Koncepcija (krv RH)

Zdravlje

Prije ili kasnije, parovi razmišljaju o začećem djeteta. Važno je stvoriti uvjete za rođenje zdravog djeteta. Da biste to učinili, morate unaprijed planirati trudnoću, trebate pregledati, proći neke testove.

Često kada planirate koncepciju djeteta, postavlja se pitanje jesu li krvne grupe ili Rhesus faktor supružnika utječe na vjerojatnost trudnoće, njenog tijeka i zdravlja nerođenog djeteta; postoje li neke nespojive skupine, hoće li pomoći trudnoću 1 pozitivno, postoji li krvotina s kojom je teško učiniti? Pokušajmo to shvatiti.

Koje su vrste krvi, koje su njihove razlike?

Postoje četiri skupine krvi prema AB0 sustavu. To je zbog prisutnosti ili odsutnosti antigena u njemu. Antigeni u crvenim krvnim stanicama (crvene stanice) nazivaju se aglutinogeni.

Agglutinin je proteinasta tvar koja provodi reakciju aglutinacije krvnih stanica, bakterija i drugih antigena, koja je uključena u imuni odgovor. Agglutinogeni su od dvije vrste i potpisani su velikim slovima A i B.

 • Grupa I ne nosi aglutinogene. Označeno s 0 ili "nulom";
 • Skupina II označena je A, jer sadrži agglutinogen ovog tipa;
 • Grupa III uključuje aglutinogen B i ima isto ime;
 • Skupina IV sadrži i agglutinogen i potpisan je kao AB.

Agglutinini su također dvije vrste. Označeno malim slovima alfa (a) i beta (b).

 • Skupina I uključuje oba aglutinina-a i b;
 • Skupina II sadrži aglutinin b;
 • Grupa III nosi aglutinin a;
 • Skupina IV ne nosi aglutinine.

Kombinacija antigena eritrocita i plazme i različitih krvnih skupina razlikuje se, a njihov učinak na koncepciju, slijedeći.

Daju li njihove kombinacije utjecaj na koncepciju djeteta i trudnoću?

Predstavnici lijepe polovice čovječanstva često se pitao: „Što su krvne grupe su kompatibilni i stane uz kakvu vrstu vjerojatnosti zasnivanje dijete gore, možete zatrudnjeti ako ona i njezin suprug iste krvi, da li je to moguće, kad jedan supružnik na prvi ili treći pozitivan a drugi ima drugi ili četvrti negativni, postoji li skupina s kojom je teško trudnoće kad žena ne može raskinuti trudnoću? "

Možete zatrudnjeti i imati djecu s bilo kojom krvnom grupom. Različite kombinacije vrsta krvi roditelja ne utječu na njihov reproduktivni sustav, kompatibilnost partnera, začeća i trudnoću.

Vjerojatnost začeća određena je mnogim čimbenicima, ovdje su neki od njih:

 1. Zdravstveni status supružnika.
 2. Fertility partneri.
 3. Faza ženskog menstrualnog ciklusa kada je došlo do nezaštićenog odnosa.

Seksualno prenosive infekcije (STI), određene sustavne bolesti, kao i loše navike, negativno utječu na reproduktivni sustav obaju partnera. Plodnost u odnosu na čovjeka određuje njegovu sposobnost oplodivanja jaja. Dolazi od početka proizvodnje pokretnih i živih spermija.

Ženstvena plodnost (sposobnost začeća i djeteta) počinje s uspostavom menstruacije. Međutim, optimalno reproduktivno doba je 22-35 godina, kada je djevojka spremna za majčinstvo psihološki i može prenijeti hormonske promjene u tijelu povezane s trudnoćom.

Postoji nekompatibilnost između roditelja?

Postoji mit da je nekompatibilnost moguća pri koncepciji u tim slučajevima ako jedan roditelj ima krvne glukogene u krvi, a drugi ima svoje odgovarajuće aglutinine, na primjer, A i a ili B i b.

Ovi pokazatelji važni su za razmatranje kada se prenosi krv, kako bi se izbjegla intravaskularna koagulacija. Vjerojatnost zamišljanja djeteta, prenatalni razvoj fetusa, kao i ti čimbenici u bilo kojoj vrsti krvi, ne utječu na tijek trudnoće.

Pobačaj i faktor rhesusa

Kada se trudnoća prekine, važno je uzeti u obzir ne grupu, već članstvo u Rhesu.

Rh faktor je protein antigen. Ako je prisutan, on označava pozitivan Rh faktor, negativni Rh označava njegovu odsutnost. Pobačaj uvijek predstavlja određeni rizik za žensko tijelo. Pogotovo ako žena ima negativan Rh, tada može ostati sterilna, povećava se vjerojatnost Rhesusa ili rođenje mrtvog djeteta.

Ako trudnica ima negativan Rh i dijete je pozitivno, tijelo žene može početi izdvajati anti-Rh protutijela za strane antigene. Tijekom prve trudnoće, vrlo malo od njih su proizvedeni, a djevojka nosi i rađa apsolutno zdravo dijete.

U slučaju pobačaja dolazi do senzibilizacije organizma (povećanje osjetljivosti i akumulacija protutijela). U sljedećoj trudnoći (ako je beba Rh također pozitivna) dolazi do ponovnog kontakta s stranim proteinima, što je gotovo uvijek praćeno aktivnim otpuštanjem specifičnih antitijela protiv Rh.

Što je hemolitička bolest novorođenčeta?

Bolest karakterizirana patologijom crvenih krvnih stanica, s njihovim ubrzanim uništenjima i otpuštanjem neizravnog bilirubina. Ovo stanje je povezano s imunološkom (antigenom protutijelom) reakcijom krvi djeteta i majke. Najčešće se hemolitička bolest fetusa razvija tijekom Rh-sukoba (obično se manifestira tijekom druge ili treće trudnoće).

Gdje su informacije o problemima začeća potjecale od partnera?

Na Internetu postoji mnoštvo informacija o nespojivosti partnera kada se zamišljaju prema različitim kriterijima: prema krvnoj grupi koja koristi ABO sustav i Rh faktor. A ako je sve jasno s posljednjim indeksom krvi iz gore navedenih objašnjenja, čak i ginekolozi nisu čuli za probleme zanemarivanja djeteta i trudnoće zbog različitih skupina, bilo da su 1 ili 2 pozitivne kod muškaraca, 3 ili 4 negativne kod žena.

Ove informacije vjerojatno su iskrivljena verzija raznih fizioloških procesa u ljudskom tijelu. Stoga, ukoliko dođe do sumnji kada planirate zbog povezanosti s ABO-om ili postoje prave poteškoće pri donošenju djeteta, onda je bolje da se posavjetujte s liječnikom o tom pitanju i jednom zauvijek razriješite svoje sumnje.

Kada su parovi nespojivi?

Ako par koji ima dugotrajni seksualni život ne uspijeva zatrudnjeti dijete, trebali bi razmišljati o imunološkoj nespojivosti. Ova vrsta nespojivosti može se karakterizirati kao negativna reakcija ženskog tijela na partnerovu spermu. To jest, s imunološkom nespojivosti, imunitet žene percipira spermije kao stranih antigena i proizvodi antispermna antitijela koja sprječavaju oplodnju.

Protutijela se mogu pojaviti ne samo u ženskom tijelu. Oni su također sadržani u sjemenu. U velikom broju, oni su u stanju uništiti spermu, što gnječenje žene postaje nemoguće. Ako sperma može preživjeti i doći do jaja, postoji opasnost od razvoja patologije fetusa ili pobačaja. Stoga, pri planiranju trudnoće, oba partnera moraju biti pregledani.

Aristotel je smatrao da geni i vanjski znakovi koje je dijete naslijedilo po koncepciji dolaze ne samo od majke i oca, već i od svih muškaraca s kojima je žena imala seksualne odnose prije trudnoće, prva seksualna partnerica je posebno važna. Ova teorija nasljeđivanja likova svih seksualnih partnera naziva se "Telegonija".

Zagovornici ove ideje naglašavaju da je bilo slučajeva kada je rođena žena i muškarac kavkaske rase, dijete s tamnom bojom kože. Djevojka je prethodno upoznala nekog negativca, ali nije imala trudnoće. Znanost to objašnjava očitovanjem recesivnog gena iz udaljenih predaka.

Nasljedne tablice

Neki roditelji se iznenaduju krvlju svoga djeteta. Ponekad se razlikuje od grupe i oca i majke, što dovodi do sukoba u mladoj obitelji koja nije upoznata s Mendelovim zakonima nasljeđivanja.

Australski znanstvenik Gregor Mendel otkrio je da dijete dobiva jedan gen od svakog roditelja. Dakle, jedan gen iz parova bit će iz njegove majke, a drugi od njegova oca. Geni su dominantni i recesivni. Dominantni geni uvijek se pojavljuju, a recesivni geni se pohranjuju u genotipu, ali se pojavljuju samo kada se dva recesivna gena kombiniraju u jednom paru.

Prema sustavu AB0, dominantni geni su A i B, recesivni 0. To jest, ako jedan roditelj ima I skupinu (0), a drugi II (A) ili III (B), dijete će zamisliti genotip A0 ili B0, a drugi ili treći skupina. U tablici ćemo razmotriti sve moguće opcije od prve negativne do četvrte pozitivne grupe krvi za koncipiranje djeteta i vjerojatnost sukoba:

Da li kompatibilnost krvnih skupina utječe na koncepciju i spol djeteta: tablica pokazatelja

Pri odlučivanju hoće li začeti dijete, mnogi mladi parovi pokušavaju uzeti u obzir sve moguće nijanse. Ključni zadatak je stvaranje uvjeta za dijete da se rodi zdravim. Da biste to učinili, prije nego što je potrebno, potrebno je proći sve moguće preglede, saznati vrstu krvi budućih roditelja. Pogledajmo je li Rh faktor i krvna tipa parova nespojiva i kako ta činjenica utječe na koncepciju i spol djeteta.

Kad ljubavnici planiraju imati bebu, trebali bi pažljivo razmišljati o svemu, pripremiti i biti sigurni da prođe test krvne grupe za kompatibilnost.

Kakav učinak za začeće ima kompatibilnost krvne grupe?

Svaka grupa ima međunarodnu oznaku. Prvi je 0, drugi je A, treći B, četvrti AB. Ovaj sustav klasifikacije naziva se AB0 i ukazuje na prisutnost specifičnih enzima u krvi. Oni nisu samo u skupini 0 (prvi).

U ovom slučaju, dijete može naslijediti vrstu krvi majke, oca ili imati svoje. Moguće je izračunati pokazatelje vjerojatnosti pomoću posebnih tablica. Na primjer, žena i muškarac imaju prvu skupinu - dijete će također dobiti prvu. Ako majka ima prvu, a otac ima drugu, dijete može imati i prvi i drugi.

Koje se vrste krvi smatraju nekompatibilnim? Nijedna od kombinacija ne sprečava koncepciju niti na bilo koji način utječe na spol mrvica. Međutim, ponekad nastaje konflikt nad AB0 sustavom, ali se manifestira samo malom žuticom novorođenčeta. Trudnice također primjećuju manifestacije toksemije - jutarnje mučnine i slabosti.

Osim toga, prema nekim procjenama, postoji utjecaj krvne grupe roditelja na rast i razvoj bebe. Na primjer, postoji opažanje da je zdravlje jače u onoj djeci čija mama i tata imaju različite krvne grupe. U ovom slučaju, poželjno je da žena s nižom figurom od muškarca.

Inkompatibilnost snimke

Osim tipa krvi, Rh faktor je važan. Dakle, ukazuju na prisutnost posebnog proteina (D) na površini crvenih krvnih stanica. Oni ljudi koji imaju ovaj protein, imaju pozitivan Rhesus, ostatak ove figure smatra se negativnim.

Rhesus faktor budućeg djeteta može se predvidjeti samo u jednom slučaju - ako je negativno u mom i tati, to će biti isto u djeteta. U drugim kombinacijama, ovaj protein može ili ne mora biti prisutan u bebi.

Međutim, tada trudnoća može proći bez komplikacija. Mnogo ovisi o tome je li majčino tijelo prethodno upoznato s tim antigenima - proteinima, koji se određuju na površini eritrocita Rh-pozitivnih ljudi. Takvo se "poznavanje" naziva senzibilizacija i može se pojaviti tijekom prethodne trudnoće, pobačaja, transfuzije krvi itd.

Ako je imunitet žene već razvijen u odnosu na taj specifični protein (antigen D), može napadati bebu ako njegova krv dobiva posteljicu. To se može dogoditi u posljednjim mjesecima trudnoće, kada se propusnost placente značajno povećava. Ponekad se pojavi "poznavanje" u vrijeme isporuke, što također zahtijeva pažnju stručnjaka.

Posljedice imunološkog sukoba su hemolitička bolest novorođenčeta. Ovo stanje popraćeno je masivnim slomom crvenih krvnih zrnaca i nakupljanjem bilirubina u tkivima i organima mrvica. Ova komponenta žuči može prodrijeti u srce i mozak, stvarajući nepopravljivu destrukciju. Tijek bolesti može biti vrlo ozbiljan i uzrokovati smrt.

Što učiniti u nazočnosti rhesusovog sukoba?

Unatoč vjerojatnosti konflikta Rh, majka s nedostatkom antigena D ima priliku izbjeći nevolje i rizik za zdravlje djeteta. Postoje razne načine kako spriječiti komplikacije trudnoće. Važno je da se registrirate na LCD zaslonu i dogovorite s ginekologom za opstetriciju.

Za početak, stručnjaci određuju koliko je velik rizik da će imunološke stanice majke naštetiti djetetu. Da bi to učinili, cijelo razdoblje trudnoće, trudnica redovito donosi krv za analizu koja određuje prisutnost protutijela. Naslov 1: 4 već upućuje na imunološki sukob. Ako rezultat pokazuje 1:64, liječnik će predložiti ranu isporuku kako bi se izbjeglo dobivanje bebe.

Sljedeća faza je majčinska imunizacija u 28 tjedana. Ženama je indicirana intramuskularna injekcija specifičnog tipa imunoglobulina (anti-D gama globulin). Ti antigeni uništavaju crvene krvne stanice fetusa, koje su prodirale posteljicu u majčino tijelo do trenutka kad im imunitet odgovara.

Imunizacija je potrebna kada se antitijela ne detektiraju u pacijentovoj krvi. Inače će njegova učinkovitost biti nula.

Tablica za određivanje krvnog tipa nerođenog djeteta

Spomenuli smo da postoje načini za predviđanje vjerojatne vrste krvi nerođenog djeteta. Naš stol će vam pomoći predložiti koja će grupa imati dijete, ali neće dati 100% odgovor.

Kao što se može vidjeti iz tablice, u gotovo svim slučajevima (osim jedne - kada mama i tata imaju 1 grupu), dopušteno je 2 ili više mogućnosti. Najveći broj varijacija u djetetu, u kojem oba roditelja imaju 3 skupine - beba se može roditi bilo 1 ili 2, 3 ili 4. Samo laboratorijski testovi mogu dati odgovarajući odgovor zajamčen.

Ako majka ima pozitivan rez

Genetika i opstetričari tvrde da Rh faktor pozitivne majke omogućuje vam izbjegavanje razvoja hemolitičke bolesti u djeteta.

Postoje dva moguća scenarija - dijete će imati pozitivan Rh ili negativan:

 • u prvom slučaju utvrđuje se skoro kompletna kompatibilnost - imunitet majke će uočiti specifični protein u fetalnoj krvi kao što je već poznato;
 • u drugoj, krv u mrvicama će općenito biti bez antigena koji može izazvati imunološki odgovor.

Ako majka ima negativan Rh

Ako buduća majka ima negativni Rh faktor, morat će proći dodatan pregled. Vjeruje se da Rh faktor fetusa konačno nastaje za 3 mjeseca. Problem nastaje samo ako mrvice imaju pozitivan rez, ali je gotovo nemoguće saznati za sigurno. Penetracija čestica krvi u krvi kroz posteljicu može izazvati imunološki sukob, a onda će dijete teško trpjeti.

Znakovi hemolitičke bolesti dijagnosticiraju se ultrazvukom

Liječnik u antenatalnoj klinici pažljivo prati stanje bolesnika i njenog djeteta kroz različite metode:

 1. SAD. Ultrazvučni pregled pomaže uočiti rane znakove hemolitičke bolesti novorođenčeta - povećanje njegove jetre, zadebljanje placente, polihidramni.
 2. Dopplerska sonografija. Ova vrsta ispitivanja je vrsta ultrazvuka. Omogućuje procjenu protoka krvi u cerebralnoj arteriji, kako bi se vidjelo druge patologije.
 3. Proučavanje krvi trudnih antitijela. Važan pokazatelj nije samo njihov broj već i dinamika. Ako se koncentracija protutijela povećava, postoji razlog za uzbunu.
 4. Ponekad se probuši amnionska tekućina, a krv iz pupkovine ispituje se za bilirubin. To se prikazuje samo u kritičnim situacijama, jer postupak može uzrokovati prerano rođenje djeteta.

Može li se nekompatibilnost izliječiti?

Kao što smo već otkrili, problem kompatibilnosti krvi majke i fetusa može biti samo u prisutnosti rhesusovog sukoba. Stručnjaci kažu da je Rh faktor cjeloživotno i da se ne može promijeniti. Međutim, postoji skupina ljudi s "slabim pozitivnim" čimbenikom u kojem prisustvo D-antigena nije uvijek lako otkriti. To su ti ljudi koji mogu otkriti da je njihov Rh faktor pogrešno određen.

Rh faktor neke osobe ne može se mijenjati, pa žene s negativnim Rh trebaju vidjeti liječnik tijekom trudnoće.

U tom pogledu, postizanje kompatibilnosti krvi majke i djeteta ne mogu. Možete samo provoditi prevenciju (primjenu antigena) i pratiti stanje trudnice i fetusa. U kritičnim slučajevima moguće su sljedeće aktivnosti:

 • zamjena transfuzije krvi za dijete u maternici;
 • plazmferezu - pročišćavanje antitijela od trudnica;
 • poticanje rada na razdoblje od 36 tjedana.

Postoje i drugi načini za uklanjanje posljedica nekompatibilnosti. Na primjer, intravenska primjena glukoze i niz posebnih rješenja.

Kako zaobići problem?

Prema mišljenju stručnjaka, rizik razvoja hemolitičke bolesti novorođenčeta raste s kasnijim trudnoćama Rh-negativnog pacijenta. Tijekom poroda, čestice fetalne krvi mogu ući u majčinu krv koja omogućava ženskom tijelu da razvije imunitet protiv nepoznatih krvnih proteina.

Da biste to izbjegli, preporuča se unaprijed planirati trudnoću. Ako je Rh faktor muža definiran kao slabo pozitivan, IVF se preporučuje u posebnim slučajevima. Od gotovih embrija uzgojenih u epruveti, Rh-negativ je odabran i stavljen u maternicu žene.

Značajni trenutak - postpartalno ubrizgavanje imunoglobulina. U tom slučaju, značajno se smanjuje rizik od komplikacija tijekom naknadne dostave. Anti-D globulin treba primjenjivati ​​u razdoblju od 72 sata nakon rođenja mrvica.

Nespojivost tipova krvi za trudnoću

U odgovornom i uravnoteženom pristupu planiranju trudnoće i porođaja, budući će roditelji morati uzeti u obzir ne samo zdravlje njihovih tijela, već i mnoge čimbenike koji mogu utjecati na buduće zdravlje djeteta. Jedan od ovih čimbenika je nespojivo krvne vrste budućih roditelja.

Koje vrste krvi

U medicini postoje sljedeće vrste krvnih skupina:

U tome što je prisutan ili odsutan na površini antigena eritrocita, najbolje poznat kao faktor Rh, krvi može biti pozitivna Rhesus (Rh +) ili Rh-negativne (Rh-).

Ljudska vrsta krvi je trajna osobina. To je uzrokovano genetskim zakonima i ne mijenja se pod utjecajem vanjskih čimbenika. Moguće je odrediti krvnu skupinu nerođenog djeteta od trećeg mjeseca intrauterinog razvoja.

U pravilu, većina medicinskih stručnjaka poriče da budući roditelji imaju nekompatibilne krvne skupine za dijete. Nesposobnost žena zatrudnjeti, trudnoća i rođenje zdravog djeteta je zbog imunološke i genetske inkompatibilnosti između muškaraca i žena, kao i razradu ženskog tijela u krvi antitijela protiv spermija partnera.

Tablica krvnih vrsta roditelja za začeće

Rh faktor

Nekompatibilne vrste krvi roditelja za trudnoću mogu se temeljiti na Rh faktoru. U svakom slučaju, ovaj faktor u planiranju trudnoće ne može se zanemariti.

Za koncepciju Rh - antigen nema vrijednost. Također, to ne utječe na razvoj i nošenje bebe ako žena po prvi puta zatrudni ili s mužem i Rh-pozitivnim krvnim tipom.

Samo u slučaju kada žena ima negativan Rh faktor, a otac djeteta je Rh - pozitivna, to može dovesti do nekompatibilnosti krvi između majke i nosi dijete skupine, a kao posljedica toga, razvoj takve opasne po život toddler status izoimunski sukob Rh - faktorom, poznatiji kao Rh - krvni sukob tijekom trudnoće.

Sukob tijekom trudnoće nastaje zbog toga što Rh negativna krv majke reagira na eritrocite od beba u razvoju, na membranama od kojih postoje specifični proteini, kao na stranom organizmu. Kao rezultat toga, antitijela protiv fetusa počinju aktivno proizvesti žensko tijelo.

Posljedice rhesus sukoba za trudnicu mogu biti nepovratne i uključuju:

 • u prijetnji pobačaja u ranoj trudnoći ili prijevremenoj isporuci;
 • u formiranju intraorgannog edema u fetusu koji može dovesti do usporavanja rasta intrauterina;
 • u razvoju hemolitičke bolesti u novorođenčadi, karakterizira uništavanje (hemoliza krvi) njezinih crvenih krvnih zrnaca majčinim krvnim stanicama koje za neko vrijeme nakon poroda nastave prometovati u dječjem organizmu.

Za samu ženu, razvoj autoimunog konflikta ne predstavlja nikakvu opasnost. Osjećat će se dobro čak i ako se fetus počeo truditi uterom.

Stoga je bitno za trudnice, koji su do Coombsom su pronađeni uzorci krvi antitijela strogo slijediti sve preporuke liječnika, promatrati razvoj trudnoće, pravodobno dati krv za testiranje, a ne da zanemaruju ultrazvučnom pregledu, kao što je to, to će nam pomoći da identificiraju pojavu bebe edem i rani razvoj hemolitička bolest.

Tablica sukoba Rh-krvi tijekom trudnoće

Postoje li uvijek komplikacije

Ako žena s Rh-negativnim čimbenikom postaje trudna prvi put u životu, specifična protutijela još uvijek nedostaju iz njezine krvi. Stoga će trudnoća biti potpuno normalna i neće biti nikakvih prijetnji zdravlju i životu budućeg djeteta. Neposredno nakon isporuke, ubrizgat će se antirus D serumom, koji će pomoći u zaustavljanju formiranja ovih protutijela.

Nadalje, budući da se protutijela u krvi rezus - negativne žene bilo gdje u vrijeme ne nestaju, već naprotiv, njihov broj na svakoj sljedećoj trudnoći samo povećava, uvođenje ovog seruma prikazan nakon svake trudnoće, bez obzira da li to završava (rad, spontano ili uzrokovana lijekovima pobačaj).

Ako je u krvi žene s negativnim antitijelima Rh antitijela već dostupna, uvođenje seruma je strogo kontraindicirano.

Vrste sukoba

Postoji i pojam nekompatibilnih krvnih skupina tijekom trudnoće kod majke i djeteta, što također može dovesti do razvoja sukoba, ali već u ABO sustavu.

Ova vrsta komplikacija je česta kao rhesus - inkompatibilnost, ali njegove posljedice su manje katastrofalne. To se može razviti u slučaju ako majka krvna grupa 1, to jest, ne sadrži aglutinogene, a dijete nasljeđuje od oca bilo koju drugu skupinu i stoga sadrži krvne antigene A i B, i pojedinačno i zajedno.

Sukob ABO sustav može razviti čak i za vrijeme prve trudnoće u redu, ali u fetus kad se neće razviti patoloških stanja i simptoma anemije će biti odsutan. No, baš kao iu slučaju Rh - sukob u prvim danima nakon rođenja u djeteta krvi će biti značajno povišen bilirubin razinama i eliminirati svoje manifestacije patološke žutice će morati provesti iste terapeutske aktivnosti, kao u slučaju isoimmune sukoba Rh - faktor.

Rh faktori majke i djeteta

Još jedan nedosljedan za rođenje djeteta može biti krv iz njega i njegove majke u slučaju kada je trudna mame u povijesti ovog bolesti kao što su trombocitopenija, odnosno smanjenja broja trombocita u njenoj krvi. U ovom slučaju, žena je proces stvaranja protutijela usmjerenih protiv fetalnih pločica.

zaključak

Na početku upućivanja na antenatalnu kliniku, buduća majka će u početku primiti uputnicu za davanje krvi, kako bi se odredila njezina vrsta krvi i Rh - pribor. U slučaju određivanja krvne grupe i Rh (-) faktora, njezin supružnik će dobiti isti smjer. Ako se rhesus faktori budućih roditelja podudaraju, neće doći do razvoja autoimunog konflikta.

U slučaju različitog rezus - faktorom supružnika, trudnoća će se održati pod strogim nadzorom ginekologa, s ciljem ranog otkrivanja znakova razvoja Rh sukoba tijekom trudnoće između majke i fetusa, kao i rast bebe simptoma hemolitičke bolesti. Ako su identificirani, žena će trebati hitno hospitalizaciju i specifičan tretman.

Ni u kojem slučaju ne smije biti uzrujana i odustati od trudnoće i rođenja djeteta, ako na nekom ili drugom znaku krvne grupe budućih roditelja ne bude kompatibilan.

Podložno pažljivom medicinskom promatranju razvoja trudnoće, usklađenosti sa svim preporukama i propisima ginekologa moguće je, ako se ne izbjegne, smanjiti svi negativni učinci uzrokovani različitim vrstama krvi budućih roditelja. Nadamo se da ćete saznati koji su nespojivi tipovi krvi za trudnoću.

Kompatibilnost krvi za koncipiranje djeteta

✓ Članak ovjeren od strane liječnika

Kompatibilnost prema vrsti krvi vrlo je važna tema u medicini, a posebno u području planiranja obitelji. Nakon saznanja o trudnoći, otac i majka nerođenog djeteta moraju prvo napraviti test krvi. Ovaj osnovni test, koji određuje skupinu i Rh faktor krvi, igra važnu ulogu u zdravlju i daljnjem blagostanju majke i bebe.

Kompatibilnost krvi za koncipiranje djeteta

Rh faktor i krvni tip

Postoje četiri ključne skupine (vrste) krvi: O (I), A (II), B (III) i AB (IV). Krv je naslijeđena nakon rođenja i ostaje za život. Svaka od četiri vrste krvi klasificira se na temelju prisustva ili odsutnosti proteina. Ti su proteini poznati kao "antigeni". Neki od njih su povezani s grupom krvi, drugi su odgovorni za Rh faktor koji određuje tri markera (antigeni): D, C i E. Najčešći je antigen "D". U Rh-pozitivnim organizmima prisutna je supstanca D-antigena na površini eritrocita. Nazvane su RhD-pozitivnim. U Rh-negativnim organizmima, antigen "D" odsutan je u krvi, a takvi se ljudi zovu RhD-negativni.

Tip krvi ima vrlo važnu svrhu - podržava vitalnost cijelog organizma. Stoga, prije planiranja koncepcije, potrebno je provjeriti kompatibilnost s partnerom.

Krvna krvotoka

Protutijela su dio prirodne obrane tijela od napada mikroba i bakterija. Oni ne prepoznaju ništa "strano" u tijelu i upozoravaju imunološki sustav da se riješi toga. Ljudska krv je grupirana u četiri vrste: A, B, AB ili O. Svako se slovo odnosi na vrstu pronađenog antigena. Na primjer, tip A ima proteine ​​poznate kao A antigeni. Svaka grupa ima svoj Rh faktor (Rh) - pozitivan (Rh +) ili negativan (Rh-). U svijetu, najčešći tipovi krvi su O + i A +. Oko 85% stanovništva ima Rh +, a preostalih 15% su Rh-vlasnici

Vjerojatnost sukoba ovisno o vrsti krvi

Rh faktor je 50 vrsta različitih proteina, ako je barem jedan prisutan, Rh se smatra pozitivnim. Dijete nasljeđuje vrstu krvi i Rh faktor od roditelja. Tijekom trudnoće i tijekom isporuke, RhD igra važnu ulogu kada RhD-negativna majka čeka RhD-pozitivno dijete. To se događa samo kada je otac djeteta nosač pozitivnog Rh. Međutim, ne sve bebe koje imaju RhD + otac dobivaju plus-Rh faktor.

Istraživanja provedena tijekom proteklih 40 godina pokazala su da neplodnost i uobičajeni pobačaj mogu biti posljedica djelovanja antitijela u vaginalnoj tajni kod žena koja reagira s krvnim antigenom u muškim spermama.

Problem nespojivosti

Rh faktor je testiran krvnim testom. "Rh-" je prijetnja zaraznoj ženi ako joj se Rh ne podudara s djetetovim Rh. Istraživanja su pokazala da su neki problemi povezani s nekompatibilnošću krvnih vrsta između majke i fetusa ili između roditelja. Kao što je gore opisano, markeri (antigeni) štite tijelo od vanjskih štetnika, poput bakterija i virusa. Kada antigen susreće strano tijelo, stvara se protutijela protiv njega. Isto se može dogoditi i kada se pokušava zatrudnjeti. Tijelo će odgovoriti proizvodnjom protutijela na izgled sperme ili fetusa, što će spriječiti začeće.

Problem se događa kada se Rh krvi majke ne podudara s Rh fetusa, a tijelo počinje proizvoditi protutijela protiv bjelančevina na crvenim krvnim stanicama bebe. Rh-negativna žena u radu ne uvijek prijeti razvoju fetusa:

 • ako su oba roditelja Rh-negativna i dijete također dobiva "Rh-", tada se ne pojavljuju komplikacije;
 • ako majka ima "Rh-" i otac ima "Rh +", a fetus dobiva negativnu Rh, onda nema opasnosti od sukoba;
 • ako žena ima "Rh +", a dijete ima negativnu Rh-nekompatibilnost proteina, neće se pojaviti.

Vrste krvi kod ljudi

Mogućnost djeteta koje nasljeđuje Rh i vjerojatnost sukoba u tablici.

Budući roditelji: važni su za Rh faktor i značajke krvnih skupina

Očekujući roditelji, pri planiranju trudnoće, savjetuje se da unaprijed prolaze testove kako bi odredili njihove vrste krvi i faktore Rh kako bi izbjegli moguće sukobe i komplikacije pri začeću. Čak i ako to ne učine, čim se trudnica dođe na prvo savjetovanje na antenatalnoj klinici, ona će i dalje biti poslana na testove. I jedan od njih bit će definicija skupine i Rhesusa pripadnosti krvnim partnerima.

Dijete može postati vlasnik bilo koje grupe krvi, jer u vrijeme začeća nastaju četiri skupine istodobno. Najveći postotak je krv roditelja. Ako roditelji imaju istu grupu, onda u gotovo svim slučajevima beba će biti ista.

Glavna stvar u Rh faktoru. Što je rhesus u sukobu s partnerima i njegov utjecaj na fetus

Liječnici-ginekolozi su sigurni da utjecaj krvne grupe na koncepciju nije tako važan, kao što je Rh faktor roditelja. Poželjno je da budući roditelji imaju isti unos u stupcu "Rh-faktor", što će pomoći u izbjegavanju problema koji se inače mogu pojaviti tijekom začeća, tijekom trudnoće, pa čak i nakon rođenja djeteta.

Stoga, ako je unaprijed postalo poznato da se vrijednosti Rh faktora kod partnera ne podudaraju, onda je prije zamišljanja poželjno i ponekad samo potrebno podvrgnuti posebnoj terapiji kako bi spriječili majčin organizam da odbije fetus.

Ako ipak, parovi s različitim Rh faktorima već očekuju dijete, a preventivne mjere nisu poduzete u fazi planiranja trudnoće, onda se fetus mora pažljivo pratiti tijekom trudnoće. Danas, s pravodobnom dijagnozom Rh-sukoba, može se neutralizirati uvođenjem anti-Rh imunoglobulina u razdoblju od 26-27 tjedana.

Rhesus je u sukobu s majkom i fetusom. Koja je opasnost?

Ništa loše neće se dogoditi ako trudnica ima pozitivan Rh faktor i dijete ima negativan. Ovo se ne bi trebalo brinuti roditeljima. Ali ako je istina suprotna: majka ima Rh faktor negativnu, a dijete ima pozitivan, onda je vrlo vjerojatno da će Rhesus sukob i dalje nastati.

Eritrociti fetusa, kada se oslobađaju u majčinu krv, mogu doživjeti njezino tijelo stranim tijelima, što izaziva imunološki odgovor. Stoga je važno pratiti razinu Rh antitijela u trudnici. Prije 28. tjedna trudnoće, žena s negativnim Rh faktorom treba testirati svaki mjesec, nakon tog razdoblja - svaka dva tjedna. Liječnici također posvećuju posebnu pažnju na jetru fetusa: ako se povećava, možda je potrebno napraviti intrauterine transfuzije ili čak prekinuti trudnoću.

Stoga, ako govorimo o koncepciji djeteta, većina budućih roditelja, u pravilu, zabrinuta je za utjecaj Rh faktora. Ali vrlo malo ljudi zna za prijetnje da nesposobnost krvnih vrsta majke i budućeg djeteta može nositi.

Uzroci nespojivosti

Kao što znate, krv tipa I karakterizira činjenica da nema antigena A i B u crvenim krvnim stanicama, ali imaju protutijela? i ?. Istovremeno, druge skupine imaju takve antigene, pa stoga prvi antigen A ili B, kada se susreće s tuđim okolišem, bavi se borbom protiv njih, ili takozvanim sukobom, kao rezultat, uništavaju se crvene krvne stanice koje sadrže antigene.

Ovaj se sukob naziva imunološkim konfliktom nad AB0 sustavom, ili se češće naziva "sukob krvne grupe".

Tko je u opasnosti?

Sukob prema vrsti krvi postaje moguć kada trudnica i nerođeno dijete imaju različite skupine (tablica 1):

 • Mama I ili III - dijete II;
 • Mama I ili II - dijete III;
 • Mama I, II ili III - u djetetu IV.

Žene s krvlju tipa I, koje nose skupine II ili III djece, najviše su izložene riziku. Ova kombinacija najčešće izaziva sukob oko vrste krvi majke i njezine bebe, što može uzrokovati hemolitičku bolest novorođenčeta. Liječnici također posvećuju posebnu pozornost takvim kombinacijama krvnih skupina partnera (Tablica 2):

 • Žene prvog krvnog tipa - muškarci II, III ili IV;
 • Žene II skupine - muškarci III ili IV;
 • Žene III skupine - muškarci II ili IV skupine.

Što utječe na sukob i njegov razvoj?

Ako trudnoća ide dobro, onda je takav sukob isključen. Uglavnom zbog placente: placentna barijera ne dopušta da se krv majke i bebe miješa. Ali ako se to dogodi, postoji rizik od hemolitičke bolesti u djeteta, zbog čega dječji organi često pate, osobito mozak, bubrezi i jetra.

Kako prepoznati nekompatibilnost, liječenje i prevenciju

Redovita analiza može pokazati nekompatibilnost skupina. O nekompatibilnosti će ukazati na prisutnost visokih razina protutijela u krvi trudnice.

Sukob u grupi kod novorođenčeta očituje se kada se takvi simptomi opažaju: anemija, edem, žutost, povećanje slezene i jetre. Sukob ili nekompatibilnost uvijek trebate posjetiti liječnika i biti svjesni svoje situacije.

Kako bi se spriječile opasne posljedice koje mogu biti uzrokovane nekompatibilnošću krvnih skupina, često se preporučuje test krvi za hemolizine (specifična protutijela). S njihovom prisutnošću, trudnica bi trebala biti u bolnici pod bliskom pažnjom liječnika.

Hemolitička bolest novorođenčeta mora biti tretirana kako bi se izbjegle komplikacije. Koliko je intenzivan sukob će pokazati prirodu simptomatskih manifestacija. Kako bi se osiguralo da sukob i dalje postoji, potrebno je analizirati visoki sadržaj bilirubina, a u slučaju njegove visoke stope, početi liječenje na vrijeme.

Stoga, kako bi se izbjegao sukob i iskustva za mlade ljude najbolje je razmišljati o bebi začeća nakon detaljnog i temeljitog planiranja trudnoće, a tek onda, kad se njeguju crtu na testu, uz mirni ići na tečajeve i njihovim roditeljima da uživaju devet mjeseci iščekivanja čudo.

Učinak roditeljskih krvnih skupina na trudnoću

Tijekom trudnoće, ne samo Rh pripadnost krvi igra glavnu ulogu, već i svoju grupu u AB0 sustavu. Do sukoba može doći ako dijete nasljeđuje vrstu krvi koja nije kompatibilna s vrstom krvi majke. Prilikom planiranja trudnoće valja uzeti u obzir varijante nespojivosti krvi.

sadržaj

Krvni tip i trudnoća

"Brakovi su načinjeni na nebu" - ovaj izraz poznat svima i dolazi iz najstarijih verzija Biblije. Idealno, to bi trebalo biti. Ali stvarnost života sugerira da su osjećaje osjećaje, a treba postojati neki pragmatizam prilikom planiranja obitelji i zamišljanja djeteta.

Konkretno, rasprava će se usredotočiti na kompatibilnost krvnih skupina roditelja, kao i majke i fetusa. Mnogi ne znaju za ovo, i ne misle o tome, vjerujući da sukob može biti samo zbog Rh faktora. I iako su takve komplikacije mnogo manje uobičajene od Rh sukoba, još uvijek se javljaju u određenim slučajevima koji trebaju biti poznati kako bi mogli poduzeti preventivne mjere na vrijeme.

Buduća beba može naslijediti vrstu krvi jednog od roditelja, kao i druge varijante prema zakonima genetike. Grupa se formira u embrionalnom razdoblju i dobro je ako ne uzrokuje sukob s majčinskom krvnom grupom, zbog čega nastaju hemolitičke reakcije koje nisu slabije u rizičnom sukobu.

Kompatibilne vrste krvi tijekom trudnoće

Idealne opcije za parove u krvnoj skupini koja planiraju zatrudnjeti dijete su:

 • partneri s istom vrstom krvi i rhesusom;
 • žena ima četvrtu vrstu krvi, njezin supružnik može imati;
 • muškarac ima prvu grupu krvi, njegov partner ima.

U pravilu, u takvim slučajevima nema sukoba oko grupe. Ideal je kompatibilnost skupina 1 i 1, kada u krvi oba partnera nema tipa aglutinogena (ni A niti B) koji se mogu kombinirati s aglutininima (protutijelima).

Kompatibilnost 1 negativne i 1 negativne skupine je još idealnija: trudnoća, u pravilu, nastavlja se u tim slučajevima bez komplikacija, budući da niti u grupi ni rhesus antigeni nisu otkriveni u krvi.

Također se ne razvija sukob u rhesu, ako žena ima prvu pozitivnu grupu krvi tijekom trudnoće, ne može formirati antirhesusna protutijela.

Tablica pokazuje moguću vjerojatnost sukoba.

Preporučujemo da čitate članak u kojem možete saznati kakvu će vrstu krvi dijete imati uz aktualni članak.

Sukob krvi i rhesusa tijekom trudnoće

Inkompatibilnost AB0 sustava tijekom trudnoće može se razviti u takvim slučajevima kada je sljedeća kombinacija krvnih skupina partnera jako nepoželjna:

 • žena ima krvnu grupu 1, muškarac ima 2-3-4 grupe;
 • žena ima drugu grupu, muškarac ima 3-4;
 • za ženu 3, za muškarce 2 ili 4 grupe.

U tim slučajevima, nerođeno dijete može naslijediti grupu koja je sposobna dati sukob s krvlju majke, i to:

 • Prva i druga krvna skupina u majci mogu dati sukob s trećom skupinom u djeteta;
 • Prva i treća skupina majke mogu se sukobiti s trećom skupinom djeteta;
 • 1, 2 i 3 majka ne isključuje vjerojatnost sukoba u djeteta s grupom 4.

Kompatibilnost skupina 1 i 2 tijekom trudnoće je moguća samo kada je skupina 1 u djetetu, a 2 u majci. Kompatibilnost skupina 1 i 3 je slična, kao i kompatibilnost skupina 1 i 4, u suprotnom slučaju, kada grupa 1 pripada majci, sukobi su mogući u sve tri varijante.

Prva negativna skupina krvi tijekom trudnoće smatra se najopasnijom, jer se nespojivost razvija iu AB0 sustavu iu Rh faktoru.

Važno je! To se ne smije smatrati pragmatizmom ili izračunom ispitivanja oba supružnika za grupnu i Rh pripadnost krvi. Čak i ako su mogućnosti nespojivosti moguće, to ne znači da ne mogu planirati dijete. Periodni pregled i prevencija su neophodni.

Rizična skupina i prevencija neusklađenosti skupine u trudnica

Ne biste smjeli misliti da će se u svim navedenim varijantama kombinacije krvnih grupa nužno razviti sukob na AB0 ili Rhesusu. Žene koje nisu imale prije trudnoće, pobačaja ili porođaja ne bi trebale biti zabrinute. Međutim, još uvijek moraju proći test krvi za grupu i Rh, zbog prisutnosti protutijela.

Važno je! Rizične su žene pri riziku od porođaja, pobačaja, pobačaja, osobito onih s negativnom krvnom skupinom 1 koji mogu imati protutijela u plazmi. Moraju se češće ispitivati, testirati se na antitijela, ako je potrebno, primati liječenje (anti-Rhesus serum i druge lijekove).

Krvni tip i trudnoća vrlo su važna pitanja koja treba unaprijed riješiti i dogovoriti se s liječnikom prije planiranja začeća. Ako se trudnoća već dogodila, posjet liječniku trebao bi biti što je ranije moguće za pregled, određivanje skupine i rhesus na oba partnera, a po potrebi i preventivne mjere.

Nespojivost partnera zbog razlike u vrstama krvi

Kad se susreću, zaljube i stvaraju obitelj, ljudi rijetko misle da imaju različite vrste krvi i rhesus faktore. Rođenje djeteta se uzima zdravo za gotovo, a ljudi ne shvaćaju koliko su sretni - pogotovo ako jedan od njih ima 4 grupe, a drugi ima 1, a rhesus se ne podudara.

Ako trudnoća ne dođe dugo, počnu tražiti razlog za to. Zašto priroda u nekim slučajevima ne primjećuje nekompatibilnost krvnih skupina partnera, a za druge postaje prepreka za začećem - to nije jasno. Međutim, moderna medicina već je naučila pomoći tim obiteljima.

 • Znakovi inkompatibilnih partnera pri koncepciji
 • Nespojivost krvnih grupa pri koncepciji
 • Područje rizika krvne grupe
 • Što učiniti s nekompatibilnošću pri koncepciji?
 • Povratne informacije i komentari

Znakovi inkompatibilnih partnera pri koncepciji

Postoje posebni testovi - njihovo ime je postcoital. Da biste provjerili, potreban vam je trening.

Pa kako se može zamisliti nekompatibilnost supružnika?

 • Određuje se pouzdani pokazatelj ako se samoprovjera provodi u fazi ovulacije;
 • Potrebno se suzdržavati od seksa 3 dana;
 • Prije nego što se seks treba temeljito oprati - bez upotrebe parfema za intimnu higijenu;
 • Nakon seksa, potrebno je tiho leći na leđima oko pola sata, stavljanjem jastuka ispod zdjelice kako bi zadržao što više sjemena što je više moguće;
 • Nije potrebno prati prije posjeta liječniku - inače će analiza pokazati pogrešan rezultat;
 • Nakon 6 sati - najkasnije 10 - trebate posjetiti ginekologa.

Liječnik neće učiniti ništa strašno, neće ozlijediti. Ubojstvo se uzima na ginekološku stolicu, kao u rutinskom ispitivanju.

Ubod - tajna iz vagine, u kojoj se mješa ženska izlučevina i sperma - stavi se pod staklo i pregleda pod mikroskopom.

Tijekom studije potrebno je utvrditi:

 • brzina kristalizacije sluzi;
 • dosljednost tajne;
 • kiselost - pH vrijednost;
 • vlačna svojstva

Objavljena aktivnost - pokretljivost - sperma - razvrstana je u 4 stupnja:

 • A - visoki progresivni;
 • B - linearni i nelinearni, spor;
 • B - ne-progresivna mobilnost;
 • D - spermatozoid nije održiv.

Ako je otkrivena pokretljivost spermatozoida stupanj C i D, sluznica cerviksa je gusta i viskozna, brzo kristalizira, medij je kiseli - to znači da supružnici imaju nekompatibilnost pri koncepciji. U ovom slučaju, za obitelj, trebate kontaktirati stručnjake za pomoć.

Nespojivost krvnih grupa pri koncepciji

Nekompatibilnost krvi partnera također utječe na početak začeća. Iako se vjeruje da je najopasnija neusklađenost Rh faktora, ali krvne skupine također su važne.

Najpovoljnija za majčinstvo smatra se krvlju prve skupine. Ako je i majčinska krv Rh pozitivna, onda pitanje: "Može li se neka inkompatibilnost partnera pri koncepciji?" Je li čvrsto odgovoreno - NE.

Ne proizvode se antitijela na strano tijelo, spermatozoidi se ne odbacuju, a daljnja trudnoća, ako nema drugih čimbenika koji utječu na njezin tijek, prolazi normalno. Bez obzira na grupnu razliku supružnika, ne utječe na koncepciju.

Ako krv roditelja odgovara Rh faktoru - čak i ako se grupe ne podudaraju, dugo očekivana trudnoća može biti pravodobno. U tom slučaju, trudnoća je također jednostavna - dijete nasljeđuje rhesu roditelja, nema problema.

Ako neusklađenost u skupinama ili rhesus fetus ima maternalne pokazatelje, znakovi nespojivosti neće se pojaviti. Oba organizma nemaju aglutinin u krvi, a žena živi sigurnu trudnoću.

Nespojivost pri koncepciji naziva se imunološkom neplodnost. U ovom slučaju imunološke stanice partnera percipiraju žensko tijelo kao strano tijelo i unište.

Žena proizvodi antitijela u krvi koja ubiju spermu u fazi spajanja s jajašcima. Ako se pojavi koncepcija, obično se događa kada se, kao rezultat smanjenja imunološkog statusa, protutijela više ne proizvode.

No, na embrionalnom stadiju, tijelo već mobilizira sve snage za borbu protiv "neprijatelja", a majčinske crvene krvne stanice, prodiru u posteljicu, uništavaju crvene krvne stanice fetusa.

Iako lijek nije znao postupati s nekompatibilnošću pri koncepciji, parovi su ostali bespomoćni, a ako uspiju "obmanjivati" prirodu, dugo očekivana trudnoća završila je pobačajem.

Za organizam majke ova borba nije završila odbijanjem elementa izvanzemaljaca. Žena se morala oporaviti već dugo, jer je jetra radila "za habanje", znatno povećavajući veličinu. To je uzrokovalo razvoj anemije - anemiju.

Ako je žena završila trudnoću, dijete - koje je preživjelo 9 mjeseci, rođeno je slabo. Bio je dijagnosticiran fiziološku žuticu, koja je trebala biti tretirana dugo, a ponekad i padom mozga, pa čak i mentalnom retardacijom, budući da fiziološke abnormalnosti na embrionalnoj fazi utječu na stanje mozga i središnji živčani sustav.

Područje rizika krvne grupe

Koncepcija se lako događa ako je krvna skupina žene i muškarca jednaka, ili u žena - ako pogledamo digitalni čimbenik - grupa je niža.

Najteža stvar za ženu da ostane trudna je sa četvrtom krvnom grupom, ona mora susresti muškarca s istom grupom i, po mogućnosti, s istim rhesus faktorom.

Međutim, skupine krvi važnije su od Rh faktora i počinju ih "baviti" jedino ako supružnici ne mogu dugo ispuniti svoj san - da imaju bebu.

Što učiniti s nekompatibilnošću pri koncepciji?

U unaprijed morate napraviti planiranje za trudnoću - liječnici će vam pomoći da izračunate najbolje vrijeme za začeće, uvođenje imunoglobulina će pripremiti majčino tijelo za uvođenje fetusa.

Može biti potrebno provesti IVF - a već će se stvoriti embrij u majčinom tijelu, neprestano pratiti stvaranje protutijela uz pomoć medicinskih pripravaka tijekom prvih tjedana.

Čim postane placenta, potrebno je napraviti korionsku biopsiju. Ponekad je potrebno provesti proceduru kordocenteze.

Cordocenteza - krv za ispitivanje uzima se iz pupkovine fetusa, postavljajući njegove parametre, provjeravajući molekularnu genetsku strukturu, računajući broj kromosoma u stanicama. Ova analiza pomaže shvatiti kako se formira fetus, da li postoje odstupanja u razvoju organskih sustava.

Ako se otkriju kongenitalne anomalije, situacija - u većini slučajeva - može se ispraviti. Trenutno, transfuzije krvi se provode u prenatalnoj fazi, ispravljaju stanje budućeg djeteta i sprječavaju razvojne patologije.

Moderna medicina pomoći će rješavanju problema obitelji in vitro oplodnjom ili intrauterinskim osjemenjivanjem.

Ako je trudnoća dugo očekivana i planirana unaprijed, morate slijediti medicinske preporuke i davati krv unaprijed kako biste utvrdili sve parametre potrebne za liječnike da prilagode začeće.