Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Zdravlje

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Zašto morate kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Oni koji smatraju obaveznim kuhati vodu za kupanje vode dva cilja:

Koliko ključanje pomaže u postizanju tih ciljeva?

Pro i kontra od ključanja

dezinfekcija

Želja nekih neumoljivih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnim u čistoći, ne priznavajući mu nikakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvenu osnovu. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtere i čistu vodu, ne uzrokuje štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini nedvojbena, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako ga kuhajte! U ovom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše je napuniti kuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. Tijekom tog perioda, mjere opreza ne ometaju se. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno popularnim uvjerenjima, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu namjenu, prodaju se u trgovinama - neki su posebno dizajnirani za kupanje djece.
Poseban filtar također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalij permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznati dezinficijens. Koristili su ih naše bake, a moderni roditelji ne zanemaruju ih. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju ozdravljenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, nije potrebno kuhati vodu. Osim ako naravno, vruća voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Pobrinite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu bebe. Izlijevati dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode bi trebala biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Kalij permanganat se obično prodaje u ljekarnama u 3 g vrećice, ali je nedavno postalo lakše naručiti ga online, jer nije dostupno u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlare. Ovdje se pakira u pakiranjima u kilogramima. Takva skladištenja s pravilnom pohranom bit će dovoljna za unučad i unučadi.

Pravilno pohranjivanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvoren, bolje neproziran. Za malu količinu idealnih staklenki vrhnja.

Korištenje sode za pečenje novorođenčadi za kupanje

Trebate samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine zaista teško: osuši kožu i ostavlja naslage na posuđe i kućanske aparate.
Mnoge majke vole sode za pečenje brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Zato što je jeftiniji i ne tako zastrašujuće ako dijete slučajno proguta malu otopinu sode.

Koncentracija sode bi trebala biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebu.

Do koje godine dijete treba kuhati vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba kuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz slavine, instalacija filtara je neizbježna: nikada nećete moći kuhati vječno.

Preporuke Dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visoko kvalitetne filtere. Također predlaže da se suzdrže od plivanja sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se za bebu, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neminovno. Kratko razdoblje prije ozdravljenja ozljede umbilikalne ozljede je izuzetak: ako se u ovom trenutku kupujete novorođenčad, morate kuhati vodu ili ga dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

U kojoj vodi kupati novorođenče - je li potrebno kuhati vodu i dodati kalijev permanganat?

Već prvog dana, kao novorođena mrvica pojavila se u kući nakon maternice, mladi roditelji suočavaju se s teškim zadatkom - da ga otkupi po prvi put. A ovdje se postavljaju mnoga pitanja:

 • Što bi trebalo biti voda?
 • Moram li ga kuhati?
 • Je li potrebno dodati kalijev permanganat?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prva stvar koju trebate obratiti pozornost je kupaonica za dijete. U posebnoj beba kupelji lakše je prati bebu, a u velikoj kupki prikladno je s njim vodeni gimnastika. Tu su i posebno dizajnirani kugle za plivanje koje podupiru bebu ispod vrata. Zajedno s njim, mrvica se može kretati u vodi.

Kupka mora biti napunjena vodom. Dječji liječnici savjetuju kupanje beba u običnoj vodovodi. To je dovoljno čisto i pogodno za novorođenče. I za dezinficiranje pupčane rane možete napraviti slabo rješenje morske soli.

Svatko bi to trebao znati! Bebe se okupaju u vodi s temperaturom od 37 stupnjeva.

Mnogi vjeruju da kupanje u biljnom bujonu donosi velike prednosti novorođenčadi. To je, naravno, istina, ali ne morate pretjerati. Za takvu mrvicu, čak i dekocija je moćan lijek, stoga prije nego što ih primijenite, obratite se svom liječniku.

Svaka biljka ima drugačiji učinak na kožu bebe:

 • Kamilica oslobađa suhoću
 • Niz pomaže kod pelenskog osipa
 • List otoka - s dijatezom

Kuhati vodu za kupanje ili ne?

Normalno vodu iz slavine pogodno je za kupanje bebe, ne morate ga kuhati. Kuhanje ne čini vodu mekšom. Kako bi se poboljšala kvaliteta vode, prihvatljivo je koristiti posebne dječje kupaonice od 0+ ili dodati malu količinu morske soli. Samo prljava voda, koja može biti štetna za mrvice, mora se kuhati prije kupanja.

Treba li mangan biti dodan u vodu?

Naše majke i bake smatraju da je obavezno dodati nekoliko kristala kalijevog permanganata u vodu za kupanje djeteta. To je učinjeno za dezinfekciju. Moderni pedijatri ne preporučuju dezinfekciju vode na ovaj način, budući da je kalijev permanganat prilično agresivna tvar, pa čak i slaba otopina suši osjetljivu kožu mrvica.

Danas tržište nudi širok raspon objekata za kupanje novorođenčadi. Vaš je izbor bolji za roditelje da vjeruju u dokazane marke proizvođača koji imaju dugogodišnje iskustvo i bolje ih je kupiti od ljekarne.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Je li potrebno kuhati vodu?

Ne postoji konsenzus o kipućoj vodi za kupanje novorođenčadi.

Tradicionalno, vjerovalo se da, dok se umbilikalna rana zahtijeva redovita obrada i nije pokrivena epitelom, neophodno je koristiti kuhanu vodu. Nekoliko dana kasnije, kada se problemi s pupakom riješe, uklanja se potreba za ključanjem.

Danas, pedijatri preporučuju korištenje obične vode iz slavine, jer se u većini područja čisti kada se isporučuje. Mora se dodati morska sol u vodi kako bi se omogućila dezinfekcija za neželjene pupak. Smatra se da je s tvrdom vodom razumna alternativa pjena za dječju kupku. Ne biste trebali dodati otopinu kalijevog permanganata u vodu, jer ne daje posebnu dezinfekciju, i takva voda ne bi trebala ući u usta. Osim toga, dokazano je da otopina kalijevog permanganata, čak iu niskoj koncentraciji, može sušiti suptilnu dječju kožu.

Što se tiče dekocija bilja, liječnici ne preporučuju da se uključe u njih, jer za male dijete takvi su dodatci moćni lijekovi.

Nakon potpunog ozdravljenja pupka, preporučuje se kupanje u zajedničkoj kupelji. Ako beba ima zdravu kožu, tada nije potrebna kuhana voda, ali postoje iznimke od ovog pravila.

 • Ako postoji mogućnost zaraze infekcije, voda se mora kuhati.
 • Kod alergija na kožu postoji potreba za posebnom higijenom. To znači da će ključati vodu morati stalno.
 • Voda se kuha ako ima sumnjičav izgled zbog slabe kakvoće, uključujući one zbog hrđavih cijevi. Bolje je to učiniti dva puta ili kupiti čistu vodu za kupanje.
 • Ako postoji sumnjičav miris (razlog je prisutnost podzemnih mineralnih stijena) potrebna je vrenja i taloženje vode. Možete koristiti biljne infuzije kako biste neutralizirali nelagodu.
 • Ako postoji jak miris izbjeljivača, ključanje je neophodno kao sprečavanje alergija.
 • Previše tvrda voda može uzrokovati mrlje na tijelu odrasle osobe. Kuhanje će ga učiniti prikladnim za kupanje bebe.
 • Kad ključaju ubijene klice i bakterije, gotovo se eliminira rizik od zaraze infekcije za dijete.
 • Kada je gnojni postupak u kuhanoj vodi prelije juha bilja;

Zaključak. Potrebno je kuhati vodu za kupanje djeteta sve dok nestaju osip i alergije, a kvaliteta vode je zadovoljavajuća. Prije odustajanja od ključanja, unesite mjerodavno mišljenje okruga pedijatara koji zna ne samo bebu, već i kvalitetu vode iz slavine na tom području.

U kojoj vodi trebate kupati novorođenče: optimalnu temperaturu, kuhanje i dodavanje kalijevog permanganata

Kupanje novorođenčeta je jedan od postupaka koji se mlade mame boje, jer su užasno zabrinuti da će naštetiti mrvicama. Mnoga pitanja se tiču ​​temperature kupanja novorođenčeta. Koliko stupnjeva treba vodu i zrak da bi dijete bilo ugodno? Moram li kuhati vodu za kupanje? Sve te zabrinutosti uzrokovane su tjeskobom za dijete, kako bi se uklonila anksioznost, odnose se na preporuke pedijatara na temperaturi vode za kupanje i zraka u kupaonici.

Da prestanete kupati biti stresni za majku, vrlo je važno unaprijed pripremiti za prvi postupak, pročitajte preporuke pedijatara.

Kako odabrati optimalnu temperaturu vode?

Očito, optimalna temperatura vode će biti ona koja ne šteti novorođenčadi. Općenito prihvaćena vrijednost kreće se između 26 i 37 stupnjeva. U ovom temperaturnom rasponu dijete se osjeća ugodno. Nemojte kupati dijete u vodi s višom temperaturom. Tijekom kupanja obavljaju se dva važna postupka za tijelo djeteta: voda čuva novorođenče čistom i blagotvorno djeluje na cirkulaciju krvi. Pedijatri smatraju da je izloženost hladnoći tijekom kupanja mnogo korisnija za dijete od pregrijavanja.

Kod 26-37 ° C aktivira se srce djeteta, krv tekućine aktivno je zasićena korisnim elementima u tragovima. Poboljšani metabolički procesi, što dovodi do povećanog imuniteta, i kao posljedica toga povećava razinu otpornosti djece na različite infekcije. Jednostavno rečeno, ako slijedite ispravnu temperaturu tijekom kupanja, beba je manje bolesna i uživa sam postupak.

Gdje početi?

Prvo kupanje je uzbudljiv trenutak za majku i dijete. Bez obzira na to, postavlja se pitanje o temperaturi na kojoj će to provesti. Nije potrebno eksperimentirati na početku puta i odmah zatrudnjeti dijete. Počnite od 33-34 ° C. Kada se novorođenče malo potroši, možete slušati pedijatre i postupno smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja. Voda se može razrijediti usred postupka, malo hlađenje.

Kada se naviknete, beba će se dobro osjećati čak i na 28 godina. Nije nepoželjno, a do neke mjere opasno za dijete da se pregrije, stoga pazite da temperatura vode ne dosegne 38 ° ili više.

Za postupak, pazite da se isporučujete s termometrom za alkohol. Idealan je za mjerenje temperature vode i siguran je za dijete. Uređaj se može ostaviti u kupaonici do kraja kupanja, tako da možete pratiti temperaturu i održavati ga u traženim vrijednostima. Postavite je na krajnji rub kupaonice tako da, kada igrate sa bebom, ne slučajno ga gurnite na dno. Odaberite model u sigurnom slučaju.

Temperatura kupaonice

Pri pripremanju kupke za kupanje potrebno je uzeti u obzir temperaturu zraka u sobi. Pravilnom organizacijom postupka trebao bi biti u rasponu od 24 do 26 stupnjeva. U dobi od 2-3 mjeseca, kada roditelji počnu otvrdnjavati bebe, ta se brojka može smanjiti na 21-23 °. Ispod 21 se ne smije spustiti, jer će hladna atmosfera donijeti nelagodu djetetu. Malo tijelo nije spremno za jake kapljice, mrvica može brzo uhvatiti hladnoću.

Pogrešne odluke uključuju želju za zagrijavanje zraka u kupaonici više nego u drugim dijelovima vašeg doma. Nakon što se opustite tijekom kupanja, dijete se može zamrznuti kada ga izvadite iz "vruće" kupaonice. Posebno pratite razlike u prvom mjesecu ili djetetu djetetovog života: vaša se blaga navikla samo na svijet oko sebe, pa neka navika bude topla i radosna. Pokušajte slijediti preporučeni način rada i nakon što kupka obloži bebu toplim ručnikom.

Ne biste trebali posebno zagrijati kupaonicu: nakon kupanja beba će se suočiti s oštrom temperaturom u drugim sobama i može se razboljeti

Koja je voda potrebna za kupanje?

Dugo smo s tobom za vodu, ali kad malo čudo dođe na svijet, mame počinju brinuti. Je li moguće kupati novorođenče u vodi iz slavine? Redovita kapljica vode je sasvim prihvatljiva za kupanje novorođenčeta. Međutim, stručnjaci savjetuju provjeriti njegovu tvrdoću: što je mekša voda, to je udobnije dijete osjeća. Značajno je da u kupaonici već postoje filtri za čišćenje vodoopskrbe: oni će pomoći ublažavanju vode i uklanjanju štetnih nečistoća. Ako već niste brinuli o svom zdravlju, poduzmite akciju sada, kada u vašoj kući raste malo bogatstvo.

Međutim, vjeruje se da voda iz slavine pomaže novorođenčadi da se prilagodi okolišu od prvog mjeseca života. Bakterije koje žive u njoj prate nas kroz život, što znači da se beba treba naviknuti na njih. Postoji samo jedna "ali" - tekućina za vodu može se koristiti tek nakon što je dijete potpuno steglo pupčanu ranu.

Trebam li kuhati vodu?

Činjenica da se voda u kojoj će kupiti dojenčad u dobi od nekoliko dana i do mjesec dana treba kuhati, kažu mnogi. Koliko je to važno i treba li to učiniti bez propusta? Doista, u prvim tjednima kupanja, možete se pridržavati ovog postupka, no tada je i vodovodna voda vrlo pogodna. Kuhanje je nužno samo kada pupak još nije ozdravio: u normalnom stanju i razvoju djeteta odgođeno je 18-22 dana. Gledajte pupčanu ranu i shvatit ćete kada je vrijeme zaustaviti kipuće vode.

Kako kuhati vodu? U kipućoj vodi nema ništa teško za djecu. Pričekajte dok se voda ne kuha brzo i isključi plin. Stavite je u kupaonicu, pričekajte dok se ne ohladi na potrebnu temperaturu. Kako biste smanjili vrijeme čekanja, uzmite hladnu prokušanu vodu i razrijedite kupelj. Takav postupak kupanja dugotrajan je, pa mnogi pedijatri savjetuju protiv kuhanja i preporučuju korištenje tople vode iz sustava vodoopskrbe. Također je korisno za imunitet bebe, a majka ublažava nepotrebne manipulacije.

Što se može dodati u kupelj?

Ako ste sigurni u čistoću vode iz slavine, ne možete ništa dodati na njega. Međutim, imate izbor:

 • dekocija bilja (samo nakon savjetovanja s liječnikom);
 • kalijev permanganat;
 • umirujuće naknade.

Ako ne znate točno kakva voda teče iz slavine - koristiti dekocije bilja, seriju je savršena za takve svrhe. Koristi se od antičkih vremena za kupanje novorođenčadi. Biljka ima antibakterijska svojstva, ozdravlja rane dobro, savršeno dezinficira i apsolutno je sigurna za zdravlje djeteta.

Pitanja o upotrebi kalijevog permanganata i sedativnih troškova postavljaju i roditelji. Baka će vam sigurno savjetovati kalijev permanganat, jer je u njemu okupirala vašu majku. Međutim, postoje mnoge proturječnosti u korištenju ove jake kemikalije - da, ona se odnosi na dezinficijenske tvari, ali ako se razrijedi i dobije lagano ružičasto rješenje, izgubit će njezina svojstva. Ako se, međutim, ne razrijedi jako, i da otopina kalij permanganata bude zasićena, dijete može imati opekline.

Što se tiče umirujućih optužbi, koje djeca često propisuju neurolozi, Dr. Komarovsky je prikladno izražavao. Vješto tvrdi da nikakva sedativna kolekcija ne rješava probleme s dječjim živčanim sustavom. Osim toga, ne trebate ih koristiti ako beba jednostavno nema takvih problema. Nema službenih, znanstveno dokazanih dokaza o velikim prednostima ublažavanja optužbi. Dodajući ih u vodu, majka se smiri, a beba ih ne primjećuje. Ako stvarno želite nešto dodati, bolje je odabrati seriju, čije su prednosti provjerene i dokazane.

Novorođenče se okupa u kakvu vodu

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Vidi također: Kako se okupa novorođenče?

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko je puta beba trebala imati stolicu?
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Saznajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče.

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Vidi također:

 • Komplet za prvu pomoć za novorođenče
 • Kako učiniti sve nakon rođenja mladoj majci?
 • Koliko često hraniti novorođenče s majčinskim mlijekom?

Konačno, dugo očekivana beba pojavila se u stanu. I s njom su se pojavljivale svakodnevne brige, koje u početku čine neshvatljivima. Tisuće pitanja postavljaju mladi roditelji iz bilo kojeg razloga. Posebno često su zabrinuti pitanjem vode za kupanje novorođenog djeteta.

Koja je kupka bolje kupati bebu

Za početak, roditelji moraju odlučiti u kojoj kupki (posebnom djetetu ili odrasloj osobi) je prikladnije za njih da se okupaju bebom.

Dječja kupelj je vrlo povoljno. Prvo, prikladno je napuniti kupku s nekom vodom željene temperature. Drugo, stavljajući kupelj na stolicu, stavljajući novorođenčad u nju, vrlo je prikladno prati ga, igrati s njom i uvijek je u kontroli u kupelji za bebe.

"Odrasla" kupaonica je dobra jer ima dosta prostora za dijete. Može se koristiti kao bazen. Tu dijete može lako naučiti plivati, aqua aerobic, ovdje možete plivati ​​i na napuhavajućim krugovima ili madracima. Djeca vole ovo malo jezero.

Po mom mišljenju, korisno je koristiti malu kupelj dok dijete još nije naučilo sjediti, a kasnije će velika kupaonica biti zanimljiva za bebu.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi

Pedijatri savjetuju da se kupanje koristi običnom vodom iz cjevovoda, prolazi kroz filtar. Ako nema filtera, koristite nefiltriranu, samo ga ublažite dodavanjem morske soli u maloj količini i dobro se otopite. Beskorisno je kupati novorođenče u kuhanoj vodi, samo ako je voda iz slavine previše loš.

U kojoj vodi se okupa novorođenče

Temperatura vode za kupanje

Temperatura vode koju koristite za kupanje novorođenčeta idealno bi trebala biti 37 stupnjeva. Postupno se ta temperatura može smanjiti na dvadeset pet stupnjeva. To dobro otežava dijete, neće hladno, i neće se bojati ikakve infekcije.

Aditivi za novorođenče za kupanje

- Kupanje u kalijevom permanganatu

Dulje vrijeme se koristi kalijev permanganat za kupanje novorođenčadi. Naše bake i majke bile su uvjerene da je kupanje u manganu neophodno. Kalij permanganat je dobar oksidacijsko sredstvo i dezinficira vodu. Ovo je pozitivna strana kalijevog permanganata. Ali činjenica da kalij permanganat suši osjetljivu kožu dojenčadi, mnogi čak i ne sumnjaju. Liječnici su uvjereni da se kupanje u kalijevom permanganatu za bebe čini više zla nego što je dobro.

- Kupanje uz dodatak decocija bilja

Prilikom dodavanja ljekovitog bilja u vodu za kupanje djeteta, pokušajte ga ne pretjerati - previše koncentracije izlučivanja može naštetiti novorođenčadi. Nanesite dekocije serije, kamilice, koprive, valerijane, smreke, lavande, kalendule, matičnjaka, leptira. Obično, nakon takvih kupki, dijete bolje spava, ima sklizak glavobolju, pelensko osip, dijazu.

- Kupanje s posebnim sadržajima

U bilo kojoj dječjoj trgovini proda mjehurić za kupanje, gelovi. Možete odabrati domaće ili uvezene proizvode.

Koliko često kupati novorođenče

Liječnici preporučuju kupanje beba za novorođenče najmanje jednom dnevno, ili bolje dva. Roditelji trebaju odrediti vrijeme kupanja u skladu s karakterom, ponašanjem i načinom dojenja. Neka djeca dobro spavaju nakon kupanja, drugi, naprotiv, postaju aktivniji i počinju igrati. Ne mogu se spavati nakon kupanja. U ljeto dijete se više znoji, tako da se kupelj treba češće nositi. Kada dijete ima zaraznu bolest ili hladnoću, bolje je odustati od kupanja. Umjesto toga, obrišite ga mokrim ručnikom.

Kako kupiti dijete

Najprije napunite kadu (beba za kupanje) vodom na željenu temperaturu. Ako želite, koristite dodatke za kupanje (izvarak ljekovitog bilja, specijalni proizvodi za kupanje). Potrebno je okupati novorođenče u kuhanoj vodi, svaki roditelj odlučuje za sebe, ali pedijatri ne inzistiraju na tome.

Drugo, uronite dijete u vodu. Neki roditelji izostavljaju bebu umotanu u pelene. Ali mislim da će to samo spriječiti bebu da se brže prilagođava vodenom okolišu. Ostavite dijete na svojoj lijevoj ruci, stavljajući mu dlan za ruku. Vrlo ugodna posebna dječja viseća mreža za kupanje ili anatomsku bebu. Evo, obje ruke majke bit će slobodne.

Treće, pustite cijelu bebu (od vrata do nogu), a zatim isperite.

Četvrto, operi glavom. Da biste to učinili, potopite ga najprije s običnom vodom, a zatim ga masirati s "bez suza" dječjeg šampona na glavi. Nježno isperite glavu vodom. Da biste spriječili da sapunska voda uđe u oči, upotrijebite poseban vizir za novorođenčad.

Peto, isprati dijete još jednom čistom vodom (temperatura bi trebala biti jedan stupanj niža nego u kupaonici).

Šesto, zamotajte bebu mekanim ručnikom, natapajući cijelo tijelo, ali ne trljajući ga.

Nakon kupanja, nemojte odmah stavljati pelenu na novorođenčad, neka se beba dobro savije i osuši. Ako je soba dovoljno topla, nakon normalne kupaonice dijete može uzeti više zraka.

Koliko dugo možete kupiti novorođenče

Vrijeme kupanja ovisi o raspoloženju novorođenčeta. Najčešće, kupka smiruje najsmješnije dijete. Najmanje vrijeme za kupanje je pet minuta, maksimum - svaka majka sama određuje. U prosjeku je 30-40 minuta.

Boćanje bebe - Doktor Komarovsky Škola:

Kako očistiti dijete u kupaonici

Stvrdnjavanje je vrlo korisno za novorođenče jer je manje osjetljivo na različite infekcije. Počnite uzimati kupke s temperaturom vode od 37 stupnjeva. Svaki put smanjite temperaturu za jedan do dva stupnja. Zaustavite pri temperaturi vode od oko 25-26 stupnjeva. Nemojte dopustiti djetetu samo ležanje u hladnoj kupaonici, pružiti mu priliku za pomicanje. Da biste to učinili, kupite posebni gumeni prsten koji se stavlja na bebin vrat. I dijete će se ne samo utopiti u velikom kupaonicu, već i naučiti plivati.

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Važno je! Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Danas se dokazuje da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

 • Kako se okupa novorođenče (osnovna pravila)
 • Dijete se boji plivati: razlozi i što učiniti?
 • Mogu li se okupati u istoj kadi novorođenčadi? Mišljenje liječnika i mumija

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Otvorite i gledajte vrhove

Preuzmite i svi vrhovi -

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Je li se okupa s neozbiljanom umbilikalnom ranom?

Ovo pitanje se pojavljuje vrlo često. Neki pedijatri omogućuju kupanje čak i s iglom na pupku, drugi preporučuju da se suzdrže od uzimanja vodenih postupaka dok se umbilikalni kabel ne osuši. Yevgeny Komarovsky kaže da je izbor, naravno, za njihove roditelje. Međutim, ako se dijete drži u prihvatljivim životnim uvjetima, ne znoji, ne pregrije, ne prljavi, onda mu se neće dogoditi ništa loše ako se dijete ne okusi za tjedan ili dva. Ne smeta mu. Ako je netko zabrinut, samo mama i tata, ali u ovom slučaju postoje mokra vunene higijene, koje u svakom trenutku možete brisati problematična područja i nabore.

Međutim, ako se i dalje odlučite za kupanje, dok se umbilikalna rana ne liječi, liječnik savjetuje da to učini isključivo kuhanom vodom.

Dugo su vremena liječnici savjetovali da plivaju u vodi s otopinom kalijevog permanganata. Međutim, ovdje morate biti vrlo pažljivi, neotopljene čestice kalijevog permanganata mogu uzrokovati ozbiljne opekline na osjetljivoj koži i sluznici dojenčadi. Rješenje treba biti blijedo ružičasto i dodati je u vodu neposredno prije kupanja. Komarovsky kalijev permanganat uopće ne preporučuje, budući da je beskoristan u malim dozama i opasnim u velikim dozama. Zamijenite bolju seriju infuzije.

Masaža prije večernjih kupanja vrlo je korisna i važna procedura, kaže Yevgeny Komarovsky. Tijekom moždanog udara i trbušnih mišića, opskrba krvi mišića i kože poboljšana je, a pogodnosti će biti još opipljivija ako se beba odmah kupite nakon manipulacije. Svladati jednostavnu masažu pod snagom svih, bez iznimke, roditeljima. Ne morate se prijaviti za posebne tečajeve.

Masaža ispred kupaonice Komarovsky preporučuje da bude svjetlo i umirujuće. Prvo, s bebom krema, majka može lako masaža ruke (s potezima i kružnim pokretima, to bi trebalo biti učinjeno s palcem). Zatim se noge masiraju na isti način. Udarite trbuščić dlanom ili prstima prstima u smjeru kazaljke na satu. Zatim se mrvice šire na trbuščić i nježno masiraju leđa - najprije kružnim i lučnim kretnjama, a zatim svjetlosnim mrljama.

Pokreti majke ne bi trebali uzrokovati boli za bebe, on ne bi trebao ući u kupelj previše uzbuđen i vikati iz srca.

Liječnici preporučuju održavanje temperature na 37 stupnjeva. Treba ga slijediti najmanje prvih 10-14 dana. Zatim možete eksperimentirati - malo podizanje ili snižavanje temperature (maksimalno - za 1 stupanj).

Neki roditelji unaprijed nastoje zagrijati kupaonicu, noseći toplinu (osobito u slučajevima kada se prvo kupanje kuće događa zimi). Komarovsky ne savjetuje da to učini. Temperatura u kupaonici treba biti jednaka onoj u ostatku stana (optimalne vrijednosti su 18-20 stupnjeva), a štetno je da se pregrijava zrak u kupaonici.

Komarovsky, za dobar noćni san, savjetuje vježbanje plivanja u hladnoj vodi, čija temperatura ne prelazi 32 stupnja.

Takvi postupci neće uzrokovati nikakvu štetu, ali će opći učinak jačanja biti očit, a dijete je teže zaspati za vrijeme kupanja u hladnoj kupelji. Međutim, nemojte odmah žuriti da se pridržavate ove preporuke. Ovo bi trebalo početi postupno. Početna temperatura vode za novorođenče iznosi 34 stupnja. U mjesec dana dijete ga može smanjiti za 2 stupnja - do 32 stupnja i povećati vrijeme kupanja od 15 minuta do pola sata. Za dva mjeseca temperatura hladne vode može se spustiti na 28-30 stupnjeva, vrijeme kupanja je pola sata.

Komarovsky savjetuje da ove figure prilično proizvoljno. Ako dijete na mjesec dana mirno percipira kupanje u vodi, temperatura od čega je 24 stupnja, nema ništa loše s tim. On čvrsto spava, dobro odmara, manje se brine i spava svoje roditelje.

Prvo kupanje ne vrijedi jako dugo. Bolje je početi od 3 minute, sljedeći dan, produljiti postupak na 5 minuta, a zatim dodati još malo vremena. Komarovsky smatra 15-20 minuta da bude najbolje vrijeme kupanja. Ako je prošlo četvrt sata i dijete je mirno i odlučno nastaviti postupak, ništa se neće dogoditi ako se kupanje produži.

Novorođenče nema vremena da se tako prljavi da je potrebno svakodnevno je okupati.

Iako Komarovsky snažno savjetuje da opere mrvice svaki dan. Kada beba počne puzati, prljava, aktivno istražuje svijet, postupci vode prije kreveta trebaju postati redoviti i obvezni - svakodnevno ćete morati kupati bebu.

Komarovsky misli da to kupanje u večernjim satima nije dogma. Sami roditelji imaju pravo izabrati najprikladnije vrijeme kupanja za obitelj. Neke večernje higijenske postupke provode se u vrijeme ručka. Međutim, Komarovsky upozorava da večernje kupanje ima svoje prednosti - na primjer, promiče opuštanje za dobar i zdrav noćni san.

Bez obzira što tradicionalni iscjelitelji kažu, svaka uporaba fitoterapijskih sredstava za kupanje bolje je koordinirati s liječnikom pedijatara. Naravno, baka bi se savjetovala da se najčešće okupaju unukom u crti ili bi svakako trebali skuhati devet sila, no prije svega bi trebao biti zajednički osjećaj roditelja. Ako dijete pati od atopijskog dermatitisa, ima peludni osip, tendenciju (genetske) do alergije, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Za zdravu djecu, kupanje uz dodatak ljekovitog bilja decoctions je prilično koristan postupak, kaže Yevgeny Komarovsky. Međutim, u svim mjerama je dobro, ne smijete kuhati biljne kupke dnevno, a dozom dekocija i infuzija treba biti opreznija.

Naravno, liječiti nešto uz pomoć biljnih dekocija, dodao je vodu, neće raditi, jer to je nemoguće, kaže dr. Komarovsky. No, puno zla s umjerenim doziranjem neće se dogoditi.

Što ako dijete ne voli prati i vrištati?

Takve se situacije susreću, kaže Komarovsky. Ali točka uopće nije u djeteta, čak ni u činjenici da se boji nečega. Najvjerojatnije, prema poznatom pedijatru, trebali biste prilagoditi uvjete kupanja. Možda temperatura vode ne odgovara mrvici - previsoka je ili preniska za njega. Nakon nekoliko dana eksperimentiranja, roditelji će moći razumjeti koja je voda najodgovornija za djecu. Kupanje bi trebalo započeti s njim - i tek onda podesiti temperaturu u korist hlađenja (dodavanje tanke struje hladne vode) ili grijanje (dodavanje slično vruće).

Prema riječima Komarovskog, još jedan razlog dječjeg plakanja u kupaonici leži u odbacivanju procesa kupanja djeteta jer se protivi unutarnjem biološkom satu.

Na primjer, majka pokušava kupati bebu samo za noć, a to je u ovom trenutku da dijete želi spavati, a ne da se okupa. Stoga Komarovsky daje neke savjete kako bi pomogao roditeljima čija djeca skandala u vodi:

Promijenite doba dana.

Promijenite redoslijed hrane i plivanje. Ako beba plače kad se kupaju pola sata nakon obroka, pokušajte kupiti pola sata prije obroka (ili obrnuto).

Ponašajte se plivati ​​sa svojim djetetom.

To se može učiniti za 2-3 mjeseca, kaže Yevgeny Komarovsky. U početku, dijete se može naseliti u velikom vodenom području s krugom oko vrata. Ovo je poseban napuhavan uređaj s usjekom za bradu i čičak na stražnjoj strani vrata. Dijete je fiksirano u takvom krugu, glava je uvijek iznad vode i može plivati ​​na leđima, abdomenu, neovisno se okreće u vodi. Obično ova slika vodi mrvice roditelja u neopisivi užitak.

Možete se okupati bez kruga. Za to Evgeny Komarovsky savjetuje tri poza:

Beba je potpuno uronjena u vodu, samo malo lice ostaje na površini. Istodobno ga podupiru indeksni prsti ispod vrata. Nema ništa opasno u vodi ući u uši i oči, kaže liječnik. Glavna stvar je da voda ne pada u nos i usta. Čak i ako dijete nešto pojede, ništa strašno neće se dogoditi.

Dijete je smješteno na trbuščić i brada je fiksirana između prstiju i palca odrasle osobe.

U tom položaju, dijete može skočiti s bočne strane.

Kid stavio. Komarovsky tvrdi da je sjedenje u vodi velika čak i za novorođenčad.

Yevgeny Olegovich vjeruje da se dijete čak može naučiti plivati ​​u velikoj kupki. Novorođenče može prilično uspješno zaroniti. Istovremeno, on ne može gušiti, jer refleksno "zatvara" dišne ​​putove. Ako roditelji nisu vježbali ronjenje od rođenja, tada do dobi od 2-3 mjeseca ova urođena vještina djeteta odumire. Ako plivanje ne radi, ne biste trebali očajavati. Sve će doći na vrijeme.

Evgeny Komarovsky ne preporučuje intenzivno brisanje djeteta ručnikom. Bolje je izbrisati kožu bebe, a zatim - provesti pažljivi vizualni pregled tijela za pelensko osip.

Ako je sve normalno s kožom mrvica, Komarovsky ne preporučuje korištenje kreme, ulja i drugih sredstava. Ako postoje problemi, princip je jednostavan: "Mokro suho, suho suho".

Tijekom akutnog razdoblja bolesti bolje je ne kupati dijete. Međutim, ako je bolest blaga ili je već u procesu oporavka, Komarovsky savjetuje kupanje djeteta u poznatom ritmu, što možda čini vodu par stupnjeva toplije.

O tome kako se okupati novorođenčad, u sljedećem videu će reći dr. Komarovsky.