Mala placentacija u trudnoći od 30 tjedana

Zdravlje

Gdje bi točno trebalo biti beba u maternici? Na jednom od njegovih zidova ili na dnu, ali ne u području unutarnjeg ždrijela (izlaz u maternicu maternice). Ako se dječje mjesto nalazi izravno na unutarnjem ždrijelu, liječnici dijele dijagnozu - placentu previa. Dok održava dijagnozu do 36 tjedana trudnoće, doktori ne samo da prerano hospitaliziraju ženu u bolnicu, već i obavljaju svoju carski rez pod planiranim načinom. Ako je dječje mjesto u neposrednoj blizini donjeg dijela maternice, liječnici daju malo drugačiju dijagnozu - nisku placentaciju tijekom trudnoće, a ta je situacija obično manje opasna. U tom slučaju, dječje mjesto se nalazi na udaljenosti ne većoj od 6 cm od unutarnjeg os.

Dakle, placenta ili "beba sjedalo" je glavna zaštita budućeg djeteta tijekom fetalnog života. To je zadebljana ljuska i oblikuje se u zidu maternice odmah nakon gnojidbe i vezivanja jaja.

Pomoći joj je da nerođeno dijete dobiva svu svoju prehranu, kisik i zaštitu od raznih toksina i mogućih infekcija iz majčinog tijela.

 • manje od 6 cm (u praksi, 2 cm) od unutarnjeg otvaranja maternice - mala placentacija;
 • više od 6 cm od izlaza (unutarnje ždrijelo) uterusa - uobičajenog položaja posteljice.

Odakle dolaze podaci? Činjenica je da prema istraživanjima, blizu dna maternice, krvotok najčešće utječe na formiranje i opskrbu krvi posteljice. I upravo je udaljenost od više od 6 cm maternice koja se smatra optimalnim.

Zbog slabe veze placente, već postoje neki problemi s trudnoćom. Svakako ćemo pogledati kako mala placenta utječe na buduću majku i trudnoću.

U međuvremenu, doznajemo zašto se to dogodilo i što bi moglo utjecati na vezanje posteljice? Razlozi ovog fenomena mogu biti anatomska obilježja žene i prenesene bolesti seksualne sfere: infekcije, upale, pobačaj.

Zašto je to opasno

Niska placenta tijekom trudnoće. Takva dijagnoza, nažalost, pojavljuje se u velikom broju medicinskih zapisa trudnica. A što je to i koliko je opasno ovo stanje?

Počnimo s činjenicom da u normalnoj placenti bi trebao biti montiran bliže dnu maternice, to je ovdje gdje je izmjena tvari odvija se što je brže moguće, a time i protok krvi će ići maksimalno, što je vrlo dobro za fetus. Međutim, ponekad je placenta pričvršćena ispod dna. A ako je mjesto vezivanja niže od šest centimetara od unutarnjeg ždrijela, onda je to mala placenta.

Istodobno jedno pitanje je od temeljne važnosti - placenta pokriva maticu maternice. Uostalom, odluka o tome hoće li se roditi prirodno ili je li potreban carski rez, ovisi o odgovoru na to pitanje.

Može postojati tri opcije:

 1. Nisko ležište placente ne preklapa unutarnji os;
 2. Placenta djelomično preklapa ždrijelo. To se zove nepotpuna placenta previa;
 3. Placenta se potpuno preklapa u grlu. Ova pozicija se naziva placenta previa.

Ako imate dijagnozu treće opcije, tada se u ovom slučaju ne može izbjeći carski rez. Prve dvije opcije nisu indikacije za carski rez, a prirodno možete jednostavno roditi dijete.

U slučaju placente previa, jajovoda je potpuno zatvorena i to će spriječiti dijete da uđe u zdjelicu. A u slučaju nepotpunog prikazivanja posteljice, rad se izvodi u punoj spremnosti za operaciju u slučajevima potrebe. Ako niska posteljica tijekom trudnoće ne preklapaju ždrijelo, onda takva žena mora imati na umu da je mogućnost ranog odvajanja posteljice, a potrebno je pomno pratiti njihovo zdravlje i da se u skladu sa svim preporukama liječnika.

Zašto postoji netočna veza placente? Uobičajeno, oplođeno jaje prodrijeti u zid uterusa, stvara udubljenje u njemu - lacuna. Preko lacune se sve potrebne tvari počinju strujati u jaje. S vremenom, laika se pretvara u placentu. Najbolje mjesto za pričvršćivanje jaja je stražnji zid maternice i njezinog dna. I tamo se nalazi oplođeno jaje.

Ali ako zidovi maternice imaju bilo kakve nedostatke, tada se jaje ne može vezati na pravo mjesto i ima niže. Nedostaci mogu biti različiti. Na primjer, kao što su:

 • Ožiljke nakon operativne isporuke;
 • Ožiljke zbog pobačaja;
 • Myomatous čvorovi;
 • formiranje Adenomioznye;
 • Kongenitalni anatomski nedostaci.

Niska lokacija posteljice je opasna jer prehrana prehlade može biti oštećeno. Stoga, trudnice koje imaju nisku placentaciju imaju visoku vjerojatnost razvoja neishranjenosti i hipoksije fetusa. I može postojati i rano placentalno upadanje.

Placentalni poremećaj nije uvijek potpun kada postoji puno krvarenja i fetus umre. Ponekad odvojak može biti djelomičan. A na mjestu gdje se to dogodilo, krv počinje akumulirati i formira se hematoma. Što je veće područje na kojem je placenta istjerala, to je gori što muškarac osjeća.

Niti sve trudnice imaju nisko mjesto posteljice do kraja trudnoće. Često dolazi do migracije posteljice. To je zato što donji dio maternice stalno mijenja i raste u veličini. Stoga, mjesto vezanja placente raste.

Statistike pokazuju da samo pet posto trudnica s dijagnozom niske placentacije, ova situacija traje do trideset i drugog tjedna. Od preostalih pet posto, samo jedna trećina ostaje niska placentacija do trideset sedam tjedana.

Moderna medicina ne zna kako se boriti protiv niskog položaja posteljice. Međutim, morate redovito posjećivati ​​liječnika i nadati se da nećete pasti u nevjerojatnih pet posto.

razlozi

Stručnjaci pozivaju nekoliko razloga zašto placenta u trudnici može biti niska. Jedan od njih leži u anatomskim obilježjima reproduktivnog sustava žene. Ove obje kongenitalne patologije (fiziološke anomalije) i one nastale uslijed negativnih čimbenika mogu pridonijeti tome. Mala placentacija može biti posljedica ranijih upalnih procesa, genitalnih infekcija i vaskularnih bolesti zdjeličnih organa, ili kirurških intervencija na području ginekoloških organa. Trudne žene starije dobi također su u opasnosti od niske razine placente.

Placentacija je najčešća kod žena koje ne rađaju svoje prvo dijete. Obavijest ovo kada obavljate ultrazvuk. Položaj maternice stalno dijagnosticira liječnik. Posebno, obavljaju ultrazvučne preglede na 16, 24-26 i 34-36 tjedana, a mogu provesti dinamički ekoografski pregled.
Izvor: beremennost.net

simptomi

Glavni simptomi niske placente su krvarenje i teška bol u trbuhu. Mogu se pojaviti kao posljedica fizičkog napora, kašljanja, zatvora, kupanja, pa čak i živčanog preopterećenja. Treba primijetiti nepredvidljivost krvarenja koja, počevši od svjetlosnog iscjetka, uskoro postaje obilna. Otprilike 30 tjedana trudnoće povećava se maternica, što uzrokuje krvarenje u posteljici. Postojan krvarenje može dovesti do anemije i hipotenzije, popraćenu letargijom, slabostima, visokim umorom i promjenama u kosi, noktima i koži.

dijagnostika

U našem vremenu, dijagnoza niske placentacije provodi se pomoću: ultrazvuka screeninga. Njegova je značajka vrlo precizno određivanje položaja posteljice u šupljini maternice. U pravilu, ultrazvuk se izvodi tri puta tijekom trudnoće: kod 16, 24 i 36 tjedana trudnoće. Laboratorijske studije tijekom kojih se ispituje krv, fibrinogen itd. Invazivne tehnike - amniografija, skeniranje izotopa i arteriografija, što predstavlja određeni rizik za pacijenta i fetus. Posebne metode istraživanja, poput Kleihauer-Betke testa. Studije zajedničkih znakova - debljina, struktura, specifičnost protoka krvi, itd. Konačna dijagnoza se provodi na rezultatima placentalne palpacije. Zbog svoje rizičnosti, vaginalni pregled provodi se samo u ekstremnim slučajevima.

liječenje

Nažalost, liječenje niskog placentacije tijekom trudnoće nije moguće. U većini slučajeva možemo očekivati ​​samo da će placenta zauzeti prikladnije mjesto. To nije samo moguće, već najvjerojatnije. U uterus stalno raste, što pridonosi promjeni položaja maternice. Dakle, ako je ženi s dijagnozom niske placentacije u 20-22 ili čak 32 tjedna, to nije rečenica. Vjeruje se da se prije 36 tjedana može promijeniti položaj placente.

Što učiniti s niskom placentacijom, budući da je liječenje ove bolesti nemoguće? Prije svega, trebate odustati od seksa i drugih tjelesnih aktivnosti, kao što su: dizanje utega, sport i slično. Osim toga, potrebno je u svakom slučaju krvarenja odmah prijaviti liječniku. Tijekom trudnoće, liječnici će pažljivo pratiti stanje placenta žene. Vrlo je važno podvrgnuti vremenski planiranim ultrazvukima. Najvjerojatnije, mala placentacija tijekom trudnoće u trećem tromjesečju će proći sama.

Dostava je apsolutno normalna ako udaljenost između placente i cerviksa prelazi 6 centimetara. Čak i uz nešto manju udaljenost, nema posebnog rizika. Ako liječnik smatra da je niska lokacija posteljice nepoželjna, onda se fetalni mjehur probija tijekom isporuke. Nakon toga placenta je fiksirana glava. Međutim, proces rođenja u ovom slučaju zahtijeva više iskusnih stručnjaka i bliske promatranje.

Ako je fetus u pogrešnom položaju (noge prema naprijed), liječnici će napraviti carski rez kako bi izbjegli komplikacije. S niskom placentacijom može doći do problema potpunog zatvaranja izlaza iz maternice. U ovom slučaju, carski rez u trideset osmom tjednu trudnoće.

Niska placenta previa tijekom trudnoće: zašto se to događa, kako možete "podići" prije poroda

Placenta je organ koji povezuje majku i bebu intrauterinely. Svako odstupanje u njegovoj strukturi i mjestu utječe na tijek trudnoće i porođaja, što često ugrožava živote žena i djece. Niska placentacija tijekom trudnoće događa se u oko 10-15% žena u različito vrijeme. Koliko je opasna patologija i za što bi se trebala pripremiti buduća majka? Je li moguće spriječiti moguće komplikacije?

Implantacija - umetanje jajne stanice u stijenku maternice - utječu mnogi čimbenici. Taj proces započinje četvrtim ili petim danom nakon oplodnje i završava nakon 30-32 tjedana. No činjenica da se dogodila normalna ili patološka formacija "dječjeg mjesta" je već razumljiva već tjedan 16-18. Stoga je dijagnoza "niske placente" najčešće uspostavljena u ovom trenutku.

Gdje oplođeno jaje korijenje

Uobičajena implantacija jajašca treba se pojaviti na području iznad 3-5 cm od unutarnjeg ždrijela. U idealnom slučaju, na stražnjem zidu s prijelazom na dno maternice. Ta mjesta su najmanje osjetljiva na uzbudljivost tijekom trudnoće, ovdje je posebna vaskularna mreža, koja je neophodna za normalnu prehranu fetusa i funkcioniranje "dječjeg mjesta".

Voćno jaje "pretražuje" za najudobniji prostor za daljnji razvoj, koristeći neke referentne točke.

 • Razvijena mreža krvnih žila. Normalno, u području donjeg maternice (prijelaz između tijela i vrata maternice), krvne žile nisu toliko blizu endometrija kao u drugim odjelima. Ali ožiljci nakon operacija (uključujući i carski rez), fibroida, endometrioze i cervikalne erozije imaju patološki sustav cirkulacije. Ovo je vrsta "zamke" za fetalnu vezikule.
 • Pripremljeni endometrija. Nedovoljna razina zrelosti unutrašnjeg sloja maternice duž prednje i stražnje zidove gura fetalno jajno sredstvo za implantaciju u području donjeg dijela. Često se to događa s atrofnim procesima u endometriji na pozadini upale, s genitalnim infantilizmom.

Osim toga, fetalna vezikula (ona je u blastocističkoj fazi prije implantacije) može imati razvojne abnormalnosti koje dovode do implantacije neposredno blizu cerviksa.

Gdje bi trebala biti normalna placentacija tijekom trudnoće

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće, maternica raste, nakon što povećava veličinu placente i nešto promijeni svoj položaj. Stoga, za svaki pojam postoje različite norme u mjestu "dječjeg mjesta" u odnosu na unutarnji cerviks. Oni su opisani u tablici.

Tablica - gdje normalno treba postojati posteljica u različitim uvjetima trudnoće.

Najbolje mjesto posteljice je na stražnjem zidu i na dnu. Ovdje je ona "osigurana" od nepotrebne traume, ima bogatu krvnu opskrbu.

Što izaziva stanje

Glavni uzroci niske placente tijekom trudnoće leže u promjeni strukture tijela i cerviksa. Najčešće se to događa u sljedećim slučajevima.

 • Uterinski fibroidi. Bilo koja neoplazma, naročito na području donjeg dijela i grlića maternice, izazivaju pogrešnu vezu koriona zbog abnormalne opskrbe krvlju na ta područja i deformacije maternice kada su submucozne.
 • Ožiljak na maternici. Najčešće ostaje nakon obavljanja carskog dijela ili uklanjanja mioma čvorova. Kao što tkiva liječe, u njima nastaje bogata cirkulacijska vaskularna mreža koja "privlači" oplođeno jaje.
 • Patologija cerviksa. Kronična upala cerviksa podrazumijeva restrukturiranje tkiva, uključujući i donje dijelove tijela. Svaka treća žena s malom postrance tijekom trudnoće nije imala potrebne tretmane za eroziju, ektopičnost, kvarcne deformacije tijekom razdoblja planiranja.
 • Kronična upala. Infektivni procesi unutar maternice (endometritis), na području dodavanja, dovode do patoloških promjena endometrija, zbog čega postaje "neprivlačan" za fetalnu veziku.
 • Intrauterna intervencija. Pobačaji ili pobačaji u prošlosti, intrauterini uređaj za neko vrijeme, dijagnostički postupci (na primjer, curettage, histeroskopija) također povećavaju rizik od slabog placente.
 • Neuroendokrinami poremećaji. Hipoplazija (nerazvijenost), poremećaji u lučenju hormona kod jajnika, kao i promjene u hipofiza i hipotalamusu (strukture mozga) dovode do činjenice da endometrija nema vremena da se sazrije do vremena implantacije oplođenog jajašca, što dovodi do fiksacije u donjim dijelovima.
 • Poremećaji cirkulacije u zdjelici. Sve bolesti povezane s stagnacijom krvi u zdjelici, također izazivaju nisku placentaciju. To uključuje patologiju kardiovaskularnog sustava (na primjer, zatajenje srca, arterijska hipertenzija), bolesti jetre i bubrega.

Što prijeti

Niska posteljica previa tijekom trudnoće ne bi privukla takvu pažnju ako nije ugrozila povoljan tijek trudnoće. Međutim, svaki slučaj trudnoće je individualan, a postotak komplikacija je različit.

 • Rizik od krvarenja. Neobična placenta često je izložena mehaničkom pritisku iz mokraćnog mjehura, rektuma, tijekom spolnog odnosa, pa čak i vaginalnih pregleda. Čak i briga o sebi i ograničavanje opterećenja ne upozorava uvijek na krvarenje.
 • Myometrijski tonus. Lokalizacija posteljice na području donjeg dijela maternice doprinosi povećanom tonu. To dovodi do prijetnje prestankom trudnoće, osobito u kasnijim fazama i preranog rođenja.
 • Placentalni poremećaj. Lokalni povećani ton mijelometrija dovodi do formiranja hematoma između placente i maternice. Odvajanje - strašna komplikacija trudnoće, može predstavljati prijetnju životu žene i fetusa.
 • Odgoda rasta djeteta. Placenta, koja se nalazi na atipičnom mjestu, ne može pružiti sve funkcionalne potrebe fetusa. To dovodi do usporenog rasta, koji je već vidljiv u drugom tromjesečju. U većini slučajeva, djeca su rođena s malom težinom, na granici niže norme.
 • Kršenje funkcije posteljice. Zbog činjenice da miometrija u donjem segmentu nije namijenjena privezivanju "dječjeg mjesta", ona ne može u potpunosti osigurati svoj normalni rast i razvoj. To dovodi do kronične insuficijencije placente.
 • Cervikalna insuficijencija. Svaki treći slučaj slabe placentacije popraćen je kršenjem funkcije preklapanja cerviksa s pojavom cervikalne cervikalne insuficijencije (ICN). To dovodi do prijevremenog porođaja ili kasnog pobačaja.
 • Zanosenje placente. Posebna struktura maternice u donjem dijelu može dovesti do dubljeg utjecaja živica "bebe". Kao rezultat toga, placenta i miometrija tako su tijesno isprepleteni da ih nije moguće razdvojiti. U tom slučaju, potrebno je ukloniti maternicu nakon porođaja, inače će žena umrijeti od krvarenja.

Kako prepoznati

Jedini siguran i informativan način dijagnosticiranja stanja je ultrazvuk. Omogućuje ne samo otkrivanje niske placente, već jasno mjerenje udaljenosti posteljice od vrata maternice, a što je vrlo važno za procjenu dinamike procesa. Korištenje drugih metoda (CT, MRI) je nerazumno s gledišta sigurnosti za fetus.

Isto tako, mjesto placente se uspostavlja za vrijeme carskog reza, na primjer, ako se izvodi na planirani način ili u hitnim slučajevima (osobito u slučaju odvajanja).

Može li žena sama sumnjati na patologiju?

S obzirom na opasnost od patologije, mnoge su žene zainteresirane za zabrinutost zbog niske placente tijekom trudnoće i može li se sumnja na stanje. Ali sve do trenutka komplikacija, problem se ne manifestira ni na koji način. Nema boli i nikakvih posebnih sekrecija, pokret fetusa kao i sve druge žene, opća dobrobiti žene također ne trpi.

Kada je hitno za liječnika

Komplikacije niske placente u većini slučajeva odjednom se razvijaju. Na primjer, krvarenje se pojavljuje nakon odmora (noćni san) i često nije povezano s tjelesnom aktivnošću. Međutim, iznenadno krvarenje ne prati bol.

U sljedećim slučajevima hitna potreba savjetovanja s liječnikom:

 • s pojavom čak i manje smeđeg uočavanja;
 • ako je fetus oštro povećan ili zaustavljen;
 • ako imate akutnu bol u trbuhu.

Žene s abnormalnim položajem posteljice bi se trebale liječiti pažljivo tijekom cijelog razdoblja trudnoće, čak i uz normalno blagostanje.

Kako podići "bebin sjedalo"

Pitanje se, naravno, pojavljuje kako podići placentu tijekom niske placente tijekom trudnoće i da li se to uopće može učiniti. Nema određenih istraživanja o ovoj temi, kao i učinkovitost postojećih metoda nije dokazano. Na mjestu posteljice na stražnjem zidu i blizu vrata, njegova "migracija" mnogo je sporija nego na mjestu na prednjem zidu.

To je zbog najgore opskrbe krvi na prednjoj strani, tako da se "beba sjedalo" migrira u potrazi za novim posudama. Villi koriona (placenta u ranom razdoblju) ne prodiru tako duboko u endometriju duž prednjeg zida, tako da im je lakše naknadno kretati.

Popis kliničkih preporuka za poticanje "migracije posteljice" uključuje sljedeće aktivnosti.

 • Magnezijska terapija. Vjeruje se da magnezijevi pripravci, osobito "magnezijev sulfat", pridonose opuštanju miometrija, što pridonosi migraciji posteljice. Također je prevencija prijevremenog rada i retardacije rasta fetusa. Magnezijska terapija može se provesti počevši od drugog tromjesečja trudnoće.
 • Liječenje ICN-a. Vjeruje se da ukoliko ispravite cervikalnu insuficijenciju, na primjer, nametanje opstetrijske šavne kosti ili barem pessary, time je moguće stvoriti povoljnije uvjete za kretanje posteljice. Međutim, to nije uvijek moguće jer se zbog niske lokacije "dječjeg mjesta" takve manipulacije prijete krvarenjem.

Dodatno liječenje

Čak i za žene koje ne podnose bilo kakve pritužbe i trudnoće bez komplikacija, preporučljivo je podvrći profilaktički tretman za nisku placentaciju. Glavni smjerovi terapije su kako slijedi.

 • Antispasmotika. Prednost im se daje u ranoj trudnoći kada su magnezijevi pripravci nepoželjni. Imenovani su "No-shpa", "Drotaverinum", svijeće s papaverinom.
 • Tocolytics. Ne upotrebljavaju se samo magnezijska terapija, već i beta adrenomimetici. Na primjer, "Ginipral".
 • Pripreme za ispravak kršenja posteljice. Uzimajući u obzir činjenicu da posljedice niske placente tijekom trudnoće uključuju kršenje "dječjeg mjesta" i retardaciju rasta fetusa, prikazani su i vaskularni pripravci, kao i sredstva za poboljšanje metaboličkih procesa - Actovegin, Pentoxifylline, Dipyridamole, vitamini A, E, C, glukoza.
 • Antiplateletni agensi. Njihova uporaba poboljšava protok krvi, smanjuje sposobnost trombocita da se "drže zajedno" i stvaranje krvnih ugrušaka. To sprječava odvajanje, poboljšava protok krvi u posteljici. Ova nekretnina ima "Trental" (tzv. "Pentoxifylline").

Koja su ograničenja za nošenje

Očekujuće majke s malom posteljicom treba slijediti u ranim i kasnim razdobljima nošenja preporuka prikazanih u tablici.

Tablica - Što i kako ograničiti patologiju mjesta posteljice