Nerazvijena trudnoća

Rođenja

Koncept ne-razvojne trudnoće relativno je nepoznat širokom rasponu žena, iako takva patologija u stvarnoj praksi nije tako rijetka. To ne znači da su informacije o bolesti umjetno skrivene od strane liječnika. Jednostavno, značajke njegovog razvoja i tečaja ne predstavljaju, kao rezultat toga, živopisnu kliničku sliku koja je karakteristična, na primjer, spontanim pobačaju u ranim fazama. Bolest je relativno skrivena, au vrijeme otkrivanja obično je nepovratna.

Zapravo, ne-razvojna trudnoća u ranoj fazi je "skriveni" analog pobačaja. Ali to ne označava pojavu svijetlih simptoma - bol, pogoršanje, iscjedak krvi iz genitalnog trakta. Iz određenih razloga, razvoj embrija prestaje i dolazi do smrti fetusa. No, nije opaženo istjerivanje jajne stanice iz maternice, zbog čega trudnoća uzima karakter koji ne razvija.

Poput spontanog pobačaja, ova patologija ima prilično brz i brz tečaj, zbog čega je teško spriječiti njegovu pojavu. Zato embrij umre dugo prije uspostavljanja kliničke dijagnoze. Štoviše, tijekom dijagnostičkog pretraživanja, posebna pažnja posvećuje se identifikaciji povezanih stanja, koja najčešće predstavljaju rast i razvoj jajovoda i dovode do njegove smrti.

razlozi

Nerazvijena trudnoća je uvijek sekundarna u prirodi, proizašla iz pozadine bilo kakvih bolesti ili stanja koja utječu na majku ili fetus. A većina njih dolazi upravo iz ženskog tijela, što dovodi do poremećaja normalnih procesa rasta i razvoja embrija:

 1. Ako takav učinak postane akutno, onda obično završava slično pobačenom trudnoćom. Postoji široko rasprostranjena tromboza krvnih žila fetalnih membrana i njihova paralelna odstranjivanja iz stjenke maternice. Simultano smanjenje mišićnih vlakana dovodi do njihovog protjerivanja iz orgulje - dolazi do spontanog pobačaja.
 2. Ako je učinak kontinuiran, postoji i prije začeća, ili se postupno povećava tijekom prvih tjedana, tada se rast embrija inhibira na sličan način. Na određenoj točki, mehanizmi kompenzacije iscrpljeni su, što onemogućava daljnje razvijanje trudnoće. Istodobno, čini se da se zamrzava - oplođeno jaje umre i počinje se postupno raspadati u maternici bez progonstva.

Temeljni uzroci ne-razvojne trudnoće sada su grupirani u dvije skupine - prema općem mehanizmu promjena koje se javljaju.

Endokrini poremećaji

Hormonska regulacija kod ljudi karakterizira dobre kompenzacijske sposobnosti. Dugo je moguće kronična patologija endokrinog sustava, bez ikakvih kliničkih manifestacija. Stoga je najčešće osnova trudnoće koja nije u razvoju upravo takva kršenja:

 • Glavni udio u cijeloj skupini je subklinički hipotireoza - smanjena proizvodnja hormona štitnjače. Pravovremeni i pravilan razvoj svih struktura i membrana embrija ovisi o dovoljnoj razini ovih biološki aktivnih tvari. Prema tome, njihov početni nedostatak tijekom trudnoće dodatno je pojačan, što u konačnici postaje uzrok, prije svega, usporavanje rasta, a potom i smrt jajašca.
 • Sljedeći u učestalosti je šećerna bolest, ali ne nastaju tijekom trudnoće u kasnijim razdobljima (gestacijski), a postoje u žena prije njezina razvoja. Uz nedovoljnu ili nepravilnu kontrolu, nastaje manjak inzulina koji također igra važnu ulogu u procesima rasta i razvoja embrija.
 • Manje uobičajene su poremećaji u regulaciji spolnih hormona koji imaju organsku prirodu - najčešće tumor. U ovom slučaju, stvara se kompetitivni učinak na razinu progesterona u krvi, koji inhibira napredovanje trudnoće.

Problem je u tome što čak i sustav planiranja koncepta ne dopušta uvijek učinkovito i pravodobno otkrivanje tih stanja. Složenost situacije je i činjenica da su u većini slučajeva asimptomatski.

Imunološki poremećaji

Druga grupa poremećaja na kojima se temelji propušteni pobačaj uključuje određene autoimune procese koji se ostvaruju samo u određenim situacijama. Ali najčešća praksa je Rh-inkompatibilnost majke i djeteta:

 • Slična se situacija događa samo kod žena koje nemaju određeni antigen u krvi - Rh faktor.
 • Prva trudnoća u njima obično počinje normalno, a završava prirodnim porođajem ili carskim rezom.
 • Ali ako je fetus bio Rh-pozitivan, tada crvene krvne stanice mogu ući u krvotok majke izravno tijekom rođenja, ili naknadne manipulacije.
 • Kao rezultat toga, pokrenuti su imunološki mehanizmi koji prepoznaju crvene krvne stanice fetusa kao stranu. Tada su uništeni, nakon čega ih formira neka vrsta imuniteta.
 • U naknadnim trudnoćama, ako embrij također ima Rh-pozitivnu krv, sličan mehanizam provodi se samo u većoj mjeri. Ovisno o brzini izloženosti, fetalna smrt je moguća bez izbacivanja iz maternice.

Pri planiranju trudnoće mora se istražiti Rh-majčinska krv. Na taj način moguće je provesti preventivne mjere na vrijeme, isključujući razvoj budućih komplikacija.

manifestacije

Negativna značajka patologije je relativno latentni tečaj - kao rezultat toga, dijagnostika gotovo uvijek zaostaje. Bolest je već otkrivena "zapravo" kada je došlo do fetalne smrti embrija. Budući da se prvi pregled provodi u razdoblju od 11 do 13 tjedana, klinički podaci se uspoređuju samo s rezultatima ultrazvuka i analizom razine hCG u krvi.

No, često se žene mnogo prije okreću osjećajući neke promjene u vlastitom blagostanju. No, u takvoj je situaciji još teže sumnjati u točnu dijagnozu - tijekom razdoblja od oko 8 tjedana, veličina jajovoda i dalje može tek malo zaostajati za svojim dobnim normama. Stoga, promatranje se nastavlja neko vrijeme kako bi se točno utvrdilo uhićenje rasta i razvoja embrija, kao i promjene razine hormona.

simptomi

U ranoj fazi, gotovo je nemoguće procijeniti objektivne znakove trudnoće, stoga se procjenjuju uglavnom pritužbe i upitne manifestacije. Slijedeća kombinacija, dijagnoza ne-razvojne trudnoće postaje najvjerojatnije:

 1. Simptomi karakteristični za prvo tromjesečje trudnoće - promjene raspoloženja, pospanost ili nesanica, prolazna mučnina, netolerancija na određene mirise nestaju.
 2. Promjene u ovisnosti o hrani i izrazima apetita također nestaju. I to se događa vrlo iznenada, za razliku od normalnih i fizioloških reakcija.
 3. Postupno nestaje povećanu pigmentaciju kože u području crte sredine trbuha, genitalije, bradavice areolas. Proces se također nastavlja prilično brzo, što se razlikuje od prirodnih reakcija prilagodbe.
 4. Prolazna gutanja mliječnih žlijezda u potpunosti nestaju, uz povećanje njihove gustoće i bol.

Normalno, za mnoge žene, neki znakovi mogu nestati ili čak u početku biti odsutni čak i za vrijeme normalne trudnoće. Stoga se procjena takvih pritužbi i simptoma treba provesti samo u vezi s dodatnim pregledom.

potvrda

Da bi se utvrdila klinička dijagnoza propuštene trudnoće, potrebni su isti dijagnostički postupci, koji uključuju prvi pregled. Dakle, njegovo stvarno ponašanje je ekskluzivni ili potvrdni faktor za tu patologiju:

 • S ultrazvukom u maternici određuje jajaš, što je u veličini daleko iza normalnog razvoja. Ponekad čak nema pravilno formiranog embrija - samo su prazne ljuske na slici.
 • Za dodatnu potvrdu, razina ljudskog korionskog gonadotropina (hCG) procjenjuje se paralelno u krvi. Ova aktivna tvar u određenim granicama karakterizira normalni razvoj i tijek trudnoće. Kada zaustavlja napredovanje, uočava se značajno smanjena razina hCG, zaostajući za tjednim cijenama.

Primanje potvrde dijagnoze je razlog za provedbu umjetnog pobačaja. Ovaj postupak će vam omogućiti potpuno uklanjanje mrtvog embrija iz maternice.

efekti

Ako se potvrdi činjenica ne-razvojne trudnoće, njegovo daljnje očuvanje više nije moguće. Mnoge žene misle da je s bilo kojim lijekovima moguće stimulirati rast embrija tako da može dosegnuti normalnu veličinu. Ali takvo mišljenje u osnovi je pogrešno i proturječi samim mehanizmima razvoja i tijeku bolesti. Kao i spontani pobačaj, zaustavljanje progresije događa se iznenada, a prati i smrt fetusa.

Stoga jedina metoda pomoći u ovom slučaju postaje umjetno dovršenje procesa - obavljanje medicinskog ili kirurškog prekida. Potrebno je za potpuno uklanjanje mrtvog embrija sa okolnim membranama. Inače oni postaju supstrat za razvoj drugih bolesti, što bi moglo biti pogubno za cijelu ženskog reproduktivnog sustava.

rano

Unatoč činjenici da se smrt embrija javlja pod sterilnim uvjetima maternice, imunološki sustav još uvijek aktivira mehanizme uništenja. Ovisno o razdoblju u kojem je progresija prestala, mogući su sljedeći rezultati:

 • Ako se regresija razvijala tijekom prvih tjedana nakon začeća, tada do trenutka otkrivanja dolazi do autolize embrija. Štoviše, pod utjecajem imunoloških stanica i enzima koji ih luče, dolazi do potpunog uništavanja njegovih tkiva.
 • Ako je oplođeno jaje već dostiglo znatnu veličinu, onda je njegovo istodobno uništavanje nemoguće. Stoga, uništavanje postupno, uz procese procesa nekroze i maceracije. Ishod je stvaranje žarišta kronične upale u maternici, ograničeno kapsulom.
 • Spontani pobačaj, koji se ostvaruje pod utjecajem uništavanja embrija, postaje rijetka posljedica. U tom slučaju često se opaža nepotpuno protjerivanje jajašca iz maternice.

Nakon potvrđivanja dijagnoze postupku čekanja obično je zamijenjen na aktivni - čim je žena održana pobačaj.

udaljen

Za razliku od spontanih pobačaja, čak i jednim razvojem regresije, provodi se pažljiva pretraga za njezinim uzrocima. To je neophodno kako bi se spriječilo nastanak slične patologije tijekom sljedećeg začeća:

 1. Pravodobno i punopravno umjetno prekidanje glavni je način sprječavanja dugoročnih posljedica. Uklanjanje fetalnih jaja sa školjkama pružiti regresiju promjena u reproduktivnom sustavu, te obnovu menstrualnog ciklusa.
 2. S obzirom na prevalenciju uzroka, provodi se istraživanje kako bi se utvrdili endokrini ili imunološki poremećaji.
 3. Također je provedena aktivna identifikacija drugih srodnih bolesti koje mogu utjecati na tijek trudnoće.
 4. Ako je potrebno, žena je propisana dugoročno održavanje ili zamjensku terapiju, koja omogućuje normalizaciju hormonskog podrijetla.
 5. Uz negativni Rh faktor, imunološka profilaksa se provodi uz pomoć posebnog seruma.

Općenito, ako je žena odgovorna za planiranje kasnije trudnoće, u budućnosti obično nema dalekih problema s utvrđenim kršenjima. Zbog kontinuiranog praćenja i ispravljanja postojećih bolesti i stanja, liječnici uspijevaju osigurati uspješno rođenje.

Nerazvijen trudnoća: znakovi, simptomi, uzroci i posljedice

Kako su lijepe trudnice! Ali ponekad neumoljiva sudbina donosi strašna i nepodnošljiva suđenja na svojim ramenima.

Jedan od njih je trudnoća koja nije u razvoju, smrt budućeg djeteta.

To se može dogoditi bilo kada tijekom trudnoće. Ova patologija se javlja u 10-20% slučajeva.

Krizna razdoblja se identificiraju kada je fetus najranjiviji na negativne učinke:

 • 7-12 dana razvoja (razdoblje implantacije);
 • 3-8 tjedana razvoja (razdoblje embriogeneze);
 • prvih 12 tjedana (stvaranje placente);
 • 20-24 tjedna razvoja (stvaranje najvažnijih funkcija u tijelu fetusa).

Što bi trebalo upozoriti na trudnicu?

Dijagnoza bolesti

Znakovi i simptomi

U većini slučajeva trudnice ne osjećaju zaustavljanje u razvoju djeteta, a ne prati izrazita simptomatologija.

U ranim fazama:

 • gubitak toksemije;
 • povećan apetit;
 • smanjenje boli u grudima.

Po kasnim uvjetima:

 • pojava krvarenja;
 • groznica;
 • povlačenjem bolova.

Takvi signali mogu pratiti normalni tijek trudnoće. Samo stručnjak može definitivno potvrditi smrt embrija definitivno pomoću ultrazvučnog skeniranja i krvnih testova na hCG. Tko je kriv za propalog majčinstva?

Sve o vitaminima pri planiranju trudnoće govorit će naš odjeljak.

razlozi

Uzroci mogu biti podijeljeni u nekoliko skupina.

Genetika. Ponekad tijekom formiranja embrija dolazi do različitih promjena u kromosomima, genetskim poremećajima (veći ili manji skup kromosoma).

Razlog za to može biti genetska predispozicija, uporaba droga, alkohola, koji žive u područjima koja nisu sigurna za okoliš.

Genetski poremećaji najvažniji su uzroci ove patologije (do 70% svih slučajeva). "Pogrešni" geni mogu doći iz oba roditelja.

Infekcija. Zarazne bolesti buduće majke drugi su najčešći uzrok ne-razvojne trudnoće:

 • virusni - herpes, citomegalovirus, enterovirus;
 • bakterijske - mikoplazme, streptokoke, gonokoke, klamidiju, ureaplazmozu.

Kao rezultat trudnice koja ima bilo kakvu infekciju, stečenu ili kroničnu, dolazi do infekcije jajašca.

Infekcija se može pojaviti na tri načina:

 1. U upalnom procesu sluznice maternice i njenih dodataka (endometritis, endometrioza, salpingo-oophoritis), mikroorganizmi prodiru u jajašce. U tom slučaju, maternica same žene nije spremna podnijeti dijete, oplođeno jaje ne pripada čvrsto, to treba odbaciti.
 2. U upalnim procesima u samoj vagini (gljive, vaginoza) bakterije prodiru do jajovoda kroz cerviks. Postoji infekcija embrija i amnionske tekućine koja je prepuna rupture fetalnog mjehura.
 3. Pri prenošenju virusnih infekcija (upala grla, akutnih respiratornih infekcija, gripe) mikroba prodiru do jajovoda s krvotokom kroz posteljicu. Opskrba kisikom i hranjivih tvari budućem djetetu znatno se pogoršava.

Kada je zaražen, fetus zaustavlja razvoj, dijete umire.

Stoga je vrlo važno liječiti sve latentne infekcije na vrijeme prije nego što planirate materinstvo i učiniti sve što je moguće da ne uhvatite hladnoću dok ste trudni.

Imunologija. Ponekad žena može imati različite predisponirajuće čimbenike koji mogu uzrokovati smrt embrija. To su pojave protektivnih protutijela na hormon koji proizvodi fetusno jaje (antifosfolipidni sindrom), nekompatibilnost na imunoj razini oca i majke.

Imunološka nespojivost može se izraziti povećanom trombozom. U svim slučajevima, prehrana embrija je uznemirena, njegov razvoj prestaje i fetalna smrt nastupa.

Što može značiti groznica u ranoj trudnoći? Ovo će reći naš članak.

Ovaj dio će govoriti o prvim znakovima trudnoće.

Endokrinologiju. Patološko stanje endokrinog sustava trudne žene može uzrokovati smrt fetusa. Razlozi za kršenje ispravnog rada endokrinog sustava i hormonalnih poremećaja mogu biti mnogi.

Najčešći su:

 • povećana količina muških spolnih hormona (hiperandrogenija). U 20% slučajeva tijekom trudnoće dolazi do oštrog skoka u razini muških hormona.
 • povećana količina hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka (hiperprolaktinemija).
 • oštećen pravilan razvoj jajnika (policistični), koji utječe na menstrualni ciklus i proizvodnju ženskih spolnih hormona.
 • neispravnost štitnjače (distrofija, pretilost).
 • nerazvijenost reproduktivnih ženskih organa (infantilizam).

U slučaju poremećaja endokrinog sustava u tijelu u nedostatnim količinama, proizvodi se progesteron hormona, koji je odgovoran za pripremanje cjelokupnog ženskog tijela za trudnoću. Zametak labavo vezan za maternicu prima nedovoljne hranjive tvari i umre.

Rizična skupina uključuje žene koje vode abnormalan način života štetne za stanje trudnoće. Stalni napor, pretjerano naprezanje, dugo depresivno stanje. Radite u neprimjerenim uvjetima (visoka vlažnost, stalna prepunost).

Sve to može dovesti do pojave maternice hipertonije i placentalnih abrupcija, što narušava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima fetusu i kao rezultat smrti budućeg djeteta.

Višestruki pobačaji odgodili su ektopične trudnoće. Starost žene (u prvoj trudnoći nakon 30 godina), osobitosti anatomske strukture maternice (sedlo u obliku dvosmislenog maternice) - sve se to odnosi na izazovne čimbenike nastanka patologije tijekom trudnoće.

Što čeka ženu koja je pretrpjela jednu ili više neuspjelih trudnoća, što kažu liječnici o tome?

Posljedice ne-razvojne trudnoće

U pravilu, apsolutna većina žena ima sve šanse za shvaćanje djeteta i sigurno ga nositi.

Prema statistikama, 80-90% svih žena koje su suočene s zamrznutom trudnoćom.

Ako je koncepcija završena smrću fetusa u dva ili više slučajeva trudnoće, trudnoća koja ne razvija ide u kategoriju "običnog".

U tom slučaju, kako bi sigurno nosili dijete, potrebno je pažljivo ispitivanje oba supružnika.

Trudnoća nakon bolesti

Planiranje za sljedeću trudnoću dopušteno je šest mjeseci nakon neuspjeha.

Ova pauza ima za cilj potpunu obnovu hormonskog statusa, reproduktivne funkcije tijela i uključuje sljedeće obvezne provjere:

 • Ultrazvuk zdjeličnih organa;
 • PCR dijagnostika (detekcija urogenitalnih infekcija);
 • test krvi za autoantitijela, homocistein;
 • test krvi za otkrivanje titra protutijela na rubelu;
 • određivanje razine hormona štitnjače u krvi.

Ovaj popis može imati mnogo više stavki. Individualni plan istraživanja, koji imenuje ginekolog, primjenjuje se na svaku ženu.

Ali kako se tretira ne-razvojna trudnoća, što rade liječnici u ovom slučaju?

Liječenje trudnoće koja nije u razvoju

Ako trudnica ima zamrznuti fetus, liječnici razvijaju taktiku za poduzimanje mjera za isporuku na temelju svakog pojedinačnog slučaja.

Spontani pobačaj. Ubrzo nakon smrti embrija, razina placentnih hormona oštro se smanjuje kod žena, što dovodi do neovisnog pobačaja.

Uz pomoć lijekova. U ranoj fazi propuštenog pobačaja (do 8 tjedana), liječnici mogu koristiti antagonistički lijek mifepriston (progesteron) u kombinaciji s misoprostolom (slično prostaglandinu E1). Nakon uzimanja ovih dvaju lijekova, embrij se odbija, pobačaj je.

Kirurško liječenje. Ova metoda se provodi u bolnici. Dodijelite curettage (curettage uterusa) pojedinačno. Operacija sliči abortusu, a odvija se pod općom ili lokalnom anestezijom.

Znaš li zašto trudnice ne mogu jesti lubenicu? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

O tome što glazba slušati trudno, pročitajte u ovom članku.

Nerazvijena rana trudnoća

Naravno, svaka trudnica neće reagirati na takve simptome s oprezom, i često ti znakovi nestaju s progresijom trudnoće (trudnoće). Zato se često smrt ne smije odmah dijagnosticirati, ali nakon nekoliko tjedana. Često se mogu povezati sekrecije maziva iz genitalnog trakta, što ukazuje na početak odbijanja trudnoće.

dijagnostika

Najčešće, dijagnoza NB je napravljena ultrazvukom i ginekološkim pregledom. Kao dodatna metoda, možete koristiti krvni test za korionski gonadotropin (hCG), kao i mjeriti baznu temperaturu.

Ultrazvučni znakovi propuštenog pobačaja

Glavni ultrazvuk znakova zaustavljanja razvoja embrija u najkraćem razdoblju jesu deformacija jajnih stanica, neravne konture, položaj u donjem dijelu maternice. Za kasnija razdoblja tipična je neusklađenost gestacijskog doba ultrazvukom i mjesečno, a fetus nema srčanog ritma (obično se može od 5-6 tjedana već odrediti).

Dodatno, međutim, trajanje trudnoće embriona i menstruacije nije uvijek ista. To se može dogoditi iz raznih razloga (nepravilna razdoblja, hormonalni poremećaji, stres, cistična formacija jajnika i drugi), a razlika može doseći četiri tjedna.

Zbog toga se u nekim slučajevima (primjerice, mjesečnim trudnoćama od 7-8 tjedana, a ultrazvukom može opaziti samo oplođeno jajeće od 4 tjedna), tako da se ne smije pogriješiti s dijagnozom, vrijedi ponoviti studiju u roku od 5-7 dana. Ako fetusno jaje ne raste za to vrijeme, embrij se ne vizualizira, a zatim se pojavljuje smrt fetusa.

Znakovi NB tijekom ginekološkog pregleda

Na ginekološkom pregledu liječnik procjenjuje veličinu maternice, njegovu usklađenost s očekivanim trajanjem trudnoće, stanje cerviksa. Ako se procjenjuje da je vrijednost maternice manja, potreban je ultrazvučni pregled koji potvrđuje ili poriče sumnju. Neke žene imaju fiziološke značajke (u početku manja veličina unutarnjih genitalnih organa) ili postoji svibanj biti razlika u smislu menstruacije i embrija, pa je važno osigurati da je kašnjenje u povećanju maternice zapravo uzrokovano trganjem trganjem.

Određivanje humanog korionskog gonadotropina (hCG)

Određivanje koncentracije humanog korionskog gonadotropina pomaže u dijagnostici, osobito u najranijim uvjetima. Dakle, kada koristite ultrazvučni pregled, još uvijek je nemoguće vidjeti fetusno srce, no postoje sumnje u njegovu održivost, krv može donirati na razinu hCG. Ovdje je važno promatrati dinamiku, budući da s normalno razvijajućim embrijom razina hormona gotovo se udvostruči svaki dan.

Mjerenje bazalne temperature uz sumnju NB

Treba odmah reći da je ova metoda samo dodatna i indikativna, budući da je netočna i rezultati mogu varirati pod utjecajem mnogih čimbenika. Bazalna temperatura se mjeri u rektumu, bez izlaska iz kreveta, istodobno nakon noći. Pod utjecajem progesterona hormona (čuva trudnoću), ova temperatura raste za 0,3-0,5 stupnjeva Celzijevih i iznosi 37,2-37,5. Kada embrij izblijedi, razina progesterona smanjuje, a kao rezultat toga, i bazalna temperatura se smanjuje.

liječenje

Uz potvrdu intrauterine smrti fetusa, žena se mora hospitalizirati u ginekološkoj bolnici. U ranim fazama, glavni tretman za ne-razvoj trudnoće je jednostupanjsko uklanjanje embrija ili fetusa i njegovih membrana. Ako gestacijsko razdoblje dopušta, bolje je to učiniti vakumskim aspiracijama. Ova metoda je nježnija. Kasnije se izvodi curettage maternice (abortus). Prije operacije, potrebno je pripremiti cerviks, posebno kod žena koje nisu rađale. Da biste to učinili, koristite morsku travu (štapiće algi), katetere. To se provodi radi pažljivog i postupnog otvaranja vrata maternice. Vacuum aspiracija jaja i curettage maternice izvodi se pod općom anestezijom.

Također, u kratkim razdobljima sve se češće koristi taktička očekivanja i medicinski pobačaj. Ove metode omogućit će pažljivije prekinuti trudnoću (ali uvijek pod nadzorom liječnika).

rehabilitacija

Važno Važno je rehabilitirati ženu nakon trudnoće koja nije u razvoju. To uključuje uzimanje oralnih kontraceptiva (najmanje 3 mjeseca), liječenje bolesti genitalnih organa (infekcija) i hormonalnih poremećaja.

Također, ne zaboravite na psihološki aspekt. Dobro mijenjaju situaciju, dobivaju pozitivne emocije. Pokušajte izbjeći stres, sukob. Važno je osjetiti potporu drugih.

efekti

Posljedice za reproduktivno zdravlje žena smanjene su na nulu, ako je embrij s membranama pažljivo uklonjen i provedena rehabilitacija.

Prognoza za sljedeću trudnoću

U 90% slučajeva, žene koje su pretrpjele ranu fetalnu smrt mogu postati trudne i nositi zdravo dijete. Međutim, ako se neobrađena trudnoća opet ponovi, potrebno je podvrgnuti potpunom ispitivanju kako bi se utvrdio uzrok, jer kršenja mogu biti na hormonskim i imunološkim razinama.

Planiranje trudnoće ne prelazi 6 mjeseci. Tijekom tog vremena, tijelo će se moći oporaviti kako bi postala sposobna nositi zdravu bebu. Vrlo je važno da se ovo razdoblje pregleda i pripremi za naknadnu trudnoću.

Glavna stvar je vjerovati u dobro i ne dopustiti da vam strahovi spriječe da postanete sretni roditelji.

razdoblje formiranja posteljice (do 12 tjedana), razdoblje formiranja najvažnijih funkcionalnih sustava fetusa (20-24 tjedna).

Klinički znakovi

Postoji niz uzastopnih poremećaja karakterističnih za ne-razvojnu trudnoću: smanjenje i prestanak uteroplacentalne cirkulacije na pozadini oštećenja struktura posteljice; prestanak uteroplacentalne cirkulacije; kršenje strukture unutrašnjeg sloja maternice (endometrija) uzrokovano prisutnošću mrtvih elemenata jajašca u maternici.

Klinički znakovi trudnoće koja nije u razvoju mogu biti vrlo rijetki u odnosu na pozadinu prestanka povećanja veličine maternice i njihove nedosljednosti u trajanju trudnoće. Međutim, maternica može biti normalne veličine, može se smanjiti, a može se čak povećati ako je napunjena krvlju tijekom odvajanja jajašca.

Već neko vrijeme nakon smrti embrija / fetusa, pacijent se može osjećati trudno. Međutim, tijekom vremena, subjektivni znakovi trudnoće postupno nestaju. Zabilježeno je periodično krvarenje iz genitalnog trakta i abdominalni grčevi. Chorionic gonadotropin u krvi žena, u pravilu, je izuzetno nizak ili čak potpuno odsutan.

Dijagnoza trudnoće koja nije u razvoju

Većina pouzdano identificirati ne-razvoj trudnoće mogu biti rezultati ultrazvuka u odsutnosti srca fetusa. Jedna od najčešćih varijanti ne-razvojne trudnoće je anembrionia, tj. odsutnost embrija u šupljini jajeta nakon 5-6 tjedana trudnoće. U ovom slučaju, jajaš je manji nego što bi trebao biti, i embrij se ne vizualizira.

U ostalim varijantama neproizvodne trudnoće, prema ultrazvučnim podacima, jaje veličine odgovara ili zaostaje u svom razvoju, embrij se može vizualizirati, ali bez srčanog ritma. Često se može otkriti retrokortni hematom, što je nakupljanje krvi na mjestu odvajanja jajovoda od maternice.

Uz duži boravak mrtvog embrija u maternici, vizualizacija embrija je nemoguće, nema znakova njegove vitalne aktivnosti. Veličina maternice zaostaje za trajanjem trudnoće, ima deformacija jajeta s nejasnim konturama.

Uklanjanje mrtvog jajašca

Smrt embrija / fetusa nije uvijek praćena spontanim protjerivanjem iz maternice. Često postoje slučajevi kada preminulog oplođenog jajeta utječe na neodređeno vrijeme. Razlog takvog kašnjenja može biti: primarno usko vezanje jajnika u stijenku maternice tijekom implantacije, inferiornost reakcija imunološkog odbacivanja umrlog jajnika, smanjenje kontraktilne aktivnosti maternice.

Kada se u maternici pronađe mrtvi embrij duže od 4 tjedna, elementi raspadanja jajovoda ulaze u maternicu krvotok, što može uzrokovati masivno krvarenje prilikom pokušaja prestanka trudnoće. Stoga, prije nego što se strugati maternicu, potrebno je provesti studije o stanju koagulacijskog sustava krvi i po potrebi provesti odgovarajuće liječenje.

Nakon temeljitog pregleda i prikladne pripreme žene (liječenje i preventivne mjere s ciljem smanjenja rizika mogućih komplikacija), potrebno je prekinuti propušteni pobačaj. U tu svrhu obavite instrumentalnu ili medicinsku ekspanziju cerviksa i instrumentalno uklanjanje sadržaja maternice. Također je moguće koristiti posebne lijekove za neoperativno uklanjanje jajašca iz maternice. Neposredno tijekom pobačaja ili neposredno nakon njegovog završetka potrebno je ultrazvučno skeniranje kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje dijelova fetusa i posteljice. Nakon uklanjanja jaja tijekom trudnoće koja nije u razvoju, bez obzira na odabranu metodu prekida, preporuča se provođenje protuupalnog liječenja.

U svakom slučaju, u slučaju trudnoće koja ne razvija, potrebno je detaljno ispitivanje kako bi se utvrdili mogući uzroci prestanka trudnoće, uz njihovu kasniju eliminaciju ili slabljenje djelovanja.

Kako smanjiti vjerojatnost smrti embrija?

Kako bi se smanjila vjerojatnost mogućih štetnih čimbenika tijekom trudnoće, potrebno je provesti preglede pacijenata koji planiraju trudnoću, kao i žene u ranoj fazi trudnoće za urogenitalnu infekciju. Također je važno provoditi medicinsko i genetsko savjetovanje za identificiranje visokorizičnih skupina za kongenitalnu i nasljednu patologiju. U prisustvu endokrinih uzroka pobačaja treba odabrati prikladnu korektivnu hormonsku terapiju.

Također je važno prepoznati različite autoimune bolesti i njihovu ispravku. Ponovljena trudnoća je moguća uklanjanjem identificiranih uzroka smrti embrija / fetusa i nakon obavljenog neophodnog liječenja. Kada se pojavi nova trudnoća, obavlja se ultrazvučni pregled i bilježe se znakovi mogućih razvojnih poremećaja fetusa u krvi, uključujući:? - fetoprotein, korionski gonadotropin, PAPP-A test u najsigurnijim uvjetima. Prema indikacijama, provodi se i invazivna prenatalna dijagnostika, uključujući korionsku biopsiju, amniocentezu ili cordocentezu za određivanje kromosomskih i brojnih monogenih fetalnih bolesti. Pored toga, provode terapijske i preventivne mjere s ciljem uklanjanja infektivnog procesa, provode specifičnu protuupalnu terapiju u kombinaciji s imunokompetentima, korigiraju poremećaje koagulacijskog sustava i sprečavaju placentalnu insuficijenciju c 14-16

Frozen (non-developing) rana trudnoća: simptomi, uzroci

Mnogi parovi sanjaju o djetetu, ali iz nekog razloga njihovi snovi se ne mogu ispuniti. Jedan od tih uzroka je nedostatak pobačaja.

Ne samo majka, nego i otac mogu biti krivi za ovu patologiju, pa je važno da se u potpunosti ispita u fazi planiranja trudnoće i početi voditi zdrav stil života za oba partnera.

Prema statistikama, zanemarene trudnoće nisu zabilježene tako rijetko, u 15-20% slučajeva svih željenih trudnoća.

Definicija "propuštenog pobačaja"

Propuštena ili nerazvijena trudnoća odnosi se na trudnoću koja odjednom prestaje napredovati, a fetus raste i razvija se, a time i umre. Istodobno, znakovi spontanog pobačaja za sada su odsutni, a embrij se nalazi u maternici, stoga je još jedno ime za ovu patologiju propalo pobačaj. "Fading" trudnoće može se pojaviti u bilo kojem razdoblju trudnoće (do 28 tjedana), ali, u pravilu, to se događa u prvom tromjesečju. Prijetili pojmovi trudnoće zbog pobačaja koji se nisu dogodili su 3-4 tjedna, 8-10 i 16-18 tjedana.

Propušteni pobačaj, kao i drugi spontani pobačaj, odnosi se na pobačaj. Ali kažu o uobičajenom pobačaju samo u slučaju dva ili više spontanih pobačaja trudnoće.

Bit propuštenog pobačaja jest oplodnja jaja, njegovo transportiranje u maternicu, gdje je ugrađeno i nastavlja se razvijati neko vrijeme, no tada se razvija embrionizam. Također jedna od mogućnosti za propušteni pobačaj jest anembrionia ili sindrom "prazne gestacijske vrećice". U tom slučaju nastaju fetalne membrane, sintetizira se korionski gonadotropin, što se očituje pozitivnim testom trudnoće, ali sam embrij je odsutan. Često je ova patologija posljedica kromosomske patologije.

Što može podnijeti fetus?

Uzroci propuštenog pobačaja su brojni. Mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

Kromosomske i genetske abnormalnosti

Ovo je jedan od najvećih i najvažnijih etioloških čimbenika pobačaja. Ako embrij nasljeđuje dodatni kromosom ili patološki gen, tada se u procesu razvoja formiraju višestruke malformacije koje su nespojive s životom, a u tom slučaju trudnoća prestaje. Postoji učinak prirodne selekcije - priroda odluči da je neprofitna proizvoditi onesposobljenu bebu i iscrpljuje snagu majčinog organizma, stoga zaustavlja napredovanje trudnoće.

Ali genetska anomalija može se pojaviti upravo tijekom ove trudnoće, kada je izložena štetnim vanjskim čimbenicima (zračenje, ovisnost o drogama, pijenje, pušenje), a može se naslijediti od roditelja, na primjer, ako se dogodi neuspjeh u "genima predispozicije". Dakle, ako je fetusno jaje "odvelo" gen od trombofilije od roditelja, a tijekom implantacije u maternicu i klijanje korionskih krvnih žila u sluznicu nastaju mikromromboli, što dovodi do kvarenja embrija i njegove smrti i smrti.

infekcija

Zarazne bolesti imaju veliku ulogu u genezu spontanog pobačaja i propuštenog pobačaja. Prije svega, to su virusne bolesti skupine TORCH infekcija. To uključuje rubeola, toksoplazmozu, infekcije herpesom i citomegalovirusom. Posebno opasno je primarna infekcija navedenih infekcija tijekom naredne trudnoće.

U ranim uvjetima, to dovodi do "blijedi" trudnoće, i kasnih perioda, do formiranja razvojnih anomalija. Također ne gubite vrijednost i genitalne infekcije (gonokokus, klamidija, ureaplazma i drugi). Čak i banalne katarhalne bolesti (gripa, ARVI) u ranoj fazi su uzrok propadanja pobačaja. Smrt embrija posljedica je tri mehanizma.

 • S jedne strane, infektivni agenti, prodiru u posteljicu, imaju izravan utjecaj na fetus.
 • S druge strane, infekcija potiče proizvodnju prostaglandina u majčinom organizmu koji imaju toksični učinak na embrij ili ometaju mikrocirkulaciju između fetalnih membrana i endometrija, što rezultira unosom hranjivih tvari i kisika u zametak.
 • I na trećoj strani, kronična upalna reakcija u maternici narušava normalnu implantaciju jajne stanice i dovodi do nedostatka prehrane.

Hormonski poremećaji

Nedostatak najvažnijeg hormona trudnoće - progesteron je često jedan od čimbenika pobačaja. Također igra ulogu i visok sadržaj androgena, ili kršenje hormonske funkcije štitne žlijezde.

Autoimuna patologija

Autoimune bolesti karakterizira činjenica da se antitijela formiraju u organizamu majke, koji se ne bore s inozemnim agentima, već s vlastitim stanicama. Kako embrij nasljeđuje 50% gena od majke, majčinska protutijela počinju napadati stanice njegovog tijela, što dovodi do pojave propuštenog pobačaja.

Na primjer, u slučaju antifosfolipidnog sindroma, majka ima protutijela na fosfolipide u njenom tijelu, bez koje nije nemoguće graditi nove stanice. Tijekom trudnoće ta antitijela napadaju razvoj embrija, što dovodi do njegove smrti.

Teratozoospermija

U prestanku razvoja embrija i njegove smrti može biti kriv i nije uspio otac djeteta. Takva patologija kao teratozoospermija često uzrokuje neplodnost partnera, no u nekim slučajevima trudnoća, iako se može pojaviti, vjerojatno će rezultirati neuspjehom pobačaja. Teratozoospermija je patologija spermatozoida, koja se izražava u njihovoj pogrešnoj strukturi. Anomalije strukture sperme mogu se očitovati u obliku kratkog repa, nepravilno oblikovane glave, prisutne u glavi vacuolarnih stanica, nestalog kromosoma, zavoja repa ili zadebljanja.

Teratozoospermija je indicirana ako u muškom ejakulatu ima više od 50% (obično 80%) abnormalnih spermija. Začeće je potpuno nemoguće, na primjer, zbog kratkog repa, pokretljivost spermija je niska ili oplodnja jajeta nastaje ako sperma ima glavne anomalije, što dovodi do abnormalnog razvoja embrija i prestanka progresije trudnoće. Nakon pregleda (vidi spermogram) i liječenja muškaraca, mnogi su parovi prisiljeni okrenuti se asistiranim reproduktivnim tehnologijama, na primjer, umjetnom osjemenjivanju.

Pogrešan način života

Naravno, pojavu propuštenih abnormalnosti može utjecati hrana, dnevna rutina, radne opasnosti i loše navike. Također, ne zaboravite na opasne nuspojave lijekova tijekom trudnoće, osobito u ranim fazama. Jednako je važno doba žene. Što je starija trudnica, to je veći rizik od razvijanja trudnoće koja nije u razvoju (35 godina ili više).

Ostali čimbenici

Konstantan stres, naglo klimatske promjene i drugi čimbenici mogu dovesti do ne-razvojne trudnoće. Osim toga, brojni pobačaji u povijesti doveli su do zatajenja endometrija, što dovodi do pothranjenosti i davanja kisika u zametak i razvoj opisane patologije. Nakon IVF-a postoje i česti slučajevi propuštenog pobačaja, ali uzroci ove patologije uzrokuju one bolesti koje su prisilile ženu da se obrati na pomoć reproduktivnim tehnologijama.

Klinika nije uspjela pobačaj

Simptomi propuštenog pobačaja su karakteristični znakovi. Prije svega, vjerojatno znakovi trudnoće (u prvom tromjesečju) nestaju u žena. Mučnina i povraćanje, netolerancija mirisa nestaju, mliječne žlijezde izgube napetost i postaju mekane. Međutim, nestanak ovih simptoma ne znači uvijek smrt embrija.

 • Rana toksikoza može biti odsutna, kao i prsni zahvat.
 • Često, trenutak smrti embrija ide nezapaženo.
 • Test trudnoće ostaje pozitivan još 2 do 4 tjedna, budući da hCG nije odmah izlučen iz tijela.
 • Ali osnovna temperatura će biti unutar 37 stupnjeva i niže.
 • Ako mrtvi embrij ostane u maternici duže od 3 do 4 tjedna, tada dolazi do sindroma trovanja (groznica, opće slabosti i slabosti) zbog raspadanja embrija i infekcije majke proizvodima sloma fetalnih tkiva i toksina.
 • Ako se propustila pobačaj u drugom tromjesečju, prvo zvono će biti prestanak pokreta fetusa.
 • Kada se u maternici pronađe mrtvi embrij duže od 2 do 6 tjedana, pričvršćeni su znakovi spontanog pobačaja (tamno uočavanje, bolan bol u donjem dijelu trbuha i donji dio leđa).
 • Osim toga, tijekom ginekološkog pregleda određuje se zaostajanje maternice u rastu iz približno trajanja trudnoće. Zato ginekolozi provode bimanualnu palpaciju maternice (pregled na stolici) u prvom tromjesečju tijekom svake pojave žene na recepciji.

Primjer iz prakse: U konzultaciji sa ženom, rekurentna žena je promatrana nakon 6 tjedana trudnoće. Iz anamneze je poznato da je bilo 3 poroda, pobačaja i medicinsko-dijagnostički kureti nisu bili izvedeni. Trudnica i muž nisu imali loše navike, bez kroničnih bolesti. Jedina negativna točka bila je dob žena (40 godina) i rad u noćnim smjenama (medicinska sestra). Tijekom sljedećeg pojavljivanja, žena se žalila na mučenje boli u donjem dijelu trbuha i na periodični "bubuljica". Na vaginalnom pregledu maternica je mekana, povećana do 12 tjedana, bezbolna (procijenjeno razdoblje bilo je 16 tjedana). Nakon što je potvrđena dijagnoza propuštenog pobačaja ultrazvukom, žena je izbačena iz maternice i propisana je terapija antibioticima. Srećom, nije bilo infektivnih i koagulopatskih komplikacija, a nakon 10 dana pacijent je otpušten kući. Ono što je uzrok propuštenog pobačaja nikad nije utvrđeno, budući da su dijelovi fetusa koji su poslani za histološku analizu bili "izgubljeni" u laboratoriju.

Liječenje pobačaja

Žena mora odmah biti hospitalizirana, čak i ako sumnja na smrznutu trudnoću.

 • Nakon istraživanja (ultrazvuk, hCG u ranim redovima i AFP u drugom tromjesečju, koagulogram), provodi se pažljiva evakuacija jajašca.
 • Taktika čekanja i vidljivosti je moguća ako je embrij mrtav najviše 2 tjedna (u ranoj trudnoći), a nema znakova početka pobačaja i infekcije maternice. U tom slučaju, hCG razina ženskog tijela oštro se smanjuje, a maternica počinje s kontrakcijom, gurajući oplođeno jaje. No, u pravilu se pribjegavaju kirurškoj metodi, tj. Uklanjanju jaja i membrana pomoću curettage ili aspirata vakuuma.
 • Mifegin (progesteron blocker) može se koristiti medicinskim abortusom (u roku od 7 tjedana).

Nakon kirurškog ili medicinskog otpuštanja maternice iz embrija, potrebna je histeroskopija. U postoperativnom razdoblju propisani su antibiotici koji sprečavaju endometritis i korionamnionitis.

Ako se smrt fetusa javlja nakon 14-16 tjedana trudnoće, njegova evakuacija se provodi transcervikalnom amniocentezom hipertonske otopine natrijevog klorida i / ili prostaglandina ili intravenskom primjenom otopine prostaglandina.

Trudnoća trudnoće: što onda?

Što učiniti nakon zamrznute trudnoće? - takvo pitanje zagonetke svih pacijenata. Materijal dobiven nakon curettage ili induciranog porođaja, bez pogreške, šalje se histologiji. U nekim slučajevima (ako se sumnja na kromosomsku patologiju), dodatno je propisano genetsko ispitivanje tkiva embrija (količina i kvaliteta kromosoma).

Ženama se preporučuje suzdržati se od trudnoće šest mjeseci, dok su propisane oralne kontraceptive (Yarina, Janine). Prikazano je i prikazivanje svih genitalnih TORCH infekcija. Budite sigurni da istražujete hormonalni status žena, ako je potrebno, prilagodba je napravljena. Osim toga, provode se ultrazvučni pregled organa zdjelice, sustav koagulacije krvi i analiza krvi za protutijela vlastitim fosfolipidima.

Kada planirate sljedeću trudnoću, supružnike se preporučuje odreći se loših navika, voditi zdrav stil života, liječiti zarazne bolesti i, ako je moguće, ukloniti uzroke koji su doveli do propuštenog pobačaja. Žena 3 mjeseca prije trudnoće i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće propisana je folna kiselina i vitamin E.