Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Hrana

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Stopa hranjenja novorođenog dojenja

Stopa hranjenja novorođenčeta u dojkama i miješanoj hrani

Od prvih dana života vrlo je važna stopa hranjenja novorođenčadi tijekom dojenja. Uostalom, potrebna količina mlijeka doprinosi normalnom mentalnom i tjelesnom razvoju bebe.

Ima li dovoljno mlijeka

Majčino mlijeko # 8212; Najbolja prirodna hrana za bebu. Dojenje pomaže u izgradnji snažnog imunološkog sustava i potiče dobro zdravlje dugi niz godina.

Ali postoje okolnosti u kojima majka ne može potpuno dojiti. Zatim je dijete mješano ili hranjeno formulom.

Moguće je utvrditi je li dječja mrvica majčinog mlijeka dovoljna koliko puta dnevno peče. Ako učestalost mokrenja nije manja od dvanaest puta, dijete je potpuno hranjeno.

Da biste izračunali koliko puta dijete mokri, dovoljno je provjeriti njegovu pelenu svakih sat vremena. Prosječno mokrenje novorođenčeta je 16-18 puta dnevno.

Da dijete normalno jede, svjedoči i ponašanje. Ako je dijete obično mirno, dobro spava, majčino mlijeko mu je dovoljno.

Ako je dijete slabo, gotovo cijelo vrijeme spava, prehrambena stopa za novorođenče je nedovoljna.

Nemoguće je utvrditi je li dovoljna prehrana djeteta, na temelju ovih znakova:

 • promjenom težine djeteta prije i nakon hranjenja, jer svaki put može popiti nejednaku količinu mlijeka;
 • zbog prisutnosti debelih nabora na rukama i nogama djeteta, kao u nekim novorođenčadi, čak i uz adekvatnu prehranu, mogu biti odsutni;
 • u frekvenciji i glasnoći plača, budući da plač može biti pokazatelj ne gladi, nego prisutnosti ozbiljne bolesti;
 • koliko često dijete defecates u velikom način.

Natrag na sadržaj

Moram se pridržavati nutricionističkih standarda

Prvog dana od trenutka njegova rođenja, dijete izgubi 5-7% početne težine. Ali ovo se smatra normalnim. Ako se promatra nutritivni standard, težina djeteta se obnavlja već u drugom tjednu nakon rođenja.

Prvi dan primjene djeteta na dojku jako malo pije. Prvo, jer nedostaje kolostrum koji troši. Drugo, još nije naučio sisati.

Tri dana kasnije, kolostrum postaje prijelazni, a nakon još dva dana # 8212; u zrelo majčino mlijeko.

Drugog dana, novorođenčad već pije oko 90 ml, na trećem # 8212; do 180 ml. Šestoga dana, količina majčinog mlijeka koje konzumiraju je oko 400 ml.

Kako djetetove potrebe za povećanjem mlijeka povećava se njegova majčinska količina.

U prvoj godini života djeteta pedijatar prati njihov tjedni porast težine i održava odgovarajući raspored.

Prema propisima utvrđenim u pedijatriji, stopa hranjenja novorođenčeta s mlijekom je sljedeća:

 1. U dobi od 1 mjeseca, dijete treba konzumirati najmanje 100 ml dnevno.
 2. U dobi od 2 mjeseca # 8212; do 800 ml.
 3. Od 2 do 5 mjeseci dodatak mlijeka trebao bi biti 50 ml mjesečno.
 4. Od 5 mjeseci do godine, njegova količina mora biti najmanje 1000 ml, uzimajući u obzir komplementarnu hranu.

No, neki liječnici i mame misle da je brojanje mlijeka i broj hranjenja bebe dnevno beskoristan. Prema njihovom mišljenju, potrebno je dati dojku djetetu na zahtjev. Djeca na instinktivnoj razini sami znaju koliko je potrebno mlijeko.

Prema općem pravilu, prije uvođenja komplementarne hrane u prehranu mrvica, treba ga primijeniti na prsima svakih 3 # 8212; 4 sata

Nakon 6 mjeseci, kada se primjenjuju komplementarne hrane, intervalima između hranjenja povećava se kao i količina druge hrane.

Natrag na sadržaj

Kada mlijeko nije dovoljno

Tijekom normalne dojenja beba aktivira dojku. Ali postoje slučajevi kada se mora privremeno ili trajno prenijeti na mješovitu prehranu.

Razlozi mogu biti:

 • nedostatak mlijeka u majci (hipogalaktika);
 • nedovoljna nutritivna vrijednost;
 • smanjenje smanjenja dojenja.

Teško je izračunati dodatnu stopu ishrane za novorođenčad mješovitim hranjenjem. To ovisi o tome koliko dojke mlijeko dijete sisanje u jednom trenutku.

Obično se izračun dodatne umjetne mješavine za prehranu provodi vaganjem novorođenčeta prije i poslije dojenja. Volumen mlijeka nacrtan je u usporedbi s stopom koje dijete treba konzumirati u odgovarajuće dobi.

Natrag na sadržaj

Koja smjesa odabrati

Hranjive umjetne mješavine su različite u sastavu, kao i broj potrebnih vitamina, elemenata u tragovima, aminokiselina.

Podijeljeni su na:

 1. Normalna prehrambena formula, daleko blizu majčinog mlijeka.
 2. Adaptirane prehrambene smjese što je bliže majčinom mlijeku.

Bilo koja umjetna formula sadrži dvostruko više proteina nego majčino mlijeko. Stoga, djeca koja su na mješovitoj hrani, brže se povećavaju.

Hranjenje za njih uvedeno je mjesec dana ranije nego bebe koje su potpuno dojene.

Dojenčad za hranjenje

Stopa prehrane djeteta ovisi uglavnom o njegovoj dobi. Što je stariji dijete, to više treba hranjive tvari, a time i hranu. Ako se hranite majčinim mlijekom, nemojte ograničavati dijete u njemu, neka jede onoliko koliko on želi. Ali ako je vaša beba hranjena u bocama, ta stopa prehrane nije prikladna za njega. U tom slučaju potrebno je poštivati ​​strogi režim hranjenja.

Novorođene bebe obično do kraja prvog tjedna svog života sisaju 20-40 ml po hranjenju, ovisno o spolu djeteta (obično dječaci jesti aktivnije od djevojčica). Broj hranjenja po danu takvog djeteta je 6-7 puta. Za jedno hranjenje treba dati 3 komada suhe smjese na 90 ml kuhane vode. Dakle, volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 100 ml.

Kada dijete navrši 3 tjedna, broj hranjenja dnevno bit će također 6 puta, volumen ključanog vode # 8211; 120 ml, i broj žlica za suhim smjesama # 8211; 4. Volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 130 ml. I ovaj volumen smjese mora biti hranjen prije dobi od osam tjedana.

Stopa hranjenja djeteta od dva mjeseca bit će dosad nepromijenjena. # 8211; 6 puta dnevno. No, volumen gotovog proizvoda povećava se na 165 ml (volumen vrele vode # 8211, 150 ml i 5 mjerenih žlica suhe mješavine).

Kada dijete dosegne tri do četiri mjeseca, smjesa se već daje u volumenu od 200 ml po hranjenju (180 ml kuhane vode i 6 žlica suhe smjese). Broj hranjenja dnevno smanjuje se na 5 puta.

U pet mjeseci, dijete već može biti hranjeno 4 puta (ako je potrebno 8211, 5 puta) 250 ml pripremljene mješavine po hranjenju. U ovom slučaju, 7 žlica suhe smjese se preuzme do 210 ml vode.

Polugodišnje dijete može se hraniti već 3-4 puta dnevno. Na 210 ml vode također se uzima 7 žlica mješavine. Ukupni volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 250 ml. Djeca starija od 6 mjeseci, mješavina se hrani samo 2-3 puta dnevno. Količine proizvoda se uzimaju u istom omjeru u dobi od šest mjeseci.

Ovdje valja napomenuti da se broj hrane za djecu stariju od 6 mjeseci značajno smanjuje zbog činjenice da se približno ove godine počinju davati prvoj komplementarnoj hrani.

Ako je dijete dobro raspoloženo, spava dovoljno i dobro izgleda, tada mu je dovoljno hrane koju konzumira. Ako beba plače nakon hranjenja, ne dobro spava, ne dobiva dovoljno težine, to znači da nema dovoljno dijela mlijeka za hranjenje, stoga treba malo povećati dozu gotove mješavine.

Još jedan znak da beba ne prima sve potrebne hrane je nedovoljna količina mokrenja dnevno. Pored toga, konstipacija može biti znak nedostatka mlijeka.

Ali ne smijemo zaboraviti da mlijeko nije dovoljno za dijete. Tijekom dana, povremeno je potrebno popiti filtriranu kuhanu vodu, jer žeđ u bebama pojavljuje se prilično često. Trebaju se zalijevati u intervalima između glavnih hranjenja. Ljeti, u toplom vremenu, voda treba dati češće nego zimi.

Ako je stopa hranjenja djeteta optimalna za njegovu dob, ali dijete i dalje ostaje gladno, onda je moguće da ima ikakvih zdravstvenih problema. U ovom slučaju, bolje je pokazati stručnjaku kako ne bi pokrenuli moguću bolest.

Koliko treba novorođenčad jesti na jednom hranom: određivanje volumena mlijeka pomoću različitih metoda

Formula za izračunavanje količine hrane za bebe, koju je predložio Shkarin, temelji se na načelu aritmetičke napredovanja.

Početno doba za koje se autor oslanja je # 8212; 2 mjeseca. U ovom trenutku, dnevna potreba za mlijekom u dojenčadi, govori: Shkarin, # 8212; 800 ml.

Svakog mjeseca dnevna potrošnja mlijeka povećava se za 50 ml. Ispada da je kod 3 mjeseca dnevna brzina hranjenja 850 ml, u 4 - 900 ml, u 5 - 950 ml, itd.

Izračun Reicha

Formula koju je Reich proizveo temelji se na individualnim podacima novorođenčeta:

 • visina mjerena u centimetrima;

Da bi se utvrdila dnevna potreba u majčinom mlijeku, težina djeteta podijeljena je visinom, a zatim pomnožena s brojem 7.

Da biste jasno pokazali kako raditi s formulom. uzmite prosječne podatke o visini (58 cm) i težini (5600 g) 2-mjesečnog djeteta: 5600/58 x 7 = 675.9 g.

Ljudi često pitaju: je li moguće dati med medu djetetu? Pitajte liječnika!

Znaš li kako uzgajati mješavinu nanova za novorođenčad? Saznajte više iz našeg članka.

U ovom materijalu prikazani su prikazi smjese fermentiranog mlijeka Agush od 6 mjeseci.

Volumen u vrijeme i količinu po danu

Analizimo koliko puta dnevno trebate hraniti novorođenče. Broj dnevnih hranjenja od datuma rođenja djeteta i do navršene 12 mjeseci postupno se smanjuje. To povećava volumen obroka mlijeka.

U dobi od mjesec dana, dijete može uzastopno, do 15 puta dnevno, zahtijevati dojku. Ovo je prirodno.

Informacije o preporučenom broju hranjenja od pedijatara i pojedinačnih doza majčinog mlijeka (u ml) navedene su u tablici.

Dječja dob, u mjesecima

Broj dnevnih hranjenja

Jedan dio mlijeka, u ml

Stupanj prehrane dojenčadi mjesecima - hranite bebu ispravno

Mjesečna prehrambena stopa novorođenčeta i tablica s točnim računima praktički su biblija za mladu majku.

Tako je zastrašujuće napraviti pogrešku kada je u pitanju mali izvorni kukac koji jednostavno ne može govoriti o svojim osjećajima ili željama s riječima.

U ovom smo članku prikupili kratke informacije o prehrambenim standardima novorođenčadi mjesecima na čuvaru, kao i o umjetnim smjesama.

sadržaj:

 1. Stopa ishrane na redovnoj i mješovitoj hrani
 2. Stopa hranjenja mjesecima po danu i za hranjenje
 3. Pravilno odabir hrane za djecu do devet mjeseci
 4. Hranjive osobine djeteta od deset do dvanaest mjeseci

Stopa optimalne prehrane novorođenčeta mjesecima na redovnoj i mješovitoj hranidbi: prvih dana života. Malo je izračuna

Dojenje je prirodni nastavak odnosa između majke i njezinih potomaka.

U prvim danima života za bebu, samo je nejasno poznata slika progenitor i dojka, na koju je bio vezan u prvoj polovici sata nakon rođenja.

Uz pomoć, jede, živeći prve stresne dane u nepoznatom svijetu. Zato što je ovaj ritual toliko važan.

Svaki put će opet i opet doživjeti povratak na osjećaj prijatelja u devet mjeseci odmora.

Ali čak i da pijete mlijeko trebate naučiti. Mnoge mumije odmah počinju paničariti, bojeći se da dijete jede premalo.

I samo treba otkriti refleks sisanja u sebi.

Razumijemo norme hranjenja djeteta

Zapamtite da je beba sam stomak mala, ne više od 12 ml. Istodobno, prvo mlijeko pod nazivom "kolostrum" je najraskošnije i hranjivo.

U njemu postoji utjecaj udjela vitamina, lako probavljivih proteina i antioksidansa, koji će u budućnosti osigurati visoku razinu rada imunološkog sustava i zdravlja općenito.

Previše kolostrum beba jednostavno ne može jesti, obično jedan hranjenje je ograničeno na 8 ml u prosjeku.

Tijekom dana moguće je hraniti najviše 12 puta, često manje, to je 100 ml tekućine.

Svaki dan taj se iznos povećava za oko 10 grama:

 1. Drugi dan života: potrošnja u isto vrijeme - 20 ml. 24 sata - 210-220 ml.
 2. Treći dan života: potrošnja u isto vrijeme - 30 ml. 24 sata - 300 ml ili više.
 3. Četvrti dan života: potrošnja u isto vrijeme - 40 ml. Za 24 sata - 400 - 440 ml i tako dalje. Glavna stvar je da interval između obroka nije bio dulji od 2 sata.

Savjet: koristite formulu X (broj dana života) * 10 = uzimanje u isto vrijeme ili upotrijebite posebne ljuske za vaganje bebe prije i nakon hranjenja i saznajte razliku između dva pokazivača.

Hranidbena stopa dojenčeta (dojenčeta) mjesečno na hranjenju bočica razlikuje se od uobičajene na temelju mlijeka.

Zapamtite da trbuh mrvica ne više od 12 ml

Važno je promatrati pravilnu prehranu, koja se sastoji od 8-9 obroka, i ne zaboravite da je smjesa mnogo probavljena mrvicama. Odmorite se od 2,5-3 sata.

Osim toga, bradavica je posebno dizajnirana za brzo hranjenje i puno je lakše piti od nje.

Ne biste trebali biti iznenađeni ako je nakon 15 minuta beba već puna.

Za usporedbu: prirodni guv traje oko 30-40 minuta. Osim toga, obično je doza naznačena izravno na ambalaži prehrambenog proizvoda.

Hranjiva stopa djeteta u umjetnim formulama mjesecima (akev) izgleda ovako:

 1. Trajanje od deset dana do jednog i pol mjeseca - 1 5 težina
 2. Trajanje od jednog i pol mjeseca do četiri - 1 6 težine
 3. Pojam od četiri do šest mjeseci - 1 7 težina
 4. Trajanje od šest mjeseci do osam mjeseci - 1/8 težine
 5. Trajanje od osam do jedne godine - 1 9 težina

Primjer: beba ima tri mjeseca, a težina je 5300 grama.

Mlijeko po danu vam je potrebno: 5300 6 = 883. Sad podijelimo po broju hranjenja u 24 sata: 883 6 = 147 ml - to je potrebna količina.

Umjetno hranjenje razlikuje se od dojenja.

Brzina nutricionizma djeteta mjesecima na dan i hranjenja: prva četiri mjeseca života

Nakon oslobađanja kolostruma, nakon četvrtog dana, žensko tijelo prelazi na proizvodnju mlijeka.

Najvjerojatnije će u prsima doći do nelagode, ali to je privremeno.

Najbolje je "izravnati" prsima tako da nema stagnacije. Bolje je pitati svog pedijatra.

S vremenom, dođite do spoznaje kako pravilno položiti mrvice za hranjenje.

Hranidbena stopa čak malog djeteta po mjesecima, prema Dr. Komarovsky, trebala bi se temeljiti na osobnim potrebama djeteta. U prosjeku je najmanje 10 puta.

Uzmite uobičajenu hranu u preferiranim dozama. Ne biste trebali jesti "za dvoje" ili "jer se hranim".

Ako ne možete shvatiti kako se hraniti, pitajte stručnjaka.

U drugom mjesecu, mlijeko i dalje igra ulogu hrane i vode. Mnogi pedijatri inzistiraju da ne biste trebali piti od bradavica djeteta.

Ponekad se čini da dijete ne dobiva dovoljno i odmakne se od majke, počinje plakati.

Možda je uznemiren od strane svijeta ili je previše uzbuđen. Prvi slučaj je prirodan, u drugom - savjetujte se sa svojim liječnikom.

Za svoj mir uma, napravite improvizirani test. Skinite pelenicu i na star način stavite dijete na pelenu.

Ako je dan postao mokar:

 • Dvanaest ili više pelena - ta se brojka nalazi unutar normalnih granica
 • Osam - ne zasiti do kraja, povećajte iznos
 • Manje od sedam - dijete je značajno pothranjeno

U trećem mjesecu počnite postupno formirati dnevnu rutinu. Samo bez iznenadnih promjena, lagano ga unesite u dnevnu rutinu.

To će pomoći bebi da se bolje osjeti i postupno se priprema za život odraslih (vrtić, škola).

Odmorite se od 2,5-3 sata

Vjerujte mi, ovo razdoblje nije rano za postavljanje načina rada. Kasnije će biti teže mijenjati pravila.

Neke majke su primijetile pojavu "krize dojenja", mlijeko postaje sve manje, hranjenje postaje sve češće, jer dijete ga više treba jer je odrastao.

Nije potrebno dodati ili završiti hranjenje, samo pričekajte dok se vaše tijelo ne prilagodi. Dodatni živci samo su ozlijeđeni.

Za četveromjesečne mrvice koje su dojene, ne morate mijenjati ništa (do šest uključivo), osim broja tehnika - sada ih ima pet.

Za one koji su na umjetnom - možete unijeti hranu. Vrijedi početi s nekoliko kapi mrkve, soka od jabuka.

Pažljivo pazite na alergije ili se stolica promijenila.

Postupno povećajte količinu soka za nekoliko kapi dok ne dobijete oko šest žličica.

U prvom mjesecu, dijete treba postići 800-900 grama, količina mješavine - 720 ml / dan.

Sokovi i pire krumpir savršeni su kao komplementarna hrana.

Za sljedeću - oko jedan kilogram, količina smjese - 800 ml / dan.

Za treću - težinu treba biti između šest kilograma i više, količina smjese - oko 870 grama.

Četvrti je povećanje tijela od 1 do 7 (850-1000 grama), količina mješavine ili mlijeka iznosi približno 860-900 grama, ali se povećava volumen pojedinačnih porcija (ima pet).

Savjet: pripremite sami sok. Odrežite sočan jabuka na veću žbuku, stavite ga u gazu i dobro iscijedite. Kao rezultat toga, dobit ćete sok za komplementarnu hranu bez konzervansa, boja i dodatnog šećera.

Pravi izbor hrane za djecu od pet do devet mjeseci

Mnoge mame, osobito kad je dijete staro oko pet mjeseci, zabrinute su kada odbije dojenje.

Ako vam se to dogodilo, onda je definitivno vrijeme za uvođenje komplementarne hrane.

U tu svrhu prikladni su prirodni sokovi (povrće ili voće) iz hipoalergenskih proizvoda.

Prvo, dajte sokove, a zatim - sokove s pulpom, onda možete unijeti pire od krumpira iz staklenki.

U početku, dijete može pljuvati hranu, ne brinite se, s vremenom će se naviknuti na nove ukuse.

Osim toga, možete dodati kuhani žumanjak, ali proteini se ne bi trebali dati tijekom tog razdoblja.

Količina hrane dnevno iznosi 1000 grama, za mjesec dana dobiva oko 700 grama.

Postupno dodajte mlijeko kašu na prehranu vaše bebe

Još uvijek imate dojenje do ove točke (do šest mjeseci).

Ako je tako, dobro je, ali vrijeme je za dodavanje sokova i jednostrukog pire krumpira u prehranu.

Glavna stvar je da su oni probavljeni udobno. Samo malo pokušajmo različite proizvode.

Samo nemojte prisiliti dijete da jede ono što on ne želi. To može dovesti do kraja brojnih korisnih jela.

Samo pričekajte da opet opet bude gladan i ponudi novu. Količina hrane - 1025-1250 grama, masa se povećava za 600 grama.

Dopušteno je dodavanje:

 1. Žumanjka jajeta (piletina ili prepelica)
 2. Povrće, sirovo, pečeno ili kuhano
 3. Žitarice bez mlijeka i mliječnih proizvoda
 4. Voće, sirovo, pečeno ili kuhano
 5. Biljno ulje (sterilizirano)
 6. Mliječni proizvodi

U sedmom mjesecu probavni sustav postaje sve jači, stoga je dopušteno uvesti nove, nepoznate proizvode.

To ne znači da se mlijeko mora potpuno napustiti. Usredotočite se samo na osobne osjećaje vašeg sina ili kćeri. U ovom dobu, hranio, sjedio u posebnoj visorčkoj stolici.

Budite spremni da hrana bude bilo gdje, ali ne u ustima.

Nemojte se nervozirati kada hrana tijekom hranjenja bude bilo gdje, ali ne u usta djeteta

Ovo je važan dio učenja o svijetu. Budite oprezni da hrana ima jedinstvenu teksturu, nije topla ili slana.

Dobrodošli riža i heljda, sir, kruh, krekeri.

Mama, ovaj mjesec može donijeti nedostatak mlijeka. Količina hrane i dobitka na težini jednaka je prethodnom mjesecu.

Mješovite žitarice mogu se dati u osam mjeseci: povrće, voće, voda ili kravlje mlijeko.

Pripremite juhe od povrća, ponudite domaći sir i kefir. Pazite na dosljednost, boju i visinu stolice.

Ispuštanje jednom ili nekoliko dana ili dva puta dnevno smatra se normalnim. Veći broj govori o preopterećenju djeteta.

Za dan, mrvica jede oko 1100 grama, težina se dodaje na 500 grama.

U devetom mjesecu, količina hrane se povećava, ali to je vrijedno postupiti postupno.

Postupno, dječja prehrana bi trebala postati raznovrsnija.

U jutarnjim satima dodajte još malo kaše, nakon nekog vremena povećajte količinu večernjih dijelova.

Dijete će bolje jesti ako mu kupite šarene pribor za jelo (tanjur i žlica) s očaravajućim slatkim životinjama.

Samo neka novo posuđe odvoji od ostatka, inače će odabrati jedan i zanemariti druge.

Volumen hrane - 1200 ml, broj hranjenja - četiri puta dnevno, dobitak težine - 500 grama.

Savjeti: u slučaju krize dojenja, neka bebu dojke što je češće moguće i piti više tekućina, to će vam pomoći.

Hranjive osobine djeteta od deset do dvanaest mjeseci

Dobar pokazatelj, ako je na deset mjeseci staro kikiriki i dalje pije majčino mlijeko.

Iako se hrana uglavnom temelji na kupljenim proizvodima.

U ovom trenutku možete ući u prehranu raznih voća:

Ponudite svom djetetu probati različite vrste povrća

Posuđe se može postupno komplicirati: pripremiti sir ili pečene povrće.

Žitarice od žitarica su posebno korisne, elementi u tragovima koji se nalaze u njima služe kao vrsta nadomjestaka majčinog mlijeka.

Također pripremaju dječji želudac za usvajanje hrane za odrasle s grubim vlaknima.

Izbjegavajte ulja s masnim udjelom iznad 80%, oni akumuliraju toksine, tj. Margarin je potpuno isključen.

Količina hrane ostaje ista, a masa povećava za 450 grama, dodaju se dvije sesije dnevnog sna.

U jedanaest mjeseci beba je već prilično aktivna, jer ponekad postoji štetna želja da se s njim postupa nečim ukusnim.

Pedijatri osuđuju djelovanje onih mama koji redovito konzumiraju dijete. U ovom mladom dobu nastaju budući problemi s gastrointestinalnim traktom.

Bolje je postupati s bobicama, novim plodovima. Količina hrane ostaje ista, a masa se povećava za 400 grama.

Pažljivo planirajte prehranu svoje dijete tako da bude snažan i zdrav.

Ne dajte čak ni u malim dozama:

 1. pržena
 2. slatko
 3. dimljeni
 4. mariniran
 5. akutan
 6. konzerviran
 7. sol

Vrlo često, čak i odrasla djeca i dalje dojiti. Na dijelu dijete to vjerojatno nije prehrambena potreba (hrani se 90% zasebno), ali psihološki.

Tako se smiri i vraća se u takvu dobro poznatu mirnu državu. Tako se približava mami.

Nemojte podcjenjivati ​​i oštro prekinuti tu potrebu.

S vremenom će sama doći u ništa. Ostatak hrane nije mnogo drugačiji od prethodnog mjeseca, samo su dijelovi malo porastao. Težina dobiva oko 350 grama više.

Savjeti: djetetov dijeta se mijenja i nema problema s apetitom.

Koliko treba novorođenče jesti?

Jedenje i hranjenje novorođenčadi jedan je od najvažnijih problema koji se brinu o novonastalim roditeljima. Mama se brine o tome ima li beba dovoljno mlijeka, plače zbog gladi ili iz drugih razloga, i koliko beba treba jesti za 1 mjesec.

Nakon nekog vremena ova pitanja postaju manje akutna, budući da roditelji uče razumjeti dijete, prepoznaju njegov "gladni krik". Osim toga, s uspostavljanjem režima hranjenja svakih 3-4 sata, postaje lakše pratiti potrebe novorođenčeta u hrani.

Važno je! Da bi ostali mirni i poznavali značajke prehrane dojenčadi, roditelji bi trebali znati detalje i hraniti norme za dijete tijekom prvog mjeseca života.

Ne zaboravite da za bebe koje su dojene i umjetno hranjene te norme malo se razlikuju, kao što je i pristup prehrani.

Faze povećanja potrebe za hranom tijekom dojenja

Rani dani

Prvi dan života, dječja potreba za hranom je minimalna: pokušat će nekoliko kapi kolostruma i osjetit će se sjajnim. Daljnji pokretanje organa i sustava u novom modu, kao i razvoj refleksnog usta, popraćen je sve većom potrebom za hranjenjem.

U rodilištu, majka često stavlja dijete na dojku, uspostavlja kontakt i uspostavlja sustav hranjenja, ali istodobno i dalje zabrinjava koliko beba treba jesti za 1 mjesec po hranjenju. Prvi dan nakon rođenja, volumen trbuha novorođenčeta ne doseže 10 ml, a već 3-4 dana jednako je 40 ml. Stoga će dijete sve više i više jesti. Mlijeko za majčino mlijeko brzo se probavlja, tako da učestalost hranjenja dnevno doseže 10-12 puta - svaka 2 sata.

Svetlana, 26 godina, romska majka: "Prvi tjedan nakon Romchikova rođenja, nisam mogao shvatiti zašto jede tako malo. Moje mlijeko je stiglo, prsa su mi prsnula sa svojom količinom, i mogao je jesti 10 minuta i zaspao ponovno. Sve moje brige poremetio je pedijatar, ukazujući na povećanje težine svoga sina i njegov zdrav izgled. Do kraja prvog mjeseca, moje dijete pokazalo je svoju osobnost i pojelo 140 ml po obroku. "

Tjedan dana kasnije

Tjedan dana nakon rođenja volumen želudca je 80-100 ml, pa se količina mlijeka koja se jede u isto vrijeme povećava. Hranjenje na zahtjev, preporučeno od strane većine pedijatara, omogućit će djetetu potrebnu količinu mlijeka.

Do kraja mjeseca

U budućnosti, uspostava prehrane, povećanje jedne doze mlijeka i njena dnevna stopa dovest će do činjenice da će do prvog mjeseca života dijete jesti oko 100 ml odjednom, jedući 6-8 puta dnevno i upijajući do 800 ml tijekom tog razdoblja. Ako se prilikom mjerenja roditelja pronađe odstupanje od norme, ne biste trebali brinuti. Možda je ovo osobina djeteta.

Tablica nutritivnih standarda za novorođenče

S obzirom na prosječnu potrošnju mlijeka od strane novorođenčadi na vrijeme i na dan, treba imati na umu da su sva djeca individualna. Količina mlijeka dnevno konzumirana izravno ovisi o težini s kojom je beba rođena: što više dijete, to sve češće počinje jesti.

Upozorenje! Tablica za hranjenje novorođenčadi može se koristiti samo kao prosječna smjernica, a ne kao strog vodič za upotrebu.

Stol za hranu za novorođenče


Povećanje volumena mlijeka, koje se konzumira jednom po gotovo 10 puta u usporedbi s prvim danom, omogućit će majci normalizaciju prehrane, postavljanje vremenskog intervala između hranjenja i bebe za pouzdano povećanje težine i zdravlje.

Načela prehrane djeteta dojena

Novorođenče koje su dojene mogu dugo jesti, konzumirati malo više ili manje mlijeka i zahtijevati hranu prije vremena koje je režim dao. Praćenje količine konzumiranog majčinog mlijeka na vrijeme kod ove djece je problematično, jer za to morate provesti kontrolu vaganja prije i poslije jela. Osim toga, bebe ujutro će jesti češće. To se objašnjava činjenicom da će mama tijekom dana jesti, a navečer će imati najvišu kalorijsku hranu za bebu, za razliku od lakše jutarnjeg. Stoga je poželjno hraniti novorođenče ne u rasporedu, već na zahtjev.

Kao što je rekao poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky: "Dijete obično zna koliko hrane treba. Ako nema dovoljno mlijeka ili ako majka ima manje mlijeka zbog umora ili nervoze, dijete će se svaki put probuditi i plakati i plakati gladni. Piti mlijeko do posljednje kapi i pretražiti s usta više, i pokušat će sisati šakom. "

Važan čimbenik u pitanjima prehrane dojenčadi je količina vremena koje dijete treba za jednu zasićenost. Naporno prisiljavanje da to ne vrijedi, trebate čekati trenutak kada dijete napusti dojku, potpuno jede. Ali i da odgodi proces hrane duže od 30-40 minuta, također ne vrijedi. Ako je majka primijetila da dijete prestane jesti, ali je igrala više, možete završiti obrok.

Hranjenje novorođenčeta umjetne djece

Kod beba koje se hrane u bocama, postupak hranjenja je lakši i jasniji od dojenčadi.

Glavni asistent za roditelje koji omogućuje utvrđivanje normi hranjenja umjetnog djeteta je preporuka proizvođača formule. Paket mora biti oslikan, koliko i koliko često trebate hraniti novorođenče.

Dojenčeta je hranjivije od majčinog mlijeka. Stoga, hranjenje će se pojaviti rjeđe nego jednom svaka 2-3 sata. Prosječna formula za izračunavanje mješavine koju dijete treba konzumirati dnevno je tjelesna težina djeteta podijeljena s 5. To jest, u prvom mjesecu će jesti oko 600-650 ml dnevno. Ako jede malo manje u isto vrijeme, ali pita da jede češće, onda ima svoj način i normu.

Formule za izračunavanje količine smjese

Postoje dvije formule za izračunavanje količine hrane za djecu od 10 dana do mjesec dana. Ove formule daju točnije iznose za bebu.

Zaitsevina formula primjenjuje se na bebe s hranjenjem formule. Trebate 2% tjelesne težine pri rođenju i pomnožite se brojem dana života, a količinu smjese dnevno dobivate. Zatim podijelite dobivenu količinu brojem hranjenja i dobiti jednu dozu za bebu.

Finkelsteinova formula. Ako dijete teži manje od 3.200 g, broj dana umnožimo za 70, a težine veće od 3.200, umnožimo dob za 80, a dobivamo dnevnu dozu. Zatim podijelite broj hranjenja, a ovdje je jednokratna količina mješavine.

Značajke hranjenja na mješovitoj hrani

Za dijete koje je na mješovitoj hrani beskorisno je primijeniti sve gore navedene norme. Prije nego što se razvije jasan režim, koliko dojki i formulu jede beba, roditelji će dugo morati gledati, prilagoditi i eksperimentirati s dozama. Glavni kriterij zasićenja bit će stanje i raspoloženje djeteta, a kasnije - dobitak težine. Količina upotrijebljene smjese će biti u izravnoj proporciji s količinom dojenačkog mlijeka koje dijete želi jesti.

Treba također napomenuti da se sve gore navedeno odnosi na zdrave bebe. Pretilost bebe posve su različite prehrambene potrebe. Ako je jasno da dojena beba ne dobiva na težini, a postoji sumnja na nedostatak mlijeka - novorođenčad ima slabu, troma kožu i dugotrajni san - odmah se posavjetujte s liječnikom jer to može biti znak nedostatka prehrane.

Anna, 27 godina, Nastya, majka od jedne godine starosti: "Prije par tjedana nakon rođenja Nastye, shvatio sam da nemam dovoljno mlijeka da bih je hranio. Stalno je plakala, tražila je moju prsa, koja je do tada bila prazna. Pio sam puno tekućine i pokušao povećati laktaciju, ali majčino mlijeko još uvijek nije dovoljno. Morali smo kupiti formule za mlijeko i završiti kćer. Prije svega, uvijek sam joj dao majčino mlijeko, a onda ju je hranio iz boce dok nije zaspala nakon jela. Kada je Nastya bila stara oko 2 mjeseca, moje je mlijeko potpuno nestalo i morali smo se prebaciti na umjetnu prehranu. Tada sam već odlučio o normi koju je moja kćer jeli u jednom trenutku. "

Kako razumjeti da dijete ima dovoljno hrane

Nakon što su saznali sve informacije, nakon što su izračunale sve norme, nakon što su izmjerili količinu mlijeka koju jedu dojenčad, neki roditelji i dalje brinu o tome ima li djeteta dovoljno hrane. Svaki plač zapažen je kao gladan poziv, čak i ako je djetetovo vrijeme prije jela još daleko. Da biste prestali bez brige, vrijedi prisjetiti se nekoliko čimbenika koji ukazuju na dovoljno dojenja. To uključuje:

 • dijete je mirno, dobro spava, i dok je budan, sretan je istražiti svijet oko sebe;
 • dijete ima redovitu i stabilnu stolicu normalne boje, koja nije pratila otekline ili plakanje;
 • beba održava otprilike iste interme između svih jela i spava dva puta duže noću;
 • svaki tjedan novorođenče dobiva 150-200 grama težine.

Važno je! Uzrok čestog plačenja djeteta možda nije glad, već plin u želucu. U tom slučaju majka može primijetiti da je trbuh natečen, a u položaju na leđima beba pritisne noge. U tom slučaju, pobrinite se da novorođenčad pravilno snima bradavicu, au procesu hranjenja ne dobiva previše zraka.

Pravila za dobitak težine za bebu

Uz količinu konzumiranog mlijeka po danu, roditelji se brinu o tome koliko bi dijete trebalo težiti do kraja prvog mjeseca života. Bez obzira na težinu koju dijete rodi, kada se izbacuje iz bolnice nakon 3-4 dana bit će lakše 8-10%. Ovo je prirodni normalan proces. Do kraja prvog tjedna, njegova težina može biti slična onoj s kojom je rođen. Dalje će ići glatki rast.

Stopa dobitka težine tjedno za bebu prvog mjeseca života iznosi 150 g. Odstupanja u jednom ili drugom smjeru moguća su zbog individualnih karakteristika novorođenčadi.

Razlog za zabrinutost može biti povećanje od manje od 90 g ili više od 300 g tjedno.

Počevši od drugog mjeseca, tjedni porast tjelesne mase će biti 150-200 g. U prvoj polovici godine težina djeteta obično je dvostruko veća od matičnog poroaja. Da bi se to dogodilo, važno je pratiti prehrambene standarde djeteta i pružiti mu potrebnu količinu mlijeka ili formule.

Prvi mjesec nakon rođenja djeteta, roditelji i novorođenče će se međusobno naviknuti, saznati značajke i prilagoditi načine. Briga i pažljivi mame i tate trebaju naučiti opća pravila i preporuke, ali uzmite u obzir da su sva djeca različita. Prije svega, važno je razumjeti svoje dijete. Ako je zdrav, mirno i aktivno raste, to je glavni pokazatelj da ima dovoljno hrane. Stope hranjenja i dobitak na težini su individualne i ovise o karakteristikama djeteta. Polazeći od približnih prosječnih vrijednosti, roditelji i dalje trebaju gledati novorođenče i oblikovati vlastitu ideju o tome što je dostatno i normalno za njega.

Hranidbene norme dojenčadi od rođenja do jedne godine dojenja i umjetnog hranjenja

Sve mlade majke se bave istim pitanjem: je li moje bebe hranjeno. Pogotovo ako je žena prvo dijete. Naravno, na podsvjesnoj razini, svi razumijemo da instinkt samoodržanja neće dopustiti maloj da gladuje, a svaka mama želi da dijete dobro jede i razvije dobro. Za to morate znati o pravilima prehrane. Razlikuju se ovisno o vrsti hranjenja novorođenčeta - prirodnom, umjetnom ili mješovitom, dobi malog djeteta i njegovoj težini. Zatim razmotrite sve nijanse ovog važnog pitanja.

Prehrambene značajke bebe dojene

Dojenje (HB) prirodni je nastavak odnosa između majke i djeteta, što omogućuje bebinima lakše rješavanje stresnog poroaja. No, u novom svijetu, mrvice moraju naučiti sve, uključujući brojeve i jesti (za to trebate razviti refleks sisanja). Stoga ne čudi da nova majka doživljava je li puna beba.

Prvo hranjenje

"Kolostrum" ili prvi dio majčinog mlijeka pravi je rizik hranjivih tvari za bebu. Dobro zdravlje i dobro koordinirani rad imuniteta mrvica uvelike ovisi o ogromnoj količini vitamina, dobro probavljivih proteina i antioksidansa sadržanih u kolostrumu.

Prvi feedovi važni su za cijeli kasniji život malog čovjeka.

Ovo je zanimljivo. Volumen trbuha novorođenčeta je oko 12 ml.

Overeat kolostrum je nemoguć. Na prvi obrok, dijete jede oko 8 ml. S obzirom da je broj hranjenja dnevno obično oko 12 puta, općenito, novorođenče će pojesti oko 100 ml tekućine. Svakodnevno dnevna stopa povećava se za 10 grama.

Tablica nutritivnih standarda za dijete 2-4 dana života

Postoji još jedna mogućnost za izračun iznosa koji se pojede. Zahtijeva matematičko rješenje jednadžbe X x 10 = ml u jednom obroku, gdje je X dob, tj. Dani života djeteta. Na primjer, novorođenče 7. dan nakon rođenja trebalo bi pojesti oko 70 ml mlijeka u djetinjstvu.

Tablica prehrambenih standarda za dijete od 2 tjedna do godine dana

Stope hranjenja dane su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima se, od 6 mjeseci, dijetetska prehrana uvodi komplementarna hrana (povrće, voćni purei, ne-mliječne žitarice itd.).

Stope hranjenja razvijene su uzimajući u obzir uvođenje komplementarne hrane od dobi od šest mjeseci.

Imajte na umu da su ove brojke približne, tako da nepodudarnost od plus ili minus 5-10 grama nije značajna. Ali ono što je stvarno bitno je interval između hranjenja. Isprva, ona bi trebala biti ne duže od 2 sata. Zatim se intervalima povećava, jer će dijete intenzivnije sisati, tj. Dobiti više tekućine. Poboljšanje refleksnog usisavanja dovest će do činjenice da će vrijeme hranjenja biti smanjeno.

Kako odrediti količinu mlijeka koja se mora jesti (ovisno o težini djeteta)?

Dakle, brojevi su dobri, ali mnoge mumije svakako će imati apsolutno logično pitanje: kako znate koliko je dijete jede?

Najlakši način da saznate koliko je dijete jede jest vagati dijete prije i poslije jela

Da biste to učinili, možete vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će biti željena vrijednost. Da biste izračunali dnevnu normu, morate dodati sve rezultate hranjenja 24 sata. Ova metoda je pogodna i za naturaliste i za umjetne tvari.

Koliko čuvati bebu na dojci?

U prosjeku dijete ostaje na prsima svaka 2-3 sata. A koliko treba obrok? Stručnjaci za dojenje kažu da traje oko 30-40 minuta ako dijete ranije ne otpušta dojku. Usput, hranjenje 15-20 minuta nije odstupanje od norme, ako dijete dobiva dobro i nije hirovito. No, boravak "na prsima" dulje od 40 minuta pokazuje da dijete koristi bradavicu kao bradavicu, odnosno igra se. U budućnosti to može stvoriti puno neugodnosti i za majku i za bebu pa je bolje da ne unesete ovu vrstu zabave.

Video. Dr. Komarovsky: najbolji način hranjenja za novorođenče

Nutritivne karakteristike umjetno hranjene bebe

Umjetno hranjenje (IV), za razliku od GV-a, zahtijeva preciznije izračune, jer se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka, tako da busting može dovesti do problema s dječjim gastrointestinalnim traktom. Ali takav zadatak je moguć za mladu mamu.

Dijeta i vrijeme hranjenja

Ovo je najvažnija komponenta pravilne njege pješaštva dojenčadi.

Za pravilan razvoj djetetove-umjetne potrebe za promatranjem prehrane

Dijete do 2 mjeseca mora jesti 8-9 puta s pauzom od 2,5-3 sata, u 2-3 mjeseca - 7-8 puta, u 4 mjeseca - 6-7 puta, u 5-6 mjeseci - 5-6 puta, i od 7 mjeseci do godine - od 4 do 6 puta dnevno. U tom slučaju, jedno hranjenje trajat će ne duže od 15 minuta, jer je pijenje iz bradavice mnogo lakše nego usisavanje dojke.

Principi prehrane u IV

U pravilu, na pakiranju se navode doza i stope proizvođača smjesa. No, prosječni, približni, ovi podaci još uvijek ne boli.

Tablica prehrambenih normi za djecu od 10 dana do godine

Koliko grama u dnevnoj i jednokratnoj dozi i kako ih izračunati?

Izračunajte količinu smjese koja može biti prema formuli: težina / broj dnevne doze ovisno o masi = dnevnu dozu smjese u ml, podijelite dnevnu dozu brojem hranjenja = pojedinačnoj dozi.

Norme za djecu različitih dobnih skupina moraju se navesti na posudama s mješavinom.

Ovo je zanimljivo. Najpopularnija izračunska formula dnevne i jednokratne doze mješavine za djecu na IV se naziva metodom Geibenera i Cherna.

Na primjer, beba teži 4,850 grama. Ima 2 mjeseca, što znači da treba konzumirati 1/6 težine dnevno. Prema tome, 4850/6, dobivamo dnevnu dozu od 808 ml. Podijelimo ovu količinu brojem hranjenja, dobivamo jednu dozu - 135 ml. Drugi primjer: novorođenče teži 4.000 grama, jedu 1/5 svoje težine, pokazalo se da je dnevna doza 800 ml, a jedna doza - 100 ml.

Metode za izračun količine smjese za djecu od 10 dana do mjesec dana

U prvom mjesecu beba se tek počinje prilagoditi novoj prehrani. Stoga je izračun količine smjese neznatno različit od gore opisanog. Postoje dva načina.

 • Koristite formulu Zaitseva. 2% tjelesne težine kod rođenja se pomnoži s dobi dana, što daje dnevnu dozu. Dobiveni rezultat podijeljen je brojem hranjenja, što je jednak volumenu jedne doze.
 • Koristite Finkelsteinovu formulu. Ako je dijete u rođenju težilo manje od 3.200 grama, onda se dob u danima pomnoži s 70, dobivena vrijednost će biti dnevna doza. Ako je težina rođenja bila veća od 3.200 grama, tada biste dobili dnevnu normu, dob u danima mora se pomnožiti sa 80.

U oba slučaja, kako bi se odredila pojedinačna doza, dnevni iznos treba podijeliti brojem hranjenja.

Koliko feeda ima 400g limenki mješavine?

Opet, ovi će izračuni biti približni, jer to sve ovisi o tome koliko vaša beba teži i koliko puta dnevno ga hranite. Osim toga, što je stariji dijete, to više jede. U prosjeku, do 2 mjeseca traje 1 banka za 5-6 dana, 5 konzervi mjesečno. U 3-4 mjeseca, jedna banka će biti dovoljna 3-4 dana, što znači da je potrebno 7,5 banaka mjesečno.

Koliko mješavine dijete treba za mješovito hranjenje?

U ovom slučaju, matematika će biti vrlo teško. Preporučujemo korištenje jedne od dvije metode uvođenja dodataka.

Kada se miješano hranjenje još smatra glavnim majčinim mlijekom.

 • Mama uvodi smjesu, počevši od minimalne količine. Na primjer, 30 ml 1-2 puta na dan. Jednom tjedno majka provodi kontrolu vaganja i, kada se regrutira na manje od 125 g / tjedan, povećava količinu dodataka dnevno za minimalnu količinu: dodaje još 1-2 hranjenja od po 30 ml. Ako se hranjenje od 30 ml nakupilo 6-7, tada započinje povećanje volumena jednokratnog hranjenja: 6 hranjenja od 30 ml + 1 hranjenja od 40 ml na sva hranjenja od 40 ml itd. Povećanje dodataka treba zaustaviti kada dijete počne dobivati ​​125g / tjedan ili više. Moguće je izvršiti još jednu dodatnu kontrolu vaganja (kontrola jedan - ne ona prije i poslije obroka, ali kontrola - dobila 125 g ili ne) kako bi se osiguralo da je takav volumen dovoljan.
 • Mama broji broj uriniranja djeteta i dodaje oko 30 ml dodatne hrane za svako nedostaje vrijeme. Na primjer, beba je napisala 8 puta dnevno. U normalu nema 2-4 puta, što znači da se minimalna količina nadomjestka može podesiti na 2 hranjenja od po 30 ml. Nakon dva do tri dana, ponovljeni su broj uriniranja. Čim se količina uriniranja podešava malo iznad minimalne stope (12-14), povećava se dodatak. Upozorenje: ova metoda zahtijeva dobivanje težine kontrole kontrole! tj nakon postavljanja potrebnog broja uriniranja potrebno je jedno ili dva mjerenja uz prekid od 7 dana kako bi se osiguralo da je dobitak težine 125 g / tjedan ili više.

3 pravila za prehranu djece na CB

Ispunjavanje ovih savjeta omogućit će vam da hranite bebu bez smanjenja laktacije.

 • Smjesa ne daje bocu, već iz žlice. To će izbjeći situaciju u kojoj će dijete biti lijeno sisati dojku, ako postoji lakša opcija - piti kroz bradavicu.
 • Dodatak treba dozirati u malim obrocima, tj. Potreban dnevni volumen podijeljen je na nekoliko puta.
 • Smjesa se mora dati strogo po satu. Za ostatak vremena, potreba za hranom da zadovolji dojku.

Kako utvrditi da dijete jeli mlijeko?

Postoji 4 glavna znaka da je dijete pun.

 • dobro spava, aktivan je u razdoblju budnosti;
 • beba ima stabilnu stolicu koja nije popraćena nadimanjem ili tantrumima;
 • mrvica održava interval između jela, noću dva puta veća;
 • tjedno dijete dobiva težinu od 150-200 g.
Ako je dijete željno mjesto na bocu ili prsima, tada ili više gladuje ovaj put više ili ne pojede

Za bebe od 1-2 mjeseca postoji stari "baka" način određivanja sitosti: pelena se uklanja iz malog djeteta, a pelene se broje, što onečišćuje dnevno.

 • 12 i više - norma.
 • 8 - dijete nije potpuno hranjeno, morate povećati broj hranjenja ili količinu smjese;
 • manje od 7 - dijete je vrlo neiskusan.

Power mode beba noću

Do 6 mjeseci djeca mogu jesti noću i danu u redovitim razmacima. U ovom slučaju, vrsta hrane nije važna.

Spavanje i hrana su najvažniji čimbenici za rast djeteta

Ovo je zanimljivo. Neki pedijatri inzistiraju da se od dobi od 3 mjeseca bebu treba postupno podučavati kako bi se započelo dnevno, a za to pomaknuti interval noćnih hranjenja za 20-30 minuta.

Polugodišnje bebe obično se probude jesti u drugoj polovici noći. Međutim, ovaj način može biti povrijeđen ako dijete

Ovo je zanimljivo. Ako je dijete na IV, onda je smjesa bolje kuhati u večernjim satima, a noću samo za grijanje. To će uštedjeti vrijeme i također izbjeći kršenja doziranja koje bi spavaća mama mogla probuditi.

Nutricionistički standard novorođenčadi važan je čimbenik, čiju teoriju moraju pažljivo proučavati mladi roditelji. U ovom slučaju, u praksi se mogu izbjeći mnoge pogreške. Dijete će biti puna i zadovoljna, neće jesti, a mama i tata moći će prilagoditi san i budnost cijele obitelji.