Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Zdravlje

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Značajke razvoja preranog beba

Preuranjeno bebe zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju, jer je težina i visina takvih beba mnogo manja od djeteta rođenog na vrijeme. Osim toga, za takvu mrvicu karakterizira nerazvijenost unutarnjih organa i sustava.

U ovom slučaju, primarnu ulogu igra pravilna i pravodobna medicinska skrb. Ali i ljubav i brigu o roditeljima su neophodni. Zdravlje i razvoj bebe u ovom slučaju ovise o razini prijevremenog, fizičkog i mentalnog karaktera. U ovom članku bavimo se razvojem preranog beba mjesecima do godine dana.

karakteristične značajke

Preuranjene bebe imaju niz posebnih značajki. Prije svega, to je mala visina i težina. Pored toga, nerazmjer dijelova tijela karakteristično je za takve novorođenčadi. Dakle, za mnoge djece, može se promatrati velika glava, koja je trećina duljine tijela. Djetetove noge, vrat i ruke su kratke, a pupak je niži od djeteta s punim radnim vremenom.

U prijevremenoj novorođenčadi možete pratiti dolje ili manju kosu na tijelu (lanugo), letargija i slabost. Promatrana smanjena motorna aktivnost, slaba i nečujan plač ili plač, nema potkožnog masnog tkiva. Uši ove djece su vrlo meke, koje se ponekad sagnu prema unutra i čak se drže zajedno. U djeteta s velikom preuranjenošću, dva tjedna nakon rođenja, može se opaziti natečen kapak.

U preuranjenim bebama često se promatra nerazvijenost probavnog, živčanog sustava i genitalnih organa. To mogu biti testisi, a ne umočeni u stroj, u dječaka. Djevojka često ima previše otvoren seksualni jaz s velikim nerazvijenim usnicama.

Skupine ranijih godina

Prerane bebe podijeljene su u skupine ovisno o težini i tjednu rođenja. Za svaku grupu odaberite određeni tretman i odgovarajuću njegu za dijete. Prva skupina uključuje bebe koje imaju težinu od dvije do dvije i pol tisuće grama rođene 36-37 tjedana trudnoće. Do godine tjelesna težina takvog djeteta će se povećati četiri do pet puta.

Druga skupina uključuje bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće, težine od jedne i pol do dvije tisuće grama, koje će se povećati za pet do sedam puta do godine. Treća skupina uključuje "duboko prerano" bebe rođene 28-31 tjedna, s tjelesnom težinom od jedne do jedne i pol tisuće grama, što se povećava šest do sedam puta.

Najopasnije za zdravlje skupine mrvica - četvrti. Ovdje su "izuzetno preuranjene" bebe manje od tisuću kilograma, rođene prije 28. tjedna trudnoće. Srećom, ove novorođenčadi čine manje od pet posto svih preranih beba. Oni zahtijevaju posebnu brigu i tešku borbu. U ovom slučaju, tijelo novorođenčeta treba umjetnu podršku.

Pravila za skrb o preranoj bebi

 • Ako beba teži manje od 1500 grama, dijete ne može jesti niti čak disati. U tom slučaju, mrvice se stavljaju u poseban inkubator za prerane bebe, u kojima održavaju potrebnu temperaturu i vlažnost, obavljaju umjetno disanje, opskrbljuju kisikom i pružaju drugu potrebnu podršku;
 • S težinom od preko 1700 grama djeteta se gori s krevetom za grijanje. S dva kilograma, mrvica ne treba dodatnu toplinsku podršku, ventilaciju i druge radnje;
 • Bebe iz prve i druge grupe, rođene nakon 34 tjedna, već mogu sami sisati. U tom slučaju, disanje se može iznenada i samovoljno zaustaviti, posebno u snu (apnea). Ovdje je važno dodatno ispitati i dobiti pravo liječenje;
 • Djeca prve skupine koja su rođena 36 tjedana, nema ozbiljnih komplikacija. Oni sami dišu i jedu. U tom slučaju, trebate pažljivo pratiti liječnik nakon iscjedka, ponekad se provodi dodatno ispitivanje djeteta;
 • Nakon pražnjenja, svaki tjedan prvog mjeseca života mora biti praćen od strane stručnjaka. Testovi se zatim provode dvaput mjesečno do dobi od šest mjeseci. Pazite na razine hemoglobina, i od drugog tjedna života - bavite se prevencijom rakom. Za više detalja o tome koliko često liječnik treba posjetiti novorođenče, pročitajte ovdje;
 • Za prerane bebe do jedne godine potrebne su dodatne i redovne konzultacije od neuropatologa, fizioterapeuta, ortopeda, otorinolaringologa (ENT), endokrinologa, oftalmologa (oculista) i kardiologa;
 • Liječnik će propisati posebnu masažu i gimnastiku za dijete. Takve vježbe jačaju mišiće i kosti mrvica, povećavaju tonus mišića, poboljšavaju fizički metabolizam i probavu. Kao rezultat toga, dijete će početi puzati, hodati, sjediti i obavljati druge aktivnosti u skladu s vršnjacima;
 • Važno je da dijete odabere odgovarajuću odjeću i posebne pelene. Oni bi trebali biti od prirodnih, hipoalergenskih i osjetljivih materijala koji ne uzrokuju iritaciju i ne trljaju kožu. Veličina odjeće za novorođenče varira od 32-50. Ako dijete treba povezati medicinsku opremu, odaberite proizvode s posebnim gumbima za zatvaranje;
 • Odaberite pelene za "nultu veličinu" za bebe težine do 1 kg ili 1-3 kg;
 • Pazite na vlažnost i temperaturu u sobi. Vlažnost bi trebala pokazivati ​​50-70%, temperatura - 24 stupnja iznad nule. Temperatura oko tijela u prvom mjesecu trebala bi biti +28 stupnjeva. Stoga je važno organizirati dodatni grijanje za mrvice, na primjer, uz pomoć dječjeg grijaćeg jastučića;
 • Kada kupanje ne dopušta jak i oštar temperaturni pad. U kupaonici, temperatura zraka bi trebala biti +25 stupnjeva i iznad, temperatura vode mora biti iznad 36. Nakon postupaka s vodom, omotajte bebu u toplom ručniku;
 • Ako je težina djeteta iznad dva kilograma, a rođen je u toploj sezoni, možete hodati odmah nakon iscjedka. U tom slučaju, šetnja ne bi trebala trajati dulje od 15 minuta, a temperatura zraka bi trebala biti 23-26 stupnja. Zimi možete hodati na temperaturi koja nije niža od deset stupnjeva mraza. U tom slučaju težina mrvica mora biti najmanje tri kilograma. U drugim slučajevima, poželjno je odgoditi šetnju na 1,5-2 mjeseca.

Hranjenje preranih beba

Posebnu pažnju u razvoju prerane bebe treba dati prehrani i prehrani. Vrlo je važno utvrditi dojenje i laktaciju, jer majčino mlijeko sadrži potrebne vitamine i elemente u mjeri u kojoj dijete treba. Majčino mlijeko oblikuje i jača imunološki sustav, poboljšava funkcioniranje unutarnjih organa.

Budući da su u prvim mjesecima djeca još uvijek vrlo slaba i troše puno energije na sisanje, pedijatri preporučuju hranjenje djeteta s mlijekom iz žlice. Osim toga, liječnici mogu dodatno propisati formulacije prilagođenih mlijeka za prijevremeno. Uz pravilnu prehranu, beba će uskoro dobiti dovoljno težine.

Ovisno o razini preuranjenosti, bebe moraju hraniti do dvadeset puta dnevno. Od drugog mjeseca dovoljno je to učiniti osam do deset puta. Dopunska hrana se primjenjuje tek nakon sedam mjeseci. Važno je da je probava bebe snažna i spremna za hranu za odrasle.

Pire od povrća i voća iz hipoalergenskih proizvoda, ne-mliječnih žitarica daju djeci kao prvu komplementarnu hranu. Više informacija o razvoju preranog beba po mjesecu, kao i ono što dijete treba biti u mogućnosti učiniti, navedit će posebnu tablicu u nastavku.

Značajke razvoja preranog beba mjesecima do godine: pravila za plivanje, komplementarne hrane i raspored cijepljenja

Kako se prerano dijete razvija? Postoje li razlike u skrbi o preuranjenoj bebi? Ova i druga pitanja zanimaju roditelje koji žele osigurati maksimalnu udobnost za mrvice.

Korisne informacije od neonatologa i pedijatara pomoći će vam da shvatite kako se prerano dijete razvija tijekom mjeseci u prvoj godini života. Saznajte više o kupanju, šetnjama, pravilima hranjenja, rasporedu transplantata.

Fiziološki i psihomotorni razvoj

Značajke:

 • prerano beba rodi prerano, nije u potpunosti formirala odvojene organe;
 • rana djeca su slaba, često ne mogu disati i dobiti mlijeko;
 • prvih tjedana nakon rođenja, mrvica troši u posebnom inkubatoru, prima kisik i hranu kroz posebne cijevi;
 • prerano dijete pod nadzorom neonatologa koji kontroliraju vitalne procese, razvoj malog čovjeka;
 • Imunološki sustav je vrlo slab, mrvica senzitivno reagira na prodor infektivnih sredstava. U početku, osoblje i roditelji trebaju vršiti najveću pažnju i pažljivo pratiti higijenu: bolesti u ranoj dobi nepovoljno utječu na razvoj malog organizma.

Koji čimbenici utječu na razvoj preranog djeteta u prvoj godini života? Ono što je važno jest datum rođenja, težina i visina kada se rodi.

Neonatolozi razlikuju četiri kategorije prijevremenosti:

 • kategorija 1. Masa težine: 2100-2500 g;
 • kategorija 2. Masa rođenja: 1500-2000 g;
 • kategorija 3. Masa težine: 1000-1500 g;
 • kategorija 4. Tjelesna težina novorođenčadi - do 1000

Razvoj preranih beba mjesecima

Usredotočite se na glavne pokazatelje koje dijete karakterizira u određenoj fazi života. Godinu dana beba raste, dobiva dovoljno težine, stječući mnoge korisne vještine.

Prvi mjesec

značajka:

 • novorođenče je slabo, pogotovo kada je težilo manje od 1000 g;
 • u ovoj fazi, refleks sisanja i gutanja često se ne razvija, hranjenje se provodi putem sonde;
 • u slučaju nestabilnog disanja, dijete dobiva kisik kroz posebne cijevi;
 • tjelesna težina se polako povećava;
 • zarazne bolesti su teške;
 • najteže razdoblje u životu prerane bebe.

Drugi

Značajke:

 • formirani refleksi za jelo;
 • mala ventrikula, prerano bebe brzo se umora, hraneći se u kratkim intervalima;
 • početak težine;
 • mrvica još uvijek ne drži glavu, leži na trbuhu, za razliku od beba rođenih na vrijeme.

Saznajte kako koristiti Espumizana za novorođenčad.

Od koje dobi možete staviti djecu u skakače? Pročitajte odgovor u ovom članku.

treći

značajka:

 • tjelesna težina udvostručuje se u jednom i polu - dva puta;
 • gotovo 16 sati beba spava;
 • najbolja temperatura u sobi - od +23 stupnjeva;
 • jaka svjetlost nadražuje prerano dijete;
 • preduvjet za pravilan psiho-emocionalni razvoj - njegu, meki dodir ruku mame;
 • mišići su slabo razvijeni, potrebna je masaža;
 • mrvica reagira na zvukove, mimikriju se i razvijaju osnovni refleksi.

četvrta

Značajke:

 • mišići se pojačavaju, dijete uči držati glavu;
 • visina i težina postupno se povećavaju;
 • pogled postaje svjesniji, dijete se kratko usredotočuje na svijetle objekte;
 • pojavljuju se prvi nerazumljivi zvukovi;
 • poboljšava stanje probavnog sustava, kolik je manje vjerojatno da će ometati mrvice, postupno proći.

peti

značajka:

 • beba razumije odakle zvuk dolazi, okreće glavu;
 • dijete prepoznaje svoje voljene, osmjehuje se u očima mame, šetnje, aktivno pomiče noge, mahne rukama;
 • dijete drži zvijeri, lagano valovi zvučni objekt;
 • hodanje postaje dulje, dijete reagira na događaje "govori" na svojem jeziku;
 • tonus mišića nije normaliziran, ponekad postoje konvulzije;
 • povećava se uloga komunikacije između odraslih i djece, izraz ljubavi i njege.

šesti

Značajke:

 • postupno prerano dijete ulovi s vršnjacima;
 • tjelesna težina povećava se 2,5-3 puta;
 • mrvica postaje aktivnija, razvija se brzom tempom;
 • dijete sretno reagira na poznata lica, oprezno komunicira sa strancima;
 • ako je mama napravila masažu iz prvog mjeseca života, mrvica sigurno može prevaliti na trbuhu i natrag;
 • s potporom u pazuhu, beba izvlači noge, gurajući se s površine.

sedmi

značajka:

 • potresi od leđa u trbuhu samopouzdani, svjetlo;
 • beba dobro drži igračke s udobnom ručkom, pokušava puzati;
 • dijete često babbles, lako komunicira s odraslima;
 • dobra podrška - razvijanje prostirke za malu djecu;
 • Važno je pratiti rastuće bebe: u toj dobi djeca često pada s kauča, trebali biste gledati na minutu;
 • raste mrvice aktivnosti. Uz pravilnu prehranu, masažu, gimnastiku, beba se ne razvija brže nego vršnjaci rođeni pravodobno.

Saznajte kako organizirati i voditi rođendanske natječaje za djecu.

Upute za korištenje dječjih kapi nosa opisane u ovom članku.

Na http://razvitie-malysha.com/zdorovie/bolezet/lor/zalozhennost-nosa.html pročitajte recepte folklornih lijekova za prehladu i nosnu zagušenja kod djeteta.

Osmi

Značajke:

 • starije dijete pokuša da se na sve četiri, sways s jedne na drugu stranu, malo naklonjen;
 • većina beba dobro puze, naučiti sjesti na svoje;
 • prerane bebe se ne razlikuju mnogo od beba rođenih na vrijeme;
 • na zahtjev roditelja, dijete traži igračku, poznati objekt, voljenu odraslu osobu ("Prikaži medvjediće", "Gdje je mama");
 • dijete dobro jede žlicom. Dijeta je ista kao i kod punoljetnih beba;
 • vrijeme je da naučite prve slogove. Slušalice, pjesme za najmane, kratke bajke će vam pomoći.

Deveti

Značajke razvoja:

 • beba pokušava ustati, pokušavajući sjesti, naslonjena na ruku odrasle osobe;
 • Igračke zanimaju bebu sve više i više. Povećana pozornost na kutije, staklenke, koje se mogu presavijati "vrijednosti": krpe, prstenje, lopte, kocke;
 • za neko vrijeme beba može biti angažirana s igračkama bez sudjelovanja odraslih;
 • mladi istraživač uzima komadiće hrane svojim prstima, ukusima. U preuranjenim bebama češće počinje češće, često samo na 10-11 mjeseci;
 • broj slogova se povećava, pojavljuju se prve kratke riječi. Što je aktivnije roditelji komuniciraju s mrvicama, to će biti bogatija govorna rezerva.

deseti

značajka:

 • dijete promatra pokretne predmete, usredotočuje se na sjajne detalje;
 • beba aktivno uči svijet, zanima sve što je u stanu i na ulici;
 • dijete imitira odrasle, voli komunicirati. Psiholozima se savjetuje da češće razgovaraju s bebom, pozovu akcije i objekte, pjevaju pjesme, igraju žene, "soroku-ravenu";
 • dijete se ne može dugo ostaviti samostalno: roditelji nemaju vremena da se osvrnete kad se mladi istraživač uspinje u najneočekivaniji kut;
 • jaki mišići dobro zadržavaju starije dijete na nogama. Pomagač se kreće uz potporu na rukama odrasle osobe.

jedanaesti

Značajke:

 • dijete se aktivno razvija;
 • beba brzo puze, pokušavajući hodati bez podrške, oslanjajući se na namještaj;
 • dijete razlikuje svoje ime, voli komunikaciju s ljudima koje zna;
 • djeca su zainteresirana za igračke različitih planova;
 • s kategorijama 3 i 4 prijevremenog zacrnjenja, mliječni zubi se pojavljuju samo za ovo razdoblje;
 • djeca poput masaže, gimnastike, fitball vježbi.

Malog jednogodišnjeg

Značajke:

 • za 12 mjeseci, prerano beba je prevladala zaostajanje u visini i težini, uhvaćeno s bebama rođenim u vremenu;
 • dijete pokušava izgovoriti kratke riječi, također govori svoj jezik;
 • beba počne hodati, aktivno istražujući okolni prostor.

Značajke i pravila načina rada

preporuke:

 • plivanje. Uz tjelesnu težinu manju od 1500 g, odložite kupanje 20 do 22 dana. Ako je težina više, kupajte bebu u tjedan dana. Prva tri mjeseca, koristite samo kuhanu vodu, topline tekućinu više. Optimalna temperatura vode kad kupanje dostigne + 38 stupnjeva;
 • Mamac. Dijeta se mijenja malo kasnije nego kod beba s punim radnim vremenom. Prije toga pola godine ne može se nadopuniti hranom za odrasle: nema dovoljno enzima, novi proizvodi nadražuju želuca, dugo ostaju u crijevima. Predstavlja komplementarne hrane do dobi od sedam mjeseci, najprije dati visokokalorične žitarice za dovoljnu težinu dobitka;
 • hodati. Pažljivo s temperaturom zraka: mrvica je vrlo slaba u prvim tjednima života, lako je super-hlađenje, hvata hladno. U slučaju nesavršene termoregulacije, kapi temperature štetni su. Uz težinu djeteta od 1500 g i više, ljeti hodajte na temperaturi od + 25 C. U proljeće i jesen izađite s bebom koji je dosegao težinu od 2500 g, ako je +10 stupnjeva vani, a ne manje.

Napomena:

 • prerane bebe zahtijevaju veću pozornost, osobito odmah nakon rođenja;
 • mala težina, minimalni imunitet, objasniti pomak u rasporedu cijepljenja;
 • liječnici uzimaju u obzir osobine svakog djeteta, razvijaju "osobni" raspored cijepljenja;
 • s težinom do 1500 g sve cijepljenja se provode u drugoj godini života;
 • ako je novorođenče težilo manje od 2000 grama, BCG cjepivo protiv tuberkuloze u porodničkoj bolnici nije učinjeno. Cijepljenje je dopušteno kada mrvica uzima još 500 g.

Razvoj prerane bebe mjesecima prije doba jedne prolazi s nekim osobitostima. U prvih šest mjeseci odstupanje je vidljivo u mnogim aspektima, kasnije se brišu razlike među vršnjacima rođenim u različitim fazama trudnoće.

Specijalist o značajkama razvoja preranog beba u sljedećem videu:

Razvoj i prehrana preranog beba mjesecima do jedne godine: sve značajke kućne njege

Djeca rođena prije 37 tjedana smatraju se preuranjenima. Takve mrvice trebaju veću skrb i posebnu pažnju, a briga za njih je znatno komplicirana. Roditelji mogu biti uplašeni veličinom bebe, jer njihovo daljnje djelovanje ovisi o težini prerane bebe. Ako se promatraju sve preporuke liječnika, moguće je prevladati bilo kakve poteškoće, a nakon nekoliko mjeseci zaboravit će se sve terete.

Mnoge bebe sada su prerano rođene. Ne biste trebali paničariti: s pravilnom skrbi, liječnici obećavaju postupno usklađivanje stopa razvoja s vršnjacima i punim zdravim životom

Glavne faze razvoja

Djeca rođena prerano, s razlikama od zrelih vršnjaka. U prosjeku, postoji odgoda od 1-3 mjeseca, ovisno o razdoblju u kojem je dijete rođeno. Važni parametri prikazani su u tablici povećanja visine i težine djece tijekom prve godine života:

Informacije dane na temelju dugoročnih promatranja rasta i težine prerane bebe. Detaljniji razvoj preranog djeteta po mjesecu prikazan je dolje.

 • 1 mjesec

Roditelji mogu biti zabrinuti zbog težine prerane bebe. Unatoč dobro prilagođenoj prehrani, dijete ne dobiva prve grame uslijed smanjene aktivnosti usisavanja i poteškoća u refleksu gutanja.

 • 2 mjeseca

Pri utvrđivanju prehrane za prerane bebe, njihova slabost postaje jedina prepreka. U drugom mjesecu snage već više, ali sisanje je dano bebu s velikim poteškoćama. Uz zdrav razvoj, povećava se težina preranog djeteta, pa pedijatru dopušta postupno širenje bebe na trbuščić - to će vam omogućiti da počnete trenirati mišiće leđa i bit će izvrsna prevencija kolike kod djece.

 • 3 mjeseca

U osnovnim potrebama, prerane bebe ne razlikuju se od redovitih beba. Oni također trebaju hranu i miran san. Za pravilno formiranje lubanje i sprečavanje tortikulusa potrebno je pratiti položaj glave djeteta. Roditelji će biti zadovoljni pojavom prvih reakcija oponašanja. Osmijeh još nije dostupan djetetu, ali on će reagirati na dodir: pokušava podići glavu i zadržati oči na majčinom licu. Razvoj preranih beba u ovom razdoblju sluha i vizualne pozornosti, kao i hvatajući refleks. Težina djeteta od trenutka rođenja bi trebala udvostručiti tijekom tog razdoblja.

Dijete ne može samo podići glavu, već ga drži prilično pouzdano. Gulit i uspijeva uhvatiti igračku rukom. Neka djeca mogu doživjeti ton mišića koji samo stručnjak može dijagnosticirati. Lako se riješiti podignutog tonusa uz pomoć tečaja masaže ili jednostavnih vježbi. Svi postupci trebaju biti povjereni profesionalcu.

Igračka ne samo da se reflektično približava, već je dobro držana u ruci djeteta. Prvi osmijeh i zanimanje za sve što okružuje bebu. Vizualno i slušne reakcije značajno se povećavaju. Ako dijete nije otkrilo nikakve abnormalnosti, tada se u to doba beba već okreće u pravom smjeru prema zvuku.

Težina djeteta za 6 mjeseci povećava se 3 puta. Karapuz čini prvi pokušaj da se prebaci na trbuh s leđa. Kao što rastu, komunikacija je aktivnija, što je olakšano priznavanjem rodbine. U očima voljene osobe, dijete stvara zvukove, valovi noge i ruke. Uz potporu u pazuha, noge se mogu odmarati na površini, dok se lagano drže.

 • 7 mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci beba postaje još aktivnija, puške od leđa do trbuha i leđa su napravljene s lakoćom. Igračka je pouzdano smještena u ruku, a dijete se obvezuje na svoje prvo putovanje, pokušavajući se komično puzati, gurajući noge. Ako je mrvica rođena u razdoblju od 35-37 tjedana i dobiva sve važne sastojke u tragovima s hranom, u 7 mjeseci prve su zube prereze.

 • 8 mjeseci

Karapuz pokušava sjesti bez pomoći odraslih, dobiva na sva četiri i pokuša ljuljanje. Zahvaljujući pravilnom razvoju pokreta, oni su vješti i svjesno izvedeni. Dijete je zainteresirano za svoje aktivnosti, jednostavne igre i komunikaciju s voljenima. Odgovara zahtjevu da pokaže određeni predmet, s užitkom sluša bajke i pjesme, uspavanke i pjesme, uzimajući promjenu u intonacijama.

U 8 mjeseci beba će rado slušati bajku ili priču koju je izumila majka, moći će razlikovati glasove različitih likova, ako pročitate uloge

 • 9-10 mjeseci

On sjedi pouzdano, počinje puzati, zahtijeva veću komunikaciju. Zubi se pojave ako je dijete rođeno u razdoblju od 32-34 tjedna. Ponavlja se za starije zvukove i slogove. Treba biti sigurnija, može se kretati uz podršku za podršku, ali do sada smatra da je lakše i brže puzati. Strastveno promatra pokretne predmete. Odmah reagira na zvuk, prepoznaje svoje ime i sluša svijet oko sebe. Prvi zubi pojavljuju se za osobe rođene na pojam ranije od 31 tjedna.

 • 11 mjeseci

Razdoblje aktivnog indeksiranja i proučavanja svijeta oko djece nastavlja se, unatoč stečenim sposobnostima da sjede i ustanu. Bez podrške, dijete može izdržati jako dugo i čak poduzeti prve korake bez držanja potpore. Piramide, kocke i sve igračke koje se kreću korisne su za razvoj. Dobro je kontaktirati s rodbinom, prepoznaje poznata lica.

Nakon godinu dana dijete može samostalno otići. To je dokaz da su prerane bebe uspjele nadoknaditi svoje vršnjake u razvoju. U nekim slučajevima, postupak se odgađa do 1,5 godine, ali fizički razvoj lakše je neuropsihološki. Punu zrelost obično se formira za 2-3 godine, tako da prije roka roditelji nemaju što brinuti.

U dobi od jedne godine, dijete može naučiti hodati, kao i većina njegovih vršnjaka. Do tog će se vremena majka praktički prestati sjetiti kako je njezino dijete rođeno prije vremena

Prehrana nakon rođenja

Utvrditi da je dijete u početku hranjenje vrlo problematično. Moram treba hranjive tvari, ali ga tijelo ne može u potpunosti apsorbirati. Optimalan način prehrane preuranjenih beba odabire stručnjak, uzimajući u obzir razdoblje u kojem je beba rođena, procjenu stanja i težine.

Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom od 2000 g, tada se liječnicima može dopustiti da se odmah primjenjuju na prsa. Od mame potrebno je pažljivo praćenje djeteta tijekom hranjenja. Najmanji znakovi umora i pojave dispnea upućuju na to da treba manje vremena za dojenje, a ostatak treba dati dodatnom hranjenju.

Uz tjelesnu težinu novorođenčeta od 1500 do 2000 g, on je ponudio majčino mlijeko u boci. Testiranje hranjenja omogućuje određivanje spremnosti bebe na samozadovoljavanje. Ako je aktivnost usisavanja nezadovoljavajuća, tada se postavlja hranjenje kroz probu.

Za djecu mase do 1500 g, dopušteno je samo hranjenje cijevi za dobivanje težine. Provedba hranjenja preranog beba je moguća na dva načina:

 • dijelova;
 • dugotrajnom infuzijom.

Porcija obroka podrazumijeva 7-10 feedova dnevno. Zbog malog volumena želudca preuranjenog djeteta često se primjenjuje parenteralna prehrana.

U nedostatku mlijeka majke ili njegove netolerancije prema djetetu, on je na umjetnom hranjenju. Formula bi trebala imati svoje osobine, dopuštajući mu da se koristi u prehrani prerane bebe.

Prvo poznanstvo s novom hranom

Mamac u prehrani beba koji su se pojavili ispred vremena, uveden je nakon šest mjeseci. Probavni sustav sazrijeva kasnije, metabolički procesi nisu stabilni, pa se ranije uvođenje novih proizvoda može nažalost završiti. Izračun ispravne dobi za komplementarnu hranu je jednostavan: datum se uzima kao polazna točka kada se dijete treba roditi. Ako je mrvica došla na ovaj svijet mjesec dana ranije, hranjenje treba unijeti mjesec dana kasnije.

Neke majke odlučuju igrati na sigurnom i pričekati s mamcem, što također nije istina. Preuranjene bebe razlikuju se zbog slabe opskrbe hranjivim tvarima, pa stoga ne mogu bez obogaćivanja prehrane. Nakon uvođenja komplementarne hrane majčino mlijeko ne može se isključiti iz dnevnog jelovnika. Hranjenje s novim proizvodima treba dovršiti pričvršćivanjem na dojku ili nudeći bocu mješavine.

Prvo, žitarice se pojavljuju u prehrani, a zatim možete dodati puree voća i povrća. Poredak je zbog porasta tjelesne težine, koji se često nalazi u preuranjenim bebama. U izborniku preuranjenih beba, bolje je koristiti hipoalergenske žitarice:

Razbacane mješavine kaša ili majčino mlijeko, tako da se mrvica navikla na novi ukus. U nedostatku alergijskih reakcija u hrani se uvodi:

Prilikom dojenja bebe ne mogu bez savjetovanja s pedijatrom. Može odrediti optimalno razdoblje za početak uvođenja novih proizvoda.

Pravilna briga

Skladan razvoj preranog beba izravno ovisi o uvjetima u kojima raste. Važno je osigurati odgovarajuću skrb kod kuće:

Potrebno je podesiti odgovarajuću temperaturu u prostoriji u roku 23-25 ​​C Near dijete mora doseći 28-32 C. Može se koristiti s grijačima vode 60-65 C. Pre-grijači pretvoriti u pelene ili ručnik kako bi se uklonili rizik od opeklina. Bolje je imati ih u nogama ispod pokrivača i na vrhu pokrivača na stranama na udaljenosti dlana. Potrebno je mijenjati vodu svakih 1,5-2 sata. Dodatno zagrijavanje nakon prvog mjeseca života nije potrebno jer će beba naučiti samostalno regulirati tjelesnu temperaturu. Prihvatljiva razina vlage 50-70%.

Ako je dijete u opasnosti i rođeno težinom od manje od 1500 grama, pedijatri ne preporučuju da ga kupaju još 3 tjedna. Dovoljna dnevna higijena. Ostatak kikirikija omogućio je tretman vode nakon 7-10 dana od trenutka rođenja. Kupajte se nedonoščadi tijekom prva 3 mjeseca, potrebno je samo u prokuhanu vodu na temperaturi od 38 ° C u kupaonici treba zagrijati na najmanje 25 ° C u pišljivom osjećaju ugodno.

Uz težinu bebe od 1500 g, možete započeti s njim hodati 2 tjedna nakon rođenja (preporučujemo da čitate: razvoj djeteta u 2 tjedna). Ova preporuka odnosi se na ljetno razdoblje, kada je temperatura zraka porasla na + 25-26 ° C. Trajanje prvog "izgleda" ne bi trebalo prelaziti 10-15 minuta. Svakom hodom vrijeme provedeno na svježem zraku postupno se povećava dok ne dosegne 1-1,5 sati. U razdoblju proljetnom i jesenskom dopušteno da hodaju uz djecu dobi 1-1,5 mjeseci, kada je vanjska temperatura +10 ° C Težina mrvice mora biti najmanje 2500 ako je toplomjer pao ispod + 8-10 ° C, možete prošetati sa svojim bebama u dobi od 2 mjeseca i težine 2800-3000 g. U budućnosti, šetnje su planirane prema istom scenariju kao i obična djeca.

Prerane bebe: razvoj mjesecima od rođenja do jedne godine (tablica)

Dijete rođeno prije određenog vremena zahtijeva pažnju i vrlo pažljiv stav. U budućnosti, takva djeca rijetko zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju, ali u prvim mjesecima još uvijek postoji nešto zaostajanje. U našem članku ćemo govoriti o tome što značajke fizičke i mentalne razvoj prerane bebe imaju. Razvoj po mjesecima prikazan je dolje, ali prvo ćemo opisati opće informacije o preuranjenosti.

Opće informacije o preuranjenim bebama

Prerano novorođenčad zove se dijete rođeno u svijetu od 21 do 37 tjedana. Imaju niz mogućnosti:

 1. Dijete je za nekoliko mjeseci zaostajalo za vršnjacima u tjelesnom razvoju;
 2. Ako je težina rođenja manja od 1,5 kg, dijete se stavlja u poseban jarak, gdje se njeguje;
 3. Prerano beba još nije formirala živčani sustav, jer je od vitalnog značaja za njih da osjete privlačnost, ljubav i ljubav.

Postoji i nekoliko stupnjeva prijevremenog trajanja, koja uzima u obzir težinu, visinu djeteta. Najgori stupanj je četvrti, u kojem se dijete rodi manje od 1 kg. Ali sada je lijek napravio veliki napredak, pa čak i liječnici spasavaju ovu djecu.

Zatim ćemo razgovarati o procjeni psihičkog i fizičkog razvoja prerane bebe u svakom mjesecu svog života. Svi podaci prikazani su u donjoj tablici.

Razvoj preranih beba po mjesecima: tablica

Značajke razvoja preranog beba

Razmislite o razvojnom kalendaru preranog djeteta po mjesecu.

Prvi mjesec

U prvom mjesecu dijete još uvijek slabo osvaja težinu, što je povezano s nerazvijenom aktivnošću usisavanja. Teško je da dijete sisati majčino mlijeko, jer majka često mora to izraziti i hraniti bebu posebnom sondom. Prehrana bebe daje posebnu pozornost. Kod kuće, dijete treba stalnu brigu. Ne može biti bolestan, jer soba mora uvijek održavati ugodnu temperaturu.

Duboko prerano dijete rođeno u razdoblju od 21 tjedna, u prvom mjesecu i sljedećem 3-4, mora biti pod nadzorom liječnika.

Prerano beba je malo aktivna, oslabljen je mišićni ton. Sve što može učiniti je disati i progutati hranu. Kontakt s tijelom s mama je vrlo važan.

Drugi mjesec

Reflektirajući sloj je još uvijek nerazvijen, a hranjenje s izraženim mlijekom iz boce je moguće. Izračun hrane se vrši prema težini djeteta. Već za dva mjeseca, liječnici savjetuju mamu kako bi položio bebu na trbuščić. Tu je brz umor, česti san. Glava takvih mrvica ne drže sama. Unatoč porastu težine, dijete je još uvijek zaostaje u razvoju i vrlo slabo.

Treći mjesec

U ovom dobu, dijete najviše voli jesti i spavati. U sklonoj poziciji, pratite okret glave bebe - svakako stavite dijete, okrećući glavu ulijevo, a zatim desno. Dječak već može popraviti pogled na svoju majku, pokušavajući malo podići glavu. Pokušavajući zgrabiti predmete ispred sebe, što je dobar znak. Težina bi trebala udvostručiti do tog vremena.

Četvrti mjesec

U 4 mjeseca dijete sam već drži glavu i može zvukove, uhvatiti igračku. Preporučena masaža za ublažavanje mišićnog tonusa i hodanje na svježem zraku. Neka djeca u toj dobi već znaju kako se nasmiješiti.

Unatoč razvoju, dijete i dalje treba majčino mlijeko, pa se laktaciju ne smije zaustaviti.

Peti mjesec

Dječak već zna kako držati igračku u olovku. Ima zanimanje za ono što ga okružuje, može okrenuti glavu u smjeru zvuka. Dakle, dijete, čuje majčin glas, odmah okreće glavu prema njemu. U ovom dobu, beba ima prvi svjesni osmijeh. Neuropsihološki razvoj preranog djeteta u tom razdoblju vrlo je aktivan.

Šesti mjesec

Do tog vremena, težina preranog beba treba trostruko. U roku od 6 mjeseci beba sama pokušava prevaliti s leđa u trbuščić. Njegov razvoj se već malo razlikuje od vršnjaka koji su rođeni na vrijeme. Mnogi liječnici preporučuju u ovoj dobi da uvode komplementarne hrane. Sve je zanimljivije za bebu da komunicira s odraslima i prati njihove reakcije, igra s igračkama, igrati s njima.

Sedmi mjesec

Dijete je vrlo aktivno, društveno, već zna kako se prevrtati na trbuhu i pokušava puzati. Do sada to samo radi naprijed, ili kao da se povuče uz dno ispred ruke. Ovo sugerira da će uskoro dijete početi puzati pouzdano. On je u stanju samostalno uzeti predmet u ruci, žele naučiti kako se jedu iz žlice. Neke bebe imaju svoje prve zube.

Osmi mjesec

U ovom dobu, prerano beba već pokušava sama sjediti. Vrlo je aktivan, stalno u pokretu, zainteresiran je za sve, razumije govor odraslih koji su mu adresirani. Ako vam se traži da nešto prikažete - prikazuje isti predmet. U 8 mjeseci dijete je zainteresirano za bajke, pjesme, osip, vole pogledati slike. Mogla bi ustati na sva četiri i utjecati.

Deveti mjesec

Ranije prerano dijete se ne razlikuje od drugih beba. Sjedi, pokušava puzati naprijed na sva četiri, treba komunikaciju. Roditelji bi trebali razgovarati s djetetom što je više moguće, objašnjavajući sve svoje postupke riječima. Neke djeca uspijevaju ustajati sami, držeći se na podršci. Dijete već spava manje, igrajući više s igračkama. Možete čuti prve slogove: "ma", "ba".

Desetog mjeseca

Dijete dobro vrijedi za potporom, ali on još uvijek penje više. Ona reagira na njeno ime, kao i na vanjske zvukove. Pouzdano sjedi, držeći leđa ravno. U ovom dobu dijete je zainteresirano za igračke. Može privući pozornost zvukovima ili bojama. Dijete želi probati hranu za odrasle i pokazati zanimanje za to.

Jedanaesti mjesec

Ipak, dijete aktivno puze, neka djeca već pokušavaju napraviti prve male korake. U ovom dobu beba je zainteresirana za igračke koje se mogu kretati, kao i različite piramide, kocke. Voli komunicirati s voljenima. U govoru postoje nove riječi i zvukovi.

Dvanaesti mjesec

U godini je već nemoguće reći da je ranije ovo dijete bilo preuranjeno, jer njegov razvoj odgovara normama. Liječnici kažu da je tjelesni razvoj u preuranjenim bebama brži od mentalnih, što je opet norma. Pokreti mogu biti nekoordinirani, ali to ne sprječava djecu da budu znatiželjni i vrlo pokretljivi.

Iznad, razgovarali smo o tome kako prerane bebe rastu. Razvoj po mjesecima jasno pokazuje da se do ove godine djeca približavaju svojim kolegama, mogu čak biti ispred njih u fizičkoj ravnini. Da, prerane bebe mogu biti više emocionalno nestabilne, suzne. Govor se razvija sporije, teško je pamtiti novi materijal. Ali uz pravu podršku roditelja, takvo dijete će biti lakše prilagoditi se okolnom svijetu. Glavna stvar je strpljenje i smirenost, kao i pozornost na bebu.

Facebook grupa: mješavina

Objavljeno u odjeljku: Majčinstvo

Komentari (8)

Prerane bebe u početku trebaju posebnu brigu i podršku. S vremenom, razvoj po mjesecima od rođenja do jedne godine hvata se s djecom koja su rođena u terminima. Nakon godinu dana ne možete reći koja su djeca rođena prerano. Moji prijatelji su imali kćer koja je rođena prerano, dugo su bili u bolnici, imali su kapljice i injekcije. I sada je izrasla u prekrasnu zdrava djevojka.

Kad smo bili u bolnici s teškom neurološkom bolesti, djevojka koja je rođena s težinom od 900 grama bila je s nama u odjelu. U devet mjeseci izgledala je poput tri mjeseca starog djeteta i bila je pola veličine moje kćeri, koja je također imala devet mjeseci. Razvoj preranog djeteta kreće se različitim tempom, ali ako je tijekom prvih mjeseci osigurana odgovarajuća skrb i zdravlje djeteta, s vremenom se ta djeca brzo sustižu sa svojim vršnjacima u razvoju.

Nažalost, u naše doba rađaju se mnoge preuranjene bebe koje dugo borave u bolnicama i ne mogu se vratiti kući. Uostalom, što je niža težina djeteta u vrijeme rođenja, to će teže doći do normalnog života. No medicina je otišla daleko, a gotovo je i svaka šansa za takvu djecu.

Moja sonulka u tjednu 4 mjeseca. Rođena 32 tjedna, carski. Sada drži glavu kako leži na trbuhu. Osmijeh i šetnje, stvara nove zvukove i gleda igračke i slike sa zanimanjem. Prepoznaje mene i njezin suprug, smatra duge strance. On valove rukama i otkucava igračke koje se vješaju nad njim, ne znam da se on slučajno ispostavlja na taj način ili je već svjesno. Ne drži zveckanje, ali može držati kosu ili stvari na brijestu. Težina udvostručena, rođena je 2.140 sada skoro 6 kg. Nažalost, nije bilo moguće dojiti, od rođenja do IV. Za mene je on najbolji klinac. Da, malo je manje od vršnjaka, ali vrlo aktivan i znatižljiv. Nema potrebe liječiti prerano nekako drugačije, ova djeca su borci i vrlo jaka u njihovoj žeđi za životom!
Samo doktori odbjegli, kada se pitaju o koliku ili raspoloženju, imaju jedan odgovor: "Pa, što hoćeš, prerano je." Zvuči gotovo kao "drugo dijete".
Savjeti za sve mame s ubrzanim djecom - volite svoju djecu i vjerujte u njih, naša će djeca brzo nadoknaditi i nadići svoje vršnjake. I pobrinite se osvojiti svijet! )))) Kao i Leonardo Da Vinci, Isaac Newton ili Albert Einstein!

Slažem se s tobom, već pet mjeseci učimo kako se prevrnuti i puzati po trbuhu, svi mi povlačimo u usta i povlačim se na čekiće, čvrsto držimo glavu, rođeni su u 32. st., Težina se utrostručila.

Moj sin, prerano rođen 34 tjedna, na 2.654 sada ima 7 mjeseci star, težina 8.656, puzeći se samo unazad na plastonski način, on ne sjede, nego pokušava,

Moja djeca su rođena za 32 tjedna, djevojka i dječak, s težinom od 1,5 i 1,8 kg. Sada imamo 8 mjeseci, ne sjedimo sami, ali težimo vrlo teško, pa čak i po oružju već se penjemo na noge. Siguran sam da ćemo prije godine nadoknaditi ostatku djece, i nije bitno da sjedimo, pušujemo ili idemo mjesec dana ranije ili kasnije, glavna stvar je zdravlje. Sretno i strpljivo svima.

Moja beba je također rođena s težinom od 980 grama, u 28 tjedana. Sada imamo 2 mjeseca, ali već podiže glavu koja leži na trbuhu. Kada leži na leđima, možete se sigurno uključiti na svoju stranu. I sada imamo razdoblje trudnoće od 37 tjedana, a vagamo 2300