Koji su glavni čimbenici preživljavanja za prerane bebe po tjednu? Koliko dugo beba može biti spašena?

Rođenja

Američki znanstvenici koji su proučavali djecu koji su rođeni u razdoblju od 22-24 tjedana, došao do zaključka da je stopa preživljavanja i nedostatak ozbiljnih kognitivnih i motoričkih poremećaja među takve djece stalno raste.

Što utječe na stopu preživljavanja preranog novorođenčadi i kada je vrijedno brinuti o djetetu?

Glavni čimbenici rizika

Vjerojatnost preživljavanja bebe izravno ovisi o dva faktora:

 1. Trajanje trudnoće.
 2. Težina pri rođenju.

Gestacijska dob, koja se također naziva gestacijska dob feta, indikator je koji pokazuje broj punih tjedana ženske trudnoće.

Što je gestacijsko doba preuranjenog fetusa veće, to je veća vjerojatnost da će beba preživjeti. Prema statistikama, beba rođena s težinom od više od 1,5 kg ima velike šanse za preživljavanje. Dojenčad mase do 1,5 kg čini samo 1% živorođenih.

Stupanj razvoja fetusa

Preuranjeno dijete rođeno je prije 37. tjedna trudnoće. Ova djeca imaju manji od normalnih pokazatelja težine i veličine, kao i nedovoljnog razvoja organizma u cjelini. Postoje četiri stupnja prijevremenosti fetusa:

 • Prvi stupanj: gestacijska dob 36-37 tjedna, težina 2-2,5 kg, visina 40-48 cm.
 • Drugi stupanj: gestacijska dob 32-35 tjedna, masa 1,5-2 kg, visina 37-40 cm.
 • Treći stupanj: gestacijska dob 28-32 tjedna, težina 1-1,5 kg, visina 35-37 cm.
 • Četvrti stupanj: gestacijska dob je manja od 28 tjedana, težina manja od 1 kg, visina manja od 35 cm.

Smatra se da dijete ima šansu za preživljavanje s tjelesnom težinom većom od 500 grama.

Neka nam detaljno ispita koliko dugo beba može preživjeti:

 1. Prvi stupanj je najopasniji. U tom slučaju, dijete se rađa s laganim nedostatkom težine i veličine, ali osnovni vitalni znakovi su normalni, beba može postojati izvan maternice i dosta zrela.
 2. U drugom stupnju težina i visina variraju od 1,5 do 2 kilograma, bebu treba pružiti pravodobnu medicinsku njegu, u posebnim uvjetima i posebnom režimu hranjenja.
 3. U slučaju prvog i drugog stupnja prijevremenosti, dijete ima sljedeće osobitosti:

 • Ton mišića se lagano spušta, ali u isto vrijeme beba može slobodno pomicati ruke i noge, uglavnom je aktivna.
 • Dobro stanje kože, ružičasta boja. Bradavice su obojene, dobro razlikovane.
 • Prisutnost dlake.
 • Mjesto pupka ispod središta trbuha.
 • Ukupna mršavost.
 • Mekani nokti pokrivaju vrhove prsta do vrha.
 • S trećim stupnjem prijevremenog porođaja, porođaj se događa vrlo rano, odnosno težina djeteta je kritično mala. Dijete treba dugoročno oporavak, liječnici različitih specijalnosti ga promatraju kako bi reagirali na vrijeme do pojave prvih simptoma bolesti.
 • Četvrti stupanj je najopasniji. Dijete se rodi prije 28. tjedna trudnoće. Dijete je rođeno maleno s kritično niskom težinom. U ovom slučaju dijete ne doseže zrelost, a vanjski svijet pravi je test za njega. Jedna od pet beba u četvrtom stupnju preuranentnosti je živo rođeno, ali mnogi od njih umiru bez mjeseca.
 • Treći i četvrti stupanj također se nazivaju duboke. Sljedeći znakovi su karakteristični za dojenčad:
  • Vrlo snižen ton mišića, letargija, pospanost, noge i ruke.
  • Koža je tanka, tamno crvena, s nabora i oteklina.
  • Boja bradavica se malo razlikuje od boje glavne kože.
  • Navel je vrlo nizak.
  • Ruke i noge izgledaju vrlo kratko, a glava je prevelika u usporedbi s tijelom.
  • Nailovi su vrlo mekani i kratki.
 • Bez jasno definirane granice između stupnjeva, to sve ovisi o razvoju pojedinog djeteta, tako da svi znakovi nedonoščadi može promatrati za jedno dijete, a drugo, i oni ne mogu biti.

  Koliko dugo možete spasiti bebu?

  Preuranjeno dijete raspada majčinom maternicom prerano, stoga su uvjeti u kojima padne neprikladni za njega:

  1. druga temperatura;
  2. tlak;
  3. prostor;
  4. zraka i tako dalje

  Prije odgovaranja na pitanje koliko tjedana bebe preživjeti, neophodno je znati da što je razdoblje trudnoće veće, bolje se mrvica prilagođava promjenama.
  Svaka trudnoća je jedinstvena i uvijek postoji nada da spasi prerano dijete.

  Statistika prijevremenog porođaja kaže sljedeće:

  • Do 8% svih porođaja je preuranjeno. To znači da prosječno stotinu žena na položaju rodi osam prerano, a preostalih 92 beba pojavljuju se na vrijeme.
  • Oko 6% preranih beba rođeno je u 22-27 tjedana, oko 20% ih se može spasiti.
  • 30% prijevremenog porođaja javlja se u 28-32 tjednu, oko 60% rođeno je živo.
  • Preostali slučajevi pada na 32-37 tjedana trudnoće. Obično dijete razvija dovoljno dobro i brzo dobiva na težini. U roku od nekoliko mjeseci beba se ne razlikuje od vršnjaka.

  Koje mjere poduzeti?

  Preuranjeno rođenje može se pojaviti iz raznih razloga, mnogi od njih se ne mogu kontrolirati, ali još uvijek postoje neka pravila za roditelje koji žele brinuti o zdravlju budućeg djeteta.

  1. Provjerite kod liječnika. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti učinjeno prije začeća, i za žene i za muškarce. Čak i ako se čini da je sve u redu, vrijedno je biti siguran. Uostalom, različite infekcije mogu naštetiti djetetu u maternici.
  2. Zabilježite se u konzultacijama na vrijeme i razgovarajte sa svojim liječnikom o svim vašim bolestima.
  3. Potrebno je izbjeći izravan kontakt sa bolesnicima tijekom trudnoće, kako ne bi ugrozili fetus.
  4. Izbjegavajte stresne situacije tijekom trajanja trudnoće. Ako žena ima previše naporan rad, trebate se posavjetovati s liječnikom o uzimanju sedativa.
  5. Izbjegavajte teške tjelesne napore i nikako ne povećavajte težinu. Ako se žena želi zadržati u formi, trebali biste izvršiti samo one vježbe koje se preporučuju za žene na položaju, a samo pod nadzorom, na primjer, prijavite se za fitnes za trudnice. Bilo bi bolje da trener napravi individualni program, uzimajući u obzir trajanje trudnoće i upute liječnika.
  6. Također je potrebno pratiti prehranu, tako da beba prima dovoljno hranjivih tvari.

  Prije svega, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer svaka situacija je jedinstvena na svoj način i zahtijeva individualni pristup.

  Dakle, stopa preživljavanja preranih beba ovisi o stupnju prijevremene djece, ali šanse se razlikuju ovisno o karakteristikama određenog novorođenčeta. Najveća stopa preživljavanja kod beba rođenih u prvom ili drugom stupnju. Najmanji su šanse mrvice koje se rađaju s četvrtim stupnjem prijevremenosti - manje od 28 tjedana trudnoće.

  Kako se rodenje završava na 27. tjednu trudnoće?

  Trajanje od 27 tjedana je tek sedmi mjesec, prijelaz na treći trimestar trudnoće. Fetus je gotovo spreman za rođenje, pa čak i kod prijevremenih rađanja, koji, nažalost, nisu neuobičajeni, sada liječnici mogu ostaviti bebu s minimalnim rizikom za njegovo zdravlje.

  Prethodno rođenje 27. tjedna trudnoće je najčešća opasnost u ovom trenutku. Često prolaze brzo, pa ako se takva zabrinutost pojavi, nemoguće je odgoditi i vrijedno je nazvati hitnu pomoć bez odgađanja.

  27 tjedan razvoja bebe. U tom razdoblju, težina je oko kilograma, visina - 30-35 cm, onda će i dalje aktivno povećati težinu i rasti. Fetus u ovom trenutku pokazuje veliku aktivnost, često se gura da čak možete vidjeti vizualno, samo gledajući trbuh tijekom miješanja. Fetus je već završio svoje prednatjecanje i počinje se pripremati za rođenje, svi njegovi glavni organi i sustavi gotovo su potpuno formirani i mogu funkcionirati.

  Jedini razlog zbog kojeg nije potpuno pripremljen za rođenje jest da fetus ne može održavati temperaturu tijela sama po sebi, ali je sve manje ovisna o majci. Na ultrazvuku već možete vidjeti sve promjene: potpuno oblikovane oči, uši, jasno vidljivi genitalije. Kosa počinje rasti na glavi, a nokti na prstima i rukama počinju rasti, ali su još uvijek vrlo mekani.

  Beba potpuno sliči novorođenčadi, čak i počinje treperiti i reagirati na svjetlo i tama, osjeća emocije i raspoloženje majke, zvukove itd. Stoga, u ovom trenutku razvoja, vrlo je važno da što je moguće manje pod stresom, razgovarajte s djetetom, možete čak i nazvati mu ime, okrenuvši se prema njemu kao osobu (ali to je samo kad roditelji budu sigurni u budućno dječje polje. ako je dijete u želucu uvijek obraćeno kao Vasilisa, a Vasily će se roditi.

  U 27 tjedana fetus razumije puno više nego što odrasli mogu zamisliti. Žena u 27. tjednu trudnoće sve više osjeća bol druge prirode. Svakog tjedna uterus će se povećati u veličini, što može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, oticanje, bol u leđima, jer to je vrlo veliko opterećenje dana, baš kao i za cijeli organizam. Nije preporučljivo sjediti ili ležati na istom mjestu dugo vremena.

  Treninzi se sve više češće, ne vrijedi brinuti o njima, obično ne znače porođaj. Koordinacija pokreta može biti narušena, stoga trebate biti posebno pažljivi da ne budete brzo krenuli i da ne biste napravili prebrzo pokrete.

  Koža na abdomenu može svrbiti, to je zato što se proteže kao fetus raste iznutra.

  Tijekom trudnoće važno je pokušati održati pravilnu prehranu. Preporuča se u malim količinama do 5-6 puta dnevno, u ovom slučaju, trudnica će izbjeći probleme s probavom. Morate piti običnu vodu, najmanje 2 litre dnevno. Ako je žena rodila u 27. tjednu trudnoće, još uvijek nema razloga za paniku. Trenutno postoje posebni uređaji za održavanje održivosti preranog fetusa. Liječnici će učiniti sve kako bi dobili takvu bebu!

  Naravno, ne treba precijeniti rizik takvog porođaja. Dijete, nakon svega, ne može same probaviti hranu, održavati temperaturu tijela i možda čak i disati. U ovom trenutku, prijetnja pobačaja je moguća. Ako žena osjeti kontrakcije u 27. tjednu trudnoće, hitno morate ići u bolnicu pod nadzorom liječnika. Od poroda u ovom razdoblju je prilično rijedak, možda razlog može biti nešto drugo. Također je moguće zaustaviti prijevremeni rad uz pomoć lijekova, ali samo ako maternica još nije otvorena.

  Pokazatelji nastupa rada su obilni vaginalni iscjedak (amnionska tekućina, bistri ili blago zelenkasta). Glavni razlog rođenja u 27 tjedana je patologija cerviksa, infekcija fetalnog mjehura i njezina ruptura. Kako bi se to spriječilo, potrebno je unaprijed prijaviti se u kliniku i ne zaboraviti nastaviti s ultrazvukom, CTG-om i drugim važnim postupcima prema potrebi jer se može spriječiti prijetnja prijevremenog poroda.

  U prvoj trudnoći, takav rani porod je vrlo rijedak fenomen, češće se javljaju kod žena koje su doživjele pobačaj ili koje su tijekom prethodne trudnoće doživjele tešku rupturu cerviksa. Preuranjeno dijete od 27 tjedana, kada se rodi i u prvim tjednima života, prolazi ozbiljne testove. Rođen je u velikoj količini maziva, a izvan nje još uvijek nerazvijen: ima mekanu hrskavicu, vrlo kratke nokte, ima muhe na tijelu, a njegov prvi krik će biti vrlo slab.

  Stručnjaci imaju veću vjerojatnost da mogu napustiti dijete ako je težina veća od 1 kg, djeca s težinom manje od ove oznake preživljavaju vrlo rijetko. Postoji niz medicinskih pokazatelja za prijevremenu isporuku. To su, na primjer, preeklampsija, odgođeni ili abnormalnosti u razvoju fetusa i bolesti majke koje ugrožavaju život i zdravlje djeteta.

  U tim i nekim drugim slučajevima, liječnici umjetno uzrokuju porođaj s posebnim lijekovima ili čine carski rez. Često, samo kroz takvu ranu isporuku možete spasiti dijete. Postoji statistika da će dijete rođeno u 27 tjedana preživjeti i potpuno će se razvijati s vjerojatnošću od skoro 90%.

  Pri rođenju u 27. tjednu blizanci se često rađaju. Kod višestrukih trudnoća, bebe se razvijaju u utrobi puno brže nego kod bebe, pa su u ranoj dobi blizanci već u potpunosti formirani i ne trebaju medicinsku pomoć.

  U slučaju da žena u radnom odnosu ima prijetnju rađanju prije vremena, svakako treba prevenirati prijevremeni porod. Proizvode ga stručnjaci od 25 do 34 tjedna trudnoće, tako da će vitalni organi i respiratorni trakt biti u potpunosti oblikovani rođenjem.

  Preuranjeno dijete

  Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

  Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

  Što dijete smatra preuranjenim?

  Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

  razlozi

  Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

  • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
  • Prisutnost trudnih navika.
  • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
  • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
  • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
  • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
  • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
  • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
  • Pobačaj je u prošlosti.
  • Višestruka trudnoća.
  • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
  • Prerano odstranjivanje posteljice.
  • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
  • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
  • Ginekološke upalne bolesti majke.
  • Malformacije ženskih spolova.
  • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
  • Operacije i ozljede očekivane majke.
  • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
  • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
  • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
  • Teške malformacije bebe.

  Klasifikacija prijevremenosti

  Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

  • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
  • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
  • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
  • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

  Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

  Znakovi

  izgled

  U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

  • Tanja koža.
  • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
  • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
  • Veliki trbuh i nisko pletivo.
  • Neotkriven mali fontanel.
  • Vrlo meke uši.
  • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
  • Otvorena spolna razlika u bebama.
  • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
  • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

  Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

  Anatomska i fiziološka obilježja

  Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

  • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
  • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
  • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
  • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
  • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
  • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
  • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
  • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

  Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

  Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

  Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

  Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

  Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

  Ekstremna prijevremenost

  Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

  Duboka prijevremenost

  Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

  7 mjeseci

  U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

  8 mjeseci

  Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

  Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

  Klinički pregled

  Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

  Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

  Koja je težina pražnjenja?

  Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

  Osobitosti njege

  Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

  • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
  • Provesti racionalno liječenje.
  • Pružite odgovarajuću hranidbu.
  • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
  • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
  • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
  • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

  Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

  Što ako postoje uznemirujući simptomi?

  Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

  • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
  • Udare povraćanja.
  • Duga žutica.
  • Stalno glasno plakati.
  • Prestani disati.
  • Snažan bljedilo.
  • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
  • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

  Cijepljenje: kada se cijepiti?

  Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

  BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

  Mišljenje E. Komarovsky

  Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

  Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

  Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

  Vrlo rano preuranjeno radno vrijeme u dobi od 22 do 27 tjedana. Uzroci, prevencija, učinci

  Isporuke u 22-27 tjedana trudnoće nisu često, ali su složene i nesigurne. Pod povoljnim okolnostima i kompetentno, primjereno ponašanje žene, može se izbjeći neugodne posljedice.

  Vrlo rano pretjecanje rada

  Problem prijevremenog porođaja vrlo je relevantan. Prema statistikama, 5-12% djece rađa se prerano.

  Koje se porođaj smatra preuranjenim

  Rođenja koje tjedno smatraju rano? Prematurna trudnoća se smatra ako je prekinuta za razdoblje od 22. do 37. tjedna.

  Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, rođenje djeteta u razdoblju do 28 tjedana (uključujući isporuku u dobi od 25 tjedana trudnoće) s rođenjem djeteta težine od 0,5 do 1 kg vrlo je rano pretilano rođenje.

  U Rusiji, prijevremeni rad se smatra prekidom trudnoće tijekom razdoblja od 28-37 tjedana s težinom fetusa od 1 do 2,5 kg Rođenja u 26 tjedana i isporuke u 27 tjedana smatraju se preuranjenima ako je dijete živjelo više od 7 dana nakon rođenja.

  Ako su prije 28. tjedna (uključujući 22. tjedan trudnoće, 27. tjedan ili 26. tjedna ili prije), a dijete je umrlo tijekom prvih 7 dana, to se smatra kasnim pobačajem.

  Uzroci pretilnog rođenja

  Svi razlozi za prestanak trudnoće u ranoj fazi (uključujući prerano rođenje 24. tjedna) obično su podijeljeni u nekoliko glavnih skupina. To mogu biti i negativni čimbenici i čimbenici koji su u početku pozitivni (nasilni seks, aktivnost žene na bilo kojem godišnjem odmoru itd.), Što može nepovoljno utjecati na tijek trudnoće.

  Uzroci vezani uz zdravlje žena

  Endokrini čimbenici

  To je kršenje rada odgovarajućih unutarnjih organa i sustava u tijelu žene - jajnici, nadbubrežne žlijezde, hipofize, štitnjače. Ti čimbenici često dovode do prijevremenog porođaja u 25 tjedana iu drugim ranim fazama.

  Infektivni čimbenici

  Prije svega ovdje mislimo na infekcije ženskih genitalnih organa:

  • bolesti maternice i dodavanja;
  • cervikalna erozija;
  • bakterijska vaginoza.

  U nekim slučajevima kronična infekcija koja se ne manifestira može imati učinak. Zarazna oštećenja tijela žene mogu dovesti do intrauterine infekcije fetalnih membrana, amnionske tekućine, a sam fetus. To također može izazvati porođaj u 21 tjednu.

  Čimbenici maternice

  Ova skupina uključuje anatomske promjene u genitalnim organima:

  • nezreo maternica (infantilizam);
  • nepravilnosti maternice - "odnorogaya", "dvogrudna" maternica;
  • tumori maternice;
  • ožiljke i druge ozljede nastale uslijed prethodnog porođaja ili pobačaja;
  • insuficijenciju istok-cervikalne (ICN).

  Uzroci povezani s razvojem fetusa

  To uključuje dvije velike skupine čimbenika:

  • fetalne malformacije i anomalije;
  • genetske bolesti.

  Kombinirani čimbenici (pojedinačne karakteristike tijeka trudnoće)

  Trenutačno nisu razvijene učinkovite medicinske tehnologije za dijagnozu pobačaja imunološke prirode trudnoće (osim nedosljednosti Rh faktora majčine i fetusne krvi). Stoga imunološki čimbenici mogu predstavljati veliki problem. Kršenje u lancu "maternice-placente-fetus" dovodi do činjenice da žensko tijelo percipira fetus kao izvanzemaljski transplantaciju i odbacuje ga.

  Ova grupa također uključuje i neke komplikacije trudnoće - preeklampsiju, placentu previa, prijevremenu odjeljivanje posteljice, abnormalnu fetalnu poziciju, prikrivenu prezentaciju, polihidramnios, višestruke porođajnosti, preranu rupturu vode.

  Društveni i biološki čimbenici

  Loša prehrana, tjelesno naprezanje, loši uvjeti života, stres, loše navike - sve to, također, često uzrokuje prerano rođenje.

  Također, stručnjaci upozoravaju na činjenicu da su žene mlađe od 20 godina, neoženjene žene, žene s neželjenom trudnoćom i žene koje već imaju više djece izložene riziku od preranog rođenja. Rođenja u 23 tjednu trudnoće iu drugim ranijim terminima rijetko su kod žena koje ne spadaju pod ovaj opis.

  Znakovi ranog rada

  Znakovi su očiti i skriveni. Moraju biti dobro poznati da imaju vremena da se posavjetuju s liječnikom.

  Taktike prijevremenog rada

  Rano porođaj

  Rano porođaj ima nekoliko značajki. Cervik u takvim slučajevima otvara mnogo brže. Prosječno trajanje procesa rođenja u vremenu je obično 2-3 sata manje (ili čak 2 puta manje) od običnih (pravovremenih) rođenih. Sve vrste abnormalnih situacija u prijevremenom rođenju javljaju se u najmanje 30% slučajeva.

  Rođenje u 27. tjednu trudnoće posljedice za dijete

  Kako se rodenje završava na 27. tjednu trudnoće?

  Trajanje od 27 tjedana je tek sedmi mjesec, prijelaz na treći trimestar trudnoće. Fetus je gotovo spreman za rođenje, pa čak i kod prijevremenih rađanja, koji, nažalost, nisu neuobičajeni, sada liječnici mogu ostaviti bebu s minimalnim rizikom za njegovo zdravlje.

  Prethodno rođenje 27. tjedna trudnoće je najčešća opasnost u ovom trenutku. Često prolaze brzo, pa ako se takva zabrinutost pojavi, nemoguće je odgoditi i vrijedno je nazvati hitnu pomoć bez odgađanja.

  27 tjedan razvoja bebe. U tom razdoblju, težina je oko kilograma, visina - 30-35 cm, onda će i dalje aktivno povećati težinu i rasti. Fetus u ovom trenutku pokazuje veliku aktivnost, često se gura da čak možete vidjeti vizualno, samo gledajući trbuh tijekom miješanja. Fetus je već završio svoje prednatjecanje i počinje se pripremati za rođenje, svi njegovi glavni organi i sustavi gotovo su potpuno formirani i mogu funkcionirati.

  Jedini razlog zbog kojeg nije potpuno pripremljen za rođenje jest da fetus ne može održavati temperaturu tijela sama po sebi, ali je sve manje ovisna o majci. Na ultrazvuku već možete vidjeti sve promjene: potpuno oblikovane oči, uši, jasno vidljivi genitalije. Kosa počinje rasti na glavi, a nokti na prstima i rukama počinju rasti, ali su još uvijek vrlo mekani.

  Beba potpuno sliči novorođenčadi, čak i počinje treperiti i reagirati na svjetlo i tama, osjeća emocije i raspoloženje majke, zvukove itd. Stoga, u ovom trenutku razvoja, vrlo je važno da što je moguće manje pod stresom, razgovarajte s djetetom, možete čak i nazvati mu ime, okrenuvši se prema njemu kao osobu (ali to je samo kad roditelji budu sigurni u budućno dječje polje. ako je dijete u želucu uvijek obraćeno kao Vasilisa, a Vasily će se roditi.

  U 27 tjedana fetus razumije puno više nego što odrasli mogu zamisliti. Žena u 27. tjednu trudnoće sve više osjeća bol druge prirode. Svakog tjedna uterus će se povećati u veličini, što može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, oticanje, bol u leđima, jer to je vrlo veliko opterećenje dana, baš kao i za cijeli organizam. Nije preporučljivo sjediti ili ležati na istom mjestu dugo vremena.

  Treninzi se sve više češće, ne vrijedi brinuti o njima, obično ne znače porođaj. Koordinacija pokreta može biti narušena, stoga trebate biti posebno pažljivi da ne budete brzo krenuli i da ne biste napravili prebrzo pokrete.

  Koža na abdomenu može svrbiti, to je zato što se proteže kao fetus raste iznutra.

  Tijekom trudnoće važno je pokušati održati pravilnu prehranu. Preporuča se u malim količinama do 5-6 puta dnevno, u ovom slučaju, trudnica će izbjeći probleme s probavom. Morate piti običnu vodu, najmanje 2 litre dnevno. Ako je žena rodila u 27. tjednu trudnoće, još uvijek nema razloga za paniku. Trenutno postoje posebni uređaji za održavanje održivosti preranog fetusa. Liječnici će učiniti sve kako bi dobili takvu bebu!

  Naravno, ne treba precijeniti rizik takvog porođaja. Dijete, nakon svega, ne može same probaviti hranu, održavati temperaturu tijela i možda čak i disati. U ovom trenutku, prijetnja pobačaja je moguća. Ako žena osjeti kontrakcije u 27. tjednu trudnoće, hitno morate ići u bolnicu pod nadzorom liječnika. Od poroda u ovom razdoblju je prilično rijedak, možda razlog može biti nešto drugo. Također je moguće zaustaviti prijevremeni rad uz pomoć lijekova, ali samo ako maternica još nije otvorena.

  Pokazatelji nastupa rada su obilni vaginalni iscjedak (amnionska tekućina, bistri ili blago zelenkasta). Glavni razlog rođenja u 27 tjedana je patologija cerviksa, infekcija fetalnog mjehura i njezina ruptura. Kako bi se to spriječilo, potrebno je unaprijed prijaviti se u kliniku i ne zaboraviti nastaviti s ultrazvukom, CTG-om i drugim važnim postupcima prema potrebi jer se može spriječiti prijetnja prijevremenog poroda.

  U prvoj trudnoći, takav rani porod je vrlo rijedak fenomen, češće se javljaju kod žena koje su doživjele pobačaj ili koje su tijekom prethodne trudnoće doživjele tešku rupturu cerviksa. Preuranjeno dijete od 27 tjedana, kada se rodi i u prvim tjednima života, prolazi ozbiljne testove. Rođen je u velikoj količini maziva, a izvan nje još uvijek nerazvijen: ima mekanu hrskavicu, vrlo kratke nokte, ima muhe na tijelu, a njegov prvi krik će biti vrlo slab.

  Stručnjaci imaju veću vjerojatnost da mogu napustiti dijete ako je težina veća od 1 kg, djeca s težinom manje od ove oznake preživljavaju vrlo rijetko. Postoji niz medicinskih pokazatelja za prijevremenu isporuku. To su, na primjer, preeklampsija, odgođeni ili abnormalnosti u razvoju fetusa i bolesti majke koje ugrožavaju život i zdravlje djeteta.

  U tim i nekim drugim slučajevima, liječnici umjetno uzrokuju porođaj s posebnim lijekovima ili čine carski rez. Često, samo kroz takvu ranu isporuku možete spasiti dijete. Postoji statistika da će dijete rođeno u 27 tjedana preživjeti i potpuno će se razvijati s vjerojatnošću od skoro 90%.

  Pri rođenju u 27. tjednu blizanci se često rađaju. Kod višestrukih trudnoća, bebe se razvijaju u utrobi puno brže nego kod bebe, pa su u ranoj dobi blizanci već u potpunosti formirani i ne trebaju medicinsku pomoć.

  U slučaju da žena u radnom odnosu ima prijetnju rađanju prije vremena, svakako treba prevenirati prijevremeni porod. Proizvode ga stručnjaci od 25 do 34 tjedna trudnoće, tako da će vitalni organi i respiratorni trakt biti u potpunosti oblikovani rođenjem.

  Prerano rođenje 27. tjedna: rizik i vjerojatnost fetusa i majke

  Trudnoća je najbolje razdoblje života za svaku ženu, jer će uskoro morati ispuniti svoju glavnu životnu svrhu - dati potomstvo. Međutim, najveći strah za budućnu majku su prerano rođenje. U 27. tjednu "zanimljive situacije" žena već može roditi punopravno dijete, a progresivna medicina može osigurati njegovu održivost i izaći.

  Tjedan 27 je kraj drugog tromjesečja i početak trećeg. Do tog vremena fetus je već u potpunosti formiran, ali ipak premalen da se odupre agresivnom okruženju pri rođenju. On treba ojačati imunološki sustav, što je upravo ono što se događa u trećem tromjesečju zbog prehrane buduće mame i nutritivnih svojstava placente. Ali što može očekivati ​​ako se prerano rođenje dogodilo u 27 tjedana? Situacija je kritična, ali ne smrtonosna, ali u svakom slučaju važno je pouzdano otkriti etiologiju ovog patološkog procesa.

  Glavni uzroci patologije

  Preuranjeno rođenje u 27. tjednu trudnoće ima širok raspon razloga, ali najčešće u praksi obstetrije dolazi do sljedećih anomalija prije neočekivanog rođenja novorođenčeta:

  • ranoj dobi trudnoće (do 18 godina);
  • pogoršanje kroničnih bolesti u ženskom tijelu;
  • tjelesnih ozljeda i nesreća;
  • prodiranje u tijelo trudnih genitalnih infekcija i patogenih virusa;
  • endokrinih poremećaja;
  • rhesus sukob;
  • genetske bolesti i nedostatke u razvoju fetusa;
  • komplikacije trudnoće;
  • višestruka trudnoća;
  • teškog fizičkog rada i emocionalne nestabilnosti;
  • neželjeno dijete - društveni čimbenik.

  Ako pažljivo proučavate temu: "Prerano rođenje 27. tjedna", recenzije mama govore da je čak i loša prehrana i nagla klimatska promjena mogu biti glavni razlog za početak rađanja bebe. Važno je napomenuti da se u takvoj kliničkoj slici dijete pojavljuje s ozbiljnim patologijama koje nisu uvijek prikladne za uspješno konzervativno liječenje.

  Fetalne komplikacije

  Kada se rođendan pretrpio u 27. tjednu, fotografija nekih novorođenčadi izaziva strah i užas. Činjenica je da mnogi od njih dolaze u svijet s teškim genetskim bolestima i razvojnim manjkavostima, stjecanjem jedne od skupina s invaliditetom od rođenja.

  Ako nema takvih problema, prerano rođenje 27. tjedna još je uvijek opasno za život djeteta. Zašto?

  Postoje dvije značajne komplikacije:

  • u ovom dobu, dijete ne mijenjaju izmjenu topline, pa je potrebno staviti u izolator odvojeno od mame i gledati svakog dana na pojedinačnoj osnovi;
  • kod 27 tjedana u dječjem tijelu, plućna aktivnost nije potpuno formirana, tj. pluća se otvaraju kasnije, što može biti glavni uzrok brojnih zdravstvenih problema.

  Budući da je svjesna takve značajne prijetnje zdravlju djece, svaka žena u "zanimljivom položaju" trebala bi znati da prerano rođenje 27. tjedna može biti uzrokovano agresivnim faktorom koji se neočekivano pojavljuje u svakodnevnom životu. Ako postoje pretpostavke patologije, potrebno je prethodno stići na sastanak s ginekologom i leći na čuvanje.

  U ovom videozapisu možete vidjeti kako se beba rodila 27. tjedna trudnoće:

  Simptomi prijevremenog porođaja u 27. tjednu

  Netko će reći da je preuranjeno rođenje u 27. tjednu norma, ali u stvarnosti to nije baš tako. Uzmite barem simptome koji oduzimaju buduću mamu spavanja i odmora. Žena razumije da njezino tijelo nije u redu, a izlazak zamagljene i katkad krvave amnionske tekućine je to rječito dokaz.

  Nakon toga počinju kontrakcije, ali njihov intenzitet ne uzrokuje toliko akutnu bol kao nepodnošljiv osjećaj mučnine, rjeđe povraćanje. Žena ne bi trebala čekati nastavak simptoma, jer to besciljno proveli minute može koštati mali život. Međutim, važno je da ovdje ne paničete, ali da brzo nazovete hitnu pomoć.

  Prevencija patologije

  Ako nakon drugog pregleda svog pacijenta, liječnici ne isključuju prerano rođenje 27. tjedna, videozapisi o tome kako se ponašati i kako spriječiti takvu patologiju mogu se uvijek naći na World Wide Webu. Također, globalni problem "Prethodno rođenje u tjednu 27" forum za buduće roditelje posvećuje dovoljan broj zanimljivih tema i chat za komunikaciju. To jest, važno je biti svjestan što očekivati ​​i kako se ponašati u sličnoj situaciji ne samo za buduću mamu već i za cijelu okolinu.

  Preventivne mjere i pravovremena pomoć za prijevremeno rođenje u 27. tjednu pružaju priliku da rađaju potpuno zdravo dijete.

  Kako bi spriječila ženu, trebala bi biti osjetljiva na njeno zdravlje, obratiti pažnju na uočavanje vaginalnog iscjedka, bol u abdomenu i donjem dijelu leđa, poremećena fetalna aktivnost, povećani pritisak na mjehur. U takvim situacijama, kako bi se izbjeglo prerano rođenje 27. tjedna života djeteta u maternici, potrebno je hitno konzultirati liječnika ili nazvati hitnu pomoć.

  Ako je očito da je prijevremeni rad već započeo 27. tjedna, njihova je cijena ljudski život, pa bi buduća mama trebala djelovati brzo. Prije dolaska ambulante, trebate voditi vodoravno mjesto i pokušati se opustiti, prebacujući misli na pozitivne životne trenutke.

  U svakom slučaju, prema medicinskoj praksi, ako se prerano rođenje dogodilo 27-28 tjedana - to su prave šanse za spašavanje života djeteta. Naravno, ne može se bez zdravstvene skrbi, ali dijete ima priliku i svaku priliku čekati svoje svečano otpuštanje iz rodilišta zajedno s novom mamom.

  Preživjele bebe rođene u 27 tjedana

  Preživljavaju li bebe rođene u 30. tjednu b, pokušavaju li izaći u našu zemlju? Pitam za interes

  1. i ranijih pojmova. ako oprema dopušta i postoji besplatan inkubator, a vi razumijete (((
 • Preživjeti i s ranijim razdobljima - ovisno o pružanju stručne medicinske skrbi. Od 01.01. Usvojeni su novi kriteriji - sada se prijevremeno rođenje smatra porođajem, počevši od 22. tjedna (ranije - od 28 godina) i stoga - od tog razdoblja dojenčad ima pravo na pomoć. Preživljavanje od 22-23 tjedna je nerealno čak iu dobro opremljenoj bolnici, ali u razdoblju od 25-26 tjedana djeca se uspješno njeguju u velikim gradovima gdje se u odjelima za rodilište nalazi pristojna oprema i kvalificirano osoblje. No kako bi preživjeli ne znači biti zdrav. Šanse za oporavak mnogo su veće kod preranih beba od 28-30 tjedana. ali za to liječnici trebaju naporno raditi. Ženama je puno lakše posvetiti se zdravlju i, uz najmanji znak prijeteće prekidanja, posavjetovati se s liječnikom i slijediti preporuke - gotovo svaka prijetnja može se izliječiti u ranoj fazi, a ako to nije moguće, tada u bolnici imat će barem vremena za obavljanje liječenja radi pripreme fetusa. do rođenja. Učestalost prijevremenog poroda u Rusiji se čuva na razini od 5-10% od ukupnog broja poroda. Djeca rođena u razdoblju do 27-28 tjedana, oko 0,5%.
 • Preživjeti i njegovati. U ovom slučaju, nemam sumnje. Oni rađaju sve, ali žive. (
 • Od 28 tjedana sestrinstva!
 • Ja sam preživio), a ja već 32. Kažu da prežive prije 20 tjedana, vidio sam video na internetu gdje je beba preživjela 15 tjedana. Rođen sam u sedam mjeseci.
 • moja je majka rođena u 34 tjedna, bila sam živa)))))) kada je djevojka rođena u bolnici u 24-25 tjedana, a beba je preživjela, imala je ime Eva, rođena je samo 720 grama. Sada je 5 godina, vrlo pametna, vesela, lijepa djevojka. to sve ovisi o liječnicima i opremi za majčinsku bolnicu
 • Rodila sam 7 mjeseci. 2500. sve je u redu
 • ponekad se to dogodi) moja majka radi kao medicinska sestra, tako da je neka žena došla njenog dana s djetetom i rekla joj da je 30 tjedana rodila (iz zdravstvenih razloga), a sada ima oko 2 godine)
 • u Rusiji, zakon je izašao, tako da čak i 25 tjedana oplemenjuje, ako ne, tip
 • Liječnici su dužni spasiti i 25 tjedana. (Bojim se pogriješiti, ali negdje blizu). I 30 tjedno ima svaku mogućnost.
 • Sve bebe rođene nakon 22. tjedna trudnoće proždiru se u našoj zemlji. Slučajevi tih nekoliko, ali dovoljno.
 • Naravno, poznajem djevojku 22 tjedna. Bore, otišao, 800 gr. 35 cm

  Djeca koja su rođena prerano, obično između 37-38 tjedana, ali ne prije 24-25 tjedana trudnoće, zovu se preuranjena: prerano je prerano raditi da se zove rođenje, prekasno pobačaj, a fetus tijekom tog razdoblja nije održiv,

  Iako postoji samo jedan slučaj opstanka djeteta rođenog u roku od 22 tjedna: suprotno svim predviđanjima, on je nastavio razvijati i uskoro se nije razlikovao od punoljetnih beba.

  Prerane bebe ne smatraju se djecom koja su rođena prerano, ali imaju sve potrebne znakove zdravog novorođenčeta: težinu preko 2,5 kilograma, visina preko 45 centimetara, normalni refleksi, dobar tonus mišića i drugi. Kasnije rođenje dogodilo, to je veća vjerojatnost preživljavanja i uspješnog razvoja bebe.

  Preuranentnost je prilično uobičajena pojava: većina blizanaca rađaju se prerano, s bilo kakvim komplikacijama dolazi do preranog rođenja, ponekad ih se zove namjerno, jer majčino tijelo ne može opskrbljivati ​​dijete sa svime što je potrebno. Danas većina slučajeva prijevremenog porođaja uspješno završava.

  Unatoč činjenici da mnoge prerane bebe zaostaju u prvim mjesecima života, rastu sporije, za dvije godine obično dosežu normalnu razinu tjelesnog i intelektualnog razvoja.

  Šanse za preživljavanje u preuranjenoj bebi

  Što je veća tjelesna težina djeteta, a kasnije je rođen, to je vjerojatnije da će preživjeti. Istovremeno, ove se godine povećavaju ove šanse, jer liječnici bolje uče i bolje se brinu za takvu djecu. Dakle, prije pola stoljeća, većina djece koja su, nakon poroda, težila manje od 1300 grama, umrla su, a gotovo svi ostali su mentalno retardirani ili fizički onesposobljeni. Do 80-ih godina 80 posto već je preživjelo, a samo 15 posto je odgodilo razvoj. Danas, među svim preuranjenim bebama, stopa smrtnosti je deset slučajeva na tisuću: gotovo se svi rađaju u djece do 27 tjedana s masom manjim od kilograma i s razvojnim teškoćama. Od ostalih, smrtnost je vrlo niska i nastavlja se smanjivati.

  Čak i ako je dijete rođeno vrlo rano, počevši od 25 tjedana, to ne znači da je osuđen na propast. Postoji mnogo slučajeva opstanka takve djece. Ništa konkretno ne može se reći: liječnici često daju loše prognoze, ali dijete preživjelo unatoč njima. Postoje i druge situacije u kojima umre prerano, ali rođeno u dobroj težini i izvan zdravog djeteta, čija se država ne muči liječnicima. Treba imati na umu da će svakodnevno šanse preuranjene bebe preživjeti povećati.

  pobačaj za razdoblje od 27-28 tjedana

  Objavljeno 4. svibanj 2011 - 18:09

  Kapete, što užas. Hvala Bogu u to doba. kada su naše majke otišle trudne s nama, nije bilo takvih super-duper fetalnih abnormalnosti. Ako zamislimo na trenutak da bi onda bili, gdje je jamstvo da bismo bili živi sada. Na primjer, rođen sam u 6,5 mjeseci. B, težine 1.550, visine 38 cm i preživio, unatoč činjenici da je bio 1977. i morao sam provesti nekoliko mjeseci u ćeliji za prerane bebe (ne sjećam se što se točno zove). Želim da doneseš pravu odluku: hello:

  Objavljeno 4. svibnja 2011 - 19:03

  Nisam mislio da se to događa. Ovdje imate prirodnu selekciju, očigledno prekasno. i što je rečeno, što je razlog takvih odstupanja? Genetika? Suosjećam se jako puno. Čini mi se da će vam sada biti vrlo teško proći kroz sve to, ali je još lakše nego kad se rodite punopravno i upoznate ga i počnete ga spasiti svim silama i sredstvima, ali sve će biti uzaludno. Pa, ako je u najgorem slučaju, naravno.

  Objavljeno 4. svibnja 2011 - 19:13

  Prvo odlučite za sebe, trebate li vaše dijete? Ako je potrebno, nosite do roka. Ako ne, onda u tom i drugom slučaju, možete ga odbiti. Ali ako preživi nakon svih postupaka koji prethode umjetnom radu, posljedice će biti znatno gore. Odluka da uzmete samo tebe. Vas prisiljava.

  Objavljeno 4. svibnja 2011 - 19:56

  Slažem se s tobom, zamislim kako je teško, Bog vam pomaže! Nakon što prijavite na takav pojam, onda ga nosite do kraja bilo što! Rodite što god da je, i odlučite hoćete li nositi križ ili baciti bebu. Ovo je još jedno pitanje. U 28 tjedana, oni su već održivi i ovo je čisto ubojstvo.

  Otišao sam na svjetlo

  Objavljeno 4. svibanj 2011 - 20:08

  Nema riječi. Ja stvarno želim podržati i suosjećati s vama. Ne daj Bože da donesete pravu odluku. Snaga, strpljenje, hrabrost. Ne znam što je najbolje, ali naposljetku, liječnici su tisuću puta pogrešni. I dalje može prenijeti rok, jednu priliku za milijun, ali još uvijek je tu. Koliko teško neće biti, ali moći ćete ga odbiti, oprostiti ((((((((((((((((

  Objavljeno 4. svibnja 2011 - 20:32

  Kako užasno zvuči, ali s prestankom trudnoće autor je već zakasnio, sada nema povratka, morate ići na kraj i moliti! Jer u ovom slučaju umjetno rođenje nije B. prekid, već ubojstvo. Opsjeda te! Reći ću vam da je sada glupost - liječnici često čine pogreške, a moderna medicina radi čuda.

  Izvori: http://otzyvyprosto.ru/beremennost-rody/vyzhivayut-li-detki-rozhdennye-na-30-nedele-b-pytayutsya-li-ix-vyxodit-v-nashej-strane-sprashivayu-radi-interesa/, http://www.kakprosto.ru/kak-832088-kakie-shansy-vyzhit-u-nedonoshennogo-rebenka, http://www.babyplan.ru/forums/topic/10169-postanovka-na-uchet/nextunread /

  Još nema komentara!

  Baby 28 tjedan videa

  28 tjedan trudnoće video Često trudna dalje.

  Tonus u trudnoći od 32 tjedna

  32 tjedan trudnoće Sada dijete je uključeno.

  Trudnoća 36 tjedna toksikoza

  Toksikoza u kasnoj trudnoći (kasnije.

  33 34 Tjedan fotografije trudnoće

  34 Tjedan trudnoće Što je sljedeće?

  Svd na 5. tjednu trudnoće

  Veličina jaja jaja tjedno na.

  9 tjedana boli donji abdomen

  još 3 tjedna ležao na liječnicima.

  Težina dojenčadi na 31 tjednu trudnoće

  Težina 31 dalje.

  Došlo je do koncepcije od 9 tjedana

  9 tjedana trudnoće od začeća vaš pojam dalje.

  Zatvor u 39. tjednu trudnoće što treba učiniti

  Page 39 tjedan konstipacije trudnoće Kako očistiti tankog crijeva? Ovo je dalje.

  Pelvic prezentacija u 29. tjednu trudnoće

  Pelvic prezentacija fetusa: vrste, uzroci, dalje.

  Popularni članci
  Zanimljivo je

  Pokreti fetusa u 19-20 tjedana od kretanja fetusa u 19-20 tjedana. Ne brinite, beba je sada aktivna, a zatim mirna.

  Potiče porođaj 38 tjedana

  Kako uzrokovati porođaj Kako uzrokovati rad u domu Kako uzrokovati porođaj sami i kod kuće - pitanje.

  38 tjedna rijetkih pokreta

  Imam 20 tjedana trudnoće, a pokreti bebe vrlo su rijetki i jedva vidljivi. I jučer nisam imao. Imam 20 tjedana trudnoće i.

  Rođenje 27 tjedana trudnoće

  Ako je prošlo 28 tjedana trudnoće i došlo je do preranog rada, to će imati različite posljedice za majku i fetus.

  Postoji jasna razlika između koncepta pobačaja i prijevremenog rada, određena je gestacijskom dobi na kojoj je preuranjeno prekinuto. Od dvadeset i osmog tjedna možete sigurno razgovarati o prijevremenom porodu, kao što je dijete vjerojatno da će moći živjeti, budući da je rođeno tog datuma.

  Majčinih posljedica

  Za opstanak djeteta bit će potrebna posebna oprema, uz njegovu prisutnost i odsutnost infekcije nema smisla brinuti se o njegovu stanju. Situacija s majkom je sasvim drugačija, za nju, prerano rođenje, kada je prošlo samo 28 tjedana trudnoće, pravi je katastrofa i može ozbiljno ugroziti zdravlje.

  Prije svega, takvo će stanje biti obilježeno ranim i preuranjenim ispuštanjem vode, s tim da se može pojaviti rupture cerviksa maternice. Naravno, u tom je razdoblju radna aktivnost iznimno slaba zbog nedostatka pripreme rođendana. Sve to dovodi do teških krvarenja tijekom porođaja iu poslijeporođajnom razdoblju.

  Stanje novorođenčeta

  Novorođenče će se osjećati sasvim drukčije, općenito, njegovo se stanje može smatrati zadovoljavajućim, ali još uvijek je daleko od idealne države. Njegova koža ima senilni izgled, naborana, a potkožni sloj masti nije dovoljno razvijen.

  Ako se porođaj odvija u 28. tjednu trudnoće, na glavi će biti nedostatka vlasi, a duljina je vjerojatno da ne prelazi pola centimetra. Uz to, njegova je koža prekrivena lubrikantom poput sira, a ne potpuno formirani dišni sustav ostavlja trag na proces disanja.

  Međutim, dijete može disati, dok emitira slabe, crijeva poput krikova. Uši su mekane, jer hrskavica nije u potpunosti formirana. Kod dječaka, proces spuštanja testisa u skrotum nije dovršen, a kod djevojčica klitoris se proteže izvan granica usne šupljine. Unatoč nedostatnom fizičkom razvoju, dijete će živjeti i biti formirano već u vanjskom svijetu.

  Gestacijska dob 27 tjedna

  Do 27. tjedna trudnoće, trudnica je već dovoljno umorna od trenutne pozicije, a ponekad joj se čini da nikada neće imati kraja. I krivnja za sve, naravno, je prilično teška trbuh, vlastita nespretnost i nespretnost. Osim toga, ako nema dovoljno željeza u ženskom tijelu, dodatno će osjećati konstantan umor, što je stalni suputnik anemije nedostatka željeza.

  Razmislite o pripremanju miša za buduće bebe unaprijed. Naravno, želite da sve ima samo najbolje, ali ipak vrijedi razmišljati da većina stvari koje buduće majke i bake obično dolaze novorođenoj djeci nikada ne gube na težini. U međuvremenu, ako se sjećamo da djeca danas nisu previše jeftina, onda je li vrijedno kupiti nešto što kasnije ostaje da ih se ne zatraže? Zar ne bi bilo bolje po prvi put sastaviti popis samo najpotrebnijih i proširiti ga što je više moguće i želje?

  Dakle, maternica i dalje raste, a ovaj tjedan napreduje još 1 centimetar. Sada je dno već oko 27 cm iznad stidnog zgloba, a to nije granica. U međuvremenu, veličina trbuha ne ovisi samo o veličini samog fetusa, već io količini amnionske tekućine koja se nalazi u amnionskom mjehuru. U pravilu, razdoblje trudnoće od 27 tjedana karakterizira povećanje volumena na oko 1,5 litara, međutim, kod nekih žena postoji takva patologija kao, na primjer, visoka voda. U nekim slučajevima, količina amnionske tekućine povećava se do 3 litre ili čak više. Veličina trbuha raste mnogo brže nego obično, čak može ići dolje i pritisnuti okolne organe, ili može znatno ograničiti kretanje membrane, stisnuti pluća, zbog čega trudna majka ima kratak dah.

  Hidrologija je uzrokovana različitim razlozima, na primjer, kršenje metaboličkih procesa u ženskom tijelu, ili fetalnu infekciju intrauterinalnom infekcijom. Često, polihidramniosi mogu biti uzrokovani Rh sukobom. Budući da dijete ima više prostora za kretanje tijekom visokog protoka vode, fetus se kreće puno aktivnije, često se prevrće ili mijenja položaj.

  Međutim, na početku trećeg tromjesečja, posebno u 27. tjednu trudnoće, razvoj čak i suprotne patologije, zvane nedostatak vode, vrlo je vjerojatan, kada je amnionski mjehur mnogo manji od tekućine nego što je normalno. Ponekad se dogodi da njezin volumen ne prelazi 0,5 litara, što je iznimno maleno za ovo razdoblje trudnoće. Sumnjati da nedostatak vode može biti manja količina trbuha, neprikladna trudnoća, nisko nalaz dna maternice. Osim toga, fetus se kreće mnogo manje i može se čak osjetiti kroz prednji zid peritoneuma. Malarija je također uzrokovana raznim patologijama trudnoće.

  Gestacijsko razdoblje je 27 tjedana - majčinska prehrana

  Često, buduće majke pitaju je li moguće koristiti začine na njihovom položaju. U pravilu, doktori to ne protive, međutim, rezervirajući da se broj začina u prehrani trudne žene nešto smanji.

  S jedne strane, začina može smanjiti količinu soli u hrani, a to je, kako znamo, neophodno kako bismo spriječili pojavu edema. S druge strane, efekti pojedinačnih začina na samom tijelu mogu biti vrlo aktivni i izazvati neželjene učinke. Na primjer, takav siguran i poznati peršin, ispada, uzrokuje ton maternice, hren dovodi do gastritisa, senf također djeluje. I općenito, začini često uzrokuju žgaravicu, koja već progoni trudnice.

  Ostali članci o ovoj temi:

  Rođenja u trudnoći od 35 tjedana

  Danas je prerano rođenje prilično česta pojava. I premda znamo da mogućnosti suvremene medicine pomažu mnogim rođenim bebama da izađu, ali ovo je jedan od glavnih strahova trudnica.

  Počevši od 35. tjedna trudnoće, šanse za preživljavanje prerane bebe su vrlo visoke. Uostalom, svi unutarnji organi fetusa su već formirani i vrlo funkcionalni. Ali glavno slabo mjesto je mala težina djeteta. U pravilu se kreće od 1.000 do 2.000 g. Ako je manje, rizik od gubitka bebe raste.

  No, istodobno se prerano rođenje u 35 tjedana smatra nepovoljnim ishodom trudnoće. Naravno, razvoj utrobe donosi manje rizika od minijaturnih organizama.

  Međutim, postoje slučajevi kada je daljnja trudnoća ozbiljna prijetnja za život djeteta. Stoga je hitno propisano umjetno prerano rođenje.

  Uzroci prijevremenog isporuke na 35 tjedana

  Komplikacije trudnoće, kronične bolesti majke (dijabetes, urinarni i kardiovaskularni sustavi), infektivne bolesti, fetusna hipoksija, placentalna abrupcija i sl. Nazivaju se kao uzroci koji mogu uzrokovati neplanirano rođenje.

  Također, često u 35. tjednu postoje blizanci za porođaj. Sveukupni razvoj beba po ovom vremenu - visina, težina i unutarnji organi već su prilično razvijeni i spremni se prilagoditi novom svijetu.

  Alarmantni simptomi početka rada u ovoj fazi mogu biti: iznenadni gubitak težine majke, bol u perineumu, ispuštanje sluznice, pražnjenje vode. Na najmanjim pojavama takvih znakova treba odmah otići u bolnicu kako bi spasili mrvice.

  Učinci porođaja u trudnoći od 35 tjedana

  Ako uzmemo u obzir zdravlje majke, valja reći da za nju nemaju posebnih razlika u odnosu na planiranu rezoluciju. Naprotiv, zbog male veličine fetusa, može imati minimalne perinealne suze.

  No, tijekom kasnije trudnoće, žena će biti pod stalnim nadzorom ginekologa, kako bi spriječila rizik od novog prijevremenog poroda.

  Psihološka nelagoda može uzrokovati najviše problema. Vrlo često, žena preuzima sve krivnje za prijevremenu isporuku.

  Posljedice za novorođenče ovise o individualnim karakteristikama razvoja. Neke bebe ne trebaju intenzivnu njegu. Za druge je od vitalne važnosti. Ali sve bebe dobivaju medicinsku potporu kako bi ubrzale rast i razvoj.

  U većini slučajeva, u budućnosti će zdrava djeca odrasti, ni na koji način niža od svojih vršnjaka koji su rođeni pravodobno. Rođenje u 35 tjedana je određeni rizik. Pa ipak, uz pravilnu brigu o mrvicama, korištenjem moderne opreme i lijekova, vrlo je velika vjerojatnost da se rađaju i podignu zdravo i sretno dijete.

 • Zanimljive Činjenice O Trudnoći