Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Zasnivanje

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Što mora biti u stanju prerano dijete u 4 mjeseca

Preuranjeno dijete: značajke razvoja do godinu dana

Zdravstveni problemi u trudnici, prisutnost brojnih bolesti mogu uzrokovati rođenje djeteta prije vremena. Beba rođena prije 37. tjedna trudnoće je preuranjena.

Takva djeca imaju tjelesnu težinu od 1,2 do 2,5 kg i visinu od 34 do 45 cm, a njihov razvoj je prilično brz. Dijete dobiva normalnu težinu oko dva mjeseca nakon rođenja. Istodobno, razvoj preranog beba po mjesecima lagano zaostaje za normom.

Brzina i stupanj razvoja do godine dana ovisi o nizu čimbenika, kao što su:

 • Društveni status roditelja;
 • prehrana;
 • Kvaliteta skrbi;
 • Moralno stanje majke i drugih.

Razvojne značajke

Prerano se dijete razlikuje od djeteta s rođenim djetetom. Vanjske značajke su sljedeće:

 1. Odsutnost masnog subkutanog sloja;
 2. Kraće noge;
 3. Mekane školjke za uši;
 4. Mnogo pahuljaste kose na određenim dijelovima tijela;
 5. Povećane fronte i parietalne kvrga;
 6. Prevlast lubanje lubanje preko njezina lica;
 7. Veliki fontanel.

Novorođene bebe rođene prije vremena, često se javlja mentalna retardacija. Postoje problemi s sluhom, kao i zeznjak, astigmatizam i glaukom.

Razvoj po mjesecima

Unatoč prijevremenom porodu, u većini slučajeva nema ozbiljnih odstupanja u razvoju novorođenčadi. Glavna razlika između ranog djeteta od uobičajene je da sve godine i kasnije svladava sve potrebne vještine i sposobnosti.

Da bi prepoznali kašnjenje pravodobno, trebate znati kakav bi razvoj preranog beba trebao biti u normalnim mjesecima.

1 mjesec

Aktivnost je niska, beba spava puno. Majke trebaju biti stalno u blizini, razgovarati s novorođenim, osigurati taktilni kontakt. U odsutnosti refleksa gutanja, hranjenje se vrši pomoću posebne sonde.

Opasnost u prvom mjesecu je moguća pojava akutne hipoksije. Ovo stanje zahtijeva opskrbu kisikom. Težina polako raste. Razlog nije samo u prijevremenom rođenju, već i gubitkom određenog postotka početne mase.

2 mjeseca

U aktivnom stanju, dijete nastoji podići glavu iz sklonog položaja na trbuhu. No, on se brzo umara od najmanjih napora. U ovom dobu beba zahtijeva poboljšanu prehranu. Preporuča se majkama da ga dodatno hrane i izražavaju mlijeko za to.

Važno je u tom razdoblju stalno pratiti mentalno stanje djeteta. Krik ili grčevi koji nastaju kao odgovor na dodir su ozbiljni razlozi da ga pokažu liječniku.

 • Težina se povećava brže. Neka djeca imaju još težu težinu od normalne djece;
 • Rast postaje 3-5 cm više.

3 mjeseca

U trećem mjesecu dijete ima reflekse. On reagira na zvukove, uči da popravi pogled i reagira s izrazima lica. Zadatak majke je osigurati dobru njegu, pratiti zdravlje djeteta, održavati potrebnu temperaturu zraka u sobi dječje sobe.

U ovom dobu tjelesna težina može se udvostručiti.

4 mjeseca

Dijete je u stanju podići glavu i zadržati je na toj poziciji. on:

 • Reakcija osmijeh na pozornost voljenih;
 • Pa uhvatio je pogled.

Ako se to ne dogodi, morate se obratiti svom pedijatru. Rast djeteta povećava se za nekoliko centimetara.

Preporuke za roditelje uključuju duge šetnje s bebom, dnevne zračne kupke. U četvrtom mjesecu možete početi s laganom masažom.

5 mjeseci

Dijete čuje dobro i reagira na njih, okrećući se prema izvoru. U normalnom razvoju, on se nasmiješi, pomiče udove, pokušava uhvatiti igračku. U ovom dobu potrebna je aktivna komunikacija s djetetom, što će imati pozitivan učinak.

6 mjeseci

Dijete dobro drži igračke, smije se u svom glasu, počinje reproducirati pojedinačne slogove. Dobro orijentiran na zvuk, čak i ako ne vidi izvor.

Šest mjeseci je dob kada razvoj preranog beba postaje isti kao i onaj uobičajenih. Tjelesna težina obično je više od tri puta početne težine pri rođenju.

7 mjeseci

Za dijete se karakterizira visoka aktivnost. on:

 • Duga i glasna glitches;
 • Razlikuje objekte;
 • Razumije gdje su ljudi bliski i gdje su stranci.

U ovom dobu, beba čini prvi pokušaj pušenja. Roditelji trebaju uložiti napore za njihov daljnji razvoj.

8 mjeseci

Dijete se aktivno kreće, puzeći, neovisno mijenjajući poze, pokušavajući sjesti. U mogućnosti je pronaći stavku o kojoj majka pita.

Dugo se nastavljaju snažna brbljanja i briga. Neke prerane bebe u ovoj dobi već nauče jesti iz male žlice.

9 mjeseci

Dijete sjedi uz pomoć podrške, pokušava ponoviti govor odraslih, izgovara pojedinačne slogove. Motorska aktivnost na visokoj razini, tako da roditelji trebaju pažljivo praćenje.

Važno je pratiti dijete dok pokušava ustati na svoje noge. Nije ga preporučljivo dugo ostaviti na miru.

10 mjeseci

Beba na 10 mjeseci:

 • Pa vrijedi, ako imate nešto za čuvanje;
 • Pokušava preći;
 • Izrađuje različite zvukove i slogove;
 • Puno ponavljanja za odrasle.

Potrebno je mnogo pažnje posvetiti razvoju govora djeteta, razgovarati više s njim, naučiti izgovoriti određene riječi.

11 mjeseci

U 11 mjeseci dijete ima reakciju na njegovo ime. Može govoriti neke jednostavne riječi. Jednostavno stoji i puzeći, pokušavajući poduzeti prve korake.

Što se tiče fizičkog i psiho-emocionalnog razvoja, on se uspoređuje s razvojem obične, punopravne djece.

Roditelima se preporučuje redovita masaža djetetu, provoditi posebnu gimnastiku. U nekim vrlo preranim bebama u ovom dobu prvi zubi počinju rasti.

12 mjeseci

Dijete je dobro isplati bez podrške, pokazuje reakciju prema voljenima, traži komunikaciju. Može poduzeti korake s podrškom, igra s igračkama, kaže prve riječi. U dobi od jedne godine, tjelesna težina djeteta je 5-7 puta veća od početne pri rođenju. Rast postaje više u prosjeku za 25 - 38 cm.

Svako prerano dijete može imati svoje karakteristike u razvoju. Roditelji takve bebe trebaju samo uložiti više napora. Tada će uskoro postati jači, a njegova će se formacija vratiti na normalu.

Značajke razvoja preranih beba do godine dana

Porođaj, koji je započeo prerano, alarmantan je za roditelje, jer dijete nije potpuno spremno za roditi se. Takvi strahovi i strahovi su sasvim razumljivi, međutim, budući da se tako dogodilo, majke i očevi moraju razumjeti situaciju i pokazati posebnu pozornost na svoje dijete. Kada govorimo o preranoj bebi? Kako se razvoj prerane bebe javlja za mjesec dana? Razgovarajmo.

Kada se beba smatra preuranjenom

Sličan je uvjet kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće, ili bolje, od 21. do 37. godine. U takvim bebama težina ne prelazi 2500 grama, a visina ne prelazi 47 cm. Stupanj preuranjenosti određuje se u kojem određenom tjednu dijete se pojavilo i s kojom težinom.

Što izgleda prerano beba?

Dijete nije kao djeca rođena na vrijeme. U prvih nekoliko mjeseci takve su značajke inherentne u njemu:

 • težina manja od normalne;
 • male veličine, dijelovi tijela nisu proporcionalni jedni s drugima;
 • kranijalne kosti su kobne;
 • dijete je tromo, ima slabu mišićnu aktivnost, plač je tihiji nego kod djece s punim radnim vremenom;
 • na koži je ostao mekani pepeljast, raspoređen po cijelom tijelu;
 • u djevojčicama, razgranatog genitalija;
 • u dječaka, prazni skrotum;
 • aurikalije su još uvijek mekane, a vizualni sustav je u procesu poboljšanja;
 • nesavršena termoregulacija; takva djeca brže od drugih pregrijati ili supercool;
 • nezrelih unutarnjih organa i sustava, osobito nervoznih.
Prerano beba izgleda drugačije od beba rođenih na vrijeme

Ipak, ne treba misliti da se prerano dijete pojavilo "s nedostatkom" ili je neka vrsta neispravnog. Ako je dijete zdravo, razvoj se brzo provodi, tako da dolazi trenutak kad se uspinje sa svojim vršnjacima. Glavni kriterij kojim se ocjenjuje uspjeh razvoja je dobitak na težini.

1 mjesec. Najvažnije razdoblje, koje zahtijeva stalnu prisutnost majke u blizini. Prerane bebe imaju veći rizik od izloženosti svim vrstama infekcija. Proces dobivanja težine je spor. To se također objašnjava činjenicom da u prvim danima života bebe izgube mali postotak tjelesne težine. S uspješnim razvojem, trebao bi se pojaviti reflektirajući gutanje. Inače, dijete se hrani kroz cijev.

Ako dijete ne može disati, zadržava se na umjetnom sustavu opskrbe kisikom. U tom je razdoblju taktilni kontakt s majkom potreban više nego ikad. Udarite dijete, nježno razgovarajte s njim, jer mu je glas poznat iz maternice i smiruje se na živčani sustav djeteta.

Podržite bebu i uvjerite ga u ljubav

2 mjeseca. Karakterizira ga dobrim dobitkom na težini. Međutim, proces hranjenja za prerano dijete vrlo je dosadan. Stoga, moramo malo hraniti, ali često. Ako postoji sumnja da je dijete pothranjeno, hrane se izraženo majčino mlijeko iz boce. Za razliku od vršnjaka koji su rođeni na vrijeme, prerano beba još uvijek ne može držati glavu.

Slijedite psihomotorni razvoj djeteta. Ako postoje neke neobične manifestacije u ponašanju, ne ustručavajte se posjetiti liječnika.

3 mjeseca. Do tog vremena, masa obično udvostručuje. Razvoj refleksa, izraza lica. Dijete reagira na zvukove, počinje fiksirati pogled na lica i predmete, iako je potreba za spavanjem i dalje visoka, a to je i dalje njegov osnovni uvjet.

Obratite pozornost da dijete ne leži dugo u jednom položaju. Premjestite ga s jedne na drugu stranu. Dječak, kao i prije, treba dotaknuti, pomilovan. Oni djeluju istodobno kao sedacija i elementi masaže.

Potrebno je stalno pratiti temperaturu okruženja u kojem se nalazi dijete, bilo da je dječja soba ili ulica. Činjenica je da termoregulacija još uvijek nije ispravno uklonjena, a imunološki sustav je slab, jer tijelo usmjerava svu svoju snagu da "vraća" i dovede sve organe i sustave u normalan rad. Stoga, mrvica je osobito osjetljiva na prehlade. Održavajte unutarnju temperaturu oko 22-23OC.

4 mjeseca. Pažnja za bebama je još uvijek potrebna, no napredak je vidljiv. On može nakratko podići glavu i držati ga, počne bumati na svoj način. Subjekti s kontrastom zanimljivi su djetetu, pa se neko vrijeme usredotočuje na njih. Pješačenje na svježem zraku i dalje je relevantno. Rast također ne stoji mirno.

U 5. mjesecu, dijete uzima izvor zvuka i okreće se u njegovu smjeru. Najvjerojatnije će vam dati svoj prvi osmijeh, dok aktivno kreće ruke i noge. U ovom je trenutku ton udova malo povećao zbog čega su konvulzije. Ako djetetu dajete zvijeri, on ga može uhvatiti i zadržati. Za takvu djecu došlo je do ključnog razdoblja kada je psihološki razvoj stekao zamah.

U 6 mjeseci beba raste i razvija se brzim tempom, a razvoj je gotovo dosegao vršnjake. On je aktivan, igra s igračkama, uči i sretno komunicira s poznatim bliskim ljudima i oprezno tretira strance. Ako ga stavite na noge i držite ga pod pazuhom, odskočiti će se s entuzijazmom, počevši od površine. Težina se povećava tri puta, u usporedbi s onim što je bilo kod rođenja. Najuzbudljivije bebe već se okreću na trbuhu s ležećeg položaja.

7 mjeseci. Coups s leđa u trbuh su jednostavni i manevrirani. Vidjevši vašu najdražu igračku, neki bi se mogli priljubiti. Zato je vrijeme da se brinemo za razvoj puzanja i istodobno sigurnost mrvica. Na primjer, ne može se ostaviti na kauču, ni na trenutak. Dječji razgovor u dobi od sedam mjeseci ne razlikuje se od "konverzacijskih" sposobnosti vršnjaka koji su rođeni na vrijeme.

7. mjesec: početak aktivnog indeksiranja

8 mjeseci. Dijete se uvjerljivo i brzo kreće, pokušavajući sama sjediti. Kada majka pita pokazati gdje vrata, stol, ili igračka, počinje izgledati. Pješačenje svaki dan sve više i više raznolik. Mnoge prerane bebe u ovoj dobi mogu jesti sa žlicom. Vrijeme je da naučite dijete jednostavnim kratkim riječima. Čitaj ga, pjevaj pjesme.

Savjetujemo vam da pročitate: Prvo hranite dijete

9 mjeseci. Došlo je vrijeme da naučite kako sami stajati, držeći se na podršci. Od roditelja će morati pomoći u gospodarenju tehnikom ustajanja. Jasno je da je razdoblje počelo kada dijete ne može ostati sami. To zahtijeva dodatne napore, ali to je proces učenja. Dijete se određeno vrijeme može zauzeti igračkama. Obično već može pozdraviti i reći zbogom, kaže "da", "ne", "daj", oponašajući intonacije odraslih.

10 mjeseci. Dijete može stajati na nogama s povjerenjem, čak se može kretati ako postoji podrška za ruke. Zanimljivo je poznavao svijet koji ga okružuje, doslovce promatrajući sve što mu ulovi. Krumpir upija informacije, poput spužve, voli imitirati odrasle. Razgovarajte s njim što je češće moguće. Tijekom šetnje naglas govorite o tome što se događa uokolo. Vaša je uloga podučiti mu vještine govora i vokabular.

11 mjeseci. Dijete odgovara na svoje ime. Pokušava krenuti. Ako je došlo do dubokog stupnja prijevremenosti, tek u toj dobi pojavljuju se prvi zubi. Relevantni ostaju masaža i gimnastika, posebno odabrani za potrebe bebe. Fizički i mentalni razvoj u ovom dobu ne razlikuje se od druge djece.

12 mjeseci. Krhotina pokušava hodati uz pomoć, komunicira na svom jeziku s odraslima, ali ujedno uključuje i prve riječi naučene u razgovoru. Tijekom tog vremena, rast djeteta porastao je za 25-38 cm, težina pomnožena sa 5-6 puta veća od onoga što je bilo kod rođenja.

Kada uvesti mamac

Savjetujemo mu da to ne učinite prije pola godine, kao i ostatak djece. Razlog tom razdoblju je nedovoljno razvijeni probavni sustav. Enzimi još uvijek nisu dovoljni za probavu "odrasle" hrane. Lako je izračunati uvođenje prve komplementarne hrane: ako je beba rođena mjesec dana ranije od očekivanog, odgodimo dodatke mjesec dana, tj. Probajte novu hranu iz sedam mjeseci, a ne šest. Počnite preuranjene bebe savjetuju se da žitarice, one su više kalorija i doprinose povećanju težine.

Preljubnica počinje nešto kasnije nego obično

kupanje

Ako je dijete rođeno težinom manje od 1500 grama, savjetuje se odgoditi kupanje 3 tjedna. U drugim slučajevima, možete se okupati tjedan dana nakon rođenja. Prerano bebe se okupaju u kuhanoj vodi prvih 2-3 mjeseca, a temperatura bi trebala biti veća od uobičajene - oko 38 ° C.

Šetnje

Prekomjerna oprez nije ozlijeđen, jer je temperatura u djeteta još uvijek teško nositi. Djeca mase više od 1,5 kg idu u šetnju dva tjedna nakon rođenja u toplom vremenu, kada je temperatura zraka postavljena na oko 25 stupnjeva Celzijusa. Što se tiče jesensko-proljetnog razdoblja, s bebama čija je težina veća od 2,5 kg, hoda, ako termometar pokazuje ni manje od 10 ° C. Na nižim temperaturama, hodajte sa starijom djecom.

Cijepljenje. Pojedinačni raspored

Za bebe rođene prerano, pedijatar ima zaseban osobni raspored, ovisno o zdravstvenom stanju djeteta i razvoju psihomotora. Dakle, bebe s tjelesnom težinom manjom od 2 kg BCG cjepiva se ne provode u rodilištu. To je napravljeno tek nakon što dijete dobije još 500 grama. Ako se pri rođenju masa ne prelazi 1500 grama, cijepljenja se prenose na drugu godinu života.

Razmatrali smo značajke razvoja preranih beba do jednog mjeseca. Vidio sam što trebaš obratiti posebnu pažnju. Naravno, nije lako paziti na prerano dijete. Njega zahtijeva pažnju pažnju i brigu roditelja. Ali nakon šest mjeseci, ne u svim slučajevima, vidljivo je da su kod porođaja bilo poteškoća. Glavna stvar je imati strpljenje i ispuniti svoju roditeljsku ulogu s ljubavlju.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Kako utvrditi da je beba preuranjena?

U standardnim pravilima, bebe koje su rođene između 22 i 34 tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. Težina preranog djeteta također igra važnu ulogu u klasifikaciji. razlikuju se:

 1. Prerane bebe s vrlo malom tjelesnom težinom (500 grama - 1 kg).
 2. Prerane bebe s malom težinom (1 kg - 1,5 kg).
 3. Normalne preuranjene bebe (1,5 kg - 2,5 kg).

Preuranjenost se također može očitovati u nepravilnom ili neadekvatnom funkcioniranju pojedinih organa. Najčešće su zalihe u razvoju, koža može biti previše tanka, pupčani kabel je znatno niži nego kod djece s normalnim razvojem.

Pravilnom skrbi, čak i duboko prerane bebe brzo pronalaze svoje vršnjake u razvoju svoje prve godine u prvih 12 mjeseci. Istodobno morate shvatiti da je potrebno pratiti sve organe bebe i njihovo pravilno funkcioniranje.

Što dijete izgleda?

Izvana prerane bebe se ne razlikuju mnogo od dojenčadi koja je rođena na vrijeme. Ali ipak, čak i brzi pogled na dijete dovoljno je da utvrdite da li je rođen ranije od određenog vremena. Sljedeće značajke mogu se razlikovati u strukturi tijela takve djece:

 1. Koža može biti previše naborana i tanka, u početku svijetlo crvena.
 2. Na rukama, nogama, leđima, a ponekad i licu, vidljivo je svjetlo koje će na kraju nestati.
 3. Tijelo je premaleno na pozadini nerazmjerne glave.
 4. Školjke ušiju i nokti su gotovo nevidljive, prozirne.
 5. Može doći do kašnjenja u formiranju organa urogenitalnog sustava. Genitalni razmak u djevojčicama je previše otvoren, a dječaci testisi ne mogu pomoći pada.
 6. Na fontanu postoje područja gdje koža još nije formirana.
 7. Ako je opruga velika, može se pomaknuti.

Briga o preuranjenoj bebi kod kuće treba u potpunosti ovisiti o organima koje je već formirao, i koji organi još ne funkcioniraju ispravno. Obično, s pravilnim razvojem, nakon godinu dana života, prerano dijete već je teško razlikovati od vanjskih znakova od punog roka. Pogotovo ako ga roditelji pravilno gledaju, vježbaju, masažu beba, udarce, razgovaraju s njim.

Prije svega treba napomenuti da u početku mlada majka s preuranjenom bebom treba kvalificiranu pomoć od liječnika i medicinskih sestara. Tada se roditelji mogu nositi s njihovim odgovornostima. Ali ovdje je neophodno shvatiti da trebate stalno dobiti savjet od stručnjaka, pogotovo ako primijetite neuobičajeno ponašanje u dojenčadi.

Preuranjeno dijete: razvoj po mjesecima

Prvi mjesec života djeteta koje je rođeno prerano nije jako aktivno. Polako se dobiva na težini, mišići su još preslabi. Ako dijete još nije razvilo refleks sisanja, u bolnici se hrani s probom. Često se ne mogu disati sami, pa su u prvom mjesecu života povezani s umjetnom ventilacijom.

U drugom mjesecu beba je još uvijek preslaba i nepokretna. Da bi mogao dobiti potrebnu težinu, morate ga jako hraniti. Ponekad morate izraziti mlijeko. Mnoge majke su zainteresirane za pitanje: koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu? S pravilnom hranom, ovaj proces je prilično brz. Ako primijetite neuobičajene manifestacije u životu djeteta, obavijestite svog liječnika. Obično u ovoj dobi počnu držati glavu.

Dobitak težine postaje aktivnija u trećem mjesecu života bebe. To čak može udvostručiti. Da beba ne laže, ona mora biti okrenuta na različite strane. Potrebno je pokušati dići dijete što je češće moguće. Beba počinje reagirati na zvukove i svjetlost.

Briga za prerano dijete u četvrtom mjesecu svog života trebala bi se sastojati od dnevne masaže, kupanja, punjenja, šetnje prirodom. Već zna kako se usredotočiti na pojedinačne objekte, čini zvukove, drži glavu i podigne se.

U petom mjesecu, dijete se najprije osmjehne. Njegovi pokreti mogu biti previše konvulzivni, ali ovo je normalno. U rukama djeteta već može držati male predmete (čekiće). Psihološki razvoj se povećava. U tom je razdoblju postupno dodavanje kaše na dijete vaše bebe.

Već za šest mjeseci dijete mora u potpunosti doprijeti do svojih vršnjaka. Ponekad se ta djeca čak i početi prevrtati na trbuhu tijekom tog razdoblja.

U sedmom mjesecu razvoja, dijete počinje puzati malo po malo, jedeći žlicom, razgovarajući s roditeljima i voljenima.

Prerano beba u 8 mjeseci može puzati, stajati na sva četiri, sjesti i ustati. Trebali biste provesti više vremena razgovarajući s djetetom.

Od devetog do dvanaestog mjeseca, dijete počinje reagirati na svoje ime, može samostalno igrati, počinje hodati ako ga roditelji podržavaju ili ako se približi podršci.

Preuranjene bebe: značajke razvoja

Čak i prerane bebe s ekstremno malom brojem rođenja teško se razlikuju u razvoju od svojih vršnjaka, ali se to događa usporeno. Važno je napomenuti da mnoge bebe koje su rođene mnogo prije vremena dodijeljene imaju izrazito nekonvencionalan razvoj živčanog sustava. Zato oni zahtijevaju više pozornosti od majke. Vrlo je važno da osjećaju toplinu njezina tijela. Kako bi saznali kako se prerano dijete razvija po mjesecu, do spašavanja će doći do tablice s jasnim brojevima i činjenicama. Obično se izdaje u svim bolnicama i generičkim odjelima. Vrlo često ta djeca imaju problema prilagođavanja svijetu koji ih okružuje. Kako bi im olakšali, roditelji bi uvijek trebali biti blizu kikirikija, zagrliti ga, milovati, udariti. Ako postoji prilika, važno je da mrvica više komunicira s vršnjacima.

Prerane bebe: posljedice u budućnosti

Mnogi znanstvenici tvrde da bebe koje su rođene od 22 do 32 tjedna možda imaju mnogo mentalnih poremećaja u budućnosti. Ovu izjavu su najprije izveli liječnici iz Instituta za psihijatriju u Londonu. Među najčešćim odstupanjima mogu se identificirati različiti poremećaji, psihoza i depresija. Ali ne biste trebali brinuti prije vremena, jer ako pravilno pratite razvoj mrvica, onda on ne bi trebao imati nikakvih problema.

Kako je razvoj prerane bebe po mjesecu?

Normalno, postupak trudnoće prekida djetinjstvo na vrijeme. Djeca rođena između 38 i 42 tjedna smatraju se punim radnim vremenom. Ako je rođenje došlo prije 37 tjedana, a težina djeteta je manja od 2500 grama, onda govorimo o preranom djetetu. Postoje 4 stupnja preraspodjele djece, određuju se razdobljem razrješenja trudnoće, težinom novorođenčeta i zrelosti funkcija svoga tijela.

Razvoj preranog djeteta u mjesecima do godine bit će različit od razvoja punoljetnih beba. Takva djeca razvijaju mnogo brže, kao da žele nadoknaditi i nadvladati vršnjake koji su rođeni na vrijeme.

Roditelji preranih beba morat će dobiti hrabrost i strpljenje. Prerane bebe mogu dobro odrasti zdrave, snažne i pametne, samo trebaju platiti mnogo više pažnje i brige.

Stupanj prijevremenosti

 1. Ekstremna prijevremenost. Ta djeca čine oko 5% svih preranih beba. Njihova težina rođenja je manja od 1000 grama. Nažalost, s tako malom težinom kod djeteta, zapaža se nezrelost svih organa i tjelesnih sustava, postotak komplikacija i invaliditeta među preživjelima je vrlo visok. Od 2012. godine naša je zemlja usvojila zakon o obveznoj skrbi djece koja imaju težinu od 500 grama i više. Ove mjere zahtijevaju ogromne napretke u neonatologiji i ne jamče uvijek pozitivan ishod.
 2. Duboka prijevremenost. U ovom slučaju težina malog preranog djeteta kreće se od 1000 do 1500 grama. Takva djeca imaju svaku šansu ne samo preživljavati već i potpuno razvijati. Bebe se smještaju u posebne inkubatore, njihova prehrana dolazi kroz sondu. U inkubatoru se ponovno stvaraju uvjeti slični fetalnom stanju. U tim se uređajima održava posebna temperatura i vlaga. Ovdje djeca, dok ne dosegnu težinu od 1700 grama, potom se prebacuju na posebne krevetiće uz grijanje.
 3. Bebe rođene u 34 tjednu imaju jednu značajku. Ove bebe već znaju disati, imaju refleks sisanja, ali postoji opasnost od iznenadnog prestanka disanja - apneje. Uzroci tog čimbenika još nisu potpuno razumljivi, najčešće su povezani s neurološkim ili mišićnim poremećajima.
 4. Dijete, rođeno u 36. tjednu trudnoće, najbliže je u fiziološkim parametrima na bebu. On diše i može sisati. Nakon rađanja ove djece, pedijatar treba biti prikazan tjedno, a ako je potrebno, pregledajte.
 5. Ponekad postoje slučajevi koji, u pozadini normalne tjelesne težine, još uvijek nedostaju ukupna zrelost tijela ili pojedinih funkcija. U tom slučaju djeca podvrgavaju temeljitom fizičkom pregledu, njihov se razvoj prilagođava.

Izbacivanje iz bolnice

Ovisno o stupnju prijevremenosti, dijete može provesti u bolnici od nekoliko tjedana do šest mjeseci. Neposredno nakon rođenja, neonatolog odlučuje prenijeti novorođenče u jedinicu intenzivnog liječenja, a zatim u jedinicu intenzivnog liječenja. Majka djeteta može doći na bebu, donijeti izraženo mlijeko, uzeti je u naručju. Ako sve ide dobro, razvoj djeteta je normalno, a zatim se mrvica otpusti kući pod nadzor nad pedijatrom. Glavni pokazatelji pri ispustu su:

 • težina 2000 grama ili više;
 • spontano disanje i usisavanje pokreta usta;
 • stabilna normalna tjelesna temperatura;
 • nedostatak komplikacija;
 • stalni napredak u razvoju.

Razvoj kod kuće

Važno je da roditelji znaju i znaju brinuti za svoje dijete. Moraju razumjeti značajke razvoja preranih beba, znati kako i kako hraniti bebu, redovito ih pokazati liječnicima, imati priliku primijeniti i dobiti hitno osposobljene savjete ukoliko se pojavi potreba.

Da bi se manje brinuli, majka i tata trebaju pročitati relevantnu literaturu, konzultirati se s liječnikom, proučiti tablice na internetu, gdje je razvoj prerano bebe jasno vidljiv mjesecima do godinu dana.

U članku ćemo pružiti osnovne informacije od rođenja do jedne godine.

 1. U pravilu, tijekom prvog mjeseca života dijete slabo osvaja težinu. Još je slab, formiranje usisavanja i gutanja nije dovršeno. Roditelji trebaju zaštititi mrvice od hipotermije i iz kontakta s drugim ljudima, kako ne bi uhvatili zarazu.
 2. U dva mjeseca, dijete je već naučilo sisati, dobro jede i počelo je povećavati težinu. Možete ga pokušati postaviti na trbuščić.
 3. U 3 mjeseca razvijena prehensilna refleksna emocija se već pojavljuje na licu. Slabo uhvatilo oko, prepoznaje majku i reagira na milovanje.
 4. U četvrtom mjesecu života, beba već čvrsto drži glavu, uhvativši igračke rukama. Potrebno je pratiti njegov pravilan fizički razvoj, masažu i gimnastiku.
 5. U 5 mjeseci dijete reagira na svijet. On identificira izvor zvuka, voli gledati nove svijetle igračke i počinje stvarati zvukove.
 6. Kod 6 mjeseci, prvi su pokušaji da se prevrnu s leđa u trbuščić. Dječak je u punom zamahu s nogama i rukama, raduje se na poznatim licima, voli sjediti na rukama mame ili tate. U pravilu, u ovoj dobi razvojni jaz u usporedbi s punim radnim vremenom nestaje u potpunosti.
 7. Sedmogodišnje dijete voli puzati, osobito za igračke. Zubi počinju izbacivati. Ako je ljeto izvan prozora, slobodno uzmite mrvicu na dvorište. Raspršena sunčeva svjetlost i svjež zrak ojačat će njegovo zdravlje i spriječiti razvoj raka.
 8. U ovom dobu dijete je više privučeno komunikaciji. Voli slušati pjesme, bajke. On razlikuje intonaciju glasa, može svjesno izraziti emocije. U fizikalnom smislu, prerano dijete u 8 mjeseci potpuno se snalazi s punoljetnim vršnjacima. Razvija se brzo, mrvica može sjesti, stajati i puzati se s povjerenjem.
 9. U 9 ​​mjeseci beba već počinje govoriti, izgovara slogove. Raduje se poznatim ljudima, zainteresiranim za sve novo.
 10. Deset mjeseci, dijete s povjerenjem hoda, držeći se na ogradu kolibe ili krevetića. Dijete zna svoje ime, odgovara na njega. Za one koji su rođeni prije 31 tjedna, prvi zubi samo mogu početi izbacivati.
 11. U dobi od 11 mjeseci, beba aktivno puze, ali sve više i više sviđa se penjati noge i stajati na svoje. Pokušava poduzeti prve korake bez podrške. U ovom dobu, jako se sviđa pokretljivih igračaka i predmeta i može neko vrijeme uroniti u igru, oslobađajući svoju majku.
 12. U jednoj godini fizički razvoj djeteta ne razlikuje se od razvoja njegovih punopravnih vršnjaka. No, u psiho-emocionalnom smislu, još nije potpuno razvijena. Dijete možda već hoda s moćom i glavnim, ali zrelost neuropsihijskih funkcija u potpunosti će se vratiti na normalu tek nakon 2-3 godine. Ne biste se trebali bojati toga, samo trebate čekati.

Imajte na umu da razvoj djeteta do godine dana po mjesecu daje približne i točne informacije koje će vam pružiti terapeut, ortopedist i neuropatolog, temeljen na individualnim karakteristikama vašeg djeteta.

Savjeti za njegu

 • Snaga. Pokušajte zadržati dojenje što je dulje moguće. Majčino mlijeko je samo skladište bitnih proteina i aminokiselina. Ako dojenje nije moguće, pri izboru formule trebate se posavjetovati s pedijatrom. Za prerane bebe prikladne su samo posebne mješavine.

Mamac je moguće ne prije 7 mjeseci, povezan je s nezrelosti probavnog sustava. Hranite bebu 10-20 puta dnevno u malim količinama. Nabavite posebne ljestvice za novorođenčad, vagajte bebu nakon svakog hranjenja. U preranom stanju, svaki gram težine je velika pobjeda.

 • Odjeća i pelene. Koža preuranjenog djeteta vrlo je nježna i ranjiva. Kupite stvari samo iz prirodnih tkanina i s kopčama u obliku gumba. Prerane bebe su vrlo male, tako da odjeću i pelene za njih trebaju biti od najmanjih veličina, poput prodaje u specijaliziranim prodavaonicama.
 • Kupanje. Nemojte pustiti da temperatura padne, pazite na bebu od ozljeda. Temperatura vode mora biti najmanje 36 ºС, a temperatura u sobi - oko 25 ºС. Pratite vlažnost zraka, optimalnu vrijednost - 50-70%. Nakon kupanja obrišite bebu u grijanom ručniku. Nemojte dopustiti hipotermiju, u prvom mjesecu života morat ćete koristiti grijače.
 • Pješačka. Ako je beba otpustila iz rodilišta s težinom od 2000 grama ili više, onda u ljetnim mjesecima možete sigurno hodati u parku ili šumi. U početku - ne više od 10-15 minuta, a zatim postupno povećati vrijeme šetnje. Zimi nemojte hodati na hladnoću, pogotovo ako mrvica još nije dobila težinu u 3000 grama. Prozračite sobu redovito, svjež zrak je potrebno.
 • Fizički razvoj po mjesecima. Obratite posebnu pozornost na stvaranje tjelesnih vještina. Naravno, taj proces neće biti brz, ali masaža i gimnastika pomoći će ubrzati. Ove procedure moraju obavljati stručnjaci. Znaju, primjerice, da pravilno napravljena masaža ojačava mišiće koje trebate, poboljšate metabolizam, spriječite skoliozu i druge probleme s koštanim sustavom. Kao rezultat toga, beba će se početi prevrtati, puzati, sjesti i hodati u vremenu.

Dragi roditelji, ako je beba prerano rođena, prije svega, prestani paničariti. Uzmi zdravo za gotovo da postoje preuranjene bebe, njihov razvoj i budućnost ovise o stupnju prijevremenosti i kvalifikacijama medicinskog osoblja te o mnogim drugim čimbenicima, među kojima je važno pronaći mjesto strpljenja i nade za najboljima.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Što bi trebalo biti u mogućnosti da dijete u roku od 4 mjeseca

Sažetak članka

Četiri mjeseca jedno je od ključnih razdoblja u razvoju djeteta. Prilagodba za okoliš za ovo doba završava, urođeni refleksi zamjenjuju svjesni postupci, ali pitanje o tome što dijete mora moći raditi u 4 mjeseca ostaje hitno za mnoge očeve i majke.

Razvoj djeteta u 4 mjeseca

Četrnaestogodišnje dijete nastavlja aktivno učiti svoje tijelo i poboljšati vještine za njegov razvoj.

Motorne vještine

 1. U toj dobi treba već stvoriti prvu fiziološku zakrivljenost kralježnice, cervikalne lordoze. Izvana, ovo se očituje od uvjerenja da drži glavu.
 2. Kako se druga zavoja razvija, beba postaje mobilnija, podiže glavu iz položaja koji leži na leđima i abdomenu i može se odmarati na podlakticama.
 3. Većina djece već upravlja svim varijacijama rotacije tijela: na leđima, trbuhu, boku i horizontalnoj ravnini.
 4. Neke osobito okretne djece koriste nove vještine za kretanje u svom odabranom smjeru, ili čak pokušavaju puzati.
 5. Moguće je da se malena osoba može pokušati sjesti ili čak ustati, stiskati i povlačiti na šankove za krevete, ali u takvoj nježnoj dobi te su vještine opcionalne i rijetke.

Važno je! Ne možete posaditi i staviti dijete sve dok on ne počinje pokušavati to učiniti. Nije također potrebno popraviti sjedeći položaj: sposobnost sjesti i sposobnost držanja tijela u ovom položaju su različite stvari, beba mijenja položaj, usredotočujući se na vlastite osjećaje.

Stav prema novim mogućnostima vlastitog tijela također je vrlo različit. Dijete ih može početi primjenjivati ​​u svim prikladnim prilikama i nasilno prosvjedi protiv pokušaja da obuzdaju njegovu aktivnost, ali ponekad se to događa obrnuto. Nakon što se pobrinem da sve radi za njega, mali mislilac će uroniti u duge refleksije o tome vrijedi li "ove gluposti". Može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci između stvarnog razvoja vještine i njegove aktivne praktične primjene.

Brzina fizičkog razvoja djeteta je vrlo individualna: netko se razvija, kao da provjerava udžbenik o pedijatriji, netko se kreće vlastitim, ponekad vrlo nestandardnim rasporedom. Moguće je da beba već pokušava sjediti i puzati, ali ne zna kako se prevrtati i naučiti to mnogo kasnije od prosječnih uvjeta. Ako je beba potpuno zdrava, ne brinite. Također nije vrijedno usporediti djetetove vještine s vještinama bilo kojeg drugog vršnjaka, uključujući sestre i braću, i štoviše, ne vrijedi ni pod kojim uvjetima pokušati prisiliti na stvari.

Važno je! Nema temeljnih razlika u razvoju djevojaka i dječaka u ovom razdoblju. Razina razvoja bebe ovisi više o stanju zdravlja, nasljeđivanju i pozornosti majke.

Poznavanje svijeta (percepcija)

 1. Vizija bebe postupno se pooštrava, a svijet oko postaje širi. Dijete je već u stanju jasno razlučiti predmete koji su na udaljenosti većoj od jednog metra i usredotočiti svoje oči na posebno zanimljive detalje. U toj dobi djeca počinju razlikovati različite nijanse poznatih boja, svjesno razmotriti detalje situacije. Promjenom situacije, pojava novih predmeta u vrtiću uzrokuje burne emocije. U ovom dobu beba može već početi prikazivati ​​knjige s velikim svijetlim crtežima.
 2. Shvaćanje refleksa zamijenjeno je svjesnim izborom, hvatanjem i neprimjerenim manipulacijama s predmetom interesa. Dječak uzima igračku, pokušava okusiti, trese ga i ispituje. Vrlo dobro rješenje je ponuditi gumene igračke visokotonaca.
 3. Dojenčad već prima najjednostavnije uzročne odnose i sjeća se slijeda akcija. Na primjer, kod mijenjanja odjeće, dijete može "dati" mami čistu pelenu ili nešto od odjeće. Takve se radnje mogu i treba ih poticati, apelirati na dijete uz zahtjev, pohvaliti ga ako uspije u svom "ispunjenju". Prisutnost povratnih informacija potiče fizički, mentalni i intelektualni razvoj djeteta, obogaćuje njegov pasivni rječnik.

Razvoj govora

 1. Četverogodišnje dijete jasno razlikuje poznate zvukove, aktivno odgovara na njih, melodično "pjeva", izgovarajući pojedinačne slogove u pjevu.
 2. U ovom dobu pojavljuju se prvi pokušaji oponašanja izraza lica i intonacija odraslih. Djeca eksperimentiraju s intonacijom i tonom glasa, dugo se ponavljaju isti slogovi.
 3. Bebe već mogu ući u dijalog, kao odgovor na ono što je mama rekla, čine različite zvukove. Što više majka razgovara s djetetom, to je aktivnije formiranje govora.

Emocionalni razvoj

 1. Četiri mjeseca malena osoba otkriva nove načine komunikacije, raspon emocija dramatično se širi. Djeca izražavaju svoj stav prema onome što se događa promjenom intonacije ili određenim zvukom, osmijehom, aktivnim pokretima. Smijeh - reakcija nije obvezna za ovo doba, a ako se mrvica već zna smijati, smatra se napredak razvoja.
 2. Jedan od znakova uobičajenog razvoja malog čovjeka je emocionalna reakcija motora na glazbu. Nakon što je čula omiljenu melodiju, dijete zamahuje rukama i nogama, smije se ili tjera druge zvukove. Ista reakcija uzrokuje glas mame ili tate.
 3. Ljudi koje dijete rijetko vidi, percipiraju ga kao stranci, čak i ako je to draga i draga baka. Djeca različito reagiraju na goste: netko je voljno otišao u ruke gotovo bilo koje osobe (u prisustvu majke, naravno), netko je selektivan, netko percipira bilo kakve manifestacije pozornosti trećih strana s neprijateljstvom. Čudno je dovoljno na prvi pogled, ali mišljenje malog čovjeka mora se poštovati i dati vremena da se navikne na stranca.
 4. Dijete već reagira na odraz u zrcalu, može stvoriti lica s vlastitim odrazom. Pokazuje prve znakove smisla za humor - dijete se već može zabavljati.

Iznenađujuće, u tako mlađoj dobi osoba već može zapamtiti osobito svijetle ili ponavljajuće događaje. Postoje slučajevi kada su u dobi od dvije ili tri godine djeca u nekim detaljima opisala neke epizoda djetinjstva djeteta.

U prvim godinama života fizički i mentalni razvoj može se pojaviti neravnomjerno: proboj na jednom od područja ponekad usporava razvoj drugog. To se može primijetiti s dobi od tri mjeseca, ali s vremenom su izrezani praznine izravnane.

Video preporuke o razvoju djeteta od 3-6 mjeseci od neurologa M. A. Krasnovoya

Video kalendar razvoja djeteta od 4 do 5 mjeseci

Kako se nositi s djetetom

Razvoj djeteta stalno je od rođenja pa je važno posvetiti vrijeme raznim aktivnostima i igrama s bebom, uključujući i one u svakodnevnoj komunikaciji.

Igre prsta

Osim najjednostavnijeg skrivanja iza pelene, slobodno vrijeme može biti raznovrsno igranje prstiju.

igračke

Za razvoj voljne sferi i koordinaciju pokreta malenom čovjeku može se ponuditi da odjednom odvedu dvije različite igračke. Djetetu se može prikazati kako igračka na kotačima naliježe na nagnutu ravninu. Takve igre potiču razvoj logičkog razmišljanja. U ovom dobu već možete pokušati iskoristiti za razvoj dječjih matica za razvoj.

Čarobne torbe

Taktički osjećaji su vrlo važni. Za bebu možete šivati ​​male vrećice različitih materijala i ispuniti ih različitim vrstama žitarica. Proučavanje materijala različitih tekstura razvija fine motoričke sposobnosti, što će dodatno ubrzati formiranje govora.

Obogaćivanje vokabulara kroz komunikaciju

Pasivno vokabular djeteta stalno se nadopunjava i što više razgovarate s njim, to će brže beba početi razumjeti majku. Prilikom odijevanja, kupanja, hranjenja možete i trebate komentirajte svoje postupke, nazovite uključene predmete ili dijelove tijela. U žalbama na bebu, poželjne su neznatno pretjerane intonacije i emocije, kao i različite pauze između fraza. Četiri mjeseca, mala osoba već je u stanju "održati razgovor", emitirajući određene zvukove i kombinacije zvukova. Dječaku se može zatražiti da pokaže gdje su mu omiljene igračke, određeni dijelovi tijela, poznati predmeti i svakako ga hvali kada uspije ispravno odgovoriti na pitanje.

Slušanje glazbe

Vrlo je korisno slušati dječje pjesme i klasičnu glazbu, igrati s imitiranjem različitih zvukova. Ako dijete stvara zvukove, majka ih može ponoviti, uspostavljajući dijalog s djetetom.

Video preporuke za obrazovne igračke za djecu 3-6 mjeseci liječnika neurologa M. Redove

Ako je nešto pošlo po zlu

Preporučujemo mladim majkama da čuvaju zapise i bilježe postignuća djeteta. Prvo, lakše je saznati iz bilješki koliko daleko razvoj djeteta odgovara dobi i, ako je potrebno, podsjetiti na važne pojedinosti. Treba napomenuti da pedijatri ne vole nestandardne opcije za razvoj određenih vještina u djece, a službeni zapisi u karticama ne odgovaraju uvijek stvarnom stanju. Drugo, ovi zapisi tijekom godina i desetljeća daju puno slatkih uspomena.

Ako dijete nema patologija, ali ne zna ništa drugo, to nije razlog za paniku. Ponekad je u takvim slučajevima dovoljno djetetu dati malo više pažnje.

Sljedeći razvojni nedostaci trebali bi se smatrati uzrokom zabrinutosti:

 • nedostatak interesa za igračke;
 • nedostatak reakcije na zvukove i pristup roditelja;
 • nedostatak izraženih emocija;
 • lutanje pogled i nedostatak koordinacije pokreta oka;
 • osmijeh koji nije povezan s onim što se događa;
 • smanjena motorna aktivnost;
 • nemogućnost držanja glave;
 • nedostatak gouginga

Ako se bebici primjećuje najmanje jedan simptom s popisa, trebali biste se obratiti pedijatru. Bolje je osigurati da se problem relativno lako korigira i ukloni na vrijeme nego da propusti rane znakove ozbiljnih patologija.

Pročitajte i druge članke o prehrani i razvoju djeteta:

Što bi trebalo biti sposobno za prerano dijete

Prerano rođene bebe, za 4 mjeseca, još uvijek znatno zaostaju za prosječnom razinom razvoja vršnjaka. Zaostajanje ovisi o stupnju prijevremenosti. Među pedijatrijskim neurologistima nije stvarni datum rođenja, već dan kada je trebao biti rođen kako bi se počelo primjenjivati. To jest, izmjena stvarne dobi može biti prilično velika, ali jednostavno nema opće stope razvoja.

Ako je dijete rođeno otprilike mjesec dana ispred vas, trebate se usredotočiti na razinu razvoja tročlanih punoljetnih beba. Razvoj beba rođenih dva mjeseca ranije uspoređuje se s vještinama dvomjesečnih beba i tako dalje.

Tablica dobitka i visine u preuranjenim bebama