Preuranjena beba loše dobiva na težini

Liječenje

Preuranjene bebe smatraju se bebama manje od 45 cm i težine manje od 2500 grama rođene prije 37 tjedna trudnoće. Njihovi respiratorni, kardiovaskularni i termoregulacijski sustavi još uvijek su nezreli, tako da ove bebe trebaju medicinski nadzor i posebnu njegu. Prije svega, majke razmišljaju o tome kako povećati težinu u preranom djetetu.

Budući da prerane bebe imaju slabu težinu, glavni pokazatelj njihova razvoja i zdravstvenog stanja je dobitak na težini. U pravilu, prerane bebe povećavaju svoju težinu brže od onih rođenih u vremenu.

Ovaj faktor utječe na stupanj prijevremenosti:

 • 1 - djeca su rođena 35-37 tjedna, mase od 2000 do 2500 g;
 • 2 - djeca su rođena 32-35 tjedna, težine od 1500 do 2000;
 • 3 - djeca su rođena 29-31. Tjedna, mase od 1000 do 1500 g;
 • 4 - djeca su rođena prije 29. tjedna težine manje od 1000 g.

Na primjer, djeteta s punim radnim vremenom udvostručuje tjelesnu težinu za 4-5 mjeseci, a prerano dijete koje je izdržalo od rođenja 2000 do 2500 g - za 3-3,5 mjeseci.

U prvom mjesecu života, bebe s 1 stupnjem preuranjenosti povećavaju težinu u 300g, s 2 i 3 stupnja - 190g, i bebe s 4 stupnja prijevremenosti - 180g. U drugom mjesecu, djeca iz skupine 1 dodaju 800 g, djeca iz skupine 2 - 700 g, iz skupine 3 - 650 g, iz skupine 4 - 400 g. Počevši od trećeg mjeseca života, prerane bebe počinju dobivati ​​na težini od 650 do 800 g.

Ali to su samo približne brojke, na težinu dobitak također utječu:

 • kakvoća i korisnost prehrane;
 • učestalost i trajanje hranjenja;
 • obiteljska atmosfera;
 • nasljedni čimbenik;
 • hrana mama.

Da biste utvrdili je li prerano beba dobila dobro ili dobro, samo stručnjak može. Ali ako se majci čini da dijete ne dobro jede, promatra česte kapsule bebe, onda je potrebno hitno kontaktirati pedijatra.

Zadatak majke je pružiti preuranjeno dijete dobrom hranom, uključujući dovoljnu količinu kalorija i bitnih hranjivih tvari. Uostalom, važno je da se takvo dijete intenzivno razvija kako bi se uhvatili s vršnjacima. Za to vam je potrebna:

 1. Ako je moguće, hranite bebu samo s majčinim mlijekom, koja sadrži mnogo aminokiselina, proteina, oligosaharida, protutijela. Za razliku od majčinog mlijeka žene koja je rodila na vrijeme, mlijeko za prerano dijete sadrži manje laktoze.
 2. Kada hranite bebu kroz sondu u slučaju loše formiranog refleksa za usisavanje, važno je da žena pruži djetetu majčino mlijeko neprestano dekantiranjem. Da biste to učinili, morate kupiti crpku za prsa, budući da je vrlo teško ručno izraziti mlijeko u količini koja je potrebna za dojenčad.
 3. Pričvrstite na prsa na zahtjev djeteta. Važno je pravilno primjenjivati.
 4. Obavezno pijete dijete noću.
 5. Osigurajte konstantan fizički kontakt djeteta s majkom.

Važno je zabilježiti broj uriniranja koje dijete ima kako bi utvrdilo koliko je potrebna prehrana. Kao dodatak, bolje je iskoristiti majčino mlijeko. Ali ako nije dovoljno, dodatak se izrađuje s posebnom smjesom za djecu s malom težinom. U djeteta prvog mjeseca života, broj uriniranja mora biti najmanje 16 dnevno.

Dobitak težine je glavni pokazatelj zdravlja i razvoja preranog djeteta. Važno je za njega osigurati pravilno dojenje.

Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

Rana djeca uvijek su bila posebna. Oni su rođeni prije vremena. Stoga, još nisu spremni započeti svoj život izvan maternice majke. Zaista im je potrebna stalna pozornost odraslih, posebno majki. U najkraćem mogućem roku, oni moraju nadoknaditi svoje vršnjake. Najvažnije razdoblje smatra se prvom godina. U ovom trenutku, dobivanjem težine.

Zašto prerane bebe loše slabe težine?

Takve bebe rođene su slabe. Glavni pokazatelj njihova zdravlja smatra se da je razvoj postao težak. To se događa aktivnije nego u punoljetnim bebama.

Lag se također promatra u razvoju živčanog sustava. Ako takvu djecu daju pažnju potrebnu, za dvije godine razlika postaje nevidljiva. Takva djeca više neće biti drugačija od svojih vršnjaka.

Majčino mlijeko ima jedinstven sastav, u mnogočemu različit od majčinog mlijeka, čije su bebe rođene punopravno.

Majčino mlijeko ima nekoliko prednosti:

 • po količini proteina. Potrebno je za ubrzani rast tijela;
 • visoki udio oligosaharida u mlijeku. Smatra se da stimuliraju rast crijevne mikroflore, pomažu uspješno probaviti hranu;
 • niski sadržaj laktoze;
 • visok sadržaj antitijela koji štite bebu od infekcija.

Preuranjene bebe provode dosta vremena u snu. Inicijator prehrane, u ovom slučaju, bit će majka. Dijete se treba probuditi ili ga staviti u usta. Dijete sranje slabo, brzo se umori. Nakon tih hranjenja treba dekantirati. Takve akcije dugoročno će omogućiti dojenje.

Upravljanje težinom. Ako preuranjeno dijete ne dobije dobro, dobit ćete knjigu privitaka na prsa, komplementarne hrane i zabilježite koliko je uriniranja bilo tamo. Bolje je hraniti dijete kada spava, tako da se ne može naviknuti na bočicu.

Čini se da novorođenčad ne dobiva dobro u prva četiri tjedna nakon rođenja. U takvim slučajevima, trebali biste brzo identificirati uzrok manjka, donijeti pravu odluku da ga eliminirate.

Razlozi zašto prerano bebe ne dobivaju težinu mogu biti kako slijedi:

 • pothranjenost. Kao rezultat male količine hrane koja ulazi u dječje tijelo, nema mjesta za uzimanje kalorija. Trebali biste biti sigurni da je beba pravilno pričvršćena na dojku, slušati ima li ždrijela kada se hrani;
 • apetit slabog djeteta;
 • stresno stanje majke, novorođenče. Dijete osjeća nedostatak ljubavi voljene osobe. Emocionalna percepcija svijeta je uznemirena;
 • zdravstvenih problema. U takvim slučajevima odmah obavijestite okrug pedijatara;
 • loše navike majke.

Koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu?

Postupak se može brzo razmotriti ako je ishrana završena. Smatra se takvim kada čini savršene troškove energije. Pun skup tjelesne mase događa se kada dijete dobiva potrebne zaštitne tvari, elemente u tragovima s mlijekom. Dobitak težine u prerane bebe nije bez određenih poteškoća. Taj fenomen je posve prirodan.

Prehrambeni problemi preranih beba:

 1. dijete se rodi kad se želudac i crijeva još uvijek nisu razvili;
 2. jelo je teško. Enzimi pokazuju nisku aktivnost;
 3. beba ne može pravilno sisati, gutati;
 4. često dolazi do regurgitacije hrane.

Najbolja hrana za prerane bebe je majčino mlijeko.

To je od vitalnog značaja za njih. Mlijeko prilagođava svoj sastav prema potrebama novorođenčeta, zadovoljava svoje potrebe.

Kako ide tjelesna težina?

Pojavljujući se ispred vremena, mrvica dobiva oko 120 grama tjedno. Stoga, kako bi se kontrolirala njegova težina, treba voditi evidenciju, znati, odnosno, što je bilo u vrijeme rođenja. Za tri mjeseca tjelesna težina takve bebe treba udvostručiti. Do godine ona će rasti tri puta. To su indikatori samo za prerane bebe.

Treba imati na umu da dobitak težine neće početi bez stabiliziranja svojeg stanja. U prijevremenim bebama gubitak je mnogo veći. To zahtijeva posebnu prehranu.

Dodavanje grama ovisi o učestalosti hranjenja. Takva djeca puno spavaju, proces jedenja traje duže. Međutim, to ne utječe na količinu mlijeka koja se jede.

Prije prve godine života, tjelesna težina bebe može biti drugačija. Povezana je s:

 • nasljeđe;
 • hrana za majku sama;
 • okolna atmosfera u obitelji;
 • okolišni uvjeti.

Postoji 4 stupnja prijevremene djece. Povežite ih s tjelesnom težinom pri rođenju, gestacijskom dobu.

U tablici možete vidjeti kako prerane bebe svih četiriju stupnjeva preuranentnosti dobivaju težinu.

Tabela dobitaka na težini kod preranog djeteta:

Stupanj dobivanja težine preranog djeteta pokazuje da se takav fenomen ne može nazvati patologijom. Djeca dobivaju normu tijekom prve godine, prerastaju kolege rođene s normalnom težinom. Ne smijemo zaboraviti da tablica daje približne podatke, koji se mogu razlikovati u bilo kojem smjeru. Preuranjeno dijete, kada je počelo povećavati težinu, još uvijek mora pregledati pedijatar mjesečno.

Nakon pregleda liječnik provodi:

 • procjena njegovog razvoja, zdravlja;
 • prilagođava prehrambene standarde;
 • će izračunati norme komplementarne hrane;
 • dati će određene preporuke za njegov unos;
 • će savjetovati koje vitaminske dodatke dati djetetu.

Kako jutarnja beba povećavaju težinu u 25 tjedana? Dijete rođeno puno ispred vremena dobiva svoje gramove brže kroz izravni kontakt s majkom. Ako nema ozbiljnih problema, ta se djeca ispuštaju iz rodilišta s težinom od 2000 grama. Potrebna je pažljiva kontrola tjelesne težine tijekom prva dva tjedna. Svakodnevno bi trebalo povećati za 30 grama. Niska povećanja ukazuju na probavne probleme.

Djeca koja su rođena prerano mogu zaostajati. Treba se približiti brigu o njima s velikom pažnjom, strpljenjem, odgovornošću. Za izazivanje prijevremenog porođaja može biti infekcija, patologija placente, bolest majke.

Što ako prerano beba slabo poveća težinu?

Važno je da bebe rastu zdrave i jake, pa dojenje igra značajnu ulogu u rješavanju ovog problema. Stručnjaci su pokazali da preuranjene bebe trebaju povećati težinu jer se ne hrane mješavinama, već majčinim mlijekom.

Prema svom sastavu, majčino mlijeko je jedinstveno jer sadrži:

 • mnogo više proteina, aminokiselina. Bebe koje su rođene prerano preporučujemo da piju mlijeko samo da bi brže rasti;
 • Povećani sadržaj oligosaharida pomaže stabiliziranju rasta i poboljšanju probave.

Dobitak težine prerane bebe po mjesecima započet će ako beba bude ispravno pričvršćena na dojku. Iz potpunosti apsorpcije mlijeka ovisi o daljnjem rastu djeteta. Dakle, uspostavljanje dojenja - glavni čimbenik koji vam omogućuje da uspješno podignete bebu. Postoji posebna tablica koja vam omogućuje praćenje doza koju dijete treba sisati svaki mjesec.

Prerane bebe - prerane bebe

Prerane bebe su prerane bebe (prije 37 tjedana) i mase manje od 2,5 kg. Učestalost rađanja preranih beba je u prosjeku oko 8% (prema različitim podacima od 6 do 14%).

Stručnjaci prepoznaju 3 skupine preranog:

 • prerano s malom težinom (od 1,5 do 2,5 kg);
 • prerano s vrlo malom težinom (od 1,0 do 1,5 kg);
 • prerano s iznimno malom težinom (manje od 1 kg).

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca rođena s težinom od preko 500g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna smatraju se potencijalno održivima. U tom slučaju dijete mora samostalno uzeti barem jedan dah.

Preurućenje se ne smije miješati s nezrelosti. Djeca koja su rođena na vrijeme, ali imaju znakove prijevremenosti (tjelesna težina manja od 2,5 kg, visina manja od 45 cm, nedovoljno razvijeno potkožno masno tkivo, naborana koža, lanugo pahuljica na tijelu) smatra se nezraskom.

Unutarnji organi prerane bebe dovoljno su razvijeni, ali respiratorni sustav, gastrointestinalni trakt, kardiovaskularni i ekskretorni sustavi rade na najvišoj razini. U velikom broju preuranjenih beba zabilježena je nezrelost živčanog sustava, slab imunitet i nestabilna termoregulacija. Mišićni ton takvih beba je smanjen, krik je slab (ili cviljenje), reflekse gutanja i usisavanja mogu se izraziti slabo ili potpuno odsutne (ovisno o gestacijskoj dobi).

Što izgledaju prerane bebe?

Izgled preuranjenih beba se značajno razlikuje od djece koja su rođena na vrijeme. Njihove noge izgledaju kratko u usporedbi s tijelom. Glava je nerazmjerno velika (oko 1/3 duljine tijela), šavovi između kostiju lubanje su često otvoreni, fontane su velike. Auricles su mekane. Subkutano masno tkivo je slabo izraženo, koža je naborana, lako se skuplja u naborima, ima puno podmazivanja na tijelu preranog dojenčeta. U području leđa, ramena i na licu ima dolje (lanugo). Nailovi nisu potpuno oblikovani i ne dolaze do vrha prstiju. Navel prerane bebe je prilično nizak. Kod dječaka testisi se često ne spuštaju u skrotum, kod djevojčica, usne su nerazvijene, a genitalni jaz "zalazi".

Rođenje preranog djeteta i boravak u rodilištu

Kod prijevremenog rada, opaženo je načelo minimiziranja ozljeda, pa se često provodi epiziotomija. Takva se rađanja javljaju brže nego inače. Taktike u odnosu na dijete ovise o trajanju trudnoće, na kojoj je rođen i na težini. Ako se mrvica mnogo ranije rodila i ne može samostalno disati, onda je smještena u intenzivnu njegu novorođenčadi, povezanu s ventilatorom. Prehrana takvih mrvica izvodi se pomoću sonde, budući da njihov refleks sisanja još nije razvijen. U pravilu, ove bebe se dugo njeguju (oko 1-3 mjeseca).

Ako stanje preranog djeteta nije tako ozbiljno i može disati i jesti samostalno, postavljen je u posebnu kivetu, gdje se održava optimalna temperatura i vlaga. Preuranjene bebe ne mogu samostalno regulirati tjelesnu temperaturu, stoga je takva posebna "komora" jednostavno vitalna za njih. Kako bi se osiguralo normalno disanje, grijani kisik se isporučuje kvačicama.

Kuće s "posebnim" djetetom

Ako je kod rođenja prerano dijete ima tjelesnu težinu veću od 2,3 kg, a stanje zdravlja ne uzrokuje nikakve zabrinutosti liječnicima, onda vi i dijete možete otpustiti 7-8 dana nakon dostave.

U drugim slučajevima, iscjedak se događa kada dijete već može sisati svoje vlastite, samouvjereno dobitne težine, može samostalno održavati temperaturu tijela, a stanje zdravlja više ne izaziva zabrinutost. Roditelji takvih beba trebaju se sjetiti da zahtijevaju posebnu brigu i malo su iza njihova fizičkog razvoja od svojih vršnjaka rođenih na vrijeme. Međutim, ako dijete nema izrazitu neurološku patologiju, tada u mentalnom razvoju prerane bebe se ne razlikuju od drugih.

Kako stvoriti kućne uvjete za njegu preuranjene bebe?

Prije svega, potrebna je stalna temperatura, temperatura zraka u prostoriji mora biti najmanje 22-24 ° C. Mama bi često trebala provjeriti temperaturu ruku, nogu i usta bebe (jesu li cooli)? Krevetić treba držati podalje od prozora. Prilikom mijenjanja pelene, oblačenje mrvica, kao i nakon postupaka s vodom, trebali biste uključiti i grijač. Rublje i odjeća koju nosite također trebaju biti topli. Zapamtite da preuranjeno dijete još uvijek ima malo potkožnog masnog tkiva, pa ako je cool, potrošit će vam vrijedne kalorije ne na povećanje tjelesne težine, već na grijanje. I dobitak na težini za takvo dijete vrlo je neophodan.

Ako se beba rodila mnogo ranije i dugo je bila u reanimaciji i intenzivnoj njezi, tada u ovoj kategoriji bebe postoji opasnost od apneje (respiratorni zaustavljanje), što je uzrokovano nezrelost regulacije disanja. Stoga će biti optimalno ako steknete poseban uređaj za disanje ili posebni madrac koji uzima u obzir prisutnost pokreta disanja u djeteta i daje signal u odsutnosti.

Moguće je kupanje "posebnog" djeteta nakon ozdravljenja pupčane rane. Temperatura vode za kupanje trebala bi biti 37,5-38,0 ° С. Nakon 2 mjeseca temperatura vode može se smanjiti na 36,0-37,0 ° C Trajanje kupanja za prerano dijete trebalo bi biti oko 5-7 minuta.

Pješačenje s preuranjenim bebama može biti odmah nakon izbijanja u ljeto. Morate početi od 20-30 minuta, postupno povećavajući do 1.5-2 sata. U proljeće i jesen, šetnje se mogu napraviti samo ako beba već teži 2,5-3 kg, a pri temperaturi zraka od najmanje 10 ° C. Morate početi hodati od 10-15 minuta, postupno dostizanje do 1-2 sata (ali temperatura zraka je najmanje 6 ° C).

Kako se imunitet preranog djeteta smanjuje, morat ćete zaštititi dijete od posjeta prijateljima i rodbini. Također, ne biste trebali posjetiti kliniku i voziti se javnim prijevozom. Dijete je još uvijek slabo, a teško mu je izdržati razne infekcije.

Prehrana prerane bebe

Majčino mlijeko je najbolja hrana za svako dijete, a posebno za prerano dijete. Sastav mlijeka u žena koje su rodile bebe prije vremena je drugačije - bogatije je proteinima i više kalorija. Postoji više polinezasićenih masnih kiselina u njemu, a također sadrži mnogo enzima (na primjer, lipaza, koja je odgovorna za apsorpciju masti). Majčino mlijeko sadrži specifične imunoglobuline koji pomažu imunitetu tijela da odupre infekcijama. Također u majčinom mlijeku postoje tvari koje doprinose prilagodbi probavnog sustava. Bolje je hraniti prerano bebe na zahtjev (ali ne manje od 2-3 sata). Ako mrvica ne uzme dojku ili slabi i brzo se umori, morat će se hraniti s izraženim mlijekom. Ako beba sranje dojke, onda budite spremni za činjenicu da će proces biti dug, beba će biti umorna, zaspati, probuditi se i sisati opet. Nemojte odvojiti dijete od grudi dok ga ne baci. Upotrijebite tehniku ​​"kože na kožu" kako biste stimulirali refleks sisanja bebe i poboljšali laktaciju.

Ako niste uspjeli prilagoditi laktaciju, trebat ćete hraniti bebu posebnim kaloričnim smjesama.

Dobitak težine u preuranjenim bebama

U prosjeku, prerano beba dodaje 90-120 grama tjedno. Do trećeg - četvrtog mjeseca života, težina mrvica bi trebala udvostručiti, a pola godine - do trostrukog. Takve se stope razlikuju od normalne. Za usporedbu, beba s punim radnim vremenom treba trostruko povećati težinu tek godinu dana. Indeks tjelesne mase je vrlo važan za prerane bebe pa je optimalno za vas da imate elektronsku vaginu za bebe kod kuće. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da težina djeteta ne počinje povećavati sve dok se njegova država ne stabilizira.

Pravila za dobivanje težine u preuranjenim bebama:

Stručnjaci vjeruju da prerane bebe u fizičkom smislu nadilaze vršnjake do dobi od 1,5 do 2 godine. U nedostatku ozbiljne patologije u mrvicama, njegov daljnji razvoj se ni na koji način neće razlikovati od punoljetnih beba.

Težina preranog beba - nadoknaditi izgubljeno vrijeme!

Pozdrav svima, dragi posjetitelji mog bloga! Kada beba rodi ne na vrijeme, prva stvar koju liječnici obraćaju pozornost je njegova težina.

Ono što je bitno nije samo indikator kod rođenja, već i sposobnost dobivanja mase već izvan maternice majke. Sve majke prerane bebe imaju teško vrijeme. Ali bez obzira koliko je bilo teško, trebali biste se priviknuti na činjenicu da će se mrvica uskoro oporaviti. Vjerujte mi, to nisu samo savjeti, znam o čemu govorim, ja sam ja sam majka ranog rođenog djeteta.

Danas ću vam reći kako prerane bebe dobivaju težinu.

Koliko beba dobiva nakon rođenja, ovisit će o tome koliko je izvorno težio nakon rođenja. Treba imati na umu da težina utječe na formiranje usisavanja i gutanja refleksa.

Temeljem roka na kojem je rođeno, dijeli se u zasebnu skupinu:

 • Faza 1 Prerano beba pojavila se između 35 i 37 tjedana trudnoće i teži do dva i pol kilograma;
 • Stadij 2 - 32-34 tjedan. Dijete teži oko jedan i pol do dva kilograma;
 • U trećoj fazi, bebe se rađaju u razdoblju od 27-31 tjedna, a težine do jednog i pol kilograma;
 • Četvrta kategorija obuhvaća najtežu djecu, koja su rođena vrlo rano do 27 tjedana, a njihova težina ne doseže ni kilogram.

Također, težina ovisi o tome kako su refleksi bili formirani beba. U pravilu, beba koja teži jedan kilogram i šest stotina grama može već progutati hranu i sisati majčino mlijeko sama po sebi.

Dok dijete ne dobije potrebnu težinu, prirodna prehrana nije upitna (ovdje koji sisa majčinih grudi). Stručnjaci ga hrane kroz posebne sonde i kapaljke. Ako tako hranite bebu, morate se pobrinuti za održavanje laktacije, jer majčino mlijeko je najidealniji proizvod za bebe.

Čim prerana dobije željenu težinu, sigurno će jesti majčino mlijeko. Do ove točke mama bi trebala naučiti kako izraziti mlijeko s rukama ili pumpom dojke u sterilne boce.

Proizvod je dobro pohranjen nekoliko dana u hladnjaku. Vrlo ga je lako zagrijati, morate staviti stakleni spremnik s mlijekom u vruću vodu, nakon zagrijavanja pretočite u bočicu i stavite na sterilnu bradavicu s malom rupom.

Liječnici su dužni koristiti majčino mlijeko za hranjenje djeteta kroz cijev, ako žena koja je rodila ima sve što je u redu s laktacijom. Inače, mama bi trebala voditi brigu o konzultacijama sa stručnjacima za dojenje.

Roditelji djeteta trebaju biti mentalno pripremljeni za činjenicu da će njihovo dijete izgubiti težinu nakon rođenja, a ne povećati težinu. Ovo je normalan fenomen, koji se manifestira kao reakcija na nove neuobičajene životne uvjete.

No, dijete neće izgubiti težinu. To je obično oko šest posto ukupne tjelesne težine. Nije bitno, u usporedbi s činjenicom da preuranjene bebe gube petnaest posto vlastite težine.

Ne treba se uzrujavati, i trebala bi usmjeriti svu svoju snagu na činjenicu da je beba počeo stjecati potrebnu težinu za njega. Na početku, te vrijednosti mogu odgovarati razvoju unutar maternice.

Kad se beba okreće četrdeset tjedana od trenutka rođenja, sigurno će se uhvatiti. Prvi mjesec je možda najteži i najvažnije je preživjeti.

Takvi procesi poput metabolizma i probavljivosti majčinog mlijeka utječu na to kako će se beba oporaviti. Naravno, liječenje, koje je nužno za neke prerane bebe, ne prolazi bez traga. Kao rezultat uzimanja mnogih lijekova, postoje mnogi problemi s probavnim sustavom.

Potrebno je ozbiljno pratiti sve simptome koji se javljaju u dojenčadi, a probavni sustav nije dovoljno formiran. Ako brzo otkrijete problem sa svim vrstama dijagnostičkih pregleda, možete spriječiti pojavu mnogih mrvica zdravstvenih problema.

U roku od godinu dana, prerano dijete, rođeno mjesec dana ranije, mora na vrijeme nadoknaditi svoje rođene vršnjake. Ako je rođen dva mjeseca ranije, tada će za dvije godine nadoknaditi, a ako je on trojica, on će zauzeti tri. Ovdje je zanimljiv uzorak.

Što dijete treba učiniti kako bi se povećala težina?

Najbolji izlaz iz situacije bit će dojenje. Sastav mlijeka prerane majke razlikuje se od proizvoda žena koje su rodile na vrijeme. U prvom slučaju, sama priroda namjeravala je proizvoditi manje masti i više bjelančevina.

Vaše radnje:

 • dati izraženo mlijeko ili dojku, ako ga dijete uzima. Samo kao posljednje sredstvo morate kupiti posebne mješavine;
 • prehrana treba biti visoko kalorijska i to se ne može tvrditi. Početak napajanja započinje s nekoliko mililitara, povećavajući time volumen. Ako je težina vrlo mala, potrebno je dnevno dati oko šezdeset mililitara, a zatim se povećava na dvadeset mililitara. U budućnosti, dijete treba primiti oko 200 ml hrane po kilogramu težine;
 • ako je težina veća od dva i pol kilograma, bebe se hrane s izračunom od 150 mililitara dnevno. Hranu treba podijeliti na osam obroka i dati svaka tri sata. Preuranjeno se konstantno odmjerava i daje dodatne dijelove hrane;
 • ako nije moguće davati majčino mlijeko, trebate kupiti najkvalitetnije prerane bebe.

Kako uvesti mamac prerano?

To je pitanje vrlo relevantno za posebnu djecu. Ali nemojte žuriti. Pogrešno uvođenje komplementarne hrane s ciljem još većeg povećanja težine. Ništa ne doprinosi povećanju težine od dojenja na zahtjev.

Od šest mjeseci možete pokušati dati vašem djetetu domaću pire od povrća. Zatim voće. Prva žitarica na dječjem jelovniku bi trebala biti bez glutena, stoga se riješite ideja hranjenja djeteta s grizem.

Sokovi se ne mogu unijeti u prehranu mrvica do godine dana, kao i kravlje mlijeko. Ako je beba napunjena bočicom, možete je postupno prenijeti iz mješavine u domaće kozje mlijeko.

Ne pokušavajte hraniti mlađu žutu hranu dodavanjem šećera u hranu, tako da možete narušiti zdravlje djeteta. Ne samo mliječni zubi, već i crijevna flora pate od rafiniranog šećera, i način na koji je to imuni sustav imunološkog sustava.

Što je uzrokovalo lošu dobitak težine?

To može biti posljedica mnogih čimbenika, najosnovnijih - isključiti ozbiljne patologije. Naravno, ne možete bez pomoći liječnika. To zahtijeva ispitivanje i profesionalno savjetovanje.

Tijekom prvih šest mjeseci života, dijete može dobiti mjesečno meso od 800 grama težine. Nakon toga, prije godine, brojke su neznatno smanjene i već su do pet stotina grama mjesečno.

Svaki slučaj mršavljenja je individualan. Dakle, u jednom razdoblju života dijete može dobiti manje od norme, au drugima više. Utječe i na težinu vrste hranjenja, ustavnih aspekata i tako dalje.

Ako određeno dijete stabilno gubi puno težine svaki mjesec, neophodno je kontaktirati stručnjaka kako bi se izuzeli patološki poremećaji. Kao opcija, dijete može imati netoleranciju na kravlje mlijeko. Ovaj proizvod je uključen u većinu dojenačkih formula. Ili majka za njegu koristi hranu koja sadrži alergen.

Drugi razlog je netolerancija glutena. I alergije na bilo koje druge tvari mogu uzrokovati loše dobivanje težine.

Ako liječnik nije pronašao patologije i probleme u tijelu djeteta, onda morate razmišljati o sljedećim razlozima:

 1. Rijetke jela. Zapamtite da biste trebali hraniti bebu barem pet puta dnevno. Noćno hranjenje nužno mora ući u režim.
 2. Nedovoljno vrijeme hranjenja uslijed spavanja. Previše topla odjeća u procesu hranjenja može poslužiti ovom fenomenu. Morate naučiti bebu da dijete najmanje petnaest minuta. Ako zaspi, probudi ga i podsjeti na nastavak akcije. Da biste to učinili, protrljajte prstom na obrazu, čeličnom čelu.
 3. Kasno uvođenje komplementarne hrane. Majčino mlijeko sadrži više hranjivih tvari nego svi sokovi i purei. Da biste nastavili laktaciju, nanesite bebu na prsa što je češće moguće. Dojenje samo šest mjeseci.
 4. Nedostatak majčinog mlijeka. Ne žurite uvesti dodatnu hranu. Prvo morate naučiti o svim prednostima dojenja i pokušati potaknuti laktaciju. Stručnjaci preporučuju davanje dodatne hrane iz žlice, a ne boce. Žena treba slijediti svoju prehranu, popiti dovoljno vode. Kontrolirajte ispravnost pričvršćivanja djeteta na dojku.

Ne treba se brinuti ako se dijete ne oporavi, ako sve dobro poduzmete, uskoro će doprijeti do svojih vršnjaka u težini. U društvu odraslih, nitko neće znati da je osoba rođena prerano.

Pročitajte kako sam se ovdje brinula za svoju bebu.

Dragi čitatelji, svakako ostavite svoje komentare o članku, možete postaviti sva pitanja o ovoj temi i ne zaboravite se pretplatiti na ažuriranja blogova ili ih spremiti u oznake. Vidimo se opet!

Rođen je rano. Težina i visina, njegu, disanje

Kako roditelji mogu sudjelovati u skrbi za prerano dijete?

Počeli smo govoriti o preuranjenim bebama i njihovim fizičkim osobinama. Roditelji su prvenstveno zainteresirani za rast i razvoj bebe, kao i detalje praćenja njega i njegove skrbi.

Kako se fizički razvija?

Zbog činjenice da je dijete rođeno da se rodi, njegovu visinu i težinu dobit će drugačije, različite od punoljetnih beba. Obično prerano dijete raste brže nego punopravno, kao da se približava onome što nije imao vremena za sjedenje u utero. Međutim, ako je to vrlo prerano dijete - stupanj dobitka težine će biti poseban, težina neće biti dodana mnogo s obzirom na činjenicu da je mršavljenja pri rođenju će biti puno izraženiji nego u normalnim uvjetima.

Prerano pri rođenju izgubi oko 15% tjelesne težine, treba ga vratiti na svoju prvobitnu težinu i kasnije udebljati. Osim toga, vrlo prerano bebe ne smiju imati usisavanje i gutanje refleksa, to nije dobro apsorbira prehrana. Obično se hrani u prvim danima kroz IV liniju - to se naziva parenteralna prehrana, a zatim se postupno prenosi na hranu kroz želučanu cijev, a čim počne digestirati hranu - prenosi se potpuno u sondu, a zatim i dojku ili umjetnu prehranu.

Prvi mjesec je najteži i prijelaz iz intravenske na normalnu prehranu može povećati samo 200-300 g, djetetova težina udvostručuje se od drugog i trećeg mjeseca, beba trostruko poveća za pola godine, a dijete teži 4-10 puta godišnje od rođenja više od izvornika.

Mjesečni porast pretilosti:

 • prvi mjesec - od 180 do 300 g,
 • u drugom - od 400 do 800 g,
 • u trećem - 600-800 g,
 • četvrti - 600-800 g,
 • peti - 550-700 g,
 • šesti - 700-750 g,
 • sedmi - 500-700 g,
 • osmi - 500-600 g,
 • deveti 500-550 g,
 • deset - 450-500 g,
 • jedanaesti - 300-400 g,
 • godišnje povećanje od 5900 do 7300

Međutim, još uvijek ne morate usporediti preuranjeno bebe s punim radnim vremenom, ona će zaostajati za uobičajenim standardima za težinu i visinu: što je veća preuranjenost, to je naglašeni razvojni kašnjenje. Uzmite u obzir opće trendove porasta tjelesne težine i rasta vaše bebe, ne treba voditi prosječnim normama. Bez obzira na okolnosti, čak i uz duboku preuranentnost, beba će nadoknaditi svoje vršnjake od dobi od tri do šest godina: što je manje rođen, to će više vremena trebati nadoknaditi visinu i težinu punoljetnih vršnjaka. Globalne studije pouzdano pokazuju da u dobi od 10 do 18 godina nema razlike između punopravnih i preranih beba u fizičkom ili intelektualnom razvoju.

Prirodni i trendovi rasta. Duljina tijela djeteta ovisi o njezinoj težini pri rođenju i težini dobitka po mjesecu. Prvi mjeseci života povećavaju se po najaktivnijoj stopi - 2-6 cm mjesečno, a godinu dana beba može rasti za 30-40 cm. U godini njegova rast može biti oko 70-80 cm, u drugoj godini rast neće biti toliko aktivan - 1-2 cm mjesečno.

Opseg glave i prsima raste brže nego u punom trajanju, au prvih šest mjeseci povećava se za 2 cm mjesečno, dosegavši ​​dobitak od 12 cm u šest mjeseci. Od drugog polugodišta povećanje se javlja prema zakonima punoljetne djece. Trajanje dojenja bit će drugačije - obično se zubi zadržavaju sve dok dijete ne sjedi u trbuhu. Dakle, s predviđenim vremenom u dva do tri tjedna, datumi će se kretati za mjesec dana, a u smislu prijevremenosti manje od 30 tjedana, prvi zubi bit će bliži starijoj godini.

Roditelji takvih mrvica

Važno je razumjeti da rođenje preranog beba nije tvoja krivica, a okolnosti su ponekad nepredvidljive. Živjeti s krivnjom je teško, krši objektivnost percepcije stvarnosti, krši vaš mir - a to je apsolutno beskorisno vašem djetetu. Treba mirno i skupiti mamu i tatu. Ako se osjeća dobro, imat ćete dopuštenje da sami čuvate bebu, pod nadzorom liječnika, to je važno za djecu - oni najbolje odgovaraju majkama i ocima.

Prvih nekoliko tjedana bit će najteže vrijeme - dok beba je slaba i treba pažnju, sve će biti lakše, dobit će težinu i jačati. Pokušajte se držati u ruci, održavati laktaciju, dati bebu najbolje što može biti iz prehrane - mlijeko. Trebat će vam pomoć i pomoć voljenih, jer još uvijek imate dom i obitelj, a morate se odvojiti od svih briga i razmišljati o bebi.

Preuranjeno skrb

Da bi dojenje bilo učinkovito i da dijete raste i razvija se normalno, potrebno je stvoriti neophodni medicinski režim i pravilnu njegu. Obično djeca s dubokom preuranjenom se njeguju u perinatalnim centrima ili preuranjenim odjelima u urbanim bolnicama, bolnicama majčinstva. Gdje god se to dogodilo, potreban je niz uvjeta za održavanje stabilne bebe. Dijete rođeno na vrijeme ima mehanizme koji će mu pomoći da se prilagodi. U prijevremenoj dobi ti su mehanizmi još uvijek nerazvijeni i nezreli.

U bolnici se bebe obično odvajaju od majke, na njih utječu zvukovi, svjetlost, zrak, impulsi boli iz postupaka i tako dalje, što može poremetiti unutarnju ravnotežu tijela - koža je oštećena, razmjena tekućine i termoregulacija su poremećeni, a zarazne se lezije javljaju. Unutar inkubatora djeca su gotovo nepokretna i ne mogu signalizirati nelagodu, stoga danas odjeljeni preuranjeni pokušavaju što prije privući skrb djece majki i očeva.

Jedan od učinkovitih načina u skrbi čak i vrlo preranih beba je metoda klokaneta. Roditelji nose dijete na golom tijelu, čvrsto ga pritišću, stvarajući tako uvjete blizu intrauterine. To sprječava djecu da izgube dragocjenu toplinu, koju još uvijek ne mogu proizvesti i održavaju stabilnu temperaturu u tijelu. Kod nošenja beba oko tijela, njihovi respiratorni i cirkulacijski pokazatelji poboljšavaju se, osjećaju se mirnijima. Za majku to je također važno, jer dodirni kontakt i miris djeteta potiču oslobađanje ljubavnih hormona u svom mozgu, koji proizvode vruće bljeskove mlijeka i stabilnu laktaciju.

Sudjelovanje u njezi djeteta daje majci povjerenje u svoje sposobnosti i želju za borbom za zdravlje mrvica, a dijete u takvim uvjetima je stabilnije i brže dobiva na težini, raste i razvija. Mama stalno prati njegovo zdravlje i neće propustiti najmanju promjenu, hraniti ga samostalno ili uz pomoć medicinskih sestara. Ostati blizu beba pomaže održati laktaciju, tako da kao što dijete raste i razvija, počnite ga primjenjivati ​​na dojku.

Značajke respiratornog sustava

"I kako disati, da su čuli, imaju li problema s plućima, a oni su na stroj?" -Godine roditelji često pitaju kada je prijetila pretjeranom radnom snagom. Da, ako je dijete rođeno prerano, plućni sustav još nije spreman disati sam. Najosnovnije, od opasnog rođenja mrvica prije pojma - nedostatnost površinski aktivnog sredstva u plućima, koja se aktivno počinje formirati u trećem tromjesečju trudnoće. Zašto je to potrebno i zašto smo tako zabrinuti za njega?

Činjenica je da tijekom prvog daha djeteta, njegova pluća su ispravljena, a alveoli su ispunjeni zrakom. Na unutrašnjoj površini svakog alveola (zračna vrećica, isprepletena mrežom posuda za izmjenu plinova), postoji lubrikant sličan masti - to je površinski aktivna tvar. Njegova je zadaća spriječiti da se ti isti alveoli ne lijepe zajedno tijekom isteka. Ako se to dogodi, više se neće moći raspasti, a pluća će se postupno isključiti u djetetu. Onda će dijete morati biti preneseno na umjetnu ventilaciju, drugim riječima, uređaj će disati za njega sve dok njegov surfaktant ne dozrijeva. Ovo stanje je također opasno zbog činjenice da slaba pluća s lošom ventilacijom daju mikrovalni zrak - upale pluća, bronhitisa se mogu pridružiti, što će otežati razvoj bebe.

Roditelji se mogu brinuti da crv često diše, a rebra i trbuh sudjeluju u disanju - ali za prerano je normalno, ima vrlo intenzivan metabolizam i zahtijeva aktivnu razmjenu plinova. Između ostalog, dijete ima uske nosne prolaze, brzo se nabrekle, što otežava normalnu razmjenu plinova. Zbog toga bi zrak trebao biti hladan i vlažan kako bi spriječio isušivanje sluznice i oticanje.

Dijete ima široki rebra, rebra su gotovo okomita na sternum, međusobni prostori su široki - tako da se povećava i respiratorni volumen prsnog koša. Roditelji se često uplašuju zbog povremenog disanja beba. Mogu imati praznine u tzv. Apneji - nedostatak disanja ili kratkotrajnih zaustavljanja. To je zbog nezrelosti respiratornog centra i živčanog sustava. Kada se za 10-20 sekundi smanji razina kisika u krvi, dolazi snažan signal i beba počne ponovno disati još češće. Tijekom vremena, to će proći - ali ako su udisanje čestih i dugo, više od 10-20 sekundi, to zahtijeva razgovor s liječnikom.

Prerano beba je loša debljanje

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

kilo mjesečno dobivanjem? Moj 3 tjedan nakon rođenja bio je u bolnici, osvojio sam 100 grama... a zatim, kilogram mjesečno.

Nemojte ostati sa mnom, težina je loša i dobivena. I upravo sada, sve je u redu. Pokušajte povlačiti.

rođeni smo na 34-35. u rodilištu, oni su bili slabo zaposleni, pa čak i pao 300gr., nakon iscjedka, ali oni su nas držali tjedan dana, nakon dva tjedna počeo sam se dobro zaposliti. godinu već je težilo 12.800)))

sin rođen u 2180, mjesec dana u bolnici -pribavka 300 grama (iako je bio hranjen kroz cijev 3 tjedna), 2 mjeseca kućni budžet od 200 grama po stanovniku u (zbog svoje slabe Espumizan puno), kako zamijeniti Espumizan počeo da dobije, ali s 3 mjeseca,

općenito dobitak na težini čak i kod odraslih od 3-5 dana ili još više u dojenčadi, tako da ne brinite

Podigni, ne brini! Rođen, otpustio, onda će sve biti u redu. Ponuda što je češće moguće.

Chesnachki.ru

Pozdrav, dragi čitatelji mog bloga - mumije i tate, djed i baka.

Danas ćemo govoriti o vrlo zanimljivoj temi - kako brzo dobiti na težini prerano beba? Ovo je vrlo važna tema. Sve rane mrvice su posebne jer su rođene prije vremena kad su još trebale biti u majčinoj trbušči.

Nisu još spremni započeti život, što znači da je važno okružiti ih s povećanom pažnjom i pažnjom. Tako će vaše dijete imati vremena da brzo zaustigne.

Najvažniji trenutak u životu rane djece prva je godina. Tijekom tog perioda intenzivno povećanje težine javlja se u prerano rođene bebe.

Mali roditelji rođeni prerano - tko je to?

To su mrvice koje su rođene prije trideset sedam tjedana s pokazateljem manjim od dva i pol kilograma. Postoje tri glavne skupine takvih beba:

 1. Mali pokazatelj težine - od jedne do pola do dva i pol kilograma.
 2. Vrlo nisko - od kilograma do polovine.
 3. Previše mala - manje od kilograma.

Učestalost rađanja preranih beba je u prosjeku oko osam posto godišnje. Prema nekim podacima, ova brojka doseže četrnaest posto.

Norma za rođene bebe iznosi više od pet stotina grama težine s gestacijskim razdobljem od barem dvadeset dva tjedna. Važno je da dijete udahne.

Koja je razlika između beba rođenih prije pojave?

Unutarnji organi takvih beba razvijeni su, iako dišni sustav i gastrointestinalni trakt rade na granici njihove sposobnosti u većini slučajeva. Isto vrijedi i za srce, krvne žile i sustav izlučivanja. U djetetu je slab imunitet, termoregulacija je prilično nestabilna.

Rođenje i bivanje u bolnici

Kada se beba rodi prerano i ne može disati samostalno pri rođenju, ona je povezana s ventilatorom. Takav karapuzov hranio je sondom, jer refleks usisavanja nisu razvili.

Za dojenčad traje duže vrijeme - oko mjesec dana, pa čak i trojica će biti potrebni za dobivanje težine i normaliziranje cjelokupnog stanja mrvica.

U ne previše teškom stanju, preuranjene bebe se smještaju u poseban jarbol - tamo zadržava optimalnu temperaturu, kao i vlažnost zraka. Takva djeca slabo reguliraju tjelesnu temperaturu, čak i sami to teško mogu sami, pa je posebna kamera ključna za malu djecu.

Kada je moguće iscjedak s preranošću bebe?

Mnogi su zabrinuti zbog pitanja: s kojom težinom liječnici propisuju mamu s preranošću bebe? Ako se dijete rodi s tjelesnom težinom većom od dva kilograma od tri stotine grama, njegovo zdravstveno stanje je normalno, a ekstrakt iz rodilišta moguće je tjedan dana nakon poroda.

Dobitak težine u preranom zupčaniku

One bebe koje su rođene prerano smatraju se laganim. To zahtijeva poseban režim hranjenja. Isto vrijedi i za njegu. Ako pogledate mjeseca, u prvim mjesecima života, djeca se brže pojačavaju nego djeca rođena u određeno vrijeme.

Važno je hraniti prerane bebe s majčinskim mlijekom - sadrži sve potrebne korisne elemente u tragovima. Ovaj protein i protutijela, aminokiseline i oligosaharidi.

Koliko dodaje beba?

Sve ovisi o tome koliko često se hrani. Takva djeca puno spavaju. Feed beba bi trebala biti duža, jer mrvica je još uvijek vrlo slaba i može dojiti dojke dovoljno dugo. U ovom slučaju količina mlijeka koja se jede može biti prilično mala.

Težina malog djeteta do jedne godine starosti je vrlo individualni pokazatelj. Sve ovisi o nasljeđivanju i prehrani mama, kao io okolišu u obitelji. I ekološka situacija može imati značajnu ulogu. Provjerite sa svojim liječnikom kako biste saznali pravi uzrok mršavljenja.

Prerano beba - fizički rast

Ovisno o razini preuranjenosti, fizički rast djeteta, koji je rođen ispred vremena, može biti različit. Na to utječu genetički čimbenici, kao i težina pri rođenju te pružanje medicinske skrbi u različitim fazama liječenja.

Najčešće djeca čija je težina veća od jednog i pol kilograma nemaju problema s visinom. Što se tiče onih mrvica, čija je težina pri rođenju manja od kilograma, ovdje u osnovi nije moguće postići brz rast.

Ta djeca ne podnose intravenoznu prehranu, oni gube u težini od osam do deset posto u odnosu na izvornu. Optimalno razdoblje za oporavak težine visoko preuranjenog djeteta je od deset dana do dva tjedna.

Da bi vaša beba brzo postigla težinu, potrebno ga je hraniti majčinim mlijekom - sastav mlijeka majke djece koja su rođen u prvom redu je jedinstvena, drugačija je od uobičajenog mlijeka mama, čija se djeca rodila na vrijeme.

Glavne razlike ovog mlijeka:

 • Ovo mlijeko sadrži puno proteina i aminokiselina.
 • Dovoljno visok sadržaj oligosaharida.
 • U ovom mlijeku, manje laktoze, više antitijela, kao i druge zaštitne čimbenike.

Ispada da je glavni faktor koji vam omogućuje da uspješno napustite prerano dijete, je uspostaviti dojenje.

To je sve za danas. Ne oprosti, zbogom, dok se ne susretnemo. Podijelite svoje dojmove s prijateljima s društvenih mreža. Ne zaboravite pogledati webinar "Sustav zdravlja djece od A do Z."