Dijete prehrana mjesecima

Zasnivanje

Ova je tema izuzetno važna jer prehrana djeteta temeljna je osnova za njezino budućno zdravlje, kako fizičke tako i intelektualne. Da bi se mrvica uspješno razvijala u svim smjerovima, potrebna je cjelovita skupina hranjivih tvari, minerala i vitamina.

Glavna zadaća roditelja je organizirati hranjenje djeteta i ispravno ga učiniti, kako bi se ojačalo imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile određene bolesti, uključujući one koji se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslanjat ćemo se na preporuke pedijatara i specijalista za prehranu djece.

Malo o dojenju

Majčino mlijeko je prvi i neko vrijeme glavna hrana novorođenčadi. Korištenje majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana ne sadrži samo cijeli niz esencijalnih supstanci za prehrambenu prehranu djeteta, već također igra ulogu imunološkog branitelja (sadrži protutijela protiv virusa i bakterija koje je majka imala) i regulator rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji vam omogućuje potpunu apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe novorođenčeta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se probavni trakt bebe bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za zadovoljavanje potreba za energijom);
 • imunološki elementi (zaštiti djetetovo tijelo od infekcija dok ne postigne vlastiti imunitet).

Alexander V. Dechko (ravnatelj Dobri Doktor pedijatrijskog centra, pedijatar, liječnik prve kategorije) primjećuje da uz sve prednosti dojenja, sve grupe mišića rade tijekom hranjenja, a prema zakonima biofizike, odvija se pravilan razvoj maksilofacijalnog aparata.

Mješovita i umjetna hranjenja

No osim dojenja, tu su i mješoviti i umjetni. O njima je također vrijedno spomenuti, jer nisu sve majke u dovoljnim količinama proizvele najvrednije u svjetskoj hrani za bebe mlijeko. Nemojte se uzrujati ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom, možda radiš nešto loše, pomoći će utvrditi laktaciju. Ako se laktacija ne popravlja, tada će vam pomoći vaše moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Miješano hranjenje - kada smjesa zauzima 50% ukupne prehrane.
 • Umjetno - hranjenje samo s mješavinom ili uglavnom s mješavinom (za 2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za mješovito hranjenje

Od strane novorođenčeta:

 • prijevremenost;
 • mala težina;
 • depresivno sisanje refleks;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

Majčinoj strani:

 • bolesti;
 • unos droga;
 • pukotine u bradavicama;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se kombinira dojenje i hranjenje bočicom, proces bi trebao biti što bliži prirodnom, tj. Dijete bi trebalo raditi na isti način kao i dojke majke. U takvoj situaciji, vaše mrvice nikada neće odreći majčino mlijeko. Ortodontska bradavica, koja sliči obliku bradavice majke, pomoći će oponašati majčinu dojku, tako da novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Sc. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar u najvišoj kategoriji, pedijatrijsko-nutritist, u jednom od njezinih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • nema zaštitnih antitijela u formulama za dojenčad koja će vas spasiti od infekcije, stoga se umjetnoj djeci savjetuje držati se na takozvanoj karanteni (ne uzimati ljude na mjesta na kojima nema mjesta, a ne držati se s domovima s hrpom rodbine i prijatelja, da zrače novorođenoj sobi ako netko od roditelja dobije zaražene nositi masku, itd.);
 • hranjive tvari (vitamini i mikroelementi) sadržani u majčinom mlijeku bolje se apsorbiraju od iste tvari u mješavinama;
 • Umjetna je vjerojatnije da ima anemiju nedostatka željeza i niz alergijskih stanja.

Lukoyanova ne preporučuje davanje dojenja ako majka jednostavno ne želi hraniti bebu. Također je usredotočila pozornost na svoj rad na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo očit, majka može proći kroz tzv. "Razdoblje laktacije" kada se mlijeko čini smanjenim. Za razdoblje dojenja ovo je norma. Stručnjak za dojenje svakako će vam savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To je posebno pogodno za noćno hranjenje.

Ali ako sve mjere za poboljšanje laktacije nisu bile uspješne, a vi neizbježno trebate uvesti zamjenu za bebe mlijeka, tada morate pravilno odabrati smjesu na temelju individualnih potreba i karakteristika djeteta. Vaš pedijatar će vam pomoći s ovim izborom.

Hranjenje mjesecima do godine dana

Kratko smo razgovarali s vama o glavnim vrstama hranjenja koje majke provode do 4-6 mjeseci bebinog života. Dajte bliži pogled na prehranu bebe mjesecima do godine dana.

1-4 mjeseci

dojena

Prva hranjenja novorođenčadi javljaju se u rodilištu - beba sranje kolostrumom. Colostrum - tajna koja se izdvaja iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je hranjiv i hranjiv od mlijeka, u njoj ima malo tekućine, što ne dopušta preopterećenje još uvijek formiranih bubrega mrvica, ima laksativni učinak za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonij. A to nije potpuni popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum se zamjenjuje uobičajenim majčinim mlijekom - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara podučava majke širom svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njezina količina ovise o učestalosti pričvršćivanja novorođenčeta na grudi, kao i tehniku ​​sisanja. Ako beba ne uzme bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njegovu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će umrijeti za 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u ranim danima uspostave laktacije.

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: ispustila se donja spužva bebe, a usnama je uhvatila nižu donju bradavicu. Postoje različite poze za hranjenje, ali ako leži na njezinoj ruci s majkom, onda joj je nos na razini bradavice. Dijete je čvrsto pritisnuto na trbuščić trbuha majke, njegovo tijelo i glavu - na istoj ravnini. Nemoguće je da je glava bebe okrenuta.

Zapamtite: za postizanje ispravne tehnike usisavanja je potrebno u prvih 3-4 dana. U dobi od mjesec dana da bi obnovio dijete, tako da je počeo uzimati dojku, kako se očekuje, nemoguće.

Treba reći nekoliko riječi o prehrani dojke. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na svoj prvi zahtjev.
 2. Regime (po satu) - kada majka hrani u skladu s određenim intervalima (svaka 2-3,5 sati).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati interval između hranjenja, usredotočujući se na raspoloženje mrvica, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Na primjer, ako beba spava, a došlo mu je vrijeme da ga hrani, a prema slobodnom načinu ne biste trebali probuditi bebu, ali morate čekati dok se ne probudi i traži hranu.

Općenito, dijete može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. Ovo je norma.

WHO preporuke navode da bebe trebaju biti dojene do šest mjeseci. To znači da ne trebaju nikakvu drugu hranu i tekućinu (čak i vodu). Majčino mlijeko savršeno zadovoljava potrebu za tekućinama.

Mješovita dijeta

Miješano hranjenje podrazumijeva slobodan način rada. Količina majčinog mlijeka kontrolira vaganjem bebe, koja će pokazati količinu hrane koja nedostaje. Mora se nadoknaditi smjesom. Doplatak se nudi djetetu samo nakon pražnjenja obje dojke.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se hrane svakih 3-3,5 sati sa odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Noću, trebali biste napraviti 6-satni odmor.

OL L. Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže korištenje izračuna "kalorične" metode temeljene na fiziološkoj potrebi djeteta za energijom. Potreba za djecom u energiji do šest mjeseci je 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godinu dana - 110. Poznavajući kalorijski sadržaj mješavine na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu treba.

Kada se umjetno hranjenje, za razliku od prirodnih i mješovitih, dijete se zalije 2-3 puta vodom.

Norme mlijeka (mješavina)

Nakon što je mama stvorila svoje čudo, ona je, naravno, zainteresirana za pitanje koliko bi trebao jesti. U početku, vrlo malo, jer je njegov trbuh vrlo malen. Ali svaki dan raste, a dijete više jede. Razmotrimo norme količine mlijeka ili mješavine koju bi dijete trebalo jesti u prvim danima.

2 dana - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3 dana - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% po masi djeteta.

Možete izračunati norme potrošnje mlijeka: pomnožite broj dana starih 10 (stvarni za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrite stopu potrošnje mlijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci. To će nam pomoći u posebnom stolu.

Što se tiče smjese, izračun potrebnog volumena bebe detaljno je opisan na staklenke u obliku tablice.

4 -12 mjeseci

mamac

Dopunska hrana su proizvodi koji imaju deblji dosljednost od majčinog mlijeka i mliječne formule, koji nadopunjuju prehranu dojenčadi i pomažu pri prijenosu na zajednički stol.

Vrlo je važno početi hraniti u vremenu. Činjenica je da aktivnost bebe raste, pa je stoga i potreba za energijom (kilocalories), vitaminima i elementima u tragovima.

Pravodobno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj uređaja za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksnog izbacivanja. A također oblikuje odgovarajuće prehrambene navike.

Ako se dodatke unesu kasnije od opće prihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti naglašeni nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što će dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kratko hranjenje često je uzrok brzog uvođenja nekoliko proizvoda odjednom, što povećava antigensko opterećenje, a vještine žvakanja i gutanja također se mogu odgađati.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prve dopune za bebe koje su u potpunosti dojene počnu od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno težilo najmanje 3000 g;
 • on nema hipotrofiju (nedostatak težine);
 • nije imao intrauterino usporavanje rasta;
 • dijete je puna i zdrava.

Ako se dijete miješa, napuni hranu ili gore navedene države, tada morate unijeti dodatak "u kritičnom prozoru" ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca gastrointestinalni trakt bebe postaje zreliji, potrebni enzimi formirani su za probavu hrane, a lokalni imunitet se poboljšava. Do tog trenutka beba može naučiti gutati gustu hranu.

Do 4 mjeseca nema potrebe za bilo kojom djecom!

Važno: uvjeti prve hranidbe postavljaju pojedinačno za svako dijete od strane pedijatra. To bi trebalo uzeti u obzir sve osobine djeteta: njegovu težinu, visinu, posebno probavne i ekskretorske sustave, stupanj razvoja, zonalitet živčanog sustava itd.

Sve ostalo treba procijeniti spremnost mrvica za prvu mamac.

Kada je beba spremna za prvo hranjenje:

 • težina udvostručena (to se događa samo u 4-4,5 mjeseci), a dijete može sjediti;
 • beba koja jede majčino mlijeko osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: dijete ne gura hranu jezikom, već ga proguta;
 • dijete je zainteresirano za mamu i tatu.

Treba napomenuti da, budući da prilagođene smjese sadrže istu količinu minerala hranjivih tvari kao i majčino mlijeko, nema razlike u uvođenju komplementarne hrane za dojenčad i umjetne supstance.

Osnovna pravila za hranjenje

 • Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malim dijelom (1-2 tsp) i postupno povećava količinu tijekom 5-7 dana. Takva mala količina proizvoda je potrebna kako bi se utvrdilo je li dijete netolerantno ili alergično na njega.
 • Dajemo novi proizvod u polovici dana da bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako noćno provodite mamac, postoji rizik da ne primjećujete nikakve reakcije.
 • Svaka mamac mora biti jednokomponentna (pire ili kaša iz jedne komponente).
 • Prikorm se uvijek dobiva žlicom prije nego se hrani mlijekom ili mješavinom.
 • Ne možete davati novom proizvodu djetetu ako je bolestan, bolestan ili je nedavno cijepljen.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučujemo ga ponovo isprobati nakon 5 dana.

Gdje početi?

Imamo 2 proizvoda za odabir: kaša i povrtna kaša (monokomponentni). Ili jedno ili drugo.

Pediatri istodobno obratite pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, za 5 mjeseci težina je 8 kg), onda je bolje da ne počnemo s kašom. U ovom slučaju poželjno je povrće. I, naprotiv, ako mrvica nije jako plitka ili ima hipertrofiju, onda biste trebali početi hraniti kašom.

Postoji još jedan kriterij kojim pedijatri procjenjuju kako početi hraniti - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ jednom u 3-5 dana, onda dobro započnite s pireom povrća. Kashki nastoji "zaključati". Bolje ih je početi jesti s čestim, tekućim izmetom.

Krumpir bi trebao biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako je dodatak uveden u 4 mjeseca, a zatim za 6 mjeseci možete probati gluten mlijeko kašu: zobene pahuljice, pšenice.

Prve povrće iz krumpira trebaju biti jednokomponentne - samo od tikvica, cvjetača, bundeve.

Nije poželjno početi mamiti voćem ili mesom. Voće ima slatki okus, nakon čega dijete ne želi jesti svježu kašu i povrće. Meso je sam po sebi teški proizvod za nježan trbuh djeteta.

Meso treba uvesti nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i kaše. Započnite s mesom zeca, piletinom, puretinom.

Vaša pozornost na tablicu koja će vam pomoći u kretanju prema proizvodima u koje dobi treba unijeti i u kojim količinama.

Kuhanje djeteta najprije se hranite

Za one mame koji žele kuhati svoju djecu mamac sebe, sljedeći jednostavni recepti mogu biti korisni.

Važno: sitnice koje ćete sami kuhati uvode se u 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije baš homogena i prilično gusta. Prije ovog razdoblja, preporučuju se gotovi žitarice tvornice, posebno na zemljištu.

Heljda kašu

 • Oprati smo žitarice, ukloniti smeće, osušiti.
 • U aparat za kavu, mljeveno heljde pažljivo (to bi trebalo biti manje od krupice).
 • 1 tsp žitarice uliti 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim stijenkama.
 • Kuhajte 15 minuta na maloj toplini.
 • Kash treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete dodati majčino mlijeko ili formulu na nju.

U tom udjelu, kaša je tekućina. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarice, moći će se kuhati dva itd.

Patka od karfiola u tlačnoj peći

 • Prosijite cvjetove cvjetača u tlačnom kuhalištu (za one koji to ne čine, samo ih kuhajte). Namjestite način rada "parna / kuhanje" 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, položite kupus u staklo za premlaćivanje pire. Puriruem pomoću miješalice.
 • Pire krumpir bi trebao postati nježan i ujednačen.

Puree iz tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće se čisti, magarca je odsječena, sjeme je odijeljeno. Čajnik natopljen 3-4 sata.
 • Uzimamo posudu od stakla, ulijemo 50 g tikvica 100 ml vode, postavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako ne postoji parobrod, kuhajte dok ne postane mekana.
 • Stavite tikvice u čašu za mljevenje i kašu.
 • Ako je previše gusta, malo vode se dodaje kaši, u kojoj se kuha povrće. I opet, sve je udareno.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja beba nije lako, gotovo je znanost koja se ne može naučiti na ležaju na kauču. Sve bebe su vrlo individualne, svatko treba poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće prethodno izračunati koji će stavovi biti ugodno za mamu kad se hrane, kakav će se režim hranjenja konačno smjestiti, postoji vjerojatnost da postoje neke osobitosti s dodatkom. Svi podaci navedeni u članku su približni. Preciznije o hranjenju bebe reći će vašem pedijatru. On će slikati raspored i proporcije.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Tablica prehrambenih standarda za novorođenčad

Stopa prehrane djeteta mjesecima

Svaka majka brine ako joj dijete dobro jede. Ali budući da se to može odrediti samo jednim ili dva puta mjesečno, nutritivni standard dojenčadi bit će vrlo važan za roditelje. Na njima je moguće utvrditi da li dijete jede i prilagoditi svoj izbornik na vrijeme.

Kako dijete jede dojena?

Ako dojite, vjerojatno će vam trebati sljedeće informacije:

 1. Moderni pedijatri preporučuju stavljanje mrvice na prsa na zahtjev. Dakle, on sam može samostalno mijenjati količinu mlijeka. U dobi od 3-4 dana može biti 20-60 ml, mjesečno - 100-110 ml, 3 mjeseca - 150-180 ml, 5-6 mjeseci - 210-240 ml, a do godine volumen sisanog mlijeka doseže 210 -240 ml. Više o tome možete saznati iz tablice nutritivnog standarda novorođenčeta mjesečno.
 2. Počevši od 6 mjeseci, roditelji, prema WHO standardima, uvode komplementarne hrane. Za šest mjeseci, ovo povrće i voćni kaše, kao i ne-mliječni kašu, za 7 mjeseci dodaju krekere i biljno ulje. U 8 mjeseci vaše dijete može postupno isprobati pšenični kruh, pire od mesa i maslac (ako beba nema alergiju, možete pokušati dati malo voćnog soka, ali s velikom pažnjom do 10-12 mjeseci). Od 9-10 mjeseci djeci se dopušta hraniti sirom, kefirom, žumancem i ribom. Hranidbena stopa djeteta po mjesecu dana je u sljedećoj tablici.
Kako hraniti umjetnog umjetnika?

Bebe koje se hrane u bocama strogo se napajaju po satu, u prvim mjesecima života svaka tri i četiri sata. Broj hranjenja je 8-9 puta do 2 mjeseca, 7-8 puta u 3 mjeseca, 6-7 puta u 4 mjeseca, 5-6 puta u 5-6 mjeseci, a zatim 4 do 6 puta u 7-12 mjeseci. Formula za dojenčadi na umjetno hranjenje ovisi o dobi od 700 do 1000 ml dnevno. Više informacija o tome možete pronaći u donjoj tablici.

Utipkati malu umjetnost ubrizgava se na isti način kao i oni koji jedu majčino mlijeko.

Dojenčad formule su gotovo punopravna zamjena za majčino mlijeko i pomoći bebama rasti jednako brzo kao dojenje. Pročitajte o vrstama i značajkama ove hrane, zapamtite popis najboljih vrsta proizvoda.

Dijete dijete u 9 mjeseci karakterizira smanjenje količine konzumacije majčinog mlijeka ili mješavine, proširenje popisa jela i promjenu njihove dosljednosti. Kako hraniti bebu da zadovolji sve svoje potrebe, naučiti iz članka.

U različitim situacijama, majke se ne mogu nositi s uspostavljanjem dojenja, prebacujući se na miješano hranjenje djeteta, hranivši ga smjesom. U takvoj situaciji, dobro je shvatiti kako i što učiniti s dopunjavanjem.

Pedagoški primer je vrlo različit od pedijatrijskog, pa ako ste zainteresirani za ovo pitanje i želite to bolje razumjeti, onda ćemo raspravljati o tome što je to i što su pravila za njegovo uvođenje.

Nutritivna stopa novorođenčeta mjesecima - 10 + pravila

Ovlašteni psiholog i introvert. Potraga za životom nadvladala je samouništenje. Duhovno sam se ponovno rodio i sad apsolutno sretan! Pridržavam se zdravom načinu života, volim čitati ozbiljnu, klasičnu književnost. Volim sport, osobito crossfit i trčanje. Ljubav u mom životu je dvoručni uteg, izgubio sam 45 kg, pobijedio loše navike i težio novim pobjedama.

(2 ocjena, prosjek: 5.00 od 5) Preuzimanje.

Hranidbena stopa dojenčadi, dobra za njegovo zdravlje

Hranjiva stopa djeteta važan je čimbenik u zdravom razvoju djeteta. Dnevni i dnevni unos hrane prikazani su u tablicama. Prvi dani beba života najuzbudljiviji su i napeti, kako za bebu tako i za majku. Ona ima puno briga i odgovornosti za podizanje sretnog i, najvažnije, zdravog djeteta.

Od prvog hranjenja do regularne prehrane, mama ide dug put i uči iz njezinih pogrešaka. Što bi trebalo izgledati kao zdrava prehrambena stopa za dojenčad?

Kada i kako najbolje hraniti bebu

Mamina majčino mlijeko je samo u prvih 10 dana nakon isporuke. U tom razdoblju dnevna stopa mlijeka za novorođenče bit će petina mase. Glavno pravilo prehrane nije da se hrane u strogo izračunatim satima.

Neka beba dobije hranu samo kad bude gladna. Prisilno hranjenje ne dovodi do pozitivnih rezultata. Obično, novorođenčad jede 10 puta dnevno - to je standardna prehrambena stopa za novorođenčad. Ova brojka može se povećati na 12 ovisno o potrebama djeteta. Interval između pojedinačnih hranjenja, u pravilu, ne prelazi dva sata.

Da bi se hranio bebu, potrebno je sisati majčinu dojku 30 minuta. U nekim situacijama taj se broj može smanjiti na 15 minuta ili povećati na 40. Ponekad mrvica nastavlja sisati i grickati bradavice čak i kad završi s mlijekom. Ne možemo dopustiti da novorođenče jede više od sat vremena.

Mnoge se žene pitaju kako razumjeti da je njihovo dijete jeli? Zapravo, odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. Ponašanje mrvica jasno pokazuje, on je gladan ili već jeo.

 • Nije nestašno
 • Dobro spava
 • Teško se probuditi
 • Težina se povećava redovito
 • Ima česte i dobre stolice

Smetnje u skladu s utvrđenim normama hranjenja, beba peče barem dvanaest puta u 24 sata. Obično djeca pišu oko petnaest puta dnevno. Postoji problem, kako pratiti broj uriniranja dnevno? Da biste to učinili, osjeti pelenu pelene svakih sat vremena. Tijekom dana morate mijenjati najmanje 6 pelena, ako su ove pelene za jednokratnu upotrebu.

Djeca dobivaju na težini dobro. Zdrav tjedni porast bi trebao iznositi 200 grama. Takav obrazac će se održavati sve do trinaestog tjedna života. Ako ste jako zabrinuti zbog toga, onda zapišite dnevnik u kojem ćete svaki tjedan snimiti visinu, težinu i opseg glave.

Psihološka ravnoteža

Mnogi roditelji vjeruju da ako beba počne plakati, to znači da želi jesti. Ovo je velika zabluda. Crying baby može signalizirati gotovo sve, stoga nemojte se oslanjati na taj znak. Postoje djeca koja su pothranjena, ali ne vrište, jer nemaju dovoljno snage. Svako dijete je drukčije, stoga morate početi ne samo od savjeta autsajdera, već i od njegovog karaktera i dobrobiti. Nemojte biti nervozni - ovo je najvažniji i najteži savjet za izvršenje. Jasno je da majčinski napori štrajkaju otpornost na stres i smanjuju živčane stanice, ali pokušavaju shvatiti bilo kakve nejasnoće života s osmijehom.

Vaši živci ne utječu samo na pozitivan način mlijeka, već i savršeno prenose na malu djecu. Zajamčenja i tantrumi su zajamčeni dovesti do nedostatka apetita za djecu, slabog sna i blagog zaostajanja u razvoju.

Zapamtite da je vaš seljak potpuno bespomoćan stvor koji vjeruje u vas po defaultu. On treba vašu brigu i ljubav. Pažljiva skrb i majčinska nastojanja trebaju biti povezani samo s pozitivnim osjećajima.

Stopa prehrane djeteta

Količina mlijeka konzumira prvenstveno ovisi o tome koliko mjeseci dijete. Na primjer, stopa prehrane za novorođenčad u jednom mjesecu sugerira hranu na zahtjev. Zdravi razvoj djeteta u 4 mjeseca uključuje dojenje i mješavinu do šest puta dnevno. Ovaj isti mamac raspored koristi se za zdrav razvoj beba u 5 mjeseci.

Drugi faktor je težina djeteta. Vrlo je prirodno da će snažna beba imati više prehrane od mršavih muškaraca. Kako rasteš, količina mlijeka koju pijete povećat će se. U prvih deset dana života roditelji bi trebali biti posebno skrupulozni i pomno pratiti prehranu.

 • Drugog dana života prehrambena stopa za dojenčad je oko 20 ml mlijeka po hranjenju. Maksimalna doza mlijeka po danu - 240 ml.
 • Jednokratno hranjenje trećeg dana povećava se za 10 ml, odnosno dijete u isto vrijeme jede već 30 ml mlijeka. Prema tome, dnevna doza - 340 ml.
 • Ovisnost je lako pratiti. Nutricionističke mrvice povećane su za 10 ml dnevno.
 • Ako ste zbunjeni i ne razumijete koliko dijete treba jednom popiti, jednostavno umnožite broj dana življenih za 10.
 • Omjer vrijedi samo za prvih deset dana života.

Da biste shvatili koliko je vaše mrvilo točno, obične ljuske će vam pomoći. Iz težine nakon hranjenja oduzmite težinu koja je bila prije jela. Razlika u pokazateljima vage odgovara pijanom mlijeku tijekom unosa hrane.

Moderni pedijatri čvrsto podupiru roditelje novaka. Stoga, za točno praćenje količine tekućine tijekom hranjenja, izračunali su posebnu tablicu.

Izuzetno je jednostavno koristiti. Pronađite dob od djeteta u prvom stupcu, au drugom stupcu vidjet ćete stopu za jednokratno hranjenje. Treći stupac otkriva veo tajnosti nad količinom hrane koja se konzumira tijekom dana. Ova tablica pokazuje prehrambenu stopu djeteta po mjesecu.

Stopa ishrane za bebe

Faza povećanja dječje hrane

Naravno, kako starimo, povećavaju se naše potrebe. Ovaj zakon vrijedi i za prehrambene potrebe djece. Detaljni podaci navedeni su u tablici "stopa prehrane dojenčadi" koja ostaje dopunjena komentarima i objašnjenjima.

 1. Podsjećamo vas da se u prvih deset dana količina hrane koju jede u isto vrijeme povećava za 10 ml.
 2. Na kraju prvog tjedna života, želudac želuca traje 90 ml volumena, povećava se veličina pojedinačnih porcija.
 3. Na kraju prvog mjeseca prehrambena stopa jednogodišnjeg djeteta povećava količinu hrane u isto vrijeme na 100 litara.

10 dana, tjedan i mjesec glavni su prekretnici na životnom putu osobe koja je rođena samo.

Učenje umjetne prehrane

Gore navedeni podaci bit će korisni samo onim mama koji su odabrali dojenje. Naravno, ništa nije bolje od mlijeka moje majke, ali ne uvijek žene mogu priuštiti takav luksuz.

Ponekad zbog medicinskih ili drugih razloga, majka je prisiljena prenijeti novorođenče u umjetnu ili drugu vrstu - enteralnu prehranu. Postoje i medicinske prehrambene smjernice za njega koje treba slušati kako bi se podigla zdrava osoba.

 1. Slijedite režim hranjenja. Broj obroka ne smije biti manji od osam dnevno.
 2. Pomoći ćemo podatcima zabilježenim u tablici za majke za njegu. Možete ih koristiti kada se hrane mješavine. U nedostatku apetita, jednokratna stopa može biti neznatno povećana.
 3. Pazite da vaše dijete ne prejeda. Činjenica je da se mlijeko izlijeva iz bradavice lakše pijan nego majčino mlijeko. Stoga beba, čak i ako ga ne shvati, može pretjerati. Sve zbog refleksa usisavanja, koji se odmah razvija unutar dana nakon rođenja.
 4. Proizvođači mješavina mlijeka pišu norme o hrani izravno na pakiranju robe.

Mnogi roditelji panike ako je njihovo dijete pothranjeno. Ne brinite, neželjena količina hrane uspješno će se posaditi u naknadnom hranjenju. Razlika između prirodnog mlijeka od mješavina je da se prirodni sastojci digesti mnogo puta brže. Tijekom dana beba treba hraniti nakon 3 sata. Noću, interval se povećava na šest sati.

Ponekad djeca spavaju loše nakon jela, počinju plakati. Mama to vidi kao signal da mala krv nije završila, ali ovo nije u redu. Dijete može plakati zbog zraka koji se nije pojavio. Popravite je okomito, nakon dugo očekivanog trzaja, spavanje bi trebalo doći. Nemojte gurati hranu silom. Ako dijete jeli manje od dnevne norme, ne brinite. Hranidbena stopa djeteta neće se mijenjati. Pričekajte dok ne postane gladan.

Uvjetni savjeti i savjeti dani su za zdravu bebu. U situaciji u kojoj je beba preuranjena, potrebno je konzultirati liječnika opće prakse kako bi se izračunala optimalna prehrana.

Zaključak. Jedenje novorođenčeta je zabavni proces koji se čini teško samo na prvi pogled. Mnoge poteškoće i strah su dalekosežne, što se u praksi lako provjerava.

Mlada majka je dužna slušati savjete liječnika, slijediti propisane upute i beskrajno voljeti svoje dijete. Uz ovaj pristup, to će brzo rasti i oduševiti vas svaki novi dan.

Prehrana za djecu do 1 mjesec: kalkulator

Možda je najvažnije pitanje u razvoju djeteta ispod jedne godine njegova prehrana. A ako u prvim mjesecima života dijete s majčinskim mlijekom dobije cijeli niz hranjivih tvari za puni razvoj i zdravlje, onda s vremenom malo tijelo treba sve više minerala i vitamina. Pravilna i uravnotežena prehrana djece do godinu dana po mjesecu temelj je snažnog temelja za dugi niz godina života.

Često majke su na gubitku od nadolazećeg izbora - nevjerojatan broj planova prehrane za bebe i sve vrste preporuka objavljuju se danas na internetu i na društvenim mrežama. Kako odabrati jedino pravo svih mogućih prijedloga, kako ne bi naštetili mrvicama? Kako odrediti volumen i potrebu za svakim proizvodom u prehrani novorođenčeta?

Kalkulator dječje prehrane

WHO preporuke - prehrana djece prve godine života

Prije svega, s obzirom na norme i sheme uvođenja komplementarne hrane, morate obratiti pažnju na zdravlje djeteta. Pri određivanju norme i volumena proizvoda, oni uzimaju u obzir da li je dojen ili je zbog više razloga već prenesen na umjetnu. Nutricionizam djeteta ispod jedne godine prema shemi koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija temelji se na jednostavnim matematičkim formulama. Shema uključuje korak-po-korak plan za komplementarno hranjenje dostupnim većini djece.

Prikazana tablica prehrane dojenčadi do mjesec dana u mjesecu sadrži metodologiju slijeda proizvoda koji se uvode u dodatnu hranu i postupni prijenos djeteta od dojenja do miješanih ili umjetnih. S obzirom da dojenje u prvim mjesecima života ima vrlo važnu ulogu u zdravlju djeteta - poboljšava vid, povećava fizičku i mentalnu aktivnost, štiti tijelo od virusa i infekcija.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prehrambene norme za djecu mlađu od jedne godine starosti su što je moguće bliže glatkoj tranziciji, hranjenja s određenim režimom, prema zdravlju i dobi. Poznato je da u prvim mjesecima života dijete jede 12-14 puta dnevno. Tijekom vremena, broj hranjenja je smanjen na 6, ali njihova količina raste.

Također pročitajte:

Izračun prehrane djece prve godine života potpuno se temelji na uravnoteženoj prehrani, uzimajući u obzir potrebne količine u određenoj dobi i intervalima između obroka.

Nutritivne norme djeteta od 0 do 1 godine

Izračuni o potrebnim normama i količinama proizvoda koje dijete mora dnevno konzumirati, ovise o vrsti hrane (umjetnog ili prirodnog) na kojemu se nalazi. Osim toga, liječnik koji odlazi na liječenje mora utvrditi ima li dijete značajne smetnje u razvoju, bez obzira stječe li se ispravno i redovito, prema njegovoj dobi.

Na primjer, beba ima 2 mjeseca (8 tjedana) i mora konzumirati najmanje 800 ml mlijeka dnevno. Ako trebate izračunati količine u roku od 7 ili 9 tjedana, trebate samo oduzeti ili dodati 50 ml. Tako će u 7 tjedana dnevni volumen mlijeka biti 750 ml, a 9 tjedana - 850 ml.

Dijeta djece ispod jedne godine

Kako razumjeti da je beba prestala bez majčino mlijeka i treba ga hraniti? Da biste to učinili, samo trebate obratiti pozornost na brojne sljedeće točke:

 • Dječak je počeo slabiti na težini. Normalno povećanje - 600 gr. u prvom mjesecu života i 800 svaka do šest mjeseci;
 • Mokrenje se javlja rjeđe nego 7-8 puta dnevno;
 • Spavanje je uznemireno, dijete se često budi, ponaša se nemirno, piskava;
 • Dijete tijekom dana brzo uzbuđeno i jednako brzo umorno.

Svi ti čimbenici upućuju na to da dijete ne jede dovoljno ili ne prima odgovarajuću količinu hranjivih tvari i mikroelemenata zajedno s majčinim mlijekom. Ako je beba zdrava, a situacija je tako jer majka ima smanjenu dojenčad, trebate razmisliti o prenošenju djeteta na mješovitu prehranu. U tom slučaju, morate proučiti prehrambene standarde djece mlađe od jedne godine i početi hraniti na stolu prema tablici.

Prema rasporedu koji je prikazan u tablici, razviti ćete individualni način hranjenja, uključujući u komplementarnoj hrani smjesu koja je identična majčinom mlijeku. Takve dodatke trebaju biti uvedene vrlo pažljivo, u minimalnim količinama, pažljivo promatrajući jesu li alergične reakcije u djeteta.

Kada uvesti dodatnu hranu za dijete do godinu dana

Prema tablici prehrane djece do godine dana može se vidjeti da do tri mjeseca hranjenja, prebacivanja na umjetno ili mješovito hranjenje treba provoditi samo po preporuci i pod nadzorom liječnika. Nakon tri mjeseca, stol dijeli dijete na dva - za one bebe koje su dojene i za one koji su se prebacili na umjetno.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prehrana djeteta mlađe od godinu dana počinje se mijenjati samo za 4-5 mjeseci, ako je mali član obitelji potpuno zdrav i ostao dojen. Osim toga, možete privući samo onu djecu koja se razvijaju, prema njihovoj dobi - prve zube treba izbaciti i dijete može dugo i čvrsto sjediti.

Kako bi se nadopunili potrebni broj potrebnih kalorija za mješovito hranjenje, koristite kalkulator za prehranu za dijete do jedne godine starosti. U traženim stanicama unosi se doba mrvica, a isto je njegova težina i visina pri rođenju. Kalkulator odmah obavlja potrebni proračun i daje vam potrebne podatke za određivanje količine hrane za djecu do godinu dana i učestalost hranjenja.

Tablica hranjenja po mjesecu propisana je u skladu s preporukama WHO-a o uvođenju glavnih sirovina povrća i voćnih purea, žitarica, fermentiranih mliječnih proizvoda, ribe, mesa i jaja. Kao što se može vidjeti iz tablice prehrane djeteta do jedne godine starosti od mjeseca do godine, dječji omjer praktički se sastoji od dodatne hrane, ostavljajući samo 150-200 grama majčinog mlijeka, ako majka ima laktaciju.

Mnogo je nijanse u izračunu hranjenja djece mlađe od jedne godine. I. Naravno, početak prijenosa djeteta na dodatno hranjenje ili umjetno hranjenje, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. No, imajući tablicu za izračunavanje prehrane djeteta do godine dana, takav će prijelaz biti siguran i brz, a dijete će ne samo izgubiti težinu, nego će dobiti i funti potrebnih.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Stopa hrane za novorođenče po tjednu

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Točne vage za mjerenje težine novorođenčeta

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

Čitamo o prednostima i nedostacima hrane na zahtjev -

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Tablica prehrambenih standarda do godinu dana

O umjetnoj prehrani

Sve što je već spomenuto odnosi se na dojenje. A ako vaše dijete dobiva umjetnu prehranu? Kako izračunati potrebnu stopu mlijeka ili mješavine?

Kako izračunati dnevnu stopu za umjetnu prehranu?

Pogledajmo kako izračunati potrebnu količinu hrane dnevno za umjetno dijete do godinu dana? Ta će tablica pomoći u tome.

Na primjer: Koristite tablicu. Dijete je staro 2 mjeseca, težina - 4800 gr. Dnevna količina mlijeka: 4800/6 = 800 ml. Podijelivši broj hranjenja dnevno, dobivamo jednu dozu: 800/6 = 130 ml. Dakle, u jednom hranjenju bebu treba jesti 130 grama mlijeka / mješavine.

Nutricionističke značajke s umjetnim hranom

 • Nemojte se brinuti ako dijete jede manje nego što bi trebalo biti - u sljedećem hranjenju, može jesti malo više i dobiti točan iznos.
 • Trebali biste znati da umjetno hranjena beba ventrikula probavlja hranu sporije, bilo da je to mlijeko ili mješavina. Dakle, dan bi trebao biti hranjen nakon 2,5 - 3 sata, noćni odmor u hranidbi može biti 5-6 sati.
 • Ako se beba probudi neko vrijeme nakon hranjenja i plače, nemojte ga hraniti još. Najvjerojatnije, on nije regurgitirati zrak, a trbuh mu boli. Držite ga uspravno. Čim remuši zrak, neka ponovno zaspati.
 • Ako nije pio sve norme, bolje je da je pijete malo kasnije, kada sigurno znate da je gladan.

Kako utvrditi da je dijete puno?

Pozorno majka će na mnoge načine odrediti da je beba puna:

 • On je mirno;
 • Dobro spava;
 • Dobar dobitak na težini (vidi članak o povećanju težine);
 • Redovito piše (12-15 puta dnevno) i redovito pada (vidi članak koliko puta novorođenčad poopi dnevno).

Kada dijete samo često plače, to nije znak da se ne osjeća. Najvjerojatnije, jednostavno muče plinovi i kolika.

Ako je vaše dijete nemirno, ne dobro spava, često se budi, težina je manja u usporedbi s normom, pohlepno se odriče na prsima (ili bocu mješavine), onda beba jasno doživljava neke prehrambene probleme i savjetuje se da se posavjetuje s liječnikom.

Pročitamo detaljno: kako saznati da novorođenče nije hranjeno majčinim mlijekom, detaljni uzroci i rješenje problema -

Video: kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka

Postoji mnogo savjeta o dojenju, ali ih ne slijepo slijedite. Sjeti se da je sve vrlo individualno. Budite oprezni i strpljivi, a uskoro će vaša beba imati svoju prikladnu prehranu.

Treba zapamtiti da s bilo kojom, bilo da je to dojka ili umjetno hranjenje, svakako dajte bebi neku toplu, kuhanu vodu (vidi članak o tome piti li novorođenče vodom).

Čim se režim hranjenja vraća na normalu, ne možete se brinuti o tome koliko je vaše bebe jede. On će jesti onoliko koliko mu treba.

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Tablica: Koliko mlijeka kuhana mrvica jede u prvih deset dana nakon rođenja

Ponekad liječnici određuju koliko mlijeka dijete jede vaganjem bebe. Potrebno je vagati bebu prije hranjenja i odmah poslije. Razlika u težini i pokazuje koliko je tekućina ušla u tijelo djeteta u procesu hranjenja. Ponekad se žene brinu zbog toga u doba iscrpljivanja iz rodilišta, djeca gube na težini. Liječnici su žurno uvjeravati se, to je normalni fenomen: nakon rođenja djetetovo tijelo se čisti, višak tekućine odlazi, pa se njegova težina smanjuje. To ne znači da dijete nema dovoljno mlijeka.

Ako je beba zdrava, aktivna, ne biste trebali posebno kupovati ljuske i vagati ih kod kuće prije i poslije svakog hranjenja. Sve potrebne izračune donosi pedijatar jednom mjesečno tijekom zakazanog pregleda. Izračunava optimalno povećanje tjelesne težine, ako je sve normalno, onda mrvice imaju dovoljno mlijeka.

Tablica: Formule za izračunavanje normi mlijeka za djecu u prvih 10 dana života Kako pravilno organizirati režim prehrane novorođenčeta

Danas liječnici savjetuju da hrane djecu na zahtjev. Ako su rani dječji liječnici inzistirali na tome da je bilo moguće staviti dijete u prsa ranije od tri ili tri i pol sata nakon prethodnog hranjenja, sada se situacija promijenila. No, stručnjaci upozoravaju mlade majke da ne smiju zbuniti gladu s želje da zadovolje refleks usisavanja. Dijete ne smije biti dan i noć dojke. Uobičajeno, dijete jede svaka 2-3 sata, a broj hranjenja se smanjuje dok se stari. Ako je u prva dva ili tri dana života beba zatraži dojku oko 10 puta dnevno. Zatim je dva tjedna dijeta poboljšana: tijekom dana dijete se može probuditi 5-6 puta, a noću 1-2 puta. Neka djeca trebaju manje, na primjer, mogu spavati noću i ne tražiti hranu.

Svaka majka odlučuje za sebe kako organizirati hranidbeni režim: na zahtjev ili po satu

Dr. Komarovsky objašnjava da bi trebalo biti prikladno prije svega mami. Uostalom, sreća djeteta ovisi o emocionalnom stanju roditelja. Ako je prikladnije za majku da hrane mrvicu do trenutka i želi mu se približiti režimu, to je i inačica norme. Pedijatar inzistira na tome da beba ne smije sisati dojke satima da se smiri, čak i ako je dijete hranjeno na zahtjev.

Koliko dugo dijete može ostati na dojci ovisi o tome. Neka djeca jedu za 15 minuta, dok drugi trebaju oko 30-40 minuta. U ovom slučaju, svi pojedinačno. No, majka bi trebala jasno znati da ne biste trebali djetetu davati dulje od sat vremena. Potrebno je pokušati odvratiti mrvice s nečim drugim.

Video: Doktor Komarovsky o načinu prehrane novorođenčadi

Principi prehrane za djecu prve godine života

Sve majke razumiju da zdravlje i normalan razvoj djeteta ovise o dobroj prehrani. Zbog toga se brine o tome da li se hrana gori, ne ostavljaju mnoge žene. Da bi bili sigurni u pravilan razvoj mrvica, pedijatar pregledava bebu jednom mjesečno. Glavni kriterij je težina i visina mrvica. Liječnik će vagati i mjeriti dijete, usporediti podatke s brojevima koji su bili u vrijeme rođenja i otpusta iz rodilišta, te izvući zaključke iz ove.

Ako je dijete aktivno, ima dobar apetit, dodaje težinu i visinu prema normama, onda je sve u redu s njim i ima dovoljno mlijeka.

Drugi kriterij je količina uriniranja i defekacije. Test za mokre pelene priznaju liječnici diljem svijeta i daju jasan odgovor: ako dijete jede dovoljno mlijeka dnevno. Broj izleta na toalet kod bebe varira s dobi:

 • u prva tri dana nakon rođenja, dijete može napisati samo tri puta dnevno;
 • do kraja prvog tjedna, broj uriniranja se povećava i iznosi 4-8 puta u 24 sata;
 • od drugog tjedna nakon rođenja, dijete odlazi u WC malo 12 ili više puta dnevno.

Pedijatri objašnjavaju roditeljima, ako dijete od 14 dana do 6 mjeseci peče 12 puta, onda je sve normalno i ima dovoljno mlijeka za njega. Ako je količina mokrenja smanjena na 8-10 puta - količina mlijeka smanjila se za majku. No, 6 i manje mokre pelene sugeriraju da beba nema dovoljno mlijeka, pa je potrebno hitno savjetovanje s pedijatrom.

Glavni pokazatelj adekvatne prehrane djeteta je mjesečna dobitak težine.

Postoje i razne metode za izračunavanje količine mlijeka koje bebe trebaju u različitim dobima.

Saznajte količinu mlijeka koja je potrebna metodom Speransky

Temelj ove metode je težina djeteta i broj kalorija u mlijeku:

 • u 1 litre majčinog mlijeka oko 700 kcal;
 • od rođenja do tri mjeseca, dijete treba 125 kcal po kilogramu težine;
 • od tri mjeseca do pola godine 115 kalorija po 1 kg težine dojenčadi;
 • u drugom šestomjesečnom životu i do 12 mjeseci - 105 kcal.

Za izračun koristimo sljedeću formulu: težina djeteta u kg mora se pomnožiti s brojem kalorija, ovisno o dobi djeteta. Rezultirajuća količina kalorija prevodi se u mililitrima. Kao rezultat toga, dobivamo potrebnu količinu mlijeka, koju mrvica mora jesti dnevno.

Na primjer: beba ima 2 mjeseca i težina je 4 kg, što znači 125 kcal po jednom kilogramu težine. 4 x 125 = 500 kcal. Zatim izračunavamo količinu mlijeka: 1000 * 500/700 = 715 ml. Tako beba bi trebala jesti 715 ml mlijeka dnevno.

Izračun u skladu s metodom Geibner

Ova metoda temelji se na težini djeteta: količina potrebnog hranjiva ovisi izravno o dobi i broju kilograma. On je prilično precizan.

Tablica: Mliječne norme po danu za djecu prve godine života ovisno o tjelesnoj težini

Na primjer, beba teži 7800 grama u 7 mjeseci. Tako bi dnevno trebao dobiti 7800/8 = 975 ml mlijeka.

Bez obzira na formule koje roditelji koriste kako bi izračunali količinu mlijeka, brojevi će biti otprilike isti.

Metoda Šarnija

Formula je vrlo jednostavna: beba na 8 tjedana mora jesti najmanje 800 ml mlijeka. Da biste izračunali količinu vrijedne tekućine koja vam je potrebna:

 • za bebu ispod 8 tjedana uzmite 50 ml tjedno;
 • za djecu u ovoj dobi, dodajte 50 ml mlijeka, ali ne svaki tjedan, ali svaki mjesec.

Tablica: Dnevna stopa mlijeka za djecu različite dobi prema metodu Shkarin

Ova metoda se smatra najjednostavnijim, ali nije dovoljno točna, jer svako dijete je individualno, a ne sve bebe dodaju isti broj gramova težine iz mjeseca u mjesec.

Mliječne se norme razlikuju u različitoj djeci: velike bebe jedu više, mrvice manje.

Koliko novorođenče treba jesti na umjetnoj hrani

Za djecu koja jedu posebnu prilagodjenu mješavinu, to je strogo u rasporedu. Pedijatri inzistiraju na tome da ne možete nadjačati dijete, tako da dobiju dječju hranu 7-8 puta dnevno s intervalom od 3-3,5 sati između hranjenja.

Noću, interval između hranjenja može se povećati za 5-6 sati. Ako se dijete ne probudi i ne pita za jelo, to znači da ima dovoljno hranjivih tvari koje je primio prije spavanja. Nemojte ga probuditi.

Neke majke, ipak, prenose bebe: čim beba počne plakati, a vrijeme za jesti smjesu još nije došlo, ne ustaju i hrane bebe unaprijed. Liječnici objašnjavaju da je bebu puno lakše dobiti hranu iz boca nego od majčine dojke. Stoga, mrvica ne jede toliko da treba zadovoljiti njegovu glad, već koliko mu majka daje u boci. Preopterećenje je puna mnogih problema s probavom pa pedijatri inzistiraju na tome da roditelji prate raspored prehrane umjetne djece.

Kako izračunati količinu smjese za dijete

Prvi korak je da se posavjetujte sa svojim liječnikom i pregledate informacije o pakiranju smjese. Mora postojati upute i količina praha za djecu različitih dobnih skupina. Međutim, postoje posebne formule, pomoću kojih možete brzo saznati koliko smjese trebaju dati mrvice kako bi ga jeli, ali ne jesti.

Za djecu u prvih 10 dana života, moguće je izračunati količinu mješavine prema metodama Finkelsteina ili Filatova, koje smo razmatrali gore.

Tablica: Koliko mješavine dijete ima težinu od 4 kg treba u prvih 10 dana života, prema Filatovovoj metodi

Dok hranite smjesu, morate strogo poštivati ​​dozu.

No najpopularnija metoda određivanja potrebne količine smjese temelji se na težini djeteta, koja se mijenja svaki mjesec.

Tablica: Odredite volumen mješavine za djecu mlađu od jedne godine.

Dobivena volumena prilagođene smjese mora se podijeliti s brojem hranjenja kako bi se izračunao volumen dovoljan za jedan obrok.

Video: Koliko se mješavina treba dati dijete

Koliko limenki mješavine morate kupiti za hranjenje djeteta

Ovo pitanje se odnosi na mnoge roditelje, jer smjesa nije jeftina, ali ako žena ne može dojiti, nema drugog načina izlaska. Nemoguće je točno reći koliko dana je dovoljna prosječna težina mješavine težine 400 grama. Činjenica je da ovisi o apetitu mrvica: što je stariji dijete, to je mješavina koju jede.

Količina smjese koja se mora razrijediti u vodi određuje se pomoću mjerne žlice. U jednoj žličici bez brda oko 4,3 grama praha.

Tablica: Mješavina za bebe različitih dobnih skupina (tjedana i mjeseci)

Posuda od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Dan za hranjenje novorođenčadi treba 24 žlice mješavine. Dakle, uz uvjet osam obroka dnevno, jedan mješavina mješavine će trajati tri i pol dana za dojenčad od rođenja do dva tjedna. Mjesecni beba jedan paket je dovoljno 5 dana. Mjesečno, roditelji trebaju kupiti šest limenki dječje hrane.

Što stariji dijete postaje, više će limenki mješavine trebati mjesečno.

Iskustvo mame: koliko limenki smjese lagano dijete do godinu dana

Ako je dijete mješovito hranjenje: koliko treba dati mješavinu

Neke bebe se hrane za majčino mlijeko i prilagođenu formulu. Ako dijete ne dobiva dobro, pedijatar može preporučiti da ga hranite sa smjesom. No ovdje se ovdje primjenjuje i načelo: nemojte preopteretiti dijete. Za izračunavanje koliko grama mješavine dijete treba, preporučuje se da se posavjetujte s liječnikom.

Liječnici savjetuju testirati mokre pelene. Ako dijete odlazi u WC manje vremena, onda mu nedostaje mlijeko.

Prema rezultatima testa, izračunajte količinu smjese za hranjenje novorođenčeta. Jedan nedostatak uriniranja računa za određenu količinu dječje hrane:

 • od rođenja do tri mjeseca - 30 ml;
 • 4 mjeseca - 40 ml;
 • 5 mjeseci - 50 ml;
 • pola godine - 60 ml;
 • stariji od šest mjeseci - djetetu dobivaju dodatke, stoga je pitanje dodataka odlučuje samo liječnik.

Na primjer, dijete u pet mjeseci peče 10 puta, po stopi od najmanje 12 uriniranja dnevno. Zato treba još 100 ml smjese.

O količini mlijeka ili mješavine koju dijete diže, njegov puni razvoj ovisi. Uostalom, ovo je glavna i jedina hrana za djecu u prvih šest mjeseci života. Roditelji i liječnici pažljivo prate kako se mrvica poveća i imaju dobar apetit. Ako beba nema dovoljno mlijeka, liječnik može preporučiti dojenčad hraniti s formulom ili se pretvoriti u umjetno hranjenje. Ali liječnici širom svijeta inzistiraju na tome da je najbolja hrana za mrvice - majčino mlijeko. A samo u ekstremnim slučajevima potrebno je premjestiti dijete u smjesu.

Poznavanje novog i samorazumijevanja - glavni kriteriji u radu, koje uvijek pokušavam kvalitativno raditi!

Stopa majčinog mlijeka u prvim danima života

Za prvobitne žene, proces hranjenja izgleda zastrašujuće i neidentificirano. To je prirodno, jer u praksi hranjenje novorođenčeta drugačije je u praksi od teorije navedene u mnogim knjigama za njegu.

Zapravo, ne brinite. Vi samo trebate slušati sljedeće savjete o stopi mlijeka za dojenčad:

 • Prvi dani mliječnih žlijezda proizvode colostrum, koji je vrlo hranjiv. Zahvaljujući njemu, mrvica postaje puna.
 • Dijete će malo jesti zbog činjenice da ima slabo razvijeni refleks sisanja i da je u prvim danima dovoljno da količina kolostruma koju proizvodi majka.
 • Ne treba brinuti zbog činjenice da će beba ostati gladna, jer stres utječe na laktaciju.

Volumen trbuha kod beba u prvim danima života ne prelazi 10 ml. Tijekom dana, količina hrane koju jede treba biti oko 100 ml, što je 10 hranjenja.

Drugog dana, količina konzumiranog alkohola može se udvostručiti, a dnevna količina mlijeka može doseći 240 ml. Trećeg dana preporuča se povećanje volumena tekućine za još 10 ml, to jest da se dobije 30 ml odjednom, u pravilu ovo je prvi aspekt na bocama za hranjenje.

Cijene mlijeka u prva dva tjedna

Stručnjaci za dojenje preporučuju hranjenje bebe u prvim danima na zahtjev.

Ako beba ima više od 10 dana, onda je vrlo lako izračunati stopu mlijeka. Da biste to učinili, umnožite broj dana u kojima su živjeli za 10.

Dobivena vrijednost će biti jednaka brzini hrane koja se konzumira za jedno hranjenje.

Kako beba okreće 10 dana, stopa mlijeka za novorođenčad po jednom hranjenju će se povećati svaki dan. Količina hrane koju jede dnevno bit će jednaka 1/5 njezine težine.

Na primjer, ako beba teži 5 kilograma, trebao bi piti najmanje jednu litru mlijeka dnevno. Važno je napomenuti da količina hrane koju jedu novorođenčad rasti po mjesecima.

Norme majčinog mlijeka prema dobi djeteta

Prikazane su stope mlijeka za novorođenče, tablica posebno za dojena beba.