Što je opasna niska placenta previa tijekom trudnoće i što da radimo?

Zdravlje

Niska položaj placente plaši trudne majke i izaziva puno strahova o ishodu trudnoće i porođaja. Koja je njegova opasnost i što učiniti ako se već zvuči dijagnoza "nisko placentni", to ćemo reći u ovom materijalu.

Što je to

Placenta je jedinstveni organ. Čini se samo tijekom trudnoće i nestaje nakon rođenja djeteta. Zadatak posteljice je pružiti bebu hranu, isporuku svih tvari potrebnih za normalan rast i razvoj, vitamine, kisik. Istodobno, placenta pomaže u izlučivanju proizvoda metabolizma djeteta u majčino tijelo.

Placenta previa je koncept koji označava mjesto ovog privremenog i vrlo potrebnog organa u šupljini maternice. Predstavljanje je uvijek patologija, jer sam pojam ima značenje pronalaženja placente na putu koje će dijete morati proći tijekom porođaja.

Uobičajeno, mjesto vezanja posteljice bi trebalo biti takvo da beba "beba sjedalo" ne utječe na rođenje u svijet. Ako govorimo o prezentaciji, to znači da se placenta nalazi nisko, djelomično ili potpuno blokira izlaz u malu zdjelicu.

Niska placentacija se događa prilično često u ranoj trudnoći. Prije 20. tjedna trudnoće, djelomična ili regionalna prezentacija zabilježena je u oko 10% trudnica. No placenta ima tendenciju da se podigne iznad cervikalne regije nakon zidova maternice koje rastu s fetusom. Stoga, do tridesetog tjedna trudnoće, previa je prisutna samo u 3% trudnica, a 40. tjedna - samo u 0,5-1% trudnica. Proces podizanja placente iznad naziva se migracija.

Placenta se napokon formira samo za 10-12 tjedana trudnoće. Prije toga, mjesto "rasta" jajne stanice u endometri zove se korion. Prezentacija je od tri vrste.

 • Puno unutarnje ždrijelo potpuno blokirano placentom. To je vrlo opasno prijeteće stanje u kojem je neovisna isporuka nemoguća, a fetus ili majka vjerojatno će umrijeti kao rezultat spontanog masivnog krvarenja.
 • Nepotpuna - placenta djelomično prekriva unutarnji grlić cerviksa. Neovisno prirodno porođanje, u većini slučajeva, također nemoguće, opasnost za bebu i majku je velika.
 • Niske ili niže - placenta se nalazi iznad ulaza u cervikalni kanal, ali udaljenost od njega do "dječjeg mjesta" ne prelazi 7 centimetara. Placentu ne zatvara unutarnji ždrijelo. Ako je "dječje mjesto" preniska i utječe na rub ždrijela, prezentacija se zove marginalna.

Prirodno porođaj s takvim prikazom posteljice je sasvim moguće, međutim, zahtijevaju posebnu pozornost liječnika i trudnica - najveću oprez u procesu trudnoće.

Liječnici mogu odrediti vrstu i stupanj prezentacije pomoću ultrazvučnog skeniranja. Svakom planiranom ultrazvučnom placentu posvećena je pozornost. Lokalizaciju određuje prednji ili stražnji zid maternice, a mjeri se udaljenost od unutarnjeg ždrijela (ulaz u cervikalni kanal) do ruba "dječjeg mjesta".

Ako je najmanje 3 centimetra, dijagnoza je "niska placentacija" ili "prva placenta previa".

Valja napomenuti da je prezentacija na dnu najsigurnija od sve tri vrste prezentacija. Predviđanja liječnika s njim su povoljnija, ali takvo mjesto "dječjeg mjesta", naravno, nije varijanta norme. Postoje određene opasnosti i rizici.

Uzroci niske placente

Uglavnom, gotovo je nemoguće nekako utjecati na mjesto formiranja posteljice. Ona će se pojaviti gdje gnojivo jaje može biti fiksirana u vrijeme implantacije.

Oplođeno jaje se ugrađuju u šupljinu maternice oko 8-9 dana nakon oplodnje, od tog trenutka oblikuje korion, koji kasnije postaje posteljica. Nemoguće je točno odrediti gdje će oplođeno jaje "plivati". No, postoje čimbenici rizika koji povećavaju vjerojatnost da će blastocist biti popravljen premalen.

Prije svega, takvi čimbenici uključuju patologije strukture maternice, bolesti ženskog reproduktivnog sustava, posljedice kirurških zahvata.

Dakle, kod žena koje pate od endometrijskih upalnih procesa, koje prolaze abortusima ili drugim kurativama, s poviješću carskog dijela, šanse za nisku placentaciju tijekom kasnije trudnoće su veće. Takvi uzroci nazivaju se maternica ili intrauterini. To uključuje:

 • endometrioza;
 • operacije koje se izvode na maternici - (pobačaj, uklanjanje fibroida, dijagnostička curetaža, carski rez);
 • komplicirano prethodno porođaj;
 • fibroide maternice;
 • hipoplazije i abnormalne kongenitalne strukture tijela maternice;
 • neuspjeh cerviksa (cervikalna insuficijencija);
 • trudnoća s više plodova u isto vrijeme.

Razlog za fiksaciju jajašca u donjem dijelu maternice može biti i enzimatska insuficijencija fetalnih membrana. Takvi razlozi za razvoj niske placente zvan fetal. To uključuje:

 • hormonalni poremećaji kod žena;
 • upalne bolesti prstena, jajovoda, jajnika.

S ponovljenom trudnoćom, niska mjesta placente su veća nego tijekom prve trudnoće. Što više ženi rađa, to je veća vjerojatnost razvijanja donjeg placente sa svakom kasnijom trudnoćom.

Vjeruje se da su žene koje su prekomjerne tjelesne težine i žene koje nisu bile u stanju prestati pušiti s početkom trudnoće. Ako je u ranijoj trudnoći placenta bila niska, s visokom vjerojatnosti, prema stručnjacima, "sjedalo za bebe" će se nalaziti ispod i u kasnijoj trudnoći. Osim toga, postoji određena genetska ovisnost - žena može naslijediti tendenciju posteljice od svoje majke.

Dijagnoza i simptomi

Protok krvi u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće može ukazivati ​​na nisku placentu previa. Liječnik se može zbuniti povišenim visinama u maternici, koje su ispred stvarnog gestacijskog doba, kao i nepravilnog položaja fetusa u šupljini maternice - zdjelicu ili poprečno prikazivanje djeteta često prati mala placentacija.

Krvarenje iz genitalnog trakta s nižom učestalošću placente obično se pojavljuje nakon 12-13 tjedana trudnoće. Mogu biti više ili manje bogati. Često idu na rođenje.

Ali najčešći je krvarenje u posljednjem tromjesečju trudnoće, kada su zidovi maternice rastegnuti do te mjere da se djelomično mikrofrakture "dječjeg mjesta" iz endometrija maternice javljaju.

U trećini trudnica s niskom placentacijom, takvo krvarenje javlja se nakon 35 tjedana trudnoće. Šest od deset žena pokazuje prilično teška krvarenja tijekom porođaja. Čak i neoprezan, teški kašalj, smijeh, spol, zatvor, fizički napor i teški stres mogu izazvati krvarenje kod trudnica s niskim položajem posteljice. Svaka napetost mišića maternice je opasno mala odvojenost i izloženost krvnim žilama.

Kod žena koje imaju niske placentne manifestacije epizoda ili trajnog krvarenja, razine hemoglobina su snižene, nastaje anemija, niski krvni tlak, vrtoglavica i napadaji iznenadne slabosti često se promatraju.

Ako sumnjate da placenta previa, liječnik ne izvodi ručno intravaginalno ispitivanje, jer može izazvati prerano rođenje ili krvarenje, što može biti kobno za fetus i trudnicu.

Razmatra se najbolji način dijagnosticiranja ultrazvuka. Ultrazvuk omogućuje određivanje položaja "dječjeg mjesta" s točnošću milimetra.

Ponekad niska pozicija posteljice nema simptoma. Žena se ne žali ni na što, a samo na ultrazvučnom liječniku na sljedećem ispitivanju skreće pozornost na činjenicu da je "sjedalo za bebe" niže nego što bismo željeli. U tom slučaju potrebno je pažljivije praćenje stanja posteljice: kontrolni ultrazvuk, koji je dizajniran za praćenje migracijskog procesa, imenuje se i obavlja u 12, 20 (ili 21-22) tjedan i 30 tjedana. Ako je potrebno, preporučuje se češća skeniranja.

Opasnost i rizici

Ono što prijeti niskom posteljicom nije teško pogoditi. U ranoj fazi je opasno za spontani pobačaj, a za veće razdoblje trudnoće prijeti prerano rođenje. Žene s ovim problemom na kraju drugog i trećeg trimestra često razvijaju preeklampsiju, što samo povećava rizik od nepovoljnih ishoda. Polovica trudnica ima anemiju nedostatka željeza.

Ako je posteljica u ranoj fazi formirana i pričvršćena nisko, tada je vjerojatnost da će dijete preboljeti abnormalnu poziciju u maternici, povećava se za 50%. Dijete će instinktivno odabrati položaj u kojem glava neće doći u dodir s ničim, uključujući posteljicu.

Dijete ima veću vjerojatnost da ne prihvati glavobolju, već pelvicnu prezentaciju koja će otežati postupak djeteta ili će općenito biti znak za carski rez.

Za dijete, nisko ležište placente je čimbenik rizika za vjerojatnost hipoksije. Dugotrajno kronično lišenje kisika može uzrokovati smrt malih, nepovratne promjene u strukturama njegova mozga.

Također, placentna insuficijencija, koja se razvija ako je "baby seat" izostavljen, može dovesti do odgode razvoja fetusa. Donji dio maternice opskrbljen je krvlju nego tijelu i dnu maternice, zbog čega će beba dobiti manje potrebnih hranjivih tvari.

Nepravilan položaj organa koji hrani dijete je opasan. Ako je placenta pričvršćena niska, žena u svakom trenutku može osjetiti krvarenje, što može imati vrlo tužne posljedice.

liječenje

Unatoč razini moderne medicine, ne postoji univerzalni tretman za nisku placentaciju. Nema takvih tableta i metaka za podizanje "beba sjedišta" iznad. Može se samo nadati da će migracija doći neovisno, au većini slučajeva upravo to se događa.

Zadaća liječnika je brzo boriti se s periodičnim krvarenjem i sačuvati trudnoću što je duže moguće: sve dok beba nije potpuno održiva. Primjena medicinskih preporuka prvi je prioritet svake trudnice s niskim udjelom placente.

Kako bi se smanjio ton maternice, propisani su antispazmetički lijekovi: "Ne-spa", "Papaverine", "Ginipral". Kako bi nadoknadili nedostatak željeza trudne žene, preporučuje se uzimanje uzoraka željeznih pripravaka "Ferrum Lek", "Sorbifer". Za bolje utero-posteljice protok krvi, kako bi se uklonili simptome usporenog razvoja djeteta, insuficijencija posteljice preporučeni „Kurantin”, „Trental”, kao i folna kiselina, vitamin B, „Ascorutin” i vitamina E u velikim terapijskim dozama.

Često se ženama preporučuje dnevno davanje otopine magnezijeve intramuskularno (10 ml) i "Magne B 6" u tabletama dva puta dnevno. Ako postoji hormonalni nedostatak, odredite "Utrozhestan" ili "Duphaston" u pojedinačnoj dozi. Uz asimptomatsko liječenje, možete se liječiti kod kuće, s čestim epizoda krvarenja, preporučljivo je podvrći se liječenju u dnevnoj bolnici u ginekološkoj specijaliziranoj klinici.

U kasnijim fazama žene češće od ostalih trudnica morate posjetiti ginekologa i napraviti CTG fetus, kako bi bili sigurni da je srčana aktivnost beba je normalno i nema izražen kisika izgladnjivanje. Liječenje lijekovima vjerojatno će se nastaviti do rođenja, ako placenta ne porasti.

Preporuke budućoj majci

Kao što je već spomenuto, žena će morati biti vrlo pažljiva. Propisana je tihi način rada, kontraindicirana je stresna situacija, vježba, dizanje utega, nagnuta naprijed. Uz nisku placentu ne možete skočiti u bilo kojem trenutku, putovati neravanim cestama automobilom ili autobusom, jer potresanje može uzrokovati teške krvarenje.

Žena ne može imati seks jer orgazam potiče mišiće maternice, što će povećati vjerojatnost placentalnog poremećaja. Zabranjeno je ne samo seks, već i druge oblike seksualnog zadovoljstva - oralni, analni seks i masturbacija. Svaka akcija koja može dovesti do smanjenja mišića maternice kontraindicirana je.

Također nepoželjan putovanje zrakom. Optimalno držanje za opuštanje (i trebate se odmoriti u bilo kojem slobodnom trenutku) leži na leđima s nogama naopako. Ako ne možete leći (žena je na poslu), trebali biste podići svoje noge više u sjedećem položaju.

Da biste to učinili, možete koristiti mali improvizirani stalak pod nogama.

Kako roditi?

Uz nisku placentaciju, porod može se odvijati i prirodno i kirurškim zahvatom - carski rez. Konačna odluka o taktici opće skrbi određena je približno 35-36 tjedana trudnoće prema rezultatima kontrolnog ultrazvuka.

Ako placenta nije porasla, liječnici će najvjerojatnije preporučiti brzu isporuku. Carski rez učiniti u slučaju žena niskim posteljice u kombinaciji s zdjelici ili cross-prezentaciju fetusa, ako je trudna s blizancima ili trojke, ako je maternica ima ožiljke od prethodnih operacija.

Također, trudnice starijih od 30 godina koje su proživjele nekoliko pobačaja i imaju opterećenu ginekološku povijest pokušavaju usmjeriti operaciju. Ako je trudnoća popraćena redovitim krvarenjem, može se smatrati da provodi planirani carski rez.

Ponekad je potrebna hitna kirurška intervencija već u procesu porođaja, na primjer, ako se krvarenje ne zaustavi nakon ispuštanja vode, ako postoji slaba radna snaga.

U nedostatku krvarenja, spremni i zreli cerviks, normalna veličina zdjelice, malo dijete koje je u glavi occipitalnom prikazu, dopušteno je neovisno porođaj.

Stimulacija lijekova za porođaj s niskim previa ne izvodi se u svakom slučaju, radne aktivnosti moraju razvijati samostalno.

Recenzije

Prema mišljenjima koje su ostavile mame na Internetu, u većini slučajeva, do 30. tjedna, položaj placente je uspostavljen unutar normalnog raspona. To znači da su kršenja otkrivena u 20-21. Tjednu nisu rečenica, već samo privremena poteškoća. U većini slučajeva, porođaj s malom posteljicom također je prilično zadovoljavajući, rođene su zdrave bebe.

Tijekom trudnoće, prema ženama, prilično je teško uvijek se pridržavati svih preporuka, najintimnije zabrane za intimne odnose. Mnogi zbog toga privremeno pogađaju odnos sa svojim supružnikom, trudnoća nastavlja protiv pozadine osjećaja i stresa.

O tome što je opasno niska placenta previa, pogledajte sljedeći video.

Treba paziti na nisku placentaciju kod trudnica - simptomi bolesti i metode liječenja

Placenta opskrbljuje dijete s kisikom, vitaminima i elementima u tragovima te čisti amnionsku tekućinu iz otpadnih proizvoda. Njeno nastajanje počinje od 10-12 tjedana trudnoće, ali privrženost maternici izgleda mnogo ranije, na korijenskoj pozornici. Niska placentacija tijekom trudnoće događa se zbog postavljanja posteljice u donju regiju maternice koja prijeti brojnim komplikacijama tijekom trudnoće iu vrijeme isporuke.

Transformacija koriona u placentu traje do 16-17 tjedana. Međutim, rast važnog organa za bebu nastavlja se paralelno s razvojem bebe - do 36 tjedana. Nisko mjesto placente može se pomaknuti prema gore do vremena rođenja, a zatim će se smanjiti rizik od negativnih posljedica. Ali ako se posteljica pomakne u smjeru unutarnjeg ždrijela maternice, to će biti manje od 5-6 cm od nje, ili djelomično ili potpuno blokirati lumen, to će se nazvati niska placenta prevladava. Tada će se opasnost povećati.

Je li mala placentacija opasna za buduću majku i bebu?

Mjesto vezanja posteljice određuje se na početku trudnoće. Ako je dijagnosticirana niska lokacija posteljice, a nije se pomaknula do 24., 25. ili 26. tjedna, može doći do komplikacija majke i bebe. Opasnost je povezana s porastom mase fetusa do drugog tromjesečja, zbog čega postoji pritisak na orgazam organa. Pada još niže, povećava se rizik od preklapanja cervikalnog kanala.

To može dovesti do sljedećih posljedica:

 • često krvarenje uzrokuje anemiju u trudnica;
 • nizak sadržaj hemoglobina u krvi majke dovest će do hemoragičnog šoka, što podrazumijeva prijetnju zdravlju i životu djeteta;
 • kada se stisne krvne žile, dolazi do pogoršanja protoka krvi, što može dovesti do hipoksije i odgođenog razvoja bebe;
 • nedostatak prostora za fetus u maternici dovodi do nepravilnog prikaza bebe;
 • odvajanje embrijskog organa dovodi do smanjene cirkulacije krvi u fetusu;
 • rano odvođenje uzrokovat će preranu isporuku;
 • nisko ležajni placentni organ sprječava da djetetova glava padne u zdjelicu, što će dovesti do začepljenih prirodnih porođaja;
 • tijekom kontrakcija, embrionalni organ može pomaknuti i blokirati rodni kanal, što će učiniti vaginalnu dostavu nemoguće (hitna potreba za obavljanje carski rez);
 • ako je potrebno, cezarne sekcije niske placente na prednjoj stijenki maternice otežava obavljanje operacije i dovodi do velikog gubitka krvi.

Ako trudnica ima česte i teške krvarenje u trećem tromjesečju, ili postoji opasnost od hipoksije fetusa, majka je ostala u bolnici pod nadzorom liječnika prije početka rada.

Ako nije moguće izvući djetetski rok (40 tjedana), pokušavaju zadržati trudnoću do 37 tjedana. Tada se propisuje carski rez, jer prirodna dostava se ne preporuča u ovoj situaciji. Kada je hitno potrebna, operacija se provodi ranije.

Simptomi bolesti

Primjećeno je da je niska placentacija učvršćena u 15% žena u dobi od 30 do 35 godina.

Razlozi mogu biti različiti, ali glavni su:

 • oštećenje sluznice maternice - stvaranje drukčije prirode, ozljede;
 • fiziološke značajke - maternica, slabo razvijene genitalije;
 • upalni procesi - endometrioza, salpingitis, ICD i drugi;
 • mehanička oštećenja na zidovima maternice u prošlosti - pobačaji, teški porođaj, curettage, kirurgija;
 • hormonalni neuspjeh - nepravilna ili obilna razdoblja;
 • bolesti unutarnjih organa - kardiovaskularni, jetreni, urogenitalni sustav.

Kada je sjedalo za bebe pričvršćeno ne baš blizu ždrijelu jajovoda, ne primjećuju se nikakvi vanjski simptomi patologije. Otkrivanje prijetnje može biti samo 12-13 tjedna provjerom ultrazvuka.

Što se donji organ nalazi na izlazu maternice, više će se znakova niske prezentacije ili placentacije pojaviti:

 • donja bol u trbuhu;
 • lagano krvarenje nakon intenzivnog tjelesnog napora;
 • bol u donjem dijelu leđa i donjeg trbuha tijekom pilinga.

Pored gore navedenih simptoma, 20% trudnica s niskom placentacijom ima sljedeće simptome:

 • glavobolja ili vrtoglavica;
 • smanjeni tlak;
 • mučnina i povraćanje;
 • oteklina.

Ranije značajka je dijagnosticirana, to je manji rizik od razvoja opasnih patologija. Stoga, u ranoj dobi, svakako posjetite ginekologa. Mala placentacija na početku trudnoće dijagnosticira se u 80% žena. Ali nakon 30 tjedana većina organa embrija raste.

Ginekološki pregled žena s niskim postankom strogo je kontraindiciran.

Kako ovo stanje utječe na trudnoću?

Često sjedalo za bebe je pričvršćeno na stražnji dio maternice. Norm smatra njegovu vezanost na dno (gore). Ali ponekad je pričvršćena na prednji zid. Ako je njezino mjesto vrlo nisko, manje od 6 cm od ruba izlaza maternice, to je ispunjeno posljedicama. Nakon 23-27 tjedana, dijete se počinje kretati, a nakon 31 kretanja postaje aktivnije. U tom razdoblju može oštetiti placentni orgulje ili pupčanu vrpcu, osobito s prsnom prikazom.

Drugi nedostatak ove osobine je loša opskrba krvi u donjem dijelu maternice, a fetus se suočava s manjkom kisika.

Ako je 18 - 19 tjedana niska placentacija učvršćena na stražnjem zidu, tada placentni organ do kraja razdoblja u većini slučajeva migrira veći. I sa prednjom montažom svi mogu biti suprotni, jer je migracija usmjerena u suprotnom smjeru.

Druga opasnost je izvanbolnički tip placente, gdje se placenta prebaci u središte, stvarajući neku vrstu polica. Takav dogovor zahtijeva pažljivo promatranje trudnice tijekom cijelog razdoblja nošenja bebe.

Što ne raditi kad je mala placentacija

Određene značajke trudnoće čine ženu bliže pratiti njihovo zdravlje. Da ne pogoršavate okolnosti, a ne da dovedete do više propusta, potrebno je slijediti preporuke liječnika.

S ovom dijagnozom su kontraindicirane:

 • oštri pokreti;
 • prekomjerna vježba;
 • vaginalni postupci;
 • dizanje utega;
 • stres i prekovremeni rad.

Nije preporučljivo sjesti s prekriženim nogama, jer ta pozicija sprječava normalnu cirkulaciju. Također je potrebno pažljivo leći i ustati, bez trzanja. Čak i kašljanje i kihanje mogu potaknuti krvarenje. Vožnja javnim prijevozom također nije poželjna, osobito u zalihama.

Seks s malom placentacijom moguć je samo u odsutnosti očitih simptoma i kontraindikacija - odstranjivanje placentnog organa, boli, krvarenja.

Kada se provodite u seks s partnerom, važno je poštivati ​​osnovne mjere predostrožnosti:

 1. higijena usklađenosti. Svakako posjetite kupaonicu prije intimnosti;
 2. Bez iznenadnih pokreta. Jaki udarci mogu naštetiti, stoga se trenje treba obaviti lagano, penetracija je plitka.
 3. Izbor mjesta. Pritisak na maternicu bit će manji ako žena leži na njezinoj strani.

S prijetnjom pobačaja ili slabog placentalnog prikaza, spol je kontraindiciran. Tijekom tog perioda, čak i masturbacija i analni seks mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije zbog kontrakcije maternice tijekom orgazma, što će dovesti do odjeljivanja posteljice. Stoga, masturbacija je također potrebna s oprezom, ako nema preduvjeta za patologiju.

Koji su tretmani?

Lijek ne liječi ovu bolest. Prema statističkim podacima, 8-9 od 10 slučajeva, placentni orgulje samostalno zauzima ispravnu poziciju kada maternica raste. Stoga, dijagnoza koja se vrši na 20-22 tjedana ili 32 tjedna trudnoće ne treba smatrati kritičnom. Do 33-36 tjedana mijenja se položaj placente, što znači da postoji mogućnost potpunog nestanka patologije.

Da ne pogoršavate proces, nosite dijete i prirodno rađate, trebate slušati i slijediti sve upute liječnika. Tijekom trudnoće, s niskim položajem posteljice, važno je da ga promatraju stručnjaci i redovito obavljaju ultrazvuk. Tri puta ultrazvučni pregled je norma - prva je u 15-17 tjedana, druga je na 21-24, a posljednja na 34-36 tjedana.

Od 28-29 tjedana trudnoće, uz snažan razvoj patologije, propisuje se niz lijekova koji podupiru trudnoću do potrebnog razdoblja:

 1. Papaverine i Ginipral pomažu povećati elastičnost mišića maternice, povećati ton i ukloniti grčeve impulse.
 2. Povećava hemoglobin Ferlatum, Hemofer, Aktiferin.
 3. Potiče cirkulaciju krvi, poboljšava ishranu placentnog tkiva Curantil, folnu kiselinu i vitamine E i Magne B6.
 4. Povećava razinu progesterona - Utrozhestan.

U nekim slučajevima, ako postoji rizik od abrupcija placente, liječnik savjetuje stavljanje pesserije.

S krvarenjem i teškom boli morate brzo zatražiti medicinsku pomoć. U ovom trenutku ne možete ništa učiniti, bolje je samo leći prije dolaska ambulante.

Značajke porođaja

Ako je, prije početka rada, prerasta žena bila podvrgnuta potpunom pregledu i kontroli trenda trudnoće, prirodna dostava u većini će slučajeva proći sigurno.

Ali nekoliko čimbenika utječe na tijek rada:

 • mjesto vezanja posteljice;
 • priroda tijeka trudnoće;
 • pojava komplikacija tijekom trudnoće;
 • prateće bolesti.

Ako plašteni omotač ne preklapa grlo maternice, opstetričar izvrši probijanje amnionske vrećice. Kao rezultat toga, dijete pritisne placentu na stjenku maternice sa glavom, sprječavajući ga da pere.

Cezarejska sekcija je poželjna u slučaju placentne prezentacije ili pogrešnog položaja fetusa.

Preventivne mjere

Kako bi se spriječilo, posebnu pozornost treba posvetiti prehrani majke. Povećajte količinu vitamina i minerala koje ulaze u tijelo koje su korisne za trudnoću. Posebno korisno kalcij, magnezij i željezo.

Odmorite se i hodajte na svježem zraku. Tijekom ostatka, preporuča se da noge malo vise stavljaju jastuk ili valjak. To će osigurati aktivaciju cirkulacije krvi u posteljici, što će pridonijeti njegovom pomicanju.

Uzbuđenje, preopterećenje i stresne situacije loše utječu na situaciju. Važno je zapamtiti da čak i uz takve simptome, žene mogu samostalno rađati i roditi, bez operacije, što se očituje brojnim recenzijama na internetu. Morate se pridržavati svih sigurnosnih pravila i slušati nadzornog liječnika.

Možete napraviti posebne vježbe za trudnice ili otići u bazen. Ali o tim pitanjima treba razgovarati s ginekologom. Vježbe za nisku placentaciju trebaju biti jednostavne, bez iznenadnih pokreta. Podizanje i trčanje je zabranjeno.

Seksi igre je bolje ne provoditi u tom razdoblju. Placenta je samo 30-40 mm od ruba grlića maternice, a ritmičke glasine mogu izazvati kretanje bliže rubu.

Bilo da je moguće nositi zavoj na niskoj placentaciji, liječnik će odgovoriti. Različite vrste placente zahtijevaju različit tretman i prevenciju.

zaključak

Nakon čitanja više o tome što to znači i kako se očituje nizak placentacije, lako se može suditi da određeni opasnost ona je u tijekom trudnoće je pod strogim liječničkim nadzorom tijekom cijelog razdoblja trudnoće beba. Međutim, može doći do komplikacija u slučaju nepoštivanja preporuka. Potom se morate odmah posavjetovati s liječnikom.

Niska placenta previa tijekom trudnoće: zašto se to događa, kako možete "podići" prije poroda

Placenta je organ koji povezuje majku i bebu intrauterinely. Svako odstupanje u njegovoj strukturi i mjestu utječe na tijek trudnoće i porođaja, što često ugrožava živote žena i djece. Niska placentacija tijekom trudnoće događa se u oko 10-15% žena u različito vrijeme. Koliko je opasna patologija i za što bi se trebala pripremiti buduća majka? Je li moguće spriječiti moguće komplikacije?

Implantacija - umetanje jajne stanice u stijenku maternice - utječu mnogi čimbenici. Taj proces započinje četvrtim ili petim danom nakon oplodnje i završava nakon 30-32 tjedana. No činjenica da se dogodila normalna ili patološka formacija "dječjeg mjesta" je već razumljiva već tjedan 16-18. Stoga je dijagnoza "niske placente" najčešće uspostavljena u ovom trenutku.

Gdje oplođeno jaje korijenje

Uobičajena implantacija jajašca treba se pojaviti na području iznad 3-5 cm od unutarnjeg ždrijela. U idealnom slučaju, na stražnjem zidu s prijelazom na dno maternice. Ta mjesta su najmanje osjetljiva na uzbudljivost tijekom trudnoće, ovdje je posebna vaskularna mreža, koja je neophodna za normalnu prehranu fetusa i funkcioniranje "dječjeg mjesta".

Voćno jaje "pretražuje" za najudobniji prostor za daljnji razvoj, koristeći neke referentne točke.

 • Razvijena mreža krvnih žila. Normalno, u području donjeg maternice (prijelaz između tijela i vrata maternice), krvne žile nisu toliko blizu endometrija kao u drugim odjelima. Ali ožiljci nakon operacija (uključujući i carski rez), fibroida, endometrioze i cervikalne erozije imaju patološki sustav cirkulacije. Ovo je vrsta "zamke" za fetalnu vezikule.
 • Pripremljeni endometrija. Nedovoljna razina zrelosti unutrašnjeg sloja maternice duž prednje i stražnje zidove gura fetalno jajno sredstvo za implantaciju u području donjeg dijela. Često se to događa s atrofnim procesima u endometriji na pozadini upale, s genitalnim infantilizmom.

Osim toga, fetalna vezikula (ona je u blastocističkoj fazi prije implantacije) može imati razvojne abnormalnosti koje dovode do implantacije neposredno blizu cerviksa.

Gdje bi trebala biti normalna placentacija tijekom trudnoće

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće, maternica raste, nakon što povećava veličinu placente i nešto promijeni svoj položaj. Stoga, za svaki pojam postoje različite norme u mjestu "dječjeg mjesta" u odnosu na unutarnji cerviks. Oni su opisani u tablici.

Tablica - gdje normalno treba postojati posteljica u različitim uvjetima trudnoće.

Najbolje mjesto posteljice je na stražnjem zidu i na dnu. Ovdje je ona "osigurana" od nepotrebne traume, ima bogatu krvnu opskrbu.

Što izaziva stanje

Glavni uzroci niske placente tijekom trudnoće leže u promjeni strukture tijela i cerviksa. Najčešće se to događa u sljedećim slučajevima.

 • Uterinski fibroidi. Bilo koja neoplazma, naročito na području donjeg dijela i grlića maternice, izazivaju pogrešnu vezu koriona zbog abnormalne opskrbe krvlju na ta područja i deformacije maternice kada su submucozne.
 • Ožiljak na maternici. Najčešće ostaje nakon obavljanja carskog dijela ili uklanjanja mioma čvorova. Kao što tkiva liječe, u njima nastaje bogata cirkulacijska vaskularna mreža koja "privlači" oplođeno jaje.
 • Patologija cerviksa. Kronična upala cerviksa podrazumijeva restrukturiranje tkiva, uključujući i donje dijelove tijela. Svaka treća žena s malom postrance tijekom trudnoće nije imala potrebne tretmane za eroziju, ektopičnost, kvarcne deformacije tijekom razdoblja planiranja.
 • Kronična upala. Infektivni procesi unutar maternice (endometritis), na području dodavanja, dovode do patoloških promjena endometrija, zbog čega postaje "neprivlačan" za fetalnu veziku.
 • Intrauterna intervencija. Pobačaji ili pobačaji u prošlosti, intrauterini uređaj za neko vrijeme, dijagnostički postupci (na primjer, curettage, histeroskopija) također povećavaju rizik od slabog placente.
 • Neuroendokrinami poremećaji. Hipoplazija (nerazvijenost), poremećaji u lučenju hormona kod jajnika, kao i promjene u hipofiza i hipotalamusu (strukture mozga) dovode do činjenice da endometrija nema vremena da se sazrije do vremena implantacije oplođenog jajašca, što dovodi do fiksacije u donjim dijelovima.
 • Poremećaji cirkulacije u zdjelici. Sve bolesti povezane s stagnacijom krvi u zdjelici, također izazivaju nisku placentaciju. To uključuje patologiju kardiovaskularnog sustava (na primjer, zatajenje srca, arterijska hipertenzija), bolesti jetre i bubrega.

Što prijeti

Niska posteljica previa tijekom trudnoće ne bi privukla takvu pažnju ako nije ugrozila povoljan tijek trudnoće. Međutim, svaki slučaj trudnoće je individualan, a postotak komplikacija je različit.

 • Rizik od krvarenja. Neobična placenta često je izložena mehaničkom pritisku iz mokraćnog mjehura, rektuma, tijekom spolnog odnosa, pa čak i vaginalnih pregleda. Čak i briga o sebi i ograničavanje opterećenja ne upozorava uvijek na krvarenje.
 • Myometrijski tonus. Lokalizacija posteljice na području donjeg dijela maternice doprinosi povećanom tonu. To dovodi do prijetnje prestankom trudnoće, osobito u kasnijim fazama i preranog rođenja.
 • Placentalni poremećaj. Lokalni povećani ton mijelometrija dovodi do formiranja hematoma između placente i maternice. Odvajanje - strašna komplikacija trudnoće, može predstavljati prijetnju životu žene i fetusa.
 • Odgoda rasta djeteta. Placenta, koja se nalazi na atipičnom mjestu, ne može pružiti sve funkcionalne potrebe fetusa. To dovodi do usporenog rasta, koji je već vidljiv u drugom tromjesečju. U većini slučajeva, djeca su rođena s malom težinom, na granici niže norme.
 • Kršenje funkcije posteljice. Zbog činjenice da miometrija u donjem segmentu nije namijenjena privezivanju "dječjeg mjesta", ona ne može u potpunosti osigurati svoj normalni rast i razvoj. To dovodi do kronične insuficijencije placente.
 • Cervikalna insuficijencija. Svaki treći slučaj slabe placentacije popraćen je kršenjem funkcije preklapanja cerviksa s pojavom cervikalne cervikalne insuficijencije (ICN). To dovodi do prijevremenog porođaja ili kasnog pobačaja.
 • Zanosenje placente. Posebna struktura maternice u donjem dijelu može dovesti do dubljeg utjecaja živica "bebe". Kao rezultat toga, placenta i miometrija tako su tijesno isprepleteni da ih nije moguće razdvojiti. U tom slučaju, potrebno je ukloniti maternicu nakon porođaja, inače će žena umrijeti od krvarenja.

Kako prepoznati

Jedini siguran i informativan način dijagnosticiranja stanja je ultrazvuk. Omogućuje ne samo otkrivanje niske placente, već jasno mjerenje udaljenosti posteljice od vrata maternice, a što je vrlo važno za procjenu dinamike procesa. Korištenje drugih metoda (CT, MRI) je nerazumno s gledišta sigurnosti za fetus.

Isto tako, mjesto placente se uspostavlja za vrijeme carskog reza, na primjer, ako se izvodi na planirani način ili u hitnim slučajevima (osobito u slučaju odvajanja).

Može li žena sama sumnjati na patologiju?

S obzirom na opasnost od patologije, mnoge su žene zainteresirane za zabrinutost zbog niske placente tijekom trudnoće i može li se sumnja na stanje. Ali sve do trenutka komplikacija, problem se ne manifestira ni na koji način. Nema boli i nikakvih posebnih sekrecija, pokret fetusa kao i sve druge žene, opća dobrobiti žene također ne trpi.

Kada je hitno za liječnika

Komplikacije niske placente u većini slučajeva odjednom se razvijaju. Na primjer, krvarenje se pojavljuje nakon odmora (noćni san) i često nije povezano s tjelesnom aktivnošću. Međutim, iznenadno krvarenje ne prati bol.

U sljedećim slučajevima hitna potreba savjetovanja s liječnikom:

 • s pojavom čak i manje smeđeg uočavanja;
 • ako je fetus oštro povećan ili zaustavljen;
 • ako imate akutnu bol u trbuhu.

Žene s abnormalnim položajem posteljice bi se trebale liječiti pažljivo tijekom cijelog razdoblja trudnoće, čak i uz normalno blagostanje.

Kako podići "bebin sjedalo"

Pitanje se, naravno, pojavljuje kako podići placentu tijekom niske placente tijekom trudnoće i da li se to uopće može učiniti. Nema određenih istraživanja o ovoj temi, kao i učinkovitost postojećih metoda nije dokazano. Na mjestu posteljice na stražnjem zidu i blizu vrata, njegova "migracija" mnogo je sporija nego na mjestu na prednjem zidu.

To je zbog najgore opskrbe krvi na prednjoj strani, tako da se "beba sjedalo" migrira u potrazi za novim posudama. Villi koriona (placenta u ranom razdoblju) ne prodiru tako duboko u endometriju duž prednjeg zida, tako da im je lakše naknadno kretati.

Popis kliničkih preporuka za poticanje "migracije posteljice" uključuje sljedeće aktivnosti.

 • Magnezijska terapija. Vjeruje se da magnezijevi pripravci, osobito "magnezijev sulfat", pridonose opuštanju miometrija, što pridonosi migraciji posteljice. Također je prevencija prijevremenog rada i retardacije rasta fetusa. Magnezijska terapija može se provesti počevši od drugog tromjesečja trudnoće.
 • Liječenje ICN-a. Vjeruje se da ukoliko ispravite cervikalnu insuficijenciju, na primjer, nametanje opstetrijske šavne kosti ili barem pessary, time je moguće stvoriti povoljnije uvjete za kretanje posteljice. Međutim, to nije uvijek moguće jer se zbog niske lokacije "dječjeg mjesta" takve manipulacije prijete krvarenjem.

Dodatno liječenje

Čak i za žene koje ne podnose bilo kakve pritužbe i trudnoće bez komplikacija, preporučljivo je podvrći profilaktički tretman za nisku placentaciju. Glavni smjerovi terapije su kako slijedi.

 • Antispasmotika. Prednost im se daje u ranoj trudnoći kada su magnezijevi pripravci nepoželjni. Imenovani su "No-shpa", "Drotaverinum", svijeće s papaverinom.
 • Tocolytics. Ne upotrebljavaju se samo magnezijska terapija, već i beta adrenomimetici. Na primjer, "Ginipral".
 • Pripreme za ispravak kršenja posteljice. Uzimajući u obzir činjenicu da posljedice niske placente tijekom trudnoće uključuju kršenje "dječjeg mjesta" i retardaciju rasta fetusa, prikazani su i vaskularni pripravci, kao i sredstva za poboljšanje metaboličkih procesa - Actovegin, Pentoxifylline, Dipyridamole, vitamini A, E, C, glukoza.
 • Antiplateletni agensi. Njihova uporaba poboljšava protok krvi, smanjuje sposobnost trombocita da se "drže zajedno" i stvaranje krvnih ugrušaka. To sprječava odvajanje, poboljšava protok krvi u posteljici. Ova nekretnina ima "Trental" (tzv. "Pentoxifylline").

Koja su ograničenja za nošenje

Očekujuće majke s malom posteljicom treba slijediti u ranim i kasnim razdobljima nošenja preporuka prikazanih u tablici.

Tablica - Što i kako ograničiti patologiju mjesta posteljice

Niska placentacija tijekom trudnoće: uzroci, posljedice i preporuke

Nije tajna da je trudnoća prekrasno vrijeme u životima mnogih žena, ali je i najodgovornija. Mama treba tretirati s povećanom pažnjom po zdravlje.

Međutim, ne sve će ovisiti o ženi na zanimljivom položaju.

Niska placentacija tijekom trudnoće jedan je od ovih slučajeva. Ali, čuvši takvu dijagnozu od liječnika, ne treba paničariti, jer to nije patologija, već granična država.

Placenta i njegova uloga tijekom trudnoće

Što je placenta? To je dječje mjesto, masa koja doseže 1,5 kg i promjer od 15 cm. Spajanje majke i djeteta osigurava velika mreža brojnih krvnih žila koje se nalaze u posteljici.

Uloga placente tijekom trudnoće ogromna je jer obavlja vrlo važne funkcije. To je ona koja izlučuje niz hormona, uključujući progesteron, koji je odgovoran za održavanje trudnoće.

Kroz njega fetus prima minerale, hranjive tvari, vitamine, kao i kisik - sve što je nužno za normalni razvoj bebe. Osim toga, izlučivanje ugljičnog dioksida bit će i posteljica.

Država i puni razvoj djeteta izravno ovise o funkcioniranju placenta - fitoplacentalnog sustava.

Mala placentacija tijekom trudnoće: što je to

Nakon uspješnog začeća, oplođeno zametak jaja traži povoljno i prikladno mjesto za učvršćenje u tijelu maternice. Često ovo mjesto postaje dno maternice ili stražnjeg zida.

Međutim, iz više razloga, embrij može tražiti "drugo utočište" kako bi se pravilno uspostavio. To je upravo ono što se događa kada placenta placenta je niska.

Dakle, u 15% slučajeva placenta je pričvršćena na donju stranu maternice. Povećanje veličine može blokirati rođendanski kanal. Ali situacija tijekom trudnoće može se promijeniti na bolje.

Kada fetus raste i maternica raste u veličini, sidrište se također povećava, što znači da više nema takve prijetnje fetusu.

Važno je napomenuti da se takve dijagnoze - to je ozbiljna situacija kada žena mora se pažljivo pratiti strane svog liječnika, jer postoji rizik od fetalne hipoksije i odvajanje posteljice.

Najčešće se takva dijagnoza liječnika može čuti kod pacijenata kod kojih ova trudnoća nije prva. Otkrivanje takvog stanja je moguće tijekom pregleda - ultrazvuk. Izvođenje ultrazvuka u 12-16 tjedana, 22-25 tjedana, 30-35 tjedana trudnoće.

Koji je razlog?

Da biste naveli točne razloge za nisku lokaciju posteljice, ne uzimaju ni liječnici. Međutim, niska placentacija nije neuobičajena za žene koje su već rodile.

Često se ovo stanje olakšava upalnim procesima koji aktiviraju promjene u unutarnjim stjenkama maternice.

Postoji nekoliko predisponirajućih čimbenika, što može dovesti do takvog stanja: komplicirane prvi rođenih, pobačaj, fibroidi maternice, kronični endometritis, pušenje, višeplodna trudnoća, paritet (veliki broj rođenih), carski rez, kao i žensko dob (ako više od 35 godina),

Pravila ponašanja

Ako je žena čula takvu dijagnozu od liječnika, trebala bi slijediti nekoliko jednostavnih zahtjeva:

 • nemojte brze, iznenadne pokrete, nemojte trčati, nemojte skočiti i izbjegavati tjelesno naprezanje;
 • odbiti seksualni život;
 • dati ležajnu poziciju dok leži i sjedi;
 • da se minimizira kretanje javnog prijevoza;
 • kada se pojavi krvarenje ili krvarenje, odmah se posavjetujte s liječnikom, au slučaju krvarenja ozbiljno nazovite hitnu pomoć;
 • Ne biste trebali odbiti bolničko liječenje u odjelu patologije trudnoće, ako ovu mogućnost nudi liječnik.

Kako je rođenje takve dijagnoze?

Ako je udaljenost između cerviksa i placente veća od 6 cm, isporuka će se normalno odvijati. Ako je udaljenost malo manja, tada će u ovom slučaju i isporuka vjerojatno proći normalno.

Ako liječnik odluči da je nisko mjesto placente nepoželjno, probiti će fetalni mjehur. Nakon toga, dječja glava će popraviti posteljicu. No, u ovom slučaju, proces rođenja treba nadgledati iskusni profesionalci.

Ako se fetus nalazi u pogrešnom položaju (naprijed), liječnici će napraviti carski rez, kako bi izbjegli komplikacije.

Ako žena ima nisku placentaciju, to može biti stanje potpuno preklapanja izlaza iz maternice. U tom će slučaju biti obavljen carski rez 38. tjedna trudnoće.

Poštovane dame, valja imati na umu da je u većini slučajeva 33-34 tjedana trudnoće placenta raseljena - ona se podiže (iza rastezne maternice), što znači da je svaka prijetnja majci ili djetetu izgubljena.

Niska placenta tijekom trudnoće 30 tjedana

Niska placentacija tijekom trudnoće

Trudnoća je najbolje razdoblje u životu svake žene. Čekajući čudo, prekrasan osjećaj premlaćivanja dvaju srca odjednom - vlastiti i mali, tapkajući novorođenče. Nemoguće je zamisliti ništa nježnije i drhtavije. Ali osim toga, trudnoća je i najuzbudljivije razdoblje; razdoblje kada je žena zabrinuta više nego ikada o svom zdravstvenom stanju. Glavna zaštita bebe tijekom trudnoće, naravno, je placenta. To je zadebljan dio embrijske ljuske, pomaže jesti i disati malen, pridonosi njegovoj imunološkoj zaštiti. Placente se oblikuju oko oplođenog jajašca - u zidu maternice.

Mala placentacija tijekom trudnoće: što je to

U pravilu, posteljica se pričvršćuje u neposrednoj blizini dna (najviša točka) maternice, budući da su ovdje stvoreni najpovoljniji uvjeti za njegovo normalno funkcioniranje, a naročito krvotok u posudama savršeno se prilagođava. Obično se nalazi placenta, koja se formira na udaljenosti od najmanje 6 cm od usta maternice.

Slučajevi kod kojih se posteljica formira u donjem dijelu maternice zovu se niska placentacija. To se događa ako je jaje uvedeno u donji dio maternice.

Uzroci niske placente tijekom trudnoće

Stručnjaci pozivaju nekoliko razloga zašto placenta u trudnici može biti niska. Jedan od njih leži u anatomskim obilježjima reproduktivnog sustava žene. Ove obje kongenitalne patologije (fiziološke anomalije) i one nastale uslijed negativnih čimbenika mogu pridonijeti tome. Mala placentacija može biti posljedica ranijih upalnih procesa, genitalnih infekcija i vaskularnih bolesti zdjeličnih organa, ili kirurških intervencija na području ginekoloških organa. Trudne žene starije dobi također su u opasnosti od niske razine placente.

Placentacija je najčešća kod žena koje ne rađaju svoje prvo dijete. Obavijest ovo kada obavljate ultrazvuk. Položaj maternice stalno dijagnosticira liječnik. Posebno, obavljaju ultrazvučne preglede na 16, 24-26 i 34-36 tjedana, a mogu provesti dinamički ekoografski pregled.

Što je opasna niska placentacija

S obzirom na činjenicu da je posteljica blizu grla, ona djelomično i ponekad - čak i potpuno - blokira rupu. Kao rezultat toga, postoji rizik od krvarenja, odstranjivanja placentne membrane i pobačaja.

Mala placenta može negativno utjecati na bebu, jer donji dio maternice nije takav dobar dovod krvi u krvne žile, kao u gornjim dijelovima, pa je stoga moguće da fetus može dobiti manje kisika i esencijalnih hranjivih tvari.

Međutim, da se podigne panika ne vrijedi. Zapravo, manje od 10% svih trudnoća s tom patologijom završava s prekidima uslijed niske placente. Sve više, s porastom trajanja trudnoće, posteljica se jednostavno podigne i postaje njeno mjesto - i to se može dogoditi i usred razdoblja i na samom kraju trudnoće.

Simptomi niske placente tijekom trudnoće Za trudnice s malom postrance, niskog krvnog tlaka (25% -34% slučajeva) i kasne preeklampsije su karakteristični. nedostatak kisika, test dijete. No općenito, ako položaj posteljice nije kritično nizak, žena ne prati izražene znakove ovog stanja, a patologija se određuje slučajno tijekom planiranog ultrazvuka.

Ako se placenta nalazi vrlo niska, žena može pokazati zajedničke simptome ugroženog pobačaja: nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa, krvavi iscjedak iz vagine. Potrebno je pratiti signale vašeg tijela - odstranjivanje posteljice je potpuno bezbolno, stoga morate pretežno promatrati da li nema krvnog iscjedka.

Niska placentacija: liječenje

Trudnice moraju biti vrlo pažljive: tjelesno napor je nepoželjan, ne treba prekomjerno raditi, vrijedi odustati od seksa. Činjenica je da tijekom teških opterećenja tlak u posteljici može porasti, što će uzrokovati teške krvarenje. Stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali iznenadni pokreti, čak morate ići vrlo pažljivo, a ne ići transportom, kako se ne bi još jednom tresti. Čak je i kašljanje nepoželjno. Kada sjedite noge bolje podići malo - to će poboljšati cirkulaciju krvi. Ako liječnik nudi ležanje radi spašavanja, onda je to jednostavno potrebno. Ako dođe do krvavog pražnjenja vagine, trebali biste odmah otići u bolnicu.

Ako je rođenje blizu, a posteljica nije pala na svoje mjesto, onda se morate oslanjati samo na liječnike. Ako je dijete glavu prema maternici, to će činiti bez carevine. Ako postoji gluteal ili foot previa, onda najvjerojatnije - proesaryat. I, najvjerojatnije - prema planu.

Pogotovo za beremennost.net - Maria Dulina

Mala placentacija tijekom trudnoće - što to znači? Što je opasna niska placentacija za dijete i trudnoću?

Autor: Phytotherapeutist Anastasia Zharikova

Čak i većina emocionalno uravnoteženih žena lagano gube svoju sposobnost razumnog razmišljanja tijekom trudnoće - hormonska pozadina koja se mijenja tijekom trudnoće "brine za to".

Majčinski instinkt čini ženu zabrinutu bez ikakvog razloga, a ako vodeći liječnik pročita dijagnozu "niske placente tijekom trudnoće", neki pojedinci uopće paničnu.

I potpuno je uzalud: ovo se stanje ne odnosi na patološke uvjete i može se mijenjati tijekom trudnoće.

Prema WHO-u, 99% trudnica s niskom placentacijom, definirane sredinom (ili blizu kraja) trudnoće, uspješno rađaju svoje. No, u jednom posto slučajeva, ovo stanje je stvarno opasno. Kako ne ulaziti u ovu grupu?

Mala placentacija tijekom trudnoće - što je to?

Placenta je vrsta "tvrđave" za dijete koje mu daje maksimalnu tjelesnu i imunološku zaštitu, sitost, zdravlje i puni razvoj. Formiranje u zidu maternice posteljica je zadebljani dio germinalnih membrana i široka mreža krvnih žila u njemu.

Težina placente može doseći pola kilograma. U pravilu je postavljen na dnu maternice i počinje se razvijati nakon uvođenja oplođenog jaja u stijenku maternice. Zona za najbolju opskrbu krvlju u maternici odabrana je za vezanje jajašaca i formiranje placente, često blizu krvne žile u podnožju epitela.

Kraj formiranja posteljice javlja se u 12-16 tjedana i izravno se odnosi na kraj toksikoze trudnica.

Pričvršćivanje placente na zidove ili dno maternice smatra se normalnim ako je sjedalo za bebe smješteno dalje od 5-6 cm od otvora maternice. U slučaju niske placente tijekom trudnoće, uvođenje jaja mora biti opasno blizu ždrijelo i može uzrokovati komplikacije. Liječnik prati stanje posteljice tijekom trudnoće kako bi na vrijeme vidio prezentaciju o načinu na koji se isporuka ovisi.

Kako se trudnoća razvija, uterus se povećava, a mjesto implantacije ostaje na mjestu. To je povećanjem tkiva maternice da se "migracija" placente odvija dalje od unutarnjeg os, do normalne udaljenosti od 5-6 centimetara.

Simptomi niske placente

Dobro oblikovana placenta koja se ne posve preklapa unutarnjem ždrijelu maternice ne može ni pustiti trudnicu da zna za sebe: niska placenta tijekom trudnoće obično se primjećuje samo na zadnjem ultrazvučnom mjestu.

No, u određenim slučajevima, opisano stanje dovodi do prijetnje pobačaja i pojavljuje se trudnica:

• uočavanje;

• bolna bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa;

• smanjen krvni tlak trudnoće.

Niska placentacija tijekom trudnoće: uzroci

S malom posteljicom gotovo da nema žena s prvom trudnoćom, budući da su se više promjena dogodile sa stanjem spolnih organa, to je veći rizik od neželjenog mjesta trudnoće.

Do kraja uzroka ovog stanja nisu istraženi do danas. Formiranje placente u području cervike mnogi smatraju normalnim. Ali postoje uvjeti koji pridonose abnormalnosti u razvoju posteljice.

Uzroci niske placente tijekom trudnoće:

• dob trudne žene je preko 30 godina;

• drugi ili više rođenja;

• ručno razdvajanje posteljice tijekom prethodnog rada;

• distrofični i atrofični procesi u endometrijima - ožiljci uterusa, oštećenje sluznog sloja endometrija nakon careva, pobačaja ili cauterizacije erozije;

• anatomska obilježja strukture reproduktivnih organa (particije u šupljini, zavoj, nerazvijenost maternice);

• patologija ženskog koriona (češće kod žena s oštećenom funkcijom jajnika ili genitalnog infantilizma) - endometrijska reorganizacija događa se izvan vremena;

• kongenitalne ili stečene fizičke abnormalnosti;

• cervikalna patologija - endocervicitis, erozija i cervikalna insuficijencija;

• upalni procesi u zdjeličnim organima;

• benigne novotvorine, polipi;

• pobačaja ili druge kirurške intervencije u funkcioniranju reproduktivnih organa;

• kronične bolesti (kardiovaskularne, bubrežne i jetrene bolesti, opijanje), izazivajući poremećaje cirkulacije u reproduktivnim organima.

Zasebno, trebate reći o benignim novotvorinama. U ovom se slučaju povećava vjerojatnost niske placente tijekom trudnoće. Ako liječnik pronađe polipoze, fibroide i druge neoplazme u genitalije tijekom planiranja vaše trudnoće i predlaže operaciju, svakako je bolje složiti se.

Oštećeni endometrija nakon kirurškog zahvata i upalnih bolesti u maternici sugeriraju da je bolje čekati najmanje godinu dana s trudnoćom.

Učinak niske placente na tijek trudnoće, komplikacije

Što više fetus postane, to više utječe na maternicu. Pločice placente su komprimirane, protok krvi u maternici i posteljici je uznemiren. Ti procesi mogu dovesti do hipoksije fetusa (nedostatak kisika) i intrauterne retardacije rasta. Trudnice u ovom trenutku imaju slabost, niski krvni tlak, mogu razviti anemiju.

Više strašni učinci niske placente tijekom trudnoće mnogo su manje uobičajeni. To može uzrokovati odstranjivanje posteljice s smanjenom količinom krvi, koja razvija akutnu hipoksiju, pa čak i fetalnu smrt. Krvarenje istovremeno prisiljava liječnike da obavljaju operativnu isporuku.

Mala placentacija tijekom trudnoće: dijagnoza

Do kraja trećeg trimestra, korion se transformira u placentu koja se sastoji od krvnih žila kao rezultat gestacije. Ovo je vrijeme prvog ultrazvuka, otkrio genetsku patologiju fetusa i malformacije. To je ultrazvuk koji vam omogućuje brzo i sigurno identificiranje problema s posteljicom.

Na prvi ultrazvuk u 12-16 tjedana, 80% trudnica s dijagnozom je mala placentacija. Potvrdite dijagnozu na 22-25 i 30-35 tjedana. Uobičajeno, prema kraju trudnoće, sjedalo za bebe se mijenja, i u normalnom je položaju do rođenja.

Ako se pojavi krvarenje i ultrazvuk se ne može izvršiti, maternica se ispituje pomoću zrcala za otkrivanje dijela placente u cervikalnom kanalu. Metoda je prilično opasna i koristi se samo u ekstremnim slučajevima u prisutnosti operacija.

Niska placentacija tijekom trudnoće: što učiniti

Medicinska praksa pokazuje da velika većina trudnica s niskom placentacijom na početku pojma dolazi da roditi normalno stanje maternice i posteljice. To je posljedica stalne promjene donjeg dijela maternice koja često povećava i povećava sjedalo za bebe sve više. Obično te žene rađaju sami.

Nizak postotak od 32 tjedna trudnoće ostaje samo u pet posto žena s takvom dijagnozom. Do 37. tjedna, samo trećina ostatka zadržava ovo stanje. Do datuma rođenja, ne više od jedan posto trudnica ima položaj placente bliže od 2 centimetra do unutarnjeg maternice. Ove trudnice dijagnosticirane su "placenta previa" i prolaze kroz carski rez.

Rizik od krvarenja u prirodnom porođaju u trudnica, kada se placenta nalazi iz unutrašnjeg maternice više od 2 centimetra, nije veća nego kod normalnog položaja placente.

Iako niski postotak tijekom trudnoće nije patološki stanje do 38 tjedana, žene s tom dijagnozom preporučuju se u posljednjim razdobljima:

• hodajte manje, ne zanemarujte ostalo;

• u ležećem položaju kako bi noge postavile na brdo;

• nemojte čučati i ne savijte se;

• ne biste propustili rutinski pregled kod vodećeg liječnika, kako bi bili u skladu s rasporedom ultrazvuka i ispitivanja;

• prati vaginalni iscjedak.

Ako se donji abdomen počeo smetati i pojaviti krvarenje, trebali biste odmah obavijestiti liječnika ako je trudnica u bolnici ili nazvati hitnu pomoć i otići na odjel patologije trudnica.

Mogu li letjeti u zrakoplovu s niskom placentacijom

Trudne žene s ovim stanjem, kada putuju potrebnim, imaju jaku zabrinutost, pogotovo ako trebate letjeti u avionu, gdje postoje jake promjene u pritisku i preopterećenju. Savjetovanje liječnika je obavezno, a ako se preda zrakoplovu na nisku placentaciju, onda možete sigurno ići na izlet. U pravilu, do sredine trudnoće, žena gotovo nije zabranjena, dakle, do 20 tjedana, može se reći da nema rizika od pobačaja ili krvarenja. Naravno, što je kraći let, to bolje, a ne biste trebali uzeti teške prtljage.

Niska placentacija tijekom trudnoće: što se ne može učiniti

Prateći određena pravila ponašanja, trudnica može smanjiti nulu rizik od komplikacija s niskom placentacijom.

Ti zahtjevi uključuju:

1. Minimiziraj tjelesnu aktivnost: trčanje, hodanje, aktivan sport i seksualni život - bolje se suzdržati od toga.

2. Uklanjanje nagle kretnje i vibracija - manje putovanja u bilo kojem prijevoznom sredstvu (osobito u javnosti).

3. Uzimanje lijekova propisanih od strane liječnika.

4. Promatranje vaginalnih sekreta, au slučaju krvarenja, odmah se vodoravni položaj i nazovite hitnu pomoć (brzina tih djelovanja utječe na ishod trudnoće i očuvanje fetusa).

Porođaj kod niske placente

U tom slučaju samo liječnik odabire način isporuke. Može se odlučiti za probijanje jajašca, zatim će posteljica biti fiksirana glava fetusa. Takvi se radovi najčešće provode u operacijskim sobama kako bi imali vremena za carski rez, ako se fetus nalazi u neprikladnom položaju za porođaj (noge naprijed).

Niska placentacija tijekom trudnoće u 37-38 tjedana prisiljava liječnike da preporuče hospitalizaciju patološkom odjelu trudnica, gdje će biti pod stalnim promatranjem.

Do rođenja, placenta se može "odmaknuti" do dopuštene udaljenosti - onda je moguće prirodno porođaj.

Međutim, tijekom rada, mišići maternice sklopljeni su i smanjuju se u volumenu, dok placenta ostaje njezina izvornja veličina.

Kao rezultat, krvne žile koje povezuju nisku placentu sa stijenki maternice su jako napete, čak i njihovo lom i prerano odjeljivanje posteljice je moguće.

Fetus neće dobiti dovoljno kisika, a mozak se može oštetiti.

Kako bi spriječili takve komplikacije, liječnici odlučuju napraviti carski rezanac ako se situacija s niskom placentacijom nije promijenila do 38. tjedna.

© 2012-2017 "Žensko mišljenje". Pri kopiranju materijala - potrebna je referenca na izvor!
Kontakt informacije:
Glavni urednik: Ekaterina Danilova
E-adresa: [zaštićen e-poštom]
Urednički ured: +7 (926) 927 28 54
Urednička adresa: st. Sushchevskaya, 21
Informacije o oglašavanju

Niska placentacija tijekom trudnoće

Ponekad, tijekom prolaska ultrazvuka, trudnica može čuti dijagnozu "niske placente" ili "nisku placentaciju". U pravilu, ta dijagnoza uzrokuje mnoge strahove i zabrinutosti. Koja je opasnost od takve dijagnoze, kakav je život prikazan prije isporuke, kakve su vrste isporuke, odakle ovisi.

Što je mala placentacija u trudnica?

Ponekad se placenta razvija nešto niže nego što bi trebalo biti, položaj placente bliže od 5.5-6 cm od unutarnjeg maternice do donjeg ruba posteljice. Takvo stanje može predstavljati određeni rizik tijekom trudnoće.

Napomena. Niska lokacija posteljice također se može nazvati niska placentacija.

S niskim položajem, kako fetus raste, sve više i više pritiska na posteljicu, a rizik od vanjskog utjecaja na njega ili prijevremeni odjeljivanje placente se povećava.

U kasnijim razdobljima s malom posteljicom postoji opasnost od stezanja pupkovine i oštećenja fetusa na posteljicu zbog aktivnih pokreta. Osim toga, niži segmenti maternice imaju lošiju opskrbu krvlju u usporedbi s danom maternice, što je ispunjeno formiranjem hipoksije.

Treba podrazumijevati da dijagnoza "niske mjesto posteljice" ili "niska placentacija", koja je nastala do 30-34 (i ponekad i do 36) tjedana trudnoće, još nije definitivna dijagnoza. Placenta se može pomicati (niža u odnosu na migraciju posteljice), stjenka maternice rastezava neravnomjerno, a velika je vjerojatnost da će do 34. tjedna placenta biti veća od 5-6 cm od unutarnjeg otvaranja maternice. Istodobno, ako je dijagnoza bila napravljena, trudnica bi, čak iu ranijim fazama, trebala slijediti određene preporuke za životnim navikama i redovito (kao što je propisala liječnica).

Ako je posteljica nakon 34 tjedna i dalje niska, postoji rizik da će isporuka biti carski rez. No, u pravičnosti treba napomenuti da većina žena prirodno rađa. samo opstetričar treba više pažnje. Također će se kontinuirano pratiti stanje fetusa i maternice kontraktilne aktivnosti.

Placentalna migracija na niskoj postopcenciji

Tijekom trudnoće, posteljica blago mijenja svoju debljinu i ukupni volumen, što je posljedica činjenice da se neka područja placente šire i druge atrofiraju (smanjuju), čime se mijenja tip placente i njegovo lokaliziranje.

Nisko mjesto placente često se otkriva u ranim fazama, ali kako fetus raste i veličina maternice se povećava, raste, diže se bliže dnu maternice. U pravilu, bliže vremenu rođenja, dječja sjedalica je u ispravnom položaju. To se događa kada se placenta pričvrsti na stražnji zid.

Prednji zid ima veću elastičnost, ali slaba veza placente na prednjem zidu je opasnija.

S mjestom posteljice na prednjem zidu, a samo time, može doći do uvjetnog migracije placente. To se događa zbog činjenice da je prednji zid jače rastezljiv, a ako se stražnji zid proteže u smjeru od vrata i gore, do dna, onda prednji zid - i od središta, do strane, do dna i do cerviksa. Stoga se može pojaviti "placentni podrijetlo", tj. Maternica će se pojaviti, a posteljica će ostati blizu cerviksa.

To će biti preduvjet za stvaranje niske placente, ili čak placenta previa.

Uzroci niske placente

U normalnim uvjetima, u mladih i zdravih žena placenta je osigurana u normalnom položaju. Uzroci niske placente su obično problemi unutar maternice:

 • upalni procesi maternice;
 • infektivne lezije stijenki maternice;
 • posljedice pobačaja i pobačaja;
 • curettage maternice;
 • ožiljke na carski rez;
 • šavovi nakon operacija;
 • fibroide maternice;
 • nerazvijenost maternice, dva rogata, uterus u obliku sedla, infantil uterus;
 • višestruka trudnoća;
 • Mama je star više od 30 do 35 godina.

Osjećaji niske placente.

Najčešće, niska placentacija se ne manifestira izvana i osjetila. Ponekad postoji svibanj biti nagging bol u donjem dijelu trbuha i na donjem dijelu leđa, ili "bruising". Potonji je znak placentalnog poremećaja u malom prostoru. Stoga je važno obavijestiti svog liječnika o izgledu čak i najznačajnijih krvarenja.

Često je otkrivena niska placentacija tijekom planiranog ili dodatnog ultrazvuka.

Što prijeti malom postrance tijekom trudnoće

U većini slučajeva, u trećem tromjesečju, posteljica se diže i nema tragova budućih iskustava trudnih majki.

 • Ako se placenta nalazi nisko s prvim ultrazvukom u razdobljima od 12-16 tjedana, nema ognjišta za uzbuđenje. Najvjerojatnije, kako maternica raste, posteljica će promijeniti položaj i ustati prema gore. Istodobno, postupak prijenosa fetusa nije kršen, a porod se odvija samostalno. Bez ikakvih komplikacija.
 • Ako se niska placentacija detektira unutar vremenskog perioda od 20 tjedana, također ne biste trebali brinuti, iz tog razdoblja započinje aktivni rast fetusa i povećanje placente.
 • Ako se nakon 30 tjedana utvrdi niska placentacija, potrebna je dodatna kontrola. Ali ne biste se trebali previše brinuti, jer placenta može migrirati do 34-36 tjedana.

Važno je zapamtiti da ako o vremenu drugog kontrolnog ultrazvučnog pregleda do 20 tjedana, sonologist utvrdi mjesto placente, to još uvijek ne znači ništa. Podsjećamo da placenta raste do 36 tjedana.

Činjenica niske placente nije razlog za uzbuđenje, osobito tijekom prve polovice trudnoće. Ovo je samo savjet liječniku koji promatra, tako da razumije da ova trudnoća ima svoje osobne karakteristike.

Uzroci uzbuđenja bit će vrlo niski položaj placente s formiranjem djelomične ili potpune prezentacije. Opet, liječnik prema rezultatima ultrazvuka i vašeg stanja točno pokazuje koliko je placenta niska i što su predviđanja.

Ako nakon 36 tjedana trudnoće, položaj placente ne normalizira, a nakon 38 tjedana žena je hospitalizirana u bolnici i pod nadzorom liječnika.

Još jednom, u većini slučajeva, nema razloga za uzbuđenje.

Kada je mala placentacija zabranjena

Kada se detektira nisko ležajni posteljica, potrebno je pratiti situaciju tijekom vremena, jer za to ima smisla izvršiti kontrolu ultrazvučnog skeniranja na 24-26 i 34-36 tjedana.

Također vrijedi poštovati sljedeće preporuke:

 • Izbjegavajte fizičko naprezanje, napetost prednjeg trbušnog zida, trčanje i skakanje. To dovodi do kontrakcija zidova maternice i njihove napetosti, što povećava rizik od placentalnih abrupcija.
 • Maksimalni mir, česti, duži odmor, svakako osigurajte dovoljno spavanja.
 • Podizanje utega, iznenadnih pomaka i trzaja zabranjeno je.
 • Skladna mentalna država, buduća majka treba biti opuštena i mirna. Stres je apsolutno kontraindiciran!
 • Noću i danju spavajte, na odmoru je vrijedno staviti jastučić pod noge, tako da su upravo iznad razine zdjelice.

Seks kod niske placente

S malom placentacijom, ako se posteljica nalazi bliže od 5 cm od ruba unutarnjeg dijela maternice, a to je naznačeno drugim ultrazvučnim pregledom, vrijedno je privremeno napuštanje intimnog života i održavanja seksualnog odmora.

To je objašnjeno činjenicom da je u ovom položaju placenta blizu cerviksa i ritmički podrhtavanje, kontrakcija i napetost mišića maternice tijekom orgazma može dovesti do prijetnje placentalnim abrupcijama.

Ne vrijedi rizik ako je nakon 20-22 tjedana placenta niska. Do tog vremena, ako nema prijetnje trudnoći, seks je prihvatljiv, ali samo bez iznenadnih pokreta i dubokog prodiranja.

U budućnosti možete uštedjeti blage intimno milovanje.

Podsjetimo još jednom da u 95% slučajeva placenta preuzima normalni položaj bez ikakvih problema.

Morate imati dovoljno snage i ostati smireni i nositi udobnu odjeću za trudnice. Kupite u trgovini mama:

Kada kupujete u Majčinoj trgovini, jamčimo besplatnu dostavu, zamjenu / povrat proizvoda na naš trošak i, naravno, ugodnu i brzu uslugu.