Preuranjeno dijete: razvoj, hranjenje i njegu

Zasnivanje

Svaka trudnica zna da "zanimljiva situacija" traje 9 mjeseci. Izraz za rođenje malog čuda je razdoblje od 37. do 42. tjedna. Međutim, u ovom trenutku nisu rođene sve bebe. Iz nekog razloga, porođaj se može pojaviti ranije.

Ako se dijete rodi u razdoblju kraćem od 37 tjedana, smatrat će se preuranjenim. Takvo dijete zahtijeva veliku pažnju na sebe, jer u njemu se mogu pojaviti razni problemi (na primjer, bolesti se mogu otkriti u preranoj bebi).

Značajke preuranjenih beba

Roditelji preuranjenog djeteta, koji su ga prvi put vidjeli, imaju nerazumljive osjećaje jer ne izgleda kao djeca prikazana na slikama: nije plitka, ružičasta i glatka.

Određene osobine svojstvene su preuranjenim bebama:

 • male veličine i nerazmjerne tjelesne;
 • mala težina;
 • adinamija (letargija, slabost mišića, slaba krik);
 • fleksibilnost kranijalnih kostiju;
 • mekih ušiju;
 • meki poklopac za krzno, smješten na ramenima i leđima;
 • razbijanje genitalnog presjeka u bebama;
 • prisutnost praznog skrotuma kod dječaka;
 • zamagljen vid u prerane bebe;
 • loše razvijene nokte.

Sve te osobine su svojstvene djeci u 1. mjesecu života. Dok rastu i razvijaju, nestaju.

Razvoj prerane bebe po mjesecu

Roditelji na rođenje bebe prije roka počinju se brinuti o pitanju kako se prerano bebe razvijaju. Dakle, dijete u 1. mjesecu života podložno je raznim infektivnim bolestima, čiji slijed može biti popraćeno ozbiljnim komplikacijama. Zato roditelji trebaju zaštititi svoje dijete. Prvih mjesec dana nakon rođenja djeteta dobiva vrlo malu težinu. U normalnom razvoju, pojavljuje se refleks usisanog gutanja. U odsutnosti, hranjenje se provodi pomoću sonde. S lošim razvojem respiratornog refleksa potrebna je umjetna opskrba kisikom.

2. mjeseca, mrvica počinje povećavati težinu. Ovo je znak dobrog razvoja. Kada dojite prerane bebe se vrlo umorne. Potrebno je hraniti izraženo majčino mlijeko žlicom.

3. mjeseca težina se povećava za 1,5 puta. Dijete spava više, tako da roditelji trebaju voditi računa o klimi u vrtiću i promjeni položaja njegova tijela tijekom spavanja i budnosti.

Dijete, staro 4 mjeseca, već počinje pokušavati podići glavu, držati je, zvučati, popraviti pogled, a 5. mjeseca već se smiješi, pokušavajući zgrabiti igračke.

U 6-mjesečnim bebama težina se povećava za 2-2,5 puta. Oni već okreću glavu, igraju s igračkama, reagiraju na različite zvukove, razlikuju rodbinu od stranaca. U ovom dobu, prerane bebe u razvoju već se susreću sa svojim vršnjacima.

7. mjeseca, dijete se može samostalno vratiti iz trbuha. Već se aktivno svira.

U dobi od 8 mjeseci, mrvica se lako preokreće, prvo pokušava puzati, a na 9 mjeseci može stajati na nogama, držeći se do prepreke, aktivno se igra s igračkama, samostalno uzima komadiće hrane sa svojim rukama.

Bebe u 10-11 mjeseci postaju još aktivnije. Izgovaraju različiti zvukovi, reagiraju na njihovo ime, puze.

Jedne godine prerane bebe nadokupuju razvoj svojih vršnjaka, koji su rođeni na vrijeme. Već počinju izgovarati slogove. Roditelji ih ne bi smjeli naučiti hodati, jer bi se djeca trebala razvijati postupno.

Hranjenje preranih beba u prvim danima života

Smetnje djece rođene prije roka je prilično težak problem. Kod hranjenja postoje određene poteškoće uzrokovane sljedećim razlozima:

 • nedostatak ili smanjenje usisavanja i gutanja refleksa;
 • mali volumen trbuha;
 • niska brzina evakuacije želučanog sadržaja;
 • smanjena intestinalna pokretljivost;
 • smanjena aktivnost enzima gastrointestinalnog trakta;
 • ograničena količina hranjivih tvari.


Dakle, prerano beba ima ograničenu sposobnost primanja hranjivih tvari i asimilacija, iako mu je potrebno puno tijela.

Način hranjenja odabire specijalist ovisno o tjelesnoj masi, težini stanja, gestacijskoj dobi.

Novorođenčad težine više od 2000 g u prvih sati života može se priključiti na majčinu dojku. Moms bi trebao pratiti stanje svoje bebe tijekom hranjenja. Pojava znakova umora (dispneja, periorbitalna cijanoza) upućuje na potrebu pričvršćivanja prsa u kraće vrijeme i hranjenje izraženog majčinog mlijeka.

Dijete, čija je tjelesna težina 1500-2000 g, nakon određenog vremenskog razdoblja nakon rođenja, ispituje majčino mlijeko iz boce. Ako je sranje s nezadovoljavajućim djelovanjem, liječnik propisuje hranjenje cijevi.

Debe prerane bebe mase manje od 1500 g hranjene su kroz cijev. Obroci se mogu unositi kroz dugotrajnu metodu infuzije ili u obrocima.

Za dulje hranjenje sonde koristite infuzijske pumpe za špricu. Liječnici provode hranjenje preuranjenih beba s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom prema određenoj shemi. Na primjer, može se odabrati jedna od sljedećih metoda:

 • okruglog uvođenja bez prekida na konstantnoj brzini;
 • infuzije s trajanjem od 3 sata s prekidima ne manjim od 1 sata;
 • infuzija za 2 sata s prekidima istog trajanja.

Liječnik može propisati otopine glukoze noću.

Sa doziranim obrocima preporuča se hraniti bebu 7-10 puta. Budući da je volumen trbuha vrlo mali, tijelo prima nedovoljnu količinu hranjivih tvari. U tom pogledu, liječnici obavljaju dodatnu parenteralnu primjenu hranjivih tvari.

U rijetkim slučajevima, prerane bebe mogu se davati umjetnom hranom. To može značiti nedostatak mlijeka majke ili prisutnost netolerancije djece.

Mamac za prerane bebe

Dopunska hrana za bebe rođene prerano ne preporučuje se davati prije 6 mjeseci. To je zbog nezrelosti probavnog sustava, metaboličkih procesa. Kada uvesti mamac za prerane bebe, možete sami izračunati.

Na primjer, ako se novorođenčad pojavi mjesec dana ranije, novi bi se hranjivi unos trebao dodati ne u 6, već 7 mjeseci (tj. Dodati 1 mjesec do doba kada se preporuča uvođenje komplementarne hrane). Kasnije je pogrešno uvesti i komplementarnu hranu jer je opskrba vitamina i minerala u preranoj bebi ograničena.

Kada unesete komplementarnu hranu, ne smijete li oduzeti bebu majčinog mlijeka. Nakon svakog hranjenja treba se primijeniti na majčinu dojku ili mliječnu smjesu. Širenje prehrane počinje na trošak uvođenja raznih žitarica, a zatim izbornik nadopunjuje povrće, voćni kašu.

Prvi je preporučio uvođenje heljde, riže, kukuruznog kaša. One se mogu razrijediti s onim specijaliziranim mliječnim formulama za novorođenčad koja dijete jede. Ne možete dodati nikakve dodatne proizvode (šećer, voće, itd.). Nakon žitarica, možete postupno unijeti povrće, meso, a zatim mliječni proizvodi i mliječni proizvodi.

Nije potrebno rano priuštiti sokove, posebno ako su svježe pripremljeni. Ako ih beba počne pojesti prerano, onda može imati: alergijsku reakciju, proljev, koliku bolest. Osim toga, sokovi imaju nisku nutritivnu vrijednost.

Preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom prije ulaska u dijetu dodatne hrane jer je adekvatno i pravodobno uvođenje komplementarne hrane uspjeh pravilnog razvoja preranog djeteta.

Briga za prerano dijete

Preuranjene bebe zahtijevaju pažljivu brigu. Moms bi trebao obratiti posebnu pozornost na sljedeće čimbenike:

 1. Klima u vrtiću.
 2. Novorođena odjeća.
 3. Kupanje.
 4. Šetnje.

1. Klima u vrtiću

Klima u sobi u kojoj se nalazi nalazi veliku važnost za razvoj novorođenčeta po mjesecima. Soba mora biti redovito ventilirana. Ako je ulica vruća, ne možete zatvoriti prozor, ali morate osigurati da nema skica.

Optimalna temperatura zraka u vrtiću je 23-25 ​​stupnjeva. U blizini bebe (ispod pokrivača) temperatura bi trebala biti veća - oko 28-32 stupnja. Često postoji potreba za dodatnim grijanjem. Liječnik može preporučiti uporabu gumenih grijaćih jastučića, pri čemu temperatura vode mora iznositi oko 60-65 stupnjeva.

Smješteni su ispod pokrivača u nogama i preko pokrivača na stranama na udaljenosti dlanova tijela. Grijalice ne bi trebale spaliti dijete, tako da moraju biti omotane u ručnike, pelene ili stavljene u posebne torbe. Briga za prerano dijete trebala bi uključivati ​​promjenu vode u grijačima svakih 1,5-2 sata. Istodobno je nemoguće potpuno oduzeti bebu od vrućine. Boce s toplom vodom moraju se izmjenjivati ​​naizmjence.

Bit će moguće odbiti umjetno grijanje do kraja prvog mjeseca djetetovog života, jer će tada moći "zadržati" tjelesnu temperaturu.

Jednako je važno vlažnost. Unutarnje, njezina optimalna razina trebala bi biti oko 50-70%. Ovaj parametar možete pratiti pomoću posebnog uređaja - higrometra. Tijekom rada centralnih grijaćih baterija može biti nužna ovlaživanje zraka. Veliki pomoćnik će biti poseban ovlaživač. Mokri ručnici ili tkanine koje visi po sobi, ili posude s vodenim prostorom mogu biti zamjena.

2. Novorođena odjeća

Ako je težina djeteta veća od 2000 g, onda novorođenčad ne treba dodatnu odjeću, deke. Može se nositi na isti način kao punopravno dijete. Ako je težina bebe manja od 2000 g, treba mu više stvari. Ostruge trebaju takve proizvode za prerane bebe kao bluza s žičanim rukavima i kapuljačom, pletenom kapom, pelenama i klizačima.

Majke ne bi trebale čvrsto stegnuti dojenčad, zbog toga će mu biti teže disati. Pored toga, dijete se redovito mijenja s jedne na drugu stranu.

3. Kupanje

Bebe čija je tjelesna težina manja od 1500 g ne preporučuje se za kupanje tijekom prvih 2 ili 3 tjedna života. Ostatak preuranjenih beba može se okupati 7-10 dana nakon rođenja.

Kupanje preranog djeteta tijekom prvih 3 mjeseca treba obaviti uz kuhanu vodu. U vodi temperatura vode mora biti oko 38 stupnjeva, a u sobi - barem 25 stupnjeva.

4. Hodanje

Mame s preuranjenim bebama trebaju biti vrlo pažljive kod hodanja. Oštra promjena temperature može utjecati na zdravlje mrvica. Ako dijete teži više od 1500 g, možete prošetati s njim nakon više od dva tjedna od njegova rođenja. Vrijeme bi trebalo biti toplo vani, a temperatura bi trebala biti oko 25-26 stupnjeva. Prva šetnja majke s djetetom trebala bi biti kratka - 10-15 minuta. Postupno, vrijeme provedeno na svježem zraku treba povećati na 1-1,5 sati.

U proljeće i jesen, kad temperatura zraka ne bude manja od 10 stupnjeva, možete hodati s dojenčadi koja je od 1 do 1,5 mjeseci, a njihova tjelesna težina nije manja od 2500 g. Ako termometar na ulici pokazuje manje od 8 do 10 stupnjeva, tada možete izaći u takvo vrijeme samo s dvomjesečnim mrvicama, čija tjelesna težina iznosi 2800-3000 g.

Cijepljenje preuranjenih beba

Za bebe rođene u krivo vrijeme, pedijatar izrađuje individualni raspored cijepljenja, posvećujući pozornost na zdravlje djeteta, kao i na razvoj psihomotornog sustava. Ako je beba apsolutno zdrava, a matična masa pri rođenju iznosila je više od 2000 g, tada će raspored cijepljenja biti isti kao i kod punoljetnih beba.

Novorođenčad rođeno tjelesnom težinom manjom od 2000 g ne dobiva cjepivo protiv tuberkuloze (BCG) u rodilištu. Pediatric će ga izvesti nakon što djetetova težina dosegne 2500 grama. Cijepljenje za novorođenče težine manje od 1500 grama ne daje se tijekom prve godine života.

Masaža za prerane bebe

Djeca koja su rođena rano zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju. Da biste ih nadigli u starosnoj dobi, preporučuje se masaža. Može se početi od prvog mjeseca života, ako je težina djeteta veća od 2500 g.

Ako je dijete staro od 1 do 5 mjeseci, preporučljivo je da ga ograničite na jednostavne poteze. Nakon što se beba vrati 2-3 mjeseca, možete se prebaciti na intenzivnije tehnike masaže za prerane bebe: gnječenje, trljanje, udaranje, pasivnu gimnastiku (savijanje nogu i ruku, itd.).

S težinom od više od 2000 g, preporučljivo je započeti vježbe s 2 ili 3 mjeseca i težinom manjom od 1500 g - sa 6 mjeseci.

Roditelji prerane bebe trebaju se posavjetovati s pedijatrom i profesionalnim masažnim terapeutom. Stručnjaci će savjetovati individualne vježbe koje neće oštetiti dijete i bit će mu korisne.

Zaključno, vrijedno je napomenuti da je njegu preuranjenog djeteta važan i prilično teški događaj. Preporuke za provedbu konkretnih mjera trebaju dati pedijatru. Samo on može savjetovati što će imati koristi djetetu i neće mu nanijeti štetu. I zapamtite da je glavna stvar za bebu vaša ljubav. Ako ju osjeća, uskoro se nećete ni sjetiti da je dijete rođeno prerano i da zaostaje u razvoju druge djece.

Preuranjeno dijete u roku od 3 mjeseca koja bi trebala biti u mogućnosti

Briga za prerano dijete u tri mjeseca

Prematurna beba se smatra ako se pojavi više od dva tjedna prije vremena. Dijete se rodi ne samo s manjkom težine - njezini unutarnji organi i sustavi nisu potpuno formirani i potrebno je vremena da se razvije. Zato je tako važno da prerano dijete u prvim danima i mjesecima života prima njegu, hranu i, naravno, brigu i pažnju svojih najmilijih.

Kako se razvoj preranog beba razlikuje od razvoja zdrave, dugoročne bebe? Naravno, tempo razvoja. Vrijeme koje mu je potrebno da nadgleda svoje vršnjake ovisit će o tome koliko se ranije pojavila gruda. Na primjer, bebe od šest do sedam mjeseci počinju nadoknaditi s vršnjacima ne prije 5-6 mjeseci, a osam mjeseci starosti će moći smanjiti razliku za četiri.

Početak života: prilagodba

U prvom mjesecu, prerano beba praktički ne dobiva na težini, dok beba rođena na vrijeme može dobiti do kilograma težine. Tijekom prvog mjeseca, mrvica će se nastaviti razvijati, imat će reflekse karakteristične za novorođenče - usisavanje i gutanje.

U prvim tjednima života, dijete će morati proći kroz one faze razvoja koje nisu imale vremena za ulazak u maternicu majke. Ovaj faktor je odgovoran za odgodu u glavnim fazama razvoja. Osim toga, vrijedno je istaknuti nestabilnost živčanog sustava mrvica, čiji se razvoj nastavlja tijekom prva tri mjeseca. Stabilizira se najkasnije do kraja trećeg ili početka četvrtog mjeseca.

U prosjeku, razvoj osnovnih vještina u preuranjenoj bebi odgađa se od mjesec dana do dva, a to je kad uzmemo u obzir da se mrvica pojavila u trideset drugom tjednu ili kasnije. Ako je dijete rođeno ranije, zaostajanje može biti do 12 tjedana.

Razgovarajmo o tome kako se razvoj prerane bebe odvija 3 mjeseca, koje vještine ima i kako se pravilno brinuti za to.

Razvija li se sustavno pijesak?

Pokazane vještine djeteta na 3 mjeseca ovisit će o tome koliko je rano rođen. Ako je beba rođena 32 tjedna ili kasnije, tada će u tri mjeseca razina njegovog razvoja biti otprilike jednaka razini razvoja jednog i pol do dva mjeseca bebe. I to je u redu. Iznimke su djeca sklona čestim bolestima. U tom slučaju, razvoj može zaostajati za dva mjeseca.

Dakle, kod 3 mjeseca zdrava, čak i ako se prerano dijete počinje nasmijati kao odgovor na prijateljski tretman. Trajanje sna spušta se, a vrijeme budnosti raste. Grubost još uvijek troši puno napora dok sisanja dojku, tako da se može dalje hraniti iz boce.

Tromjesečno prerano dijete već pokušava držati glavu, izraditi prve zvukove i usredotočiti svoje poglede na lica ljubljenih i svijetlih predmeta, koji se nalaze na udaljenosti od 30-40 cm.

Kako se brinuti za prerano dijete?

Kao što je napomenuto gore, prerano beba treba povećanu njegu. U prvom mjesecu svog života može ga primiti unutar zidova medicinske ustanove, ali nakon mjesec dana svi roditelji moraju preuzeti punu odgovornost. Što treba obratiti posebnu pažnju? Prije svega:

 • održavanje ugodne mikroklime u kući;
 • temeljito pranje i glačanje dječje odjeće;
 • kupanje;
 • svakodnevne šetnje;
 • prehrana.

Slijedi više o svakoj stavci.

Što bi trebalo biti klima u sobi prerane bebe?

Dakle, klima. U sobi prerane bebe u 3 mjeseca još uvijek treba održavati optimalnu klimu. Važno je da se soba neprestano emitira. Ako je ljeto vani, prozori i prozori mogu ostati otvoreni, ali na takav način da se nacrti ne hode po sobi.

Što se tiče temperature zraka, u sobi u kojoj je dijete, temperatura bi trebala biti oko 23-25 ​​stupnjeva, a u dječjem krevetiću - ispod pokrivača - do 32 stupnja. Ako se razvoj djeteta usporava zbog ozbiljnog gubitka težine s preuranjenim porođajem, za tri mjeseca možda još treba dodatno zagrijavanje, na primjer, pomoću grijaćih jastučića koji se nalaze na nogama i stranama na udaljenosti od oko 10-15 cm od tijela.,

Za grijače nisu spaljene mrvice, bolje ih je zamotati u pelene. Osim toga, važno je održavati stabilnu temperaturu u krevetiću, mijenjajući vodu u grijačima svakih 3 sata. Dijete mora biti toplo - samo u ovom slučaju njegov razvoj će se aktivno nastaviti. Sve se to odnosi na bebe oslabljene čestim bolestima i razvoju sporije.

Djeca koja su rođena samo nekoliko tjedana ispred vremena i nemaju zdravstvenih problema, moći će zadržati toplinu samostalno za tri mjeseca i neće trebati dodatno zagrijavanje.

Odjeća za bebe

Za 3 mjeseca, prerano bebe više ne trebaju dodatne deke, tako da može nositi iste stvari kao punopravno dijete. Iznimke su djeca čija je težina još uvijek manja od dva kilograma, često bolesna i polagana.

Odijelo treba nastaviti glačati s obje strane. Koristite udobne klizače i prsluke na kopčama. U 3 mjeseca preranog beba, ne možete se previjati, dajući mu više slobode za djelovanje.

Plivanje i šetnju

Kod 3 mjeseca, težina preranog djeteta obično je nekoliko puta veća od 1,5 kg (težina pri kojoj se ne preporučuje kupanje bebe). Stoga, kupanje za njega u ovom dobu postaje očekivani postupak koji može donijeti užitak.

Dijete u ovoj fazi razvoja može se okupati svaki drugi dan pomoću obične neizgorjene vode. Temperatura vode trebala bi biti 37-38 stupnja, a temperatura zraka u prostoriji mora biti najmanje 25 stupnjeva.

U 3 mjeseca s preranošću dijete, sigurno možete provesti nekoliko sati na ulici, pokušavajući samo izbjeći kapi temperature. Preporučljivo je hodati po toplom vremenu, oblačiti dijete za jednu stvar topliju od sebe. Ako beba zaostaje u razvoju, ne dobiva na težini, pa je sklona bolestima, onda morate hodati s njim samo na toplom vremenu, oko sat vremena, štiteći dijete od pukotina, izravnih zraka sunca i prepunih mjesta.

I posljednja - hrana. Prerano beba vjerojatno neće moći pojesti na rasporedu na početku. Uzevši u obzir činjenicu da se mrvica brzo umorila za vrijeme sisanja, trebali biste biti spremni na hranu na zahtjev i tako pomagati bebi da brzo dobije težinu.

U roku od 3 mjeseca, ako se razvoj odvija kao i obično, a dijete postupno zahvaća svoje vršnjake, možete je pokušati prenijeti na određeni raspored, čuvajući 2,5-3 sata između hranjenja.

Kako razviti prerano dijete do 1 mjesec?

Pozdrav, dragi čitatelji. Svaka žena, u trenutku kada otkrije da će se u 9 mjeseci najskuplja, bliska osoba, čini sve da mu bude zdrava. Ali ponekad život stvara poteškoće koje ne možemo predvidjeti, a to uključuje i prijevremeni rad.

Postoje mnogi čimbenici koji mogu potaknuti rođenje početkom rane, a uključuju: slabo zdravlje majke, stres i još mnogo toga. Jednom davno prerane bebe praktički su se odustale od križa, smatrale su se inferiornima, ali danas je moderna medicina skočila naprijed, a liječnici njeguju vrlo malu djecu čija težina jedva doseže 500 grama.

Naravno, u početku, dijete je pod strogim nadzorom liječnika, jer njegovo tijelo nije sasvim spremno za život izvan majčinog trbuha. Tek nakon što liječnici provode puni pregled malenih, pružit će svu potrebnu pomoć, mrvica može ići kući, a majka se mora pobrinuti za zdravlje i razvoj djeteta. Razgovarat ćemo o tome kako razviti prerano dijete.

 • Značajke razvoja preranog djeteta
 • Kako razviti

razvoj

Za 1 mjesec. Ako je beba zdrava, aktivno jede i dobiva na težini. Dijete većinu vremena provodi u snu. Majka preuranjenog djeteta trebala bi provesti najviše vremena pored djeteta, držati je u naručju i pritisnuti ga tijelu. Dodirni kontakt je vrlo važan za bebu, kako bi on bio smiren i ugodno, treba čuti zvuk majčine srca, kojoj je tako korišten.

Za 2 mjeseca. Dijete je malo dobilo i već pokušava podići glavu. Preranog štenaca se razlikuju od njihovih punoljetnih vršnjaka po tome što se vrlo brzo umore. Dijete se čak može umoriti od hranjenja. Dijete treba dobru prehranu, pa bi majka koja je skrb trebala dobro jesti. Ako tijekom dodirnog dodirivanja dijete počinje plakati histerično, svakako se obratite svom liječniku za pomoć. Dijete i dalje dobiva na težini, svaki mjesec raste oko 3-5 centimetara.

Za 3 mjeseca. Maleni počnu razvijati reflekse, reagira na oštre zvukove, svjetlost, uči da popravi pogled, mimikrija se pojavljuje na lijepom licu. Mama mora pratiti temperaturu djetetova tijela, odjenuti ga tako da bude toplo. Nije dopušteno da čovjek neprestano spava s jedne strane. Soba se emitira svakodnevno i obavlja se mokro čišćenje.

Za 4 mjeseca. Dijete je naučilo podizati, držati glavu, osmjesiti se svojoj majci i popraviti oči na predmetima. Sada bi mama trebala početi obavljati bebu masažu. Svi pokreti su učinjeni s nježnim mekim potezima. Često šećete puno na svježem zraku, skinite dijete kod kuće i unesite zračne kupke za njega. Kada majka primijeti da dijete ne može usredotočiti pogled (majčino lice, svijetla igračka itd.), Posavjetujte se s liječnikom.

Za 5 mjeseci. Dijete čuje zvukove, gleda u tom smjeru. Mali pas počinje grickati (i dalje vrlo malo, donosi samo oprezne, neizvjesne zvukove). Neka djeca pokušavaju uhvatiti igračke s ručkama. Vrijeme je da razvijem dijete.

Za 6 mjeseci. "Agu" i smijeh došli su na mjesto neizvjesnih zvukova. Težina njegova tijela trebala bi biti 3 puta veća od one s kojom je rođen. Sada je dijete praktički uhvatilo svoje vršnjake u svom razvoju.

Za 7 mjeseci. Dječak je vrlo često i dugo govorio, pretvara se, smije se. Mali tot je već u stanju razlikovati narodne ljude od neznanaca, reagira na majku s veselim grickanjem i sretnim trzanjem ruku. Olovke djeteta već su dobro razvijene, bez ikakvih poteškoća uzima igračke. Možete početi puzanje.

Za 8 mjeseci. Mali može puzati, baca puno, ne želi biti na jednom mjestu. Pokušaji sami sjesti. Često prerane bebe mogu jesti sa žlicom za svoje 8 mjeseci.

Za 9 mjeseci. Pridržavajući se na sofu, ruku majke ili druge potpore, dijete zna sjediti. Dijete pokušava izgovoriti jednostavne riječi. Ne ostavljajte dijete bez nadzora, jer sada počinje pokušavati stati na noge.

Za 10 mjeseci. Vaša sreća sigurno stoji uz pomoć podrške ili mami. Poduzima korake. Beba počinje, pojavi se vokabular, može reći "mama", "dati". Sada je dob kada beba obraća pažnju odraslima, stoga češće razgovarajte s njim, pjevajte pjesme, pričajte priče.

Za 11 mjeseci. Klinac zna svoje ime. Dobro creeps, isplati. Pokušava napraviti svoje prve pažljive korake. Kroz punu i preranu bebu potpuno se briše, djeca se razvijaju na isti način.

Za 12 mjeseci. Karapuz je zaglavio u razgovoru za odrasle, stalno prekida. Do 12 mjeseci, beba teži 7 puta više nego kod rođenja, a njegova visina bila je 25-38 centimetara veća.

Ispod je tabela dobitka težine po mjesecu.

Briga za prerano dijete u tri mjeseca

Prematurna beba se smatra ako se pojavi više od dva tjedna prije vremena. Dijete se rodi ne samo s manjkom težine - njezini unutarnji organi i sustavi nisu potpuno formirani i potrebno je vremena da se razvije. Zato je tako važno da prerano dijete u prvim danima i mjesecima života prima njegu, hranu i, naravno, brigu i pažnju svojih najmilijih.

Kako se razvoj preranog beba razlikuje od razvoja zdrave, dugoročne bebe? Naravno, tempo razvoja. Vrijeme koje mu je potrebno da nadgleda svoje vršnjake ovisit će o tome koliko se ranije pojavila gruda. Na primjer, bebe od šest do sedam mjeseci počinju nadoknaditi s vršnjacima ne prije 5-6 mjeseci, a osam mjeseci starosti će moći smanjiti razliku za četiri.

Početak života: prilagodba

U prvom mjesecu, prerano beba praktički ne dobiva na težini, dok beba rođena na vrijeme može dobiti do kilograma težine. Tijekom prvog mjeseca, mrvica će se nastaviti razvijati, imat će reflekse karakteristične za novorođenče - usisavanje i gutanje.

U prvim tjednima života, dijete će morati proći kroz one faze razvoja koje nisu imale vremena za ulazak u maternicu majke. Ovaj faktor je odgovoran za odgodu u glavnim fazama razvoja. Osim toga, vrijedno je istaknuti nestabilnost živčanog sustava mrvica, čiji se razvoj nastavlja tijekom prva tri mjeseca. Stabilizira se najkasnije do kraja trećeg ili početka četvrtog mjeseca.

U prosjeku, razvoj osnovnih vještina u preuranjenoj bebi odgađa se od mjesec dana do dva, a to je kad uzmemo u obzir da se mrvica pojavila u trideset drugom tjednu ili kasnije. Ako je dijete rođeno ranije, zaostajanje može biti do 12 tjedana.

Razgovarajmo o tome kako se razvoj prerane bebe odvija 3 mjeseca, koje vještine ima i kako se pravilno brinuti za to.

Razvija li se sustavno pijesak?

Pokazane vještine djeteta na 3 mjeseca ovisit će o tome koliko je rano rođen. Ako je beba rođena 32 tjedna ili kasnije, tada će u tri mjeseca razina njegovog razvoja biti otprilike jednaka razini razvoja jednog i pol do dva mjeseca bebe. I to je u redu. Iznimke su djeca sklona čestim bolestima. U tom slučaju, razvoj može zaostajati za dva mjeseca.

Dakle, kod 3 mjeseca zdrava, čak i ako se prerano dijete počinje nasmijati kao odgovor na prijateljski tretman. Trajanje sna spušta se, a vrijeme budnosti raste. Grubost još uvijek troši puno napora dok sisanja dojku, tako da se može dalje hraniti iz boce.

Tromjesečno prerano dijete već pokušava držati glavu, izraditi prve zvukove i usredotočiti svoje poglede na lica ljubljenih i svijetlih predmeta, koji se nalaze na udaljenosti od 30-40 cm.

Kako se brinuti za prerano dijete?

Kao što je napomenuto gore, prerano beba treba povećanu njegu. U prvom mjesecu svog života može ga primiti unutar zidova medicinske ustanove, ali nakon mjesec dana svi roditelji moraju preuzeti punu odgovornost. Što treba obratiti posebnu pažnju? Prije svega:

 • održavanje ugodne mikroklime u kući;
 • temeljito pranje i glačanje dječje odjeće;
 • kupanje;
 • svakodnevne šetnje;
 • prehrana.

Slijedi više o svakoj stavci.

Što bi trebalo biti klima u sobi prerane bebe?

Dakle, klima. U sobi prerane bebe u 3 mjeseca još uvijek treba održavati optimalnu klimu. Važno je da se soba neprestano emitira. Ako je ljeto vani, prozori i prozori mogu ostati otvoreni, ali na takav način da se nacrti ne hode po sobi.

Što se tiče temperature zraka, u sobi u kojoj je dijete, temperatura bi trebala biti oko 23-25 ​​stupnjeva, a u dječjem krevetiću - ispod pokrivača - do 32 stupnja. Ako se razvoj djeteta usporava zbog ozbiljnog gubitka težine s preuranjenim porođajem, za tri mjeseca možda još treba dodatno zagrijavanje, na primjer, pomoću grijaćih jastučića koji se nalaze na nogama i stranama na udaljenosti od oko 10-15 cm od tijela.,

Za grijače nisu spaljene mrvice, bolje ih je zamotati u pelene. Osim toga, važno je održavati stabilnu temperaturu u krevetiću, mijenjajući vodu u grijačima svakih 3 sata. Dijete mora biti toplo - samo u ovom slučaju njegov razvoj će se aktivno nastaviti. Sve se to odnosi na bebe oslabljene čestim bolestima i razvoju sporije.

Djeca koja su rođena samo nekoliko tjedana ispred vremena i nemaju zdravstvenih problema, moći će zadržati toplinu samostalno za tri mjeseca i neće trebati dodatno zagrijavanje.

Odjeća za bebe

Za 3 mjeseca, prerano bebe više ne trebaju dodatne deke, tako da može nositi iste stvari kao punopravno dijete. Iznimke su djeca čija je težina još uvijek manja od dva kilograma, često bolesna i polagana.

Odijelo treba nastaviti glačati s obje strane. Koristite udobne klizače i prsluke na kopčama. U 3 mjeseca preranog beba, ne možete se previjati, dajući mu više slobode za djelovanje.

Plivanje i šetnju

Kod 3 mjeseca, težina preranog djeteta obično je nekoliko puta veća od 1,5 kg (težina pri kojoj se ne preporučuje kupanje bebe). Stoga, kupanje za njega u ovom dobu postaje očekivani postupak koji može donijeti užitak.

Dijete u ovoj fazi razvoja može se okupati svaki drugi dan pomoću obične neizgorjene vode. Temperatura vode trebala bi biti 37-38 stupnja, a temperatura zraka u prostoriji mora biti najmanje 25 stupnjeva.

U 3 mjeseca s preranošću dijete, sigurno možete provesti nekoliko sati na ulici, pokušavajući samo izbjeći kapi temperature. Preporučljivo je hodati po toplom vremenu, oblačiti dijete za jednu stvar topliju od sebe. Ako beba zaostaje u razvoju, ne dobiva na težini, pa je sklona bolestima, onda morate hodati s njim samo na toplom vremenu, oko sat vremena, štiteći dijete od pukotina, izravnih zraka sunca i prepunih mjesta.

I posljednja - hrana. Prerano beba vjerojatno neće moći pojesti na rasporedu na početku. Uzevši u obzir činjenicu da se mrvica brzo umorila za vrijeme sisanja, trebali biste biti spremni na hranu na zahtjev i tako pomagati bebi da brzo dobije težinu.

U roku od 3 mjeseca, ako se razvoj odvija kao i obično, a dijete postupno zahvaća svoje vršnjake, možete je pokušati prenijeti na određeni raspored, čuvajući 2,5-3 sata između hranjenja.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Razvoj i prehrana preranog beba mjesecima do jedne godine: sve značajke kućne njege

Djeca rođena prije 37 tjedana smatraju se preuranjenima. Takve mrvice trebaju veću skrb i posebnu pažnju, a briga za njih je znatno komplicirana. Roditelji mogu biti uplašeni veličinom bebe, jer njihovo daljnje djelovanje ovisi o težini prerane bebe. Ako se promatraju sve preporuke liječnika, moguće je prevladati bilo kakve poteškoće, a nakon nekoliko mjeseci zaboravit će se sve terete.

Mnoge bebe sada su prerano rođene. Ne biste trebali paničariti: s pravilnom skrbi, liječnici obećavaju postupno usklađivanje stopa razvoja s vršnjacima i punim zdravim životom

Glavne faze razvoja

Djeca rođena prerano, s razlikama od zrelih vršnjaka. U prosjeku, postoji odgoda od 1-3 mjeseca, ovisno o razdoblju u kojem je dijete rođeno. Važni parametri prikazani su u tablici povećanja visine i težine djece tijekom prve godine života:

Informacije dane na temelju dugoročnih promatranja rasta i težine prerane bebe. Detaljniji razvoj preranog djeteta po mjesecu prikazan je dolje.

 • 1 mjesec

Roditelji mogu biti zabrinuti zbog težine prerane bebe. Unatoč dobro prilagođenoj prehrani, dijete ne dobiva prve grame uslijed smanjene aktivnosti usisavanja i poteškoća u refleksu gutanja.

 • 2 mjeseca

Pri utvrđivanju prehrane za prerane bebe, njihova slabost postaje jedina prepreka. U drugom mjesecu snage već više, ali sisanje je dano bebu s velikim poteškoćama. Uz zdrav razvoj, povećava se težina preranog djeteta, pa pedijatru dopušta postupno širenje bebe na trbuščić - to će vam omogućiti da počnete trenirati mišiće leđa i bit će izvrsna prevencija kolike kod djece.

 • 3 mjeseca

U osnovnim potrebama, prerane bebe ne razlikuju se od redovitih beba. Oni također trebaju hranu i miran san. Za pravilno formiranje lubanje i sprečavanje tortikulusa potrebno je pratiti položaj glave djeteta. Roditelji će biti zadovoljni pojavom prvih reakcija oponašanja. Osmijeh još nije dostupan djetetu, ali on će reagirati na dodir: pokušava podići glavu i zadržati oči na majčinom licu. Razvoj preranih beba u ovom razdoblju sluha i vizualne pozornosti, kao i hvatajući refleks. Težina djeteta od trenutka rođenja bi trebala udvostručiti tijekom tog razdoblja.

Dijete ne može samo podići glavu, već ga drži prilično pouzdano. Gulit i uspijeva uhvatiti igračku rukom. Neka djeca mogu doživjeti ton mišića koji samo stručnjak može dijagnosticirati. Lako se riješiti podignutog tonusa uz pomoć tečaja masaže ili jednostavnih vježbi. Svi postupci trebaju biti povjereni profesionalcu.

Igračka ne samo da se reflektično približava, već je dobro držana u ruci djeteta. Prvi osmijeh i zanimanje za sve što okružuje bebu. Vizualno i slušne reakcije značajno se povećavaju. Ako dijete nije otkrilo nikakve abnormalnosti, tada se u to doba beba već okreće u pravom smjeru prema zvuku.

Težina djeteta za 6 mjeseci povećava se 3 puta. Karapuz čini prvi pokušaj da se prebaci na trbuh s leđa. Kao što rastu, komunikacija je aktivnija, što je olakšano priznavanjem rodbine. U očima voljene osobe, dijete stvara zvukove, valovi noge i ruke. Uz potporu u pazuha, noge se mogu odmarati na površini, dok se lagano drže.

 • 7 mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci beba postaje još aktivnija, puške od leđa do trbuha i leđa su napravljene s lakoćom. Igračka je pouzdano smještena u ruku, a dijete se obvezuje na svoje prvo putovanje, pokušavajući se komično puzati, gurajući noge. Ako je mrvica rođena u razdoblju od 35-37 tjedana i dobiva sve važne sastojke u tragovima s hranom, u 7 mjeseci prve su zube prereze.

 • 8 mjeseci

Karapuz pokušava sjesti bez pomoći odraslih, dobiva na sva četiri i pokuša ljuljanje. Zahvaljujući pravilnom razvoju pokreta, oni su vješti i svjesno izvedeni. Dijete je zainteresirano za svoje aktivnosti, jednostavne igre i komunikaciju s voljenima. Odgovara zahtjevu da pokaže određeni predmet, s užitkom sluša bajke i pjesme, uspavanke i pjesme, uzimajući promjenu u intonacijama.

U 8 mjeseci beba će rado slušati bajku ili priču koju je izumila majka, moći će razlikovati glasove različitih likova, ako pročitate uloge

 • 9-10 mjeseci

On sjedi pouzdano, počinje puzati, zahtijeva veću komunikaciju. Zubi se pojave ako je dijete rođeno u razdoblju od 32-34 tjedna. Ponavlja se za starije zvukove i slogove. Treba biti sigurnija, može se kretati uz podršku za podršku, ali do sada smatra da je lakše i brže puzati. Strastveno promatra pokretne predmete. Odmah reagira na zvuk, prepoznaje svoje ime i sluša svijet oko sebe. Prvi zubi pojavljuju se za osobe rođene na pojam ranije od 31 tjedna.

 • 11 mjeseci

Razdoblje aktivnog indeksiranja i proučavanja svijeta oko djece nastavlja se, unatoč stečenim sposobnostima da sjede i ustanu. Bez podrške, dijete može izdržati jako dugo i čak poduzeti prve korake bez držanja potpore. Piramide, kocke i sve igračke koje se kreću korisne su za razvoj. Dobro je kontaktirati s rodbinom, prepoznaje poznata lica.

Nakon godinu dana dijete može samostalno otići. To je dokaz da su prerane bebe uspjele nadoknaditi svoje vršnjake u razvoju. U nekim slučajevima, postupak se odgađa do 1,5 godine, ali fizički razvoj lakše je neuropsihološki. Punu zrelost obično se formira za 2-3 godine, tako da prije roka roditelji nemaju što brinuti.

U dobi od jedne godine, dijete može naučiti hodati, kao i većina njegovih vršnjaka. Do tog će se vremena majka praktički prestati sjetiti kako je njezino dijete rođeno prije vremena

Prehrana nakon rođenja

Utvrditi da je dijete u početku hranjenje vrlo problematično. Moram treba hranjive tvari, ali ga tijelo ne može u potpunosti apsorbirati. Optimalan način prehrane preuranjenih beba odabire stručnjak, uzimajući u obzir razdoblje u kojem je beba rođena, procjenu stanja i težine.

Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom od 2000 g, tada se liječnicima može dopustiti da se odmah primjenjuju na prsa. Od mame potrebno je pažljivo praćenje djeteta tijekom hranjenja. Najmanji znakovi umora i pojave dispnea upućuju na to da treba manje vremena za dojenje, a ostatak treba dati dodatnom hranjenju.

Uz tjelesnu težinu novorođenčeta od 1500 do 2000 g, on je ponudio majčino mlijeko u boci. Testiranje hranjenja omogućuje određivanje spremnosti bebe na samozadovoljavanje. Ako je aktivnost usisavanja nezadovoljavajuća, tada se postavlja hranjenje kroz probu.

Za djecu mase do 1500 g, dopušteno je samo hranjenje cijevi za dobivanje težine. Provedba hranjenja preranog beba je moguća na dva načina:

 • dijelova;
 • dugotrajnom infuzijom.

Porcija obroka podrazumijeva 7-10 feedova dnevno. Zbog malog volumena želudca preuranjenog djeteta često se primjenjuje parenteralna prehrana.

U nedostatku mlijeka majke ili njegove netolerancije prema djetetu, on je na umjetnom hranjenju. Formula bi trebala imati svoje osobine, dopuštajući mu da se koristi u prehrani prerane bebe.

Prvo poznanstvo s novom hranom

Mamac u prehrani beba koji su se pojavili ispred vremena, uveden je nakon šest mjeseci. Probavni sustav sazrijeva kasnije, metabolički procesi nisu stabilni, pa se ranije uvođenje novih proizvoda može nažalost završiti. Izračun ispravne dobi za komplementarnu hranu je jednostavan: datum se uzima kao polazna točka kada se dijete treba roditi. Ako je mrvica došla na ovaj svijet mjesec dana ranije, hranjenje treba unijeti mjesec dana kasnije.

Neke majke odlučuju igrati na sigurnom i pričekati s mamcem, što također nije istina. Preuranjene bebe razlikuju se zbog slabe opskrbe hranjivim tvarima, pa stoga ne mogu bez obogaćivanja prehrane. Nakon uvođenja komplementarne hrane majčino mlijeko ne može se isključiti iz dnevnog jelovnika. Hranjenje s novim proizvodima treba dovršiti pričvršćivanjem na dojku ili nudeći bocu mješavine.

Prvo, žitarice se pojavljuju u prehrani, a zatim možete dodati puree voća i povrća. Poredak je zbog porasta tjelesne težine, koji se često nalazi u preuranjenim bebama. U izborniku preuranjenih beba, bolje je koristiti hipoalergenske žitarice:

Razbacane mješavine kaša ili majčino mlijeko, tako da se mrvica navikla na novi ukus. U nedostatku alergijskih reakcija u hrani se uvodi:

Prilikom dojenja bebe ne mogu bez savjetovanja s pedijatrom. Može odrediti optimalno razdoblje za početak uvođenja novih proizvoda.

Pravilna briga

Skladan razvoj preranog beba izravno ovisi o uvjetima u kojima raste. Važno je osigurati odgovarajuću skrb kod kuće:

Potrebno je podesiti odgovarajuću temperaturu u prostoriji u roku 23-25 ​​C Near dijete mora doseći 28-32 C. Može se koristiti s grijačima vode 60-65 C. Pre-grijači pretvoriti u pelene ili ručnik kako bi se uklonili rizik od opeklina. Bolje je imati ih u nogama ispod pokrivača i na vrhu pokrivača na stranama na udaljenosti dlana. Potrebno je mijenjati vodu svakih 1,5-2 sata. Dodatno zagrijavanje nakon prvog mjeseca života nije potrebno jer će beba naučiti samostalno regulirati tjelesnu temperaturu. Prihvatljiva razina vlage 50-70%.

Ako je dijete u opasnosti i rođeno težinom od manje od 1500 grama, pedijatri ne preporučuju da ga kupaju još 3 tjedna. Dovoljna dnevna higijena. Ostatak kikirikija omogućio je tretman vode nakon 7-10 dana od trenutka rođenja. Kupajte se nedonoščadi tijekom prva 3 mjeseca, potrebno je samo u prokuhanu vodu na temperaturi od 38 ° C u kupaonici treba zagrijati na najmanje 25 ° C u pišljivom osjećaju ugodno.

Uz težinu bebe od 1500 g, možete započeti s njim hodati 2 tjedna nakon rođenja (preporučujemo da čitate: razvoj djeteta u 2 tjedna). Ova preporuka odnosi se na ljetno razdoblje, kada je temperatura zraka porasla na + 25-26 ° C. Trajanje prvog "izgleda" ne bi trebalo prelaziti 10-15 minuta. Svakom hodom vrijeme provedeno na svježem zraku postupno se povećava dok ne dosegne 1-1,5 sati. U razdoblju proljetnom i jesenskom dopušteno da hodaju uz djecu dobi 1-1,5 mjeseci, kada je vanjska temperatura +10 ° C Težina mrvice mora biti najmanje 2500 ako je toplomjer pao ispod + 8-10 ° C, možete prošetati sa svojim bebama u dobi od 2 mjeseca i težine 2800-3000 g. U budućnosti, šetnje su planirane prema istom scenariju kao i obična djeca.