Kakve probleme mogu imati u budućnosti bebe preuranjene: posljedice prijevremenog poroda

Zasnivanje

U prvoj godini života, svako dijete aktivno razvija i raste. Ali ovo je razdoblje vrlo ranjivo na tijelu, zaštita je izuzetno slaba. To se posebno odnosi na djecu koja su rođena prerano.

Razlozi za rođenje preranog beba uključuju socio-demografske uvjete (mlado doba, nizak društveni status, nesposoban obiteljski život), medicinske (kronične bolesti, odgodu pobačaja, višestruke porodice). Fizičke ozljede u procesu nošenja djeteta, mentalni poremećaji, ovisnost o alkoholu i nikotinu, teški uvjeti rada - također mogu dovesti do prijevremenog zastoja.

Opće odredbe

Utvrđuje se stupanj preuranjenosti, s obzirom na broj tjedana trudnoće i težinu novorođenčeta.

 • Ja stupanj - ova skupina uključuje djecu rođene u 34-36 tjedana s težinom od 2001-2500 grama. Djeca su dosta zrela i održiva, ne trebaju posebne uvjete. U rijetkim slučajevima može biti neophodna posebna njega i liječenje.
 • Grade II - ova skupina uključuje djecu rođene 31-33. Tjedna s težinom od 1501-2000 grama. Dijete rođeno 31-33 tjedno često se navikne na nove životne uvjete, ako se na vrijeme osigura medicinska pomoć, a stvoreni su potrebni uvjeti za hranjenje i njegu.
 • Grade III - vrlo rana djeca rođena 28-30 tjedana s težinom od 10001-1500 grama. Mnogi od njih preživjeti, ali zahtijevaju dugotrajno oporavak i promatranje liječnika različitih specijalizacija. Dijete rođeno 28-30 tjedana može imati kongenitalne razvojne bolesti i genetske poremećaje.
 • Grade IV - djeca rođena prije 28. tjedna težine manje od 1 kg. Ovo je ekstremna težina novorođenčadi. Rođen je nepripremljen za nove životne uvjete i nezrelost. Prema statistikama, svako peto dijete preživjelo, ali ima vrlo malo izgleda za život. Najčešće ove bebe ne žive do 1 mjeseca i sklone su mnogim teškim bolestima.

efekti

Na prognozu je pod snažnim utjecajem načina rođenja djeteta. Zbog preranog rođenja, dijete ne može postići potrebni razvoj u maternici.

Uz moguće probleme pri rođenju, dijete se suočava s posljedicama u budućem životu. Često ih prati bol i slabost. Ovisno o stupnju prijevremenosti, mogu postojati povrede koje ograničavaju mogućnost življenja i razvoja bez pomoći liječnika:

 1. mala težina;
 2. plućna insuficijencija;
 3. problemi s sluhom i vida;
 4. dugog žutice novorođenčeta.

Te povrede mogu uzrokovati brojne komplikacije koje zahtijevaju brzu dijagnozu i pravovremenu pomoć:

 • otvoreni arterijski kanal (u normalnoj djeci zatvara se u vrijeme rođenja);
 • retardirani mentalni razvoj, intrakranijalno krvarenje, nekrotični enterokolitis, itd.

Djeca rođena 24-26 tjedna skloniji kasnom motoru i mentalnom razvoju. Često postoji cerebralna paraliza. Dojenčad rođenih u trajanju od manje od 28 tjedana često prolazi kroz retinopatiju (bolesti s oštećenjem vida).

Većina psihomotornih sposobnosti u preuranjenim bebama čini se da zaostaje, što je izraženo kod djece rođenih s tjelesnom težinom manjom od 1500 grama.

Pokazatelji razvoja psihomotora su brži u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom nego pokazateljima težine i visine. Za učinkovitiji razvoj potreban je pojedini kompleks zanimanja (gimnastika, govor, masaža itd.).

7 mjeseci (27-31 tjedna)

U ovom trenutku (27-31 tjedna), bebe imaju težinu od 1500 do 2000 grama, a većina njih također treba pomoć.

Kada beba dosegne težinu od 1700 grama, ona se prenosi na posebno zagrijani krevet. S težinom od 2000 grama, dijete ne treba posebne uvjete.

Sedam mjeseci starosti bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • nutritivni nedostatak, usporen rast, sepsa;
 • distres sindrom, hemolitičke bolesti;
 • oštećeni cerebralni status, nuklearnu žuticu itd.

6 mjeseci (22-26 tjedana)

Prerane bebe rođene u 6 mjeseci obično imaju tjelesnu težinu od 1 do 1,5 kilograma.

Za skrb o djetetu od 6 mjeseci, korištenje umjetne ventilacije pluća, umjetno daju kisik, prehrana se primjenjuje pomoću sonde i u venu.

Za brzo razvijanje hormonski pripravci, aminokiseline, glukoza itd.

Šest mjeseci starije bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • česti somatski poremećaji;
 • deformacije i kongenitalne abnormalnosti u razvoju;
 • bolesti organa za disanje i krvi;
 • bolesti endokrinog i probavnog sustava, slabijeg metabolizma.

5 mjeseci (18-21 tjedna)

Dijete je težilo manje od 1000 grama, tako da su prerane bebe rođene u manje od 5% svih slučajeva. Često im je potrebna liječnička pomoć i umjetno disanje.

Petominutne bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • endokrinih bolesti, poremećaja hranjenja, rakova;
 • hipotrofija, akutni bronhitis, upala pluća;
 • bolesti dišnog sustava, cirkulacijskog sustava.

Gledajte videozapis o tome kakve šanse da dozrijete prerano dijete, kao i posljedice prijevremenog poroda:

Problemi u budućnosti

Ako je novorođenče težak, normalizira se kada dostigne 1-2 godine. Mentalno zdravlje će se razviti obično u 2-3 godine, u nekim slučajevima u 5-6 godina.

No, rano rođenje može u budućnosti duboko uzrokovati sljedeće neugodne posljedice za dijete:

 • preuranjen rad, nestabilni menstrualni ciklus u žena;
 • Cerebralna paraliza, konvulzije i problemi živčanog sustava;
 • slab imunološki sustav, česte prehlade, IRR;
 • oštećenje sluha, govora i vida;
 • problemi s probavnim traktom;
 • osjetljivost na kardiovaskularne bolesti.

Kako biste umanjili šanse za dobivanje teških učinaka preranog rođenja, trebate:

 1. stabilan medicinski nadzor;
 2. provedba svih medicinskih preporuka;
 3. ankete u djetinjstvu i odrasloj dobi.

zaključak

Ukratko, može se primijetiti da nisu sve prerane bebe rastu bolne i zaostaju u razvoju druge djece. Međutim, vjerojatnost raznih bolesti u njima je mnogo veća. Roditelji trebaju platiti veću pažnju na svoje prerane bebe, voditi brigu o njima i slijediti sve preporuke liječnika. Važno je da se redovito pregledava za pravodobno otkrivanje i liječenje ozbiljnih bolesti.

Prerano novorođeno dijete: kako sestra žuriti

Preuranjeno dijete je novorođenče rođeno u 37 tjedana i težilo je manje od 2,5 kg.

Koji je uzrok ranijeg rada?

Može postojati mnogo razloga za prijevremeni rad, uključujući:

 1. Isthmic-cervical insufficiency (ICN) je patološko stanje cerviksa koje ne dopušta zadržavanje fetusa.
 2. Velika fibroma ili submukozni leiomyoma maternice.
 3. Abnormalnosti maternice koje sprečavaju implantaciju jajašca - dvogoran uterus, intrauterinski septum.
 4. Infekcija materije - SARS, hepatitis virusna etiologija, rubeola, upala ždrijela i palatinske tonzile.
 5. Decompenzativne somatske bolesti - srčani defekti, dijabetes, hipertenzija, patologije krvi, jetre, bubrega.
 6. Neuroendokrinami poremećaji - brončana bolest, sindrom hiperkorticizma, smanjena funkcija štitnjače.
 7. Kasna toksikoza, koja je popraćena edemom, hipertenzijom, proteinom u mokraći.
 8. Rhesusov sukob.

Klasifikacija prijevremenosti

Ovisno o trajanju trudnoće, težini i visini, postoje 4 stupnja preuranjene bebe:

 1. Prerano bebe I stupanj. Djeca rođena u razdoblju od 36 do 37 tjedana, težine između 2500 grama. do 2001 g., visina: 45-41 cm.
 2. Prerano bebe II stupanj. Djeca rođena 32-35 tjedana, težine od 2 kg 100 grama. do 1 kg 500 g. i visine od 40 do 36 cm.
 3. Prerane bebe III stupnja. Oni koji su rođeni između 31 i 28 tjedana uključujući njihovu težinu od 1 kg do 500 grama. do 1 kg 100 g, visina: od 35 do 30 cm. Takva djeca nazivaju duboko prerano.
 4. Preuranjena djeca IV stupanj. Bebe rođene prije 28 tjedana, mase manje od 1 kg i rastu se manje od 30 cm.

Vanjska razlikovna obilježja preranog beba

Za djecu rođene prije 37 tjedana, karakterizirane cijelim nizom kliničkih simptoma, čija je težina usko povezana s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe, čija je težina manja od 1500 grama, rađaju se s tankom, naboranom, svijetlo crvenom kožom, bogato prekrivenom originalnim lubrikantom i fluffom (lanugo). Oni se blijede 2-3 tjedna života.

Subkutano masno tkivo u ovoj djeci slabo je razvijeno, oblik tijela novorođenčeta je nerazmjeran. Glava je gotovo trećina visine djeteta, ruke i noge su kratke. Trbuščić je velika i ravna, pokazuje razliku mišića rectus, umbilikalna rana se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve izvore i lubanje su otvorene, koštano tkivo je vrlo mekano, lubanja lubanje veća od lica. Uši su nerazvijene, pločice noktiju ne prekrivaju pokrivač nokta, bradavice i areola slabo pigmentirane.

Vanjski reproduktivni organi u duboko preuranjenim bebama su nerazvijeni: djevojke imaju otvorenu genitalsku rascjep, dječaci nemaju testise u skrotumu.

Bebe koje su se pojavile u 33-34 tjednu trudnoće i kasnije su zrele. Njihovo tijelo je više proporcionalno, glava je manja, pupka se nalazi bliže središtu trbuha, koža je ružičasta, samo su udovi i vlasište prekriveni zubima.

Kod preraspodjele razreda I-II u novorođenčadi vidljivi su uši, uočene su bradavice i bojenje areola. Kod djevojčica je genitalna praska gotovo potpuno zatvorena velikim usnama. U dječaka se testisi nalazi na ulazu u skrotum.

Što je opasno rođenje prije 37 tjedana?

Djeca koja se rađaju prerano razlikuju se ne samo u antropometrijskim pokazateljima, nego iu morfofunkcionalnoj nezrelosti vitalnih organa, što može imati vrlo različite posljedice.

Bebe rođene prije 34 tjedna ne mogu sami sisati. Stoga su smješteni u dječjem odjelu bolnice ili rodilišta i hranjeni kroz cijev.

Preuranjene bebe imaju problema s održavanjem tjelesne temperature, zbog čega se lako hladi ili pregrije. Stoga su djeca smještena u inkubator, koji postavljaju željenu temperaturu i vlagu. Couvez je dizajniran na takav način koji vam omogućuje da s djetetom poduzmete mnoge manipulacije bez dobivanja.

Ovisno o stupnju preuranjenosti, bebina pluća različito su razvijena. Čak i kod djece s prvim stupnjem prijevremenosti, pluća ne moraju uvijek imati sreću. Što se tiče duboko preuranjenih beba, njihova pluća nisu spremna za obavljanje funkcije disanja, a dijete treba poduzeti značajne napore da se udahne. Stoga ti pacijenti trebaju održavati disanje kroz umjetnu ventilaciju ili dovod zraka s visokim sadržajem kisika.

Ova djeca još nisu u potpunosti formirala respiratorni centar središnjeg oblongata. Novorođenče dišu plitko i neravnomjerno, ponekad imaju vrlo sporo disanje. Ako se takvi trenuci javljaju često, stručnjaci govore o pojavi apneje. Kako dijete stari, rizik od respiratorne depresije se smanjuje.

Druga značajka preuranjenih beba je anatomija srca. U fetusu, krv iz desne klijetke ne teče u plućnu arteriju, već kroz Botallov kanal u aortu. Kada se dijete rodi na vrijeme, u njemu raste rasipanje. U preuranjenim bebama može ostati otvorena, što rezultira povećanjem opterećenja srca i pluća. Ovo stanje zahtijeva postavljanje u odjel kardiologije i lijekove ili operaciju.

Također, zbog krhkosti krvnih žila, krvarenje se može pojaviti u organima organa, uključujući mozak, u bilo kojem trenutku. U preranoj bebi promatrana je nezrelost imunološkog sustava: antitijela u djetetovoj krvi se sintetiziraju u nedovoljnoj količini. Kao rezultat toga, sve je više bolestan od virusnih bolesti.

Djeca koja su rođena prerano mogu imati problema s apsorpcijom proteina, masti i ugljikohidrata, kao i nedostatak hemoglobina povezan s niskom stopom proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Također, ove bebe mogu razviti retinopatiju u ranijoj dobi, posljedice koje mogu biti vrlo ozbiljne i uzrokovale sljepoću. U preuranjenim bebama postoji velika opasnost od meningitisa, sepsa, osteomijelitisa i ostalih životno ugrožavajućih bolesti.

Ponekad preuranjenost ima više dugoročnih učinaka. Na primjer, kod djevojčica koje su ranije bile rođene, već u odrasloj dobi, nezrelost reproduktivnih organa, menstruacijski poremećaji, problemi s djetetom mogu se promatrati.

Kakve će posljedice imati prijevremena starost u budućnosti ovisi o pojmu rođenja djeteta i komorbiditetima. Suvremena medicina radi čuda, pa čak i duboko preuranjene bebe s odgovarajućom skrbi mogu nadoknaditi svoje vršnjake.

Njega preuranjenih beba sastoji se od sljedećih koraka: pružanje medicinske pomoći u porodničkoj bolnici, prenošenje djeteta u jedinicu intenzivne skrbi, zatim u jedinicu intenzivnog liječenja i već odavde, s pozitivnom dinamikom, otpušteni su kod kuće.

Kako se razvijaju preuranjene bebe?

Razvoj prerane bebe po mjesecima razlikuje se od razvoja beba rođenih na vrijeme. To ovisi o stupnju prijevremenosti i može zaostajati za 1-3 mjeseca.

1 mjesec. U preranoj bebi, slabi usisni učinak, slabo gutanje refleks, stoga, za razliku od zrele bebe, dodaje malo težine. Ako je dijete napustilo dječji odjel i kod kuće, roditelji ga trebaju zaštititi od hipotermije, kontakta s patogenim mikroflora i virusima.

2 mjeseca. Tijekom ovog mjeseca beba dobiva na težini, što ukazuje na pravilan razvoj preranog djeteta. Počevši od ovog mjeseca, dozvoljeno mu je ležati na trbuhu.

3 mjeseca. Težina bebe udvostručuje se. Ima mimiku, razvija vizualnu i slušnu pozornost, drži oči na majčinom licu, pokuša podići glavu, reagirati na dodir. Pojavljuje se robinonski refleks.

4 mjeseca. Dijete može već podignuti i držati glavu, stvarati zvukove, zgrabiti zvuk s rukom. Tijekom tog razdoblja može se primijetiti hipertonija, koja se uklanja punjenjem i tijekom masaže.

5 mjeseci. Dječak se počinje smiješiti, biti zainteresiran za vanjski svijet, okreće glavu na zvuk poticaja, njegov vid poboljšava, već je u stanju držati igračku u ruci.

6 mjeseci. Težina djeteta utrostručuje. Pokušava se prebaciti iz leđa u trbuh, razlikuje poznata lica, oživljava na njihovim očima, počinje trzati nogama i rukama. Ako držite bebu za pazuha, on počiva na nogama na površini, lagano se drži. Nakon 6 mjeseci, briga za prerano dijete postaje isto što i briga za bebu koja se pojavila na vrijeme.

7 mjeseci. Pojavljuje se fizička aktivnost, beba se lako preokreće na trbuhu. Ako je dijete rođeno 35-37 tjedana, tada će mu se prve zube smanjiti. Više o zubima →

8 mjeseci. Pokušava sama sjediti, ustaje na sva četiri, pokuša utjecati. On razumije kada ga ljudi traže da nešto pokažu, zanima ga zvučni govor, njegov ton i tempo.

9 mjeseci. U ovom dobu, dijete već sjedi samouvjereno, pokušavajući puzati, kaže prvi slogovi, potreba za povećanjem komunikacije. Prvi zubi se pojavljuju ako je mrvica rođena 32-34 tjedna.

10 mjeseci. Desetmjesečno dijete želi puzati već za sada, ali već je dobro isplati, hodajući, držeći se na podršci. On voli gledati objekte koji se kreću. Već zna njegovo ime. Djeca rođena prije 31. tjedna imaju prve zube.

11 mjeseci. Dijete aktivno puze. Već dugo stoji bez podrške, poduzimaju svoje prve korake bez podrške i dobro su u kontaktu s poznatim ljudima. Zanima ga kocke, piramide, igračke s igračkama.

12 mjeseci. Dijete može početi hodati, ponekad se to događa malo kasnije - u 18 mjeseci.
Ova djeca doživljavaju neuropsihijsku zrelost 2-3 godine. Sve ovo je varijanta norme.

Osobitosti njege

Briga za prerano dijete ima nekoliko značajki:

 1. Odjeća. Mora biti izrađen od prirodnih materijala, sa zatvaračima, gumbima, kako bi se lako zaštitili medicinski uređaji.
 2. Proizvodi za njegu. Trebao bi biti hipoalergenski i odabrati ovisno o stupnju prijevremenog djeteta. Koža preuranjenog djeteta vrlo je nježna i osjetljiva. Trebat će vam pelene za prerane bebe u bolnici i kasnije kod kuće. Oni su "nula" veličine do 1 kg, kao i od 1 do 3 kg.
 3. Način temperature. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti 23-24 stupnja, oko tijela djeteta - oko 28 stupnjeva. Ako je potrebno, možete koristiti grijaću podlogu. Optimalna vlažnost zraka 70%. Takav termalni način rada trebao bi se održavati tijekom prvog mjeseca.
 4. Kupanje. Ne bi trebalo biti naglih promjena temperature. Kako bi se to izbjeglo, dijete mora biti omotano u tanku pelenu, postavljeno u kadu, razvijati krpu i oprati dijete. Temperatura u sobi ne smije biti manja od 25 stupnjeva, voda - ne manje od 36 stupnjeva. Zamotajte mrvice u toplom ručniku. Bolje je ako oba roditelja kupaju dijete.
 5. Pješačka. Dijete treba zaštititi od hipotermije i iznenadnih promjena temperature. Ako je beba rođena u ljeto i tjelesna težina veća od 2 kg, možete odmah hodati. Šetnja traje najviše četvrt sata, temperatura zraka izvana mora biti 25 stupnjeva. Ako je dijete rođeno u proljeće ili jesen, šetnja je dopuštena 1,5 mjeseca, kada će težiti 2,5 kg. Kada se dijete pojavilo zimi, dopušteno je izlaz na ulicu s tjelesnom težinom od 3 kg i maksimalnom temperaturom zraka od -10 stupnjeva.
 6. Masaža i tjelesno odgoja. Trebaju sve prerane bebe. Savjetuje se da će ih obaviti stručnjak. Fizička kultura i masaža normaliziraju mišićno-koštani sustav, poboljšavaju metabolizam i probavu. Uz pomoć, dijete će sjesti na vrijeme, ustati, puzati i krenuti.

Značajke hranjenja

Dojenje je najbolje za takvu djecu. Mama treba dojiti bebu što je dulje moguće. Teško je za prerano dijete usisati dojku, stoga ga treba hraniti izraženim mlijekom.

Postoje posebne mješavine za preuranjene bebe na prodaju, ako zbog različitih okolnosti prirodno hranjenje nije moguće, morat ćete hraniti bebu s njima, ali morate kupiti mješavinu nakon savjetovanja s specijalistom.

Za hranjenje djeteta u prvom mjesecu potrebno je 10 do 20 puta dnevno, u malim količinama. Kada mrvica dobije težinu od drugog mjeseca, bit će dovoljno hraniti 8 puta dnevno.

Počevši od 7. mjeseca, prehrana preuranjenih beba treba biti raznovrsna, trebate unijeti dodatke. Prije toga se to ne može učiniti, jer probavni organi još nisu spremni probaviti bilo koju hranu osim majčinog mlijeka ili formule.

Ali nemoguće je odgoditi hranjenje: dijete treba vitamina i minerale. Morate početi s žitaricama, a zatim uvesti povrće i meso, svježi sokovi, a na samom kraju - mliječni proizvodi. Slatko voće i šećer ne bi smjeli dati.

Rođenje preranog djeteta stresno je za roditelje. Ali treba imati na umu da danas medicina ima dug put naprijed, a danas je moguće brinuti se za prerane bebe rođene čak i do 28 tjedana.

Autor: Irina Emelyanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Prerane bebe

Preuranjene bebe, njihovi znakovi, faze preranosti i uzroci prijevremenog poroda

Dijete se smatra preuranjeno ako je rođen ranije od 37 tjedana nakon začeća. Razlozi za prerano rođenje djeteta mogu biti mnogi:

1. Društveni i biološki čimbenici.

1.1. Roditelji dobi (premali ili stariji).

1.2. Bez obzira koliko to zvučalo, ipak ostaje činjenica: mnoge majke s lošim navikama i / ili one koji zanemaruju liječnički pregled i preporuke liječnika rađaju ispred vremena tijekom trudnoće.

1.3. Rizik od preuranjenog djeteta je mnogo puta veći kod samohranih žena. To je zbog psiholoških, emocionalnih i društvenih čimbenika.

2. Pobačaji koji su prethodili ovoj koncepciji.

3. Često rođenje, razdoblje između kojih je manje od dvije godine.

4. Razne bolesti roditelja.

5. Patološki put trudnoće.

6. Anomalije u razvoju ženskog genitalnog sustava.

U svakom slučaju, ne biste trebali očajavati, nema ništa posebno strašno u rođenju preranog djeteta, a šanse da ga se podigne kao punopravnu osobu su vrlo visoke, samo trebate malo truda i strpljenja tijekom prvih godina beba života.

Sveukupno, postoji 4 stupnja prijevremenosti, na temelju težine preranog djeteta i njegove visine.

1 stupanj. Dijete je rođeno u razdoblju od 35-37 tjedana, a težina preranog iznosi od 2001. g. Do dva i pol kilograma.

2 stupnja. Trajanje: 32-34 tjedna, a težina od 1501 gram do dva kilograma.

3 stupnja. Trajanje: 29-31 tjedna, težina - od 1001 grama do jednog i pol kilograma.

4 stupnja. Gestacijsko razdoblje je manje od dvadeset i devet tjedana, a težina djeteta manja je od jednog kilograma.

Složenost njege djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti. Što je veći, to je teže. Treba imati na umu da glavni problem preuranjenih beba nije mala težina, kao što neki vjeruju, ali nedovoljna razina razvoja vitalnih organa i tjelesnih sustava. Drugim riječima, dijete, rođeno ranije, jednostavno nema vremena da "sazri" za život izvan maternice.

Za novorođenče rođene prerano, neki vanjski znakovi su karakteristični.

Značajke preuranjenih beba i njihovih znakova

1. Mala veličina. Mali stupanj izravno je proporcionalan stupnju prijevremenosti.

2. Odsutnost potkožnog masnog sloja. Prerane bebe ne izgledaju iscrpljeno. Vanjski iscrpljivanje je svojstveno djeci s hipotrofijom drugog i trećeg stupnja.

3. Niska razina mišića, letargija, slaba plač, nedostatak gladi. To jest, adinamija.

4. Tijelo je nerazmjerno, velika glava i mali kratki udovi.

5. Veliki i ravni trbuh s jasnim odstupanjem mišića rectus.

6. prevlast lubanje lubanje preko lica.

7. Donost kostiju kostiju.

8. Meke uši.

9. Mekani kaput, koji se uglavnom nalazi na leđima i ramenima, također je uključen u posebno prerane bebe.

10. Prazni skrotum kod dječaka i razbijanje genitalija u djevojčicama, to jest, labia majora ne preklapaju male usne.

11. Nedostatak otekline mliječnih žlijezda.

12. Exophthalmos (pušitis).

13. Loši razvoj noktiju. Nokti ne smiju doći do vršaka prstiju.

Pojedinačno, ti znakovi ne mogu poslužiti kao pokazatelj prijevremenosti. Previše čimbenika utječe na zrelost djeteta i funkcionalnost tijela novorođenčeta. Nemojte se usredotočiti samo na težinu djeteta nakon rođenja. Glavni kriteriji koji određuju karakteristike svakog novorođenčeta su uzroci prijevremenog porođaja, stupanj prijevremenosti, starosti i težine djeteta.

Rođenje preranog djeteta i prvih tjedana života

U sobi za dostavu. Odjeća za prerane bebe u prvim trenucima života

Liječnici koji rade u rodilištima znaju da pažljivo treba obaviti skrb o odrasloj dobi za prerane bebe kako ne bi ozlijedio dijete, a ne slučajno pritisak na lubanju djeteta. Nakon odvajanja od majke, dijete, koje je rođeno prerano, prenosi se na unaprijed plaćeno, zagrijano do željene temperature, mijenjanje tablice, koje osvjetljavaju zrake električnog reflektora. Sve manipulacije bebom provode se s oprezom, jasno i brzo. Nakon toga, dijete je umotano u sterilne tople pelene, a zagrijane prijenosne inkubatore postavljene su u deke, a zatim odvedene u posebni odjel za bebe rođene prerano. Odjeća za prerane bebe, najčešće se sastoji od mekih jaknih flanela s dugim rukavima i kapuljačom. Nosila je kapu na glavi i topla čarapa na nogama.

Nisu sva djeca koja su rođena prije "normalnog" razdoblja spadaju u odjel za porodiljnu bolnicu specijaliziranu za njegu preranih beba. Dok odlučuju o potrebi postavljanja preranog djeteta u jedinicu intenzivne skrbi ili jedinicu intenzivnog liječenja, liječnici uzimaju u obzir ne samo trajanje trudnoće na kojoj je došlo do rođenja, već i proporcionalni omjer visine i težine, razvojnih defekata, kongenitalnih anomalija, problema s disanjem i mnogih drugi čimbenici. Ako se mišljenje stručnjaka slaže da stanje novorođenčeta ne predstavlja prijetnju zdravlju, onda se dijete odlazi kući u uobičajeno vrijeme.

Ako je potrebna reanimacija.

Ako vitalni sustavi djetetovog tijela su slabo razvijeni, primjerice, prerano beba ne može samostalno disati, pa čak iu ovom slučaju postoje šanse za bebu da preživi! U takvim slučajevima, dijete ulazi u jedinicu za intenzivnu njegu djece odmah nakon rođenja. Ovdje su bebe u posebnim inkubatorima, zatvorene prozirne kupole s kapicama i četiri rupe za različite medicinske manipulacije, koje se nalaze na dvije strane s različitih strana. Svi ovi inkubatori opremljeni su uređajima za umjetnu ventilaciju pluća.

Inkubator stalno održava određenu temperaturu, budući da opasnost za bebu nije samo hipotermija, već i pregrijavanje i određena vlažnost zraka, oko 60%, što je uzrokovano izbjegavanjem rizika sušenja sluznice. U rijetkim slučajevima, vodeni madraci se ugrađuju u inkubatore, čiji je cilj održavanje uvjeta u kojima je dijete smješteno što je bliže uvjetima amnionske tekućine. Uz pomoć brojnih senzora, prerano beba povezuje se s automatskim sustavima nadzora koji nadgledaju sve procese svoje vitalne aktivnosti i, ako je potrebno, alarmiraju liječnike. Reanimacijski postupci ne sastoje se samo od umjetne ventilacije pluća i hranjenja kroz cijev. Rijetko rođena djeca su u opasnosti od razvoja komplikacija, od kojih se velika većina može spriječiti i čak i izliječiti!

Kada dijete dobiva priliku za disanje samostalno, a kada potreba za prozračivanjem pluća više nije potrebna, započinje sljedeća faza preživljavanja koja se obično provodi u odjelima za intenzivnu njegu novorođenčadi. Tu su i inkubatori, ali, za razliku od inkubatora koji se nalaze u jedinicama intenzivne njege, nisu opremljeni umjetnim uređajima za disanje. Ali, ipak, u tim hladnjacima održava se i potrebna temperatura i vlaga. U jedinici intenzivne njege dijete se čuva dok ne bude u mogućnosti bez dodatne opskrbe kisikom i samostalno održava temperaturu tijela.

Inkubator hranjenja preranih beba

One bebe koje imaju slab ili bez refleksa za sisanje, u prvih su nekoliko tjedana preradile majčino mlijeko u koje, ponekad, dodaju posebne aditive, putem sonde. Sonda je tanka cijev koja je umetnuta izravno u želudac djeteta.

Značajke razvoja prerane bebe nakon rođenja

Ovisno o trajanju trudnoće, tijekom kojih se rođenje dogodilo, dijete ima određene značajke razvoja.

Ako je prerano dijete rođeno ranije od 29 tjedana od trenutka začeća

Djeca rođena u takvom razdoblju karakterizira mala težina, koja je manja od kilograma. Značajka takvog djeteta je odsutnost respiratornih, gutanja i sisanja refleksa. Zato se životna podrška ostvaruje uz pomoć posebne medicinske opreme. Često dijete rođeno u takvom razdoblju ne zna kako plakati i provesti većinu vremena u snu, a zbog slabog mišićnog tonusa njegovi su pokreti sporiji i rijetki. Vanjske razlike preuranjenih beba od beba rođene na vrijeme sastoje se od crveno-ljubičaste kože s bore, lanugo (pahuljica koja prekriva lice i tijelo djeteta), odsutnost trepavica i zatvorenih očiju. Zbog nedostatka sloja subkutane masti, dijete izgleda tanko, ali ne iscrpljeno. Iscrpljenost je znak hipotrofije. Djeca rođena prije isteka 29 tjedana podložna su rizicima različitih komplikacija i mogu se suočiti s problemima u odgoju i obrazovanju u predškolskoj dobi. Srećom, rođenje djece u takvim trenucima vrlo je rijetko.

29 tjedna prerano beba

Izvana je vrlo slična djetetu rođenim u ranijim razdobljima. Međutim, postoje značajne razlike: njegova težina je veća, a vjerojatnost daljnjih komplikacija je manja. Često se ta djeca smještaju u inkubator s konstantnom temperaturom i vlagom, kao i osiguravaju dodatnu količinu kisika.

30 tjedana prerano beba

Dijete može biti dojena kroz cijev. Prvi pokreti se očituju, čak i slučajevi kada dijete dohvati prst odrasle osobe.

Preuranjeno bebe 31 tjedna rođenja

Neka djeca već znaju kako plakati i otvoriti oči, a pokreti su intenzivniji od onih djece ranije rođenih. Ipak, takve bebe još uvijek su u opasnosti i trebaju ih pratiti liječnici.

Prerano beba 32 tjedna

U pravilu, može disati samostalno, a njegova težina je u prosjeku više od jednog i pol kilograma.

Prerano beba 33 tjedna

Može se dojiti ili iz boce, ako, naravno, nema problema s disanjem novorođenčeta.

Prerano beba 34 tjedna

Imaju veće šanse za preživljavanje, a njihova je težina veća od dva kilograma. Postoji manje mogućih zdravstvenih problema, a opće stanje novorođenčeta je bolje.

36 tjedno prerano beba

Težina postupno dolazi do optimalnog učinka, a mogući zdravstveni rizici su bolesti poput žutice i slabe termoregulacije, što je relativno lako liječiti bez posljedica za kasniji život.

Preuranjeno dijete od 36 tjedana ima relativno dobro zdravlje i, u pravilu, otpušten je kući što je prije moguće.

Značajke preuranjenih beba u različitim vremenima nakon hospitaliziranja

Što se tiče pojma bebe, prerane bebe imaju pomalo spor razvoj mentalnih, emocionalnih i motoričkih sposobnosti.

Razvoj preranog djeteta po mjesecu (opće informacije)

Preuranjeno dijete mase do jednog kilograma.

-Dijete se počinje usredotočiti na izvore zvuka i pažnje u dobi od 2-3 mjeseca.

-Sposobnost da se glava uspravi pojavljuje se u dobi od tri ili četiri mjeseca.

-Dijete počinje pucati iz leđa u želudac 6-7 mjeseci, a od trbuha do leđa na 7-8.

-Sposobnost sjediti neovisno pojavljuje se nakon 9 mjeseci.

-Dijete počinje ustati u dobi od 11-12 mjeseci.

-Prvi se koraci pojavljuju nakon 14 mjeseci.

-Dijete počinje reći prve riječi nakon jedne godine života.

Preuranjeno dijete od kilograma do 1500 g.

-Dijete se počinje fokusirati na izvore zvuka i pažnje u dobi od 2-2,5 mjeseci.

-Sposobnost da se glava uspravi pojavljuje se u dobi od tri ili četiri mjeseca.

-Dijete počinje pucati iz leđa u želudac 6-7 mjeseci, a od trbuha do leđa na 7-8.

-Sposobnost samostalnog sjedenja pojavljuje se nakon 8 mjeseci.

-Dijete počinje ustati u dobi od 11-12 mjeseci.

-Prvi se koraci pojavljuju nakon 14 mjeseci života.

-Dijete počinje reći prve riječi nakon jedne godine života.

Preuranjeno dijete mase od 1500 do 2 kilograma.

-Dijete se počinje fokusirati na izvore zvuka i pažnje u dobi od 1,5 do 2 mjeseca.

-Sposobnost držanja uspravne glave pojavljuje se u dobi od dva mjeseca.

-Dijete počinje pucati iz leđa u želudac u 5-6 mjeseci, a od trbuha do leđa u 6-7

-Sposobnost sjediti neovisno pojavljuje se nakon 7 mjeseci.

-Dijete počinje ustati u dobi od 9-10 mjeseci.

-Prvi se koraci pojavljuju nakon 11 mjeseci života.

-Dijete počinje reći prve riječi nakon 11 mjeseci.

Preuranjeno dijete mase od dva do dva i pol kilograma.

-Dijete se počinje fokusirati na izvore zvuka i pažnje u dobi od 1-1,5 mjeseci.

-Mogućnost držanja glave u uspravnom položaju pojavljuje se u dobi od jedne i pol do dva mjeseca.

-Dijete počinje pucati iz leđa u želudac na 5-5,5 mjeseci, a od trbuha na leđa na 6-7

-Sposobnost da se samostalno sjedi pojavljuje se nakon šest mjeseci života.

-Dijete počinje ustati u dobi od 9 mjeseci.

-Prvi se koraci pojavljuju nakon 11 mjeseci života.

-Dijete počinje reći prve riječi nakon 11 mjeseci.

Razvoj preuranjenog djeteta po mjesecu (vrijedi za prve stupnjeve preuranjenosti)

Prerano beba 1 mjesec

Dijete dobiva težinu i podiže glavu.

Prerano beba 2 mjeseca

Dijete, ležeći na trbuhu, nauči da drži glavu u vodoravnom položaju.

Prerano beba 3 mjeseca

Pokušava popraviti pogled na jednu točku, razvoj izraza lica.

Prerano beba 4 mjeseca

Dječak već zna kako se nasmiješiti, usredotočuje se na oči i drži glavu u uspravnom položaju bez puno truda.

Prerano beba 5 mjeseci

Dječak okreće glavu na zvukove, ima pokreta s rukama i nogama kao odgovor na apelu roditelja i čini nejasne zvukove.

Prerano beba 6 mjeseci

Djeca hvataju vješto igračke, otkrivaju nevidljive izvore zvukova i počnu grickati.

Prerano beba 7 mjeseci

Postoji brz mentalni i emocionalni razvoj. Dijete već zna kako razlikovati voljene od stranaca, pokupiti razne predmete, babbles. Postoji niz dugotrajnih hodanja.

Prerano beba 8 mjeseci

Razvijanje kretanja u vodoravnom položaju. Djeca se počnu kotrljati na trbuhu sa stražnje i stražnje strane. Počnite puzati i pokušajte sjesti.

Preuranjeno dijete 9 mjeseci

Dijete počinje izgovarati pojedinačne slogove, pokušavajući ponoviti nakon odraslih. Pokušava se ustajati. Mirno sjedi, držeći barijeru.

Prerano beba 10 mjeseci

Skup manipulacija s objektima se širi, dijete može već stajati, naslonjeno na barijeru.

Prerano beba 11 mjeseci

Emocionalni i motorni razvoj počinju se poboljšavati.

Preuranjeno dijete 12 mjeseci

Dijete je relativno pouzdano, vrijedno je. Ima jak interes za okoliš, reagira na odrasle, aktivno manipulira objektima.

Neovisnost u prehrani, kao što je držanje žlice, kruha, manipulacija žlicom, u prerane bebe počinju se pojavljivati ​​u dobi od šest mjeseci do deset mjeseci. Uredne vještine - od devet mjeseci do godine.

Briga za preuranjene bebe kod kuće

Preuranjeno dijete ima brojne značajke i zahtijeva posebne uvjete za njegov puni razvoj. Takvi se uvjeti lako mogu stvoriti kod kuće, trebali biste slijediti samo nekoliko preporuka.

Prvo, briga za preuranjene bebe je u temperaturi

Za prerano bebe potrebno je stvoriti optimalne temperaturne uvjete kod kuće. Temperatura zraka bi trebala biti 22-25 stupnjeva Celzijusa. Ventilacija se mora obaviti svaka tri sata petnaest do dvadeset minuta. U blizini djeteta, izravno ispod pokrivača s kojim je pokriven, temperatura treba održavati na dvadeset osam do trideset dva stupnja Celzijusa. Često, osobito u zimskoj sezoni, postoji potreba za dodatnim zagrijavanjem novorođenčeta. Za to je prikladno koristiti boce gumene vruće vode s toplom vodom (60-65 stupnjeva). Treba zapamtiti da ne možete koristiti električne aparate za grijanje bebe. U skladu s stupnjem preuranjenosti i temperaturnim uvjetima u sobi, možete koristiti od 1 do 3 grijača. Grijači su umotani u krpu (ručnici, pelene ili posebne torbe) i stavljeni ispod pokrivača u nogama i na vrhu pokrivača na stranama na udaljenosti od dlana odrasle osobe od djeteta. Za kontinuirano praćenje temperature i praktičnost općenito možete staviti termometar pored djeteta.

Važno je da dijete ne stavlja grijaće podloge kako bi izbjegli opekotine i stavili ih na vrh, jer će to otežati disanje. Također trebate izmjenjivati ​​grijače naizmjence svakih pola do dva sata i pobrinuti se da dijete ne ostaje neiscrpno ni za kratko vrijeme. Lice novorođenčeta uvijek bi trebale biti otvorene.

Do kraja prvog mjeseca, dijete će početi samostalno "zadržati" tjelesnu temperaturu, i kao rezultat toga će biti moguće potpuno napustiti umjetno zagrijavanje. Tjelesnu temperaturu djeteta treba izmjeriti dva puta dnevno, ujutro i navečer, osim ako je, naravno, liječnik dao druge znakove. Mjerenje tjelesne temperature vrši se bez odvlačenja djeteta.

Odjeća za prerane bebe

Dijete, rođeno s tjelesnom težinom većom od dva kilograma, ne treba završiti. Obučen je poput punoljetnih beba. Djeca čija je težina manja od dva kilograma trebaju mnogo više stvari. Najoptimalniji je odjeća za prerane bebe, koja se sastoji od elemenata kao što su pletene kape, pletene bluze s kapuljačom i žičanim rukavima, klizačima i pelenama. Dijete tako obučeno trebao bi biti umotan u pokrivač za flanelete, postavljen u vunenu omotnicu i prekriven s flanelskim pokrivačem na vrhu. Do kraja prvog mjeseca trebalo bi postupno napustiti deku i omotnicu. Treba imati na umu da usko češljanje sprječava dah beba, što je apsolutno kontraindicirano. Za ujednačenost disanja u svim dijelovima pluća novorođenčadi potrebno je redovito mijenjati bebu s jedne na drugu stranu.

Kupanje preranog djeteta

Bebe čija je težina rođenja bila manja od jednog i pol kilograma ne bi se trebala okupati u prva dva ili tri tjedna kod kuće. Djeca čija je težina rođenja iznad 1500 grama dopušteno su plivati ​​za 7-10 dana. U prva tri mjeseca života djeteta, kupanje se provodi u kuhanoj vodi. Temperatura u kupaonici mora biti dvadeset pet stupnjeva Celzija, a temperatura vode trebala bi biti 38 ° C.

Prehrana prerane bebe. Metode hranjenja

• Hranjenje preranih beba s probama pomoću infuzijske pumpe.

• Prehrana s dijelom sonde (hrana se ubrizgava s štrcaljkom)

• Mješovita ili umjetna hranjenja pomoću posebnih formula za prerane bebe.

Hranjenje preranih beba

Kada bebe mogu samostalno hraniti majčino grudi, trebaju im se pružiti najudobnije hranjenje preranih beba.

• Djetetu je često teško držati bradavicu u ustima. U tom slučaju najdjelotvornija pozicija djeteta u njezinim rukama bit će položaj "ispod ruke" ili "kolijevka" kada se dijete nalazi uz podlakticu, a majčinska ruka podupire dijete za ramena.

• Ako dijete proguta zrak, potrebno je poloţaj poloţaja, na primjer, postavljanjem nekoliko jastuka ispod leđa.

• Da bi beba držala bradavicu, možete koristiti takozvanu metodu "plesačice", koja će podupirati majčin obraz i brada.

Šetnje

Tijekom šetnji budite oprezni, jer nagle promjene temperature mogu nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta. Preuranjene bebe koje su rođene s tjelesnom težinom od više od jednog i pol kilograma smiju se uzeti za šetnju od dva tjedna na vanjskoj temperaturi od 25 do 26 stupnjeva Celzijusa. Prva šetnja ne bi trebala biti duga, samo deset do petnaest minuta, a trajanje se može povećati svakih 10-20 minuta, čime se povećava do jednog do pola sata. U jesen i proljetnoj sezoni, na temperaturama ispod deset stupnjeva Celzija, dopušteno je hodati s dojenčadi starom od jednog mjeseca i tjelesnom težinom od dva i pol kilograma. Ako je temperatura zraka manja od osam stupnjeva, šetnje s djecom dopuštene su kada dođu do dobi od dva mjeseca i tjelesne težine iznad 2800 grama.

Savjeti za mame

Dijete je vrlo ovisno o majci, a ne samo o njenom tjelesnom zdravlju, ali i njezinu psihološkom stanju. Kako bi dijete moglo rasti i razvijati se normalno, nužno je stvoriti povoljne uvjete za njega i stvoriti ih, prije svega, morate početi od same majke. Najvažnija stvar je da ne očajavamo i budimo s optimizmom. Čak i kad je dijete rođeno prerano i poslano u dječji odjel, majka se ipak može brinuti o njemu i brinuti se za njega. Čuvanje majke imat će pozitivan učinak ne samo na zdravlje djeteta, već i na psihološko stanje roditelja. Postoje jednostavna, ali iznimno učinkovita pravila koja će pomoći cijeloj obitelji.

Prvo, majka bi trebala trošiti što je više vremena s bebom što je više moguće. Čak i kontakt očima s djetetom pozitivno će utjecati na psihičko stanje majke.

Važnu ulogu igra taktilni kontakt, jednostavni dojam majke važan je za prerane bebe.

Možda je najvažniji čimbenik smanjenje stresa. Naravno, rođenje preranog djeteta donosi mnogo nelagode i stresa, ali morate naučiti kako se nositi s njima, a tek tada beba će odrasti zdravo i sretno.

Važno je zadržati majčino mlijeko. Usput, nedostatak stresnih situacija uvelike će olakšati očuvanje laktacije. Čak i ako je beba preslaba za sisanje, pokušajte ga ponuditi za hranjenje majčinim mlijekom, a ne s mješavinom kroz sondu.

Sudjelujte u skrbi o bebi. Zamolite svog neonatologa koje akcije možete učiniti da se brinete. Moglo bi biti hranjenje, preplitanje ili bilo što drugo. Ako imate bilo kakvih pitanja, uvijek možete kontaktirati osoblje za pomoć. Sve to će prevladati depresivno stanje, poboljšati raspoloženje majke i, naravno, imati pozitivan učinak na dijete.

Održavati komunikaciju s medicinskim osobljem. Ne zadržavajte svoje strahove i strahove. Podijelite ih s bolničkim osobljem i uklonit će sve vaše strahove! Nemojte se ustručavati pitati čak i glupo pitanje, jer majčino razumijevanje svih svojstava skrivanja prijevremenog djeteta ovisi o životu i razvoju djeteta.

Upoznajte druge roditelje koji također imaju preuranjene bebe. Pronađite forume i web stranice posvećene ovoj temi. Vjeruj mi, ima ih puno. Tamo možete pronaći odgovor na gotovo bilo koje pitanje i zatražiti savjet od "iskusnijih" roditelja.

Ipak, najvažnija stvar je optimizam i vjerovanje u bolju budućnost za bebu! Nemojte očajavati, i sve će biti u najboljem redu.

Razvoj prerane bebe po mjesecu

Što dijete smatra preuranjenim?

Prerano beba je ista novorođenčad kao i ostali, što se razlikuje od zrelog novorođenčeta s nerazvijenim tjelesnim funkcijama.

Bilo koji novorođenčad rođen s težinom manjom od 2.500 g i manjim od 48 cm smatra preuranjenom. Obično se rađa prije kraja 37. tjedna trudnoće.

Stupanj prijevremenosti

Prerane bebe pripadaju zasebnoj skupini novorođenčadi.

Grupa preranih beba podijeljena je u nekoliko podskupina, ali najčešće su podijeljene u dvije glavne skupine: one koje nisu sazrele na 1.500 g tjelesne težine i one koje nisu zrele od 1.500 do 2.500 g.

Postoje 4 stupnja, koji se temelje na rastu i težini preranog djeteta.

 1. Prvi. Trajanje rođenja: 35-37 tjedana, težina 2000-2500 grama.
 2. Drugi. Trajanje: 32-34 tjedna, težina 1500-2000 grama.
 3. Treći. Trajanje: 29-31 tjedna, težina 1000-1500 grama.
 4. Četvrti. Trajanje manje od 20 tjedana, težina ispod 1000 grama.

Što je veći stupanj prijevremenosti, to će biti teže ostaviti mrvicu. Glavni problem takvih beba nije nedostatak težine, već preniski razvoj vitalnih sustava i organa tijela.

Uglavnom, prerano beba ima sve karakteristike novorođenčeta, samo je manje zrelo. Ipak, neki dijelovi tijela zaostaju u veličini i razvoju od drugih. Ova razlika u djeci ro enoj nakon manje mjesečjih mjeseci očituje se jer je formiranje zasebnih organa i sustava nepotpuno. Na primjer, lubanja je okrugla ili jajoliki oblik i tek pred sam kraj trudnoće (10 mjeseci), nekoliko proširena. Subkutani sloj masti je mnogo manje izražen, budući da je uglavnom stvoren prije kraja trudnoće, stoga prerano dijete ima određeni izgled na neki način.

Natalitet prerane bebe varijabilan je i neujednačen u cijelom svijetu. Uglavnom se kreće od 8 do 12% od ukupnog broja djece rođenih...

Razlozi za rođenje prerane bebe

Uzroci preranosti kod djece u oko 50% slučajeva su nepoznati.

Od svih mogućih razloga, vjeruje se da sljedeći čimbenici imaju poseban utjecaj na rođenje preranih beba:

 • Na prvom mjestu želim staviti uobičajenu nepažnju buduće majke: otići u daleke zemlje u tresti vlak ili automobil jer želim, opće čišćenje ili popravak, au svim slučajevima vjeruje da nitko ne može premjestiti ormar na stablo "iza crvene trešnje" ili trčanje po ledu... Dragi buduće mame, brinite o sebi i svom trbuhu od prvog dana do rođenja, nemojte riskirati da beba kaže "moja djevojka je letjela u Tursku u sedmom mjesecu i sve bilo je dobro. " Ovdje nema mjesta za rizike!
 • kronične bolesti majke (tuberkuloza, sifilis, bolesti zglobova, anemija itd.);
 • kongenitalna sklonost prijevremenom radu;
 • ozljede radnih žena (stalna izloženost teško primjetljivim, ali štetnim utjecajima, kao što su trese, vibracije itd.);
 • višestruka trudnoća (blizanci, tripleti);
 • akutni psihički šokovi majke;
 • teški socijalni uvjeti majke (izvanbračni, nezaposlenost, itd.);
 • godišnja doba (ranog proljeća, kasne jeseni);
 • nepoželjne promjene prehrane majke tijekom trudnoće (nedostatak proteina i vitamina);
 • pokušaj pobačaja prije pobačaja;
 • piće i pušenje;
 • premalena ili naprotiv starost roditelja;
 • nepoštivanje liječničkih propisa;
 • psiholoških, domaćih i emocionalnih čimbenika koji nepovoljno utječu na tijek trudnoće;
 • razdoblje od manje od dvije godine između rođenja;
 • teška trudnoća;

Već smo rekli da oko 50% uzroka još nije dovoljno proučeno. Postoje nova tumačenja prema kojima se uzroci prijevremenosti mogu pojaviti i od očeva. Vjeruje se da je za uspješnu isporuku važno kada su spermatozoidi potpuno zreli i sposobni za oplodnju.

Kao što je gore spomenuto, rođeno je prerano bebe s manje zrelim organima, čija se zrelost postiže paralelno s povećanjem težine. Takvo dijete je malo spremno za život u vanjskom okruženju, teško je prilagoditi se i brzo prepuštanje raznim bolestima. Razvoj prerane bebe mjesecima - to je vrijedno razgovarati detaljnije.

Razvoj prerane bebe po mjesecu

Preuranjeno dijete do 29 tjedana.

Za takvu djecu tipična je težina manja od 1 kilograma, a boja kože crveno-ljubičasta. Koža je naborana i prekrivena dolje (lanugo). Izvana djeca su mršava, ali nisu iscrpljena. Ako postoje znakovi iscrpljenosti - to ukazuje na prisutnost hipotrofije. Zbog nedostatka sisanja, gutanja i respiratornih refleksa, životna potpora bebe je napravljena s medicinskom opremom. Često, ova djeca ne znaju kako plakati i većinu vremena spavati. Njihovi pokreti su rijetki i letargični zbog smanjenja mišićnog tonusa.

Rođenje do 29 tjedana vrlo je rijetko.

Razvoj djeteta rođenog 29 tjedana

Izvana, ove bebe nalikuju bebama rođene ranije, ali postoje razlike koje kasnije smanjuju vjerojatnost negativnih manifestacija ranog porođaja. Najčešće su djeca smještena u inkubator u kojem se održavaju stalne temperature i vlažnost, a kisik se dodatno isporučuje.

Imati bebu na 30 tjedana

Djeca rođena u ovom trenutku već se mogu hraniti sondom s majčinim mlijekom. Počinju prikazivati ​​pokrete.

Značajke razvoja djeteta rođene 31. tjedna

Unatoč činjenici da djeca rođena tijekom tog razdoblja već znaju kako otvoriti oči, plakati i aktivnije krenuti, još uvijek trebaju stalno praćenje liječnika.

Dijete rođeno 32. tjedna

Težina ovih beba premašuje 1500 grama, znaju sami disati.

33 tjedna

Ako dijete nema problema s dišnim sustavom, može se hraniti bočicom ili dojkama.

Porođaj u 34 tjedna - osobito rađanje djeteta

Vjerojatnost pojave zdravstvenih problema se smanjuje, a stanje djece koja su rođena tijekom tog razdoblja se poboljšava.

Rođenje djeteta - 36 tjedana

Rizici nastanka u tom razdoblju uključuju nedostatak termoregulacije i žutice. Težina ove djece je blizu normalne, zdravstvene probleme gotovo se ne promatraju.

Razvoj preranih beba po mjesecima, ovisno o težini pri rođenju

Dijete je rođeno u težini do 1000 grama

Za 3 mjeseca, oni počinju usmjeriti svoju pozornost na zvuk izvora.

Za 4 mjeseca držite glavu uspravno.

U sedam mjeseci se okreću od leđa u trbuh i na 8 iz trbuha na leđima.

Počevši od 9 mjeseci, pokušajte sjesti neovisno.

Bliže onoj godini kada djeca pokušavaju ustajati.

Počevši od 1 godine i 2 mjeseca, djeca pokušavaju poduzeti svoje prve korake.

Nakon godinu dana izgovorene su prve riječi.

Dijete je rođeno težinom od 1000-1500 grama

Na 2,5 mjeseca počinju usmjeravati pozornost na zvukove.

Za 4 mjeseca držite glavu uspravno.

U sedam mjeseci se okreću od leđa u trbuh i na 8 iz trbuha na leđima.

Počevši od 9 mjeseci, pokušajte sjesti neovisno.

Bliže onoj godini kada djeca pokušavaju ustajati.

Počevši od 1 godine i 2 mjeseca, djeca pokušavaju poduzeti svoje prve korake.

Nakon godinu dana izgovorene su prve riječi.

Rođenje djeteta težine 1500-2000 grama.

Za dva mjeseca počinju usmjeravati pozornost na zvukove.

Pri 2 mjeseca držite glavu uspravno.

U 6 mjeseci se prebacuju s leđa u trbuh i na 7 iz trbuha na leđima.

Počevši od 7 mjeseci, pokušajte sjesti.

U 10 mjeseci djeca se pokušavaju ustati.

Počevši od 11, djeca pokušavaju poduzeti svoje prve korake.

Nakon 11 mjeseci prve su riječi izgovorene.

Preuranjeno dijete mase 2000-2500 grama - razvoj po mjesecima

U 1,5 mjeseci počnu usmjeravati pažnju na izvore zvuka.

Pri 2 mjeseca držite glavu uspravno.

U 6 mjeseci se prebacuju s leđa u trbuh i na 7 iz trbuha na leđima.

Počevši od 6 mjeseci, pokušajte sjesti neovisno.

Bliže do 9 mjeseci, djeca se pokušavaju ustajati.

Počevši od 11 mjeseci, djeca pokušavaju napraviti svoje prve korake.

U 11 mjeseci izgovorene su prve riječi.

Značajke razvoja preranog beba po mjesecu

Razvoj preranog beba - 1 mjesec

Visoka vjerojatnost infekcije zaraznih bolesti koje mogu dovesti do komplikacija. Dobitak težine je minimalan. Povećanje rasta u prosjeku od 2-5 cm. Povećan opseg glave od 4-5 cm. Ako razvoj mrvice odvija normalno, sisanje-gutanja refleks bi se trebalo dogoditi. Ako nije prisutan, hranjenje treba provesti pomoću sonde. Ako je respiratorni refleks slabo razvijen, treba posegnuti za umjetnim kisikom.

2 mjeseca života prerano beba

Povećanje težine ubrzava. Ovo je dobar pokazatelj jer kaže kako se dijete razvija. Povećanje rasta prosječno 2-5 cm Povećana opseg glave 2-3 cm Dojenje -.. teške test za lomljive djecu, pa im je potrebno završiti hranjenje izrazio mlijeko sa žlicom.

Prerano beba i njegov razvoj u 3 mjeseca

Težina treba povećati za 1,5 puta. Povećanje rasta u prosjeku od 2-5 cm. Povećan opseg glave do 2,5 cm. Glavna zadaća roditelja u tom periodu je klima uređaj u sobi gdje je spavao mrvica i promijeniti položaj bebe tijekom budnosti i spavanja.

4 mjeseca života prijevremenog djeteta

Dječak već podiže glavu, drži ga, ispravlja oči i čini zvukove. Povećanje rasta u prosjeku iznosi 2-5 cm, opseg glave raste do 1,5 cm.

Što može učiniti preuranjeno dijete u roku od 5 mjeseci

Počne se nasmijati i uhvatiti ruke s predmetima koji ga zanimaju. Povećanje rasta u prosjeku iznosi 2-5 cm, opseg glave raste do 1,5 cm.

Značajke fizičkog i psihičkog razvoja prerane bebe - 6 mjeseci

Preuranjene bebe u ovoj dobi upadaju u razvoj svojih vršnjaka. Njihova težina bi se trebala povećati za 2 puta. Povećanje rasta u prosjeku iznosi 2-5 cm, opseg glave povećava se na 1,5 cm, sposobni su razlikovati svoje rodbine od stranaca, igrati se igračkama i okretati glave.

7 mjeseci - razvoj preranog djeteta

Povećanje rasta u prosjeku iznosi 1-3 cm, opseg glave povećava se na 0,5-1 cm, igra postaje aktivnija. Kikiriki se pretvara s trbuha na leđa.

Preuranjeno dijete - 8 mjeseci

Povećanje rasta u prosjeku iznosi 1-3 cm, opseg glave povećava se na 0,5-1 cm. Pokušava se indeksirati.

9 mjeseci života prerano beba - njegove vještine, značajke razvoja

Povećanje rasta u prosjeku od 1-3 cm. Povećan opseg glave do 0.5-1 cm. Pokupi komadiće hrane, bez pomoći, on dobiva na noge, držeći se za podršku, aktivno igrati.

10-11 mjesec života prerano beba

Povećanje rasta u prosjeku iznosi 1-3 cm, opseg glave povećava se na 0,5-1 cm. Djeca aktivno pužu, igraju, izgovaraju sve vrste zvukova, aktivno reagiraju na svoje ime.

Prerano beba - razvoj u razdoblju od 1 godine do 12 mjeseci

Povećanje rasta u prosjeku iznosi 1-3 cm, opseg glave povećava se na 0,5-1 cm i počinju izgovarati slogove. Glavna stvar za roditelje u tom razdoblju nije da se žuri, a ne naučiti dijete da hoda.

Teething se pojavljuje kasnije nego kod punoljetnih beba. Ako je prijevremena starost mala, zubi će početi izbacivati ​​kasnije u mjesecu, a ako je stupanj ozbiljniji, prvi se zubi pojavljuju samo do godine dana.

Psihomotorni razvoj u preuranjenim bebama nešto je niži od onih njihovih punoljetnih vršnjaka. Da bi dijete dobro razvijalo, roditelji bi trebali obratiti pažnju na njega, razgovarati s njim, igrati, vježbati, pokazati razne igračke, uključivati ​​glazbu, masažu i gimnastiku.

Sva djeca ovise o tjelesnom i duševnom zdravlju majke pa je iznimno važno ne odustati se od budućnosti s vjerom i optimizmom. Postoje pravila koja će vam pomoći stvoriti najbolju atmosferu za rast i razvoj male osobe: provesti više vremena sa svojim djetetom, često ga držite u naručju, pokušajte smanjiti stres, zadržati dojenje što je dulje moguće. Vjerujte da će sve uskoro biti bolje i da će tvoja mala brata brzo nadoknaditi svoje vršnjake.