Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Hrana

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Resurs za roditelje preranih beba

Glavni dijelovi

Na našem forumu

 • Manege Noony Prijatelji (1)
  MamaVikaa (18.08.28 21:52)
 • LOGBUZ DKB (Oleg Vitalevich Diskalenko) (1136)
  Marinka07 (27.8.18 10:11)
 • Dječja pjena za kupanje prije odlaska u krevet (3)
  Demeya (24.08.18 13:34)
 • Rast i težina starijih djeteta. Deficitni hormon rasta. (495)
  MamaFiona (23.08.2011 18:51)
 • Koliko dugo su kisik (maska, lijevak), kao odsječeni? (1)
  Marika (18/20/20 21:57)

statistika

Žutica se javlja u otprilike 80% svih prijevremenih bolesti (u punom trajanju - u 60% slučajeva), izraženija i izraženija (ponekad i do 3-4 tjedna) u usporedbi s punom djecom. Sindrom žutica može biti manifestacija različitih bolesti, može dovesti do ozbiljnih posljedica za život i zdravlje djeteta. Stoga je poznavanje liječnika uzroka, metoda dijagnoze i liječenja žutica u preuranjenim bebama od velike važnosti za osiguravanje kvalitete budućeg života djeteta.

Značaj metabolizma bilirubina u preuranjenim bebama

Ozbiljnost hiperbilirubinemije u predškolskoj dobi ne ovisi o tjelesnoj masi pri rođenju, već izravno ovisi o stupnju zrelosti fetusa i prisutnosti bolesti kod majke tijekom trudnoće. Prosječan sadržaj B u krvi prvih beba prvog dana života iznosi 71,8-106 μmol / l, au drugom - 97,4-148,8 μmol / l. Razina neizravnog bilirubina doseže maksimum 5-6 dana (za punopravne - 4. dan) života. Maksimalna razina vrlo često doseže 220-256 μmol / l, i često prelazi 342 μmol / l, tj. dosegne kritičnu razinu na kojoj se može razviti jezična žutica (W. Zuelzer et al., 1961).

Neki autori vjeruju da prerana žutica ne bi smjela biti fiziološka. jer povezan je s morfofunkcionalnom nezrelosti djeteta. To bi bilo ispravnije nazvati konjugativnom žuticom ili hiperbilirubinemijom.

Ovisno o sadržaju bilirubina u serumu u danima njegove maksimalne koncentracije. Žutica u preranoj bebi A.I. Khazanov klasificira na sljedeći način: na razinu od 196,65 μmol / l - kao i obično konjugacija; kada je sadržaj od 196,65 do 256,56 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije I; kada je sadržaj od 256,65 μmol / l do 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije II i s povećanjem iznad 342 μmol / l - kao stupanj hiperbilirubinemije III.

Prilikom proučavanja karakteristika neonatalne žutice, znanstvenici L.L. Nisevich, G.V. Yatsyk i sur. U 1998 je ustanovljeno da žutica konjugacije sa serumskom bilirubinom ispod 197 μmol / l se nalazi samo u 20% novorođenčadi s I razinom prijevremenosti. Preostalih 80%, kao i kod djece s dubljim stupnjem prijevremenosti, dolazi do žutice s hiperbilirubinemijom. Svako treće prerano dijete ima dugotrajnu žuticu. Prolongirana žutica produljena je kod djece s gestacijskom dobi od 35 do 37 tjedana, više od 13 dana i s kraćim razdobljem trudnoće - više od 16 dana. Što je veća maksimalna razina bilirubina i mlađa gestacijska dob, to je češća produljena žutica.

Uzroci češćih i izraženijih žutica u preuranjenim bebama, za razliku od punoljetnih beba, jesu:

 • Povećano uništavanje crvenih krvnih stanica zbog njihovog kraćeg životnog vijeka (40-60 dana za prijevremeno i 80-90 dana za punopravno)
 • Manje aktivnosti glukuroniltransferaze i drugih enzimskih sustava jetre zbog svoje nezrelosti
 • Smanjena sposobnost hepatocita da hvata bilirubin iz krvi zbog niskog sadržaja transportnih proteina - legandina
 • Tendencija kolestaza zbog naglašene uske i nedovoljne količine žučnih kanala i 5 puta nižeg sadržaja žučnih kiselina u žuči
 • Povećana cirkulacija crijeva B uslijed sporije stvaranja normalne crijevne flore, potrebne za formiranje stercobilina, kao i dugogodišnji arantzia kanal, kroz koji indirektni bilirubin iz crijeva zaobilazi jetru u opću cirkulaciju

U prijevremenim dojenčadi ekstrahepatska konjugacija NB je izraženija (u sluznici crijeva, u bubrezima, itd.), Što rezultira stvaranjem monoglukuronil bilubina. MGB je intermedijer između P i N bilirubina i djelomično posjeduje njihova svojstva. Bolje je topljivo u vodi i manje toksično od NB. Ali u studijama B Endrashika definira se kao NB, tk. daje diazoreaktivnu neizravnu reakciju. MGB primjenjuje frakcijsku studiju B na Eberleinu.

Značajke bilirubin encefalopatije kod prijevremenih dojenčadi

Pojam "fiziološka žutica" u prerane dojenčadi također je netočan jer, čak pri niskim koncentracijama B, može rezultirati nuklearnom žuticom. Nema jasne granice kod koje se encifalopatija bilirubina može razviti u preuranjenim bebama. Prema književnim podacima, takva opasnost dolazi kod djece s masom

 • manje od 1000 g - na razini B iznad 171 μmol / l
 • od 1000 g do 1500 g - na razini B iznad 214-256 μmol / l
 • od 1500 g do 2000 g - na razini B iznad 265-300 μmol / l
 • od 2000 do 2500 g i više - na razini B iznad 300-342 μmol / l

Razvoj jezgre žutice s niskom razinom krvi NB potaknut je teškim oblicima RDS-a, označenim oštećenjem središnjeg živčanog sustava hipoksičke ili traumatske geneze, intrauterine ili postnatalne infekcije. Određene uloge igraju pojedinačne predispozicije. Razmatra se. Budući da su ostale stvari jednake, bilirubinska encefalopatija češća je kod dječaka.

Rizik od razvoja nuklearne žutice ovisi o razini toksičnog bilirubina, tj. Neizravnom bilirubinu koji nije pronađen u vezi s albuminom, drugim riječima od sposobnosti vezanja bilirubina krvne plazme. Kapacitet vezanja bilirubina u krvi određen je prvenstveno količinom albumina u krvi, a drugo, prisustvom konkurenata za njihovu povezanost s albuminom. Preuranjene bebe imaju niže razine albumina nego punoljetne bebe, a broj natjecatelja za komunikaciju s njima je veći. Slijedom toga, sposobnost vezanja bilirubina krvi u prerane bebe je manja, a rizik od bilirubin encefalopatije raste, čak i uz nisku razinu bilirubina.

Dodatno, u preranoj bebi bilirubin-zadržavanje kapaciteta potkožnog tkiva nedovoljno je zbog male količine ovog tkiva. Glavni dio bilirubina nalazi se u krvi i lako prodire u mozak. Krvno-moždana barijera u preuranjenim bebama je više propusna za bilirubin zbog nezrelosti tih struktura i zbog češćih teških čimbenika (hipoksija, acidoza, infekcija, itd.).

Slika nuklearne žutice u prerane dojenčadi nema takvu jasnoću kao u punom vremenu i često se "preklapa" simptomima opće intoksikacije (E.Ch. Novikova, Polacek). Istodobno postoje jasni vremenski parametri koji dopuštaju da se zovu "bolest šesti dan" (za punopravno - "bolest četvrtog dana").

Nuklearna žutica često se razvija u preuranjenim 5-8 dana života, ponekad kasnije (9-11 dana života). Klinička bolnica u tipičnim slučajevima slična je klinici u punoljetnim bebama. U početku, 4-5 dan života, na pozadini povećane žutice, simptomi bilirubinove opijene do prvom planu - teška letargija, hipotenzija, hipodinamija. Fiziološki refleksi novorođenčadi nestaju (refleks usisavanja, palmarsko-usmeni, potpora, puzanje). Često prvi simptomi su apneja i asfiksija, što se može smatrati napadom upale pluća, što ponekad dovodi do kašnjenja u patogenetskoj terapiji bilirubin-povlačenja. Nakon toga, nakon 1-3 dana, započinje druga faza - sveobuhvatna klinika nuklearne žutice. Sastoji se od teške intrakranijalne hipertenzije i lokalnih simptoma povezanih s oštećenjem supstancije mozga.

U pozadini jake hipotenzije, glava koja se naginje natrag, pojavljuje se napetost okcipitalnih mišića, ponekad dijete uzima stav opistotona. Postoje konvulzije tonike. Gotovo uvijek se promatraju tonske kontrakcije ruku s pronadom ruku. Ako su u slučajevima s izbrisanom klinikom takvi fenomeni odsutni, a zatim na pozadini opće hipotenzije u ekstenzorskim tonovima koji prevladavaju u rukama. Ovaj simptom može pomoći u diferencijalnoj dijagnostici cerebralnih poremećaja kod preranih beba. U slučaju oštećenja živčanog sustava drugačije etiologije, hipertonija ekstenzora pojavljuje se ranije u nogama kao ekstenzorska poza.

Dijete često leži s otvorenim ustima, lice je masnoće, amimično. Karakterizira ga jednolično, stisnuto vapaj, popraćeno općom cijanozom, što je vrlo različito od plača za cerebralnim krvarenjem i za intrakranijalnu hipertenziju.

Najviše patognomonični i prognostički vrijedni su oculomotorni simptomi. Često je teško identificirati ih u prerane bebe, posebno u maloj djeci (jer djeca ne otvaraju oči dobro), ali to je još uvijek moguće. U početku se pojavljuje zamrznuti fiksni izgled, a nakon 1-2 dana tijekom proširene kliničke slike pojavljuje se simptom reakcije "postavljanja sunca" kada se položaj tijela mijenja brzo, zvuk, taktilni, toplinski podražaj, a ponekad i spontano.

Ovaj simptom se opaža kod preranih beba i teške intrakranijalne hipertenzije u prvim danima nakon rođenja. U tim slučajevima, simptom "sunca za postavljanje" obično se kombinira s drugim simptomima intrakranijalne hipertenzije, kao što je simptom Grefea, povećanje neuro-refleksnog uzbuđenja i smanjenje s pozadinom dehidracije. S nuklearnom žuticom, ovaj simptom je najteži i uporni. U teškim slučajevima izraženi su izraženi poremećaji stabla (bradikardija, bradypnea). Brzina disanja može se smanjiti na 5-8 po minuti. U prisutnosti simptoma krvarenja, prognoza je uvijek vrlo ozbiljna.

Hipertermina u nuklearnoj žutici u preuranjenim bebama u akutnom razdoblju vrlo je rijetka.

Obično opisana tipična klinika nuklearne žutice nije uvijek slučaj. često se preklapa s oštećenjem mozga pre- ili intrapartum.

U slučajevima kada se infektivna toksična terapija preklapa s bilirubinskom opijenošću, klinička žutica žutice je prvo teško primjetljiva. Djeca dulje ostaju tromo, nemojte otvarati oči, a samo 10-12 dana s opadom opadanja, određuje se simptom "sunca za postavljanje", što je ponekad jedini simptom oštećenja mozga bilirubina.

Dinamičko promatranje djece koja su pretrpjela izbrisani oblik nuklearne žutosti pokazuje da je u prvih 1-2 mjeseca života glavni simptom opća mišićna hipotonija s smanjenjem spontane motoričke aktivnosti. Fiziološki refleksi novorođenčadi postupno se obnavljaju - prvo shvaćajući i Robinson, na 1? -2 mjeseci života - reflekse i automatsko hodanje. Nasuprot tom pozadini, naginjanje glave i simptom "sunca za postavljanje" ustrajati. U blažim slučajevima u dobi od 2-3 mjeseca, taj simptom postaje nedosljedan i nepristojan.

Hyperkinetički sindrom je najraniji sindrom karakterističan za odgađanje nuklearne žutice. Već 3-4 mjeseca života često na pozadini minimalnih poremećaja kretanja, ali uvijek u kombinaciji s grubim simptomom "postavljanja sunca" hiperkineza atetoza pojavljuje se u prstima, tada hiperkinezija postaje polimorfna, elementi pridruživanja torzijske distonije.

Neurološki simptomi su teži kod onih djece u kojima se nuklearna žutica razvila na pre i intranatalno oštećenje živčanog sustava. U toj djeci dolazi do ozbiljnih kršenja ekstrapiramidnog tipa tonusa s formiranjem opće regediteta, oculomotorni poremećaji su uporni.

Odsutnost jasnih motoričkih poremećaja u prvih 4-6 mjeseci života još ne ukazuje na povoljan ishod jer u preuranjenim bebama, zbog svoje nezrelosti može doći do kasnih manifestacija cerebralne insuficijencije s formiranjem drugih sindroma karakterističnih za nuklearnu žuticu - atonički-astatski, akinetički kruti.

Dakle, bilirubinemijsko oštećenje živčanog sustava kod preranih beba s konjugativnom žuticom ima ne samo jasne vremenske parametre već (u većini slučajeva) i karakterističnu kliničku sliku. Najvažnije za ranu dijagnozu su simptomi "sunca za postavljanje", oštra unazad naginjanja glave, opće tonikske konvulzije, tonicno oticanje ruku s pronazivanjem ruku. Amymichnoe lice, jednolični gušći krik, napadaji apneje i poremećaja stabla.

Značajke pregleda preuranjenih beba s žuticom

Da bi se ustanovio uzrok žutice u preranoj novorođenčadi i da se izbjegnu teške komplikacije, potrebno je provesti ispitivanje prema opće prihvaćenoj shemi. Posebna je osobina da se razina bilirubina u serumu u svim preranima novorođenčadi određuje svakodnevno od prvog dana života sve dok ne završi rizik od hiperbilirubinemije.

Novorođenčad s produljenom žuticom ima rizik od razvoja bilijarne diskinezije u kasnijoj dobi. Ultrazvučni pregled u njima u 20% slučajeva otkriva kongenitalne malformacije u obliku kinks u tijelu ili vratu žučnog mjehura. Vizualizacija žučnjaka kod novorođenčadi, obično izvedena na prazan želudac, je teška. Stoga je preporučljivo provesti dinamički ultrazvuk prije hranjenja, tijekom hranjenja i nakon toga. Vjerojatnost vizualizacije žučnog mjehura povećava se s 50% do 100%.

Značajke liječenja žutica u preuranjenim bebama

Liječenje konjugacijske žutice u preuranjenim bebama traži dva cilja: sprečavanje razvoja hiperbilirubinemije i, kada se čini, sprečavanje razvoja nuklearne žutice. U tu svrhu propisane su preuranjene bebe s najvećim brojem rizičnih čimbenika ("nezrelih" dječaka s edematousovim sindromom, potkožnim krvarenjem, s SDR i smanjenom cirkulacijom cerebralne cirkulacije II-III) od prvog dana života, fenobarbital ili zixorin propisane dozom od 10-15 mg / kg mase tijela dnevno kako bi se poboljšala enzimska aktivnost jetre. Učinkovitost ove terapije je manje izražena kod djece s gestacijskom dobi manjom od 32 tjedna. Potrebno je 48-72 sata da ti lijekovi stupaju na snagu. Ako nakon 3-4 dana nema učinka, stoga je osjetljivost ovog djeteta na te lijekove niska i njihova daljnja upotreba nema smisla. Aktivacija metaboličkih procesa u jetri koji se javlja prilikom dodjeljivanja fenobarbital, dovodi do metabolizam ubrzanja ne samo bilirubin, ali i ostale endogene tvari, uključujući vitamin D, folna kiselina, tiroksin, steroidnih hormona i tako dalje. Dakle, kako bi se spriječio razvoj krvarenja, anemije i parodonija, prijevremena djeca, zajedno s fenobarbitalom, zahtijevaju dodatni recept folna kiselina, vitamini D i K, što je stoga nedovoljno u njihovim tijelima. Učinkovitost liječenja povećava se kombiniranom uporabom fenobarbita i fototerapije od prvog dana života. Obično se započne fototerapija kada su razine NB u krvnom serumu 85-100 μmol / l manja od onih za koje se proizvodi ZPK. Obično fototerapija za prijevremenu novorođenčad započinje na razini NB u krvi od 171 μmol / L i više, kod djece s vrlo niskom težinom poroda, fototerapija započinje na razini NB u serumu od 100-150 μmol / L. Vrlo je poželjno započeti fototerapiju u prvih 24-48 sati života (NP Shabalov, 1996). U Moskvi su sve novorođenčadi s težinom od rođenja do 2000 g propisane fototerapijom za profilaktičke svrhe od kraja prvog dana života.

S pojavom žutice, potrebno je provesti ranu infuzijsku terapiju s ciljem koji sadrži bilirubin i bilirubin. Intravenska kapanje injicira 5% ili 10% glukoze, a drugi ili treći dan - natrij, kalcij, kalij. Svrha rane hranidbe ima ulogu, a ako je nemoguće, parenteralna prehrana već je u prvih 2 sata života. Važno je poštovati toplinski režim jer hipotermija i post djeteta znatno pogoršavaju žuticu.

U slučajevima kada bilirubin opijanje dolazi ispred s simptomima nadbubrežne insuficijencije, označava se hormonska oznaka (hidrokortizon IM). U slučaju kršenja procesa redukcije kiseline korigira se kiselina-bazna stanja.

Transfuzijska pretvorba za žuticu konjugacije izuzetno je rijetka, otkad prerane bebe nemaju jasnu "kritičnu" razinu bilirubina. Možete se usredotočiti na sljedeće brojeve (autori Moskve):

Bilirubin u krvi novorođenčeta i njene promjene

Bilirubin u novorođenčadi u krvi je smeđi pigment nastao tijekom katabolizma (dezintegracije) hemoglobina. Osoba ima normalne mehanizme neutralizacije i uklanjanja njegovih proizvoda iz tijela s urinom i izmetom. Ako su ti procesi poremećeni, hiperbilirubinemija se javlja kao simptom različitih žutica.

Bilirubin metabolizam u tijelu

Crvene krvne stanice cirkuliraju u krvi odrasle osobe 120 dana, nakon čega se raspadaju (hemoliza). Glavni protein eritrocita je hemoglobin koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i organe i ugljični dioksid formiran u tkivima (10-15%) u pluća.

Nakon raspada eritrocita, hemoglobin se pojavljuje u krvnoj plazmi i transportira globulinom krvne plazme u slezenu, gdje se pretvara u neizravni bilirubin, koji je toksičan.

Iz slezene ulazi u krvotok, veže se na albumin i prenosi se u jetru, gdje se neutralizira (konjugacija). Konjugacija je stvaranje netoksičnog produkta koji se sastoji od neizravnog bilirubina i glukuronske kiseline sintetizirane u tijelu od glukoze. Stoga je neutralizirani bilirubin dobio konjugiran naziv.

Neotrovni konjugirani bilirubin iz jetre se izlučuje u tankom crijevu zajedno sa žuči, a ti pigmenti se nazivaju žuč. U crijevima se pojavljuju brojne modifikacije, gdje se pretvaraju u pigmente koji izlučuju iz tijela urinom (urobilinom) i izmetom (stercobilin).

U krvnom serumu određuje se ukupni bilirubin (8.4-20.6 μmol / l), koji predstavlja zbroj izravnih (konjugiranih, netoksičnih) i neizravnih (toksičnih, nekonjugiranih). Normalno, neizravni sadržaj je 75% (6,3-15,4 μmol / l) ukupne količine, udio izravnih je 25% (2,1-5,2 μmol / l).

Ravna linija dobila je ime, jer kada se serumu doda posebni reagens, nastaje blijedo ružičasti kompleks (izravna reakcija). Da bi se odredilo neizravno, potrebno je prethodno liječenje seruma, nakon čega se također kombinira s reagensom, stvarajući blijedo ružičasti kompleks (neizravna reakcija).

Obrazovanje bilirubina u djece

Crvene krvne stanice koje sadrže fetalni hemoglobin (HbF), ime koje potječe od latinskog imena fetusa (fetus), cirkuliraju u fetalnoj krvi. Priroda je brinula da se struktura fetalnog hemoglobina razlikuje od strukture odraslog hemoglobina (HbA).

Fetalni hemoglobin ima visok afinitet za kisik pa stoga, čak i sa niskim udjelom u krvi, oksihemoglobin (HbO2), koji nosi kisik u tkivo fetusa. To je vrlo važno, osobito za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, jer nedostatak kisika može dovesti do encefalopatije, disfunkcije mozga.

Kisik, koji je toliko potreban za procese životne podrške, jaka je oksidirajuća tvar. Stoga, pri rođenju djeteta, poboljšavaju se procesi lipidne peroksidacije (LPO) eritrocitnih staničnih membrana.

Životni vijek eritrocita kod punoljetnih dojenčadi odgovara 85-90 dana, a prerano - 45-55 dana. Do trenutka kada se dijete rodi, njegovo tijelo već ima antioksidacijske sustave obrane protiv agresivnog kisika. U preuranjenim bebama takvi sustavi još nisu u potpunosti formirani, što određuje kraći životni vijek njihovih crvenih krvnih zrnaca.

Fetalni hemoglobin nije potreban za novorođenče, koji sam već diše atmosferski kisik. Stoga, eritrociti prolaze kroz poboljšano propadanje, od čega se velika količina hemoglobina oslobađa u krvnu plazmu djeteta, a počinje razgradnja, kao u odrasloj dobi.

Sadržaj u krvi novorođenčeta

Sadržaj u zdravom djetetu razlikuje se od rođenja do jednog mjeseca. U budućnosti, norma bilirubina u novorođenčadi nakon mjesec dana može se usporediti s njezinom normom kod odrasle osobe.

Tablica - Sadržaj ukupnog bilirubina u krvi djeteta

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta ovisi o brzini propadanja eritrocita, serumskom albuminu, aktivnostima jetrenih enzima koji su uključeni u njegovu neutralizaciju, transportu žuči u crijevu i transformaciji pod djelovanjem crijevne mikroflore.

Povećana razgradnja crvenih krvnih zrnaca dovodi do činjenice da se u punoj dobi zdrave djece razvija fiziološka ili prolazna žutica u kojoj sadržaj novorođenčeta raste na 35-50 μmol / l.

U 55-65% slučajeva, fiziološke značajke prvog dana metabolizma (2-3 dana) nakon porođaja i prilagodbe novim životnim uvjetima pridonose razvoju fiziološke žutice u kojem se u novorođenčadi u krvi uočava povećana bilirubina (hiperbilirubinemija).

Značajke bilirubin metabolizma u prerane bebe

Fiziološka žutica kod preranih beba pojavljuje se u 75-80% slučajeva. U preuranjenim bebama, ukupni bilirubin u krvi je niži nego u pojam beba (do 255 μmol / l) i može se povećati na 175 μmol / l, od kojih je većina neizravna.

Takva niska razina žučnog pigmenta u usporedbi s punim radnim vremenom je posljedica činjenice da je u predškolskoj dobi povećana propusnost krvno-moždane barijere, tj. olakšali su transport tvari između krvi i mozga.

Osim toga, moždane stanice prerano rođene djece su osjetljive na dolazni neizravno toksični bilirubin, što može uzrokovati nuklearnu žuticu kod djeteta s karakterističnom bilirubinskom encefalopatijom.

Kada je u krvi preranih beba prekoračena norma bilirubina, a granica od 85,5 μmol / l povišena, razvija se žutica. Zovu se konjugacija, a ne fiziološka, ​​jer tijelo nije bilo pripremljeno za rođenje. Stoga, nezrelost sustava i organa djeteta često je uzrok žutice, u kojem se sadržaj žučnog pigmenta značajno povećava.

Kada žutica konjugacije u prerane bebe, hiperbilirubinemija različitih stupnjeva može ovisiti o njegovom sadržaju u krvi:

 • normalno (do 196,7 μmol / l);
 • Stupanj I (196,7-256,6 μmol / l);
 • Stupanj II (256,6-342,0 μmol / 1);
 • Grade III (iznad 342,0 μmol / l).

Boja kože u preranoj bebi se promatra na razini od 61,5 do 85,5 μmol / l.

Liječenje preuranjenih beba s hiperbilirubinemijom

Visoki bilirubin u novorođenčadi označava liječenje kako bi se spriječio njegov toksični učinak na sva tkiva i organe djeteta i prije svega na živčani sustav. Kako smanjiti bilirubin kod djeteta?

Kao i kod preranih beba, aktivnost enzima koji neutralizira bilirubin u jetri je smanjena, kako bi se povećala aktivnost u novorođenčadi, propisani aktivatori sinteze enzima fenobarbital ili zixorin. Phenobarbital se obično propisuje za kratko razdoblje, budući da je toksičan. Stoga, osim toga, propisati lijekove koji poboljšavaju metabolizam: vitamini, A, E, D, K, C, B1, B6, B12, folna kiselina, glukoza.

Učinkovitost liječenja može se poboljšati kombinacijom terapije lijekovima i fototerapijom. razina bilirubina iznad 90-210 mol / l (na temelju težine djeteta) je osnova za dodjeljivanje fototerapiju.

U novorođenčadi povećava se apsorpcija bilirubina u crijevima, tako da su procesi njegovog uklanjanja iz crijeva također nesavršeni. Stoga preporučuju uporabu probiotika, izvora normalne mikroflore koji se nalaze u ljudskom crijevu. Mikroflora značajno smanjuje apsorpciju žučnog pigmenta u crijevnom zidu.

U iznimnim slučajevima provodite intenzivnu terapiju sa zamjenom krvi (75-80%). U preuranjenim bebama, razdoblje normalizacije bilirubina u krvi obično traje 3-5 tjedana.

Zašto žutica uzrokuje hiperbilirubinemija

Patološka žutica koja se javlja kod djeteta može biti od nekoliko vrsta, u kojima razni uzroci dovode do hiperbilirubinemije.

 • Hemolitička žutica. U ovoj vrsti žutice razgrađuju se crvene krvne stanice, zbog čega je bilirubin povišen u novorođenčadi uglavnom zbog neizravnih. Razlozi mogu biti:
  • različite Rh faktore majke i djeteta;
  • različite vrste krvi majke i djeteta, što dovodi do sinteze antitijela u majki protiv eritrocita djeteta. To također dovodi do povećane hemolize, a ponekad je potrebna transfuzija krvi za pomoć djetetu.
 • Opstruktivna (mehanička) žutica. Postoji blokada žučnih kanala, kao rezultat toga, protok žuči u crijevu je prekinut. Stoga intrahepatički tlak raste, propusnost jetrenih stanica i kapilarne žlijezde se povećavaju, a žuč ulazi u krvotok uz bilirubin. U tom slučaju, ukupni bilirubin je porastao zbog izravnog. Dijete zahtijeva kiruršku njegu.
 • Parenhima (jetrene) žutice. U novorođenčadi pogođene su stanice jetre, ukupni bilirubin se povećava uglavnom zbog izravnog i dijelom zbog neizravnog. Razlozi za njegovu pojavu mogu biti:
  • citomegalovirus (60-70% slučajeva);
  • rubeole;
  • toksoplazmoza;
  • listerioze;
  • herpesa;
  • hepatotropni virusi;
  • opijanje droga;
  • toksina hrane.
 • Konjugacija (nuklearna) žutica. To se događa kada nema dovoljno aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu bilirubina i neizravne neutralizacije u jetri. Stoga, povećani bilirubin u novorođenčadi s ovom bolešću može dovesti do encefalopatije.
 • Žutica iz majčinog mlijeka (pregnanic žutica, Aries sindrom). Hormoni i bjelančevine majčinog mlijeka utječu na razinu izravnog bilirubina, doprinoseći uklanjanju glukuronske kiseline iz njega, otpuštajući neizravnu toksičnost. U ovoj vrsti bolesti, izraženo majčino mlijeko se pasterizira (65 ° C) kako bi se denaturiralo (uništilo) mliječne bjelančevine. Ovo mlijeko daje bebu piti, a 3-4 dana odgode dojenje. Obično se ne opaža žutica.

zaključak

Bilirubin je pigment koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Kod novorođenčadi dolazi do povećanja eritrocita i zamjene fetalnog hemoglobina kod odraslog hemoglobina.

Povećanje ukupnog bilirubina u zdravih novorođenčadi ukazuje na fiziološku žuticu, koja ne zahtijeva poseban tretman.

Kod novorođenčadi s različitim komplikacijama pojavljuje se patološka žutica, koja zahtijeva posebnu pažnju i prikladno liječenje u bolnici.

Norma bilirubina u novorođenčadi i što treba učiniti kada je povišena

Pojava žumanjka u novorođenčadi mrvica je vrlo čest problem povezan s povećanjem razine bilirubina. Svaka trudna majka treba saznati kakav je to spoj, zašto se pojavljuje u krvi novorođenčeta i uzrokuje žutu boju kože, kako je definirano u dječjem tijelu, i što se radi radi poboljšanja performansi.

Što je bilirubin?

Bilirubin je pigment čije se stvaranje u ljudskom tijelu javlja tijekom raspada hemoglobina. Obično se veže na spojeve proizvedene u jetri i izlučuje se u mokraći, kao iu izluci. Takav pigment je uvijek prisutan u ljudskoj krvi u malim količinama.

 1. Neizravno. Ova frakcija se također naziva slobodna ili nevezana. Ovaj bilirubin nije topljiv u vodi i vrlo je toksičan. Jednostavno ulazi u stanice i narušava njihove metaboličke procese.
 2. Izravno. Budući da je ova frakcija pigmenta vezana u jetri glukuronskom kiselinom, ona se također naziva vezana. Nakon vezivanja, ovaj bilirubin postaje topljiv u vodi, što olakšava napuštanje tijela.
 3. Sve u svemu. Ovaj pokazatelj pokazuje ukupnu količinu vezanog i slobodnog bilirubina.

Širi opis vrsta bilirubina opisan je u videu:

Kako se radi analiza?

Odmah nakon rođenja, beba uzima krv krvi kako bi odredila razinu bilirubina i neke druge pokazatelje. Također, novorođenčad može biti testirana za krv uzeta iz pete. Prije uzimanja uzoraka krvi preporuča se ne hraniti bebu četiri sata. Krv se stavlja u posebnu epruvetu, a zatim se ispituje, određujući razinu ukupnog bilirubina i, ako je potrebno, njegove frakcije.

Stopa bilirubina u novorođenčadi po danu u tablici

godine

Maksimalna brzina u μmol po litri krvi

Prvi sati nakon rođenja

Zašto su stope tako jake?

Ovi pokazatelji povezani su s povećanom edukacijom i sporim uklanjanjem bilirubina iz djetetova tijela. U eritrocitima fetusa koji se nalaze u maternici, radi boljeg prijenosa kisika, hemoglobin ima drugačiju strukturu od hemoglobina kod odraslih i djece već rođenih. Takav hemoglobin se zove fetal. Kao nepotrebno nakon porođaja počinje svoje uništenje puštanjem u krv, gdje se pretvara u bilirubin. To uzrokuje visoku koncentraciju bilirubina u prvih tjedana života.

Razlozi za povećanu razinu

Pojava povećane razine bilirubina uzrokuje:

 • Prematurna beba.
 • Razvoj dijabetesa u budućoj majci.
 • Akutna bolest trudnice.
 • Hipoksija u djeteta tijekom trudnoće.
 • Asfiksija u radu.
 • Prethodno nastupanje rada.
 • Povećana količina estrogena u ljudskom mlijeku.
 • Nekompatibilnost krvne grupe majke i djeteta.
 • Rhesus-sukob tijekom trudnoće.
 • Odbijanje dojenja odmah nakon poroda.
 • Veliki gubitak težine u prvim danima nakon porođaja.
 • Patologije prenatalnog razvoja.
 • Infektivna bolest jetre.
 • Mehanički tip žutice.
 • Intestinalna opstrukcija.
 • Uništavanje crvenih krvnih stanica zbog genetske bolesti.
 • Upotreba lijekova za poticanje porođaja.
 • Poremećaj jetre u djeteta.
 • Hormonska kvar na karapuzu.

Vrste žutice u skladu s pokazateljem

Većina beba ima žuticu, koja se naziva fiziološka. Manifestira nakon penetracije bilirubina u površinskim slojevima kože koje se pojavljuje na razini pigmenta do 120 pmol / L u zdravih potpuno nih bebe i veći od 85 mol / l u novorođenčadi preuranjenih.

S porastom razine bilirubina u novorođenčadi s punim radnim vremenom iznad 256 μmol / l, au preranoj dojenčadi preko 172 μmol / l, dolazi do dijagnoze patološke žutice. Povećanje razine bilirubina u ovom stanju je više od 5 μmol / 1 u jednom satu, dok u fiziološkoj žutici takvo povećanje ne prelazi 3,4 μmol / l na sat.

Glavni simptomi fiziološke žutice i njezine razlike u patološkom su prikazane u tablici:

Fiziološka žutica

Patološka žutica

Započinje od 2-5 dana života

Može početi od prvog dana života, i nakon 14 dana života

Traje prosječno 2-3 tjedna

Traje duže od 2 tjedna

Od 4. dana života intenzitet žutice i razina bilirubina smanjuju se

Razlikuje se valovitim protjecanjem.

Žutoženje počinje lice i gornjeg dijela tijela

Tijelo postaje žuto ispod pupka, noge i dlanovi su narančasti.

Dobrobit djeteta nije razbijeno.

Dijete može biti previše agitirano ili postoje znakovi depresije u živčanom sustavu.

Boja izmeta i urina je normalna

Ponekad izmet postaje lagano i urin se zatamnjuje.

Rad jetre nije slomljen

Moguća povreda jetre

Liječenje: kako smanjiti stopu?

Fototerapija je najjednostavniji, pristupačniji i bezopasni način liječenja žutice u novorođenčadi. Dijete s rizikom povećanja bilirubina na toksične pokazatelje određeno je vrijeme pod posebnim svjetiljkama, svjetlo od koje pretvara neizraznu bilirubin u neotrovnu tvar zvanu lumirubin. Unutar 12 sati bilirubin ostavlja tijelo djeteta s izmetom i urinom.

Fototerapija se provodi s prekidima za hranjenje. Dijete bi trebalo leći 20-40 cm od svjetiljke, a njezine genitalije i oči trebale bi biti prekrivene neprenosivom krpom. Nuspojave takvog liječenja mogu biti proljev, opekline od sunca, vrućica, dehidracija i piling kože. Kako bi ih uklonili u tijelu novorođenčadi, važno je održavati konstantnu ravnotežu vode.

Jednako je važno pričvrstiti dojenčad na dojke što je češće moguće i često se hraniti, jer to potiče uklanjanje mekonija koji sadrži veliku količinu bilirubina iz beba crijeva.

Za patološku žuticu takav tretman povezan je s:

 • Infuzijska terapija. Posebna rješenja ubrizgava se intravenski u dijete, a ako je stanje djeteta složeno, krv se ulijeva u mrvice.
 • Kelatori. Dijete se daje smectum, enterosgel i drugim lijekovima kako bi se spriječilo apsorbiranje bilirubina iz crijeva.
 • Specifičan tretman ovisno o identificiranoj patologiji.

Što bi moglo biti posljedice visokog bilirubina?

Glavna opasnost povećane količine bilirubina u djetetovoj krvi leži u njenom negativnom djelovanju na živčane stanice i druge organske sustave djeteta. Rezultat može biti encefalopatija, povećana slezena i jetra, povećana pospanost, sniženi krvni tlak, napadaji, razvojni kašnjenja, problemi s sluhom, pa čak i paraliza.

Mišljenje Komarovsky

Poznati pedijatar potvrđuje da se fiziološka žutica javlja u gotovo polovici novorođenčadi i u većini slučajeva prolazi kroz 10-14 dana života bez traga.

Popularni liječnik također primjećuje da se žutica dojenja javlja kod mnogih novorođenčadi. S njom, stanje djeteta nije razbijeno, a mrvica normalno dobiva na težini. Da bi se utvrdilo da ova vrsta žutice može prestati hraniti za jedan dan, posljedica toga je da razina bilirubina odmah padne.

bilirubin u preranom 395

komentari

Ja bih se posavjetovao s pedijatrom. Pitajte pedijatara online projekt http://www.happy-giraffe.ru/mypediatrician/ Sada ga koristiti sve vrijeme, pogotovo jer je besplatno. Možete postaviti bilo koji broj pitanja!

Imali smo 400, 38 tjedana, krvna grupa i Rh faktor su različiti, smanjen nakon 2 dana pod lampom, pušten, ali mu je koža bila žuta za dugo vremena, kao u gornjoj 2, cijepljenje bili do 3 mjeseca. Sada je 3 godine, motorno je došlo do laganog odgađanja, ali ne prelazi granice norme, počeo je govoriti u 2,10 i na više jezika odjednom (imamo višejezično okruženje).

Nadam se da niste dobili cjepivo za hepatitis?

Nismo ista stvar, rođen u 36 tjedana, svjetlo je jako dugo, mislim skoro cijeli dan, šef bolnice, rekao je, a poslijepodne i navečer i kapala glukoze i više antibiotici su dignute, ali sve je dobro, ne sve će biti u redu rostraivaytes

Moja prva kći, Oranzhevac, bila je mjesec dana, nitko nije niti naredio analizu. A već je imao žute oči i sluznice rta.V mjesec liječnik Filatov spochno preveo ga pomiješati, rekavši da puno estrogena u mom mlijeku, da se spriječi izlaz billirubinu.10 dana smjesu. I žutica je bila u potpunosti. Velika žutica uzrokuje jetru i gušteraču. Provjerite kod liječnika o smjesi. Mi smo se onda mirno vratili u garda.

Imali smo 390. Luminari su aktivni u drugoj. Kućna kuća pustila je 230 ljudi kako će kuća proći t na sklonost smanjenju. Ali nakon 1,5 mjeseca od 211, oni su grmljavali u bolnicu.

Moje zbijanje - odmah popuniti bolest, bez obzira na to koliko bih sada želio otići kući.

Kapaljka s glukozom pomaže tek nakon svjetiljke, ili bolje s njom. Neizravni bilirubin je topljiv u mastima i izlučuje se u izmetu, ali nakon svjetiljke postaje topljiv u vodi i izlučuje se u urinu. Glukoza sama po sebi ne uklanja ništa, beba samo uzima sve više i time bilirubin ostavlja brže. Najbolje je i sjajite i kapajte glukozu. Nema pilule / kapi iz žutice, samo svjetiljka. Ne brinite, nuklearni neće ići. Tamo, osim visokog bilirubina, moraju se podudarati i neki drugi faktori. Moj liječnik je rekao da je u svojoj praksi bilo djece s bilirubinom 500 i sve je prošlo bez posljedica. Zato sjajte (inzistiraj!), Kapnite se i ne brinite mnogo, to je štetno za vas i dijete. Sve će biti u redu.

mnogo eto..tem nedonoshennogo..u me na drugo dijete (41 tjedana pune termina) 220 prenesena s bilirubina u dječjoj bolnici za novorođenčad 5 dana nakon poroda na odjelu neurologije. Iscrpljen, zasja. kada bilirubin 295 dao nam potpisanu suglasnost na transfuzije krvi i objasnio što je pun daljnje bilirubina..i rast nije bio bezobiden..stradaet jetre, živčani sustav, mozak, jer Bilirubin je proces krvarenja. Ovaj proces se smatra prirodnim jer utero dijete i krvi majke cirkulira A (otprilike), kada se beba rodi, njegovo tijelo će početi proizvoditi krvne stanice i majčinska krv počinje raspadati i ostaviti organizma.i ako coagulated krv ne prikazuje ispravno u jetri, i šetnje kroz tijelo, uzrokujući oštećenja na unutarnjim organima djeteta. Vaša beba nije zdrava, slaba, morate otići u bolnicu, imate kritičan rast bilirubina, i on je dugo prešao liniju kada može sam padati.

Stopa bilirubina u novorođenčadi dan i mjesec - kako se izlučuje iz tijela i opasnost od visoke razine

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta jasno pokazuje koliko dobro funkcioniraju unutarnji organi djeteta. Visoka razina pigmenta, koja će zahtijevati hitnu terapeutsku intervenciju, naznačit će žućkastom bojom kože bebe. Roditelji trebaju znati brzinu bilirubina u novorođenčadi, uzrocima i posljedicama njegovog povećanja u djetetovoj krvi i kako se nositi s tim problemom.

Što je bilirubin u novorođenčadi?

Ova tvar je pigment koji se stvara u trenutku kada su uništene crvene krvne stanice. Hemoglobin oslobođen u ovom slučaju je toksična tvar za tijelo. Kao odgovor na njegovu prisutnost, imunološki sustav razgrađuje hemoglobin, što dovodi do oslobađanja takozvanog hema, tj. Željeznih spojeva. Potonji, nakon dodira s enzimima, postaje bilirubin.

Razine bilirubina u novorođenčadi često su vrlo visoke. To je zbog činjenice da fetus prima kisik iz crvenih krvnih stanica koje sadrže fetalni hemoglobin. Kada se dijete rodi, potreba za ovim hemoglobinom nestaje i raspada, što dovodi do povećanja razine pigmenta. U bolnici, svako dijete dobije krvni test nekoliko puta kako bi se utvrdilo koncentraciju bilirubina. Ako su pokazatelji prekomjerno iznad norme, označava žuticu koja se može odmah zaustaviti.

Analiza bilirubina u novorođenčadi

Prva analiza vrši se mjerenjem pigmenta u krvi iz pupkovine. Sljedeći put za dva dana. Ako se beba rodi prerano, razina pigmenta mjeri se jedan dan nakon rođenja, a zatim svaki dan. U prisustvu takvih čimbenika kao što su složeni rad ili trudnoća, kao i žuljenje kože, krv se uzima za analizu iz glave vena. Nemojte se bojati tako strašnog zvuka, takav postupak ne uzrokuje boli dijete. Za uzimanje uzoraka krvi u dojenčadi primjenjuje se najtanja iglom.

Ako dijete nema simptome žutice, oni čine pojednostavljeni test koji se provodi pomoću posebnog uređaja koji čita boju kože djeteta na čelu i otkriva sadržaj pigmenata. Prednost ove metode je da rezultat odmah postane poznat, a nedostatak je što ne čini odvajanje između izravnog i neizravnog bilirubina. Ovo je važan čimbenik u dijagnozi patologija. Izravni bilirubin je siguran jer neutralizira jetreni enzimi.

Koliko treba bilirubin u novorođenčadi

Nastajanje pigmenta u krvi prirodni je proces koji vodi obnavljanje krvi. Brzina bilirubina kod djece varira, pokazatelji se odražavaju u posebnim tablicama. Dijete od jednog mjeseca mora imati sadržaj pigmenta od 8.5-20.5 μmol / l u krvi. Novorođenčad pokazuje veće stope zbog neprekidnog raspada fetalnog hemoglobina. Brzina bilirubina u preuranjenim bebama varira od 71,8 do 106 μmol / l, a za one rođene na vrijeme, od 51 do 60 μmol / litra.

Stopa bilirubina u novorođenčadi po danu

Pokazatelji norme nisu strogo fiksni, brojevi mogu varirati. Kod djeteta, pri rođenju granica može iznositi 51-60 μmol / l, ali nastavlja se raspadanje fetalnog hemoglobina. U tom smislu, test može odražavati pokazatelje rasta trećeg dana života novorođenčeta. Tada se brojke ponovno smanjuju. Dnevna stopa prikazana je u tablici:

Opći indikator (μmol / l)

Stopa bilirubina u novorođenčadi po mjesecu

U dobi od tjedan dana, dječja razina tvari se spušta, bilirubin se stabilizira već tri tjedna. Test krvi za mjesec dana starog beba trebao bi se već razlikovati u stalnim pokazateljima pigmenta. Tablica prema mjesecu odražava samo vrijednosti praga. Ako su brojevi previsoki za 2 ili 3 mjeseca, potrebno je liječenje. Mjesečna naknada:

Opći indikator (μmol / l)

8.5 - 20.5 (bilirubin može varirati od 9 do 21 μmol / l, čak i do dobi od dva mjeseca)

Norma bilirubina u preuranjenim bebama

Oko 75-80% preranih beba ima žuticu. Razina bilirubina u krvi preranih beba niža je od novorođenčadi. Često je neizravna. Stopa bilirubina u krvi novorođenog rođenog prerano, prema tablici, iznosi do 170 μmol / litra. Mozak preranog djeteta vrlo je osjetljiv na neizravno toksični pigment.

Povišeni bilirubin u novorođenčadi

Ako se pokazatelj poveća iznad maksimalnog, kritična granica od 256 μmol / l (podaci o normi prikazani su u tablici), tada simbolizira pojavu žutice. Postoje dvije vrste. Fiziološka žutica prolazi bez intervencije liječnika i učinci bliže 1 mjesecu. Djeca s ovom dijagnozom trebaju biti pod nadzorom liječnika. Patološka žutica može nanijeti štetu djetetu, stoga je potrebno liječenje u ovom slučaju. Prekomjerne stope ukazuju na niz različitih zdravstvenih problema, kao što su:

 • abnormalnosti u funkcioniranju jetre;
 • hormonalni poremećaji;
 • rhesus sukoba između majke i djeteta;
 • opstrukcija ileusa ili bilijarnog trakta, problemi žučnoga mjehura, povećanje jetre;
 • kongenitalne bolesti koje uzrokuju uništavanje školjki crvenih krvnih stanica.

Pigment je opasni toksin koji utječe na živčani sustav djeteta. Pri visokim koncentracijama ima toksični učinak i može dovesti do bilirubinske encefalopatije. Njegovi simptomi su:

 • povećanje veličine jetre i slezene;
 • smanjenje tlaka;
 • konvulzivne pojave;
 • prekomjerna pospanost ili aktivnost djeteta;
 • nespremnost djeteta da uzme grudi ili bocu.

Što podiže bilirubin

Rast bojila u analizi novorođenčeta fiziološki je određen, a to je prirodni fenomen uzrokovan slomom fetalnog hemoglobina. Međutim, postoje slučajevi kada se bilirubin diže iz drugih razloga. Takvi slučajevi često dovode do teških komplikacija. Među najčešćim uzrocima pokazatelja rasta:

 • abnormalnosti fetusa;
 • uzimanje antibiotika i hormonskih lijekova tijekom trudnoće;
 • uporaba alkohola i pušenje tijekom razdoblja nošenja djeteta;
 • uporaba lijekova koji stimuliraju radnu snagu;
 • prisutnost majke dijabetesa;
 • prerano rođenje;
 • asfiksija rođenja;
 • mogu uzrokovati i prirodno dojenje (žutica dojenja).

Što je opasno visoko bilirubin

Ako se pigment nakuplja u krvi, to utječe na stanje živčanih stanica i mozga, što dovodi do bilirubinske encefalopatije ili nuklearne žutice. U tom slučaju, dijete ima konvulzije, gotovo cijelo spava, slabašni refleks slabi. Uz trčanje oblik bolesti, stanje djeteta može pogoršati. Njene posljedice mogu biti paraliza, gubitak sluha i zakašnjenja u razvoju.

Kako bilirubin proizlazi iz tijela novorođenčeta

Do nedavno je smanjenje razine žučnog pigmenta postignuto uz pomoć fenobarbita, askorbinske kiseline, sredstava za uklanjanje žuči i glukoze. Sada se široko vjeruje da fiziološka žutica ne zahtijeva upotrebu bilo kakvog lijeka i može proći vlastito. Smanjenje razine pigmenta trebalo bi doći samo odlukom i pod kontrolom stručnjaka. Za to su korištene sljedeće metode:

 1. Fototerapija. Neizravni bilirubin transformira se u topljivi izravni pod utjecajem posebnih svjetiljki. Nakon toga, tijekom 12 sati, pigment napušta tijelo. Ukupno trajanje postupka trebalo bi biti 48 sati, što je učinjeno u jednoj sesiji, a brojni uz prekid od tri sata između njih.
 2. Infuzije. Uvođenje intravenoznih lijekova za uklanjanje glukoze ili toksina koji će smanjiti sadržaj žučnog pigmenta u krvi djeteta. Ova se metoda koristi kao alat za hitne slučajeve.
 3. Kolagog, ako je problem akumulacija žuči.
 4. Potrošnja velikih količina tekućine. Osim Rh-sukoba, što je češće moguće staviti dijete na prsa. Kolostrum ima laksativni učinak, a pigment izlazi brže od crijeva zajedno s izmetom.

Krvni test novorođenčeta na razini bilirubina

Sadržaj članka

Vrlo često novootkrivene majke suočavaju se s činjenicom da je njihov odlazak iz bolnice s djetetom usporen zbog "zalijevanja" koja je otkrivena, a koja se pojavila na pozadini povećanog bilirubina u djetetovoj krvi. Tako da takva dijagnoza ne uzrokuje anksioznost, danas smo odlučili detaljnije reći o tome što je to i zato se bilirubin pojavljuje u novorođenčadi. Također možete saznati koja je dopuštena stopa za ovaj pokazatelj (tablica u nastavku) i vrijedi li se brinuti ako je prekoračena granica.

Kao odgovor na riječi opstetričara o prisutnosti žutice, mnoge majke pitaju zbunjenost: "Gdje je mogla doći, ako je sve u redu s prenatalnim ispitivanjem?". Takvo patološko odstupanje opaženo je u novorođenčadi ako se uništi hemoglobin u tijelu, kojem je također popraćeno karakterističnom promjenom boje kože na maslinovom (žućkastoj) sjeni.

Tijelo djeteta nakon porođaja

Nakon što ostane devet mjeseci u majčinoj trudnoći, novorođenče se mora prilagoditi novim uvjetima. Stoga neki sustavi i organi mogu doživjeti neku vrstu stresa. Kao rezultat, postoji takav fenomen kao žutica na pozadini povišene razine bilirubina u krvi.

Činjenica je da je sastav hemoglobina u fetusu i novorođenčadi malo drugačiji. I tijekom raspada fetalnog hemoglobina nakon rođenja djeteta u svijet, može doći do nuspojava u obliku izlučenog pigmenta. Ova tvar zove se bilirubin (izravno i neizravno). U novorođenčadi nastaje kada proces raspada crvenih krvnih stanica, koji su preživjeli "svoje vrijeme" počinje u krvi. Pigmentni bilirubin, koji prelazi dopuštenu razinu, može bojati kožu bebe u boji masline.

Proizvod hemoglobin razgradnje bilirubina, možemo vidjeti na tijelu u obliku halos prljave žute, formirana u 7-9 dana oko ozljede. U novorođenčadi, fiziološka žutica se manifestira u 80% slučajeva i može ići sama za 7-14 dana bez štetnog utjecaja na zdravlje.

Obično se pigment izlučuje iz samog tijela. Međutim, koji put bilirubin će ovisiti o vrsti hemoglobina degradacije proizvoda. Postoje dvije vrste pigmenata:

 • izravni bilirubin - otopi se enzimima proizvedenim jetrom i izlučuju iz tijela urinom i izmetom;
 • neizravno - ne može se otopiti u vodi pa se izlučuje krvlju do jetre zajedno s albuminom, gdje se pretvara u pravu liniju. Tek nakon toga uklonit će se kroz žučni mjehur.

Bilirubinski indeks: prihvatljive vrijednosti i povišene

U vrijeme porođaja, stopa bilirubina u sastavu njegove krvi je uvijek veća od one djece od 1 mjeseca. Istodobno, stopa ovisi o tome koliko je trudna žena rodila. Ako bi u trenutku nastanka novorođenčeta normalni indeks bilirubina trebao iznositi od 51 do 60 mmol po 1 litru (krvni kabel), a za dva dana normalni pokazatelj trebao bi biti veći od:

 • 205 mmol / l - za bebe rođene u pravom trenutku;
 • 171 mmol / l - u prijevremenom rođenju (prerano).

Mjesec dana kasnije ove brojke će također biti različite. Dakle, u bebi koja je mjesec dana starost, razina bilirubina u krvi trebala bi varirati između 8.5 i 20.5 mmol / l. Ako je stopa veća od dopuštenog ograničenja (256 i 172 mmol / l za pojam i prerane bebe), morat ćete donirati krv za analizu kako biste ustanovili uzroke povećanja bilirubina i uklonili ih.

Važne analize

Prvi test za novorođenče je test krvi. Neposredno nakon rezanja pupčane vrpce, krv se uzima za opću analizu. Dakle, određuje se ne samo krvna skupina, već i razina različitih supstanci u njemu (uključujući bilirubin u novorođenčadi).

Prema rezultatima testa dječje krvi, bilirubin treba otkriti u novorođenčadi:

 • ukupno - razina koncentracije pigmenata (izravno + indirektno);
 • izravna (norma za pokazatelj ne prelazi 25%);
 • neizravno (više od 75%).

Tablica u nastavku pokazuje što bi trebalo biti dopušteno bilirubin u novorođenčadi od prvih minuta života do 7 dana.

Ako novorođenče ima krvni test, ona je iznad granice od 256 mmol / l (171 mmol / l), a žuticu može dijagnosticirati liječnik. Istodobno, takvo stanje, kada je razina izravnog ili neizravnog bilirubina više nego prihvatljiva, može imati tri oblika manifestacije.

Fiziološka žutica

Fiziološki, javlja se u 7% novorođenčadi. Fizička žutica javlja se 2-3 dana nakon što se beba rodila i nestaje sama za 14-20 dana. Ovaj oblik žutice, koji izaziva povećani bilirubin, apsolutno nije opasno za djecu. U pravilu postoji nekoliko razloga za njegov izgled. To može biti prijevremena starost, intrauterinska deprivacija kisika, asfiksija fetusa, bolesti majke tijekom trudnoće.

Postoje slučajevi kada je u novorođenčeta sedam dana starija stopa bilirubina. Takav se fenomen najčešće javlja kod dojenih beba, koji vrlo brzo dobivaju masu. Činjenica je da u prehrambenom proizvodu kao što je majčino mlijeko, postoji visoka razina estrogena koji sprečavaju prirodno uklanjanje bilirubina iz sitnog tijela novorođenčeta.

Patološka žutica

Patološki - oblik žutice, što je određena opasnost za zdravlje novorođenčadi. Preduvjeti za pojavu patološke žutice mogu biti sljedeći čimbenici:

 • nespojivost krvi u skupinama u novootvorenoj majci i njezinoj bebi;
 • Rh-sukoba u trudnoći tijekom razdoblja trudnoće;
 • zarazna bolest koja utječe na dječju jetru ili disfunkciju jetre;
 • uništavanje crvenih krvnih stanica, koje se javljaju u pozadini genetičkih svojstava organizma;
 • mehanička žutica;
 • intestinalna opstrukcija u novorođenčadi;
 • prijevremena dostava;
 • poticanje aktivnog rada s posebnim tvarima;
 • hormonalni poremećaji u novorođenčeta;
 • manje hemoragije u djeteta.

Abnormalna žutica koja traje 2,5-3 tjedna sa obezbojenjem izmeta i intenzivnom bojom urina ukazuje na ozbiljne probleme u tijelu povezanima s bilijarnim traktom.

Koja je opasnost od odstupanja?

Ako govorimo o tome koliko dugo žutica može trajati, također je važno razjasniti što je opasnost. Ako je krvni test djeteta pokazao visok bilirubinski sadržaj, to može biti ispunjeno negativnim učinkom na živčani sustav. U ovom slučaju, višak probavnog produkta hemoglobina, bez potpunog blokiranja proteina u krvi, može prodrijeti u živčani sustav. Kao posljedica toga, bilirubinna encefalopatija može se razviti na pozadini vanjske intervencije bilirubina, čiji se simptomi mogu javiti već prvog dana nakon rođenja djeteta (povećana slezena, velika jetra, konvulzije, pospanost itd.).

Ako patologija nije otkrivena na vrijeme i žutica se ne liječi u novorođenčadi, tada će pedesetak do šest mjeseci dijagnosticirati razvojne probleme kod djeteta. To mogu biti problemi s sluhom, gubitkom vida ili paralizom. U budućnosti, tablica dopuštenih vrijednosti za nekoliko mjeseci (vidi dolje) pomoći će pratiti razinu pigmenta u sastavu krvi djeteta.

Kao što možete vidjeti, krvni test novorođenčeta za razinu bilirubina u njemu obvezan je za svu djecu. Njegovi rezultati omogućuju procjenu da li dopuštena granica ne prelazi vrijednosti bilirubina (ukupno, izravno i neizravno) kako bi se uklonile odstupanja u vremenu.