Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Zasnivanje

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Stopa hranjenja novorođenčeta na umjetno hranjenje

Ova web stranica je inicijativa web dizajnera, webmastera i blogera koji žele poboljšati web i pomoći svojim posjetiteljima.

Stariji preglednici stvaraju sigurnosne probleme i ometaju razvoj Interneta zbog ograničenih mogućnosti i višestrukih grešaka.

"Ne mogu ažurirati preglednik"

Ako ne možete promijeniti preglednik zbog problema s kompatibilnošću, možete instalirati drugi i ostaviti stari kako biste osigurali kompatibilnost.

Ako niste administrator ovog računala i ne možete sami instalirati novi preglednik, obratite se administratoru s tim zahtjevom.

Planirano hranjenje novorođenčeta na umjetno hranjenje

(glasova: 2, prosjek: 5.00 od 5)

Način prehrane novorođenčeta na umjetno hranjenje

Svaka mama zna da je najbolji način davanja novorođenčeta svim potrebnim i vitalnim hranjivim tvarima, vitaminima i elementima u tragovima prenijeti ga prvih šest mjeseci svog života. No ponekad dojenje beba je nemoguće iz raznih razloga. A onda dijete mora biti preneseno na umjetno hranjenje s posebnim smjesama.

Analizirat ćemo što su mješavine i kako se međusobno razlikuju, utvrditi ispravnu metodu hranjenja za novorođenče s umjetnom hranom i pravilima hranjenja.

Zašto dojenje nije dostupno?

Za početak, razmotrimo razloge zašto novorođeno dijete mora biti potpuno ili djelomično preneseno na umjetno hranjenje.

 • Teški rad, uz komplikacije, nakon čega majka treba dugo razdoblje da se oporavi snagu.
 • Mama mora uzimati lijekove kako bi obnovila svoje zdravlje ili zadržala normalno.
 • Neke zarazne bolesti majke.
 • Nedostatak proizvodnje majčinog mlijeka ili njegovo potpuno odsutnosti. U tom slučaju najprije morate pokušati vratiti laktaciju, pribjegavajući preporukama liječnika. Ako to ne uspije, prebacite bebu u mješavinu hrane.
 • Dugo odsutnost mame, kada nema mogućnosti hranjenja, izrazio je majčino mlijeko.

Napominjemo da je umjetna hranjenja novorođenčadi neophodna mjera. Mame se ne mogu pribjeći samo zbog vlastite praktičnosti ili zbog straha od gubitka vizualnog žalbe. Ti lažni motivi za neodgoj mogu vrlo negativno utjecati na bebu.

do sadržaja ↑ Vrste smjesa za umjetno hranjenje novorođenčadi

Da biste odabrali pravu smjesu, trebate se usredotočiti na starost bebe, svojstva njegova tijela, prisutnost alergijskih reakcija.

Formula za umjetno hranjenje podijeljena je njihovim sastavom i konzistentnošću.

U sastavu, oni mogu biti:

 • vrlo prilagođena - slična u sastavu kao i majčinom mlijeku. To se postiže upotrebom posebne sirutke.
 • smjese s manje prilagodbe. Napravljene su na osnovi kazeina mliječne bjelančevine. Ovo je najčešći tip dječje hrane.
 • naknadne mješavine koje se koriste za hranjenje beba starijih od 6 mjeseci.
 • hypoallergenic. Takva prehrana je neophodna za bebe koje imaju izražene alergijske reakcije, a jednostavno zamjena jedne smjese s drugom ne dovodi do rezultata.
 • specijalizirani. Koriste se samo onako kako ih propisuje liječnik i sadrže aditive iz različitih korisnih vitamina ili elemenata u tragovima potrebnih za puni razvoj djeteta i rješavanje određenog problema.
 • kiselo mlijeko. Takve smjese se koriste za probleme kod djeteta s gastrointestinalnim traktom, ali ne mogu služiti kao stalni izvor prehrane, samo kao pomoćnu mjeru.

Prema njihovoj konzistenciji, dojenčeta se dijeli na suhu, tekuću i tekuću koncentriranu.

Stopa hranjenja novorođenčeta na umjetno hranjenje nešto je drugačija od normi dojenja. To je zbog razlika u sastavu i različitim razinama prehrane.

Općenito, standardna formula za hranjenje smjesa za zdravu djecu su:

 • Od 1 do 10 rođendana - dnevna stopa upotrijebljene mješavine izračunava se formulom: 70-80 ml pomnoženo s brojem dana u kojem je dijete živjelo;
 • od 10 dana do 2 mjeseca - dnevna stopa iznosi 1/5 težine djeteta;
 • 2-4 mjeseca - dnevna stopa je 1/6 težine djeteta;
 • 4-6 mjeseci - 1/7 težine djeteta;
 • od 6 mjeseci do godine - dnevna stopa je 1/9 od težine.

Još jednom ćemo napraviti rezervaciju, to su standardne norme za zdravu djecu. Ako postoje odstupanja u zdravlju ili razvoju djeteta, tada za posebne preporuke o prehrani trebate se posavjetovati s pedijatrom.

Također, mumije, čije su bebe na umjetnom hranjenju, zainteresirane su za raspored prehrane novorođenčadi.

Zapravo, nije osobito drukčiji od rasporeda dojenja.

Djeca do šest mjeseci preporuča se konzumirati 6-7 puta tijekom dana s intervalom od oko 3 sata. Trebalo bi biti i hranjenje jedne noći, koja će se na kraju s vremenom onesvijestiti.

Mnoge mame više vole hraniti svoje dijete na zahtjev. Ako u slučaju dojenja, to može imati određeno značenje, a onda kada se umjetno hranjenje takve prakse bolje ne uključiti. Formule dojenčadi su hranjivije od majčino mlijeka, zbog njihovog većeg sadržaja bjelančevina, stoga je potrebno više vremena za njihovo probavljanje. A ako se dijete često hrani, onda se može pojaviti prekomjerna težina i razviti pretilost.

Optimalni interval između hranjenja novorođenčeta trebao bi biti 3 - 3,5 sata. Ovaj put obično je dovoljno da trbuh potpuno probavlja smjesu, a dijete je spremno za sljedeći obrok.

na sadržaj ↑ Pravilna priprema formule za hranjenje novorođenčadi

Pogledajmo sada kako pravilno pripremiti formulu za prehranu novorođenčadi.

Ako želite miješati suhu smjesu, može se razrijediti izravno u boci u omjeru s vodom i količinom naznačenom na pakovanju. Obavezno se pridržavajte propisane doze. Ako stavite manju količinu smjese, onda dijete ne smije jesti. Ako, naprotiv, pomak, tada povećana količina hranjivih tvari i elemenata u tragovima mogu imati loš učinak na proces digestiranja hrane, što će dovesti do želučanog kolike.

Prije uzgoja mješavine bočica, bradavica i kapa moraju se sterilizirati. Za razrjeđivanje smjese potrebno je koristiti kuhanu vodu, ako je iz slavine ili posebne dječje vode. Njegova temperatura pri razrjeđenju mora biti 60-70 stupnjeva, zatim se smjesa ohladi na 36-37 stupnjeva. Prije nego što ga dajte svom djetetu, kapnite malo mješavine na zglob kako biste bili sigurni da je na prihvatljivoj temperaturi.

Što se tiče tekućih prehrambenih mješavina, jednostavno ih se prelije u bocu, zagrijava do željene temperature i dade bebi. Koncentrirana tekuća smjesa se razrijedi vodom do željene konzistencije. Glavna stvar je zadržati bocu kada hranite novorođenče tako da ne pokupi zrak.

Posebne preporuke

Da bi vaša beba bila puna i zadovoljna, morate se pridržavati još nekoliko preporuka koje treba slijediti kada se radi o umjetnoj hrani:

Zdravlje vama i vašoj djeci!

»Novorođenče

Umjetno hranjenje novorođenčadi

Za hranjenje djeteta od prvog dana života s majčinskim mlijekom idealna je opcija i za majku i za bebu. Pa, ako se doista dogodilo da je tvoja mrvica na umjetnom hranjenju. potrebno je ozbiljno shvatiti pitanje usklađenosti s propisima za umjetno hranjenje novorođenčadi.

Indikacije za umjetno hranjenje novorođenčadi

Postoje okolnosti u kojima je hranjenje novorođenčadi s majčinim mlijekom nemoguće bilo djelomično ili potpuno. Tada se dijete nadopunjuje ili čak prenosi na umjetno hranjenje. To se događa u slučajevima kada, na primjer, majka ima tešku trudnoću i porođaj, zahtijevajući oporavak i lijekove; hipogalaktika (nedovoljno stvaranje mlijeka, što potvrđuje kontrolna vaganja djeteta). Ili majka je prisiljena raditi, a izraženo i zamrznuto mlijeko nije dovoljno.

Prije punog prijenosa bebe na umjetno hranjenje, morate pažljivo vagati pro i kontra. Obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatrom, neonatologom, stručnjakom za dojenje. Čak i vrlo malo majčino mlijeko će imati koristi od bebe.

Kako odabrati formulu za umjetno hranjenje novorođenčadi

Prije kupnje bilo koje formule za umjetno hranjenje na prvom mjestu, obratite pozornost na datum proizvodnje. Što je bolje odabrati smjesu za umjetno hranjenje - pedijatar će vas potaknuti sa svim značajkama razvoja djeteta, uključujući pokazatelje njegove tjelesne težine. Ako se beba uklapa u smjesu, to će ga jesti s užitkom, ali ako ne - odmakni, ispljune i pljuvaju, plaču - to znači da se mješavina mora mijenjati. Opet, nakon savjetovanja s pedijatrom.

Međutim, čak i ako dijete dobro jede formulu za umjetno hranjenje, u takvim situacijama treba mijenjati formulu za umjetno hranjenje:

 • alergijska reakcija na formulu za umjetno hranjenje
 • dijete je odraslo (svaka formula za umjetno hranjenje namijenjena je određenoj dobi)
 • u slučaju bolesti, kada se posebna terapijska smjesa za umjetno hranjenje uvodi u dječju prehranu (isključivo od liječnika)
 • nakon oporavka i tijeka medicinskih smjesa, beba se ponovno prenosi na svoju uobičajenu formulaciju za umjetno hranjenje.

Koliko treba mješavina kad se umjetno hrani novorođenčad?

Dijeta kod hranjenja novorođenčadi s formulom za umjetno hranjenje ostaje slobodna, kao u dojenju. I količina formule za dojenje u velikoj mjeri ovisi o tjelesnoj težini djeteta, o tome kako brzo raste, o metabolizmu i naravno o apetitu. Treba imati na umu da količina hrane koja se koristi za hranjenje nije uvijek ista tijekom dana: ponekad je više, ponekad je manja od stope preporučene od strane liječnika (dijete ne može biti gladan, umoran, nema dovoljno sna i stoga ne želi jesti ).

Približni dnevni unos formule za umjetno hranjenje za dijete mlađe od 12 mjeseci (ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj dobi)

Dnevni volumen formule za umjetno hranjenje, ml.

Pravila mješovitog hranjenja novorođenčeta

 • Uzroci mješovitog hranjenja beba
 • Mješovita novorođenčeta: osnovna pravila
 • Kako izračunati dnevnu potrebu bebe u glavnim sastojcima

Hranjenje novorođenče mješovito je hranjenje, u kojem beba dobiva i majčino mlijeko i umjetnu formulu. Vrlo je važno promatrati potrebne razmjere. Volumen majčinog mlijeka trebao bi biti najmanje 1/5 dnevne količine hrane koju dijete konzumira.

Umjetne smjese treba dati samo onima koje propisuje liječnik. Istodobno treba ispitati novorođenče i proučavati obilježja njegova tijela. Da biste dijete davali mješoviti obrok, nemoguće je bez stručnog savjetovanja.

Najčešće, liječnici preporučuju prilagođene mliječne formule. Oni mogu hraniti novorođenčad i kao dodatak, te uz umjetno hranjenje.

Uzroci mješovitog hranjenja beba

 1. Hipogalaktika je dramatičan nedostatak mlijeka u majci za njegu. Takvo smanjenje funkcija mliječnih žlijezda u 5-10% žena. Razlog tomu je teška kasna toksikoza, krvarenje u kasnoj trudnoći, postpartum trauma ili nemarni poremećaj, tijekom kojih se opasne infekcije mogu uvesti u majčino tijelo.
 2. Društveni uvjeti - kada mlada majka jednostavno ne može ostati s bebom 24 sata. To je zbog mnogih čimbenika: proučavanje, rad, ili jednostavno biti samohrana majka i prisiljena raditi na štetu djeteta.
 3. Teške bolesti majke - koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju i dugo ostaju na liječenju. To mogu biti kardiovaskularne bolesti, bolesti unutarnjih organa i dišnih sustava.
 4. Prisutnost majki sestrinskog djeteta u defektnom majčinom mlijeku. Kemijski sastav mlijeka ne zadovoljava zahtijevane standarde. Previše je tekućina i mršav. U tom slučaju, pedijatar prenosi novorođenče u mješovito hranjenje kako bi osigurao rastući dio djeteta sa svim mikroelementima i vitaminima koje mu je potrebno. Ako to nije učinjeno na vrijeme i beba je dojena, doživjet će sljedeće bolesti: slabu prehranu i anemiju.

Natrag na sadržaj

Mješovita novorođenčeta: osnovna pravila

Potrebno je početi hraniti majčinim mlijekom.

To je zbog činjenice da je hranjivije i najviše zadovoljava potrebu bebe za hranom. Osim toga, na početku prehrane, novorođenče ima aktivan apetit i sretan je da sisati majčinu dojku. Ako mu odmah nudite umjetnu mješavinu boca, tada, budući da je imao dovoljno, ne želi sisati majčino mlijeko, jer je puno teže učiniti. Kao rezultat toga, mlijeko se lako može izgoriti ako nije pravilno dekantirano. Dojenje novorođenčad je neophodno dok se ne potpuno prazni, a zatim nastavite s dodatnom hranjenjem dojenčadi umjetnom mješavinom.

U slučaju da postoje socijalni problemi ili je majka prisiljena liječiti, djetetu se može ponuditi umjetna prehrana dvaput dnevno, ali ne i više, a zatim se nadopunjuje izraženim majčinim mlijekom ili mlijekom iz dječje kuhinje.

Bolje je hraniti dijete iz žlice (ako volumen mješavine nije prevelik), jer unos mješavine iz boce olakšava, s jedne strane, hraniti novorođenčad, ali s druge strane, može u potpunosti atrofirati instinkt za sisanje majčinske dojke. Ako je volumen dodataka prevelik, tada ne možete bez boce. Pokušajte dobiti elastičnu bradavicu s malom rupom tako da ga dijete ne može razlikovati od majčine dojke i također je jeli smjesu koja mu se nudi apetitom.

Što se tiče hranidbenog režima, ovdje, također, sve je vrlo individualno. Ovisno o tome koliko dobro vaše novorođeno dijete dobiva na težini, količina prehrane može se povećati ili smanjivati. Bolje je to naučiti nakon savjetovanja s stručnjakom koji će ispravno dodijeliti količine hrane za bebu, kao i napisati detaljan raspored u kojem načinu ćete hraniti. Strogo se pridržavajte preporuka liječnika ako kaže kako bi se ta dva tipa hrane trebala smanjiti i koja bi se trebala povećati. Konačno, zdravlje novorođenčeta ovisi o tome.

Nemojte zaboraviti sterilizirati sve dječje pomagala za hranjenje. Bradavice i boce trebaju se čuvati u savršenoj čistoći tako da infekcija ili bakterije ne mogu ući u tijelo djeteta.

Temperatura gotove smjese ne bi trebala prelaziti 37-38 stupnjeva. Da biste to učinili, prije nego ponudite bebu hranu, pokušajte ga na zglobu.

Kada se mješovito hranjenje hrani u djetetovoj prehrani 2-3 tjedna prije nego s prirodnom hranom.

Natrag na sadržaj

Kako izračunati dnevnu potrebu bebe u glavnim sastojcima

Da biste izračunali potrebe vaše bebe u sastojcima hrane, morate razmotriti njegovu dob i težinu. Također je važno znati točno kakav je hranjenje blizu prehrane, prirodne ili umjetne.

Od velike važnosti i vrste mješavine. Ovisno o preporuci liječnika, oni mogu propisati i prilagođenu i neprilagođenu smjesu.

Mješovita hranjenja novorođenčadi i točan izračun sastojaka prehrane - ključ zdravlja vašeg djeteta.

Detaljniji izračun potreban je za provjeru kod liječnika.

Umjetno hranjenje novorođenčeta

26. srpnja 2014 Pregleda: 6,007

Ne postoji ništa bolje za novorođenče nego majčino mlijeko. Uostalom, s njim dijete dobiva ne samo hranjive tvari, nego i majčinsko imunitet. Ali, na žalost, često se događa da ga majka iz nekog razloga ne može dati. Komplikacije nakon porođaja, koje zahtijevaju liječenje lijekovima koji su opasni za dijete, smanjuju laktaciju kao rezultat postpartumne depresije. hipogalaktika (nedovoljna proizvodnja mlijeka) i drugi čimbenici mogu uzrokovati nemogućnost dojenja. Mnoge majke, suočene s takvim problemom, psihološki su suočene s njom. Ali nemojte toliko očajavati. Danas postoji takva raznolikost dječje hrane koju svaka majka može odabrati najprikladniju za bebu u svim njegovim parametrima. Dakle, umjetno hranjenje je tema ovog članka.

Kako se prebaciti na umjetno hranjenje?

Najprije shvatimo kako krenuti na mješavinu. Ako je dijete počelo hraniti umjetnu mješavinu odmah nakon rođenja, brzo se navikne na to. Čak iu bolnici, neonatolog ili savjetnik za dojenje za novorođenče odabrat će smjesu koja je najprikladnija za dijete. Situacija je složenija ako je od prvih dana nakon rođenja majka hranila djetetu majčinskim mlijekom, no tako se dogodilo da ju je morala prenijeti na umjetno hranjenje. Teže je jer se mnoga djeca koja su se prebacila na mješavinu započele neke probleme - odbijanje hrane, alergijske manifestacije. zatvor. Usput, konstipacija sa umjetnim hranjenjem česta je "nuspojava" prijelaza na umjetnu prehranu. Stoga je važno da majka ne samo da pokupi smjesu za bebu, već i da zna kako hraniti dijete s njom.

Pravila za umjetno hranjenje

Dobro je ako prijelaz na umjetno hranjenje djeteta bude postupno, tj. tijekom razdoblja od dva tjedna ili više. Isprva će biti moguće dati jedan dio mješavine dnevno, a zatim, nakon nekoliko dana, dva svaki, i tako dalje. Tako će bebu lakše naviknuti na novu hranu. Događa se da dijete odbije bocu. U takvim će se slučajevima postupno prilagoditi i postupni prijelaz. Ali ako odmah trebate odvući iz prsa, ništa se ne može učiniti - morat ćete napraviti oštar prijelaz na umjetno hranjenje. A to je teže, jer se dijete ne može odmah prilagoditi inovacijama. Što bi trebala učiniti mama u ovom slučaju?

 • • Izaberite najprikladniju smjesu (s liječnikom).
  • Obraditi je prema uputama. Ne stavljajte prašak više ili manje nego što je naznačeno na pakiranju.
  • Zagrijati vodu za smjesu na istu temperaturu kao i majčino mlijeko.
  • Dajte bebu na zahtjev.
  • Za kratkotrajnu zatvor, dati dill vodu za bebu. S dugogodišnjim - kontaktirajte svog pedijatra.
  • Ako ste alergični na smjesu, odmah promijenite.
  • Ako se primijetite bilo kakve nuspojave, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Važno je napomenuti da kako se prevesti u umjetno hranjenje djeteta, bolje je saznati u dogovoru s pedijatrom ili stručnjakom za dojenje. Prilikom odabira hrane za dijete, treba voditi ne samo poznavanjem pravilnog sastava proizvoda ili njegovog proizvođača, već i individualnih karakteristika djeteta. Stoga je liječnik koji bolje zna ove osobine od majke, bit će lakše odabrati mrvice najprikladnija smjesa.

Kako odabrati smjesu?

Većina mješavina na današnjem tržištu dječjih jela izrađuju se od kravljeg mlijeka. Tretira se na poseban način kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija kod djeteta. Sastav mješavina za novorođenčad je prilagođen, što ga čini sličnim majčinom mlijeku. Sada mješovito ili umjetno hranjenje dojenčadi do godine s mješavinama je moguće zbog svoje raznolikosti u sastavu. Postoje dvije glavne vrste mješavina:

 • -maksimalno prilagođen sadržaju lako probavljivog proteina sirutke, koji su pogodni za djecu od rođenja,
  -djelomično prilagođen, sa sadržajem kazeina (složenog mliječnog proteina) namijenjen djeci do 6 mjeseci.

I dalje možete razlikovati smjesu brojevima na pakiranju. Slika "1" znači da je smjesa prilagođena maksimalnom, a može se dati djetetu od rođenja. Broj "2" označava da je ova smjesa za djecu od šest mjeseci.

Da biste pronašli savršenu kombinaciju za bebu, možda ćete je morati promijeniti više od jednom. Ali to neće biti beskonačno, kao što se može prvo činiti. Nakon što se tri mjeseca probave u djece sve bolje, oni su dobro probavljena hrana. Međutim, ponekad problemi kao što su zatvor u novorođenčadi ostati dugo vremena. Evo, majka će morati pomoći djetetu da se nosi s njom.

Koliko treba dati mješavinu novorođenčadi?

Ono što je najvažnije, morate zapamtiti da se hranjenje novorođenčeta iz dojke ne mijenja u vrijeme hranjenja. To znači da se umjetne tvari moraju hraniti i na zahtjev. Sada o količini pripremljene mješavine za hranjenje. Na svakom pakiranju s dječjom hranom postoji uputa za hranjenje. Međutim, za bilo kakvu naznaku, liječnik može propisati vlastitu dozu.

U svakom slučaju, svaka mama treba znati da novorođenče, od rođenja do 10 dana, obično jede količinu mlijeka na dan jednako 70 ml × broj dana života. Od 10 dana do 2 mjeseca - 1/5 tjelesne težine, od 2 do 4 mjeseca - 1/6, od 4 do 6 mjeseci - 1/6, od 6 mjeseci do godine - 1/8. Ako, na primjer, beba ima 3 mjeseca stare i težine 6000 g, to znači da će njegova dnevna prehrambena stopa biti 1/6 tjelesne težine, tj. 1000 ml. Budući da mama svaki mjesec posjećuje pedijatra i zna težinu djeteta, lako će joj izračunati doze prehrane.

Ako strogo slijedite upute i recepte liječnika, tada hranjenje smjese zapravo se ne čini tako problematičnim zadatkom. I majka ne bi trebala očajavati da joj ne može dati mlijeko. Uostalom, dijete zapravo ne razumije što jede, glavna stvar za njega je da je njegova majka u blizini.

Izvori: Nema komentara!

 • Broj
 • raspored
 • Proces kuhanja
 • Postupak hranjenja
 • pravila

Ako se dogodilo da beba postane umjetni umjetnik i bilo je lišeno majčino mlijeko iz nekog razloga, roditelji bi trebali preuzeti tu odgovornost sa svijom odgovornošću. Prvo, morate se upoznati s približnom dnevnom količinom hrane potrebne za djecu različitih dobnih skupina. Drugo, morat ćete se usredotočiti na određeni raspored unosa hrane po satu. Treće, postoje pravila o tome kako hraniti novorođenče s mješavinom: moraju se slijediti i moraju se pokušati ne odstupiti od njih.

Sve to će pomoći bebi da se brzo prilagodi novom svijetu, razvijati se normalno i rasti energično i zdravo.

Broj

Ako se ispostavilo da se novorođenčad treba hraniti mješavinom, prvo morate to ispravno podići. Suvremeno tržište dječjih jela nudi široku paletu mogućnosti: visoko ili djelomično prilagođen, mliječni i ne-mliječni, bez refluksa i glutena, tekućina i suha. Nakon pregleda ocjene i pregleda (recenzije, vrste i ocjene najboljih mikseva za novorođenče naći ćete u našem članku), nakon savjetovanja s pedijatrom, roditelji odabiru jednu od najoptimalnijih opcija.

Jednom kada se dobije željeni prašak (ili emulzija), jedan od glavnih zadataka je ne nadvladati dijete, ili obratno - ne ostaviti ga gladnima. I ovdje je tablica "Dnevne stope mješavine" velika pomoć.

Budući da tablica sadrži nekoliko parametara, svaki od njih detaljnije razmatramo.

Unatoč činjenici da je naš zadatak hraniti novorođenče s mješavinom (koja, po definiciji, treba biti od 0 do 1 mjesec), tablica također prikazuje podatke za kasnu dob. Tako će roditelji moći usporediti pokazatelje i usredotočiti se na njih u budućnosti, budući da odraste mrvice.

 • Količina smjese za 1 hranjenje

Ovi pokazatelji imaju prilično širok spektar opsega, što se može vidjeti iz podataka već u prvom retku. Koliko iznosi smjesu? 20 ml ili 60 Ovaj pokazatelj ovisit će o tome koji će raspored majka hraniti novorođenče. Ako je 7 puta, prema preporukama pedijatara, onda će ta brojka biti jedna. Ako je na zahtjev (tzv. Slobodno umjetno hranjenje) - broj obroka će biti više, a doza manje.

 • Količina smjese na dan

Ne postoji takav širok raspon. A ako se brojevi iz drugog stupca lako prilagode ovisno o tome koliko često hranite novorođenčad s mješavinom, onda na kraju uvijek trebate dobiti pokazatelje iz trećeg stupca - voditi ih.

Iako ovise o težini i stanju zdravlja novorođenčeta. Ako je preuranjen, ima patologiju, ionako neće jesti mnogo. Ali ako je bogatyr rođen s izvanrednim zdravlje i teške težine, on, u skladu s tim, treba više mix. No ta se razlika uzima u obzir u drugom, praktičnijem, s gledišta mnogih roditelja, tablice.

Postoje razni načini za izračunavanje količine mješavine koja vam je potrebna za hranjenje novorođenčeta, na temelju pojedinačnih pokazatelja (posebno težine). Možete koristiti ove formule. Oni će dati točnije brojeve. Čim odlučite o količini hrane, morat ćete zakazati hranjenje.

Korisni savjeti. Najčešće, sve ove tablice i formule su nepotrebne za roditelje iz jednog jednostavnog razloga. Većina umjetnih smjesa za novorođenčad sadrže detaljne upute o količini praha i količini vode koja se razrjeđuje u isto vrijeme. Za neke proizvođače, ove informacije su sadržane na kutiji, za druge - izravno na mjernoj bocu, koja je dio smjese.

raspored

Odmah odlučite kako ćete hraniti novorođenče s mješavinom - po vremenu ili na zahtjev.

U prvom slučaju će se razraditi određeni raspored, koji će se organski uklopiti u dnevni način rada. To je prikladno, omogućit će majci da obavlja kućanske poslove u intervalima, podučava bebu i želudac da naredi.

S druge strane, mnogi pedijatri kažu da je mnogo korisnije hraniti bebu na svoj prvi zahtjev, u skladu s prirodnim željama njegova tijela. Međutim, postoji rizik od prekomjernog opterećenja i daljnje pretilosti.

Ova dilema treba riješiti sami roditelji ili slušajući mišljenje lokalnog pedijatara. Ako je opcija rasporeda odabrana po satu, možete upotrijebiti sljedeću tablicu.

Ovo je indikativni raspored za umjetno hranjenje novorođenčadi po satu, koji se može prilagoditi prema volji, uzimajući u obzir dnevnu rutinu i pojedinačne karakteristike svake obitelji pojedinačno.

U dobi od 1 do 5 mjeseci daje se usporedba i praktičnost: nakon svega, vrlo je lako istegnuti interval između jela, ako odmah naučite dijete da jede na vrijeme, a ne na zahtjev. Zato odaberite shemu i vrijeme je da naučite pripremiti smjesu.

Potrebno je znati. Do danas, Svjetska zdravstvena organizacija (jedna od najpoželjnijih organa u medicini i pedijatriji) preporučuje mladim roditeljima da odustanu od strogog rasporeda sati u korist prehrane na zahtjev novorođenčadi.

Proces kuhanja

Dobrobit novorođenčeta, koje je na umjetnom hranjenju, izravno ovisi o tome kako pravilno majka priprema mješavinu.

Svi takvi proizvodi popraćeni su detaljnim uputama, koje se moraju pažljivo proučavati, a sve njegove točke se strogo provode. Među njima su nekoliko općih točaka.

 1. Za razrjeđivanje suhe mješavine upotrijebite bocu vode koja ne može kuhati kako bi sačuvala sve korisne osobine.
 2. Voda iz kuhanja nužno.
 3. Pratite točno doziranje navedeno u uputama za smjesu. Puno praha i nedostatka vode uzrokovat će koliku i dispepsiju. Previše mala količina suhe baze i puno vode jamče da će novorođenče djelovati i tražiti da se pojave izvan vremena.
 4. Razrijedite smjesu odmah u boci.
 5. Prvo, voda se predgrijava do 50 ° C. Ako je temperatura iznad ovog pokazatelja, uništit će korisne bakterije smjese.
 6. Nakon zalivši prašak u bočicu, dobro ga protresite, tako da nema grudica.
 7. Prije nego što hranite novorođenče ponovno provjerite temperaturu smjese: ne smije prijeći 37 ° C.
 8. Širina rupice u bradavici trebala bi prisiliti novorođenče da ulože napore kako bi filtrirala smjesu iz boce.

Proces izrade smjese - jedna od glavnih faza hranjenja. Ispravnost njegove primjene ovisit će o tome koliko je beba zadovoljna hranom, bez obzira na to će li biti potpuno zasićena, kao i njegovo zdravlje i daljnji fizički razvoj.

Nakon što ste savladali osnove kuhanja za takve bebe, morat ćete uzeti male "tečajeve" kako biste naučili kako ih pravilno hraniti.

Život sjeckanje. Da biste odredili temperaturu gotove mješavine za novorođenče, kapnite mliječnu tekućinu iz boce na zglob. Ako koža ne osjeti ništa - možete hraniti svog junaka. Ako se osjeća vruć ili hladan dodir - hrana mora biti ohlađena ili zagrijana.

Postupak hranjenja

Vrlo važan trenutak za sve mlade majke je naučiti pravilno hraniti novorođenčad mješavinom, jer je tehnika ovog procesa značajno različita od onog koji se koristi za dojenčad.

Što je brže svladan, manje će se problemi s prehranom i daljnjim razvojem pojaviti. Nekoliko korisnih savjeta pomoći će u tome.

Položaj novorođenčeta

 1. Ne smije ležati na leđima, jer će smjesa izlaziti iz boce. Zbog toga dijete može gušiti ili gušiti. Reflektirajuća usta također će biti formirana na pogrešan način.
 2. Glava bi se trebala nalaziti malo iznad tijela, na zavoju majčine ruke savijenog u lakat.
 3. Glava i kralježnica novorođenčeta trebaju biti ravna linija.
 4. Položaj djeteta tijekom hranjenja smjese mora biti isti kao u dojci.

Tehnika hranjenja

 1. Nemoguće je dati novorođenčetu da uz pomoć usana uzme bradavicu. Točan položaj: u ustima to bi trebao biti samo njegov duguljasti dio, ali na okruglim - leže usne.
 2. Pazite da se duguljasti dio bradavice neprestano napuni smjesom. Tako novorođenče neće progutati zrak, a zatim patiti od kolike.
 3. Nemojte trčati dijete dok hranite. On sam zna brzinu kojom je udobno sisan. Nemojte protresati bocu, nemojte vikati na nju i pokušati ne pokazati svoju nestrpljivost.
 4. Ako novorođenče odbija jesti, nemojte ga natjerati da pojede sve do kapi. Ako je doza manja od uobičajenog, pažljiviji pogled: možda se osjeća loše. U tom slučaju, obratite se pedijatru.
 5. Nakon hranjenja, lagano prati dijete na leđima - to će ga natjerati da prožme zrak, progutao je dok je sisao.

pauze

 1. Želite naučiti kako hraniti bebu s mješavinom? Zatim trebate uzeti kratke pauze tijekom jela.
 2. Činjenica je da usisavanje djeteta još uvijek proguta zrak, što stvara lažni osjećaj zasićenja. Da biste se riješili, trebate malo zaustaviti. Dopuštaju da se novorođenče rasplamsava, odnosno oslobađa od zraka i ponovno osjeća da još nije dovoljno.
 3. Čim se mrvica ukloni iz boce, držite je u polu-okomitom ili okomitom položaju sa stupom i pričekajte da se regurgitirate.
 4. S istom svrhom, možete staviti njegov trbuh - na ramenu, i ručke - na leđima.
 5. Drugi način da se riješite oteklih zraka je lagana masaža leđa, nježno udaranje na dnu.
 6. Ako ga stavite na trbuščić koljenima - rezultat će biti isti.
 7. Vježbajte na različite načine i odaberite tehniku ​​koja će vam omogućiti brzo postizanje željenog učinka.
 8. Nemojte zaboraviti zaštititi svoju i odjeću od pljuvanja.
 9. Ako ne uzmete pauzu i nemojte čekati za regurgitiranje, gutanje zraka će izazvati stomak i plin.

Majka i dijete veze

 1. Vrlo često, žene koje ne dojiti svoje bebe imaju osjećaj krivnje, budući da se vjeruje da djeca imaju mnogo bližu emocionalnu vezu s majkama. Međutim, također se može prilagoditi umjetnicima tijekom procesa hranjenja.
 2. Dok jedete, lagano ga povucite za bebu.
 3. Razgovarajte s njim: nazovite ga nježnim imenima, pokušajte prenijeti svu vašu ljubav i nježnost kroz glas.
 4. Stroke novorođenče tijekom hranjenja - to će vam omogućiti da stvorite bliski tjelesni kontakt, što nije dovoljno za umjetne žene.
 5. Jedna od prehrambenih prednosti mješavina je interakcija novorođenčadi s drugim rođacima, osobito s papom, koji mu također može dati miješanu bočicu. Međutim, za izgradnju emocionalne veze s majkom, ona mora hraniti bebu tijekom prvog mjeseca života.

Takva je tehnika hranjenja novorođenčadi s mješavinom. Ako naučite kako to ispravno raditi, izbjeći ćete mnoge neugodne trenutke koji se smatraju nedostatkom umjetne prehrane.

Prilagođena hrana je što je moguće bliža majčinom mlijeku. Emocionalna komunikacija i bliski fizički kontakt također se mogu postići. Tako da nema problema. Nekoliko dodatnih korisnih savjeta kako bi se to riješilo otklonit će posljednje sumnje.

Mala nijansa. Tijekom pauze usred hranjenja mješavine, kada pomažete djetetu da upali zrak, ne biste ga stavili na koljena sa svojim trbuščićem, iako je ova metoda prisutna i koristi se u praksi. Da, zrak će izaći, ali pritisak koji se vrši u takvom položaju na probavnom traktu djeteta može uzrokovati poremećaje u svom radu.

pravila

Slijedeći sve gore navedene savjete, možete brzo naučiti pravilno hraniti novorođenče s mješavinom boca. Ako imate bilo kakvih sumnji, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom ili pogledati popis općih preporuka.

 1. Ne ostavljajte samo novorođenčad s bočicom.
 2. Povremeno promijenite bradavicu - kako deformira i nosi.
 3. Pratite rok trajanja mješavine.
 4. Ne hranite dijete u depresivnom ili nadraženom stanju. Prvo se trebate opustiti i smiriti. Novorođenčad vrlo suptilno osjećaju raspoloženje svoje majke. Bit ćete napeti - beba će također biti zabrinuta.
 5. Nemojte hraniti bebu ako vrišti ili plače, tako da ne guši. Pokušajte ga najprije smiriti.
 6. Imajte na umu da je mješavina teža i dulja probavljala djetetov trbuh nego majčino mlijeko. Stoga, interval između hranjenja mora biti najmanje 3 sata.
 7. Bočica i bradavica su dezinficirani za svaki obrok.
 8. Nemojte ostavljati mješavinu bez mlijeka do sljedećeg puta.

Sve te nijanse, kako hraniti novorođenče s mješavinom, vrlo su važne za njegov daljnji razvoj i zdravlje. Ako je sve učinjeno prema preporukama stručnjaka, oslanjajući se na individualne konzultacije dječjeg pedijatara, neće se pojaviti nikakvi problemi.

Ne biste se ni trebali brinuti da vam mrvica nema majčino mlijeko. Moderna dječja hrana je prilagođena novom probavnom traktu malog tijela i sadrži veliku količinu korisnih i hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj. Hranite djetetu pravu kvalitetu, pažljivo odabrane smjese - i on će vas oduševiti svojim dobrim zdravljem i neukrotivom energijom.

Sve mlade majke su svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane nego majčino mlijeko za novorođenče. Ali ponekad se javlja situacija u kojoj postoji potreba za prijenosom dijete u drugu prehranu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčadi zahtijeva pravi pristup odabiru smjese i praćenje nove prehrane. Savjetovanje s pedijatrom preduvjet je prije početka IV.

Indikacije za prebacivanje na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijih smjesa ne može ispuniti one mikronutrijente koje dijete dobiva s maminom mlijekom. Stoga, uvođenje prilagođene prehrane uvijek treba biti opravdano. Pedijatri prepoznaju nekoliko okolnosti kada se smatra potrebnim umjetnim hranjenjem:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora obnoviti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Matične zarazne bolesti;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama grudi ili njegove nedostatnosti. Nedostatak mlijeka određuje se kontroliranjem vaganja bebe nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo čitanje je opravdano kada nema uvjeta za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se odsutnost majke izračunava u nekoliko tjedana.

Nedostatak proizvodnje mlijeka mora se najprije obnoviti uz pomoć lijekova koji poboljšavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinje provoditi samo ako ti lijekovi ne donose očekivani rezultat. Nije potrebno odmah u potpunosti uvesti smjesu, čak i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno je za djetetovo tijelo i nemoguće ju je oduzimati.

Prednosti i nedostatke upotrebe umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljaju o onome što ih čeka i dijete u prijelazu na upotrebu dojenačke formule. Često, samo zbog svoje udobnosti, žena oduzima dijete mikroelemenata potrebnih za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što odlučite o prijelazu na IV preporučenu od pedijatra, morate izmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta od strane drugih rođaka. To jest, mama može tiho otići na svoje poslovanje i ne brinuti da mrvica će plakati od gladi;
 • Kad hrane dijete iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako postoje problemi s njegovim zdravljem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Da bi se utvrdilo da je alergeni u dojenačkom djetetu, majka koja skrbi mora potpuno promijeniti njezinu prehranu;
 • Smjesa se probavlja duže od mlijeka, pa se broj obroka dijete smanjuje.

To je jedna od prednosti hranjenja mješavina, ali minusi su mnogo više:

 • Artificialists često pate od prehlade, alergije u kasnijim godinama. Ta se činjenica objašnjava odsutnošću u tijelima posebnih enzima koje dijete može primiti samo od majčinog mlijeka;
 • Upotreba bočica zahtijeva stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, tada se mogu razviti dispeptički poremećaji;
 • Djeca koja su hranjena dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - bradavica s lošom kvalitetom pomaže progutati zrak;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju uzeti sa sobom zasebnu torbu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, to jest prekomjernom prtljagom;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta mješavina kako bi se pronašao najprikladniji;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kako dijete odrasta, potrebno je sve više i više puta od vremena.

Kontra od hranjenja smjesa mnogo više nego što pro i stoga najprije treba pokušati vratiti gipolaktatsiyu, a tek onda posegnuti za takvim ekstremnim mjeri.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najneugodniju prehranu. Također je potrebno neovisno pokazati veću pažnju na izbor mješavina i paziti na sljedeće kriterije:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsutnost nepoželjnih reakcija. Izaberite one kutije gdje postoji zaliha u vrijeme uporabe za nekoliko mjeseci;
 • Ambalaža ne smije biti otvorena ili deformirana. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa može biti razmažena;
 • Obroci su izrađeni po dobi. Nemoguće je da novorođeno dijete daje mješavinu namijenjenu starijoj djeci, a neformirani želudac i crijeva mogu reagirati s ozbiljnim bolestima;
 • Poučavati dijete na uvođenje hipoalergenskih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, onda prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Mješavine mogu sadržavati biljke za povećanje imuniteta, željeza za liječenje anemije.

Pročitali smo detaljan članak: Kako i koja smjesa je bolje odabrati

Kada prvi put dajte bebu smjesu, pazite da pogledate njegovu kožu, ponašanje, učestalost crijeva i prirodu stolice.

Kako kuhati hranu

Kada se umjetno hrani dijete, njegovo zdravlje izravno ovisi o tome kako pripremiti smjesu. Upute se moraju pročitati i potrebno je slijediti njegove točke.

 • Za uzgoj najbolje je koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključanje nekih hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvuče iz slavine, tada je ključanje potrebno;
 • Morate biti u skladu s dozom. Prekoračenje količine suhe mješavine ili nedostatka vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva s hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikim, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe baze dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu vremena;
 • Smjesa se izravno razblažuje u bočici, pri čemu je prethodno izlivena voda s temperaturom ne većim od 50 stupnjeva. Visoke temperature rezultiraju uništenjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i uvjerite se da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici treba biti takva da beba pokuša poduzeti određene napore. Izlijevanje u prolazu dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac počinje brzo razvlačiti.

Mješavina se može pripremiti unaprijed, ali se treba čuvati u hladnjaku ne dulje od jednog dana i zagrijavati u vrućoj vodi.

Video upute:

Kako hraniti bebu

Djeca koja se hrane dojenčadi često vežu mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. Ovo nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti, pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne morate prevagnuti djetetu, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo to može učiniti bez boce.

 • Boca se odabire kada beba bude potpuno napunjena smjesama ili njihov broj dosegne 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti da dijete odmaše od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Čajna žličica se koristi kada dijete uglavnom jede dojku, a nestala količina hrane dobiva u obliku mješavina;
 • Ponekad dijete odbija bocu i žlicu, i trebate ga hraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulije kroz špricu bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja

 1. Beba bi trebala biti u gotovo vertikalnom položaju, pogodna je za usisavanje i neće dopustiti gušenje.
 2. Pazite da se mlijeko potpuno preklapa bradavicu, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti da zrak uđe u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete mora biti držano u uspravnom položaju, tako da se zrak koji je unio pušten.

Čitamo: Kako podučavati dijete do boca

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga trebate ostaviti na miru. Dijete može gušiti s mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta također je važan, pa ga, držeći ga u naručju, možete smireno promatrati koncentriranu licu mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavica na bocu mora se redovito mijenjati, brzo postaje razrjeđivač, a mješavina teče kroz rupu u kontinuiranom strujanju. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili ga spremite u hladnjak. Preostala hrana istječe odmah.

Dječak "umjetnik" treba ranije korištenje dodatnog hranjenja, što će omogućiti nadoknadu nedostatka elemenata u tragovima koji nedostaju.

Koliko formula treba jesti dijete:

U prvom mjesecu života, novorođenče dijete od 700 do 800 ml prilagođene smjese u 8-10 puta. Za 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja smanjuje se volumen smjese.

Kako izračunati pravi iznos:

Vjeruje se da dijete ima dovoljno hrane, što je 1/5 svoje tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, trebao bi piti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, dijete može piti 30-40 ml, a zatim do 100 ml. U tom smislu, učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života smanjuje se. Pogledajte materijal: koliko mlijeka (mješavina) dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije boca i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo, ostatak smjese se uklanja toplom vodom i četkom, a zatim se svi aparati kuhaju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posuđe čiste.

Nakon prvog mjeseca života, dovoljno je prati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak pazite da su boce temeljito oprale, posebnu pozornost treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožiti za nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne duže od 2 sata, u hladnjaku ne dulje od 12 sati. Ostatak ostataka mješavine nakon hranjenja ulije, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: ispravno hranjenje boce

Besplatno IW

Potreba za hranom bebe u različitim dobima dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koliko dijete obično jede, a moći će pogoditi vrijeme posjeta klinici ili šetnju. Ako se promatra režim, beba lakše spava i manje je osjetljiva na pretjeranu težinu,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Postizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla dati mješavinu za novorođenčad;
 • Potreba za posebnom medicinskom prehranom.

Problemi umjetne hranidbe:

Umjetno hranjenje djeteta smatra se u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem s stolicom, kolik se pojavljuje u prvim danima većine beba. Neki od njih naviknuti na to, drugi moraju mijenjati smjese.