Preuranjeno dijete

Rođenja

Prerano beba je beba rođena s razdobljem od manje od 37 tjedana, tj. Do 260 dana trudnoće.

Preuranjeno dijete zahtijeva veliku pažnju, jer često postoje brojni problemi u procesu njegovanja. Prije svega, ovo se odnosi na djecu rođenu s tjelesnom težinom od 1500 g i manje ("vrlo preuranjena", s vrlo niskom tjelesnom masom) i, posebno, manje od 1000 g ("izuzetno prerano", s izuzetno niskom tjelesnom težinom). Treba imati na umu da podjela na stupnjeve prijevremenosti, uzimajući u obzir parametre težine, ne uvijek odgovara pravom konceptualnom dobu djeteta. Ova metoda klasifikacije se koristi za standardizaciju liječenja i praćenja, za potrebe statistike. U praksi, osim toga, potrebno je uzeti u obzir i širi raspon stavova za procjenu stvarne dobi djeteta.

sadržaj

Učestalost prijevremenog rada je varijabilna, ali u većini razvijenih zemalja posljednjih desetljeća, prilično je stabilna i iznosi 5-10% od ukupnog broja djece rođenih. Razlozi za podmetanje mogu se podijeliti u tri velike skupine:

 1. Socioekonomski i demografski. Odsutnost ili insuficijencija medicinske skrbi, loše prehrane trudnica, profesionalne opasnosti (rad na pokretnoj traci, prisutnost fizičkog napora, stojećem položaju veći dio dana), loše navike, neželjene trudnoće, i tako dalje. D.
 2. Društvena i biološki. Pretilost rođenja je češća u primiparama ženama mlađim od 18 i starijih od 30 godina, s ocem starijim od 50 godina. Matters akušerski povijest: abortus (osobito kaznenih prihod ili s komplikacijama), trudnoća, koji su došli ubrzo nakon rođenja (manje od 2-3 godina).
 3. Klinička. Prisutnost trudnih somatskih, ginekoloških, endokrinoloških bolesti. Patologija trudnoće: kasna preeklampsija, akutne infektivne bolesti koje su pretrpjele tijekom trudnoće, operacije, tjelesne ozljede (osobito abdomena).

Patologija novorođenčeta: intrauterine infekcije, malformacije, kromosomske abnormalnosti. Stopa preživljavanja preranih beba izravno ovisi o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju. Skupina djece težine manje od 1500 g ili manje (manje od 30-31 tjedna trudnoće) je manje od 1% živorođene djece, ali 70% smrtnih slučajeva novorođenčadi. Takva djeca zbog skraćenog perioda boravka u maternici nije dovoljno vremena da se pripreme za uvjete vanmaterični postojanje nije dovoljno akumulirane rezerve hranjivih tvari.

Prijevremeni porod je posljedica niza problema i oni obično prethode teške simptome [1], a to su regularne trudove na frekvenciji od 4 ili više kontrakcija na sat, koji, za razliku od lažnih trudova pratnji oštrih bolova, kao što je u ovim rada i cervikalni otvor, Ako se bitka još nije počela, ali trudnica ima krvavi iscjedak umjeren i obilje prirodu i veliki pritisak u zdjelici, u trbuhu ili leđima bol, to također može odnositi na narednim generacijama, ali u ovoj fazi, liječnici još uvijek može spriječiti pojavu rada ako se vrata maternice ne počnu otvarati. Također uzrokovati prijevremeni porod može biti razmak od fetusa ulici, što dovodi do rupture od membrane ili prodiranja u virusne infekcije u maternici, je prijetnja fetusa i majke u takvim slučajevima, prijevremeni porođaj treba provesti što je prije moguće spasiti život djeteta. Ponekad se vrata maternice mogu otvoriti bez prateće boli, u tom slučaju prerano se iznenada i naglo pojavljuje asimptomatski.

Kako bi se izbjegla opasnost od preranog rođenja, žena se prati za pregled vrata maternice i kontrakciju maternice tijekom pregleda, tako da ako se otkriju bilo kakve abnormalnosti koje mogu potencijalno uzrokovati pretjecanje, mogu se poduzeti preventivne mjere [2].

Djetetova sposobnost da opstane nakon rođenja izravno ovisi o tome koliko je tjedana razvio u maternici dok je još bio fetus i koliko su njegovi organi razvijeni kako bi podržavali život fetusa izvan maternice. Nema jasnog plana za određivanje odakle fetus može preživjeti nakon rođenja, jer fetus s niskim udjelom koji ima problema s rastom i razvojem zbog komplikacija trudnoće i održavanja nezdravog načina života za majku zasigurno ima manje šanse preživjeti sam. Međutim, prema statistikama, od 2003. do 2005. godine, 20-35% onih rođenih u 23 tjednu trudnoće preživjelo je s odgovarajućom medicinskom skrbi. Ako se porođaj dogodio 24. i 25. tjedna, stopa preživljavanja bila je 50-70%, a 26. i 27. tjedan - više od 90% [3]. Stoga se stopa preživljavanja fetusa smatra 22 tjedna, od početka čega se šanse za preživljavanje povećavaju za 3-4% svakog sljedećeg dana i 2-3% svaki dan nakon 24 tjedna. Nakon 26 tjedana, održivost fetusa s medicinskom skrbi smatra se visokom [4].

Prema podacima iz 2006., James Elgin Gill, rođen u Ottawi, Kanada 20. svibnja 1987. u 21. tjednu i peti dan [5] [6], te Amilia Taylor, rođen 24. listopada 2006., postala je najnazumnija i preživljavajuća djeca u povijesti. Florida na 21 tjednu i šesti dan [7] [8]. Pri rođenju rast Taylor je samo 22,86 cm, a težina - 283 grama, zbog čega je djevojka koji pate od poremećaja probavnog sustava je disanje teškoća s cerebralne hemoragije i [7]. Taylor je izbačen iz bolnice u veljači 2007. [7] Od 2013. djevojka je bila niža od svojih vršnjaka, imala je poremećaja tijela i imala je mentalnu retardaciju [9].

Najraniji gestacijska dob u kojoj je šansa za preživljavanje djece je 50%, pod nazivom granicu održivosti, a traje od 24 tjedana na koje se obično opstetričara poduzeti za očuvanje mjere život djeteta [10] [11], ali nije bilo zadokumentirovanny u povijesti opažanja slučajeva gdje je djeca preživjela 22. tjedna [12]. Međutim, takvi se podaci ne mogu se smatrati točna, jer u nekim slučajevima zbog fetalnog zastoja u rastu, liječnici mogu pogrešno shvatiti kao po ranijoj dobi trudnoće [13]. Pitanje pružanja pomoći djeci rođenoj prije 24. tjedna je bila i ostaje izvor mnogih rasprava, kao što su neki od mišljenja da svako dijete je u stanju disati nakon rođenja, ima pravo na život, a time i medicinsku njegu, protivnici također žale da čak i ako je dijete s gestacijskim ispod 24 tjedana i preživjeti, onda invalidalizatsii proces će biti toliko jaka da će biti osuđeni u budućim teškim mentalnim i fizičkim invaliditetom, tako pokušati zadržati takve djece žive etički pogledati manje humana. Također, sposobnost preživljavanja fetusa postala je izvor rasprave s pobačanjima koja se u nekim zemljama može provesti i do 24 tjedna [14].

U SSSR-u i Rusiji, dijete je smatrano prerano, ako je rođen nakon 28 tjedana trudnoće, prije tog razdoblja dijete je smatrano pobačajem i ako bi mogao preživjeti prvi tjedan, bio je zabilježen kao prerano. Međutim, od 2012. godine norma je postala učinkovita u Rusiji, prema kojoj sve prerane bebe, težine više od 500 grama, trebaju dobiti medicinsku pomoć [15].

Koliko je djece rođeno prerano u Rusiji

Čitaj također

U Rusiji se svake godine rodi više od 110 tisuća djece, priopćilo je Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije danas, 17. studenog, na Međunarodnom danu za prerane bebe. To je oko 5,7% svih novorođenčadi godišnje.

U 2015. godini 110.000 djece u Rusiji rođeno je prerano, 2014. ta je brojka nešto veća - 111.000 djece. Na temelju podataka Ministarstva rada o plodnosti, u 2015. godini, od više od 1,94 milijuna novorođenčadi, 5,7% je rođeno prerano.

Šef Ministarstva zdravstva, Veronika Skvortsova, vjeruje da su stope preživljavanja preranih beba u Rusiji uglavnom dobre, izvještava TASS. Prema njezinim riječima, ako uzmete perinatalne centre, 90% djece ispod jednog kilograma preživljava, u cijeloj zemlji oko 85%.

Ministarstvo zdravstva istaknulo je da je prije 20 godina incidencija negativnih ishoda između preživjelih djece koja su težila do 1 kg dosegla 50-80%. "Zahvaljujući brzom razvoju suvremenih tehnologija, izgradnji perinatalnih centara, osposobljavanju medicinskih radnika u simulacijskim centrima, situacija se promijenila u boljoj situaciji", rekao je ministar zdravstva.

Pomoć za prerane bebe u Rusiji

Problem preranog rođenja djece akutan je za cijeli svijet. Liječnici pokušavaju razumjeti razloge zbog kojih je prebrzo prekinuta trudnoća kako bi se smanjio broj slučajeva prijevremene bolesti. U Rusiji, ovi problemi rješavaju Udruga perinatologije. Njegovo puno ime je Ruska udruga perinatalnih medicinskih stručnjaka, a skraćenica je RASPM.

Kako spriječiti prijevremeno rođenje u Rusiji?

U našoj zemlji postoji 3-tier sustav za pomoć trudnim majkama:

 • Razina 1 - opstetričke točke smještene u okruzima;
 • Razina 2 - bolnice za majčinstvo, kao i regionalna ili distriktna bolnica koja ima rodiljni odjel;
 • Razina 3 - perinatalni centri.

Da biste dovršili rad ovog sustava, trudnice bi trebale znati kako ga koristiti. Na primjer, ako trudna majka živi na udaljenom području, trebala bi se prijaviti na opstetričarku-ginekolog u slučaju povećanog tlaka, pojave edema i drugih problema s trudnoćom, radi potrebnih pregleda i sprečavanja prijevremenog poroda.

Ako liječnik pronađe ozbiljne abnormalnosti tijekom trudnoće, žena će biti poslana na 2. ili 3. razinu institucije. Tamo će provesti dodatna istraživanja pomoću tehnika koje se koriste suvremenom perinatologijom, počevši od ultrazvuka i završavajući složenim genetskim testovima.

Ako se otkriju grubi nedostaci, prikuplja se perinatalna konzultacija na kojoj se raspravlja o izvedivosti trudnoće i načinu produljenja trudnoće. U nekim slučajevima, trudnica je promatrana dugo vremena kako bi se utvrdilo datum rođenja i taktike njihova upravljanja.

Kako spasiti prerano u Rusiji?

Kako bi pomogli novorođenim dojenčadi ranije nego što se očekivalo, razvijen je cijeli sustav, uključujući prijevoz beba posebnim prijevozom i skrb o djeci u jedinicama intenzivne skrbi u dječjim bolnicama.

Za transport nedonoščadi pomoću kola hitne pomoći i helikoptere i zrakoplove, koji su inkubatori s određene temperature, vlažnosti i drugih uvjeta koji su važni za djecu rođenu prerano. U takvim vozilima moguće je pružiti hitnu pomoć djetetu. Da bi to postigli, imaju uređaje za mehaničku ventilaciju i dovod kisika.

Kada dijete uđe u bolnicu, on nastavlja stvarati optimalne uvjete. U sobi je održavana određene temperature i vlažnosti, zaštićeno od buke mrvica, kontrolirati svjetlo ograničenje razine taktilnu stimulaciju i pratiti rad vitalnih organa tot (srčane i dišnog sustava).

Je li moguće predvidjeti opstanak djeteta?

Ako je dijete rođeno prerano, liječnici čine sve napore kako bi spasili život bebe. Pitanje preživljavanja mrvica trebalo bi postaviti ne samo nakon rođenja, već i tijekom trudnoće. Zahvaljujući ultrazvuku, računalnoj tomografiji i drugim studijama trudnica, moguće je identificirati moguće patologije potrebne pojačanim promatranjem žene i terapijskim mjerama odmah nakon poroda.

Bilo da beba preživi ovisi prije svega o patološkim stanjima koja su izazvala prerano rođenje. Ako su ovi nedostaci nedostaci u djeteta, prognoza je loša, usprkos mogućnosti operacija i upotrebe suvremenih tehnologija.

Smrtnost novorođenčadi u Rusiji

Od svih beba koje umiru prije dobi od jedne, oko 75% je prerano. Većina njih su djeca čija je tjelesna težina vrlo niska ili izuzetno niska. Sjetite se da u našoj zemlji u 2012 zabilježeno bebe težine više od 500 grama i gestacijsku dob od 22 tjedana, a stopa smrtnosti je tako niska porođajnom težinom beba je vrlo visoka.

Problemi prerane njege u našoj zemlji

Glavni problem u Rusiji je veliko područje zemlje i različita gustoća naseljenosti koja sprečava potpunu primjenu suvremenih tehnologija sestriranja diljem zemlje.

Trenutno u Rusiji postoje poteškoće s transportom preranih beba i uvođenjem inovacija u udaljenim područjima. Problem je nedostatak kvalificiranog osoblja.

RASPM aktivnosti

Udruga se bavi osposobljavanjem medicinskih radnika za rješavanje problema perinatologije, čiji je glavni cilj smanjenje smrtnosti dojenčadi. Organizacija razvija i širi znanja i vještine koje bi svaki liječnik koji se bavio perinatalnom medicinom trebao imati. U tu svrhu izrađuju se metodičke preporuke i redovito se održavaju konferencije za osposobljavanje liječnika.

Također, RASPM održava kongres godišnje, na kojem se liječnici upoznaju s novim pravcima i razvojem perinatologije.

Uloga roditelja u skrbi za preuranjeno

Kontakt majke s preuranjenim djetetom iznimno je važan za njegu djeteta. Neposredno nakon rođenja, dijete se položi na majčin prsima za prvi taktilni kontakt.

Mnogo se pažnje posvećuje dojenju i očuvanju laktacije, iako se kod prvih preranih beba hrani parenteralno i kroz cijev. Osim toga, dok je dijete u bolnici, majci se poučavaju kako se brinuti o djetetu koje će upotrijebiti nakon izbijanja.

Grupe za pomoć

U našoj zemlji, pored službenih perinatalnih centara i odjela preuranjene skrbi, postoje grupe za pomoć koje su stvorene bavljenjem aktivnim ljudima. Često je stvaranje takvih skupina odgovornost roditelja preranih beba, kao što se dogodilo s grupom u St. Petersburgu Yarushka. Nastala je 2012. godine i od tada se bavi pomaganjem bolnicama, sirotištima i kriznim centrima, kupnjom opreme i potrepština za one koji se koriste za njegu preranih beba, uključujući napuštene bebe.

Zajedno, članovi grupe i sponzori kupuju inhalatore, usisne pumpe, respiratorne monitore, strojeve za mikroskopiju, pulsni oksimetre i drugu opremu medicinskim ustanovama. Kupljene su bebe koje su odbijale majke, pelene, odjeću, higijenske predmete i ostale potrebne stvari.

Prerano beba - šanse za preživljavanje

Ginekologo osoblje na dužnosti u panici. Navečer su se rodili "popuniti" - pobačaj je napravljen ženi za razdoblje od 26 tjedana iz društvenih razloga. Šutljivi plod bio je umotan u pelenicu i položen kroz prozor - nisi li noćas krenuo u mrtvačnicu? Neuspjela mama je otišla odmah nakon pobačaja - imala je pet pogodkov kuća čekajući. Iznenada, u mračnoj i tamnoj tišini, izvan prozora, plakali su se. Prijekorivanje, cviljenje. Medicinska sestra i medicinska sestra, koji su kršteni, došli su do prozora - paket se kreće.

Neću mu se trpjeti, odmah ću reći nastavak priče. Priroda je novorođenčadi davala neviđenu vitalnost. Hladnoća je djetetu uzela prvi dah i vrisnula. Sestra s drhtavim rukama izvadila je parcelu, otvorila ga i položila na stol za presvlačenje.

Ali "čudo" prestalo se kreće, vrišti i disanje. Uzdahnuvši, sestra ga je ponovno stresla i izvalila ga s prozora. Bilo je to noć. Nisam htio spavati. Žene su intenzivno i naglo slušale. Da, da, opet - curi! Već je bio na dužnosti pedijatar koji je počeo zamišljati mrvice, koji nisu željeli napustiti ovu svjetlost. Dijete je preživjelo. A kad je imao 4 mjeseca i dobio 2,5 kilograma, njegova majka iznenada je trčala. Živjela je na udaljenoj farmi i glasine o "preživjelom lijevu" došle su do nje odmah. Zagrlio se, pritisnuo na prsa, plačući. Rekla je da je odlučila imati pobačaj pod utjecajem stresa - suprug je izgubio posao, a već ima mnogo djece. Nisam se mogao oprostiti zbog ove slabosti, molio sam. Općenito, ova priča s dobrim završetkom. "Krokhe" je već mnogo godina i on, jedini iz cijele djece obitelji, diplomirao je institut, vratio se na svoje rodno mjesto kao agronom i pomaže roditeljima puno. Ova priča je također jedinstvena po tome što je vrlo prerano beba preživjela bez kapuljača i neonatologa.

Što su djeca održiva?

Koncepti "vitalnosti" i "živog rođenja" razlikuju se.

Jasno je da djeca rođena prerano kod kuće u običnoj bolnici i modernom perinatalnom centru imaju posve različite šanse za preživljavanje. A to je već pravni trenutak koji utječe na pojmove "neuspjeh u pružanju pomoći" i "predumišljeno ubojstvo".

S pravnog gledišta: "održivost je država u kojoj razvoj tkiva, organa i sustava novorođenčeta osigurava svoj neovisni život izvan maternice majke".

Iz perspektive liječnika: živorođenih - plod sadrži barem jedan znak života: rad srca, disanje, pulsiranje pupčane vrpce, kretanje mišića.

Ranije u obzir izvediv bebe koje su rođene na 28 ili više tjedana, imali težinu kilogram ili više, i visine -. 28 cm djece rođene u ranijem vremenu i uz manje indeksa rast težine smatra neodrživom i snimljene u samo registar, kada su preživjeli.

Od 1993. godine, situacija se promijenila. Smatraju se djeca rođena rok od najmanje 22 tjedna, težine najmanje 500 grama i visine 25 cm.

Među onima koji su rođeni u svijetu prerano razlikuju djecu:

 • s izuzetno niskom masom (0,5-1,0 kg);
 • s vrlo malom masom (1,01 - 1,5 kg);
 • s malom težinom (1,51 - 2,5 kg).

Postotak opstanka djece u različitim razdobljima rođenja

Ovaj faktor u velikoj mjeri ovisi o uvjetima, ali čak i prosječna statistika sugerira da se lijek razvija i doktori spašavaju živote za sve veći broj djece s vrlo malom težinom.

U činjenicama i brojkama: 70% preranih beba sestriraju u Rusiji

Dijete rođeno s razdobljem od manje od 37 tjedana trudnoće, težine manje od 2500 g i manje od 45 cm, smatra se preuranjenim.

Djeca s porođajnom težinom manjom od 1500 g smatraju se vrlo preuranjenima i težinom do 1000 g - s iznimno niskom tjelesnom težinom.

Prema definiciji SZO, djeca rođena ranije od 22. tjedna trudnoće i težila više od 500 g smatraju se potencijalno održivima.

12,8% svih novorođenčadi u SAD-u prerano se rađaju. U Francuskoj se broj preuranjenih beba povećao od 1995. do 2005. godine za 25%, au Engleskoj za 30% u proteklih 25 godina.

34 milijuna djece godišnje rodi godišnje prije 34 tjedna.

60-70% preuranjenih dojenčadi s vrlo malom težinom preživljava u našoj zemlji. U zapadnim zemljama brojevi su nešto veći - 80%.

Do dva tjedna djeca rođena s težinom od 1500 godina mogu ostati u prostoru.

U 36% svih slučajeva prijevremenosti, dob majke je "kriv". Osim kasne trudnoće, genitalne infekcije trudnice i prijašnjih pobačaja smatraju se uzrocima prijevremene bolesti.

U prijevremenim bebama osnovni refleksi obično su slabo izraženi. Ton mišića se smanjuje, novorođenče ne može neovisno održavati konstantnu tjelesnu temperaturu i sisati.

Prerane bebe imaju nerazmjernu tjelesnu građu s kratkim nogama i vratom. Njihova koža je razrjeđivanija, prekrivena pahuljicama. Auricles su mekane. Subkutani sloj masti nije dovoljno oblikovan.

Velika Britanija vlada godišnje provodi milijardu funti kako bi pružila medicinsku podršku preranoj bebama, navodi BBC.

Preuranjene bebe više su osjetljive na bolesti dišnog sustava (bronhitis, upala pluća) od normalne djece.

Do dobi od jedne i pol do dvije godine, zdravo prerano dijete gotovo se ne razlikuje od punoljetnih vršnjaka.

Prerane bebe: što trebate znati i što ne biste trebali vjerovati

U svijetu, oko 15 milijuna djece rodi prerano svake godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Smatra se da se prerano rađanje događa prije 37. tjedna trudnoće.

Podijeljeni su u tri skupine prema tjelesnoj težini djeteta: 2,5-1,5 kilograma - niska tjelesna težina; 1,5-1 kg - vrlo niska tjelesna težina; manje od 1 kilograma - izuzetno niska tjelesna težina. Također u vezi s prijelaza na nove kriterije za trudnoću (gestacijsku dob više od 22 tjedana, porođajna težina više od 500 grama) se izolira rano prijevremenog poroda, na manje od 25 tjedana.

- Koja je statistika rađanja preranih beba u Rusiji sada? O čemu govori?

- Svako deseto rođenje u svijetu javlja se prerano. Ima ih više u zemljama u razvoju, a manje u razvijenim zemljama. Ruska statistika u ovom slučaju je na razini razvijenih zemalja.

Broj preranih poroda raste, takva je tendencija. Ali medicina se neprestano razvija, a sada one žene koje u prošlosti nisu mogle zatrudnjeti niti imati dijete imaju priliku postati majka.

Mnoge žene odgađaju fertilnoj zbog činjenice da gradi karijeru i osobni život, što znači da je vrijeme da postane trudna, njihova prtljaga je nekih bolesti. Okolišni uvjeti, kronični stres - sve to dovodi do pogoršanja zdravlja jedne žene i, naravno, utječe na tijek trudnoće.

- Postoji mišljenje da je dijete rođeno ispred vremena uvijek dijete s patologijama. Je li to ispravna izjava?

- Ne, ovo je lažna izjava.

Da, zaista, postoje mnogi problemi koje mogu izazvati je prijevremenost, ali s obzirom na činjenicu da su svi organi i sustavi su u fazi rasta i razvoja, ta djeca imaju veliku kompenzacijski kapacitet, to jest, oni su mnoge njihove probleme u jednostavnim jezik, prerasti.

- Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da su djeca rođena za sedam mjeseci navodno bolji od onih koji su rođeni malo kasnije, u osam mjeseci. Je li to tako?

- Postoji takvo mišljenje, ali klinički to nije potvrđeno.

Svaki pojam ima svoje specifične trenutke, neki problemi zamjenjuju drugi. Što je ranije dijete rođeno, to je veća vjerojatnost plućne nezrelosti, a posljedica je i respiratorni neuspjeh - prvi problem s kojim se suočavamo.

- Što majke u osnovi trebaju obratiti pažnju na stanje djeteta u prvim danima nakon izbijanja iz bolnice?

- Osnovni pokazatelj dobrobiti djeteta, koji odražava udobnost djeteta, jest povećanje njegove težine, način na koji jede.

- Novorođena djeca ocjenjuju se na Apgarovoj skali. Koliko je realna veličina djeteta?

- Ova skala je izumljena u 50-im godinama XX. Stoljeća, a na prvom mjestu je namjera procijeniti stanje djece s punim radnim vremenom.

Od sada je naš glavni kontingent pacijenata u pedijatrijskoj intenzivnoj njezi prerane bebe, nije sasvim točna za procjenu ozbiljnosti stanja takvog djeteta zbog specifičnosti nezrelosti njegova tijela i drugih razloga.

- Cijepljenje je bolan subjekt za mlade majke i liječnike. U kojim slučajevima je stvarno bolje za novorođenče da ih ne čine?

- U našoj zemlji stav prema cijepljenju je oprezniji nego u inozemstvu, tamo ih se slobodnije liječi.

U mojoj je praksi došlo do slučaja kada smo imali vrlo prerano bebe s izuzetno niskom tjelesnom težinom koja je nakon izbijanja otišla u "dovyazhivatsya" u Francusku, pa se to dogodilo. Dakle, prije nego što je bio otpušten iz bolnice, bio je cijepljen protiv sedam infekcija. Oni su mirniji s njima, ne vide nikakve posljedice.

Sada opet, vrlo teška situacija s poliomijelitisom, širenjem virusa, dakle, naravno, ako postoji mogućnost, moramo to učiniti.

Što se tiče cijepljenja za prerane bebe: svakako ih treba dati na individualni raspored, što određuje pedijatar koji promatra dijete.

Intervjuirao ga je Alina Semenova

Verzija 5.1.11 beta. Da biste kontaktirali urednike ili prijavili bilo koju pogrešku, upotrijebite obrazac za povratne informacije.

© 2018 MIA "Rusija danas"

Mrežno izdanje RIA Novosti registrirano je u Federalnoj službi za nadzor u području telekomunikacija, informacijskih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor) 8. travnja 2014. godine. Potvrda o registraciji El broj FS77-57640

Osnivač: Savezno državno poduzeće "Međunarodna informacijska agencija" Rusija danas "(IIA" Russia Today ").

Glavni urednik: Anisimov A.S.

E-adresa uredništva: [email protected]

Urednici telefona: 7 (495) 645-6601

Ovaj resurs sadrži materijale 18+

Registracija korisnika u službi RIA Cluba na web stranici Ria.Ru i autorizacija na drugim mjestima medijske grupe Russia Today pomoću računa ili korisničkih računa u društvenim mrežama označava prihvaćanje ovih pravila.

Korisnik se obvezuje svojim radnjama da ne prekrši postojeće zakonodavstvo Ruske Federacije.

Korisnik pristaje govoriti u odnosu na druge sudionike u diskusiji, čitateljima i osobama koje se pojavljuju u materijalima.

Komentari se objavljuju samo na onim jezicima u kojima je predstavljen glavni sadržaj materijala u kojem korisnik objavljuje komentar.

Na web stranicama medijske skupine "Russia Today" MIA, komentari se mogu uređivati, uključujući i prethodne. To znači da moderator provjerava sukladnost komentara s tim pravilima nakon što je autor objavio komentar i postao dostupan drugim korisnicima, kao i prije nego što je komentar postao dostupan drugim korisnicima.

Komentar korisnika bit će izbrisan ako ga:

 • ne odgovara temi stranice;
 • potiče mržnju, diskriminaciju na rasnoj, etničkoj, seksualnoj, vjerskoj i društvenoj osnovi, krši prava manjina;
 • krši prava maloljetnika, nanosi im štetu u bilo kojem obliku;
 • sadrži ideje ekstremističke i terorističke prirode, traži nasilnu promjenu ustavnog poretka Ruske Federacije;
 • sadrži uvrede, prijetnje drugim korisnicima, određenim pojedincima ili organizacijama, vrijeđa čast i dostojanstvo ili potkopava njihov poslovni ugled;
 • sadrži uvrede ili poruke koje izražavaju prezir za Rusiju danas MIA ili zaposlenike agencije;
 • krši privatnost, dijeli osobne podatke trećih osoba bez njihovog pristanka, otkriva tajne korespondencije;
 • sadrži reference na prizore nasilja, okrutno postupanje prema životinjama;
 • sadrži informacije o metodama samoubojstva, poticanje samoubojstva;
 • traži komercijalne ciljeve, sadrži neprimjereno oglašavanje, ilegalno političko oglašavanje ili veze s drugim mrežnim resursima koji sadrže takve informacije;
 • ima opscen sadržaj, sadrži opscen jezik i njegove derivate, kao i savjeti o korištenju leksičkih jedinica koje spadaju pod tu definiciju;
 • sadrži neželjenu poštu, oglašava distribuciju neželjene pošte, masovne mailing usluge i resurse za zarađivanje novca na Internetu;
 • oglašava uporabu opojnih droga / psihotropnih lijekova, sadrži informacije o njihovoj proizvodnji i upotrebi;
 • sadrži veze s virusima i zlonamjernim softverom;
 • To je dio kampanje u kojoj postoji veliki broj komentara s istim ili sličnim sadržajem ("flash mob");
 • autor zloupotrebljava pisanje velikog broja malih sadržaja, ili je značenje teksta teško ili nemoguće uhvatiti ("poplava");
 • autor krši netiquette prikazujući oblike agresivnog, ismijavanja i zlostavljanja ("trolling");
 • autor pokazuje nepoštivanje ruskog jezika, tekst je napisan na ruskom pomoću latinske abecede, upisan je u cijelosti ili uglavnom velikim slovima ili nije podijeljen na rečenice.

Molimo napišite točno - komentari koji ukazuju na nepoštivanje pravila i normi ruskog jezika mogu biti blokirani bez obzira na sadržaj.

Uprava ima pravo, bez upozorenja, blokirati korisnika od pristupanja stranici u slučaju sustavnog kršenja ili jednokratne brće kršenja pravila komentiranja sudionika.

Korisnik može pokrenuti obnovu svog pristupa pisanjem poruke e-pošte na [email protected]

Pismo mora naznačiti:

 • Tema - Vraćanje pristupa
 • Prijava korisnika
 • Objašnjenje razloga za djela koja su bila u kršenju gore navedenih pravila i rezultirala blokiranjem.

Ako moderatori smatraju da je moguće vratiti pristup, to će biti učinjeno.

U slučaju ponovljenog kršenja pravila i ponovljenog blokiranja, pristup korisniku ne može se vratiti, blokiranje u ovom slučaju je dovršeno.

Novorođenče ili prerano dijete

U cijelom svijetu, uključujući Rusiju, raste i slučajevi preranog rođenja bebe. Prema statistikama, svako deseto dijete je preuranjeno, ili, ako je prevedeno na brojke, oko 8-13 milijuna beba širom svijeta u žurbi je da vide svjetlost nekoliko tjedana ili mjeseci prije vremena. To uključuje "izuzetno preuranjeno" težinu do 1 kg. Takvo dijete treba posebnu brigu. Izuzetno preuranjene bebe u 86% slučajeva, unatoč poduzetim mjerama, umiru u prvih nekoliko tjedana života. Od preostalih 14%, samo 6 od 100 ima šanse za razvoj bez ikakvih abnormalnosti, nedostataka i budućih invaliditeta. Ostali su osuđeni.

U razvijenim zemljama prerane bebe se podižu u 96% slučajeva, u Rusiji tek 28 godina.

Ono što se djeca smatra preuranjenima

Program za razvoj intrauterinog fetusa osigurava 280 dana ili 40 tjedana. U tom razdoblju svi unutarnji sustavi i organi djeteta konačno su se razvili i ojačali kako bi se zadovoljili okolinom. Nedonoščad su ona djeca koja se pojavila prije nekoliko tjedana prije roka: sve one koji su rođeni prije 37. tjedna, težine manje od 2500 djeteta rođenog na 38-39y težak tjedan, izgleda i zdravstveno stanje se ne razlikuje od djece rođene na 40. tjednu. Oni su dobro razvijeni, imaju dobro zdravlje, nemaju fizičke i mentalne abnormalnosti. Jedine takve prerane bebe trebaju posebnu prehranu i cijepljenje. Hranjenje preranog djeteta na 38-39 tjedana provodi se pod nadzorom.

Koliko dugo možete napustiti takvo dijete?

Za početak, potrebno je reći o općeprihvaćenim stadijima prijevremenosti prema tjelesnoj težini:

Od 1974. Svjetska zdravstvena organizacija predložila je, temeljem prikupljenih statistika i uspješne prakse, da se uzme u obzir održiva djeca rođena s tjelesnom težinom od najmanje 500 g i razdoblja od najmanje 22 tjedna. Ovo je minimum da istina ne jamči povoljan ishod. Treba shvatiti da je dijete rođeno za nekoliko mjeseci slabo u svim vitalnim parametrima.

Što je kraći termin i manja tjelesna težina, to je više iskusni centar ili odjel, veća je opasnost povezana s smrću. Prerane bebe zahtijevaju uvjete, brigu i prehranu.

Uzroci prijevremenosti

Mnogo je čimbenika koji utječu na činjenicu da beba rodi prerano.

Društveni i ekonomski:

 1. Nedostatak ili neadekvatna medicinska skrb;
 2. Loša prehrana (nedostatak minerala i vitamina), čak i nekoliko mjeseci prije očekivanog rođenja;
 3. Prisutnost loših navika (pušenje, ovisnost o drogama, alkohol);
 4. Snažan stres za nekoliko tjedana ili nedostatak želje djeteta;
 5. Štetno ili opasno radno mjesto (prašina, zračenje, monoton rad, težine dizanja, ne normalizirani radni dan ili tjedan). Radite bez odmora nekoliko tjedana za redom;
 6. Nedovoljno obrazovanje roditelja.

Društveni i biološki:

 1. Dob trudne žene (prije 18 ili nakon 35 godina) može uzrokovati prerane bebe;
 2. Starost očeva (prije 18 ili nakon 35 godina) može uzrokovati preuranjeno dijete;
 3. Prisutnost "loše" povijesti (pobačaj, pobačaj, krivični pobačaj u nekoliko mjeseci);
 4. Genetska predispozicija ili bolest roditelja;
 5. Brak između rođaka.

Razne bolesti:

 1. Prisutnost kroničnih bolesti majke koja se može pogoršati tijekom trudnoće;
 2. Prebačene akutne zarazne bolesti, moguće komplikacije nakon SARS-a, gripe, teške hladnoće, rubeole, veslanje i tako dalje;
 3. Na dijelu fetusa mogu postojati i razne anomalije u razvoju kardiovaskularnog sustava, unutarnjih organa i njenog položaja; hormonalne disfunkcije, prerano rupture vode, kromosomskih defekata;
 4. Prisutnost i razvoj intrauterinskih infekcija: klamidija, mikoplazma, urepllazma. Ili drugi, koji nisu otkriveni ili nisu tretirani s venskim bolestima;
 5. Nedovoljna težina majke (manje od 48 kg);
 6. Komplikacije nakon cijepljenja;
 7. Preuranjeno dijete može se roditi zbog stalnog stresa.

Kakva je nezrelost prerane bebe?

Preuranjene bebe vrlo su različite od zdravih, ne samo u izgledu, već iu strukturi unutarnjih organa. Pogotovo u vrijeme rođenja za 3, 6, 8 tjedana. Koža je suha, tanka, naborana. Tijelo je prekriveno pahuljicama. Na podnožju nogu nema žljebova. Nokti nemaju izbočinu. Auricles imaju mekanu hrskavicu, slabo oblikovanu.

Izrečuje se nezrelost krvnih žila: ako je dijete položeno na svoju stranu, koža postaje ružičasta.

Ukupno tijelo djeteta: relativno velika glava na pozadini nerazvijenog kostura (tijela).
U preuranjenim bebama, loše razvijanje sisanja i drugih refleksa. To utječe na hranjenje preranih beba. Oni su neaktivni. Ako u zdravih dječaka pupčana vrpca brzo izliječi, onda su ovdje procesi mnogo sporiji, uključujući ispad pupčane vrpce.

Bebe rođene prije vremena (u roku od nekoliko tjedana), za razliku od zdravih, imaju problema s istezanjem pluća. Ako zdravo dijete nakon udisanja, pluća se poravnaju i ostanu na tom položaju, onda se u preuranjenoj dobi mogu ponovno sklupčati. Postoje problemi s razvojem probavnih enzima, pa se hranjenje i hranjenje prerane bebe odvija po posebnom programu.

Za ovu djecu se mogu primijeniti posebna cijepljenja.

Prerano beba dugo može spavati nekoliko mjeseci, puno plače, reagira grčevitim pokretima. Utjecaj nerazvijenosti živčanog sustava. U prvih nekoliko tjedana može doći do ozbiljnih problema s toplinskom regulacijom tijela.

Razdoblje postpartum adaptacije u prerane bebe: rođen u nekoliko tjedana, je oko mjesec ili dva. S obzirom na nezrelost svih sustava za životnu podršku, može doći do kvarova ili povećanja vremena.

Nakon rođenja, prerano dijete treba posebnu njegu, uključujući hranjenje. Dijete je smješteno u umjetno stvorene uvjete - inkubator. Na neki način inkubator održava vitalne funkcije tijela. Cuvez je potpuno automatiziran. Opremljena posebnim senzorima, posebno za praćenje temperature djetetova tijela. Budući da je prijenos topline uznemiren, pad temperature tijela na 32 ° C je kritičan i može dovesti do smrti.

Svi podaci prenose se softverom koji, ovisno o svjedočenju i razvoju djeteta, donosi određene odluke. U slučaju nestanka struje, osiguran je izvor za napajanje u nuždi.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

"Kangaroo" skrb uključuje nošenje djece kroz maksimalni fizički kontakt između bebe i majke (kože na koži). Ova metoda omogućuje da se prerano dijete brže prilagodi okolišu, tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, ima pozitivan učinak na razvoj bebe. I nadoknađuje gubitak topline.

Što je veće kontaktno područje, to bolje. Osim toga, dijete je prekriveno toplom pelenijom i nosio se šešir. Ova vrsta odjeće za prerane bebe.

Koliko dugo će mama i dijete ostati u bolnici?

To obično ovisi o stanju majke i kategoriji prijevremenosti djeteta. Uvjeti za majku mogu biti od nekoliko tjedana do mjesec dana, za dijete oko dva mjeseca. Njega prerane bebe ovisi o tome koliko tjedana prije roka djeteta rodi i kako to podnosi cijepljenje.

Hoće li prerano beba biti drugačija u razvoju od ostalih zdravih kada odrasta?
Uz pravilnu njegu, unatoč nedostatku težine i nerazvijenosti tijela, prerano dijete neće se razlikovati od zdravih vršnjaka u budućnosti. Neuropsihološki razvoj takve djece je sporiji, ali na kraju, uz pravilnu njegu, sve se normalizira. Na primjer, ako je dijete rođeno 28. tjedan, tada će se samostalno, uz pravilnu njegu, početi kotrljati ne prije 4-8 mjeseci.

hranjenje

Hranjenje preranog djeteta događa se pod bliskim nadzorom medicinskih stručnjaka. Preuranjene bebe rastu brže od svojih vršnjaka, trebaju više hranjivih tvari, ali probavni sustav je slab, pa se priprema posebna mješavina. Više o dječjoj formuli?

cijepljenje

Cijepljenje se obavlja tek nakon što dijete dobije jače i dobije na težini. Približno razdoblje od 6-8 mjeseci. Glavna cijepljenja: BCG, hepatitis. Svaka majka ima pravo odbiti ih.

Kriteriji, razvoj i norme ponašanja

Norma je dugi san, surovost, konvulzivni odgovor na vanjske podražaje, relativno inhibiran razvoj reakcija ili kratka odsutnost, brz umor, apatija. Nemojte paničariti ako se dijete ponaša na taj način. Može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci.

Što ako se pojave simptomi anksioznosti?

Neophodno je kontaktirati medicinske stručnjake koji će vam pomoći i osigurati pravilnu njegu ako: dijete ne uzima grudi dulje vrijeme, ima stalno povraćanje, dijete je postalo žuto, dugotrajno, bolno krik, dijete je prestalo disati (apneja), srčani zastoj (u ovom slučaju treba odmah poduzeti akciju - srčanu masažu), teški bljedilo.

U Rusiji su prerane bebe zanemarene prije ulaska u standard. Sada, ako je dijete rođeno nekoliko tjedana ranije s težinom do 500 g, liječnici su dužni napustiti takvo dijete, pružiti mu sve potrebne uvjete i prehranu. Hranjenje preranih beba obavljaju samo kvalificirani i iskusni radnici.

U Rusiji preživjeti 85% preranih beba težine do 1 kg

17. studenoga je Međunarodni dan za prijevremene bebe širom svijeta. Prvi put je slavljen u Beču 2009. godine - tada je u nebo padalo 500 bijelih balona, ​​a isti broj djece rođen je prerano u ovom gradu tijekom godine. Sljedeće godine, ovaj dan slavi se u 12 zemalja Europe, a od tada su se 17. studenoga održali događaji posvećeni problemu ranijih godina sve više i više država. Svake godine u svijetu, 15 milijuna djece rođena je ispred vremena u 40 tjedana.

Stručnjaci press službe Ministarstva zdravstva rekli su kako stvari idu na ovom području u Rusiji. Prema njima, u protekle dvije godine više od 200 tisuća djece rođeno je prerano - 111 tisuća u 2014. godini i 110 tisuća u 2015. godini. Ministar zdravstva Veronika Skvortsova dopunio je ove statistike izvještavanjem da je prosječna stopa preživljavanja takve djece u Rusiji oko 85%, au specijaliziranim centrima - oko 90%. Od 2012, u našoj zemlji možete dobiti dokumente za dijete, ako je njegova težina za rođenje bila najmanje 500 grama, međutim, postoje slučajevi kada su liječnici spasili djecu i manja masa, kao i sa teškim patologijama. "MedNovosti" pokrivala je nekoliko takvih situacija - na primjer, Ulan-Ude kirurg je uspješno radio na djevojci od 800 grama čiji je crijeva bio smješten izvan trbušne šupljine, au Tyumenu su želuca i jednjak bili povezani između preranog beba, između kojih je bilo praznine od 5 vidi šef Ministarstva zdravstva izjavio je da su pokazatelji primarne invalidnosti među takvom djecom su u opadanju.

Razlozi zbog kojih rad započinje puno prije očekivanog vremena mogu biti čimbenici kao što su višestruke trudnoće ili trudnoća koja se javljaju u adolescenciji, kronične bolesti (kod kojih postoji rizik, kao što su dijabetičari ili hipertoničari) ili infektivni. Ako je trudna majka stalno u stanju stresa ili uzima alkohol, njezino dijete također ima velike šanse da se rodi prerano.

"U 2014. godini rođeno je 111 tisuća 056 preranih beba, 2015. godine, rođeno je 110 tisuća 078 preranih beba", izvijestila je press služba. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), prijevremeni porod, prije kraja 37. tjedna trudnoće, globalni je problem. Godišnje, 40 tjedana prije roka, više od 15 milijuna djece rođeno je širom svijeta.

Prerane bebe

Pobačaje dozvoljene su u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji za gestacijska razdoblja do 24 tjedna. Od te djece rođene 25., polovica je preživjela.
Ovaj članak će se baviti slučajevima kada su djeca rođena živa u 22. tjednu trudnoće.

Liječnik drži noge Amilije

Amilia Sonya Taylor je visoka s kemijskom olovkom:

37-godišnja učiteljica Sonya Taylor, dugo liječena zbog neplodnosti, zamišljala je kćer zbog in vitro oplodnje (IVF). Međutim, već u 18. tjednu trudnoće Sonya je imao kontrakcije. Srećom, kontrakcije su uskoro prekinute i preuranjeni rad se izbjegavao. Tjedan dana kasnije stanje Sonya ponovno se pogoršalo. Prema preporukama zapadne medicine, liječnicima se ne preporučuje pokušati spasiti život djece rođene prije 24 tjedna, jer oni su smatrali previše nerazvijenim, a Sonia je shvatila da ne može izdržati još 5 tjedana. No, liječnici, gledajući rezultate slika, zaključili su da su roditelji pomiješali datum začeća, jer dječak je izgledao kao da je bio u maternici majke 21 tjedan. Roditelji se s time nisu raspravljali kako bi spasili dijete. A kada je 24. tjedan došao liječnicima, a zapravo je prošlo 21 tjedan i 6 dana, liječnici su odlučili napraviti carski rez došlo je do opasnosti od infekcije djeteta s infekcijom koja počinje kod majke. Novorođenčad je imala krvarenje u mozgu, ali je preživjela. Kada je opasnost za život djevojke prolazile, sve dokumente o koncepciji djevojke su testirani i liječnici su otkrili da je dostava je napravio 2 tjedna ranije nego minimum zbog.

Amilijevi roditelji i liječnici klinike koji su spasili dijete

Nakon 4 mjeseca u inkubatoru Amilia Sonya Taylor težila je samo 1,8 kg. Liječnici, ispisujući djevojčicu, upozorili su njezinu majku da Amilia može imati ozbiljne zakašnjele razvojne zastoje. Međutim, u dobi od 13 mjeseci, Amilia je govorila prvu riječ.

Sonya Taylor i njezina kći Amilia nakon izbijanja iz bolnice:

Razvoj i posljedice preranih beba?

Bebe rođene između 28. i 37. tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. Njihova težina je 1000-2500 g, visina - 35-46 centimetara. Tjelesna težina do 2,5 kg često se nalazi kod punoljetnih novorođenčadi s nedostatkom u razvoju ili kada alkohol, lijekovi i duhan troše trudnica. Znakovi nedonoščadi su mekane uši, kraće noge, nedostatak potkožnog masnog tkiva, povećanje rasta kose vellus u određenim dijelovima tijela, velike veličine prednje Fontanelle, proširene frontalni i parijetalni brežuljaka dijete. Dakle, koje su značajke razvoja različitih kategorija preranog beba? Koje su posljedice preuranjenosti? Idemo vidjeti.

Preuranjene bebe: statistike

Danas, prijevremeno rođenje nije neuobičajeno. U većini razvijenih zemalja taj je pokazatelj relativno stabilan i iznosi 5-10% od ukupnog broja novorođenčadi.

Ako govorimo o napretku u području preživljavanja preranih beba, tada je medicina znatno napredovala. U 50 godina prošlog stoljeća tri četvrtine beba težine manje od 1300 grama umrlo je u dojenčadi. Polovica preživjelih postala je mentalno retardirana ili imala poremećaje u razvoju. Do dobi od 80 godina preživjelo je 80% djece koja su imala manje od 1.500 grama. Manje od 15% ih je kasnije patilo od poremećaja rasta i razvoja. Danas, 90% preranih beba rastu bez komplikacija.

Ti bi trebao znati da u naše vrijeme, ti liječnici utvrditi uzroke i rizike nedonoščadi: kratke intervale između trudnoća, starost žena rađa na 20 godina, pobačaj ili pobačaja i mrtvorođenih beba u prethodnim trudnoćama, više pobačaja, višestruke trudnoće.

Preuranjene bebe: 28-30 tjedana

Trajanje preranog beba od 28-30 tjedana trudnoće je prosječni stupanj prijevremenosti. Naravno, u usporedbi s rođenjem prije 28 tjedana, šanse za preživljavanje takve novorođenčadi su značajnije.

Ali u takvim bebama pluća nisu potpuno zrela za spontano disanje. Oni u većini slučajeva trebaju pomoć u obliku ventilacije ili opskrbe stabilnim strujanjem zraka koji je obogaćen kisikom. Za većinu djece rođenih s umjerenim stupnjem prijevremenosti potrebna je medicinska i respiratorna njega za kratko razdoblje.

Kada dijete radi na umjetnoj plućnoj ventilaciji, ona se unosi kroz intravenozni kateter. Ako dijete diše neovisno, onda se hrani majčino mlijeko kroz cijev sve do tog razdoblja, sve dok ne uči sisati sami.

Uz pravilnu njegu i medicinsku kontrolu u budućnosti, djeca rođena u razdoblju od 28-30 tjedana, uspješno preživjeti i razvijati. Suvremena medicina danas je u stanju spasiti život beba, čija masa je manja od kilograma. Takve mrvice smještene su u specijalizirane odjele, stanice i ispuštene samo kada tjelesna težina dosegne 2000 - 2300 grama, a prijetnja životu i zdravlju nestat će.

Prerane bebe: nakon carskog

U prijevremenim bebama, nespremnost dišnog sustava za neovisno funkcioniranje disanja može se manifestirati kao sindrom respiratornih poremećaja. Pluća djeteta jednostavno se ne mogu nositi s pružanjem tijela potrebnom količinom kisika. To se manifestira u plitkim i nepravilnim disanjem, što je ispunjeno razvojem respiratornih bolesti.

Cesarski dio nije uvijek glatki. Razlog su promjene u zdravstvu koje su postale indikacije za operaciju. Tijekom carskog reza, novorođenče se može povrijediti kad se ukloni iz maternice. I ozljeda je moguća oštećenja živčanog sustava s poremećajima u motoričkoj aktivnosti i tonusu mišića, što može rezultirati razvojem pareze i paralize. Slični učinci pojavljuju se kao posljedica hipoksije koju dijete doživljava tijekom operacije. Zato takvo dijete može poslije sjediti i puzati, hodati i razgovarati. U adolescenciji, nedonoščad rođena carski rez, više osjetljiv na vaskularne distonija i osjetljivost na promjene vremena, glavobolje i nesvjestice. No, prerano se ne treba bojati. Ponekad je carski rez jedini način da spasi prerano dijete pa rizici uvijek budu opravdani.

Premature bebe: razvoj

Zdravo prerano dijete brzo raste. Čini se da je uhvatio korak s njegovim vršnjacima. Dojenčad rođenih težine od 1500 do 2000 grama dvostruko veća od tjelesne težine za tri mjeseca. I u godini njihova težina raste 4-6 puta. Slične zdrave promjene nastaju s rastom. Dakle, za rast prvoj godini porasla je za 27-38 cm u drugoj godini. - Mjesec dana za 2-3 cm kada to dijete pretvara u godini, njegov rast je obično do 77 cm.

Što se tiče razvoja psihomotornih vještina, a potom pri rođenju do 2 kg, zaostaje u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom. U prvom ili drugom mjesecu života, prerane bebe spavaju puno, kreću se malo, brzo se umore. Nakon 2 mjeseca povećava se njihova aktivnost, kao i intenzitet udova. Njihovi prsti stalno su stisnuti u bregu i ispravili se s teškoćama, a palac gotovo da nije uvučen. Da biste ispravili problem, trebali biste se baviti tim djetetom, vježbajte. Preuranjeno dijete ima nezrelog živčanog sustava. Često se plaši i zapanji oštrim zvukovima, pa čak i bez razloga. Glavna značajka preuranjenih beba je smanjenje imuniteta, što znači nisku otpornost na bilo koju bolest. Takve bebe imaju predispoziciju za bolesti gastrointestinalnog trakta i otitis, respiratornih infekcija i virusnih bolesti.

Komunikacija s preuranjenim bebama važna je komponenta njihova razvoja. Liječnici ograničavaju komunikaciju i općenito posjećuju takvo dijete u prvim danima nakon rođenja jer treba mir. Ali majka ima pravo biti u blizini, gledati dijete kroz stakleni zid. Nakon nekog vremena u stabilnom stanju, liječnici dopuštaju majci da uzme dijete u naručju, jer je taj kontakt vrlo važan. Tako se nastavlja prijevremeni intrauterni razvoj djeteta. S njim morate razgovarati, željezo, pjevati pjesme, razgovarati o tome kako ga volite. To je osnova za razvoj takvog djeteta. Emocionalni kontakt između bebe i majke ubrzava fizički i mentalni razvoj djeteta. Čak i ako dijete ne reagira na takve radnje, to ne znači da je sve beskorisno. On je jednostavno previše slab za reakciju. Možete primijetiti plodove vaših napora nakon mjesec dana stalnog komunikacije i emocionalnog kontakta s djetetom.

Razvoj preranih beba ubrzava mirna, mirna glazba, svijetle igračke u krevetiću, te posebne vježbe.

Prerane bebe: posljedice

Priroda je položila majku djeteta 40 tjedana. I jasno je da kod djece koja su rođena prerano, ima mnogo više problema u razvoju. Što je manje trudnoće prije rođenja, to je veći rizik od razvoja bolesti karakterističnih za prerane bebe. Zato saznajte o mogućim posljedicama prijevremenosti:

 1. Nerazvijena pluća. Oni predstavljaju najveću opasnost. Udisati dijete treba uložiti puno napora. Ova djeca trebaju umjetnu podršku disanju. Nisu se u potpunosti formirali u dišnom centru mozga. Stoga se često mogu pojaviti respiratorni zahvati (apneje).
 2. Značajke srca. Srce embrija u maternici gura krv ne u plućnu arteriju, već u aortu kroz arterijski kanal. Nakon rođenja djeteta s punim trajanjem, ovaj kanal raste i u preuranjenim bebama može ostati otvoren, a pun je napetog stresa na plućima i srcu. Ovo stanje zahtijeva liječenje.
 3. Infekcije, metabolizam, sljepoća. Infekcije češće traže preuranjene bebe, jer pomaže imunaturni sustav imuniteta. Virusne infekcije posebno su opasne za takve bebe. Prerane bebe često imaju problema s metabolizmom i nedostatkom hemoglobina. Dodatno, ova kategorija beba je osjetljiva na razvoj mrežnih lezija, tj. Retinopatija prijevremenog poremećaja. Ako se ne izliječi u ranoj dobi, onda može dovesti do sljepoće.

Na temelju navedenog, nedonoščad treba ostati pod sustavnim neonatologa promatranja od rođenja do perioda kada je njihovo zdravlje je izvan opasnosti, a tijelo će biti spreman za samostalan život.