Brzina krvnog broja u preranoj bebi, gornja i donja granica bilirubina

Liječenje

Krvni test važan je dijagnostički kriterij ne samo kod odraslih, već i kod djece, uključujući novorođenčad. Mnogo promjena u djetetovom tijelu utječe na stanje krvi iz krvi. Često, krvni test omogućava u ranoj fazi sumnju na bolesti koje neprimijećuju roditelji i liječnici.

Posebna pozornost treba posvetiti krvnim brojevima tako složene skupine kao što su prerane novorođenčadi. Prerane bebe su podređeni organizmi, koji zauzvrat imaju drugačiji učinak na krvni sustav.

Kada su djeca rođena prerano krvarila?

Svi novorođenčadi uzimaju krv za opći test krvi bez iznimke, uključujući prerano. Vrijeme provedbe ovog pregleda varira ovisno o tome je li dijete puno ili ne. Dakle, kod punoljetnih beba analiza se uzima za 3-5 dana, a u prerane bebe za 7-8 dana života novorođenčeta.

Biokemijska analiza krvi nije sva djeca. Mora postojati jasna smjernica za ovu analizu. Najčešće su sumnje u bilo kakve metaboličke poremećaje ili autoimune uvjete (na primjer, dijabetes melitus, funkcionalni poremećaji jetre, hepatitis, itd.). Stoga je prilično teško reći o vremenu ove analize, budući da se jasno provodi prema indikacijama kada se pojave određene bolesti.

Postupak za uzimanje krvi obavlja medicinska sestra na imenovanju neonatologa.

Opći test krvi

Tablica prikazuje granice normalnih krvnih indeksa preranog djeteta.

biokemijski

Razlozi za odbijanje

Odstupanja od norme određenih pokazatelja mogu ukazivati ​​na sve patološke procese u tijelu novorođenčeta:

 1. Eritrociti / hemoglobin. Najčešće kod preranih beba dolazi do smanjenja tih pokazatelja, što ukazuje na prisutnost anemije kod novorođenčadi.
 2. Trombociti. Smanjenje broja trombocita može biti pokazatelj hemolitičke bolesti novorođenčeta.
 3. Leukociti / neutrofili. Neutrofilna leukocitoza najčešće je znak akutne upale, naime bakterijske infekcije.
 4. Leukociti / eozinofili kod djece. Eozinofilija u UAC je znak alergijskih bolesti.

Mnogi pokazatelji usko su povezani jedni s drugima i ovise o nizu razloga, tako da samo iskusni stručnjak može ispravno tumačiti rezultate.

zaključak

Broj krvi važni su dijagnostički kriteriji koji mogu ukazivati ​​na veliki broj bolesti, od alergija do raka. Zato su rezultati tih testova toliko važni ne samo kod odraslih, već i kod djetinjstva, osobito u takvoj složenoj grupi kao što su prerane novorođenčadi.

Stopa i granica bilirubina u krvi novorođenčadi

Bilirubin je tvar koja se formira u ljudskom tijelu zbog sloma crvenih krvnih stanica. Da biste odredili brzinu ovog elementa, potrebno je proći laboratorijski test krvi.

Bez uspjeha, krv se uzima iz novorođenčadi kako bi isključila žuticu i njegove komplikacije. Ako indikatori znatno premašu dopuštene vrijednosti, preporučuje se složena terapija.

Bilirubin i njegova važnost za novorođenče

Bilirubin je izravna i neizravna. Izravni pogled nije opasan za dijete, jer bez komplikacija koje izlučuju iz tijela zajedno s žuči, urinom ili izmetom.

Neizravni izgled ove tvari smatra se toksičnim i također ima negativan učinak na živčani sustav. Ne otapa se i ne izlučuje se iz tijela, a kao rezultat, dijete razvija odgovarajuće simptome - koža i sluznica usta odmah počinju žućkati. Da bi se isključilo takvo odstupanje, jetra mora normalno funkcionirati i olakšati uklanjanje tog elementa iz tijela, koristeći crijeva.

Treba imati na umu da bilirubin u novorođenčadi nije sposoban potpuno i učinkovito obrađivati, stoga njegov sadržaj u krvi u velikoj mjeri prelazi normu. Treba shvatiti da se ta odstupanja ne smatra uvijek patologijom.

U dijagnozi se nužno uzima u obzir starost bebe jer se normalne vrijednosti razlikuju. Terapija će biti propisana na temelju dobivenih rezultata i samo ako stanje djeteta ne stabilizira nekoliko dana.

Kako uzeti tablete za kontrolu rađanja - više o tome možete pronaći u našoj publikaciji na stranici.

Pročitajte o Flemoklav Solyutab u ovom članku.

Odavde ćete naučiti što povećana razina leukocita u krvi znači.

Norma bilirubina po danu i mjesecu

Bilirubin je uvijek prisutan u dječjoj krvi, ali u beznačajnim količinama. Nakon rođenja, stopa ove tvari određuje se u krvi pupkovine. Tablica u nastavku prikazuje bilirubin u krvi novorođenčeta ovisno o danu i mjesecu.

Norma bilirubina u novorođenčadi po danu i mjesecu:

(15,4 μmol / 1 pri 5,1 μmol / 1)

Brzina izravnog bilirubina iznosi 15-15,4 μmol / l, a indirektni bilirubin iznosi 5-5,1 μmol / l.

Svi gore navedeni podaci smatraju se normalnima samo za punoljetne i rođene bebe. Što se tiče indikatora za prerano, oni su različiti.

Za takve bolesnike, bilirubin se smatra otrovnijim, jer prerano beba ne u potpunosti stvara živčani sustav. Za dijete koje je rođeno prije vremena, norma je ne više od 172 μmol / l. Maksimalna vrijednost (granica) ovog pokazatelja promatrana je trećeg ili četvrtog dana nakon rođenja.

Ako nakon ankete postoje značajne odstupanja od norme, tada je potrebno odmah odrediti uzrok žutosti. U takvoj situaciji, žutica se ne smatra fiziološkim, možemo govoriti o patologijama jetre, oštećenog metabolizma.

Uzroci, znakovi i posljedice odstupanja

Žutica je fiziološka i patološka. Fiziološki tip ove devijacije ne smatra se opasnim za dijete i ne ukazuje na razvoj patologija ili bolesti.

Pojavljuje se 2-4 dana nakon rođenja djeteta i kaže da se dječji organizam prilagođava okolnom svijetu. Žuljevlje kože nestaje negdje u 7-8 dana bez ikakvih pomoćnih mjera. Postoje slučajevi kada se fiziološka žutica javlja kod djeteta tjedan dana nakon poroda.

Simptomi fiziološke žutice uključuju sljedeće simptome:

 1. Pojava žutosti za 2-4 dana nakon rođenja.
 2. Potrebno je tjedan ili 10 dana nakon rođenja.
 3. Boja kože u tijelu može varirati od naranče do naranče.
 4. Opće stanje djeteta je pozitivno, nema značajnih odstupanja.
 5. Ponašanje djeteta je standardno.
 6. Urin i izmet ne mijenjaju se u boji.

Što se tiče patološke žutice, smatra se opasnim za dijete. Da biste se riješili, potrebna je složena terapija, koja uključuje identifikaciju i uklanjanje uzroka. To se događa kao rezultat takvih čimbenika izazivanja:

 • majka i dijete rhesus-conflict;
 • prerano rođenje;
 • naslijeđene bolesti i patologije, kao i genetske abnormalnosti;
 • prenose infektivne bolesti majke tijekom trudnoće;
 • poticanje porođaja.

Simptomi ovog tipa žutice su sljedeći: niski krvni tlak, grčevi u udovima, slab apetit, povećana slabost i pospanost, izražena boja kože, žutost nestaje prvi, a zatim se postupno vraća.

Opasnost od patološke žutice je da na visokim razinama bilirubina enzim može prodrijeti u živčani sustav i oštetiti ga. U takvoj situaciji, bilirubin encefalopatija, koja dovodi do intoksikacije mozga, dijagnosticira se u malom pacijentu prvog dana nakon poroda.

Ako novorođenčad ne dobije pravovremenu pomoć s povišenom bilirubinom u krvi, tada će nakon 6 mjeseci imati problema sa sluhom, razvojem, pa čak i djelomičnom paralizom.

Također je vrijedno biti oprezni i mama, budite sigurni da obratite pozornost na boju urina i izmet. Kada mijenjate njihovu boju, potrebno je ispitati jetru i žučnjak, jer postoji mogućnost razvoja bolesti žuči i jetre.

Liječenje povišenog bilirubina

Kako normalizirati razinu bilirubina u krvi dojenčadi? Liječenje se provodi sveobuhvatno. Ako se malom pacijentu pruži pravodobna terapija, tada žutost nestaje tijekom 14-21 dana i ne nastaju nikakve posljedice.

U svakoj situaciji liječenje propisuje isključivo specijalist - pedijatar ili neonatolog. Nepoštivanje korektnih mjera može biti opasno. Žutljivost se mora stalno pratiti, tj. Provoditi laboratorijske krvne pretrage.

Da biste normalizirali stanje djeteta, morate se pridržavati sljedećih preporuka stručnjaka:

 1. Korištenje svjetiljke. Smatra se najučinkovitijim načinom liječenja žutice. Zbog izlaganja svjetlu, komponente bilirubina u koži počinju se postupno pogoršavati. Dijete tijekom postupka trebao bi biti gola, a posebne naočale treba nositi. Dijete se nalazi ispod svjetiljke nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana.
 2. Prijem priprema. Preporuča se korištenje takvih lijekova kao što su: Elkar, Smekta, Ursofalk, Hepel i drugi. Oni pomažu normalizirati performanse jetre i žučnog mjehura, ukloniti opijenost tijela i uništiti bilirubin.

Lijekovi se preporučuju za uzimanje iz prvih dana života. Dostupne u kapljicama ili suspenzijama. Dozu i tijek primjene propisuje isključivo liječnik.

Preventivne mjere

Kako bi se smanjio rizik od žutice u novorođenčadi, vrijedno je provesti preventivne mjere. Koja je prevencija žutice za bebe? U razdoblju trudnoće potrebno je obratiti pažnju na ispravnu i uravnoteženu prehranu, odricati od loših navika i uzimati lijekove koji mogu naštetiti djetetu.

Preporuča se dojenje nakon rođenja. Pokušajte ukloniti zatvor kod bebe.

Povišeni bilirubin u novorođenčadi se ne smatra normalnim, ali ne ukazuje uvijek na abnormalnosti. Svaka povreda popraćena je teškim simptomima i pojavljuje se kao posljedica mnogih čimbenika izazivanja.

Ako je potrebno, potrebna je kompleksna terapija. Kako bi se uklonile komplikacije, potrebno je pridržavati se preporuka stručnjaka.

Dodatne informacije o neonatalnoj žutici novorođenčadi nalazi se u sljedećem videu.

Norma bilirubina u novorođenčadi i što treba učiniti kada je povišena

Pojava žumanjka u novorođenčadi mrvica je vrlo čest problem povezan s povećanjem razine bilirubina. Svaka trudna majka treba saznati kakav je to spoj, zašto se pojavljuje u krvi novorođenčeta i uzrokuje žutu boju kože, kako je definirano u dječjem tijelu, i što se radi radi poboljšanja performansi.

Što je bilirubin?

Bilirubin je pigment čije se stvaranje u ljudskom tijelu javlja tijekom raspada hemoglobina. Obično se veže na spojeve proizvedene u jetri i izlučuje se u mokraći, kao iu izluci. Takav pigment je uvijek prisutan u ljudskoj krvi u malim količinama.

 1. Neizravno. Ova frakcija se također naziva slobodna ili nevezana. Ovaj bilirubin nije topljiv u vodi i vrlo je toksičan. Jednostavno ulazi u stanice i narušava njihove metaboličke procese.
 2. Izravno. Budući da je ova frakcija pigmenta vezana u jetri glukuronskom kiselinom, ona se također naziva vezana. Nakon vezivanja, ovaj bilirubin postaje topljiv u vodi, što olakšava napuštanje tijela.
 3. Sve u svemu. Ovaj pokazatelj pokazuje ukupnu količinu vezanog i slobodnog bilirubina.

Širi opis vrsta bilirubina opisan je u videu:

Kako se radi analiza?

Odmah nakon rođenja, beba uzima krv krvi kako bi odredila razinu bilirubina i neke druge pokazatelje. Također, novorođenčad može biti testirana za krv uzeta iz pete. Prije uzimanja uzoraka krvi preporuča se ne hraniti bebu četiri sata. Krv se stavlja u posebnu epruvetu, a zatim se ispituje, određujući razinu ukupnog bilirubina i, ako je potrebno, njegove frakcije.

Stopa bilirubina u novorođenčadi po danu u tablici

godine

Maksimalna brzina u μmol po litri krvi

Prvi sati nakon rođenja

Zašto su stope tako jake?

Ovi pokazatelji povezani su s povećanom edukacijom i sporim uklanjanjem bilirubina iz djetetova tijela. U eritrocitima fetusa koji se nalaze u maternici, radi boljeg prijenosa kisika, hemoglobin ima drugačiju strukturu od hemoglobina kod odraslih i djece već rođenih. Takav hemoglobin se zove fetal. Kao nepotrebno nakon porođaja počinje svoje uništenje puštanjem u krv, gdje se pretvara u bilirubin. To uzrokuje visoku koncentraciju bilirubina u prvih tjedana života.

Razlozi za povećanu razinu

Pojava povećane razine bilirubina uzrokuje:

 • Prematurna beba.
 • Razvoj dijabetesa u budućoj majci.
 • Akutna bolest trudnice.
 • Hipoksija u djeteta tijekom trudnoće.
 • Asfiksija u radu.
 • Prethodno nastupanje rada.
 • Povećana količina estrogena u ljudskom mlijeku.
 • Nekompatibilnost krvne grupe majke i djeteta.
 • Rhesus-sukob tijekom trudnoće.
 • Odbijanje dojenja odmah nakon poroda.
 • Veliki gubitak težine u prvim danima nakon porođaja.
 • Patologije prenatalnog razvoja.
 • Infektivna bolest jetre.
 • Mehanički tip žutice.
 • Intestinalna opstrukcija.
 • Uništavanje crvenih krvnih stanica zbog genetske bolesti.
 • Upotreba lijekova za poticanje porođaja.
 • Poremećaj jetre u djeteta.
 • Hormonska kvar na karapuzu.

Vrste žutice u skladu s pokazateljem

Većina beba ima žuticu, koja se naziva fiziološka. Manifestira nakon penetracije bilirubina u površinskim slojevima kože koje se pojavljuje na razini pigmenta do 120 pmol / L u zdravih potpuno nih bebe i veći od 85 mol / l u novorođenčadi preuranjenih.

S porastom razine bilirubina u novorođenčadi s punim radnim vremenom iznad 256 μmol / l, au preranoj dojenčadi preko 172 μmol / l, dolazi do dijagnoze patološke žutice. Povećanje razine bilirubina u ovom stanju je više od 5 μmol / 1 u jednom satu, dok u fiziološkoj žutici takvo povećanje ne prelazi 3,4 μmol / l na sat.

Glavni simptomi fiziološke žutice i njezine razlike u patološkom su prikazane u tablici:

Fiziološka žutica

Patološka žutica

Započinje od 2-5 dana života

Može početi od prvog dana života, i nakon 14 dana života

Traje prosječno 2-3 tjedna

Traje duže od 2 tjedna

Od 4. dana života intenzitet žutice i razina bilirubina smanjuju se

Razlikuje se valovitim protjecanjem.

Žutoženje počinje lice i gornjeg dijela tijela

Tijelo postaje žuto ispod pupka, noge i dlanovi su narančasti.

Dobrobit djeteta nije razbijeno.

Dijete može biti previše agitirano ili postoje znakovi depresije u živčanom sustavu.

Boja izmeta i urina je normalna

Ponekad izmet postaje lagano i urin se zatamnjuje.

Rad jetre nije slomljen

Moguća povreda jetre

Liječenje: kako smanjiti stopu?

Fototerapija je najjednostavniji, pristupačniji i bezopasni način liječenja žutice u novorođenčadi. Dijete s rizikom povećanja bilirubina na toksične pokazatelje određeno je vrijeme pod posebnim svjetiljkama, svjetlo od koje pretvara neizraznu bilirubin u neotrovnu tvar zvanu lumirubin. Unutar 12 sati bilirubin ostavlja tijelo djeteta s izmetom i urinom.

Fototerapija se provodi s prekidima za hranjenje. Dijete bi trebalo leći 20-40 cm od svjetiljke, a njezine genitalije i oči trebale bi biti prekrivene neprenosivom krpom. Nuspojave takvog liječenja mogu biti proljev, opekline od sunca, vrućica, dehidracija i piling kože. Kako bi ih uklonili u tijelu novorođenčadi, važno je održavati konstantnu ravnotežu vode.

Jednako je važno pričvrstiti dojenčad na dojke što je češće moguće i često se hraniti, jer to potiče uklanjanje mekonija koji sadrži veliku količinu bilirubina iz beba crijeva.

Za patološku žuticu takav tretman povezan je s:

 • Infuzijska terapija. Posebna rješenja ubrizgava se intravenski u dijete, a ako je stanje djeteta složeno, krv se ulijeva u mrvice.
 • Kelatori. Dijete se daje smectum, enterosgel i drugim lijekovima kako bi se spriječilo apsorbiranje bilirubina iz crijeva.
 • Specifičan tretman ovisno o identificiranoj patologiji.

Što bi moglo biti posljedice visokog bilirubina?

Glavna opasnost povećane količine bilirubina u djetetovoj krvi leži u njenom negativnom djelovanju na živčane stanice i druge organske sustave djeteta. Rezultat može biti encefalopatija, povećana slezena i jetra, povećana pospanost, sniženi krvni tlak, napadaji, razvojni kašnjenja, problemi s sluhom, pa čak i paraliza.

Mišljenje Komarovsky

Poznati pedijatar potvrđuje da se fiziološka žutica javlja u gotovo polovici novorođenčadi i u većini slučajeva prolazi kroz 10-14 dana života bez traga.

Popularni liječnik također primjećuje da se žutica dojenja javlja kod mnogih novorođenčadi. S njom, stanje djeteta nije razbijeno, a mrvica normalno dobiva na težini. Da bi se utvrdilo da ova vrsta žutice može prestati hraniti za jedan dan, posljedica toga je da razina bilirubina odmah padne.

Bilirubin u krvi novorođenčeta i njene promjene

Bilirubin u novorođenčadi u krvi je smeđi pigment nastao tijekom katabolizma (dezintegracije) hemoglobina. Osoba ima normalne mehanizme neutralizacije i uklanjanja njegovih proizvoda iz tijela s urinom i izmetom. Ako su ti procesi poremećeni, hiperbilirubinemija se javlja kao simptom različitih žutica.

Bilirubin metabolizam u tijelu

Crvene krvne stanice cirkuliraju u krvi odrasle osobe 120 dana, nakon čega se raspadaju (hemoliza). Glavni protein eritrocita je hemoglobin koji prenosi kisik iz pluća u tkiva i organe i ugljični dioksid formiran u tkivima (10-15%) u pluća.

Nakon raspada eritrocita, hemoglobin se pojavljuje u krvnoj plazmi i transportira globulinom krvne plazme u slezenu, gdje se pretvara u neizravni bilirubin, koji je toksičan.

Iz slezene ulazi u krvotok, veže se na albumin i prenosi se u jetru, gdje se neutralizira (konjugacija). Konjugacija je stvaranje netoksičnog produkta koji se sastoji od neizravnog bilirubina i glukuronske kiseline sintetizirane u tijelu od glukoze. Stoga je neutralizirani bilirubin dobio konjugiran naziv.

Neotrovni konjugirani bilirubin iz jetre se izlučuje u tankom crijevu zajedno sa žuči, a ti pigmenti se nazivaju žuč. U crijevima se pojavljuju brojne modifikacije, gdje se pretvaraju u pigmente koji izlučuju iz tijela urinom (urobilinom) i izmetom (stercobilin).

U krvnom serumu određuje se ukupni bilirubin (8.4-20.6 μmol / l), koji predstavlja zbroj izravnih (konjugiranih, netoksičnih) i neizravnih (toksičnih, nekonjugiranih). Normalno, neizravni sadržaj je 75% (6,3-15,4 μmol / l) ukupne količine, udio izravnih je 25% (2,1-5,2 μmol / l).

Ravna linija dobila je ime, jer kada se serumu doda posebni reagens, nastaje blijedo ružičasti kompleks (izravna reakcija). Da bi se odredilo neizravno, potrebno je prethodno liječenje seruma, nakon čega se također kombinira s reagensom, stvarajući blijedo ružičasti kompleks (neizravna reakcija).

Obrazovanje bilirubina u djece

Crvene krvne stanice koje sadrže fetalni hemoglobin (HbF), ime koje potječe od latinskog imena fetusa (fetus), cirkuliraju u fetalnoj krvi. Priroda je brinula da se struktura fetalnog hemoglobina razlikuje od strukture odraslog hemoglobina (HbA).

Fetalni hemoglobin ima visok afinitet za kisik pa stoga, čak i sa niskim udjelom u krvi, oksihemoglobin (HbO2), koji nosi kisik u tkivo fetusa. To je vrlo važno, osobito za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, jer nedostatak kisika može dovesti do encefalopatije, disfunkcije mozga.

Kisik, koji je toliko potreban za procese životne podrške, jaka je oksidirajuća tvar. Stoga, pri rođenju djeteta, poboljšavaju se procesi lipidne peroksidacije (LPO) eritrocitnih staničnih membrana.

Životni vijek eritrocita kod punoljetnih dojenčadi odgovara 85-90 dana, a prerano - 45-55 dana. Do trenutka kada se dijete rodi, njegovo tijelo već ima antioksidacijske sustave obrane protiv agresivnog kisika. U preuranjenim bebama takvi sustavi još nisu u potpunosti formirani, što određuje kraći životni vijek njihovih crvenih krvnih zrnaca.

Fetalni hemoglobin nije potreban za novorođenče, koji sam već diše atmosferski kisik. Stoga, eritrociti prolaze kroz poboljšano propadanje, od čega se velika količina hemoglobina oslobađa u krvnu plazmu djeteta, a počinje razgradnja, kao u odrasloj dobi.

Sadržaj u krvi novorođenčeta

Sadržaj u zdravom djetetu razlikuje se od rođenja do jednog mjeseca. U budućnosti, norma bilirubina u novorođenčadi nakon mjesec dana može se usporediti s njezinom normom kod odrasle osobe.

Tablica - Sadržaj ukupnog bilirubina u krvi djeteta

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta ovisi o brzini propadanja eritrocita, serumskom albuminu, aktivnostima jetrenih enzima koji su uključeni u njegovu neutralizaciju, transportu žuči u crijevu i transformaciji pod djelovanjem crijevne mikroflore.

Povećana razgradnja crvenih krvnih zrnaca dovodi do činjenice da se u punoj dobi zdrave djece razvija fiziološka ili prolazna žutica u kojoj sadržaj novorođenčeta raste na 35-50 μmol / l.

U 55-65% slučajeva, fiziološke značajke prvog dana metabolizma (2-3 dana) nakon porođaja i prilagodbe novim životnim uvjetima pridonose razvoju fiziološke žutice u kojem se u novorođenčadi u krvi uočava povećana bilirubina (hiperbilirubinemija).

Značajke bilirubin metabolizma u prerane bebe

Fiziološka žutica kod preranih beba pojavljuje se u 75-80% slučajeva. U preuranjenim bebama, ukupni bilirubin u krvi je niži nego u pojam beba (do 255 μmol / l) i može se povećati na 175 μmol / l, od kojih je većina neizravna.

Takva niska razina žučnog pigmenta u usporedbi s punim radnim vremenom je posljedica činjenice da je u predškolskoj dobi povećana propusnost krvno-moždane barijere, tj. olakšali su transport tvari između krvi i mozga.

Osim toga, moždane stanice prerano rođene djece su osjetljive na dolazni neizravno toksični bilirubin, što može uzrokovati nuklearnu žuticu kod djeteta s karakterističnom bilirubinskom encefalopatijom.

Kada je u krvi preranih beba prekoračena norma bilirubina, a granica od 85,5 μmol / l povišena, razvija se žutica. Zovu se konjugacija, a ne fiziološka, ​​jer tijelo nije bilo pripremljeno za rođenje. Stoga, nezrelost sustava i organa djeteta često je uzrok žutice, u kojem se sadržaj žučnog pigmenta značajno povećava.

Kada žutica konjugacije u prerane bebe, hiperbilirubinemija različitih stupnjeva može ovisiti o njegovom sadržaju u krvi:

 • normalno (do 196,7 μmol / l);
 • Stupanj I (196,7-256,6 μmol / l);
 • Stupanj II (256,6-342,0 μmol / 1);
 • Grade III (iznad 342,0 μmol / l).

Boja kože u preranoj bebi se promatra na razini od 61,5 do 85,5 μmol / l.

Liječenje preuranjenih beba s hiperbilirubinemijom

Visoki bilirubin u novorođenčadi označava liječenje kako bi se spriječio njegov toksični učinak na sva tkiva i organe djeteta i prije svega na živčani sustav. Kako smanjiti bilirubin kod djeteta?

Kao i kod preranih beba, aktivnost enzima koji neutralizira bilirubin u jetri je smanjena, kako bi se povećala aktivnost u novorođenčadi, propisani aktivatori sinteze enzima fenobarbital ili zixorin. Phenobarbital se obično propisuje za kratko razdoblje, budući da je toksičan. Stoga, osim toga, propisati lijekove koji poboljšavaju metabolizam: vitamini, A, E, D, K, C, B1, B6, B12, folna kiselina, glukoza.

Učinkovitost liječenja može se poboljšati kombinacijom terapije lijekovima i fototerapijom. razina bilirubina iznad 90-210 mol / l (na temelju težine djeteta) je osnova za dodjeljivanje fototerapiju.

U novorođenčadi povećava se apsorpcija bilirubina u crijevima, tako da su procesi njegovog uklanjanja iz crijeva također nesavršeni. Stoga preporučuju uporabu probiotika, izvora normalne mikroflore koji se nalaze u ljudskom crijevu. Mikroflora značajno smanjuje apsorpciju žučnog pigmenta u crijevnom zidu.

U iznimnim slučajevima provodite intenzivnu terapiju sa zamjenom krvi (75-80%). U preuranjenim bebama, razdoblje normalizacije bilirubina u krvi obično traje 3-5 tjedana.

Zašto žutica uzrokuje hiperbilirubinemija

Patološka žutica koja se javlja kod djeteta može biti od nekoliko vrsta, u kojima razni uzroci dovode do hiperbilirubinemije.

 • Hemolitička žutica. U ovoj vrsti žutice razgrađuju se crvene krvne stanice, zbog čega je bilirubin povišen u novorođenčadi uglavnom zbog neizravnih. Razlozi mogu biti:
  • različite Rh faktore majke i djeteta;
  • različite vrste krvi majke i djeteta, što dovodi do sinteze antitijela u majki protiv eritrocita djeteta. To također dovodi do povećane hemolize, a ponekad je potrebna transfuzija krvi za pomoć djetetu.
 • Opstruktivna (mehanička) žutica. Postoji blokada žučnih kanala, kao rezultat toga, protok žuči u crijevu je prekinut. Stoga intrahepatički tlak raste, propusnost jetrenih stanica i kapilarne žlijezde se povećavaju, a žuč ulazi u krvotok uz bilirubin. U tom slučaju, ukupni bilirubin je porastao zbog izravnog. Dijete zahtijeva kiruršku njegu.
 • Parenhima (jetrene) žutice. U novorođenčadi pogođene su stanice jetre, ukupni bilirubin se povećava uglavnom zbog izravnog i dijelom zbog neizravnog. Razlozi za njegovu pojavu mogu biti:
  • citomegalovirus (60-70% slučajeva);
  • rubeole;
  • toksoplazmoza;
  • listerioze;
  • herpesa;
  • hepatotropni virusi;
  • opijanje droga;
  • toksina hrane.
 • Konjugacija (nuklearna) žutica. To se događa kada nema dovoljno aktivnost enzima koji sudjeluju u metabolizmu bilirubina i neizravne neutralizacije u jetri. Stoga, povećani bilirubin u novorođenčadi s ovom bolešću može dovesti do encefalopatije.
 • Žutica iz majčinog mlijeka (pregnanic žutica, Aries sindrom). Hormoni i bjelančevine majčinog mlijeka utječu na razinu izravnog bilirubina, doprinoseći uklanjanju glukuronske kiseline iz njega, otpuštajući neizravnu toksičnost. U ovoj vrsti bolesti, izraženo majčino mlijeko se pasterizira (65 ° C) kako bi se denaturiralo (uništilo) mliječne bjelančevine. Ovo mlijeko daje bebu piti, a 3-4 dana odgode dojenje. Obično se ne opaža žutica.

zaključak

Bilirubin je pigment koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Kod novorođenčadi dolazi do povećanja eritrocita i zamjene fetalnog hemoglobina kod odraslog hemoglobina.

Povećanje ukupnog bilirubina u zdravih novorođenčadi ukazuje na fiziološku žuticu, koja ne zahtijeva poseban tretman.

Kod novorođenčadi s različitim komplikacijama pojavljuje se patološka žutica, koja zahtijeva posebnu pažnju i prikladno liječenje u bolnici.

Stopa i višak bilirubina u novorođenčadi

Trenutno je relevantan problem visokog nivoa bilirubina u krvotoku djeteta. Nepravilnost procesa čišćenja tijela pigmenta šteti živčanom sustavu djeteta i može uzrokovati ozbiljne posljedice. Fiziološka žutica novorođenčadi najčešće se javlja 2. - 3. dan i nestaje do 7. dana života. Rano pojavljivanje (prvog dana) ili sporo nestajanje govori o patologiji.

Povećanje razine bilirubina u krvi daje djetetu žućkastu boju. Čini se kada krvne stanice - crvene krvne stanice - dovrše životni ciklus. Crvene krvne stanice umiru, a hemoglobin, koji sadrže, raspada. Proizvod propadanja je bilirubin. Neizravni slobodni pigmenti vrlo su topljivi u mastima, ali slabo topljivi u vodi. Tijelo bebe, kako bi se oslobodilo bilirubina, potrebno je postati vodotopljivi. Obrađuje pigment topljiv u masti u djetetovu vodotopivu jetru. Čim postane topljiv u vodi, bilirubin izlazi iz jetre i ulazi u crijeva. Njegov glavni dio ostavlja tijelo zajedno s izmetom, a dio se ponovno vraća u krv i ponovno postaje masno topljiv.

Bilirubin, koji je topiv u vodi, zove se izravno. Polišljivi pigment koji se otapa masnoće naziva se neizravnim, ili nekonjugiranim.

Žuta koža bebe s visokom razinom bilirubina

Najčešće dojenčad u prvim danima života sadrži veći broj crvenih krvnih stanica nego u odrasloj dobi. Osim toga, životni ciklus eritrocita u novorođenčadi je kratak. Ovo objašnjava fiziološku (normalnu) žuticu.

U patološkoj (abnormalnoj) situaciji, uz smrt većeg broja eritrocita, nastaje više bilirubina. Razlog za to može biti nekompatibilnost s majkom na faktoru Rh. Tijekom trudnoće, žena s negativnom rhesus krv može formirati antitijela na fetusne stanice (eritrociti), ako su pozitivni za Rh faktor. Kroz placentu eritrociti djeteta prodiru u krvotok majke. Imunološki sustav trudnice prepoznaje ih kao antigen (protein molekulu koja uzrokuje sintezu antitijela), tj. Kao stranu strukturu i počinje proizvoditi protutijela protiv njih. Te tvari se vraćaju natrag u krv djeteta kroz placentni sustav i počinju uništiti crvene krvne stanice. U najtežim slučajevima, beba se rađa sa žutim kožom. Takva djeca mogu stvarati gluhoću, mentalnu retardaciju, pa čak i smrt. Stoga su neonatolozi i pedijatri ozbiljno u žutici novorođenčadi.

U civiliziranim zemljama, trudnica s Rh-negativnom krvlju daje injekciju s protutijelima tijekom 28 tjedana. Ove tvari sprječavaju formiranje antitijela od strane majke.

Postoji još jedan razlog za slom velikog broja crvenih krvnih stanica. Drugi fetalni antigeni crvenih krvnih stanica potiču imunološki sustav trudnice da proizvodi antitijela protiv krvnih stanica beba. Grupe krvi imaju druge vrste antigena nazvanih 0, A, B ili AB. Kao u slučaju Rh faktora, ako žena ima 0, a dijete ima bilo koju drugu vrstu krvi, onda se može pojaviti nastajanje protutijela protiv krvi fetusa. Ovo se stanje naziva nekompatibilnost u AB0 sustavu ili u krvnoj grupi.

Uništavanje većeg broja crvenih krvnih zrna javlja se kao posljedica modrice, opsežne ozljede uslijed teškog porođaja. Te lezije nisu uvijek vidljive na oku, kao što je oštećen bubreg. Krvne stanice razgrađuju se kada su ozlijeđene, stvarajući bilirubin.

Pri rođenju, dijete ima prilično nezrelo jetre, a ona ne može obraditi sav bilirubin koji dolazi u prvim danima. Ovo je još jedan uzrok normalne žutice novorođenčeta.

Čim jetra sazrijeva i raste, bolje će se obraditi bilirubin u vodi topljivom stanju, a fiziološka žutica će proći. Najčešće se to događa trećeg - četvrtog dana nakon rođenja. Iznimka je jetra preuranjenih beba, to je još nezrelo. To uzrokuje više pigmenta u krvi u prerane bebe nego u rođenju rođenja.

Pigment ulazi u crijeva, mali dio nje prodire kroz zidove u tijelo novorođenčeta. Nedostatnost dječje fekalne mase povećava razinu reabsorbed bilirubina u krvi.

Najčešći uzrok cirkulacije bez jetrenih pigmenata je smanjenje unosa dječjeg majčinog mlijeka. To se najčešće događa zbog nedostatka majčinog mlijeka. Rezultat je česte zatvore u djeteta ili usporene fekalne mase.

S vrstom zheltushki, koji se obično pojavljuje u prvim danima nakon rođenja, novorođenče se ne smije odbaciti od majke. Ako dijete dobro jede majčino mlijeko, najvjerojatnije će žutica izumrijeti sama po sebi. U situaciji kada novorođenče sranje slabo dojiti mlijeko, potrebno je normalizirati dojenje.

U prvih nekoliko dana nakon rođenja, žena proizvodi colostrum, koji ima laksativni učinak, što je vrlo važno za icteric djeca. Da biste dobili osloboditi od više bilirubina dovodi do povećanja fekalne mase. Količina novog propuštenog pigmenta u tijelu se smanjuje.

Ako se dijete normalno razvije, pigment završava razgradnjom i uklanja se iz tijela do kraja prvog mjeseca. Dijete u prvim mjesecima života i novorođenčeta ima iste karakteristike koje su karakteristične za odrasle organizme, budući da svatko ima tu tvar u malom volumenu.

Prvi mjesec je prilično nepredvidljiv. U ovom trenutku dolazi puna normalizacija pigmenta u krvi, ali može postojati nestabilna situacija. Od velike važnosti je omjer izravnog bilirubina do neizravnog i ukupnog broja tih vrijednosti (ukupni bilirubin).

Razina pigmenta određena je kao rezultat krvnog testa novorođenčeta, ali je moguće provesti samostalno. Potrebno je razviti pelenu i pažljivo ispitati bebu na dobrom svjetlu:

 1. 1. Iterijski vrat i glava djeteta - razina pigmenta je oko 170 μmol / l.
 2. 2. Pogodi gornji torzo - bilirubin 256 μmol / l.
 3. 3. Želuca je postao žućkast - 340 μmol / l.
 4. 4. Ruke i noge postale su žute - dostigle su 430 μmol / l.
 5. 5. Kritično stanje je poraz stopala i ruku. Tražite kvalificiranu pomoć.
 6. 6. Kada je razina pigmenta u krvi veća od 520 μmol / l, pedijatri dijagnosticiraju enkfalopatiju bilirubina (nuklearnu žuticu). U tom slučaju, živčani sustav djeteta pati od toksičnosti, što dovodi do ozbiljnih problema.

Ne biste trebali biti ograničeni na provođenje neovisnog bilitesta, potrebno je uzeti dječje krvne pretrage. Važno je da liječnik ne zna samo razinu pigmenta u krvi, već i omjer izravnog i neizravnog bilirubina. Netopivo u normalnim novorođenčadi iznosi 25% ukupnog iznosa, 5,1 μmol / L. Neizravna je glavni dio - 75%, granica je 15,4 μmol / l.

Svaki laboratorij ima svoje mjerne jedinice za ukupni bilirubin. Najčešća mjerna jedinica je micromoles po litri (μmol / l). U prvim danima života, omjer bilirubina u novorođenčadi je previsok:

 • u terminima dojenčadi - do 256 μmol / l;
 • u prerane djece - do 170 μmol / l;
 • U mjesec dana staroj bebi, brzina bilirubina varira od 8,5 do 20,5 μmol / l, kao kod odrasle osobe.

Pigmentni grafikon po danu:

Dob djeteta

Norma, mol / l

Krvni test novorođenčeta na razini bilirubina

Sadržaj članka

Vrlo često novootkrivene majke suočavaju se s činjenicom da je njihov odlazak iz bolnice s djetetom usporen zbog "zalijevanja" koja je otkrivena, a koja se pojavila na pozadini povećanog bilirubina u djetetovoj krvi. Tako da takva dijagnoza ne uzrokuje anksioznost, danas smo odlučili detaljnije reći o tome što je to i zato se bilirubin pojavljuje u novorođenčadi. Također možete saznati koja je dopuštena stopa za ovaj pokazatelj (tablica u nastavku) i vrijedi li se brinuti ako je prekoračena granica.

Kao odgovor na riječi opstetričara o prisutnosti žutice, mnoge majke pitaju zbunjenost: "Gdje je mogla doći, ako je sve u redu s prenatalnim ispitivanjem?". Takvo patološko odstupanje opaženo je u novorođenčadi ako se uništi hemoglobin u tijelu, kojem je također popraćeno karakterističnom promjenom boje kože na maslinovom (žućkastoj) sjeni.

Tijelo djeteta nakon porođaja

Nakon što ostane devet mjeseci u majčinoj trudnoći, novorođenče se mora prilagoditi novim uvjetima. Stoga neki sustavi i organi mogu doživjeti neku vrstu stresa. Kao rezultat, postoji takav fenomen kao žutica na pozadini povišene razine bilirubina u krvi.

Činjenica je da je sastav hemoglobina u fetusu i novorođenčadi malo drugačiji. I tijekom raspada fetalnog hemoglobina nakon rođenja djeteta u svijet, može doći do nuspojava u obliku izlučenog pigmenta. Ova tvar zove se bilirubin (izravno i neizravno). U novorođenčadi nastaje kada proces raspada crvenih krvnih stanica, koji su preživjeli "svoje vrijeme" počinje u krvi. Pigmentni bilirubin, koji prelazi dopuštenu razinu, može bojati kožu bebe u boji masline.

Proizvod hemoglobin razgradnje bilirubina, možemo vidjeti na tijelu u obliku halos prljave žute, formirana u 7-9 dana oko ozljede. U novorođenčadi, fiziološka žutica se manifestira u 80% slučajeva i može ići sama za 7-14 dana bez štetnog utjecaja na zdravlje.

Obično se pigment izlučuje iz samog tijela. Međutim, koji put bilirubin će ovisiti o vrsti hemoglobina degradacije proizvoda. Postoje dvije vrste pigmenata:

 • izravni bilirubin - otopi se enzimima proizvedenim jetrom i izlučuju iz tijela urinom i izmetom;
 • neizravno - ne može se otopiti u vodi pa se izlučuje krvlju do jetre zajedno s albuminom, gdje se pretvara u pravu liniju. Tek nakon toga uklonit će se kroz žučni mjehur.

Bilirubinski indeks: prihvatljive vrijednosti i povišene

U vrijeme porođaja, stopa bilirubina u sastavu njegove krvi je uvijek veća od one djece od 1 mjeseca. Istodobno, stopa ovisi o tome koliko je trudna žena rodila. Ako bi u trenutku nastanka novorođenčeta normalni indeks bilirubina trebao iznositi od 51 do 60 mmol po 1 litru (krvni kabel), a za dva dana normalni pokazatelj trebao bi biti veći od:

 • 205 mmol / l - za bebe rođene u pravom trenutku;
 • 171 mmol / l - u prijevremenom rođenju (prerano).

Mjesec dana kasnije ove brojke će također biti različite. Dakle, u bebi koja je mjesec dana starost, razina bilirubina u krvi trebala bi varirati između 8.5 i 20.5 mmol / l. Ako je stopa veća od dopuštenog ograničenja (256 i 172 mmol / l za pojam i prerane bebe), morat ćete donirati krv za analizu kako biste ustanovili uzroke povećanja bilirubina i uklonili ih.

Važne analize

Prvi test za novorođenče je test krvi. Neposredno nakon rezanja pupčane vrpce, krv se uzima za opću analizu. Dakle, određuje se ne samo krvna skupina, već i razina različitih supstanci u njemu (uključujući bilirubin u novorođenčadi).

Prema rezultatima testa dječje krvi, bilirubin treba otkriti u novorođenčadi:

 • ukupno - razina koncentracije pigmenata (izravno + indirektno);
 • izravna (norma za pokazatelj ne prelazi 25%);
 • neizravno (više od 75%).

Tablica u nastavku pokazuje što bi trebalo biti dopušteno bilirubin u novorođenčadi od prvih minuta života do 7 dana.

Ako novorođenče ima krvni test, ona je iznad granice od 256 mmol / l (171 mmol / l), a žuticu može dijagnosticirati liječnik. Istodobno, takvo stanje, kada je razina izravnog ili neizravnog bilirubina više nego prihvatljiva, može imati tri oblika manifestacije.

Fiziološka žutica

Fiziološki, javlja se u 7% novorođenčadi. Fizička žutica javlja se 2-3 dana nakon što se beba rodila i nestaje sama za 14-20 dana. Ovaj oblik žutice, koji izaziva povećani bilirubin, apsolutno nije opasno za djecu. U pravilu postoji nekoliko razloga za njegov izgled. To može biti prijevremena starost, intrauterinska deprivacija kisika, asfiksija fetusa, bolesti majke tijekom trudnoće.

Postoje slučajevi kada je u novorođenčeta sedam dana starija stopa bilirubina. Takav se fenomen najčešće javlja kod dojenih beba, koji vrlo brzo dobivaju masu. Činjenica je da u prehrambenom proizvodu kao što je majčino mlijeko, postoji visoka razina estrogena koji sprečavaju prirodno uklanjanje bilirubina iz sitnog tijela novorođenčeta.

Patološka žutica

Patološki - oblik žutice, što je određena opasnost za zdravlje novorođenčadi. Preduvjeti za pojavu patološke žutice mogu biti sljedeći čimbenici:

 • nespojivost krvi u skupinama u novootvorenoj majci i njezinoj bebi;
 • Rh-sukoba u trudnoći tijekom razdoblja trudnoće;
 • zarazna bolest koja utječe na dječju jetru ili disfunkciju jetre;
 • uništavanje crvenih krvnih stanica, koje se javljaju u pozadini genetičkih svojstava organizma;
 • mehanička žutica;
 • intestinalna opstrukcija u novorođenčadi;
 • prijevremena dostava;
 • poticanje aktivnog rada s posebnim tvarima;
 • hormonalni poremećaji u novorođenčeta;
 • manje hemoragije u djeteta.

Abnormalna žutica koja traje 2,5-3 tjedna sa obezbojenjem izmeta i intenzivnom bojom urina ukazuje na ozbiljne probleme u tijelu povezanima s bilijarnim traktom.

Koja je opasnost od odstupanja?

Ako govorimo o tome koliko dugo žutica može trajati, također je važno razjasniti što je opasnost. Ako je krvni test djeteta pokazao visok bilirubinski sadržaj, to može biti ispunjeno negativnim učinkom na živčani sustav. U ovom slučaju, višak probavnog produkta hemoglobina, bez potpunog blokiranja proteina u krvi, može prodrijeti u živčani sustav. Kao posljedica toga, bilirubinna encefalopatija može se razviti na pozadini vanjske intervencije bilirubina, čiji se simptomi mogu javiti već prvog dana nakon rođenja djeteta (povećana slezena, velika jetra, konvulzije, pospanost itd.).

Ako patologija nije otkrivena na vrijeme i žutica se ne liječi u novorođenčadi, tada će pedesetak do šest mjeseci dijagnosticirati razvojne probleme kod djeteta. To mogu biti problemi s sluhom, gubitkom vida ili paralizom. U budućnosti, tablica dopuštenih vrijednosti za nekoliko mjeseci (vidi dolje) pomoći će pratiti razinu pigmenta u sastavu krvi djeteta.

Kao što možete vidjeti, krvni test novorođenčeta za razinu bilirubina u njemu obvezan je za svu djecu. Njegovi rezultati omogućuju procjenu da li dopuštena granica ne prelazi vrijednosti bilirubina (ukupno, izravno i neizravno) kako bi se uklonile odstupanja u vremenu.

Žutica u prijevremenim dojenčadi - uzroci i simptomi

Žutica u prijevremenim dojenčadi promatra se u gotovo svakom preranom djetetu. To je rezultat nerazvijenog enzimskog sustava koji se ne može nositi s velikom količinom bilirubina (žutog pigmenta).

Fiziološka žutica ne zahtijeva liječenje i često je spontano riješena. To je uobičajena pojava u novorođenčadi, ali u preuranjenim bebama, može trajati dulje od beba koje su rođene na vrijeme.

Koji je uzrok i koji su uzroci žutice u prerano novorođenčadi?

Fiziološka žutica javlja se zbog brzog pada crvenih krvnih stanica, koje su prisutne u velikim količinama u krvi novorođenčeta. Kada se unište crvene krvne stanice (crvene krvne stanice), bilirubin, isti žuti pigment koji se nalazi unutar ovih stanica, oslobađa se. Zbog pojave velike količine ovog pigmenta, koža i bjeloočnice očiju postaju žute boje.

U jetri su enzimi koji neutraliziraju bilirubin. U ranim dojenčadi enzimski sustav nije potpuno razvijen, a stanice jetre ne mogu se nositi s obradom pigmenta. Stoga je žutica u prijevremenim novorođenčadi uobičajena.

Žutica u ranoj dobi pojavljuje se najčešće jedan do dva dana nakon rođenja, dostiže vrhunac u roku od 6-7 dana, a zatim počinje postupno smanjivati. Može trajati do 3 tjedna. Ako se žutica pojavi na dan rođenja djeteta, onda se to može govoriti o patologiji i zahtijeva precizniju dijagnozu.

Bilirubin u prerano rođenoj djeci ne smije prijeći 257 mikromola po litri. Kada je koncentracija u krvi viša ili traje jako dugo, toksično djeluje na mozak. U ovom slučaju, nukleusna žutica (ozbiljna bolest mozga) i posljedično neurološki poremećaji mogu biti opasni za dijete. Sam po sebi, to je vrlo otrovno.

Kako se žutica dijagnosticira i liječi u preuranjenim bebama

Svako novorođeno dijete, a ne samo prerane bebe, provjerava se za fiziološku žuticu. Izvršena je vizualna provjera, mjeri se razina bilirubina. Mjerenja se provode s posebnim uređajem koji se naziva ispitivanje udarca. Može odrediti pigment kroz kožu. Ako liječnik sumnja, obavlja se cjelovita krvna slika. Važno je isključiti patologiju.

Fiziološka žutica u preuranjenim novorođenčima često samostalno rješava i ne zahtijeva liječenje. Ako je bilirubin visoka, primjenjuje se fototerapija, izloženost ultraljubičastim zračenjima. Kao rezultat toga, pigment se podvrgava kemijskim promjenama, što ubrzava njegovo povlačenje tijela. Poželjno je hraniti dijete majčinim mlijekom.

Stopa bilirubina u novorođenčadi dan i mjesec - kako se izlučuje iz tijela i opasnost od visoke razine

Razina bilirubina u krvi novorođenčeta jasno pokazuje koliko dobro funkcioniraju unutarnji organi djeteta. Visoka razina pigmenta, koja će zahtijevati hitnu terapeutsku intervenciju, naznačit će žućkastom bojom kože bebe. Roditelji trebaju znati brzinu bilirubina u novorođenčadi, uzrocima i posljedicama njegovog povećanja u djetetovoj krvi i kako se nositi s tim problemom.

Što je bilirubin u novorođenčadi?

Ova tvar je pigment koji se stvara u trenutku kada su uništene crvene krvne stanice. Hemoglobin oslobođen u ovom slučaju je toksična tvar za tijelo. Kao odgovor na njegovu prisutnost, imunološki sustav razgrađuje hemoglobin, što dovodi do oslobađanja takozvanog hema, tj. Željeznih spojeva. Potonji, nakon dodira s enzimima, postaje bilirubin.

Razine bilirubina u novorođenčadi često su vrlo visoke. To je zbog činjenice da fetus prima kisik iz crvenih krvnih stanica koje sadrže fetalni hemoglobin. Kada se dijete rodi, potreba za ovim hemoglobinom nestaje i raspada, što dovodi do povećanja razine pigmenta. U bolnici, svako dijete dobije krvni test nekoliko puta kako bi se utvrdilo koncentraciju bilirubina. Ako su pokazatelji prekomjerno iznad norme, označava žuticu koja se može odmah zaustaviti.

Analiza bilirubina u novorođenčadi

Prva analiza vrši se mjerenjem pigmenta u krvi iz pupkovine. Sljedeći put za dva dana. Ako se beba rodi prerano, razina pigmenta mjeri se jedan dan nakon rođenja, a zatim svaki dan. U prisustvu takvih čimbenika kao što su složeni rad ili trudnoća, kao i žuljenje kože, krv se uzima za analizu iz glave vena. Nemojte se bojati tako strašnog zvuka, takav postupak ne uzrokuje boli dijete. Za uzimanje uzoraka krvi u dojenčadi primjenjuje se najtanja iglom.

Ako dijete nema simptome žutice, oni čine pojednostavljeni test koji se provodi pomoću posebnog uređaja koji čita boju kože djeteta na čelu i otkriva sadržaj pigmenata. Prednost ove metode je da rezultat odmah postane poznat, a nedostatak je što ne čini odvajanje između izravnog i neizravnog bilirubina. Ovo je važan čimbenik u dijagnozi patologija. Izravni bilirubin je siguran jer neutralizira jetreni enzimi.

Koliko treba bilirubin u novorođenčadi

Nastajanje pigmenta u krvi prirodni je proces koji vodi obnavljanje krvi. Brzina bilirubina kod djece varira, pokazatelji se odražavaju u posebnim tablicama. Dijete od jednog mjeseca mora imati sadržaj pigmenta od 8.5-20.5 μmol / l u krvi. Novorođenčad pokazuje veće stope zbog neprekidnog raspada fetalnog hemoglobina. Brzina bilirubina u preuranjenim bebama varira od 71,8 do 106 μmol / l, a za one rođene na vrijeme, od 51 do 60 μmol / litra.

Stopa bilirubina u novorođenčadi po danu

Pokazatelji norme nisu strogo fiksni, brojevi mogu varirati. Kod djeteta, pri rođenju granica može iznositi 51-60 μmol / l, ali nastavlja se raspadanje fetalnog hemoglobina. U tom smislu, test može odražavati pokazatelje rasta trećeg dana života novorođenčeta. Tada se brojke ponovno smanjuju. Dnevna stopa prikazana je u tablici:

Opći indikator (μmol / l)

Stopa bilirubina u novorođenčadi po mjesecu

U dobi od tjedan dana, dječja razina tvari se spušta, bilirubin se stabilizira već tri tjedna. Test krvi za mjesec dana starog beba trebao bi se već razlikovati u stalnim pokazateljima pigmenta. Tablica prema mjesecu odražava samo vrijednosti praga. Ako su brojevi previsoki za 2 ili 3 mjeseca, potrebno je liječenje. Mjesečna naknada:

Opći indikator (μmol / l)

8.5 - 20.5 (bilirubin može varirati od 9 do 21 μmol / l, čak i do dobi od dva mjeseca)

Norma bilirubina u preuranjenim bebama

Oko 75-80% preranih beba ima žuticu. Razina bilirubina u krvi preranih beba niža je od novorođenčadi. Često je neizravna. Stopa bilirubina u krvi novorođenog rođenog prerano, prema tablici, iznosi do 170 μmol / litra. Mozak preranog djeteta vrlo je osjetljiv na neizravno toksični pigment.

Povišeni bilirubin u novorođenčadi

Ako se pokazatelj poveća iznad maksimalnog, kritična granica od 256 μmol / l (podaci o normi prikazani su u tablici), tada simbolizira pojavu žutice. Postoje dvije vrste. Fiziološka žutica prolazi bez intervencije liječnika i učinci bliže 1 mjesecu. Djeca s ovom dijagnozom trebaju biti pod nadzorom liječnika. Patološka žutica može nanijeti štetu djetetu, stoga je potrebno liječenje u ovom slučaju. Prekomjerne stope ukazuju na niz različitih zdravstvenih problema, kao što su:

 • abnormalnosti u funkcioniranju jetre;
 • hormonalni poremećaji;
 • rhesus sukoba između majke i djeteta;
 • opstrukcija ileusa ili bilijarnog trakta, problemi žučnoga mjehura, povećanje jetre;
 • kongenitalne bolesti koje uzrokuju uništavanje školjki crvenih krvnih stanica.

Pigment je opasni toksin koji utječe na živčani sustav djeteta. Pri visokim koncentracijama ima toksični učinak i može dovesti do bilirubinske encefalopatije. Njegovi simptomi su:

 • povećanje veličine jetre i slezene;
 • smanjenje tlaka;
 • konvulzivne pojave;
 • prekomjerna pospanost ili aktivnost djeteta;
 • nespremnost djeteta da uzme grudi ili bocu.

Što podiže bilirubin

Rast bojila u analizi novorođenčeta fiziološki je određen, a to je prirodni fenomen uzrokovan slomom fetalnog hemoglobina. Međutim, postoje slučajevi kada se bilirubin diže iz drugih razloga. Takvi slučajevi često dovode do teških komplikacija. Među najčešćim uzrocima pokazatelja rasta:

 • abnormalnosti fetusa;
 • uzimanje antibiotika i hormonskih lijekova tijekom trudnoće;
 • uporaba alkohola i pušenje tijekom razdoblja nošenja djeteta;
 • uporaba lijekova koji stimuliraju radnu snagu;
 • prisutnost majke dijabetesa;
 • prerano rođenje;
 • asfiksija rođenja;
 • mogu uzrokovati i prirodno dojenje (žutica dojenja).

Što je opasno visoko bilirubin

Ako se pigment nakuplja u krvi, to utječe na stanje živčanih stanica i mozga, što dovodi do bilirubinske encefalopatije ili nuklearne žutice. U tom slučaju, dijete ima konvulzije, gotovo cijelo spava, slabašni refleks slabi. Uz trčanje oblik bolesti, stanje djeteta može pogoršati. Njene posljedice mogu biti paraliza, gubitak sluha i zakašnjenja u razvoju.

Kako bilirubin proizlazi iz tijela novorođenčeta

Do nedavno je smanjenje razine žučnog pigmenta postignuto uz pomoć fenobarbita, askorbinske kiseline, sredstava za uklanjanje žuči i glukoze. Sada se široko vjeruje da fiziološka žutica ne zahtijeva upotrebu bilo kakvog lijeka i može proći vlastito. Smanjenje razine pigmenta trebalo bi doći samo odlukom i pod kontrolom stručnjaka. Za to su korištene sljedeće metode:

 1. Fototerapija. Neizravni bilirubin transformira se u topljivi izravni pod utjecajem posebnih svjetiljki. Nakon toga, tijekom 12 sati, pigment napušta tijelo. Ukupno trajanje postupka trebalo bi biti 48 sati, što je učinjeno u jednoj sesiji, a brojni uz prekid od tri sata između njih.
 2. Infuzije. Uvođenje intravenoznih lijekova za uklanjanje glukoze ili toksina koji će smanjiti sadržaj žučnog pigmenta u krvi djeteta. Ova se metoda koristi kao alat za hitne slučajeve.
 3. Kolagog, ako je problem akumulacija žuči.
 4. Potrošnja velikih količina tekućine. Osim Rh-sukoba, što je češće moguće staviti dijete na prsa. Kolostrum ima laksativni učinak, a pigment izlazi brže od crijeva zajedno s izmetom.