Koliko grama majčinog mlijeka dijete jede 1,2 i 3 mjeseca

Zdravlje

Roditelji trebaju znati koliko dijete treba jesti mlijeko ili formulu u prvom mjesecu života. Potrebno je uzeti u obzir vremenski interval između obroka i osobitosti dobitka na težini. Ovo znanje pomoći će procijeniti stanje i zdravlje djeteta. Zdravstveni profesionalci postavljaju standarde koji pomažu utvrditi ima li dovoljno mlijeka kako bi prilagodili vrijeme bez štete tijelu.

Značajke procesa hranjenja prvog dana

Neposredno nakon rođenja djeteta primjenjuje se na majčinu dojku kako bi naučila čin sisanja. Prva tri dana umjesto mlijeka kolostrum se proizvodi. Vrlo je hranjiv, malen, ali taj iznos je dovoljan za mali trbuh. Samo 1 čajna žličica - i beba će biti puna.

Drugog dana, potreba za hranom bebe povećava se, jede više i češće traži mlijeko, u oko tri sata. Koliko u ovom trenutku jede? Za jedno hranjenje beba jede oko 20 grama. Tijekom dana novorođenče bi trebalo dobiti oko 90 grama kolostruma. On jede oko 10 puta dnevno, i još više.

Do trećeg dana dijete postaje naviklo na nove uvjete postojanja, poboljšava se tehnika sisanja. Mlijeko postaje sve veće. Dojenje se poboljšava svakim pričvršćenjem na prsa. Za jednog hranjenja može jesti oko 30 grama. Tijekom dana dijete jede oko 170 ml mlijeka.

Koliko treba majčino mlijeko sisati za 7 dana? Do kraja tjedna života za hranjenje jede 60 grama. Tijekom dana bit će 400 ml. U dva tjedna dijete jede oko 500 ml mlijeka.

Do kraja prvog mjeseca, broj hranjenja dnevno trebao biti 6-7. Za jedan mjesec hranjenja beba treba sisati 90-100 grama.

Stopa potrošnje potrebne količine hrane za dijete od prvih deset dana može se izračunati na sljedeći način: broj dana života množite s 10. Na primjer, novorođenče u dobi od 6 dana pije oko 60 g.

Da biste utvrdili koliko grama djete jede, trebate vagati bebu prije hranjenja i poslije nje. Razlika između brojki dobivenih na ljestvici jednaka je količini konzumiranog mlijeka.

Postoji još jedan način da odredimo ovo - mlijeko izražavamo prije hranjenja. Izlijevanje mlijeka u bocu, možete vidjeti količinu hrane. Potrebno je samo uzeti u obzir da beba uspije sisati 20-30 grama više.

Stručnjaci kažu da nije nužno hraniti dijete u jednom mjesecu silom ili uspostaviti strog režim za nekoliko sati, pogotovo ako je dojen. Potrebno je da je dijete tražilo jesti. U isto vrijeme, on će početi plakati, a kad privuče savijeni mali prst u usta, on će okrenuti glavu i sisati.

Koliko vremena traje hranjenje? Trajanje djetetova boravka u djetinjstvu od 1 mjeseca može biti od 15 do 40 minuta. Ne ostavljajte dijete duže od dojke.

Problemi s napajanjem

Postoje slučajevi kada je jedno mjesečno dijete, cijelo vrijeme visjelo na prsima, ostalo gladno. Nakon toga, otkriva se loša težina. U većini slučajeva to znači nedostatak adekvatne prehrane. Trebate poduzeti sve napore kako biste prilagodili laktaciju ili premjestili bebu na mješovito hranjenje. Nemojte je odmah prevesti u smjesu. Bolje majčino mlijeko ne može biti ništa.

Ponekad beba može odbiti dojku. Uzrok svibanj biti osjećaj loše, nosna zagušenja ili trbušne grčeve. Mama će morati utvrditi točan uzrok, stručnjaci će vam pomoći. On će vam reći koliko dijete treba jesti i nakon kojega vremena.

Da bi se povećala laktacija, potrebno je češće staviti bebu na prsa, piti više tekućine u obliku topline, nemojte trčati bebu dok je skrbništvo (ne smije biti manje od 20 minuta od dojke).

Mama mora strogo nadzirati njihovu prehranu. Uvođenje proizvoda koji ima pijani miris i okus može gurati dijete daleko od dojke. Hrana koju majka za skrb konzumira može uzrokovati alergijske reakcije pa je vrijedno ograničiti potrošnju određene hrane.

Naknadno vrijeme

Kako dijete raste, potreba za hranom raste. Tijelo raste i razvija, dijete jede više, jer treba hranjive tvari. Povećava se težina, što ukazuje na normalno stanje.

 1. U intervalima između prvog i drugog mjeseca, dijete jede 700 grama mlijeka dnevno, 120 ml istodobno.
 2. Do 4 mjeseca volumen mlijeka koji se jede istodobno treba biti 150 ml. Dijete treba hraniti najviše 6-7 puta s intervalom od 3-3,5 sati.
 3. U razdoblju od 4 do 6 mjeseci dijete jede 180-200 ml. Interval između hranjenja može se povećati do 4 sata. U ovom trenutku započinje prvo hranjenje pa morate uzeti u obzir njihov dio. Bilo kakvo uvođenje novog proizvoda treba razgovarati s liječnikom kako ne bi štetilo djetetovom probavnom sustavu.
 4. U razdoblju od 6 mjeseci do jedne godine, hranjenje mlijekom ili smjesom treba zamijeniti komplementarnom hranom. Mlijeko, jede oko 220 ml 5 puta dnevno.

Kad dijete bude hranjeno i ima dovoljno mlijeka, on je zadovoljan, ne nestašan, dobro spava. Povećava se težina. Dojenje bebe trebalo bi dodati oko 180 ml tjedno. Ako je povećanje manja od 100 ml, potrebno je poduzeti mjere.

I količina mokrenja će također pomoći u određivanju je li dijete puno ili ne. Treba urinirati 12-15 puta dnevno, stolica bi trebala biti normalna i odgovarati vrsti hranjenja, bez suženja. Plakanje se može dogoditi zbog kolike u želucu, ali to ne znači da nema dovoljno mlijeka.

Nema potrebe dopustiti da se plače. Zbog toga je vrijedno ispitati znakove da je dijete gladno:

 • glava se okreće u različitim smjerovima;
 • otvaranje usta i izbočenje jezika;
 • usisavanje prsta, kut pokrivača, cam.

Majčino mlijeko sadrži protutijela koja mogu zaštititi tijelo djeteta od raznih infekcija. Stoga, barem do 6 mjeseci, trebate joj pružiti takvu prehranu.

Umjetno hranjenje

Mješavina se sporije probavlja za trbuh malog djeteta, tako da se interval između hranjenja povećava. Vrijeme je oko 3 sata. Noću, mjesečno dijete ne može tražiti da jede do 5 sati.

Dojenje, koje je umjetno hranjenje, ne može biti preopterećeno. Ako se probudio ubrzo nakon hranjenja i plače, nemojte ponovno razrijediti smjesu. Možda ima bol u trbuhu, ili postoji još jedan razlog. Inače, možete oštetiti probavni trakt i povećati težinu.

Strogo je neophodno da se pridržavate uputa za doziranje i uzgoj. Prilikom odabira smjese treba uzeti u obzir posebnosti djetetova zdravlja i dobi.

Koliko mješavine treba piti dijete? Na staklenku s mješavinom uvijek postoje preporuke o tome koliko mjernih žličica trebate uzeti i koliko vode treba razrijediti. Približnu količinu prehrane izračunava se prema težini djeteta.

 1. Od rođenja do jednog i pol mjeseca, volumen mješavine je 1/5 tjelesne težine (težina treba podijeliti sa 5).
 2. Od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine.
 3. Do šest mjeseci - 1/7 dio.
 4. Od 6 do 8 mjeseci količina hrane će biti jednaka 1/8 težine djeteta.
 5. Posljednja dva mjeseca do godine volumen razrijeđene prilagođene smjese jednak će 1/9 dijelova.

Na primjer, beba teži 4 000 g na mjesec dana, dakle, kako biste izračunali koliko beba treba piti mlijeko dnevno, potrebno je 4000/5 = 800 ml. Nakon 1 mjeseca novorođenče jede oko 8 puta dnevno. Da biste doznali koliko beba mora jesti u jednoj hrani, potrebna vam je 800/8 = 100 ml.

Umjetno hranjene bebe ne smiju biti hranjene. Ako je dijete zdravo, ali istodobno je nestašno i ne spava dobro, možda je potrebno povećati dio mješavine. Neka djeca možda ne trebaju količinu obroka navedenih u općeprihvaćenim standardima.

Država i ponašanje djeteta uvijek će vam reći ima li dovoljno mlijeka ili ne. Glavna stvar je otkriti problem na vrijeme i započeti akcije za popravak. Nedostatak hranjivih tvari dovodi do činjenice da tijelo slabi, gubitak aktivnosti i povećava osjetljivost na različite zarazne bolesti.

Koliko bi dijete trebalo jesti za 2 mjeseca. Dijeta za 2 mjeseca

Prije nego što mlada majka uvijek podiže mnoga druga pitanja. Jedan od njih je problem hranjenja djeteta. Koliko bi dijete trebalo jesti za 2 mjeseca? Ima li dovoljno majčino mlijeko? Je li potrebno hraniti ga mješavinom?

Sva djeca jedu drugačije

Zapravo, svako dijete je individualno. To vrijedi i za sve i za hranu. Apetit može biti različit, kao i zdravlje i raspoloženje. Stoga, koliko djece treba jesti za 2 mjeseca - odlučuje! Da biste dodijelili strogo definiranu količinu mlijeka tijekom hranjenja, blago rečeno, smiješno. Iznimka su prerane bebe. Jedu samo po satu.

Razvoj djeteta, dobitak na težini i potreba za dodatnom hranom pomno nadgledaju pedijatrijski pedijatri. Ipak, zadnja riječ ostaje samo za majku. Stalno gledajući svoju bebu, moći će odrediti prehranu bebe 2 mjeseca i donijeti zaključke o izvedivosti uvođenja komplementarne hrane.

Puno tjelesno dijete - sretno dijete!

Ako mrvica nije puna, može se vidjeti odmah. Dijete je nervozno, plače, ne spava dobro. Dijete dobro prehranjeno, naprotiv, ponaša se vrlo mirno, igra i osmjehuje. Ukratko, izvana izgleda jaka i zdrava.

Međutim, da li dijete ima dovoljno mlijeka može se odrediti uz pomoć takozvanog "mokrog pelenskog testa". Da biste to učinili, morate eliminirati korištenje pelena tijekom cijelog dana. Sljedećeg jutra trebate izračunati broj mokrih pelena. Ako ih ima više od dvanaest, dovoljno su mrvice mlijeka.

Jedući dijete 2 mjeseca također utječe na njegovu stolicu. Tijekom normalne dojenja, dijete odbija više puta dnevno. To se također mora pomno pratiti.

Koliko djece treba jesti za 2 mjeseca, pedijatar će reći mladim roditeljima

Apetit u djece, naravno, je drugačiji - to je činjenica. Pa ipak, pedijatri još uvijek postavljaju prosječnu prehrambenu stopu od 2 mjeseca. Liječnici su vođeni dobitkom na težini. Ako je za 1 mjesec oko 600 grama, a zatim za 2 mjeseca - već 800 grama.

Pedijatri su vođeni posebnim formulama koje su proveli stručnjaci u različito vrijeme.

Na primjer, prema Reichovoj metodi, potrebna količina mlijeka izračunava se u odnosu na težinu i visinu djeteta. Formula je izuzetno jednostavna. Težina u gramima podijeljena je visinom u centimetrima, nakon čega se rezultat množi sa sedam.

Metoda skarna kaže da beba treba konzumirati oko 800 mililitara mlijeka dnevno. Svakim sljedećim mjesecom taj će iznos povećati za 50 mililitara.

Pri izračunavanju ishrane prema metodi Geyburn, uzima se u obzir težina djeteta. I ovdje, nema ništa teško. U prva dva mjeseca stopa konzumiranog mlijeka je jedna petina težine djeteta, za 2-4 mjeseca - šesti dio.

Dijete dojenja

Nema smisla govoriti o prednostima prirodnog hranjenja beba. Svaka majka zna o tome. Pitanje koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca kada je dojenje apsolutno beznačajno. Moderni pedijatri preporučuju hranjenje bebe na zahtjev. U većini slučajeva, majčino mlijeko neće dopustiti da mrvica jede ili prejeda.

Međutim, vaganje bebe prije i poslije hranjenja je još uvijek neophodno. Samo pomaže mladoj majci da vodi evidenciju kako bi točno razumjela kada će biti potrebno dodati komplementarne hrane u prehranu.

U prosjeku, za 2 mjeseca dijete jede sedam do osam puta, a količina mlijeka ili dojenčadi je oko 120 mililitara. Naravno, jednom dijete može jesti više, a neko manje. Međutim, svakodnevno bi trebalo raditi 800 mililitara dnevno.

Ne brinite ako dijete jede malo manje

Ipak, navedene norme su samo preporuke. Nemojte paničariti ako mrvica jede manje ili manje. Glavna stvar je stabilan rast i dobitak na težini.

Dakle, koliko dijete treba jesti za 2 mjeseca, to je pitanje koje se ne može točno odgovoriti. Sve su brojke približne. Ako majka i dalje sumnja da je mrvica pothranjena tijekom dojenja, budući da je nemoguće odrediti točnu količinu mlijeka za jelo, potrebno je nekoliko dana za redom squirtati u različito vrijeme. To će omogućiti majci da preciznije kretanje u pogledu dječje prehrane.

Ako nema dovoljno mlijeka

Nažalost, dojenje nije uvijek moguće. Postoji neka vožnja biciklom u pojavi mlijeka u žena. Na primjer, u 3-4 tjedna majka već zna režim i prehranu djeteta. Prošlo je 2 mjeseca od trenutka rođenja, a količina mlijeka počinje smanjivati. U ovom trenutku, uopće nije potrebno hraniti bebu. Međutim, ako majka vidi da mlijeko još uvijek nije dovoljno, a stopa porasta tjelesne mase je smanjena, možda će biti potrebno hraniti. Međutim, ne smije biti više od 150 mililitara dnevno. To je najbolje učiniti prije spavanja. Prije i poslije hranjenja mamca za bebe, još uvijek morate priložiti prsa, najmanje deset minuta. Ako je količina mlijeka obnovljena, više nije potrebno hraniti bebu.

Većina mladih majki laktacija se povećava noću. Stoga, ako dijete mirno spava barem sedam sati, najbolje je probuditi se nekoliko sati prije nego što dijete otvori oči. Nakon što se navečer prekriveno 100 ml mlijeka, možete dojiti djetetu prilično čvrsto prije odlaska u krevet.

Čim žena primjeti da se laktacija smanjuje, hitno treba poduzeti drastične mjere kako bi je vratila. Postoje mnogi postupci za uspostavljanje dojenja - glavna stvar je ispravno odrediti uzrok gubitka mlijeka.

Zašto se laktacija smanjuje

Ukratko, najbolja i najkorisnija mogućnost je prehrana za HB. 2 mjeseca je dob, kada mlijeko može nestati. Kako mogu dobiti natrag? Što trebate učiniti?

Možda je majka previše umorna, ne dobivši dovoljno sna. U ovom slučaju, potrebno je prilagoditi njezin san. Žena koja bi imala skrb trebala bi spavati najmanje sedam do osam sati dnevno.

Majčinska prehrana također se mora razlikovati u posebnoj raznolikosti. Istodobno, ne smijemo zaboraviti na brojne zabranjene namirnice koje se nikako ne smiju konzumirati tijekom dojenja. To su masne, pržene, slano i začinjene hrane, alkohol, bezalkoholna pića, kava, jaki čaj, i tako dalje. D. i, naravno, nakon svakog hranjenja moraju biti sigurni da izdojiti i uzeti vrući tuš.

Proizvodi od kvasca, med, orasi u malim količinama, šljunčani štapići pomažu povećati laktaciju.

Pet minuta dnevna masaža mliječnih žlijezda, unos nikotinske kiseline, apilac, vitamina C i E i pirroxan također savršeno pomaže. Međutim, sve se to može poduzeti samo na recept.

Fitoterapija, usput, također može biti od velike koristi. Supruga konja, kopra, anisa, koromača, Chistava i origana divni su proizvodi!

Ozbiljnije metode su medicinski postupci kao UHF, ultraljubičasto zračenje i elektroforeza mliječnih žlijezda.

Koliko mlijeka ili formule treba beba imati na 2 mjeseca: značajke dojenja i hranjenja bočica

U sveobuhvatnom razvoju novorođenčadi važnu ulogu ima odgovarajuća prehrana. Mlade majke naučiti pravila i sastaviti raspored, ali mjesec dana staro dijete ne uvijek se pridržava toga. Smetnje odrasle osobe i djeteta značajno su različite, jer odrasli mogu jesti čak i zbog dosade. Važno je da roditelji sjetite da dijete nije robot, a on ima svoje vlastite potrebe. Razlog smanjenja apetita može biti loš zdravlje, bolest ili nedostatak raspoloženja. Suvremene majke vole hraniti na zahtjev, a starija generacija inzistira na strogoj usklađenosti. Najbolja bi opcija bila zlatna sredina i uzimajući u obzir želje djeteta.

Dijete ne želi uvijek jesti u točno određenim satima, tako da je potrebno uzeti u obzir njegove želje

Koje su norme?

Standardi prehrane za djecu prve godine života postoje, ali nema smisla slijepo držati ove količine. Tablica prikazuje približne vrijednosti, budući da djeca različito jedu. Apetit ovisi o metabolizmu, izgradnji i aktivnosti mrvica. Fidgets će tražiti hranu češće i biti zadovoljni s malim dijelovima, a mirni tots na vrijeme mogu smanjiti više od norme. Ne možete usporediti djecu, tvrdeći da raste "obzhorka" ili "maloezhka":

 1. Ako dijete ima 2 mjeseca, jede manje nego što je naznačeno u tablici, ali istodobno je aktivan, onda nema razloga za alarm. Nema potrebe tražiti bilo kakvu bolest i tražiti opasne simptome. Tijelo ove bebe ne zahtijeva količinu hrane propisane normom.
 2. Ako je izgled dlake i neugodne dijete uzrokuje roditeljima osjećaj ponosa, postoji razlog za razmišljanje. Preopterećenje neće dovesti do ničeg dobrog, jer će navika jesti više nego što je potrebno dugo će ostati kod djeteta. Prekomjerna težina uzrokuje niz ozbiljnih bolesti, pa ih je lakše spriječiti.

Standard za bebe od dva mjeseca iznosi 700-800 ml majčinog mlijeka ili prilagođenu smjesu dnevno. Za pojedinačni izračun volumena hrane, možete koristiti posebne formule:

 1. Izmjerite i izmjerite dijete zapisujući parametre u gramima i centimetrima. Podijelite težinu po visini i množite rezultat za 7. Ako beba teži 5000 g na 2 mjeseca i visoka je 56 cm, tada će mlijeko ili mješavina za njega biti 625 ml dnevno.
 2. Postoji lagana formula, prema kojoj je stopa hrane za mrvice 1/6 njezine mase. S težinom od 5000 g, dijete će trebati 833 ml dnevno.
Volumen mlijeka potreban za dijete do 1 mjesec otprilike odgovara veličini njegova želuca u različitim dobima.

Dobivene brojke mogu uzrokovati zbrku među roditeljima, jer je razlika među njima značajna. Ovo još jednom dokazuje da su svi gore navedeni rezultati preporučljive prirode i ne bi se trebali provoditi bez pitanja. Zbog praktičnosti, izračunati rezultati mogu biti gornja i donja granica norme, podijelivši ukupnu količinu od 5-6 prijema.

Vrste hranjenja i moguće probleme

Najbolje i najjednostavnije je dojenje. Ako žensko tijelo proizvede mlijeko u dovoljnim količinama, mrvica će pojesti potrebnu količinu mlijeka. Nema pitanja za one majke koje hrane djetetu umjetnom mješavinom, jer su norme navedene na pakiranju. Dovoljno je pročitati upute i pripremiti smjesu, ovisno o dobi bebe, izmjeriti potrebnu količinu žlicom.

Mješovita dijeta

Kada mješovito hranjenje za izračunavanje norme nije lako, pa se pedijatri savjetuju da procijene ponašanje djeteta kao glavni kriterij za sitost. Hranjenje se poželjno izvodi strogim algoritmom:

 1. Ponudite bebu prvu dojku dok je gladan. Potrebno je dati obje dojke, ako postoji nedostatak mlijeka, tako da mrvica s hranom dobiva korisne tvari za razvoj.
 2. Ako beba nije puna, trebali biste ga hraniti iz boce. Volumen smjese je 25-120 ml.
Kada se sekundarno ponudi boca za mješovito hranjenje - nakon majke dojke

Neka djeca već u ovoj fazi odbiju dojke ako majka spremno ponudi drugu. Kao rezultat toga, dijete je objedodilo oboje, ali nije dostiglo dovoljno zbog niske kalorijske količine prednjeg mlijeka. Potrebno je se preokrenuti da biste ponudili jednu dojku za jedan obrok da se ne biste oduzeli od mogućnosti podupiranja prirodnog hranjenja.

Miješano hranjenje se obično prakticira kratko vrijeme, budući da je potrebno provesti snagu na "ekstrakciji" mlijeka, a hrana lako izlazi iz boce. Dijete će vrlo brzo shvatiti razliku i odbiti dojku, preferirajući bocu. Tijekom vremena majka vjerojatno ide samo do umjetnog hranjenja, ako beba počne gubiti težinu i biti pothranjena.

"Umjetno" i preopterećenje

Kod 2 mjeseca, dojenčad se često prenosi u umjetno hranjenje s nedostatkom mlijeka majke. Iz boca mrvica dobiva hranu bez puno napora, tako da rijetko odbija primiti sljedeći unos (preporučujemo da pročitate: kako ispravno hraniti novorođenče iz boce?). Majke se pogrešno pridržavaju visokih standarda kada se hrane, s obzirom na njihovo dijete previše tanko ili uspoređujući s djevojčicom. Malnutricija se smatra opasnim znakom jer negativno utječe na razvoj organa mrvica. Međutim, viška hrane se ne može nazvati pozitivnom.

Korištenje prilagođene mješavine često dovodi do preopterećenja, pa se pedijatri preporučuju da prakticiraju "slobodni" način. Temelji se na pravilu da dijete jede različitu količinu hrane tijekom dana. Djeca troše energiju nejednako, ovisno o tijelu i metabolizmu. Izvedeni postulati za GW i YI glase kako slijedi:

 • s normalnom težinom djeteta mora se hraniti na zahtjev;
 • veličina volumena hrane savjetuje pedijatra, ali vrijeme obroka određuje tot;
 • Liječnik može dodijeliti određeni broj hranjenja, ali dijete jede koliko god želi;
 • uz uvjetno slobodno hranjenje, majka se može pridržavati režima "po satu" (+/- 30 minuta), ali liječnik ne regulira potrebnu količinu hrane.

Prema statistikama, to je "slobodni" grafikon koji vam omogućuje normalizaciju težine mrvica. Boca treba sadržavati 20-30 ml više hrane nego što je navedeno u normi. Nije potrebno dodatno hranjenje jer dijete nejednako jede tijekom dana. Glavni pokazatelj sitosti je mirno ponašanje karapusa, snažnog sna sna i pravovremenog povećanja težine. Tipični standardi za povećanje mase i rasta dojenčadi dostupni su u svakoj dječjoj klinici, a na recepciji pedijatrije medicinska sestra unosi pojedinačne parametre u medicinsku evidenciju.

Izračunavanje posluživanja mlijeka ili mješavine za dijete možete dodati još 20-30 ml

Znakovi sitosti

Postoje slučajevi kada dijete pokazuje dobru aktivnost, dobiva na težini, raste, ali u isto vrijeme jede vrlo malo. U nemirnom apetitu uvijek je bolji nego kod sjedećeg djeteta, ali metabolizam u djece je drugačiji. Ima poslije svih tankih odraslih koji jedu puno veće masne ljude, poput ljudi s prekomjernom težinom, jedući na principu hummingbirds.

"Umjetno", također, ne može se kotrljati, a razlog odbijanja hrane je neugodan okus mješavine. Dovoljno je isprobati drugu marku i promatrati promjene u apetitu djeteta. Provjerava mrvice na principu "mokre pelene". Dijete na 2 mjeseca prazno mjehur normalno svaka 2 sata.

Osim toga, možete provjeriti koliko je puta dijete pušilo (preporučujemo da pročitate: koliko puta dnevno novorođenče treba zaglaviti?). S dovoljnim unosom hrane, stolica se javlja nekoliko puta dnevno. Cilj takve provjere teško je nazvati, ali ako se količina prljavog rublja ne povećava, majka bi trebala biti zabrinuta. Problem nastaje iu činjenici da moderni roditelji ne koriste pelene, već pelene. Pampers također imaju svojstvo punjenja i polu-suho trebaju biti upozoreni. Svaka majka ima svoj raspored promjene pelena, tako da možete pratiti promjene. U ekstremnim slučajevima, ništa strašno neće dogoditi ako se jedan dan beba oslobodi od pelena i zamotana u pelene.

Zdravlje i raspoloženje djeteta može puno reći o:

 • punopravan dijete neće biti bezosjećajno bez razloga, veseli se u komunikaciji s rodbinom;
 • gladna beba će plakati bez ikakvog razloga i spavati loše.
Ako dijete dobro jede, tada će za vrijeme budnosti biti aktivan i budan.

Potrebno je pobrinuti se da beba prima dovoljno majčinog mlijeka, au slučaju nedostatka hrane, vrijeme je da ga pretvori u miješano hranjenje. Možete vagati dijete prije obroka i nakon toga, provjeravajući prisutnost mlijeka u dojci. Ako je mrvica isisala sve za hranjenje, a dobitak na težini iznosio je 100-120 g, onda će biti potrebno hraniti ih s prilagođenom smjesom. Kada vagate, ne možete ukloniti pelenicu ili ukloniti pelenu, čak i ako je vlažan.

Preporuke za nedostatak mlijeka od majke

Dojenjem, pedijatri ne ograničavaju mame u raspored, ako beba se probudi i plače od gladi. Na prvom zahtjevu, trebali biste ponuditi dojku i ne biste ga odnijeli sve dok beba nije puna. Uz dovoljno prirodne hrane, beba se osjeća dobro:

 • dobivanjem težine;
 • povećanje visine može se vidjeti vizualno;
 • ne plače nakon obroka i ne zahtijevaju dodatnu dojku tijekom dana;
 • dobro spava;
 • tiho;
 • aktivno sisanja grudi.

Brižna majka treba biti upozorena simptomima koji ukazuju na to da dijete ne jede dovoljno. Među uobičajenim znakovima je navedeno:

 • plakati bez razloga;
 • loš san;
 • česti skakavci;
 • neznatno povećanje ili nedostatak težine;
 • stalna potražnja dojke;
 • odbijanje jesti nekoliko minuta nakon početka hranjenja.
Česti neprilici i plač bez ikakvog razloga mogu zapravo biti znak upozorenja da beba ne jede dovoljno.

Poremećaji dojenja najčešće se opažaju u razdoblju ovulacije i menstruacije, ali se oporavljaju za nekoliko dana i nisu kritični. Da bi se poboljšala proizvodnja mlijeka, stručnjaci preporučuju dokazane savjete:

 1. Promijenite prehranu. Kalorijske posuđe treba povećati povećanjem volumena. Preporuka se odnosi na proizvode s velikom količinom ugljikohidrata (na primjer, kaša).
 2. Obratite pažnju na uporabu vode. Optimalna količina tekućine koju pijete iznosi 2-2,5 litara. Dopušteni prirodni sokovi i slabi čaj.
 3. Posebna čajeva. Ljekarne prodaju čajeve za poboljšanje procesa laktacije za svaki ukus i novčanik (preporučujemo da pročitate: kakav je čaj za poboljšanje laktacije bolje kupiti?).
 4. Noćno hranjenje. Što se bebi više noću primjenjuje na dojku, aktivnije je proizvodnja hormona prolaktina, odgovorna za laktaciju.

S redovitim povećanjem debljine, pedijatar će primijetiti da dijete jede dovoljno, a ishrana je ispravna. To će reći i razvoj mrvica prema dobi.

Koliko i koliko često treba jesti dva mjeseca

U 2 mjeseca života dijete ulazi u fazu poznavanja svijeta oko sebe. Ljudi oko, razni predmeti i igračke počinju intenzivno zanimati mrvice. U dobi od dva mjeseca morat će dobro rasti i oporaviti se za 800 g. Dobra, kvalitetna prehrana: dojka, umjetna ili mješovita, pozvana je da dijete dobije prirodni, pravilan razvoj i rast.

Formule za izračunavanje dnevnih potreba dvogodišnjeg djeteta

Hranjenje djeteta s različitim analogima prirodnog ljudskog mlijeka do punog ili 2/3 ukupne prehrane zove se umjetno. Ako mješavina postane 50% od ukupne prehrane, a mlijeko - drugi 50%, onda se ovo hranjenje zove mješoviti.

Naravno, druga mogućnost je pogodna za mrvice, jer u ovom slučaju, dragocjena svojstva mlijeka su djelomično sačuvana. Nažalost, često mladi roditelji, zbog neiskustva i neznanja, uopće ne izračunavaju stopu korištenja smjese, ili to pogrešno primaju transcendentalne, ponekad fantastične podatke.

Količina dnevnog obroka hrane koju dijete želi ovisit će o starosti, tjelesnoj težini, stopi rasta, aktivnosti. Apetit mrvica može se mijenjati svakodnevno, ponekad je u stanju konzumirati stopu po danu, ponekad - puno više / manje.

Smatra se idealnim za hraniti "po potrebi", tj. Dati mrvicama smjesu, a onda kad oprašta. Malo kasnije, režim hranjenja će se stabilizirati, a pojavit će se jasne granice.

Približan raspored dojenčadi za 2 mjeseca je kako slijedi:

 • učestalost jela: 6-7 po danu;
 • volumen jednog dijela: 120-150 ml.

Ne treba se brinuti ako dijete u jednom trenutku ne može svladati potrebni dio. Najvjerojatnije će za 1-2 dana uhvatiti. Međutim, ako dijete ne jede redovito, to je razlog da se obratite pedijatru.

Također se ne preporuča prisilno hraniti bebu, može uzrokovati probleme s probavom i dovesti do obilne regurgitacije. Liječnici savjetuju kod svakog hranjenja da povećaju dozu za 20 ml, što će omogućiti djetetu da utvrdi vlastite fiziološke potrebe. Kako izračunati željeni volumen smjese?

Postoje mnoge različite formule i metode za određivanje dnevne doze:

 • volumetrijski - od Geibner-Cherni. Ova metoda uzima u obzir dob i težinu djeteta. U tom slučaju, ako težina djeteta odgovara prosječnoj dobnoj normi, njegov dnevni dio hrane bit će za 2-4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine. U mililitrima ova je brojka: od 800 do 1050 ml. Na primjer, potrebno je dvomjesečna mrvica s tjelesnom težinom od 5100 g dnevno: 5100 * 1/6 = 850 ml prehrane;
 • visoka kalorija (energija) - prema G.N. Speransky. Metoda uzima u obzir energetske potrebe djeteta. Dva mjeseca beba bi trebala dnevno dobiti 1 kg tjelesne težine: u kalorije - 120 kcal, u Joules - 500 kJ. Stoga, znajući težinu bebe i prosječnom kalorijskom sadržaju mlijeka ili mješavine, možete izračunati željenu dnevnu kalorijsku vrijednost, koja se određuje pravilnom dnevnom dozom prehrane. Na primjer, 1000 g smjese ima nutritivnu vrijednost od 650 kcal. Dvomjesečno bebe težine 5100 g trebale bi primiti 120 * 5.1 = 612 kcal dnevno. Ovaj broj je jednak 1000 * 612/650 = 940 ml smjese;
 • izračun po dobi - formula Shkarin. Ova se metoda smatra najjednostavnijim, ali ne uvijek točnim. Pretpostavlja se da beba u roku od 2 mjeseca mora dobiti 800 ml mlijeka dnevno. Za djecu mlađu od 2 mjeseca, doza se smanjuje za 50 ml svaki tjedan, na primjer: mrvice za 4 tjedna trebaju biti 800-50 * 4 = 600 ml. Ako je starost veća od 8 tjedana, porast se povećava za 50 ml mjesečno, na primjer: dijete u 4 mjeseca treba primiti 800 + 50 * 2 = 900 ml hrane dnevno.

Jedinstvenu dnevnu količinu hrane za dječju bebu najbolje je ispraviti pedijatarom. Međutim, trebali biste slijediti ove preporuke: hranjiva stopa u prvih šest mjeseci života dnevno ne bi trebala prelaziti 1000 ml, u drugoj polovici godine - 1000-1100 ml.

Frekvencija i interval između prijema

Djeca koja hrane dojenčad obično nemaju određeni raspored hranjenja i dobivaju hranu na zahtjev. Biti na umjetnoj prehrani mnogo je lakše i lakše organizirati prehranu. Budući da su ne-prirodne smjese puno duže apsorbirane, vremenski interval između hranjenja također će se povećati. Broj hranjenja dnevno za djecu u smjesama povećava se na 6-7 puta dnevno, s dnevnim intervalom od 3 sata, noću - 5-6 sati. Naravno, podaci pokazuju indikativno, a sami roditelji trebaju pronaći najoptimalnije vrijeme za hranjenje, a isto tako točno pratiti nedostatak ili višak hrane koju primaju.

Kada se mješovito hranite, trebate izmijeniti usvajanje mlijeka i umjetnih proizvoda, te nakon konzumacije mlijeka kako biste smanjili interval između hranjenja do 2-2,5 sati.

Kako utvrditi dijete je hranjeno

S vremenom će majka samostalno naučiti kako odrediti kada je beba puna ili gladna. No, ako roditelji još nemaju odgovarajuće iskustvo, moguće je razumjeti želje bebe nekim znakovima.

Video: razvoj djeteta u roku od 2 mjeseca. Dijete želi jesti ako:

 • otvara usta i traži majčinu dojku;
 • okreće glavu u različitim smjerovima;
 • utiskuje jezik i čini ih sisati;
 • usisava kamere.

Također, glad može biti popraćena plačenjem, koja se smanjuje nakon što je beba dobila potrebnu prehranu.

Dijete ne prima dodatnu hranu, a njegovu prehranu treba prilagoditi ako:

 • nedostatak težine ili vrlo mali pokazatelji. U prvih 6 mjeseci života, dobitak na težini mjesečno treba iznositi 450-900 g;
 • smanjenje količine urina i stolice. Na dan, normalna količina mokrenja od dva mjeseca beba je 15-25 puta, stolica 1-3 puta;
 • nervoza, plač, anksioznost tijekom ili poslije jela;
Sljedeći znakovi govore o prekomjernoj hrani:
 • iscrpljujuće povraćanje i povraćanje nakon hranjenja;
 • napad boli u trbuh odmah nakon jela;
 • Veliki porast tjelesne mase veći od norme.

Djeca loše jedu

Svi roditelji, bez iznimke, prije ili kasnije se suočavaju s činjenicom da dijete počinje jesti loše.

Postoji mnogo različitih razloga zbog slabog apetita:

 • bolesti raznih vrsta - groznica, nazalna zagušenja, bolovi u trbuhu, glavobolja, gnoj. Istodobno, beba može biti gladna, ali fizički neugodnosti ga uzrokuju boli, ubrzavaju bebu i ne daju mu normalno ispunjavanje. Naravno, potpuni oporavak pomoći će vratiti apetit;
 • izmiješajte promjenu. Mnoge majke moraju dugo vremena tražiti prikladnu mješavinu za djecu, koja ne bi uzrokovala alergije, probleme s gastrointestinalnim traktom. Promjena prehrane može dovesti do smanjenja apetita. Nažalost, prije pronalaženja odgovarajuće mješavine, potrebno je pokušati i pogrešno proučavajući nekoliko vrsta hrane različitih marki;

Svako dijete je individualno, jedinstveno i jedinstveno. Ako se aktivno razvija i razvija, dobiva na težini, dobro se osjeća, to znači da se u ovoj fazi svog života njegovi roditelji suočavaju sa zadatkom pružanja dobre prehrane za svoju djecu. Izolirani slučajevi odbijanja da jedu ne bi trebali biti alarmantni, ali ako je dijete hirovito, letargično i ne želi jesti hranu, bolje je kontaktirati kvalificirani pedijatar.

stopa potrošnje novorođenčadi

U prvim danima nakon rođenja, dijete jede vrlo malo, oko 15 grama za svaku hranu, oko 100-150 grama dnevno. Ovih dana, liječnici preporučuju što je češće moguće staviti dijete na prsa, tako da mlijeko proizvodi sve više i više, jer mrvica dobiva snagu. Do kraja prvog tjedna apetit će se povećati za 3-4 puta, odnosno dijete će trebati oko 300-400 grama mlijeka dnevno. Do kraja prvog mjeseca, zdravo dijete jede 600 grama. Ako hranite smjesu mrvica, morate se pridržavati preporuka navedenih na pakiranju. Treba napomenuti da je smjesa teža hrana za tijelo novorođenčeta, tako da količina mlijeka koje dijete dijete može biti manje.

U dva mjeseca dijete već treba oko 800 grama dnevno, a kod hranjenja dijete može jesti do 100-120 grama. Zatim, svaki mjesec, stopa konzumiranog mlijeka raste za 50-100 grama dnevno, a šest mjeseci obično je oko jedne litre. Ne zaboravite da od 5-6 mjeseci dijete treba dati komplementarnu hranu, tj. Mlijeko će postupno zamijeniti redovnom hranom. Do deset mjeseci preporuča se davati majčino mlijeko ili formulaciju samo tri puta dnevno: ujutro, prije spavanja i noću. Za svako hranjenje, dijete bi trebalo jesti oko 210 grama, u prosjeku se dobiva 630 grama bez uzimanja u obzir komplementarne hrane. Međutim, količina mlijeka konzumira u ovoj dobi ovisi o individualnim karakteristikama djeteta. Neka djeca odbijaju jesti žitarice, pire krumpir i juhe, imaju više da kušaju smjesu ili majčino mlijeko.

Nakon godinu dana osnovna dijeta bebe trebao bi biti čvrsta hrana. Ako prestanete dojenje, možete davati bebe kravlje mlijeko ili posebnu mješavinu za djecu nakon godinu dana. Približnu količinu mlijeka konzumiranog u ovoj dobi trebala bi biti 330 grama. Međutim, osim mlijeka, kefir i jogurt moraju biti uvedeni u dijetama mrvica.

Ako vaša beba vrišti (ne naporan, ali kao da je nestašan) i istodobno nema temperaturu, svi su testovi normalni, a beba se ne gnjavi i "prdeži", a razlog je 80% slučajeva, to je GUT!

Koliko bi dijete trebalo jesti dnevno?

Godine 1989. u Ženevi su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF razvili i objavljivali sljedeće dnevne stope hranjenja za zdrave, punopravne novorođenče kao preporuke.

1. Volumetrijska metoda:

od 2-6 tjedana - 1/5 tjelesne težine;

od 6 tjedana do 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine;

od 4 do 6 mjeseci - 1/7 tjelesne težine.

Formula formule:

2 mjeseca količina mlijeka = 800 + 50 (M-2), gdje je N broj mjeseci djetetu,

3. Kalorijska metoda (1 l ženskog mlijeka 700 kcal):

u prvom tromjesečju godine 125 kcal. po danu za 1 kg. težina;

u drugom tromjesečju godine 120 kcal. po danu za 1 kg. težina;

u trećem tromjesečju godine 115 kcal. po danu za 1 kg. težina;

u četvrtom tromjesečju godine 110 kcal. po danu za 1 kg. mase.

Obratite pažnju! To su samo preporuke, stoga nemojte uzimati srce ako beba uzme manje hrane nego što je navedeno u preporukama. Najvažnija stvar za dijete je stabilna debljanje i povećanje rasta djeteta.

U praksi, gladno dijete može biti samo kod dojenja, jer ne možete kontrolirati točnu količinu mlijeka koja se jede. Stoga, ako postoji sumnja na pothranjenost, pokušajte izražavati majčino mlijeko nekoliko dana u različito doba dana. To će vam pomoći u kretanju oko količine mlijeka majke.

Imajte na umu da više od polovice žena promatra ciklicnost u pojavi mlijeka. Količina mlijeka nije konstantna i može se smanjiti za 1,5 do 2 mjeseca i za 4 do 5 mjeseci. Najčešće se ne treba hraniti tijekom razdoblja recesije. Ali ako shvatite da nema dovoljno mlijeka i dijete je znatno smanjilo stopu porasta tjelesne mase, onda vam je potreban mali mamac. Prikorm ne smije biti više od 150 mililitara dnevno, po mogućnosti prije spavanja. Prije i nakon hranjenja, neophodno je pričvrstiti na prsa za 5 do 10 minuta. Čim se količina mlijeka oporavi, potrebno je ukloniti laktaciju

Budući da većina dojenačkih majki proizvodi većinu mlijeka tijekom noći tijekom spavanja, moguće je (uz pretpostavku da dijete normalno spava noću 7-8 sati) da se probude 2-3 sata prije namjeravanog djeteta i da napuni 100 ml. za večer hraniti gutljaj u vrijeme spavanja.

Čim osjetite pad količine mlijeka, morate poduzeti neke korake kako biste povećali laktaciju. Što se tiče povećanja laktacije, na Internetu postoji mnogo članaka, od kojih neki ne pomažu nekima. Predstavljamo isječak iz istih preporuka SZO.

Smanjena aktivnost mliječnih žlijezda tijekom lakiranja.

Postoji 4 stupnja smanjenja aktivnosti mliječnih žlijezda:

1 - nedostatak mlijeka u odnosu na dnevne potrebe djeteta nije veći od 25%,

U liječenju je nužno otkloniti uzrok; uspostaviti majčin san (barem 7-8 sati dnevno); pružiti raznoliku prehranu; promatrajte način prehrane djeteta; temeljito izražavajte mlijeko nakon svakog hranjenja, nakon čega slijedi vrući tuš na mliječnoj žlijezdi i ponovljeni izraz, koristite proizvode iz kvasca (pridonose povećanju količine mlijeka), oraha, meda, juha od gljiva, šljunka; primjenjujte masažu dojke 3 minute. 2 puta na dan, nikotinska kiselina na 0,05 g, 3 puta dnevno, tijekom 20-30 minuta. prije hranjenja djeteta apilak 0.01 g 2 puta dnevno pod jezikom, vitamini E do 0.015 g 2 puta dnevno C 1 a. 2 puta dnevno, piroksona do 0.015 g 2 puta dnevno. Osim toga, fitoterapija može biti korisna (izlučivanje "rapiera, anisa, kopra, koromača, sušenog bilja, ekstrakta čizme), akupunkture, UV zračenja, UHF i elektroforeze nikotinskom kiselinom, ultrazvuk na mliječne žlijezde

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko mlijeka novorođenčad treba jesti - stopa po hranjenju

Kada se dijete rodi, majčino mlijeko pomaže joj da se prilagodi u izvanzemaljskom svijetu. Ona pruža sve potrebne komponente za razvoj novorođenčeta, omogućava aktivno rastu, povećava imunitet i štiti od bolesti, ali majke često imaju pitanje, koliko mlijeka treba jesti novorođenče?

Uz dovoljnu količinu majčino mlijeka, dijete može biti zadovoljno s njom tijekom prvih 6 mjeseci (prije uvođenja hrane). Poželjno je nastaviti hraniti novorođenčad majčinim mlijekom do 12 mjeseci (neki uspijevaju zadržati i do 1,5 godina).

Karakteristike hranjenja

Značajke dojenja

U rodiljnim kućama, uobičajeno je dojenje novorođenčeta, u pravilu, početi drugi dan nakon rođenja. Iako progresivni liječnici to preporučuju nakon sat vremena nakon rođenja djeteta. To će pomoći bebi da odmah prima sa kolostrumom potrebnim imunoglobulinom tijela.

Važno je za proizvodnju bifidumskih bakterija u crijevima, koje su temelj GIT mikroflore. Ove su pozitivne bakterije potrebne za pokretanje probavnog sustava koji proizvodi hormone u gastrointestinalnom traktu, što olakšava prilagodbu unosu hrane.

Beba počinje aktivno sisati grudi samo 4. dan, ali čak i prije toga treba hranu. Prvi proizvod s kojim se dijete susreće jest kolostrum, što nije ništa manje vrijedno od samog mlijeka. Rana primjena djeteta na dojku pomoći će ženama da brže rekonstruira žlijezde mliječne žlijezde i da počnu aktivno razvijati takav neophodni baby proizvod u potrebnom volumenu za njega.

Mama ne smije biti neugodno što je prva djeteta beba slabo pržena dojka - dječja ventrikula je još uvijek mala (maksimalno 10 mg proizvoda će ometati). Ovdje je učestalost hranjenja važnija, koja se mijenja sa svakim mjesecom.

Koliko mlijeka treba novorođenčad u prvom mjesecu

Koliko novorođenčadi treba mlijeko u prvom mjesecu?

U prvim danima svog života dijete jede malo, ali često - oko 10-12 hranjenja dnevno. Isprva, on ne može sisati najviše 10 ml u jednom trenutku, a to će prosječno 100 ml dnevno. Da biste shvatili koliko djeteta dobiva mlijeko, to je izmjereno prije i poslije hranjenja. To će vam pomoći u određivanju aktivnosti sisanja bebe.

Kako dijete raste, povećava se želudac, što već zahtijeva više hrane. Ali to smanjuje broj hranjenja po danu. Postupno, dijete sam odbija da se večera i spava mirno. Istina, u slučaju da je zdrav i ima dovoljno hranjivih tvari iz majčinog mlijeka.

Sami dojenčad mogu refleksno kontrolirati količinu mlijeka apsorbiranu, ali majka i dalje mora znati koja je brzina mlijeka novorođenčadi po danu i za jedan prijem, na temelju svoje dobi.

Koja je stopa potrošnje mlijeka ili mliječne masti?

Mladoj majci nije lako skrbiti i brinuti se za novorođenče, jer nastaju toliko pitanja! Je li sve u redu s djetetom, da li raste i razvija se normalno? Važan pokazatelj da se svi pedijatri obaziru na povećanje težine i visine. Da bi se zadovoljili zahtjevi dobi ovih parametara, dojenčad zahtijeva određenu količinu majčinog mlijeka ili formule. Potrebna količina potrošnje hrane, pak, varira s dobi djeteta.

Koliko mlijeka treba novorođenčad?

U prvim danima nakon pojave bebe mnoge majke misle da praktički nema mlijeka, a novorođenče ostaje gladan. Međutim, u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost, treba uzeti u obzir sljedeće činjenice:

 • U ranim danima majčinski organizam proizvodi kolostrum, čija je količina mala, ali njegov sastav sadrži dovoljnu količinu masti i hranjivih tvari.
 • Novorođeni refleks sisanja razvija se tijekom vremena i stoga jede malo u prvim danima.
 • Volumen klijetke novorođenčeta nije velik, tako da ne može piti više od 7-10 ml kolostruma u isto vrijeme.
 • Ako se previše brinete, dugo očekivano mlijeko možda se uopće neće pojaviti ili se pojaviti u manjim količinama, stoga pokušajte zadržati mirno.

Dijete prehrambene stope u prvom mjesecu

Nakon prvih 10 dana života novorođenčeta, preporučuje se korištenje formule za izračunavanje stope potrošnje mlijeka: dobna granica djeteta se množi s 10. Dobivena vrijednost označava količinu hrane koja će biti potrebna po hranjenju. Dakle, svaki dan, mrvice trebaju sve veću količinu majčinog mlijeka.

Dodatni parametar na koji se možete osloniti prilikom izračuna količine hrane je težina novorođenčeta. Volumen mlijeka (u ml), koji beba troši dnevno, otprilike je jedna petina njezine težine. Međutim, važno je shvatiti da ta vrijednost može varirati ovisno o različitim čimbenicima i uvjetima, uključujući dobrobit, apetit i osobne karakteristike djeteta.

Kako odrediti koliko dijete pije? Ako postoji potreba da saznate točan iznos, trebali biste vagati mrvicu pomoću posebnih medicinskih vage prije i nakon hranjenja, a zatim izračunati razliku. Preporuča se da se ne usredotočite na jednu vrijednost, bolje je ponoviti takav postupak nekoliko puta i tek onda izvući zaključke.

Stopa ishrane od mjesec dana do godine

Dijete raste doslovce skokovima i granicama, i stoga njegove prehrambene potrebe rastu svaki mjesec:

 • U dobi od mjesec dana, dijete odjednom nešto više od 100 ml. Jesti 6-7 puta dnevno, dijete troši 600-700 ml mlijeka.
 • Kada beba navrši 2 mjeseca, može istodobno piti od 120 do 150 ml mlijeka (oko 800 ml dnevno).
 • U dobi od tri mjeseca, beba troši 150-180 ml mlijeka, a količina hrane dnevno iznosi oko 1/6 težine njegova tijela.
 • Četiri mjeseca života, stopa je od 180 do 200 ml (oko 1/6 tjelesne težine dnevno).
 • U 5-6 mjeseci, kikiriki je u mogućnosti piti 200-240 ml mlijeka jednom (do 1 l dnevno).
 • Od sedmog do dvanaestog mjeseca, volumen mlijeka ostaje isti - od 200 do 240 ml odjednom (oko 1/8 tjelesne težine dnevno). U ovom dobu na jelovniku djeteta pojavljuje se komplementarna hrana koja zamjenjuje jedan ili dva hranjenja.

To su prosječne norme za dojenčad, ali ne zaboravite uzeti u obzir pojedinačne čimbenike koji utječu na prehranu vaše bebe.

Kako se hraniti, tako da dijete jeli pravu količinu mlijeka

Da bi vaša beba jede volumen majčinog mlijeka koje treba, upotrijebite sljedeće savjete:

 • Nemojte odbiti hranjenje beba kada pita.
 • Ne pokušavajte umjetno povećati sadržaj masti mlijeka. Tijelo sama regulira svoj kvalitativni sastav, prilagođavajući se potrebama djeteta.
 • Budite sigurni da se hranite noću, jer noću laktacija raste.
 • Nemojte previše mijenjati dojku, jer na početku hranjenja dijete dobiva takozvano "prednje" mlijeko koje je lakše asimilirati, a nakon nekog vremena aktivnog sisanja - "povratno mlijeko", više hranjivo.
 • Savjetnici za dojenje ne preporučuju daljnje izražavanje mlijeka. Vaše tijelo regulira količinu prehrane koju dijete treba, a redoviti izražaj vaše bebe može ometati proces dojenja.

Pravila prehrambenih umjetnih mješavina

Kada beba dobiva hranu iz majčine dojke, u većini slučajeva jede onoliko mlijeka koliko mu treba tijelo. Ali kako izračunati odgovarajuću količinu mliječne formule, ako je vaše dijete na umjetnoj prehrani? Razmotrite sljedeće smjernice:

 1. Slijedite režim prehrane, koji nudi mješavinu mrvica najmanje osam puta tijekom dana. Ako dijete ne želi tako često jesti, povećajte količinu hrane po obroku. U prosjeku, hranjenje će trajati otprilike jednaku količinu umjetne formule kao i majčino mlijeko.
 2. Pokušajte ne pretjerati dijete. Lakše je piti mlijeko iz boca nego da ga dobije iz dojke, stoga je važno kontrolirati njegovu količinu.

Mala napomena: na pakiranjima s mješavinama mlijeka, potrebna količina hrane je naznačena za različite dobi, tako da možete sigurno kretati prema njima.

Veće kikirikije zahtijevaju veću prehranu od malih mrvica, tako da dobne norme ovise o težini djeteta:

dnevna količina hrane za novorođenčad do 1,5 mjeseci života (osim prvih 10 dana) iznosi 1/5 težine mrvica;

 • od 1,5 do 4 mjeseca - 1/6 težine;
 • od 4 do 6 mjeseci - 1/7 težine;
 • od 6 do 8 mjeseci - 1/8 težine;
 • od 8 do 12 mjeseci - 1/9 težine.

Primjer: izračunati volumen smjese, koji će biti potreban za dijete u dobi od 3 mjeseca i težine 5100 grama. Dnevna stopa bit će 1/6 težine, tj. 5100/6 = 850 ml. S obzirom da beba u ovom dobu jede oko 6 puta dnevno, potrebno je približno 140 ml mliječne formule po hranjenju.

Važno je napomenuti da dječje ventrikul ima više vremena za digestiranje umjetne mješavine nego u slučaju dojenja. Stoga, tijekom dana preporuča se hraniti bebu jednom svakih 2,5-3 sata, a noću za duže stanke između hranjenja - 5-6 sati.

Kako shvatiti da je dijete puno

Mama mora pažljivo pratiti bebu kako bi saznala ima li beba dovoljno hrane. Kada je beba puna, on:

 • mirno se ponaša;
 • dobro spava;
 • dobit će težinu dobro;
 • Pire od 12 do 15 puta dnevno i ne pati od zatvora.

Kada je beba često preplavljena suzama, majka svibanj misliti da je gladan, ali zapravo plakanje po sebi nije značajan pokazatelj prenapučenosti. U svim vjerojatnostima, dijete pati od bolova u trbuhu zbog kolike i plina.

Ako, pored stalnog plivanja, beba uznemiri i često se budi, dodaje manje težine na težinu, prsima dojke predugo i željno, onda imate razlog za zabrinutost. U ovom slučaju, bolje je ne donositi samostalne zaključke, nego otići na pedijatra za savjet.

Oslonite se na norme unosa mlijeka ako želite osigurati da dijete ima dovoljno hrane. Međutim, previše ne treba vagati novorođenčad i brinuti se ako se vrijednosti malo razlikuju od norme, jer stres utječe na laktaciju. I zapamtite: beba je individualna i ne mora u potpunosti biti u skladu sa svim vrstama standarda.