihove živote. To je, za čovjeka kao za biološku vrstu, nije tipična hraniti malu djecu. Međutim, kao i kod drugih sisavaca, mladi počinju primati vodu kad počnu jesti istu hranu kao i njihovi roditelji.

Ako govorimo ne samo o zdravom razumu, već io medicinskim dokazima, Svjetska zdravstvena organizacija, poput posljednjeg uputa Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, ne sugerira da davanje dodatnih dojenčadi djeci bez posebnih medicinskih indikacija za oko šest mjeseci. Zašto?

Prva opasnost je neishranjenost. Želudac djeteta o veličini njegova bregova je sposoban prihvatiti i obraditi ograničenu količinu dolazne hrane (u prvom mjesecu života to je 1/5 - 1/6 dijela tjelesne težine dnevno). A osobitost živčanog sustava novorođenčeta je da voda uzrokuje lažni osjećaj zasićenja. Stoga je važno da majka razumije: ako joj je dijete pilo 100 ml vode, to znači da nije primio 100 ml mlijeka. Istodobno rast i razvoj djeteta ovise o mlijeku, a voda ga ne donosi apsolutno nikakvu korist.

Druga opasnost je smanjenje proizvodnje mlijeka. Mlijeko se proizvodi kao odgovor na usisavanje djeteta, tj. Koliko je dijete usisalo dojku - toliko će mlijeko stići. Ako je majka dala vodu za bebu, tada će ubiti manje dojke. U tom smislu, noćno hranjenje djeteta s vodom posebno je opasno, jer tijekom noći se stimulira proizvodnja hormona prolaktina, koja povećava dnevnu proizvodnju mlijeka. To znači da beba koja hrani majčinu dojku noću, čime osigurava potrebnu količinu mlijeka tijekom dana. A ako "dobronamjernici" savjetuju majci "da zlostavlja dijete s malo vode, tako da vas noćno ne smeta" - mislite da dijete može biti varljivo, ali ne možete zavarati prirodni sustav proizvodnje mlijeka...

Treća opasnost predstavlja kršenje prirodne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Dijete se rodio s sterilnim crijevom, a oko pola godine aktivno je sijanje njegove korisne mikroflore. Majčino mlijeko pomaže u stvaranju i održavanju prirodne ravnoteže bakterija u probavnom sustavu, a sve što beba prima u ovo doba života pored majčinog mlijeka pogoršava tu ravnotežu. A ako praksa hranjenja postane konstantna, vrlo često dijete ima prednost štetne mikroflore nad korisnim - samim fenomenom koji naši liječnici obično nazivaju dysbakterij. Studije koje je posebno provela Svjetska zdravstvena organizacija pokazuju da je većina beba koje su isključivo dojene prvih šest mjeseci zdravije i dobro rastu. A djeca koja su osim majčino mlijeka imala vodu ili čaj, imala su crijevne poremećaje tri puta češće od beba s punim dojenjem... Trebate li takav rizik?

Četvrta opasnost je vjerojatnost neuspjeha prsa. Voda je obično dobivena iz boce s bradavicom, koja često dovodi djecu da "bježe u zabludu" - to jest, odbijajući sisati majčinu dojku u korist boca.

Pogledajmo sada argumente onih koji inzistiraju na potrebi davanja mrvica vode.

"Voda pomaže u uklanjanju žutice na novorođenčadi"

Žutica je uzrokovana bilirubinom, koji je enzim koji je topljiv u mastima. Nije topljiv u vodi, ali topljiv u mastima. To znači da se iz tijela ne izlučuje s vodom, već se izlučuje kolostrumom i naknadno s mlijekom, koji u suprotnosti s vodom sadrže masti potrebne za dijete u optimalnom omjeru.

"Mlijeko je ista hrana kao, na primjer, kaša. Glad mora biti zadovoljna hranom i žeđom - s pićem. Inače, dijete dobiva dodatnu kaloriju! "

Zapravo, dosljednost mlijeka i žitarica potpuno je drugačija. Mlijeko za 85-90% sastoji se od vode. Ako odrasli stalno jedu istu tekuću hranu, onda ne bi bilo sugestija da bi trebalo razrijediti još više, ne bi se pojavili... Osim toga, do određene dobi, mladi dijete ne razlikuje između gladi i žeđi. Zato je, kao što je već spomenuto, voda daje osjećaj lažne zasićenosti, istiskujući majčino mlijeko. Prebacujući naglaske: budući da uzimanje vode nije biološki opravdano, onda je pravo reći da je dijete isključivo dojena dobiva "dodatne kalorije", ali dijete, koje se hrani vodom, gubi kalorije koje su mu potrebne.

"Voda treba dati ako je vani vani i soba je suha"

Doista, ljeti se nadovezuje zagrijavanje, a zimi i suhim zrakom u grijanoj sobi. Međutim, bilo je mnogo istraživanja diljem svijeta u suhim i toplim zemljama (na primjer, u Indiji na temperaturi od 35-40 ° C i vlažnosti od 10 do 35%, u Pakistanu na temperaturi od 27,4-40,7 ° C i vlažnosti od 24 do 77%; tropima na temperaturi od 4 do 41 ° C i vlažnosti od 9 do 60%), što je nedvosmisleno pokazalo da djeca koja su imala samo dojke, imala su dehidraciju manje od onih koje su hranile samo majčino mlijeko. Činjenica je da majčino mlijeko sadrži optimalnu koncentraciju svih soli i minerala potrebnih za dijete - usput, ako odrasla osoba pati od dehidracije, preporučuje se i vraćanje vlažnosti ne s jednostavnom vodom, već s otopinom posebno odabranih soli... Dakle, ako Mama vjeruje da je dijete vruće - ne smije se voditi s vodom, ali je lakše odijevati i dobro prozračiti sobu! Dijete koje želi piti češće pita majčinu dojku. U ekstremnoj vrućini, bebino tijelo može biti obrisano hladnom vodom, a sobni zrak će učiniti parnim ovlaživačem ili jednostavnim pištoljem za sušenje manje suhom, ali u ovom slučaju voda je poželjna vani, a ne unutar djetetova tijela...

"Ako je dijete bolesno, to je nemoguće bez vode, vratit će ravnotežu vlage, pomoći će eliminirati viruse urinom, a može i otopiti lijekove"

U gore navedenom, nema funkcije kojom se majčino mlijeko nije moglo bolje nositi s vodom. Isti lijek koji će dijete učiniti sve kako bi pljunuo razrijeđen vodom bit će mnogo povoljniji s napete majčino mlijeko koje će također pomoći u najboljoj apsorpciji.

"Moje dijete ponekad smiruje samo nakon što dobije bocu vode"

Ključna riječ ovdje je "bočica". Iz mnogih razloga dijete ponekad želi sisati nešto, ali ne majčinu dojku. Dva najednostavnija i najopasnija načina za smirivanje djeteta, koja je upravo sada nedovoljna majčinoj dojci - neka ih sisati na čistom pranju ili samo pustiti da spavaju, jer djeca koja su umorna od dojmova tijekom dana često se ponašaju tako prije nego što zaspe.

"Svatko želi piti, a djeca nisu iznimka!"

Postoji mnogo namirnica koje odrasle osobe mirno jedu, ali koje će uzrokovati velike probleme za bebe, jer njihov probavni sustav nije dovoljno zreo. Pokušaj hranjenja djeteta, usredotočujući se na potrebe želuca odraslih, dovest će do neželjenih posljedica. Većina samih beba sami odbijaju piti vodu koju im se nude i počnu gubiti žeđ samo nakon 9-12 mjeseci.

Trebao bih dati novorođenčad: koliko i kada hraniti bebu tijekom dojenja i hranjenja bočicom?

Trebao bih dati bebu vodu? Sigurno će biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju "10 načela uspješnog dojenja". Između ostalog, postojala je klauzula koja tvrdi da novorođenčadi ne trebaju drugo piće nego majčino mlijeko - osim onih iznimnih slučajeva kada je to potrebno zbog medicinskih razloga.

Ista je organizacija prethodno odobrila da se novorođenčad smatra djetetom do 28. godine starosti (više u članku: do kojega je doba novorođeno dijete smatrano takvim?). Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuje da dijete ne dozira vodom do 5-6 mjeseci starosti, tj. prije uvođenja komplementarne hrane. Među navijačima i protivnicima tih mišljenja, dugo su bili sporovi, a ne bez opravdanja.

Mnogi pedijatri i neonatolozi vjeruju da nije potrebno nadopuniti dijete s dodatnom vodom, jer majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe bebe ne samo za hranu već i za piće

WHO preporuke

Roditelji koji još nisu u stanju postići konsenzus o dojenju trebali bi uzeti u obzir moguće posljedice svake odluke za dijete. WHO navodi sljedeće težinske argumente protiv dodatnog pijenja:

 • Dysbacteriosis. Apsolutno sterilni crijeva bebe pune su korisne mikroflore majčinog mlijeka. Pomaže u održavanju potrebne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Redovita opskrba dojenih dojenčadi prekida prirodnu ravnotežu i doprinosi razvoju disbioze.
 • Opterećenje bubrega. Tijekom prvog tromjesečja života formiraju se bubrezi. Njihov glavni zadatak je uklanjanje soli iz tijela, a uz dodatno piće dobivaju dodatno opterećenje.
 • Pothranjenost. Dijete, koje se daje piti, pogrešno misli da je imao dovoljno, jer njegov trbuh dobiva hranu odjednom u volumenu od 1/6 tjelesne težine. Posljedično, gubi prehrambeno majčino mlijeko.
 • Smanjena laktacija (smanjeno mlijeko). Uz aktivno usisavanje dojke, majka proizvodi veliku količinu mlijeka, a uz dodatno pijenje volumen mlijeka koji se jede smanjit će se. Izuzetno je nepoželjno dati djetetu piti noću. U ovom trenutku, kada sisanje dojke, hormon prolaktin će biti proizvedena, on je onaj koji je odgovoran za proizvodnju potrebne količine mlijeka tijekom dana.
 • Neuspjeh grudi. Majke koje hrane bebe iz boce su izložene riziku od dječjeg neuspjeha od dojenja (preporučujemo čitanje: kako pravilno hraniti bebu iz boce?). Tekućina iz boce teče bez napora, mrvice ne moraju probati, a dijete "sve više" odabere bradavicu.
Odbijanje djeteta s dojke nakon hranjenja moglo bi biti posljedica činjenice da se voda vrlo lako izvlači iz boce. Ako ste već odlučili dati bebu dodatni piti, bolje je koristiti žlicu

Je li voda za novorođenče?

Načela koja je postavila WHO imaju svoje protivnike koji pokušavaju uvjeriti roditelje na dobrobit hranjenja. Oni tvrde da dijete treba vodu iz prvog mjeseca života, ali, kao što ćete sami uvidjeti, ove teorije ne odupiru napadaju suprotnih argumenata. Razmotrite teze za "i protiv".

Mitovi i stvarnost:

 • Kažu da je mlijeko hrana, ne zadovoljava potrebu za pićem. Međutim, postoje dvije vrste mlijeka: naprijed i natrag. Prednje mlijeko je 90% vode i može ugasiti svaku žeđ.
 • Kažu da u toplini samo trebate piti vodu. I to se može opovrgnuti: eksperimenti su provedeni kada su skupine žena i djece smještene u Saharu na temperaturi od 50 stupnjeva s znakom plus. Predstavnici prve skupine dopušteni su hraniti samo bebe s majčinskim mlijekom. Druga skupina beba umjetno je hranjena i dobivala dodatnu vodu. U trećoj skupini djeca su dobila vodu s majčinskim mlijekom. Kao rezultat toga, samo su predstavnici prve skupine uspješno završili test, dok su ostale skupine imale pritužbe na probavne i zarazne bolesti. Stoga je zaključeno da majčino mlijeko u potpunosti ugasi žeđi, jer se sastoji od vode najviše.
 • Vjeruje se da voda s mješavinom soli pomaže vratiti ravnotežu soli i soli u tijelu, inače postoji mogućnost dehidracije. A to nije slučaj: majčino mlijeko je fiziološka otopina u kojoj soli i minerali potrebni za bebu kombiniraju na poseban način.
 • Tvrdi se da je vrijeme bolesti voda uklanja sve šljake i viruse iz tijela, kao i izvrsno okruženje za otapanje lijekova. Ima puno vode u majčinom mlijeku i isto će se nositi s ovim zadatkom. Lijekovi su još bolji za otapanje u majčinom mlijeku, jer je još lakše probaviti i lakše piti dijete.
Majčino mlijeko je najbolji liječnik za bebu!
 • Primijetio je da voda za piće iz boce smiruje dijete. To nije sasvim točno, jer proces usisavanja, koji je ključ, može biti zamijenjen dudom, majčinim prstom, prethodno opranim ili mučninom.
 • Voda uklanja žuticu koja se pojavljuje u prvim danima života novorođenčeta. Ne, uzrok žutice u bilirubinu, i savršeno je topljiv u mastima, a ne u vodi. Majčino mlijeko, bogato mastima, bolje uklanja bilirubin iz tijela.

"Zlatna sredina"

Sukobljena mišljenja obje stranke mogu zbuniti svakog roditelja. Poznati liječnik Komarovsky, pak, pomiruje dvije zaraćenike i predlaže primjenu načela "zlatne sredine".

Jedini koji su apsolutno kontraindicirani za hranjenje su djeca prvog mjeseca života. Čim se beba okreće 28 dana, možete mu početi davati vodu žlicom ili bocom, ali ne s bradavicom, ali s posudicom.

Medicinske indikacije za dopunsko piće

Postoji niz medicinskih pokazatelja kada se voda mora dati novorođenčadi:

 • visoka vrućica;
 • proljev, povraćanje, proljev;
 • konstipacija;
 • obilno znojenje.

S očitim znakovima dehidracije, neophodno je djetetu zalijevati vodom, a možda i smještenu u bolnicu. Znakovi dehidracije:

 • visoka temperatura;
 • letargija, suhe oči i usne;
 • tamni urin, koncentriran, s učestalosti ne više od 7 puta dnevno;
 • zapadayuschy proljeće.

Korisna voda

Pri donošenju odluke o tome kakva se voda može davati dojenčadi, mnogi roditelji jednoglasno odlučuju piti vodu u bocama - to je najbolja opcija jer skladno kombinira potrebne soli i minerale, a to je vrlo korisno za djetetovo tijelo koje raste.

Kuhana voda iz slavine je pitka samo u ekstremnim slučajevima. Postoji mnogo štetnih mikroorganizama, kao i visoki udio soli. Sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta ili uzrokovati alergijske reakcije.

Potrebni volumen tekućine

Ako odlučite dati bebu tekućinu, morate odlučiti koliko je vode potrebna za dijete. Prosječni volumen tražene tekućine (ne samo vode, ali i kompote, sokovi, prilagođene mješavine, majčino mlijeko itd.) Može se odrediti kako slijedi: Za 1 kg težine potrebno je 50 ml tekućine. Ova je shema važna za djecu od rođenja do 3 godine. Naravno, ti pokazatelji mogu varirati ovisno o dobrobiti djeteta i uvjetima okoline.

Tablica u nastavku pokazuje koliko vode morate piti u svakoj dobi djeteta. Razmotrite sve nijanse.

Ritty.ru

Ženski online časopis za lijepe dame

Je li moguće dati vodu novorođenčadi - gdje je istina?

 • djeca
- 2015/11/22 0 9029

Je li moguće dati vodu novorođenčadi, razmislite o mišljenju dr. Komarovskog.

Na prvi pogled ovo je pitanje čudno - kako ne možete dati vodu djetetu? Doista, bez vode, niti jedan živi organizam ne može postojati. Čovjek uključujući. Odrasla osoba treba najmanje pola litre vode dnevno. Svi procesi u tijelu, odvijaju se u tekućem mediju. Stoga, nedostatak tekućine može dovesti do ozbiljnih posljedica. U bebama tijelo se tek počinje razvijati i rasti, energija se mnogo više troši, kod djece metabolizam se događa puno brže nego kod odraslih, a voda se, dakle, troši više.

Djeca se aktivnije kretati i stoga znojiti, obično se njihovi roditelji bolje omogućuju, zbog toga i tekućina napušta tijelo. U suhim klimatskim uvjetima, zimi, s grijanjem ili ljeti, toplina također ostavlja prilično veliku količinu vlage iz tijela. U takvim slučajevima, svaki organizam, osobito djeca, voda je bitno. Ali u kojem dobu morate dati vodu djetetu, ovdje počinju neslaganja.

Je li potrebno davati vodu dojenčadi?


Novorođenče dobiva svu hranu i piće iz majčinog mlijeka. Devedeset posto majčinog mlijeka sastoji se od vode, a za dijete mlađe od mjesec dana zamijenit će val hranom i pićem. Ali kad beba raste, postaje fizički aktivnija, već mu nedostaje samo jedno majčino mlijeko.
Stavite bebu s žlicom
Velika strahovanja kod majki koje njeguju, ako dajete vodu za bebu, prestat će sisati prsa i onda ga potpuno odbiti. Ili će majka početi smanjivati ​​količinu majčinog mlijeka. Postoji izlaz - dijete se može hraniti žličicom. Sada su vrlo veliki izbor u trgovinama. Vidjet ćete se kad ponudite svoju dijetonsku vodu, hoće li ga piti ili ne. Ako on odbije, to znači da postoji dovoljna količina tekućine u tijelu. Ali ako je dijete znojenje, nestašno, usne su suhe, bolesne, vrućice ili vruće, voda je jednostavno neophodna.

Ako idete negdje s djetetom, svakako uzmite bocu vode novorođenčadi. Dijete je još uvijek mala, ne zna kako piti vodu, stoga ponudite vodu novorođenčadi.

Od velike je važnosti jesu li beba hranjena u bocama ili je hranjena majčinim mlijekom. Uz umjetno hranjenje, nedostatak tekućine u bebi je mnogo veći, a pedijatri preporučuju davanje najmanje šezdeset mililitara vode djetetu tijekom dana. U jednom dijelu ne više od dvadeset mililitara.

Kada dati vodu djetetu?


Najbolje je voditi bebu između hranjenja. Jedan od roditelja čini malu žlicu, netko koristi medicinsku štrcaljku, navlaži usta, a netko ulijeva vodu novorođenčadi u bocu s bradavicom ili u bocama koja ne propušta.

Neki stručnjaci ne preporučuju piti novorođenčad s vodom iz boce s bradavicom tako da se ne navikne na bočicu i ne odbije sisati majčino mlijeko. U tom slučaju probajte opciju s žlicom. Usput, ako je prilično mlađe dobi da poučavate bebu u žlicu, onda će mu biti lakše hraniti ga s kremom za bebe.

A ako je dijete hranjeno i sa majčinskim mlijekom i mliječnom formulom, neka dijete malo manje.

Nekoliko gutljaja tople vode pomoći će bebi se nositi s štucanjem. Hiccup je kontrakcija dijafragme i zidova grkljana. U dojenčadi često se javlja. Da biste je zaustavili brže, držite dijete u stupcu i pustite toplom vodom kako pije jer olakšava grčenje mišića.

Kada beba malo raste, a vi odlučujete da ga odsustrate od buđenja noću i usisavajući mlijeko, sipati vodu u bocu umjesto mlijeka i ponuditi vodu djetetu - on će sisati i eventualno nastaviti spavati dalje.

Nije potrebno piti vodu novorođenčeta prije hranjenja mliječnim mlijekom - tada će sisati manje mlijeka i majka ga je uzimala (zbog toga majčino mlijeko majka će imati manje, a beba neće dobiti hranjive tvari potrebne za rast i razvoj).

Što bi trebala biti voda prilikom dojenja?

Najčešće roditelji kuhaju vodu za novorođenče. Poznati pedijatar, dr. Komarovsky, vjeruje da je takva voda neprirodna i nije baš korisna za dojenčad, jer nakon kuhanja korisnih tvari gube svojstva. Piti bebu do jedne godine starosti, ili dobro filtrirana voda ili mineralna voda (s neutralnim sastavom soli i elemenata u tragovima i bez plina). Djeca će također imati koristi od kompotina sušenog voća, biljnih čajeva (sve bez šećera!). Vodena talina je vrlo korisna, ali zamrznuti samo pročišćenu vodu.

Ne možete piti djecu s slatkom vodom - brzo će se pojaviti karijes i metabolizam će se probiti, a voda iz slavine neće biti sigurna za zdravlje.

U trgovinama se nudi prilično velika ponuda posebne dječje vode. Ova voda se također koristi za pripremanje kaše ili juhe za bebu.

Najbolje se smatra vodom za bebe na sobnoj temperaturi - 22-25 stupnjeva Celzijusa.

Postoje i drugi znakovi kojima se može utvrditi da beba nema dovoljno vode. Osim činjenice da je njegovo raspoloženje nestalo i on je nestašan, možeš promatrati suhoću jezika, fontanel počinje malo potonuti. Mokrenje se javlja rjeđe (4-5 puta na dan) i bolno (zbog činjenice da koncentracija urina postaje veća, a vrlo je kisela u dojenčadi i jako iritira uretru), boja urina je zasićena.

Ti simptomi nestaju gotovo odmah nakon što pijete vodu novorođenčadi.

Obavezno dajte bebu vodu za HB. Vrlo je važno! Samo dojenčad do mjesec dana sve potrebne tekućine za život je u majčinom mlijeku. Bebe starijima od jednog mjeseca moraju piti vodu iz žlice ili boca. Što stariji dijete postaje, to više vode treba. Počevši od 60 ml dnevno između hranjenja. Voda je bolje koristiti filtriran, mineral bez plinova (neutralni). Prikladni su i kompoti od sušenog voća ili biljnih čajeva. Naravno bez šećera. Voda također treba biti bez šećera! Nije toplo, nije hladno, već na sobnoj temperaturi. I ne zaboravite ponuditi vodu dojenčadi.

Podijelite "Mogu li vodu dati novorođenčadi - gdje je istina?"

Dajte li dijete vodu? Kada i koliko?

Je li beba potrebna voda? Na tom računu postoji ogroman broj mišljenja. Neki liječnici tvrde da dijete mora biti "zauzeto", nudeći mu nekoliko čajnih žličica između hranjenja. Naprotiv, drugi stručnjaci kažu da dojenčadi ne treba davati vodu do dobi od šest mjeseci. Međutim, postoje neke preporuke koje vam omogućuju da razumijete hoće li vaše dijete još uvijek trebati vodu ili ne.

Iz ovog članka saznat ćete:

Bilo da daju vodu djetetu

Neki pedijatri uvjeravaju mamu da, ako ona hrani novorođenče s vodom, mlijeko će jednostavno nestati. Međutim, studije pokazuju da je ova teorija pogrešna.

Ne smijemo zaboraviti da se sam majčino mlijeko već sastoji od vode više od 80%. Ali, nažalost, nemoguće je u potpunosti zadovoljiti žeđ beba uz pomoć mlijeka. Ali simptomi žeđi teško podnose odrasla osoba, a da ne spominjemo maleno dijete!

Što se tiče beba podignutih na umjetnoj prehrani, jednostavno trebaju dodatan unos tekućine. Preporučeni dječji unos vode iznosi oko 60 ml dnevno. Voda za dojenčad bi trebala biti na sobnoj temperaturi ili malo toplija.

Od jednog mjeseca dijete se pokušava kretati što je više moguće, što povećava znojenje njegovog tijela. U tom smislu gubitak tekućine je neizbježan, stoga je jednostavno potrebno popuniti.

Većina roditelja čini istu uobičajenu pogrešku. Vrlo su zabrinuti zbog kvalitete tekućine koju daju svom djetetu. Stoga, prije nego što vode dijete, kuhaju. Međutim, kuhana voda neće pomoći djetetu da se riješi žeđi, kao i da napuni tijelo s mikronutrijentima nužnim za zdravlje - one su uništene toplinskom obradom. U tom smislu, u svakom slučaju, nemojte kuhati vodu prije nego što ga dajte svojoj bebi.

Za hranjenje djeteta treba temeljito filtrirati ili specijaliziranu vodu za djecu za djecu.

Postoji mišljenje da voda može izazvati disbakterizu u novorođenčadi. Ali suvremena medicina dokazala je da su te informacije netočne. Stoga se ne biste trebali bojati da tekućina može naštetiti vašem djetetu.

Odlučiti hoće li vodu dati novorođenčadi ili ne, naravno, samo njegovim roditeljima. No, većina pedijatara smatra da je od vitalnog značaja za dojenčad.

Kada dati vodu djetetu

Još jedno kontroverzno pitanje je kada dati vodu djetetu? Tu je i nekoliko mišljenja ovdje. Neki ljudi misle da je moguće davati tekućinu dijete samo u dobi od godinu dana starosti, drugi ne vide ništa krivo s početkom da se voda dijete nakon mjesec dana života. Odgovor je jednostavan: dijete treba biti hranjeno od 25-30 dana od rođenja. Uostalom, iz ovog doba više nema dovoljno mlijeka da bi ugasio žeđ.

Dakle, pod kojim okolnostima je potrebno davati vodu djetetu?

 • Da biste izbjegli dehidraciju, predajte bebu na posebno vruće dane, kao i zimi tijekom sezone grijanja.
 • Gledajte znojenje vašeg djeteta, ako je povišena - dajte mrvicama malo tekućine.
 • Vodu treba dati hladnim simptomima, kao i tijekom povišene temperature u bebi. Najvjerojatnije će odbiti majčino mlijeko, pa je apsolutno neophodno ugasiti njegovu žeđ vodom.
 • Ako dijete ima proljev, samo će pročišćena voda pomoći da ga spasi od dehidracije.
 • Ako se žutica nalazi u djeteta, bit će lakše riješiti se bolesti uz pomoć vode.

Većina pedijatara savjetuje mlade majke da daju vodu bebama noću. Po njihovom mišljenju, to će pomoći u odstranjivanju djeteta od zahtjeva za noćnim hranjenjem. Piti će vodu, smiriti se i odmah zaspati. Na kraju, dijete će obično prestati buđenje noću. Međutim, ne zaboravite da ponekad dijete ne spava zbog nedostatka pažnje pa roditelji moraju pokazati svoju toplinu i brigu.

Koliko vode dati bebu

Naravno, djeca zasigurno trebaju vodu. Međutim, u takvoj maloj dobi ne mogu odrediti koliko tekućina treba konzumirati. Stoga roditelji moraju uzeti u obzir dozu. Ako mama i tata to ne učine, uskoro će beba prestati pušiti majčino mlijeko, piti više od obične vode i popunjavati trbuh s njom. To će dovesti do činjenice da beba samo gubi apetit, a zapravo mlijeko sadrži ogromnu količinu vitamina potrebnih za rast i razvoj mrvica.

Dnevni unos vode za bebu ne smije prelaziti više od 60 ml. Ne dajte bebu više od 20 ml. u jednom trenutku, kako ne bi preopteretili bubrege i urinarne organe djeteta. Najbolje je hraniti dijete žlicom, a roditeljima će lakše kontrolirati dnevnu dozu.

Hranjenje djeteta s vodom

Jednostavno je potrebno hraniti dijete, osobito u vrućem vremenu. U takve svrhe ne zaboravite uvijek nositi malu bočicu s vama.

Da beba ne pijete više od norme, roditelji moraju slijediti dozu. Ako su roditelji utvrdili da dijete treba piti između hranjenja, količina tekućine ne bi smjela prelaziti 20-30 ml.

Kakvu vodu dajete bebu

Za novorođenčad, najbolje je koristiti posebnu vodu u bocama za bebe. Takva voda je temeljito očišćena, ne-karbonirana i potpuno prikladna za navodnjavanje bebe.

Osim toga, priprema hrane za dijete (juhe, žitarice itd.) Trebaju biti na istoj vodi. Dječja voda sigurno ne šteti bebama.

Što se tiče vode iz slavine, onda bi se trebalo primjenjivati ​​s velikim oprezom, a naposljetku bi bilo poželjno odustati od upotrebe. Činjenica je da sadrži različite mikroorganizme i patogene mikrobe koji mogu naštetiti djetetovu tijelu.

Međutim, ako imate svoj duboki filter za čišćenje u vašem domu, ne možete se brinuti o zdravlju mrvica. Takva voda korisna je i sigurna za dijete.

Voda za taljenje smatra se osobito korisnim za zdravlje. Za kuhanje, ulijte pročišćenu hladnu vodu u zdjelu ili posudu i stavite je u zamrzivač. Kada je voda potpuno zamrznuta, izvucite je iz zamrzivača i stavite je na toplom mjestu. Vodena otopina ima vrlo blagotvoran učinak na tijelo.

Nemojte davati bebu previše hladnom ili, obrnuto, tople vode. Pazite da temperatura tekućine koja se nudi bebi ne prelazi 23-25 ​​stupnjeva Celzijusa.

Djeca koja nisu dosegla prvu godinu, u svakom slučaju, ne daju tekućinu plinom. To može izazvati iritaciju crijeva, što je posebno teško za djecu u to doba.

Neki roditelji zaslađuju vodu za bebe dodavanjem šećera na nju. Međutim, to ne dovodi do ničeg dobrog. Slatka voda u ovoj dobi može u potpunosti poremetiti metabolizam, kao i izazvati pojavu karijesa, čak i ako beba još nije dobila zube.

Kako znati da vaša beba nema dovoljno vode

Postoji niz simptoma koji jasno pokazuju da beba nema dovoljno tekućine, i to:

 • letargija, apatija djeteta;
 • suhe sluznice;
 • ispuštajući fontanu;
 • nedovoljno mokrenje (manje od šest puta dnevno);
 • oštar miris urina;
 • obezbojenje urina.

Ovi znakovi ukazuju na dehidraciju djetetovog tijela. Ako se pronađu simptomi nedostatka tekućine, često se primjenjuje beba na prsa. Osjetite dijete između hranjenja, dajući mu ne više od 20 ml istodobno. Takve jednostavne manipulacije pomoći će ravnotežu vode u tijelu djeteta natrag u normalu.

I konačno, kako piti vodene bebe. Postoji nekoliko opcija:

 • Žlica. To su posebne žlice s oblikom pogodnom za usne usne;
 • Šprica. Ubrizgajte kapljice u usta djeteta - neka budu praćene elementima igre kako se dijete ne bi uplašilo;
 • Počevši od 5-6 mjeseci, možete koristiti posebne posude za piće koje će beba moći držati ručkama (tzv. "Bez prolijevanja");
 • Mala boca Proizvođači nude širok raspon njih. Ali ne i sve mrvice vole piti iz boce, žele probati nešto drugo.

Voda za novorođenče (dojenčadi) važan je uvjet za njihov normalan rast i razvoj.

Treba li voda dati djetetu?

Voda je najvažniji dio našeg života. Važnost vode za ljudsko tijelo je neporeciva. Potrebna je dovoljna količina tekućine za bilo koji organizam, uključujući novorođenče. Razmotrite obrasce hranjenja djeteta i potražite odgovore na pitanje koliko je potrebno, korisno i kada možemo dati vodu novorođenčadi?

Značajke dojenja

Majčino mlijeko je savršena dječja hrana.

WHO preporuke, a moje praktično mišljenje kaže da prije uvođenja prve komplementarne hrane, odnosno, do 5-6 mjeseci starosti, pokušati hraniti novorođenče samo s majčino mlijeko.
Majčino mlijeko:

 • 90% vode
 • sadrži optimalnu kombinaciju hranjivih tvari i elemenata u tragovima za rast i zdrav razvoj vašeg djeteta,
 • doprinosi postupnom nježnom punjenju probavnog sustava novorođenčeta s potrebnim enzimima,
 • održava zdravu ravnotežu bakterija u crijevima djeteta,
 • sadrži protutijela koja podupiru imunitet novorođenčeta tijekom bolesti i virusa,
 • kada se ispravno podešava, dojenje se proizvodi u dovoljnim količinama kako bi dijete dala prehranu i tekućinu.

Majčino mlijeko i voda

Nadam se da nemate sumnje u korist dojenačkog mlijeka. A sada razlozi koji će omogućiti razumijevanje: je li vrijedno dati novorođenčad vode?

 1. Novorođenče još ne razlikuje glad od žeđi.

U želucu je oko veličine šake. Punjenje malog želuca s dodatnom vodom, pored majčinog mlijeka, nema nikakvu korist novorođenčadi.

 1. Kada je maleni trbuh novorođenčeta napunjen vodom, manje majke ostaje, a time i količina hranjivih tvari koja ulazi u tijelo djeteta.
 2. Čak i najkvalitetnija voda ne jamči sigurnost dječjeg probavnog sustava. Ako se dijete neprestano ispire vodom, rizik disbize povećava se tri puta.
 3. Majčino mlijeko, za razliku od vode, čisto je, bezopasno i jača imunološki sustav djeteta.
 4. Dodatna voda koja se nudi djetetu do 3 mjeseca, preopterećuje bubrege. Sol u majčinom mlijeku je upravo onoliko koliko to dijete treba. Voda također uklanja putem bubrega one soli koje ulaze u tijelo djeteta s majčinskim mlijekom.
 5. Ako dijete dobije vodu umjesto dojenja, poremećuje se proces proizvodnje majčinog mlijeka.

Mlijeko se proizvodi u dovoljnim količinama za dijete kao odgovor na stimulaciju. Kad beba sranje, dolazi mlijeko.

Pročitajte također o laktaciji:

Upozorenje! Noćno dojenje pomaže pri proizvodnji hormona prolaktina. Fed noću i danu će biti prava količina mlijeka.

"Varanje" dijete s malo vode noću, riskirate narušavanje procesa prirodne proizvodnje majčinog mlijeka.

 1. Kada dijete dobije flaširanu vodu, povećava se rizik od odustajanja od grudi.

Dijete koje sranje dojke čini fizičke napore da dobije hranu. Iako je lakše piti iz boce, tekućina gotovo bez napora ulazi u usta.

Stoga, ako zlostavljate ponudu bocu novorođenčadi, beba može odbiti jesti iz prsa.

 1. Voda, za razliku od majčinog mlijeka, sprečava izlučivanje bilirubina iz tijela djeteta, žuti pigment koji uzrokuje fiziološku žuticu novorođenčeta.

Bilirubin se eliminira iz tijela otapanjem masnoća iz majčinog mlijeka. Bilirubin se ne otapa u vodi, stoga hranjenje novorođenčadi s nekom vodom samo će usporiti protok fiziološke zheltushke. Pročitajte više o žutici u novorođenčadi >>>

Teško je zamisliti da obična voda može biti tako neprofitna i čak štetna za krhko tijelo djeteta. Znajući činjenice koje smo rastavili gore, ne možete pogriješiti i uspješno dojiti.

Kada trebate dojiti dijete?

Voda se pojavljuje u prehrani dojenčadi s početkom uvođenja komplementarne hrane. Sa dobro uspostavljenom dojenju, dojenčad ne treba nikakvu dodatnu prehranu osim majčinog mlijeka do dobi od 6 mjeseci.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, dijete se već može hraniti vodom. Za dodatno konzumiranje alkohola najbolje je odabrati ne sok, već čistu vodu ili strukturiranu (odmrznutu) vodu, koju dijete najbolje apsorbira.

Najbolje je dati djetetu piti vodu iz šalice ili posebnu posudu za piće. Nakon šest mjeseci beba već izvrsno radi s takvim uređajima.

Međutim, mnoga djeca vole nadopuniti opskrbu tekućinom, pranje krute hrane majčinim mlijekom. Aktivno piti iz šalice počinje nakon jedne godine.

Kako se pobrinuti da dijete dobiva dovoljno prehrane i tekućine?

Ima li beba dovoljno majčino mlijeko? Prije davanja dojki dojenčadi u obliku tjeskobe, treba objektivno procijeniti koliko je dobro organiziran prehrambeni proces i kako dijete osjeća:

 • Ukupni dobitak na težini mjesečno trebao bi biti veći od 500 grama.
 • Broj uriniranja 10-12 puta dnevno kaže da beba ima dovoljno tekućine iz majčinog mlijeka.

Ako primijete bebu na dojku na zahtjev, bez čekanja nekoliko sati između hranjenja, dobit će dovoljno hrane i tekućine iz majčinog mlijeka.
Pogledajte videozapis o dojenju djece:

Dodatna tekućina u slučaju bolesti

Ako dijete ima groznicu, ili postoji poremećaj u stolici, sigurno će trebati dodatnu tekućinu.

Međutim, nemojte žuriti da zgrabite bocu vode. Ne postoji više prikladna tekućina za dojenčad kad se osjećaju bolesnima od mama mlijeka.

Često nanesite bebu na prsa. Dobit će vodu od njega i vode koja mu je potrebna toliko, i sve mikroelemete potrebne za suzbijanje bolesti.

Ako dijete s teškim proljevom pokazuje znakove dehidracije, trebali biste odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Znakovi dehidracije

Kojim znakovima utvrditi da novorođenče zapravo nema dovoljno tekućine:

 1. Mokrenje 6 ili manje puta dnevno, mali volumen.
 2. Boja urina je koncentrirana žuta.
 3. Dijete je tromo.
 4. Suha pucnjava i usne.
 5. Može biti pad u fontanelu.

Ako sumnjate na dehidraciju, trebali biste odmah pružiti djetetu adekvatnu medicinsku pomoć.

Voda u vrućini

Vruće sezone ili suhi zrak ponekad se smatraju snažnim argumentima za davanje dodatne vode bebama.

Međutim, iskustvo vrućih zemalja pokazuje da nudeći dojku djetetu umjesto boca vode u toplini djelujete učinkovitije:

 • Majčino mlijeko je bogato svim potrebnim dječjim solima i mineralima kako bi pomoglo tijelu novorođenčeta da preživi topline.
 • Preživjeti vruće vrijeme pomoći će odgovarajućoj (lakšoj) odjeći.
 • Obrišite tijelo djeteta vodom i dalje navlažite zrak u sobi - takve će radnje biti učinkovitije od davanja novorođenčadi.

U ekstremnoj vrućini beba će češće i aktivnije zahtijevati primjenu na dojku. Majčino mlijeko u dovoljnim količinama, a ne voda u toplini, pomažu u zaštiti djeteta od dehidracije.

Voda koja se puni bocama

Umjetna formula za hranjenje djeteta sadrži više proteina nego majčino mlijeko. Stoga, novorođenčad "obrtnik" daje dodatnu vodu.

Možete dodati bebu iz boce ili iz žlice.

Količina smjese ne smije se smanjivati ​​zbog vode koja se nudi djetetu. Pijte bebu između jela.

Količina dodatne vode za dijete na umjetnom hranjenju je od 100 do 200 ml dnevno.

Da bi se maksimalno zaštitila crijevna mikroflora bebe, ponudite djetetu posebnu vodu za bebe. Prodaje se u ljekarnama i sadrži potrebni sastav minerala, soli i elemenata u tragovima.

Treba li djeci dopustiti da piju vodu?

Voda! Nemate ni okus, boju niti miris, ne možete opisati, uživate bez razumijevanja onoga što jeste? Nisi ne samo nužan za život, vi ste život. Blagoslov se širi s vama u cijelom biću, što se ne može objasniti samo našim pet osjetila. Vraćate nam se snage i svojstva na kojima smo već stavili križ. S vašom milošću ponovno se otvaraju iscrpljeni izvori srca.

Na pragu ljeta želim podići ovu temu jer, nažalost, još uvijek možete dobiti pogrešne preporuke o hranjenju beba s vodom.

Beba koja je isključivo dojeno NE treba pitku vodu.

WHO ne preporučuje doziranje s vodom koja prima samo majčino mlijeko, do 6 mjeseci. U mlijeku je dovoljno vode, oko 87-90%.

Mnoge majke mogu vjerovati da pijenje neke vode, osobito u toplini, neće štetiti djetetu, naprotiv, on će ugasiti njegovu žeđ. I starija generacija će također potvrditi: "Naravno, vodili smo vas vodom i ništa, sve je naraslo!"

Zapravo, voda u prehrani dojenčadi može imati štetne učinke.

Što je opasno hranjenje

 1. Pothranjenost. Želudac djeteta je vrlo mali. Ako je dijete hranjeno na zahtjev, on dobiva onoliko mlijeka koliko može držati njegov trbuh. Nakon što je dobilo 30 ml. vode, trbuh se napuni tim 30 ml. Prema tome, mliječno mlijeko neće imati 30 ml. I s vremena na vrijeme, dan za danom, dijete će dobiti manje mlijeka, loše je dobiti težinu i visinu.
 2. Smanjena dojenja u mam. Mlijeko se proizvodi u skladu s načelom "potražnja stvara opskrbu". Koliko će dijete naređivati ​​mlijeko sisanjem dojke, a toliko će ga mliječne žlijezde proizvesti. Matematika je jednostavna: nije sisao 30 ml iz prsa. mlijeko, sutra željezo će smanjiti proizvodnju mlijeka za 30 ml. Noćna voda za piće može biti zaista opasna jer noću, hormon prolaktin, koji je odgovoran za dnevnu proizvodnju mlijeka, proizvodi se kao odgovor na sisanje dojke. Nije dovoljno sisati, a ne stimuliraju dojke noću, tijekom dana bit će manje mlijeka.
 3. Povreda crijevne mikroflore. Dijete se rađa s sterilnim probavnim traktom. Majčinski kolostrum i mlijeko sadrže mnogo korisnih bakterija koje koloniziraju bebe crijeva. A voda ih jednostavno "pere", donoseći neravnotežu između patogenih i dobrih mikroorganizama. Manje je vjerojatno da će bebe koje su dojene i koje ne dobivaju vodu, čaj ili kompotice imaju manje crijevnih infekcija. I bebe koje su dojene i primaju redovitu vodu, često s fenomenom disbakterijusa.
 4. Ozljede dojke - abrazije, pukotine, lactostasis. Kada dijete dobiva vodu, najčešće se daje iz boce. A budući da je mehanizam usisavanja dojke i boca drugačije, dijete postaje zapetljano, a grudi neispravno sisate, ozljeda bradavicu, obliku pukotina. Nije učinkovito usisavanje zbog zbunjenosti bradavica, a dovodi do neučinkovitog pražnjenja mliječne žlijezde, nastaje stagnacija mlijeka.
 5. Neuspjeh grudi. Razlog je u istoj bocu da je dijete dezorijentirano i zbunjeno, svaki put se mora prilagoditi i sisati na različite načine. Na kraju, on odabire jednostavan način - bocu i ne želi sisati.
 6. Oštećena funkcija bubrega. U dojenčadi, bubrezi još uvijek ne savršeno obavljaju funkciju izlučivanja tekućine. A ako se na njih doda dodatna tekućina kao opterećenje, to će povećati opterećenje bubrega, a posebno je opasno da to može dovesti do zadržavanja tekućine u dječjem tijelu.
 7. Zarazne bolesti. Voda je izvor mnogih bolesti. Naravno, oni koji daju vodu bebama i djeci na umjetnoj hrani, koriste posebnu vodu u bocama za bebe. Ali jeste li 100% spremni za jamčiti zbog svoje čistoće i uravnotežene slane soli?

A ipak je potrebna voda. Da?

Imate li još razloga za hranjenje beba u prvim mjesecima života s vodom?

Da, postoji mnogo mitova koji navodno opravdavaju ovo. Podijelili smo ih.


1. U toplini treba dati vodu kako bi se izbjegla dehidracija.

- NE! U mlijeku je puno vode. Dajte bebu više prsa. Majčino mlijeko a priori neće dehidrirati. Posebna pitka voda nije se pojavila prije više od 1 stoljeća. A kao i prije, srednjovjekovne i špiljske žene riješile su problem njihove žeđi u toplini? Nisu svi živjeli u blizini artesijskih bunara i najčišćih planinskih izvora... Dali su djeci piti iz rezervoara gdje su razni mikroorganizmi zaraženi? Ne! Daj prsa! Čak iu najtoplijim zemljama, samo majčino mlijeko se koristi za zaustavljanje žeđi i sprečavanje dehidracije.

U suvremenim uvjetima, zajedno s češćim dojenjem u vrućini, preporuča se obrisati dijete s vlažnom krpom, ne koristite pelena, kupanje često koristiti posebne sprejeve s osvježavajućim vodom.

Apartmani u sezoni grijanja i zimi vrlo su vrući. Ovdje, pored gore navedenog, razumno je koristiti ovlaživače, prozračivati ​​sobe češće i održavati temperaturu u sobi na 18-20 stupnjeva, nemojte pregrijavati dijete s viškom odjeće.

2. Vodu treba dati novorođenčadi s izraženom žuticom.

- NE. Žuta boja kože u dojenčadi uzrokuje povećani sadržaj bilirubina u krvi, što je rezultat raspada višak crvenih krvnih stanica u krvi djeteta nakon isporuke. Bilirubin je tvar topljiva u mastima, stoga se ne uklanja vodom. Ali s kolostrumom, a zatim s mlijekom, dječji organizam ostavlja savršeno.

3. U slučaju povraćanja i proljeva, potrebno je davati vodu za bebe

- NE ZAHTJEV. Uz česte povraćanje i proljev (ne više od 5-8 puta dnevno), bez visoke temperature i glatke kože, samo dajte dijete češće dojku. Majčino mlijeko sadrži sastojke koji pomažu ublažavanju i ublažavanju upale gastrointestinalnog trakta.

Ako su povraćanje i proljev česti i obilni, tjelesna temperatura je visoka, a koža je suha, dijete može patiti od dehidracije. Ovdje se trebate drogirati. Ali ne s običnom vodom, već s posebnim solnim otopinama propisanim i pod nadzorom pedijatra.

Ako su lijekovi propisani djetetu, onda se mogu i trebaju isprati s izraženim majčinim mlijekom.

Kada i kako uvesti vodu?

Preporučljivo je uvesti dijete koje prima isključivo majčino mlijeko s pitkom vodom od početka komplementarnog hranjenja, tj. nakon 6 mjeseci. Ponudite djetetu žličicu. Prvi put - 0,5 žličica, postupno povećavajući do drugog mjeseca komplementarne hrane, do 8-10 žličica dnevno. Možete koristiti čašu za bebe.

U 7,5-8 mjeseci, ponudite klinac iz šalice s širokim vratom. Pažljivo piti, a ne vlaženje, ne mogu svi djeca. Zato ne sipajte puno vode u šalicu. Ako maca pije sve (ili izlijevanje) i traži više, nanesite ponovno.

Ako kikiriki odbija piti vodu, nemoj inzistirati. Ipak, s mlijekom, i dalje ga prima. Ali držite čašu vode u polju pogleda na dijete. Pijte vodu u njegovoj prisutnosti često i sa zadovoljstvom.

 • Dijete starijoj od 1 godine treba oko 40-50 ml. pitka voda po 1 kg težine.
 • Starije od 3 godine - 1000-1700 ml. po danu.
 • Starije od 7 godina - 1700-2500 ml. po danu, ovisno o stupnju tjelesne aktivnosti, zdravlju i vremenu.

Vruće i sunčano ljeto vama, drage majke! Ne zaboravite na sebe, morate piti najmanje 2,5 litara čiste, pitke vode dnevno.

Recite nam u komentarima kako radiš s vodom? Ljubav? Pijete li? Djeca ne piju? A što je sa starijom djecom "vlažnije"?

Kako odstraniti bebu od dojenja? Zašto dijete regurgitirati nakon hranjenja? Pročitajte sljedeći članak.