8 važnih pravila za pravilno hranjenje bebe s mješavinom pedijatara

Rođenja

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Znanstvenici se ne umara da je istražuju, svaki put otkrivajući nove korisne osobine. Ali postoje slučajevi kada nema mlijeka ili je premalo za dobru prehranu. Postoji i popis medicinskih kontraindikacija za dojenje. Moguće je razmotriti još uvijek ne široku inačicu s donatorskim mlijekom, ali je dostupna daleko od svega. Tada dolazi do umjetne hrane za spašavanje.

Kako odabrati smjesu?

Hranjenje bebe vrlo je važan proces. I sve počinje izborom mješavine. Kako hraniti novorođenče ili mjesečno dijete? Za bebe u prvoj polovici godine života, ona bi trebala biti vrlo prilagođena, tj. Što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Ova mješavina naziva se "početno", a na paketu će biti prikazana jedna. Za djecu starija od šest mjeseci su "naknadna" mješavina, sastav koji odgovara potrebama odraslog tijela.

Sadrže više proteina, masti i mikroelemenata. Paketi su označeni brojem "2".

Ako dijete često i više pravilno pljuje, anti-refluks smjesu će vam pomoći. U slučaju kršenja probave hrane, smjese kiselih mlijeka će doći do potpore, smjese koje sadrže sadržaj korisnih bakterija.

Prilikom odabira smjese preporuča se posavjetovati se s liječnikom. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja i cjelovitost pakiranja.

Važna pravila hranjenja

Posebno pripremljena jela

Boce koje se koriste za hranjenje moraju se očistiti četkom i sterilizirati. To se može učiniti kuhanjem 5 - 10 minuta ili pomoću posebnog sterilizatora. Boca u kojoj se smjesa razrijedi mora biti suha.

Bradavica treba odabrati s očekivanjem da će mješavina iz njega proći ne u cvjetanju, već kap po kap. To će osigurati aktivno sisanje, a ne samo gutanje mješavine za izlijevanje. Ono što je važno za razvoj maksilofacijalnih aparata.

Dijeta i rutina

Ovo je vrlo važno pitanje. Dijete dobiva svoju hranu na zahtjev. Koliko puta trebate jesti dijete u IV? Raspored ovisi o dobi. Dakle, novorođenče jede 7 do 9 puta dnevno, dijete od 2 do 5 mjeseci 6 do 7 puta, šestomjesečno dijete treba jesti 5 do 6 puta dnevno.

Koliko feeda u jednom feedu?

Da biste to učinili, najprije morate odrediti dnevni volumen hrane. Koliko beba treba jesti ovisi o težini i dobi. Na primjer, do dva mjeseca dijete treba količinu hrane u iznosu od 1 5 svoje težine, u trajanju od 2 do 4 mjeseca - 1 ◦ 6, u 4 do 6 mjeseci 1 7 tjelesne težine starije od šest mjeseci - 1 .

Na primjer, dijete teži 4,5 kilograma mjesečno, onda treba 900 mililitara mješavine dnevno. Treba imati na umu da taj volumen ne smije biti veći od 1 litre.

Da biste odredili volumen mješavine potrebne za jednu hranu, podijelite dnevnik s potrebnim brojem hranjenja. To će biti 100 do 130 mililitara mješavine.

Događa se da dijete jede nešto manje ili više. Mala vožnja je moguća. Nemojte dopustiti sustavno pretakanje ili prenapučenost. Za dijete to je ispunjeno pretilosti ili hipotrofijom.

Gore opisana rasutom metodom najlakši je i najprikladniji za upotrebu. Ako je potrebno ili ako postoje problemi s težinom, liječnik može za određeno dijete izračunati volumen određene mješavine metodom kaligrafije i uzimajući u obzir potrebu starosti za proteine, masti i ugljikohidrate.

Kako napraviti smjesu?

Potrebno je koristiti samo kuhanu vodu. Količina vode potrebna za hranjenje na temperaturi od 50 ° C ulijeva se u bočicu i ulijeva se propisana količina smjese (detaljno prikazana na pakovanju). Sve je temeljito potreseno i miješano.

Kako hraniti smjesu?

Kako hraniti dijete? Prije hranjenja potrebno je osigurati optimalnu temperaturu pripremljene smjese. Da biste to učinili, ispustite je na zglob (na palmaričnoj površini). Njezinu temperaturu ne smije osjetiti koža.

Operite ruke sapunom i vodom. Uzmi udobnu poziciju. To će pomoći posebnim jastucima, s kojima možete jednostavno organizirati i sebe i dijete. U tom će slučaju hranjenje biti ugodan odmor za njegu i izvor neophodnog taktilnog kontakta za bebu.

Okrenite bocu naopako kako bi smjesa u potpunosti ispunila bradavicu i vrat, a zrak teče prema dnu. To će spriječiti dijete da guta zrak i razvija koliku bolest.

Treba voditi računa da mješavina bradavica kapaju, a ne teku. Tijekom vremena, bradavice se istroše i treba ih zamijeniti.

Ako postoji mješavina spremna

Prema pravilima, mješavina preostala nakon hranjenja treba biti izlivena. No, i dalje se može zadržati. Na sobnoj temperaturi jedan do dva sata i ne više od pola dana u hladnjaku. Prije nego što hranite ovu smjesu, mora se zagrijati na prihvatljivu temperaturu.

Dopaivanie

Umjetna prehrana djeteta mora se nadopuniti tekućom vodom, slabim bujonima kukova i čajevima (ne uobičajenom, koju svakodnevno pijemo, ali bebu, biljni).

U vrućini i u sobi sa suhim zrakom, količina pili mora se povećati za 50 do 100 ml. Također je potrebno pratiti zdravlje djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane

Bebe koje se hrane mješavinom, počnu ući u mamac prije beba. Od 4 do 4,5 mjeseci već počinju davati pire od povrća, uz 5 - kašu.

Kako znati da smjesa ne odgovara djetetu?

Često pokupiti mješavinu od prvog puta ne radi. Što će to svjedočiti?

 • probavni poremećaji;

Ako se nakon jela dijete puno pada i  ili ako počinje proljev ili zatvor, mješavina je neprikladna. Kada postoje kršenja, ali su manje, možete ga ostaviti na tjedan dana. Ako za to vrijeme ništa ne promijeni, moć se mora mijenjati;

 • alergijske manifestacije.

Prvi znak alergije je osip (dermatitis). To može biti njezin pojedinačni element i spajanje pjega u cijelom tijelu.

 • manjkava stanja.

Razvoj djeteta s anemijom, hipotrofijom ili nekom drugom bolesti povezanom s nedostatkom određenih supstanci nedostatka željeza zahtijeva odabir posebne mješavine s iscjeliteljskim učinkom.

Puna i adekvatna prehrana ključ je skladnog rasta i razvoja bebe!

Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Stopa hranjenja za novorođenče s umjetnom hranom

Ova web stranica je inicijativa web dizajnera, webmastera i blogera koji žele poboljšati web i pomoći svojim posjetiteljima.

Stariji preglednici stvaraju sigurnosne probleme i ometaju razvoj Interneta zbog ograničenih mogućnosti i višestrukih grešaka.

"Ne mogu ažurirati preglednik"

Ako ne možete promijeniti preglednik zbog problema s kompatibilnošću, možete instalirati drugi i ostaviti stari kako biste osigurali kompatibilnost.

Ako niste administrator ovog računala i ne možete sami instalirati novi preglednik, obratite se administratoru s tim zahtjevom.

Hranidbene norme dojenčadi od rođenja do jedne godine dojenja i umjetnog hranjenja

Sve mlade majke se bave istim pitanjem: je li moje bebe hranjeno. Pogotovo ako je žena prvo dijete. Naravno, na podsvjesnoj razini, svi razumijemo da instinkt samoodržanja neće dopustiti maloj da gladuje, a svaka mama želi da dijete dobro jede i razvije dobro. Za to morate znati o pravilima prehrane. Razlikuju se ovisno o vrsti hranjenja novorođenčeta - prirodnom, umjetnom ili mješovitom, dobi malog djeteta i njegovoj težini. Zatim razmotrite sve nijanse ovog važnog pitanja.

Prehrambene značajke bebe dojene

Dojenje (HB) prirodni je nastavak odnosa između majke i djeteta, što omogućuje bebinima lakše rješavanje stresnog poroaja. No, u novom svijetu, mrvice moraju naučiti sve, uključujući brojeve i jesti (za to trebate razviti refleks sisanja). Stoga ne čudi da nova majka doživljava je li puna beba.

Prvo hranjenje

"Kolostrum" ili prvi dio majčinog mlijeka pravi je rizik hranjivih tvari za bebu. Dobro zdravlje i dobro koordinirani rad imuniteta mrvica uvelike ovisi o ogromnoj količini vitamina, dobro probavljivih proteina i antioksidansa sadržanih u kolostrumu.

Prvi feedovi važni su za cijeli kasniji život malog čovjeka.

Ovo je zanimljivo. Volumen trbuha novorođenčeta je oko 12 ml.

Overeat kolostrum je nemoguć. Na prvi obrok, dijete jede oko 8 ml. S obzirom da je broj hranjenja dnevno obično oko 12 puta, općenito, novorođenče će pojesti oko 100 ml tekućine. Svakodnevno dnevna stopa povećava se za 10 grama.

Tablica nutritivnih standarda za dijete 2-4 dana života

Postoji još jedna mogućnost za izračun iznosa koji se pojede. Zahtijeva matematičko rješenje jednadžbe X x 10 = ml u jednom obroku, gdje je X dob, tj. Dani života djeteta. Na primjer, novorođenče 7. dan nakon rođenja trebalo bi pojesti oko 70 ml mlijeka u djetinjstvu.

Tablica prehrambenih standarda za dijete od 2 tjedna do godine dana

Stope hranjenja dane su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima se, od 6 mjeseci, dijetetska prehrana uvodi komplementarna hrana (povrće, voćni purei, ne-mliječne žitarice itd.).

Stope hranjenja razvijene su uzimajući u obzir uvođenje komplementarne hrane od dobi od šest mjeseci.

Imajte na umu da su ove brojke približne, tako da nepodudarnost od plus ili minus 5-10 grama nije značajna. Ali ono što je stvarno bitno je interval između hranjenja. Isprva, ona bi trebala biti ne duže od 2 sata. Zatim se intervalima povećava, jer će dijete intenzivnije sisati, tj. Dobiti više tekućine. Poboljšanje refleksnog usisavanja dovest će do činjenice da će vrijeme hranjenja biti smanjeno.

Kako odrediti količinu mlijeka koja se mora jesti (ovisno o težini djeteta)?

Dakle, brojevi su dobri, ali mnoge mumije svakako će imati apsolutno logično pitanje: kako znate koliko je dijete jede?

Najlakši način da saznate koliko je dijete jede jest vagati dijete prije i poslije jela

Da biste to učinili, možete vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će biti željena vrijednost. Da biste izračunali dnevnu normu, morate dodati sve rezultate hranjenja 24 sata. Ova metoda je pogodna i za naturaliste i za umjetne tvari.

Koliko čuvati bebu na dojci?

U prosjeku dijete ostaje na prsima svaka 2-3 sata. A koliko treba obrok? Stručnjaci za dojenje kažu da traje oko 30-40 minuta ako dijete ranije ne otpušta dojku. Usput, hranjenje 15-20 minuta nije odstupanje od norme, ako dijete dobiva dobro i nije hirovito. No, boravak "na prsima" dulje od 40 minuta pokazuje da dijete koristi bradavicu kao bradavicu, odnosno igra se. U budućnosti to može stvoriti puno neugodnosti i za majku i za bebu pa je bolje da ne unesete ovu vrstu zabave.

Video. Dr. Komarovsky: najbolji način hranjenja za novorođenče

Nutritivne karakteristike umjetno hranjene bebe

Umjetno hranjenje (IV), za razliku od GV-a, zahtijeva preciznije izračune, jer se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka, tako da busting može dovesti do problema s dječjim gastrointestinalnim traktom. Ali takav zadatak je moguć za mladu mamu.

Dijeta i vrijeme hranjenja

Ovo je najvažnija komponenta pravilne njege pješaštva dojenčadi.

Za pravilan razvoj djetetove-umjetne potrebe za promatranjem prehrane

Dijete do 2 mjeseca mora jesti 8-9 puta s pauzom od 2,5-3 sata, u 2-3 mjeseca - 7-8 puta, u 4 mjeseca - 6-7 puta, u 5-6 mjeseci - 5-6 puta, i od 7 mjeseci do godine - od 4 do 6 puta dnevno. U tom slučaju, jedno hranjenje trajat će ne duže od 15 minuta, jer je pijenje iz bradavice mnogo lakše nego usisavanje dojke.

Principi prehrane u IV

U pravilu, na pakiranju se navode doza i stope proizvođača smjesa. No, prosječni, približni, ovi podaci još uvijek ne boli.

Tablica prehrambenih normi za djecu od 10 dana do godine

Koliko grama u dnevnoj i jednokratnoj dozi i kako ih izračunati?

Izračunajte količinu smjese koja može biti prema formuli: težina / broj dnevne doze ovisno o masi = dnevnu dozu smjese u ml, podijelite dnevnu dozu brojem hranjenja = pojedinačnoj dozi.

Norme za djecu različitih dobnih skupina moraju se navesti na posudama s mješavinom.

Ovo je zanimljivo. Najpopularnija izračunska formula dnevne i jednokratne doze mješavine za djecu na IV se naziva metodom Geibenera i Cherna.

Na primjer, beba teži 4,850 grama. Ima 2 mjeseca, što znači da treba konzumirati 1/6 težine dnevno. Prema tome, 4850/6, dobivamo dnevnu dozu od 808 ml. Podijelimo ovu količinu brojem hranjenja, dobivamo jednu dozu - 135 ml. Drugi primjer: novorođenče teži 4.000 grama, jedu 1/5 svoje težine, pokazalo se da je dnevna doza 800 ml, a jedna doza - 100 ml.

Metode za izračun količine smjese za djecu od 10 dana do mjesec dana

U prvom mjesecu beba se tek počinje prilagoditi novoj prehrani. Stoga je izračun količine smjese neznatno različit od gore opisanog. Postoje dva načina.

 • Koristite formulu Zaitseva. 2% tjelesne težine kod rođenja se pomnoži s dobi dana, što daje dnevnu dozu. Dobiveni rezultat podijeljen je brojem hranjenja, što je jednak volumenu jedne doze.
 • Koristite Finkelsteinovu formulu. Ako je dijete u rođenju težilo manje od 3.200 grama, onda se dob u danima pomnoži s 70, dobivena vrijednost će biti dnevna doza. Ako je težina rođenja bila veća od 3.200 grama, tada biste dobili dnevnu normu, dob u danima mora se pomnožiti sa 80.

U oba slučaja, kako bi se odredila pojedinačna doza, dnevni iznos treba podijeliti brojem hranjenja.

Koliko feeda ima 400g limenki mješavine?

Opet, ovi će izračuni biti približni, jer to sve ovisi o tome koliko vaša beba teži i koliko puta dnevno ga hranite. Osim toga, što je stariji dijete, to više jede. U prosjeku, do 2 mjeseca traje 1 banka za 5-6 dana, 5 konzervi mjesečno. U 3-4 mjeseca, jedna banka će biti dovoljna 3-4 dana, što znači da je potrebno 7,5 banaka mjesečno.

Koliko mješavine dijete treba za mješovito hranjenje?

U ovom slučaju, matematika će biti vrlo teško. Preporučujemo korištenje jedne od dvije metode uvođenja dodataka.

Kada se miješano hranjenje još smatra glavnim majčinim mlijekom.

 • Mama uvodi smjesu, počevši od minimalne količine. Na primjer, 30 ml 1-2 puta na dan. Jednom tjedno majka provodi kontrolu vaganja i, kada se regrutira na manje od 125 g / tjedan, povećava količinu dodataka dnevno za minimalnu količinu: dodaje još 1-2 hranjenja od po 30 ml. Ako se hranjenje od 30 ml nakupilo 6-7, tada započinje povećanje volumena jednokratnog hranjenja: 6 hranjenja od 30 ml + 1 hranjenja od 40 ml na sva hranjenja od 40 ml itd. Povećanje dodataka treba zaustaviti kada dijete počne dobivati ​​125g / tjedan ili više. Moguće je izvršiti još jednu dodatnu kontrolu vaganja (kontrola jedan - ne ona prije i poslije obroka, ali kontrola - dobila 125 g ili ne) kako bi se osiguralo da je takav volumen dovoljan.
 • Mama broji broj uriniranja djeteta i dodaje oko 30 ml dodatne hrane za svako nedostaje vrijeme. Na primjer, beba je napisala 8 puta dnevno. U normalu nema 2-4 puta, što znači da se minimalna količina nadomjestka može podesiti na 2 hranjenja od po 30 ml. Nakon dva do tri dana, ponovljeni su broj uriniranja. Čim se količina uriniranja podešava malo iznad minimalne stope (12-14), povećava se dodatak. Upozorenje: ova metoda zahtijeva dobivanje težine kontrole kontrole! tj nakon postavljanja potrebnog broja uriniranja potrebno je jedno ili dva mjerenja uz prekid od 7 dana kako bi se osiguralo da je dobitak težine 125 g / tjedan ili više.

3 pravila za prehranu djece na CB

Ispunjavanje ovih savjeta omogućit će vam da hranite bebu bez smanjenja laktacije.

 • Smjesa ne daje bocu, već iz žlice. To će izbjeći situaciju u kojoj će dijete biti lijeno sisati dojku, ako postoji lakša opcija - piti kroz bradavicu.
 • Dodatak treba dozirati u malim obrocima, tj. Potreban dnevni volumen podijeljen je na nekoliko puta.
 • Smjesa se mora dati strogo po satu. Za ostatak vremena, potreba za hranom da zadovolji dojku.

Kako utvrditi da dijete jeli mlijeko?

Postoji 4 glavna znaka da je dijete pun.

 • dobro spava, aktivan je u razdoblju budnosti;
 • beba ima stabilnu stolicu koja nije popraćena nadimanjem ili tantrumima;
 • mrvica održava interval između jela, noću dva puta veća;
 • tjedno dijete dobiva težinu od 150-200 g.
Ako je dijete željno mjesto na bocu ili prsima, tada ili više gladuje ovaj put više ili ne pojede

Za bebe od 1-2 mjeseca postoji stari "baka" način određivanja sitosti: pelena se uklanja iz malog djeteta, a pelene se broje, što onečišćuje dnevno.

 • 12 i više - norma.
 • 8 - dijete nije potpuno hranjeno, morate povećati broj hranjenja ili količinu smjese;
 • manje od 7 - dijete je vrlo neiskusan.

Power mode beba noću

Do 6 mjeseci djeca mogu jesti noću i danu u redovitim razmacima. U ovom slučaju, vrsta hrane nije važna.

Spavanje i hrana su najvažniji čimbenici za rast djeteta

Ovo je zanimljivo. Neki pedijatri inzistiraju da se od dobi od 3 mjeseca bebu treba postupno podučavati kako bi se započelo dnevno, a za to pomaknuti interval noćnih hranjenja za 20-30 minuta.

Polugodišnje bebe obično se probude jesti u drugoj polovici noći. Međutim, ovaj način može biti povrijeđen ako dijete

Ovo je zanimljivo. Ako je dijete na IV, onda je smjesa bolje kuhati u večernjim satima, a noću samo za grijanje. To će uštedjeti vrijeme i također izbjeći kršenja doziranja koje bi spavaća mama mogla probuditi.

Nutricionistički standard novorođenčadi važan je čimbenik, čiju teoriju moraju pažljivo proučavati mladi roditelji. U ovom slučaju, u praksi se mogu izbjeći mnoge pogreške. Dijete će biti puna i zadovoljna, neće jesti, a mama i tata moći će prilagoditi san i budnost cijele obitelji.

Umjetno hranjenje

Nažalost, sve majke ne mogu dojiti svoje bebe.
Netko ne može dojiti iz medicinskih razloga, netko pati od hipogalaktije - bez laktacije, netko ne dolazi na hranu, netko jednostavno ne želi.

Samo 2-4% žena pate od hipogalaktike, tj. Fiziološki, to je rijetka situacija. Čak i ako majka ima samo 50-100 grama mlijeka u prsima, prvo bi trebala dojiti svoju bebu. Za bebe vrlo je važno dobiti zaštitne faktore, imunoglobuline i druge elemente s majčinskim mlijekom.

Neke majke vjeruju da osim hranjenja djeteta s dobrom markiranom smjesom neće biti suvišno, čak i ako je dojenje dovoljno. Uostalom, smjesa sadrži toliko mnogo vitamina i mikroelemenata!

Iako smo sami dojenčad, nemam osobnog iskustva u IW-u i SV-u, ali nadahnutim postovima... Zanimalo me je to da postavim ovo pitanje.

Dječja hrana na našem tržištu sada je zastupljena u širokom rasponu. Hvala Bogu, postoji mnogo toga za izbor.

Moderni proizvođači visoko kvalitetne mliječne mliječne formule. pokušao je dovesti smjesu do maksimuma do sastava majčinog mlijeka. Moderna visoko kvalitetna mliječna mliječna formula prilagođena je značajno različitoj od mješavine koja je bila u našim baka i majkama.

Ako dijete još uvijek treba umjetno hranjenje:
Nažalost, prilikom odabira hrane za bebu, majke su prisiljene djelovati pokusom i pogreškom. Sve mješavine imaju gotovo isti sastav vitamina, minerala, masnih kiselina i razine proteina. Sastav ulja je drugačiji, ali nitko neće unaprijed reći da je prikladniji za određeno dijete.

1. Pri odabiru mješavine za dojenčad treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda, kao i u kojoj dobi je namijenjen. Ni u kojem slučaju ne bi trebao dati dva mjeseca beba smjesu dizajniran za djecu koja su već šest mjeseci. To može učiniti mnogo štete djetetu.

2. Odabir mliječne formule za bebe, potrebno je ispitati oznaku proizvoda. Da sadrži sve potrebne informacije o dječjoj hrani i njegovim svojstvima.

3. Za dojenčad s slabim imunitetom postoje posebne mliječne formule, koje uključuju korisne prebiotske bakterije. Usput, ova mješavina se također može dati apsolutno zdravih beba da ojača imunološki sustav.

4. Za dojenčad koja je sklona manifestacijama raznih alergijskih reakcija, preporučuje se odabrati profilaktičku hipoalergensku mliječnu formulu. Ovaj proizvod napravljen je na osnovi djelomično cijepanog proteina koji može značajno smanjiti alergenost mješavine i time izbjeći razvoj alergija kod bebe.

5. Za prehranu bebe skloni anemiji, smjesa koja sadrži velike količine željeza je savršena. Količina ovog minerala u smjesi treba navesti na naljepnici. Na primjer, smjesa, idealna za djecu koja pate od anemije, ne sadrži 5 grama željeza po litri, ali 7 grama ili 8 grama, a ponekad i 12 grama.

6. Normalizacija sastava crijevne mikroflore dojenčadi doprinosi fermentiranim mliječnim smjesama. Osim toga, oni poboljšavaju probavu, jačaju imunitet mrvica i smanjuju vjerojatnost raznih crijevnih infekcija.

7. Ako iz bilo kojeg razloga dojenačka formula nije bila u skladu s djetetom, preporučuje se prebaciti na drugo samo na savjet pedijatra. A to se ne postiže odmah, već postupno, u pravilu, u roku od tjedan dana.

8. Odaberite mješavinu u skladu s njihovim financijskim mogućnostima. Ako počnete hraniti bebu prvo s skupom smjesom, a zatim odlučite da je preskupo i odlučite promijeniti prehranu, to će biti još jedan "stres" za dijete probavni sustav.

Nema potrebe mijenjati smjesu bez posebnih indikacija. Neka majka pomisli: "Danas ću hraniti Hip-pom, sutra, za promjenu, Sempre, poslije sutra ću Nanu, a zatim ćemo probati dadilicu... Ovo nije u redu! Često se događa da kada majka počne hraniti dijete s novom mješavinom, postaje više nemiran, plačeći, kucajući noge. Tada odlučuje: "Ova hrana nije pogodna, pokušat ću nešto drugo." Ova mama često pogoršava situaciju. Određeno razdoblje navikavanja na smjesu je neminovno!

Smjese su podijeljene na prilagođene, neprilagođene i djelomično prilagođene.

Prilagođene mješavine prikladnije su za novorođenčad jer je njihov sastav najbliži kompoziciji majčinog mlijeka. Djelomično prilagođene smjese pogoršavaju ponavljanje sastava majčinog mlijeka, ali obično su jeftinije, što je također važno za obitelj. Ako dijete nema zdravstvenih problema, možete razgovarati s pedijatrom o prenošenju djeteta u takvu mješavinu, ali tek nakon 4-6 mjeseci. Neadaptirana mješavina je inherentno kravlje ili kozje mlijeko i ne preporuča se prehranjivati ​​mlijeko djeci do godinu dana, budući da se njegova sastav značajno razlikuje od one majčino mlijeka, a ključanje dodatno smanjuje količinu korisnih tvari koje se nalaze u njemu.

Mješavine su također podijeljene ovisno o dobi djeteta:

 • za hranjenje novorođenčadi slabih i preranih beba, koristite smjese označene s "Pre";
 • koristi se mješavina za hranjenje novorođenih snažnih punoljetnih dojenčadi i djece do 6 mjeseci (ne hranjena djeci) s oznakom "№ 1";
 • formula za prehranu djece od 6 mjeseci do 12 mjeseci (djeca iz mamaca tek počinju unositi / unijeti već) se koristi s oznakom "№ 2"
 • mješavine za prehranu djece od 1 godine do 1,6 godina (tablica je uvedena / već unesena) - "№ 3".
 • formula za prehranu djece od 1,6 godina do 2 godine i starijih - "№4".
Vrlo dobro, ako promijenite dječju hranu s dobi na mješavinu iste tvrtke, onda enzimski sustav djeteta neće se morati prilagoditi novom obroku.

Tu su i terapijske smjese.

Mnoge specijalizirane i terapijske smjese za hranjenje djece do 6 mjeseci i više godina. Propisuju ih samo liječnik, od kojih se mnogi privremeno primjenjuju dok se problem ne riješi, a dijete se preporučuje da se prenese na običnu prilagođenu smjesu. Medicinske smjese su skuplje od uobičajene.

1) Hypoallergenic koristi za djecu koja su alergična na protein kravljeg mlijeka, na temelju kojih je napravio većinu smjesa. S druge strane, oni su podijeljeni na:

- smjese koje se temelje na hidrolizatu proteina sirutke, kada se razgrađuje protein kravljeg mlijeka, što ga čini niskom alergenom;

- sojine mješavine zasnovane na soje mlijeku, koriste se za djecu koja imaju nedostatak laktoze zajedno sa alergijama. Ali budući da soje, poput kravljeg mlijeka, mogu uzrokovati alergije, te se smjese uvijek ne mogu koristiti;

- smjese na osnovi kozjeg mlijeka.

2) Mješavine bez laktoze i niske laktoze se koriste kada je otkriven nedostatak laktaze kod djeteta.

3) Mješavine bogate željezom koriste se za anemiju.

4) Mješavine protiv refluksa koriste se za česte regurgitacije kod dojenčadi, dodatno se dodaju zgušnjivači.

5) Kisele smjese i smjese s prebioticima i probiotikima koriste se u crijevnoj disbakterizaciji. Fermentirane mješavine mlijeka su mješavine na osnovi acidofila, u smjesama probiotika dodatno dodavanjem bifida i laktobacila, prebiotičke smjese sadrže komponente koje pridonose rastu vlastite korisne crijevne mikroflore.

Postoje i mješavine za djecu s fenilketonurirom, pankreatijskim bolestima i alergijom glutena. Svi su odabrani od strane liječnika i strogo prema indikacijama. Znak da se smjesa ne uklapa u dijete može biti njegovo odbijanje da jede, istisne mješavinu, tekuće pjenaste stolice s mukozom ili zelenjem, zatvor, bol u trbuhu, alergijske reakcije, česte regurgitacije. Ako je smjesa prikladna za dijete, a do 3 mjeseca nepoželjno je promijeniti, a zatim se možete postupno prebaciti na drugu mješavinu.

Kada hranite djecu iz boce, morate pažljivo pratiti higijenske i sanitarne uvjete za pripremu dječje hrane. Ruke i dječja hrana mogu se prati sapunom, bocom, bradavicom steriliziranim. Također za pripremu mješavina treba koristiti posebnu vodu koja ima visoki stupanj pročišćavanja od teških metala, klora i također s niskim stupnjem mineralizacije. Ako niste sigurni u kakvoću vode iz slavine, koristite posebnu vodu za djecu za djecu. U prvom mjesecu čak treba dodatno kuhati, a zatim, u suradnji s liječnikom, možete koristiti nepropusnu pročišćenu vodu. Također, pobrinite se da voda nije vruća, optimalna temperatura dječje hrane - 35-36 stupnjeva. Toplina boca s mješavinom može biti u toploj vodi, ali u svakom slučaju ne u mikrovalnoj. Poželjno je izliti smjesu, ili u ekstremnim slučajevima, staviti u hladnjak za ne duže od 3 sata.

Ako vam je potrebna dječja hrana na cesti, gdje je nemoguće pridržavati se svih sanitarnih standarda za pripremu, upotrijebite gotove gotove mješavine za jednokratnu uporabu ili možete prenijeti smjesu u suhu steriliziranu bočicu i vodu za kuhanje u odvojenom posudi.

Uz mješavinu, boca s kojom hranite bebu igra vrlo važnu ulogu. To bi trebalo biti izrađeno od ekološki prihvatljivog plastičnog materijala ili stakla, izdržati ključanje, veličinu i oblik bradavica treba prilagoditi vašoj bebi. Sada postoji veliki izbor antikolikovih bočica koje sprečavaju ulazak zraka u želudac, boce, oponašanje usisavanja iz ženske dojke itd.

Hraniti smjesu ne više od jednom svaka 3 sata. Količina potrebne hrane izračunava se po stopi od 120-150 ml po 1 kg težine djeteta podijeljeno brojem hranjenja dnevno. Uobičajeno, novorođenčad treba 30-60 ml smjese u jednom hranjenju, a mjesec dana staro dijete već treba 90-120 ml. Bilo da dijete ima dovoljno hranjivih svojstava, određeno je njegovim ponašanjem, težinom, i brojem zaprljanih i zabilježenih pelene. Sjetite se da umjetno dijete mora imati redovnu dnevnu stolicu. Ako dijete dobiva više nego normalno u mjesecu, liječnik vam može savjetovati da smanjite količinu svojih dijelova ili ga hranite češće, ali manje.

Nemojte zaboraviti da je smjesa za dijete u IV, za razliku od GW, samo hrana!
Stoga, dijete na IV mora piti vodu!
Dajte mu malo vode u isto vrijeme. Voda ne smije zamijeniti smjesu i zasititi bebu prije hranjenja.
Ako je dijete starije od 6 mjeseci, prije nego što mu dade vodu, treba ga kuhati, a zatim ohladiti. Bolje je kupiti flaširanu vodu, a ne koristiti vodu iz slavine ako niste sigurni u njegovu kvalitetu.
Dijete treba dati više vode ako ima zatvor. Dodatna tekućina potiče pokret crijeva. Pazite da ispravno pripremite mliječnu mješavinu, promatrajući proporcije i količine naznačene na pakiranju. Mliječna formula iz previše praha može uzrokovati zatvor.
Dijete također treba više vode ako je bolestan ili ima groznicu. U ovom slučaju voda će pomoći od dehidracije.
Ljeti je također potrebno piti više vode nego inače kako bi se izbjegla dehidracija.
Možda ste u trgovinama vidjeli raznoliku aromatiziranu vodu i jednostavnu pitku vodu za djecu. Takva voda obično je prilično skupo, a nije potrebno dati djeci. Ako niste sigurni u kakvoću vode iz slavine, možete koristiti filtre ili kupiti pitku vodu (bolje artesije nego filtrirano) u velikim bočicama.
Ne preporuča se djetetu mineralnu vodu, osim ako nemate drugu mogućnost. Takva voda može sadržavati mnogo minerala, poput natrija, što nije jako dobro za dijete. Na primjer, natrijev klorid, tj. Hrana, je mineral koji dijete do godinu dana starosti treba u vrlo malim količinama.
Ako još morate dati djetetu mineralnu vodu, odaberite onaj u kojem je količina natrijevih soli minimalna. Na naljepnicama, natrij se naziva "Na". Izaberite vodu u kojoj je razina natrija po litri tekućine 200 mg ili manje.
Bez obzira na dob djeteta, flaširana voda se mora kuhati prije davanja djetetu ili se pripremati za pripremu mješavine.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

anaskon

Mješavine, prikorm, korisni linkovi

Umjetno hranjenje je potpuna zamjena (ili 2/3 djeteta) krvnog mlijeka s umjetnim mliječnim smjesama. Od prvog dana života beba "umjetnog umjetnika" morate konzumirati 6-7 puta dnevno nakon 3 ili 3,5 sata.

Mješavine za dječju hranu

Za hranjenje djece prve godine života koriste suhe i tekuće (spreman za jelo), svježe i fermentirane mješavine mlijeka. Većina smjesa napravljena je na osnovi kravljeg mlijeka koje je prošlo kroz posebnu obradu. Da bi se smanjila vjerojatnost alergija, smjesa se približava kemijskom sastavu majčinom mlijeku. Ovisno o tome kako je smjesa prilagođena majčinom mlijeku, one su podijeljene u nekoliko tipova.

Prilagođene mješavine su bliske sastavu majčinog mlijeka za sve sastojke. Proteini su uglavnom zastupljeni proteinima sirutke: oni se lakše apsorbiraju u tijelu malog djeteta. Kalcij i fosfor - tvari potrebne za mineralizaciju koštanog tkiva - sadržane su u optimalnom omjeru.

Većina smjesa uključuje taurin. Ova aminokiselina je neophodna za razvoj retine i mozga. Sastav nekih smjesa uključuje nukleotide - tvari koje pridonose sazrijevanju tkiva djeteta i stvaranju imunološkog sustava.

Manje prilagođene smjese ("kazein formule") napravljene su na osnovi kravljeg mlijeka, čiji je glavni protein kazein. Mogu se dati djeci skloni recidiviranju. Te su smjese više zadovoljavajuće pa su korisne za bebe koje ne održavaju pauzu između hranjenja.

Djelomično prilagođena smjesa je bolje koristiti od 2-3. Mjeseca života. Njihov sastav je samo djelomično blizak ljudskom mlijeku.

Za hranjenje djece starijih od 5-6 mjeseci su tzv. "Naknadne formule". Njihova energetska vrijednost je veća, što odgovara potrebama djece ove dobi.

Kako odabrati smjesu

Prije nego što kupite mješavinu, svakako se posavjetujte s pedijatrom koji gleda vašu bebu. Iz pravilnog odabira smjese ovisit će o zdravlju djeteta. U prvih 2-3 mjeseca bolje je koristiti svježe mješavine, fermentirano mlijeko može poboljšati regurgitiranje. U budućnosti, smjesa se može kombinirati: 50% fermentirano mlijeko i 50% svježe.

Ako je dijete dobro shvaćeno, ne mora se mijenjati. Ako iz nekog razloga morate uvesti novu smjesu, učinite to postupno.

Mješovita hranjenja

Ako je udio mješavine u prehrani djeteta oko pola dnevnog obujma hrane, onda je beba mješovita. S takvom hranom dijeta je besplatna. Dodatak djetetu daje se nakon primjene na obje dojke i kontrolu vaganja. Ako je volumen dodataka mali, hranite bebu žlicom, s velikim volumenom bolje je koristiti bocu s bradavicom.

Način hranjenja

Hranjenje po zahtjevu ili na zahtjev djeteta (relevantno za dojenje) obično nije pogodno za umjetno: majčino mlijeko je jedinstveno, ona "zna" prilagoditi se potrebama djeteta, a sastav mlijeka je uvijek isti. Stoga je neophodno promatrati određenu prehranu kako ne bi preopteretili gastrointestinalni trakt i bubrege djeteta s viškom proteina, masti i ugljikohidrata.

Pojedinačne preporuke liječnika uzimajući u obzir osobitosti djeteta pomoći će vam da ispravite čak i umjetno hranjenje: ako dijete ne jede predloženi volumen mješavine za vrijeme hranjenja, može zahtijevati češće hranjenje, ali u manjim količinama. U tom smislu (maksimalno razmatranje pojedinih osobina i potreba djeteta određeno uz pomoć stručnjaka) može se govoriti o djelomičnom "slobodnom hranjenju".

Kako izračunati potrebnu količinu smjese

Za djecu prvih 7-10 dana potrebna količina mješavine može se izračunati pomoću Zaitseva formule: volumen mješavine dnevno = 2% tjelesne težine pri rođenju (g) ​​x n, gdje je n broj dana života djeteta. Za određivanje potrebnog volumena smjese za jedan hranjenje - podijelite dnevni volumen brojem hranjenja.

Također, do 10. dana života, količina mješavine koja je potrebna za dijete može se odrediti pomoću Finkelsteinove formule.

 • Ako vaša beba teži manje od 3,2 kg, umnožite starost (u danima) za 70.
 • Ako je masa veća od 3,2 kg, umnožite dob djece do 80 godina.

Dnevna količina hrane (bez dodatnog napitka) za dijete u dobi od:

 • od 10 dana do 2 mjeseca je 1/5 tjelesne težine (na primjer 3500: 5 = 700ml za dijete s tjelesnom težinom od 3500g);
 • od 2 do 4 mjeseca - 1/6;
 • od 4 do 6 mjeseci - 1/7;
 • od 6 do 8 mjeseci - 1/8;
 • od 8 do 12 mjeseci - 1/9 tjelesne težine.

Potrebna količina hrane treba podijeliti brojem hranjenja.

Količina hrane dnevno ne smije biti veća od 1 litre.

Nedavno je ova metoda prema Geybeneru i Cherniu - računajući dnevnu prehranu po težini djeteta - rijetko se koristi zbog porasta djece s velikom tjelesnom masom.


Postoji nekoliko načina za određivanje dnevne količine hrane.

1. Volumetrijski. Pruža dnevnu količinu hrane. Uzima u obzir dob i tjelesnu težinu djeteta. Ako masa bebe odgovara prosječnoj dobnoj normi, približan dnevni volumen hrane bit će:

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Koliko novorođenče treba jesti? Norme dojke i umjetnog hranjenja

Stopa majčinog mlijeka u prvim danima života

Za prvobitne žene, proces hranjenja izgleda zastrašujuće i neidentificirano. To je prirodno, jer u praksi hranjenje novorođenčeta drugačije je u praksi od teorije navedene u mnogim knjigama za njegu.

Zapravo, ne brinite. Vi samo trebate slušati sljedeće savjete o stopi mlijeka za dojenčad:

 • Prvi dani mliječnih žlijezda proizvode colostrum, koji je vrlo hranjiv. Zahvaljujući njemu, mrvica postaje puna.
 • Dijete će malo jesti zbog činjenice da ima slabo razvijeni refleks sisanja i da je u prvim danima dovoljno da količina kolostruma koju proizvodi majka.
 • Ne treba brinuti zbog činjenice da će beba ostati gladna, jer stres utječe na laktaciju.

Volumen trbuha kod beba u prvim danima života ne prelazi 10 ml. Tijekom dana, količina hrane koju jede treba biti oko 100 ml, što je 10 hranjenja.

Drugog dana, količina konzumiranog alkohola može se udvostručiti, a dnevna količina mlijeka može doseći 240 ml. Trećeg dana preporuča se povećanje volumena tekućine za još 10 ml, to jest da se dobije 30 ml odjednom, u pravilu ovo je prvi aspekt na bocama za hranjenje.

Cijene mlijeka u prva dva tjedna

Ako beba ima više od 10 dana, onda je vrlo lako izračunati stopu mlijeka. Da biste to učinili, umnožite broj dana u kojima su živjeli za 10.

Dobivena vrijednost će biti jednaka brzini hrane koja se konzumira za jedno hranjenje.

Kako beba okreće 10 dana, stopa mlijeka za novorođenčad po jednom hranjenju će se povećati svaki dan. Količina hrane koju jede dnevno bit će jednaka 1/5 njezine težine.

Na primjer, ako beba teži 5 kilograma, trebao bi piti najmanje jednu litru mlijeka dnevno. Važno je napomenuti da količina hrane koju jedu novorođenčad rasti po mjesecima.

Norme majčinog mlijeka prema dobi djeteta

Prikazane su stope mlijeka za novorođenče, tablica posebno za dojena beba.

Brzina mješavine za dijete

Kada je umjetno hranjenje, najvažnije je pridržavati se režima hranjenja. Dakle, dijete bi trebalo jesti najmanje osam puta dnevno. Količina hrane koja se jede mora biti ista kao i kod dojenja. Ali se događa da dijete ne jede tako često, tada morate povećati volumen mješavine pijan u isto vrijeme.

Nije potrebno davati mrvice koliko god želi, budući da je vrlo nepoželjno preopteretiti ga. Prilikom hranjenja mora se pridržavati utvrđene norme, mješavine koja se jede za novorođenčad. Tablica u nastavku pokazat će koliko je brzina mješavine za novorođenčad.

Kako bi se utvrdilo koliko novorođenčad treba jesti hranu za hranu, rezultirajući broj treba podijeliti brojem hranjenja dnevno, obično osam.

Stopa hranjenja dječjih smjesa različitih proizvođača

Danas na tržištu možete pronaći različite mliječne formule za hranjenje djeteta. Neke smjese mogu se dati s nedostatkom laktoze. Najpopularnije su Baby, Nestogen, Frisov, Nutrilon, NAS. Ali svi oni imaju istu stopu napajanja?

Hipp i Semilak

Ispalo je ne. Međutim, brzina hranjenja mješavine Hippa i Semilaka je ista. U tablici će biti prikazano koliko u određenom vremenu ove mješavine trebaju jesti novorođenče.

Dijete, Nan, Nestozhen, Nutrilon

U donjoj tablici bit će prikazano koliko novorođena mješavina proizvođača Baby, Nan, Nestozhen, Nutrilon treba jesti.

Kako izračunati stopu dojenja?

Što se tiče dojenja, možete pronaći puno savjeta, ali ih nemojte odmah slušati.

Svako dijete je individualno i razvija se na svoj način.

Stoga, da biste izračunali koliko treba jesti novorođenče, trebali roditelji s liječnikom.

Majka koja se brine trebala bi znati sljedeće:

 • Ne možete odbiti dijete za hranjenje.
 • Ne biste trebali pokušati povećati sadržaj masnoća mlijeka, jer to vjerojatno neće biti postignuto.
 • Dijete može jesti više odjednom zbog činjenice da se sadržaj mliječne masti smanjio.
 • Nije potrebno izuzeti noćno hranjenje.
 • Dijete bi trebalo jesti ne samo prednji, već i stražnji mliječ, tako da često ne mijenjate dojke. Natrag mlijeko se pojavljuje nakon 15 minuta aktivnog sisanja.
 • Nije preporučljivo izraziti mlijeko, kako ne biste ometali laktaciju. Čak i ako beba dugo lebdi na dojci, to ne znači da u njoj nema mlijeka - to je prilično navika.

5 značajki hranjenja

 1. Ako je dijete jeli manje od onoga što ne biste trebali brinuti, onda je jeli. A ono što nije htio, ispunit će sljedeće hranjenje.
 2. Ako malo vremena nakon hranjenja bebe probudi plač, nemojte pretjerivati. Najvjerojatnije, razlozi za suze djeteta su da je bacio zrak, a trbuh mu se malo povrijedio.
 3. Nemojte davati novorođenčadi više mješavine navedene u pravilima za hranjenje.
 4. Želudac probavlja umjetnu hranu dulje nego prirodno. Stoga, interval između dnevnog hranjenja trebao bi biti 3 sata i 6 sati između noći.
 5. Ne biste trebali prisiliti dijete da jede cijelu smjesu, bolje ga je ponuditi malo kasnije.

Kako utvrditi da dijete nije gladan?

Mnoge majke vjeruju da je vrlo teško utvrditi je li njihovo dijete puno. Zapravo, to se može vidjeti golim okom, ako pomno pogledate ponašanje djeteta.

Novorođenče se hrani ako:

 • Dobro spava
 • Aktivan.
 • Ne plače
 • Dobar dobitak na težini.
 • Redovito odlazi u WC.

Svaki roditelj bavi se tom pitanjem: koliko ml mlijeka treba pojesti novorođenče, jer to utječe na njegov razvoj.

Ako dijete često plače, nemojte misliti da je gladan, najvjerojatnije je kolika, iz koje Espumizan pomaže dobro. Ali ako beba urinira dan manje od 12 puta, onda je vrijedno upozorenja i obavijestiti liječnika o tome. Za novorođenče je normalno urinirati 12-15 puta dnevno.

Znakovi da je dijete gladni uključuju pohlepno bacanje na prsa ili smjesu. Važan pokazatelj je nedostatak debljanja.

Posebno treba paziti na roditelje čija djeca jedu mješavinu. Prejedanje može slabo osvježiti novorođenče, patiti od regurgitacije i dobiti veliku težinu.

Roditeljske recenzije

Alena, 35, Moskva

Kad se dijete rodilo, odmah sam znala da će biti umjetni umjetnik. I stoga takvo pitanje kao: koliko novorođen treba jesti smjesu, za mene je bila glavna stvar za to razdoblje. Ja hranim sina mješavinom Nestozhen gotovo od rođenja.

Iz zdravstvenih razloga morala sam odvojiti dijete od dojke, pa smo tako mješavili smjesu od dva tjedna. Počela ga je probati s 30 ml, postupno povećavajući volumen, točno onako kako je naznačeno na kutiji. Bio je uvijek pun, veseli, nije morao završiti hranjenje.

Svetlana, 28 godina, Ekaterinburg

Ja hranim svoju kćer od rođenja, mi smo već 9 mjeseci, sve dok se nećemo riješiti dojke. Naravno, nisam mogao uspjeti izmjeriti količinu mlijeka, jer nisam uspjela izraziti mlijeko, pa sam hranio dijete na zahtjev i nisam uzimao grudi dok ga nisam pustio.

Nisam znao koliko grama novorođenčad treba jesti, ali pedijatar je rekao da se ne treba brinuti. Budući da nije bilo problema s probavom, težinom i prejedanjem.

Galina, 23 godina, Smolensk

Dijete je od rođenja počelo odbijati dojenje, ali nisam prestajao dojenje tako rano. Budući da je bilo mnogo mlijeka, dekantirala sam ga i ulila u bočicu. Bilo je prikladnije za mene i dijete - mogla sam kontrolirati količinu hrane koju jedem.

Tako smo počeli jesti nakon mjesec dana, za to razdoblje za hranjenje, pio je 100 ml mlijeka, postupno povećavajući volumen. Koristili smo stol koji nam je pedijatar davao, po preporukama koliko novorođenčad treba jesti.

Specijalističke recenzije

Magarina N. Yu., Pediatrician, GMS klinik, Moskva

Preporučujemo da djetetu podučavate dojku, tako da s hranom dobije najviše korisnih komponenti. A one majke koje dojiti ne moraju mjeriti količinu hrane koju jede, jer dijete će jesti onoliko koliko treba zasićati. Pitanje je dakle: koliko treba novorođenčad jesti, jer bebe bebe nisu relevantne.

Petrova A.V., pedijatar, klinika "Dječji liječnik", Tyumen

U medicinskoj praksi vrlo je česta pojava: koliko novorođenče treba jesti? Za one bebe koje su hranjene bocom, važno je znati mjeru tijekom hranjenja. Dakle, preporučljivo je dati djetetu onoliko mlijeka koliko je napisano na pakiranju. Ako dobije malu težinu, onda se taj iznos može povećati ili skratiti između hranjenja.

Kuzmenko E.D., stručnjak za dojenje, City Polyclinic № 1, Moskva

Norme mlijeka koje jedu novorođenčad važne su samo za bebe koje se hrane u bocama. Dojenje dojenčadi ne treba uskratiti hranu kada to pitaju. Mnogi roditelji postavljaju ovo pitanje: koliko novorođenče treba jesti u jednoj hrani? Mnogo je važnije koliko jedu dnevno.

zaključak

Pediatri su svi rekli da ako majka doji i da je taj proces uspostavljen, onda se brinite da će beba ostati gladna svakako ne vrijedi. Mnogi se roditelji boje nadvladati dijete, ne biste se trebali ni brinuti zbog toga jer dijete zna mjeru i da će jesti koliko god treba za zasićenjem.

O dojenju novorođenče: koliko, kada i za koliko dugo - liječnik će reći u ovom videu: